Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Dokumentär

P3 Dokumentär

Sveriges största podd om vår tids mest spännande och viktiga händelser. Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3dokumentar

Avsnitt

Ny: OJ Simpson och mordfallet som splittrade USA

När OJ Simpsons exfru hittas mördad utanför sitt hem i Los Angeles blir fotbollsstjärnan snabbt misstänkt. Frågan om hans skuld splittrar amerikanerna och eldar på debatten om systematisk rasism.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

På gången som leder upp till huset i det annars lugna området Brentwood i Los Angeles ligger en död kvinna i en stor blodpöl. I närheten ligger också en man, knivhuggen till döds. Kvinnan är exfrun till en av USAs största sportstjärnor - James Orenthal Simpson.

När polisen genast börjar misstänka ex-maken OJ för mordet tror de att han frivilligt ska låta sig gripas. Men OJ dyker aldrig upp och istället börjar en intensiv biljakt i krypande fart. Längs med Los Angeles vägar går stadsborna ut med stora skyltar som visar stöd för superstjärnan.

Året är 1994 och rättegången mot OJ Simpson hamnar mitt i en brinnande konflikt mellan den svarta befolkningen i LA och polisen som anklagas för systematisk rasism. Mordfallet och rättegången splittrar det amerikanska folket i två läger - de som tror att polisen planterat bevis och de som är övertygade om att OJ begått mordet.

Medverkande:

Dave Gascon, polis i Los Angeles (LAPD).

Jim Newton, journalist verksam i Los Angeles.

Martin Gelin, journalist och författare av boken ?Den vita stormen: Rasismens historia och USA:s fall?.

Zoey Tur, tidigare Bob och helikopterreporter i Los Angeles.

Shawn Holley, advokat i OJ Simpsons försvarsteam.

En dokumentär av: Anna Gjöres.

Producent: Hanna Frelin.

Publicerad år 2024.

2024-03-28
Länk till avsnitt

Nelson Mandela och kampen mot apartheid

Från 2010. Det här är historien om Nelson Mandela och motståndsrörelsen ANCs kamp mot apartheid som ledde till att Sydafrika blev demokratiskt.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Apartheidregimen införde ett omfattande system av så kallade raslagar och målet var ?rasåtskillnad?. De vita hade makten och friheten och de svarta var förtryckta. En svart fick inte gå in genom samma dörr som en vit eller sitta på samma parkbänk. Skyltarna där det stod Whites Only fanns överallt. Regimen hade en stark militärmakt och var en hård polisstat. Apartheidtiden kantades av massakrer, raskravaller, avrättningar och massdemonstrationer. Nelson Mandelas kamp för frihet i motståndsrörelsen ANC var lång och dramatisk.

I dokumentären intervjuas bland andra Ahmed Kathrada, som suttit i fängelse med Mandela i 27 år och varit hans följeslagare i kampen sen 40-talet, Dave Steward, president de Klerks statssekreterare, Archie Whitehead, som blev ANC-aktivist på 70-talet, Auburn Daniels, aktivist på 80-talet och Ingvar Carlsson.

Producent: Daniel Värjö

Dokumentären är producerat 2010.

2024-03-21
Länk till avsnitt

Ny: Janne som försvann i Colombias djungel

När svenske Janne Braunisch ger sig ut på sin stora vandring i Colombias djungel har han bara sandaler på fötterna. Förutom snårig mark, farliga djur och regn i mängder så finns här beväpnade grupper.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

?I will probably arrive there tomorrow or the day after tomorrow but it might take some time. Miss you!? Så står det i mejlet Shiwen Gao får från sin man. Shiwen vet att Janne inte kommer att kunna höra av sig på ett tag när han väl går in i den stora djungeln i västra Colombia. Men när det gått en månad sedan han sist hörde av sig blir hon orolig. Hur långt från civilisationen befinner han sig? Och varför hör han inte av sig som han ska?

Året är 2013 när den svenska 26-åringen Jan Philip Braunisch påbörjar sin stora äventyrsresa i Colombias djungel. Han har en lätt packning och som alltid sina sandaler på fötterna. Det sista han gör är att skriva ett inlägg på sin blogg.

Colombia är mitt uppe i ytterligare en fredsprocess mellan regeringen och den beryktade FARC-gerillan. I en fredsprocess är det vanligt att våldet till en början ökar och området kring Darién-gapet, där Janne nu ska vandra, är extra utsatt. Men det kommer dröja länge innan Shiwen förstår exakt vad som hänt hennes man...

Medverkande:

Shiwen Gao, Jannes fru.

Steve Hide, boende i Bogota som hjälper Shiwen i jakten på sin man.

Erik Aas, vän till Janne.

Jonas Karlsson, vän till Janne.

Milosz Kusz, Fd. FN-medarbetare i Bogota.

Marie Andersson de Frutos, Fd. svensk ambassadör i Bogota.

Inläsningarna av Jannes blogg gjordes av Love Lyssarides.

En dokumentär av: Teres Hallman.

Producent: Hanna Frelin.

Programmet producerades år 2024.

2024-03-14
Länk till avsnitt

Domedagssektens saringasattack i Tokyos tunnelbana

Från 2020. I mars 1995 blir Tokyos tunnelbana platsen för den största terrorattacken i Japans historia. I hopp om att starta ett tredje världskrig, sprider en domedagssekt ut nervgasen sarin.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Samtidigt som hundratusentals tunnelbanependlare stressar i morgonrusningen sitter fem män från domedagssekten Aum Shinrikyo på olika tunnelbanetåg redo att genomföra attacken.

Plötsligt börjar passagerares ögon rinna, någon får svårt att andas och en annan förlorar medvetandet. På några minuter förvandlats en vanlig morgon i Tokyos tunnelbana till en plats mer lik en krigszon.

Domedagssekten Aum Shinrikyo har i hemlighet spridit det kemiska vapnet saringas i hjärtat av centrala Tokyo och på varje perrong längs fem tunnelbanelinjer ligger människor skadade och döda.

Och ingen förstår varför.

Medverkande:

Atsushi Sakahara, överlevde sarinattacken.

Shizue Takahashi, änka till offer i sarinattacken.

Akitoshi Hirosue, Fd medlem i sekten AUM Shinrikyo.

Taro Takimoto, Advokat och överlevare i sarinattack.

Shinichi Ishumatsu, Läkare på S:t Lukes Hospital, Tokyo.

Anthony Tu, Professor i biokemi och molekulär bilologi på Colorado State University.

Kimaki Nishida, Professor i psykologi på Rissho University Tokyo.

Ian Reader, Pensionerad professor och författare i japanska och religösa studier.

Rösterna som översatts från japanska lästes in av Tomoki Ikoma, Satoko Tomita och Ian MacDougall. Den svenska berättarrösten är gjord av Jon Jordås.

En dokumentär av: Andreas Ståhl.

Producent: David Mehr.

Dokumentären är producerad 2020.

2024-03-07
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P3 Klassikern om Sherlock Holmes

Berättelserna om Sherlock Holmes är de mest tryckta och översatta i världen efter Bibeln.

Hör om varför Hasse Aro, programledare för Efterlyst, alltid fascinerats av Sherlock Holmes och hur han ser att polisutredare använder sig av den fiktiva detektivens metoder vid riktiga mordfall. Programledare: Emelie Rosenqvist.

2024-02-27
Länk till avsnitt

Ny: Massmordet på tingshuset i Söderhamn

Det börjar som en kärlekshistoria men slutar i ett blodbad. Efter flera år av rättstvister mellan Gunnar och Cecilia eskalerar allt under en pågående förhandling i tingsrätten.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

När Greger är 10-år följer han med sin mormor Cecilia Ekestang till Hälsingland. Hon har hittat ett torp och vill att Greger ska få fina somrar och kunna lämna den dåliga luften i Stockholm på 60-talet.

Väl på plats i den lilla byn Vannsätter träffar Cecilia grannen Gunnar Bengtsson. De inleder en relation. Men Greger hör hur grannar i byn börjar viska om att Cecilia är ute efter Gunnars tillhörigheter. Och snart ska allt urarta.

Efter ett bråk över några frimärken tar relationen slut och det omaka paret ska under flera års tid befinna sig i en snårig och allt annat än vänskaplig rättsprocess.

En process som kommer att kulminera under en förhandling i tingshuset i Söderhamn och bli till ett av Sveriges värsta massmord.

Men historien är långt i från slut när krutröken lagt sig i lokalerna.

Medverkande:

Lisbeth Karlsson, jobbade på Tingshuset

Ingrid Andersson, jobbade på Tingshuset

Greger Björkegren, anhörig till mordoffret Cecilia Ekestang

Frasse Berg, anhörig till Gunnar Bengtsson

Sven-Erik Östlund, granne till Gunnar Bengtsson

Sten Sundqvist, fd Polis i Söderhamn

Tord Tallmarker, fd Polis i Söderhamn

Curt Risell, journalist

Jan Fagerström, anhörig till mordoffret Olof Fagerström

En dokumentär av: Niklas Söderqvist.

