Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Dokumentär

P3 Dokumentär

Sveriges största podd om vår tids mest spännande och viktiga händelser. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3dokumentar

Avsnitt

Ny: Saddam Hussein, Irakkriget och jakten på massförstörelsevapen

När USA anklagar Irak och dess diktator Saddam Hussein för att utveckla massförstörelsevapen, får svensken Hans Blix i uppdrag att åka dit och hitta dem. Men USA verkar ha bestämt sig för att invadera.

FN vill se bevis för att ställa upp med en internationell styrka. I USA ökar trycket på president George W Bush att gå i krig oavsett vad FN säger. Det blir en dramatisk tid med stora förändringar i Mellanöstern, som ska påverka hela världen.Medverkande:Hans Blix, chef för FN:s vapeninspektörer.Waleed Nesyif, boende i Bagdad.Anders Ask, SR.Cecilia Uddén, SR.Jan Guillou, journalist, författare, debattör.John Bolton, FN-ambassadör.Lawrence Wilkerson, stabschef utrikesdepartementet.Åsne Seierstad, journalist.En dokumentär av: Simon Moser.Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten.År: 2023.
2023-02-02
Länk till avsnitt

Dödsolyckan i Lillhärdal

Från 2016. En sensommardag i augusti 2012 körs 11-åriga Emma ihjäl i Lillhärdal. På crossmotorcykeln sitter byns utpekade värsting. Sorgen vänds snart till hat mot honom och hans familj.

En dokumentär av: Maria Hansson Botin.Producent: Robert Barkman.År: 2016.
2023-01-26
Länk till avsnitt

Ny: Hockeymordet i Västerås

Hockeyspelaren Peter Karlsson blir knivhuggen med 64 hugg på väg hem från krogen i Västerås.

Det är natten till lördag den 11 mars 1995 som den 29-årige ishockeyspelaren Peter Karlsson hittas svårt skadad på en cykelbana i centrala Västerås. Men gärningsmannen kan inte vara långt borta.Ett anonymt tips pekar mot en 19-årig man med kopplingar till ett lokalt nazistgäng.Eftersom det inte finns några vittnen till händelsen kommer mycket att handla om motivet och vad som egentligen ledde fram till brutala dådet. I 19-åringens lägenhet hittar man förutom en morakniv även en spruta och ampuller med rysk text och ett flygblad med texten Homosexuella förtjänar inte att leva.Den misstänkte 19-åringen hävdar självförsvar på grund av sexuella närmanden och målet går hela vägen till Högsta domstolen.Medverkande:Curt Lundmark, vän till familjen, tidigare förbundskapten Tre Kronor. Peter Jakobsson, vän och tidigare lagkamrat. Anders Pommer, polis, spaningsroteln. Sven Åke Hammar, polis, yttre befäl. Görel Granström, docent i rättsvetenskap som forskat om hatbrott.Lisa Thors, bartender som jobbade på utestället som Peter Karlsson besökte.Mikael Söderberg, gäst på utestället.Göran Johansson, glasmästare som först hittade Peter Karlsson. Av: Marcus Ytter.Producent: Paloma Vangpreecha.Publicerad: 2023.
2023-01-19
Länk till avsnitt

90-talskrisen, räntechocken och bankkraschen

Från 2008, nu i högre ljudkvalitet. Den 19 november 1992 faller den svenska kronan. Det blir början till slutet för en av de värsta ekonomiska kriser som Sverige någonsin genomgått.

Under tiden som krisen rasade som värst höjdes räntan till 500 procent och en av Sveriges största banker försvann efter den stora fastighetskraschen. Över en halv miljon människor blev arbetslösa och tusentals företag gick i konkurs. P3 Dokumentär träffar personerna som tog de avgörande besluten för staten, bankerna och framtiden.Producerat av Gustav Edman. Det här är en förkortad version. Avsnittet gjordes av Onekligen media, år 2008.
2023-01-12
Länk till avsnitt

Ny: Deepwater Horizon ? oljekatastrofen i Mexikanska golfen

En helt vanlig dag på oljeriggen Deepwater Horizon utvecklar sig till katastrof. Gas exploderar och riggen börjar brinna. Elva personer försvinner, många skadas och händelsen får förödande konsekvenser för miljön.

Oljeriggen Deepwater Horizon har en mängd säkerhetsfunktioner som ska garantera att den kan klara de påfrestningar som djuphavsborrning innebär. 2010 är den placerad vid oljekällan "Macondo well" som arbetarna kallar "källan från helvetet". Det är ett extremt svårt ställe att borra på och flera av medarbetarna på plattformen tycker att arbetsledarna och BP som driver borrningarna har börjar tumma på säkerheten. I april händer det som ingen tror kan hända.Medverkande:Douglas Brown: maskinchef Deepwater Horizon.Leo Lindner: borringenjör Deepwater Horizon.Mark Schlefstein: reporter The Time Picayune/The Advocate.Carl Safina författare och ekolog.Mitch Jurisich ostronodlare Louisiana.Ginna Lindberg, utrikes chef Sveriges Radio, fd USA-korrespondent.Meccah Boynton Brown, anhörig.Ett program av: Anna Gjöres.Producent: Paloma Vangpreecha.Publicerad: 2023.
2023-01-05
Länk till avsnitt

Svenska kuppen mot scientologerna

Från 2013. När Zenon Panoussis i Sverige publicerar delar av Scientologikyrkans hemliga dokument startar han en kedja av händelser som till slut får Vita Huset i Washington att reagera.

Vi berättar historien om hur svenska scientologer turades om att bevaka sina skrifter på Riksdagens kansli för att försöka förhindra att andra läste dem, när de enligt svensk lag blivit offentliga.Hör också hur Robert Dam, dansk avhoppare efter 20 år inom Scientologin, beskriva hur han som hög scientolog bryskt upptäckte den mörka sidan i kyrkan efter att ha hamnat i onåd.P3 Dokumentär berättar också hur den svenska regeringen till slut tvingades ge efter för de amerikanska påtryckningarna.Av: Anton Berg.Publicerad: 2013.
2022-12-29
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Vikingar

Gustaf Skarsgård väcker vikingarna till liv! I poddramat Vikingar hör du om episka slag, orädda upptäckare och politiska intriger från vikingatidens guldålder.

Med inspiration från fornnordiska och isländska sagor berättar SR i dramatiserad form de fantastiska historierna om Ragnar Lodbrok, Gudrid Thorbjörnsdotter, Ingegerd Olofsdotter och Harald Hårdråde. Gustaf Skarsgårds inläsning varvas med en skådespelare som agerar huvudperson, intervjuad som i en modern dokumentär. Vikingatiden har sällan känts så nära våra dagar som här.
2022-12-26
Länk till avsnitt

Ny: Rumänmorden och mästerrymmaren Ursut

Med lakan och smör som hjälpmedel rymmer han från Sveriges säkraste fängelser: Norrköping, Hall och Kumla. Han ska senare komma att skjuta två poliser och bli rikskänd. Det här är historien om Ioan Ursut.

