Sveriges 100 mest populära podcasts

Hemtrevligt

Hemtrevligt

Elin Lervik och Katarina Matsson grottar ner sig i allt som är härligt med inredning och blandar personliga anekdoter med konkreta tips. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

instagram.com/hemtrevligtpodden/

Avsnitt

Husförsäljning & ett eget rum

Kattis är lättad och lycklig efter att ha sålt huset. Nu har hon fullt upp med att planera för nästa, där hon vill förvandla Ikea-stommarna till ett murat medelhavskök, inreda som ett konstgalleri (Elin är något skeptisk) och måla en lerig bas.

Elin mår bra (hurra!), men går efter dagsform. Ibland blir det kolsvart, men alla år av terapi har lärt henne att föra inre monologer som gör att hon kan ta spjärn mot mörkret för att kasta sig framåt (bildligt talat, det här med plötsliga nackrörelser är inget för henne just nu). 

Trots att hon tillbringar mycket tid i horisontalläge händer det saker i huset. Hon har fått eget rum med hjälp av ljudisolerande draperier, men vad hjälper det när hon ändå går som katten kring het gröt vid skrivbordet?

Dessutom försöker de reda ut hur influenceraffären fungerar (Kattis vill ha spons till nya huset), tar pulsen på pr-branschen och ser en ljusnande framtid för familjeföretaget som bolagsform. 

Det blir också tips på vad ni kan göra i helgen under nya vinjetten som heter just: ?Vad händer i helgen??. 

Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. 

Tack för att ni lyssnar, dela gärna vidare och trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-05-10
Länk till avsnitt

Elins perfekta badrum

Elin har fått komma hem och rehabiliterar sig i badrummet. Alex är inte helt nöjd med de nya tapeterna, men vem vågar säga till en kvinna som just brutit ryggen? Elin stortrivs och delar med sig av sina bästa badrumstips: parkettlack, textilskärmar, konst, trä och mycket mer. 

Även Kattis börjar i badrummet när hon smider planer för nya huset. En gardinvåd med virkad spets ska få sätta tonen, men innebär det att Georgia O?Keeffe-huset (som hon kallar det nya hemmet, efter konstnärens sommarhus i Abiquiu, New Mexico) plötsligt blir fransk landsbygd? 

Dessutom en ny favoritblomma, ett nytt ordspråk (det man inte har i benen får man ha i huvudet) och ett helt nytt inslag: Det här kan du göra i helgen (rensa eller ligga, du bestämmer ?). Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som har redigerat. 

Tack till dig som lyssnar och trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-26
Länk till avsnitt

Kattis ska flytta!

Elin är tillbaka på SÖS. Smärtan ?svärdar? genom kroppen, som Olle säger, vilket kanske inte är så konstigt eftersom hon precis brutit ryggen. Trots det kan hon inte låta bli att skuldbelägga sig själv (?Var det dumt att fortsätta arbeta i trädgården??) ? vad är det som får oss att hålla på sådär?! 

En annan som kämpat med skuld och skam hela vintern är Kattis. För två år sedan tog hon det välgrundade beslut att säga upp sig. Det hon inte visste då var att det beslutet skulle få så många kedjeeffekter att hon en dag vaknade upp och varken visst ut eller in. Först nu, när hon (nästan) är på andra sidan, kan hon prata om den ekonomiska ångesten, som likt en sjukdom har lagt sig över hela livet. Medicinen? De ska flytta! Dessutom om vikten av nya sammanhang, en New Mexico-trädgård och en massa boktips. 

Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. 

Ta hand om er själva och varandra, trevlig lyssning och trevlig helg! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-19
Länk till avsnitt

Livskraft, potting shed & odlingsbrickan

Elin har brutit ryggen och tvingas inse att hon kanske inte hinner med allt hon hade planerat. Trots det fylls hennes inkorg med välmenande (?) meddelanden om att hon måste ta det lugnt. Vad är det med hennes tempo som provocerar? Avundsjuka, tror Kattis och erkänner att hon också kan känna sig lite sotis på Elins livskraft. 

Själv har hon inlett kampen mot myrorna i missionshuset och delar med sig av sina bästa tips för att prata med främlingar över telefon. Just nu är läggs både tid och pengar på det som inte syns, och hon längtar efter att börja trädgårdsplanera på allvar. 

Om det är något Elin har hunnit göra sedan det ödesdigra fallet från hästen är det just det: Planera! Och planerna är stora, en helt ny entré med både plank, odlingar, växthus och, så klart, ett potting shed. Varför finns inte det begreppet på svenska? Dessutom har familjens snickare Victor byggt en svedjebränd odlingsbricka ? helt on trend, enligt Kattis (kolla bara på Bottega Venetas senaste catwalkvisning). En kommentar på Instagram får dem att reflekterar över av hantverkstraditioner som gått förlorade ? och vad som krävs för att de ska komma tillbaka. 

Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. 

Tack för att ni lyssnar och trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-12
Länk till avsnitt

När livet ställs på ända

Ett par sekunder. Så snabbt kan livet gå från ett före till ett efter. Det blev Elin varse när hon i lördags flög av hästen på väg hem till stallet. Föda barn-smärta ? ryggen är bruten. Bekymrade läkare. Kan hon röra på tårna? MR-röntgen. Kattis lyssnar med hjärtat i halsgropen. Elin hade tur (vissa kallar det änglavakt) och kotan kommer att läka av sig själv. Men det blir en påminnelse om hur skört livet är (och hur viktigt det är att träna för att leva längre). Förutom positiva besked får Elin dessutom med sig en bra designidé från sjukhuset: Läslampan med extra lång arm!

Kattis firar påsk i Roslagshuset och är peppad på att äntligen ta sig an trädgården med designögon! Elin är inne på samma spår, och tänker planera rabatter med hjälp av akvarellpennor. Inspirerande!

?Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som har klippt. 

Glad påsk och tack för att ni lyssnar. Ta hand om er själva och varandra lite extra denna helg. Hemtrevligtpodden är tillbaka efter påsklovet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-29
Länk till avsnitt

Påvent & tapeter

Elin har myntat det geniala begreppet PÅVENT, vårens svar på novent. För vad behöver vi mer just nu än att smygstarta påsken? Altaret fylls av lökar i grupp, planterade i fat på fot (och håll inte igen ? här är det fler av samma som gäller!). Påventriset pyntas med glasägg och band (Kattis inspireras av påskpysslet på skolan). Och årets äggjakt blir extra allt! 

