Sveriges 100 mest populära podcasts

Aftonbladet Utrikes

Aftonbladet Utrikes

En podcast om utrikesjournalistik, med Aftonbladets Jenny Ågren och Nivette Dawod.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

aftonbladet.se

Avsnitt

Saudiarabien + Newcastle = sant

Fotbollslaget Newcastle United har köpts av en saudisk investeringsfond och går från att vara en bottenklubb till att bli en av världens rikaste. Ägnar sig Saudiarabien åt sportswashing ? att tvätta rent sitt rykte som repressiv regim genom att investera i sport? Vad har egentligen kronprinsen Mohammad bin Salman för plan när han tillåter kvinnor att köra bil, öppnar för konserter och biovisningar, och investerar i västerländska bolag? I podden Aftonbladet Utrikes går vi igenom allt du behöver veta om miljardköpet ? och Saudiarabiens stora framtidsambitioner. Gäst: Frida Fagerlund, fotbollsreporter bosatt i London. Programledare: Jenny Ågren. Utrikeskommentator: Nivette Dawod.
2021-10-13
Länk till avsnitt

Världen öppnar upp

Sverige öppnar efter corona ? precis som flera andra länder har gjort. Hur har det gått för USA och Israel, som var tidigt ute med att vaccinera mot covid-19? Och för Indien, där fruktansvärda scener utspelade sig tidigare i år? Danmark var först i EU med att lyfta alla restriktioner ? vad har de gjort rätt? I Aftonbladet Utrikes går vi igenom coronaläget för andra länder som hävt restriktionerna. Programledare: Jenny Ågren. Utrikeskommentator: Nivette Dawod.
2021-10-06
Länk till avsnitt

Det tyska ödesvalet

Ett ödesval väntar i Tyskland när förbundskansler Angela Merkel lämnar makten. Opinionsmätningarna pekar åt medvind för Socialdemokraterna - men vem kommer de att bilda koalition med? I Aftonbladet Utrikes pratar vi om allt det här med vår reporter Benjamin Ekroth, som bott och jobbat i Berlin i flera år. Programledare är Jenny Ågren, utrikeskommentator är Nivette Dawod.
2021-09-22
Länk till avsnitt

Rapport från talibanernas Kabul

Ingen har missat det som har hänt i Afghanistan de senaste veckorna. Efter 20 år så lämnade tillslut USA landet och det vi såg under de här veckorna från Kabul var inget annat än hjärtskärande. Så? hur är läget nu i Afghanistan? Vilka är talibanerna 2021? Finns det de som välkomnar talibanstyret? Vi har också med oss våra kollegor Staffan Lindberg och Magnus Wennman som precis kommit hem från Afghanistan. De berättar för oss vad de har varit med om. Med Jenny Ågren och Nivette Dawod.
2021-09-16
Länk till avsnitt

Den stora terrorrättegången i Frankrike

130 personer dog i terrorattacken i Frankrike i november 2015. Attacken, som IS tog på sig, ägde rum på flera olika håll i Paris, vilket tydde på en välorganiserad attack. Nu, sex år senare så inleds rättegången mot de gärningsmän som misstänks ligga bakom attacken. Rättegången är den största i Frankrikes historia och kommer pågå i flera månader. Hur förändrades Frankrike och Europa efter attacken? Frankrike införde undantagstillstånd efteråt - hur påverkade det vanliga människors vardag? Vi pratar också om vad vi kan förvänta oss av rättegången. Gäst: Johanna Frändén, Aftonbladets korrespondent i Frankrike. Med: Jenny Ågren och Nivette Dawod
2021-09-08
Länk till avsnitt

Trumps återkomst

Coronapandemin har varit i fokus under Joe Bidens första halvår som president. Men det pågår också en flyktingkris i USA. Samtidigt så inledde Donald Trump häromdagen en hämndturné ? ska han ställa upp i valet 2024? Vår korrespondent Emelie Svensson var på plats och ger oss en rapport om hur det var och vad experterna säger om Trumps chanser. Det och mycket mer pratar vi om i Aftonbladet Utrikes. Programledare: Jenny Ågren. Utrikeskommentator: Nivette Dawod.
2021-06-30
Länk till avsnitt

Coronaviruset - labbläcka eller fladdermus?

