Sveriges 100 mest populära podcasts

Föräldrarapporten

Föräldrarapporten

Föräldrarapporten är podden för oss som älskar våra barn OCH tycker det är svårt att vara föräldrar. Jösses vad man älskar de små skitungarna, och oj vad krävande livet som förälder kan vara. För mig var det i alla fall riktigt omvälvande att då barn. Du får följa med på min resa när jag hittar mig själv som mamma, bland annat genom samtal med en psykolog. Du lär dig relevanta saker från experter. Ibland dyker en och en annan känd förälder upp och delar med sig av sina tankar. Skratt, rördhet och tårar utlovas. Det är relaterbart, lärorikt och underhållande. Lyssna, vettja! Kram/Amanda Colldén Vinjett: Cherrie Föräldrarapporten produceras av Poddagency

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podplay.com/sv-se/podcasts/foraldrarapporten-879319

Avsnitt

45. Små barn och skärmtid

Det här var ett jobbigt avsnitt att spela in! Första gången jag hade med en forskare där det ändå blev väldigt personligt för mig. Vi pratar om skärmtid och jag försöker verkligen få forskaren Sissela Nutley att säga att det är okej med lite daglig skärmtid, men lyckas inte. Enligt henne och hennes expertis är skärmtid för barn under 2 år något som det borde vara nolltolerans på. En tankeväckare för mig i alla fall.
2022-11-30
Länk till avsnitt

44. Är jag gränslös?

Varför gör jag den här podden egentligen? Jag känner mig ful och "smutsig" när jag ser andra som gör så medvetna val kring att inte visa sina barn på sociala medier. Och så pratar jag öppet och brett om Hedda, och det kÄNNS bra och rätt men jag vill också kunna förklara mitt val med ord. Men det kan jag inte, det bara känns så tydligt i kroppen. Med det i bakhuvudet kommer vi in på gränser och integritet och såna saker om visar sig vara oväntat brännande för mig. Tack Meds, Hey Kiddo och Birds Relations för samarbete!
2022-11-23
Länk till avsnitt

43. "Good enough är bättre än perfekt enligt forskning!"

Idag har jag med mig Maria Borda som driver Instagramkontot som förut kallades Vildabarn. Hon menar att det finns forskning som visar att good enough-parenting är bättre för barnet än det perfekta föräldraskapet. Hur intressant?! Hon kan jättemycket i kulturella skillnader inom föräldraskap, och det är ju mitt nya stora intresse. I Norge till exempel är det en stark rekommendation att äta två mackor med leverpastej från åtta månaders ålder. Hur kan det vara så olika och hur kan föräldrar världen över tro att just DOM gör det allra bästa? Så spännande. Lyssna! Tack Birds relations, Meds och Läkarmissionen för samarbete.
2022-11-16
Länk till avsnitt

42. Varför berör andras graviditeter mig så mycket?

Jag blir galen på mig själv. När andra är gravida med sitt andra barn går det en kall kår genom min kropp. Även om jag inte känner den gravida i fråga. Varför är det så? Varför bryr jag mig så mycket? Har det att göra med kontrollbehov? Hjälp mig, snälla Annelie och ni lyssnare!
2022-11-09
Länk till avsnitt

41. Den perfekta föräldern

Vad anser internet vara en bra respektive dålig förälder? Kristina Alstam har forskat och disputerat på föräldraforum och det är så sjukt intressant. En riktig studie i mänsklig grupppsykologi. Alla borde lyssna på det här avsnittet. Alla som anser sig vara perfekta föräldrar, alla som anser sig vara dåliga föräldrar, alla som någon gång hamnat i en otrevlig diskussion på sociala medier.
2022-11-02
Länk till avsnitt

40. Ville mamma aldrig vara med mig?

Jag träffar Hedda "bara" 3 timmar om dagen ungefär nu när jag jobbar heltid, och ärligt talat.. Det är perfekt. Då orkar jag jaga henne och busa och blir inte så trött om hon är gnällig. Men tänk om hennes uppfattning blir att "mamma ville aldrig vara med mig"? Jag skäms för att jag njuter så mycket av att inte spendera hela dagarna med henne. Annelie hjälper mig som vanligt att reda ut tankarna. Vi pratar också om de föräldrar som inte alls har möjligheten att hämta tidigt från förskolan och paniken över att barnet alltid är den som kommer tidigast och hämtas senast.
2022-10-26
Länk till avsnitt

39. "Jag skulle ju vara anti-hjälten."