Annars är det mest rörigt, både i huvudet och i hemmen ? två saker som tenderar att hänga ihop. Kan nån bara anställa Elin och Kattis i deras egna familjer i ett par veckor så att de hinner klart nån gång?! 

Men tapeter har det blivit i Villa Lervik, vilket väcker mersmak. Men stirra er inte blinda på William Morris, det finns massor med fina mindre tapetmärken där ute (tips utlovas!). 

Och så de vanligaste nybörjarmisstagen för amatörodlaren (yes, duon checkar av de flesta), sjutton kaninungar och en uppdaterad tavelvägg. 

Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline Stockholm. 

Trevlig lyssning och trevlig helg! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-22
Länk till avsnitt

Målade golv (och tavelväggen är tillbaka!)

Hemmafixandet pågår för fullt, vilket måste betyda att både Elin och Kattis är i harmoni? Kattis har målat rutor på golvet och och går igenom processen steg för steg (både hur man bör göra och hur hon själv gjorde ?). Trots genvägar tog det ungefär fem gånger så lång tid som hon inbillade sig, men utan viss naivitet i livet skulle inget bli gjort. Dessutom: Tavelväggen är tillbaka! Hur börjar man ? och hur hittar man rätt energi bland de olika konstverken? 

Hemma hos Elin är det kaos, även om det mesta döljs i lådor, skåp och hemliga vrår. Möblerna från Italien har nämligen levererats, vilket leder till att Elin absolut måste tapetsera om. Logiskt? I alla fall i Hemtrevligt-världen! Men varför står det en bod på uppfarten i Saltis? 

Välkomna till ett avsnitt fyllt av konkreta DIY-tips och inredningsinspiration! Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. 

Tack för att ni lyssnar och trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-15
Länk till avsnitt

Kallsådd, varmbädd & förkultivering inne

Det är måndag kväll, Alex är borta och Elin lägger Olle när hon får ett argt samtal. En gubbe på DHL står på uppfarten och undrar vad han ska göra med ? 240 kg sand. Det gör Elin också, innan ett vagt minne av att hon en sen natt låg och googlade sand gör sig påmint.

Det är orsaken till att hon numera bara använder P-jord för all försådd. För kvantitet är ledordet när hon tar sig an årets odlingssäsong. Kattis ? och alla som lyssnar ? får följa med på hennes resa med kallsådd, varmbädd och förkultivering inomhus. Dessutom avlöjar Elin varför hon gräver i kompostkärlet sent om kvällarna, Kattis vågar sig på att trädgårdsdrömmar så smått om missionshuset (taket är bytt!) och de lägger till ännu ett uttryck till ledorden ?Hur svårt kan det vara?? och ?Våga fråga!?: Better done than perfect! Funkar lika bra i trädgården som i livet i stort. 

Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline Stockholm. 

Tack för att ni lyssnar och trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-08
Länk till avsnitt

Det misslyckade sportlovet

Klart barnen ska få ett sportlov, tänkte Elin med full entusiasm. Klipp till: Mörkret har lagt sig över Dalarna, alla barnen gråter, hästen (som mot alla odds fraktats upp från Stockholm) har ingenstans att bo, elen har gått och vattnet fryst. 

Nej, ibland blir det inte som man tänkt sig. Istället kan sportlovet bli som scen efter scen från en svensk hemvändarfilm med lastbil genom Stockholm, snö upp till midjan och hästar på rymmen. Elins film vecklar ut sig som en svart komedi, men skrattet befriar och Kattis, som spenderar sportlovet utan varken lov eller sport, känner långsamt livet återvända. 

Det blir ett samtal om att vara sjuk i huvet men ändå världens bästa mamma, barn som är föräldrar åt sina föräldrar och så föräldrar som är just föräldrar. Hur ska vi klara oss utan dem?!

Tack till Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. Och tack för att ni lyssnar! Trevlig helg.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-01
Länk till avsnitt

Trendspaning, pengar och uppfyllda drömmar

Kattis har blivit konstnär! Ännu en barndomsdröm har gått i uppfyllelse, men Elin får henne att inse att det stora egentligen är att hon äntligen lärt sig att skilja på sak och person. Kattis berättar allt om Matsson Marnells utställning på möbelmässan och (häx)processen bakom. Elin har knockats av post-furniture fair-sjukan, men lyckas ändå leverera insikt på insikt. Om medicinering, pengar och prestation (bland annat). 

Och så trendspaning. Begränsningar, material, intarsia, svart och årets ord: sofistikerad! 

Som vanligt har Jonas Sveningsson/Brandline klippt. 

Tack för att ni lyssnar och trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-16
Länk till avsnitt

Att inreda en restaurang (5 tips att ta med hem!)

Elin är trött men lycklig efter invigningen av Villa Skärtofta. Kattis har varit på pressmiddag i den anrika byggnaden och spanar in fem detaljer som skriker Elin och Hemtrevligt! 

Så låt dig inspireras av cafégardiner, altare och pelargoner, dölj det som är fult och nöj dig inte förrän helheten är större än delarna (även om ingen annan förstår det under vägens gång). 

Dessutom kvinnliga influenser (no more internaliserat kvinnohat), män som åldras oskönt och klädhögar stora som människor. 

Nästa vecka blir det trendspaning från Designveckan ? till dess trevlig helg!?Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. Om du gillar, tipsa gärna vidare.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-09
Länk till avsnitt

Skavet, lusten & det eviga ommöblerandet

Dags att möblera om! IGEN! Just när det är som absolut mest hektiskt i designvärlden bestämmer sig både Elin och Kattis: hemmet måste få en ny kostym! 

Elins arbetsrum (10 kvadratmeter ljuvliga andrahandsfynd) har precis landat i Saltis och ska nu klämmas in i bibblan (snart kommer även bohaget från lägenheten i Italien ?). Elin är nöjd, men vad tycker familjen? 

Kattis inser att hon har inrett huset efter en fantasi. Reality check: varenda ynka renoveringskrona måste plöjas in i missionshuset, radhusets väggar står där de står. Och det kanske inte är så dumt ändå? Nu har är hon inne på den fjärde stora rumsrockaden (på ett år!) och är, ironiskt nog, tillbaka där hon började. Förändring förnöjer ? men är inte alltid för det bättre.

Dessutom organisering som stresshantering, Stockholm Furniture Fair-nerver, hästtjej forever och konsten att inte dö (mer om det i kommande avsnitt). 

Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. 

Tack för att ni lyssnar och trevlig helg! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-02
Länk till avsnitt

Starta eget (2.0)

Våga fråga, hur svårt kan det vara och tänk som Alex. Det är Elins ledord i entreprenörskapet. Sedan förra avsnittet har hon och Kattis gått igenom sin första stora kris, vilket för dem in på do?s and dont?s när det gäller att starta eget. För ett av de främsta tipsen är att liera sig med rätt personer, men sen får man inte glömma att ta hand om den relationen. 

