Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Dokumentär

P3 Dokumentär

Sveriges största podd om vår tids mest spännande händelser. Ansvarig utgivare: Erik Hedtjärn

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3dokumentar

Avsnitt

Branden på M/S Scandinavian Star

Från 2009, nu i högre ljudkvalitet. Det är en stjärnklar natt och ombord på Scandinavian Star finns 482 personer. 159 kommer aldrig hem igen. Men vem eller vad låg egentligen bakom brandens snabba förlopp?

7 april 1990. De hade tänkt att fira påsk i en stuga vid havet och bokade biljetter på den nya färjan Scandinavian Star som seglade mellan Oslo och Fredrikshamn. Vad de då inte visste var att färjan hade ca 150 överbokningar, att besättningen var utarbetade och underbetalda. De hade dessutom inte gjort några gemensamma brand- eller livbåtsövningar. Klockan två på natten vaknar Jan av att Christine skakar honom och säger att det brinner. Hon springer ut i den rökfyllda hyttkorridoren i sitt nattlinne. Det är sista gången han ser sin fru. En dokumentär av: Sara Lundin. Publicerad: 2009.
2021-10-21
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Gräns

Ett flertal män har dömts mot sitt nekande för att ha samlat information om försvarets hemliga anläggningar. Hör mer i podden Gräns.

I dolda forum på internet har de kartlagt militära skyddsobjekt och diskuterat uppgifter om anläggningarna. Informationen som männen ska ha samlat in kallas av den militära underrättelsetjänsten för en guldgruva för främmande makt. - Vi har ju saker som allmänheten inte ska veta om. Vissa hemligheter är ju hemligheter av en anledning. Exakt hur försvaret ska göra i händelse av krig, det ska inte gemene man veta, säger David Bergman, doktor i psykologi och major och forskare på Försvarshögskolan. Förstå hur Sverige försvarar sig mot hoten som finns här och nu. Lyssna på Gräns, en podd om säkerhetspolitik och maktspelen som sker i det dolda.
2021-10-18
Länk till avsnitt

*NY* Flygkraschen i Alperna

När Germanwings flight 9525 närmar sig Alperna flyger det extremt lågt. Ombord finns 150 personer. Franska flygledare försöker gång på gång ta kontakt med planet. Men det försvinner från radarn.

När räddningsarbetare skickas ut för att söka efter planet möts de av en surrealistisk syn. I en dalgång ser de resterna av en Airbus 320, som är krossad i små, små delar. Planet har kolliderat med bergsmassivet i 700 km/h. Förtvivlade anhöriga runtom i Europa söker svar på vad som hänt. I den tyska småstaden Haltern am See sjunker det sakta in att en hel grupp skolelever och deras lärare som varit på språkresa i Barcelona, aldrig kommer att komma hem igen. Fransk och tysk polis arbetar frenetiskt för att utreda vad som hänt. Den svarta lådan som spelat in ljudet ombord, hittas osannolikt nog bara några timmar efter kraschen. Den blir en avgörande pusselbit när utredarna ska få klarhet i vad som hänt. Och det dom hör på inspelningen kommer att chocka hela världen. Medverkande: Engelbert Tegethoff, pappa till Stefanie Tegethoff som omkom i kraschen. Bodo Klimpel, borgmästare i Haltern am See. Jan Ohlsson, flyganalytiker. Jeff Wise, journalist specialiserad på flygbranschen. Ulrika Bergsten, SVT:s Europakorrespondent. Daniel Alling, Sveriges Radios Tysklandskorrespondent. Joshua Hammer, granskande journalist. En dokumentär av Dennis Jörnmark. Producent: Ida Lundqvist. Publicerad: 2021.
2021-10-14
Länk till avsnitt

Terrorsyskonen och IS ? hela serien

Tre syskon från Göteborg reser till Islamiska staten för att göra jihad. En av dem kommer att dömas för terroristbrott. Serie i fem delar nu som superavsnitt.

P3 Dokumentär-serien Terrorsyskonen och IS av Karwan Faraj och Rosa Fernandez vann Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare 2019, med motiveringen "Rått, rakt och osentimentalt ger de lyssnarna en unik inblick i ett Sverige där tre syskon väljer att resa till terrorsekten IS." Serien handlar om en bror och hans två småsystrar som alla lämnar Sverige för att ansluta sig till terrorsekten. Men det är också en berättelse om storasystern Yasmin som undrande är kvar i Göteborg. Varför hade tre av hennes syskon radikaliserats? Vad lever de för liv hos Islamiska staten? Och vad händer när de kommer hem och en av dem misstänks ha deltagit i en brutal halshuggning i Syrien?
2021-10-07
Länk till avsnitt

*NY* Mordet på Kim Jong-uns halvbror

En solig februarimorgon blir Kim Jong-nam plötsligt utsatt för ett "prank" på en flygplats i Malaysia. Tjejerna som utför pranket är i själva verket rekryterade av nordkoreanska agenter.

Polisen kan först inte tro på de två tjejernas osannolika förklaring. Har de verkligen inte ha vetat att de deltagit i en attack mot den nordkoreanska diktatorns äldre halvbror, utförd med det kemiska vapnet VX? Medverkande: Jongyil Ra - fd underrättelseofficer i Sydkorea. Salim Bashir - advokat. Yoji Gomi - journalist. Hadi Amzi - journalist. Doan röst: Paveena Naebsuwan. Siti röst: Rebecca Seerak. Mr Y:s sms lästes av Niklas Mannheimer Runberg. Ljudklippet från vietnamesiska "Idol" kommer från tv-kanalen VTV3. En dokumentär av: Andreas Ståhl. Producent: Jon Jordås. Publicerad: 2021.
2021-09-30
Länk till avsnitt

Docklands ? rejv, knark och en OS-bomb

Från 2009, nu i högre ljudkvalitet. På 90-talet kommer rejv till Sverige! Klubben Docklands blir en rikskänd symbol för den nya kulturformen. Men polisens razzior är aldrig långt borta.

Vuxenvärlden förfasar sig, och ledande politiker börjar debattera frågan om rejvandet. Bakom Docklands står Mats Hinze och Anders Varveus, båda med rötterna i libertarianismen. Mats Hinze och Anders Varveus ger här sin version av händelserna. Mats dömdes senare till sju års fängelse för den så kallade OS-bomben, som var ett försök till hämnd på myndigheterna. En dokumentär av: Tove Leffler och Agnes-Lo Åkerlind. Publicerad: 2009.
2021-09-23
Länk till avsnitt

*NY* Massakern på satirtidningen Charlie Hebdo

En fransk tidning som gjort sig känd för att driva med överheten blir offer för ett blodigt terrordåd, efter att ha publicerat karikatyrer av profeten Muhammed. Mördarna flyr och tar gisslan.

