Sveriges 100 mest populära podcasts
En vinproducent förknippas ofta med en gård på landsbygden i Frankrike eller Italien med vinrankor i mängder som breder ut sig över soldränkta nejder runtom. Men det går att göra vin på annat sätt - som i ett industriområde i Göteborg. Hur går det till, vad säger vinbönderna som säljer sina druvor till kalla Sverige och varför klassas vinet som EU-vin på Systembolaget?
I veckans avsnitt gästas podden av grundaren till vinproducenten Wine Mechanics, Kenneth Gustavsson.
Många väljer att köpa hem sitt vin via auktion, men varför då? Hur fungerar en vinauktion, hur kontrollerar man att det är bra grejer i flaskorna och vad ska man tänka på för att hitta rätt butelj och betala ett korrekt pris?
I det här avsnittet av ?Vinguiden pratar om? är Totte Steneby, Senior Wine Specialist på auktionsfirman Zachys Wine Auctions vår gäst.
När hiphopartisten Petter Askergren fick frågan om att sätta sitt namn på ett vin för andra gången sade han ja. I samma sekund bestämde han sig för att han skulle bli en av de bästa i landet på vin. Kort därefter hoppade han på en sommelierutbildning och blev en av de bästa i klassen. Här mötte han också sin favoritdruva - Nebbiolo.
I säsongspremiären av ?Vinguiden pratar om? möter vi vinkännaren och musikern Petter Askergren som berättar om kärleken till Piemonte och varför han kallar sig själv för en Nebbioloprepper.
Att bjuda på middag hemma har många fördelar. Du får själv till exempel bestämma över mat och dryck. Men inspirationen tryter ibland och alla beslut kan kännas överväldigande, men behöver det egentligen vara så svårt?
I dag pratar vi om hemmabjudning tillsammans med Helena Ekman.
Bourgogne och Piemonte i all ära ? men Sverige då? Kan inte vi också producera vin? Jo men visst kan vi det!
I det här avsnittet pratar vi om vin från Sverige med Göran Amnegård som driver Blaxsta Vingård.
Hur ska du ta dig an vinlistan som sätts i dina händer när du är på restaurang? Finns det något som retar gallfeber på en sommelier? Och ?husets vin?, vad är det ? egentligen?
I dag pratar vi om vin på restaurang tillsammans med sommelier Ellen Franzén.
Att välja ut och tillaga kött kan göras på hur många olika sätt som helst. Och det känns som att alla har en teori om vad som är bäst. Det här överflödet av information kan göra många osäkra. Precis som med vin. Men behöver det vara så svårt?
I det här avsnittet pratar vi om kött tillsammans med Tina Nordström & Benny Cederberg.
Mat och dryck är fantastiskt när det avnjuts utomhus. Oavsett om det är på en stubbe i skogen, eller i en loungestol på altanen.
Så våga lämna köket och ge dig ut. Men ? vad ska du då laga? Och vilken typ av vin ska du dricka till det?
I det här avsnittet pratar vi om mat för utomhusbruk tillsammans med Tareq Taylor!
Kan man se om ett vin har blivit dåligt enbart på färgen? Stampar man fortfarande vindruvor med fötterna? Och vad är egentligen sulfiter? I dagens avsnitt pratar vi om olika färger på vin tillsammans med Sarah Lindstrand Mboge.
Varför ser vinglaset ut som det gör? Och vad förväntas du egentligen säga när du provsmakar ett vin på restaurang? I dagens avsnitt pratar vi servering tillsammans med Carl Jan Granqvist.
Vad är egentligen hemligheten när det kommer till att kombinera mat och vin? I dagens avsnitt gästas vi av Jennie Walldén som guidar oss genom smaker och smakkombinationer.