Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Dokumentär

P3 Dokumentär

Sveriges största podd om vår tids mest spännande och viktiga händelser. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3dokumentar

Avsnitt

Ny: Golden State Killer

En aprildag 2018 grips den 72-årige fd polisen Joseph DeAngelo i sitt hem utanför Sacramento. Han misstänks ligga bakom 13 mord och runt 50 våldtäkter. Gripandet blir kulmen på en 40 år lång jakt.

Under 70-talet sker ett femtiotal våldtäkter runt om i norra Kalifornien. Gärningsmannen som alltid bär mask kallas the East Area Rapist.Några år senare mördas flera par i södra Kalifornien, och mördaren får namnet the Original Night Stalker. Seriemördarens tillvägagångssätt påminner om the East Area Rapist. Men ingen förövare hittas och båda utredningarna blir kalla fall. En av dem som dödas är Cheri Domingo. Hennes dotter Debbie är 15 år då."Under de första 20 åren efter mordet visste jag ingenting om utredningen eller vad som egentligen hade hänt. Och jag trodde inte heller att jag någonsin skulle få veta" säger Debbie Domingo.Men när DNA-tekniken utvecklas uppstår plötsligt nya möjligheter. Det finns rapekits sparade i polisarkiven och med hjälp av släktforskare och genealoger kartlägger polisen gärningsmannens DNA och till slut pekar allt på en 72-årig man.Han har bott i samma villaförort till Sacramento i 30 år och har barn och barnbarn.Joseph DeAngelo verkar förvånad när polisen plötsligt står utanför hans hus. Medverkande:Kris Pedretti, som utsattes av the East Area Rapist.Gay Hardwick, som utsattes av the East Area Rapist.Carol Daly, fd polis i Sacramento.Debbie Domingo, dotter till mördade Cheri Domingo.Anne Marie Schubert, distriktsåklagare i Sacramento.Peter Sjölund, expert på DNA-släktforskning.Ett program av: Anna Gjöres.Producent: Rosa Fernandez.Produktionsår: 2022.
2022-09-29
Länk till avsnitt

Prinsessan Dianas död

Från 2018. När Prinsessan Diana omkommer i en bilolycka i Paris 1997 är hon världens mest kända kvinna och ständigt omgiven av paparazzi-fotografer. Nu börjar jakten på en syndabock.

En dokumentär av: Robin Jonsson. Producent: Lasse Truedson/Tredje Statsmakten. Exekutiv producent: Jon Jordås/SR. År: 2018.
2022-09-22
Länk till avsnitt

Ny: Kevinfallet och de utpekade bröderna

På sommarlovets sista dag 1998 hittas fyraårige Kevin död i vassen i sjön Glafsfjorden i Arvika. Snart misstänker polisen att det som först ser ut som en drunkningsolycka i själva verket är ett mord.

Det finns skador på Kevins kropp som får polisen att misstänka att han utsatts för våld. Till en början utreds anhörigspåret, pedofilspåret och sedan barnspåret. Men ingen verkar ha sett något. Tills en femårig pojke kommer in till polisen och säger att han såg vem som dödade hans bästa kompis Kevin.Robin Dahlén och Christian Karlsson, femåringen och hans två år äldre storebror, kommer att förhöras av polisen ett trettiotal gånger under hösten 1998 och hamnar snart i fokus för polisutredningen. Vad har de egentligen sett? Vet de mer än de berättar?Tillsammans med socialtjänsten och barnpsykologer försöker utredarna få barnen att berätta om vad som egentligen hände den där söndagen i augusti 1998. Och barnen, som först betraktades som vittnen, blev snart polisens huvudmisstänkta. I november 1998 tycks fallet vara löst och polisen Rolf Sandberg säger att Robin och Christian är skyldiga till Kevins död. Det kommer att dröja nästan tjugo år innan någon på allvar ifrågasätter utredningens slutsatser.   Man var ju barnamördare, var det man gick och tänkte. Jag hade mördat ett barn när jag var barn. Och så tänker man: Varför? Vad var det som hände? Hade de några bevis? säger Robin Dahlén.Medverkande:Robin Dahlén, Kevins bästa vän. Weine Dahlén, Robins och Christians pappa. Eva Dahlén, Robins och Christians styvmamma. Annika Karlsson, Robin och Christians mamma. Rolf Sandberg, polis. Sara Landström, psykologiprofessor. Rickard L Sjöberg, docent i neurokirurgi och medicinsk psykologi. Sven Åke Christianson, psykologiprofessor. Dan Josefsson, journalist. Niclas Wargren, åklagare.En dokumentär av: Maria Hansson Botin. Producent: Ida Lundqvist och Tove Palén. Publicerad: 2022.
2022-09-15
Länk till avsnitt