Producent: Peter Gropman, Iris Media

Exekutiv producent: Viktor Papini.

Dokumentären är producerad 2024.

2024-02-29
Länk till avsnitt

Folkmordet i Srebrenica

Från 2020. I juli 1995 sker ett folkmord i Srebrenica. Över 7000 bosnienmuslimska pojkar och män avrättas - trots att FN lovat att skydda staden.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Det här är berättelsen om det som händer i Srebrenica under Bosnienkriget 1992-1995. Tio tusentals bosnienmuslimer flyr ner till dalen där Srebrenica ligger och staden förvandlas till ett enormt flyktingläger. Området är omringat av bosnienserber och det pågår en humanitär katastrof med akut matbrist.

När FN 1993 lovar att skydda staden väcks ett hopp, men det är ett löfte som FN inte kommer att hålla. Under några dagar i juli 1995 avrättas mellan 7000 och 8000 försvarslösa pojkar och män.

2004 slår en krigsförbrytartribunal fast att massakern var ett folkmord på bosnienmuslimer, ett försök att utrota dem och minnet av dem. 25 år efter massakern har alla offer ännu inte hittats och identifierats.

Medverkande:

Admir Buljubasic: överlevde massakern.

Nedzad Avdic: överlevde massakern.

Teufika Sabanovic: flykting och anhörig till offer i massakern.

Anne Mulder: tidigare FN-soldat för den holländska bataljonen Dutchbat.

Sanimir Resic: historiker och docent i Europastudier vid Lunds universitet.

Carl Bildt: tidigare medlare i bosnienkriget för EU och EU:s Höga Representant i Bosnien-Hercegovina.

En dokumentär av: Martina Pierrou.

Producent: Ida Lundqvist.

Dokumentären är producerad 2020.

2024-02-22
Länk till avsnitt

Ny: Jakten på pedofilnätverket Lost boy

15-årige Martin Krossnes ringer polisen från en kiosk. En vuxen man försöker locka med honom till ett hotell. Det blir startskottet på en internationell pedofilutredning.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

När polisen i Bergen börjar kartlägga mannen upptäcker de att han själv är polis. Han visar sig ha övergreppsbilder på barn på sin dator. Och han visar sig även vara nyckeln till ett internationellt pedofilnätverk som utnyttjar barn över hela världen.

Medverkande

Martin Krossnes, som först larmade polisen.

Knut Grini, polis i Bergen.

Bent Raknes, polischef i Bergen.

Maurizio Gatti, polisintendent, Milano.

Catherine Connell, agent, FBI.

En dokumentär av: Joanna Górecka.

Producent: Jon Jordås / produktionsbolaget Filt.

Exekutiv producent: Markus Alfredsson / SR.

2024-02-15
Länk till avsnitt

Ebolaviruset

Från 2020. Ebola är ett av världens mest dödliga virus, men utbrotten är oftast begränsade till isolerade platser. Mardrömmen blir verklighet när smittan når större städer i Västafrika år 2014.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

När blödarfebern ebola bryter ut i Liberias huvudstad Monrovia stundar en katastrof. Dödligheten är så hög att majoriteten av de smittade inte överlever. Sjukvården har inte tid eller kapacitet att ta hand om alla som blir sjuka. Skräcken att sjukdomen ska spridas utanför de drabbade områdena växer hos omvärlden.

Medverkande:
Olive Melissa Horace, svensk-liberian som var i Liberia under utbrottet.
Stefan Liljegren, katastrofkoordinator.
Bo Niklasson, virusexpert, fd. professor på Smittskyddsinstitutet.
Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Adaora Okoli, ebolasmittad läkare i Nigeria.
Johan von Schreeb, katastrofläkare.
Helena Nordenstedt, läkare och frivillig.
Agneta Rosling, änka till Hans Rosling.

En dokumentär av: Gustav Asplund / Produktionsbolaget Filt.

Exekutiv producent: Jon Jordås.

Dokumentären är producerad 2020.

2024-02-08
Länk till avsnitt

Ny: Krisen i Svenska Akademien och Sara Danius okända dagböcker

En av Sveriges mest kända kulturinstitutioner hamnar i en maktstrid som ska nå långt utanför Sveriges gränser. Det är 2018 och i stormens öga står Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

P3 Dokumentär är först med att läsa den dåvarande ständige sekreterarens hittills dolda dagböcker.

Genom Sara Danius personliga anteckningar får vi följa med in till de stängda rummen och få en inblick i de hemliga samtal som hålls under krisen i Svenska Akademien. Hon skriver bland annat att kungen ber henne att avgå från posten som ständig sekreterare.

Krisen i Svenska Akademien börjar 2017 när Dagens Nyheter publicerar en granskning där 18 kvinnor anklagar en känd kulturprofil med koppling till Svenska Akademien, för sexuella trakasserier och övergrepp. Han nekar men kommer senare att dömas för våldtäkt.  

Carl-Henrik Heldin, före detta ordförande i Nobelstiftelsen.

Björn Wiman, Kulturchef DN.

Hugo Lindqvist, reporter DN.

Katarina Wennstam, journalist och författare.

?Anna?, en av rösterna i DN:s granskning.

Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien.

Eric Runesson, ledamot i Svenska Akademien.

Niklas Svensson, reporter Expressen.


En dokumentär av: Elinor Ahlborn.

Producent: Lars Truedson.

Exekutiv producent: Viktor Papini.

Dokumentären är producerad 2024.

2024-02-01
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Dagens Eko ? Dagböckerna avslöjar kungens ord till Sara Danius

Hör Elinor Ahlborn från P3 Dokumentär berätta om hur hon fick tillgång till Sara Danius dagböcker och detaljerna om vad kungen ska ha sagt till henne när hon ledde Svenska Akademien.

Vi på P3 Dokumentär vill tipsa om podden Dagens Eko som tar upp en stor nyhet varje vardagsmorgon. Med Robin Olin och Sveriges Radios skarpaste journalister.

2024-01-22
Länk till avsnitt

Förbudet mot barnaga

Från 2020. Teresa och Sofia växer upp under 70-talet i en familj där de blir agade som en del av uppfostran. Men en debatt om att förbjuda aga blossar upp efter att en treåring misshandlats till döds.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Teresa och Sofia får slag i ansiktet och i bakhuvudet, om de inte gör som de blir tillsagda. Deras mamma tycker att det är viktigt att de lär sig ha respekt för vuxna. Hon agar sina barn för att hon vill deras bästa, att de ska bli väluppfostrade.

Men efter dödsmisshandeln av en treåring växer motståndet mot aga. Det finns inget uttryckligt förbud mot att slå barn i den svenska lagstiftningen. De har inte samma skydd som vuxna.

Nu grundas föreningen BRIS, Barnens rätt i samhället. Genom en massiv påverkanskampanj jobbar de för att ändra vuxnas attityder till barnaga. Läkare, politiker och författare engagerar sig och under några år vänder svenska folket sin inställning till aga. Allt fler tycker att det är fel att slå barn i uppfostringssyfte.

Politiker som vill ändra lagen möter motstånd, trots folkets ändrade attityder. En av förgrundsgestalterna är socialdemokraten Birgitta Dahl, men hon är nära att ge upp kampen för barns rättigheter. Hon får inte gehör för sina åsikter. Men 1979 kommer det in två förslag till riksdagen om ett förbud. Det blir upp till de folkvalda att fatta ett beslut.

Medverkande:

?Teresa?, som blir agad när hon växer upp.

?Sofia?, Teresas storasyster som också blir agad.

Teresas och Sofias mamma.

Birgitta Dahl (S), tidigare riksdagspolitiker.

Cecilia Modig, författare och socionom, som utrett förbudet mot barnaga för regeringen och Rädda barnen.

Emma Kristensson Bennwik, barnrättsspecialist på BRIS, barnens rätt i samhället.

En dokumentär av: Jonna Burén.

Producent: Ida Lundqvist.

Dokumentären är producerad 2020.

2024-01-25
Länk till avsnitt

Ny: Ryska stormningen av Greenpeace-skeppet Arctic Sunrise

I september 2013 seglar Greenpeace till Barents Hav för att försöka stoppa rysk oljeborrning i Arktis. Men Ryssland slår tillbaka miljöprotesten med en kraft som chockar omvärlden.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Civil olydnad är vardag för världens mest kända miljöorganisation. Planen är att klättra upp på den ryska oljeplattformen för att förhindra provborrningen efter arktisk olja. Men kustbevakningens motstånd är överraskande våldsamt och på aktionens andra dag stormas fartyget Arctic Sunrise av beväpnade agenter.

