Sveriges 100 mest populära podcasts

Aktivtfamiljeliv

Aktivtfamiljeliv

Välkommen till Aktivtfamiljeliv - en podcast för familjer som vill leva aktivt och uppleva vardagsäventyr tillsammans.

Som vi ser det så behöver man inte vara en extrem outdoor- och äventyrsfamilj för att ha ett aktivt familjeliv och kalla sig en aktiv familj. Det handlar som vi ser på det mer om att göra saker tillsammans som familj, och att hitta de där små äventyren i vardagen. 

I denna podcast kommer ni att följa oss i vår vardag och våra vardagsäventyr men också få ta del av våra tips, tankar och funderingar kring det här med aktivt familjeliv och friluftsliv med barn. 

See you outdoors!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

aktivtfamiljeliv.se/

Avsnitt

Kom gång med cyklingen tillsammans

Pandemin utlöste en riktig cykelboom som nu har blivit en trend som är här för att stanna. Att cykla har blivit ett populärt sätt att komma ut tillsammans som familj. Ett perfekt sätt att umgås och samtidigt uppmuntra till en aktiv fritid och få barnen att tillbringa mer tid utomhus.

Vi älskar att vara ute i skog och mark och att cykla är ett perfekt sätt att utforska naturen tillsammans. Ett superbra sätt att få en aktiv och spännande tillsammanstid. Trots att vi har barn i olika åldrar får vi våra cykelutflykter att fungera fint. I detta avsnitt delar vi med oss av några tankar och tips för dig som vill börja cykla med familjen.

Detta avsnitt görs vi i samarbete med www.tcmcykel.se
2022-04-13
Länk till avsnitt

Så lyckas du med semesterpackningen

I detta avsnitt delar vi med oss av våra bästa tips för att packa smart och lyckas med semesterpackningen. Att som småbarnsfamilj få med all packning på semestern kan vara en riktig utmaning. Det är många prylar och plagg som ska med och det är lätt att glömma något. Det är inte heller helt självklart att allt ryms i bagageutrymmet i bilen, det kräver lite planering och struktur för att få det att gå ihop. Men med med lite planering och struktur så kan man underlätta packningen.
2022-03-21
Länk till avsnitt

Alpin skidutrustning för barn

I detta avsnitt delar vi med oss av lite tips för dig som ska skaffa alpinutrustning till ditt barn. Det kan vara svårt att veta hur man ska tänka kring längder på skidor och stavar, storlekar på pjäxor och hur hjälmen ska sitta. Samtidigt är det viktigt att utrustningen sitter bra för att skidåkningen ska bli så bra och rolig som möjligt för barnet. Vi hoppas därför att detta avsnitt ska vara till hjälp och vägledning.

Vill du läsa mer om detta så kan du besöka vår hemsida www.aktivtfamiljeliv.se/alpinutrustning
2022-02-10
Länk till avsnitt

Lär ditt barn att åka slalom

Att åka skidor tillsammans som familj är en fantastiskt aktivitet. I detta avsnitt delar vi med oss av våra bästa tips och trix för hur man lär sitt barn att åka slalom. Saker som vi tycker har varit framgångsfaktorer för oss när vi har lärt våra barn att åka skidor. Förhoppningsvis får du några bra tankar och tips som du sedan kan ta med dig ut i backen!

2022-02-01
Länk till avsnitt

Varma små händer

Äntligen är vi tillbaka med ett nytt avsnitt efter ett uppehåll som blev lite längre än planerat. I detta första avsnitt för säsongen pratar vi bl.a. lite om det här med vad man kan tänka på för att hålla små händer varma under kalla vinterdagar.
Du kan också läsa mer om detta ämne på vår blogg: https://www.aktivtfamiljeliv.se/varma-sma-hander/
2022-01-25
Länk till avsnitt

SUP (del 1)

Vi har paddlat SUP sedan 2018. Att paddla SUP är någonting som vi verkligen har fastnat för hela familjen, ja vi har verkligen blivit SUP-frälsta  Vi har gjort massor med mysiga utflykter på våra SUP brädor. En perfekt vattenaktivitet som passar stora som små. SUP är en perfekt aktivitet där du kan göra allt från att motionspaddla ute i skärgården, på sjöar, älvar/åar, kanaler till att utöva yoga eller tävla.

I det här avsnittet delar vi med oss av våra tankar kring SUP, varför vi uppskattar det så mycket, vad vi rekommenderar för utrustning, vilka olika typer av paddling vi brukar göra, hur man ska tänka när man paddlar med barn och vi tar er även med ut på på en liten paddlingstur - häng med!
2021-06-13
Länk till avsnitt

SUP (del 2)

Någonting vi har märkt är att när man som nybörjare ska köpa sin första SUP möts man av en djungel med olika brädtyper, märken och prissegment. Efter en del letande på nätet blir man ofta inte mycket klokare. Tvärtom blir man nästan mer förvirrad ju mer man söker runt bland olika butiker och forum. I det här avsnittet fokuserar vi därför på alla de där frågorna man har när man ska köpa en SUP.

