Sveriges 100 mest populära podcasts

Equipodden

Equipodden

En hästpodd som tar upp hela hästen

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

equipodden.podbean.com

Avsnitt

#132 Veterinär Annelie Hellström - förebyggande veterinärvård och MAiT

I veckans avsnitt får vi träffa veterinär Annelie Hällström som driver Nolberga veterinärpraktik. Annelie har valt att inrikta sig det förebyggande arbetar och hon berättar hur hon kom in på det.

Vi pratar om vikten av att tänka förebyggande när man tränar sin häst och Annelie berättar om sitt system som heter MAiT. MAiT går ut på att göra en balastningsalays för att undersöka hur en häst belastar sig och genom denna analys kan Annelie sedan identifiera var och när det skulle kunna bli överbelastning. Från detta berättar Annelie sedan hur hon genom rörelse kan bygga upp hästen.

Ett jätteintressant avsnitt för alla med häst

Vill du läsa mer kan du kika in på:

https://www.nolbergavet.se/

https://mait.se/ 

2022-11-23
Länk till avsnitt

#131 Cecilia Müller - Forskar på hästens foderbehov

Äntligen är det dags för foder!

Cecilia är agronom och forskar idag på hästens födobehov. Eftersom detta är första foder-avsnittet i podden börjar vi med grunderna.

Vi pratar om att hästen är biologiskt byggd för att äta gräs, att söka efter sin föda och att tugga över lång tid. Vi pratar om hur mag- och tarmkanalen ser ut och hur den fungerar.  Cecilia tar upp mycket forskning kopplad till hur vi bör fodra våra hästar och vi jämför detta med hur vi fodrar och håller hästar idag. 

Vi går in på vikten av att ha en bra grovfoderanalys, hur man ska tänka när det kommer till kraftfoder och andra tillskott. 

Detta är ett såndär bra basavsnitt med kunskap som alla borde ha med sig.

Cecilia tippsar också om en del länkar som du finner här:

 ?Utfodringsrekommendationer för hästar? från SLU:  https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-utfodring-vard/Verktyg/utfodringsrekommendationer-for-hast/

Tabell med olika fodermedel och deras näringsvärde för hästar:  http://www2.freefarm.se/fodertabell/fodtab.pl?djur=hast

 

Hästsveriges foderskola:  https://hastsverige.se/hastens-miljo/foderskola-i-10-delar/

 

Hästsveriges foderstatsprogram:  https://hastsverige.se/foderstatsprogrammet/

2022-11-16
Länk till avsnitt

#130 Wilma Hellström - Landslagsryttare i hoppning

I veckans avsnitt får vi träffa hoppryttaren Wilma Hellström. Wilma har visat störa framgångar på hoppbanorna och är också med i det svenska landslaget i hoppning.

Wilma har sin bas i Holland och vi pratar om skillnaden med att ha häst där jämfört med i Sverige. Vi pratar också om Cicci, hennes första häst som efter en olycka förlorade ett öga. Wilma berättar om olyckan och vägen tillbaka till dom stora banorna. 

Vi pratar också om vardagsridningen och Wilma berättar hur hon tränar sina hästar. När man träffar en så otroligt rutinerad tävlingsryttare måste man ju också gå in på att tävla. Vi börjar med hur Wilma förbereder sig och hästarna veckan inför en tävling och går sedan vidare till hur hon förbereder sig på dagen, gå banan, framridning också vidare.

 

2022-11-09
Länk till avsnitt

#129 Louise Etzner Jakobsson - Pararyttare i dressyr

I veckans avsnitt träffat vi Louise Etzner Jakobsson som efter en olycka i stallet fick en skallfraktur tillsammans med flera hjärnblödningar. 

Louise berättar om olyckan och om vägen tillbaka, både till vardagen och till hästarna. Från att bara få åka med i skritt till att komma igång att tävla igen. Louise har en enorm kämparglöd och har hittills ridit två OS. Uppladdningen till OS i Tokyo blev inte som det var planerat med brutet ben och ny häst, men ändå lyckas hon ta ett silver i Küren.

Vi pratar också om hur Louise tänker när hon tränar sin häst och vilka egenskaper hon behöver hos hästen.

Ett superhärligt avsnitt med en fantastisk person och ryttare.

2022-11-02
Länk till avsnitt

#128 Carl Hedin

Ryttaren och influencern Carl Hedin gästar veckans avsnitt av Equipodden. Under en hel timme får vi dyka in i Carl sätt att tänka när det kommer till häst och ridning.