Influencern Sandra Beijer gästar och vi pratar om hennes första år som mamma! Precis som jag tyckte hon att det var otroligt omvälvande att få barn men har alltmer växt in i rollen. Vi pratar om varför folk är så nyfikna på hennes liv och jag erkänner att jag fick panik när hon plötsligt mådde bra i sin föräldraroll. Pinsamt men kul att kunna prata om.
2022-10-19
Länk till avsnitt

38. Känns som folk hatar mig

I dagens avsnitt pratar vi om jämförelse och avundsjuka orsakat av sociala medier. Inte bara inom föräldraskap, utan i allmänhet. Jag pratade lite om detta på instagram och jäklar vilken respons jag fick. Ni måste gilla det här avsnittet, annars jäklar! Skoja, men jag tycker att det är rätt jobbigt och pinsamt att prata om så var snälla! Tack Nowo pension och Meds för samarbete! Föräldrarapporten produceras av Poddagency!
2022-10-12
Länk till avsnitt

37. Victor lär mig allt han kan!

Att leva med en psykolog som dessutom hållt i föräldragrupper med fokus på trots och bråk hemma - blessing eller curse? I dagens avsnitt pratar jag bland annat med Victor om hur man kan hantera jobbiga situationer hemma och om han tycker sig vara bättre på uppfostran eftersom han har jobbat med det. Föräldrarapporten produceras av Poddagency!
2022-10-05
Länk till avsnitt

36. Är det så lätt som det verkar för tv-kocken Jessica Frej?

Tv-kocken och influencern Jessica Frej gästar dagens avsnitt och det blir ett riktigt fint samtal kring mödraskapet, identitetskris, hur vi haft olika upplevelser men ändå kan mötas. Vi pratar också om vem som är ens jury när det gäller både jobb och föräldraskap. Och det som Jessica får 1000 frågor om - hur hon och hennes sambo har delat upp ansvaret för bebisen på dagarna. Tack vaccin.nu och One million babies för samarbete! Föräldrarapporten produceras av Poddagency!
2022-09-28
Länk till avsnitt

35. Parrelationen under småbarnsåren

Oj. Ett riktigt brännande ämne som många önskade att vi skulle ta upp. Sagt och gjort! Vad är Annelies bästa tips när det blir för mycket bråkig stämning och den ena föräldern känner som att den inte duger? Jag pratar också på och delar med mig av massa tankar, högt och lågt. Hoppas ni kan ta till er av något! Tack Meds och Läkarmissionen för samarbete. Föräldrarapporten produceras av Poddagency!
2022-09-21
Länk till avsnitt

34. Hedda sover i egen säng!

Förlåt för triggande rubrik, men det är sant! I dagens avsnitt pratade vi om hur vi lyckades få det att hända, hur det går med inskolning på förskola och en del frågor från Instagram. Annelie är med i det här avsnittet så hennes proffsiga och lugna vinkel kommer också med. Föräldrarapporten produceras av Poddagency!
2022-09-14
Länk till avsnitt

33. Hannah Widell om att ha sex bolag, tre barn och en bebis!

Hannah Widell! En riktigt spännande och erfaren mamma. Hon är 47 år, aktiv i sex bolag, har ett skönhetsmärke, ett klädmärke, skriver böcker, serier och poddar. Hon har också fyra barn varav ett under året. Hur orkar hon och hur gör hon? Tack till Meds och Läkarmissionen för samarbeten, missa inte att koden Amanda ger 20% rabatt på Meds.se Föräldrarapporten produceras av Poddagency!
2022-09-07
Länk till avsnitt

