Sveriges 100 mest populära podcasts
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
På Roslagstulls Veterinärstation jobbar Adam Stephens som chefsveterinär. Vi pratar med honom om höns ur en veterinärs synvinkel. Ska man ta med hönan till veterinären och när är det i så fall dags att göra det? Vilka är de vanligaste frågorna han får angående höns och hur många söker sig egentligen till veterinären?
Röda hönskvalster, bumble foot och brutna ben är lite av det som avhandlas i avsnittet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad avgörande för hur en kyckling präglas och när sker det och varför har man tagit fram dvärgraser? Det är de två frågeställningar som avhandlas i det här avsnittet. Vi tar stöd av boken Världens vanligaste fågel i våra resonemang kring prägling men hittar egna exempel på hur det kan gå till.
Vi hinner även med att prata om varför man tagit fram dvärgraser genom historien.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Veckans avsnitt är en fullfjädrad rasspecial om Påfåglar!
Påfåglar är vackra och mytiska med sina vackra stjärtar och ovanliga läten. I det här avsnittet får vi en djupdykning i Påfågelns historik och beteenden. Joel Edahl är en inbiten och mycket kunnig påfågelentusiast. Vi får lära oss om påfågelns ursprung och naturliga liv i Indien men även om hur man på lämpligaste sätt har påfåglar hemma på gården.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Varför äter vi ägg under Påsken mer än annars, vilkar är våra favoriträtter eller äggvarianter under påsken. Vi delar med oss av våra favoritrecept och några andra specialare.
Ett avsnitt bara om ägg, och lamm.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Mia Haapala och Unna Katz är två konstnärer med olika bakgrund och inriktning. De gemensamma i det här avsnittet är att de båda jobbar eller har jobbat med höns som motiv i sitt skapande. Mia målar och tecknar bland annat humoristiska motiv med hönan Ruth medans Unna jobbar med fusionsglas där hon med hjälp av en ugn skapar färgade glashönor och tuppar.
Vi får i två separata samtal höra hur de båda jobbar med sitt skapande.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad ska man tänka på när det är dags att sätta ihop avelsgrupperna inför avelssäsongen. Vilka egenskaper kommer från vilka djur och vad ska man undvika att korsa. Oskar Hässelmo har en djup kunskap i hönsavel och delar med sig av sina bästa tips. Vi får veta hur han tänker kring långsiktigt avelsarbete och hans tips kan användas av alla som föder upp höns, oavsett ras eller storlek på besättning.
Vad hände med jubileumsavsnittet? Det reder vi ut i inledningen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Som femton-sextonåring fick Sandra Andersson för sig att hon ville ta fram en ny färg på sina araucana. Hon berättar i det här avsnittet om allt arbete och om vilka svårigheter hon stötte på. Vi pratar såklart om allt annat också i ett avsnitt inspelat i Moheda under Nationalenhelgen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi sammanfattar en intensiv period med utställning och roddande. Per jagar råttor och tipsar om hur du kan tänka för att begränsa eller helt slippa råttbekymmer.
Vi pratar om kommande rasspecialer och om vilka raser som kommer dyka upp.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Livekänsla från Nationalen i vår egen vinterstudion edition.
Vi sammanfattar första dagen på nationalutställningen. Vi hör Christer Sand, Fredrik och Fia som ställt ut för första gången i år berätta om hur det gått. Lånta fjädrar eller eget arbete. Hur gick det egentligen för Helenas och Tarjas djur? Hur går det till för att utse det bästa djuret av alla som ställts ut? Ett
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kan man bada en höna? Ska man bada en höna och vad kan det tjäna till? Det och mycket annat pratar vi om i det här avsnittet. Vi tar upp en fråga som vi glömde i förra avsnittet, hur man väljer mellan två tuppar. När och hur går ett tronskifte till i hönsgården. När gammeltuppen får kliva ner från tronen.
Ännu ett fullmatat avsnitt från Hönspodden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Utanför Sundsvall på en gård bor Linda med sambon Mattias. För två månader sedan hade de inga höns alls, nu har de trettiofyra höns, två påfåglar, två minigrisar och arton ägg i kläckaren. Linda berättar passionerat om ett nyväckt intresse hos henne och sambon som alltid drömt om att ha höns.
En lyssnarfråga om att kläcka kycklingar på hösten avhandlar vi i slutet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Alla har väl sladdat runt i lera den här sommaren. Hur kan man undvika att rastgården blir en lervälling när det regnar. Vi delar med oss av våra erfarenheter. Gödsel är något som det fort blir mängder av, det fylls ju på varje dag. Var gör man av sitt gödsel om man ska följa regelverket? Vad är till exempel en djurenhet?
Det och lite annat smått och gott avhandlas i det här avsnittet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Araucana är en speciell ras utan gump och värpare av gröna eller turkosa ägg. Sandra Andersson berättar engagerat om sin favoritras i det här avsnittet. Vi får höra om temperament, ruvvillighet, genetik, äggfärg och ursprunget från Sydamerika på 1500-talet. Allt blandat med hönspoddens vanliga chit chat.
Häng med på ett underhållande avsnitt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ett semesteravsnitt igen, Helen har fortfarande hemester, Per fortsätter sin resa genom hönssverige och träffar i det här avsnittet Christer Larsson som i mer än 20 år jobbat med Modern Engelsk Stridshöna, MES. På gården i Linnemölla tar han emot oss och berättar om sina erfarenheter avhönsavel och delar med sig av sina bästa tips hur man lyckas med sina höns.
Vi svarar även på frågan om varför äggulan kan vara randig.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.