Sveriges 100 mest populära podcasts

SvD Dagens story

SvD Dagens story

Ett ämne, en kvart, fem dagar i veckan. I Svenska Dagbladets nyhetspodd möter du några av Sveriges kunnigaste journalister. Dagens story från SvD ger dig djup och perspektiv på de viktigaste frågorna just nu. Podden tar upp allt från samhällsförändringar, politik och de största världsnyheterna ? till det senaste inom vetenskap och kultur. Programledare: Alexandra Karlsson. Ansvarig utgivare: Lisa Irenius.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

svd.se

Avsnitt

Tv-kollen: Societetens snusk och färgblindhet

Vad kan vara förargligt med societetsmänniskor som åtnjuter lite snusk på sina lemonaddränkta picknickar?
Ja, massor ska det visa sig ? för i uppsnacket inför tredje säsongen av ?Bridgerton? blir det uppenbart att till och med maskerad-tv omgärdas av massa otydliga regler.
Netflix braksuccé har nämligen hyllats för sin så kallade ?färgblinda rollbesättning? ? det vill säga att rollerna fördelats utan att etnicitet ingått som en variabel i beslutet ? och för sina ångande sexscener som äntligen gett regency-genrens kvinnor agens.
Men serien har också kritiserats för samma saker. Tove Norström och Andreas Hörmark djupdyker i debatterna som omgärdat serien.
Titlar som nämns i avsnittet: ?Love undercover? (TV4 Play) ?Eurovision song contest? (SVT Play) ?Bridgerton 3? ( Netflix) ?Inglourious basterds? (Amazon Prime) ?Once upon a time in Hollywood? (Viaplay) ?Gossip girl? (Netflix, HBO Max) ?Fleishman is in trouble? (SVT Play) ?Ett hjärta är alltid rött (SVT Play)
Producent: Olivia Sandell Ansvarig utgivare: Lisa Irenius
2024-05-18
Länk till avsnitt

Kan SD:s trollfabrik spränga Tidösamarbetet?

Sverigedemokraterna driver en trollfabrik där de under dold flagg attackerar politiska motståndare ? allt administrerat av partiets kommunikationsavdelning. Det här avslöjar TV4:s Kalla Fakta i veckan. Men istället för att svara på frågor om avslöjandet gick partiledare Jimmie Åkesson till motattack, i ett tal på partiets Youtube-kanal. Hör om regeringens dilemma, vad som egentligen står på spel och varför hela avslöjandet kan skada statsminister Ulf Kristersson mest. Gäst idag: My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet. Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson Redaktör: Elin Roumiliotou Klipp från: Sverigedemokraternas youtubekanal, SR och TV4:s Kalla Fakta. Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-05-16
Länk till avsnitt

Taylor Swift i Stockholm bingo för alla

Världsstjärnan Taylor Swift gör ett stopp i Norden på sin hypade världsturné ?The Eras Tour". De tre utsålda konserterna i Stockholm lockar fans från 130 länder och ger huvudstaden en rekordomsättning. Försäljningen av både cowboyhattar och kroppsglitter har skjutit i höjden. Hör hur Taylor Swift blev världens största artist, vad vi vet om hennes setlist och varför 10 000 amerikaner väljer att se henne i just Stockholm. Med Hanna Österberg , Swiftie och sajtchef på SvD, och Klara Matsdotter reporter på SvD Näringsliv.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Lucas Brischetto Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: SR, SVT Musik: Taylor Swift - Cruel Summer, Love Story
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-05-16
Länk till avsnitt

Sanningen om Lennart Nilssons bilder

INLÄST: Bilderna på embryon som tycks sväva i livmodern är världsberömda. Men sanningen om hur de kom till har varit höljt i dunkel. SvD:s Kristina Lindh har fått exklusiv tillgång till Lennart Nilssons arkiv med originalbilderna av embryon och foster. Hör henne läsa reportaget.
2024-05-15
Länk till avsnitt

Annons från SEB: Ung på bostadsmarknaden och föräldrars fallgropar vid bostadsköp

I SEB:s podcast ?Köpläge?? tittar vi närmare på hur det är att vara ung och ta sig in på bostadsmarknaden. Lucas och Märta ska köpa sin första gemensamma bostadsrätt och delar sina tankar kring att köpa tillsammans med olika förutsättningar. SEB:s privatrådgivare AnnaLena Liljestrand ger tips om hur man ska agera och varnar föräldrar som vill köpa bostad till sina barn - se upp så att bolåneryggsäcken inte blir för tung.
2024-05-15
Länk till avsnitt