30 personer från 16 länder grips och förs till Murmansk där de anklagas för sjöröveri med hot om 15 års fängelse. En av dem är svensk-ryske Dima Litvinov. Det unika fallet förbluffar världsledare och rättsexperter. Nu är frågan hur långt Ryssland är villigt att gå för att visa miljöaktivisterna vem som bestämmer.

Dima Litvinov, kampanjledare Greenpeace.

Sini Saarela, protestklättrare Greenpeace.

Peter Willcox, kapten Greenpeace.

Per Enerud, journalist och Rysslandskännare.

Sergey Golubok, människorättsadvokat.

Said Mahmoudi, professor emeritus i internationell rätt vid Stockholms universitet.

En dokumentär av: Robin Jonsson.

Producent: Anna Johannessen.

Exekutiv producent: Markus Alfredsson.

Dokumentären är producerad 2024.

2024-01-18
Länk till avsnitt

Bussolyckan i Sveg

Från 2021. I över ett år har de 52 åttondeklassarna peppat inför skidresan. Men de kommer aldrig till Klövsjö. Tidigt på morgonen 2 april 2017 välter dubbeldäckaren på en smal väg i Härjedalen.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Det är tidigt på morgonen och två plusgrader. Hela natten har elever från Ängskolan i Marks kommun suttit på bussen, på väg till skidorten Klövsjö i Jämtland. En högtalare vandrar runt mellan sätena och Ed Sheeran går varm. De har nyss rastat och många byter platser med varandra när de kommer in i bussen igen. Det är bara några timmar kvar innan de är framme.

På en raksträcka två mil utanför Sveg kör bussen av vägen och välter ner i det branta diket. Den kanar hundra meter innan den till slut stannar. En av de första ambulanssjuksköterskorna på platsen beskriver att det ser ut som en krigszon. Skadade ungdomar sitter och ligger vart han än vänder sig.

Tre ungdomar mister livet i olyckan, och många skadas allvarligt. Men när polisen utreder vad som hänt hittar de varken några fel på bussen eller några problem på vägen.

Medverkande:

Isabella Johansson Covarrubias: Passagerare på olycksbussen.

Stina Almqvist: Passagerare på olycksbussen.

Ellen Persson: Passagerare på olycksbussen.

Anki Olsson: Mamma till Evelina som var passagerare på olycksbussen.

Anders Östling: Ambulanssjuksköterska.

Magnus Brodén: Helikoptersjuksköterska.

Mikael Bäckström: Kammaråklagare.

Av: Maria Hansson Botin.

Producent: Ida Lundqvist.

Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.

Dokumentären är producerad 2021.

2024-01-11
Länk till avsnitt

Ny: Titanic ? det osänkbara skeppet

Med på resan över Atlanten finns samhällets rikaste personer och flera hundra emigranter. I 3e klass reser Agnes med sina två små döttrar. Hon hör skriken när 1500 människor dör i det iskalla havet.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Titanic var världens största passagerarfartyg och den toppmoderna atlantångaren påstods vara osänkbar. Majoriteten av passagerarna skulle flytta från Europa till USA för att skapa sig en ny framtid.

I en av hytterna i tredje klass sitter det nygifta paret Gerda och Edvard Lindell och i en annan hytt långt ner i båten har den 24-åriga småbarnsmamman Agnes Sandström just fått sina två små barn, Margit och Beatrice att somna.

På resan över Atlanten, när många ombord gått och lagt sig, passerar Titanic genom det som kallas Iceberg Valley. Där finns till och med fler isberg än vanligt, men kaptenen räknar med att utkiken ska upptäcka faror i tid. Klockan är 23.39 när varningen kommer: ?isberg, rakt föröver?.

I P3 Dokumentär om Titanic ? det osänkbara skeppet, hör du den verkliga historien om världens mest kända förlisning.

 

Medverkande: 

Agnes, Margit och Beatrice Sandström, svenska passagerare.

Agnes Sandström intervjuas av Per Fontander för Sveriges Radio.

Beatrice Sandström och Margit Sandström i intervjuer från SVT.

Frank Prentice, arbetare på Titanic i intervju från BBC Archives.

Carl-Olof Janssons brev lästes in av Jonatan Loxdal.

Direktören Bruce Ismays förhör lästes in av Alex Maxia.

Vittnesmål från skeppet Bremen lästes av Alice Edwards. 

Claes-Göran Wetterholm, etnolog och författare till flera böcker om Titanic. 

Jessica Sanders, VD för RMS Titanic Inc. 

Arkivklipp från: Dokumentären Emigrantångaren Titanic, SVT, BBC, CNN, Expressen-TV och filmen Titanic.

I dokumentären berättar vi även om Gerda och Edvard Lindell, Ida och Isidor Strauss och om direktören och kaptenen Edward Smith.

En dokumentär av: Gustav Asplund.

Producent: Jon Jordås.

Exekutiv producent: Rosa Fernandez.

Dokumentären är producerad 2023. 

2024-01-04
Länk till avsnitt

Helikopterkraschen i Göteborgs skärgård

Från 2019. Försvarsmaktens helikopter Helge 99 åker ut på en rutinövning. Åtta minuter efter start kraschar den i havet. Bara en av sju i besättningen överlever i den värsta militära olyckan på 35 år.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

18 november 2003 vaknar 19-åriga Jacob De Vries upp i vattnet. Hans senaste minne är att han sitter i helikoptern på väg ut mot en övning. Nu täcks vattenytan av flygbränsle och runt om honom ligger det vrakdelar från helikoptern han precis satt i.



150 meter bort ligger räddningsbåten Märta Collin som skulle öva mot helikoptern. Ombord finns sjöräddarna Christer Karlsson och Mikael Johansson.

?Vi tror ju inte att det är sant förrän vi tänder strålkastaren på Märta Collin och bara ser massa vrakrester framför oss.?

Larmsamtalen i dokumentären är citerade från Kalla fakta-dokumentären ?Räddare i nöd?.

Medverkande:


Jacob De Vries, överlevande.
Christer Karlsson, tidigare Sjöräddningssällskapet.
Mikael Johansson, tidigare frivillig sjöräddare.
Gun-Britt Waerneman, änka till Mikael Waerneman.
Linn Waerneman, dotter till Mikael Waerneman.
Lars Bertil Rystrand, tidigare navigatör.
Monika Lindén, tidigare flygledare på Säve-basen.

En dokumentär av: Alexandra Sannemalm.
Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten Media.
Exekutiv producent: Jon Jordås.
Dokumentären är producerad 2019.

2023-12-28
Länk till avsnitt

Ny: Bhagwanrörelsen ? sekten som fångade Ted Gärdestad

När gurun Bhagwan tar sina anhängare till en övergiven ranch i USA är visionerna om ett drömsamhälle stora. Flera svenskar åker dit. Men samhället kommer snart förgöra sig självt inifrån.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Målet i Bhagwans nybyggda stad Rajneeshpuram är att skapa en ny människa som lever i harmoni med sig själv och naturen. Här får de ett nytt namn, klär sig i solnedgångens färger och mediterar.

Bhagwan förespråkar fritt sex och snart kommer ryktena om ?sexkulten? ikapp dem. Konflikten med lokalbefolkningen intensifieras och Bhagwans anhängare beväpnar sig. Ted Gärdestad rapporterar hem till sin flickvän - skådespelaren Ann Zacharias. Han berättar bland annat att de har rosaklädda poliser. 

?Så tänker jag: ?Det här verkar ju inte klokt.? Och jag sade: ?Men, hur går det ihop? Är ni inte kärleksfulla mot varandra??, säger Ann.

Drömmen om samhället Rajneeshpuram går snart i kras. I P3 Dokumentär hör du en av huvudpersonerna - Jane Stork - berätta om när hon blev villig att döda för gurun Bhagwans skull. Och om Ted Gärdestad som aldrig blir densamma igen.

Mår du dåligt? Hit kan du vända dig:

I nödsituation ? ring 112.
Minds självmordslinje: 90 101. 
Jourhavande Medmänniska: 08- 702 16 80 (öppen kl. 21-06).


Medverkande:

Jane Stork, ?sannyasin? - en av Bhagwans anhängare.

Ann Zacharias, skådespelare och Ted Gärdestads flickvän på 80-talet.

Vanya, ?sannyasin? - som åkte flera gånger till Oregon.

Rick Ross, författare och grundare av Cult Education Institute.


En dokumentär av: Ellen Hammarskiöld.

Producent: Hanna Frelin.

Dokumentären är producerad 2023.

2023-12-21
Länk till avsnitt

Dödsskjutningen av Trayvon Martin

Från 2020. 17-åriga Trayvon Martin skjuts ihjäl av kvartersvakten George Zimmerman i Florida den 26 februari 2012. Fallet leder till ilska och debatt om rasprofilering, vapenvåld och självförsvarslagar.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

En mörk februarikväll är Trayvon Martin på väg hem från en Seven Eleven-butik med en påse Skittles och en flaska iste. Det regnar och han drar upp luvan på sin mörkgrå hoodie över huvudet. Några minuter senare är han död. Skjuten i hjärtat.

