Sveriges 100 mest populära podcasts

Equipodden

Equipodden

En hästpodd som tar upp hela hästen

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

equipodden.podbean.com

Avsnitt

#190 Inälvsparasiter

Veckans avsnitt av podden är en återpublicering av avsnitt #153 som släpptes 10/5 - 23

Då träffade vi parasitexperten Eva Osterman-Lind och eftersom det varje år är viktigt med parasiter så är det alltid bra med en repetion.

vi pratade om följande:

Hur vanligt det är med parasiter och Eva berättar också om de vanligaste:

Stor och liten blodmask, spolmask, bandmask och styngfluga.

Vi pratar också om vad innebär ett träckprov och vad gör man på labb när hästägare har skickat in några bollar bajs. Såklart går vi igenom förebyggande arbete och hur man ska tänka kring hur långt masken kan ta sig från bajset.

Ett så bra och faktaspäckat avsnitt du inte vill missa!

Vill du läsa mer kan du kika in här:

https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hast/parasiter-hos-hast/avmaskning-av-hast/

https://www.sva.se/media/tilhmqmf/hastens_mag-tarmparasiter.pdf 

 

2024-04-24
Länk till avsnitt

#189 Johanna Due-Boje - Dressyrryttare

I veckans avsnitt välkomnar vi Johanna Due-Boje tillbaka till podden.

Vi pratar om hur livet ser ut med hästar, träningar och barn. På sista tiden har det varit mycket unghäst för Johanna och här stannar vi till en stund för att höra hur Johanna tänker med att förvärva en ung talang. Vi kommer sedan vidare in på hur hon arbetar med sina äldre hästar.

Johanna delar också med sig av sina tankar kring hur hästvälfärden ser ut och den aktuella debatten.

2024-04-17
Länk till avsnitt

#188 Hur går hästen i form? med Pernilla Stenfeldt

Gå i from, lyfta ryggen, trampa under sig, gå på tygel, lodplan mm. Ja det finns många begrepp kring att hästen ska arbeta i en korrekt och fördelaktig form. 

I detta avsnitt träffar vi Pernilla Stenfeldt som är sjukgymnast och kan allt om hästens muskler och arbete. Vi pratar just om vad det innebär att hästen ska gå i form, eller i balans som Pernilla säger.

Vi börjar med att fundera på hur hästen är bygd och vad som krävs när vi hoppar upp. Pernilla går därefter systematiskt igenom hur hästen gör för att bära upp sin ryttare. Vi börjar med magen / underlinjen, bäckenet, bakbenen, ryggen och fram till halskotpelaren, huvudet och lodplanet. Här pratar vi både om stora sammanhängande muskelsystem och små stabiliserande muskler.

Vi pratar också om vad som är en fördelaktig form och vad som är en icke-fördelaktig form. Här kommer vi också in på vilka skador som kan uppkomma och varför. 

Detta är ett avsnitt som alla som rider både lyssna på. Det är ett grundavsnitt som ger dig kunskap att hjälpa dig häst bära sig på rätt sätt.

2024-04-10
Länk till avsnitt

#187 Kajsa Björe - Hoppryttare

Hoppning på temat när den unga talangen Kajsa Björe gästar podden. 

Vi har mycket att prata om och Kajsa börjar med att berätta om resan till där hon är idag och hur verksamheten ser ut.

Vi pratar också massor om hur hon tränar sina hästar och Kajsa delar med sig av olika konkreta övningar för olika saker hon gör. Sedan kan vi ju inte missa att prata om omhoppning för Kajsa är grym på detta. Kajsa delar med sig av sina erfarenheter och tips för hur du ska lyckas bättre med säsongens omhoppningar.

2024-04-03
Länk till avsnitt

#186 Helena Strömbäck - Om hållbarhet och funktionella ridkläder

I veckans avsnitt får vi lyssna på en spännande företagsresa när Helan Strömbäck från Stierna Equestrian Sportswear gästar podden.

Helena är kom tillbaka till stallet och kände att det saknades bra funktionella kläder och ut det kom Stierna till. Vi fokuserar i detta avsnitt på hållbarhet och hur man som konsument kan tänka när det kommer till olika material, och funktioner. Vi pratar också om hur man kan tänka när man ska köpa nytt.

2024-03-27
Länk till avsnitt

#185 Hoppryttaren Alexander Zetterman

I veckans avsnitt får vi träffa den mediterade hoppryttaren Alexander Zetterman. 

Alexander berättar om uppväxten på gården hemma i Sverige där häst var ständigt närvarande. Vi får höra om hur ponnyåren gick och att sedan ta steget att bli professionell ryttare på heltid till att idag bo utanför Paris och driva verksamhet.