Maskeradligan

Från 2019. De uppträder som snöskottare, joggare, elektriker och i stulna polisuniformer. Rånarna får namnet "Maskeradligan" i media.

I maj 1986 genomförs ett rån mot en värdetransport i Enskede i Stockholm. Rånarna är utklädda till poliser och får med sig ett byte på 3,6 miljoner kronor, vilket gör rånet till dåtidens största i Sverige. Rånaren Axel berättar här för första gången sin historia.Medverkande: Axel - en av de dåvarande medlemmarna i Maskeradligan. Ingvar Hofstedt - dåvarande kriminalinspektör. Lars Göran - ett av ligans rånoffer. Jeanette - ett av ligans rånoffer. Sven Granath - kriminolog. Flera namn i dokumentären är utbytta. Ett program av: Olivia Sandell.Producent: Roger Dackegård / Produktionsbolaget Filt.Exekutiv producent: Jon Jordås.Publicerad: 2019.
2022-09-08
Länk till avsnitt

Ny: Läktarkatastrofen på Hillsboroughstadion

Fotbollsmatchen i England slutar i katastrof. Nästan hundra Liverpoolfans dör på arenan. Och polisen lägger skulden på offren.

Den 15 april 1989 samlas tusentals fotbollssupportrar på Hillsboroughstadion i England för att se semifinalen i FA-cupen. Misstänksamheten mellan fans och poliser är stor redan på förhand. När trängseln blir livsfarlig väljer poliserna länge att hålla nödutgångarna låsta.Medverkande: Tim Knowles, Liverpoolsupporter och matchbesökare. Richie Greaves, Liverpoolsupporter och matchbesökare. Steve Kelley, bror till Mike som dog på stadion. Evelyn Jones, journalist på Dagens Nyheter. Glenn Hysén, fotbollsspelare i Liverpool FC. David Conn, journalist på The Guardian.Phil Scraton, kriminolog och författare. En dokumentär av: Patricia Higson. Producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-09-01
Länk till avsnitt

IT-bubblan på 90-talet

Från 2008. Internet tar svenska folket med storm! Fler och fler surfar och mejlar. Samtidigt stiger börsen explosivt, fram tills mars år 2000. Det var då IT-bubblan sprack.

En dokumentär av: Anton Berg.Ursprungligen publicerad: 2007. Detta är en något förkortad version från 2022, som publiceras i högre ljudkvalitet än det ursprungliga avsnittet.
2022-08-25
Länk till avsnitt

Ny: Bostonbomberna och jakten på terroristerna

En halv miljon åskådare trängs vid Boston Marathon. Då smäller det. Målområdet fylls av rök och skadade människor. De misstänkta terroristerna kommer undan och en våldsam polisjakt drar igång.

Det är en solig vårdag, den 15 april, 2013. Boston Marathon är världens äldsta maratonlopp som fortfarande är igång och löpare från hela världen deltar.I publikhavet, inte långt från mållinjen står Celeste Corcoran och hennes dotter Sydney.När bomberna smäller blir allt vitt. Celeste förstår först inte vad det är som hänt.Poliskommissarie Frank Hughes är hemma i sin trädgård och klipper gräset när bomberna exploderar. Han blir snabbt inkallad och de följande dagarna arbetar han tillsammans med hundratals andra poliser med att hitta gärningsmännen. De söker svaret på frågan vad som ligger bakom det brutala terrordådet.Det visar sig att över 260 människor skadats och tre dött i bombattentatet.Jakten på de skyldiga kommer pågå i flera dagar inför världens ögon.Medverkande: Frank Hughes, Police Major Massachusetts state police.   Jeff Pugliese, Police Sergeant Watertown PD.Celeste Corcoran, åskådare Boston Marathon.Sydney Corcoran, åskådare Boston Marathon.Alex Ashlock, radioprofil WBUR.Stefan Åsberg, utrikeskorrespondent SVT.Sanna Torén Björling, journalist Dagens Nyheter.Ett program av: Karolin Axelsson.Producent: Rosa Fernandez.Produktionsår: 2022.
2022-08-18
Länk till avsnitt