En gråmulen januariförmiddag 2015 ekar skott från automatvapen mellan husen på en tvärgata i centrala Paris. Knappt två minuter senare rusar två svartklädda bröder ut från port nummer 10. De skriker: Vi har hämnats profeten Mohammed. Vi har dödat Charlie Hebdo! Räddningspersonalen först på plats häpnar och förfäras över synen. Tio människor har kallblodigt mördats under ett redaktionsmöte på Charlie Hebdo, en av Frankrikes mest ikoniska satirtidningar. Samma tidning som flera år tidigare beviljats polisskydd, efter att de publicerat karikatyrer av profeten Muhammed. Dådet chockar en hel värld. "Je suis Charlie" jag är Charlie blir en paroll mot terrorn och för yttrandefriheten. Men åsikterna går isär om Charlie Hebdos teckningar, och överlevarna kämpar med frågorna som blev kvar. Hur kunde terrorattentatet ske? Två dagar efter att krutröken lagt sig över redaktionen sker ytterligare ett dåd. Ett blodigt gisslandrama på en judisk matbutik i sydöstra Paris. Medverkande: Zineb el-Rhazoui - tidigare kolumnist på Charlie Hebdo. Lassana Bathily - tidigare anställd på Hyper Cachèr, med svensk röst av Clément Chartier. Christian Catomeris - tidigare utrikesreporter på SVT. Alice Petrén - tidigare reporter och korrespondent på Sveriges radio. Magnus Ranstorp - terrorforskare. Patrick Hertgen - akutläkare i räddningstjänsten. Serietecknaren Corinne "Coco" Reys svenska röst läses av Élodie Pradet. En dokumentär av: Fanny Hedenmo. Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerat: 2021.
2021-09-16
Länk till avsnitt

Terrorattackerna den 11 september

FRÅN 2011. Historien om världens mest dramatiska terrordåd från de som var där när det hände, och de som inte blev förvånade eftersom de anat att något stort var på gång.

Medverkande: Jack Cloonan, FBI-agent. Abdullah Anas, en av Usama bin Ladins äldsta vänner. Michelle Rosado, som lyckades ta sig levande ur det södra World Trade Center-tornet, trots att hon uppmanades att stanna kvar. Peter Tengelin, vars son David Tengelin var den enda svensken som omkom i attackerna, 25 år gammal. En dokumentär av: Måns Mosesson. Exekutiv producent: Amanda Rydman. Publicerad: 2011, med justeringar och tillägg 2021.
2021-09-09
Länk till avsnitt

*NY* Galleriabomben i Finland

Det är fredagskväll och fullt av folk i den populära gallerian Myyrmanni norr om Helsingfors. Flera barn har samlats framför en clown, när något exploderar. Spåren leder till ett kemiforum på nätet.

Klockan är 19.36, den 11 oktober 2002. Ingen har lagt märke till den unga mannen med ryggsäck som stått vid soptunnan. Människor kastas iväg av tryckvågen. Inredningen sprängs sönder i småbitar. Fönster krossas och delar av taket faller ner. Ambulanser från hela södra Finland deltar i räddningsinsatsen. Sju människor dör av explosionen, som beskrivs som det värsta dådet mot ett civilt mål i Finland sedan andra världskriget. På ett kemiforum på nätet undrar medlemmarna vad som orsakat explosionen, och vem som ligger bakom. Och snart anhålls grundaren av forumet, en 17-årig gymnasieelev, som misstänks ha utbytt information om sprängämnen med den misstänkta bombmannen. Medverkande:   Pirjo Laesterä, mamma till Jesse som besöker köpcentret.  Dia Al Shemari, besökare i köpcentret.  Naim Al Shemari, besökare i köpcentret.  Anni Jantunen, besökare i köpcentret.  Leif Johansson, jourhavande brandchef.  Christer Fridén, Sveriges Radios korrespondent i Helsingfors.  Kimmo Himberg, dåvarande chef för polisens kriminaltekniska laboratorium.  Antti Syrjäaho, centralkriminalpolisens huvudutredare.  Armas, via sin bok Petrin matka Myyrmanniin (2004), pappa till Petri. En dokumentär av: Hanna Sihlman.  Producent: Ida Lundqvist.  Producerad: 2021.
2021-09-02
Länk till avsnitt

Mordet på Carolin Stenvall

Från 2012, nu i högre ljudkvalitet. 29-åriga Carolin Stenvall försvinner på väg till en arbetsintervju på Ishotellet utanför Kiruna. Norrbottens största polisutredning i modern tid tar sin början.

Det enda man hittar är hennes bil som står övergiven på rastplatsen Stenbron utanför Gällivare. Utredarna förbryllas över att bilen är låst och att mobiltelefonen är kvar på passagerarsätet. Det skulle krävas ordentligt med tur och ett par uppmärksamma pensionärer för att få polisen på rätt spår. När utredningen tar fart avslöjas en otäck hemlighet som trotsar all statistik. Av: David Carr. Exekutiv producent: Amanda Rydman. Producerad: 2012.
2021-08-26
Länk till avsnitt

*NY* Kryssningskatastrofen och "Kapten Ynkrygg"

Det enorma kryssningsfartyget Costa Concordia börjar sjunka utanför Italiens kust med 4000 personer ombord. Snart riktas hela världens uppmärksamhet mot kaptenen, som anklagas för att ha flytt skeppet i förtid.

Medverkande: Jan Mosander, turist ombord. Rose Metcalf, dansare som jobbade på Costa Concordia. Maurizio Di Martino, trollkarl/illusionist. Gregorio De Falco, sambandskapten på italienska kustbevakningen. Vittoriana Abate, journalist som träffat och intervjuat kaptenen. Elisa Fanciulli, boende på ön Giglio där fartyget havererade. Danilo Blanda, dykare som jobbade inne i vraket. Svenska röster: Pelle Grytt (De Falco), Pia Lille (Abate), Alex Maxia (Di Martino). En dokumentär av: Alex Maxia och Jon Jordås. Producent: Erik Hedtjärn. Publicerad: 2021.
2021-08-19
Länk till avsnitt

Södermannen och serievåldtäkterna

Från 2011, nu i högre ljudkvalitet. Han tar han sig maskerad in genom öppna fönster eller petar upp låskolvar på dörrar hos ensamma kvinnor. Först ett stort antal gånger i Haga, Göteborg. Han döms. Men bara några år senare sker samma sak på Södermalm i Stockholm.

En dokumentär av: Emma Janke. Avsnittet är ursprungligen publicerat år 2011 med titeln "Södermannen".
2021-08-12
Länk till avsnitt

*NY* Osmo Vallo och det dödliga polisvåldet

En man omhändertas av polis i en trappuppgång i Karlstad 1995. Vittnen hävdar att polisen använt övervåld, men poliserna säger att mannen var farlig och våldsam. Nästa dag sprids nyheten om att mannen dött. Nu börjar en lång kamp för rättvisa för 41-årige Osmo Vallo och hans familj.

Åtal väcks mot poliserna för vållande till kroppsskada, men ingen kommer att dömas för Osmo Vallos död. Flera år senare ska två grävande journalister hitta flera fel i polisens, rättsläkarnas och åklagarnas hantering av fallet. Osmo Vallo blir Sveriges mest kända fall av dödligt polisvåld. Den statliga utredningen som går igenom hanteringen riktar svidande kritik mot de rättsvårdande myndigheterna och Osmo Vallo-fallet bidrar till att polisens rutiner vid ingripanden förändras. Men kommer Osmo Vallos anhöriga någon gång få upprättelse? Medverkande: Linda, vittne till ingripandet. Petra, vittne till ingripandet. Ann-Marie, dotter till Osmo Vallo. Jimmy, son till Osmo Vallo. Hans Tengland, journalistpraktikant. Janne Josefsson, grävande journalist. Mats Svegfors, regeringens utredare. Esko Stake, polisens internutredare. Sten Persson, chef för ordningspolisen i Karlstad. En dokumentär av: Sofia Sofroniadou. Producent: Erik Hedtjärn. Producerad: 2021
2021-08-05
Länk till avsnitt

Gängskjutningen på Vår krog och bar

En berättelse om tystnadskultur, mord, droger, svartsjuka och saknad. Det här är ett enda långt superavsnitt av serien som handlar om gängkriminaliteten i Biskopsgården, från 2017.