Självklart pratar vi också om träning och hur Alexander arbetar med sina hästar och hur han tänker inför en tävling. Vi får också höra lite mer om hur Alexander tänker när han går banan och hur han dokumenterar för att alltid bli bättre.

Detta är ett avsnitt man inte vill missa

2024-03-20
Länk till avsnitt

#184 Besök på Husaby Hästklinik och prat om SI-leder

I veckas avsnitt får vi smyga in i lunchrummet på en veterinärstation. Där får vi träffa veterinären Torunn Mehammer, hovslagaren Jimmy Wendt och terapeuten Charlotta Lindgren. 

Vi börjar med att prata om hur dom arbetar på kliniken och hur de arbetar ihop med olika discipliner för att hjälpen hästen på bästa sätt. Sedan har vi temat SI-leder och höftproblematik där vi försöker ta oss in i denna svåra diagnos.

Detta avsnitt spelades in på stationen och det är en del ljud i bakgrunden som jag hoppas du som lyssnar har överseende med.

2024-03-13
Länk till avsnitt

#183 Tömkörning med Equelin

Idag är det jag som står för avsnittet då jag pratar om tömkörning som jag tycker om så mycket.

Jag har utgått från era önskemål och pratar bland annat om tömsättningar och olika övningar man kan göra. 

Vill du se mer av min tömkörning kan du läsa mer på 

www.equelin.se

2024-03-06
Länk till avsnitt

#182 Inkörning med Jonas Nordlund

Vi välkomnar Jonas Nordlund från Backforsgård tillbaka till podden. Denna gången pratar vi om inkörning och Jonas guidar oss igenom hur man ska tänka när man kör in en häst. Vi börjar med att prata om vilka egenskaper man ska titta på innan man börjar köra in och vilka varningsflaggor man ska se upp med.

Jonas går sedan igenom hur man ska tänka innan man börjar, men tömmarna i stallet. Vi går sedan vidare med olika steg för att tillslut hamna i att kunna säga att en häst är inkörd.

2024-02-28
Länk till avsnitt

#181 Anders Eriksson om ridsporten nu och då

Så kul att välkomna legenden Anders Eriksson till Equipodden. Vi tar avstamp för avsnittet kring de skandaler som varit inom ridsporten senaste tiden och Anders delar med sig om sin kunskap kring hästens korrekta arbete och hans syns på ridsporten idag. Vi pratar en hel del om vikten att ta till sig kunskap kring hästen för att kunna erbjuda det den behöver för att må bra.

Ett grymt bra avsnitt som är fullspäckat med intressanta aspekter och kunskap

2024-02-21
Länk till avsnitt

#180 Lisa Hedbäck - Sadelmakare

Lisa Hedbäck är tillbaka i podden och vilket avsnitt det är! Lisa är utbildad sadelmakare och har varit med innan i podden, i #125 och då pratade vi om sadelns uppbyggnad. Så vi tar avstamp i det avsnittet när vi nu pratar om hur man kan se om en sadel passar eller inte. Lisa delar med sig av flera tips kring vad man kan titta på och känna efter. Vi pratar också om stoppningar, olika material, för och nackdelar.

Vi hinner också med att prata lite om bom, bomlös och flexibom samt om hur man ska tänka när man förvarar sin sadel i sadelkammaren.

Ett minst sagt fullspäckat avsnitt du inte vill missa

2024-02-15
Länk till avsnitt

#179 Bli en bättre ryttare med Johan Svensson

Reiningmästaren Johan Svensson är tillbaka i podden och vi pratar massa häst. Vi börjar med att komma in lite på träning men hamnar snabbt i att det kanske inte är en övning som gör oss till bättre ryttare utan mycket handlar om sinnesstämning, känsla och tajming. Något som kan vara svårt att lära ut men Johan guidar oss igenom ett tänkt att ta med sig till stallet. Vi kommer också in på hästvälfärd där Johan delar med sig av sina tankar.

2024-01-31
Länk till avsnitt

#178 Brukskörning med Jonas Nordlund

Äntligen är det brukskörning i podden och vi får träffa Jonas Nordlund som tillsammans med sin fru har Backfors gård som nästa helt drivs med hjälp av hästarna. 

Vi pratar om vad brukskörning är, att man kan tävla och vad man kan göra på gården med sin häst. Vi pratar också om utrustning med selar och tömmar samt vikten av att verkligen läsa av sin hästs små signaler.

Vi pratar också om vad man kan göra och Jonas ger massor av tips kring när man ska köra sin häst.

2024-01-24
Länk till avsnitt

#177 Foder med Charlotte Jansson

Foder på temat när foderrådgivaren Charlotte Jansson gästar podden.

