Sveriges 100 mest populära podcasts

Dagens story

Dagens story

Ett ämne, en kvart, sex dagar i veckan. Svenska Dagbladets nyhetspodd ? med några av Sveriges kunnigaste journalister. Dagens story från SvD ger dig djup och perspektiv på de viktigaste nyhetshändelserna just nu. Nytt avsnitt varje vardagsmorgon ? och så ?Tv-kollen? på lördagar.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

svd.se

Avsnitt

Sossarnas nya succékoncept: Göra ingenting

Socialdemokraterna växer så det knakar - tillsammans med vänstern och miljöpartiet skulle man få majoritet enligt SCB:s nya mätning. Men för Tidöpartierna är det inte lika kul ? både L och KD hamnar under spärren. På en kvart får du veta om det verkligen är sossarnas politik som lockar väljarna ? eller om de bara tycker att regeringen gör ett riktigt dåligt jobb. Med Henrik Torehammar, inrikespolitisk kommentator på SvD.
2023-06-02
Länk till avsnitt

Kan Putins mest högljudda kritiker bli ny Natochef?

Estlands premiärminister Kaja Kallas är en av Putins mest högljudda kritiker. Hennes tuffa stil har gett henne internationell stjärnglans och rekordhögt förtroende på hemmaplan. På en kvart får du veta om Kallas frispråkighet gör det omöjligt för henne att bli Natos nya chef och vad hon skulle svara om hon faktiskt fick frågan. Med Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på SvD
2023-06-01
Länk till avsnitt

Är nya terrorlagen vår biljett in i Nato?

Sveriges nya terrorlag har kallats både luddig och rättsosäker. Men trots det godkändes lagen med bred majoritet - och stora förhoppningar. På en kvart får du veta vad den nya terrorlagen innebär och om den kommer öppna porten till Nato. Med Pär Karlsson politikreporter på SvD.
2023-05-31
Länk till avsnitt

Därför vill Silicon Valley-kungen stoppa sig själv

När Sam Altman, vd för Open AI, frågades ut av den amerikanska kongressen härom veckan var det en del av en större charmoffensiv bland politiker och medier. AI-boomen har tagit makthavarna på sängen och tekniken håller nu på att än en gång springa ifrån dem. På en kvart får du veta hur mycket makt kungarna i Silicon Valley har över utvecklingen och hur ädla deras motiv egentligen är. Med Björn Jeffrey, Techanalytiker på SvD.
2023-05-30
Länk till avsnitt

Hur mycket kan vi dricka egentligen?

Hur mycket vi bör eller inte bör dricka har åter hamnat på tapeten. Nya rekommendationer är på väg där budskapet verkar bli - drick helst inte alls. Men frågan är känslig och splittrar forskarvärlden. På en kvart får du veta hur svårt det är att ge ett tydligt svar på hur mycket du kan dricka. Med Henrik Ennart, vetenskapsreporter på SvD.
2023-05-29
Länk till avsnitt

Tv-kollen: Sagan om ?Air Jordan?-skon

Ben Afflecks film ?Air? återberättar hur basketlegendaren Michael Jordan ändrade idrottares möjligheter att tjäna pengar på att kommersialisera sitt namn. Hjärnan bakom affärsstrategin var givetvis hans mamma Deloris Jordan, som också figurerar i filmen som visas på Prime Video. Tetris, Blackberry och nu Air Jordan, varumärke efter varumärke blir till en film. Vad säger en film om en sko om vår konsumtionsglada samtid? På omkring 20 minuter gräver Tove Norström och Elias Björkman ner sig i hur varumärken är en del av oss och hur vi blir en del av varumärken.
2023-05-27
Länk till avsnitt

De superrikas plan: avskaffa döden

I alla tider har den funnits, drömmen om ett evigt liv - men aldrig förr har lika stora resurser satsats på att bromsa mänskligt åldrande. På en kvart får du veta varför långlevnads-forskningen är nästa stora grej bland tech miljardärerna i Silicon Valley, och hur realistiskt det är att tekniken kommer kunna flytta maxgränsen för mänskligt liv. Med frilansjournalisten Sam Sundberg, som bland annat skriver för svd
2023-05-26
Länk till avsnitt

