Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Dokumentär

P3 Dokumentär

Sveriges största podd om vår tids mest spännande och viktiga händelser. Ansvarig utgivare: Pia Lille

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3dokumentar

Avsnitt

*NY* Bedragaren och dubbelmorden

När fönsterputsare kommer för att tvätta fönstren på en tegelvilla utanför Jönköping en majdag 2015 upptäcker de att huset är rökfyllt. Paret i villan har lurats på pengar och är instängda i röken.

Inge och Anitha som skulle njuta av pensionärslivet har mördats i sitt eget hem. Gärningsmannen har anlagt en brand för att sopa igen spåren. Men vem är dubbelmördaren som bjuder sina offer på räksmörgås och wienerbröd och bedrar dem på sina pengar?Polisen tar upp jakten på en kostymklädd man som alla talar gott om. Men bakom den fina fasaden döljer sig en härva där gärningsmannen svindlat sina kunder på flera miljoner. Och mitt under pågående utredning avslöjas ytterligare en dödsbrand.Fallet med dubbelmördaren är ett unikt rättsfall l i svensk kriminalhistoria där en tidigare ostraffad familjefar åtalas för två dubbelmord. Lyssna på Bedragaren och dubbelmorden där poddar finns eller i SR play.Medverkande: Eva-Lena Svensson - väninna till paret Inge och Anitha som mördades i Norrahammar Keyvan - kapitalrådgivare och fd affärspartner till gärningsmannen  Johan Frisk - kriminalkommissarie och fd chef för grova brott vid polisen i Jönköping Karin - brottsoffer som lurades på pengar Inger och Rolf Öborg - brottsoffer som lurades på pengar Anton Olsson - fönsterputsare som upptäckte branden i Norrahammar Kjell Karlsson - lantbrukare på Hökensås Jerzy Sarnecki - professor i kriminologiEn dokumentär av: Pernilla Wadebäck Producent: Lars Truedson Exekutiv producent Sveriges Radio: Tove Palén Dokumentären är gjord av Tredje Statsmakten Media för Sveriges Radio. Producerad: Våren 2022
2022-05-12
Länk till avsnitt

Galna ko-sjukan

Från 2019. I slutet av 1980-talet blir kor i England deprimerade, aggressiva och förlorar sin rörelseförmåga. Samma mystiska sjukdom börjar efter en tid dyka upp hos tonåringar.

Över 200 människor dör i galna ko-sjukan och 4 miljoner kor avlivas. Orsaken till smittspridningen visar sig vara köttmjöl som blandats ut i kornas foder. Hör historien om en av 90-talet mest skräckinjagande sjukdomar och en av Europas största och mest kostsamma kriser. Varning: programmet innehåller starka beskrivningar.Medverkande:Christine Lord, mamma till Andrew som dog i den mänskliga formen av galna ko-sjukan.Marianne Elvander, statsepizootolog emerita. John Collinge, professor och prion-forskare. Erik Fichtelius, journalist. Hans Jonsson, fd ordförande i Lantbrukarnas riksförbund. En dokumentär av: Hugo Lavett. Producent: Magnus Arvidson. År: 2019.
2022-05-05
Länk till avsnitt

*NY* Olyckan på atomubåten Kursk

Den ryska flottans kronjuvel, ubåten K 141-Kursk, ska delta i en stor militärövning på Barents hav när något går snett. Den gigantiska ubåten med 118 man ombord sjunker till havets botten.

En av historiens värsta ubåtsolyckor är ett faktum. Ryssland erbjuds hjälp att rädda besättningen som är fast nere i ubåten. Men Ryssland vill hantera olyckan på egen hand. Först efter en vecka tillåter de hjälp från Norge och Storbritannien.       Olyckan på atomubåten Kursk blir ett nationellt trauma och katastrofen skakar Vladimir Putins nyss påbörjade karriär som president i grunden. Den misslyckade krishanteringen blir en symbol för Rysslands förlorade styrka. MEDVERKANDE Oksana Dudko, fru till en av besättningsmännen på Kursk.   Aleksei Belozorov, son till en av besättningsmännen på Kursk.  Elin Jönsson, dåvarande Moskvakorrespondent på Sveriges Radio.  Robert Moore, författare och utrikesreporter på ITV News.  Linus Fast, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.  Bo Petersson, författare och professor i statsvetenskap vid Malmö universitet.  Jon Are Hvalbye, dykare.  Christer Larsson, före detta reporter på Ekot.  En dokumentär av: Hanna Sihlman.  Producenter: Rosa Fernandez och Tove Palén.   Tolk: Karin Brindt.  Översättningar lästes in av Linda Karlsson, Anton Hellström och John Almqvist.  Publicerad: 2022. 
2022-04-28
Länk till avsnitt

Peter Mangs och morden i Malmö

Från 2017. En ensam gärningsman med pistol och lasersikte skjuter mot malmöbor i skydd av mörkret. Nästan alla offer har utländsk bakgrund. Hur ska mördaren stoppas?

Pang! Ett skott. Jag ser min kompis ligga på marken mitt i gatan. Han säger till mig: Lägg dig ner!Lang Conteh och hans två bekanta blir beskjutna när de klivit ur en taxi på Regementsgatan i centrala Malmö en natt i juni 2010. Younes Cheikhi jobbar i sitt gatukök när han ser en röd prick på golvet, och blir beskjuten. Mordförsöket på honom och Lang Conteh är två i raden av oförklarliga skjutningar i Malmö under 2010.Spåren leder till en tidigare ostraffad 38-årig man. Han heter Peter Mangs och är den som i media kallas för "serieskytten i Malmö", "den nya lasermannen". Det var som ett slag i magen, jag fick liksom ingen luft. Jag tror det var då jag förstod att hon var mördad, säger Jeanette West.Hennes dotter Therese West Persson mördades i oktober 2009. På dagen ett år efter begravningen får Jeanette beskedet att polisen gripit en misstänkt för mordet. Det ska visa sig att Peter Mangs mördat tidigare. Två äldre förundersökningar om mord tas upp igen och hela utredningen beskrivs som den största sedan Palmemordet.En dokumentär av: Arvid Hallberg. Producent: Magnus Arvidson. Publicerad: 2017.
2022-04-21
Länk till avsnitt

*NY* Jakten på kyrkotjuven

Under början av 2000-talet drabbas svenska kyrkor av en plundringsvåg. Föremål från medeltiden försvinner och går inte att ersätta. Ingen har någonsin varit med om något liknande. Men vem är tjuven?

De få ledtrådar polisen har är märkliga och pekar bland annat mot att satanister skulle kunna ligga bakom stölderna. Församlingsmedlemmarna är chockade vem är det som har mage att stjäla kyrkornas allra heligaste klenoder? Jakten på kyrkotjuven kommer att pågå i flera decennier, även utanför Sveriges gränser.Medverkande:Leif Lindström, kyrkvaktmästare. Anna Elletoft Wiberg, präst. Susanne Engström, församlingsassistent. Ola Hanneryd, länsantikvarie. Mattias Bäckström, antikvarie. Per Anders Fritshammar, kriminalinspektör. Hampus Cinthio, antikvarie. Anna Karin Lund, reporter SVT. Rickard Isaksson, antikvarie. Staffan Lundén, forskare. Christina Stormats, kapellvärd. Maria Ellior, polisintendent. Alvaro Reyez, polis.En dokumentär av: Teres Hallman. Producent: Ulrika Lindqvist. Berättarröst: Ida Lundqvist.Publicerad: 2022.
2022-04-14
Länk till avsnitt

De finska krigsbarnen

Från 2017. När Sovjetunionen anfaller Finland blir 70 000 finska barn flyktingar. De skickas till Sverige mellan 1939-46. För vissa blir det en räddning, andra möter en fullständig mardröm.

Det kallas den största barnförflyttningen i världshistorien. Sverige beslutar att inte hjälpa Finland militärt. Under en sömnlös natt får Sveriges utrikesministers fru Maja Sandler en idé: Hon vill hjälpa finska barn genom att evakuera dem till Sverige.Över 70 000 barn kommer att skickas till Sverige under de följande sex åren. Barn så unga som tre månader separeras från sina föräldrar och syskon. Många förlorar sitt modersmål men resan blir också en räddning undan sjukdomar och bombanfall. Flera tusen kommer aldrig att återvända.En dokumentär av: Lotta Hoppu. Producent: Magnus Arvidson. Publicerad: 2017.
2022-04-07
Länk till avsnitt

*NY* Kungaboken och skandaldrevet

En granskande bok om Carl XVI Gustaf leder till att Kungen tvingas möta sitt livs tuffaste mediebevakning och snart är hela monarkin i gungning. Fler och fler dras in i skandalerna.