Maktkarusellen runt Putin

Putin möblerar om i regeringen och byter ut den som beskrivits som hans nära vän - försvarsminister Sergej Sjojgu. Samtidigt har Ryssland inlett en offensiv runt storstaden Charkiv i Ukraina. På en kvart får du veta vad valet av ny försvarsminister säger om Putins kommande krigsstrategi - och hans tidsperspektiv. Med Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på SvD.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson Redaktör: Elin Romiliotou
Klipp från: DW. ABC News
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-05-14
Länk till avsnitt

Hit flyr den ryska överklassen från kriget

På en av Dubais mest exklusiva nattklubbar festar förmögna ryssar till småtimmarna. Servitörer showar med eldfacklor i händerna och häller upp champagne för tiotusentals kronor. SvD:s korrespondent har besökt emiratet Dubai, dit rika ryssar gått i exil för att slippa dras in i kriget. På en kvart får du veta hur livet där ser ut för den ryska överklassen, och vad de tänker om kriget i Ukraina. Med Gunilla von Hall, SvD:s utrikeskorrespondent i Genève.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: Chalet Berezkas Youtubekanal
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-05-13
Länk till avsnitt

Tv-kollen: Ryskt knark och drömmar om Cage

Skulle du ta en livsfarlig rysk drog för att få bölder och bli känd? Ja, att sälja eller att inte sälja sin kropp och själ för en flisa berömmelse är SvD Tv-kollens stora dilemma denna vecka.
Andreas Hörmark och Tove Norström har nämligen sett två filmer av den norska regissören Kristoffer Borgli, vars filmer ?Sick of myself? och ?Dream scenario? båda ställer frågor om kändisskap och om att ?go viral? i sociala medier-eran.
Tove Norström bjuder dessutom på en lista över de grövsta lögnerna influerare dragit för att bli uppmärksammade.
Titlar som nämns i avsnittet: ?Whateverest? (Youtube, bland annat) ?Sick of myself? (SVT Play) ?Dream scenario? (vod) ?The roast on Tom Brady? (Netflix) ?Hollywood con queen? (Apple TV+)
Producent: Joanna Górecka Ansvarig utgivare: Lisa Irenius
2024-05-11
Länk till avsnitt

Kan Golfströmmen stanna redan om två år?

INLÄST: Larmen om Golfströmmens förestående kollaps har duggat tätt, men frågan är långt ifrån avgjord bland forskare. SvD:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt åkte till Lofoten i Norge och träffade fiskare som ser oroväckande tecken. Hör henne läsa reportaget.
2024-05-10
Länk till avsnitt

Vems fel är det att du inte bryr dig om EU-valet?

En månad kvar till EU-valet. Ett val som påverkar vardagen mer än vi kanske tror. Men svenskarna verkar inte så intresserade och bara hälften av oss gick och röstade senast vi hade chansen. På en kvart får du följa med till EU:s maktcentrum i Strasbourg ? och höra vem de svenska parlamentarikerna tycker bär skulden till det låga valdeltagandet. Med Teresa Küchler, SvD:s korrespondent i Bryssel.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: SR, SVT
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-05-08
Länk till avsnitt

Eurovision i Malmö: Hur farligt kan det bli?

Loreen blev historisk när hon som första kvinna tog hem segern i Eurovision en andra gång. Och så skulle tävlingen - som samlar mer än 160 miljoner tittare - än en gång tas till Sverige. Men när Eurovision nu inleds i Malmö är fokus inte på folkfest och musik - utan på något helt annat. Hör Essy Klingberg, kulturredaktör på SvD, berätta hur vi hamnade här och varför protesterna mot Israels medverkan är så starka just i Norden. Läs artikeln här: Malmöborna väntar - men på fest eller fiasko?
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Lucas Brischetto Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: SR, Eurovision, Reuters Musik: Pedestal - Aiko
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-05-07
Länk till avsnitt

Enkelbiljett till Rwanda ? britternas nya asyllag

Asylsökande som kommer över Engelska kanalen kan inom kort sättas på ett plan till Rwanda. Efter flera år av tvister har Storbritannien nu klubbat igenom en ny asyllag, och första planet till Kigali ska lyfta i juli. Men för dem som faktiskt beviljas asyl finns ingen flygbiljett tillbaka till Storbritannien igen. Hör Charlotta Buxton, SvD:s korrespondent i Storbritannien, berätta hur den nya lagen ska fungera och varför flera europeiska länder drömmer om att införa liknande system.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: BBC, CBS News, Reuters.
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-05-06
Länk till avsnitt

Annons från SEB: Köpläge? - Läget på bostadsmarknaden

Inflation, höjda räntor och ett osäkert världsläge ? det har varit omtumlande år för svenska bostadsägare, men börjar det att ljusna på bostadsmarknaden? Den frågan ställer vi i första avsnittet av SEB:s podcast ?Köpläge??. Gäst är SEB:s privatekonom Américo Fernández. Det här avsnittet är en annons, och inte producerad av Dagens storys redaktion.
2024-05-05
Länk till avsnitt