Mordet på Lisa Holm

Från 2018. Lisa, 17 år, jobbar extra på ett café. När dagen är slut smsar hon till sin pappa och går bort mot sin moped. Men hon kommer aldrig hem.

Fallet får enorm uppmärksamhet och Lisa Holm blir det mest googlade namnet under 2015. Missing People deltar i sin största insats dittills.15-åriga Julia som jobbat med Lisa den här söndagen i juni slutade bara fem minuter före Lisa och körde hem på sin moped."Jag tänker ju att, det kunde varit jag om jag hade gått sist." I P3 Dokumentär om mordet på Lisa Holm berättar hennes vänner om de hemska dagarna innan sommarlovet 2015.Den dömde mördaren har blivit attackerad i fängelset i Litauen och avlidit. Det hände 2022, alltså efter att det här avsnittet gjordes. En dokumentär av: Pernilla Wadebäck. Producent: Rosa Fernandez. Publicerad: 2018.
2022-08-11
Länk till avsnitt

Ny: Den stora jordbävningen i Haiti

Den 12 januari 2010 inträffar en jordbävning i Haiti. Krafterna kan jämföras med en atombomb och hundratusentals människor begravs i rasmassorna. Landet behöver hjälp och det snabbt.

Det är över 150 år sedan Haiti senast drabbades av en större jordbävning. Det fattiga landet har länge präglats av politisk instabilitet och är allt annat än förberett när de seismiska vågorna skickas ut genom jordskorpan. Byggnader i och runt huvudstaden Port-au-Prince rasar som korthus.15-åriga Melissa Béralus kläms fast bland rasmassorna. Den enda kroppsdel hon kan röra är sin vänstra hand. Med den försöker hon fösa undan stenar för att kunna röra på sitt huvud. Det känns som en evighet. Det enda jag kan tänka är att jag måste vrida på huvudet, annars kommer jag inte att överleva, säger hon.Inom de närmaste dygnen flygs hjälp in från olika delar av världen och snart har rekordsummor samlats in för att stötta Haiti. Hjälparbetare som reser från Sverige möts av lemlästade kroppar och stanken av död. Armar och ben sticker ut mellan resterna av de rasade husen.Hjälpbehovet tycks oändligt. Men det internationella stödet saknar samordning och en del av de goda intentionerna får ödesdigra konsekvenser.Medverkande:Melissa Béralus, boende i Port-au-Prince.Daryl Dofiné, boende i Mariani.Andreas Holmgren, FN-anställd.Loudridge Holmgren, Andreas fru.Charlotta Löved, narkosläkare.Johan von Schreeb, kirurg.Björn Lund, seismolog.Sabine Lee, professor i modern historia.Brian Concannon, jurist.En dokumentär av Åsa Welander. Producent: Ida Lundqvist.Publicerad: 2022.
2022-08-04
Länk till avsnitt

Lewinskyaffären

Från 2016. "I did not have sexual relations with that woman", säger president Bill Clinton om Monica Lewinsky, den 22-årige praktikanten vars namn blir synonymt med en av vår tids största politiska sexskandaler.

Det är i slutet på 1990-talet som USAs president Bill Clinton blir anklagad för att ha haft sex med en praktikant i Vita Huset. Som bevis finns en spermafläck på en blå klänning. FBI kopplas in för att utreda presidenten. Skandalen blir också världens kanske första exempel på global nätmobbning. Medverkande: Gary Byrne. Secret service-agent. Mike McCurry, presschef. Fredrik Wikingsson, programledare och USA-kännare. Camilla Wagner, journalist. Arkivljud med Monica Lewinsky, Bill Clinton, Hillary Clinton, Linda Tripp m.fl. Av: Magnus Arvidson. Producent: Anna Åkerlund/produktionsbolaget Filt. Publicerad: 2016. Det här är en något förkortad version.
2022-07-28
Länk till avsnitt

Ny: Bombdådet mot gängåklagaren

En tidig höstmorgon 2007 exploderar en bomb mitt i ett radhusområde i Trollhättan. Åklagaren Barbro Jönsson bor i ett av husen och polisen misstänker att gängkriminella försöker döda henne.