Därför får attackerna i Belgorod Putin att skämmas

Nu riktas världens blickar mot Belgorod efter att kriget rört sig över den ukrainska gränsen till rysk mark. På en kvart får du veta vilka som misstänks ligga bakom attackerna och hur psykande attentaten är för Ryssland och Putin. Med Jesper Sundén, som bevakar utrikesfrågor på SvD.
2023-05-25
Länk till avsnitt

Är Chat GPT skolans räddning eller död?

AI-boomen har fått hemuppgiften att stendö efter vittnesmål om att allt fler elever använder tekniken för att fuska. Men AI är här för att stanna, så hur ska skolan hantera den nya tekniken? På en kvart får du veta om de nya AI-verktygen kommer ge vår intelligens en sista knuff över stupet eller om det är precis tvärtom. Med Maria Jelmini, vetenskapsreporter på SvD.
2023-05-24
Länk till avsnitt

Har den ökände Wagnerchefen vänt Putin ryggen?

Från korvförsäljare till Putins hantlangare - det är så han brukar beskrivas. Men på sistone har den ökända Wagnergruppens grundare Jevgenij Prigozjin tagit en ny roll. På en kvart får du veta varför Prigozjin blivit den ryska militärens hårdaste kritiker och varför han väljer att utmana Putin. Med frilansjournalisten Per Elinder Liljas.
2023-05-23
Länk till avsnitt

Är det bäst för Sveriges Natoansökan att Erdogan väljs om?

Det turkiska presidentvalet fick inte någon segrare och landet går mot en andra valomgång. Då Sveriges Natomedlemskap vilar i Turkiets händer blir valet en nagelbitare även för den svenska regeringen. På en kvart får du höra om Sveriges ett år långa och slingriga väg mot Nato. Vi tar vägen via ett mystiskt sms som ledde till en ikonisk bild och tittar på hur resultatet i det turkiska valet kommer att påverka den svenska Natoprocessen. Med Jesper Sundén, Mellanöstern-analytiker, Pär Karlsson, politikreporter och Stina Stjernkvist, fotograf på SvD.
2023-05-22
Länk till avsnitt

Tv-kollen: ?Banbrytande ikon eller invandrarkritisk djurtant??

Skandalös, frisinnad ? och frispråkig. Den franska dramaserien ?Bardot? som går på SVT tecknar bilden av en frihetstörstande Brigitte Bardot, som snubblar in i filmvärlden och möter sin stora kärlek Roger Vadim och till slut lämnar moderskapet för semesterhuset Saint Tropez. Filmstjärnan Brigitte Bardot tog en hel värld med storm, men går det att porträttera en komplicerad person utan att problematisera det problematiska? På omkring 20 minuter tar sig Tove Norström och Björn Barr an den motsägelsefulla grand old ladyn Brigitte Bardot.
2023-05-20
Länk till avsnitt

Så hanterade spionbröderna de ryska pengarna

Domen mot de spiondömda bröderna som sålt hemliga uppgifter om Sveriges försvar till rysk underrättelsetjänst - har beskrivits som historisk. Bevisen bygger till stor del på de amerikanska dollar som den äldre brodern fått från Ryssland som tack för samarbetet. På en kvart får du veta hur spiondömde Peyman Kia spenderade pengarna från Moskva och om det här fallet är ett tecken på att vi är på väg in i en ny spionera. Med Jani Sallinen och Mathias Ståhle, granskande reportrar på SvD.
2023-05-19
Länk till avsnitt

Kommer folkliga SBB krascha fastighetsmarknaden?