Till vår hjälp har vi tagit en riktig expert, Jonas Palm som är grundare och VD för det svenska  SUP-märket Black Cat Boards. Jonas som har gedigna kunskapar inom såväl SUP som produktutveckling hjälper oss att svara på massor med frågor kring SUP, olika brädor, tillbehör och vad man ska tänka på när man ska börja paddla.

2021-06-13
Länk till avsnitt

Vandra med barn

Att vandra med barn ska vara roligt, för både stora och små. Med rätt förberedelser, planering, mål, engagemang, lek, motivation och givetvis mat och energi så lovar vi att vandringen kommer att bli en härlig upplevelse att minnas tillbaka till. 

I detta avsnitt pratar vi just kring det här med att vandra med barn och vi delar med oss av lite tankar och tips kring hur man ska göra för att vandringen ska bli så lyckad och bra som möjligt. Vi pratar om förberedelser, utrustning och delar med oss av lite konkreta tankar och tips för dig som vill ut och vandra med barn. 


2021-05-22
Länk till avsnitt

Ett hållbart friluftsliv

Vi människor förbrukar jordens resurser och på sikt är vårt beteende och våra konsumtionsmönster inte hållbara. I detta avsnitt resonerar och problematiserar vi kring ett hållbart friluftsliv. 
Hur ska man tänka och verka för att vara rädd om och vårda naturen. Hur kan man göra för att aktivt försöka minska vårt miljöavtryck. Hur ska man tänka och planera kring inköp och konsumtion av utrustning för att belasta miljön i så liten utsträckning som möjligt.
Vi är inga experter på detta, vi är inte heller felfria, och vår avsikt är inte heller att skuldbelägga. Däremot tror vi att det är viktigt att lyfta frågan, att vi som friluftsmänniskor börjar resonera kring problematiken och aktivt försöka förändra våra livs- och konsumtionsmönster. Att vi är föregångare och genom vårt sätt att leva kan bidra till att bevara vår natur och vår planet för kommande generationer.

2021-05-05
Länk till avsnitt

Tälta med barn (del 2)

Att tälta tillsammans är en av våra absoluta favoritfriluftsaktiviteter. Det är någonting speciellt med att tillsammans med familjen spendera natten i ett tält ute i naturen. 

I det här avsnittet får ni följa med oss ut på ett tältäventyr i Hälsingeskogarna och vi delar även med oss av våra tankar och bästa tips kring att tälta med barn och hur man ska tänka för att det ska bli en härlig och minnesvärd stund för hela familjen. Så packa ryggsäcken och häng med!
2021-04-25
Länk till avsnitt

Tälta med barn (del 1)

Att tälta tillsammans är en av våra absoluta favoritfriluftsaktiviteter. Det är någonting speciellt med att tillsammans med familjen spendera natten i ett tält ute i naturen. Att få krypa ner i en sovsäck och sedan ligga där och höra hur vindens sus bland trädtopparna, bäcken som porlar eller fågelsången i gryningen är en upplevelse som inspirerar och ger avkopplande stimulans för alla sinnen. Ja det är ett perfekt sätt att få uppleva naturen nära och en upplevelse som alla borde prova på någon gång under livet. Att ta med barnen ut och tälta ett spännande äventyr som efterlämnar minnen och upplevelser för resten av livet.

I denna första del pratar vi bl.a. om utrustning, packning och lite kring hur man kan förbereda sig hemma innan man åker ut och tältar.
2021-04-17
Länk till avsnitt

Cykla med barn

Roligt, smidigt och miljövänligt ? att cykla är ett bra transportmedel för både stora och små. För självklart ska alla i familjen ska med på cykelturen!

Att cykla tillsammans med sina barn och som familj är ett fantastiskt sätt att komma ut i naturen. Att cykla är roligt och det är också ett bra sätt att få in rörelse och motion i vardagen. I Sverige finns det tillgång till härlig och varierande cykling för hela familjen nästan oavsett var du bor vilket gör denna aktivitet perfekt för i alla barnfamiljer.

I detta avsnitt dela vi med oss av lite tankar och tips kring hur du på bästa sätt cyklar med barn. Vilken utrustning som behovs för att cykla med små och stora barn, olika typer av cykling och hur man lär sitt barn att cykla.

Så på med cykelhjälmen så trampar vi iväg!
2021-04-03
Länk till avsnitt

Vår

Våren är här (åtminstone i delar av landet) och det är dags att hänga in vinterjackan i garderoben och istället ta fram vårjackan och börja planera för vårens och sommarens äventyr. Vi har passerat vårdagjämningen vilket innebär att från och med nu blir dagarna allt längre. Vi går mot ljusare tider och för många har nog våren varit lite extra efterlängtad detta år.

I det här avsnittet pratar vi därför om just våren och allt vad den innebär. Vi går igenom vad vi har för huvudplagg i vårgarderoben för barnen. Vi fördjupar oss också i hur vi brukar tänka, mäta och planera när det gäller barnens kläder. Hur vet man exempelvis att jackan är lagom stor, eller vilken storlek på skor man ska köpa?

