Sveriges 100 mest populära podcasts

Den hållbara hjärnan

Den hållbara hjärnan

Välkommen till vår podcast ?Den hållbara hjärnan?. Häri kombinerar vi insikter från den senaste hjärnforskningen med vår moderna livsstil för att ge dig förståelse för hjärnan och dess begränsningar. När vi får förståelse för detta blir det enklare att fatta hjärnsmarta beslut och skapa en mer hållbar mental vardag med ökad energi och ökat välmående.

Genom insikter om hur hjärnan fungerar blir det enklare att sätta en riktning framåt för förändring och personlig utveckling, som är kopplad till det som är viktigt för just dig och ingen annan. Genom att ta kontroll över dina tankar får du också kontroll över ditt beteende och ditt liv.

Så, är du redo att ta kontroll över dina tankar, ditt beteende och påbörja resan till den du verkligen vill vara? Få extra inspiration och motivation för ett bättre mentalt mående? Då är denna podcast för dig. Häng med från början och utforska vägen mot en mer hållbar och stark hjärna!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

shows.acast.com/6581bfb705fe7800150c0ce1

Avsnitt

17. ACT: Nyckeln till hållbar mental hälsa på jobbet och livet i stort

I det här avsnittet kommer vi dyka ner i världen av Acceptance and Commitment Therapy, även känd som ACT. Vi kommer utforska hur denna metod kan hjälpa oss skapa en mer hållbar hjärna på jobbet och i livet i stort. 


ACT är en terapiform som fokuserar på att öka psykologisk flexibilitet, genom att lära sig acceptera saker som de är, utan att kämpa emot dem. ACT rekommenderar att man accepterar och sedan fokuserar på att ta steg i rätt riktning, mot sin vision och sina önskade mål och göra det i synk med sina värderingar. 


Vi kommer in på hur ACT kan användas för att skapa sinnesro, hållbarhet och ett ökat mentala välmående - på jobbet men också i våra dagliga liv och relationer i stort.


Det här är en episod du inte vill missa!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-29
Länk till avsnitt

16. Att undvika utmattningssyndrom: Så skapar du en motståndskraftig hjärna

Välkomna till ännu ett avsnitt av 'Den Hållbara Hjärnan'!


I det här avsnittet kommer vi att dyka ner i ett alltmer påtagligt problem - utmattningssyndrom och hur vi kan bygga motståndskraft för att undvika att hamna där. Med tanke på att hälften av dagens sjukskrivningar relaterar till psykisk ohälsa och åtta av tio känner av stress på jobbet, är det tydligt att detta är en angelägen fråga.


Vi börjar med att definiera vad utmattningssyndrom faktiskt är och vilka dess huvudsakliga symptom är. 

Sedan fördjupar vi oss i hur detta syndrom utvecklas och vilka olika faser det kan gå igenom. Det är viktigt att förstå processen för att kunna förebygga och hantera det effektivt.


Vi diskuterar olika strategier för att undvika utmattningssyndrom och bygga upp vår motståndskraft och rusta våra hjärnor att hantera stress och utmaningar på ett mer konstruktivt sätt.


Dela gärna med er av dessa verktyg - tillsammans kan vi förebygga den mentala ohälsan och öka välmåendet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-22
Länk till avsnitt

15. Att förstå neuropsykiatriska diagnoser: Från ADHD till Autism

I dagens avsnitt av "Den hållbara hjärnan" utforskar vi världen av neuropsykiatriska diagnoser (NPF).


Enligt senaste forskningen har dessa diagnoser blivit allt vanligare. Men vad innebär egentligen dessa diagnoser och hur påverkar de individer i deras vardag?


För att utforska detta närmare är det viktigt att förstå både symptomen och de möjliga fördelarna som kan komma med dessa diagnoser. I detta avsnitt går vi djupare in i vad ADHD och autism är, vilka fördelar de kan innebära och hur exekutiva funktioner spelar en avgörande roll. Så häng med när vi utforskar den fascinerande världen av neuropsykiatriska diagnoser och deras inverkan på vår vardagliga tillvaro.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-15
Länk till avsnitt

14. Serotonin: Den hemliga ingrediensen för självförtroende och välmående

Välkomna till ett nytt spännande avsnitt av vår podd, där vi dyker djupt ner i ett ämne som berör oss alla - vårt må-bra hormon, serotonin.


Har du någonsin undrat över kopplingen mellan serotonin och vår mentala hälsa? Eller hur serotoninet påverkar vår status och självförtroende?


Idag kommer vi att utforska dessa frågor och ge dig konkreta tips för att balansera dina serotoninnivåer och bygga en mer hållbar hjärna. Vi kommer också ge tips för hur en chef och ledare på en arbetsplats kan göra för att få andra att må bra och känna motivation.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-08
Länk till avsnitt

13. Oxytocin: Nyckeln till välmående och starka relationer

I detta avsnitt utforskar vi den kraftfulla rollen som oxytocin spelar i att forma och stärka våra relationer både i hemmet och på arbetsplatsen. Vi kommer att förklara fördelarna med oxytocin, varför vi får påslag av det och vad som händer om vi får för höga doser av oxytocinpåslag.