En ökänd kriminell porrklubbsägare kliver fram och får en nyckelroll i dramat. Och när hemliga ljudinspelningar avslöjar att kungens nära vän haft möten med gangsters fördjupas krisen för kungahuset. Allra allvarligast är uppgifterna om att Sveriges statschef kan ha försatt sig själv i situationer som medför risk för utpressning.Boken, "Den motvillige monarken", leder till en diskussion om kungens framtid på tronen. Förtroendesiffrorna för kungahuset faller till rekordlåga nivåer. Men mediedrevet slår även mot andra personer som pekas ut i boken och mot bokförfattarna själva.Medverkande:Deanne Rauscher, researcher och författare. Tove Meyer, researcher och författare. Anders Lettström, affärsman. Camilla Henemark, artist. Thomas Mattsson, fd chefredaktör Expressen. Lasse Wierup, journalist och författare.Stig-Britt, Flashback-användare. En dokumentär av: Therese Rosenvinge. Producent: Lars Truedson. Exekutiv producent: Jon Jordås. Dokumentären är gjord av Tredje Statsmakten Media för Sveriges Radio. Publicerad: 2022.
2022-03-31
Länk till avsnitt

Dödsskjutningen i Rödeby

Från 2017. En höstnatt skjuts två tonårskillar på en gård utanför Rödeby i Blekinge. Händelsen är kulmen på år av trakasserier, händelsen delar Rödeby och hela Sverige i två läger.

Det är fredagskväll i Rödeby den 5 oktober 2007. Ett gäng tjejer och killar hänger vid Rödebyskolan. Ett mopedgäng har länge trakasserat en familj och deras son som bor på en gård en bit bort. 16-åriga Oskar beskrivs som ledare och drivande i mobbningen. Plötsligt kommer en stor kille fram till Oskar och slår en ölburk i huvudet på honom och säger till honom att låta bli sonen i familjen. Oskar och fem andra bestämmer sig för att åka upp med sina mopeder till gården. När de kommer fram brister det för pappan i familjen. Han skjuter mot killarna och Simon som träffas på nära håll avlider. Oskar skadas allvarligt. När det blir känt hur killarna trakasserat familjen ställer sig många på pappans sida. Men 15-åriga Simon som dog på gården hade aldrig varit med och trakasserat familjen tidigare. Fallet delar hela Sverige i två läger. Var går gränsen för självförsvar? I P3 dokumentär berättar Oskar för första gången sin historia om trakasserierna, om skjutningen och om känslorna inför vännen Simon som inte överlevde. En dokumentär av: Sigrid Edsenius. Producent: Magnus Arvidson. Publicerad: 2017.
2022-03-24
Länk till avsnitt

PODDTIPS: GRÄNS om konfliktövervakarnas flykt från Ukraina

När kriget i Ukraina bryter ut evakueras svenska observatörer. Men Johan Chytraeus fastnar när en bro sprängs. De omringas snart av ryska soldater. Lyssna på Sveriges Radios podd om säkerhetspolitik och hoten mot Sverige.

Sök på "Gräns" där poddar finns.
2022-03-27
Länk till avsnitt

*NY* Love Parade: technofestivalen som slutade i katastrof

Det skulle bli ett succéår för kultförklarade Love Parade. I stället slutar det med trängsel, panik och död. Men allt hade kunnat undvikas.

Året är 2010 och Manfred har tagit tåget till den tyska staden Duisburg för att gå på Love Parade. Technofestivalen är en av världens största. Han ser fram emot att dansa sig svettig till tunga basgångar.Men väl inne på festivalområdet börjar det sprida sig oro och olycksbådande rykten om kaos borta vid entrén. Ryktena visar sig stämma. Det har blivit trängsel och situationen har urartat.21 personer mister livet i en av Tysklands värsta katastrofer sedan andra världskriget. Medier letar efter en syndabock. Polisen, festivalarrangören och staden Duisburg skyller på varandra. Mötesprotokoll visar att ingen satt ner foten, trots att brister i säkerheten påpekats redan under planeringsarbetet.Love Parade som startades efter Berlinmurens fall 1989 för att sprida ett budskap om öppenhet och framtidstro har slutat i totalt mörker. Arrangören deklarerar att festivalen ska läggas ner för att hedra offren.P3 Dokumentär berättar historien om Love Parades uppgång och fall. Medverkande: Manfred Bauknecht, festivalbesökare. Julia Henriksson, festivalbesökare. Danielle de Picciotto, grundade Love Parade år 1989 i Berlin. Benjamin Sartory, journalist på radiostationen WDR. David Schraven, dåvarande journalist på tidningen WAZ. Jurgen Gerlach, professor och chef för avdelningen för trafikforskning vid universitetet i Wuppertal. Jurgen Widera, pastor och offrens ombudsman. Regina Scheurer, driver offrens minnesfond. Jesper Dahlbäck, DJ och musikproducent.En dokumentär av: Robin Jonsson Producent: Lars Truedson Exekutiv producent: Ulrika LindqvistDokumentären är gjord av produktionsbolaget Tredje Statsmakten, för Sveriges Radio. 
2022-03-17
Länk till avsnitt

Jakten på atombomben

FRÅN 2018. Medan Nazityskland ser ut att ta över hela Europa pågår utvecklingen av ett domedagsvapen. I USA får en hemlig grupp forskare i uppdrag att hinna före Hitler.

I början av 1940-talet kallas de främsta fysikerna i USA till en avlägsen plats i New Mexicos öken för att ta fram en bomb som ska sätta stopp för nazisterna och få slut på andra världskriget. Projektet går under kodnamnet Manhattan.På den hemliga forskningsbasen görs uträkningar kring sprängverkan, strålningsskador och tryckvågor. Allt under ledning av den karismatiske Robert Oppenheimer. Men snart vänder sig några av Manhattanprojektets medlemmar emot sin egen uppfinning och försöker stoppa den."Jakten på atombomben" är en berättelse om desperata beslut, lönnmord och människans förmåga att tänka ut dödsbringande vapen. I de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki utspelar sig i augusti 1945 skräckscener och världen är för alltid förändrad.Dokumentären är gjord av Hugo Rennéus.Producent: Magnus Arvidson.Publicerad: 2018.
2022-03-10
Länk till avsnitt

*NY* Sektledaren Mor Lilly

I mitten av 1980-talet påstår en kvinna i Vingåker att hon är Jungfru Maria återfödd och har direktkontakt med Gud. För sina följare blir hon den älskade andliga ledaren. Men gemenskapen liknar allt mer en sekt.

Lilly och hennes lärjungar bildar rörelsen World Light Center som kommer att kallas en av Sveriges märkligaste sekter. Lilly påstår sig vara världsfrälsare men avhoppare vittnar om att hon under tjugo år styr med hot och våld. Barnen är särskilt utsatta.När ska samhället kliva in? Var går gränsen mellan religionsfrihet och fri vilja? Här är berättelsen om Gudmodern och hennes lärjungar som skakade Sverige strax före millennieskiftet.Medverkande:"Susanna", en av Mor Lillys f.d. lärjungar.Jonas Bernholm, en av Mor Lillys f.d. lärjungar.Pether Öhlén, journalist på SR som även hjälper avhoppare från sekter.Ingmar Haglund, journalist på Katrineholmskuriren.Helena Löfgren, psykoterapeut.Anders Haag, författare och journalist.En dokumentär av: Joanna Górecka.Producent: Gustav Asplund.Exekutiv producent: Jon Jordås.Dokumentären är gjord av produktionsbolaget Filt, för Sveriges Radio.Publicerad: 2022.
2022-03-03
Länk till avsnitt

Mordet på Anna Lindh

Från 2008, nu i högre ljudkvalitet. Utrikesminister Anna Lindh faller offer för ett våldsamt knivöverfall i Stockholm och polisen måste nu försöka undvika en ny, misslyckad Palmeutredning.

Senare har gärningsmannen sagt till tidningen Expressen (28/8 2011) att han avskydde politiker på grund av sin egen arbetslöshet och bristande framtidstro. Jag svamlade för att få rättspsykiatrisk vård. Allt var påhittat. Jag hörde inte röster. Det var bara ruffel och båg. I efterhand inser jag att det var svagt att skylla sina egna misslyckanden på politiker. Det är inte politikerns fel att det har gått snett för en, att man inte hittat sig själv i tillvaron, sa han då till Expressen.En dokumentär av: Kristoffer Hansson. Publicerad: 2008. Avsnittet är något förkortat.
2022-02-24
Länk till avsnitt

Palmeutredningen inifrån del 7/7: Den sista intervjun

Efter det misslyckade tillslaget Operation Alfa ger sig Hans Holmér in för en sista strid med åklagarna. Holmér tänker inte släppa taget om PKK-spåret i första taget.