Vi pratar om att vara influencer och att leva med sociala medier, men vi lägger mest tid på ridning och träning av häst. Vi börjar med unghästen och Carl berättar om hur han arbetar med en ung talang. Vi går vidare och pratar om hur man förvaltar och utveckla till den mer utbildade hästen.

Vi pratar också om hästens välmående och hur Carl tänker och arbetar med detta.

Ett helt fantastiskt avsnitt med en otroligt duktig ryttare.

Vill du ser mer av Equipodden glöm inte gå in och följa på sociala medier

2022-10-26
Länk till avsnitt

#127 Linda-Marie Lundqvist - Ryttarkraften

Det mentala står i centrum när psykologen Linda-Marie Lundqvist gästar podden. Linda är legitimerad psykolog och har inriktat sig på idrottspsykologi. Genom sitt företag Ryttarkraften hjälper hon ryttare med mental utveckling och att få ett bättre stalliv.

Linda berättar om hur hon arbetar och varför det är bra att arbeta med det mentala som ryttare. Vi pratar om nervositet, prestation, ridrädsla och mycket mycket mer. I detta avsnitt finns verkligen något för alla.

Veckans avsnitt sponsras av Esmergot och i samband med att avsnittet släppa läggs en tävling upp på Equipoddens sociala medier med fina priser från Esmergot så missa inte det.

2022-10-19
Länk till avsnitt

#126 Cornelia Rylén - Hoppryttare

Då var det hoppning på schemat när Equipodden gästas av hoppryttaren Cornelia Rylén. 

Vi pratar om hur hon gör för att låta hästarnas personlighet få komma fram med allt vad det innebär. Vi pratar också om hennes syn på grundarbete och hur hon grundjobbar sina hästar.

Självklart går vi också in mer specifikt på hoppning där vi pratar om hur man utvecklar en häst till nästa nivå, hur man kan bli bättre på att få till distansen till hindret och hur man får mer power i språnget.

Ett riktigt bra avsnitt för dig som gillar att hoppa.

2022-10-12
Länk till avsnitt

#125 Lisa Hedbäck - Sadelmakare

I veckans avsnitt av Equipodden välkomnar vi sadelmakaren Lisa Hedbäck. 

Vi pratar om sadelns uppbyggnad inifrån och ut. 

Vi börjar med bommen på sadeln, material, utformning och betydelsen av sadelns midja. Vi går sedan vidare till bossorna, stropparna, sitsen, kåpa och tillslut kommer vi till klossorna.

Lisa berättar om vad man ska titta på för att förstå om en sadel sitter och eller inte. Vi pratar också om skillnad på en sadelutprovare och en sadelmakare.

Så om du vill lära dig mer om sadlar så är detta ett avsitt för dig.

I samband med att detta avsnitt finns också en del filmmaterial som kommer komma upp på Equipoddens sociala medier så glöm inte att kika in där. 

2022-10-05
Länk till avsnitt

#124 Mia och Daniel Kleen - Alternative Health Works

I veckans avsnitt möter vi Mia och Daniel Kleen som driver MD kleen och Alternative Health Works. 

Mia och Daniel berättar om sitt sätt att arbeta med häst och vi får går in på flera intressanta metoder. Det som både Mia och Daniel använder mest är akupunktur och dom berättar vad det är, hur de går till väga och vad det är bra för. Här kommer vi in på allt mellan traditionell kinesisk medicin och modern kvantfysik. Vi pratar också om örter och hur dessa kan påverka både människor och häst. 

I detta avsnitt får Mia och Daniel dela med sig av sin holostiska syn på häst. 

2022-09-28
Länk till avsnitt

#123 Sits med Mari Zetterqvist Bolkhuis

I veckans avsnitt får vi träffa sists forskaren Mari Zetterqvist Bolkhuis. Mari har en lång bakgrund med att undersöka hur ryttaren sitter på hästen och har spenderat många år för att lära sig mer. 

I detta avsnitt pratar vi om vilken forskning som finns på ryttarens sits och hur vi ska använda den forskningen för att förbättra vår sists. 

Vi pratar om hur komplex sitsen är och att till och med olika duktiga tränare kan tycka helt olika om en viss ryttares sits.

Vi pratar också om vad en ryttaranalys hos Riderspositionen är och hur den kan hjälpa dig att få en bättre sists

Mari och också skrivit boken sitsskolan som finns att köpa online

Glöm inte följa Equipodden på sociala medier.

2022-09-21
Länk till avsnitt

#122 Jessica Lindgren - PT för ryttare

Det blir svettigt i veckans avsnitt av Equipodden när vi får träffa Jessica Lindgren som är PT och driver Ryttarfokus.

