Sveriges 100 mest populära podcasts
Äntligen har ett nytt avsnitt kommit ut efter lite teknikstrul
och detta är ett så trevlig och mysigt avsnitt när vi får träffa Rosita Dahlberg som är hästfotograf. På hennes Instagram, ridelovelaugh, där hon över 43 tusen följare visar hon upp sitt foto
Vi pratar om utrustning, inställningar, hur man fotar porträtt, hur man tar actionbilder och mycket mer.
Vi pratar också om tips till nybörjaren och hur det är med att ta betalt som fotograf.
Denna vecka får vi träffa Kaja Boström, dressyrtränare och bloggare. Kajsa är en mycket omtyckt tränare och när hon skriver på sin blogg är det alltid många som läser.
I detta avsnitt berättar Kajsa om sin bakgrund och sin resa fram till idag. Vi pratar om hur ridsporten har förändrats. Kajsa berättar också om hur hon ser på ridning och hennes filosofi. Där säger hon att hästen inte var varför den är i ridhuset idag och att den inte tänker under natten att den ska göra fina byten imorgon.
Vi pratar också om grundridning och hur Kajsa ser på detta.
Ett lite längre avsnitt men så värt att lyssna på, Kajsa delar med sig av så otroligt mycket tankar.
Varje år vid denna tiden kommer frågor om maskar, parasiter och avmaskning. Det ska tas träckprov och ringa veterinären.
Så i detta avsnitt får vi träffa Eva Osterman-Lind som arbetar på Sva och kan allt om larver, ägg och maskar. Vi pratar om hur vanligt det är med parasiter och Eva berättar också om de vanligaste:
Stor och liten blodmask, spolmask, bandmask och styngfluga.
Vi pratar också om vad innebär ett träckprov och vad gör man på labb när hästägare har skickat in några bollar bajs. Såklart går vi igenom förebyggande arbete och hur man ska tänka kring hur långt masken kan ta sig från bajset.
Ett så bra och faktaspäckat avsnitt du inte vill missa!
Vill du läsa mer kan du kika in här:
https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hast/parasiter-hos-hast/avmaskning-av-hast/
https://www.sva.se/media/tilhmqmf/hastens_mag-tarmparasiter.pdf
1-7 maj pågår den digitala informationskampanjen #StoppaKvarkan
Syftet är att sprida information om kvarka, i avsnitt #152 av Equipodden kan du lyssna till statsveterinär Gittan Gröndahl som berättar mer om sjukdomen.
Som en del av #StoppaKvarkan släpper också podden idag ett bonusavsnitt där vi får lyssna på Jessika Rick från Gimo ridklubb som nyligen haft sjukdomen. Jessika berättar om förloppen och de slit man fick göra för att inte smittan skulle sprida sig. Kvarka är en tuff sjukdom och i detta avsnitt får vi höra en berättelse från verkligheten.
Första veckan i maj sker den internationella kampanjen #StoppaKvarkan som är ett digitalt event för att sprida kunskap om Kvarka.
I detta avsnitt av Equipodden får vi träffa Statsveterinären Gittan Gröndahl som berättar allt om denna sjukdom. Vi pratar om vad Kvarka är, symtom och hur det påverkar hästen. Vi pratar också om hur man ska göra om man får en misstänkt smitta i stallet och att det är bra att ha en plan.
Under hela denna vecka (1-7 maj 2023) kommer det finnas massor av intressant på sociala medier så håll utkik på hastagen #StoppaKvarkan för att lära dig mer.
Du kan också läs mer här
https://www.sva.se/stoppa-kvarkan-kampanjmaterial/stoppa-kvarkan-veterinar/
https://ridsport.se/nyheter/nyheter-hastvalfard/nyheter-hastvalfard/2023-05-02-stoppa-kvarkan-2023
I veckans avsnitt är vi tillbaka på Saxtorps Hästklinik och får träffa Anne Haglund som är veterinär och driver kliniken och vi pratar om hältutredning.
Oftast är det en sådan utredning man gör när man åker till klinik. Det kan såklart kännas väldigt läskigt att åka till veterinären med sin häst, och därför tänkte jag att detta avsnitt kan vara en bra grund.
