Sveriges 100 mest populära podcasts

Stormens öga

Stormens öga

I Stormens öga zoomar vi in på händelserna som berört några av Sveriges mest kända människor inom både finans och politik. Hur gick tankarna under några av livets mest definierande timmar? Och hur förändrade det framtiden?   Reportrar och programledare: Karin Grundberg Wolodarski och Johanna Lundsgård Producent: Viktor Ahldén Mixning och ljudläggning: Patricio Samuelsson Ansvarig utgivare: Peter Fellman. Kontakt redaktionen: [email protected] Annonsförfrågningar: [email protected]

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pod.space/ogonblicket

Avsnitt

Martin Kragh: "Jag var den där som fick en flygel i huvudet"

I det sista avsnittet för säsongen gästar Rysslandskännaren Martin Kragh Stormens öga. 

Kriget i Ukraina gjorde honom till en av landets mest efterfrågade experter. Samtidigt vändes hans eget liv upp och ned när han diagnosticerades med cancer i bukspottskörteln. 

I podden berättar Martin Kragh hur han mår i dag, om kriget i Ukraina, men också om sin kritik mot att Handelsbanken knutit Åsa Linderborg till sin tv-satsning.

2024-05-30
Länk till avsnitt

Günther Mårder ? så blev han Sveriges snålaste man

I Stormens öga berättar Günther Mårder, tidigare vd för Aktiespararna och Företagarna som i dag är sin egen och även kolumnist i Dagens industri, om resan till att koras till Sveriges snålaste man. Ett epitet som inte bara har varit positivt.

 ?Det kanske hade varit bättre att kallas stjärnförvaltaren eller aktieproffset?, säger han. 

Günther Mårder berättar också om sina bästa spartips ? och bjuder på sång.2024-05-16
Länk till avsnitt

Annika Winsth: "När vi är riktigt stressade är vi flockdjur"

Måndag den 16 mars 2020 skakas Sverige och världen skakas av ett nytt virus som sprider sig snabbt. Samma dag har Nordeas chefsekonom Annika Winsth blivit hemskickad från banken.

?Jag känner en oro och obehag som eskalerar. Det kryper i kroppen helt enkelt och jag vet inte riktigt var jag ska ta vägen.?

Samtidigt är hennes 19-åriga son fast på andra jorden, på Bali på väg till Filippinerna.

?De stänger sina gränser. De vaktar människor med k-pist, de stänger in folk på flygplatsen i karantän och det känns väldigt olustigt och jag inser att han måste hem. Han måste hem nu.?2024-05-02
Länk till avsnitt

Charlotta Faxén: "Jag började gå till en privat bankman när jag var tolv."

I det nya avsnittet av podden "Stormens öga" berättar fondförvaltaren Charlotta Faxén om hur ett mystiskt brev blev startskottet för henne livslånga passion för placeringar. Hon avfärdar också  soft girl-trenden som går ut på att kvinnor ska ta det lugnt och helst inte jobba. 

?De kommer ångra sig?, säger hon. Och så delar hon med sig av ett viktigt investeringstips.
2024-04-18
Länk till avsnitt

Karl Hedin och jaktbrottshärvan: ?Den delen av mitt liv har de förstört?

I det nya avsnittet av podden ?Stormens öga? berättar industrimannen Karl Hedin om den uppmärksammade jaktbrottshärvan. Sågverksmiljardären misstänktes och åtalades för att ha jagat varg illegalt, något han flera år senare friades för. 

Nu berättar han för första gången att han samtidigt drabbades av en allvarlig och obotlig sjukdom, som han genomgick stamcellsbehandling för 2020.

?Man blir aldrig frisk från det där?, säger Karl Hedin.


Reportrar och producenter:
Johanna Lundsgård & Karin Grundberg Wolodarski

Klippning
Christopher Fabes & Kyle Rosén

Musik
Patricio Samuelsson

Ansvarig utgivare
Peter Fellman
2024-04-04
Länk till avsnitt

Lars Strannegård: "Kan man lita på betyg överhuvudtaget?"