Vi har så mycket att prata om men börjar med grovfodret och hur viktigt det är med ett bra grovfoder. Vi pratar om TS, fibrer, protein och hur man ska tänka om man har en häst som behöver gå ner i vikt. Vi kommer också in på tuggtid, tarmbakterier och saliv.

Vi pratar också om hur man läser en innehållsförteckning och varför man behöver ha lite koll på hur vissa mineraler och ämnen binder kemiskt för att förstå hur mycket av ett visst ämne det finns i en produkt. 

2024-01-17
Länk till avsnitt

#176 Fälttavlan med Lina Forsberg

I veckans avsnitt får vi träffa den unga talangen Lina Forsberg. Hon har sedan tidig ålder tävlat mycket och nått flera framgångar.

Vi pratar om hennes resa och Lina berättar om sitt enorma driv och engagemang. Vi pratar också om hur hon tränar sina hästar, hur ser en vecka ut? Hur ser ett pass ut? Hur hinner hon träna alla olika grenar och Hur tränar hon på de lite svårare terränghindrerna.

Vi pratar också om tävling och Lina delar med sig om din uppladdning och såklart om återhämtning.

2023-12-20
Länk till avsnitt

#175 Varierad träning med Nina Lilja

Nina Lilja är utbildad tränare i både hoppning, dressyr och fälttävlan och är också aktiv i alla grenarna. I detta avsnitt pratar vi om likheter mellan de olika grenarna och vikten av att variera sin träning.

Nina berättar om varför hon väljer att just utbilda sig till tränare i alla grenar och hur hon ser på sin roll som tränare. Vi hamnar in lite på balans och Nina resonerar om hur viktig den är oavsett vad man ska göra när man rider och hon ger också lite tips kring hur man kan träna det.

2023-12-13
Länk till avsnitt

#174 Sofie Lexner - Dressyrryttare

Denna vecka gästar dressyrryttaren Sofie Lexner podden och vi pratar så klart dressyr.

Vi börjar samtalet med att prata om en olycka Sofie var med om för ett par år sedan när hon ramlade av en unghäst och fick en mycket illa skada i nacken. Sofie berättar om vägen tillbaka både fysiskt och mentalt. 

Därefter är det träning av häst som gäller och Sofie berättar om hur hon tränar sina hästar, både under ett ridpass och veckoplanering. Vi går också in på lite favoritövningar som Sofie har.

Och vi måste såklart också prata om tävling. Sofie älskar tävlingssammanhanget och berättar om sina förberedelser. Hon berättar om hur hon blivit vän med sin nervositet och ger massor av bra tips för att vara närvarande.

2023-12-06
Länk till avsnitt

#173 Sara Brink - Banbyggare

I detta avsnitt får vi träffa Sara Brink som är banbyggare för hoppning. Vi grottar ner oss i hinder, avstånd, höjder, färger och mycket mer. Sara berättar om hur hon kom in på banbyggeri och hur man bygger en bana. Vi går sedan från lätt klass till medelsvår och upptill svår höjd där vi pratar om vad som blir svårare för varje nivå. Det är inte bara höjden som blir högre utan väldigt många fler parametrar som ryttaren behöver ha koll på. 

Ett så bra avsnitt där vi verkligen får grotta ner oss i detaljer kring att bygga en hoppbana.

2023-11-29
Länk till avsnitt

#172 Best of veterinärer och terapeuter

I detta avsnitt får vi en tillbakablick till några tidigare avsnitt av podden och jag har valt ut några gulkorn från avsnitt med veterinärer och terapeuter. Vi får lyssna på:

- Djursjukvårdare Annika Eriksson #147 om daglig visitation

- Veterinär Anne Haglund #110 om hur mår får hästen att må bra

- Veterinär Annelie Hellström #132 om förebyggande veterinärvård

- Terapeut Pernilla Stenfeldt #112 om olika typer av terapeuter och vad som är bra för hästen när det kommer till träning

- Veterinär Ylva Rubin #113 om hästens munhälsa

Så kul med lite inspiration från tidigare avsnitt.

2023-11-22
Länk till avsnitt

#171 Matcha sto och hingst med uppfödare Lena Nyström

I veckans avsnitt får vi träffa en otroligt meriterade uppfödaren Lena Nyström. Lena är veterinär i grunden och har fött upp framförallt gångartshästar i många år. På senare tid har det också smugit sig in både fälttävlan- och några islandsföl. 