Tv-kollen: Kakor och dojjor är vår tids filmstjärnor

Vad har Facebook, Barbie, ostbågar, Nike-dojjor och Tetris gemensamt? Jo, de har alla blivit stoff till stora Hollywoodproduktioner. När nu Jerry Seinfeld gjort en film om den syltfyllda frukostfavoriten Pop-tarts är det lätt att undra: hur många varumärkesfilmer orkar vi med egentligen?
Tove Norström tycker att filmen, som heter ?Unfrosted ? The Pop-tart story? och visas på Netflix, lyckas med konstycket att inte vara rolig alls, trots att den samlat en hel hög av USA:s roligaste människor. Andreas Hörmark har sett svenska Amazon Prime-serien ?Sthlm blackout? med bland andra Jerka Johansson, och gläds åt att journalister äntligen får vara hjältarna i en deckarserie.
Titlar som nämns i avsnittet: ?Bluey? (SVT Play) ?Unfrosted ? The Pop-tarts story? (Netflix) ?Sthlm blackout? (Amazon Prime Video) ?While we?re young? (SVT Play) ?Such brave girls? (SVT Play)
Producent: Joanna Górecka Ansvarit utgivare: Lisa Irenius
2024-05-04
Länk till avsnitt

Forskaren: Kärnfamiljens naturlighet är en myt

Det sägs att det ?krävs en by för att uppfostra ett barn? ? men det är långt ifrån verkligheten för de allra flesta svenskar i dag. Hör antropologen som menar att idén om den naturliga kärnfamiljen bygger på ett missförstånd, och vad ?mormorshypotesen? har att säga vår samtid. Och varför tanken på jägare- och samlarsamhället kan ge dig tröst som förälder. Gäst idag: Caroline Uggla, doktor i evolutionär antropologi och docent i demografi. Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson Redaktör: Elin Roumeliotou Klipp från: TV4, The Swedish theory of love Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-05-03
Länk till avsnitt

Har EU förbjudit svenskarna att elda i trädgården?

Våren är äntligen här! För många en tid att rensa lite i trädgården, få bort lite grenar och löv och kanske tända en mysig brasa. Eller? De senaste veckorna har en förvirrad diskussion förts i Sverige - har EU förbjudit svenskarna från att bränna trädgårdsavfall? På en kvart får du veta vad EU egentligen har beslutat, och varför alla är så oeniga om vad man egentligen får göra i sin trädgård.
Med Henrik Torehammar, inrikespolitisk kommentator på SvD.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Lucas Brischetto Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: Riksdagen, SVT, SR, Instagram
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-05-02
Länk till avsnitt

Då blev MP det mest ogillade partiet

Amanda Lind har valts till nytt språkrör för Miljöpartiet. Men kan hon rädda partiet? Partiet är nu det mest ogillade partiet av alla, visar nya siffror från Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. I Dagens story berättar Maggie Strömberg, politikreporter på SvD om ögonblicket då MP gick från älskat till utskällt. Läs artikeln här: Framgången bröts - nu är de mer ogillade än SD
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Daniel Säfström Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: SVT, SR, Aftonbladet, Miljöpartiet
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-30
Länk till avsnitt

Fästingforskarnas oro: Ebola-liknande smittan kommer hit

Fästingar finns nu i alla Sveriges kommuner. De är närmast osynliga, känns inte, men kan vara livsfarliga. När Statens veterinärmedicinska anstalt bad allmänheten att skicka in fästingar upptäckte de att tajgafästingen har etablerat sig längs Norrlandskusten, förmodligen via flyttfåglar från öster. Tajgafästingen kan bära på nya varianter av TBE, med allvarligare symtom och högre dödlighet. På en kvart får du veta vilka fästingar du bör ha koll på och vilka nya smittor forskarna är mest oroliga för. Gäst: Anna Omazic, forskare på SVA.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Magnus Arvidson Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: SVT, SR, Aftonbladet, TV4
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-29
Länk till avsnitt

?De var övertygade: det fortsätter efter döden?

Att få hjärtstopp innebär att gå in i medvets­löshet. Aktiviteten i hjärnan upphör. Ändå kan vissa som åter­upplivats berätta om starka nära döden-upplevelser, något som inte kan förklaras medicinskt. Hör SvD:s Agneta Lagercrantz läsa sin artikel om den svenska läkaren Hans Zingmark, som forskat om de människor som haft de här upplevelserna.
2024-04-28
Länk till avsnitt

Nu öppnar Gröna Lund ? men vågar man åka karusellerna?