Grannar i området vaknar av den kraftiga smällen, som hörs flera kilometer bort. Barbro Jönsson har haft flera uppmärksammade mål där det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack varit inblandade. De kallas Sveriges första fängelsegäng och medlemmarna är grovt kriminella. Barbro Jönsson har fått flera av dem dömda till långa fängelsestraff. Peter Svensson är medlem i Brödraskapet Wolfpack när bombdådet utförs. "Det finns ett hat mot henne" säger han. Attentatet beskrivs som mer än ett mordförsök. Polis och åklagare betecknar det som en attack på hela samhället, demokratin och rättsapparaten och de har hård press på sig att lösa fallet.  Medverkande:Thord Haraldsson, kriminalkommissarie.Barbro Jönsson, åklagare. Jan-Anders Hybelius, advokat. Urban Svenkvist, åklagare.Helene Ljungberg, polis. "Per", vittne."Lena", vittne. Peter Svensson, fd medlem i Brödraskapet Wolfpack.Fredrik Wersäll, fd riksåklagare.Janne Andersson, reporter på Sveriges Radio. En dokumentär av Anna Maria Höglund.Producent: Ida Lundqvist.Publicerad: 2022.
2022-07-21
Länk till avsnitt

Lindomefallet ? mordet på Ernst Olsson

Från 2014. Det här är en berättelse om ett mord utfört med en stekpanna mot en äldre man. Men det är också en historia om ett juridiskt fiasko. Lindomefallet är ett av Sveriges mest kända brottsmål.

En oktoberkväll 1990 får Ernst Olsson i Lindome oväntat besök. När de två oinbjudna gästerna senare lämnar villan ligger Ernst livlös på köksgolvet. Bevis finns för att båda männen varit i huset, men de skyller mordet på varandra. Rättsväsendet svårigheter att döma mördaren eller mördarna och stämningen skapade stor upprördhet i Sverige. Många ropade på lagändring.En dokumentär av: Rosa Fernandez. Exekutiv producent: Amanda Rydman. Publicerad: 2014.
2022-07-14
Länk till avsnitt

Miljonsvindlarna och Allrahärvan

Finansbolaget stiger mot stjärnorna. De unga grundarna blir kända för rekorddyra villor, sportbilar och turer med helikopter. Men så anklagas de för att ha stoppat svenskarnas pensionspengar i egen ficka.

Bolaget Allra startas i en källare på Söder i Stockholm. Först heter det "Svensk Fondservice", och får snabbt ett rykte om fula säljmetoder. Men verksamheten växer, och snart finns det nästan 20 miljarder kronor i bolagets fyra fonder. Bakom kulisserna sker en rad affärer med kundernas pengar som kommer få dramatiska konsekvenser inte bara för de inblandade, utan för hela fondmarknaden och premiepensionssystemet. Medverkande: Thomas Hertz, kammaråklagare Ekobrottsmyndigheten. Patrick Siegbahn, grundare Småspararguiden. Claes Aronsson, ekonomireporter Ekot. Stefan Fransson Inszöl, pensionssparare. Anna Åkesson, enhetschef Pensionsmyndigheten. Samt rättegångsljud. En dokumentär av: Hanna Malmodin. Producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-07-07
Länk till avsnitt

Den vilda gruvstrejken i Norrbotten

Dokumentär från 2014 av Anton Berg. Den största strejken i Sverige sen 1948 är ett faktum. Strejken kallas olaglig och vild eftersom den inte är utlyst av facket. Spelet bakom kulisserna blir intensivt då Sveriges export är hotad.