Dagen efter finns en liten notis i den lokala tidningen om att en tonåring skjutits till döds i Sanford, Florida. Men efter det blir det tyst. Veckorna går.

Men när historien så småningom nystas upp väcks en debatt om rasprofilering, vapenvåld och Floridas självförsvarslagar. Det blir startskottet för den nya medborgarrättsrörelsen Black lives matter. Och Trayvon Martins namn fortsätter att vara aktuellt när svarta amerikaner dödas av polis eller beväpnade civila.

Medverkande:

Tracy Martin, Trayvon Martins pappa.

Shannon Butler, lokal journalist.

Anthony Raimondo, polis.

Jasmine Rand, familjen Martins advokat.

Don West, George Zimmermans försvarsadvokat.

Melina Abdullah, aktivist och universitetsprofessor, Black Lives Matter.

Palmira Koukkari Mbenga, journalist.

En dokumentär av: Sara Olsson.

Producent: Gustav Asplund / Produktionsbolaget Filt.

Exekutiv producent: David Mehr.

Dokumentären är producerad 2020.

2023-12-14
Länk till avsnitt

Ny: Fuskligan och kuppen mot högskoleprovet

Mattias vill ta sig in på sin drömutbildning, men betygen räcker inte och han kontaktar HP-hjälpen: en fusktjänst som fixar toppresultat till den som betalar.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Samtidigt har Emelie träffat en kille som jobbar med HP-hjälpen. En dag frågar han henne om hon vill hjälpa till. Snart sitter hon på ett tåg med en väska full av kontanter.

Fuskligan säger att de jobbar med största diskretion ? och att det de gör är lagligt. Mattias lägger ett kuvert med pengar i en förvaringsbox på Stockholms Central. Sen får han hem ett märkligt utrustningskit: ett par specialsydda kalsonger och en minimal högtalare som han ska ha inne vid trumhinnan.

I flera år pågår en katt- och råttalek mellan fuskligan och myndigheterna. HP-hjälpen ligger hela tiden steget före. Tills Ekobrottsmyndigheten får tips om två bröder i Norrköping.

I P3 Dokumentär berättar några av de som stod bakom HP-hjälpen för första gången sin version av vad som hände.


Medverkande:

?Mattias?, fuskade på högskoleprovet med hjälp av HP-hjälpen.

?Emil?, en av personerna bakom fuskligan HP-hjälpen.

Samir Bezzazi, journalist.

?Emelie?, fuskligans kurir.

Magnus Hjort, dåvarande biträdande stabschef på Universitets- och högskolerådet.

En anonym spanare från Ekobrottsmyndigheten.

Carina Telsing, polis.

Gunilla Arph Malmberg, åklagare.


En dokumentär av: Niklas Jonsson.

Producent: Markus Alfredsson.

Dokumentären är producerad 2023.

2023-12-07
Länk till avsnitt

Familjen ? Tonårsligan från Borlänge

Från 2018. En dokumentär om knark, våld och machokultur i det som på 90-talet var Sveriges farligaste stad.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

I slutet av 90-talet är Dalarna på löpsedlar över hela landet. Flera attentat riktade mot polisen visar sig vara utförda av en tungt beväpnad ungdomsliga. Här berättar flera av Familjen-medlemmarna för första gången om tiden när de satte skräck i Borlänge.

Eddy och Lenny blir bästisar i Borlänges skejtpark när de går i mellanstadiet. Några år senare tar Eddy, med snaggat hår och bling i vänster öra, på sig en rånarluva. Med ett hagelgevär i handen går han in i matbutiken i sitt kvarter.

Serien är ursprungligen gjord i fem delar, men publiceras här som ett superavsnitt, 130 min långt.

En dokumentär av: Sigge Dabrowski.

Producent: Rosa Fernandez.

Dokumentären är producerad 2018.

2023-11-30
Länk till avsnitt

Ny: Skandalkirurgen Macchiarini och de dödliga experimenten

Hyllade Dr. Macchiarini transplanterar luftstrupar av plast i levande människor. Snart anar kollegor på Karolinska att allt inte stämmer och patienter dör. Samtidigt upptäcker fästmön lögn efter lögn.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Paolo Macchiarinis dåvarande fästmö, TV-producenten Benita Alexander bestämmer sig för att berätta för världen om stjärnkirurgens dubbelliv.


? Om han ljuger mot mig så här, så strategiskt och så utstuderat, så måste han också ljuga i sitt jobb. Det var skrämmande för mig eftersom han hade människors liv i sina händer, säger Benita Alexander.


Då har thoraxkirurgen Karl-Henrik Grinnemo och tre andra kollegor märkt att allt inte står rätt till med Karolinska institutets och Karolinska universitetssjukhusets topprekrytering.

? Vi insåg att det var lurendrejeri på en väldigt, väldigt hög nivå, säger Karl-Henrik Grinnemo.

P3 Dokumentär om skandalkirurgen Macchiarini och de dödliga experimenten är en historia om hur en karismatisk man lyckades dupera en hel värld, både professionellt och privat.


Medverkande:

Benita Alexander, TV-producent och ex-fästmö till Paolo Macchiarini.

Karl-Henrik Grinnemo, en av visselblåsarna i Macchiarini-fallet, thoraxkirurg och f.d. kollega på Karolinska universitetssjukhuset.

Bosse Lindqvist, journalist och dokumentärmakare, bakom prisbelönade SVT Dokument Inifrån-serien Experimenten.

Kjell Asplund, professor emeritus och utredare.

Alexander Seifalian, professor i nanoteknologi och regenerativ medicin.

En dokumentär av: Blenda Setterwall Klingert.

Producent: Gustav Asplund.

Exekutiv producent: Jon Jordås.

Dokumentären är producerad 2023.

2023-11-23
Länk till avsnitt

Prinsessan Dianas död

Från 2018. När Prinsessan Diana omkommer i en bilolycka i Paris 1997 är hon världens mest kända kvinna och ständigt omgiven av paparazzi-fotografer. Nu börjar jakten på en syndabock.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

En dokumentär av: Robin Jonsson.

Producent: Lasse Truedson/Tredje Statsmakten.

Exekutiv producent: Jon Jordås/SR.

Dokumentären är producerad 2018.

2023-11-16
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P3 ID om Elon Musk ? bara i Sveriges Radio Play

Podden P3 ID skildrar vår tids mest spännande personer och har precis släppt ett nytt dubbel-avsnitt om fenomenet Elon Musk. Del två hör du bara i Sveriges Radio Play.

Elon Musk är miljardären som kallats för världens rikaste man. Han har fått elbilar att förknippas med lyxig action, han vill operera in chip i mänskliga hjärnor och han köpte och döpte om Twitter. Hör hur den drivna innovatören förvandlades till starkt polariserande kraft i USA och i världspolitiken.

Lyssna på dokumentären om Elon Musk ? och kom ihåg att P3 ID och P3 Dokumentär hör du alltid först i Sveriges Radio Play.

2023-11-06
Länk till avsnitt

Ny: Rånarligan och skottdramat i Umeå

En vårmorgon 2009 ska fyra män spränga sig in i en värdedepå i Umeå. De vet inte att nationella insatsstyrkan redan är där. Rånförsöket urartar i Sveriges största eldstrid mellan polis och rånare.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Allt börjar med att polisen av en slump får reda på att flera grovt kriminella personer planerar en kupp nånstans i Sverige. En stöt mot en värdedepå innehållande flera miljoner kronor.

I en tid när Sverige är svårt drabbat av våldsamma rånförsök vill polisen slå till mot rånarna i rätt tid. Frågan är bara vart det ska ske, och när? 

I P3 Dokumentär berättar polis, väktare, nationella insatsstyrkan och två av rånarna för första gången om planerna, och om en våldsam konfrontation som inte liknar något som skett varken förr eller senare i Sverige.  

Medverkande:  

Micke, rånare.

Felix, rånare som egentligen heter nåt annat.

Hans Olov Markström, fd polis.

Micael Säll Lindahl, då polisområdeschef.

Thomas Andersson, väktare.

Stefan Dejemyr, fd gruppchef på Nationella insatsstyrkan.

David Ol-Lars, fd operatör på Nationella insatsstyrkan.

Peter Lundberg, utredare på polisen.

En dokumentär av: David Ohlsson.

Producent: Anna Johannessen, Tredje Statsmakten Media.

Exekutiv producent: Viktor Papini, Sveriges Radio.

Dokumentären är producerad 2023.

2023-11-09
Länk till avsnitt

Orkanen Katrina

Från 2019. Orkanen Katrina drar in över staden New Orleans i augusti 2005 . Skyddsvallarna brister och många människor dör i vattenmassorna. I kaoset följer plundring, dödligt våld och hjältedåd.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

- Jag hatar att behöva säga det här men vi har inte tillräckligt många liksäckar.