På kvällen den 18 mars 2015 visas åttondelsfinalen i Champions League på Vår Krog & Bar på Vårväderstorget i Göteborg. De flesta som bor i området har ingenting med kriminalitet att göra men det pågår sen flera år tillbaka en konflikt mellan kriminella i norra och södra Biskopsgården. 20-årige Petar är där med en kompis för att se på fotboll och äta middag. Men när några beväpnade män rusar fram mot krogen har han gått ut för att ta en cigg. Dennis, Houssein och deras kompisar är där för att kolla på matchen och flera stammisar dricker öl. Långt in i andra halvlek hör gästerna smällar utifrån, sen går det fort. Polisen har bara minuten efter dådet inlett jakten på gärningsmännen som hinner undan. Men det finns ledtrådar att jobba med. Narkotikaspanare har sett tre personer rusa från platsen i dödskallemasker. Man har också sett en liten röd bil, en Citroën Xantia försvinna iväg. Det visar sig att en av de misstänkta männen några år tidigare blivit uttagen till pojklandslaget i fotboll och flera av dem har varit med i det lokala fotbollslaget Solväders FC. Där har också Houssein spelat  den 25-årige man som skjuts till döds inne på krogen. Serien Gängskjutningen på Vår krog och bar är ursprungligen gjord i fem delar, men nypubliceras här som ett enda långt avsnitt. En dokumentär av: Karwan Faraj. Producent: Rosa Fernandez. Exekutiv producent: Magnus Arvidson. Serien producerades år: 2017.
2021-07-29
Länk till avsnitt

*NY* Wikileaks och Julian Assange

Wikileaks är sajten där visselblåsare avslöjar maktens smutsiga hemligheter. Grundaren Julian Assange är ansiktet utåt journalistikens och sanningens frälsare.

Wikileaks tar emot världens största läckor från hemliga källor och publicerar dem. Genombrottet, som sätter Wikileaks på världskartan, blir en hemlig video från krigets Irak - där amerikanska militären skjuter civila. Julian Assange som turnérar världen runt och berättar om sitt arbete, kommer till Stockholm för att hålla ett seminarium. Hans position har aldrig varit starkare. Julian Assange, känd som en avslöjare av korruption, hemligheter, krigsbrott och övergrepp, står själv plötsligt anklagad för sexualbrott. Anklagelserna förändrar allt för Wikileaks och Julian Assange. Medverkande: Daniel Domschait Berg - tidigare medarbetare Wikileaks. Brigitta Jonsdottir - tidigare medarbetare Wikileaks. Kristinn Hrafsson - tidigare talesperson och medarbetare Wikileaks.  Nick Davies - Journalist The Guardian. Anna Ardin - arbetade som pressekreterare på Socialdemokrater för tro och solidaritet.  Jan Helin - Då ansvarig utgivare på Aftonbladet.   Donald Boström - Frilansjournalist och då kontaktperson för Julian Assange i Sverige.  Marianne Ny - Överåklagare vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.  Per E Samuelsson - Julian Assange svenska försvarsadvokat. En dokumentär av: Tove Palén. Producent: Lars Truedson. Exekutiv producent: Erik Hedtjärn. Producerad: 2021
2021-07-22
Länk till avsnitt

Terrorattacken på Utöya

Det är 10 år sedan Anders Behring Breivik attackerade ungdomarna på norska Arbeiderpartiets sommarläger. Målet var att döda alla på ön. (Avsnittet är från 2016.)

Klockan 15.26 den 22 juli 2011 sprängs en bomb vid regeringskvarteret i Oslo. 8 personer dödas. Det är bara början på det värsta attentat som drabbat Norge sedan andra världskriget. För två timmar senare kliver 32-årige Anders Behring Breivik, utklädd till polis, i land på Utöya. Terroristen har en pistol, ett gevär och över tusen patroner. På skräckens ö finns 16-åriga Lovisa Nordin Pedersen som simmar för sitt liv, 17-åriga Marte Gustavsen Ødegården som får två skott i ryggen och svenske politikern Ali Esbati som duckar och springer från terroristens kulor. En dokumentär av: Hugo Lavett. Producent: Robert Barkman. Publicerad: 2016.
2021-07-15
Länk till avsnitt

*NY* Fentanyldöden

En extremt ovanlig rättegång mot två bröder äger rum i slutet av 2010-talet. Hundratals svenskar har dött efter att ha tagit den lagliga drogen fentanyl, som säljs helt öppet på internet i nässpraysflaskor. Nu ska säljarna ställas inför rätta - men för vad?

Försäljarna har nämligen kringgått lagen genom att ändra molekylerna i knarket, så att produkten blir helt laglig. Men en envis narkotikapolis hittar ett nytt sätt att försöka åtala säljarna. Fallet går hela vägen upp till Högsta domstolen. Medverkande: David, en av de åtalade bröderna. Anders Helander, forskare vid Karolinska institutet. Stefan Kalman, narkotikapolis. Robert Kronstrand, toxikolog på Rättsmedicinalverket. Åsa Torlöf, polis. Tomas Malmenby, kammaråklagare. Jonas Svanfeldt, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Lenitha Liljeberg, mamma till en av de avlidna. Ulrika Liljeberg, syster till en av de avlidna. Urban Liljeberg, pappa till en av de avlidna. Jan Sadat, vän till en av de avlidna. Juans röst lästes in av Ludvig Jansson. Recensionerna från hemsidan RC24 lästes in av Anton Jarnheimer, Sara Sundberg och Erik Glad. En dokumentär av: Isabelle Swahn. Producent: Jon Jordås. Publicerad: 2021.
2021-07-08
Länk till avsnitt

Stureplansmorden

Från 2006, nu i högre ljudkvalitet. En decembernatt 1994 festas det som vanligt i centrala Stockholm. Plötsligt hörs ljudet av skott, många skott. Sedan börjar jakten på mördarna.

Av: Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson. År: 2006.
2021-07-01
Länk till avsnitt

*NY* Kriget mot sicilianska maffian

När staten tappat kontrollen har den organiserade brottsligheten tagit över. Under 90-talet sker en enorm kraftmätning på Sicilien mellan polisen och Cosa Nostra.