Regeringen, med statsminister Ingvar Carlsson i spetsen, agerar medlare. Men Hans Holmér och hans spaningsledning får sparken. Samtidigt sitter han kvar som länspolismästare i Stockholm. Kritiken mot honom, och de metoder som använts av polisen under utredningen PKK-spåret, ökar. Och efter en månad avgår Hans Holmér även som länspolismästare. Hemliga intervjuer med Hans Holmér i bankfack.I bankfacket har DN-journalisten Ann-Marie Åsheden drygt 90 intervjuer med Hans Holmér, men vad hon ska göra med det materialet har hon plötsligt ingen aning om.Hon gör en sista intervju med Holmér i juni 1987. Då säger han att det finns saker i utredningen som det finns fog för att ifrågasätta, som publiceringen av fantombilden. Efter att Holmér avgått har Mårten och Lisbeth Palme bett om ett sista sammanfattande möte. Resultatet av det mötet gör Mårten och hans mamma upprörda. På drygt ett år har Holmér gått från hyllad till hånad. Det var ett år som förändrade honom väldigt mycket, säger hans dotter Pia Holmér Pettersson. Hösten 1988 publicerar Ann-Marie Åsheden en lång artikel i Dagens Nyheter om PKK-spåret. Det leder till att Justitekanslern kallar Ann-Marie Åsheden till förhör i Stockholms tingsrätt, eftersom DN publicerat utdrag ur de hemligstämplade bröllopssamtalen. Ann-Marie Åsheden riskerar tre månader i häkte om hon inte dyker upp i rättssalen. För de kurder som blev utpekade som Palmemördare i PKK-spåret sitter traumat i än idag, också för deras familjer. Det är ingenting man skulle vilja bli kopplad till egentligen, men tyvärr ser ut så, säger Yusuf, vars pappa Ismet Celepli var en av de huvudmisstänkta. Medverkande: Ann-Marie Åsheden, journalist.Christina Jutterström, fd chefredaktör Dagens Nyheter. Leif Hallberg, fd presstalesman för spaningsledningen och Hans Holmér. Pia Holmér Pettersson, dotter till Hans Holmér.Hans Wranghult, fd bitr. spaningsledare.Mårten Palme, son till Olof Palme.Yusuf, son till Ismet Celepli.Medverkande: Solveig Riberdahl, åklagare. Ann-Marie Åsheden, journalist. Yusuf, son till Ismet Celepli. Kerim, en i kretsen kring det kurdiska bokcaféet. Halis Ikincisoy, tidigare belagd med så kallad kommunarrest. Hans Wranghult, fd bitr. spaningsledare. Leif Hallberg, fd Holmérs presstalesman. Tommy Lindström, fd chef för Rikskriminalen. Hans Holmér, fd spaningsledare (från kassett/arkiv). Annika Hagström och Jan Mosander, SVT (från arkiv). Serien "Palmeutredningen inifrån" är gjord av produktionsbolaget Banda, för P3.Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld. Producent: Hugo Lavett. Klipp: Simon Moser. Research & reporter: Sonia Hultqvist. Ljudtekniker: Johanna Carell. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-02-17
Länk till avsnitt

Palmeutredningen inifrån del 6/7: Vinna eller försvinna

Hans Holmér gör en gryningsräd mot ett stort antal kurder i Sverige. Han döper sitt tillslag till Operation Alfa. Syftet är att äntligen hitta bevis i utredningen om Palmemordet.

Redan den 6 mars 1986, sex dagar efter mordet på Palme uttalade sig en anonym SÄPO-kommissarie i Svenska Dagbladet och sa att polisen jagar kurder med blåslampa. Den lågan har sedan dess blivit varmare och varmare och kommit närmre och närmre.Operation Alfa är det största tillslaget i utredningen om Palmemordet."Jag känner nån sorts hat", säger Holmér, när han tänker på de attentat som PKK genomfört på svensk mark.Men åklagarna är inte övertygade av den bevisningen som polisen hittills kunnat lägga fram."Här är det vinna eller försvinna", säger Holmér.Mårten Palme säger: "Hans Holmér hade sagt i media att han var 95 procent säker på att det var PKK, men till oss sa att han det var 100 procent."Men resultatet av Operations Alfa ska visa sig förödande för polismästare Hans Holmér.Medverkande: Solveig Riberdahl, åklagare. Ann-Marie Åsheden, journalist. Yusuf, son till Ismet Celepli. Kerim, en i kretsen kring det kurdiska bokcaféet. Halis Ikincisoy, tidigare belagd med så kallad kommunarrest. Hans Wranghult, fd bitr. spaningsledare. Leif Hallberg, fd Holmérs presstalesman. Tommy Lindström, fd chef för Rikskriminalen. Hans Holmér, fd spaningsledare (från kassett/arkiv). Annika Hagström och Jan Mosander, SVT (från arkiv). Serien "Palmeutredningen inifrån" är gjord av produktionsbolaget Banda, för P3.Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld.Producent: Hugo Lavett.Klipp: Simon Moser.Research & reporter: Sonia Hultqvist.Ljudtekniker: Johanna Carell.Exekutiv producent: Jon Jordås.Publicerad: 2022.
2022-02-13
Länk till avsnitt

Palmeutredningen inifrån del 5/7: Bröllopssamtalen

Mårten Palme försöker delge Polisen tips på vem som kan ha mördat Olof Palme. Under tiden är målet för Hans Holmér att övertala åklagarna om att få göra ett tillslag mot kurder i Sverige.

Genom olaglig avlyssning av det kurdiska bokcaféet har Polisen tillgång till ett stort antal timmar av bland annat telefonsamtal. Hans Holmér letar efter kodord. Skulle "bröllop" kunna betyda "attentat"? Men det finns ett stort krux för spaningsledare Hans Holmér. Han hittar ingen koppling till Sveavägen, till mordplatsen. Olof Palme verkar inte heller ha pratat om PKK i något offentligt tal, och inte heller privat. DN-journalisten Ann-Marie Åsheden fortsätter träffa Hans Holmér för hemliga intervjuer. Hon tycker att han börjar bli mer emotionellt styrd i sina beslut. Själv säger han: "Det ingen annan har, det är min hjärna." Medverkande: Solveig Riberdahl, åklagare. Mårten Palme, Olof Palmes mellanson. Christina Jutterström, fd chefredaktör Dagens Nyheter. Ann-Marie Åsheden, journalist. Hans Wranghult, fd bitr. spaningsledare. Hans Holmér, fd spaningsledare (från kassett/arkiv). Serien "Palmeutredningen inifrån" är gjord av produktionsbolaget Banda, för P3. Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld. Producent: Hugo Lavett. Klipp: Simon Moser. Research & reporter: Sonia Hultqvist. Ljudtekniker: Johanna Carell. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-02-10
Länk till avsnitt

Palmeutredningen inifrån del 4/7: Sommaren på taket

Hans Holmér tar inte semester. Under sommaren kartlägger han kurdernas historia och personkopplingar. I de hemliga intervjuerna berättar han: "Det här är första gången som jag tror nånting. Jag tror att det är PKK."

Den varma sommaren gör att spaningsledningen flyttar upp på polishusets tak.PKK-spåret blir hett.Hans Holmér visar upp en stort papper för DN-journalisten Ann-Marie Åsheden. Där framgår de efterforskningar polisen gjort. "Ett rövargäng", säger spaningsledare Holmér. Nu börjar Hans Holmér att skissa på sin stora plan för att slå till mot PKKs verksamhet i Sverige.Medverkande:Hans Wranghult, fd biträdande spaningsledare.Ann-Marie Åsheden, journalist."Yusuf", son till Ismet Celepli.Halis Ikincisoy, tidigare belagd med så kallad kommunarrest.Charlie Nordblom, journalist.Hans Holmér, fd spaningsledare (från kassett/arkiv).Serien "Palmeutredningen inifrån" är gjord av produktionsbolaget Banda, för P3. Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld. Producent: Hugo Lavett. Klipp: Simon Moser. Research & reporter: Sonia Hultqvist. Ljudtekniker: Johanna Carell. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-02-08
Länk till avsnitt

Palmeutredningen inifrån del 3/7: Det avgörande vapentipset

Skandiamannen dyker upp i utredningen av Palmemordet. 33-åringen blir intressant igen. Tipsen strömmar in och i de hemliga intervjuerna berättar spaningsledare Hans Holmér även om sin konflikt med åklagaren.