Med fastighetsbolaget SBB fick Sverige på kort tid en ny folkaktie - populär bland småspararna och hajpad av både banker, försäkringsbolag och börsinfluencers. Men sen började allt skaka. På en kvart får du veta om SBB:s kris är första tecknet på en stundande fastighetskrasch. Med Henning Eklund techreporter och Johan Hellekant, bostadsreporter på SvD.
2023-05-17
Länk till avsnitt

Hur kul är det att vara adlig 2023?

Inte sedan journalisten Björn Werner sålde jultidningar har han mött så många stängda dörrar som när han skulle skriva ett reportage om den svenska adeln. Nästan ingen vill prata om sitt adelskap, men bland dom som faktiskt gör det finns både stolthet och ilska mot vad som beskrivs som en konstig exklusiv herrklubb. På en kvart får du höra hur mycket makt det gamla härskarståndet har i dagens Sverige och om de adliga namnen har förlorat sin glans. Med Björn Werner, frilansjournalist som skriver för SvD Kultur.
2023-05-16
Länk till avsnitt

Så nära är USA konkurs

Tiden håller på att rinna ut för de amerikanska politikerna. Om inte republikaner och demokrater kan komma överens om hur mycket staten får låna riskerar landet att gå i konkurs. Ett scenario med förödande konsekvenser. På en kvart får du veta vad som händer om USA inte höjer skuldtaket. Det är måndag den 15 maj. Det här är Dagens story från Svenska Dagbladet. Med Erik Bergin, tidigare USA-korrespondent för SvD.
2023-05-15
Länk till avsnitt

PODDTIPS | SvD Utfrågningen

Priser och räntor stiger, underskotten i välfärden växer ? Sverige blir fattigare. Möt tre politiska makthavare i podden SvD Utfrågningen. Tre avsnitt om vilken ekonomisk politik som ska ta Sverige ur krisen. I podden hörs moderata finansministern Elisabeth Svantesson, Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt och Mikael Damberg, Socialdemokraterna. Lyssna på SvD Utfrågningen på svd.se/politiken.
2023-05-14
Länk till avsnitt

Tv-kollen: Tramsigt om storskandalen Watergate

Nixon, avlyssningar och inbrott. Mycket är bekant med Watergateskandalen. Den republikanske presidenten Richard Nixon anställde fixare som gjorde inbrott på demokraternas huvudkvarter, tvingades avgå och resten är historia. l HBO:s nya serie White House Plumbers, aktualiseras denna spektakulära politiska skandal igen, i ljuset av extrem politisk polarisering i USA. Hur sant eller knasigt kan det bli i en historieskildrande serie? Vilka politiska andra skandaler kan tänkas hamna på filmduken framöver? På omkring 20 minuter tar Björn Barr och Tove Norström sig an de lika osannolika, som sanna detaljerna, i Watergateskandalen.
2023-05-13
Länk till avsnitt

Är det kört för Erdogan nu?

Turkiets president Erdogan utmanas rejält för första gången på 20 år. När landet går till val på söndag är det framförallt dom unga som vill få bort honom. Men oppositionen är en stor och brokig skara. Kommer alliansen kunna enas och utmana Erdogans makt? På en kvart får du veta hur spelplanen ser ut när Turkiet går till val och vad det får för konsekvenser för den svenska Natoansökan. Med Jesper Sundén, Mellanöstern-analytiker på SvD.
2023-05-12
Länk till avsnitt

Kommer norska oljepengar rädda klimatet?

Utsläppen av växthusgaser ska inte bara ner till noll till utan måste till och med bli negativa om vi ska hålla uppvärmningen av planeten under två grader. Och enligt experterna behöver det gå fort. På en kvart får du veta hur realistiskt det är att ny teknik kan lösa en till synes omöjlig ekvation och varför norska oljepengar har ett finger med i spelet. Med vetenskapsreporter Therese Bergstedt och Mikael Törnvall, klimatreporter på SvD.
2023-05-11
Länk till avsnitt

Kan hajpade Bluesky på riktigt hota Twitter?