Vi samtalar också avslutningsvis om vilka aktiviteter vi ser lite extra mycket fram emot nu när våren är här.
2021-03-24
Länk till avsnitt

Äta ute

I detta avsnitt delar vi med oss av våra tankar och bästa tips för att äta utomhus med familjen.

Det är något speciellt med att tillaga och äta maten utomhus. Att äta maten är ett fantastiskt sätt att sätta guldkant på tillvaron och njuta av naturen. Oavsett om du planerar äventyr runt husknuten eller långt ut i skogen eller ute på fjället så blir det alltid lite trevligare om man har med sig något ätbart på vägen. Att laga mat utomhus är värt det lilla extra besväret eftersom det smakar så otroligt mycket godare ? kan det bero på uteluften eller kanske på att man blir lite hungrigare än vanligt?

Att tillaga och äta mat ute är ett enkelt sätt att göra utflykten lite mera äventyrlig. Du kanske tror att det är svårt och krångligt att laga mat ute? Sanningen är att det inte behöver vara jobbigare och mer omständigt än att göra det hemma, kräver lite mer planering men upplevelsen blir ofta så mycket större.
2021-03-17
Länk till avsnitt

Kom igång med friluftsliv

I detta avsnitt pratar vi lite om det här med att komma igång med friluftsliv och vi delar med oss av våra bästa tips för att komma iväg ut i naturen med familjen, på ett sätt som känns lätt och roligt.

Många tror att friluftsliv enbart är strapatsrika äventyr, djupa skogar och fjällvidder som kräver mycket erfarenhet och dyr utrustning. Men faktum är att den största och viktigaste delen av friluftslivet sker i de små vardagsäventyren i närområdet.

I Sverige är naturen fri för alla, stora som små. I naturen, som oftast finns väldigt nära oss oavsett var vi bor i Sverige, kan man uppleva alla möjliga saker, och det finns upplevelser som berör alla sinnen. Det gäller bara att komma ut.

Oavsett om du är nyfiken på det här med friluftsliv men inte har tagit dig ut i naturen än eller om du har provat på friluftsliv och fått mersmak så vill vi i detta avsnitt inspirera dig till att komma igång med friluftslivet tillsammans med familjen.

2021-02-28
Länk till avsnitt

Fjällsemester med barn

Att åka på skidsemester med barn kan vara utmanande på många sätt. Men med rätt planering och förberedelser och inställning kommer det att bli ett fantastiskt äventyr där ni tillsammans skapar magiska minnen som ni sedan kan prata om, minnas tillbaka till och bära med er resten av livet.

I detta avsnitt delar vi med oss av lite tankar kring vad man ska tänka på när man ska åka på fjällsemester med barn. Vi delar även med oss av lite enkla tips för att underlättar fjällresan för hela familjen. Vi pratar bl.a. om utrustning, hur och vad man ska packa, vad man ska tänka på när man förbereder sig hemma och våra bästa tips för att det ska bli så bra som möjligt när man väl är på plats.


2021-02-14
Länk till avsnitt

Vinterkläder för barn

I det här avsnittet pratar vi om vinterkläder för barn och delar med oss av lite tankar och tips kring hur man på bästa sätt ska klä barn, vad man ska tänka på när man väljer vinterkläder och och hur man kan hålla barnen varma i kalla temperaturer.

Vintern är fantastisk och det finns inte någon anledning att hålla sig inomhus bara för att det blir snö och minusgrader, tvärt om! Minusgrader och snö möjliggör massor av roliga aktiviteter att göra tillsammans med hela familjen. Men det gäller att klä sig rätt så att man inte blir blöt och kall.
2021-02-05
Länk till avsnitt

Friluftsliv i vardagen

Friluftsliv kopplas ofta samman med stora, djupa skogar och fjällvidder. Men en stor och viktig del av friluftslivet och utevistelsen sker i vardagen, i naturen som finns precis runt knuten. Som vi ser det så behöver man inte vara en extrem outdoor- och äventyrsfamilj för att ha ett aktivt familjeliv och kalla sig en aktiv familj. Det handlar som vi ser på det mer om att göra saker tillsammans som familj, och att hitta de där små äventyren i vardagen. Det är just precis detta med friluftsliv i vardagen som detta avsnitt handlar om. Vi samtalar och delar med oss av lite tankar och tips kring hur vi gör för att skapar vi fler tillfällen för friluftsliv i vardagen.
2021-01-24
Länk till avsnitt

En introduktion i aktivt familjeliv

I denna premiär avAktivtfamiljelivs podcast får lära känna oss bakom Aktivtfamiljeliv lite mer,vilka vi är och vad vi har för bakgrund. Vi berättar historienkring varför vi startade Aktivtfamiljeliv och hur vi ser på friluftsliv medbarn. Vi delar också med oss av, och samtalar kring, våra 10 bästa tips förfriluftsliv med barn.

2021-01-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.