Veckorna går efter mordet på Olof Palme.Hans Holmér fryser och har svårt att koncentrera sig. Han har jobbat över en månad i sträck, men är ändå hårt kritiserad. I hemlighet berättar Holmér för Ann-Marie Åsheden att han funderar på att rentav kliva av sitt uppdrag.Antalet dokument i utredningen uppgår redan till 12 583. Lika många tips väntar på att bli registrerade och sorterade. "I den här mängden kan ju uppgiften med stort U finnas", säger Holmér.Hans Holmér får ett avgörande vapentips.När han överväger att faktiskt hoppa av jobbet får Holmér en extra intressant uppgift angående försäljningen av två revolvrar. Det leder honom in på det så kallade kurdspåret.Medverkande:Yusuf, son till Ismet Celepli.Ann-Marie Åsheden, journalist.Leif Hallberg, fd presstalesman för Hans Holmér.Tommy Lindström, fd chef för Rikskriminalpolisen.Hans Wranghult, fd bitr. spaningsledare.Hans Holmér, fd spaningsledare (från kassett/arkiv).Serien "Palmeutredningen inifrån" är gjord av produktionsbolaget Banda, för P3. Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld. Producent: Hugo Lavett. Klipp: Simon Moser. Research & reporter: Sonia Hultqvist. Ljudtekniker: Johanna Carell. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-02-06
Länk till avsnitt

Palmeutredningen inifrån del 2/7: Hans Holmér och de 40 ljusen

De hemliga intervjuerna är i full gång. "Du får gärna röka här", säger Hans Holmér till journalisten Ann-Marie Åsheden. Och han avslöjar sin syn på de olika tips som kommit in gällande mordet på Olof Palme.

Ett vittne beskriver en tysktalande man med walkie-talkie utanför biografen där statsminister Olof Palme såg sin sista film. Turkiska tidningar namnger kurder som skulle kunna vara skyldiga. Det är Hans Holmérs jobb att prioritera bland de olika uppgifterna. Han är både spaningsledare och undersökningsledare samtidigt en mycket ovanlig kombination.Mordet på statsminister Olof Palme Först låter Holmér övertygad om att mordet kommer att vara löst inom några veckor. Men tipsen blir fler och fler, utan att genombrottet kommer. DN-journalisten Ann-Marie Åsheden får exklusiv tillgång till Hans Holmér. På sina kassetter spelar hon in deras möten. Det blir en unik insyn och ett historiskt dokument över utredningen av mordet på Olof Palme. En mystisk man har setts på biografen Saga. En annan mystisk man har uttalat sig hatiskt om Olof Palme samma kväll. Nazister och kommunister finns också på kartan. Även någon anställd vid den svenska polisen kan vara mördaren: "Det finns ett par, tre galningar", som Holmér själv säger. Spaningsledare Hans Holmér kallar de mest intressanta spåren för sina "ljus". Med hjälp av ljusen söker han efter den som mördat statsminister Olof Palme. Medverkande: Ann-Marie Åsheden, journalist. Leif Hallberg, fd presstalesman för Hans Holmér. Tommy Lindström, fd chef för Rikskriminalpolisen. Hans Wranghult, fd bitr. spaningsledare. Hans Holmér, fd spaningsledare (från kassett/arkiv). Serien "Palmeutredningen inifrån" är gjord av produktionsbolaget Banda, för P3. Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld. Producent: Hugo Lavett. Klipp: Simon Moser. Research & reporter: Sonia Hultqvist. Ljudtekniker: Sandra Pettersson. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-02-03
Länk till avsnitt

Palmeutredningen inifrån del 1/7: Olof Palmes sista timmar

Den 28 februari 1986 skjuts Sveriges statsminister Olof Palme ner på öppen gata. Den 55-årige länspolismästaren i Stockholm, Hans Holmér, ställs inför sitt livs största utmaning: att hitta gärningsmannen bakom Palmemordet.

En vecka in i utredningen av Palmemordet påbörjar DN-journalisten Ann-Marie Åsheden ett projekt som saknar motstycke. I hemlighet ska hon få följa Palmeutredningen inifrån, genom dagliga intervjuer med spaningsledaren Holmér. I 36 år har de 90 kassettbanden med unika inspelningar från Palmeutredningens första år legat inlåsta. Ingen har hört dem. Ann-Marie Åsheden är den enda person som har tillgång till dem. Och för första gången har hon bestämt sig för att släppa på sekretessen.Spaningsledare för Palmemordet: Hans HolmérI Hans Holmérs förstahandsberättelse får vi höra om 33-åringen, Skandiamannen, och det som blev Hans Holmérs huvudspår: kurdiska PKK.Med tiden blir Holmér allt mer ifrågasatt. Men i början är han en superstjärna. Sveriges viktigaste person, som alla lyssnar på.På de hemliga kassettbanden berättar han fritt och ocensurerat. Han kastas mellan hoppet om att hitta mördaren, och förtvivlan över att inse att han kanske misslyckas med att lösa Palmemordet.Medverkande:Mårten Palme, son till Olof Palme. Ann-Marie Åsheden, journalist. Christina Jutterström, fd chefredaktör, DN. Hans Wranghult, fd bitr. spaningsledare. Hans Holmér, fd spaningsledare (från kassett/arkiv). Serien "Palmeutredningen inifrån" är gjord av produktionsbolaget Banda, för P3. Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld. Producent: Hugo Lavett. Klipp: Simon Moser. Research & reporter: Sonia Hultqvist. Ljudtekniker: Sandra Pettersson. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-02-03
Länk till avsnitt

Fallet Dagmar Hagelin

Från 2006, nu i högre ljudkvalitet. 17-åriga Dagmar försvinner spårlöst i Argentina. Enligt uppgift fördes hon till marinens ökända tortyrcentral i Buenos Aires.

Men Dagmar Hagelin var långt ifrån den enda som försvann i militärdiktaturens Argentina.Militärjuntan bedrev en systematisk förföljelse av politiskt oliktänkande och det talas om att uppemot 30 000 personer kidnappades mellan 1976 och 1983. De togs till fånga och torterades och de flesta kom aldrig mer tillbaka.En dokumentär av: Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson.Publicerad: 2006.
2022-01-27
Länk till avsnitt

Kärnkraftskatastrofen i Fukushima

Efter den värsta jordbävningen i Japans historia sköljer en tsunami med sig människor, hus och bilar. Bonden Kimura letar efter sina familjemedlemmar och Yoshida försöker rädda Kärnkraftverket.

Det är den 11 mars 2011 när Japan drabbas av en av världens kraftigaste jordbävningar. I mångmiljonstaden Tokyo krossas fönster och vägar förstörs. Jordbävningen med en magnitud på 9,1 på Richterskalan pågår i över fem minuter.En halvtimme senare drar en tio meter hög våg in över land och förstör allt i sin väg. Bonden Kimuras hus jämnas med marken och nu börjar sökandet efter hans försvunna fru och döttrar.När teknikern Yoshida som jobbar på kärnkraftverket Fukushima Daiichi hör varningsmeddelanden om att det läcker ut joniserande strålning kör han till jobbet trots att han är ledig. Han har arbetat på det kollapsade kärnkraftverket i hela sitt yrkesliv och är ansvarig för två av reaktorerna."The power plant has been without cooling water for such a long time. It is very easy to predict that something is very wrong" säger Yoshida.P3 Dokumentär om Kärnkraftskatastrofen i Fukushima är en berättelse om naturens starka krafter och om de små människorna som försöker ställa allt till rätta.En dokumentär av: Andreas Ståhl.Producent: Rosa Fernandez.Publicerad år: 2022.Medverkande:Kimura, bonde från Fukushima.Yoshida, kärnkraftstekniker på Fukushima Daiichi.Naoto Kan, Japans dåvarande Premiärminister.Jenny Fürstenbach, boende i Tokyo 2011.Tomas Kåberger, professor vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.Denna version är uppdaterad. En rättelse angående när reaktor 2 och 3 förlorar sin kylning har gjorts. Tidigare uppgavs en felaktig uppgift om när de förlorade sin kylning. Rätt uppgift är att reaktor 1 förlorade kylningen den 11 mars 2011, men reaktor 2 och 3 några dagar senare. Vi har också tydliggjort att det var vätgasexplosioner som skedde vid reaktorerna i Fukushima. 
2022-01-20
Länk till avsnitt

Fallet Linda Chen

Från 2014. Linda Chen försvinner spårlöst åtta dagar innan hon ska stå brud i Stora Kopparbergs kyrka i Falun. Hon skulle bara gå ut och träffa en vän, uppger hennes sambo, som själv snart blir huvudmisstänkt.

Sambon söker själv med hjälp av släkten och en sierska. Han vädjar om hjälp i tidningar och tv, men ingen har sett henne. Sju veckor senare försvinner även sambon spårlöst.P3 dokumentär berättar historien om Linda Chen och vad som krävs för att kunna döma någon för mord.En dokumentär av: Sara Lundin.Exekutiv producent: Amanda Rydman.År: 2014.
2022-01-13
Länk till avsnitt

Rysslands blixtinvasion av Krimhalvön

Från ingenstans dyker tungt beväpnade soldater upp i Ukraina. De vägrar berätta vilka de är. Mitt i kaoset finns fotbollsspelaren Gustav Svensson, som börjar planera sin flykt.