"Om ni fortsätter strejka så kommer allting gå åt helvete. För alla." När 35 arbetare sätter sig ner på golvet i truckverkstaden i LKABs gruva i Svappavaara, den 9 december 1969, tänds en gnista av uppdämd strejkvilja. Och bara två dagar senare är LKABs gruvdrift i Kiruna, Svappavaara och Malmberget helt lamslagen. Strejken räknas än idag som en av de mest avgörande strider som skett mellan arbetsgivare och löntagare i Sverige.En dokumentär av: Anton Berg. Exekutiv producent: Amanda Rydman. Publicerad: 2014.
2022-06-30
Länk till avsnitt

Tågkatastrofen i Dalarna 1980

En junimorgon i Dalarna. Två SJ-tåg är på väg rakt emot varandra. Förarna hinner inte bromsa i tid och kraschen är oundviklig. Hur kunde det ske?

På perrongen i Borlänge står 11-åriga Johanna och hennes klasskompisar. De har sparat ihop pengar under hela terminen och ska nu på skolresa till Furuvik i Gävle. När tåget kommer in på stationen springer de före 19-årige George, som är på väg till restaurangskolan i Sandviken. Barnen sätter sig i kupén närmast loket och George får gå bakåt i vagnen för att hitta en ledig plats. Det ska rädda hans liv.När räddningspersonalen får larm om att något har hänt med tågen mellan Hinsnoret och Ornäs tror de första som åker ut att det kanske är en lättare urspårning. När de kommer till olycksplatsen ser de vagnar som har knölats ihop och klättrat upp på varandra. Brandmannen Rune går fram till en hög av plåt och sträcker in handen. Någon där inne greppar tag i den.Två tåg frontalkrockar på den enkelspåriga sträckan mellan Hinsnoret och Ornäs en junimorgon år 1980. 11 personer dör och 61 skadas i den värsta järnvägsolyckan i Dalarna någonsin.Medverkande:Johanna Palmqvist, resenär på tåget.George Linnell, resenär på tåget. Berndt Bergström, dåvarande polis i Borlänge.Rune Masés, dåvarande brandman i Borlänge.Kent Blomqvist, dåvarande ambulanssjukvårdare i Falun (nu lokalpolitiskt aktiv i S).Gunnar Ridderstedt, fotograf.Henrik Reuterdahl, enhetschef för tågtrafiken vid Järnvägsmuseet. En dokumentär av: Ellen Algren.Producent: Jon Jordås.Publicerad: 2022.
2022-06-23
Länk till avsnitt

Watergate

50 år sedan alla politiska skandalers moder. Det börjar med ett mystiskt inbrott i Watergatebygganden och växer till brottsmisstankar mot USAs president. Från 2019.

Två envetna reportrar på Washington Post, en ihärdig åklagare och en av Nixons egna män bestämmer sig för att berätta sanningen. På bästa sändningstid, inför ögonen på hela det amerikanska folket ska bilden av presidenten förändras totalt och leda till att Richard Nixon, som hittills enda amerikansk president, avgår i förtid. Det här är en historia om en president som gör allt för att behålla sin makt och som omger sig av män som är beredda att gå över alla gränser för hans skull.Medverkande: John Dean - Juridisk rådgivare åt Nixon 1970-1973. Jill Wine Banks - Åklagare under Watergateskandalen. David Lindén - Historiker. Timothy Naftali - Professor i historia och tidigare ansvarig för Nixonmuseet. En dokumentär av: Olivia Sandell. Producent: Roger Dackegård / Filt. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2019.
2022-06-16
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Verkligheten i P3

Tvillingbröderna Glenn och Morgan ska till Ukraina och kriga mot Ryssland. Glenn är yrkesmilitär, men Morgan har bara gjort lumpen. Vad kommer hända? Och vad säger familjen? Lyssna i appen SR Play.

https://sverigesradio.se/avsnitt/tvillingarna-som-ska-ut-i-krig
2022-06-15
Länk till avsnitt

Missionären John Chau och döden på Norra Sentinel-ön

Världens sista isolerade urfolk har försvarat sin ö i tusentals år. En 26-årig amerikansk missionär försöker ta sig dit och frälsa dem. Allt dokumenteras i hans dagbok.

