Sveriges 100 mest populära podcasts

Hälsogåtan

Hälsogåtan

I podden Hälsogåtan intervjuar läkaren och epidemiologen Anders Wallensten intressanta gäster för att reda ut och väcka nyfikenhet kring frågor som handlar om hur vi kan hålla oss så friska som möjligt. Podden utgår på samma sätt som boken Hälsogåtan från ett evolutionärt, vetenskapligt och erfarenhetsmässigt perspektiv och behandlar ämnen som rörelse, mat, sömn, tankar, omgivning och relationer. Att vi kan påverka vår hälsa genom vår livsstil är inget nytt, men det finns olika bud om vad som är det bästa sättet. Podden Hälsogåtan vill vara en pålitlig och trygg röst och ge guidning i en tid då vi från skilda håll får många olika hälsobudskap. Anders Wallensten är läkare, epidemiolog och författare och har ett mycket stort personligt intresse för hälsa och träning.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podplay.com/sv-se/podcasts/halsogatan-887011

Avsnitt

12. Mår jag bättre av att dra åt skogen? Forskaren Patrik Grahn gästar

Ja det gör du! Och de flesta märker ju helt enkelt att det är avstressande att vara ute i naturen. Men landskapsarkitekten och forskaren Patrik Grahn har i många år forskat kring vad i naturen som får oss att må bättre. Hur ska ett naturområde se ut för att vara avstressande och hälsofrämjande? Vilken roll spelar till exempel närhet till växter och vatten? Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
2022-05-10
Länk till avsnitt

11. Vad spelar det för roll när jag äter? Läkaren Kerstin Brismar gästar

Att regelbundet låta kroppen vila från mat har positiv effekt på hälsan, säger Kerstin Brismar. Och det behöver inte vara mer dramatiskt än att skippa nattmackan så att kroppen får tolv timmars matpaus. I avsnittet berättar hon om den korta fastans effekter på kroppen och varför småätande gör oss både tjocka och ledsna. Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
2022-05-03
Länk till avsnitt

10. Hur kan meditation påverka hälsan? Yogaläraren Josefin Bengtsson gästar

Livet kan inte bara utspela sig i huvudet. Vi måste ha kontakt med kroppen också, säger Josefine Bengtsson som genom meditation och yoga lärt sig just det. I avsnittet berättar hon om resan från stressad huvudfoting till ett liv där andning och reflektion får utrymme och om meditationens förlösande effekt på livets trassel. Och var du själv kan börja redan idag! Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
2022-04-26
Länk till avsnitt

9. Hur kan jag bli mer rörlig i vardagen? Rörelseforskare Carl Johan Sundberg gästar

Många av oss behöver knappt gå ett steg för att klara vardagen. Och det är helt förödande för vår hälsa! Men du behöver verkligen inte springa marathon för att hålla kroppen i hälsosam rörelse. Forskaren och läkaren Carl Johan Sundberg förklarar kroppens behov och nyanserar bilden av träning och fysisk aktivitet. Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
2022-04-19
Länk till avsnitt

8. Vilken mat spelar roll för hälsan? Kostrådgivare Linda Bakkman gästar.

?Nyttig? är ett oanvändbart begrepp för mat, säger dagens gäst Linda Bakkman. Hon pratar hellre om allsidig och balanserad mix utifrån individens behov. Som kostrådgivare (bla till OS-truppen!) sticker hon hål på trender och myter om vad som är bra och dålig mat för hälsan. Dessutom får du veta vem som behöver kosttillskott. Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
2022-04-12
Länk till avsnitt

7. Hur hänger sex och hälsa ihop? Parterapeut Eva Sanner gästar

Att vilja ha sex är ett hälsotecken, och ett bra sexliv kan hålla dig frisk. Men sex kan också vara en komplicerad och underskattad del av livet. Eva Sanner, parterapeut och författare till böcker om sex i olika faser av livet, har ett brett hälsoperspektiv på sex, med eller utan partner, och delar sina bästa tips! Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
2022-04-05
Länk till avsnitt

6. Varför mår vi bättre tillsammans? Psykolog Katarina Blom gästar

Ensamhet är lika hälsofarligt som stillasittande och övervikt. Och vi behöver alla slags relationer, både de djupa och de ytliga, förklarar Katarina Blom och menar att vi behöver ta vårt sociala behov på större allvar. Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
2022-03-29
Länk till avsnitt

5. Vad innebär det att sova gott? Sömnforskare Christian Benedict gästar

Att sova är inte en prestation och att bli besatt av sina sömnproblem gör saken värre, säger Christian Benedict, författare till boken Sömn, sömn, sömn. Tillsammans med Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert, avlivar Benedict myterna kring sömn och berättar hur du hanterar de vanligaste problemen.
2022-03-22
Länk till avsnitt

4.Vad händer när stressen tar över? Hjärnforskare Hedvig Söderlund gästar

Trots att utmattningssyndrom blivit en folksjukdom tycks ekorrhjulet fortfarande för svårt att stoppa för många, och inte ens en hjärnforskare och psykologiprofessor kan lura en överbelastad hjärna. För Hälsogåtans Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert, berättar Hedvig Söderlund, författare till boken Den utbrända hjärnforskaren, om sjukdomen som till slut satte stopp.
2022-03-15
Länk till avsnitt

3. Måste jag gå på gym? Hälsocoach Jonas Colting gästar

Medlemskort, dyra skor och svårbokade tider?Folk kan då verkligen krångla till det för sig. Gå ut bara! uppmanar dagens gäst Jonas Colting. En skogsdunge är minst lika bra som ett gym när det kommer till att träna muskler och kognition. Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
2022-03-08
Länk till avsnitt

2. Mår jag bättre i vildmarken? Äventyrare Linda Åkerberg gästar

Din omgivning har större inverkan på dig än du kanske tror. För dagens gäst Linda Åkerberg, fotograf och Årets äventyrare 2019, förändrades livet och hälsan helt när hon gav sig ut i naturen. Programledare Anders Wallensten, läkare och folkhälsoexpert.
2022-03-01
Länk till avsnitt

1. Varför känns det så tungt när jag har det så bra? Läkaren Anders Hansen gästar

Den dystra tanken att inte vara skapt för denna värld känns kanske lättare när du inser att du faktiskt inte är skapt för denna värld. Din hjärna är ju anpassad efter helt andra livsvillkor än dagens. I första avsnittet av Hälsogåtan bjuder Anders Wallensten (läkare & foplkhälsoexpert) in Anders Hansen för att reda ut varför vår bekväma tillvaro gör oss så obekväma.
2022-02-22
Länk till avsnitt

Hälsogåtan - Trailer

I podden Hälsogåtan intervjuar läkaren och epidemiologen Anders Wallensten intressanta gäster för att reda ut och väcka nyfikenhet kring frågor som handlar om hur vi kan hålla oss så friska som möjligt. Podden utgår på samma sätt som boken Hälsogåtan från ett evolutionärt, vetenskapligt och erfarenhetsmässigt perspektiv och behandlar ämnen som rörelse, mat, sömn, tankar, omgivning och relationer.
2022-02-15
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.