Sveriges 100 mest populära podcasts

Pengar och Politik

Pengar och Politik

Tankesmedjan Arena Idés ekonomipodcast med Elinor Odeberg och Silvia Kakembo.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pengarochpolitik.podbean.com

Avsnitt

17. Tempen på svensk ekonomi - vi har alla siffror

Den svenska EP-valvakan var ett hav av ledsna fascister och dansande miljöpartister - men inte nere på kontinenten. Vi tar några korta snabba om vad valresultatet säger om det politiska landskapet i Europa. Men den stora frågan i dagens avsnitt är hur det egentligen går för svensk ekonomi. Inflationen är låg men arbetslösheten hög. Hur det rimligt är det att en megakändis kan sätta sig på Riksbankens räntesänkarbroms? Vi gör även ett kort nedslag i vårdstrejken innan vi går på sommaruppehåll. Vi ses igen i höst!

2024-06-19
Länk till avsnitt

16. Har EU blivit ett vänsterprojekt?

EU-valet, eller "EP-valet" som nördar som Elinor säger, närmar sig med stormsteg. Men varför är det så svårt att skapa intresse för EU? I detta avsnitt borrar vi i aktuella valfrågor, risken för en Swexit och hur engagemanget för EU har gått från att vara en högerfråga till att bli en vänsterfråga. Plus: allt du behöver veta om kronan versus euron.

Har du en drömgäst i Pengar och Politik? Eller har du en fråga till oss? Hör av dig till [email protected]

2024-06-05
Länk till avsnitt

15. Har det finanspolitiska ramverket tjänat oss väl?

Idag står vi inför utmaningen att göra ett roligt och lättförståeligt avsnitt om det finanspolitiska ramverket! Det må låta tekniskt, men handlar i grunden om rättvis finansiering av gemensamma behov. I podden benar vi ut djungeln av VA-system, stambanor, bygg och restaureringar som utgör den utgiftspuckel som Sverige står inför - och hur mycket dyrare allting blir om inte staten öppnar plånboken. Men vi börjar med en avstickare till LO-borgen där en ny ordförande valts på kongressen i helgen.

2024-05-22
Länk till avsnitt

14. Peak produktivitet

Ökad produktivitet är avgörande för att samhällets välstånd ska växa. Men kommer ett sjuttioelfte jobbskatteavdrag höja svensk produktivitet? Regeringens produktivitetskommission har släppt sitt första betänkande och vi utvärderar förslagen. Är det inte dags att vi unnar oss en arbetstidsförkortning? Och om vi höjer blicken, är evig produktivitetstillväxt ens möjlig? Vi frågar oss också när ska AI börja ta hand om disken istället för att göra kulturarbetare arbetslösa.

2024-05-08
Länk till avsnitt

13. Ärvda pengar är bra att ha

Forskaren Jesper Roine vill inte reducera ojämlikheten till korta sound bites. Sverige är bäst i klassen på ojämlikhet - eller sämst i klassen på jämlikhet kanske. I alla fall när vi tittar på takten i vilken klyftorna ökar. Men hur hamnade vi här? Elinor samtalar med Sveriges ledande ojämlikhetsforskare för att svara på den frågan, men svaret visar sig vara betydligt mer komplext än debatten låter påskina. Jesper Roine är professor i nationalekonomi på Handels, ledamot i Finanspolitiska rådet och författare till boken Därför är ojämlikheten viktig ? om rika, fattiga och alla däremellan.

2024-04-24
Länk till avsnitt

12. Hellre sjukförsäkring än ättestupa

Det finns synnerliga skäl att stärka inkomstbortfallsprincipen. Regeringen har aviserat att den går vidare med skarpare tidsgränser i både arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen. Men att diskutera socialförsäkringar är en djungel av begrepp. Vi vill gärna lyfta blicken lite och tillåta oss själva att vara lite ideologiska. Är inte ättestupan en rätt oattraktiv samhällsmodell? 

Ett älskat inslag i podden gör även comeback. Vad säger 390 dig? Veckans siffra är tillbaka!

2024-04-10
Länk till avsnitt

11. Överlever civilsamhället Tidölaget?

Attackerna på civilsamhället - vi har hela listan. Stöd till etniska föreningar, fredsrörelsen, folkbildningen och fackligt bistånd dras in. Men vad är det som motiverar högerpartiernas åtstramningar? Och vilka konsekvenser får nedskärningarna för Silvias kanotlag?

Vi pratar även om varför begreppet "barnfattigdom" är lite missvisande.

2024-03-27
Länk till avsnitt

10. Spökboll i vårdkrisens Sverige

Varsel, underskott och anställningsstopp hägrar i den svenska sjukvården. I detta avsnitt benar vi ut vårdkrisen och vad den beror på. Är det effektiviseringar som är svaret, eller mer resurser?