Missionären John Chau närmar sig försiktigt med gåvor. Målet är att flytta till ön och bo där så länge som krävs för att lära sig det okända språket och kunna berätta för folket hur de ska undvika att hamna i helvetet. Men redan första dagen står han öga mot öga med en ung pojke med pilbåge som siktar mot honom. Medverkande: John Ramsey, kompis till John Chau. Madhumala Chattopadhyay, socialantropolog som besökt Norra Sentinel. Dependra Pathak, polischef. Christer Norström, socialantropolog. John Chau (dagbokscitat). Uppläsare: Jacques Karlberg. En dokumentär av: Jon Jordås. Research: Sonal Matharu. Producent: Ulrika Lindqvist. Publicerad: 2022.
2022-06-09
Länk till avsnitt

Norrmalmstorgsdramat

Från 2005, nu i högre ljudkvalitet. En rånare kliver in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg. Det utvecklas till ett gisslandrama Sverige aldrig tidigare skådat.

När rånarens krav på att Clark Olofsson, Sveriges mest ökände brottsling, ska föras från fängelset till banken står det klart att polisen måste bemästra en av sina svåraste uppgifter hittills.P3 Dokumentär skildrar sex gastkramande dygn i augusti 1973 då världens blickar riktades mot Stockholm och befolkningen höll andan.Producerat av: Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson.År: 2005.
2022-06-02
Länk till avsnitt

Massakern i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila

Ett av Mellanösterns mest omtalade krigsbrott äger rum 1982 i Libanon. Jakten på sanningen ska pågå flera decennier.

I skymningen den 16 september 1982 tågar en grupp tungt beväpnade män in i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila i västra Beirut, Libanon. De tillhör det kristna partiet Falangisternas väpnade milis, och de vill utkräva blodshämnd. Trots internationella löften står civilbefolkningen skyddslös och 36 timmar senare ligger liken staplade i högar längs med de smala gränderna.Mitt i mardrömmen finns en svensk sjuksköterska. Två nordiska journalister blir bland de första att med egna ögon bevittna vad som hänt.Men vem bär egentligen blod på sina händer? Två decennier senare inleds en unik rättsprocess. Och i centrum står Israels premiärminister Ariel Sharon.Medverkandelista:Imad Qassem, överlevde massakern.Omar Daoud, överlevde massakern.Louise Norman, narkossköterska.Agneta Ramberg, dåvarande Mellanösternkorrespondent för Sveriges radio. Odd Karsten Tveit, dåvarande Mellanösternkorrespondent för NRK radio. Chibli Mallat, libanesisk människorättsjurist. En dokumentär av: Fanny Hedenmo. Producent: Lasse Truedson.Exekutiv producent: Jon Jordås/SR.Dokumentären är gjord av produktionsbolaget Tredje Statsmakten.Publicerad: 2022.
2022-05-26
Länk till avsnitt

Svenskarna i finska vinterkriget

Från 2012, nu i högre ljudkvalitet. När Ryssland anfaller Finland 1939 bestämmer den svenska regeringen att Sverige ska vara icke krigförande. I stället föds den Svenska frivilligkåren, och 8000 svenskar ansluter sig.

En dokumentär av: Simon Moser.Exekutiv producent: Amanda Rydman.Publicerad: 2012. Detta är en något förkortad version från 2022.
2022-05-19
Länk till avsnitt

Bedragaren och dubbelmorden

När fönsterputsare kommer för att tvätta fönstren på en tegelvilla utanför Jönköping en majdag 2015 upptäcker de att huset är rökfyllt. Paret i villan har lurats på pengar och är instängda i röken.