Offren och aktörerna i konflikten är många, men framför allt två åklagare blir symbolen för kampen mot maffian: Falcone och Borsellino. Maffiabossen som aspirerar på herraväldet över hela Sicilien heter Salvatore "Totò" Riina. P3 Dokumentär dyker ner i historien om hur maffian på den italienska ön kontrollerade samhället och befolkningen, men det är också en berättelse om att försöka göra sitt jobb som åklagare under ständig hotbild hotbild, även för de inblandades anhöriga. Medverkande: Fiametta Borsellino, dotter till åklagaren Paolo Borsellino. Leonardo Guarnotta, undersökningsdomare. Leoluca Orlando, borgmästare i huvudstaden Palermo. Titti Nylander, korrespondent, Sveriges Radio. Tomas Lappalainen, författare. En dokumentär av: Alex Maxia och Jon Jordås. Producent: Erik Hedtjärn. Producerad: 2021.
2021-06-24
Länk till avsnitt

Lidingöligan och lyxstölderna

Från 2008, nu i högre ljudkvalitet. I mitten av 90-talet sker en serie inbrott i exklusiva villor i Stockholms rikare kommuner. Polisen har inga spår och ligan blir allt fräckare. Man stjäl årgångsviner, kända målningar, smycken, matsilver och antikviteter.

Stöldgodset packas i familjernas egna bilar som man sen lämnar brottsplatsen i. Kvar finns ibland tomma glas. Ligan skålar i stulen champagne och lämnar glasen som visitkort. Det ska dröja över fyra år innan ligan gör sitt första misstag. Då uppdagas till slut en stöldhärva som saknat motstycke i modern svensk historia. Producerat av Anton Berg. Ursprungligen publicerat år 2008 med titeln "Lidingöligan och fallet Lars Kihlstedt".
2021-06-17
Länk till avsnitt

*NY* Skyltstölden i Auschwitz

När den symboliskt laddade skylten från koncentrationslägret Auschwitz försvinner blir det en världsnyhet. Vem som stulit skylten är ett mysterium men spår pekar mot Sverige och mot en känd ex-nazist.

Det är en kall decembermorgon 2009 när vakterna på minnesmuseet Auschwitz upptäcker att skylten med texten Arbeit macht frei stulits. Skylten hängdes upp av nazisterna när det var ett koncentrationsläger där. Pawel Sawicki som jobbar som pressansvarig på minnesmuseet intervjuas av media från hela världen. Och Livia Fränkel som överlevt Förintelsen blir påmind om tiden när hon hölls som fånge i Auschwitz. Samtidigt påbörjas jakten på gärningsmännen. Polsk polis sätter in antiterrorstyrkor för att lösa mysteriet. Säkerhetsbevakningen av Polens gränser förstärks och polisen Bartlomiej Morek och hans kollegor får höra att de inte får sluta jobba förrän skylten och gärningsmännen hittats. Ett intensivt spaningsarbete leder till Sverige och en känd före detta nynazist. Hans roll i stölden blir en gåta i drygt tio år. En dokumentär av: Anna Maria Höglund. Producent: Rosa Fernandez. Produktionsår: 2021. Medverkande: Bartlomiej Morek   polsk polis. Pawel Sawicki pressansvarig på Auschwitz minnesmuseum. Livia Fränkel- överlevande från Förintelsen. Bosse Gustafsson journalist, författare. Anders Högström - gärningsman, föreläsare. Martin Hult Ogenblad - journalist. Björn Sandin - advokat. Agnetha Hilding Qvarnström - chefsåklagare. Jan Helin programdirektör SVT, fd chefredaktör på Aftonbladet. Niclas Sennerteg - journalist, författare. Citat från förundersökningen är inlästa av ukasz Woiski och Arvid Adrell. Research i Polen och översättning - Morris Wikström.
2021-06-10
Länk till avsnitt

Mordet på Lotta

Dokumentär från 2018. Lotta Rudholm misshandlas till döds i sin lägenhet i Bromma. Gärningsmannen, som hon träffat på nätet ett par månader tidigare, larmar själv polisen. Han säger att allt gått åt helvete.

I februari 2016 får Lotta och 33-åringen kontakt med varandra genom en grupp om träning på Facebook. Mannen uppvaktar Lotta med rosor och trisslotter och till en början tycker Lottas vän Jeanette att det verkar som att Lotta är lyckligt förälskad. Men snart ska 33-åringen visa en annan sida. Han har en lång historia av att hota och misshandla sina flickvänner och när han träffar Lotta är han nyligen villkorligt frigiven från ett långt fängelsestraff för grov kvinnofridskränkning. Snart ska också Lotta dras in i en kaotisk och våldsam relation, till synes omöjlig att ta sig ur på egen hand. Fyra månader efter att hon träffat mannen för första gången förs hennes sargade kropp till Karolinska, hennes liv går inte att rädda. Det brutala mordet väcker avsky hos allmänheten, men ska också resa frågor om myndigheters förmåga att skydda våldsutsatta kvinnor. Programmet gjordes 2018 av Emma Janke/Produktionsbolaget Ljudbang.
2021-06-03
Länk till avsnitt

*NY* Saddam Husseins svenska fångar

Av misstag korsar tre svenska ingenjörer den irakiska gränsen när de jobbar i norra Kuwait, hösten 1992. De blir tillfångatagna och hamnar i ett av diktatorn Saddam Husseins ökända fängelser. Nu börjar ett storpolitiskt spel för att få dem fria.

Morgonen den tredje september 1992 inspekterar tre svenska ingenjörer mobiltelefonistationer i Kuwait. De får ont om tid till att hinna tillbaka till ett möte i Kuwait city och bestämmer sig för att fråga om vägen i en närbelägen FN-postering. Vad de inte vet är att posteringen ligger på irakisk mark. De blir tagna av irakiska militärer och förs bort. Några veckor senare döms de till sju års fängelse och sätts i det beryktade Abu Ghraib-fängelset.  I Sverige jobbar UD och regeringen på att förstå hur de ska få svenskarna fria. Diktatorn Saddam Hussein som tidigare tagit västerlänningar som gisslan verkar vilja ha medicinleveranser. Men trots värdefulla leveranser blir de inte fria. Saddam Hussein har ytterligare krav. Medverkande:  Leif Westberg, fängslad ingenjör. Stefan Wihlborg, fängslad ingenjör.  Bernt-Åke Westberg, bror till Leif Westberg. Alicila Westberg, dotter till Leif Westberg. Roger Gartoft, ambassadråd. Jonas Hafström, departementsråd i statsrådsberedningen i Carl Bildts regering. Nils Ingar Lundin, kommunikationschef Ericsson. Titti Nylander, korrespondent för Sveriges Radio. En dokumentär av: Teres Hallman. Producent: Erik Hedtjärn. Producerad: 2021.
2021-05-27
Länk till avsnitt

Ship to Gaza och dramat på Medelhavet

Dokumentär från 2020. En fartygskonvoj med beteckningen Ship to Gaza seglar genom Medelhavet. Målet är Gazaremsan intill Israel. Ingen vet då hur våldsam aktionen kommer att bli.

Israel-Palestina-konflikten är en av världens mest omtalade och omdebatterade, och har pågått sedan mitten av 1900-talet. Trots flera fredsprocesser har oroligheter och våld blivit en del av vardagen. P3 Dokumentären Ship to Gaza och dramat på Medelhavet handlar om den fartygskonvoj som i maj 2010 ger sig av mot Gazaremsan, det smala område intill Israel där nästan två miljoner palestinier lever. Av: Anna Gjöres. Producent: Jalal Lalouni. År: 2020.
2021-05-20
Länk till avsnitt

Cannabisfabriken

I en skogsdunge på Västgötaslätten spanar polisen mot en faluröd lada. De vet inte att de är nära att spränga Sveriges största cannabisodling. Jakten på personerna bakom knarkfabriken drar igång.