Följ med på en öppenhjärtig resa genom deras respektive egenföretagande: Vad fick dem att ta steget, hur gör man för att våga, vad betyder terapi, vilka är deras största misstag och ? fungerar karma? 

Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson / Brandline.

Tack för att ni lyssnar och trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-26
Länk till avsnitt

Trendspaningar från Formex

Kattis är ute och cyklar ? bokstavligen och bildligt ? men räddas av Elin någonstans i Årsta Partihallar. Duon debuterar nämligen som utställare ut inredningsmässan Formex, i stolt samarbete med Blocket, och är blown away av hur trevligt det är. Montern inreddes i bästa second hand-stil på temat Ett eget rum ? tänk excentrisk New York-kvinna som har evt livet och nu dragit sig tillbaka på den brittiska landsbygden för att skriva sina memoarer. 

England kommer vi garanterat att se mer av (lovar att återkomma), men några andra starka trender som duon tar med sig från Formex är hantverk, volanger (hej hej Lisa Bengtsson!), DIY, återbruk, rutor, rotting och formstarka växtkärl. Men framför allt: Att mötas på riktigt! Tillsammans kan vi förändra. 

Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. 

Tack för att ni lyssnar (tipsa gärna vidare om ni gillar!) och trevlig helg. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-19
Länk till avsnitt

Det anglofila avsnittet

Äntligen ? Hemtrevligt är tillbaka! Kattis har ont i halsen och vill prata så lite som möjligt, vilken tur att Elin precis kommit hem från England! Det blir kanske poddens mest inspirerade (och inspirerande) avsnitt någonsin. Vänstertrafik, afternoon tea, Dame Judi Dench-rosor, badkar med utsikt, korgar i alla dess former, gummistövlar, hundar och ett besök hos Beata Herman ? Elin och Kattis är nu officiellt anglofiler. 

Dessutom om varför man inte ska nöja sig, hur man maxar en reseupplevelse och när shoppingjävulen faktiskt bara känns bra. 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson / Brandline som klippt. 

Trevlig lyssning och trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-12
Länk till avsnitt

Så dukar vi i jul & nyår

Kattis känner sig som ?mom of the year? efter att ha gått upp halv 6 och kollat på dubbla Lucia-sändningar med barnen (ett i taget ?). Vilket osökt för dem in på Lucia-gate som Elin lyckats trassla in sig i. För vem hade anat att åsikten att föräldrar ska få vara med på barnens Luciatåg skulle väcka så många känslor och frågor! Varför är det egentligen viktigt med traditioner? Ska barnens, pedagogernas eller föräldrarnas vilja gå först? Varför tycks så många leta efter största möjliga skillnad istället för minsta gemensamma nämnare när vi diskuterar online (oavsett om det gäller Lucia eller kriget i Gaza)? Hur mycket ska man dela med sig av i sociala medier ? och spelar det egentligen någon roll? 

Sen blir det dukning för hela slanten: Elin plockar fram julservisen och satsar på havregult och mönstrad duk. Kattis ska fira jul borta men hakar på och drömmer sig bort till blommiga suzanis, mönstrat porslin och bambubestick. Sen dukar de upp till nyår: Tänk 80-talskonferens och gräddbakelsebröllop fast i en avskalad och elegant tappning. Massor av konkreta tips utlovas! 

För nu väntar tre veckors jullov från podden. Elin och Kattis är tillbaka med ny energi den 12 januari. 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som har klippt podden. 

God jul och gott nytt år!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-15
Länk till avsnitt

Julklappar & en ny sorts självkänsla

Är Elin gravid? Det är i alla fall så hon beter sig med sitt okontrollerade julboande. Eller är det bara ett tecken på att hon fullt ut vågar lyssna på sig själv? 

Hemma hos Kattis har finlandsfärjan (det vill säga hennes man) äntligen fått upp farten och de kan tillsammans planera för en alternativ framtiden. Frågan är om den är bäst i fantasin? 

Dessutom alternativa julklappstips, årets snyggaste dukning och Elins guldfiskar (ja de mår bra, tack för omtanken). Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. 

Trevlig lyssning och trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-08
Länk till avsnitt

Julpepp & året som gått

Elin har varit på Rusta och fått julpsykos ? 1,5 svettiga timmar och en fullastad kundvagn senare har det traditionella pepparkakslandet kompletterats med både konstgjorda granar och en skidbacke i plast. 

Kattis har istället gått banans på rosettrenden (minns ni duons rosettspaning inför nyår i fjol?) och kommer att knyta röda band överallt i jul. 

För novent kom och gick i en blinkning och inte heller är hemmen i det toppskick som planerades tidigare i år. Men de trivs. Snön ligger vit på taken och ingen är vaken. För sedan Elin bytte lägenheten i Italien mot en häst sover hon som en stock och känner sig nästan fånigt tacksam över livet just nu. 

Även Kattis känner tacksamhet och funderar mycket på stort och smått (faktiskt mest stort) som kommit i hennes väg det senaste året. Det blir en tidig årssummering inför 2023:s sista månad. 

Dessutom pepparkakshus-hacks, vaser i granen och årets färgskala till jul!

Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. 

Trevlig lyssning och trevlig helg! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-01
Länk till avsnitt

Hemtrevligt med Pernilla Wåhlin Norén

Tro, hopp och kärlek med Pernilla Wåhlin Norén, stadsarkitekt i Borlänge, författare, slöjdare, fembarnsförälder, hemvändare ? 

Att Elin ?inte älskar? arkitekter är ingen hemlighet, men nu motbevisas hon i realtid. För visst kan arkitektur bygga ett bättre samhälle?

Kattis undrar hur det var att flytta hem till Borlänge efter 15 år i Vasastan (som enligt Pernillas man var som att ?bo inomhus?) ? vilka är de stora skillnaderna i livet? 

Och så handlar det om tro. Om rummets poesi, samtal med Gud och ritualernas plats i livet i dag. 

Dessutom Pernillas koppling till Selma Lagerlöf, Elin som Fröken Kalmar och Kattis skådespelardebut. 

Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. 