Vi dyker in i hur detta "kärlekshormon" påverkar våra känslomässiga band, sociala interaktioner och delar praktiska tips för att öka dess närvaro i våra liv för att främja hälsosamma och harmoniska relationer.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-01
Länk till avsnitt

12. Bygg en starkare hjärna med Hjärnsmartmetoden - i sju steg!

I det tolfte avsnittet av vår podd dyker vi ner i Annika's banbrytande bok "Hjärnsmart - enkla steg för en starkare hjärna ?". Vi utforskar hur hjärnan fungerar och avslöjar de sju nyckelstegen för att skapa en stark, hållbar och frisk hjärna.


Genom att gå igen stegen i

?Hjärnsmartmetoden? delar vi med oss av de verktyg du behöver för att bygga upp mental hälsa och välmående både hemma och på jobbet.


Häng med oss när vi utforskar de praktiska strategierna för en sundare hjärna!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-25
Länk till avsnitt

11. Reglera ditt nervsystem för en lugnare vardag

Välkommen till vårt senaste avsnitt av Den hållbara hjärnan!


I dag dyker vi djupt ner i konsten att reglera ditt nervsystem för att skapa en lugnare och mer harmonisk vardag. Vi kommer att utforska det sympatiska och parasympatiska nervsystemet och hur de påverkar vår kropp och vårt sinne.


För att hjälpa dig på vägen kommer vi att dela med oss av tre kraftfulla tips för att lugna ner ditt sympatiska nervsystem och återställa balansen i din dagliga tillvaro.


Så häng med när vi utforskar vägen till ett lugnare och mer harmoniskt liv!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-18
Länk till avsnitt

10. Hur du kan förändra ditt och andras beteende med nudges & sludges ...

Välkommen till dagens avsnitt där vi ska prata om nudging - hur man kan förändra beteenden på ett enkelt sätt. Ibland vet vi vad vi borde göra, som att äta mer frukt, träna och tvätta händerna när vi har varit på toaletten, men ändå gör inte alla det.


Hur kan man då lättast förändra beteenden?

Vi ska titta närmare på vad nudging är. Vi ska också kika på varför vi människor ibland gör motsatsen till vad vi vet är bäst för oss.

Vi tar också upp hur företag och samhället använder nudging för att påverka våra val, från vad vi äter till hur vi shoppar.


Slutligen ger vi tre enkla tips för hur du kan nudga dig själv mot bättre beteenden. Så häng med när vi utforskar hur små "knuffar" kan göra stor skillnad i vårt vardagsliv!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-11
Länk till avsnitt

9. Träning för hjärnan: Hur fysisk aktivitet påverkar vårt mående & vilken träningsform är bäst?

Välkommen till dagens avsnitt av vår podcast, där vi dyker in i världen av fysisk träning och dess otroliga effekter på våra hjärnor.

Vi utforskar kopplingen mellan motion och mental hälsa och diskuterar vilken träningskombination som är mest gynnsam för att främja vårt emotionella och mentala välmående. Vi dyker särskild in i yogans värld och ser vilka effekter den har på våra hjärnor och vårt mående.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-04
Länk till avsnitt

8. Hacka smärtfiltret: Att förstå och hantera smärta

I det här avsnittet ska vi prata om hur vi kan förstå och hantera långvarig smärta.


Ibland kan vi uppleva långvarig smärta, yrsel eller illamående och anta att det är ett resultat av en kronisk sjukdom eller skada. Forskning och erfarenhet har dock visat att smärta kan bero på att vårt smärtfilter inte fungerar optimalt - det filter som normalt reglerar hur vi uppfattar och reagerar på smärta och andra fysiologiska signaler. Detta innebär att även om det inte finns någon direkt skada eller sjukdom, kan vi tolka vanliga stimuli som smärtsamma eller obehagliga. Det kan leda till upprepad eller långvarig upplevelse av smärta, yrsel eller illamående utan någon tydlig medicinsk förklaring. Genom att förstå denna möjliga dysfunktion i smärtfiltret kan vi närma oss dessa symtom på ett annorlunda sätt och utforska metoder för att återställa balansen och minska obehaget.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-25
Länk till avsnitt

7. SCARF-modellen: Förstå hur vår hjärna reagerar i sociala situationer

I veckans avsnitt pratar vi om hur vi kan förbättra våra relationer både i vardagen och på jobbet, genom att förstå hur våra hjärnor fungerar.


Först och främst är det bra att reflektera över: Hur brukar jag göra för att skapa bra och djupa relationer med andra?


För många handlar det om att lyssna, ställa frågor, vara närvarande och ge positiv feedback. Dessa små handlingar kan verkligen göra skillnad och fördjupa våra band med andra.


Vår hjärna är gamla, den är inte anpassad till vår moderna tid och alla de sociala interaktioner vi hela tiden befinner oss i. Hjärnans övergripande mål o är att hålla oss vid liv genom att identifiera potentiella hot och belöningar. Den reagerar oftast starkare på hot än belöningar, vilket har varit avgörande för vår överlevnad. Det här tar oss till SCARF-modellen, som beskriver fem sociala situationer där vi människor är extra känsliga för just sociala hot.