Nöjesparken Gröna Lund i Stockholm öppnar igen för säsongen. Men förra årets tragedi gör sig fortfarande påmind. Mitt i parken står en bergochdalbana som inte kommer att öppna. SvD:s reporter har träffat Karin som föll åtta meter, när bergodalbanan Jetline spårade ur - och hennes man Mikael som i hela Sverige blev känd som Balkmannen. På en kvart får du veta vad som egentligen hände, om det är säkert att gå på Gröna Lund i år. Med Maria Jelmini, reporter på SvD.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: Aftonbladet, SVT, 24HB
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-26
Länk till avsnitt

Därför kan du inte ropa hej än när det gäller räntan

Inflationen sjunker och mycket tyder på att det värsta är över för svensk ekonomi. Men det finns orosmoln. Kan eskaleringen i Mellanöstern och den fortsatt svaga kronan göra att Riksbanken tänker om? På en kvart får du veta hur det egentligen ser ut för Sveriges ekonomi framåt, när SvD:s ekonomireporter Johan Carlström, svarar på lyssnarfrågor.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Lucas Brischetto Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: Riksbanken, BBC
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-25
Länk till avsnitt

Därför har Spanien tröttnat på att du turistar där

PODD: Spanjorerna har fått nog. Runt om i Spanien demonstrerade invånarna på lördagen mot turistindustrins framfart, framförallt på Kanarieöarna. ? Det här har kokat under en längre tid. Turismen som en gång var något positivt har nu blivit en belastning, säger Cecilia Cassinger, docent vid Lunds universitet, som forskat på turism.
Hör henne berätta vad de protesterande spanjorerna egentligen vill, och vad de menar att din längtan till Spanien ställer till med, i det lokala samhället.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Daniel Säfström Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: Channel 4 News, The Independent, Good Morning Britain, Euronews, I Amsterdam Musikklipp: Y viva Espana ? Sylvia Vrethammar, Med Suntrip mot solen - Bengt Palmers
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-23
Länk till avsnitt

Flyttar vita familjer när de får invandrare som grannar?

Från höger till vänster verkar alla överens om att Sverige behöver lösa bristande integration och segregerade bostadsområden. En aspekt som mer sällan lyfts i debatten, är hur bostadsstatistiker kan se att etablerade grupper flyttar från områden när invandrare flyttar in. SvD:s Björn Barr har grävt i fenomenet som forskarna kallar ?vit flykt?. På en kvart får du veta hur utbrett det här fenomenet är, och om den ?vita flykten? verkligen är så vit. Med Björn Barr fördjupningsredaktör på SvD. Läs artikeln här: Får rådet av kvinna på tåget: Gör en ?vit flykt?
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: Expressen, SR och TIME
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-21
Länk till avsnitt

Tv-kollen: Därför orkar vi inte längre skaffa barn

Denna vecka har SvD Tv-kollen fördjupat sig i två tv-serier som vid första anblick inte har så mycket gemensamt. Tove Norström har sett HBO:s ?The Sympathizer? och diskuterar hur serien leker med schablonen av den osköna vita mannen. Dessutom håller hon ett hyllningstal till hjältarna på A24. Andreas Hörmark berättar om sina funderingar kring att bli spermadonator apropå Viaplays nya serie ?Allt och Eva?, vars huvudperson (Tuva Novotny) bestämmer sig för att skaffa barn på egen hand. Samtidigt tänker han på de låga födelsetalen i Sverige ? och undrar om inte det faktum att familjeliv alltid är så hemskt på tv är en faktor till att den biologiska klockan stannat. Titlar som nämns i avsnittet: ?The fall guy?, Biofilm ?Allt och Eva? (Viaplay) ?Close encounter cold Open? (SNL-sketch) ?The sympathizer? (HBO Max) ?Beef? (Netflix) ?Baby reindeer? (Netflix) ?Smärtpunkten? (SVT/SVT Play) Producent: Joanna Górecka Ansvarig utgivare: Lisa Irenius
2024-04-20
Länk till avsnitt

Kommer backlashen mot det vita snuset nu?

Plötsligt var det överallt - det vita snuset. Marknadsfört som ett nytt, fräscht och mindre farligt alternativ, främst riktat till tjejer via influencers i sociala medier. Men är det verkligen så ofarligt som tobaksindustrin vill ge sken av? På en kvart får du veta om framgångssagan med det vita snuset är på väg att ta slut. Med Klara Matsdotter reporter på SvD Näringsliv.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson/Lucas Brischetto/Daniel Säfström Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: CNN, SVT Edit, Fullsend podcast och Niqo Co youtubekanal.
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-19
Länk till avsnitt

Varför finns det så mycket skjutvapen i Sverige?