När polisen slår till mot gården upptäcker de att hela ladan är fylld med cannabisplantor, det visar sig vara över 3000 plantor och den största odlingen hittills i Sverige. Ett anteckningsblock med skissade hästhuvuden blir en ledtråd och snart hittar polisen ytterligare en cannabisodling på Västgötaslätten. Dessutom finns det spår som pekar rakt in i ett ökänt kriminellt gäng i Göteborg Medverkande:  Peter Sundblad, spaningsledare polisen Skaraborg.   Jenny Karlsson, vice chefsåklagare.   Martin Arkdal, gruppchef för områdespolisen Hisingen i Göteborg.  Niklas Karlsson, VD Kvänums järn.   Rickard Rang, servicetekniker.  "Daniel", elektriker.    + Inlästa citat från polisens förundersökning. Av: Pernilla Wadebäck. Producent: Rosa Fernandez. Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl. År: 2021.
2021-05-13
Länk till avsnitt

Tvångssteriliseringarna och lobotomierna

Från 2006, nu i högre ljudkvalitet. Under ett mörkt kapitel i Sveriges historia använde sjukvården två oåterkalleliga ingrepp. Dels sterilisering, dels lobotomi.

Lobotomi är ett snitt i hjärnan som medförde att personer som tidigare tvingats ligga fastspända i sina sängar blev apatiska och lättskötta. Men de förlorade även tillgången till sina känslor. Med tvångssteriliseringen hade samhället även ett verktyg för att reglera vilka som fick skaffa barn. Användandet av metoden breddades snabbt. Producerat av: Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson. År: 2006.
2021-05-06
Länk till avsnitt

Mordet på Madeleine Delbom i Långshyttan

Madeleine Delbom försvinner fredagen den 17 juni 2016. Hennes telefon slocknar i det gamla gruvsamhället Långshyttan, och redan samma natt sprider sig ett rykte i Borlänge om vad som hänt. En ovanlig mordutredning tar sin början.

61-åriga Madeleine Delbom har kämpat hela livet för att få vara sig själv. Under 2016 ser allt lite ljusare ut. Hon bor i en ny lägenhet, och lånar ut pengar till yngre människor som har det tufft. När hon vill ha tillbaka pengarna skapas ett hot omkring henne. Hon bjuds med på en grillkväll, men kommer aldrig hem igen. Snart vet många i Borlänge mer än polisen. Det börjar med en gråtande gärningsman, och fortsätter med ett vittne som säger att han vill ta reda på sanningen. Fallet väcker stor uppmärksamhet när det visar sig att 11 yngre personer misstänks för olika typer av inblandning i gruppmordet. Flera av huvudpersonerna i historien träder nu fram och berättar om sina versioner av vad som hände. Medverkande: Tomas Delbom, Madeleines exman. Josefin, Madeleines dotter. Anette Eriksson, Madeleines vän. Fanny (alias), vittne. Peter, vittne. KG Holm, vittne. Jonas Hildeby, utredningsanalytiker Noa. Kenneth Lind, kriminalkommissarie. Anette Stenius, kriminalinspektör. Roger Svensson, kriminalinspektör. Daniel, en av de som dömdes för mord. Johan Knies, åklagare. Carl-Oskar Morgården, advokat. En dokumentär av Thea Mossige-Norheim Producent: Erik Hedtjärn Publicerad 2021
2021-04-29
Länk till avsnitt

Pedofilskandalen i Belgien

Från 2010, nu i högre ljudkvalitet. Under mitten av 90-talet börjar plötsligt unga flickor försvinna spårlöst i Belgien. Det ska visa sig att de kidnappats av en pedofil och seriemördare medan polisen knappt agerade.

Ett program av: Tove Leffler. Exekutiv producent: Amanda Rydman. År: 2010.
2021-04-22
Länk till avsnitt

Ecce Homo, nakenbilden och kyrkobråket

När en konstnär avbildar Jesus helt naken blir det startskottet för vild debatt, polisanmälningar och våldsamma demonstrationer. Bråket går ända upp till Sveriges ärkebiskop och till påven.

Året är 1998 när Ecce homo-utställningen haft premiär i ett bergrum på Södermalm i Stockholm. Utställningen består av 12 bilder där fotografen Elisabeth Ohlson skildrar motiv ur Bibeln, men ur ett gayperspektiv. Den bild som väcker mest känslor är den så kallade dopbilden: två homosexuella män i en bassäng. Många uppfattar det som att Jesus på fotot är sexuellt upphetsad. Utställningen väcker starka känslor och blir anmäld för hets mot folkgrupp. Under hösten vill domprosten i Uppsala visa bilderna i Sveriges rikshelgedom: Uppsala domkyrka. Det förvärrar krisen ytterligare. Medverkande: Elisabeth Ohlson, fotograf och konstnär. KG Hammar, dåvarande ärkebiskop i Svenska kyrkan. Maria Hansson, tidigare känd som Evangelisten. Sten-Gunnar Hedin, dåvarande pastor i pingstförsamlingen Filadelfiakyrkan Stockholm. Tuulikki Koivonen Bylund, dåvarande domprost i Svenska kyrkan, Uppsala stift. Tomas Jönsson, dåvarande chef för Norrköpings Stadsmuseum. Av: Matilda Ivarsson Kihlberg, Iris media. Producent: Peter Gropman, Iris media. Exekutiv producent: Jon Jordås, SR. År: 2021. Litteraturtips och vidare lyssning: Ecce homo: berättelsen om en utställning av Gabriella Ahlström. Elisabeth Ohlson i Söndagsintervjun i P1 2015. Människor och Tro i P1 om Ecce homo-utställningen från 2014. Elisabeth Ohlson tar farväl av Ecce homo, Kulturnytt P1, från 2018.
2021-04-15
Länk till avsnitt

Massmordet i Falun

Från 2009, nu i högre ljudkvalitet: En sommarnatt i Falun utspelar sig Sveriges genom tiderna mest omfattande morddrama. Sju människor skjuts till döds.

Av: Carl-Magnus Helgegren. År: 2009.
2021-04-08
Länk till avsnitt

Bussolyckan i Sveg

I över ett år har de 52 åttondeklassarna peppat inför skidresan. Men de kommer aldrig till Klövsjö. Tidigt på morgonen den andra april 2017 välter dubbeldäckaren på en smal väg i Härjedalen.