Den varningen går ut i lokalradiokanalen WWL New Orleans precis innan orkanen når stan.

- Man rådde folk att skriva sina namn med permanent bläck på armen så att man åtminstone skulle veta vilka de var när man hittar kropparna, säger Dave Cohen, nyhetschef på radiokanalen.

Stora delar av New Orleans ligger under havsnivån och när det står klart att orkanen Katrina är på väg rakt mot staden inser många att katastrofen är nära.

Men inte alla. Evakueringsordern kommer för sent och tusentals människor blir kvar i staden för att de inte förstår allvaret eller för att de på grund av fattigdom inte har råd eller möjlighet att evakuera.

Länge förstår inte omvärlden vad som händer inne i New Orleans. Under veckorna som följer kastas staden in i kaos. Kommunikationen fungerar knappt och plundringar och våldet ökar. Inom poliskåren sprids rykten om att polischefen sagt att man får skjuta plundrare och insatspolisen Dwayne Scheuermann får ett liknande besked av sin chef:

- Det som sades var: säg åt dina underordnade att göra vad samvetet tillåter dem att leva med.

Dwayne Scheuermann berättar för P3 Dokumentär om den händelse som fick honom och flera andra poliser åtalade efter Katrina.
Men det här är också en berättelse om en stad som reser sig och om invånare som gör allt för att rädda människor i nöd.

En dokumentär av: Maria Hansson Botin
Producent: Magnus Arvidson
Dokumentären är producerad 2019.

2023-11-02
Länk till avsnitt

Ny: Självhjälpsgurun och döden i öknen

När ambulans larmas till öknen i Arizona möts man av en skräckscen. Över 50 människor ligger utspridda på marken, några svamlar andra är orörliga. Svetthyddan intill är tom och ledaren syns inte till.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Det är höst 2009 när inspirationsföreläsaren och författaren James Arthur Ray håller i en självhjälpskurs i Arizonas öken. Han har låtit bygga en svetthydda inspirerad av urinvånare men gjort den på sitt eget vis. James Arthur Ray har efter filmen the Secret gott rykte och han har hyllats av bland andra Oprah Winfrey.

Men när kursdeltagare slutar andas under en svettritual hösten 2009 är den ansvarige ledaren borta. Ambulanspersonalen gör vad de kan men de lyckas inte rädda alla och Marta Reis och de andra på kursen har svårt att ta in vad som hänt.

Medverkande:

Marta Reis, kursdeltagare.

Connie Joy, kursdeltagare.

Jean Brown, anhörig till Kirby Brown.

Ross Diskin, polis, Arizona.

Jonathan Ellerby, religionsvetare.

Matt Stroud, journalist som granskat James Arthur Ray.

En dokumentär av: Elinor Ahlborn.

Producent: Lars Truedson, Tredje Statsmakten.

Exekutiv producent: Rosa Fernandez, Sveriges Radio.

Dokumentären är producerad 2023.

2023-10-26
Länk till avsnitt

Solvallamordet

Från 2018. I februari 1998 avrättas Dragan Jokso Joksovic inför hundratals gäster på travbanan Solvalla. Mordet blir startskottet på en blodig gangsteruppgörelse, med kopplingar till krigets Balkan.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Den 20-årige gärningsmannen har till synes ingen koppling till den kriminella eliten. Polisen är förbryllad. Varför har han skjutit den man som pekas ut som Stockholms torpedkung? Och vem är personen som kallas för ?Kova??

P3 Dokumentär om Solvallamordet är en berättelse om makt, pengar och kriminalitet. Det är en historia om förbindelser mellan krigets Balkan och Stockholms undre värld ? och om vänner som förvandlas till fiender.

Av Martin Jönsson

Producent: Magnus Arvidson

Dokumentären är producerad 2018.

2023-10-19
Länk till avsnitt

Ny: Bombattentatet mot Margaret Thatcher

Det konservativa partiet Tories är mitt uppe i festandet på Grand Hotell i Brighton när IRAs bomb går av 1984. Gäster begravs i rasmassor och fem personer dör den kvällen.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Tre veckor innan den konservativa partikonferensen checkar en kort man med buskigt skägg in på Grand Hotel i Brighton. Han kallar sig Roy Walsh men heter egentligen Patrick Magee och är medlem i IRA.

I rum 629 packar Magee upp bomben och ställer in timern på strax före klockan 3 på natten den 12 oktober. Planen är att mörda premiärminister Margaret Thatcher.

Tre veckor senare går bomben av medan konferensdeltagare fortfarande festar...

Medverkande: 

Jo Berry - dotter till Sir Anthony Berry som dödades i attentatet.

Margaret Eaton - skollärare och deltagare på konferensen.

David Skidmore - cancerkirurg och deltagare på konferensen.

Janne Petterson - Nordirlandexpert.

Paul Solis - polis i Birghton.

Eileen Brencher - sjuksköterska på Royal Sussex County Hospital i Brighton.

En dokumentär av: Thomas Henley/ Banda Produktion. 

Producent: Robert Barkman/ Banda Produktion.

Exekutiv producent: Hanna Frelin/ Sveriges Radio. 

Dokumentären är producerad 2023.

2023-10-12
Länk till avsnitt

Våldtäktsfallet i Billdal

Från 2020. 1995 blir en flicka brutalt våldtagen på väg från skolan. Fallet förblir olöst i 24 år. Strax innan brottet preskriberas ger en ny DNA-lag en sista chans att spåra gärningsmannen.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Det här är berättelsen om en ovanligt våldsam överfallsvåldtäkt på en åttaårig flicka i Billdal utanför Göteborg. Gärningsmannen är spårlöst försvunnen, men trots att åren går så ger inte polisen upp. Ett år innan fallet ska preskriberas och gärningsmannen kan gå fri för alltid, så kommer en sista möjlighet att spåra förövaren via DNA-teknik.

Medverkande: 

Annika - lärarassistent.

Karin Blegel - kriminalinspektör.

Christina Widén - forensiker på polisens nationella forensiska centrum NFC.

Kirsten Ramming Bernhardsson - utredare på polisens kalla fall-grupp.

Anders Eriksson - chef för polisens kalla fall-grupp.

Thomas Ahlstrand - åklagare.

 

En dokumentär av: Martina Pierrou.

Producent: Ida Lundqvist.

Dokumentären är producerad 2020.

2023-10-05
Länk till avsnitt

Ny: Amfetaminfabriken och operation Trojan Shield

Grannarna i den lilla bruksorten Olshammar reagerar på den märkliga renoveringen av det grå huset. De anar inte att det finns en amfetaminfabrik i källaren och att FBI zoomar in huset på kartan.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

De som renoverar och snickrar på huset hejar glatt och bjuder grannarna på fikabröd. Men nere i källaren bakom förtäckta fönster jobbar de med helt andra saker. Där styr amfetaminkocken över arbetet. De kokar och paketerar kilovis med amfetamin som körs ut till knarkkunder runtom i landet. 

Men polisen är dem på spåren. På en parkering vid ett köpcentrum i Örebro möts två kurirer och kartonger med 60 kilo amfetamin byter händer mitt framför ögonen på polisens spanare. Samma kväll stormar polisen huset i Olshammar och amfetaminfabriken är satt ur spel.

Huvudmännen, tre grovt kriminella män, tycks klara sig undan. De tror att de sitter säkert. De kallar sig Firman och skryter om sina brottsmeriter när de skriver i krypterade s.k. Anom-telefoner:

?Vi är professionella narkotikahandlare, detta är ingen hobby för oss. Vi har 50 års fängelse mellan oss i Firman tillsammans.?

I hemlighet följer FBI-agenter och en polis på NOA allt de skriver och en juninatt 2021 förbereds för en historisk polisräd. Vid gryningen ska Firman åka fast. 

Medverkande: 

Ted Esplund - poliskommissarie underrättelseenheten NOA.

Andreas Börjesson - utredningsledare Örebropolisen.

Karin Lindell - chefsåklagare Örebro.

Jack Melkemichel - försvarsadvokat.

Anna Jinghede Sundwall - kriminaltekniker.

Rigge, Inger, Hans & Annika - grannar i Olshammar. 

En dokumentär av: Pernilla Wadebäck / Tredje Statsmakten Media. 

Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten Media.

Exekutiv producent: Markus Alfredsson / Sveriges Radio. 

Dokumentären är producerad 2023.

2023-09-28
Länk till avsnitt

Jonestown-sekten

(Från 2020) 909 personer från församlingen Peoples Temple hittas döda i den sydamerikanska djungeln. Världen kräver svar och Peoples Temple får genast smeknamnet självmordssekten i medierna.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Året är 1978. En bild tagen från en helikopter visar prydliga rader med lik i färgglada kläder. Vissa av dem håller hand. Alla var medlemmar i Peoples Temple, en kristen, politisk organisation från USA, som bara några år tidigare flyttat från Kalifornien till djungeln i Sydamerika. Deras ledare var pastor Jim Jones.