Vi kommer gå igenom hur en hältutredning går till från början till slut: symtom, vad man kan förvänta sig, vad kommer veterinären att göra och varför, ultraljud jämfört med röntgen, behandling och igångsättning och mycket mer. Anne delar med sig av hela sitt förlopp och vi får alla svar.
Jag hoppas att detta kan vara ett avsnitt som ger trygghet kring att åka till veterinären och ska utreda en hälta.
Wohoo! Tänk att detta är avsnitt 150 av podden, helt otroligt :)
Det får vi fira med något extra och då är Per Waaler tillbaka i podden. Per var med i avsnitt 76 och 77 av podden och avsnitt 76 är det mest lyssnade avsnittet någonsin!
Per är dressyrryttaren och tränaren som på ett eget sätt försöker hitta vägen fram i dressyren där hästen är glad, lyssnad på och lär sig på ett fördelaktigt sätt.
Vi pratar om hans utbildningsskala som börjar hos ryttaren, vi pratar också om att inte önska sig och att inte kräva för svåra saker.
Ett helt otroligt avsnitt som du inte vill missa
Erika Jansson är dressyrryttaren och tränaren från Sverige som nu mera bor i USA.
Erika börjar med att berätta om sin resa från att läsa på Flyinge till att arbeta i olika stall runt om i världen. Tillslut hamnade hon i Kalifornien där hon numera har sin bas. Idag håller hon träningar runt om i USA och även här hemma i Sverige.
Erika har i över 20 år arbetat med just bom- och kavalettiträning. Vi pratar om hur man gör, vad man ska tänka på. vilka vinster man kan få av att gå över lite bommar ibland och mycket mycket mer!
Vill du veta mer kan du läsa mer här:
https://www.cavaletticlinic.com/ https://www.ejdressage.com/
I veckans avsnitt får vi träffa landslagsledaren för Working Equitation Kajsa Ekedahl och vi får lära oss nästan allt om denna gren inom ridsporten.
Kajsa berättar om sin resa från att testa på sporten till att engagera sig i förbundet till att idag vara landslagsledare. Vi får höra om sportens historia och om de olika grenarna som ingår.
Samtidigt som vi får lära oss om sporten så berättar Kajsa intressanta historier och får in en hel del träningstips.
I podden pratar vi också om de olika hinder som finns och ett examensarbete som handlar om hur man kan lära in de olika hindren på ett säkert sätt, detta hittar du här:
https://ridsport.se/tavling/grenar/working-equitation/lar-dig-mer
Detta är ett sånt där grymt basavsnitt där vi får djupdyka i att visitera hästen och förebyggande vård.
Vi får träffa Annika Eriksson som arbetar som djursjukskötare på Distriktsveterinärerna i Stenungsund och hon går igenom punkt för punkt vad man ska titta på varje dag kring sin häst. Det är allt från temperatur och puls till känna på ben, hovar och rygg. Vi går igenom en komplett lista och Annika delar också med sig av massor att tips och tankar på varje punkt.
Vill du läsa mer kan du läsa på Annikas hemsida:
Https://barrelraceannika.webnode.se
Här finner du också hela listan och länk till videos som vi pratar om i podden.
ett tips kan också vara att kika in på
Glöm inte heller följa Equipodden på sociala medier
I veckans avsnitt träffar vi Sophie Lindhe som driver Swedish Equillence.
Sophie har sin grund i att hon åkte över till USA för att arbeta med vilda mustanger. En sak ledde till en annan och 2016 deltog hon i Extreme Mustang Makeover, en tävling där deltagarna får hem en ohanterad vild mustang och man har 100 dagar på sig att omvandla den till en fungerande ridhäst. Sophie berättar om hennes och Viskas (som hon döpte hästen till) resa genom de 100 dagar och hur mycket hon lärt sig om att inte ta något för givet.
Utifrån sina erfarenheter i USA arbetar Sophie idag med att hjälpa ekipage att hitta en stark relation och tillit mellan sig. Genom hennes träningar vill hon ge ekipage verktyg för att bygga tillit. Sophie berättar om hur hon kan träna i en kontrollerad miljö för att lära hästen hur den kan agera i olika situationer.
Ett otroligt fint avsnitt både med en vacker historia och många konkreta verktyg.
I veckans avsnitt får vi träffa Lovisa Wessblad som är en ung lovande dressyrryttare.
