Sveriges 100 mest populära podcasts

Dagens story

Dagens story

Ett ämne, en kvart, fem dagar i veckan. Med några av Sveriges kunnigaste journalister. Dagens story från Svenska Dagbladet ger dig djup och perspektiv på de viktigaste nyhetshändelserna just nu. Nytt avsnitt varje vardagsmorgon.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

svd.se

Avsnitt

Britney Spears ? från världsstjärna till omyndigförklarad

2008 omyndigförklarades popikonen Britney Spears på begäran av sina pappa. I dag - 13 år senare - kontrollerar han fortfarande hennes liv. Nu pågår en rättsprocess där stjärnan försöker bryta sig fri. På en kvart analyserar Elsa Westerstad, idé- och samtidsredaktör på SvD Kultur, varför Britney Spears öde fortsätter att engagera en hel värld.
2021-05-07
Länk till avsnitt

EU-bråket om vaccinbevisen

Tyskarna vill inte lämna personuppgifter, fransmännen är rädda för vaccinmotståndare och ungrarna vill att Sputnik ska vara med. Den 26 juni ska EU:s vaccinbevis sjösättas och européerna ska smidigt kunna resa runt i EU ? om medlemsländerna håller sams. På en kvart får du reda på varför EU-länderna tjafsar om vaccinbevisen, varför de inte får kallas just vaccinbevis ? och hur bevisen kommer att fungera. Med SvD:s Brysselkorrespondent Teresa Küchler.
2021-05-06
Länk till avsnitt

Kan en guldtapet fälla Boris Johnson?

Boris Johnson anklagas för att ha lyxrenoverat Downing Street för mygelpengar ? och för att ha sagt "låt likhögarna växa" under pandemin. På en kvart berättar vi om hur den brittiske premiärministern pressas från flera håll under en mycket känslig period - lokalvalen imorgon kan öppna för Skottlands frigörelse. Med SvD:s utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin.
2021-05-05
Länk till avsnitt

Tänker vänstern knycka biffen?

När en reporter på The Daily Mail tolkade Bidens klimatmål som att amerikaner bara skulle kunna äta en hamburgare i månaden, var det politiska köttkriget ett faktum. På en kvart får du reda på hur striden om biffen snart kan nå även Sveriges gränser. Med SvD:s politiske analytiker Göran Eriksson.
2021-05-04
Länk till avsnitt

Konsten att köpa en spac (eller grisen i säcken)

Det är börsfenomenet alla pratar om: spac. Istället för att investera i ett bolag man tror på, slåss investerare om att satsa på något de ? inte har en aning om vad det är. I USA har fenomenet exploderat. Och när Sveriges första spac börsnoterades för en månad sedan var intresset enormt ? och nu verkar fler vara på väg. På en kvart berättar Avanzas sparekonom, poddaren och börsfantasten Nicklas Andersson om varför så många vill köpa något de inte vet vad det är ? och avslöjar om han själv har hoppat på spactrenden.
2021-05-03
Länk till avsnitt

Är kungafamiljen för politisk?

Kungens kritiska uttalande mot coronastrategin blev en världsnyhet, kronprinsessan Victoria har inledningstalat på Pride och drottning Silvia dök tillsammans med Victoria upp på #tystnadtagning. På en kvart berättar Josefin de Gregorio, debattredaktör och skribent på SvD Kultur, om hur kungahusets vilja att vara en enande kraft i det svenska samhället riskerar att krocka med kravet på dem att vara opolitiska.
2021-04-30
Länk till avsnitt

Så kan bristen på ett litet chip hota världsekonomin

Scania, Volvo, GM, Volkswagen, Toyota. Världens fordonsproducenter har alla tvingats till fabrikstopp eller förseningar de senaste månaderna. På en kvart får du reda på varför bristen på halvledare bromsar ekonomin ? och hur den dessutom kan skynda på en kinesisk invasion av Taiwan. Med SvD Näringslivs reporter Mikael Törnwall.
2021-04-29
Länk till avsnitt