I media beskrivs han som en av Sveriges farligaste brottslingar med rykte om sig att vara hemlig agent, ligga bakom rumänmorden och att ha mördat en maffiamedlem.Det hela börjar sommaren 1986 när en död kropp flyter upp i Sydhamnen i Helsingborg. Senare hittar polisen ytterligare två mördade personer. Media skriver om de så kallade rumänmorden. Snart riktas misstankarna mot de dödas landsman: Ioan Ursut.Medverkande:Leif Lindgren, polisinspektör och spaningschef.Ulf Kristiansson, journalist.Björn Kastebring, polis.Björn Eriksson, dåvarande rikspolischef.Marten Imandi, fd intagen som rymde ihop med Ursut.Kenneth Gustafsson, fd tillsynsman på Kumla.Katarina Kallings, fängelsehistoriker (läs mer om Ursut hos Sveriges Fängelsemuseum.)En dokumentär av: David Ohlsson.Producent: Jon Jordås.Publicerad: 2022.
2022-12-22
Länk till avsnitt

Svenska kärnvapenprogrammet

Från 2008, nu i högre ljudkvalitet. Efter Andra världskriget börjar även mindre stater att utveckla och forska kring kärnvapen, och Sverige är inget undantag. Men forskningen hålls hemlig.

Av: Kristoffer Hansson. Ursprungligen publicerad: 2008.
2022-12-15
Länk till avsnitt

Ny: Hotellbranden och den hemliga polisfällan

En mordbrännare slår till i Gävle och anrika Grand Central Hotell sätts i brand. Sovande hotellgäster fly för sina liv. Alla tror att fallet kommer förbli olöst men i tysthet pågår en unik polisoperation med hemliga undercoveragenter.

Hotellbranden 2005 är en av Gävles värsta brandkatastrofer; chockade i bara underkläder flyr hotellets gäster ut ur byggnaden som senare rasar. Några blir fast på en rökfylld innergård och en polis är själv nära att omkomma när han ska rädda liv. Gärningsmannen, en småkriminell Uppsalabo, är säker på att han aldrig kommer åka fast. Livet leker; han får en ny vän, bjuds på lyxresor och erbjuds ett spännande jobb där man kan tjäna rejält med svarta pengar.  Han har ingen aning om att han är omgiven av poliser som jobbar undercover på Rikskrim.För P3 Dokumentär erkänner nu gärningsmannen för första gången sitt brott och berättar hur den hemliga polisoperationen ledde honom rakt i fällan.Medverkande:Jonas - dömdes till tio års fängelse för grov mordbrand. Mikael Hammarstrand - då vice chefsåklagare i Gävle, nu rådman vid Gävle tingsrätt. Gunnar Falk - advokat. Per Ringqvist - då brandmästare Gästrike Räddningstjänst. Niclas - polis Gävle. Timo Rukanen - polis Gävle. Mats Enqvist - hotellgäst. Louise Engqvist - hotellgäst. Frida Carlsson - hotellgäst. Peter Nilsson - hotellgäst. Anders Selin - hotellgäst .Av: Pernilla Wadebäck/ Tredje Statsmakten Media.  Producent: Lars Truedson/Tredje Statsmakten Media.  Exekutiv producent: Tove Palén/ Sveriges Radio.  Ansvarig utgivare: Sabina Schatzi/ Sveriges Radio.  År: 2022. 
2022-12-08
Länk till avsnitt

Spionfallet på kinesiska ambassaden

Från 2015. En man av grips Säpo och misstänks vara agent åt den kinesiska underrättelsetjänsten i Stockholm. Fallet avslöjar hur Kina kartlägger och förföljer oppositionella som flytt till Sverige.

Det handlar om grov olovlig underrättelseverksamhet ett brott mot rikets säkerhet. Ärendet, som av Säpo betraktas som ett högnivåfall, landar tillslut på regeringens bord och det som står på spel är Sveriges relation till Kina.Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld.Exekutiv producent: Amanda Rydman.Kinesiska ambassaden valde att inte lämna någon kommentar till detta program.Publicerad: 2015.
2022-12-01
Länk till avsnitt

Ny: Terrorgruppen Al-Shabab och galleria-attentatet

Det som skulle vara helt vanlig lördagsshopping förvandlas till en kamp för överlevnad. Terrorn pågår i flera dagar inne i gallerian. Flera svenskar hamnar mitt i kaoset.

Dådet mot Westgate shoppingcenter i Nairobi blir landets största terrorattack på många år. En dag som i Kenya för alltid kommer att vara synonym med en ny våg av islamistisk terror. En attack som skulle ha varit slut på några timmar, men som kommer att fortgå i flera dagar. Polis och militär kommer i förvirring att beskjuta varandra. Ett stort antal människor dödas och ännu fler skadas. Medverkande: Loi Awat, student som hamnade i attacken. Sadia Ibrahim, radiopresentatör som hamnade i attacken. Gisela, Röda Korset-anställd som hamnade i attacken. Svante, FN-anställd som hamnade i attacken. John-Allan Namu, journalist hos Africa Uncensored. Johan Ripås, utrikeskorrespondent SVT. En dokumentär av: Robin Jonsson. Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-11-24
Länk till avsnitt

Giftskandalen i Hallandsåsen

Från 2007, nu i högre ljudkvalitet. Planen var en tågtunnel vid gränsen mellan Halland och Skåne. Men det giftiga medlet Rhoca-Gil läckte ut i omgivningen, ut i grundvattnet.

En dokumentär av: Kristofer Hansson. Publicerad: 2007.
2022-11-17
Länk till avsnitt

Ny: Unabombaren ? geniet som blev terrorist

Brevbomber exploderar runt om i USA. Till en början verkar måltavlorna vara olika universitet och flygplatser. Bomberna dödar och sprider skräck. FBI står handfallna.

Så småningom dras USAs största dagstidningar in i bombterroristens nät. Han tvingar dem att publicera ett samhällskritiskt manifest och hotar med fler dödliga bomber. Gärningsmannen är extremt försiktig och av allt att döma smart. Genismart skall det visa sig. Han lyckas hålla sig undan i nästan 20 år. Men allt förändras en dag när gärningsmannens egna familj känner igen hans formuleringar i manifestet, som tidningen publicerat. Och jakten på USAs värsta terrorist intensifieras.Medverkande: David Kaczynski, Ted Kaczynskis bror.Linda Patrik, Ted Kaczynskis svägerska.Jamie Gehring, granne med UNA-bombaren.Jim Freeman, FBI-agent.Max Noel, FBI-agent.James R Fitzgerald, FBI-profilerare.Gary Wright, UNA-bombarens offer.John Zerzan, anarkist och UNA-bombarens vän.Don Graham, tidningschef på Washington Post.Leonard Downie, redaktör på Washington Post.En dokumentär av: Emelie Svensson.Producent: Tove Palén.Tekniker: Agnes CasselI redaktionen ingick: Andres Kriisa
2022-11-10
Länk till avsnitt

Neurosedynet och fosterskadorna

Från 2006, nu i högre ljudkvalitet. Det lanserades som det perfekta sömnmedlet. Ett par år senare är skandalen ett faktum: tusentals barn föds med missbildningar för att deras mammor tagit Neurosedyn.