Jessica berättar om sin väg från att ha arbetat inom vården vidare till att bli personlig tränare för att idag arbeta enbart med ryttare och tränar flera toppryttare i Sverige. 

Vi pratar om varför man ska träna avsuttet och vilka positiva effekter man kan få. Vi går också in på hur och vad man ska träna och om man kan träna bort olika problem man kan ha vid ridning. Jessica berätta hur hon tänker när hon tränare ryttare från olika discipliner och vad man behöver vara stark i för att klara ex en hoppbana. 

I slutet pratar vi också lite om vad man ska tänka på för att komma tillbaka i sadeln när man varit gravid.

2022-09-14
Länk till avsnitt

#121 Louise Löfgren - Islandshästryttare och tränare

I veckans avsnitt får vi träffa den otroligt mediterade Louise Löfgren. 

Louise är idag en av våra bästa islandshästryttare och har varit med i hela 26 SM och är idag med i landslaget. Hon har tävlat i fyrgång på flera mästerskap.

Vi pratar om hennes väg till där hon är idag, hennes sätt att se på rollen som tränare, vad hon tycker är viktigt när det kommer till att träna häst. Vi pratar också om tölten och om hur bedömning på tävling behöver ses över för att den ska leda till mer hållbara hästar. 

Ett fullmatat avsnitt som man inte vill missa oavsett om man rider islandshäst eller inte.

2022-08-31
Länk till avsnitt

#120 Madelene Törnblom grundare av Maya Delorez

I veckans avsnitt får vi träffa ingen mindre än Madelene Törnblom som är grundare av Maya Delorez.

Detta är ett avsnitt helt i min smak med företagande, entreprenörskap och hästar. Madelene berättar om hur hon kom på idéen att grunda Maya Delorez, hur hon gick tillväga och hur det vuxit till det det är idag.

Vi pratar om marketing och sociala medier. vad Madelene har haft för nycklar för att lyckas så bra som hon gjort.

Missa inte detta härliga avsnitt med en riktig pang-tjej

2022-08-24
Länk till avsnitt

#119 Per-Anders Gråberg

I veckans avsnitt får vi träffa en av sveriges främsta galopp jockey, PA Gråberg. 

PA berättar om hur han hamnade i galoppvärlden, hur hästarna tränas och hur svårt det kan vara att hitta en band till hästen på så kort tid.

Vi pratar också om olyckor och PA berättar om några olyckor han varit med om och vägen tillbaka. Han berättar också om varför det är viktigt att vara tillbaka till 110%.

Ett grymt avsnitt som du inte vill missa

2022-08-17
Länk till avsnitt

#118 Återblickar från vårterminen

Äntligen är podden tillbaka!  Jag har laddat upp med massor av intressanta avsnitt nu till hösten, men vi börjar med att göra tillbakablick till vårens höjdpunkter.

Jag har i detta avsnitt tagit ut några guldkorn från vårens alla avsnitt och satt ihop det i detta fullmatade avsnitt.

Delar ut följande avsnitt är med:

#96 Inridning med Camilla Axelsson #101 Tomas Togersen - Tävlingsledare Gothenburg Horse Show #104 Linda Heed - hoppryttare #97 Peter Härnstam #109 Norah Kohle #103 Tobbe Larsson #102 Idrottspsykologi med Elise Lindman #110 Veterinär Anne Haglund Saxtorp Hästklinik #112 Pernilla Stenfeldt - sjukgymnast på Saxtorp Hästklinik #113 Ylva Rubin Hästodontolog  #116 Två generationer kvinnliga hovslagare #115 Equiband med Viveca Ewards på Svensk Hästrehab

Glöm inte följa Equipodden på Sociala medier och lämna gärna ett omdöme när du har lyssnat

2022-08-10
Länk till avsnitt

#117 Elisabeth Wermé - Dressyrdomare

I terminens sista poddavsnitt möter vi dressyrdomaren Elisabeth Wermé. Elisabeth har dömt dressyr i många år och får döma upp till Grand Prix. 

I detta avsnitt djupdyker vi i dressyren och allt från en domares perspektiv.

Vi pratar om hur man förbereder sig, vad domaren ser, vad de olika delarna på protokollet betyder, vad som skiljer på de olika nivåerna och mycket mer. Vi tar också upp några olika rörelser på olika nivåer och hur dessa ska genomföras och vilka svårigheter de kan ha.

Ännu ett fullsmäckat avsnitt med fakta och kunskap. 

2022-06-15
Länk till avsnitt

#116 Två generationer kvinnliga hovslagare

Nu är det dags för ett riktigt dunderavsnitt! Podden gästas av Rose-Marie Clark och Rebecka Giegold som båda är två av våra bästa hovslagare med en varsina gedigna meritlistor. 