Vi börjar med att prata om vad man behöver för grundförutsättningar för att starta igång med avel, både när det kommer till faciliteter och kunskap. Därefter går vi in på hur Lena tittar på sitt sto och vad hon letar efter hos hingsten. Lena berättar om hur man måste vara kritisk och ärlig både mot sin häst och emot den partner man ska välja för att det ska bli ett riktigt bra föl. Vi pratar både om hästens rörelse och om lynnet som är så viktigt. 

Verkligen ett fullmatat avsnitt med massor att tips och tankar från en erfaren uppfödare, så detta vill du inte missa

2023-11-15
Länk till avsnitt

#170 Marina Mattsson - Dressyrryttare

Dressyrryttaren Marina Mattsson har sedan tidig ålder haft framgångar på tävlingsbanorna. I detta avsnitt berättar Marina om sin resa från ridskolan hemma, samarbetet med Jan Brink till jobbet på Hannell och att nu starta egen verksamhet. Vi pratar om att ha sin mamma som tränare och sedan till att gå över till en utomstående tränare, om vilka egenskaper Marina tittar på hos en häst och mycket mer.

Vi stannar upp en del vid träning av häst och Marina berättar om sin träningsfilosofi och vad hon tycker är viktigt att tänka på när det kommer till att träna häst för de stora klasserna. 

2023-11-08
Länk till avsnitt

#169 Viveca Ewards träningspyramid

Idag är det världspremiär i podden! Viveca Edward från Svensk Hästrehab är tillbaka i podden och berättar om sin helt nya träningspyramid. Det är en modell som hon tagit fram med punkter som handlar om att skapa glada, hållbara och starka hästar som också är med på vad vi faktiskt gör.

Viveca tar oss igenom massor av matnyttig information kring olika delar som är viktiga och också hur man kan träna dessa. Det kan exempelvis vara avspändhet, kroppskontroll, kurvteknik, kommunikation och mycket mer.

Detta är verkligen ett avsnitt man inte vill missa!

2023-11-01
Länk till avsnitt

#167 Ridskola i Kina med Jesper From

I veckans avsnitt får vi träffa Jesper From som är uppvuxen på hästgård, ridit och tävlat i hela sitt liv, men vi ska prata om när han och hans familj drev ridskola i Kina. Jesper berättar om hur det kom sig att de ville göra just detta och hur skillnaden är mot i Sverige och Europa. 

Jesper berättar om olika motgångar han mötte med hästhållning, kultur, att göra affärer, foder, ridning med mera. Vi pratar också om import och export av häst då man fick köpa många hästar från europa för att få ett bra hästunderlag till sin ridskola.

Ett väldigt trevligt avsnitt som visar en helt annan bild och syn på hästar. Detta vill du inte missa.

2023-10-25
Länk till avsnitt

#167 Hovar med Rebecca Giegold

Rebecca Giegold är tillbaka i podden och detta är ett avsnitt fullt med hovar! 

Vi börjar med att prata om hur hovlagaryrket ser ut och därefter går vi in på hur en hov ska se hur: anatomi, hur ska en balanserad hov se ut, vad tittar hovslagaren på och mycket mer. 

Rebecca är en enorm källa till kunskap som hon delar med sig i detta avsnitt. Detta är ett bra basavsnitt för att få en grundförståelse för hästens hovar, så missa inte

2023-10-18
Länk till avsnitt

#166 Hoppryttare Irma Karlsson

Dags för hoppning i podden igen! Irma som är med i B-landslaget är en mycket mediterad hoppryttare. Vi träffas och har ett härligt samtal och häst och ridning. Irma berättar om sitt system och sitt sätt att se på ridning. Vi pratar vardagsträning hemma med framåtbjudning och varierad träning. Sedan pratar vi också såklart tävling: uppladdning, framridning och det mentala.

2023-10-11
Länk till avsnitt

#165 Hästens tänder med veterinär Christine Levring

Äntligen dags för ett nytt avsnitt om hästens mun och tänder. Vi får träffa veterinär Christine Levring som är veterinär och har inriktat sig på tänder. 

Vi börjar avsnittet med att prata om tandens uppbyggnad, hur tänderna fungerar med att tugga, hur de växter osv.

Därefter pratar vi om utrustning och vilka problem som kan uppstå i hästens mun. Christine delar med sig av vad hon träffar för problem i sin vardag och vilka symtom en häst kan visa.

Ett grymt bra avsnitt med massor av bra lärdomar om hästens mun.

2023-10-04
Länk till avsnitt

#164 Amanda Landeblad - Hoppryttare

I veckans avsnitt får vi träffa Amanda Landeblad som är hoppryttare med en lång meritlista från ponny till storhäst. Hon är också med i B-landslaget med det mycket speciella stoet For Killy. 

