Sveriges 100 mest populära podcasts

Jag vet vad du skrev...

Jag vet vad du skrev...

"Jag vet vad du skrev..." är en podcast i intervjuformat som ger lyssnarna en möjlighet att komma nära författare och deras författarskap. Här kan man nörda ner sig i skrivprocessen, tankarna bakom berättelserna och ta del av författarnas skrivarvardag på djupet. Denna podcast är skapad för alla som gillar litteratur och skrivande eller bara vill uppleva skapandets magi från första parkett. Samtalet leds av författaren Denise Rudberg och producent är Lisen Andréasson Florman. Podcasten görs av produktionsbolaget Oh la la Sound.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podcasters.spotify.com/pod/show/jvvds

Avsnitt

11. ?som författare så är man antingen en oljemålare eller akvarellmålare? - Mats Strandberg

.
2024-02-18
Länk till avsnitt

10. Malin Haawind

Malin Haawind är just nu aktuell med en historisk romantrilogi som ges ut på Piratförlaget och som inleddes med De kom från öar 2021, följdes upp med Och havet gav igen 2022, och sista delen In mot stenig strand som gavs ut i september 2023. Med inspiration från hennes mormor och morfars liv skriver Malin Haawind berättelsen om en familj som gör en folkhemsresa, från små kustsamhällen på öarna Gotland och Tjörn, till den moderna industristaden Södertälje. Huvudpersoner är Dagmar och Holger, som träffas när han kommer som sjöman till Slite där hon jobbar som spritkassörska på Hotell Slitebaden. Den tredje huvudpersonen är havet - ständigt närvarande, det som de lever nära och av, som sätter mat på bordet, men som ständigt påminner öborna om deras litenhet, och om att livet är skört. Hösten 2024 kommer nästa bok, Dagdåd - en historisk roman om Malin Blomsterberg, Ellen Keys hushållerska och alltiallo. En berättelse om arbetets och psykets gränser, om klass och litteraturens kraft. Malin Haawind har tidigare skrivit fyra fackböcker ? Dra åt helvete, Sluta skrik för fan, Ät din jävel och Satans skit ? som förutom svordomar i titlarna har det gemensamt att de handlar om sådant som ligger människan och vardagen nära ? känslan skam till exempel. Malin är även verksam som redaktör, översättare och skrivarkurslärare. Malin talar också om familj som är ett bärande tema i hennes böcker, samt om hennes egen relation till sina romankaraktärer. Samt hur en bok föds och om vikten av att göra fel innan man hittar rätt i skrivandet.
2024-02-04
Länk till avsnitt

9. ?jag skrev dag och natt i tre månader? - Sigge Eklund

Välkomna till det nionde avsnittet av "Jag vet vad du skrev"! Vi är glada över att ha författaren Sigge Eklund som vår gäst denna vecka.

I detta avsnitt delar Sigge med sig av sina tankar om författarskapet och ger oss en närmare titt på sin senaste bok, "Gruppen". Spännande nog avslöjar han även sin dröm om att bli filmregissör och hur den nu har blivit verklighet!

Med en imponerande bibliografi, inklusive den självbiografiska romanen "Det är 1988 och har precis börjat snöa" samt debuten "Synantrop", tar Denise Rudberg oss med på en fascinerande resa genom Sigges tankar och den litterära världen.

Vem är egentligen Sigge Eklund? Hur förhåller han sig till sitt skrivande? 

Koppla av och utforska allt detta och mer i ett avsnitt fyllt med insikter och berättelser. Ha en fantastisk lyssning!  

#JagVetVadDuSkrev #SiggeEklund #Gruppen #Podcast

2024-01-28
Länk till avsnitt

8. "läsning är inandningen & skrivande är utandningen" - Flora Wiström

.

2024-01-21
Länk till avsnitt

7. "fick jag en idé till en unik mordmetod" - Jonas Moström

Välkomna till det sjunde avsnittet med författaren och läkaren Jonas Moström!

Jonas Moström debuterade 2004 som författare och har sedan dess skrivit 18 böcker med inriktning på deckargenren. Hans spännande berättelser fokuserar på att utforska konflikter, med huvudkaraktärerna Nathalie Svensson och Johan Axberg som olika men perfekt matchade pusselbitar.

I samtalet med Denise delar Jonas sin resa som författare och läkare, och hur han ser på skrivandet som ett sätt att tillfredsställa behovet av spänning i samhället. Han anser att deckare fungerar som en källa till adrenalinkickar och verklighetsflykt, vilket i sin tur bidrar till bättre hälsa.

Följ med och upptäck Jonas Moströms passion för berättande och hur han balanserar sitt yrke som läkare med skapandet av spännande deckare. 

Härlig lyssning! 

2024-01-07
Länk till avsnitt

6. "plötsligt slår det mig, Raoul Wallenberg" - Ingrid Carlberg

Välkommen Ingrid Carlberg, författare, journalist och medlem av Svenska Akademien! Från sina rötter som journalist debuterade hon 2002 inom barn- och ungdomslitteratur. En mångsidig författare som har utforskat genrer, från prisbelönta biografier om Raoul Wallenberg till verk om Alfred Nobel och antidepressiva läkemedel.

Nu i rampljuset med "Marionetterna" (2023), fortsätter Carlberg att skildra aktuella samhällsfrågor. En imponerande karriär som inkluderar Augustpriset och ett hedersdoktorat visar hennes engagemang för litteraturen och komplexiteten i mänskliga erfarenheter.

