Sveriges 100 mest populära podcasts

Känsla och förnuft

Känsla och förnuft

En inredningspodd om sköna vibbar och vettiga beslut. Inredaren Marie Wärme och beteendevetaren Frida Mangen diskuterar hur vi människor påverkas av vår omgivning, vad får oss att må bra? Hur kan vi skapa den där sköna känslan hemma? Vad är ett förnuftigt beslut och hur blir vi av med skav eller hur ser vi till att det skaver på rätt sätt? Det blir handfasta tips med hållbarhet i fokus, svar på era frågor och massor av inspiration.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

instagram.com/kanslaochfornuft

Avsnitt

Lyssnarfrågor

Hänga tavlor- en konst!

Hur får man till den där tavelväggen? Den och andra lyssnarfrågor tar vi upp i dagens avsnitt. 

Vi förklarar varför regler är till för att brytas, påminner om när det är läge att försöka känna sig nöjd, uppmanar till att inte tillåta att den härliga jakten övergår i frustration! Vi tipsar även om hur du kan mildra ?stugkänslan?när landstället blir ett året-runt-boende. Vi delar proffsens analyser om vilka kulörer som trendar och återkommer till hur det var man fick till det där sköna skavet. OCH till sist, när är det läge att ta hjälp och hur?

Här hittar du plattformen ArchMatch.

Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör, betygsätt gärna i appen, prenumerera och sprid podden. Har du en fråga som du vill ställa oss? Inboxa, gärna med en bild, på ??????Instagram.???

2024-02-23
Länk till avsnitt

Trender 2024

Denna vecka ägnar vi avsnittet åt trender och tendenser- egentligen ett oviktigt och världsligt tema men intressant ändå då världsläget är det som styr. När det ser mörkt ut där ute så ser vi än mer klara färger och lustfyllda inslag i inredningen- det kan vi glädjas åt i alla fall!

Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör, betygsätt gärna i appen, prenumerera och sprid podden. Har du en fråga som du vill ställa oss? Inboxa, gärna med en bild, på ?????Instagram.???

2024-02-09
Länk till avsnitt

Smart förvaring

Smart och snygg förvaring får våra hjärtan att slå lite snabbare. Tanken att var sak har sin plats och att vi kan minska vardagsstressen genom handfasta tips ger en skön känsla inför det nya året.

I veckans avsnitt gästas vi av Camilla Fürst, inredaren och författaren bakom boken ?Smart förvaring?.

Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör, betygsätt gärna i appen, prenumerera och sprid podden. Har du en fråga som du vill ställa oss? Inboxa, gärna med en bild, på ????Instagram.???

2024-01-26
Länk till avsnitt

Minimalism och en fröjdefull jul

Många av oss drömmer om att omge oss med enklare ting, som trärena kök, omsorgsfullt handgjorda föremål, tröskelfria golv, platsbyggd förvaring och taktila textilier. Marie delar med sig av sina drömmar medan Frida erbjuder konkret information om hur vi kan förverkliga dessa visioner. Hon uppmanar oss att ställa oss själva frågan "varför" inte bara en gång, utan tre, för att verkligen förstå våra behov och önskningar. Vi bjuder även på rim och julklappstips.

Sista avsnittet för säsongen, vi önskar er alla  en riktigt rofylld och fröjdefull jul!

Frida och Marie

2023-12-08
Länk till avsnitt

Läsarfrågor & härliga färgkombinationer

Det ständiga suget efter härliga färgkombinationer och önskan om en vitare vinter?I veckans avsnitt pratar vi kulörer och komplementfärger, reder ut vad som betyder vad i NCS-koden och konstaterar att det är roligare att beskriva en färg med liknelser än nummer. Marie får ett päron till samlingen och Frida funderar på nästa projekt? för november hanterar vi helt olika. När somliga tillåter sig att gå i ide i väntan på advent och glöggiga AW:s så passar andra på att lägga i en växel vad gäller inredningsplanerna hemma.

Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör, betygsätt gärna i appen, prenumerera och sprid podden. Har du en fråga som du vill ställa oss? Inboxa, gärna med en bild, på ???Instagram.???