Tack till dig som lyssnar, dela gärna vidare om du gillar!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-24
Länk till avsnitt

Årets tristaste vecka (wine edition)

Världen är grå ? nästan svart ? och Elin och Kattis kämpar för att hålla huvudet ovanför ytan. Krig, klimatkris, stress och ekonomisk press får Kattis att gråta på väg till jobbet och Elin att med en suck av lättnad släppa sitt älskade Italien. De famlar efter inspiration, men just denna vecka är det svårt (lesson learned: två morgonmänniskor ska inte podda på kvällen!). Välkommen till duons deppigaste avsnitt hittills, i den berg-och-dalbanan som kallas livet. 

Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline 

Trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-17
Länk till avsnitt

Välkommen novent! (Men var ska vi bo?)

Nya överraskningar uppenbarar sig i missionshuset och får Kattis att på allvar fundera på om de ska flytta dit, för att ha råd att renovera. Tankarna maler, hur mycket är det egentligen rimligt att betala för att bo? 

Elin åkte hem tidigt från Italien, plötsligt är hon färdig med lägenheten och vill bara vara hemma och ta hand om det hon redan har (och hela Sverige på köpet). En älg (!!) har flyttat in på deltid i tegelvillan i Saltis, vilket får duon att fundera på vilka beslut man kan ta utan sin partners vetskap. Är det ok att köpa en katt mot någons vilja, om man vet att hen kommer att vara den som till slut älskar den mest? 

Och så blir det novent! Kattis är sugen på vitt, spets och rödpeppar och Elin vill gå på adventskonsert. 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. 

Tack för att ni lyssnar och trevlig helg! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-10
Länk till avsnitt

Hemtrevligt med Systrarna Ocklind

Allhelgona står för dörren och väcker tankar om det mest oförklarliga. 

Elin ligger sjuk i Italien, mittemot vännen som gick bort för bara ett par veckor sedan. Kattis tänker på sin pappa som dog för fem år sedan. 

Att förlora någon man älskar är för många den absolut största rädslan. När det värsta dessutom sker är det många praktiska saker som ska göras, en begravning ska planeras. Går det att göra den stunden hemtrevlig? 

För att prata om det har Elin och Kattis bjudit in systrarna Ocklind. När Anna och Sofia gick igenom sin egen mammas dödsbo föddes idén om att starta en annan sorts begravningsbyrå och 2019 sadlade de om till officianter. 

Det blir ett känslosamt samtal med både skratt och gråt (kanske mest gråt) om det som händer när det värsta redan har hänt. 

Om att möta människor på deras mest sårbara plats, vad vi kan göra när en vän förlorat en älskad, vad som händer efter döden och om hur man kan göra en begravning just hemtrevlig. 

Men också om att byta bransch mitt i livet, att jobba med sin syster och varför Sofia sover bättre i dag än när hon jobbade i modebranschen, trots att hon arbetar med sorg hela dagarna. 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson / Brandline som klippt. 

Tack för att ni lyssnar.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-03
Länk till avsnitt

Ödehus, blåtiror & hussvamp

Elin ?kan själv? och har på köpet lyckats ge sig själv en blåtira. Kattis minns när hon gick in i en stol och höll på att knäcka näsan, annars är det mest sina favoritsaker i hemmet hon förstör. 

En oväntad sorg får Elin att vilja sälja lägenheten i Bordighera ? allt hon vill just nu är att vara hemma i huset. Kattis som lovat sig själv att inte fastna i Hemnet-knarkande i vinter har istället fått för sig att hon och familjen ska flytta till Roslagen. I väntan på analyssvaret om svampen (nu är det klart!) har hon i huvudet redan hunnit sälja radhuset, renovera missionshuset och köpa en etta på Söder. 

Och så har de fått en fråga om ödehus. Kattis relaterar lite för mycket, medan Elin känner att hennes Hemnet-beroende är puts väck när hon inte längre går igång på att rädda fallfärdiga byggnader. Dessutom designklassiker, 00-talets comeback och varför vet Kattis när Sienna Miller är född?! 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. 

Om du gillar, dela gärna vidare!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-27
Länk till avsnitt

Hemtrevligt med Evelina Kroon

Kattis har hittat svamp, men dessvärre inte bara i skogen utan i salen i missionshuset. Ångest är bara förnamnet! Även Elin är stressad på gränsen till tårar, men som tur var har de konstnären Evelin Kroon som gäst. 

Det blir ett lite skakigt samtal från tre platser om olika sorters skam, konstnärsskap, privilegier, skaviga färger, trädgårdstomtar och hur möten i barndomen påverkar våra vägar senare i livet. Och att hemtrevligt kan vara precis allt det där man själv inte har. 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. (Nästa vecka är Elin och Kattis tillbaka i studion och utlovar bättre ljud.)

Om du gillar, dela gärna vidare!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-20
Länk till avsnitt

Hemtrevligt enligt er!

Kattis ligger hemma med en förkylning, men tröstar sig med att hon i alla fall älskar sitt hem igen. Hänger det ihop med att hon äntligen börjar landa i sin nya tillvaro som mångsysslande egenföretagare? 

Elin tror sig också ha hittat hem, men i det ultimata förspelet: Högläsning. Något hon gärna vill testa direkt på sin sängliggande kumpan (nej, det leder inte vidare ?). 

Sen blir ER version av hemtrevligt! Frysbox i förrådet, kaffedoft, bricka med gott, foton på kylskåpet, kökssoffa, tevagn och mycket mer. 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som har klippt avsnittet. 

Trevlig helg och trevlig lyssning! Om ni gillar, dela gärna vidare. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-13
Länk till avsnitt

En bok blir till ? live från bokmässan

Elin och Kattis debuterar på bokmässan i bästa ?Ab fab?-stil. Det är hjärnskakning, missade tåg, glömda mobiler och två små barn (alltså barnen inom dem) på fin förlagsmiddag. Och så är det naturligtvis böcker. Drömmen om ett bibliotek. Böckerna som påverkat deras estetiska smak. Organisering av böcker (varför de tvingats acceptera färgkoordination men aldrig inåtvända bokryggar). Kvarlämnade böcker. Bokhögar. Och hur de konkret gick till väga när de skrev sin nyutkomna bok ?Hemtrevligt ? sju byggstenar för att skapa ett personligt hem?. Dessutom bjuder de publiken ? och er lyssnare ? på ett litet Camilla Läckberg-skvaller. 

För ljud står som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline (tillsammans med Bokmässan). 