Nu berättar pastor Jones son och andra överlevande en historia som började som en kamp för lika rättigheter, men slutade i en fullskalig tragedi.

För känsliga lyssnare varnar vi särskilt för sekvensen mellan ca 54:45 till 60:00 in i avsnittet.

Medverkande:

Stephan Jones - pastor Jim Jones son.

Leigh Fondakowski - författare till boken ?Stories from Jonestown?.

Fielding McGehee - driver projektet ?Alternative Considerations of Jonestown?.

Timothy Carter - fd medlem av Peoples Temple.

Charles Krause - journalist på Washington Post.

En dokumentär av: Robin Jonsson.

Producent: Lars Truedsson/ Tredje Statsmakten.

Exekutiv Producent: David Mehr.

Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

En dokumentär från: 2020.

2023-09-21
Länk till avsnitt

Ny: Den amerikanska studenten i nordkoreanskt fångenskap

Otto Warmbier är 21 år gammal när han tillfångatas på Nordkoreas flygplats efter en semester i landet. Ingen vet vad som hänt men två månader senare syns han i nordkoreansk TV där han erkänner brott.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Hotellet där Otto och de andra turisterna bor i Pyongyang är mytomspunnen. Våning fem är förbjuden för turister att besöka och saknar en knapp i hissen. På Youtube finns filmer där boende på hotellet trotsar förbudet och tar sig till våningen. En kväll bestämmer sig Otto och hans vänner för att göra detsamma. Fnissiga av spänningen smyger de längs väggarna, prydda av propagandaaffischer. De stannar bara på våning fem en kort stund, sen går de och lägger sig.

Men den här våningen kommer att förfölja den amerikanska studenten Otto Warmbier. Det är här uppe som Nordkorea hävdar att han ska ha begått ett brott.

? And the story was that he tried to steal a poster... he didn?t commit any crime. And if he did, we all committed that crime, because we all had been where we shouldn?t have been, säger vännen Sarah MacLaughlin som var med på samma resa.

Efter gripandet startar en diplomatisk förhandling mellan USA och Nordkorea för Ottos frigivning. En förhandling där Sverige får en nyckelroll. Men ingen information läcker ut, och det kommer dröja länge innan familj och vänner förstår hur 21-åriga Otto egentligen mår i fångenskap i Nordkorea...

Medverkande:
Sarah McLaughlin, vän och medresenär i Nordkorea.
Ben Johnson, vän och medresenär i Nordkorea.
Kent Härstedt, svenskt sändebud på Koreahalvön år 2017.
Sanna Torén Björling, fd USA-korrespondent på Dagens Nyheter.
Michael Flueckiger, akutläkare.

En dokumentär av: Andreas Ståhl.

Producent: Hanna Frelin.

Producerad: 2023.

2023-09-14
Länk till avsnitt

Dödsolyckan på K2 2008

Från 2020. En grupp med 29 klättrare försöker ta sig till toppen av världens näst högsta berg, K2. Det är augusti 2008 men trots goda väderförhållanden går allt åt helvete.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Toppen når 8611 meter över havet och berget betraktas som ett av världens farligaste. Det är framförallt K2s branta istopp som är så riskfylld. Där måste man klättra sidledes med en isyxa i var hand. Tappar man fästet kan man falla flera kilometer och krossas mot glaciären. Varje tag med isyxan kan bli ens sista.

Medverkande:
Fredrik Sträng, svensk äventyrare.
Cecilie Skog, norsk äventyrare.
Wilco van Rooijen, holländsk äventyrare. 
Amanda Padoan, författare till boken Begravda i Himlen.

En dokumentär av: Matilda Blom och Ivan Solander.

Producent: David Mehr.

Sändes första gången: 2020

2023-09-07
Länk till avsnitt

Ny: Knivattackerna i Vetlanda

En man knivhugger slumpvis utvalda personer under loppet av några minuter i småländska Vetlanda. Nu söker ett helt samhälle svaret på frågan: varför?

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

I början av mars 2021 går en man till attack med kniv i centrala Vetlanda. Larmcentralen får in flera samtal från panikslagna människor. 18 skräckfyllda minuter hinner gå innan polisen är på plats. Under den tiden har flera personer blivit nedhuggna. Attackerade mitt på dagen, i sin hemstad, ligger nu flera Vetlandabor i en pöl av sitt eget blod. Vissa med livshotande skador. 

Ett av offren är Bo Martinsson som kämpar mellan liv och död.

"Man trodde att man skulle dö. Att man inte fick träffa sina nära och kära, det var det som var hårdast i hjärtat."

Knivmannen skjuts av polis som också utreder händelsen som ett eventuellt terrorbrott. Mannen ställs inför rätta. Men gärningsmannens motiv är oklart.

Medverkande:

Bo Martinsson: blev knivskuren i Vetlanda.

Emanuel Martinsson: Bos son, som jobbar på räddningstjänsten under brottsdagen.

?Shams?: Kompis till gärningsmannen ?Massoud?.

?Karin?: Tidigare coach på socialförvaltningens arbetsmarknadsenhet.

Mikael Nilsson: Polis som grep gärningsmannen.

Cliff Blomqvist: Polis som grep gärningsmannen.

Adam Rullman: Åklagare och förundersökningsledare.

En dokumentär av: Andres Kriisa.

Producenter: Markus Alfredsson och Ida Lundqvist.

Dokumentären är producerad 2023.

2023-08-31
Länk till avsnitt

Statskuppen i Chile

Från 2016. Militären genomför en statskupp i Chile den 11 september 1973 och inleder en skoningslös jakt på diktaturens motståndare.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Revolutionären Alejandra Mujica är gravid i åttonde månaden när militären stormar presidentpalatset och president Salvador Allende begår självmord.

Hon binder känsliga dokument runt magen för att militären inte ska hitta dem. Men trots alla försiktighetsåtgärder griper Pinochets hemliga polis hennes man Carlos Zanzi, som förs till ett av militärjuntans ökända tortyrcenter.

I P3 Dokumentär berättar svenskar och chilenare som befann sig i Chile om tiden före, under och efter den våldsamma militärkuppen 1973. Och ett barn som växer upp i Sverige och vägrar låta Pinochet komma undan med sina brott.

En dokumentär av: Martín Ezpeleta.

Exekutiv Producent: Robert Barkman.

Sändes för första gången: 2019.

2023-08-24
Länk till avsnitt

Ny: Branden i Grenfell Tower

När det börjar brinna i 24-våningshuset i London sprider sig elden rekordsnabbt genom byggnaden. Omar lyckas ta sig ut, men kvar på 14:e våningen är hans lillebror Mohammed.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

En juninatt 2017 börjar det brinna i en kombinerad kyl och frys i ett höghus i London. Branden blir snabbt ett inferno. Hyreshusets fasad brinner ovanligt snabbt och den svarta röken fyller trapphuset. Brandmannen Ricky Nuttall försöker rädda boende mitt i huset men luften och vattnet tar slut.

Omar Alhaj Ali och hans bror som tillsammans flytt från kriget i Syrien bor på 14:e våningen. Röken fyller lägenheten när Omar räddas av en brandman. Nerifrån gatan ser han sin lillebror i fönstret i det brinnande huset men ingen hjälper honom ut.

Branden i Grenfell Tower blir en av de värsta i Storbritanniens moderna historia och många undrar om man hade kunnat förhindra att 72 människor miste livet.

Medverkande:

Omar Alhaj Ali, boende i Grenfell Tower.
Eddie Daffarn, boende i Grenfell Tower som drev en blogg om huset.
Ricky Nuttall, dåvarande brandman i London.
Claes Aronsson, Sveriges Radios dåvarande Londonkorrespondent.

En dokumentär av: Thomas Henley.

Producenter: Robert Barkman och Lovisa Lamm Nordenskiöld, Produktionsbolaget Banda.

Exekutiv producent: Rosa Fernandez, Sveriges Radio.

Researcher: Sabrina Kindgren.

Producerad: 2023.

2023-08-17
Länk till avsnitt

Rekordkuppen mot Gotabanken

Från 2019. Gotabanken i Stockholmsförorten Alby drabbas av en rififi-kupp i augusti 1992. Gärningsmännen får med sig ett rekordbyte. Nu berättar tre av dem om hur kuppen gick till.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

I tre dygn skär diamantborren genom den femtio centimeter tjocka betongen till Gotabanken. Gärningsmännen borrar sig in i valvet genom taket. Banklarmet löser ut gång på gång, men ingen märker något misstänkt.

För polisen blir fallet en gåta: vem kan ha haft kunskap och fräckhet nog att genomföra kuppen? Spåren leder till en 22-årig vaktmästare, till en bilhandlare samt till en yrkestjuv. Och snart begår gärningsmännen det första misstaget. 

