Sveriges 100 mest populära podcasts

Kalla Fall

Kalla Fall

Kalla Fall är en grävande podcast som granskar ouppklarade fall med kopplingar till Gotland. För 50 år sedan försvann Sven Sjögren, kort därefter förvinner även Björn Adolfsson. Än idag är de spårlöst borta. Eller kanske inte helt spårlöst? Vi har gått igenom utredningen på nytt för att hitta svar på gåtan om vad som hände dem. Ett arbete som resulterat i att nya tidigare okända uppgifter framkommit och att polisen på Gotland nu åter betraktar fallet som ett öppet ärende. Podden görs av Urban Gärdek och Tobias von Braun och produceras av Podplay i samarbete med produktionsbolaget Bangalore. Följ fallets utveckling på Instagram: https://instagram.com/kalla_fall?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podplay.com/sv-se/podcasts/kalla-fall-942313

Avsnitt

Kalla Fall - Uppdatering och QnA 2

Efter en hektisk grävvecka på tippen i Etelhem där vi gjorde en del uppmärksammade fynd. Självaste Leif GW Persson var imponerad! Vi tänkte att det var på sin plats med en liten uppdatering samt att vi ska svara på lite frågor som kommit till oss om grävningen.
2022-09-22
Länk till avsnitt

12. Skelettfyndet på tippen

I september 2022 började vi gräva ur det område av tippen i Etelhem där skelettsökhunden Breeze tidigare under sommaren har markerat för mänskliga kvarlevor. Och det visade sig att Breeze känsliga nos hade haft rätt.
2022-09-14
Länk till avsnitt

11. Mötet på Tippen - Del 2 av 2

Av utrymmesskäl har vi delat avsnitt 11 i två delar. Det här är andra delen. När vi grävde vidare i Etelhems-spåret så blev saker och ting bara märkligare och märkligare. En person har berättat två helt olika historier. Men vilken version stämmer egentligen, om någon? En annan person förnekar att hon någonsin ens pratat med polisen. Efter att skelettsökhunden besökte Gotland sommaren 2022 beslutade vi oss - bokstavligen - för att gå till botten med mysteriet.
2022-09-08
Länk till avsnitt

11. Mötet på tippen - Del 1 av 2

Av utrymmesskäl har vi delat avsnitt 11 i två delar. Det här är första delen. Hösten 2021 hade vi bestämt oss för att anlita en skelettsökhund i sökandet efter Svens kvarlevor. Vi hade nämligen fått fler och fler indikationer på att lösningen skulle kunna finnas i den lilla socknen Etelhem på mellersta Gotland. Men först går vi steg för steg igenom de sista ödesmättade dagarna och timmarna i Svens liv.
2022-09-07
Länk till avsnitt

Kalla Fall - Urban har ordet

Vi måste tyvärr meddela att avsnitt 11 är lite försenat. Detta för att vi väntar på att några detaljer ska komma på plats. Urban ger här en lägesrapport.
2022-08-31
Länk till avsnitt

Kalla Fall - Bonusavsnitt: Vi har fått tillstånd att gräva!

Denna vecka blir det ett bonusavsnitt. Vi har nämligen precis fått besked om att vi kommer få gräva i tippen där skelettsökhunden markerat. Vi ville även veta vad vi behöver tänka på och vad vi potentiellt skulle kunna hitta. Vi har därför även passat på att intervjua kriminalteknikern och poddaren Anna Jinghede samt den polisiära arkeologen Jesper Olsson.
2022-08-24
Länk till avsnitt

10. Vägen till Etelhem

Efter att Bulvanens och hans dåvarande sambos förhållande tog slut kände hon äntligen att hon kunde avslöja vissa omständigheter kring Sven Sjögrens försvinnande som hon tidigare inte vågat berätta om. Polisen hade skickat prover från den uppkastning som de hittat intill Sven Sjögrens säng till Statens kriminaltekniska laboratorium. Men resultaten skulle skapa fler frågetecken än de besvarade. Inte mindre än två personer säger sig ha sett Bulvanen i Etelhem mitt på dagen fredagen den 6 oktober. Men polisen upptäckte snabbt att det var någonting som inte riktigt stämde med deras berättelser. Våren 2021 blev vi kontaktade av en person som hade en mycket intressant historia att berätta som kanske kan förklara hur det hela hängde ihop.
2022-08-17
Länk till avsnitt

9. I Bulvanens våld

Julen 2021 intervjuade vi Bulvanens ex-sambo. Tillsammans med sin dotter berättade hon om åren tillsammans med Bulvanen. Efter försvinnandet hade polisen gjort en husrannsakan i Svens hem. Där gjordes flera intressanta fynd som varit okända utanför polisen ända fram tills våra dagar och som ger viktiga ledtrådar kring vad som kan ha hänt Sven. För vad gjorde egentligen Bulvanen de där viktiga timmarna fredagen den 6 oktober? En person hade kontaktat polisen hösten 1972 då han trodde sig sitta på svaret.
2022-08-10
Länk till avsnitt