Många pratar om den men få är inbjudna till internets senaste hajp. Bluesky beskrivs som det nya Twitter - en sociala medieplattform för dem som tröttnat på Twitters excentriske ägare Elon Musk. På en kvart får du veta om Bluesky bara är en fluga eller om plattformen på riktigt kan utmana giganterna. Med Björn Jeffery, techanalytiker på SvD.
2023-05-10
Länk till avsnitt

Hur farligt är det när Europas största kärnkraftverk hamnar i frontlinjen?

Kärnkraftverket i Zaporizjzja stod för en femtedel av Ukrainas elförsörjning. Nu sprider situationen vid den ryskockuperade anläggningen rädsla i Europa. Å när Ukraina mobiliserar för att återta området står kärnkraftverket mitt i frontlinjen. På en kvart får du veta vad som står på spel när striderna närmar sig Europas största kärnkraftverk. Med Gunilla von Hall, utrikeskorrespondent på SvD.
2023-05-09
Länk till avsnitt

Därför flyr sjuksköterskorna vården

Covid 19-pandemin rev upp sår i den svenska sjukvården och lämnade långa vårdköer efter sig. Köerna skulle snabbt betas av efter pandemin men fortsätter istället att växa. Samtidigt gör den tunga arbetsbördan att många inom vården slutar, något som slår direkt mot patienterna. På en kvart får du veta varför så många sjuksköterskor lämnar sitt jobb och varför lasarettet i Alingsås är ett exempel som går emot strömmen. Med Fredrik Mellgren, som bevakar sjukvården för SvD.
2023-05-08
Länk till avsnitt

Tv-kollen: ?Han var hennes Mr Big?

Försäljningen av Pedro Pascals jacka i ?The last of us? gick upp 170 procent, efter att det första avsnittet hade visats. ?Sex and the City? fick en hel generation kvinnor att börja dricka Cosmopolitans. Är du en Miranda eller kanske en Carrie? Vilken tv-serie fick hela världen att börja umgås på kafé? På omkring 20 minuter guidar Elias Björkman och Tove Norström dig i trenderna som tv och film har skapat.
2023-05-06
Länk till avsnitt

Därför är skandalerna kung Charles räddning

Kungligheter och kändisar från hela världen har landat i London för att fira kröningen av kung Charles och hans ungdomskärlek Camilla som nu blir drottning. Men en som inte kommer närvara vid ceremonin är kungens svärdotter Megan Markle. På en kvart får du veta varför skandalerna i kungahuset kan vara den brittiska monarkins räddning. Med Charlotta Buxton, SvD:s medarbetare i London.
2023-05-05
Länk till avsnitt

Därför är våroffensiven Ukrainakrigets Dagen D

Vilken dag som helst kan den inledas, den ukrainska våroffensiven. Så har det låtit i medierapporteringen de senaste veckorna. Men varför dröjer den? På en kvart får du veta varför maj kommer bli en ödesmånad för Ukraina. Med Jesper Sundén, utrikeskorrespondent på SvD.
2023-05-04
Länk till avsnitt

Kommer en panda sätta stopp för Kinas relation med USA?

I över 80 års tid har Kina experimenterat med ett politiskt verktyg av den gulligare varianten - som fått namnet pandadiplomati. När pandan Ya Ya landade i Memphis 2003, markerade det en höjdpunkt i relationen mellan USA och Kina. Men när Ya Ya nu flyttar hem igen blir hon istället en symbol för den kraftigt försämrade relationen mellan stormakterna. På en kvart får du veta om den gulliga diplomatin funkar och om det är en slump att Kina nu lyfter fram Ryssland som ett paradis för pandor. Med Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på SvD.
2023-05-03
Länk till avsnitt

Vilken flyktingpolitik krävs för att SD ska bli nöjda?

