Sveriges 100 mest populära podcasts

Vinguiden pratar om

Vinguiden pratar om

Vinguiden pratar om är podcasten som lyfter vanliga och ovanliga frågor om vin. Ingen fråga är för dum ? det handlar om att våga fråga! Med hjälp av experter öppnar vi upp dörren till vinvärlden så att du känner dig välkommen. Programledare är Pontus Skagersten.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pod.space/vinguidenpratarom

Avsnitt

Examination med Maya Samuelsson

Har programledaren Pontus Skagersten varit uppmärksam under säsongen och lärt sig om hur man hittar logiska nycklar, smakar sig fram till typiska kännetecken i vin och hur man beskriver ett vin så andra förstår vad man har i glaset? Allt ställs nu på sin spets när han återigen träffar vinexperten och stjärnsommelieren Maya Samuelsson för ett sista test.
2023-12-16
Länk till avsnitt

Typiska kännetecken i vin

Finns det smaker och dofter som alltid finns i vin, vad ska man leta efter i olika druvsorter och vad kännetecknar ett moget vin? Det är frågor som får svar i dagens avsnitt av ?Vinguiden frågar om?, där Pontus Skagersten välkomnar vinskribenten, författaren och utbildaren Anders Melldén tillbaka i studion.
2023-12-09
Länk till avsnitt

Termer som beskriver vin

Hur tänker en person som arbetar med att beskriva doft och smak dagligen när han ska förmedla detta till sina läsare och lyssnare? Det är frågan som Pontus Skagersten ställer till dagens gäst i podden, Mikael Mölstad. Mikael är journalist, förläggare, redaktör och poddare med vinet ständigt i centrum
2023-12-02
Länk till avsnitt

Besök på vinmässa

Att gå på en dryckesmässa kan vara ett bra sätt att hitta nya och oväntade delar av vinvärlden. I det här avsnittet går Pontus Skagersten på ?Sparkling and wine-mässan? i Stockholm och träffar Stanley Wong, VD på Svenska Dryckesmässor som ger tips på vad man kan göra där och vad som finns att inspireras av på mässgolvet.
2023-11-25
Länk till avsnitt

En lyckad vinprovning

Att lära sig att beskriva doft och smak på ett vin kan vara svårt, men med rätt nycklar som hjälper dig framåt går det mycket enklare. I säsongspremiären av ?Vinguiden pratar om? träffar Pontus Skagersten Erik Plöen Casterud, rektor på Vinkällan dryckesutbildningar, som guidar oss rätt och ger tips på logiska resonemang i vinprovning.
2023-11-18
Länk till avsnitt

Examination med Maya Samuelsson

I säsongens sista avsnitt beger sig programledare Pontus Skagersten till Vinkällan och Maya Samuelsson för att sätta sina kunskaper på prov inom pris och kvalitet. Kan Pontus lista ut vilket vin som är dyrast i ett blindtest och kan man urskilja ett torrt eller ett sött Rieslingvin bara genom att titta på etiketten? 

?Vinguiden pratar om..? är tillbaka med nya avsnitt i mitten av november.
2023-10-14
Länk till avsnitt

Etiketten på flaskan

Vad har en etikett och flaska för betydelse för vilket vin vi väljer på hyllan, varför ser vinetiketter ut som de gör och varför ser vi så många djur och hus på vinflaskorna? Det är tre frågor som får svar i veckans avsnitt av Vinguidens podcast ?Vinguiden pratar om? med Pontus Skagersten. Dagens gäst är vinskribenten, föreläsaren och författaren Anders Melldén. 
2023-09-30
Länk till avsnitt

Kvalitet i ett vin

Det finns mycket att tänka på när man ska hitta ett vin med hög kvalitet. I säsongens tredje avsnitt av ?Vinguiden pratar om..? guidar vinimportören Christian Moberg, från Wine Affair, oss i kvalitetsviner. Kan priset, smaken eller flaskan ge oss några ledtrådar och vad säger komplexiteten om kvaliteten i ett vin?
2023-09-23
Länk till avsnitt

Mogna viner

Hur länge ska man lagra ett vin, blir ett vin automatiskt bättre om det är gammalt och hur smakar en champagne från 1845? Avsnittets gäst är Sören Polonius, han är bland annat wine director på Adam/Albin-gruppen och driver Svenska sommelierlandslaget. Det finns mycket att prata om för programledaren Pontus Skagersten i säsongens andra avsnitt av ?Vinguiden pratar om..? där ämnet är mogna viner.
2023-09-16
Länk till avsnitt