Ett program av: Martin Jönsson.

Producent: Rosa Fernandez.

Sändes för första gången: År 2019.

2023-08-10
Länk till avsnitt

Ny: SAS-planet och flygkraschen i Milano

I dimman rullar ett litet jetplan ut mitt på startbanan på flygplatsen i Milano. Samtidigt rusar ett SAS-plan framåt för att lyfta. Sekunder senare tappar kontrolltornet kontakten med båda planen.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Den 8 oktober 2001 ska 15-årige Robin Forsman och hans pappa Christer Forsman flyga hem från Italien efter att ha tävlat i gokart. På SAS flight SK686 mot Köpenhamn sitter också flygkaptenen Joakim Gustafsson som gör sitt sista pass innan semestern. Totalt finns 110 personer ombord. 23 av dem är svenskar.

I den dåliga sikten märker ingen när ett mindre privatjet rullar ut på startbanan, mitt framför SAS-planet. Det kommer att bli SAS allvarligaste olycka och den värsta i Italien.

P3 Dokumentär om flygkraschen på Linate är en berättelse om en illa skött flygplats ? och om några få sekunder som kom att bli de sista i livet för 118 människor.

Medverkande:

Anette Forsman, Robins mamma och Christers fru.

Elin Jonsson, Robins kompis.

Jonas Gustafsson, piloten Joakim Gustafssons lillebror.

Pasquale Padovano, bagagehanterare och överlevare.

Jean Paul Nanut, pilot och vittne.

Henrik Elinder, fd chefsutredare på Statens haverikommission.

Marie Ehrling, fd vice koncernchef på SAS.

Stig Edqvist, fd chef på polisens ID-kommission.

 

En dokumentär av: Kristian Erskog.

Producenter: Markus Alfredsson & Ida Lundqvist.

Producerad: 2023.

2023-08-03
Länk till avsnitt

Mordet i Keillers park

Från 2013. En man hittas död i Keillers park i Göteborg. Bredvid kroppen ligger en keps som tillhör hans pojkvän, som först grips men sedan släpps. När genombrottet väl kommer får polisen en inblick i en av 90-talets alla extrema grupperingars kultur.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Inom black metal handlar det om att vara true, äkta och mena det man säger. Och den nya satanismen är en livsstil. En livsstil som innebär att bejaka det onda och förkasta samhällets konventioner.

Den satanistiskt orienterade gruppen MLO, Misantropiska Lucifer Orden, pratar om att offra människor till Satan och planerar kollektivt självmord. Och när polisen till slut hittar de unga förövarna frågar man sig: är det ett hatbrott mot en homosexuell eller är det ett satansoffer?

Dokumentär av: Ida Lundqvist.
Publicerat: 2013.

2023-07-27
Länk till avsnitt

Ny: Polischefen som blev knarkbaron

En prostituerad kvinna, i Helsingfors blir ett viktigt vittne i jakten på knarkkungen Bölemannen som visar sig ha dubbla roller. Nu misstänks chefen på Helsingfors narkotikapolis för grova brott.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Narkotikapolischefen Jari Aarnio syns ofta i media. 1987 blev han utvald till årets polis och han har gjort sig känd för de många tillslag som gjorts under hans tid som polischef i Helsingfors. Men metoderna ifrågasätts. Narkotikapolisen sägs ha alldeles för nära kontakt med de kriminella.

Men ryktena ska visa sig inte ligga långt ifrån sanningen. Och den hyllade polischefen kommer snart skrivas om som "den mest korrupta polisen i Finlands historia".

Iina Ahonen, en fd prostituerad kvinna, blir ett viktigt vittne när polischefen utreds för brott?

Medverkande:

Mikael Runeberg, före detta polis på narkotikaenheten i Helsingfors. 

Susanna Reinboth, journalist. 

Iina Ahonen, kvinnan som tipsade myndigheterna om polischefen. 

Jukka Haavisto, specialåklagare och utredningsledare. 

Staffan Bruun, pensionerad journalist. 

En dokumentär av: Hanna Sihlman.

Producent: Hanna Frelin.

Producerad: 2023.

Inläsningar är gjorda av Katarina Hedström, Jacob Wesley och Jukka Painilainen.

2023-07-20
Länk till avsnitt

Stenbergapyromanen

Från 2017. Pyromanen, som härjat i decennier, är tillbaka i småländska Stenberga. Fallet är en gåta och lösningen ska gå till den svenska kriminalhistorien.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Natten till den 14 april 1989 brinner det på fem platser i närheten av byn Stenberga. Två människor, syskonen Sigvard och Gunhild, är försvunna. Av deras torp finns bara murstockarna kvar.

I Stenberga är skräcken total. Det lilla samhället har under flera årtionden drabbats av oförklarliga mordbränder. Nu är pyromanen tillbaka.

Kring brandplatserna hittar polisen märkliga föremål. När polisens tekniker hittar förkolnade benrester befinner sig Stenbergaborna plötsligt i en utredning om dubbelmord. Och spåren pekar mot en framstående invånare i byn.

En dokumentär av: Martin Jönsson.
Producent: Magnus Arvidson.
Sändes för första gången: 2017.

2023-07-13
Länk till avsnitt

Ny: Putins svenske agent och spionskandalen på Scania

År 2019 står Säpos spanare utanför en restaurang i centrala Stockholm och följer två män. När ett vitt kuvert fyllt med pengar lämnas över gör sig Säpo reda att ingripa.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

De misstänker att ingenjören ?Alexander? precis har sålt hemlig information till en rysk underrättelseofficer.

I flera år har Säpo haft span på en känd underättelseofficer från Ryssland. Jevgenij Umerenko är här som diplomat, men hans jobb är att värva spioner i Sverige. Målet han siktar in sig på är en medelålders man från Borås. ?Alexander? jobbar som ingenjör på fordonsföretaget Scania och Säpo misstänker att han säljer hemlig information som kan skada Sverige.

För första gången på nästan 20 år kan en svensk åtalas för spioneri.

Medverkande:

Mats Ljungqvist, åklagare Riksenheten för säkerhetsmål.

Daniel Stenling, chef kontraspionage Säpo.

Lisa, spanare på Säpo.

"Gustaf", gruppchef kontraspionage Säpo.

Erik, fd doktorandkollega och vän.

Jenny Hellström, reporter Sveriges Radio.

Christian Levin, vd Scania.

Jim Rowan, vd Volvo Cars.

Av: Hanna Malmodin.

Producent: Hanna Frelin.

Inläsningar är gjorda av: Ahmet Yaraman och Jonas Fredén.

Producerad: 2023.

2023-07-06
Länk till avsnitt

Charles Manson och Hollywoodmorden

Från 2019. En man åtalas för att ha hypnotiserat en grupp ungdomar till att begå en rad makabra mord. Han blir snart en av USA:s mest hatade personer. Han heter Charles Manson.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Året är 1970. Utanför Los Angeles majestätiska domstolsbyggnad sitter en grupp unga kvinnor. Alla har ristat in ett kryss i pannan. De sjunger, dansar och visar sitt stöd för den åtalade: Charles Manson. Mannen som har förändrat deras liv.

När historien nystas upp kommer den mörka sidan av hippie-rörelsen fram. Det handlar om droger, fri kärlek, The Beach Boys och bestialiska mord. Det här är en berättelse om en man som än idag, ett halvt sekel senare, rör upp känslor.

Medverkande:

George Stimson, nära vän till Manson och som skrivit boken "Goodbye Helter Skelter".

Dianne Lake, medlem i kollektivet och hade en relation med Manson.

Sandra Good, hade en relation med Manson och var en del av kollektivet.

Nikolas Schreck, nära vän till Manson, skapare av dokumentären "Charles Manson: Superstar" och skrivit boken "The Manson File".

Ed Sanders, täckt fallet som journalist och skrivit två böcker; "The Family" och "Sharon Tate: A Life".

Virginia Graham, nyckelvittne i rättegången.

En dokumentär av: Robin Jonsson.

Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten Media.

Exekutiv producent: David Mehr.

Sändes för första gången 2019.

2023-06-29
Länk till avsnitt

Ny: Tygbutiksmordet och DNA-missen

En höstdag 2005 hittas 36-åriga Marie Johansson mördad på sitt jobb i Stuvkällaren i Göteborg. Fallet förblir olöst. Men en dag nästan 20 år senare får utredarna en DNA-träff som gör fallet svårlöst.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

När ägaren till Stuvkällaren kommer till sin butik på Kyrkogatan i centrala Göteborg den 14 oktober 2005 möts han av en makaber syn. Hans kollega, butiksbiträdet Marie Johansson ligger död i butiken.

Polisen tror först att de kommer kunna lösa fallet snabbt. Gärningspersonen har lämnat flera spår efter sig och pengar saknas i kassan. Men utredningen pågår i nästan 20 år och hundratals personer topsas i jakten på mördaren.