Det är tidigt på morgonen och två plusgrader. Hela natten har elever från Ängskolan i Marks kommun suttit på bussen, på väg till skidorten Klövsjö i Jämtland. En högtalare vandrar runt mellan sätena och Ed Sheeran går varm. De har nyss rastat och många byter platser med varandra när de kommer in i bussen igen. Det är bara några timmar kvar innan de är framme. På en raksträcka två mil utanför Sveg kör bussen av vägen och välter ner i det branta diket. Den kanar hundra meter innan den till slut stannar. En av de första ambulanssjuksköterskorna på platsen beskriver att det ser ut som en krigszon. Skadade ungdomar sitter och ligger vart han än vänder sig. Tre ungdomar mister livet i olyckan, och många skadas allvarligt. Men när polisen utreder vad som hänt hittar de varken några fel på bussen eller några problem på vägen. Medverkande: Isabella Johansson Covarrubias: Passagerare på olycksbussen. Stina Almqvist: Passagerare på olycksbussen. Ellen Persson: Passagerare på olycksbussen. Anki Olsson: Mamma till Evelina som var passagerare på olycksbussen. Anders Östling: Ambulanssjuksköterska. Magnus Brodén: Helikoptersjuksköterska. Mikael Bäckström: Kammaråklagare. Av: Maria Hansson Botin. Producent: Ida Lundqvist. Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl. År: 2021.
2021-04-01
Länk till avsnitt

Göteborgskravallerna

Från 2007, nu i högre ljudkvalitet: Flera hundra personer frihetsberövas och en 19-årig man skjuts av polis. EU-toppmötet i Göteborg kantas av kaos.

Dessutom genomfördes ett historiskt besök. George W Bush blev den förste sittande amerikanska president som satte sin fot i Sverige. På gatorna skulle över 50 000 demonstranter protestera mot makten. Den största polisinsatsen någonsin i Sverige skulle stå för ordningen. Av: Anton Berg. År: 2007.
2021-03-25
Länk till avsnitt

Kidnappningen i Angola

När konvojen rullar upp för ett krön hörs ljudet från maskingevär inifrån djungeln. De svenska biståndsarbetarna kastar sig ur sina bilar medan kulorna viner. Tre av dem kommer inte hem den kvällen.

Gunnar Sjöberg, Kent Andersson och Göran Larsson försöker ta skydd, men blir tillfångatagna. Det är i september 1987 som gerillagruppen Unita genomför kidnappningen i skogen utanför Angolas huvudstad Luanda. Sverige samarbetar med regeringspartiet MPLA i Angola, som även stöttas av kommunistiska Kuba och Sovjetunionen. Angola har hamnat mitt i det Kalla kriget, och gerillan, som får hjälp av USA och apartheidregimens Sydafrika, försöker få omvärldens uppmärksamhet genom att kidnappa missionärer och biståndsarbetare. I Sverige startar ett intensivt arbete med att få fångarna fria. Statsminister Ingvar Carlsson möter president Ronald Reagan i Vita huset och vädjar om hjälp. Samtidigt påbörjar gerillasoldaterna och de tre svenskarna en lång vandring genom djungeln. Men en av dem behöver bäras fram på bår. Medverkande: Gunnar Sjöberg: En av de tre kidnappade biståndsarbetarna. Vailett Sandbolm: Kidnappade Gunnar Sjöbergs syster. Isabel Lobos: Kidnappade Gunnar Sjöbergs fd fru. Joakim Fröderberg: Elektriker som jobbade i Angola som biståndsarbetare. Lena Hjelm-Wallén: Dåvarande socialdemokratisk biståndsminister. Sten Rylander: Dåvarande ambassadör i Angola. Anders Bjurner: Dåvarande chef för svenska utrikesdepartementets Afrika- och Mellanösternsektion. Annie Marie Sundbom: Diplomat och socialdemokratisk politiker. Av: Markus Alfredsson. Producent: Ida Lundqvist. Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl. År: 2021.
2021-03-18
Länk till avsnitt

Spionen Stig Wennerström

Från 2008, nu i högre ljudkvalitet: Sverige chockas av nyheten att en svensk flygöverste avslöjats som sovjetisk spion. Inte nog med det, hans spionverksamhet hade pågått i minst femton år.

2021-03-11
Länk till avsnitt

Modellfotografen

Han kallar sig Lelle och utger sig för att vara fotograf. På nätet kontaktar han tjejer som vill bli modeller. Men när de ses för att plåta är det ofta nåt helt annat som händer.

Lelle föreslår att de ska ta allt mer avklädda och utmanande bilder. Ofta slutar det med att de har sex, och ibland våldtar han dem. Sen säljer han flera av tjejerna till män som han säger är med i ett nätverk av fotografer. Några av tjejerna som Lelle utnyttjar går till polisen, men utredning efter utredning läggs ner. Han säger att tjejerna varit med på allt som de gjort, både när de har haft sex med honom och med de andra fotograferna. Men när Lelle använt samma tillvägagångssätt i drygt tio år är det en polis som börjar lägga ihop de olika utredningarna, och efter ett tag framträder bilden av en av en hallick och våldtäktsman med en mycket väl utarbetad metod. Medverkande: Miranda, Natalie och Johanna: Tre av de unga kvinnor som den sk Modellfotografen dömdes för brott emot. Elin Nelly: Utredare på Citypolisens sektion mot människohandel. Anna Kullenberg: Kriminalinspektör på Citypolisens sektion mot människohandel. Ulrika: Forensiker vid polisen. Av: Lasse Edfast. Producent: Ida Lundqvist. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren. År: 2021.
2021-03-04
Länk till avsnitt

Fermenta, börssuccén och vinstbluffen

Från 2006, nu i högre ljudkvalitet: På 80-talet slår företaget Fermenta alla börsrekord. Men snart avslöjas den ena skandalen efter den andra.

Avsnittet från 2006 hette ursprungligen enbart "Fermenta". Detta är en något förkortad version. Av: Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson.
2021-02-25
Länk till avsnitt

Ceau?escu och de rumänska barnhemmen

När kommunistregimen i Rumänien faller avslöjas en mörk hemlighet barn hålls instängda i burar. De otäcka bilderna sprids över världen och hjälporganisationer blir nedringda. Många svenskar, däribland Sten och Doris Pettersson, bestämmer sig för att göra något.

Barnhemmen är resultatet av diktatorn Nicolae Ceausescus politik under årtionden vid makten. Tillsammans med hans fru Elena levde hans familj i lyx medan den rumänska befolkningen led under mat- och elransonering. Ceausescu ville att befolkningen skulle öka. Han införde dekret 770 som förbjöd aborter och preventivmedel fick inte längre säljas. Gynekologiska undersökningar infördes på arbetsplatser. Lokala kommittéer som bestod av bland annat läkare avgjorde om ett barn ska hamna på en institution eller inte. När regimen faller blir förhållandena i de rumänska barnhemmen kända. I Sverige blir det tittarstorm när SVT sänder ett reportage från barnhemmen. Statsminister Ingvar Carlsson skriver brev till den nya demokratiskt valda ledningen i Rumänien och vädjar om handling. Hundratals barnhemsbarn adopteras av svenska familjer. Medverkande: Laurentsio Pettersson, f.d barnhemsbarn. Sten Pettersson, adoptivförälder. Doris Pettersson, adoptivförälder. Ofelia Larsson, f.d barnhemsbarn. Radu Harald Dinu, fil. dr. i historia, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Anders Ekbom, f.d volontär för Röda Korset. Ingrid Thörnqvist, f.d korrespondent för SVT. Erik Arnér, f.d programledare för 8 Dagar. Pia Risholm Mothander, docent i psykologi, f.d universitetslektor vid Stockholms universitet. Florentina, f.d personal på rumänskt barnhem. Dokumentären är gjord av David Ohlsson. Producent är Erik Hedtjärn. Publicerad 2021
2021-02-18
Länk till avsnitt

Lasermannen

Från 2005, nu i högre ljudkvalitet: Beväpnad med ett gevär med lasersikte spred han i början av 90-talet skräck bland Stockholms invandrargrupper. I media fick han namnet Lasermannen.