Förfalskningar

Skulle avsnittets gäst, vinskribenten och utbildaren Johan Franco Cereceda, kunna blanda ihop ett vin som lurar vinvärldens experter? I säsongens första avsnitt pratar programledaren Pontus Skagersten om fusk inom vin. Hur har de största bluffarna gått till, kan man smaka sig till om ett vin är förfalskat och hur svårt är det egentligen att fejka ett vin?
2023-09-09
Länk till avsnitt

Examination med Maya Samuelsson

I säsongens sista avsnitt har det återigen blivit dags för programledare Pontus Skagersten att sättas på prov. Vad har han lärt sig om dryck och mat i kombination? Examinator Maya Samuelsson på Vinkällan i Stockholm ger honom tuffa uppgifter och ställer kluriga frågor - klarar Pontus att möta beska, sötma och bubblor?
2023-06-17
Länk till avsnitt

Öl och mat i kombination

Vin i all ära, men varför krångla till det? Öl är svaret på vad du ska kombinera din middag med, i alla fall om du frågar veckans gäst i podden. Jessica Heidrich är kemisten som utbildade sig till sommelier och har sedan dess arbetat med just öl. Först som ansvarig för ölet ?St. Erik? och nu driver hon Waxholms bryggeri och Hop Notch Brewing på natursköna Rindö i Stockholms skärgård. Där har hon dukat upp en provning där programledaren Pontus Skagersten får testa smaklökarna på olika ölsorter kombinerat med ost från grannhusets ostmakeri.
2023-06-10
Länk till avsnitt

Hemmabjudningar

Hur undviker du att stå med svett som lackar och andan i halsen när gästerna kommer hem till dig och ska njuta av en god middag? Jenny Roshage Theander är sommelier, kock och konditor, men också proffs på hemmamiddagar. Hon ger tips på planering, viner och mat som funkar, så du slipper stå med ryggen mot ditt middagssällskap och istället kan delta på din egen bjudning.
2023-06-03
Länk till avsnitt

Champagne med Richard Juhlin

Vilka smaker passar ihop med bubbel och varför gifter sig inte champagne med jordgubbar? När det kommer till att lära sig mer om mousserande viner så finns det ingen bättre gäst än Richard Juhlin. Det blir prat om regioner, temperaturer och livets goda.
2023-05-27
Länk till avsnitt

Grundsmaker med Fredagskocken

Säsongens utmaning för programledaren Pontus Skagersten är att lära sig kombinera dryck med mat. I säsongspremiären av ?Vinguiden pratar om? djupdyker vi i grundsmakerna tillsammans med gästen Mattias Larsson, även kallad Fredagskocken. Ska syra mötas med syra, vad passar ihop med beska och vad är umami egentligen?
2023-05-20
Länk till avsnitt

Examination med Maya Samuelsson

I säsongens sista avsnitt sätts programledaren Pontus Skagerstens kunskaper på prov. Vad har han lärt sig från tidigare gäster som pratat om vinprovning, gröna och blå druvor och defekter i vin? Stenhård examinator är den prisbelönta sommeliern Maya Samuelsson som bjuder in till hennes arbetsplats, Vinkällan Dryckesutbildning i Stockholm och kör hårt med Pontus. Kommer han få godkänt?
2023-04-29
Länk till avsnitt

Defekter i vin

Hur vet jag om det är fel på ett vin eller om det bara är äckligt och hur vet jag att ett vin blivit korkskadat? Det är några av frågorna som programledare Pontus Skagersten ställer sig när han besöker Vinkällans senior advisor - Dick Samuelsson. Dick Samuelsson har jobbat med vin i 50 år och delar med tips och smakprov på hur man känner igen ett vin som blivit skadat, från sitt labb i Stockholm.
2023-04-01
Länk till avsnitt

Blåa druvor & röda viner

I säsongens tredje avsnitt gästar författaren och vinskribenten Anders Melldén studion för att prata om de mest populära blåa druvorna och röda vinerna. Vad kännetecknar Pinot noir och hur kan man särskilja ett glas Cabernet sauvignon från ett Sangiovese? Tillsammans med programledare Pontus Skagersten reder vi ut och ger tips på hur du kan lyckas med blindprovningen.
2023-03-25
Länk till avsnitt