Det är slutet av februari 2014 när soldater i olivgröna uniformer stormar Krimhalvöns regionala parlament.Några dagar tidigare har en proteströrelse i Ukrainas huvudstad Kiev lett till ett maktskifte i landet. En ryskvänlig president har avsatts och den nya regeringen vill närma sig EU istället för Ryssland. Specialförbanden som nu bit för bit ockuperar Krimhalvön bär uniformer som är misstänkt lika dem ryska armén använder. Men Ryssland nekar in i det längsta till att de gröna männen är ryska styrkor. Snabbt utlyses en folkomröstning på halvön. Under överinseende av de mystiska militärerna ska invånarna rösta om att ansluta sitt område till Ryssland.Medverkande:Gustav Svensson, fotbollsspelare.Juli Mamchur, överste inom den ukrainska armén. (Svensk röst: Max Lapitskij.)Tatjana Kurmanova, lokaljournalist på Krimhalvön. (Svensk röst: Tatjana Alexandrova.)Carl Bildt, Sveriges fd utrikesminister.Johan Norberg, militäranalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.Sten Sjöström, utrikesreporter SR Ekot.Elin Jönsson, utrikesreporter SVT.Mustafa Dzjemilev, parlamentsledamot och ledare för krimtatarerna. (Svensk röst: Tonchi Percan.)En dokumentär av: Viktor Löfgren.Producent: Lasse Truedson.Exekutiv producent: Jon Jordås.Dokumentären är gjord av produktionsbolaget Tredje Statsmakten, för Sveriges Radio.Publicerad: 2022.
2022-01-06
Länk till avsnitt

Racerlegenden Ronnie Peterson

Från 2008, nu i högre ljudkvalitet. Han kallades Superswede och sågs som en av de djärvaste och mest spektakulära Formel 1-förarna som någonsin funnits. Tills kraschen.

En dokumentär av: Anton Berg.Publicerad: 2008.
2021-12-30
Länk till avsnitt

Giftattacken i Salisbury

En rysk dubbelagent och hans dotter hittas mystiskt sjuka på en parkbänk i brittiska staden Salisbury. Det är en nervgiftsattack, som leder till storpolitisk kris och en oskyldig kvinnas död.

Salisbury är egentligen en lugn stad som också lockar många turister. Den 4 mars 2018 förvandlas idyllen till en mardröm när två personer påträffas medvetslösa i en park mitt i staden. Mannen visar sig vara Sergei Skripal, en före detta officer i Rysslands militära underrättelsetjänst som under flera år spionerade för England. Kvinnan som ligger bredvid honom är hans dotter, Yulia Skripal, som just kommit för att hälsa på.Det visar sig att de förgiftats av novitjok, ett sällsynt och förbjudet nervstridsmedel som bryter ner kroppen. Bara en halv tesked kan döda tusentals personer. Giftet har varken doft eller smak och kan nu finnas var som helst i Salisbury. Och det är bara en tidsfråga innan oskyldiga utomstående drabbas.Snart anklagas Ryssland för att ligga bakom mordförsöken. Det blir startskottet för en internationell diplomatisk kris och många varnar för ett nytt kallt krig.Medverkande:Hamish de Bretton Gordon, överste och expert på kemiska vapen, boende i Salisbury.Sam Hobson, vän till Dawn Sturgess och Charlie Rowley som drabbades av nervgiftet.Adrian Duly, Sergei Skripals granne.Mark Urban, BBC-journalist som träffat Sergei Skripal flera gånger.Anna Maja Persson, utrikeskorrespondent på SVT.Fredrik Westerlund, Rysslandskännare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOIErik Lindeman, överläkare vid Giftinformationscentralen.En dokumentär av: Joanna Górecka.Producent: Gustav Asplund.Exekutiv producent: Jon Jordås.Dokumentären är gjord av produktionsbolaget Filt, för Sveriges Radio.Publicerad: 2021.
2021-12-23
Länk till avsnitt

Kidnappningen av Ulrika Bidegård

Landslagsryttarinnan Ulrika Bidegård kidnappas och blir fastspänd i en ljudisolerad låda. P3 Dokumentär berättar om hennes fyra dygn i fångenskap.

Av: Ida Lundqvist.Publicerad: 2013. (Detta är en något förkortad version, publicerad 2021.)
2021-12-16
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P3 Krim

1996 försvinner Malin spårlöst efter en bussresa till en vän. Ett halvår senare hittas hon mördad, undangömd i skogen.

I tingsrätten döms en man för mordet men i hovrätten frias han. 25 år senare kan nya, sensationella DNA-fynd avgöra fallet i Högsta domstolen.Lyssna på senaste avsnittet av P3 Krim om Malin-fallet i Husum. 
2021-12-14
Länk till avsnitt

Skogsbranden i Västmanland

Reine och Robert lastar timmer i skogen när brinnande träd faller över vägen. Reine blir omringad av lågorna och Robert försvinner i eldinfernot. Det här blir Sveriges största skogsbrand i modern tid.

Under den så kallade svarta måndagen femdubblas brandens storlek. Runt den nedbrända skogen är det mer än 6 mil i omkrets. Över tusen personer evakueras från sina hem, flera byggnader försvinner i lågorna och skog för flera hundra miljoner brinner upp. Jag skrek och vrålade att jag sitter fast och det här går inte bra. Det här är slut, säger Reine Ullén.På SOS Alarm tar Lisa Bäckström emot Reines samtal. Jag hör direkt att det är fruktansvärt och katastrof, alltså jag har ändå jobbat i 28 år och hört många skrik och många vädjan men det här det går ju in i ryggmärgen, säger Lisa Bäckström.Det tar över en vecka innan branden är under kontroll.Under tiden väntar Stefan Svensson på besked kring vad som hänt med hans bror, den 30-årige lastbilsföraren Robert Svensson, som försvunnit i elden.Många undrar hur branden kunde uppstå och varför den blev så stor. Ett åtal väcks mot två bolag; ett större skogsbolag och underentreprenören Magnus Blom. Det visar sig att hans markberedare startat branden.För P3 Dokumentär ger Magnus Blom för första gången sin bild av vad det var som hände.Medverkande: Reine Ullén, skogarbetare som blev fast i branden. Kamilla Ullén, fru till Reine Ullén som blev fast i branden. Stefan Svensson, bror till Robert Svensson. Björn Svensson, brandman.Fredrik Eriksson, brandingenjör. Tommy Tuike, brandman.Kenneth Risberg, boende som tvingades fly branden. Anja Landgré, boende som tvingades fly branden. Magnus Blom, ägare till markberedaren som ska ha startade branden.   Lars-Göran Uddholm, räddningsledare. Gunnar Svendsen, räddningsledare. Lisa Bäckström, operatör på SOS Alarm. Leif Sandahl, brandingenjör på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Christer Sammens, åklagare. Jenny Axén, hydrolog SMHI. En dokumentär av: Sofia Sidén och Julius Bengtsson.Producent: Rosa Fernandez.Publicerad: 2021.
2021-12-09
Länk till avsnitt

Spårvagnsolyckan i Göteborg

Från 2010, nu i högre ljudkvalitet. När spårvagnen börjar skena nedför en kilometerlång backe åker en polisbil bredvid med påslagna sirener. Men det går för fort. Många hinner inte undan.

Det är en grå torsdagsmorgon i mars 1992 och snöblandat regn faller över Göteborg. Mellan Vasaplatsen och Sahlgrenska sjukhuset står folk och huttrar på hållplatserna och väntar på att kollektivtrafiken ska komma igång. Det är ett strömavbrott vid Sahlgrenska sjukhuset, och spårvagnstrafiken står still.Vagnarna som har fastnat mellan Vasaplatsen och strömavbrottet måste sättas i trafik så fort som möjligt. Genom att backa dem tillbaka ner till Vasaplatsen kan de köra vidare på andra linjer.Men när den sista vagnen i kön ska backas går något snett. En trafikledare lossar på bromsarna för att rulla vagnen några meter ner till strömförande sträcka. Men när den kommit dit fortsätter den bara att rulla. Hejdlöst.Nödbromsen fungerar inte. Lutningen på den 1,5 kilometer långa backen är sex procent.Poliserna som fanns på plats för att hjälpa till att dirigera trafiken sitter nu i polisbilen, och med sirenerna påslagna kör den jämsides med den skenande vagnen. Kanske räddar de någon. Men inte alla. Den första bilen blir påkörd i korsningen med Engelbrektsgatan. Vid Vasaplatsen befinner sig ett hundratal personer. När spårvagnen spårar ur går det i över hundra kilometer i timmen. Fler än 70 personer mejas ner när vagnen kraschar in i en husvägg, och 13 människor omkommer.En dokumentär av: Ida Lundqvist.Publicerad: 2010.
2021-12-02
Länk till avsnitt

Skolskjutningen i Sandy Hook

En brutal attack på lågstadiebarn i Connecticut ger ny glöd i den återkommande debatten om USAs vapenlagar. Men den här gången sprids också konspirationsteorier om att dådet bara är fejk.