En dokumentär av: Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson. Programmet sändes första gången 12 mars 2006.
2022-11-03
Länk till avsnitt

Ny: Pussy Riot och upproret mot Putin

Fem unga kvinnor med färgglada rånarluvor sjunger en protestsång mot Putin i Moskvas största katedral. De ställs inför rätta och blir symboler för motståndet mot den auktoritäre presidenten.

Det är i februari 2012. Gruppen som tillhör Pussy sjunger: Jungfru Maria, fräls oss från Putin. Deras sång i den stora Frälsarkatedralen leder till en internationellt uppmärksammad rättegång och dom, när tre av medlemmarna döms till hårda straff i Rysslands straffkolonier. Trots förtrycket fortsätter de att protestera med både liv och frihet på spel. Medverkandelista: Lusine Djanyan, Pussy Riot-medlem. Aleksej Knedljakovskij, Pussy Riot-medlem. Fredrik Wadström, kulturjournalist och fd Rysslandskorrespondent, SR.Rebecca Haimi, kulturjournalist SVT. Michael Hjälm, expert på ortodox kristendom. Viktoria Naraxsa, Pussy Riot-medlem. En dokumentär av: Joanna Górecka. Producent: Gustav Asplund / Filt. Exekutiv producent: Jon Jordås / SR. Publicerad: 2022.
2022-10-27
Länk till avsnitt

Vargolyckan på Kolmården

Från 2018. En regnig sommardag när vargguiden Karolina precis som vanligt går in till vargarna på Kolmårdens djurpark kommer hon inte tillbaka.

Söndagen den 17 juni 2012. Den 30-åriga biologen och vargguiden Karolina öppnar dörren och går in till de åtta vargarna. Det är inget ovanligt. Hon följer rutinerna. Hon har känt de här djuren sen de var valpar och är som en mamma för dem.Men tiden går och Karolina dyker inte upp vid zoo-skolan som hon ska öppna för dagen. Hennes kollega Sofie Gejskog får en obehaglig känsla. Man känner att det är nånting liksom. Så då säger jag till min kollega att jag går upp till vargarna, säger Sofie.Det står klart att en människa blivit dödad av vargar för första gången på nästan 200 år i Sverige. Det finns inga kameror, inga vittnen. Exakt vad som hänt är det bara vargarna som vet.Men när polisens förundersökning drar igång visar sig allvarliga brister i arbetsmiljön på Kolmårdens djurpark. Man lyssnar ju och lär av sina äldre kollegor, och om någon säger att det är ingen fara, det här har vi gjort i 30 år. Det är ju klart att man tror på det, säger Karolinas syster Matilda.I P3 Dokumentär om Vargolyckan på Kolmården berättar Karolinas mamma och syster för första gången om händelsen som förändrat deras liv. Ett program av: Ida Lundqvist. Producent: Rosa Fernandez. Avsnittet publicerades första gången år: 2018.
2022-10-20
Länk till avsnitt

Ny: Mordet på Malin i Husum

16-åriga Malin Lindström kliver på bussen. Sedan försvinner hon. När Malin till slut hittas mördad saknas tillräckliga bevis. I ett kvarts sekel väntar familjen och polisen på svar.

Den 23 november 1996 kör Håkan Lindström sin lillasyster Malin till busstationen i Örnsköldsvik. Det blir det sista han ser av henne. Vittnen har sett Malin gå längs Bruksvägen i Husum, vid sidan av en ung man. Men till en början är det ingen som kan eller vill namnge honom. Han ska senare åtalas, men frias.När Malin hittats död läggs hennes jeans i en frys på NFC, Nationellt forensiskt centrum i Linköping. På jeansen finns en liten spermafläck som teknikerna inte kan analysera. I ett kvarts sekel väntar familjen och polisen på att tekniken ska utvecklas så DNA:t ska kunna avslöja mördaren. Fallet ger upphov till osannolika juridiska frågor: är det tillåtet att tvångstopsa någon som redan blivit friad i domstol?Håkan Lindborn, Malins storebror.Rune Lindström, Malins pappa.Karl-Erik Olofsson, fd. polis i Husum.Leif Sundin, polis i Örnsköldsvik.Oisín Cantwell, nyhetskrönikör på Aftonbladet.Ulf Holst, försvarsadvokat.Mats Svensson, överåklagare.Ola Ehrenberg, kalla fall-polis.Marie Allen, rättsgenetikprofessor.En dokumentär av: Linnéa Hjortstam.Producent: Lasse Truedson / Tredje statsmakten.Exekutiv producent: Jon Jordås.Publicerad: 2022.
2022-10-13
Länk till avsnitt

Balibomberna

Från 2019. Paradisön Bali förvandlas till ett helvete när en terrororganisation spränger två nattklubbar på huvudgatan i den populära strandstaden Kuta Beach. 202 personer dör, sex av dem är svenskar.

På en av nattklubbarna har vännerna Mia, Anna och Johanna just träffat ett gäng australiska rugbykillar och de bjuder på drinkar och flörtar när bomben förvandlar stället till en brinnande dödsfälla. De försöker snabbt ta sig ut, men elden hinner ikapp dem och av de tre vännerna är det bara två som hinner undan lågorna. Terrordådet den 12 oktober 2002 är riktat mot västerländska turister som hämnd mot USAs krig mot terror. Den islamistiska terrorgruppen Jemaah Islamiya, med kopplingar till Al Qaida, är ute efter att skapa stor förödelse och döda så många som möjligt. Världen har bara sett början på den våg av terrordåd som ska följa de kommande åren.En dokumentär av: Karin Hållsten.Producent: David Mehr.Publicerad: 2019.
2022-10-06
Länk till avsnitt

Ny: Golden State Killer

En aprildag 2018 grips den 72-årige fd polisen Joseph DeAngelo i sitt hem utanför Sacramento. Han misstänks ligga bakom 13 mord och runt 50 våldtäkter. Gripandet blir kulmen på en 40 år lång jakt.

Under 70-talet sker ett femtiotal våldtäkter runt om i norra Kalifornien. Gärningsmannen som alltid bär mask kallas the East Area Rapist.Några år senare mördas flera par i södra Kalifornien, och mördaren får namnet the Original Night Stalker. Seriemördarens tillvägagångssätt påminner om the East Area Rapist. Men ingen förövare hittas och båda utredningarna blir kalla fall. En av dem som dödas är Cheri Domingo. Hennes dotter Debbie är 15 år då."Under de första 20 åren efter mordet visste jag ingenting om utredningen eller vad som egentligen hade hänt. Och jag trodde inte heller att jag någonsin skulle få veta" säger Debbie Domingo.Men när DNA-tekniken utvecklas uppstår plötsligt nya möjligheter. Det finns rapekits sparade i polisarkiven och med hjälp av släktforskare och genealoger kartlägger polisen gärningsmannens DNA och till slut pekar allt på en 72-årig man.Han har bott i samma villaförort till Sacramento i 30 år och har barn och barnbarn.Joseph DeAngelo verkar förvånad när polisen plötsligt står utanför hans hus. Medverkande:Kris Pedretti, som utsattes av the East Area Rapist.Gay Hardwick, som utsattes av the East Area Rapist.Carol Daly, fd polis i Sacramento.Debbie Domingo, dotter till mördade Cheri Domingo.Anne Marie Schubert, distriktsåklagare i Sacramento.Peter Sjölund, expert på DNA-släktforskning.Ett program av: Anna Gjöres.Producent: Rosa Fernandez.Produktionsår: 2022.
2022-09-29
Länk till avsnitt

Prinsessan Dianas död

Från 2018. När Prinsessan Diana omkommer i en bilolycka i Paris 1997 är hon världens mest kända kvinna och ständigt omgiven av paparazzi-fotografer. Nu börjar jakten på en syndabock.