I veckans avsnitt berättar Handelshögskolan i Stockholms rektor Lars Strannegård om det uppmärksammade beslutet att förändra antagningen till skolan. Studenter måste framöver både ha bra betyg och minst 1,25 poäng på högskoleprovet. 

?Det är tragiskt att det behöver göras?, säger Lars Strannegård, som själv aldrig skrivit högskoleprovet.

Reportrar och producenter:
Karin Grundberg Wolodarski
Johanna Lundsgård

Klippning
Christopher Fabes

Musik
Patricio Samuelsson

Ansvarig utgivare
Peter Fellman

2024-03-21
Länk till avsnitt

Mats Qviberg: ?Jag kan inte lägga mig ner i snön och frysa ihjäl.?

Finansmannen Mats Qviberg öppnar upp om den traumatiska dagen som kunde blivit den sista i hans liv. I Di Weekends podd Stormens öga berättar han hur han plötsligt fick svårt att andas och säckade ihop i skidspåret när det var 24 minusgrader.
?Jag tror tyvärr att HQ-processen satte igång en del sjukdomar.?

Reporter
Johanna Lundsgård

Producent
Viktor Ahldén

Klippning och musik
Patricio Samuelsson

Ansvarig utgivare
Peter Fellman 
2024-03-07
Länk till avsnitt

Rune Andersson och affären som skapade ett imperium

I veckans Stormens öga berättar Rune Andersson om den affär som la grunden för MellbyGård, köpet av Getinge tillsammans med Carl Bennet 1989. Han berättar också om sina drivkrafter, och sina bästa råd för att lyckas. Hur han ser på att Carl Bennet är så mycket mer förmögen. Vi fångar också in den misslyckade försäljningen av Academedia.

Reporter
Karin Grundberg Wolodarski

Producent
Viktor Ahldén

Klippning & musik
Patricio Samuelsson

Ansvarig utgivare
Peter Fellman
2024-02-22
Länk till avsnitt

Karin Bodin: ?Mardrömmen var att bageriet skulle brinna upp?

I Di Weekends podd Stormens öga berättar Karin Bodin, koncernchef och vd för Polarbrödsgruppen, om den stora branden på bageriet i Älvsbyn sommaren 2020.
Karin Bodin vaknade på natten av att hennes man fick ett telefonsamtal. När han frågade ?Är den stor??, trodde hon först att en släkting fått en stroke.
?Den största mardrömmen ur ett företagsperspektiv var ju just att bageriet i Älvsbyn skulle brinna upp. Men det kändes fullständigt otroligt att en sån sak skulle kunna hända.?
I bara nattlinne och kofta åkte hon tillsammans med Polarbröds vd Anders Johansson från Umeå till Älvsbyn.

Karin Bodin, den femte generationen i familjeföretaget, berättar om rädslan att branden skulle innebära slutet för Polarbröd.
2024-02-08
Länk till avsnitt

?Anders Borg är envis som en gris? - Mikael Odenberg

I Di Weekends podd Stormens Öga beskriver moderaten Mikael Odenberg hur han sensommaren 2007 fick ett dokument av finansdepartementet, som han ombads att läsa. Det innehöll kraftiga besparingsplaner inom försvaret, något som enligt  honom inte hade förankrats med försvarsdepartementet. 

Reporter 
Karin Grundberg Wolodarski

Producent 
Viktor Ahldén

Musik & klippning
Patricio Samuelsson

Ansvarig utgivare
Peter Fellman
2024-01-25
Länk till avsnitt

Pensionsjättens kamp mot Svenskt Näringsliv - Sara McPhee

Pensionsjätten SPP kunde gått omkull 2010 när bolaget blev stämda av Svenskt Näringsliv. Dåvarande vd Sarah McPhee satte hela karriären på spel när hon tog beslutet att ta fallet till rätten.
?Jag vet vad det innebär att få Svenskt Näringslivs toppar emot sig?, säger hon i podden Stormens öga.