Lovisa berättat om sin resa från att börja på ridskola, första egna hästen, young rider landslaget till att flytta till Danmark för att arbeta som beridare på Helgstrand Dressage.
Vi pratar om vilka nyckelfaktorer som varit viktiga för Lovisa när hon tagit sig från ridskolan upp till eliten och att alla kan!
Vi pratar också om träning såklart och Lovisa berättar om sitt arbete med de unghästar hon rider till vardags. Vi pratar om hur man ska förvalta en unghäst med målet mot grand prix och hur man i tidig ålder kan börja leka fram de svåra rörelserna.
Vi hinner också prata lite om tävling och Lovisa delar med sig av sin erfarenhet och tips när det kommer både till arr förbereda hästen och ryttaren.
Det är många nya lyssnare så om du är ny eller lyssnar ett tag, Välkommen.
Det finns så många bra avsnitt med härligt gäster så jag tänkte att det kunde vara kul att göra ett best of avsnitt med några av mina favoritklipp från podden. Så i detta avsnitt får du lyssna på kloka ord från flera gäster från podden:
#98 Svensk Hästrehab svarar på era frågor del 2
#97 Peter Härnstam
#116 Två generationer kvinnliga hovslagare
#109 Norah Kohle
#114 Ponnyexpressen
#106 Unghästtester med Camilla Axelsson
#110 Veterinär Anne Haglund, Saxtorps Hästklinik
Det pratas ofta om att man behöver bygga upp hästens kondition men vad händer egentligen i hästens kropp?
Svaret får du i detta avsnitt
Nina är hippolog har har inriktat sig just på puls, pulsmätningar och laktat. Vi börjar med att definiera lite olika begrepp och delar i kroppen som är viktiga när det kommer till kondition så som hjärta, blod och lungor. Därefter pratar vi om vad kondition är, att mäta plus, möjlksyra och laktat. Hur bygger vi upp konditionen hos en häst och hur ser det ut på träning jämfört med tävling. Vi pratar om uppvärmning och nedvarvning kopplat till vad som händer i kroppen och hästen muskler.
Ett superintressant avsnitt för alla som tränar häst.
Veckans avsnitt handlar om bett när podden gästas av Sara Källsson som är smed i botten och driver idag sin egen smedja med inriktning på bett. Sara berättar om hur om gör ett bett från grunden, vi pratar om bettets olika delar och funktion. Vi pratar också bettets inverkan och vad man ska tänka på när man väljer bett.
Detta är ett riktigt bra basavsnitt med massor av nyttig kunskap. Sara är helt fantastisk och delar med sig av all sin kunskap.
Till detta avsnitt finns också en del filmat material och det kommer komma upp på Equipoddens sociala medier
Alla vill väll ha en stark och uthållig häst. I detta avsnitt får vi träffa Susanne Widner som med sin långa erfarenhet har skapat ett system som hon kallar "uppbyggande träning". I detta system handlar det som att bygga upp hästen bakifrån och fram, stärka musklerna, skapa en bra kondition och träna upp hästens koordination.
I avsnittet berättar Susanne om hennes filosofi och hennes metodtik för att bygga upp hästen. Mycket av Susannes tänk liknar upplägg som används när man tränar avsutten träning.
Susanne delar också med sig av olika övningar för att skapa en träningsplan för sig häst.
I veckans avsnitt får vi träffa etologen Paulina Lundbergh och vi pratar om hästens känsloliv.
Förr trodde man inte att djur kan känna känslor så som vi människor kan men idag är detta ett hett forskningsområde och Paulina berättar i detta avsnitt om den senaste forskningen på ämnet.
Vi pratar om vad vi egentligen vet om hästens känsloliv, vi pratar om hur olika hormoner kan påverka hästen så som adrenalin och kortisol som är kopplade till stress och dopamin och oxytocin som är kopplade till välmående. Vi pratar om painface, hur man skapar en bra relation till sin häst och hur vi kan koppla detta till hästträning. Paulina går här in på belöningsbaserad träning och hur det fungerar.
Ett fullspäckat avsnitt med massor av bra kunskap som är bra för alla som håller på med häst.
Till detta avsnitt kom det också en del lyssnarfrågor som vi inte hann svara på, men detta kommer komma upp på Equipoddens sociala medier så missa inte att kika in på Instagram och Facebook.