En dokumentär av: Robin Jonsson. Producent: Lasse Truedson/Tredje Statsmakten. Exekutiv producent: Jon Jordås/SR. År: 2018.
2022-09-22
Länk till avsnitt

Ny: Kevinfallet och de utpekade bröderna

På sommarlovets sista dag 1998 hittas fyraårige Kevin död i vassen i sjön Glafsfjorden i Arvika. Snart misstänker polisen att det som först ser ut som en drunkningsolycka i själva verket är ett mord.

Det finns skador på Kevins kropp som får polisen att misstänka att han utsatts för våld. Till en början utreds anhörigspåret, pedofilspåret och sedan barnspåret. Men ingen verkar ha sett något. Tills en femårig pojke kommer in till polisen och säger att han såg vem som dödade hans bästa kompis Kevin.Robin Dahlén och Christian Karlsson, femåringen och hans två år äldre storebror, kommer att förhöras av polisen ett trettiotal gånger under hösten 1998 och hamnar snart i fokus för polisutredningen. Vad har de egentligen sett? Vet de mer än de berättar?Tillsammans med socialtjänsten och barnpsykologer försöker utredarna få barnen att berätta om vad som egentligen hände den där söndagen i augusti 1998. Och barnen, som först betraktades som vittnen, blev snart polisens huvudmisstänkta. I november 1998 tycks fallet vara löst och polisen Rolf Sandberg säger att Robin och Christian är skyldiga till Kevins död. Det kommer att dröja nästan tjugo år innan någon på allvar ifrågasätter utredningens slutsatser.   Man var ju barnamördare, var det man gick och tänkte. Jag hade mördat ett barn när jag var barn. Och så tänker man: Varför? Vad var det som hände? Hade de några bevis? säger Robin Dahlén.Medverkande:Robin Dahlén, Kevins bästa vän. Weine Dahlén, Robins och Christians pappa. Eva Dahlén, Robins och Christians styvmamma. Annika Karlsson, Robin och Christians mamma. Rolf Sandberg, polis. Sara Landström, psykologiprofessor. Rickard L Sjöberg, docent i neurokirurgi och medicinsk psykologi. Sven Åke Christianson, psykologiprofessor. Dan Josefsson, journalist. Niclas Wargren, åklagare.En dokumentär av: Maria Hansson Botin. Producent: Ida Lundqvist och Tove Palén. Publicerad: 2022.
2022-09-15
Länk till avsnitt

Maskeradligan

Från 2019. De uppträder som snöskottare, joggare, elektriker och i stulna polisuniformer. Rånarna får namnet "Maskeradligan" i media.

I maj 1986 genomförs ett rån mot en värdetransport i Enskede i Stockholm. Rånarna är utklädda till poliser och får med sig ett byte på 3,6 miljoner kronor, vilket gör rånet till dåtidens största i Sverige. Rånaren Axel berättar här för första gången sin historia.Medverkande: Axel - en av de dåvarande medlemmarna i Maskeradligan. Ingvar Hofstedt - dåvarande kriminalinspektör. Lars Göran - ett av ligans rånoffer. Jeanette - ett av ligans rånoffer. Sven Granath - kriminolog. Flera namn i dokumentären är utbytta. Ett program av: Olivia Sandell.Producent: Roger Dackegård / Produktionsbolaget Filt.Exekutiv producent: Jon Jordås.Publicerad: 2019.
2022-09-08
Länk till avsnitt

Ny: Läktarkatastrofen på Hillsboroughstadion

Fotbollsmatchen i England slutar i katastrof. Nästan hundra Liverpoolfans dör på arenan. Och polisen lägger skulden på offren.

Den 15 april 1989 samlas tusentals fotbollssupportrar på Hillsboroughstadion i England för att se semifinalen i FA-cupen. Misstänksamheten mellan fans och poliser är stor redan på förhand. När trängseln blir livsfarlig väljer poliserna länge att hålla nödutgångarna låsta.Medverkande: Tim Knowles, Liverpoolsupporter och matchbesökare. Richie Greaves, Liverpoolsupporter och matchbesökare. Steve Kelley, bror till Mike som dog på stadion. Evelyn Jones, journalist på Dagens Nyheter. Glenn Hysén, fotbollsspelare i Liverpool FC. David Conn, journalist på The Guardian.Phil Scraton, kriminolog och författare. En dokumentär av: Patricia Higson. Producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-09-01
Länk till avsnitt

IT-bubblan på 90-talet

Från 2008. Internet tar svenska folket med storm! Fler och fler surfar och mejlar. Samtidigt stiger börsen explosivt, fram tills mars år 2000. Det var då IT-bubblan sprack.

En dokumentär av: Anton Berg.Ursprungligen publicerad: 2007. Detta är en något förkortad version från 2022, som publiceras i högre ljudkvalitet än det ursprungliga avsnittet.
2022-08-25
Länk till avsnitt

Ny: Bostonbomberna och jakten på terroristerna

En halv miljon åskådare trängs vid Boston Marathon. Då smäller det. Målområdet fylls av rök och skadade människor. De misstänkta terroristerna kommer undan och en våldsam polisjakt drar igång.

Det är en solig vårdag, den 15 april, 2013. Boston Marathon är världens äldsta maratonlopp som fortfarande är igång och löpare från hela världen deltar.I publikhavet, inte långt från mållinjen står Celeste Corcoran och hennes dotter Sydney.När bomberna smäller blir allt vitt. Celeste förstår först inte vad det är som hänt.Poliskommissarie Frank Hughes är hemma i sin trädgård och klipper gräset när bomberna exploderar. Han blir snabbt inkallad och de följande dagarna arbetar han tillsammans med hundratals andra poliser med att hitta gärningsmännen. De söker svaret på frågan vad som ligger bakom det brutala terrordådet.Det visar sig att över 260 människor skadats och tre dött i bombattentatet.Jakten på de skyldiga kommer pågå i flera dagar inför världens ögon.Medverkande: Frank Hughes, Police Major Massachusetts state police.   Jeff Pugliese, Police Sergeant Watertown PD.Celeste Corcoran, åskådare Boston Marathon.Sydney Corcoran, åskådare Boston Marathon.Alex Ashlock, radioprofil WBUR.Stefan Åsberg, utrikeskorrespondent SVT.Sanna Torén Björling, journalist Dagens Nyheter.Ett program av: Karolin Axelsson.Producent: Rosa Fernandez.Produktionsår: 2022.
2022-08-18
Länk till avsnitt

Mordet på Lisa Holm

Från 2018. Lisa, 17 år, jobbar extra på ett café. När dagen är slut smsar hon till sin pappa och går bort mot sin moped. Men hon kommer aldrig hem.