Amanda berättar om sin resa dit hon är idag och vilka kvalitéer hon letar efter hos en hopphäst. Hon berättar också om hur hon lägger upp vardagsträningen för sina hästar.

Vi pratar också såklart om tävling och hur hon förbereder sig och sina hästar. Vi pratar om att gå banan och framridning.

Ett så härligt och positivt samtal med en mycket inspirerande ryttare.

2023-09-27
Länk till avsnitt

#163 Elina Enzian - Lastträning

Att åka lasta sin häst kan vara jobbigt för en hel del hästägare. Det är mycket som kan gå fel och om hästen är svårlastad blir det lätt lite mycket.

I detta avsnitt får vi träffa Elina Enzian som arbetar med att just hjälpa ekipage med lastning. Vi pratar om hur man kan introducera transporten på ett bra sätt och hur den ideala lastningen ser ut.

Sedan pratar vi också såklart om olika problem som kan uppstå, exempelvis hästen som kastar sig ut, som står still i timmar och den som går vid sidan, vänder och håller på. Elina berättar om varför det blir problem och ger tips på hur man ska göra om man har något problem.

Ett riktigt bra avsnitt som man inte vill missa

2023-09-20
Länk till avsnitt

#162 Caroline Monthelie - Karaniosakralterapi

I veckans avsnitt får vi träffa Caroline Monthelie som sedan många år tillbaka arbetar med Karaniosakralterapi. Caroline behandlar en hel del själv och utbildar också andra terapeuter.

Caroline berättar hur hon kom in på denna behandlingsform och vad KS egentligen är. Vi pratar om när man ska göra, varför man ska göra, hur det går till och när man inte ska göra en kraniosakral behandling.

2023-09-13
Länk till avsnitt

#161 Dressyr med Anna Blomgren

Veckans avsnitt vill man inte missa när vi får lyssna på grymma Anna Blomgren om hennes sätt att se på hästar, ridning, dressyr och mycket mer.

Anna är den klassiska hästtjejen med den stora kärleken till hästen, hon gav sig ut i världen som ung och har idag hamnat i Tyskland. Hon rider dressyr på högsta nivå, men värdesätter högt samspelet med hästen och att hästen ska vara trygg hos sin ryttare. Hon vill hela tiden utvecklas och rider såväl på kandar som utan träns och sadel. 

2023-09-06
Länk till avsnitt

#160 Belöningsbaserad träning med Sandra Månsson

I veckans avsnitt åker magväskan med godis fram för vi ska prata belösningsbaserad träning med Sandra Månsson. 

Sandra berättar om hur hon tittade tillbaka till hästar efter lite paus och hur hon tog steget från ridskola till egna hästar. Hon kände att hon inte fann ro i hur hanteringen av hästarna var på ridskolan och letade länge efter ett annat sätt och fann då clicerträning och positiv förstärkning. 

Vi pratar om vad det innebär att arbeta belösningsbaserat och med positiv förstärkning. Sandra berättar om hur man ska tänka, hur man börjar och hur man kan kombinera med annan träning.

2023-08-30
Länk till avsnitt

#159 Frida Treschow - hästadvokat

Äntligen är jag tillbaka med nya avsnitt efter lite sommaruppehåll och vi kunde inte börja bättre.

Terminens först gäst är Frida Treschow om är advokat, driver sin egna byrå och är specifikt inriktad på häst. Vi pratar om avtal och vad man ska tänka på när man skriver avtal. Detta är något som är viktigt speciellt när vi håller på med en levande häst. Vi pratar om att köpa häst både i Sverige och utomlands. Vi pratar också om medryttare, fordervärd och stallplats. 

Ett härligt avsnitt fyllt av tips från grymma Frida.

2023-08-23
Länk till avsnitt

#158 Hudvård med Jessica Schädlich från Esmergot

Huden är kroppens största organ och den har flera viktiga funktioner. Men ibland kan det bli olika problem med huden och för oss som håller på med hästar kan det bli stora, långdragna och jobbiga besvär.

I detta avsnitt får lägger vi huden under mikroskåpet när Jessica som bland annat driver företaget Esmergot gästar podden. Jessica berättar generellt om huden, också går vi in på olika hudproblem som vi kan så ex mugg, eksem och sår.

Vi går också in på att tvätta hästen och att det egentligen är huden vi vill tvätta och inte pälsen.

2023-06-14
Länk till avsnitt

#157 Elisabeth Wermé - Dressyrdomare på GP-nivå

Så kul att välkomna tillbaka Elisabeth Wermé tillbaka till podden. Elisabeth är en av våra Grand Prix domare och är både aktiv domare, tränare och ryttare.

I detta avsnitt dyker vi ner i bedömningar när vi tittar närmare på 0-10 skalan som man använder i dressyr. Elisabeth berättar vad de olika siffrorna betyder.