Det är fredag morgon, strax innan jul 2012, och barnen bakar pepparkakshus. Biträdande rektor Natalie Hammond ska just påbörja ett möte när hon hör ett konstigt ljud. Någon skjuter i skolan Sandy Hook Elementary.En 20-årig kille, beväpnad med ett halvautomatiskt gevär och hundratals patroner, inleder en massaker. Händelsen chockar en hel nation och USAs debatt om vapenkontroller blossar upp, som så många gånger tidigare. President Barack Obama står bakom ett nytt lagförslag som ska begränsa tillgången på vissa automatvapen.Mitt i allt detta sprids rykten, från bland andra talkshow-stjärnan Alex Jones, om att det blodiga dådet i själva verket är en false flag iscensatt med skådespelare av den amerikanska staten.Medverkande:Senior Detective Daniel Jewiss.Michelle Gay, mamma till Josephine.David Wheeler, pappa till Ben.Natalie Hammond, biträdande rektor.Andrew Solomon, författare.Ginna Lindberg, SR-korrespondent.En dokumentär av: Karolin Axelsson.Producent: Jon Jordås.Publicerad: 2021.
2021-11-25
Länk till avsnitt

Ubåtshotet

Från 2006, nu i högre ljudkvalitet. Under 80-talet kommer flera larm om ubåtar i svenska vatten. En höstmorgon står sovjetiska U-137 på ett grund utanför Karlskrona, inne på militärt skyddsområde.

Producerat av: Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson.Publicerat: 2006.
2021-11-18
Länk till avsnitt

Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start

En varm sommardag 2001 börjar två gäng skjuta mot varandra mitt bland hundratals människor som badar på Näsets badplats. Det här blir starten på Göteborgs första regelrätta gängkrig.

När Omar som är i 18-årsåldern åker till Näsets badplats den 4 juli 2001 har han med sig sin pistol i en plastpåse. Han hänger med killar ur fängelsegänget Original Gangsters och säger att han brukar begå brott med dem, men den här eftermiddagen har de bara tänkt bada och chilla. "Det är klart vi hade med oss våra vapen, liggande där under handdukar i påsar, redo ifall det är nånting. För man vet aldrig när det smäller till." säger Omar.Samma eftermiddag rullar en liten röd Opel med killar från en annan kriminell gruppering in på parkeringen till den populära badplatsen. De tillhör den konstellation som  polis och media kallar för Albanligan. Semir som var med i Albanligan säger att de hade fått höra att OG skulle vara på Näsetbadet den där dagen.På badplatsen som ligger i en villaförort i sydvästra Göteborg, är det tätt mellan filtarna. Det luktar grillad korv och låter högt från lekande barn vid strandkanten när gängen närmar sig varandra.I vattnet simmar läkarstudenten Vera som åkt till badet med sin pojkvän och tre kompisar. Hon förstår först inte vad det är som händer när skotten skapar fontäner i vattnet.Det här är en dokumentär om en av de mest hänsynslösa gängskjutningar som drabbat Sverige, när det gäller fara för allmänheten. Men det är också en berättelse om Göteborgs första riktiga gängkrig."Det kunde va nån enskild händelse eller skottlossning men det hade inte varit nåt krig som det var i den här bemärkelsen" säger polisen Ulf Holst som jobbade med att kartlägga gängen i början av 00-talet. Medverkande:Johanna, vittne på badplatsen.Vera, vittne som simmade i vattnet."Omar", var kriminell i Original Gangsters-kretsen."Hamza", var kriminell i Original Gangsters-kretsen."Semir", var med i den så kallade Albanligan.Ulf Holst, polis på Göteborgs underrättelserotel.Sven Ahlbin, chef för underrättelseroteln på Göteborgspolisen 2001. En dokumentär av Karwan Faraj.Producent: Rosa Fernandez.Publicerad: 2021.
2021-11-11
Länk till avsnitt

Självmordet på Flashback

Från 2015. En höstdag startar en användare en tråd på forumet Flashback och skriver: "Har bestämt mig nu för att ta livet av mig genom att hänga mig." Sedan kommer länkar till en webbkamera.

Användaren heter Marcus Jannes och är 21 år, den här oktoberdagen 2010. Några timmar senare sitter hans familj i hans lägenhet, och tar tillsammans ett sista avsked. När poliserna och ambulanspersonalen sedan bär ut Marcus på en bår får familjen nästa chock. Utanför huset samlas ungdomar och journalister som sett vad som har hänt på nätet. Dramatiken kring Marcus Jannes död har bara börjat. Hans självmord blir rikskänt och tvingar Sverige att prata om ett nedtystat folkhälsoproblem.En dokumentär av: Jack Werner.Producent: Anton Berg / A-One Produktion.Exekutiv producent: Robert Barkman / SR.Publicerad år: 2015.Om du funderar på att ta ditt liv, kontakta:Akut tel. 112, vid akut självmordsrisk och/eller psykisk ohälsa.Mind Självmordslinjen, tel 90101. Chatt: http://mind.seI en tidigare version av programmet fanns en formulering som felaktigt framställde autism som en sjukdom. SR ber om ursäkt.
2021-11-04
Länk till avsnitt

Mässlingsutbrotten i Järna

Gång på gång utbryter en farlig sjukdom som borde vara utrotad i Sverige. Från den lilla orten Järna rapporteras om smittpartyn, där mässling sprids medvetet av folk som väljer bort vaccin.

Mässling är en farlig och dödlig sjukdom. Sedan år 2000 räknar WHO med att vaccinet har räddat livet på mer än 20 miljoner människor. Men fortfarande dör hundratusentals varje år världen över.Vaccinationsgraden i Sverige är 97 % men en plats sticker ut. Folkhälsomyndigheten upptäcker 2012 att på en vårdcentral i Järna är bara fem procent av barnen i en årskull vaccinerade mot mässling.Järna är känt som ett centrum för antroposofi, en andlig rörelse. Här finns vid samma tid också en antroposofisk klinik, Vidarkliniken, som får ekonomiskt stöd från flera landsting. När mässlingen bryter ut i bygden sprids också råd från kliniken om att föräldrar bör försöka gnida sina barns utslag över hela kroppen. En läkare anser också, tvärtemot den beprövade vetenskapen, att mässlingen är själsligt utvecklande för de barn som går igenom den. Frågan om vad som pågår i Järna ska till slut nå upp till regeringen. Och antroposofernas värld kommer att ställas på ända.Medverkande: "Lovisa", smittad av mässlingen i början på 2010-talet. Åsa Sommar, utpekad som den första smittade patienten under mässlingsutbrottet på 90-talet. Johannes Nilsson, smittad av mässlingen på 90-talet. Jackie Swartz, läkare på Vidarkliniken. Matti Sällberg, biomedicinsk analytiker och vaccinforskare. Eigil Söderin, journalist på tidningen ETC. Kjell Asplund, läkare och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen. Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi och medlem i Kungliga vetenskapsakademin. Anna Starbrink, Stockholms hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L). En dokumentär av: Jonatan Loxdal. Producent: Gustav Asplund. Exekutiv producent: Jon Jordås. Dokumentären är gjord av produktionsbolaget Filt, för Sveriges Radio. Publicerad: 2021. Rättelse/förtydligande 2021-11-18: I en tidigare version av podden sa vi felaktigt att Wakefields medicinska studie "visade att vaccin gav ökad risk för autism. Sant är att studien framkastade en möjlig risk, och efterlyste mer forskning. Vetenskapen har sedan dess har inte hittat någon koppling mellan vaccin och autism. Podden är uppdaterad för att bättre avspegla förhållandena runt Wakefields studie. 
2021-10-28
Länk till avsnitt

Branden på M/S Scandinavian Star

Från 2009, nu i högre ljudkvalitet. Det är en stjärnklar natt och ombord på Scandinavian Star finns 482 personer. 159 kommer aldrig hem igen. Men vem eller vad låg egentligen bakom brandens snabba förlopp?