Fallet får enorm uppmärksamhet och Lisa Holm blir det mest googlade namnet under 2015. Missing People deltar i sin största insats dittills.15-åriga Julia som jobbat med Lisa den här söndagen i juni slutade bara fem minuter före Lisa och körde hem på sin moped."Jag tänker ju att, det kunde varit jag om jag hade gått sist." I P3 Dokumentär om mordet på Lisa Holm berättar hennes vänner om de hemska dagarna innan sommarlovet 2015.Den dömde mördaren har blivit attackerad i fängelset i Litauen och avlidit. Det hände 2022, alltså efter att det här avsnittet gjordes. En dokumentär av: Pernilla Wadebäck. Producent: Rosa Fernandez. Publicerad: 2018.
2022-08-11
Länk till avsnitt

Den stora jordbävningen i Haiti

Den 12 januari 2010 inträffar en jordbävning i Haiti. Krafterna kan jämföras med en atombomb och hundratusentals människor begravs i rasmassorna. Landet behöver hjälp och det snabbt.

Det är över 150 år sedan Haiti senast drabbades av en större jordbävning. Det fattiga landet har länge präglats av politisk instabilitet och är allt annat än förberett när de seismiska vågorna skickas ut genom jordskorpan. Byggnader i och runt huvudstaden Port-au-Prince rasar som korthus.15-åriga Melissa Béralus kläms fast bland rasmassorna. Den enda kroppsdel hon kan röra är sin vänstra hand. Med den försöker hon fösa undan stenar för att kunna röra på sitt huvud. Det känns som en evighet. Det enda jag kan tänka är att jag måste vrida på huvudet, annars kommer jag inte att överleva, säger hon.Inom de närmaste dygnen flygs hjälp in från olika delar av världen och snart har rekordsummor samlats in för att stötta Haiti. Hjälparbetare som reser från Sverige möts av lemlästade kroppar och stanken av död. Armar och ben sticker ut mellan resterna av de rasade husen.Hjälpbehovet tycks oändligt. Men det internationella stödet saknar samordning och en del av de goda intentionerna får ödesdigra konsekvenser.Medverkande:Melissa Béralus, boende i Port-au-Prince.Daryl Dofiné, boende i Mariani.Andreas Holmgren, FN-anställd.Loudridge Holmgren, Andreas fru.Charlotta Löved, narkosläkare.Johan von Schreeb, kirurg.Björn Lund, seismolog.Sabine Lee, professor i modern historia.Brian Concannon, jurist.En dokumentär av Åsa Welander. Producent: Ida Lundqvist.Publicerad: 2022.
2022-08-04
Länk till avsnitt

Lewinskyaffären

Från 2016. "I did not have sexual relations with that woman", säger president Bill Clinton om Monica Lewinsky, den 22-årige praktikanten vars namn blir synonymt med en av vår tids största politiska sexskandaler.

Det är i slutet på 1990-talet som USAs president Bill Clinton blir anklagad för att ha haft sex med en praktikant i Vita Huset. Som bevis finns en spermafläck på en blå klänning. FBI kopplas in för att utreda presidenten. Skandalen blir också världens kanske första exempel på global nätmobbning. Medverkande: Gary Byrne. Secret service-agent. Mike McCurry, presschef. Fredrik Wikingsson, programledare och USA-kännare. Camilla Wagner, journalist. Arkivljud med Monica Lewinsky, Bill Clinton, Hillary Clinton, Linda Tripp m.fl. Av: Magnus Arvidson. Producent: Anna Åkerlund/produktionsbolaget Filt. Publicerad: 2016. Det här är en något förkortad version.
2022-07-28
Länk till avsnitt

Bombdådet mot gängåklagaren

En tidig höstmorgon 2007 exploderar en bomb mitt i ett radhusområde i Trollhättan. Åklagaren Barbro Jönsson bor i ett av husen och polisen misstänker att gängkriminella försöker döda henne.

Grannar i området vaknar av den kraftiga smällen, som hörs flera kilometer bort. Barbro Jönsson har haft flera uppmärksammade mål där det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack varit inblandade. De kallas Sveriges första fängelsegäng och medlemmarna är grovt kriminella. Barbro Jönsson har fått flera av dem dömda till långa fängelsestraff. Peter Svensson är medlem i Brödraskapet Wolfpack när bombdådet utförs. "Det finns ett hat mot henne" säger han. Attentatet beskrivs som mer än ett mordförsök. Polis och åklagare betecknar det som en attack på hela samhället, demokratin och rättsapparaten och de har hård press på sig att lösa fallet.  Medverkande:Thord Haraldsson, kriminalkommissarie.Barbro Jönsson, åklagare. Jan-Anders Hybelius, advokat. Urban Svenkvist, åklagare.Helene Ljungberg, polis. "Per", vittne."Lena", vittne. Peter Svensson, fd medlem i Brödraskapet Wolfpack.Fredrik Wersäll, fd riksåklagare.Janne Andersson, reporter på Sveriges Radio. En dokumentär av Anna Maria Höglund.Producent: Ida Lundqvist.Publicerad: 2022.
2022-07-21
Länk till avsnitt

Lindomefallet ? mordet på Ernst Olsson

Från 2014. Det här är en berättelse om ett mord utfört med en stekpanna mot en äldre man. Men det är också en historia om ett juridiskt fiasko. Lindomefallet är ett av Sveriges mest kända brottsmål.

En oktoberkväll 1990 får Ernst Olsson i Lindome oväntat besök. När de två oinbjudna gästerna senare lämnar villan ligger Ernst livlös på köksgolvet. Bevis finns för att båda männen varit i huset, men de skyller mordet på varandra. Rättsväsendet svårigheter att döma mördaren eller mördarna och stämningen skapade stor upprördhet i Sverige. Många ropade på lagändring.En dokumentär av: Rosa Fernandez. Exekutiv producent: Amanda Rydman. Publicerad: 2014.
2022-07-14
Länk till avsnitt

Miljonsvindlarna och Allrahärvan

Finansbolaget stiger mot stjärnorna. De unga grundarna blir kända för rekorddyra villor, sportbilar och turer med helikopter. Men så anklagas de för att ha stoppat svenskarnas pensionspengar i egen ficka.

Bolaget Allra startas i en källare på Söder i Stockholm. Först heter det "Svensk Fondservice", och får snabbt ett rykte om fula säljmetoder. Men verksamheten växer, och snart finns det nästan 20 miljarder kronor i bolagets fyra fonder. Bakom kulisserna sker en rad affärer med kundernas pengar som kommer få dramatiska konsekvenser inte bara för de inblandade, utan för hela fondmarknaden och premiepensionssystemet. Medverkande: Thomas Hertz, kammaråklagare Ekobrottsmyndigheten. Patrick Siegbahn, grundare Småspararguiden. Claes Aronsson, ekonomireporter Ekot. Stefan Fransson Inszöl, pensionssparare. Anna Åkesson, enhetschef Pensionsmyndigheten. Samt rättegångsljud. En dokumentär av: Hanna Malmodin. Producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-07-07
Länk till avsnitt

Den vilda gruvstrejken i Norrbotten

Dokumentär från 2014 av Anton Berg. Den största strejken i Sverige sen 1948 är ett faktum. Strejken kallas olaglig och vild eftersom den inte är utlyst av facket. Spelet bakom kulisserna blir intensivt då Sveriges export är hotad.