Frida och Marie

2023-11-24
Länk till avsnitt

Mest kök och lite julstök

I veckans avsnitt stötte vi på några hinder som en visdomstand och fullmatad jobbkalender vilket ledde till att vi fick spela in på distans. Vi ber om ursäkt för eventuella ljudkvalitetsbekymmer och hoppas på er förståelse!

 

Trots dessa utmaningar bjuder vi på värdefulla tips om hur du skapar en trivsam atmosfär under årets mörkaste månad, med fokus på Novent. Dessutom tar vi en närmare titt på köket, hemmets hjärta. Marie guider oss genom stilar och materialval för att skapa ett funktionellt och personligt kök med en härlig atmosfär.

Tack för att du lyssnar!

Frida och Marie

2023-11-10
Länk till avsnitt

Ljus i mörkare tider

?Det är mörkt nu men det blir ljusare igen?! Tills dess så kan det vara en god idé att se över belysningen där hemma.

I veckans avsnitt pratar vi belysning och allra helst stämningsbelysning, vi berättar hur du kan lysa upp ditt hem på bästa sätt. Vi tar upp frågor som: Hur många ljuskällor behöver egentligen ett rum? Vilka olika typer av belysning bör du inkludera för att skapa den perfekta atmosfären? Och vad är viktigt att tänka på när du väljer lampskärmar?

Dessutom har vi bjudit in experter från Bright 123 för att dela sina insikter om val av ljuskällor och rätt placering av lampor. 

De kommer att guida oss genom djungeln av glödlampor och ge tips om hur du kan få det mest effektiva ljuset i ditt hem.

Så häng med oss när vi kastar ljus över ditt ditt hus och hjälper dig skapa en varm och välkomnande atmosfär, även under de mörkaste tiderna på året.

Tack för att du lyssnar!

Frida och Marie

2023-10-27
Länk till avsnitt

Inred med loppis och auktionsfynd

Vi älskar loppat och antikt, en inredning behöver både nytt och lite gammalt för att bli komplett.

Men, bara för att det är fyndläge är det ju inte okej att shoppa loss helt planlöst utan även här är det viktigt att inte överkonsumera. Att tänka efter vad det är man behöver, vara målinriktad och att behålla fokus? det är lättare sagt än gjort när man plötsligt befinner sig på en nyupptäckt loppis, när ögonen blir stora som tefat, pulsen stiger och allt känns som en dröm!

Vår tapetserarmästare i Enskede, Birgitta Welle tittar förbi och vi tar förstås tillfället att prata loppisfynd och kvalitetsmöbler med henne. Vi tar även upp den röda tråden som så ofta tappas bort.

Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör, betygsätt gärna i appen, prenumerera och sprid podden. Har du en fråga som du vill ställa oss? Inboxa, gärna med en bild, på ??Instagram.??

Frida och Marie

2023-10-13
Länk till avsnitt

Hemmakontoret

Vi har duckat lite för ämnet, att just prata ergonomi och arbetsbelysning ligger kanske ingen av oss särskilt varmt om hjärtat. Men faktum är, med lite mer koll på Kelvin och Lumen, storlek på stolssits, arbetsytans djup och så lite Pomodoro minskar trötthet i kropp och knopp drastiskt, vilket faktiskt känns lugnade när vi nu närmar oss den mörkare delen av året.

Vi pratar såklart också om hur man får till den där sköna känslan och vackra kontoret som smälter in i resten av hemmet.

Har du en fråga som du vill ställa oss? Inboxa, gärna med en bild, på ?Instagram.?

Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör, betygsätt gärna i appen, prenumerera och sprid podden. 

Frida och Marie

2023-09-29
Länk till avsnitt

Textilformgivaren Cathy Nordström

I veckans avsnitt stiger vi in i den färgsprakande världen av Cathy Nordström, en framstående grafisk designer och textilformgivare som startade sitt egna textilföretag 2019. Hennes textilier, tapeter, kuddar och lampskärmar, är som karameller med en mångfald av mönster, former och färger.