Det är fortfarande ljust ute när Mikael cyklar med sin 12-årige son till simhallen i Skärholmen, den här vårkvällen i april. Men Mikael kommer aldrig fram, utan skjuts ihjäl framför ögonen på sin son. Enligt uppgift för att han konfronterat ett ungdomsgäng. Varför händer det här i Sverige? På en kvart får du veta varför just vi har så många dödsskjutningar och varför inflödet av vapen inte stoppas. Gäst:Jani Sallinen, granskande reporter på SvD.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Lucas Brischetto Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från:
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-18
Länk till avsnitt

Varför är Iran och Israel ärkefiender?

De beskrivs som ärkefiender - Iran och Israel. Efter helgens iranska attack håller världen andan i väntan på nästa drag i konflikten mellan länderna. På en kvart får du veta hur fiendskapen mellan Iran och Israel egentligen började, och om vi behöver oroa oss för ett tredje världskrig. Med Jesper Sundén, Mellanösternanalytiker på SvD.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Daniel Säfström Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: SVT, BBC, Fox News och DW News
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-16
Länk till avsnitt

Därför är Sveriges rikaste i krig med Skatteverket

Det rasar en strid i Sveriges finansvärld. På ena sidan står riskkapitalisterna - några av Sveriges absolut rikaste personer. På andra sidan står Skatteverkets jurister. Det som började som en tvist om beskattning har nu blivit öppet krig där flera kända ekonomer och entreprenörer väljer sida. På en kvart får du veta vad bråket egentligen handlar om, och varför några av Sveriges riskkapitalister nu hotar med att flytta utomlands.
Med Jan Almgren, reporter på SvD Näringsliv.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Lucas Brischetto Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: Stockholms handelskammare och SR
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-14
Länk till avsnitt

Tv-kollen: Vad gör alla norrmän i Gullspång?

Vad är egentligen det oförklarliga som har hänt i Gullspång enligt dokumentären ?Miraklet i Gullspång?? De två norska systrar filmen kretsar kring ser gång på gång tecken från Gud, inte minst när de plötsligt springer på en kvinna på pricken lik deras döda storasyster. Vem är det egentligen? Är det en okänd tvillingsyster? Och hur dog den äldre systern?
Även om ?verkligheten ofta är mer skruvad än påhittade historier?, som regissören Maria Fredriksson uttrycker det i en intervju med Aftonbladet, hindrar inte det internet från att koka av frustration över bristen på svar. Tv-kollen gör sitt bästa för att nysta i det hela, men drabbas av samma huvudvärk som dem på Flashback.
Tove Norström och Andreas Hörmark har också sett deckaren ?Sugar? på Apple TV+, och Tove undrar hur något som egentligen är så svajigt kan vara så bra.
Titlar som nämns i avsnittet: ?Masked singer Sverige? (TV4 Play) ?Miraklet i Gullspång? (SVT Play) ?Sugar? (Apple TV+) ?From? (Netflix) ?Herr talman? (SVT Play)
Producent: Joanna Gorécka Ansvarig utgivare: Lisa Irenius
2024-04-13
Länk till avsnitt

Därför är country överallt just nu

På omslaget syns Beyonce på en vit häst, med cowboyhatt och i skinnkläder i den amerikanska flaggans färger. I albumet Cowboy Carter tar sig stjärnan an countryn. Men Beyonce är långt ifrån den enda med countryfeber. På en kvart får du veta varför så många artister flörtar med genren just nu, och vad det säger om samtiden. Med Essy Klingberg, kulturredaktör SvD.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson Redaktör: Elin Roumeliotou
Musik i programmet: David Ritschard- Vi ses snart igen Lil Nas X - Old town Road feat. Billy Ray Cyrus Oliver Anthony - Rich men of North Richmond Jason Aldean, try thar in a small town Morgan Wallen - Last night Beyoncé - Jolene och Texas hold'em Dolly Parton - Jolene
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-12
Länk till avsnitt

Det krävs för att det ska bli fred i Gaza

Kriget i Gaza går in på sin sjunde månad. Nu meddelar Israels president Benjamin Netanyahu att man satt ett datum för markinvasionen av gränsstaden Rafah, där mer än hälften av Gazas befolkning sökt skydd. Ett beslut som flera av Israels allierade - däribland USA - starkt fördömer. På en kvart får du veta varför Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gör det här uttalandet just nu och vad det egentligen innebär för kriget. Med Jesper Sundén, Mellanösternanalytiker på SvD.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Lucas Brischetto Redaktör: Teresa Stenler von Matern
Klipp: BBC, CBS Vi vill ha feedback och önskemål. Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-10
Länk till avsnitt

Därför orsakar könslagen storbråk i politiken

Sverige ser ut att få en ny könstillhörighetslag. Men lagförslaget, som drivits av politiker från höger till vänster skapar nu splittring, inom både regeringen och oppositionen. På en kvart får du veta vad bråket om könslagen handlar om. Och varför de som tidigare var för förslaget, nu varnar för dess konsekvenser. Med Erik Nilsson, politikreporter på SvD.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson
Klipp från: Aftonbladet, SVT och SR.
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-09
Länk till avsnitt

Vem ska försvara Sverige om alla unga är för sjuka för lumpen?