8. Köksmästaren

Polisen på Gotland hade tidigt pekat ut Bulvanen som den enda tänkbara gärningsmannen. Men var det verkligen den enda tänkbara lösningen på gåtan? Och var Bulvanen verkligen det monster många har utmålat honom som? För att ta reda på det har vi pratat med några av de som kände honom bäst.
2022-08-03
Länk till avsnitt

Kalla Fall - Uppdatering och Q&A

Då Sjögrenfallet tagit ny fart iom de senaste månadernas upptäckter så ger Urban och Tobias i detta specialavsnitt en uppdatering i vad som har hänt på Gotland det senaste. Det har även kommit in en hel del intressanta frågor om fallet från lyssnare som vi också försöker att besvara och belysa. Vi får även en hint om vad säsong 2 av Kalla fall kommer att innehålla.
2022-07-27
Länk till avsnitt

7. Den anonyme brevskrivaren

När vi sommaren 2012 fick ut polisutredningen i sjögrenfallet så var vi särskilt nyfikna på ett namn: Björn Adolfsson. Den 1 maj 2022 besöker Urban och Dan Hörning det lilla sommarstugeområdet Ekeby utanför Nynäshamn för att intervjua Björns närmaste granne vid tiden för försvinnandet.
2022-07-20
Länk till avsnitt

6. Domen faller

Svens närmaste idag levande släktingar berättar om hur familjen tog försvinnandet och om alla de år av osäkerhet och spekulationer som gått sedan dess. När rättegången avslutas väcks frågan om vem som egentligen hade mest att vinna på att Sven försvann?
2022-07-13
Länk till avsnitt

5. Den ofrivillige målsägaren

Urban och Christer träffar Direktörens dotter för att försöka få en klarare bild av hans roll i historien. När rättegången mot Bulvanen inleds i februari 1973 och hela den invecklade historien rullas upp är det nämligen han, och inte Sjögren, som är huvudpersonen.
2022-07-06
Länk till avsnitt

4. Det verkliga motivet

Bulvanen sitter anhållen. Även om Sjögrens kropp fortfarande saknas är både polisen och allmänheten mer eller mindre övertygade om att han ligger bakom mordet. Det är nämligen inte första gången den typen av anklagelser riktas mot honom. Samtidigt blir Direktörens roll i historien allt mer otydlig. Var det verkligen endast planerna på en djurpark som låg bakom hans intresse för marken?
2022-06-29
Länk till avsnitt

3. Ett skott i natten

Urban och Tobias tar sig tillbaka till arkiven och granskar mediabevakningen av fallet tiden efter försvinnandet. I takt med att polisutredningen allt mer började fokusera på en specifik person så tilltog ryktesspridningen på ön. Vid det här laget är nära nog alla överens om att han blivit mördad. Vissa tror sig till och med veta hur.
2022-06-22
Länk till avsnitt

2. Utpekad som mördare

När det stod klart att Sven kort innan försvinnandet hade sålt större delen av sin mark till en person som han upprepade gånger sagt att han aldrig skulle sälja till så riktade alla blickarna åt ett visst håll. Men är lösningen verkligen så enkel? När Urban och Tobias intervjuar Sven Sjögrens närmaste granne Iris berättar hon om en del märkliga observationer i samband med att Sven försvann.
2022-06-15
Länk till avsnitt

1. Två olösta försvinnanden

I oktober 1972 upptäcker grannarna i den lilla orten Lummelundsbruk på nordvästra Gotland att den 62 årige lantbrukaren Sven Sjögren är spårlöst försvunnen och att någon byggt en nyanlagd väg över hans tomt. 6 månader senare försvinner den 29 årige författaren Björn Adolfsson lika spårlöst från sin stuga utanför Nynäshamn. Finns det ett samband mellan fallen. 50 år senare återvänder Urban Gärdek och Tobias von Braun till Lummelundsbruk för att försöka komma närmare ett svar på gåtan.
2022-06-08
Länk till avsnitt

Trailer - Kalla Fall

Sommarens stora följetong på Podplay. Kalla Fall är en grävande podcast som granskar ouppklarade fall med kopplingar till Gotland. För 50 år sedan försvann Sven, kort där efter förvinner även Björn. Än idag är de spårlöst borta. Eller kanske inte helt spårlöst? Vi har gått igenom utredningen på nytt för att hitta svar på gåtan om vad som hände dem. Ett arbete som resulterat i att nya tidigare okända uppgifter framkommit och att polisen på Gotland nu åter betraktar fallet som ett öppet ärende. Podden görs av Urban Gärdek och Tobias von Braun och produceras av Podplay i samarbete med produktionsbolaget Bangalore.
2022-06-03
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.