Tack för att ni lyssnar och trevlig helg! Om ni gillar, tipsa gärna vidare.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-06
Länk till avsnitt

Hemtrevligt med Hannes Mauritzson

I dag blir det ett lite speciellt avsnitt eftersom Elin ligger hemma med hjärnskakning (hon börjar återhämta sig!). Kattis samtalar med Hannes Mauritzson, Instagramprofilen i Göteborg, som på bara några år blivit en av plattformens största svenska inredningsprofiler. Men vad finns egentligen bakom de vackra bilderna? Hannes har valt att använda sin plattform till att också dela med sig av det svåra i livet. Det blir ett samtal om ätstörningar, förlorade tonår, revanschlust, clutter core, husdrömmar och friheten som uppstår när det värsta nästan har hänt. För livet händer NU, och då går det snabbt, oavsett om det handlar om att skicka ett DM till en inspiratör eller köpa en kolonistuga. Dessutom ett par riktigt goa Göteborgstips lagom till bokmässan. 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt podden. 

Tack för att ni lyssnar och trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-29
Länk till avsnitt

Hemtrevligt med Kristin Krickelin Lagerqvist

Välkommen till höstens första gästavsnitt! I samband med boksläppet (det är nerver de luxe) bjuder Kattis och Elin in personer de själva inspireras av för att få deras syn på hemtrevligt. Först ut är Kristin Krickelin Lagerqvist ? direkt från Frankrike. Det blir ett samtal om våga vara o-cool (det kan leda till drömhuset!), koppla avgenom att möblera rum i huvudet och att sluta be om ursäkt för att livet rullar på snabbare än för de flesta. Skratt, igenkänning och nån liten tår i en salig blandning, helt enklet. Kristin delar även med sig av sin erfarenhet av våld i hemmet, hur det har påverkat henne och vad du som själv är utsatt, eller känner någon som du misstänker lever i en misshandelsrelation, kan göra. 

Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline gjort. 

Trevlig lyssning och trevlig helg!


PS. Behöver du någon att prata med? Då kan du till exempel kontakta Unizon, ett riksförbund för över 130 kvinnojourer, tjejjourer, ungdomsjourer samt jourer som arbetar mot sexuella övergrepp och incest, insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna eller Unga relationer, en nationell stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld i ungas partnerrelationer. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-22
Länk till avsnitt

Härskarteknik, sorg & en trädgårdsfråga

?Men du har ju så mycket för dig.? En fråga som Elin aldrig tycks komma ifrån. Ny är dock insikten om att det lika gärna kan handla om härskarteknik som om omsorg. För även om det inte syns utåt handlar ju livet lika mycket om allt man inte gör som om det man gör. 

Någon som faktiskt har lite för mycket för sig just nu är Kattis. Tre jobb och tre fastigheter är åtminstone en för mycket. Hon har städat ur sin pappas sommarhus och funderat mycket på sorg ? hur det praktiska kan vara en räddning och att det är okej att låta den pysa ut över tid. 

Både Elin och Kattis har åkt mycket bil den senaste veckan, vilket är oväntat helande. Kattis vill typ tillbringa livet med att åka fram och tillbaka till tippen genom de svenska skogarna och Elin känner att middagsrasten på det gula M:et är höjden av lyx. 

Och så har det varit designvecka, vilket resulterade i social utmattning för Kattis. Dessutom har Elin blivit dumpad ? av en hästförsäljare. Lite trädgårdsboktips hinner de också med. 

Som vanligt har Jonas Sveningsson/Brandline klippt. 

Trevlig helg och trevlig lyssning! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-15
Länk till avsnitt

Så förbereder vi trädgården inför vintern

Elin känner sig grundad på djupet, sedan hon bestämde sig för att den gula tegelvillan är hennes plats på jorden. I trädgården växer det så att det knakar (är Saltis Sveriges bästa plats för odling, som en granne hävdar?). Hon utvärderar säsongens odling och berättar om planerna inför vintern ? gör er redo för praktiska tips! Mindre aprikos och mer vitlök blir det definitivt. 

Kattis har snarare ambitioner än planer när det gäller trädgårdslivet och de går mest ut på att flytta växter (cirka tre) till Roslagshuset. Men hur gör man det utan att få med sig några mördarsniglar? (Tyvärr har hon tvingats inse att de redan finns där, men ju färre desto bättre ?). 

Dessutom sorgen efter två djur, en egen hemmadoft och bokrelease-nerver. 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. 

Trevligt lyssning och trevlig helg! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-08
Länk till avsnitt

Öststat, karma & sovrum

Elin har varit i Riga för att trycka på knappen ? nu har Hemtrevligt-boken gått i tryck! Men trots att den känslan var underbar, drabbades hon snabbt av en diffus ångest. Det var så ? grått? Kattis, däremot, har en sida som går igång på sovjetisk öststatsestetik och berättar om sin tid i Rumänien (det var svartklubbar, snälla tanter och nära döden-upplevelser). Dessutom höll Elin på att inte komma hem, men karma har en tendens att få människor att göra undantag. Gör gott, så får du gott tillbaka, är duons religion. 

Sen går de in i hösten via sovrummet. Kattis tänker antroposofiskt rött medan Elin är inne på vitt och fräscht möter English cottage. Låter det som en omöjlig ekvation, tänk om! Det blir hotellinspiration, Donald Judd-DIY och kuddar eller icke kuddar (det är frågan!). 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. Trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-01
Länk till avsnitt

Fuck off (vett & etikett i sociala medier)

Elin har haft instapaus och känner att livet skulle vara toppen utan sociala medier. Nu är hon ändå tillbaka, men jobbar hårt med olika app-tidsinställningar för att hålla kolla på sina prioriteringar i höst. Ett annat effektivt sätt att minska kommunikationen online är att svara ?Fuck off? när personer vill köpa saker på Marketplace ? och sen blocka. Det har nämligen Elin ?råkat? göra, efter en dålig dag med en sur uppsträckning för mycket. 

Men det är också genom Instagram som både hon och Kattis träffat nya vänner i vuxen ålder. Elin känner att kompissjälvförtroendet är på topp ? just tack vare det ? och Kattis planerar att starta sin salong i november. För då ska hela hemmet vara bäddat för vintermys och dagens totalkaos ett minne blott. Kanske blir hennes nya Blocket-vän bjuden? 

Dessutom hästdrömmar, inre dialoger med (sannolikt döda) arkitektassistenter och Valentine Schlegel-inspiration. 

Som vanligt är det Jonas Sveningss on/Brandline som klippt. 

Trevlig helg ? och om du gillar, tipsa gärna en kompis!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-25
Länk till avsnitt

Vardagschocken (mud room & rensningshets)

Kattis är tillbaka i Hökis med buller och bång. Kylskåpet är paj och efter en sommar med familjen går topplocket ur och hon exploderar med alla dörrar på vid gavel. Ännu en urladdning tillsammans med vännerna gör att allt plötsligt känns toppen igen (undrar om det är likadant för resten av familjen?) och hon kan fokusera på att få ordning på det totala kaos som just nu är hemmet. 