7 april 1990. De hade tänkt att fira påsk i en stuga vid havet och bokade biljetter på den nya färjan Scandinavian Star som seglade mellan Oslo och Fredrikshamn. Vad de då inte visste var att färjan hade ca 150 överbokningar, att besättningen var utarbetade och underbetalda. De hade dessutom inte gjort några gemensamma brand- eller livbåtsövningar. Klockan två på natten vaknar Jan av att Christine skakar honom och säger att det brinner. Hon springer ut i den rökfyllda hyttkorridoren i sitt nattlinne. Det är sista gången han ser sin fru. En dokumentär av: Sara Lundin. Publicerad: 2009.
2021-10-21
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Gräns

Ett flertal män har dömts mot sitt nekande för att ha samlat information om försvarets hemliga anläggningar. Hör mer i podden Gräns.

I dolda forum på internet har de kartlagt militära skyddsobjekt och diskuterat uppgifter om anläggningarna. Informationen som männen ska ha samlat in kallas av den militära underrättelsetjänsten för en guldgruva för främmande makt. - Vi har ju saker som allmänheten inte ska veta om. Vissa hemligheter är ju hemligheter av en anledning. Exakt hur försvaret ska göra i händelse av krig, det ska inte gemene man veta, säger David Bergman, doktor i psykologi och major och forskare på Försvarshögskolan. Förstå hur Sverige försvarar sig mot hoten som finns här och nu. Lyssna på Gräns, en podd om säkerhetspolitik och maktspelen som sker i det dolda.
2021-10-18
Länk till avsnitt

Flygkraschen i Alperna

När Germanwings flight 9525 närmar sig Alperna flyger det extremt lågt. Ombord finns 150 personer. Franska flygledare försöker gång på gång ta kontakt med planet. Men det försvinner från radarn.

När räddningsarbetare skickas ut för att söka efter planet möts de av en surrealistisk syn. I en dalgång ser de resterna av en Airbus 320, som är krossad i små, små delar. Planet har kolliderat med bergsmassivet i 700 km/h. Förtvivlade anhöriga runtom i Europa söker svar på vad som hänt. I den tyska småstaden Haltern am See sjunker det sakta in att en hel grupp skolelever och deras lärare som varit på språkresa i Barcelona, aldrig kommer att komma hem igen. Fransk och tysk polis arbetar frenetiskt för att utreda vad som hänt. Den svarta lådan som spelat in ljudet ombord, hittas osannolikt nog bara några timmar efter kraschen. Den blir en avgörande pusselbit när utredarna ska få klarhet i vad som hänt. Och det dom hör på inspelningen kommer att chocka hela världen. Medverkande: Engelbert Tegethoff, pappa till Stefanie Tegethoff som omkom i kraschen. Bodo Klimpel, borgmästare i Haltern am See. Jan Ohlsson, flyganalytiker. Jeff Wise, journalist specialiserad på flygbranschen. Ulrika Bergsten, SVT:s Europakorrespondent. Daniel Alling, Sveriges Radios Tysklandskorrespondent. Joshua Hammer, granskande journalist. En dokumentär av Dennis Jörnmark. Producent: Ida Lundqvist. Publicerad: 2021.
2021-10-14
Länk till avsnitt

Terrorsyskonen och IS ? hela serien

Tre syskon från Göteborg reser till Islamiska staten för att göra jihad. En av dem kommer att dömas för terroristbrott. Serie i fem delar nu som superavsnitt.

P3 Dokumentär-serien Terrorsyskonen och IS av Karwan Faraj och Rosa Fernandez vann Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare 2019, med motiveringen "Rått, rakt och osentimentalt ger de lyssnarna en unik inblick i ett Sverige där tre syskon väljer att resa till terrorsekten IS." Serien handlar om en bror och hans två småsystrar som alla lämnar Sverige för att ansluta sig till terrorsekten. Men det är också en berättelse om storasystern Yasmin som undrande är kvar i Göteborg. Varför hade tre av hennes syskon radikaliserats? Vad lever de för liv hos Islamiska staten? Och vad händer när de kommer hem och en av dem misstänks ha deltagit i en brutal halshuggning i Syrien?
2021-10-07
Länk till avsnitt

Mordet på Kim Jong-uns halvbror

En solig februarimorgon blir Kim Jong-nam plötsligt utsatt för ett "prank" på en flygplats i Malaysia. Tjejerna som utför pranket är i själva verket rekryterade av nordkoreanska agenter.

Polisen kan först inte tro på de två tjejernas osannolika förklaring. Har de verkligen inte ha vetat att de deltagit i en attack mot den nordkoreanska diktatorns äldre halvbror, utförd med det kemiska vapnet VX? Medverkande: Jongyil Ra - fd underrättelseofficer i Sydkorea. Salim Bashir - advokat. Yoji Gomi - journalist. Hadi Amzi - journalist. Doan röst: Paveena Naebsuwan. Siti röst: Rebecca Seerak. Mr Y:s sms lästes av Niklas Mannheimer Runberg. Ljudklippet från vietnamesiska "Idol" kommer från tv-kanalen VTV3. En dokumentär av: Andreas Ståhl. Producent: Jon Jordås. Publicerad: 2021.
2021-09-30
Länk till avsnitt

Docklands ? rejv, knark och en OS-bomb

Från 2009, nu i högre ljudkvalitet. På 90-talet kommer rejv till Sverige! Klubben Docklands blir en rikskänd symbol för den nya kulturformen. Men polisens razzior är aldrig långt borta.

Vuxenvärlden förfasar sig, och ledande politiker börjar debattera frågan om rejvandet. Bakom Docklands står Mats Hinze och Anders Varveus, båda med rötterna i libertarianismen. Mats Hinze och Anders Varveus ger här sin version av händelserna. Mats dömdes senare till sju års fängelse för den så kallade OS-bomben, som var ett försök till hämnd på myndigheterna. En dokumentär av: Tove Leffler och Agnes-Lo Åkerlind. Publicerad: 2009.
2021-09-23
Länk till avsnitt

Massakern på satirtidningen Charlie Hebdo

En fransk tidning som gjort sig känd för att driva med överheten blir offer för ett blodigt terrordåd, efter att ha publicerat karikatyrer av profeten Muhammed. Mördarna flyr och tar gisslan.

En gråmulen januariförmiddag 2015 ekar skott från automatvapen mellan husen på en tvärgata i centrala Paris. Knappt två minuter senare rusar två svartklädda bröder ut från port nummer 10. De skriker: Vi har hämnats profeten Mohammed. Vi har dödat Charlie Hebdo!Räddningspersonalen först på plats häpnar och förfäras över synen. Tio människor har kallblodigt mördats under ett redaktionsmöte på Charlie Hebdo, en av Frankrikes mest ikoniska satirtidningar. Samma tidning som flera år tidigare beviljats polisskydd, efter att de publicerat karikatyrer av profeten Muhammed.Dådet chockar en hel värld. "Je suis Charlie" jag är Charlie blir en paroll mot terrorn och för yttrandefriheten. Men åsikterna går isär om Charlie Hebdos teckningar, och överlevarna kämpar med frågorna som blev kvar. Hur kunde terrorattentatet ske?Två dagar efter att krutröken lagt sig över redaktionen sker ytterligare ett dåd. Ett blodigt gisslandrama på en judisk matbutik i sydöstra Paris.Medverkande:Zineb el-Rhazoui - tidigare kolumnist på Charlie Hebdo. Lassana Bathily - tidigare anställd på Hyper Cachèr, med svensk röst av Clément Chartier. Christian Catomeris - tidigare utrikesreporter på SVT. Alice Petrén - tidigare reporter och korrespondent på Sveriges radio. Magnus Ranstorp - terrorforskare. Patrick Hertgen - akutläkare i räddningstjänsten. Serietecknaren Corinne "Coco" Reys svenska röst läses av Élodie Pradet.En dokumentär av: Fanny Hedenmo. Producent: Lars Truedson. Exekutiv producent: Jon Jordås. Dokumentären är gjord av produktionsbolaget Tredje Statsmakten, för Sveriges Radio. Publicerat: 2021.
2021-09-16
Länk till avsnitt

Terrorattackerna den 11 september

FRÅN 2011. Historien om världens mest dramatiska terrordåd från de som var där när det hände, och de som inte blev förvånade eftersom de anat att något stort var på gång.

Medverkande: Jack Cloonan, FBI-agent. Abdullah Anas, en av Usama bin Ladins äldsta vänner. Michelle Rosado, som lyckades ta sig levande ur det södra World Trade Center-tornet, trots att hon uppmanades att stanna kvar. Peter Tengelin, vars son David Tengelin var den enda svensken som omkom i attackerna, 25 år gammal. En dokumentär av: Måns Mosesson. Exekutiv producent: Amanda Rydman. Publicerad: 2011, med justeringar och tillägg 2021.
2021-09-09
Länk till avsnitt

Galleriabomben i Finland

Det är fredagskväll och fullt av folk i den populära gallerian Myyrmanni norr om Helsingfors. Flera barn har samlats framför en clown, när något exploderar. Spåren leder till ett kemiforum på nätet.