Inge och Anitha som skulle njuta av pensionärslivet har mördats i sitt eget hem. Gärningsmannen har anlagt en brand för att sopa igen spåren. Men vem är dubbelmördaren som bjuder sina offer på räksmörgås och wienerbröd och bedrar dem på sina pengar?Polisen tar upp jakten på en kostymklädd man som alla talar gott om. Men bakom den fina fasaden döljer sig en härva där gärningsmannen svindlat sina kunder på flera miljoner. Och mitt under pågående utredning avslöjas ytterligare en dödsbrand.Fallet med dubbelmördaren är ett unikt rättsfall l i svensk kriminalhistoria där en tidigare ostraffad familjefar åtalas för två dubbelmord. Lyssna på Bedragaren och dubbelmorden där poddar finns eller i SR play.Medverkande: Eva-Lena Svensson - väninna till paret Inge och Anitha som mördades i Norrahammar Keyvan - kapitalrådgivare och fd affärspartner till gärningsmannen  Johan Frisk - kriminalkommissarie och fd chef för grova brott vid polisen i Jönköping Karin - brottsoffer som lurades på pengar Inger och Rolf Öborg - brottsoffer som lurades på pengar Anton Olsson - fönsterputsare som upptäckte branden i Norrahammar Kjell Karlsson - lantbrukare på Hökensås Jerzy Sarnecki - professor i kriminologiEn dokumentär av: Pernilla Wadebäck Producent: Lars Truedson Exekutiv producent Sveriges Radio: Tove Palén Dokumentären är gjord av Tredje Statsmakten Media för Sveriges Radio. Producerad: Våren 2022
2022-05-12
Länk till avsnitt

Galna ko-sjukan

Från 2019. I slutet av 1980-talet blir kor i England deprimerade, aggressiva och förlorar sin rörelseförmåga. Samma mystiska sjukdom börjar efter en tid dyka upp hos tonåringar.

Över 200 människor dör i galna ko-sjukan och 4 miljoner kor avlivas. Orsaken till smittspridningen visar sig vara köttmjöl som blandats ut i kornas foder. Hör historien om en av 90-talet mest skräckinjagande sjukdomar och en av Europas största och mest kostsamma kriser. Varning: programmet innehåller starka beskrivningar.Medverkande:Christine Lord, mamma till Andrew som dog i den mänskliga formen av galna ko-sjukan.Marianne Elvander, statsepizootolog emerita. John Collinge, professor och prion-forskare. Erik Fichtelius, journalist. Hans Jonsson, fd ordförande i Lantbrukarnas riksförbund. En dokumentär av: Hugo Lavett. Producent: Magnus Arvidson. År: 2019.
2022-05-05
Länk till avsnitt

Olyckan på atomubåten Kursk

Den ryska flottans kronjuvel, ubåten K 141-Kursk, ska delta i en stor militärövning på Barents hav när något går snett. Den gigantiska ubåten med 118 man ombord sjunker till havets botten.

En av historiens värsta ubåtsolyckor är ett faktum. Ryssland erbjuds hjälp att rädda besättningen som är fast nere i ubåten. Men Ryssland vill hantera olyckan på egen hand. Först efter en vecka tillåter de hjälp från Norge och Storbritannien.       Olyckan på atomubåten Kursk blir ett nationellt trauma och katastrofen skakar Vladimir Putins nyss påbörjade karriär som president i grunden. Den misslyckade krishanteringen blir en symbol för Rysslands förlorade styrka. MEDVERKANDE Oksana Dudko, fru till en av besättningsmännen på Kursk.   Aleksei Belozorov, son till en av besättningsmännen på Kursk.  Elin Jönsson, dåvarande Moskvakorrespondent på Sveriges Radio.  Robert Moore, författare och utrikesreporter på ITV News.  Linus Fast, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.  Bo Petersson, författare och professor i statsvetenskap vid Malmö universitet.  Jon Are Hvalbye, dykare.  Christer Larsson, före detta reporter på Ekot.  En dokumentär av: Hanna Sihlman.  Producenter: Rosa Fernandez och Tove Palén.   Tolk: Karin Brindt.  Översättningar lästes in av Linda Karlsson, Anton Hellström och John Almqvist.  Publicerad: 2022. 
2022-04-28
Länk till avsnitt

Peter Mangs och morden i Malmö

Från 2017. En ensam gärningsman med pistol och lasersikte skjuter mot malmöbor i skydd av mörkret. Nästan alla offer har utländsk bakgrund. Hur ska mördaren stoppas?