Vi lever i en orolig tid. Men trots krigshotet anses två av tre ungdomar för sjuka för att göra lumpen. Så hur ska Sverige försvaras? På en kvart får du veta om det är sänkta krav på värnpliktiga som är lösningen. Och vad du som medborgare förväntas göra om det faktiskt blir krig. Gäst: Christina Malm, generaldirektör för Plikt och prövningsverket. Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Daniel Säfström Redaktör: Teresa Stenler von Matérn Ansvarig utgivare: Lisa Irenius Klippen kommer från: Tv4, SVT och SR Vi vill ha feedback och önskemål. Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-07
Länk till avsnitt

Tv-kollen: Hur långt får man pusha sitt barn?

Sexism, rasism, ruttna arbetsförhållanden och rena pedofila övergrepp är inte saker man gärna förknippar barnprogram med, men efter att före detta barnskådespelare berättat om sin tid på Nickelodeon är känslan verkligen: ?childhood ruined?. SvD Tv-kollen har sett Discoverys dokumentärserie ?Quiet on set ? The dark side of kids TV?, vars vittnesmål minst sagt lämnar en dålig eftersmak. Dessutom väcker den en hel del frågor. Var är alla föräldrar när barnen far illa? Och hur långt får man pusha sitt barn för att det ska nå framgång? Dessutom har Tv-kollen tagit del av återföreningsavsnitten av ?Gift vid första ögonkastet? och delar med sig av några goda relationsråd. Titlar som nämns i avsnittet: ?Gift vid första ögonkastet ? Den stora återträffen? (SVT Play) ?Quiet on set ? The dark side of kids TV? (Discovery+/HBO Max) ?Ripley? (Netflix) ?The beautiful game? (Netflix) Producent: Joanna Górecka (Filt) Ansvarig utgivare: Lisa Irenius
2024-04-06
Länk till avsnitt

Är man snål om man inte dricksar nu?

Vill du lägga 5, 10, 15 eller 20 procent i dricks? Frågan poppar numera upp på skärmen när du betalar med kort på krogen. Men funktionen uppskattas inte av alla, och har satt igång en debatt. Hur mycket ska man egentligen dricksa på krogen? På en kvart får du veta hur du framstår om du inte dricksar alls och varför du förväntas ge dricks till en bartender, men inte hos frissan. Med Joanna Drevingerl, SvD:s krogredaktör och Sofia Larsson, SvD:s ettikettexpert.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson Redaktör: Teresa Stenler von Matern
klippen kommer från: Tv4, expressen och Svt Vi vill ha feedback och önskemål. Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-05
Länk till avsnitt

Springnotan på 82 000 kronor - så avslöjades seriebedragarna

På juldagen sätter sig ett större sällskap på en restaurang i Malmö. De 35 personerna äter och dricker gott och filmar sig själva och lägger upp i sociala medier. Men när maten är uppäten blir notan på 82 000 kronor liggande. Det ska visa sig att det här inte är första gången sällskapet anklagas för att inte betala för sig. På en kvart får du veta hur springnotan på juldagen är del av en större bedrägerihärva - med fyra personer i centrum. Gäst: David Rasmusson, reporter på P4 Malmöhus.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Lucas Brischetto Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: SVT
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-04-04
Länk till avsnitt

SvD i Moskva: så lever medelklassen i Putins Ryssland

I ett av Moskvas stora shoppingcenter botaniserar Irina bland varorna. Här, bland välfyllda butikshyllor och kyldiskar, känns kriget och sanktionerna långt borta. Men för Boris är rädslan att tvingas in i armén ständigt närvarande. Och för Ana har rädslan för de ryska hbtq-lagarna fått henne att radera bilder med regnbågsflaggor på sociala medier. Svenska Dagbladet har som ett av få utländska mediebolag släppts in i Ryssland. På en kvart får du veta hur livet ser ut i den ryska huvudstaden när kriget nu gått in på sitt tredje år. Med Gunilla von Hall, SvD:s utrikeskorrespondent i Genève.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson Redaktör: Elin Roumeliotou
Vi vill ha feedback och önskemål. Kontakta oss på: [email protected]
2024-03-31
Länk till avsnitt

Tv-kollen: Vad förenar Hov1 och Kardashians?