Efter år av politisk konflikt har EU-länderna kommit ett steg närmare en gemensam flyktingpolitik. Men förslaget skapar ilska hos SD - som hotar med regeringskris. På en kvart får veta vad EUs migrationspakt egentligen innebär och varför moderaterna är i polemik med sig själva. Med Amanda Lindholm, politikreporter på SvD.
2023-05-02
Länk till avsnitt

PODDTIPS Göran Perssons oönskade granne

Nya avsnittet av SvD:s dokumentärpodd Blenda handlar om en uppslitande grannfejd, där den ena parten är landets före detta statsminister. I snart tio års tid har Göran Persson, Anitra Steen och deras granne på landet i Sörmland bråkat om arrendekontrakt, tomtgränser, parkeringsplatser, båtplatser, latrintunnor och smygtagna foton. Lyssna nu på svd.se/blenda
2023-04-30
Länk till avsnitt

Tv-kollen: Därför måste du se ?Somebody Somewhere?

Sam är 40-någonting och flyttar hem till Kansas för att ta hand om sin sjuka syster. När systern dör blir Sam kvar, helt utan riktning. I varje hörn i hemstaden Manhattan väntar minnen från uppväxten och hennes kontorskneg är motsatsen till givande. Men det är på det där trista jobbet, hon möter Joel, en gammal skolkamrat och en magisk dynamik växer fram. Varför är serien så fantastisk? På omkring 20 minuter listar Tove Norström och Elias Björkman fem skäl till varför du inte älskar dig själv tillräckligt, om du inte unnar dig att se ?Somebody Somewhere?.
2023-04-29
Länk till avsnitt

Var är vänsterns kamplust?

På måndag är det första maj, arbetarrörelsens stora dag. Men hur stor är kamplusten just nu, egentligen? På en kvart får du veta varför arbetarrörelsen inte protesterar högre när lönerna sänks och hushållen blir fattigare. Med Erik Hedtjärn, politikchef på SvD.
2023-04-28
Länk till avsnitt

Så påverkar krisen i svenska pensionsjätten din pension

Det var i början av mars som kollapsen av några amerikanska nischbanker satte det svenska pensionsbolaget Alecta i gungning. Sen dess har två höga chefer fått sparken. Så är krisen för pensionsjätten - som håller 2,6 miljoner svenskars framtid i sina händer - över nu? På en kvart får du veta vilka risker som lever kvar hos Alecta och vad krisen kan få för konsekvenser för din pension. Med Lovisa Eklund, näringslivsreporter på SvD.
2023-04-27
Länk till avsnitt

Bakom kulisserna på Göran Perssons grannfejd

Statsminister Göran Persson längtade till naturen, och efter lugnet på landet. Tillsammans med sin fru Anitra Steen hittade han sitt drömboende i Sörmland. Men istället uppstod en infekterad grannfejd som varat i snart tio år. På en kvart får du höra om konflikten som den tidigare statsministern inte vill prata om. Med frilansjournalisten Jack Werner.
2023-04-26
Länk till avsnitt

Därför eskalerade kriget i Sudan så fort

Efter att kriget i Sudan tilltagit den senaste tiden beslutades att blixtevakuera svensk UD-personal som befann sig i landet. Samtidigt finns många svenskar kvar i området. På en kvart får du veta varför kriget eskalerade så snabbt och om det finns någon lösning i sikte. Med Jesper Sunden, som bevakar Mellanöstern och Nordafrika på SvD.
2023-04-25
Länk till avsnitt

Hur absolut är bojkotten av Ryssland?

När Absolut vodka och deras ägare Pernod-Ricard ville återuppta exporten till Ryssland höjde till och med statsminister Ulf Kristersson på ögonbrynen. Kritikstormen som följde blev för hård och Absolut vodka ändrade sig. Samtidigt öppnade nyligen den internationella olympiska kommittén upp för att släppa in ryska idrottare i värmen igen. På en kvart får du veta hur bra näringslivet och sportvärlden verkligen är på att bojkotta Ryssland, med Jesper Sundén, utrikeskorrespondent och Anders Lindblad, sportkrönikör på SvD.
2023-04-24
Länk till avsnitt

Tv-kollen: ?Hörde jag ett halleluja??