En dokumentär av: Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson. Från 2005. Re-mastrad 2021.
2021-02-11
Länk till avsnitt

Dödsolyckan på Mälarisen

Den 28 januari 2006 förvandlas ett skridskoäventyr till en tragedi. Med på turen finns David, en ung ingenjör från Stockholm. Utanför Ridö går 14 åkare genom isen.

Räddningspådraget blir dramatiskt och komplicerat och mycket går fel med katastrofala följder. Under räddningsarbetet tappas en av de nödställda fem meter mot isen från en räddningshelikopter och åtta personer förs till sjukhus. Två människor dör. Olyckan väcker också många frågor kring kulturen av risktagande i skridskoklubben SSSK. Åkarna ur gruppen hade valt en väg som var erkänt förrädisk, där många andra grupper av skridskoåkare samma dag valt att vända för att isen var för tunn. Många undrar: varför valde gruppen den riskfyllda vägen? Medverkande. Dominique Sjögren: Bror till David Sjögren som omkom under olyckan. Philip Sjögren: Bror till David Sjögren som omkom under olyckan. Thomas Liljeroth: Åkare vid SSSK och ögonvittne. Petter Rybäck: Åkare vid Friluftsfrämjandet och ögonvittne. Per Kågeson: Säkerhetsansvarig vid SSSK under tiden för olyckan. Patrik Nilsson: Ytbärgare vid Sjöfartsverket. Mattias Hyllert: Direktör sjö- och flygräddning vid Sjöfartsverket. Ulrika By: Journalist på DN. Ylva Schöldberg: Långfärdskridskoledare vid Friluftsfrämjandet. En P3 Dokumentär av Joanna Gorecka Producent: Roger Dackegård Exekutiv producent: Erik Hedtjärn Dokumentären är gjord 2021
2021-02-04
Länk till avsnitt

Raset i Tuve

Från 2008, nu i högre ljudkvalitet: I november 1977 inträffar ett förödande ras i området Tuve utanför Göteborg. Nio människor mister livet och flera hundra förlorar sina hem.

Det var egentligen bara en tidsfråga. Bostadsområdet var byggt på en grund som bestod av mestadels lera. I P3 Dokumentären Raset i Tuve hör du historien om en av Sveriges värsta naturkatastrofer i modern tid, människorna som drabbades och räddningsarbetet. Av: Kristofer Hansson. Från: 2008. (Re-mastrad 2021.)
2021-01-28
Länk till avsnitt

Arabiska våren

En gatuförsäljare i Tunisien tänder eld på sig själv i protest mot arbetslöshet, maktmissbruk, usla levnadsvillkor och korruption. Människor i flera andra arabländer gör samma sak.

Våren 2011 utbryter flera folkliga uppror för yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter i Mellanöstern och Nordafrika. I Egypten stänger diktatorn Mubarak ner internet för att kväsa revolten. Men i en källare i Göteborg kommer internetaktivisten Christopher Kullenberg på en idé. Tillsammans med några vänner ska han fixa internet åt egyptierna med hjälp av gamla modem, så att folket kan fortsätta att sprida information om revolten. På Tahrirtorget i centrala Kairo samlas hundratusentals demonstranter från olika samhällsgrupper. Våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter uppstår och flera hundra egyptier dödas. Efter 18 dagar lyckas folket störta diktatorn som suttit vid makten i 30 år. Hoppet om demokrati sprider sig till andra länder i området och den arabiska våren gryr. Medverkande: Mina Naguib: Bloggare och egyptisk demokratiaktivist. Sarah Elbanna: Egyptisk demokratiaktivist, som flytt till Sverige. Ramy Essam: Musiker och egyptisk demokratiaktivist. Cecilia Uddén: Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern. Christopher Kullenberg: Lektor i vetenskapsteori och grundare av den krypterade chattkanalen Telecomix. Moaz Abdelkarim: Fd företrädare för Muslimska brödraskapets ungdomsfalang i Egypten. Av: Rosa Fernandez. Producent: Ida Lundqvist. Ansvarig utgivare: Hanna Toll. År: 2021.
2021-01-21
Länk till avsnitt

Mordet på Therese Johansson Rojo ? hela serien

NU SOM ETT ENDA AVSNITT. Det är nationaldagen 2009 och fest för skolkompisarna. Alla ska dit. Men ingen vet att en av killarna har lovat sin flickvän att döda en av tjejerna ikväll.

Det är fyra dagar kvar till niornas bal. Festen är hans sista chans att hålla sitt löfte. Natten till 7 juni hittas Therese Johansson Rojo mördad i skogen. Två 16-åringar, en kille och en tjej, grips och snart rullas en destruktiv kärlekshistoria upp med en sms-konversation som blir ett av de viktigaste bevisen i rättegången. P3 Dokumentär-serien Mordet på Therese Johansson Rojo från 2015 finns nu som ett enda avsnitt och berättar historien om mord, kärlek, besatthet och en tonårsvärld där vuxna inte har tillträde. Ett program av: Hugo Lavett. Exekutiv producent: Caroline Pouron. År: 2015.
2021-01-14
Länk till avsnitt

Jakten på Usama bin Ladin

Berättelsen om hur världens mäktigaste land letade över hela jorden för att hitta världens mest eftersökte terroristledare.

Sent en natt lyfter två militärhelikoptrar från den amerikanska basen i Afghanistan. De åker mot staden Abbottabad, där Usama Bin Laden ska finnas. Det har tagit USA tio år att hitta dit. Elitsoldaterna är väl förberedda, ändå kraschar en av helikoptrarna vid landningen. Hemma i USA har jurister förberett flera sätt att rättfärdiga operationen - som i själva verket är minst sagt tveksam när det gäller internationell lag. Medverkande: Cindy Storer, fd analytiker på amerikanska underrättelsetjänsten, CIA. Will Chesney, fd elitsoldat som medverkade under räden i Abbottabad. Peter Bergen, journalist som intervjuade Usama Bin Laden 1997. Andreas Utterström, USA-expert. Saeed Shah, journalist baserad i Pakistan. Joby Warrick, författare. En dokumentär av: Love Lyssarides. Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten. Exekutiv producent: Jon Jordås. År: 2021.
2021-01-07
Länk till avsnitt

Mirakeldoktorn i Aneby

En veterinär i Småland blir rikskänd när han påstår sig ha hittat botemedlet mot cancer: preparatet THX, gjort av kalvbräss. Snart vallfärdar sjuka svenskar till lilla Aneby i hopp om räddning.

Det är i början av 50-talet som Elis Sandberg, som egentligen är doktor i veterinärmedicin, börjar erbjuda injektioner med THX. Enligt honom fungerar medicinen även mot astma, ögonförändringar vid diabetes och en rad andra sjukdomstillstånd. Samtidigt utreds preparatets effekt av myndigheterna. När doktor Sandberg anklagas för kvacksalveri och hotas av fängelse stöttas han av patienter som, trots bristen på bevis, ser THX-sprutorna som sitt sista hopp. Det blir ett av de största medicinska bråken i svensk historia. En dokumentär av: Marcus Morey-Halldin. Producent: Rosa Fernandez. År: 2017.
2020-12-24
Länk till avsnitt

Ebolaviruset

Ebola är ett av världens mest dödliga virus, men utbrotten är oftast begränsade till isolerade platser. Mardrömmen blir verklighet när smittan når större städer i Västafrika år 2014. Svenska läkare är frivilliga i hjälpinsatsen.

