Sveriges 100 mest populära podcasts

Pengar och Politik

Pengar och Politik

Tankesmedjan Arena Idés ekonomipodcast med Elinor Odeberg och Silvia Kakembo.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pengarochpolitik.podbean.com

Avsnitt

9. Faktaresistens och strejkrätt

Vad är en tankesmedja egentligen? Varför är det viktigt att kunna vidta sympatiåtgärder? I det här avsnittet gästar German Bender, utredningschef på Arena Idé, för att prata om tankesmedjornas roll och konflikten mellan IF Metall och Tesla.  Vi tar även en närmare titt på Timbros numera ganska utskällda rapport ?Efter Tesla?. Rapporten presenterar 7 långtgående förslag på en försvagad konlifkträtt. Spoiler alert: Vi håller inte med.
2024-02-27
Länk till avsnitt

8. Det är lätt att hata bankerna

Storbankerna gjorde rekordvinster i år. Det gjorde de förra året också. Mäktigt att få slå sitt eget rekord tycker flera direktörer på SEB, Handelsbanken och Swedbank. Det tycker inte vi.  Är det verkligen av naturen givet att storbankerna ska få göra stora vinster på kundernas bekostnad? Behövs det mer konkurrens i banksektorn eller borde vi bara ersätta dem med en stark statlig bank? Silvia undrar om det om det är lite för lätt att hata bankerna. Elinor söker deltagare till ett nytt ränteuppror.

2024-02-14
Länk till avsnitt

7. Pappa Metall och mamma Kommunal

Förra veckan meddelade LO:s ordförande Susanna Gideonsson, som andra kvinna på posten i LO:s 125-åriga historia, att hon avgår. Borde LO-grytan saltas med lite identitetspolitik? I detta avsnitt rankar vi vilka frågor som vi tycker att nästa ordförande borde sätta tänderna i.

2024-01-31
Länk till avsnitt

6. Göran Persson och finansvalparna på Wall Street

Hur ska vi se på skuld kontra skatt? Är det rimligt att låna till försvaret men inte till välfärden? Och vem ska pröjsa för kalaset?

Elinor och Silvia lär dig allt i du behöver veta om det finanspolitiska ramverket, och diskuterar om det är en låg statsskuld eller bostäder till rimlig kostnad som vi ska lämna över till nästa generation.

2024-01-17
Länk till avsnitt

5. Den frånvarande finansministern

Julen är här och inne i poddstudion på Barnhusgatan är förberedelserna i full gång. Julskinka ska griljeras, priser ska granskas och moralkakor ska bakas. Till vårt julfirande är alla inbjudna. Men en gäst saknas vid bordet. Var är Elisabeth Svantesson egentligen? Varför är hon så osynlig trots den ekonomiska krisen? Vi får helt enkelt lajva finansminister själva.

2023-12-20
Länk till avsnitt

4. Fler lokförare, färre influencers

Allt färre ska försörja allt fler. Men hur oroliga ska vi vara för den demografiska utvecklingen, och varför ses inte invandringen som en tillgång i ljuset av en åldrande befolkning? Hör hur Elinor blev Kinas idealmedborgare och varför Silvia nojar inför pensionen. Och varför du helst ska skaffa ett halvt barn till.

2023-12-06
Länk till avsnitt

3. Kan Keynes göra comeback?

Vem tar 40 spänn för bränt kaffe? Tjänsteinflationen sitter i men inflationen är påväg ned. Fred och klimatomställning kan skydda oss från nya prischocker men då måste staten börja investera igen.

Elinor funderar på om klimatfrågan borde betraktas som en krigsekonomi och Silvia ska köpa jodtabletter.

2023-11-21
Länk till avsnitt

2. Julklappsteslan måste komma fram

Har Elon Musk fuckat med fel fackförbund? Svenska fack har inlett en strejkvåg som kan sprida sig globalt. I avsnittet siar vi om kollektivavtalens framtid. Vad kan Tesla lära av Toys'R'Us och varför ville Klarnas vd inte vara front-man för att paja den svenska modellen. Silvia känner sig patriotisk och Elinor har tröttnat på fackens kundtilltal.   Har du önskemål på ämnen, kommentarer eller frågor? Maila Elinor på [email protected]
2023-11-08
Länk till avsnitt

1. Vem blir aprik i Dyrtider?

Arena Idés ekonomipodcast är tillbaka. Nu med vår chefsekonom Elinor Odeberg och Silvia Kakembo som guidar dig med trygg hand genom den ekonomisk-politiska tyckonomin. I det första avsnittet av Pengar och Politik lär du känna oss. Vi pratar om Elinors nya bok Dyrtider som kom ut i handeln tidigare i höst. Hur hänger inflation och krig ihop och varför är räntan fel vapen för att bekämpa prisökningar? Är prisregleringar kommunism? Vi får även ett revolutionerande tips från Silvia som sparar både tid och pengar.   Har du önskemål på ämnen, kommentarer eller frågor? Maila Elinor på [email protected]
2023-10-24
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.