Tillsammans med Cathy utforskar vi hennes unika inredningsstil, delar tankar om att handla second hand och diskuterar de utmaningar och fördelar som kommer med att driva ett hållbart företag i Sverige. Detta och mycket mer väntar i veckans avsnitt. 

Har du en fråga som du vill ställa oss? Inboxa, gärna med en bild, på ?Instagram.?

Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör, betygsätt gärna i appen och prenumerera. 

Frida och Marie

2023-09-15
Länk till avsnitt

Höstkänslor

Äntligen är vi igång igen, som vi har längtat!

Hur var sommaren?

Hur skiljer sig höstkänslor från vårkänslor? 

Vad är höstens ledord inom inredningsbranchen och hur kan vi anamma trenderna utan att det blir ohållbart för plånbok och klimat?

Många frågor i veckans avsnitt!

Har du en fråga som du vill ställa oss? Inboxa, gärna med en bild, på ?Instagram.?

Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör, betygsätt gärna i appen och prenumerera.

Frida och Marie2023-09-01
Länk till avsnitt

Lyssnarfrågor och prokrastinering

Denna vecka svarar vi på era läsarfrågor som bland annat handlar om textilier och gardiner, fula sladdar, compact living idéer, eklektisk stil, hushållsmaskiner mm. Har du en fråga som du vill ställa oss? Inboxa, gärna med en bild, på  Instagram.

Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör, betygsätt gärna i appen och prenumerera.

Ut och njut nu är det sommar,

Frida och Marie

2023-08-31
Länk till avsnitt

Skapa ordning i hallen

En ball hall? Ett härligt första intryck eller funktion framförallt?

?eller varför inte både och. I veckans avsnitt dyker vi in bland skor, jackor, pryttlar och väskor och kommer med tips för en välkomnade hall samt förslag kring funktion som håller vardagsstressen i schack?

Har du en fråga som du vill ställa oss? Inboxa, gärna med en bild, på ? Instagram.?

Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör, betygsätt gärna i appen och prenumerera.

Glad Sommar

Frida och Marie

2023-06-16
Länk till avsnitt

Hitta sovrumsstilen

Dags att krypa till kojs och låta pulsen gå ner.

Vilken sovrumstyp är du?

Den lantliga med småblommiga tapeter, loppat och lekfullt? Eller mer bohemisk som dras åt de jordnära tonerna, enfärgade väggarna och det ostrukna linnet?

I veckans avsnitt går vi igenom några av de vanligaste stilarna och tipsar om hur du skapar känslan. Vi följer som vanligt upp med illustrerande exempel på Instagram.

Tack snälla för att du lyssnar! Om du gillar det vi gör, betygsätt gärna i appen och prenumerera.

Kärlek

Marie och Frida

2023-05-18
Länk till avsnitt

Stationshus och styling med Sofia Hallin

Denna vecka gästas vi av härliga Sofia Hallin som bor i småländska Tenhult i ett fantastisk gammalt stationshus med snickarglädje, spröjsade fönster, kakelugnar och en prunkande trädgård.

Sofia delar bland annat med sig av sin inredningsfilosofi, hållbara inredningstips, tankar om tapeter och vad en ska tänka på styling inför försäljning av bostad.

Vi följer som vanligt upp med illustrerande exempel på ?Instagram

Tack för att du lyssnar!

Marie och Frida

2023-05-05
Länk till avsnitt

Sluta inred för uteliv!

Ut och njut, nu är det vår!!

Hur känner du? För oss medför våren blandade känslor- samtidigt som vi båda spritter av energi och ny lust att ta tag i saker känner vi att kraven växer. Vi upplever både ett behov av att rensa ut och skapa rymd inne samt boa och göra mys ute- för det ju där vi ska hänga, äta och umgås? eller?

Gör lagom, det som är lustfyllt och ger energi, vi ger våra tips på hur du kan skapa vår inomhus samt enkla sätt att få till våren och sommarens bjudningar.

Vi följer som vanligt upp med illustrerande exempel på ?Instagram

Tack för att du lyssnar!

Frida och Marie

2023-04-21
Länk till avsnitt

Uppåt väggarna!