Därför vill mäklarna att du Hemnetknarkar

Hemnets totala marknadsdominans håller uppstickare borta. Och vill du sälja din bostad utan hjälp från en mäklare så får du klara dig utan den populära sajten. På en kvart får du veta hur Hemnet fick monopol på svensk bostadsannonsering och hur sajten blev en kassako för mäklare. Med SvD Näringslivs bostadsreporter Johan Hellekant.
2021-04-28
Länk till avsnitt

Så bestämmer Kina vad du får se på bio

Stjärnregissören Chloé Zhao hyllas efter att Nomadland prisats för bästa film, bästa kvinnliga skådespelare och bästa regi på Oscarsgalan. I Kina går det varken att läsa om filmen eller Zhao. På en kvart berättar vi om kommunistpartiets inflytande över Hollywood och hur några få kritiska ord om Kina kan förstöra en karriär.
2021-04-27
Länk till avsnitt

Svenskarnas feta coronaproblem

Det räcker att vara lite överviktig för att risken att bli svårt sjuk i Covid 19 ska öka rejält. Men i Sverige anses bara riktigt feta vara en riskgrupp. Samtidigt ligger övervikt bakom i snitt 4 miljoner dödsfall världen över. Men inte heller det verkar vi tycka är ett så stort problem. På en kvart berättar vi om Sverige uteblivna strategi för den akuta fetmaepidemin ? och om det nästintill omöjliga uppdraget att banta. Med SvD:s vetenskapsreporter Henrik Ennart.
2021-04-26
Länk till avsnitt

Sanktioner räddar varken Navalnyj eller Ukraina

Rysslands trupper vid den ukrainska gränsen är fler än någonsin. Tusentals ryssar har protesterat mot behandlingen av oppositionsledaren Navalnyj. Men västs åsikt om Putins agerande är ointressant för Kreml. På en kvart berättar Carolina Vendil Pallin, expert på rysk inrikespolitik vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, om Rysslands nya "öppenhet" och vad Rysslands inre oroligheter och läget vid den ukrainska gränsen kan komma att innebära.
2021-04-23
Länk till avsnitt

Vilka är männen som dödar?

Fem kvinnomord under mindre än en månad har lett till politiska utspel och en uppblossad debatt. Men att män mördar kvinnor de haft eller har en relation med är ingenting nytt. På en kvart berättar vi om männen som dödar och om vilka myndighetsbrister som gör att morden gång på gång kan ske. Med Aftonbladets reporter Kerstin Weigl som granskat och dokumenterat alla kvinnomord som skett i en nära relation sedan år 2000.
2021-04-22
Länk till avsnitt

Hur lång tid tar det att duscha en gamling?

Fem minuter för att byta lakan, 20 för en dusch. I omhändertagandet av våra äldre är tid allt. Är tidsmaximering och new public management orsaken till att svensk äldreomsorg beskrivs som ?dysfunktionell?? På en kvart får du veta hur de anställda inom äldreomsorgen upplever sitt jobb och varför Coronakommissionen larmar om stora brister. Med näringslivsjournalisten Birgitta Forsberg och fotograf Magnus Hjalmarsson Neideman, som följt hemtjänstens i mötet med de äldre.
2021-04-21
Länk till avsnitt

Är S på väg vänsterut?

Stefan Löfven bröt upp blockpolitiken - men är Socialdemokraterna på väg till vänster eller höger inför valet 2022? På en kvart får du veta om Anders Ygeman och Morgan Johnasson kommer att lyckas vrida Socialdemokraterna åt vänster inför valet.  ? De har inte en chans att påverka S-kongressen, säger SvD:s politiska analytiker Göran Eriksson. Gör Socialdemokraterna en vänstersväng är det istället en viruseffekt: de globala förutsättningarna för ekonomisk politik har förändrats.
2021-04-20
Länk till avsnitt

Tre världsledare ? men bara två stolar

Turkiets president Erdogan slog sig ned. Europeiska rådets ordförande Charles Michel, också. Men EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hade ingen stol. På en kvart får du veta varför Ursula von der Leyen inte fick sitta vid toppmötet i Turkiet och varför det politiska efterspelet nu skakar EU. Med SvD:s medarbetare i Bryssel, Teresa Küschler.
2021-04-19
Länk till avsnitt

Råkade polisen skapa en tafsardag?