När vårt sociala status eller självständighet hotas, går vår hjärna in i kamp-eller-flykt-läge. Men när våra sociala behov är tillfredsställda, hamnar vi i belöningsläge, där vi blir mer kreativa och utvecklas bättre. Genom att förstå SCARF-modellen kan vi skapa en miljö runtomkring oss och en arbetskultur där alla kan växa, må bra och utvecklas utan att oavsiktligt skapa stressiga situationer.


Hjärnforskningen har förändrat hur vi ser på relationer, och SCARF-modellen erbjuder en praktisk guide för att skapa en positiv miljö runtomkring oss med bra och djupa relationer. Genom att tillämpa detta kan vi skapa en atmosfär där varje person känner sig trygg och uppmuntrad att växa både personligen och på jobbet.


Det här vill du inte missa :-)


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-18
Länk till avsnitt

6. Sov dig stark: Sömnen är avgörande för vårt välmående - här är de bästa tipsen för bättre sömn

I detta avsnitt av vår podcast tar vi oss an den avgörande faktorn för välmående: sömnen. Vi pratar om sömnens roll för att bygga en stark hälsa i vardagen med välbefinnande och delar praktiska tips för att förbättra sömnkvaliteten. Från att skapa en avslappnande sömnrutin till att skapa bra vanor och gynnsam sovmiljö! Det är de små förändringar som kan göra stor skillnad för din sömnkvalitet. 

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-12
Länk till avsnitt

5. Tallriksmodellen för hjärnan: Så kan du balansera ditt mentala näringsintag

Att ta hand om kroppen med hjälp av kunskap om kost och motion är för många en självklarhet. Men att ta hand om hjärnan är inte lika prioriterat.


I det här avsnittet pratar vi om vad hjärnan behöver för att orka och må bra. Vi går in på ?Tallriksmodellen för hjärnan? som kan fungera som en guide för att bygga en starkare och mer hållbar mental hälsa.


På engelska kallas modellen för ?The healthy mind platter? och den är ursprungligen skapad av psykiatriprofessorn Dan Siegel vid UCLA School of Medicine i USA, tillsammans med kollegan David Rock, doktor i neurovetenskap vid Middlesex University i Storbritannien.


Det här vill du inte missa :-)


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-05
Länk till avsnitt

4. Bryt mönstret: Hur du undviker att älta negativa tankar

Avsnittet "Bryt mönstret: Hur du undviker att älta negativa tankar" fokuserar på strategier för att hantera och undvika negativa tankemönster.


Vi presenterar konkreta tips för att bryta cykeln av överanalyserande och fastna i destruktiva tankeloopar. I en värld präglad av osäkerhet och ovisshet erbjuder avsnittet verktyg för att skapa mer hållbara och stärkande tankar.


Dessa verktyg är inte bara till nytta för den personliga utvecklingen utan kan även tillämpas i ledarskapssammanhang för att navigera genom både egna och andras tankar på ett konstruktivt sätt.


Lyckat till på din resa mot "den hållbara hjärnan"


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-29
Länk till avsnitt

3. Utmana dina etablerade vanor: Din resa mot hållbar livsstilsförändring

Vi är i början av 2024, en bra tid att skapa hållbara förändringar i våra liv. Trots detta kämpar många med att bryta gamla vanor och införa något nytt. Enligt en studie lyckas endast 14 % hålla fast vid sina nyårslöften efter två år.


I detta avsnitt vill vi utmana detta och hävda att det kan vara lättare att skapa nya rutiner än att ändra befintliga vanor. Det beror på att det är enklare att skapa nya hjärnkopplingar än att ändra befintliga.


Vi kommer att presentera en metod från B.J. Fogg, författaren till "Tiny Habits". Fogg har utbildat företag globalt i mänskligt beteende.

Du kommer att få konkreta tips om hur du skapar nya rutiner och beteenden. Genom att använda Foggs metod kan du enkelt implementera förändringar i ditt liv.


Det här avsnittet vill du inte missa!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-22
Länk till avsnitt

2. Så reglerar du dina signalsubstanser - dopamin, serotonin och oxytocin

I det här avsnittet pratar vi om hur du kan reglera dina signalsubstanser. Vi lägger fokus på dopamin, serotonin och oxytocin för att förklara hur du kan bygga en hållbar hjärna. Det vill du inte missa. Välkommen till avsnitt 2.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-14
Länk till avsnitt

1. Din hållbara hjärna: Nycklar till mentalt välmående

Hej och välkommen till vår nya podd "Den hållbara hjärnan". I det här avsnittet kommer vi att presentera oss själva lite närmare samt berätta om hur hjärnan fungerar och att den inte är anpassad till vår modern livsstil. Du kommer att få tre konkreta tips för hur du kan bygga en hållbar hjärna 2024, som orkar och kan prestera över tid. Det här vill du inte missa. Välkommen!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-04
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.