I veckans avsnitt får vi träffa fantastiska Ann-Sofie som är en otroligt omtyckt hopptränare och också en väldigt duktig ryttare så som du förstår så är det hoppning på temat.
Vi pratar om hur Ann-Sofie ser på rollen som tränare, både till satsande ryttare och till ryttaren som mer tycker om att träna. Vi pratar också en del tekniskt kopplat till hoppning. Ann-sofie berättar om de fem olika faserna som hästen gå igenom innan, över och efter hindret och vad ryttaren ska göra. Det kom många lyssnar frågor om att hitta avståndet till hindret så självklart pratar vi också om det.
Vi avslutar med att också prata om mentalt mående, något som Ann-sofie tycker är viktigt att lyfta.
I veckans avsnitt får vi träffa två experter när det kommer till ryttarens sits. Lena Gunnarsson är sjukgymnast som har riktat in sig på just ryttarens sits och dressyrryttaren Carina Bondesson.
Vi börjar att pratar om grundförutsättningarna för ryttaren så som ryttarens bäcken, hästen och ryttarens rörelsecenter. Därefter går vi in på mer hur hästen förändras med ryttarens sits.
Ett grymt bra avsnitt för alla som rider.
Äntligen är Equipodden tillbaka efter lite jul- och nyårsledighet och jag ser med nya krafter fram emot 2023.
Men detta första avsnitt är ett riktigt dunderavsnitt med Sara Henriksson som rider i landslaget för distansritt och har många fina resultat både i Sverige och internationellt.
Sara börjar med att berätta av distansritt är och hur en tävling går till. Därefter pratar vi om hur Sara tränar sina hästar. Vi pratar om hur ett vanligt pass ser ut, vi pratar om backar, pulsklocka och mycket mer.
Årets sista avsnitt av Equipodden träffar vi årets ridlärare Anette Liljegren och vi pratar om ridskolan. Vi pratar om ridskolan som en social samlingsplats och vad ridskolan har för betydelse i samhället. Ridskolan ska vara en plats för alla och vi pratar också om hur man skapar en välkomnande atmosfär för alla.
Anette berättar också om ridskolehästen och vad ridskolan har för ansvar in i ridsporten.
Ett otroligt härligt och viktigt avsnitt så missa inte det! Jag vill önska alla lyssnare en god jul och ett gott nytt år, podden tar lite julledigt och ät åter i januari
I veckans avsnitt av podden är Viveca Edwards tillbaka i podden och vi pratar om lite hästpyskologi kan man säga. Viveca har under alla sina är kunnat kategorierna hästar utefter personlighet, efter hur en häst beter sig och hur den känns i vävnaden. Ett superspännande avsnitt och frågan är, vilken typ är din häst?
I veckans avsnitt får vi lära oss mer om western och specifikt Reining med Johan Svensson. Johan är en av Sveriges mest mediterade och erfarna reining ryttare och tränare.
Vi pratar om reining som sport, vad det är och hur det går till. Vi pratar också om hur Johan tränar sina hästar, hur vi börjar med unghästen för att sedan kunna göra alla avacnerade rörelser. Vi pratar om balans, eftergift och mycket mer.
När vi pratar om reining kan vi inte inte ta upp rörelser som slidestop och spin. Johan berättar om rörelserna, hur man tränar till dom och vilka förutsättningar som krävs för att man ska kunna göra rörelserna på ett korrekt och hållbart sätt. Vi pratar en hel del om hållbarhet och Johan får resonera kring kritik som kan komma mot just dessa lite mer avancerade rörelser.
Missa inte detta grymma avsnitt som verkligen är något för alla.
Då var det dags för tömkörning igen, ett ämne som ligger mig nära om hjärtat. Jag pratar om utrustning och lite tips på vad man ska tänka på när man köper utrustning.
Jag pratar också om lite tips till nybörjaren och när man kan ta steget till att bli lite mer erfaren på att tömköra. Jag delar med mig av tips och trix när till kommer till att göra små hjälper och långa halvhalter.
Jag hinner också prata lite om hur man kan få till en öppna, en övning som jag tycker mycket om.