Alla pratade om tafsardagen. Polisen varnade, skolor informerade. Men ingen verkade ha sett någon challenge. Det är inte första gången ett obehagligt rykte sprids i sociala medier och vuxenvärlden ringer i alla varningsklockor. Clownattacker, läskiga dockor som uppmanar till självskadebeteende och nu en tafsardag. På en kvart förklarar källgranskaren Jack Werner hur det var polisens varning som gjorde tafsardagen viral.
2021-04-16
Länk till avsnitt

Hur dyrt kan ett hus bli?

Experterna spådde att huspriserna skulle rasa, nu varnar de för att bostadsmarknaden är överhettad ? mitt i pandemin. Men vad driver upp priserna till osannolika höjder? Och bör vi oroa oss? På en kvart får du reda på varför huspriserna rusar mitt i pandemin ? och hur det kommer att sluta. Med Louise Andrén Meiton, nyhetschef på SvD Näringsliv.
2021-04-15
Länk till avsnitt

Värre att snacka religion än sexliv på Nordirland

Med Brexit kom en ny gräns i Irländska sjön ? och nya skäl att blåsa liv i gamla konflikter. På en kvart får du koll på hur IRA är kopplade till protesterna på Nordirland och varför den irländska öns blodiga historia går igen. Med SvD:s utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin.
2021-04-14
Länk till avsnitt

Därför kommer inte IS-barnen hem

Det kallas Europas Guantanamo. I IS-lägren i norra Syrien växer nu ett 30-tal svenska barn upp tillsammans med sina mammor. FN likställer livet i lägren med tortyr ? men Sverige har inga planer på att ta hem sina medborgare. 18 svenska barn har återvänt till Sverige från lägren, 7 av de med myndigheternas hjälp. Men kvar finns 25 kvinnor och deras runt 30 barn. På en kvart berättar SvD:s mellanösternanalytiker Jesper Sundén varför Sverige, trots internationella påtryckningar, inte planerar att ta hem dessa kvinnor och barn ? samtidigt som vårt grannland Finland valt en helt annan väg.
2021-04-13
Länk till avsnitt

Så farliga är de nya virusmutationerna

Forskarna trodde att coronaviruset var stabilare än många andra virus, som influensavirus eller hiv. Det stämde inte. Fortfarande upptäcks mer smittsamma varianter av coronaviruset ? den brasilianska, brittiska och sydafrikanska mutationerna tycks bara vara början. Några av virusets mutationer är dödligare, de drabbar fler och de som behöver intensivvård är yngre. På en kvart får du koll på de olika virusmutationerna och hur de påverkar smittan. Med SvD:s coronareporter Per Kudo.
2021-04-12
Länk till avsnitt

Andres Lokkos hyllning till Small Axe

Festen och dansen står under ständigt hot om våld och övergrepp när regissören Steve McQueen skildrar livet för den västindiska gemenskapen i London mellan 60-80-talet. Windrush-generationen kallas de arbetskrafts­invandrare som bjöds in till England på grund av arbetsbrist i slutet på 40-talet. Den långa båtresan från öar som Jamaica i det brittiska samväldet gjordes av tusentals. På en kvart berättar Andres Lokko varför Small Axe, filmserien om subkulturen som föddes för länge sen, i en liten del av London trollbinder en hel värld i dag.
2021-04-09
Länk till avsnitt