Vi går också in på olika rörelse på olika nivåer för att förstå hur en 4:a, en 6:e eller en 8:a kan se ut

Otroligt lärorikt avsnitt som du inte vill missa

2023-06-07
Länk till avsnitt

#156 Madelene Olsson - Jämtsäker häst, miljöträning och ridskola

I veckans avsnitt är det miljöträning å temat när Madelene Olsson som driver Jämstsäker häst är tillbaka i podden. 

Madelene var med i avsnitt #58 och det har hänt en del sedan sist. 

I detta avsnitt pratar vi om miljöträning, myrslokar, björnar och mycket mer. Madelene delar med sig av tips om hur man ska tänka när man miljötränar sin häst och varför det är bra att göra. Vi pratar också om vikten att kunna läsa av hästen för att förebygga situationer.

Madelene arbetar numera också på en ridskola och vi snuddar på hur man kan lägga in miljöträning där och fördelar med miljöträning även på ridskolan.

2023-05-31
Länk till avsnitt

#155 Rosita Dahlberg - Hästfotograf

Äntligen har ett nytt avsnitt kommit ut efter lite teknikstrul 

och detta är ett så trevlig och mysigt avsnitt när vi får träffa Rosita Dahlberg som är hästfotograf. På hennes Instagram, ridelovelaugh, där hon över 43 tusen följare visar hon upp sitt foto

Vi pratar om utrustning, inställningar, hur man fotar porträtt, hur man tar actionbilder och mycket mer.

Vi pratar också om tips till nybörjaren och hur det är med att ta betalt som fotograf.

 

2023-05-25
Länk till avsnitt

#154 Kajsa Boström - B tränare i Dresyr

Denna vecka får vi träffa Kaja Boström, dressyrtränare och bloggare. Kajsa är en mycket omtyckt tränare och när hon skriver på sin blogg är det alltid många som läser.

I detta avsnitt berättar Kajsa om sin bakgrund och sin resa fram till idag. Vi pratar om hur ridsporten har förändrats. Kajsa berättar också om hur hon ser på ridning och hennes filosofi. Där säger hon att hästen inte var varför den är i ridhuset idag och att den inte tänker under natten att den ska göra fina byten imorgon. 

Vi pratar också om grundridning och hur Kajsa ser på detta.

Ett lite längre avsnitt men så värt att lyssna på, Kajsa delar med sig av så otroligt mycket tankar.

2023-05-17
Länk till avsnitt

#153 Inälvsparasiter hos häst med experten Eva Osterman-Lind

Varje år vid denna tiden kommer frågor om maskar, parasiter och avmaskning. Det ska tas träckprov och ringa veterinären.

Så i detta avsnitt får vi träffa Eva Osterman-Lind som arbetar på Sva och kan allt om larver, ägg och maskar. Vi pratar om hur vanligt det är med parasiter och Eva berättar också om de vanligaste:

Stor och liten blodmask, spolmask, bandmask och styngfluga.

Vi pratar också om vad innebär ett träckprov och vad gör man på labb när hästägare har skickat in några bollar bajs. Såklart går vi igenom förebyggande arbete och hur man ska tänka kring hur långt masken kan ta sig från bajset.

Ett så bra och faktaspäckat avsnitt du inte vill missa!

Vill du läsa mer kan du kika in här:

https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hast/parasiter-hos-hast/avmaskning-av-hast/

https://www.sva.se/media/tilhmqmf/hastens_mag-tarmparasiter.pdf 

2023-05-10
Länk till avsnitt

Bonusavsnitt - Jessika Rick berättar om Kvarka på Gimo ridklubb

1-7 maj pågår den digitala informationskampanjen #StoppaKvarkan

Syftet är att sprida information om kvarka, i avsnitt #152 av Equipodden kan du lyssna till statsveterinär Gittan Gröndahl som berättar mer om sjukdomen.

Som en del av #StoppaKvarkan släpper också podden idag ett bonusavsnitt där vi får lyssna på Jessika Rick från Gimo ridklubb som nyligen haft sjukdomen. Jessika berättar om förloppen och de slit man fick göra för att inte smittan skulle sprida sig. Kvarka är en tuff sjukdom och i detta avsnitt får vi höra en berättelse från verkligheten.

2023-05-05
Länk till avsnitt

#152 #StoppaKvarkan med Tf statsveterinär Gittan Gröndahl

Första veckan i maj sker den internationella kampanjen #StoppaKvarkan som är ett digitalt event för att sprida kunskap om Kvarka.