Reportrar 
Johanna Lundsgård & Karin Grundberg Wolodarski

Producent
Viktor Ahldén

Klippning & musik
Patricio Samuelsson

Ansvarig utgivare
Peter Fellman
2024-01-04
Länk till avsnitt

Drogskandalen på Avanza - Rikard Josefson

Ett anonymt tips satte igång en cirkus av narkotikahundar, drogtester och ryktesspridning på Avanza. I podden Stormens öga berättar Avanzas tidigare vd Rikard Josefson om drogskandalen som skakade bolaget.
Samtidigt varnar han för ödesdigra konsekvenser i näringslivet när gängkriminaliteten tar sig in företagen via anställdas droganvändning.
?Jag tror inte att vi är på väg åt rätt håll?, säger han om utvecklingen.

2023-12-14
Länk till avsnitt

Spelet bakom kulisserna när Alliansen splittrades - Annie Lööf

När Annie Lööf förhandlade fram Januariavtalet efter valet 2018 blev hon utsatt för grova hot, vilket ledde till att maken bad henne lämna politiken. Det berättar hon i Di Weekends podd Stormens öga.

?Hatet och hotet åt upp mig lite inifrån. För första gången i mitt liv kände jag ångest. Jag har svårt att andas, hade svårt att sova och tappade lusten över politiken?, säger hon.

2023-11-30
Länk till avsnitt

Va fan får Svenskt Näringsliv för pengarna? - Leif Östling

Hans uttalande ?Va fan får jag för pengarna?? i Uppdrag granskning ledde till att han slutade på Svenskt Näringsliv, men det är inte enda gången som Leif Östlings uttalanden fått uppmärksamhet. I Stormens öga berättar den tidigare Scania chefen om hur citat i Uppdrag granskning förändrade hans liv, hur Svenskt Näringsliv skulle kunna spara en hel del pengar och varför han dök upp i en högerextrem Youtube-kanal. 

Reporter
Karin Grundberg Wolodarski

Producent
Viktor Ahldén

Klippning och musik
Patricio Samuelsson


2023-11-23
Länk till avsnitt

Succéinvesterarens olycka ? ?En millimeter från att dö? ? Susanne Najafi

Susanne Najafi är en av Sveriges mäktigaste techinvesterare. I Di Weekends podd Stormens öga berättar hon om den allvarliga olycka 2009, där hon var en millimeter från att dö.
?Jag kunde inte lyfta mina armar. Då förstod jag att något var skumt i kroppen?
2023-11-02
Länk till avsnitt

Blodproven som skapade ett miljardföretag ? Lars Lannfelt

Läkaren, forskaren och entreprenören Lars Lannfelt beskriver den händelsen som utgjorde hans forskningsgenombrott inom Alzheimers sjukdom. Han fick tips om en sjuk familj i Umeå, åkte dit och tog blodprover. Idag är hans medicinföretag värt runt 20 miljarder kronor och han är själv mångmiljardär. ?Det ger vissa friheter?, säger han.

Bioarctics antikropp Lecanemab bromsar utvecklingen av Alzheimers sjukdom och har nyligen blivit godkänt i USA och Japan.
2023-10-19
Länk till avsnitt

Sven Hagströmer: ?Jag har aldrig förlåtit mig själv?

Finansmannen Sven Hagströmer berättar om en avgörande händelse som nästan kostade honom livet. ?Jävla idiot, hur fan kan du göra en sådan här sak?, frågar sig Sven Hagströmer när han tänker tillbaka på flygkraschen i april 2014.
2023-10-05
Länk till avsnitt

Magdalena Andersson: ?Det är vansinne, hänsynslöst och oförlåtligt.?

I premiären av Stormens öga berättar Magdalena Andersson om dygnet när hon får beskedet att Ryssland har invaderat Ukraina.
Samtalen från Zelenskyj, svängningen i Natofrågan och råden från bollplanket Göran Persson.
2023-09-21
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.