Så ska bluffanklagade Crowd1 få 250 miljoner medlemmar ? i år

Med styre från Stureplan skulle Crowd1 hjälpa människor ur fattigdom ? men bolaget anklagas för att göra motsatsen. Trots varningar från myndigheter och flera granskningar fortsätter de att expandera. Målet: 250 miljoner medlemmar innan årsskiftet. På en kvart berättar vi om det skandalomsusade säljpyramidföretagets interna maktstrider, expansionsplaner och techikonen Johan Staël von Holsteins oväntade avhopp. Med SvD Näringslivs reporter Erik Wisterberg och Johanna Ekström från nyhetsajten Breakit.
2021-04-08
Länk till avsnitt

Jo, Kinas påtryckningar brukar fungera

Kinas H&M-bojkott var långt ifrån första gången landet utövade påtryckningar på svenska företag ? eller myndigheter. Och det tycks fungera. SAS, Sheraton och Pensionsmyndigheten* är några som fogat sig eller uttryckt sig annorlunda. På en kvart får du veta varför Kina verkar vara extra känsliga för kritik just nu. Och varför deras agerande oftast verkar få effekt. * Efter avsnittets publicering meddelade Pensionsmyndigheten att de av systemtekniska skäl inte kan ha en annan benämning än Skatteverket har. När Skatteverket bytte beteckning från ?Republiken Kina (Taiwan)?, till ?Taiwan, provins i Kina?, skedde detta därmed också hos Pensionsmyndigheten.
2021-04-07
Länk till avsnitt

Elbilsdilemmat som Grännaborna inte vill tänka på

PODD | Våra klimatsmarta elbilar har en mörk baksida. Mineraler till bilbatterierna bryts i Kongo och Kina ? men finns också i den svenska berggrunden. På en kvart får du veta varför vi hellre har smutsig gruvdrift på andra sidan jorden, än renare i Sverige. Med Mikael Törnwall, reporter på SvD Näringsliv.
2021-04-06
Länk till avsnitt

I skuggan av den svenska maffian

Ledaren bestämmer och bestraffar. Hierarkin är stenhård. Snart inleds en av de största gängrättegångarna någonsin i Sverige. I centrum står Vårbynätverket och en uppmärksammad kidnappning av en känd artist. På en kvart får du reda på hur nätverket fungerar och hur det är att leva sida vid sida med den svenska maffian. Med Ann Törnkvist, kriminalreporter och författare till bland annat boken Gola, vittna, dö ? om gängkriminalitet och morden i Hallonbergen.
2021-04-01
Länk till avsnitt

Hur Lambertz tv-show riktar ljuset mot pressetiken

Att en brottsmisstänkt vill namnges, är det skäl nog att göra det? Och varför publicerar inte gammelmedia uppgifter som bara är ett knapptryck bort? På en kvart får du reda på hur Lambertz-fallet satt strålkastarljus på flera viktiga pressetiska frågor ? och varför det aldrig var ett alternativ att livesända Göran Lambertz presskonferens. Med SvD:s redaktionschef Martin Ahlquist.
2021-03-31
Länk till avsnitt

Pengarna, makten och Suezkanalen

En tunn skåra mellan Afrika och Asien, så ser Suezkanalen ut på kartan. Men passagen är i dag den viktigaste länken mellan Europa och Kina. 1,6 miljoner containrar på väg till eller från Sverige passerar genom Suezkanalen varje år. På en kvart får du veta hur kanalen sedan den byggdes på 1800-talet stått i geopolitikens centrum och hur grundstötningen helt kan förändra den globala handeln. Med SvD:s utrikesanalytiker Jesper Sundén.
2021-03-30
Länk till avsnitt

Kommer viruset från ett labb i Wuhan?

Mittemot marknaden i Wuhan ? coronapandemins epicentrum ? ligger ett högrisklaboratorium som bedriver kontroversiell forskning på fladdermusvirus. Larmen från amerikanska diplomater 2018 om att experimenten där kunde utlösa en pandemi ignorerades. På en kvart berättar SvD:s Gunilla von Hall om labbteorin som WHO:s coronadelegation inte vill utreda.
2021-03-29
Länk till avsnitt

Är Apples fråga en krigsförklaring?