Känner du igen dig i beskrivningen; renoverat klart eller kanske målat eller tapetserat om, möblerna har kommit på plats, det känns bra. Du är på god väg men veckorna går och kvar står konsten, lutad mot väggarna i olika små grupper och samlar damm. 

Vi är många som drar på det där med att inreda uppåt väggarna- vilket är nog så viktigt för att känna sig klar med ett rum och för att harmoni och balans ska infinna sig. För alla er, här kommer lite tips på vägen!

Vi följer som vanligt upp med illustrerande exempel på Instagram

Tack för att du lyssnar

Marie och Frida

2023-04-20
Länk till avsnitt

Färgpsykologi med Sara Garanty

Denna vecka blir det ett ett fartfyllt och färgstark avsnitt.

Vi gästas av färgexperten Sara Garanty och pratar färgpsykologi, hur vi påverkas av trender och världsläget. Spiri, vad är det? Vi reder ut begreppet och får förstås höra mer om tapetkollektionen ?aura of colors? från Belartestudio.

Vi följer som vanligt upp med illustrerande exempel på ?Instagram ?

Tack för att du lyssnar 

Marie och Frida

2023-04-07
Länk till avsnitt

Feng Shui med Jannice Wistrand

I veckans podd gästas vi av småländskan Jannice Wistrand som är expert på läran om Feng Shui. Jannice arbetar som inredare, föreläsare, möbelformgivare och driver en av nordens största inredningsbloggar. Vi grottar ner oss i dom fem olika elementen; jord, trä, eld, metall och vatten och samtalar om hur vi kan skapa ett harmoniskt hem med hjälp av Feng Shui

Jannices blogg finner du här och oss hittar du på Instagram.

God lyssning

Marie och Frida

2023-03-10
Länk till avsnitt

Att möblera

Möblera mindre, eller rättare sagt, försök att inte övermöblera utan lägg även tankearbete på att skapa tomrum. Vi behöver kunna pausa blicken i en inredning för att känna lugn. Samtidigt behöver vi samla ihop den av samma anledning och då är vissa komponenter extra viktiga. 

I veckans avsnitt pratar vi mer om det, tar upp några av våra läsarfrågor och ger dig dessutom de fem F:en, frågorna du bör ställa dig vid möblering av ett rum.

Vi följer upp som vanligt med illustrerande exempel på Instagram.

God lyssning

Marie och Frida

2023-02-24
Länk till avsnitt

Vi gästas av Lovisa Furubo

Poddens första gäst är ingen mindre än Lovisa Andersson som brinner för byggnadsvård, återbruk och DIY. I början av pandemin köpte hon och sambon en sliten skola utanför Kalmar som de tillsammans med hennes pappa har renoverat nästan enbart med återbruk. I vårt samtal delar hon med sig av sina tips och lärdomar, berättar var hon finner sin kreativitet och ork samt massvis med annat såklart!

Både oss och Lovisa hittar du på Instagram, @kanslafornuftpodd @Lovisafurubo 

Tack för att du lyssnar

Frida  och Marie

2023-02-10
Länk till avsnitt

Stilleben och Arrangemang

Stilla sinnet vid ett stilleben. 

Vi mår bra av vila blicken på något vackert och i avsnitt åtta pratar vi om att gruppera istället för att sprida ut. 

Vi tipsar om hur du kan arrangera föremål på olika platser i hemmet, hur du kombinerar material och nivå för att skapa harmoni OCH vi pratar om det gyllene snittet. Vi reder inte ut begreppet för det behövs det sannerligen både penna och papper till! Däremot följer vi upp med många härliga illustrerande exempel på Instagram @kanslafornuftpodd

Välkommen till säsong två av Känsla och Förnuft, om du tycker om det vi gör prenumerera gärna på podden och betygsätt.

2023-01-24
Länk till avsnitt

Kuddar kuddar kuddar

Kuddar och inredning går hand i hand, textilierna gör inredningen men glöms ibland bort? eller nog är det så att funktionen är det som prioriteras. Att kunna sitta skönt i olika lägen, att kunna förvara saker, sova gott osv. Textilierna och inte minst kuddarna ÄR både funktion och färgsättning, komfort, värme och ljuddämpning och inte minst det som sätter det där personliga uttrycket som vi vill åt. 