Knark, arrogans och galenskap som frodas i kölvattnet av stora summor pengar i Oslos finanskvarter. SVT:s succéserie ?Exit? är en lika spännande, som en brutal serie, om det kanske fulaste hos oss människor. Är det rentav terapi att se grisigheter på tv? På omkring 20 minuter tar Tove Norström och Elias Björkman fram kökspsykologin för att förstå varför vi älskar svineri på tv.
2023-04-22
Länk till avsnitt

Därför låter de nya hitsen som nåt du redan hört

Låtarna är nya, men påminner ofta om något gammalt. Äldre låtar infiltrerar populärmusiken och det är ingen slump. På en kvart får du veta varför musikindustrin blivit nostalgisk, och vem som tjänar på trenden. Med kulturjournalisten Nike Rydberg.
2023-04-21
Länk till avsnitt

Vilka är de unga kvinnorna bakom mordet i Vetlanda?

21-åriga Tove gick ut på nattklubb i Vetlanda men kom aldrig hem till sin pojkvän igen. I stället mördades hon och dumpades i skogen. Nu har tingsrättens dom kommit. På en kvart får du veta vilka de unga kvinnorna bakom mordet som skakat hela Sverige är ? och varför det som händer nu är historiskt. Med Hanna Törnquist, reporter på SvD.
2023-04-20
Länk till avsnitt

Varför har konflikten om Nordirland blossat upp igen?

Det har gått 25 år sen avtalet som skulle sätta stopp för konflikten mellan katoliker och protestanter på Nordirland skrevs under. Men freden i den brittiska provinsen är bräcklig och den senaste tiden har våldet blossat upp på nytt. På en kvart får du veta varför våldsspiralen fortsätter och varför en återförening mellan Nordirland och Irland nu kan vara närmre än någonsin. Med Charlotta Buxton, SvD:s reporter i London.
2023-04-19
Länk till avsnitt

Är det bästa vi kan hoppas på nu att regeringen inte kör i diket?

Förra året satsade regeringen 30 miljarder i vårbudgeten ? i den som regeringen presenterade i går fanns bara fyra. Och boven i dramat är som bekant inflationen. Men det går att göra mer menar oppositionen. På en kvart får du veta hur dåligt läget är i Sverige och om regeringen egentligen har någon plan för att hjälpa oss. Med Erik Hedtjärn, politikchef på Svenska Dagbladet.
2023-04-18
Länk till avsnitt

Kommer kärnkraften lösa alla våra problem ? och i såna fall när?

Efter nära 14 års försening drar Finland igång sitt nya kärnkraftverk Olkiluoto 3. Och det är en av världens dyraste byggnader som Finland nu stoltserar med. Även här i Sverige har regeringen presenterat kärnkraften som den stora lösningen för vår framtida elförsörjning. Men har vi råd att vänta lika länge som finländarna? På en kvart får du veta -när vi kan ha nya kärnkraftsreaktorer på plats och vad vi kan lära oss - av skrytbygget i Finland. Med Svd:s politikreporter Erik Nilsson och Fredrik Häggman, ekonomireporter på finländska Hufvudstadsbladet.
2023-04-17
Länk till avsnitt

Tv-kollen: ?Om du mönstrade av, var du en förrädare?

?Krigsseglaren? är Norges dyraste långfilm genom tiderna och har kostat 100 miljoner norska kronor. På Netflix har den blivit till en miniserie som beskriver hur vännerna Alfred och Sigbjørns mönstrar på ett fartyg till New York, som till sjöss förvandlas till part i kriget mot Tyskland. Kan man berätta hur många historier som helst om ett och samma krig? På omkring 20 spännande minuter tar sig Elias Björkman och Tove Norström an krigsskildringar från andra världskriget.
2023-04-15
Länk till avsnitt

Vem vill spionera åt USA nu?

När topphemliga dokument läckte från Pentagon kallades det för ?en av dom mest skadliga underrättelseläckorna det här århundradet?. Men det som har hänt verkar vara något annat än det många först trodde. På en kvart får du veta vad läckorna har för betydelse för kriget i Ukraina och om någon kommer vilja spionera åt USA i framtiden. Med Erik Bergin, tidigare USA-korrespondent på SvD.
2023-04-14
Länk till avsnitt

Vad krävs för att stoppa våldet i Israel/Palestina-konflikten?