När blödarfebern ebola bryter ut i Liberias huvudstad Monrovia stundar en katastrof. Dödligheten är så hög att majoriteten av de smittade inte överlever. Sjukvården har inte tid eller kapacitet att ta hand om alla som blir sjuka. Skräcken att sjukdomen ska spridas utanför de drabbade områdena växer hos omvärlden. Medverkandelista: Olive Melissa Horace, svensk-liberian som var i Liberia under utbrottet. Stefan Liljegren, katastrofkoordinator. Bo Niklasson, virusexpert, fd. professor på Smittskyddsinstitutet. Anders Tegnell, statsepidemiolog. Adaora Okoli, ebolasmittad läkare i Nigeria. Johan von Schreeb, katastrofläkare. Helena Nordenstedt, läkare och frivillig. Agneta Rosling, änka till Hans Rosling. En dokumentär av: Gustav Asplund / Produktionsbolaget Filt. Exekutiv producent: Jon Jordås. År: 2020.
2020-12-17
Länk till avsnitt

Mordet på Engla Höglund

Den 5 april 2008 försvinner 10-åriga Engla Höglund spårlöst i Stjärnsund i södra Dalarna. Fallet kommer att skaka om och beröra hela landet och frivilliga engagerar sig i sökandet efter flickan.

Tack vare en osannolik slump kommer polisen snart en misstänkt gärningsman på spåren. Men mötet med den misstänkta blir en obehaglig överraskning för polisen och oväntat aktualiseras plötsligt ett åtta år gammalt, men fortfarande ouppklarat, mord på en 31-årig kvinna i Falun. En dokumentär av: Therese Rosenvinge / Tredje Statsmakten. Exekutiv producent: Amanda Rydman. År: 2012.
2020-12-10
Länk till avsnitt

Förbudet mot barnaga

Teresa och Sofia växer upp under 70-talet i en familj där de blir agade som en del av uppfostran. Men en debatt om att förbjuda aga blossar upp efter att en treåring misshandlats till döds.

Teresa och Sofia får slag i ansiktet och i bakhuvudet, om de inte gör som de blir tillsagda. Deras mamma tycker att det är viktigt att de lär sig ha respekt för vuxna. Hon agar sina barn för att hon vill deras bästa, att de ska bli väluppfostrade. Men efter dödsmisshandeln av en treåring växer motståndet mot aga. Det finns inget uttryckligt förbud mot att slå barn i den svenska lagstiftningen. De har inte samma skydd som vuxna. Nu grundas föreningen BRIS, Barnens rätt i samhället. Genom en massiv påverkanskampanj jobbar de för att ändra vuxnas attityder till barnaga. Läkare, politiker och författare engagerar sig, och under några år vänder svenska folket sin inställning till aga. Allt fler tycker att det är fel att slå barn i uppfostringssyfte. Politiker som vill ändra lagen möter motstånd, trots folkets ändrade attityder. En av förgrundsgestalterna är socialdemokraten Birgitta Dahl, men hon är nära att ge upp kampen för barns rättigheter. Hon får inte gehör för sina åsikter. Men 1979 kommer det in två förslag till riksdagen om ett förbud. Det blir upp till de folkvalda att fatta ett beslut. Medverkande: "Teresa": blir agad när hon växer upp. "Sofia": Teresas storasyster som också blir agad. Teresas och Sofias mamma. Birgitta Dahl (S): tidigare riksdagspolitiker. Cecilia Modig: författare och socionom, som utrett förbudet mot barnaga för regeringen och Rädda barnen. Emma Kristensson Bennwik: barnrättsspecialist på BRIS, barnens rätt i samhället. Av: Jonna Burén. Producent: Ida Lundqvist. Ansvarig utgivare: Hanna Toll. År: 2020.
2020-12-03
Länk till avsnitt

Gottrörakraschen

Nu i högre ljudkvalitet! Den 27 december 1991 kraschar SAS-planet SK751 nära Arlanda, efter bara fyra minuter i luften. Mirakulöst nog överlever alla ombord. Men hur gick det egentligen till?

I media pratar man snart om miraklet i Gottröra och besättningen höjs till skyarna för sitt föredömliga agerande. I P3 Dokumentären Gottrörakraschen berättar besättning och personal om minuterna som förändrade deras liv för alltid. Av: Fredrik Johnsson. År: 2008.
2020-11-26
Länk till avsnitt

Dubbelmordet i Linköping

När en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna blir knivhuggna till döds i Linköping 2004 vet ingen att utredningen ska bli den näst största i Sveriges historia. Trots både hårstrå och DNA från mördaren förblir fallet olöst i 16 år. Vändningen blir en ny metod av släktforskning.

Pojken och kvinnan har ingen relation till varandra, de är bara två personer som råkar befinna sig på samma plats en tisdagsmorgon i Linköping. Polisen försöker ta reda på motivet bakom morden. Många teorier är i omlopp, från hämnd på pojkens familj till att det handlade om ett vansinnesdåd. Under utredningens gång blir dubbelmordet alltmer ett mysterium. Många år senare sker ett genombrott i USA när den amerikanska seriemördaren som kallats Golden state killer grips. Där har FBI använt sig av släktforskning på nätet för att ringa in gärningsmannen. Utredarna i Sverige bestämmer sig för att prova metoden även här och sommaren 2020 har de ett resultat. Medverkande: Ali Ammouri, storebror till Mohamad Ammouri. Amelia Andersdotter, arbetar på ideell förening för dataskydd (fd. EU-parlamentariker för Piratpartiet). Britt-Louise Viklund, åklagare. Camilla Larsson, yttre befäl först på plats. Henry Jansén, kriminalinspektör. Jan Staaf, kriminalkommissarie. Johan Ritzer, försvarare. Linda Kvist, släktforskare. Ulf Severin, granne. En dokumentär av: Lova Nyqvist Sköld. Producent: Jon Jordås. År: 2020.
2020-11-19
Länk till avsnitt

Vipeholmsexperimenten

FRÅN 2010. Det största människoexperimentet i Sverige äger rum när Medicinalstyrelsen vill utreda orsaken till hål i tänderna.

1942 har 99,9 procent av Sveriges mönstrande värnpliktiga karies i tänderna. Stora hål, ända in till pulpan. Svenskarnas tandhälsa är usel. Regeringen ber därför Medicinalstyrelsen att utreda och den perfekta försöksstationen finner man i Lund, på Vipeholms sjukhus för "svårskötta obildbara sinnesslöa". Här finns slutförvaring för de värst psykiskt sjuka i landet, och man har full koll på vad de äter. Under två års tid matar man patienterna med enorma mängder socker. Forskningen sätter Sverige på den internationella forskningskartan, och resultatet blev lördagsgodis och färre hål i tänderna för den svenska befolkningen. Men det var patienterna på Vipeholm som fick betala priset. Av: Ida Lundqvist. År: 2010.
2020-11-12
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.