32. Ska lära Hedda allt jag kan!

Det känns så stort att ha ett barn som nu ska börja uppfostras/få sin utbildning i livet! Annelie kommer med så fina råd och tips, som jag verkligen hoppas att jag kommer ha sinnesro att implementera i vardagen. Tack till Meds, One million babies och Vaccin.nu och missa inte att koden Amanda ger 20% rabatt på meds.se Föräldrarapporten produceras av Poddagency!
2022-08-31
Länk till avsnitt

31. Syskonpanik!

Hedda är ett år, livet är rätt härligt. Det enda som stör min just nu ljusa tillvaro är tanken på att vi "måste" skaffa syskon. Jag har panik över att min ålder förstör min fertilitet. Och varför tycker Victor att man "inte är syskon om det är mer än tre år emellan?" Föräldrarapporten produceras av Poddagency!
2022-08-24
Länk till avsnitt

30. Vi klarade det!

Hedda är ett år och spädbarnstiden är officiellt över. Vi klarade det! Det känns så stort. Jag vill inte längre fly från Hedda hela tiden och jag är helt ok med att det är stökigt hemma då och då. Men nu kommer nästa utmaning: vi ska uppfostra en människa, hur gör man det? Tack Meds och Vaccin.nu för samarbete! Föräldrarapporten produceras av Poddagency!
2022-08-17
Länk till avsnitt

29. Anknytning schmanknytning part 2

Fortsättning på förra veckans samtal om anknytning med experten Elin Lundberg. Enjoy! Tack Läkarmissionen och Meds för samarbete!
2022-08-10
Länk till avsnitt

28. Anknytning schmanknytning

Anknytning! Ett ord som jag upplever är väldigt trendigt. Hur "optimerar" man sin anknytning, undrar vissa. Jag undrar om det ens går och är eftersträvansvärt att optimera den? Och varför en trygg famn i princip är viktigare för överlevnaden än att bli mätt? Med oss har vi Elin Lundberg som är psykoterapeut och proffs på anknytning. Tack Meds och Lassie för samarbete!
2022-08-03
Länk till avsnitt

27. Victor som psykolog!

Sommar och sol och jag unnar mig att använda mig av gammalt material! I det allra första avsnittet tvingade jag Victor att vara min psykolog. Han är väldigt duktig faktiskt! Och ni gillar ju pappapepp så mycket, så även om mycket av det som jag säger kanske blir upprepning tänker jag att det vore kul för er att höra när Victor psykologar mig. Det här är en inspelning som skedde i oktober när Hedda var ca 4 månader. Tack Läkarmissionen, Lassie och Meds för samarbete!
2022-07-27
Länk till avsnitt

26. Synas men inte höras ute i offentligeten?

Välkomna till ett specialavsnitt i samarbete med McDonalds. De har tagit fram en rapport, en föräldrarapport om hur föräldrar upplever det att gå på restaurang med barn. Mycket spännande ämne! Deras presschef Henrik och jag diskuterar den och vår inställning till barn på publika platser. Jag tror att en stor anledning till att jag mådde så dåligt i början av mitt föräldraskap var för att jag kände mig så obekväm med att ta med en liten bebis till offentliga platser.
2022-07-20
Länk till avsnitt

25. Livet! Nuet! Pirret!

Att ha barn innebär att det på ett sätt är mycket lättare att vara i nuet, men samtidigt så otroligt mycket svårare. Jag får panik över att fånga härliga stunder med Hedda, få till njut i vardagen och inte bara springa på i livet. Det pratar jag och Annelie om. Ringer också upp Sofia som är barnsjuksköterska och pratar om huruvida det är biologiskt eller kulturellt att små barn plötsligt blir väldigt picky eaters. Tack Läkarmissionen, Lassie, Meds och McDonalds för samarbete!
2022-07-13
Länk till avsnitt