Vill du ser mer tömkörning kan du kika in på
eller på Equelins sociala medier, Instagram @equelin_tomkorning och Facebbok @Equeliln
I veckans avsnitt får vi träffa veterinär Annelie Hällström som driver Nolberga veterinärpraktik. Annelie har valt att inrikta sig det förebyggande arbetar och hon berättar hur hon kom in på det.
Vi pratar om vikten av att tänka förebyggande när man tränar sin häst och Annelie berättar om sitt system som heter MAiT. MAiT går ut på att göra en balastningsalays för att undersöka hur en häst belastar sig och genom denna analys kan Annelie sedan identifiera var och när det skulle kunna bli överbelastning. Från detta berättar Annelie sedan hur hon genom rörelse kan bygga upp hästen.
Ett jätteintressant avsnitt för alla med häst
Vill du läsa mer kan du kika in på:
Äntligen är det dags för foder!
Cecilia är agronom och forskar idag på hästens födobehov. Eftersom detta är första foder-avsnittet i podden börjar vi med grunderna.
Vi pratar om att hästen är biologiskt byggd för att äta gräs, att söka efter sin föda och att tugga över lång tid. Vi pratar om hur mag- och tarmkanalen ser ut och hur den fungerar. Cecilia tar upp mycket forskning kopplad till hur vi bör fodra våra hästar och vi jämför detta med hur vi fodrar och håller hästar idag.
Vi går in på vikten av att ha en bra grovfoderanalys, hur man ska tänka när det kommer till kraftfoder och andra tillskott.
Detta är ett såndär bra basavsnitt med kunskap som alla borde ha med sig.
Cecilia tippsar också om en del länkar som du finner här:
?Utfodringsrekommendationer för hästar? från SLU: https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-utfodring-vard/Verktyg/utfodringsrekommendationer-for-hast/
Tabell med olika fodermedel och deras näringsvärde för hästar: http://www2.freefarm.se/fodertabell/fodtab.pl?djur=hast
Hästsveriges foderskola: https://hastsverige.se/hastens-miljo/foderskola-i-10-delar/
Hästsveriges foderstatsprogram: https://hastsverige.se/foderstatsprogrammet/
I veckans avsnitt får vi träffa hoppryttaren Wilma Hellström. Wilma har visat störa framgångar på hoppbanorna och är också med i det svenska landslaget i hoppning.
Wilma har sin bas i Holland och vi pratar om skillnaden med att ha häst där jämfört med i Sverige. Vi pratar också om Cicci, hennes första häst som efter en olycka förlorade ett öga. Wilma berättar om olyckan och vägen tillbaka till dom stora banorna.
Vi pratar också om vardagsridningen och Wilma berättar hur hon tränar sina hästar. När man träffar en så otroligt rutinerad tävlingsryttare måste man ju också gå in på att tävla. Vi börjar med hur Wilma förbereder sig och hästarna veckan inför en tävling och går sedan vidare till hur hon förbereder sig på dagen, gå banan, framridning också vidare.
I veckans avsnitt träffat vi Louise Etzner Jakobsson som efter en olycka i stallet fick en skallfraktur tillsammans med flera hjärnblödningar.
Louise berättar om olyckan och om vägen tillbaka, både till vardagen och till hästarna. Från att bara få åka med i skritt till att komma igång att tävla igen. Louise har en enorm kämparglöd och har hittills ridit två OS. Uppladdningen till OS i Tokyo blev inte som det var planerat med brutet ben och ny häst, men ändå lyckas hon ta ett silver i Küren.
Vi pratar också om hur Louise tänker när hon tränar sin häst och vilka egenskaper hon behöver hos hästen.
Ett superhärligt avsnitt med en fantastisk person och ryttare.
Ryttaren och influencern Carl Hedin gästar veckans avsnitt av Equipodden. Under en hel timme får vi dyka in i Carl sätt att tänka när det kommer till häst och ridning.
Vi pratar om att vara influencer och att leva med sociala medier, men vi lägger mest tid på ridning och träning av häst. Vi börjar med unghästen och Carl berättar om hur han arbetar med en ung talang. Vi går vidare och pratar om hur man förvaltar och utveckla till den mer utbildade hästen.
Vi pratar också om hästens välmående och hur Carl tänker och arbetar med detta.
Ett helt fantastiskt avsnitt med en otroligt duktig ryttare.