I detta avsnitt pratar Rose-Marie och Rebecka om hovslageri och hur det har ändrats över åren. Vi grundar i historian för att förstå vart sporten är påväg idag och vilka trender som finns.

Detta är ett helt otroligt avsnitt där två grymma hovslagare från två generationer får prata och resonera, missa inte det! 

2022-06-08
Länk till avsnitt

#115 Equiband med Viveca Ewards på Svensk Hästrehab

Då var det dags för ännu ett avsnitt med grymma Viveca Ewards från Svensk Hästrehab.

I detta avsnitt pratar vi om Equiband, vad det är, vilken effekt man får av att använda, vilka studier finns, vad är det för skillnad mot kopior, vilka typer av hästar är det bra för och mycket mycket mer

 

2022-06-01
Länk till avsnitt

#114 Ponnyexpressen

I veckans avsnitt träffar vi Anton och Sara från grymma Ponnyexpressen. Ponnyexpressen är ett fyrspann med fyra små svarta shettisar och de både tävlar i sportkörning och gör en hel del shower!

I avsnittet berättar Anton och Sara om arbetet bakom ponnyexpressen och resan fram till där dom är idag.

Det är två teman i veckans avsnitt, det första är sportkörning och det andra är show

Missa inte detta tokiga och glada avsnitt

2022-05-25
Länk till avsnitt

#113 Ylva Rubin - Hästodontolog

Äntligen är Ylva tillbaka i podden, Ylva var med i avsnitt #70 där vi pratar om hästens tänder, tandutveckling, hur man ska skönt med mera.

Men i detta avsnitt går vi in på utrustningens påverkan på hästen mun och tänker. Vi pratar om olika betts påverkan och nosgrimmor.

Som vanligt får vi ett fullmatat avsnitt med kunskap från Ylva.

Glöm inte följa Equipodden på sociala medier för att också få lite filmmaterian till detta avsnittet.

2022-05-18
Länk till avsnitt

#112 Pernilla Stenfeldt -Sjukgymnast på Saxtorp hästklinik

Då var det dags för sista delen av miniserien från Saxtorps hästklinik.

I detta avsnitt får vi träffa Pernilla Stenfeld som är sjukgymnast i botten och som gått en mastersutbildning i England för att också få behandla djur och framför allt hästar. 

Vi pratar om hennes resa till dit hon är idag, utbildning och hur det fungerar med tillstånd från jordbruksverket.

Vi pratar också om hur det är att arbeta som fristående och att var på klinik och hur en terapeut kan arbeta tillsammans med veterinären.

Pernilla har enorm kunskap som vi får ta del av i detta avsnitt

2022-05-11
Länk till avsnitt

#111 Jonas Martinsson Hovslagare på Saxtorp Hästklinik

Vi fortsätter på mini-temat med veterinärklinik och denna vecka får vi träffa hovslagaren Jonas Martinsson. 

Vi pratar om vad man som hästägare ska tänka på när man ska välja hovslagare, hur ska man veta vad som är rätt och fel.

Vi pratar också om hur det är att arbeta som hovslagare på klinik och vilka problem han möter där. 

Ännu ett härligt avsnitt från grymma Saxtorp Hästklinik

2022-05-04
Länk till avsnitt

#110 Veterinär Anne Haglund Saxtorp Hästklinik

Nu startat Equipodden en lite miniserie på tre avsnitt med tema Hästklinik. Jag har besökt fantastiska Saxtorp Hästklinik och har gjort intressanta intervjuer

Först ut har vi veterinär Anne Haglund.

Vi pratar om varför Anna blev veterinär och hur hon tänkt när hon byggt upp kliniken.

Vi pratar om när man ska åka in med sin häst eller när man kan ta ut en veterinär till stallet, vi pratar om att göra årliga hälsokontroller och när man ska söka hjälp om man är osäker på något.

Äntligen en veterinär med i podden och detta är ett riktigt bra avsnitt så missa inte det

2022-04-27
Länk till avsnitt

#109 Norah Kohle

I veckan avsnitt får vi träffa Norah som arbetar med att skapa skapa en kommunikation med häst och förstå hästen språk. Norah arbetar fritt med sina hästar och i detta avsnitt berättar hon om hennes sätt att arbeta med häst. Vi pratar om positiv och negativ förstärkning, vad det är och när hon använder de olika. Norah beskriver också hur hon arbetar med hästar som varit med om ett trauma och hur man som hästägare ska tänka

 

Ett grymt avsnitt med otroligt duktiga Norah. Hon delar med sig av sin enorma kunskap och oavsett vad du gör med din häst kommer du få helt andra ögon och mindeset efter detta avsnitt

2022-04-20
Länk till avsnitt

#108 Rose-Marie Clark Hovslagare - Fölkorrigering

I detta avsnitt får vi möta Rose-Marie Clark som är hovslagare med gedigen bakgrund och kunskap och Rose-Marie har valt att intresserad sig lite extra för föl.