En enkel fråga på din Iphoneskärm har utlöst storbråk mellan techgiganterna. I slutändan handlar allt handlar om annonser. Och miljarder står på spel. På en kvart får du reda på varför Facebook och andra appföretag inte vill låta dig välja. Med SvD Näringslivs techreporter Erik Wisterberg.
2021-03-26
Länk till avsnitt

Därför får Sabuni (nog) inte sparken i helgen

I helgen avgörs Nyamko Sabunis öde och Liberalernas vägval. Men L-ledaren är inte så nervös som många tror. Ända sedan Liberalernas förre partiledare Jan Björlund ingick januariavtalet under stora kval har en fråga överröstat alla andra: ska vi stanna eller gå? På en kvart berättar politikreporter Maggie Strömberg om varför Nyamko Sabuni valde bort S ? och om hur hon tänkt förhålla sig till SD.
2021-03-25
Länk till avsnitt

Kommer Nord Stream rosta bort på Östersjöns botten?

Gasledningen Nord Stream 2 skulle ta rysk gas till Europa. Men med 15 mil kvar stoppade USA bygget av Europas största och dyraste infrastrukturprojekt. På en kvart berättar Tysklandskorrespondenten Tomas Lundin om hur ledningen utanför Gotland blivit en maktkamp mellan världens supermakter, och varför miljardinvesteringar riskerar att rosta bort på Östersjöns botten.
2021-03-24
Länk till avsnitt

Därför kan USA och Kina hamna i fullskaligt krig

Världspolitikens nya slagfält stavas Sydkinesiska havet. På en kvart berättar vår utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin om var gränsen går i det som redan kallas ett nytt kallt krig - och när spänningarna kan övergå i väpnad konflikt mellan Kina och USA.
2021-03-23
Länk till avsnitt

Står ryssfobin i vägen för folkhälsan?

En spruta Sputnik V innehåller 80 procent propaganda och 20 procent medicin ? om du frågar Ukrainas utrikesminister. Men även i Sverige finns en utbredd misstro mot det ryska vaccinet. Handlar det om rysskräck eller en befogad oro? Sputnik V togs fram rekordsnabbt och Ryssland har redan kontakt med flera länder i Europa om vaccinleverans. Men i Sverige höjs skeptiska röster. På en kvart berättar utrikes­reportern Jan Blomgren och tidigare Rysslands­korrespondenten om hur han en gång blev förgiftad i Moskva ? men ändå inte skulle tveka om en spruta Sputnik i armen.
2021-03-22
Länk till avsnitt

Livsfarliga missuppfattningar om coronavaccinen

Är Astra Zeneca-vaccinet ineffektivt för äldre? Kan RNA-vaccinen verkligen förändra arvsmassan? Och går det att vaccinera in mikrochip i kroppen? I samband med den rekordsnabba framtagningen av vaccin har en rad teorier och missförstånd, till och med falsk information, om vaccinen fått spridning. På en kvart slår vi hål på myterna och missuppfattningarna runt coronavaccinen. Med vetenskapsjournalisten Ia Wadendal.
2021-03-19
Länk till avsnitt

Deepfakes ? demokratihotet, kändisarna och porren

De virala Tiktok-klippen med en fejkad Tom Cruise beskrivs som världens bästa deepfakes. AI-tekniken hotar inte demokratin ? än. Men dagen när vi alla kan göra deepfakes i mobilen är snart här. På en kvart får du reda på varför deepfakes inte kommer att utlösa ett kärnvapenkrig just nu ? och om vilka som är teknikens tysta offer. Med SvD Näringslivs tech-reporter Erik Wisterberg.
2021-03-18
Länk till avsnitt

Så blev sopor en kassako för kriminella

I Botkyrka pyr soporna. Men skandalen bakom sopföretaget Think Pink handlar om mer än ett brinnande sopberg. Bakom röken döljs kriminella organisationer, stora pengar och Arlandamannen ? spindeln i nätet. Hittills misstänks Think Pink ha dumpat miljöfarligt avfall på totalt sju platser. Men de är inte ensamma om att vilja tjäna stora pengar på de svenska soporna. På en kvart får du reda på hur hanteringen av miljöfarligt avfall systematiskt utnyttjas av kriminella ? och hur de hela tiden ligger steget före lagstiftarna. Med Mattias Ståhle, granskande journalist på SvD Näringsliv.
2021-03-17
Länk till avsnitt

När kommer kraschen?