Efter att israelisk polis i förra veckan stormade en av Islams heligaste platser, al-Aqsa moskén i Jerusalem, har våldet mellan Palestina och Israel eskalerat med ett flertal dåd under påsken. På en kvart får du veta vad som ligger bakom våldsupptrappningen och om den går att stoppa. Med Jesper Sundén, Mellanöstern-analytiker på SvD.
2023-04-13
Länk till avsnitt

Får Sverige gå med i NATO när de byter chef?

Medan Finland bjudits in i Natos famn står Sverige kvar i väntrummet. Och samtidigt som det går segt för vår ansökan så ska också Nato byta ut Jens Stoltenberg som generalsekreterare. På en kvart får du veta hur snacket om den framtida Natochefen går och om valet kan påverka Sveriges medlemsansökan. Med Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på SvD.
2023-04-12
Länk till avsnitt

Ser vi ljuset i tunneln för matpriserna nu?

Matpriserna är den stora frågan för många just nu. Och plötsligt har den tyska lågpriskedjan Lidl blivit en ny kelgris hos en allt mer prismedveten medelklass. Men Lidl är inte som vilket företag som helst ? utan styrs med järnhand av en hemlighetsfull tysk miljardär som vägrar låta sig fotograferas. På en kvart får du veta om prissänkningarna på matvaror bara är en smart pr-kupp eller om det faktiskt börjar lätta nu. Med Sara Bränström, reporter på SvD Näringsliv och Tomas Lundin, korrespondent i Tyskland.
2023-04-11
Länk till avsnitt

Tv-kollen: ?Typ sociopat, knappt två avsnitt in?

Gift vid första ögonkastet, Svt-programmet där singlar träffas för första gången vid altaret, är snart tillbaka. Varför älskar vi det? Varför funkar det så dåligt? Tv-kollen dissekerar denna omåttligt populära tv-serie. Hur viktigt är det med mångfald bland deltagarna? Är de galna eller modiga som blottar sig på bästa sändningstid? Hur skiljer sig de svenska versionen, från de engelskspråkiga? Och hur kan experterna inte se de dåliga matchningarna som tittarna ser? Frågorna är många, men på omkring 20 minuter ger Elias Björkman och Tove Norström, lika många svar.
2023-04-08
Länk till avsnitt

Har Trump rätt i att åtalet mot honom är politiskt?

Den historiska rättsprocessen mot USA:s tidigare president Donald Trump har inletts. På en kvart får du veta varför Trump gör allt för att flytta rättegången från New York och varför en majoritet av amerikanerna anser att åtalet är politiskt motiverat. Med Erik Bergin, utrikesredaktör på SvD.
2023-04-06
Länk till avsnitt

Kan klimatet ta kål på Tidögänget?

För första gången på 20 år för en svensk regering en klimatpolitik som kommer öka utsläppen. Det slogs fast i en svidande rapport från klimatpolitiska rådet. Oppositionen var inte sena att haka på kritiken. Så hur ska regeringen nå klimatmålen och samtidigt komma överens med Sverigedemokraterna som inte ens skrivit under på målen? På en kvart får du veta om oenigheten i klimatfrågan tillslut kommer knäcka Tidösamarbetet. Med Erik Nilsson, politikreporter på SvD.
2023-04-05
Länk till avsnitt

SvD i Bachmut: ?Framtiden sträcker sig bara fram till kvällen?

De blodiga striderna i Bachmut i östra Ukraina har pågått i över ett halvår. Staden som tidigare var känd för sina saltgruvor och vinodlingar är nu en stad i ruiner där kriget utkämpas gata för gata. På en kvart får du veta vad vi här hemma inte förstått om kriget i Ukraina. Med journalisten och författaren Mustafa Can, som precis kommit hem från Ukraina.
2023-04-04
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.