I detta avsnitt pratar vi bland annat om vilka olika "fel" som ett föl kan ha och hur man kan korrigera dessa. Rose-Marie delar med sig av sin enorma kunskap och erfarenhet. vi pratar också om en speciell föl-sko som Rose-Marie tagit fram

Missa inte detta grymma avsnitt fullt med kunskap 

https://www.cfarrier.se/

2022-04-13
Länk till avsnitt

#107. Johanna Berg - Youtuber

Denna vecka får vi träffa härliga och glada Johanna Berg. Johanna är skådespelare i grunden och arbetar sedan en tid tillbaka heltid med youtube. Johanna är också såklart ryttare och har tävlat en hel del tidigare.

I detta avsnitt berättar Johanna om hur hon hamnade där hon är idag. Hon berättar hur hon tidigare satsade på hästar och ridning till att skådespel och youtube tog över. Vi får höra hennes resa.

Vi pratar också om youtube och hur det är att arbeta heltid med det formatet. Vad man ska tänka på när man filmar, hur man kan göra för att växa, hur spelar man in och mycket mycket mer.

Missa inte detta härligt positiva avsnitt med Johanna Berg

2022-04-06
Länk till avsnitt

#106. Unghästtester med Camilla Axelsson

Nu på våren är det dags för unghästarna att göra olika tester och för att reda ut vad som är vad är Camilla Axelsson tillbaka i podden.

Camilla driver utbildningsstallet Stall Axelsson. Camilla var också med i avsnitt 96 av podden där vi pratar om inridning, men nu är det dags att prata om unghästtester. 

Camilla berättar vad som händer efter inridningen är klar fram tills det är dags för tre-årstestet. Hur man förbereder sin häst och vad som är viktigt att tänka på.

Vi pratar också om Breeders och vad som händer efter detta fram till hästens fjärde år.

2022-03-30
Länk till avsnitt

#105 Rida under graviditeten med Malin Trommels Lind

En graviditet kan se väldigt olika ut för olika personer, men något som många häst-tjejer vill göra är att fortsätta kunna rida under graviditeten och även kunna fortsätta rida efter förlossningen.

Malin berättar om sin resa genom graviditeten och en ganska tuff förlossningsskada.  Med detta avsnitt vill vi lyfta frågor för att belysa problem relaterade till graviditet och förlossning som många kvinnor får gå igenom.

2022-03-23
Länk till avsnitt

#104Linda Heed - Hoppryttare

I veckans avsnitt får vi möta en av våra absolut bästa hoppryttare nämligen Linda Heed.

Linda berättar om sina gård och sina hästar. Hon berättar om hur hon tränar hästarna, unga och äldre. Linda ger en inblick i hennes vardagsarbete med hästarna och hur hon tänker kring träning.

Vi pratar också om hur hon förbereder sig och hästarna för tävling och hur viktigt teamet är.v Vi går också in på hur Lina går banan och hur hon rider fram.

Linda är en otroligt duktig ryttare och delar i detta avsnittet verkligen med sig av sig själv. 

Vill du se mer? glöm inte följa Equipodden på Sociala medier

2022-03-16
Länk till avsnitt

#103. Tobbe Larsson

I detta avsnitt får vi möte fantastiska Tobbe Larsson. Tobbe berättar om alla sina äventyr, han berättar om hur det är att vara en hästartist som uppträtt i stora delar av världen. Vi pratar också om hans hemma hub i Skåne och allt som han byggt upp där. 

Tobbe berättar om hans syns på frihetsdressyr och hur han tränar sina hästar. Självklart pratar vi också om Ponnyakuten.

I detta avsnitt får vi också träffa Alexander Muratore som driver restaurangen 15 minuter En kvart som också finns på gården. Alexander är inte uppvuxen i häst-världen, men gör all musik till Tobbes föreställningar och även en del Kür. 

 

Missa inte detta helt underbara avsnitt fullt med glädje och positiv energi.

2022-03-09
Länk till avsnitt

#102 Idrottspsykologi med Elise Lindman

Elise är utbildad psykolog och idrottspsykolog och i detta avsnitt berättar hon om vad idrottspsykologi är och hur hon arbetar med ryttare. Elise berättar om hur vi påverar våra hästar och hur man kan arbeta och tänka för att hitta Flow i sin ridning.