Vill du ser mer av Equipodden glöm inte gå in och följa på sociala medier
Det mentala står i centrum när psykologen Linda-Marie Lundqvist gästar podden. Linda är legitimerad psykolog och har inriktat sig på idrottspsykologi. Genom sitt företag Ryttarkraften hjälper hon ryttare med mental utveckling och att få ett bättre stalliv.
Linda berättar om hur hon arbetar och varför det är bra att arbeta med det mentala som ryttare. Vi pratar om nervositet, prestation, ridrädsla och mycket mycket mer. I detta avsnitt finns verkligen något för alla.
Veckans avsnitt sponsras av Esmergot och i samband med att avsnittet släppa läggs en tävling upp på Equipoddens sociala medier med fina priser från Esmergot så missa inte det.
Då var det hoppning på schemat när Equipodden gästas av hoppryttaren Cornelia Rylén.
Vi pratar om hur hon gör för att låta hästarnas personlighet få komma fram med allt vad det innebär. Vi pratar också om hennes syn på grundarbete och hur hon grundjobbar sina hästar.
Självklart går vi också in mer specifikt på hoppning där vi pratar om hur man utvecklar en häst till nästa nivå, hur man kan bli bättre på att få till distansen till hindret och hur man får mer power i språnget.
Ett riktigt bra avsnitt för dig som gillar att hoppa.
I veckans avsnitt av Equipodden välkomnar vi sadelmakaren Lisa Hedbäck.
Vi pratar om sadelns uppbyggnad inifrån och ut.
Vi börjar med bommen på sadeln, material, utformning och betydelsen av sadelns midja. Vi går sedan vidare till bossorna, stropparna, sitsen, kåpa och tillslut kommer vi till klossorna.
Lisa berättar om vad man ska titta på för att förstå om en sadel sitter och eller inte. Vi pratar också om skillnad på en sadelutprovare och en sadelmakare.
Så om du vill lära dig mer om sadlar så är detta ett avsitt för dig.
I samband med att detta avsnitt finns också en del filmmaterial som kommer komma upp på Equipoddens sociala medier så glöm inte att kika in där.
I veckans avsnitt möter vi Mia och Daniel Kleen som driver MD kleen och Alternative Health Works.
Mia och Daniel berättar om sitt sätt att arbeta med häst och vi får går in på flera intressanta metoder. Det som både Mia och Daniel använder mest är akupunktur och dom berättar vad det är, hur de går till väga och vad det är bra för. Här kommer vi in på allt mellan traditionell kinesisk medicin och modern kvantfysik. Vi pratar också om örter och hur dessa kan påverka både människor och häst.
I detta avsnitt får Mia och Daniel dela med sig av sin holostiska syn på häst.
I veckans avsnitt får vi träffa sists forskaren Mari Zetterqvist Bolkhuis. Mari har en lång bakgrund med att undersöka hur ryttaren sitter på hästen och har spenderat många år för att lära sig mer.
I detta avsnitt pratar vi om vilken forskning som finns på ryttarens sits och hur vi ska använda den forskningen för att förbättra vår sists.
Vi pratar om hur komplex sitsen är och att till och med olika duktiga tränare kan tycka helt olika om en viss ryttares sits.
Vi pratar också om vad en ryttaranalys hos Riderspositionen är och hur den kan hjälpa dig att få en bättre sists
Mari och också skrivit boken sitsskolan som finns att köpa online
Glöm inte följa Equipodden på sociala medier.
Det blir svettigt i veckans avsnitt av Equipodden när vi får träffa Jessica Lindgren som är PT och driver Ryttarfokus.
Jessica berättar om sin väg från att ha arbetat inom vården vidare till att bli personlig tränare för att idag arbeta enbart med ryttare och tränar flera toppryttare i Sverige.
Vi pratar om varför man ska träna avsuttet och vilka positiva effekter man kan få. Vi går också in på hur och vad man ska träna och om man kan träna bort olika problem man kan ha vid ridning. Jessica berätta hur hon tänker när hon tränare ryttare från olika discipliner och vad man behöver vara stark i för att klara ex en hoppbana.
I slutet pratar vi också lite om vad man ska tänka på för att komma tillbaka i sadeln när man varit gravid.
I veckans avsnitt får vi träffa den otroligt mediterade Louise Löfgren.