Klockan är 19.36, den 11 oktober 2002. Ingen har lagt märke till den unga mannen med ryggsäck som stått vid soptunnan. Människor kastas iväg av tryckvågen. Inredningen sprängs sönder i småbitar. Fönster krossas och delar av taket faller ner. Ambulanser från hela södra Finland deltar i räddningsinsatsen. Sju människor dör av explosionen, som beskrivs som det värsta dådet mot ett civilt mål i Finland sedan andra världskriget. På ett kemiforum på nätet undrar medlemmarna vad som orsakat explosionen, och vem som ligger bakom. Och snart anhålls grundaren av forumet, en 17-årig gymnasieelev, som misstänks ha utbytt information om sprängämnen med den misstänkta bombmannen. Medverkande:   Pirjo Laesterä, mamma till Jesse som besöker köpcentret.  Dia Al Shemari, besökare i köpcentret.  Naim Al Shemari, besökare i köpcentret.  Anni Jantunen, besökare i köpcentret.  Leif Johansson, jourhavande brandchef.  Christer Fridén, Sveriges Radios korrespondent i Helsingfors.  Kimmo Himberg, dåvarande chef för polisens kriminaltekniska laboratorium.  Antti Syrjäaho, centralkriminalpolisens huvudutredare.  Armas, via sin bok Petrin matka Myyrmanniin (2004), pappa till Petri. En dokumentär av: Hanna Sihlman.  Producent: Ida Lundqvist.  Producerad: 2021.
2021-09-02
Länk till avsnitt

Mordet på Carolin Stenvall

Från 2012, nu i högre ljudkvalitet. 29-åriga Carolin Stenvall försvinner på väg till en arbetsintervju på Ishotellet utanför Kiruna. Norrbottens största polisutredning i modern tid tar sin början.

Det enda man hittar är hennes bil som står övergiven på rastplatsen Stenbron utanför Gällivare. Utredarna förbryllas över att bilen är låst och att mobiltelefonen är kvar på passagerarsätet. Det skulle krävas ordentligt med tur och ett par uppmärksamma pensionärer för att få polisen på rätt spår. När utredningen tar fart avslöjas en otäck hemlighet som trotsar all statistik. Av: David Carr. Exekutiv producent: Amanda Rydman. Producerad: 2012.
2021-08-26
Länk till avsnitt

Kryssningskatastrofen och "Kapten Ynkrygg"

Det enorma kryssningsfartyget Costa Concordia börjar sjunka utanför Italiens kust med 4000 personer ombord. Snart riktas hela världens uppmärksamhet mot kaptenen, som anklagas för att ha flytt skeppet i förtid.

Medverkande: Jan Mosander, turist ombord. Rose Metcalf, dansare som jobbade på Costa Concordia. Maurizio Di Martino, trollkarl/illusionist. Gregorio De Falco, sambandskapten på italienska kustbevakningen. Vittoriana Abate, journalist som träffat och intervjuat kaptenen. Elisa Fanciulli, boende på ön Giglio där fartyget havererade. Danilo Blanda, dykare som jobbade inne i vraket. Svenska röster: Pelle Grytt (De Falco), Pia Lille (Abate), Alex Maxia (Di Martino). En dokumentär av: Alex Maxia och Jon Jordås. Producent: Erik Hedtjärn. Publicerad: 2021.
2021-08-19
Länk till avsnitt

Södermannen och serievåldtäkterna

Från 2011, nu i högre ljudkvalitet. Han tar han sig maskerad in genom öppna fönster eller petar upp låskolvar på dörrar hos ensamma kvinnor. Först ett stort antal gånger i Haga, Göteborg. Han döms. Men bara några år senare sker samma sak på Södermalm i Stockholm.

En dokumentär av: Emma Janke. Avsnittet är ursprungligen publicerat år 2011 med titeln "Södermannen".
2021-08-12
Länk till avsnitt

Osmo Vallo och det dödliga polisvåldet

En man omhändertas av polis i en trappuppgång i Karlstad 1995. Vittnen hävdar att polisen använt övervåld, men poliserna säger att mannen var farlig och våldsam. Nästa dag sprids nyheten om att mannen dött. Nu börjar en lång kamp för rättvisa för 41-årige Osmo Vallo och hans familj.

Åtal väcks mot poliserna för vållande till kroppsskada, men ingen kommer att dömas för Osmo Vallos död. Flera år senare ska två grävande journalister hitta flera fel i polisens, rättsläkarnas och åklagarnas hantering av fallet. Osmo Vallo blir Sveriges mest kända fall av dödligt polisvåld. Den statliga utredningen som går igenom hanteringen riktar svidande kritik mot de rättsvårdande myndigheterna och Osmo Vallo-fallet bidrar till att polisens rutiner vid ingripanden förändras. Men kommer Osmo Vallos anhöriga någon gång få upprättelse? Medverkande: Linda, vittne till ingripandet. Petra, vittne till ingripandet. Ann-Marie, dotter till Osmo Vallo. Jimmy, son till Osmo Vallo. Hans Tengland, journalistpraktikant. Janne Josefsson, grävande journalist. Mats Svegfors, regeringens utredare. Esko Stake, polisens internutredare. Sten Persson, chef för ordningspolisen i Karlstad. En dokumentär av: Sofia Sofroniadou. Producent: Erik Hedtjärn. Producerad: 2021
2021-08-05
Länk till avsnitt

Gängskjutningen på Vår krog och bar

En berättelse om tystnadskultur, mord, droger, svartsjuka och saknad. Det här är ett enda långt superavsnitt av serien som handlar om gängkriminaliteten i Biskopsgården, från 2017.

På kvällen den 18 mars 2015 visas åttondelsfinalen i Champions League på Vår Krog & Bar på Vårväderstorget i Göteborg. De flesta som bor i området har ingenting med kriminalitet att göra men det pågår sen flera år tillbaka en konflikt mellan kriminella i norra och södra Biskopsgården. 20-årige Petar är där med en kompis för att se på fotboll och äta middag. Men när några beväpnade män rusar fram mot krogen har han gått ut för att ta en cigg. Dennis, Houssein och deras kompisar är där för att kolla på matchen och flera stammisar dricker öl. Långt in i andra halvlek hör gästerna smällar utifrån, sen går det fort. Polisen har bara minuten efter dådet inlett jakten på gärningsmännen som hinner undan. Men det finns ledtrådar att jobba med. Narkotikaspanare har sett tre personer rusa från platsen i dödskallemasker. Man har också sett en liten röd bil, en Citroën Xantia försvinna iväg. Det visar sig att en av de misstänkta männen några år tidigare blivit uttagen till pojklandslaget i fotboll och flera av dem har varit med i det lokala fotbollslaget Solväders FC. Där har också Houssein spelat  den 25-årige man som skjuts till döds inne på krogen. Serien Gängskjutningen på Vår krog och bar är ursprungligen gjord i fem delar, men nypubliceras här som ett enda långt avsnitt. En dokumentär av: Karwan Faraj. Producent: Rosa Fernandez. Exekutiv producent: Magnus Arvidson. Serien producerades år: 2017.
2021-07-29
Länk till avsnitt

Wikileaks och Julian Assange

Wikileaks är sajten där visselblåsare avslöjar maktens smutsiga hemligheter. Grundaren Julian Assange är ansiktet utåt journalistikens och sanningens frälsare.

Wikileaks tar emot världens största läckor från hemliga källor och publicerar dem. Genombrottet, som sätter Wikileaks på världskartan, blir en hemlig video från krigets Irak - där amerikanska militären skjuter civila. Julian Assange som turnérar världen runt och berättar om sitt arbete, kommer till Stockholm för att hålla ett seminarium. Hans position har aldrig varit starkare. Julian Assange, känd som en avslöjare av korruption, hemligheter, krigsbrott och övergrepp, står själv plötsligt anklagad för sexualbrott. Anklagelserna förändrar allt för Wikileaks och Julian Assange. Medverkande: Daniel Domschait Berg - tidigare medarbetare Wikileaks. Brigitta Jonsdottir - tidigare medarbetare Wikileaks. Kristinn Hrafsson - tidigare talesperson och medarbetare Wikileaks.  Nick Davies - Journalist The Guardian. Anna Ardin - arbetade som pressekreterare på Socialdemokrater för tro och solidaritet.  Jan Helin - Då ansvarig utgivare på Aftonbladet.   Donald Boström - Frilansjournalist och då kontaktperson för Julian Assange i Sverige.  Marianne Ny - Överåklagare vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.  Per E Samuelsson - Julian Assange svenska försvarsadvokat. En dokumentär av: Tove Palén. Producent: Lars Truedson. Exekutiv producent: Erik Hedtjärn. Producerad: 2021
2021-07-22
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.