"Om ni fortsätter strejka så kommer allting gå åt helvete. För alla." När 35 arbetare sätter sig ner på golvet i truckverkstaden i LKABs gruva i Svappavaara, den 9 december 1969, tänds en gnista av uppdämd strejkvilja. Och bara två dagar senare är LKABs gruvdrift i Kiruna, Svappavaara och Malmberget helt lamslagen. Strejken räknas än idag som en av de mest avgörande strider som skett mellan arbetsgivare och löntagare i Sverige.En dokumentär av: Anton Berg. Exekutiv producent: Amanda Rydman. Publicerad: 2014.
2022-06-30
Länk till avsnitt

Tågkatastrofen i Dalarna 1980

En junimorgon i Dalarna. Två SJ-tåg är på väg rakt emot varandra. Förarna hinner inte bromsa i tid och kraschen är oundviklig. Hur kunde det ske?

På perrongen i Borlänge står 11-åriga Johanna och hennes klasskompisar. De har sparat ihop pengar under hela terminen och ska nu på skolresa till Furuvik i Gävle. När tåget kommer in på stationen springer de före 19-årige George, som är på väg till restaurangskolan i Sandviken. Barnen sätter sig i kupén närmast loket och George får gå bakåt i vagnen för att hitta en ledig plats. Det ska rädda hans liv.När räddningspersonalen får larm om att något har hänt med tågen mellan Hinsnoret och Ornäs tror de första som åker ut att det kanske är en lättare urspårning. När de kommer till olycksplatsen ser de vagnar som har knölats ihop och klättrat upp på varandra. Brandmannen Rune går fram till en hög av plåt och sträcker in handen. Någon där inne greppar tag i den.Två tåg frontalkrockar på den enkelspåriga sträckan mellan Hinsnoret och Ornäs en junimorgon år 1980. 11 personer dör och 61 skadas i den värsta järnvägsolyckan i Dalarna någonsin.Medverkande:Johanna Palmqvist, resenär på tåget.George Linnell, resenär på tåget. Berndt Bergström, dåvarande polis i Borlänge.Rune Masés, dåvarande brandman i Borlänge.Kent Blomqvist, dåvarande ambulanssjukvårdare i Falun (nu lokalpolitiskt aktiv i S).Gunnar Ridderstedt, fotograf.Henrik Reuterdahl, enhetschef för tågtrafiken vid Järnvägsmuseet. En dokumentär av: Ellen Algren.Producent: Jon Jordås.Publicerad: 2022.
2022-06-23
Länk till avsnitt

Watergate

50 år sedan alla politiska skandalers moder. Det börjar med ett mystiskt inbrott i Watergatebygganden och växer till brottsmisstankar mot USAs president. Från 2019.

Två envetna reportrar på Washington Post, en ihärdig åklagare och en av Nixons egna män bestämmer sig för att berätta sanningen. På bästa sändningstid, inför ögonen på hela det amerikanska folket ska bilden av presidenten förändras totalt och leda till att Richard Nixon, som hittills enda amerikansk president, avgår i förtid. Det här är en historia om en president som gör allt för att behålla sin makt och som omger sig av män som är beredda att gå över alla gränser för hans skull.Medverkande: John Dean - Juridisk rådgivare åt Nixon 1970-1973. Jill Wine Banks - Åklagare under Watergateskandalen. David Lindén - Historiker. Timothy Naftali - Professor i historia och tidigare ansvarig för Nixonmuseet. En dokumentär av: Olivia Sandell. Producent: Roger Dackegård / Filt. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2019.
2022-06-16
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Verkligheten i P3

Tvillingbröderna Glenn och Morgan ska till Ukraina och kriga mot Ryssland. Glenn är yrkesmilitär, men Morgan har bara gjort lumpen. Vad kommer hända? Och vad säger familjen? Lyssna i appen SR Play.

https://sverigesradio.se/avsnitt/tvillingarna-som-ska-ut-i-krig
2022-06-15
Länk till avsnitt

Missionären John Chau och döden på Norra Sentinel-ön

Världens sista isolerade urfolk har försvarat sin ö i tusentals år. En 26-årig amerikansk missionär försöker ta sig dit och frälsa dem. Allt dokumenteras i hans dagbok.

Missionären John Chau närmar sig försiktigt med gåvor. Målet är att flytta till ön och bo där så länge som krävs för att lära sig det okända språket och kunna berätta för folket hur de ska undvika att hamna i helvetet. Men redan första dagen står han öga mot öga med en ung pojke med pilbåge som siktar mot honom. Medverkande: John Ramsey, kompis till John Chau. Madhumala Chattopadhyay, socialantropolog som besökt Norra Sentinel. Dependra Pathak, polischef. Christer Norström, socialantropolog. John Chau (dagbokscitat). Uppläsare: Jacques Karlberg. En dokumentär av: Jon Jordås. Research: Sonal Matharu. Producent: Ulrika Lindqvist. Publicerad: 2022.
2022-06-09
Länk till avsnitt

Norrmalmstorgsdramat

Från 2005, nu i högre ljudkvalitet. En rånare kliver in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg. Det utvecklas till ett gisslandrama Sverige aldrig tidigare skådat.

När rånarens krav på att Clark Olofsson, Sveriges mest ökände brottsling, ska föras från fängelset till banken står det klart att polisen måste bemästra en av sina svåraste uppgifter hittills.P3 Dokumentär skildrar sex gastkramande dygn i augusti 1973 då världens blickar riktades mot Stockholm och befolkningen höll andan.Producerat av: Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson.År: 2005.
2022-06-02
Länk till avsnitt

Massakern i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila

Ett av Mellanösterns mest omtalade krigsbrott äger rum 1982 i Libanon. Jakten på sanningen ska pågå flera decennier.

I skymningen den 16 september 1982 tågar en grupp tungt beväpnade män in i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila i västra Beirut, Libanon. De tillhör det kristna partiet Falangisternas väpnade milis, och de vill utkräva blodshämnd. Trots internationella löften står civilbefolkningen skyddslös och 36 timmar senare ligger liken staplade i högar längs med de smala gränderna.Mitt i mardrömmen finns en svensk sjuksköterska. Två nordiska journalister blir bland de första att med egna ögon bevittna vad som hänt.Men vem bär egentligen blod på sina händer? Två decennier senare inleds en unik rättsprocess. Och i centrum står Israels premiärminister Ariel Sharon.Medverkandelista:Imad Qassem, överlevde massakern.Omar Daoud, överlevde massakern.Louise Norman, narkossköterska.Agneta Ramberg, dåvarande Mellanösternkorrespondent för Sveriges radio. Odd Karsten Tveit, dåvarande Mellanösternkorrespondent för NRK radio. Chibli Mallat, libanesisk människorättsjurist. En dokumentär av: Fanny Hedenmo. Producent: Lasse Truedson.Exekutiv producent: Jon Jordås/SR.Dokumentären är gjord av produktionsbolaget Tredje Statsmakten.Publicerad: 2022.
2022-05-26
Länk till avsnitt

Svenskarna i finska vinterkriget

Från 2012, nu i högre ljudkvalitet. När Ryssland anfaller Finland 1939 bestämmer den svenska regeringen att Sverige ska vara icke krigförande. I stället föds den Svenska frivilligkåren, och 8000 svenskar ansluter sig.