24. Normerna äter upp mig!

Osynliga och synliga normer inom föräldraskapet dränerar mig! Hur hinner folk researcha 70 förskolor, göra egna klämmisar och läsa på om potträning? Varför bryr jag mig mig trots att jag inte själv tycker att det är viktigt? Tack McDonalds, Lassie och Meds för samarbete!
2022-07-06
Länk till avsnitt

23. Orkar inte ens vara trevlig mot Victor

Det är för mycket! Hur ska man hinna med allt? Jobba, leka, ligga, städa, träna, socialisera, repeat. Amanda är chockad och ledsen över hur allt känns för intensivt och oöverskådligt och att energin är så låg.
2022-06-29
Länk till avsnitt

22. För omogen för att vara förälder

Ständigt dåligt samvete och att känna sig otillräcklig, det har man hört att många föräldrar berättar om. Amanda har inte riktigt fattat vad folk menar förrän nu, när hon inser att hon skyller varenda grej som inte känns eller blir bra på sig själv. "Om jag bara var lite mer mogen, då skulle jag inte tycka att något var jobbigt". "Om jag bara var mer intresserad av barnmat, då skulle allt bli lättare". O.s.v. Tankarna om föräldraskapet snurrar på, helt enkelt!
2022-06-22
Länk till avsnitt

21. Besviken på närstående

Man vet inte vem man skaffar barn med, eller hur ens föräldrar blir som mor och farföräldrar. Kanske blir man besviken på personer i sin närhet och hur hanterar man i sådana fall det? Tack Meds för samarbete! Tack djurförsäkringen Lassie, kod Föräldrarapporten ger 500 kr rabatt första året. Tack Frida baby, kod Hedda ger 15% rabatt på hela sortimentet på Meds.se. Föräldrarapporten produceras av Poddagency!
2022-06-15
Länk till avsnitt

20. Vara ifrån sina barn och inspireras av indiska mammor

Malin Mendel, SVTs indienkorrespondent gästar och pratar om att vara ifrån sina barn under längre perioder. Vilka reaktioner har hon fått och vad tänker hon själv? Vad tycker hon är inspirerande i den indiska uppfostringskulturen och vad är bättre med den svenska?
2022-06-08
Länk till avsnitt

19. Försämrade och förbättrade vänskapsrelationer

Hur kan det upplevas så olika att få barn? Amanda är chockad över att relationer både har förstärkts och försämrats beroende på hur mycket man har kunnat förstå varandra i upplevelserna av att få barn. Shoutout till Minna som sa det snällaste Amanda någonsin hört "ni är välkomna oavsett vilket humör du eller Hedda är på". Tack också till Meds, Fridababy och Lassie för samarbete. Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-06-01
Länk till avsnitt

18. Q&A deluxe

Dags för ett frågeavsnitt! Frågor till Amanda och Annelie varvas. Till exempel hur Amanda och Victor delar upp nätterna och egentid, och vad man ska göra om man behöver hjälp av någon som Annelie. Tack Meds, Läkarmissionen och Fridababy för samarbete. Kod Hedda ger 15% på alla Fridababys produkter på Meds.se
2022-05-25
Länk till avsnitt

17. Mammapepp och pappadepp!

Samtalet med Annelie fortsätter och nu vi kommer in på att det är så ofantligt tråkigt att ha mindre energi sen Hedda kom. Om man ska hårddra det så ger det dödsångest - Amanda kommer inte hinna med allt som hon vill göra i livet och Heddas ankomst påtalar det så tydligt. Tack Lassie för samarbetet! Kod Föräldrarapporten ger 500 kr rabatt på Sveriges modernaste djurförsäkring. Tack också Tanrevel, kod Mamma25 ger 25% på Sveriges bästa spraytan. Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-05-18
Länk till avsnitt

16. Känner mig snål med halvtimmar

En halvtimme är bara en halvtimme men kan kännas som en evighet med bebis. Det och var Heddas intensiva personlighet kan ta henne kommer vi in på i dagens samtal. Tack Meds och Mioo för trevligt samarbete! Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-05-11
Länk till avsnitt