Hur började skrivandet för Ingrid och vad inspirerade henne att skriva om Raoul Wallenberg?

Härlig lyssning!

2023-12-31
Länk till avsnitt

5. "samma rum, samma whiteboard" - Hjorth & Rosenfeldt

I det femte avsnittet har vi den framstående författarduon Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt som gäster hos Denise Rudberg.

Varför avslutar de serien med "Skulden man bär"? Under samtalet belyser de sitt skrivande och den kreativa processen, och lyssnarna får insikt i duons rutiner och beslutet att göra detta till den sista boken i Sebastian Bergman-serien.

Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt, har inte bara skrivit kriminalromaner tillsammans utan har även imponerande bakgrund inom film och tv-produktion. Hjorth är manusförfattare, regissör och en av grundarna till produktionsbolaget Tre Vänner, medan Rosenfeldt är skapare till SVT-serien Bron och Netflixserien Marcella. 

Hur skiljer sig deras arbete när de skriver böcker jämfört med att skapa för film?

Ett avsnitt som ger lyssnarna en närmare titt på författarduons tankar och arbete. Missa inte detta inspirerande samtal! 

2023-12-28
Länk till avsnitt

4. "Jag har blivit tyst" - Agnes Lidbeck

I avsnittet "Jag har blivit tyst" är Agnes Lidbeck, en framstående författare, gäst hos Denise Rudberg. 

Så varför har Agnes Lidbeck ?blivit tyst?? Under samtalet diskuteras skrivandet och den kreativa processen, och lyssnarna får insikt i Agnes Lidbecks rutiner och varför hon har blivit tyst. 

Agnes Lidbeck, född 1981 och bosatt i Stockholm, är inte bara en framstående författare utan även analytiker på Svenska Institutet. Trots sitt dagliga arbete och andra kreativa projekt ser Agnes sig själv främst som författare. 
Hennes romandebut "Finna sig" från 2017 blev en stor succé och belönades med Borås Tidnings debutantpris. Uppföljarna, "Förlåten" (2018) och "Gå förlorad" (2019), välkomnades varmt av både kritiker och läsare. Nu aktuell med "All min kärlek?. Utöver författarskapet och analytikerarbetet balanserar Agnes sitt liv som mamma till tre barn. 

Ett avsnitt som ger lyssnarna en närmare titt på författarens tankar och arbete. Missa inte detta!

2023-12-17
Länk till avsnitt

3. "skriver man om musik och är svensk, det finns inget större än ABBA" - Jan Gradvall

I det tredje avsnittet av "Jag vet vad du skrev" utforskar vi skrivandet hos den framstående svenska musikjournalisten Jan Gradvall. 

Gradvall, en respekterad journalist och författare, tar oss med på en resa genom hans karriär, inklusive starten med punkfanzinet "Jörvars Gosskör" och hans 25 år som journalist för Dagens Industri. Aktuell med biografin "Vemod undercover" om ABBA, beskriver Gradvall boken som en sammanflätning av hans tidigare skriverier om musik. Han kallas ibland "popprofessorn" när han delar med sig av sin musikexpertis i TV4 Nyhetsmorgon. 

Gradvall, som belönats med Publicistklubbens Stora Pris, tar en unik infallsvinkel när han skriver om musik och har startat "Swedish Music Hall of Fame". Avsnittet utforskar varför det blev just Gradvall som skrev om ABBA och vilken unik synvinkel han har på musikskrivande. 

Lyssna med oss på denna fascinerande resa in i musikjournalistikens värld!

2023-12-10
Länk till avsnitt

2. "ren lycka, det var sån lycka" - Lena Andersson

I det andra avsnittet av "Jag vet vad du skrev..." - har vi nöjet att ha författaren och skribenten Lena Andersson som vår gäst. Andersson, känd för sina framstående litterära verk och skarpa skrivstil, delar insikter om sitt skrivande och kreativa processer. Vi diskuterar även hennes senaste bok, "Studie i mänskligt beteende", som fångar vardaglig interaktion på ett levande sätt och utforskar mänsklighetens olika nyanser. Lyssna nu för en fördjupande inblick i Lena Anderssons tankar och erfarenheter. 

2023-12-03
Länk till avsnitt

1. "fått en kristallhjärna" - Lars Kepler

I det första avsnittet av "Jag vet vad du skrev..." får vi en närmare titt på författarduon Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, även kända som Lars Kepler. Paret, som är gifta, delar sin erfarenhet av att skriva tillsammans och avslöjar hemligheterna bakom sina framgångsrika deckare och spänningsromaner, inklusive den välkända serien om kriminalkommissarie Joona Linna med titlar som "Hypnotisören" och "Sandmannen". Deras böcker, översatta till flera språk, har blivit internationella bästsäljare.

Nu aktuella med en ny pseudonym, Alex Ahndoril, presenterar de den första boken i en ny spänningsserie, "jag kommer att hitta nyckeln?". Paret, som tidigare skrivit under sina egna namn, har under Lars Keplers pseudonym mottagit flera priser och utmärkelser inom deckargenren.

I avsnittet diskuteras även deras samarbete som gifta författare, deras skrivplats och konceptet "kristallhjärna," vilket ger lyssnarna en fascinerande inblick i författarparets arbetsprocess och deras unika kreativa dynamik.

2023-11-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.