För Elin var det som att krocka med en lastbil att möta vardagen. Hon leker business-Elin men vill egentligen bara vara gurk-Elin som röjer runt i trädgården. Hemma i Saltis pågår jakten på den rätta känslan i bibblan, hon planerar ett brittiskt mud room där hon kan spola av sig all trädgrådssmuts (som efter sommaren är så ingrodd att den knappt går bort) och både syltar och saftar. Säg hej till Elins alterego Gretchen!

Dessutom lavendel-kvinnor, Jesus-tavlor och drömmen om Greklandsblå krukor. 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. 

Trevlig lyssning ? och om ni gillar, dela gärna vidare!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-18
Länk till avsnitt

Första sommaren i missionshuset & semester i Saltis

Äntligen är Elin och Kattis tillbaka med ett nyinspelat avsnitt (de har saknat varandra!). Kattis har ägnat sommaren åt att göra missionshuset i Roslagen till sitt. Taket läcker fortfarande, men invändigt har de fått ny färg på väggarna och huset har fyllts med (eventuellt ett par för många) besök ? finns det något bättre sätt att ta en plats i besittning? 

Elin tillbringar semestern i Saltis, men kan inte låta bli att tvinga med familjen för att titta på hus på Österlen. Kanske är det vad som behövs för att bekräfta att det gula tegelhuset är hennes plats på jorden? Och där händer det grejer. Vackraste naturstenstrappan och fulaste plastväxthuset är på plats, symaskinen har gått varm och så har hon tvingats göra något som har satt spår på djupet (och som får Kattis att känna att Elin är kvinnan att hålla i handen när katastrofen inträffar). 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. 

Trevlig lyssning ? och om ni gillar, dela gärna vidare! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-11
Länk till avsnitt

Era frågor del 5: Hur man snor från tippen & inreder fula fönster

Hur gör man för att sno med sig grejer från tippen ? utan att bli påkommen av arga gubben? Lär av Elins pappa! För världen är skev och tippen i Saltis bågnar av skatter, samtidigt som vi fortsätter att producera och köpa skit, ärligt talat. Vi har mycket att ? bokstavligen ? lära av tidigare generationer ? 

Sen blir det frågor! Om hur man undviker plotter i fönster (trots att fönsterbrädorna nästan alltid är för små), gardiner (är du team släpa i golvet?), gardinstänger och varför man med (oftast) gott samvete kan låta barnen ha tråkigt när fixarandan kommer på. 

Dessutom: hur den bistra verkligheten skildras i kulturen och går det verkligen att skilja på sak och person? Ett eller kanske två boktips hinner de också med. 

Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson son/Brandline. 

Tack för att ni lyssnar! Om ni gillar, tipsa gärna vidare. Och: Trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-04
Länk till avsnitt

Era frågor del 4: Hur går hälsosommaren + lättskötta växter

Elins hälsosommar tuffar på, med hjälp av både smartklocka, appar och egenodlade grönsaker. Kattis vill också lägga om kosten, men är rädd att halka in i gamla, vikthetsande fotspår. Hur gör man? Elin har en vit månad och inser att hon nog använt det där glaset vid spisen på kvällen för att varva ner. Kattis relaterar, men är inte redo att ge upp sitt naturvin i sommar. 

Sen blir det trädgård! Hur går det med Elins odlingar? Och vilka blommor ger mesta utdelning på minsta insats? Kattis ser fascinerat hur missionshusets trädgård levererar present på present, och Elin ser Villa Lerviks fula rosor blomstra under hennes vård. En relation är född!

Dessutom trädgårdsfesttips och växter inomhus som är (typ) omöjliga att ta kål på. 

Tack Jonas Sveningsson/Brandline som klipper. Och tack till alla er som lyssnar! Trevlig helg. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-28
Länk till avsnitt

Era frågor del 3: Färgsättning, mönster & mattor

Kattis gör Elin grön av avund när hon avslöjar att köket i missionshuset ska bli engelskt rött. Vilket blir startskottet på en intensiv diskussion om färg ? och färgslag. För numera är traditionell linoljefärg och äggoljetempera naturliga (bokstavligen) delar av de flesta inredningsintresserades vokabulär. Krångligt? Kanske, men värt om ni frågar Kattis. Du behöver dock inte plocka fram penseln för att sätta färg på hemmet ? den kan lika gärna sitta i detaljerna. Som på Elins otippade nya lila byxor som skräddarsytts till perfektion. (De kommer förresten att passa oväntat bra i @roslagshuset.) 

Generellt tycks framtiden faktiskt hittas bakåt. Elin har köpt en symaskin och efterlyser någon som kan hjälpa henne att uppdatera syslöjdskunskaperna. För draperier är något som de båda går igång på, både inom- och utomhus. Elin avslöjar trädgårdens fulaste hörn, men orkar faktiskt inte bry sig. Skönt, tycker Kattis. 

Dessutom malätna mattor, för små mattor och mattor som det ramlar pengar ur. 

Som vanligt står Jonas Sveningsson/Brandlinde för klippningen.

Trevlig lyssning och tipsa gärna en kompis om du gillar podden! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-21
Länk till avsnitt

Era frågor del 2: Moderna hus, 80-tal & hemtrevligt v/s plotter

Sommarens frågeavsnitt nummer 2! Hur kan man inreda ett modernt, nybyggt hus? Var går gränsen mellan hemtrevligt och plotter? Och vilka 80-talsikoner måste omfamnas i ett 80-talshus? (Här går åsikterna isär men duon landar lite oväntat i Laura Ashley-land.)

Kattis känner sig överkänslig mot just plotter just nu, men kommer till insikt om att det egentligen handlar om inre kaos ? det har varit minst ett projekt för mycket det senaste året vilket återspeglar sig i hennes känslor för hemmet. 

Elin, däremot, har precis skaffat sig ett nytt: Båten Gröna faran (trots att hon lovat sig själv att aldrig mer äga en båt). Är köpet en tidsresa tillsammans med pappa eller ännu ett steg i erövrandet av Saltsjöbaden? Kanske är det både och. 

Dessutom: Hur kan man tänka om man lever ensam men ändå vill skaffa hus? Och varför är det dödstråkigt att matcha? 

Tack till Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. 

Trevlig lyssning och trevlig helg! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-14
Länk till avsnitt

Era frågor del 1: Vad händer med Roslagshuset + fler sommarhus-tips

Välkommen till sommarens första frågeavsnitt! 