Gröna druvor & vita viner

I den här säsongen ska programledare Pontus Skagersten lära sig allt om vinprovning. I det här avsnittet ska han få dofta, smaka och prata om gröna druvor och vita viner med en av Sveriges mest meriterade och vassaste vinkännare - Ellen Franzén som är flerfaldig svensk mästare och har vunnit en rad utmärkelser. Vilka druvor bör man känna till, hur känner man skillnad på olika druvor och viner och måste man dra sig med komplicerade beskrivningar hela tiden? Som lyssnare kan du köpa vinerna som provas. Du hittar namn och artikelnummer på Vinguidens Instagram.
2023-03-18
Länk till avsnitt

Provningsteknik

I den här säsongen av Vinguiden pratar om.. ska programledaren Pontus Skagersten lära sig allt om vinprovning. Hans nya kunskaper ska mynna ut i en examination och han har välkända gäster som hjälper honom på vägen. Vi börjar med grunderna i vinprovning med Johan Franco Cereceda som arbetar som vinutbildare, vinskribent och vinboksförfattare.
2023-03-11
Länk till avsnitt

Vintrender och historia med Lotta Lundgren

Som säsongsavslutning har vi bjudit in författaren och sommeliern Lotta Lundgren som samtalar kring vinets trender och historia med en namnkunnig panel bestående av tidigare gäster i podden - Anders Melldén, Helena Ekman och Ellen Franzén. Det blir också tips på bästa bubblet inför nyår. Inspelat från Fotografiskas scen 11 december 2022.
2022-12-31
Länk till avsnitt

Patrick Björsjö, Mackmyra Whisky

Hur gör man whisky, var kommer rökigheten från, hur ska ett bra whiskyglas se ut och är det bara för äldre herrar i chesterfieldfåtöljer?

Frågorna om spritsorten är många och därför har vi den här veckan det stora nöjet att välkomna Patrick Björsjö från Mackmyra Whisky som gäst, som också bjuder på tips på oväntade smakkombinationer.
2022-12-24
Länk till avsnitt

Vinproduktion i stadsmiljö - Wine Mechanics

En vinproducent förknippas ofta med en gård på landsbygden i Frankrike eller Italien med vinrankor i mängder som breder ut sig över soldränkta nejder runtom. Men det går att göra vin på annat sätt - som i ett industriområde i Göteborg. Hur går det till, vad säger vinbönderna som säljer sina druvor till kalla Sverige och varför klassas vinet som EU-vin på Systembolaget?


I veckans avsnitt gästas podden av grundaren till vinproducenten Wine Mechanics, Kenneth Gustavsson.


2022-12-17
Länk till avsnitt

Vin på auktion och som investering

Många väljer att köpa hem sitt vin via auktion, men varför då? Hur fungerar en vinauktion, hur kontrollerar man att det är bra grejer i flaskorna och vad ska man tänka på för att hitta rätt butelj och betala ett korrekt pris?


I det här avsnittet av ?Vinguiden pratar om? är Totte Steneby, Senior Wine Specialist på auktionsfirman Zachys Wine Auctions vår gäst.


2022-12-11
Länk till avsnitt

Petters passion för vinlandet Italien

När hiphopartisten Petter Askergren fick frågan om att sätta sitt namn på ett vin för andra gången sade han ja. I samma sekund bestämde han sig för att han skulle bli en av de bästa i landet på vin. Kort därefter hoppade han på en sommelierutbildning och blev en av de bästa i klassen. Här mötte han också sin favoritdruva - Nebbiolo.

I säsongspremiären av ?Vinguiden pratar om? möter vi vinkännaren och musikern Petter Askergren som berättar om kärleken till Piemonte och varför han kallar sig själv för en Nebbioloprepper.


2022-12-04
Länk till avsnitt

Svenskt vin gjort på blåbär och lingon

I det här avsnittet pratar vi om vin från de djupaste skogarna i Norrland.
Ett vin som inte kommer från vindruvor - utan från vilda bär.
Hur går det till? Li Holmberg och Lars Normark från Idunn Wine berättar mer.
2022-10-08
Länk till avsnitt

Lär dig mer om vin tillsammans med andra

Att gå på vinprovning är ett bra sätt att lära sig mer om vin.
Men du kan också lära känna nya vänner. Men hur kommer du igång?
I dagens avsnitt pratar vi med Mats Lindelöw och Caroline Edgren från Munskänkarna som guidar oss genom Munskänkarnas historia och hur du kan lära dig mer om vin.
2022-10-01
Länk till avsnitt

Så väljer du rätt vinglas

Hur noga är det egentligen när det kommer till att använda rätt typ av glas? Hur många olika typer av vinglas behöver du ha? I det här avsnittet reder vi ut vad som gäller när det kommer till att hitta rätt vinglas och hur det kan påverka smaken av ett vin.
2022-09-24
Länk till avsnitt

Så kombinerar Leif Mannerström vin med fisk och skaldjur

Fisk, skaldjur och såser ? vin i kombination med mat är ju något som vi gärna återkommer till i den här podden. Så även denna gång. För idag har vi med oss en person som har ägnat större delen av sitt liv åt smaker, matlagning, och en del vin också. Nämligen Leif Mannerström.
2022-09-17
Länk till avsnitt

Vilket är Leif GW Perssons favoritvin?