Vad har ett gäng unga killar från Nacka och välputsade kvinnor från Calabasas gemensamt egentligen? Ja, förutom en trogen fanbase så har både hiphopgruppen Hov1 och familjen Kardashian nu varsin högaktuell dokumentär tillägnad sig.
?Imperiet Kardashian? på SVT Play försöker gå till botten med hur realityfamiljen blev så stor, vad som drivit den och vilket avtryck den egentligen gjort i samtiden. Tove Norström funderar kring konceptet ?att vara känd för att vara känd?.
I ?Hov1 4-ever? går huvudpersonerna mest runt utan tröja och röker cigaretter ? och får Andreas Hörmark att ta tillbaka förra veckans uttalande om att han älskar ?män i grupp?. Dessutom: Storserien om Jesus, SVT Plays Abba-hyllning och såklart Binge eller blä.
Titlar som nämns i avsnittet: ?The chosen? (Netflix) ?Thank you for the music? (SVT Play) ?Imperiet Kardashian? (SVT Play) ?Keeping up with the Kardashians? (Netflix, Amazon Prime) ?Hov1 4-ever? (Netflix) ?Sagan om Bolaget? (SVT Play) ?Road house? (Amazon Prime)
Producent: Joanna Górecka. Ansvarig utgivare: Lisa Irenius
2024-03-30
Länk till avsnitt

Jakten på hundplågaren som sätter skräck i Malmö

I flera år har någon placerat ut små bullar, fyllda med vassa föremål, längs populära promenadstråk i Malmö. För hunden Bruno slutade en promenad i Pildammsparken med ett akut besök hos veterinären - där tre vassa metallstjärnor opererades ut ur magen. Trots 180 anmälningar har polisen inte kunnat gripa den skyldige. På en kvart får du höra historien om en grupp reportrar på tidningen Sydsvenskan som upprättar en spaningsgrupp och får hjälp av FBI, och varför det är så svårt att stoppa hundplågaren som sätter skräck i Malmö Gäst idag: Dan Ivarsson, reporter på Sydsvenskan.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Lucas Brischetto Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: SR, SVT
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-03-28
Länk till avsnitt

Lyckoprofessorns guide: Så blir du lycklig(are)

I den senaste upplagan av lyckomätningen World Happiness Report, toppar Finland som vanligt listan. Sverige har sin högsta placering någonsin, en fjärdeplats. Men hur mäter man lycka? Och varför verkar svenskarna nöjdare med tillvaron just nu? Med Micael Dahlén, professor i ekonomi vid Handelshögskolan med särskilt fokus på lycka, välbefinnande och välfärd.
Programledare: Erica Treijs Producent: Daniel Säfström Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: SR
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-03-27
Länk till avsnitt

Efter Moskva ? hur stort är IS-hotet mot Sverige?

Efter terrordådet i Moskva i Ryssland har IS-grenen IS-K, som står för Islamiska staten i Khorasan, tagit på sig ansvaret för dådet. Den ryska polisen har häktat fyra män från Tadzjikistan som misstänks ligga bakom attacken.
På en kvart får du veta hur starka IS är just nu och om Moskva-attacken är början på en ny terrorvåg i Europa.
Med Jesper Sundén, Mellanösternanalytiker på SvD.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: SVT, SR, ABC News, The telegraph, Hindustan times
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-03-25
Länk till avsnitt

Amanda Lind: Jag skulle aldrig fördöma aktivisternas engagemang

Hon vill ha en samhällsvision att längta till, men tycker inte att politikerna visar ledarskap. - Vi har haft för många fega politiker, säger Amanda Lind (MP), tidigare kulturminister och en av kandidaterna till språkrörsposten. Programledare: Erica Treijs Producent: Daniel Säfström Redaktör: Lucas Brischetto och Moa Larsson Ansvarig utgivare: Lisa Irenius Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-03-24
Länk till avsnitt

Tv-kollen: Varför kan inte tjejer leka tre?

Skitsnack, manipulation och jakten på social status är en vanlig tematik för kvinnor på film. Men varför är tjejers krigföring psykologisk när killarnas är våldsam eller ekonomisk? SvD Tv-kollen har sett både den aktuella serien ?Palm Royale?, en pastellrosa historia om en luxuös klubb för hemmafruar i Palm Beach på 60-talet, och nyinspelningen av ?Mean girls? ? där de klassiska high school-mobbarna fått nya, moderna skrudar. Andreas Hörmark reder ut vad en ?mean girl? egentligen är, och frågar sig varifrån idén om att tjejer ?inte kan leka tre? kommer ifrån. Tove Norström undrar varför vi trots allt gillar tropen med den elaka tjejen så mycket ? och hittar svaret i vetenskapens värld. Titlar som nämns i avsnittet: ?Planet Earth 3" (SVT Play) ?Palm Royale? (Apple TV+) ?Mean girls? (2004) (Viaplay, Netflix) ?Mean girls? (2024) (vod) ?The breakfast club? (1985) (Sky Showtime, vod) ?Catfight. Nidbilder av kvinnor i grupp? (bok) ?Komiker utan gränser? (SVT Play) ?Oppenheimer? (Sky Showtime, vod) Producent: Joanna Górecka (Filt) Ansvarig utgivare: Lisa Irenius
2024-03-23
Länk till avsnitt

Blir litteraturen sämre när författare slutar supa?