I detta avsnitt av Equipodden får vi träffa Statsveterinären Gittan Gröndahl som berättar allt om denna sjukdom. Vi pratar om vad Kvarka är, symtom och hur det påverkar hästen. Vi pratar också om hur man ska göra om man får en misstänkt smitta i stallet och att det är bra att ha en plan.

Under hela denna vecka (1-7 maj 2023) kommer det finnas massor av intressant på sociala medier så håll utkik på hastagen #StoppaKvarkan för att lära dig mer.

Du kan också läs mer här

https://www.sva.se/stoppa-kvarkan-kampanjmaterial/stoppa-kvarkan-veterinar/

https://ridsport.se/nyheter/nyheter-hastvalfard/nyheter-hastvalfard/2023-05-02-stoppa-kvarkan-2023

https://hastsverige.se/sjukdomar-skador/infektioner/kvarka/ 

2023-05-03
Länk till avsnitt

#151 Hältutredning med veterinär Anne Haglund

I veckans avsnitt är vi tillbaka på Saxtorps Hästklinik och får träffa Anne Haglund som är veterinär och driver kliniken och vi pratar om hältutredning.

Oftast är det en sådan utredning man gör när man åker till klinik. Det kan såklart kännas väldigt läskigt att åka till veterinären med sin häst, och därför tänkte jag att detta avsnitt kan vara en bra grund.

Vi kommer gå igenom hur en hältutredning går till från början till slut: symtom, vad man kan förvänta sig, vad kommer veterinären att göra och varför, ultraljud jämfört med röntgen, behandling och igångsättning och mycket mer. Anne delar med sig av hela sitt förlopp och vi får alla svar.

Jag hoppas att detta kan vara ett avsnitt som ger trygghet kring att åka till veterinären och ska utreda en hälta. 

2023-04-26
Länk till avsnitt

#150 Per Waaler - Dressyr på ett hästvänligt sätt

Wohoo! Tänk att detta är avsnitt 150 av podden, helt otroligt :) 

Det får vi fira med något extra och då är Per Waaler tillbaka i podden.  Per var med i avsnitt 76 och 77 av podden och avsnitt 76 är det mest lyssnade avsnittet någonsin!

Per är dressyrryttaren och tränaren som på ett eget sätt försöker hitta vägen fram i dressyren där hästen är glad, lyssnad på och lär sig på ett fördelaktigt sätt.

Vi pratar om hans utbildningsskala som börjar hos ryttaren, vi pratar också om att inte önska sig och att inte kräva för svåra saker.

Ett helt otroligt avsnitt som du inte vill missa

2023-04-19
Länk till avsnitt

#149 Cavaletti-träning med Erika Jansson

Erika Jansson är dressyrryttaren och tränaren från Sverige som nu mera bor i USA. 

Erika börjar med att berätta om sin resa från att läsa på Flyinge till att arbeta i olika stall runt om i världen. Tillslut hamnade hon i Kalifornien där hon numera har sin bas. Idag håller hon träningar runt om i USA och även här hemma i Sverige.

Erika har i över 20 år arbetat med just bom- och kavalettiträning. Vi pratar om hur man gör, vad man ska tänka på. vilka vinster man kan få av att gå över lite bommar ibland och mycket mycket mer!

 

Vill du veta mer kan du läsa mer här:

https://www.cavaletticlinic.com/ https://www.ejdressage.com/ 

2023-04-12
Länk till avsnitt

#148 Working Equitation med landslagsledaren Kajsa Ekedahl

I veckans avsnitt får vi träffa landslagsledaren för Working Equitation Kajsa Ekedahl och vi får lära oss nästan allt om denna gren inom ridsporten.

Kajsa berättar om sin resa från att testa på sporten till att engagera sig i förbundet till att idag vara landslagsledare. Vi får höra om sportens historia och om de olika grenarna som ingår.

Samtidigt som vi får lära oss om sporten så berättar Kajsa intressanta historier och får in en hel del träningstips.

I podden pratar vi också om de olika hinder som finns och ett examensarbete som handlar om hur man kan lära in de olika hindren på ett säkert sätt, detta hittar du här:

https://ridsport.se/tavling/grenar/working-equitation/lar-dig-mer

2023-04-05
Länk till avsnitt

#147 Daglig visitation med Annika Eriksson

Detta är ett sånt där grymt basavsnitt där vi får djupdyka i att visitera hästen och förebyggande vård.

Vi får träffa Annika Eriksson som arbetar som djursjukskötare på Distriktsveterinärerna i Stenungsund och hon går igenom punkt för punkt vad man ska titta på varje dag kring sin häst. Det är allt från temperatur och puls till känna på ben, hovar och rygg. Vi går igenom en komplett lista och Annika delar också med sig av massor att tips och tankar på varje punkt. 