15. Mamma vs papparollen

Ett specialavsnitt av Föräldrarapporten med Victor och genusforskaren Jenny Björklund kommer lastat! Varför ser vi så olika på våra föräldraroller, hur påverkar historien oss och varför får kvinnan ofta projektledarrollen i ett heterosexuellt par? Otroligt intressant och lärorikt, lyssna genast! Tack Meds och Midnattsloppet för samarbetet. Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-05-04
Länk till avsnitt

14. Skrattar mer än vi gråter nu!

Äntligen har det blivit lättare med Hedda, och Amanda har landat mer i rollen som mamma. Men även om det mesta är mycket lättare nu blir Amanda orimligt provocerad när folk i all välmening vill rationalisera att det har varit jobbigt att få barn. Tack Meds, Tanrevel & Mioo för samarbete! Kod "Hedda" ger 30 dagar gratis användning på appen Mioo - typ som Apple care för cyklar.   Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-04-27
Länk till avsnitt

13. Amningsfängelset

Amning! Vem kunde ana att det var så mycket mer än mjölk, en bröstvårta och en unge som snuttar? Amanda har känt som att hon är i ett fängelse som hon vet att hon kan rymma ifrån närsomhelst, men ändå inte vågat göra det. Med oss har vi Anna Österberg, amningsspecialist, som hjälper Amanda att reda ut de ambivalenta känslorna kring amning. Och du vet väl?! Du kan alltid vända sig till ditt BVC och till Amningshjälpen om du har frågor om amning /ersättning!   Tack Tan revel och Midnattsloppet för samarbete! Kod Mamma25 ger 25% rabatt på Tanrevel.com och kod Amanda gör att ni får komma på Träning och terapi om ni anmäler er på Midnattsloppet.com   Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-04-20
Länk till avsnitt

12. Hedda behöver också paus

Att vara föräldraledig är mycket lättare nu, men ändå tycker Amanda att det ofta är så påfrestande. Livet med att kladda med mat och sätta på overall i tid och otid känns dötråkigt. Tack Meds och Midnattsloppet!   Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-04-13
Länk till avsnitt

11. Skäms över hennes beteende

I dagens avsnitt pratar vi bland annat om att Amanda skämmas över sin bebis beteende. Det känns som att det är hennes fel, trots att en bebis är en bebis och inte helt går att uppfostra än. Tack som vanligt Meds!   Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-04-06
Länk till avsnitt

10. Är jag bitter?

I dagens avsnitt fortsätter vi prata om självbilden sen hedda kom, och kommer in på det förbjudna ämnet och känslan bitterhet. Amanda har reflekterat över huruvida hon uppfattas som bitter, eller till och med om hon ÄR bitter. Tack Tanrevel för att ni sponsrat det här avsnittet!   Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-03-30
Länk till avsnitt

9. Hela jag känns fel

Moderskapet kommer med väldigt mycket normer, t.ex. att man antingen ska älska att vara mamma eller att man ska vara på ett visst sätt på mamma. Amanda är förvånad över att hon plötsligt känner sig så fel, töntig och ful bara för att hon plötsligt har epitetet mamma. Det och annat i veckans avsnitt av Föräldrarapporten! Tack också till Meds, Anyfin & Mioo som gör den här podden möjlig!   Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-03-23
Länk till avsnitt

8. Varenda kalori var på liv och död

Vi fortsätter bearbeta Heddas för tidiga ankomst och veckorna efteråt som var de värsta Amanda någonsin upplevt. Hedda, Victor och Amanda hade ett intensivt schema med sondmatning var tredje timme, Amanda var tvungen att pumpa brösten stup i kvarten för att få igång mjölkproduktionen och Hedda var så liten att det nästan var farligt om hon skrek - då hon brände värdefulla kalorier. I Pappapepp pratar vi om hur Victor kunde tycka att det var en så bra sommar. Amanda ringer också upp Sveriges mest träffsäkra mamma Louise Winblad aka Hejhej Vardag för att få lite tips om hur hon ska hantera småbarnsliv de kommande åren.   Tack till vår samarbetspartners meds.se!!   Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-03-16
Länk till avsnitt