Först ut Roslagshuset, som har drabbats av ännu ett bakslag: Asbest. Elin vet allt om detta otyg från renoveringen i Saltis ?inklusive prislappen för sanering ? vilket på något sätt slutar i en utläggning om kärnkraft. Kattis känner sig mest som de tre aporna som varken ser, hör eller talar när det gäller både asbest och tak ? det måste väl lösa sig? 

Tills vidare sitter hon still i båten och har bestämt sig för att ta emot absolut all hjälp som erbjuds, vilket också innebär ta sin mammas utsträckta hand och inte se den som ordlös kritik (vilket hon lätt gör). 

Sen blir det tips om hur man undviker puttinutt i sommarstugan, får det hyrda sommarnöjet hemtrevligt, vad de gillar med hotell och så ett par bok- och speltips.

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. 

Trevlig lyssning och trevlig helg! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-07
Länk till avsnitt

Drömmen om en veranda & hälsomånad

Elin vill bli svenne. När hon sitter i bilen efter en drömlik midsommarhelg, trots glömska föräldrar och starka matriarker, vill hon bara lyssna på svenska sommarklassiker. Vilket får duon att fundera kring förlorade barndomar och ett ?mainstream? som de inte längre känner igen. Kattis saknar lågstadiets kvarterspolis, men njuter för fullt av kvarterets bageri. 

Ja, tillvaron kastas sannerligen mellan hopp och förtvivlan i denna heta sommartid. Även Kattis fick en midsommarnatts dröm, med nya traditioner som får henne att känna sig vuxen i ordets allra bästa bemärkelse. Uppfylld av lyckorus upplever hon för en stund att nuet är allt hon behöver. 

På inredningsfronten gör de ett stopp i den amerikanska södern och fantiserar om en veranda. (Elin gör även en utflykt till klippiga bergen.) Kattis planerar en pergola med uteplats och badtunna i missionshuset ? det måste man väl kunna snickra ihop själv? 

Dessutom berättar Elin allt om familjens nyligen inledda hälsomånad. Men hur gör man egentligen för att skapa nya, icke kroppshatande, spår i hjärnan? 

Som alltid är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt avsnittet. 

Trevlig helg ? och om ni gillar, tipsa gärna vidare! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-06-30
Länk till avsnitt

Midsommar, matriarkat & nya traditioner

Vad har hänt med den antika soffmöbeln Elin köpte till familjegården i Dalarna? Utan att någon riktigt kan förklara det har den hamnat på tippen. För det är något med släkthus och traditioner ? det är som det är och förblir vad det var, eller i alla fall som matriarkerna i hushållet vill. Eller? Som alltid har högtider en tendens att dra saker till sin spets och ibland gäller det att bara glida med. Det kan vara ljuvligt det också. 

För Kattis försvann midsommartraditionerna med sommarstugan hon växte upp i ? där hade det kanske behövts en stark matrikare. Nu tycker hon att det är skönt att få skapa alldeles egna rutiner i Roslagshuset. Bröd ska bakas, en köksträdgård anläggas. Årets semester tycks bli erövringarnas tid ? missionshuset ska bli deras på riktigt. Intentioner sätts med fokus på livsplanering, målning och läsning. Parallellt gör Elin sitt bästa för att erövra sommaren i Saltis, med vändtia i skymningen och cykelturer till badplatsen. 

Och så kan de inte låta bli att prata om Aftonbladets granskning av H&M:s återvinningsprogram och de enorma klädbergen i länder som Ghana och Benin. 

Med det sagt: Glad midsommar!

Tack som alltid till Jonas Sveningsson/Brandline Stockholm, som klippt avsnittet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-06-23
Länk till avsnitt

Trendspaning från Köpenhamn

Från ett hotellrum i Köpenhamn till en elbil på Söders höjder ? Där skedde nämligen dagens inspelning. För så kan det gå i det kaos som kallas juni, där nycklar glöms mellan olika avslutningsfiranden och sommarvärmen skriker åt en att det är dags att vila. Känner ni igen er?

Elin och Kattis fortsätter sina spaningar från 3 Days of Design i Danmark. Elin har besökt formgivaren Finn Juhls 50-talshus och blivit inspirerad. Det blir inomhusrabatter, etage, inbyggda hyllor, konst utomhus och mjukt formade odlingar i trädgården. Kattis går igång på Juhls målade tak och kornischer. 

Dessutom ger hon en liten inblick i trendspanandets ädla konst. Inredningsvindarna blåser bort från skandinavisk micro-minimalistism och organiska former mot färger som tar för sig, kraftiga ränder och vitt, vitt, vitt (har de sagt det förr?). 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline Stockholm som har klippt avsnittet. 

Trevlig lyssning och trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-06-16
Länk till avsnitt

Kära Köpenhamn!

Elin och Kattis möts på ett hotellrum i Köpenhamn, mitt under designveckan 3 Days of Design. Höga på försommaren och den danska huvudsatsen delar de sina första intryck. 

Det blir ett samtal om sexiga (smutsiga) män, chicken heart on a stick, omysiga restauranger, gröna buketter, pyttesmå detaljer, strumpor i Birkenstock, tajta scheman och sköra hjärtan. 

Nästa vecka fyller de på med inredningsspaningar. Trevlig juni-helg så länge!

Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline och om du gillar, tipsa gärna vidare.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-06-09
Länk till avsnitt

Sommarfest, presenttips & ?hålla på?

?Titta, där är hon, psyko-bitch?. 

Det är kväll. Elin är igång med rabatterna när grannarna promenerar förbi och hon hör sig själv yttra dessa ord. De tittar oförstående på henne och hon inser att hon internaliserat all kritik (ofta förklädd som omsorg) om att hon ?håller på för mycket?. Själv känner hon ju att hon äntligen hittat sitt sanna jag och att allt hon vill är att hålla på, helst i trädgården, från tidig morgon till sen kväll.

Även Kattis håller på, just nu med ett stort ommöbleringsprojekt. För henne är det ett tecken på att hon mår bra och precis den sortens återhämtning hon behöver efter dagar tillbringade framför olika skärmar. Så vad är det som provocerar så med ?hålla påandet? ? och riskerar duon sina relationer när de kastar sig in i olika passionsprojekt? 

Sen blir det sommarfest! För studentfirande, konfirmationer och bröllop närmar sig med stormsteg och Kattis och Elin spanar på alltifrån presenter till mat och dukning. Det blir verktygslådor, textil i lager på lager, brödskulpturer, monokroma buketter och blått glas. Dessutom avslöjar Elin detaljerna som hon ångrar från sitt eget bröllop ? 