Bolag har gått i konkurs och arbetslösheten skjutit i höjden när världen under den drygt årslånga pandemin stängt ner. I mars förra året hade börsen rasat runt 35 procent ? för att idag, ett år senare, nå nya rekordnivåer. Hur är det möjligt? På en kvart får du reda på vad som driver aktiemarknaden under denna märkliga tid och om ? eller när ? det kommer en krasch. Med SvD Näringslivs börsskribent Mattias Magnusson.
2021-03-16
Länk till avsnitt

Därför låter Biden kronprinsen komma undan med mord

Journalisten Jamal Khashoggi styckades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul 2018. Nu, tre år senare, är mordet politiskt sprängstoff i händerna på Joe Biden. Att det är den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som beställt mordet, råder det allt färre tvivel kring. Misstankarna stärks i en ny rapport från Vita huset. Samma sak slog CIA fast redan 2018. Men medan Donald Trump skyddade kronprinsen, lovade Joe Biden att han skulle få stå till svars. Men det kommer han inte att göra. På en kvart berättar vi om varför Biden låter kronprinsen komma undan med mord. Med SvD:s utrikesanalytiker Jesper Sundén.
2021-03-15
Länk till avsnitt

Det Annie Lööf egentligen vill

Både C och L har på bara en vecka släppt sina tabun mot ytterkanterna i svensk politik. Annie Lööf säger att hennes budskap inte har ändrats. På ett sätt har hon rätt. Valet 2022 ser ut att bli en kamp mellan ett höger- och ett vänsterspöke. Efter Annie Lööfs och Nyamko Sabunis nya besked i regeringsfrågan tycks det som var paria i förra valet, inte bli det i nästa. På en kvart får du koll på den nya politiska kartan ? och var Centern placerar sig själva på den. Med SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson.
2021-03-12
Länk till avsnitt

Det verkliga hotet mot den brittiska monarkin

Rasistiska uttalanden och självmordstankar som ignorerades. De hårda anklagelserna mot brittiska kungahuset från Meghan och Prins Harry har skapat rubriker världen över. Men Buckingham Palace har större utmaningar än så. På en kvart får du reda på hur skadeskjuten den brittiska monarkin blivit av de senaste dagarnas turbulens ? och om varför problemen är större problem än en skandalintervju som setts av 30 miljoner tittare. Med SvD:s utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin.
2021-03-11
Länk till avsnitt

Så ska slemsvampen rädda klimatet

17 grader i Kalmar i februari. Men det handlar inte bara om ett varmare klimat, de tvära kasten är snarare ett tecken på det nya normala: global weirding. Och en del av lösningen kan finnas i naturen. På en kvart får du veta hur naturen kan sitta på några av de smartaste klimatlösningarna och om hur forskare och ingenjörer kan lära av slemsvampar och termitbon. Med SvD:s klimatreporter Erica Treijs.
2021-03-10
Länk till avsnitt

När vi shoppade bort våra stadskärnor

Stefan Löfven näthandlar inte, men han utgör ett undantag. I fjol ökade webbshoppandet med hisnande 40 procent. Men vårt nya köpbeteende får konsekvenser. På en kvart får vi reda på hur pandemin katapultat vårt köpbeteende flera år i in i framtiden. Med Näringslivsreporter Sara L Bränström.
2021-03-09
Länk till avsnitt

Trump 2024 - får han? Vill han?