Verkligen ett grymt avsnitt med massor av bra verktyg och tankeställare från en grym person.

 

Kika gärna in på http://eliselindman.se/

2022-03-02
Länk till avsnitt

#101 Tomas Togersen Tävlingsledare Gothenburg Horse Show

I veckans avsnitt får vi träffa Tomas Torgersen, tävlingsledare på Gothenburg Horse Show.

Tomas berättar om hur han hamnade in på Horse Show, om all logistik runt om, hur man bygger fram banan, funktionärsteam och mycket mycket mer.

I detta avsnitt får vi en inblick i Gothenburg Horse Shows magiska värld. 

Så saknar du Horse Show så ska du inte missa detta avsnitt. 

2022-02-23
Länk till avsnitt

#100 Equipodden med Elin Weiner

Tänk att det redan finns 100 avsnitt av podden! Det är helt fantastiskt!

I detta avsnitt är jag omvända roller när det är jag som blir intervjuad och får berätta om vem jag är, vad jag har gjort och hur det är att driva podd.  Det är min sambo Anton som ställer upp och intervjuar

 

Jag vill tacka alla som lyssnar, följer, kommenterar och älskat Equipodden lika mycket som jag gör.

Tack till er alla, utan er hade det inte blivit någon podd.

2022-02-16
Länk till avsnitt

#99 Ponnymamman

I veckans avsnitt träffar vi Ulrika Fårhraeus som driver bloggen Ponnymamman, en av Sveriges största bloggar. Ulrika skriver högt och lågt, allt från aktuella händelser till vardagliga inlägg och lite humor ibland.

När Ponnymamman kommer med ett nytt inlägg då händer det grejer och vi pratar om vad hon skriver på sin blogg och hur allt började. Vi pratar också om att påverka och att hennes inlägg ofta får stor påverkan.

Jag frågar om hon någonsin har ångrat något hon skrivit och hur hon hanterar har och kritik.

Vi pratar också om sexuella övergrepp i hästvärlden, något som Ulrika ofta skriver och pratar om.

2022-02-09
Länk till avsnitt

#98 Svensk Hästrehab svarar på era frågor del2

Här kommer fortsättningen när jag och Viveca från Svensk Hästrehab svarar på era frågor.

Vi pratar om att rida i snö, vattenträna hemma och om vad man kan göra med sin häst för att för att arbeta hållbart över tid.

Ett matnyttigt avsnitt med massa olika teman och infall när era frågor står i centrum

2022-02-02
Länk till avsnitt

#97 Peter Härnstam

I veckans avsnitt träffar vi den otroligt intressante Peter Härnstam. 

Peter är B-tränare i dressyr, GP-ryttare och entreprenör. 

Peter berättar om hur han började med häst och hans reda fram till idag. Vi pratar om hur han ser på sin roll som tränare och vad man ska tänka på när man bygger sitt team. 

Vi pratar också om dressyrsporten och hur den skulle kunna utvecklas samt om hur man driver hästverksamhet.

 

Ett avsnitt fullt med tips och tankar från fantastiske Peter Härnstam

2022-01-26
Länk till avsnitt

#96 Inridning med Camilla Axelsson

Nu när det är nytt år är det en hel drös hästar som fyller tre och man ska börja gå i skolan. Kanske har man redan börjat eller så planerar man att göra det snart. 

Jag åkte och träffade Camilla Axelsson som driver Stall Axelsson i Skåne och dom är grymma på inridning. 

Camilla berättar om deras system där hon bland annat beskriver hur dom arbetar med hästen varje dag vecka för vecka. Vi pratar också om säkerhet och vad man ska tänka på om man planerar att lämna bort sin häst på inridning.

2022-01-19
Länk till avsnitt

#95 Svensk Hästrehab svarar på era frågor del 1

Då var 2022 igång med första avsnittet för året! 

Vi kickar igång med ingen mindre än Viveca från Svensk Hästrehab. 

Först gör vi en liten återkoppling till senaste avsnittet om Fascia och därefter delar Viveca med sig av en ny spaning.

Men huvuddelen av avsnittet går åt era lyssnarfrågor. det blir högt och lågt när vi tar en fråga i taget. Det var så många frågor som vi ville hinna med så vi fick dela upp allt. Så om några veckor kommer del två med frågor från er till Viveca på Svensk hästrehab.

2022-01-12
Länk till avsnitt

#94 Best of 2021

Sista poddavsnitet för året, ett stort tack till dig som lyssnar och gör Equipodden möjlig.