Svenskarna dricker allt mindre alkohol. Men är det verkligen bara positivt? Dessutom om att FN-organet Unesco har presenterat nya världsarv, däribland Berlins technoscen. Det borde göra alla glada, men istället är yngre och äldre techno-entusiaster osams. Med Essy Klingberg, kulturredaktör på SvD.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: Rave the Planet
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-03-22
Länk till avsnitt

Kan ett Tiktok-förbud göra Trump till president?

USA kan vara på väg att förbjuda den superpopulära appen Tiktok. Men medan politikerna ser Tiktok som ett säkerhetshot med nära band till Kina, protesterar unga amerikaner mot förslaget. På en kvart får du veta hur appens framtid nu ser ut att kunna bli en fråga i höstens amerikanska rysarval - och om Tiktok kan bli Trumps nya valvinnare Med Sophia Sinclair, techreporter och Erik Bergin, nyhetschef och tidigare USA-korrespondent på SvD.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Moa Larsson Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: BBC, CNN, CBCN
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-03-21
Länk till avsnitt

Nvidia: Slumpen gjorde datakillarna till miljardärer

Alla pratar om Nvidia: Bolaget som vuxit om Amazon och Google på nolltid, och nu är det tredje högst värderade ? i världen. På en kvart får du veta hur en lycklig slump gjorde att ett gäng datanördar plötsligt blev miljardärer när hela världen blev besatt av AI. Med Henning Eklund, techreporter på SvD.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Lucas Brischetto Redaktör: Elin Roumeliotou
Klipp från: New York Times, CNN, Wall Street Journal, CNBC
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-03-20
Länk till avsnitt

Kriget i Gaza ? därför vacklar Bidens stöd till Israel

Hundratusentals människor i Gaza hotas av svält. Trots att läget är akut når nödhjälpen inte fram. Och nu har USA med president Biden i spetsen börjat skärpa tonen mot allierade Israel. På en kvart får du veta om USA:s nya tonläge kommer få lsrael att öppna upp för mer hjälp till Gaza eller om vi ser början på en maktkamp mellan länderna. Med Jesper Sundén, Mellanöstern-analytiker på SvD.
Programledare: Alexandra Karlsson Producent: Lucas Brischetto Redaktör: Moa Larsson
Klipp från: ITV, BBC, Middle East Eye, MSNBC, SR
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-03-19
Länk till avsnitt

PODDTIPS Guldgrävarens vaskade miljoner

Hans Söderström hittade guld i Ghana. Men han blev inte rik, utan beskjuten, blåst och skuldsatt över öronen. Ny dokumentärserie från SvD:s podd Blenda. Lyssna på svd.se/blenda.
2024-03-17
Länk till avsnitt

Polisen om Onlyfans: En livsfarlig retorik bland unga kvinnor

Kända kvinnor som påstår att de bli rika på att sälja porr, får författaren och polisen Simon Häggström att se rött. Han är specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål, och tycker att media glorifierar sajter som lockar unga kvinnor in i prostitution.
Programledare: Erica Treijs Producent: Daniel Säfström Redaktör: Elin Roumeliotou
Vi vill ha feedback och önskemål! Kontakta oss på: [email protected]
2024-03-17
Länk till avsnitt

Tv-kollen: Snabbkurs i porr och Swiftonomics

Rocco Siffredi ? en kantstött italiensk porrhingst ? och Taylor Swift ? en all-American tråkmåns som eventuellt kan komma att avgöra det amerikanska valet ? samsas om utrymmet i veckans SvD Tv-kollen. Tove Norström och Andreas Hörmark har nämligen sett både Netflix nya italienska, sexdrypande drama ?Supersex? och världens hittills mest lönsamma konsertfilm ?The eras tour?.
Det blir snack om varför män och kvinnor alltid skildras så olika i porrsammanhang. Och hur kommer det sig att serien inte rymmer en större kritisk diskussion om den våldsporr Rocco Siffredi blev en företrädare för? De försöker också ge svar på varför Taylor Swift ? en artist de gillar (!) ? blivit så stor, trots att alla jämt tjatar om att hon är så tråkig.
Titlar vi nämner i avsnittet: ?Taylor Swift ? The eras tour (Taylor?s version)?(Disney+) ?Supersex? (Netflix) ?Puss hej då? (SVT Play) ?Tillsammans? & ?Tillsammans 99? (Netflix)
Producent: Joanna Górecka (Filt) Ansvarig utgivare: Lisa Irenius
2024-03-16
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.