Sista avsnittet för säsongen, vi önskar er en mjuk, varm och go JUL och ett Gott Nytt så hörs vi igen 2023.

Om du tycker om det vi gör prenumerera gärna på podden och betygsätt.

Du hittar oss på Instagram och Facebook

Tack för att du lyssnar!

2022-12-02
Länk till avsnitt

En good enough Jul

Att spela in på distans för första gången och att bota dagar av oro med ett förlösande skratt. Ja, det blir inte alltid som man har tänkt sig men kanske blir det good enough, kanske kan vi låta julen i år bli just good enough. Tagga ner, sänka ribban och välja ut några saker som känns viktiga och fokusera på dem.  Avsnitt sex handlar om julmys i all enkelhet, att vara tillsammans och i nuet i synnerhet.

Om du tycker om det vi gör prenumerera gärna på podden och betygsätt.

Du hittar oss på Instagram och Facebook .

Tack för att du lyssnar!

2022-11-18
Länk till avsnitt

Färg och färglära

Färg är fantastiskt och med en skvätt färglära i bagaget så blir det lättare att veta hur du kan kombinera olika kulörer och våga mer vad gäller kontrasterande accenter. Vi reder ut dom olika begreppen, kulör, valör, mättnad, nyans och harmoni. Att färg påverkar oss vet vi och med ?rätt? kulör på ?rätt? plats skapas bättre förutsättningar för att varva ner eller öka vår energi.

Om du tycker om det vi gör prenumerera gärna på podden, betygsätt och följ oss på Instagram @kanslafornuftpodd för mer tips och inspo.

2022-11-03
Länk till avsnitt

Höstmys och snällhet

I avsnitt fyra kan vi inte prata nog om snällhet, omhuldande och vikten av att sänka kraven på sig själv och även andra. Att ladda batterierna genom att göra mindre, att sova och mysa mer. Vi tipsar om vad som kan skapa den där goa och varma stämningen hemma som vi behöver nu när mörkret smyger sig på och när världsläget är som det är. Var snäll!

Om du tycker om det vi gör prenumerera gärna på podden, betygsätt och följ oss på Instagram @kanslafornuftpodd.

2022-10-19
Länk till avsnitt

Tänk hållbart

Vad kan vara positivt med en lågkonjunktur? Varför blir vi mer kreativa när vi har begränsat med resurser? Vårt tredje avsnitt handlar helt och hållet om hållbar inredning, att handla second hand eller närproducerat och att kämpa, kämpa, kämpa med att stå emot frestelser (och att hålla fast vid ett stilspår). Ta på dig den där goa ulltröjan, plugga in podsen och ut och njut av höstens färger!

Om du tycker om det vi gör prenumerera gärna på podden och betygsätt och följ oss på Instagram.

2022-10-10
Länk till avsnitt

Det skaver

I veckans avsnitt blir det mycket prat om skav; skönt och oskönt skav. Vi pratar också om att ringa in sin stil, behov och drömmar inför förändring hemma. Detta för att ha förutsättningarna att göra förnuftiga och hållbara val.

Instagram @kanslafornuftpodd bjuder vi på några av våra stilspår, så kallade moodboards, inför förändringar vi har gjort och önskar göra.

Nu kör vi!

2022-10-01
Länk till avsnitt

Vilka är vi?

Varför ännu en podd om inredning? Hur hamnade vi här? Vilka är vi?  Vårt första avsnitt handlar om mod, att ha roligt och viljan att dela med oss av kunskap, erfarenheter och tips när det kommer till inredning. Vi vänder oss till dig  som söker efter den där sköna känslan hemma, som kanske tappat den röda tråden och till dig som känner att det skaver lite både här och där. I säsongens första avsnitt reder vi ut begreppen ?villhöver? och ?behöver?. Innerligt välkommen! 

Följ gärna podden på Instagram: @kanslafornuftpodd

2022-09-22
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.