Som vanligt är det Jonas Sveningson/Brandline som har klippt. 

Tack för att ni lyssnar, tipsa gärna vidare och trevlig helg! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-06-02
Länk till avsnitt

Uterum del 2

Ljuva maj! Elin har tillbringat långhelgen i trädgården, spontshoppat en enorm trädgårdsbåge hon inte visste att hon behövde och klippt mördarsniglar till låten ?Burn motherfucker? spelandes på repeat inombords. Effektivt! För alla som, liksom Kattis, plötsligt kommit på att det är dags att plantera delar hon med sig av bästa listan med både växter och trädgårdshacks att ta tag i nu. 

Kattis är lycklig efter en helg i missionshuset och testar att förvandla alla problem (myror, bilväg) till motsatsen (inga ormar, spontanbesök!). Hon känner sig lätt efter att ha rivit ut golv och vädrat ut det förflutna. Dessutom har hon blivit med balkong. Visserligen halvt livsfarlig, men med lite mattor och kuddar är den redan en favoritplats. 

Hemma i Hökis är hon plötsligt sugen på buxbom, vilket får Elin att dagdrömma om att klippa spiralformer ? en ny karriär? 

Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline. Tack för att ni lyssnar ? dela gärna vidare om ni gillar podden. Trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-26
Länk till avsnitt

Uterum del 1

Det blev sommar! Kattis känner tiden rinna iväg, vilket leder till genomtänkta och kloka beslut som att börja möblera om istället för att skriva klart artiklar. ?Vi är mer lika än man kan tro? tycker Elin. Själv har hon läst en intressant artikel om ADHD och kan konstatera att 1) det behövs en mer balanserad bok i ämnet och 2) sedan hon fick diagnosen för ett år sedan har hon lyckats få bättre kontroll på livet genom att bland annat stapla vanor och använda rätt appar och alarm. Kattis blir inspirerad! Med värmen kom utelivet och Elin har varit på Ikea, vilket innebär både hiss och diss. Duon kör en snabbskola i att skapa hemtrevligt på uteplatsen och dagdrömmer om växthus. 

Dessutom har de varit på pressträff för sin kommande bok, i sällskap av författare som Annie Lööf, Niklas Natt och Dag och Henrik Wahlström, vilket var en smått surrealistisk upplevelse. 

Det var allt för denna gången, hoppas ni får en härlig helg! Klippt har som vanligt Jonas Sveningsson/Brandline och om du gillar, tipsa gärna vidare. 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-19
Länk till avsnitt

Karin Larssons värld

Elin har en ny, bossig manschauvinist i sitt liv: Olle, 2 år. Inte nog med att han alltid vill att hon ska klä av sig kläderna, han okvädar hennes ädlare delar. Är det verkligen ok?  

Kattis har varit på Lilla Hyttnäs och blivit inspirerad av paret Larssons livsfilosofi och ett hem som utstrålar både kärlek och frihet. En personlig inredning full av humor som checkar av alla punkter i Hemtrevligt-boken (som nu går att förboka, Elin och Kattis nyper sig i armen!). 

Hemma i Saltis fortsätter Elin att kämpa på med djuren och naturen. Ännu en kyckling har strukit med, likaså en stor del av de förkultiverade växterna ? nästa år blir det kvalitet framför kvantitet!

Dessutom ripsmattor, stolsdynor och dassmålning. 

Som alltid är det Jonas Sveningsson/Brandline som klippt. 

Trevlig lyssning & trevlig helg!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-12
Länk till avsnitt

Vad kommer efter livskrisen?

Elin har köpt en bil! Efter ett år i livskris är det dags att skala upp ? för hon vill aldrig stå så nära det ekonomiska avgrundsdjupet igen. Nu bygger hon istället sin egen frihet och utöver eget rum, egen bil och eget sparande har hon också anlitat sin första ?anställda?. Kattis vill haka på och undrar om ? och i så fall när ? man måste närma sig stupet för att tvinga sig själv att hoppa vidare? 

Dessutom byggs det hönshus för fullt hos familjen Lervik, men hur får man till en enhetlig känsla i trädgården? Kattis har börjat fräscha upp dasset i Häverö och under sunkiga filtmattor med muslort har hon hittat vackra plankgolv. Hoppet lever ? ja, till och med så starkt att Elin har en playlist som heter Hoppets år 2023. 

Hoppas ni känner likadant? Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som har klippt. 

Trevlig helg! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-05
Länk till avsnitt

Spaningar från Milano & ELLE-galan (och vem gör vad i hemmet?)

Elin har varit på årets designhändelse: Salone del mobile i Milano! Det blir spaningar på mat och gemenskap som en motreaktion mot pandemin, men också råa material och dämpade toner ? är det lågkonjunkturen som redan sätter spår? 

Dessutom textilier i överflöd, vilket får båda två att vilja klä hemmet i enorma tygsjok, men också ger en viss klimatångest. Tack och lov för återbruk, något som inte minst var en tydlig trend på årets ELLE-gala. Kattis var bara en av många som valde en upcyclad (och het!) outfit. 

Hon har äntligen kommit igång med missionshuset och saknar sin pappa som gick bort för snart fem år sedan. Att göra var hans kärleksspråk och hon inser att allt självförtroende hon har när det gäller renovering kommer från hans eviga fixande och donande. Vilket får Elin att fundera kring hur hennes eget görande påverkar hennes barn. Och ? i jämställdhetens namn ? vem är det egentligen som gör vad där hemma? 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som står för klippning. 

Trevlig lyssning ? och trevlig långhelg! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-28
Länk till avsnitt

Loppisspaning: 90-talets comeback!

Elin har tagit sitt ansvar som djurägare och dödat en kyckling. Kattis har sömnbrist (och dåligt självförtroende) på grund av missionshusets läckande tak. Duon börjar skört, men får ny styrka med hjälp av konstnären Ulrica Hydman Vallien. Hon som gjort världens mest sålda glasserie (ja ni läste rätt!), vilket väcker frågor som varför folkligt anses fult och hur Lena Dunham fick Kattis att se hennes vaser i en ny kontext. 

Och det är inte bara Ulricas klassiska glaskollektioner som tittar fram från 90-talet, hela årtiondet gör comeback när årets loppissäsong drar igång. Det blir vågiga former, evighetstulpaner och H&M Rowells linnekvinnor i matt-tappning. 

Som vanligt är det Jonas Sveningsson/Brandline som står för klippningen. Om ni gillar, tipsa gärna en vän och lämna ett betyg i appen du lyssnar i. 

Trevlig (loppis)helg! 


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-21
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.