I det här avsnittet pratar vi med Leif GW Persson. Vilken är favoritregionen när det kommer till vin? Hur förvarar Leif sina vinflaskor hemma ? och vilken typ av vin passar bäst till viltkött?
2022-09-10
Länk till avsnitt

Hemmabjudningen

Att bjuda på middag hemma har många fördelar. Du får själv till exempel bestämma över mat och dryck. Men inspirationen tryter ibland och alla beslut kan kännas överväldigande, men behöver det egentligen vara så svårt?

I dag pratar vi om hemmabjudning tillsammans med Helena Ekman.


2022-05-21
Länk till avsnitt

Vin från Sverige

Bourgogne och Piemonte i all ära ? men Sverige då? Kan inte vi också producera vin? Jo men visst kan vi det!

I det här avsnittet pratar vi om vin från Sverige med Göran Amnegård som driver Blaxsta Vingård.

2022-05-14
Länk till avsnitt

Vin på restaurang

Hur ska du ta dig an vinlistan som sätts i dina händer när du är på restaurang? Finns det något som retar gallfeber på en sommelier? Och ?husets vin?, vad är det ? egentligen?

I dag pratar vi om vin på restaurang tillsammans med sommelier Ellen Franzén.


2022-05-07
Länk till avsnitt

Kombinera vin & kött

Att välja ut och tillaga kött kan göras på hur många olika sätt som helst. Och det känns som att alla har en teori om vad som är bäst. Det här överflödet av information kan göra många osäkra. Precis som med vin. Men behöver det vara så svårt?

I det här avsnittet pratar vi om kött tillsammans med Tina Nordström & Benny Cederberg.


2022-04-30
Länk till avsnitt

Mat för utomhusbruk med Tareq Taylor

Mat och dryck är fantastiskt när det avnjuts utomhus. Oavsett om det är på en stubbe i skogen, eller i en loungestol på altanen.

Så våga lämna köket och ge dig ut. Men ? vad ska du då laga? Och vilken typ av vin ska du dricka till det?

I det här avsnittet pratar vi om mat för utomhusbruk tillsammans med Tareq Taylor!


2022-04-23
Länk till avsnitt

Vad säger färgen om ett vin?

Kan man se om ett vin har blivit dåligt enbart på färgen? Stampar man fortfarande vindruvor med fötterna? Och vad är egentligen sulfiter? I dagens avsnitt pratar vi om olika färger på vin tillsammans med Sarah Lindstrand Mboge.

2022-02-12
Länk till avsnitt

Servera på rätt sätt

Varför ser vinglaset ut som det gör? Och vad förväntas du egentligen säga när du provsmakar ett vin på restaurang? I dagens avsnitt pratar vi servering tillsammans med Carl Jan Granqvist.

2022-02-05
Länk till avsnitt

Kombinera mat och vin

Vad är egentligen hemligheten när det kommer till att kombinera mat och vin? I dagens avsnitt gästas vi av Jennie Walldén som guidar oss genom smaker och smakkombinationer.


2022-01-29
Länk till avsnitt

Druva eller ursprung ? vad är viktigast?

Vilken druva är absolut svårast att odla? Och går det att producera vin i Sverige? I det här avsnittet pratar vi druvor och ursprung med Anders Melldén.

2022-01-22
Länk till avsnitt

Maya Samuelsson: Glaset som fungerar till alla mousserande viner

Finns det röd champagne? Var kommer bubblorna från i ett mousserande vin? Och går det att dricka bubbel till middagsbjudningen? I dag pratar vi om mousserande viner med sommelier Maya Samuelsson.
2022-01-15
Länk till avsnitt

Vinguiden pratar om ? Trailer

Vinguiden pratar om är podcasten som lyfter vanliga och ovanliga frågor om vin. Ingen fråga är för dum ? det handlar om att våga fråga! Med hjälp av experter öppnar vi upp dörren till vinvärlden så att du känner dig välkommen. Programledare är Pontus Skagersten.
2022-01-13
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.