Silvia frågar sig om det är okej att belasta vården med en spökbollsskada och Elinor vill höja skatterna. Dessutom pratar vi om Silvias nyutkomna bok om påverkan och opinionsbildning.

2024-03-13
Länk till avsnitt

9. Faktaresistens och strejkrätt

Vad är en tankesmedja egentligen? Varför är det viktigt att kunna vidta sympatiåtgärder? I det här avsnittet gästar German Bender, utredningschef på Arena Idé, för att prata om tankesmedjornas roll och konflikten mellan IF Metall och Tesla.  Vi tar även en närmare titt på Timbros numera ganska utskällda rapport ?Efter Tesla?. Rapporten presenterar 7 långtgående förslag på en försvagad konlifkträtt. Spoiler alert: Vi håller inte med.
2024-02-27
Länk till avsnitt

8. Det är lätt att hata bankerna

Storbankerna gjorde rekordvinster i år. Det gjorde de förra året också. Mäktigt att få slå sitt eget rekord tycker flera direktörer på SEB, Handelsbanken och Swedbank. Det tycker inte vi.  Är det verkligen av naturen givet att storbankerna ska få göra stora vinster på kundernas bekostnad? Behövs det mer konkurrens i banksektorn eller borde vi bara ersätta dem med en stark statlig bank? Silvia undrar om det om det är lite för lätt att hata bankerna. Elinor söker deltagare till ett nytt ränteuppror.

2024-02-14
Länk till avsnitt

7. Pappa Metall och mamma Kommunal

Förra veckan meddelade LO:s ordförande Susanna Gideonsson, som andra kvinna på posten i LO:s 125-åriga historia, att hon avgår. Borde LO-grytan saltas med lite identitetspolitik? I detta avsnitt rankar vi vilka frågor som vi tycker att nästa ordförande borde sätta tänderna i.

2024-01-31
Länk till avsnitt

6. Göran Persson och finansvalparna på Wall Street

Hur ska vi se på skuld kontra skatt? Är det rimligt att låna till försvaret men inte till välfärden? Och vem ska pröjsa för kalaset?

Elinor och Silvia lär dig allt i du behöver veta om det finanspolitiska ramverket, och diskuterar om det är en låg statsskuld eller bostäder till rimlig kostnad som vi ska lämna över till nästa generation.

2024-01-17
Länk till avsnitt

5. Den frånvarande finansministern

Julen är här och inne i poddstudion på Barnhusgatan är förberedelserna i full gång. Julskinka ska griljeras, priser ska granskas och moralkakor ska bakas. Till vårt julfirande är alla inbjudna. Men en gäst saknas vid bordet. Var är Elisabeth Svantesson egentligen? Varför är hon så osynlig trots den ekonomiska krisen? Vi får helt enkelt lajva finansminister själva.

2023-12-20
Länk till avsnitt

4. Fler lokförare, färre influencers

Allt färre ska försörja allt fler. Men hur oroliga ska vi vara för den demografiska utvecklingen, och varför ses inte invandringen som en tillgång i ljuset av en åldrande befolkning? Hör hur Elinor blev Kinas idealmedborgare och varför Silvia nojar inför pensionen. Och varför du helst ska skaffa ett halvt barn till.

2023-12-06
Länk till avsnitt

3. Kan Keynes göra comeback?

Vem tar 40 spänn för bränt kaffe? Tjänsteinflationen sitter i men inflationen är påväg ned. Fred och klimatomställning kan skydda oss från nya prischocker men då måste staten börja investera igen.

Elinor funderar på om klimatfrågan borde betraktas som en krigsekonomi och Silvia ska köpa jodtabletter.

2023-11-21
Länk till avsnitt

2. Julklappsteslan måste komma fram

Har Elon Musk fuckat med fel fackförbund? Svenska fack har inlett en strejkvåg som kan sprida sig globalt. I avsnittet siar vi om kollektivavtalens framtid. Vad kan Tesla lära av Toys'R'Us och varför ville Klarnas vd inte vara front-man för att paja den svenska modellen. Silvia känner sig patriotisk och Elinor har tröttnat på fackens kundtilltal.   Har du önskemål på ämnen, kommentarer eller frågor? Maila Elinor på [email protected]
2023-11-08
Länk till avsnitt

1. Vem blir aprik i Dyrtider?

Arena Idés ekonomipodcast är tillbaka. Nu med vår chefsekonom Elinor Odeberg och Silvia Kakembo som guidar dig med trygg hand genom den ekonomisk-politiska tyckonomin. I det första avsnittet av Pengar och Politik lär du känna oss. Vi pratar om Elinors nya bok Dyrtider som kom ut i handeln tidigare i höst. Hur hänger inflation och krig ihop och varför är räntan fel vapen för att bekämpa prisökningar? Är prisregleringar kommunism? Vi får även ett revolutionerande tips från Silvia som sparar både tid och pengar.   Har du önskemål på ämnen, kommentarer eller frågor? Maila Elinor på [email protected]
2023-10-24
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.