 

Vad passar inte bättre än att i detta avsnitt få klipp från de mest lyssnade avsnitten under året. Jag har plockat ut godbitarna ut de avsnitt som ni har lyssnat mest på. Vi kommer få höra:

 

Sabina Svärd - Islandshästtränare (#71)

Christoffer Dahlgren - Akademisk ridkonst (#81)

Amanda Meijer - B-tränare i dressyr och GP ryttare (#60)

Lena Gunnarsson - sitsotimering (#57 ovh 68)

Viveka Edwards - Svensk hästrehab (bland annat #74)

Per Waaler - Dressyrryttare och tränare (#76 + #77)

 

Tack för detta år så hörs vi igen 2022

2021-12-15
Länk till avsnitt

#93 Fälttävlan med Anna Felé

I veckan avsnitt möter vi fälttävlansryttaren och B-tränaren Anna Felé.

Vi får höra om när Anna berättar om vad fälttävlan är, hur man börjar och vad som krävs för att man ska kunna tävla.

Vi pratar om hur en träning går till och om några saker som kan kännas svårt och läskigt i början. 

Vi pratar också om att alla verkligen kan vinna av att åka på lite terrängträningar. Att även om man tränar i andra discipliner kan man få vinster med att träna lite terräng då och då.

Självklart får ni också svar på era lyssnarfrågor.

Vill du se mer av Anna kan man kika in på hennes hemsida:

https://www.mayidoiteventing.com/

2021-12-10
Länk till avsnitt

#92 Era frågor om tömkörning del 2

Eftersom jag inte hann med alla frågor i förra avsnittet (nr 87) så är det dags att hinna med resten i detta avsnitt.

Jag hr bjudit in min vän Malin för att få lite dynamik i samtalet.

Vi pratar om att få upp hästen på yttertömmen, öppnor, varför tömkörning är så bra i rehab syfte och vad man gör med en häst som bara rusar istället för att fatta galopp.

Vill du se mer om min tömkörning kan man gå in på mina tömkörningssidor:

Equelin på Facebook och Equelin_tomkorning på instagram.

Glöm inte heller kika in på poddens social medier

2021-12-01
Länk till avsnitt

#91 Effektivt målarbete med Anna Nordin

Dags för tredje och sista avsnittet i Equipoddens miniserie med Anna Nordin. 

I veckans avsnitt pratar vi om hur man sätter upp mål. Att sätta upp mål och att arbeta aktivt med mål är a och o om man vill lyckas. I detta avsnitt guidar Anna oss igenom hur man gör en nulägesanalys, hur man ska sätta upp mål, delmål och vilka framgångstrategier man kan använda för att nå sina mål. 

Så vill du utvecklas som person/ryttare/partner/vän eller egentligen vad som helst så är detta avsnittet för dig

Vill du se mer av Anna, kika in på hennes hemsida:

www.enastående.se

2021-11-24
Länk till avsnitt

#90 Prestationsångest med Anna Nordin

Tänk att vi redan är på avsnitt 90!

Detta är del två av vår miniserie med Anna Nordin och temat för veckan är prestationsångest. Vi pratar inte bara om vad som händer om man känner prestationsångest när man ska tävla utan också om man har ångest när man rider hemma och någon tittar på.

Anna delar som vanligt med sig av massor av konkreta tips om vad man kan göra och varför man känner som man gör.

 

Vill du läsa mer om Anna kan man gå in på hennes hemsida:

www.enastående.se 

Eller kika in på hennes sociala medier på Facebook och Instagram

2021-11-17
Länk till avsnitt

#89 Ridrädsla med Anna Nordin

Ridrädsla är vanligare än vad man tror och det kan vara svårt att bli av med. I detta avsnitt möter vi Anna Nordin som arbetar som mental coach. Anna rider också dressyr och WE.

Anna berättar vad som händer i oss när vi blir rätta, hur vi påverkar hästen, när man ska ta hjälp och vilken typ av hjälp man kan få.

Missa inte detta grymma avsnitt!

Kika gärna också in på Annas hemsida för att läsa mer:

http://www.enastaende.se/

2021-11-10
Länk till avsnitt

#88 Mental träning med Equipodden

Mental träning och mentalt mående är ett mycket intressant ämne. Synen på vad mental träning är kan också variera väldigt mycket. Så jag frågade alla mina gäster under 2020 och våren 2021 har dom ser på mental träning och mentalt mående. Så i veckans avsnitt av Equipodden har jag samlat in deras svar. 