Teorin om att coronaviruset från början läckt ur ett labb i Wuhan har hela tiden kallats för konspirationsteori. Fram tills nu. I Aftonbladet Utrikes djupdyker vi i frågan om coronavirusets ursprung. Vad är det egentligen för forskning som pågår vid det virologiska institutet i Wuhan? Går det att lita på Världshälsoorganisationen? Och hur är läget nu i staden som blev coronans ground zero? Programledare: Jenny Ågren. Utrikeskommentator: Nivette Dawod Gäst: Johan Björnfot, svensk hockeytränare boende i Wuhan.
2021-06-16
Länk till avsnitt

Vad händer i Europas sista diktatur?

Ett fejkat bombhot och en flygplanskapning för att gripa en regimkritiker. Vad händer i Europas sista diktatur, Belarus? Och varför myser presidenten Aleksandr Lukasjenko med Rysslands Vladimir Putin när han upprört en hel omvärld? Det reder vi ut i avsnitt sex av Aftonbladet Utrikes tillsammans med Anna Wieslander, säkerhetspolitisk analytiker på tankesmedjan Atlantic Council. Programledare: Jenny Ågren. Utrikeskommentator: Nivette Dawod.
2021-06-02
Länk till avsnitt

Konflikten i Israel och Palestina

Konflikten mellan Israel och militanta palestinska Hamas har blossat upp igen. Flera hundra personer har dödats på drygt en vecka. Hur kommer det sig att det har blossat upp just nu? Finns det ens ett riktigt slut på den här konflikten och vad behövs göras för att få stopp på den? Vi gästas av Jan Eliasson, fd utrikesminister och ordförande i FN:s generalförsamling. Med: Jenny Ågren och Nivette Dawod.
2021-05-19
Länk till avsnitt

Det händer grejer i Tyskland

Det tyska valet till ny förbundskansler är för en gångs skull riktigt spännande. Angela Merkel lämnar jobbet efter 16 år - men vem tar över? Blir det lugnet själv, Armin Laschet från Kristdemokraterna, eller De Grönas förändringsvurmare Annalena Baerbock? Och hur har svenska Greta Thunberg påverkat den tyska miljörörelsen? Det pratar vi om i avsnitt fyra av Aftonbladet Utrikes. Programledare: Jenny Ågren, utrikeskommentator: Nivette Dawod. Gäst: Wolgang Hansson, Aftonbladets utrikespolitiska kommentator.
2021-05-05
Länk till avsnitt

Den historiska George Floyd-domen

Domen i George Floyd-fallet är historisk i USA. Polismannen Derek Chauvin dömdes för att ha dödat Floyd under ett ingripande 2021. Samtidigt som rättegången pågick i Minneapolis, så sköts ytterligare en svart man till döds av en vit polis i samma stad. Demonstrationer och protesterna blev våldsamma. Nu har domen fallit och Chauvin döms för att ha vållat George Floyds död. Vad innebär domen för landet USA? Betyder det att polisen måste reformeras? Med: Jenny Ågren och Nivette Dawod.
2021-04-21
Länk till avsnitt

Världen och pandemin

I Kina vandrar nu Världshälsoorganisationens smittdetektiver omkring för att söka svaret på coronavirusets ursprung. I Libanon protesterar invånare mot den hårda nedstängning som råder ? där människor inte ens får handla mat. Och i Amazonas-staden Manaus har syrgasen tagit slut. Flera länder har börjat vaccinera mot covid-19, men hur ska de fattigaste länderna få coronavaccin? Det pratar vi om i avsnitt två av Aftonbladet Utrikes. Jenny Ågren är programledare, Nivette Dawod är utrikeskommentator.
2021-02-03
Länk till avsnitt

Bye, bye Trump ? Hello Biden!

I premiären av nya podden Aftonbladet Utrikes tar vi ett grepp på installationen av Joe Biden som USA:s nye president. Vi går igenom vad Donald Trump gör de sista timmarna vid makten och diskuterar varför han inte är med vid installationen. Hur blir starten för Joe Biden som president och vad kommer Jennifer Lopez bjuda på för framträdande när han svärs in? Med Jenny Ågren och Nivette Dawod.
2021-01-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.