7. "Det kommer komma ut ett monster"

Det blir riktigt känslosamt i dagens avsnitt när det är dags att bearbeta Amandas traumatiska förlossning som startade med plötslig sjukhusinläggning, störtblödning och akut kejsarsnitt. Även om ni inte fött prematurt kan ni säkert relatera till att något i er resa inte riktigt blev som ni tänkte er. Dessutom: forskning menar att graviditeten och att bli mamma kan liknas vid att genomgå en andra pubertet. Glöm inte att prenumerera på podden och betygsätt gärna med en femma! @amandacollden heter Amanda på Instagram om ni vill följa.   Föräldrarapporten är en produktion av Poddagency 
2022-03-09
Länk till avsnitt

6. Sätta ett barn till den här världen?

I veckans avsnitt diskuterar vi oro, nåt som Amanda känner mer av sen hon blev förälder och som plötsligt blev extra påtagligt under förra veckan när Ryssland invaderade Ukraina och man känner en stark oro för framtiden och medlidande för alla drabbade.  Hur ska man hantera det? Finns det nåt man borde göra? Varför reagerar man så starkt och hur ska vi prata med barnen om det?   Tack också Meds och Skogen Baby  för fint samarbete! Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-03-02
Länk till avsnitt

5. Jämförande och skadeglädje

Jämförelse, skadeglädje, avundsjuka och tacksamhet. Laddade saker som Amanda och Annelie kommer in på i dagens samtal. Amanda ringer också upp Terese Glatz som forskat på föräldrar och jämförelse i sociala medier.    Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-02-23
Länk till avsnitt

4. Gillar inte åldern när alla får barn

Amanda och Annelie kommer in på förändrade relationer - och om att känna att man måste hålla en fasad inför vänner för att man ogillar åldern när alla i ens omgivning får barn.   Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-02-16
Länk till avsnitt

3. Galen av ilska

I veckans avsnitt kommer vi in på skrik. Hur sjukt frustrerande det är när bebisen skriker i flera timmar - hur arg Amanda har blivit trots att Hedda bara är en bebis och hur skamligt det känts. Amanda ringer också upp Agnes Wold som berättar om bebisar skrik i olika kulturer. Tack även till fantastiska Meds som sponsrar även detta avsnitt!    Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-02-08
Länk till avsnitt

2. Blivit allt jag inte vill vara

Amanda fortsätter prata med psykologen Annelie om varför hon blivit sån som hon aldrig ville bli och varför hon känner sig som en levande klyscha av föräldraskapet. Hon ringer också upp psykologen Katarina Blom och pratar om att forskning visar att nyblivna föräldrars allmänna lyckonivå går ner i ganska många år när man får barn. (OBS! Känslan av meningsfullhet går dock upp, så det är inte bara depp ;) ) Tack också till vår samarbetspartner Meds!   Föräldrarapporten produceras av Poddagency
2022-02-02
Länk till avsnitt

1. Alla andra klarar det ju

I det första avsnittet av Föräldrarapporten pratar Amanda med Annelie om känslan av att alla andra klarar föräldraskapet så bra, chocken över att det var så jobbigt att bli mamma och att plötsligt känna sig helt identitetslös. Dessutom lite om varför nyfödda bebisar vill sova på en 24/7. Stort tack till Meds som är med som sponsorer från start!   Föräldrarapporten produceras av Poddagency.
2022-01-26
Länk till avsnitt

TRAILER

Amanda Colldén är nybliven mamma och var förberedd på att det skulle vara jobbigt och svårt att få barn - men fick trots det en chock när hennes dotter kom. Detta bland annat på grund av en stark identitetskris, känslan av att plötsligt jämföra sig med allt och alla och en bergodalbana i humöret. I Föräldrarapporten får du följa med när hon växer in i sin roll som förälder, bland annat prata med psykologen Annelie Lindström. Föräldrarapporten är podden för oss som älskar våra barn men tycker att är knepigt att vara föräldrar.
2022-01-18
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.