När polis och åklagare slutligen får en DNA-träff i registret tror många att mördaren slutligen kommer kunna gripas.

Medverkande:

Christina Borén Johansson - Maries mamma.

Lotta - Maries vän. 

Joel - vittne. 

Peter Thylén - fd. polis, som jobbade med fallet.

Anders Eriksson -  chef på Kalla fall-gruppen Region Väst.

Alexander Malmgren - Förundersökningsledare och åklagare.

Ulrika Åberg - Åklagare.

Helena Jönsson - Reporter på P4 Göteborg.

En dokumentär av: Linnéa Hjortstam.

Producent: Lars Truedson, Tredje Statsmakten.

Exekutiv producent: Rosa Fernandez.

Produktionsår: 2023

2023-06-22
Länk till avsnitt

Lockerbieattentatet

Från 2018. Tre dagar före julafton 1988 lyfter Pan Am Flight 103 från Heathrow mot New York. Över det skotska samhället Lockerbie exploderar planet i ett moln av plåt, passagerare och bagage. Vem ligger bakom?

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

270 människor dör i attentatet och ombord på planet fanns bland andra den svenske FN-kommissionären Bernt Carlsson. Utredningen som följer blir en av de största terrorutredningarna i historien och förändrar sättet vi ser på flygsäkerhet för alltid.

I P3 Dokumentär om Lockerbieattentatet hör du berättelser från Karin som förlorar sin syster, Colin som ser sin hemby förvandlas till en gravplats och Richard som lägger större delen av sitt yrkesliv på att försöka få fast på de skyldiga ? vilket leder till storpolitik på allra högsta nivå.

Programmakare: Carl-Johan Ulvenäs
Producent: David Mehr
Publicerat: 2018

2023-06-15
Länk till avsnitt

Ny: Mutskandalen på Sparbanken Väst

I slutet av 80-talet rusar priset på fastigheter. Många vill tjäna snabba pengar. Ett bankkontor i Göteborg gör succé tills allt kraschar. Nästan en miljard är borta, och polisen misstänker mutor.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Snart riktas misstankarna mot bankchefen "Yngve" och några av hans affärspartners. Åklagaren Gunnar Andersson tar hjälp av den modernaste tekniken ? datorer ? för att ta reda på vad som hänt. Spåren leder till några av världens mest ökända skatteparadis.

Yngve själv berättar att polisen är fel ute och att han bara försökt rädda banken undan en konkurs. Så hur långt räcker bevisen?

Medverkande:

?Yngve Bergman?, tidigare chef på Sparbanken Väst i Göteborg.

Barbro Pilmo, tidigare anställd på Sparbanken Väst som hjälpte polisen.

Håkan Tidlund, tidigare vd för Sparbanken Väst.

Gunnar Andersson, tidigare åklagare.

Owen Lindh, tidigare polis.

Tomas Lindblom, journalist.

Av: Markus Alfredsson.

Producent: Ida Lundqvist.

Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.

"Yngves" röst i programmet: Thomas Björklund.

2023-06-08
Länk till avsnitt

Husbykravallerna

Från 2019. En majdag skjuts 69-årige Lenine till döds i sin lägenhet i Husby av polis. Sex dagar senare utbryter kravaller som kommer bli ett av Stockholms största upplopp någonsin.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Det är en söndagskväll i maj 2013 som det börjar brinna på flera platser runt om i Stockholmsförorten Husby. Bilar, en skola, en vårdinrättning och ett garage tänds på. Brandmän och poliser med hundar anländer. Stenar kastas.

Under loppet av knappt en vecka har flera hundra bilar brunnit upp och notan för polisinsatsen landar på över 20 miljoner kronor. Men vad var det egentligen som hände? Och varför?

P3 Dokumentär om Husbykravallerna är en berättelse om ett av Stockholms största upplopp men det är också en tragisk historia om en dödsskjutning.

En dokumentär av: Paloma Vangpreecha.

Producent: Rosa Fernandez.

Sändes för första gången: 2019.

2023-06-01
Länk till avsnitt

Ny: Terrordådet på Drottninggatan

På en gågata i Stockholm kommer en lastbil i hög fart. Den kör på allt och alla i sin väg. Människor kastar sig i panik in i butikerna, andra hinner inte undan. Sverige har utsatts för ett terrordåd.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Den 7:e april 2017 är en solig fredag i Stockholm. Många turister och stockholmare trängs på huvudstadens längsta gågata ? ovetandes om att platsen snart kommer förvandlas till något som liknar en krigszon.

Vansinnesfärden slutar med att den kapade lastbilen krockar in i ett skyltfönster vid Åhléns mitt i Stockholm city. På gatan bakom fordonet ligger glassplitter, blod och påkörda människor.

Samtidigt som rökmolnet lägger sig över Drottninggatan, flyr föraren från platsen. Kvar är en stad i chock.

Läkaren Pernilla springer ut från butiken där hon tagit skydd och börjar hjälpa till i kaoset. Saga är så skadad att hon inte kan röra sig och Jeanette får inte tag i sin 11-åriga dotter, Ebba.

Den jihadistiska terrorn har kommit till Sverige ? och jakten på gärningsmannen inleds.  

Medverkande: 

Jeanette Åkerlund, Ebbas mamma.

Saga Berlin, skadades i terrordådet.

Pernilla Wall, vittne och läkare.

Linnéa Löfgren, vittne.

Fredrik Hallström, chef för Kontraterrorism och Författningsskydd Säkerhetspolisen. 

Stefan Löfven, dåvarande Statsminister. 

Sara Wissman, dåvarande larmoperatör på Regionledningscentralen. 

Mikael Ekfeldt, brandförman.

Emil Lidén, gruppchef för polisens bildanalysgrupp.

Jonas Trolle, dåvarande biträdande lokalpolischef.

Hans Ihrman, vice chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål.

En dokumentär av: Karolin Axelsson.

Producent: Jon Jordås.

Producerad: 2023.

2023-05-25
Länk till avsnitt

Dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani

Från 2018. Riccardo och hans bästa vän Filippo ska åka hem från en fest i centrala Stockholm, när ett slagsmål bryter ut. Ett slagsmål som slutar med att 16-årige Riccardo ligger livlös på trottoaren.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Den brutala dödsmisshandeln på Kungsholmen får stor uppmärksamhet i medierna och reaktionerna på domen är många.

På festen träffar Riccardo och hans vänner en tjej som heter Rebecca. Hon känner några av de killar som senare kommer att gripas för dödsmisshandeln. Rebecca får därför en viktig roll i jakten på gärningsmännen.

För P3 Dokumentär berättar en av Riccardos bästa vänner, Alex, vad kompisgänget gjorde den där kvällen 2007. Vi hör också Riccardos mamma Marie, syster Rossana, och pappa Dado berätta om den värsta natten i sina liv.

Reporter: Hanna Frelin.

Producent: Rosa Fernandez.

Sändes för första gången: 4 februari 2018.

2023-05-18
Länk till avsnitt

Ny: Självmordssekten Heaven's Gate

I mars 1997 hittas 39 personer döda i en exklusiv villa utanför San Diego och polisen konstaterar snabbt att det är ett massjälvmord.

Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

Alla de döda har liknande svarta kläder, svarta Nike-skor och ett märke på ärmen där det står ?Heavens Gate - Away team?. 


De döda visar sig tillhöra en religiös sekt, som tror att de ska hämtas upp till himlen av ett rymdskepp som följer kometen Hale-Bopp. En komet som precis vid den här tiden, kan ses som tydligast från jorden. 

Många av medlemmarna i sekten har lämnat sina familjer tjugo år tidigare.

Medverkande:

Ananda, tidigare medlem i sekten.

Alan Hale, astronom.

Robert Balch, sociolog.

Nancie Brown Ferguson, anhörig.

Don Crist, polis.

Richard Bolter, polis.

Peter Åkerbäck, religionshistoriker.

Ben Zeller, författare/professor i religion.

Av: Anna Gjöres

Producent: Paloma Vangpreecha

Publicerad: 2023

Behöver du prata med någon om självmord så finns det hjälp att få:

Självmordslinjen
Ring eller chatta dygnet runt. Tel: 90101

BRIS Barnens rätt i samhället
Barnens telefon 116 111
Vuxnas telefon om barn 077-150 50 50
Chatta dygnet runt

SPES - förening för dem som förlorat någon till självmord.
Alla dagar klockan 19-22.
Tel: 020 -18 18 00

Jourhavande kompis (Röda korset)
Chatta klockan 18-21.

Jourhavande medmänniska
Alla dagar kl. 21-06. Tel: 08-702 16 80

Psykiatriska mottagningen där du bor.
Gå in på www.vardguiden.se för att hitta närmaste mottagning.

Jourhavande präst
Kopplas via telefonnummer 112 alla dagar kl 21-06

2023-05-11
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.