Vi får lyssna på följande gäster:

#51 Frida Treschow - Hästadvokat

#54 Louise e Chatelli - Sjukhushästen och hans vänner

#53 Mikaela Gustavsson - Hoppryttare

#56 Linda Hemmingsson - PT på strong rider

#57 Lenna Gunnarsson - Equestrian Fysio

#60 Amanda Meijer - GP ryttare och B-tränare i dressyr 

#61 Anna Racking - Sportkörning

#62 Anna-Clara Pettersson - B-tränare i hoppning

#65 Felicia Grimmenhag - Pararyttare i dressyr

#69 Rebecka Fredriksson - Sociala medier

#71 Sabina Swärd - Träna islandshäst

2021-11-03
Länk till avsnitt

#87 Era frågor om tömkörning

I detta avsnitt är det jag som pratar, alldeles själv i 50 min! 

Men det är ju hur lätt som helst när man får prata om sitt favoritämne, nämligen tömkörning. 

Jag ställde frågan till er, vad vill ni att jag tar upp när jag ska pata om tömkörning och i detta får ni svaren på många av era frågor. 

Vill man se mer av mig i tömkörnings-sammanhang kan i följa min sida på sociala medier, Equelin_tomkorning på instagram och Equelin på facebook. 

Glöm inte heller följa Equipodden på sociala medier för att få vara med och bestämma innehållet i podden.

2021-10-29
Länk till avsnitt

#86 Elin Aspnäs - dressyrryttare och tränare

Denna veckan är det dressyr som gäller när Elin Aspnäs gästar podden. Elin är en duktig dressyrryttare och en mycket omtyckt tränare.  Vi börjar att pata om Elins egen ridning. Elin delar med sig av några övningar som hon själv tycker om att göra också pratar vi om hur hon laddar upp inför en tävling. 

Det går inte att missa att Elin brinner för sin tränarroll, det hörs i allt hon säger. Elin brinner framför allt för att träna yngre ryttare och vi pratar just om hur det är att träna yngre. Vi pratar om att förbereda ungdomarna inte bara för ridningen utan också för att hantera en satsning mentalt med allt vad det innebär. 

Detta är verkligen ett otroligt bra avsnitt med många tips och tankar från fantastiska Elin.

2021-10-20
Länk till avsnitt

#85 Hanna Sassner, etolog och forskare

Vad är ett naturligt beteende för hästen? Det ska vi försöka få svar på när jag intervjuar Hanna Sassner som är etolog och forskar på just hästars beteende. 

Vi pratar om hur hästen är naturligt när det kommer till rörelse, sömn, mat, flock med mera.

Vi pratar också om hur det blir när vi tar in hästen för att ha den till exempelvis ridning.

Hanna berättar också om ett forskningsprojekt om ridskolehästar och dess välmående när de gick över från att stå på box till att gå på lösdrift.

Vi hinner också med en hel del lyssnarfrågor

 

Ett grymt fullspäckat avsnitt med massor av kunskap.

2021-10-13
Länk till avsnitt

#84 Annika Tjernström - Genereal sekreterare Svenska ridsportsförbundet

I veckans avsnitt får vi lyssna på en av dom i svensk ridsport som har mest koll och det är ingen mindre än Svenska ridsportförbundets generalsekreterare, Annika Tjernström. 

Annika har varit GS sedan 2017 och leder ridsportförbundets operativa verksamhet. Annika berättar om vad Ridsportförbundet är och hur de arbetar. I detta avsnitt får vi verkligen en inblick i hur svensk ridsport fungerar och hur man kan påverka.

Vi pratar också om hur vi kan arbeta med säkerhet och trygghet i stallet och hur vi kan förbättra hästars välfärd.

Vill du läsa mer kan du läsa mer på Svenska ridsportsförbundets hemsida:

www.ridsport.se

 

2021-10-06
Länk till avsnitt

#83 Höstmotivation

Nu är vi i slutet av september och hösten börjar verkligen göra sig påmind!

Det blåser, regnar och börjar bli kallt. Då tänkte jag att jag ska sprida lite höstmotivation. 

Jag frågade gästerna som var med i podden hösten 2019 vad deras bästa tips var för att hålla motivationen uppe under hösten och här får du höra på deras svar.

Gästerna som är med är:

#36 Johanna Due Boje - Grand Prix ryttare i dressyr

#37 Linda Busse - Fysioterapeut för människor

#38 Antonia Pettersson Häggström - Hoppryttare

#39 Lotta Månsson Söderström - Tränare Centrerad ridkonst

Jag vill också passa på att tacka för att du lyssnar på Equipodden.

Vill du se mer och påverka innehållet i podden tipsar jag att följa Equipodden på sociala medier.

2021-09-29
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.