Vill du läsa mer kan du läsa på Annikas hemsida:

Https://barrelraceannika.webnode.se

Här finner du också hela listan och länk till videos som vi pratar om i podden.

ett tips kan också vara att kika in på 

www.distriktsveterinärerna.se

Glöm inte heller följa Equipodden på sociala medier

2023-03-29
Länk till avsnitt

#146 Sophie Lindhe - Relation, tillit, mustanger och miljöträning

I veckans avsnitt träffar vi Sophie Lindhe som driver Swedish Equillence.

Sophie har sin grund i att hon åkte över till USA för att arbeta med vilda mustanger. En sak ledde till en annan och 2016 deltog hon i Extreme Mustang Makeover, en tävling där deltagarna får hem en ohanterad vild mustang och man har 100 dagar på sig att omvandla den till en fungerande ridhäst. Sophie berättar om hennes och Viskas (som hon döpte hästen till) resa genom de 100 dagar och hur mycket hon lärt sig om att inte ta något för givet.

Utifrån sina erfarenheter i USA arbetar Sophie idag med att hjälpa ekipage att hitta en stark relation och tillit mellan sig. Genom hennes träningar vill hon ge ekipage verktyg för att bygga tillit. Sophie berättar om hur hon kan träna i en kontrollerad miljö för att lära hästen hur den kan agera i olika situationer.

Ett otroligt fint avsnitt både med en vacker historia och många konkreta verktyg.

2023-03-22
Länk till avsnitt

#145 Lovisa Wessblad - Dressyrryttare

I veckans avsnitt får vi träffa Lovisa Wessblad som är en ung lovande dressyrryttare. 

Lovisa berättat om sin resa från att börja på ridskola, första egna hästen, young rider landslaget till att flytta till Danmark för att arbeta som beridare på Helgstrand Dressage.

Vi pratar om vilka nyckelfaktorer som varit viktiga för Lovisa när hon tagit sig från ridskolan upp till eliten och att alla kan!

Vi pratar också om träning såklart och Lovisa berättar om sitt arbete med de unghästar hon rider till vardags. Vi pratar om hur man ska förvalta en unghäst med målet mot grand prix och hur man i tidig ålder kan börja leka fram de svåra rörelserna.

Vi hinner också prata lite om tävling och Lovisa delar med sig av sin erfarenhet och tips när det kommer både till arr förbereda hästen och ryttaren.

2023-03-15
Länk till avsnitt

#144 Best of Equipodden

Det är många nya lyssnare så om du är ny eller lyssnar ett tag, Välkommen.

Det finns så många bra avsnitt med härligt gäster så jag tänkte att det kunde vara kul att göra ett best of avsnitt med några av mina favoritklipp från podden. Så i detta avsnitt får du lyssna på kloka ord från flera gäster från podden:

#98 Svensk Hästrehab svarar på era frågor del 2

#97 Peter Härnstam

#116 Två generationer kvinnliga hovslagare

#109 Norah Kohle

#114 Ponnyexpressen

#106 Unghästtester med Camilla Axelsson

#110 Veterinär Anne Haglund, Saxtorps Hästklinik

2023-03-09
Länk till avsnitt

#143 Kondition, puls och laktat med Nina Magnusson

Det pratas ofta om att man behöver bygga upp hästens kondition men vad händer egentligen i hästens kropp?

Svaret får du i detta avsnitt

Nina är hippolog har har inriktat sig just på puls, pulsmätningar och laktat. Vi börjar med att definiera lite olika begrepp och delar i kroppen som är viktiga när det kommer till kondition så som hjärta, blod och lungor. Därefter pratar vi om vad kondition är, att mäta plus, möjlksyra och laktat. Hur bygger vi upp konditionen hos en häst och hur ser det ut på träning jämfört med tävling. Vi pratar om uppvärmning och nedvarvning kopplat till vad som händer i kroppen och hästen muskler.

Ett superintressant avsnitt för alla som tränar häst.

2023-03-01
Länk till avsnitt

#142 Bettsmide med Sara Källsson

Veckans avsnitt handlar om bett när podden gästas av Sara Källsson som är smed i botten och driver idag sin egen smedja med inriktning på bett. Sara berättar om hur om gör ett bett från grunden, vi pratar om bettets olika delar och funktion. Vi pratar också bettets inverkan och vad man ska tänka på när man väljer bett.

Detta är ett riktigt bra basavsnitt med massor av nyttig kunskap. Sara är helt fantastisk och delar med sig av all sin kunskap.

Till detta avsnitt finns också en del filmat material och det kommer komma upp på Equipoddens sociala medier

2023-02-22
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.