Har Republikanerna blivit mer av en personkult än ett parti? På den konservativa konferensen CPAC var stödet för Donald Trump intakt - trots stormningen av Kapitolium. Och ex-presidenten har siktet inställt på dem i partiet som röstade för en riksrätt. På en kvart tar SvD:s utrikesredaktör Erik Bergin pulsen på det republikanska partiet. Vilka är de nu och vart är de på väg.
2021-03-08
Länk till avsnitt

Attacken i Vetlanda ? minuterna som räddar liv

19 minuter efter det första larmet var gärningsmannen i Vetlanda skjuten och gripen av polis. Agera ? avvakta inte, är en del av polisens nya strategi mot vansinnesdåd och terrorattacker. SvD-journalisten Jani Pirttisalo Sallinen berättar om hur tidigare insatser visat att polisen oftast bara har en kvart på sig att agera när dödandet väl startat.
2021-03-05
Länk till avsnitt

Skrämmer Åkesson M:s kvinnliga väljare?

Alla pratar om vad Moderaterna och Kristdemokraterna kan och inte kan göra i förhandlingar med SD - men en fråga har kommit i skymundan. Hur har Ulf Kristersson det med kvinnorna? På en kvart får du reda på varför den bortglömda frågan om jämställdheten kan bli avgörande när M och KD börjar förhandla med SD.
2021-03-04
Länk till avsnitt

Svindyr partydrog eller nytt hopp för deprimerade?

En ny behandling mot depression har utvecklats ur partydrogen Ketamin och spås bli en blockbuster för läkemedelsföretagen. Men varför rekommenderar Socialstyrelsen en behandling som beskrivs som dyr, ineffektiv och beroendeframkallande? Granskande journalisten Fredrik Mellgren ser en rad underligheter i den svenska hanteringen av den narkotikaklassade nässprayen.
2021-03-03
Länk till avsnitt

Covidråden som Tegnell & co inte nämner

Samtidigt som WHO rekommenderar en hälsosam livsstil som en viktig del i strategin mot covid-19 så ger svenska myndigheter varken träningstips eller kostråd. Just nu varnas det för en smittexplosion efter sportlovsresorna. SvD:s vetenskapsjournalist Henrik Ennart berättar om forskningen kring immunförsvaret som säger att ut och röra på oss är just vad vi borde göra under pandemin.
2021-03-02
Länk till avsnitt

Är det Israels ansvar att palestinier vaccineras?

Israel leder vaccinationsligan och vill skänka överblivet vaccin ? till vissa länder. I de ockuperade palestinska områdena förblir däremot de flesta ovaccinerade. 2 000 doser till sjukvårdspersonal. Så långt sträcker sig än så länge Israels vaccinering av invånarna på Gazaremsan och Västbanken. Men är det israelernas ansvar? På en kvart tar vår Mellanösternreporter Jesper Sundén oss igenom varför vissa länder blir erbjudna vaccin och inte andra ? och om vaccinet mot covid-19 blivit hårdvaluta i den cementerade konflikten mellan Israel och Palestina.
2021-03-01
Länk till avsnitt

Kan USA:s finansminister höja boräntorna i Göteborg?

Världens centralbanker öser pengar över ekonomin för att stötta krisande företag och hushåll. Experterna varnar för överhettning ? i alla fall vissa av dem. Andra vill tvärtom elda på mer. Men vem har rätt? Och bör vi oroa oss över de svenska boräntorna? På en kvart får vi du veta om världens stödpaket kommer driva upp inflationen och de svenska boräntorna. I avsnittet intervjuas SvD Näringslivs makroreporter Johan Carlström.
2021-02-26
Länk till avsnitt

Bidens klimatlöften ? mest symbolpolitik?

Oljeindustrin höll andan. Miljörörelsen jublade. Men hur progressiv blev egentligen Bidens klimatpolitik? Joe Biden gick till val på att stoppa olje- och gasutvinning på statlig mark och han skrev raskt under Parisavtalet som nybliven president ? men han har också godkänt ett 30-tal oljeborrningar. På en kvart får du reda på vad Joe Bidens gjort under sin första tid som självutnämnd klimatpresident ? och om han lever han upp till sina löften.
2021-02-25
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.