Louise är idag en av våra bästa islandshästryttare och har varit med i hela 26 SM och är idag med i landslaget. Hon har tävlat i fyrgång på flera mästerskap.
Vi pratar om hennes väg till där hon är idag, hennes sätt att se på rollen som tränare, vad hon tycker är viktigt när det kommer till att träna häst. Vi pratar också om tölten och om hur bedömning på tävling behöver ses över för att den ska leda till mer hållbara hästar.
Ett fullmatat avsnitt som man inte vill missa oavsett om man rider islandshäst eller inte.
I veckans avsnitt får vi träffa ingen mindre än Madelene Törnblom som är grundare av Maya Delorez.
Detta är ett avsnitt helt i min smak med företagande, entreprenörskap och hästar. Madelene berättar om hur hon kom på idéen att grunda Maya Delorez, hur hon gick tillväga och hur det vuxit till det det är idag.
Vi pratar om marketing och sociala medier. vad Madelene har haft för nycklar för att lyckas så bra som hon gjort.
Missa inte detta härliga avsnitt med en riktig pang-tjej
I veckans avsnitt får vi träffa en av sveriges främsta galopp jockey, PA Gråberg.
PA berättar om hur han hamnade i galoppvärlden, hur hästarna tränas och hur svårt det kan vara att hitta en band till hästen på så kort tid.
Vi pratar också om olyckor och PA berättar om några olyckor han varit med om och vägen tillbaka. Han berättar också om varför det är viktigt att vara tillbaka till 110%.
Ett grymt avsnitt som du inte vill missa
Äntligen är podden tillbaka! Jag har laddat upp med massor av intressanta avsnitt nu till hösten, men vi börjar med att göra tillbakablick till vårens höjdpunkter.
Jag har i detta avsnitt tagit ut några guldkorn från vårens alla avsnitt och satt ihop det i detta fullmatade avsnitt.
Delar ut följande avsnitt är med:
#96 Inridning med Camilla Axelsson #101 Tomas Togersen - Tävlingsledare Gothenburg Horse Show #104 Linda Heed - hoppryttare #97 Peter Härnstam #109 Norah Kohle #103 Tobbe Larsson #102 Idrottspsykologi med Elise Lindman #110 Veterinär Anne Haglund Saxtorp Hästklinik #112 Pernilla Stenfeldt - sjukgymnast på Saxtorp Hästklinik #113 Ylva Rubin Hästodontolog #116 Två generationer kvinnliga hovslagare #115 Equiband med Viveca Ewards på Svensk Hästrehab
Glöm inte följa Equipodden på Sociala medier och lämna gärna ett omdöme när du har lyssnat
I terminens sista poddavsnitt möter vi dressyrdomaren Elisabeth Wermé. Elisabeth har dömt dressyr i många år och får döma upp till Grand Prix.
I detta avsnitt djupdyker vi i dressyren och allt från en domares perspektiv.
Vi pratar om hur man förbereder sig, vad domaren ser, vad de olika delarna på protokollet betyder, vad som skiljer på de olika nivåerna och mycket mer. Vi tar också upp några olika rörelser på olika nivåer och hur dessa ska genomföras och vilka svårigheter de kan ha.
Ännu ett fullsmäckat avsnitt med fakta och kunskap.
Nu är det dags för ett riktigt dunderavsnitt! Podden gästas av Rose-Marie Clark och Rebecka Giegold som båda är två av våra bästa hovslagare med en varsina gedigna meritlistor.
I detta avsnitt pratar Rose-Marie och Rebecka om hovslageri och hur det har ändrats över åren. Vi grundar i historian för att förstå vart sporten är påväg idag och vilka trender som finns.
Detta är ett helt otroligt avsnitt där två grymma hovslagare från två generationer får prata och resonera, missa inte det!
Då var det dags för ännu ett avsnitt med grymma Viveca Ewards från Svensk Hästrehab.
I detta avsnitt pratar vi om Equiband, vad det är, vilken effekt man får av att använda, vilka studier finns, vad är det för skillnad mot kopior, vilka typer av hästar är det bra för och mycket mycket mer
I veckans avsnitt träffar vi Anton och Sara från grymma Ponnyexpressen. Ponnyexpressen är ett fyrspann med fyra små svarta shettisar och de både tävlar i sportkörning och gör en hel del shower!