En dokumentär av: Simon Moser.Exekutiv producent: Amanda Rydman.Publicerad: 2012. Detta är en något förkortad version från 2022.
2022-05-19
Länk till avsnitt

Bedragaren och dubbelmorden

När fönsterputsare kommer för att tvätta fönstren på en tegelvilla utanför Jönköping en majdag 2015 upptäcker de att huset är rökfyllt. Paret i villan har lurats på pengar och är instängda i röken.

Inge och Anitha som skulle njuta av pensionärslivet har mördats i sitt eget hem. Gärningsmannen har anlagt en brand för att sopa igen spåren. Men vem är dubbelmördaren som bjuder sina offer på räksmörgås och wienerbröd och bedrar dem på sina pengar?Polisen tar upp jakten på en kostymklädd man som alla talar gott om. Men bakom den fina fasaden döljer sig en härva där gärningsmannen svindlat sina kunder på flera miljoner. Och mitt under pågående utredning avslöjas ytterligare en dödsbrand.Fallet med dubbelmördaren är ett unikt rättsfall l i svensk kriminalhistoria där en tidigare ostraffad familjefar åtalas för två dubbelmord. Lyssna på Bedragaren och dubbelmorden där poddar finns eller i SR play.Medverkande: Eva-Lena Svensson - väninna till paret Inge och Anitha som mördades i Norrahammar Keyvan - kapitalrådgivare och fd affärspartner till gärningsmannen  Johan Frisk - kriminalkommissarie och fd chef för grova brott vid polisen i Jönköping Karin - brottsoffer som lurades på pengar Inger och Rolf Öborg - brottsoffer som lurades på pengar Anton Olsson - fönsterputsare som upptäckte branden i Norrahammar Kjell Karlsson - lantbrukare på Hökensås Jerzy Sarnecki - professor i kriminologiEn dokumentär av: Pernilla Wadebäck Producent: Lars Truedson Exekutiv producent Sveriges Radio: Tove Palén Dokumentären är gjord av Tredje Statsmakten Media för Sveriges Radio. Producerad: Våren 2022
2022-05-12
Länk till avsnitt

Galna ko-sjukan

Från 2019. I slutet av 1980-talet blir kor i England deprimerade, aggressiva och förlorar sin rörelseförmåga. Samma mystiska sjukdom börjar efter en tid dyka upp hos tonåringar.

Över 200 människor dör i galna ko-sjukan och 4 miljoner kor avlivas. Orsaken till smittspridningen visar sig vara köttmjöl som blandats ut i kornas foder. Hör historien om en av 90-talet mest skräckinjagande sjukdomar och en av Europas största och mest kostsamma kriser. Varning: programmet innehåller starka beskrivningar.Medverkande:Christine Lord, mamma till Andrew som dog i den mänskliga formen av galna ko-sjukan.Marianne Elvander, statsepizootolog emerita. John Collinge, professor och prion-forskare. Erik Fichtelius, journalist. Hans Jonsson, fd ordförande i Lantbrukarnas riksförbund. En dokumentär av: Hugo Lavett. Producent: Magnus Arvidson. År: 2019.
2022-05-05
Länk till avsnitt

Olyckan på atomubåten Kursk

Den ryska flottans kronjuvel, ubåten K 141-Kursk, ska delta i en stor militärövning på Barents hav när något går snett. Den gigantiska ubåten med 118 man ombord sjunker till havets botten.

En av historiens värsta ubåtsolyckor är ett faktum. Ryssland erbjuds hjälp att rädda besättningen som är fast nere i ubåten. Men Ryssland vill hantera olyckan på egen hand. Först efter en vecka tillåter de hjälp från Norge och Storbritannien.       Olyckan på atomubåten Kursk blir ett nationellt trauma och katastrofen skakar Vladimir Putins nyss påbörjade karriär som president i grunden. Den misslyckade krishanteringen blir en symbol för Rysslands förlorade styrka. MEDVERKANDE Oksana Dudko, fru till en av besättningsmännen på Kursk.   Aleksei Belozorov, son till en av besättningsmännen på Kursk.  Elin Jönsson, dåvarande Moskvakorrespondent på Sveriges Radio.  Robert Moore, författare och utrikesreporter på ITV News.  Linus Fast, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.  Bo Petersson, författare och professor i statsvetenskap vid Malmö universitet.  Jon Are Hvalbye, dykare.  Christer Larsson, före detta reporter på Ekot.  En dokumentär av: Hanna Sihlman.  Producenter: Rosa Fernandez och Tove Palén.   Tolk: Karin Brindt.  Översättningar lästes in av Linda Karlsson, Anton Hellström och John Almqvist.  Publicerad: 2022. 
2022-04-28
Länk till avsnitt

Peter Mangs och morden i Malmö

Från 2017. En ensam gärningsman med pistol och lasersikte skjuter mot malmöbor i skydd av mörkret. Nästan alla offer har utländsk bakgrund. Hur ska mördaren stoppas?

Pang! Ett skott. Jag ser min kompis ligga på marken mitt i gatan. Han säger till mig: Lägg dig ner!Lang Conteh och hans två bekanta blir beskjutna när de klivit ur en taxi på Regementsgatan i centrala Malmö en natt i juni 2010. Younes Cheikhi jobbar i sitt gatukök när han ser en röd prick på golvet, och blir beskjuten. Mordförsöket på honom och Lang Conteh är två i raden av oförklarliga skjutningar i Malmö under 2010.Spåren leder till en tidigare ostraffad 38-årig man. Han heter Peter Mangs och är den som i media kallas för "serieskytten i Malmö", "den nya lasermannen". Det var som ett slag i magen, jag fick liksom ingen luft. Jag tror det var då jag förstod att hon var mördad, säger Jeanette West.Hennes dotter Therese West Persson mördades i oktober 2009. På dagen ett år efter begravningen får Jeanette beskedet att polisen gripit en misstänkt för mordet. Det ska visa sig att Peter Mangs mördat tidigare. Två äldre förundersökningar om mord tas upp igen och hela utredningen beskrivs som den största sedan Palmemordet.En dokumentär av: Arvid Hallberg. Producent: Magnus Arvidson. Publicerad: 2017.
2022-04-21
Länk till avsnitt

Jakten på kyrkotjuven

Under början av 2000-talet drabbas svenska kyrkor av en plundringsvåg. Föremål från medeltiden försvinner och går inte att ersätta. Ingen har någonsin varit med om något liknande. Men vem är tjuven?

