Sveriges 100 mest populära podcasts

Konstnären

Konstnären

Samtal och debatt om konsten och konstnärers roll i samhället med Robert Stasinski, chefredaktör tidningen Konstnären. Varje månad bjuds nya gäster in för att samtala om konstnärers sociala, ekonomiska och politiska villkor parat med samtida kulturdebatter och aktuella ämnen. Podden produceras av Konstnärernas Riksorganisation/AB Svensk Konstnärsservice.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

shows.acast.com/konstnarenpodcast

Avsnitt

Konstpolitisk årskrönika

Avsnitt 4 är en konstpolitisk årskrönika, med Konstnärernas Riksorganisations ordförande Sara Edström och Jon Brunberg som är pressansvarig och kulturpolitisk på organisationen. Vi lyfter flera frågor under samtalet såsom konstnärlig frihet, det nya MU-avtalet, sammanslagningen av kulturmyndigheter och det stundande EU-valet.


Mer om konstpolitik: https://www.kro.se/konstpolitik/


Konstnärernas Riksorganisation i Almedalen 2023: https://kro.se/nyheter/kro-i-almedalen-2023/


Sammanslagningen av Kulturrådet och Konstnärsnämnden: https://kro.se/nyheter/stora-risker-vid-sammanslagning-av-kulturmyndigheter/


Konstnärernas Riksorganisation på Folk och Kultur: https://www.kro.se/nyheter/kro-pa-folk-och-kultur-2024/


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-30
Länk till avsnitt

Konst, kallbad och kollektiva aktioner

Konstnären Cristian Quinteros Soto berättar om sitt konstnärskap och sina verk som inkluderar nakenbad, kallbad och kollektiva aktioner och möten. Detta avsnitt kopplar an till det nysläppta numret av Konstnären om konstnärlig hälsa och välbefinnande. Cristian har till detta nummer genomfört ett av sina utomhusverk, Badsäsongen, som består i kollektivt, naket vinterbad. I samtalet går vi in i Cristians verk och tankar kring hälsa, kropp, faderskap och konst. I hans praktik utforskas kollektiva erfarenheter, minnen, mellanförskap, omsorg liksom platser för kollektiv nakenhet. Cristian Quinteros Soto är utbildad på Mejan i Stockholm och har de senaste åren ställt ut på bland annat Tensta konsthall, Valstakonst liksom Handelshögskolan i Stockholm, som vi tar upp i samtalet. Omslagsbilden är tagen av Sara Mac Key.


Vill du stödja podden och tidningen är det enkelt att teckna en årsprenumeration här!


Läs mer om Cristian Quinteros Soto här!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-14
Länk till avsnitt

Klassperspektivet i konsten

Vi talar klass med konstnären och kritikern Sonia Hedstrand och graffiti- och konsthistorikern Jacob Kimvall. I avsnittet adresserar vi vår egen sociala klass, talar om konstnärers brödjobb, konstutbildningens roll i klasskomplexet, gatukonstens klassperspektiv, och allmän, svensk medelklasstress. Programledare Robert Stasinski, chefredaktör Konstnären. Producerad av Konstnärernas Riksorganisation.


Läs Sonia Hedstrands artikelserie kring arbetsförhållanden för konstnärer här och här!


Prenumerera på Konstnären här!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-06
Länk till avsnitt

Hur mår den konstnärliga friheten i Sverige?

Det första extra långa avsnittet tar tempen på den konstnärliga friheten. Diskussion mellan kritikern Mårten Arndtzén, utredaren Pelle Amberntsson, konstjuristen Katarina Renman Claesson, och Konstnärens chefredaktör Robert Stasinski. I avsnittet lyfts frågor om censur och politisk korrekthet, definitionen av museum, staten och offentligheten, instrumentalisering och politisering av konst, rapporten Så Fri är konsten?, armlängds avstånd, AI och sociala media och mycket annat.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-28
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.