I avsnittet berättar Anton och Sara om arbetet bakom ponnyexpressen och resan fram till där dom är idag.
Det är två teman i veckans avsnitt, det första är sportkörning och det andra är show
Missa inte detta tokiga och glada avsnitt
Äntligen är Ylva tillbaka i podden, Ylva var med i avsnitt #70 där vi pratar om hästens tänder, tandutveckling, hur man ska skönt med mera.
Men i detta avsnitt går vi in på utrustningens påverkan på hästen mun och tänker. Vi pratar om olika betts påverkan och nosgrimmor.
Som vanligt får vi ett fullmatat avsnitt med kunskap från Ylva.
Glöm inte följa Equipodden på sociala medier för att också få lite filmmaterian till detta avsnittet.
Då var det dags för sista delen av miniserien från Saxtorps hästklinik.
I detta avsnitt får vi träffa Pernilla Stenfeld som är sjukgymnast i botten och som gått en mastersutbildning i England för att också få behandla djur och framför allt hästar.
Vi pratar om hennes resa till dit hon är idag, utbildning och hur det fungerar med tillstånd från jordbruksverket.
Vi pratar också om hur det är att arbeta som fristående och att var på klinik och hur en terapeut kan arbeta tillsammans med veterinären.
Pernilla har enorm kunskap som vi får ta del av i detta avsnitt
Vi fortsätter på mini-temat med veterinärklinik och denna vecka får vi träffa hovslagaren Jonas Martinsson.
Vi pratar om vad man som hästägare ska tänka på när man ska välja hovslagare, hur ska man veta vad som är rätt och fel.
Vi pratar också om hur det är att arbeta som hovslagare på klinik och vilka problem han möter där.
Ännu ett härligt avsnitt från grymma Saxtorp Hästklinik
Nu startat Equipodden en lite miniserie på tre avsnitt med tema Hästklinik. Jag har besökt fantastiska Saxtorp Hästklinik och har gjort intressanta intervjuer
Först ut har vi veterinär Anne Haglund.
Vi pratar om varför Anna blev veterinär och hur hon tänkt när hon byggt upp kliniken.
Vi pratar om när man ska åka in med sin häst eller när man kan ta ut en veterinär till stallet, vi pratar om att göra årliga hälsokontroller och när man ska söka hjälp om man är osäker på något.
Äntligen en veterinär med i podden och detta är ett riktigt bra avsnitt så missa inte det
I veckan avsnitt får vi träffa Norah som arbetar med att skapa skapa en kommunikation med häst och förstå hästen språk. Norah arbetar fritt med sina hästar och i detta avsnitt berättar hon om hennes sätt att arbeta med häst. Vi pratar om positiv och negativ förstärkning, vad det är och när hon använder de olika. Norah beskriver också hur hon arbetar med hästar som varit med om ett trauma och hur man som hästägare ska tänka
Ett grymt avsnitt med otroligt duktiga Norah. Hon delar med sig av sin enorma kunskap och oavsett vad du gör med din häst kommer du få helt andra ögon och mindeset efter detta avsnitt
I detta avsnitt får vi möta Rose-Marie Clark som är hovslagare med gedigen bakgrund och kunskap och Rose-Marie har valt att intresserad sig lite extra för föl.
I detta avsnitt pratar vi bland annat om vilka olika "fel" som ett föl kan ha och hur man kan korrigera dessa. Rose-Marie delar med sig av sin enorma kunskap och erfarenhet. vi pratar också om en speciell föl-sko som Rose-Marie tagit fram
Missa inte detta grymma avsnitt fullt med kunskap
https://www.cfarrier.se/
Denna vecka får vi träffa härliga och glada Johanna Berg. Johanna är skådespelare i grunden och arbetar sedan en tid tillbaka heltid med youtube. Johanna är också såklart ryttare och har tävlat en hel del tidigare.
I detta avsnitt berättar Johanna om hur hon hamnade där hon är idag. Hon berättar hur hon tidigare satsade på hästar och ridning till att skådespel och youtube tog över. Vi får höra hennes resa.
Vi pratar också om youtube och hur det är att arbeta heltid med det formatet. Vad man ska tänka på när man filmar, hur man kan göra för att växa, hur spelar man in och mycket mycket mer.
Missa inte detta härligt positiva avsnitt med Johanna Berg