De få ledtrådar polisen har är märkliga och pekar bland annat mot att satanister skulle kunna ligga bakom stölderna. Församlingsmedlemmarna är chockade vem är det som har mage att stjäla kyrkornas allra heligaste klenoder? Jakten på kyrkotjuven kommer att pågå i flera decennier, även utanför Sveriges gränser.Medverkande:Leif Lindström, kyrkvaktmästare. Anna Elletoft Wiberg, präst. Susanne Engström, församlingsassistent. Ola Hanneryd, länsantikvarie. Mattias Bäckström, antikvarie. Per Anders Fritshammar, kriminalinspektör. Hampus Cinthio, antikvarie. Anna Karin Lund, reporter SVT. Rickard Isaksson, antikvarie. Staffan Lundén, forskare. Christina Stormats, kapellvärd. Maria Ellior, polisintendent. Alvaro Reyez, polis.En dokumentär av: Teres Hallman. Producent: Ulrika Lindqvist. Berättarröst: Ida Lundqvist.Publicerad: 2022.
2022-04-14
Länk till avsnitt

De finska krigsbarnen

Från 2017. När Sovjetunionen anfaller Finland blir 70 000 finska barn flyktingar. De skickas till Sverige mellan 1939-46. För vissa blir det en räddning, andra möter en fullständig mardröm.

Det kallas den största barnförflyttningen i världshistorien. Sverige beslutar att inte hjälpa Finland militärt. Under en sömnlös natt får Sveriges utrikesministers fru Maja Sandler en idé: Hon vill hjälpa finska barn genom att evakuera dem till Sverige.Över 70 000 barn kommer att skickas till Sverige under de följande sex åren. Barn så unga som tre månader separeras från sina föräldrar och syskon. Många förlorar sitt modersmål men resan blir också en räddning undan sjukdomar och bombanfall. Flera tusen kommer aldrig att återvända.En dokumentär av: Lotta Hoppu.Producent: Magnus Arvidson.Avsnittet publicerades för första gången: 2017. Detta är en något bearbetad och förkortad version från 2022.
2022-04-07
Länk till avsnitt

Kungaboken och skandaldrevet

En granskande bok om Carl XVI Gustaf leder till att Kungen tvingas möta sitt livs tuffaste mediebevakning och snart är hela monarkin i gungning. Fler och fler dras in i skandalerna.

En ökänd kriminell porrklubbsägare kliver fram och får en nyckelroll i dramat. Och när hemliga ljudinspelningar avslöjar att kungens nära vän haft möten med gangsters fördjupas krisen för kungahuset. Allra allvarligast är uppgifterna om att Sveriges statschef kan ha försatt sig själv i situationer som medför risk för utpressning.Boken, "Den motvillige monarken", leder till en diskussion om kungens framtid på tronen. Förtroendesiffrorna för kungahuset faller till rekordlåga nivåer. Men mediedrevet slår även mot andra personer som pekas ut i boken och mot bokförfattarna själva.Medverkande:Deanne Rauscher, researcher och författare. Tove Meyer, researcher och författare. Anders Lettström, affärsman. Camilla Henemark, artist. Thomas Mattsson, fd chefredaktör Expressen. Lasse Wierup, journalist och författare.Stig-Britt, Flashback-användare. En dokumentär av: Therese Rosenvinge. Producent: Lars Truedson. Exekutiv producent: Jon Jordås. Dokumentären är gjord av Tredje Statsmakten Media för Sveriges Radio. Publicerad: 2022.
2022-03-31
Länk till avsnitt

Dödsskjutningen i Rödeby

Från 2017. En höstnatt skjuts två tonårskillar på en gård utanför Rödeby i Blekinge. Händelsen är kulmen på år av trakasserier, händelsen delar Rödeby och hela Sverige i två läger.

Det är fredagskväll i Rödeby den 5 oktober 2007. Ett gäng tjejer och killar hänger vid Rödebyskolan. Ett mopedgäng har länge trakasserat en familj och deras son som bor på en gård en bit bort. 16-åriga Oskar beskrivs som ledare och drivande i mobbningen. Plötsligt kommer en stor kille fram till Oskar och slår en ölburk i huvudet på honom och säger till honom att låta bli sonen i familjen. Oskar och fem andra bestämmer sig för att åka upp med sina mopeder till gården. När de kommer fram brister det för pappan i familjen. Han skjuter mot killarna och Simon som träffas på nära håll avlider. Oskar skadas allvarligt. När det blir känt hur killarna trakasserat familjen ställer sig många på pappans sida. Men 15-åriga Simon som dog på gården hade aldrig varit med och trakasserat familjen tidigare. Fallet delar hela Sverige i två läger. Var går gränsen för självförsvar? I P3 dokumentär berättar Oskar för första gången sin historia om trakasserierna, om skjutningen och om känslorna inför vännen Simon som inte överlevde. En dokumentär av: Sigrid Edsenius. Producent: Magnus Arvidson. Publicerad: 2017.
2022-03-24
Länk till avsnitt

PODDTIPS: GRÄNS om konfliktövervakarnas flykt från Ukraina

När kriget i Ukraina bryter ut evakueras svenska observatörer. Men Johan Chytraeus fastnar när en bro sprängs. De omringas snart av ryska soldater. Lyssna på Sveriges Radios podd om säkerhetspolitik och hoten mot Sverige.

Sök på "Gräns" där poddar finns.
2022-03-27
Länk till avsnitt

Love Parade: technofestivalen som slutade i katastrof

Det skulle bli ett succéår för kultförklarade Love Parade. I stället slutar det med trängsel, panik och död. Men allt hade kunnat undvikas.

Året är 2010 och Manfred har tagit tåget till den tyska staden Duisburg för att gå på Love Parade. Technofestivalen är en av världens största. Han ser fram emot att dansa sig svettig till tunga basgångar.Men väl inne på festivalområdet börjar det sprida sig oro och olycksbådande rykten om kaos borta vid entrén. Ryktena visar sig stämma. Det har blivit trängsel och situationen har urartat.21 personer mister livet i en av Tysklands värsta katastrofer sedan andra världskriget. Medier letar efter en syndabock. Polisen, festivalarrangören och staden Duisburg skyller på varandra. Mötesprotokoll visar att ingen satt ner foten, trots att brister i säkerheten påpekats redan under planeringsarbetet.Love Parade som startades efter Berlinmurens fall 1989 för att sprida ett budskap om öppenhet och framtidstro har slutat i totalt mörker. Arrangören deklarerar att festivalen ska läggas ner för att hedra offren.P3 Dokumentär berättar historien om Love Parades uppgång och fall. Medverkande: Manfred Bauknecht, festivalbesökare. Julia Henriksson, festivalbesökare. Danielle de Picciotto, grundade Love Parade år 1989 i Berlin. Benjamin Sartory, journalist på radiostationen WDR. David Schraven, dåvarande journalist på tidningen WAZ. Jurgen Gerlach, professor och chef för avdelningen för trafikforskning vid universitetet i Wuppertal. Jurgen Widera, pastor och offrens ombudsman. Regina Scheurer, driver offrens minnesfond. Jesper Dahlbäck, DJ och musikproducent.En dokumentär av: Robin Jonsson Producent: Lars Truedson Exekutiv producent: Ulrika LindqvistDokumentären är gjord av produktionsbolaget Tredje Statsmakten, för Sveriges Radio. 
2022-03-17
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.