Pang! Ett skott. Jag ser min kompis ligga på marken mitt i gatan. Han säger till mig: Lägg dig ner!Lang Conteh och hans två bekanta blir beskjutna när de klivit ur en taxi på Regementsgatan i centrala Malmö en natt i juni 2010. Younes Cheikhi jobbar i sitt gatukök när han ser en röd prick på golvet, och blir beskjuten. Mordförsöket på honom och Lang Conteh är två i raden av oförklarliga skjutningar i Malmö under 2010.Spåren leder till en tidigare ostraffad 38-årig man. Han heter Peter Mangs och är den som i media kallas för "serieskytten i Malmö", "den nya lasermannen". Det var som ett slag i magen, jag fick liksom ingen luft. Jag tror det var då jag förstod att hon var mördad, säger Jeanette West.Hennes dotter Therese West Persson mördades i oktober 2009. På dagen ett år efter begravningen får Jeanette beskedet att polisen gripit en misstänkt för mordet. Det ska visa sig att Peter Mangs mördat tidigare. Två äldre förundersökningar om mord tas upp igen och hela utredningen beskrivs som den största sedan Palmemordet.En dokumentär av: Arvid Hallberg. Producent: Magnus Arvidson. Publicerad: 2017.
2022-04-21
Länk till avsnitt

Jakten på kyrkotjuven

Under början av 2000-talet drabbas svenska kyrkor av en plundringsvåg. Föremål från medeltiden försvinner och går inte att ersätta. Ingen har någonsin varit med om något liknande. Men vem är tjuven?

De få ledtrådar polisen har är märkliga och pekar bland annat mot att satanister skulle kunna ligga bakom stölderna. Församlingsmedlemmarna är chockade vem är det som har mage att stjäla kyrkornas allra heligaste klenoder? Jakten på kyrkotjuven kommer att pågå i flera decennier, även utanför Sveriges gränser.Medverkande:Leif Lindström, kyrkvaktmästare. Anna Elletoft Wiberg, präst. Susanne Engström, församlingsassistent. Ola Hanneryd, länsantikvarie. Mattias Bäckström, antikvarie. Per Anders Fritshammar, kriminalinspektör. Hampus Cinthio, antikvarie. Anna Karin Lund, reporter SVT. Rickard Isaksson, antikvarie. Staffan Lundén, forskare. Christina Stormats, kapellvärd. Maria Ellior, polisintendent. Alvaro Reyez, polis.En dokumentär av: Teres Hallman. Producent: Ulrika Lindqvist. Berättarröst: Ida Lundqvist.Publicerad: 2022.
2022-04-14
Länk till avsnitt

De finska krigsbarnen

Från 2017. När Sovjetunionen anfaller Finland blir 70 000 finska barn flyktingar. De skickas till Sverige mellan 1939-46. För vissa blir det en räddning, andra möter en fullständig mardröm.

Det kallas den största barnförflyttningen i världshistorien. Sverige beslutar att inte hjälpa Finland militärt. Under en sömnlös natt får Sveriges utrikesministers fru Maja Sandler en idé: Hon vill hjälpa finska barn genom att evakuera dem till Sverige.Över 70 000 barn kommer att skickas till Sverige under de följande sex åren. Barn så unga som tre månader separeras från sina föräldrar och syskon. Många förlorar sitt modersmål men resan blir också en räddning undan sjukdomar och bombanfall. Flera tusen kommer aldrig att återvända.En dokumentär av: Lotta Hoppu.Producent: Magnus Arvidson.Avsnittet publicerades för första gången: 2017. Detta är en något bearbetad och förkortad version från 2022.
2022-04-07
Länk till avsnitt

Kungaboken och skandaldrevet

En granskande bok om Carl XVI Gustaf leder till att Kungen tvingas möta sitt livs tuffaste mediebevakning och snart är hela monarkin i gungning. Fler och fler dras in i skandalerna.

En ökänd kriminell porrklubbsägare kliver fram och får en nyckelroll i dramat. Och när hemliga ljudinspelningar avslöjar att kungens nära vän haft möten med gangsters fördjupas krisen för kungahuset. Allra allvarligast är uppgifterna om att Sveriges statschef kan ha försatt sig själv i situationer som medför risk för utpressning.Boken, "Den motvillige monarken", leder till en diskussion om kungens framtid på tronen. Förtroendesiffrorna för kungahuset faller till rekordlåga nivåer. Men mediedrevet slår även mot andra personer som pekas ut i boken och mot bokförfattarna själva.Medverkande:Deanne Rauscher, researcher och författare. Tove Meyer, researcher och författare. Anders Lettström, affärsman. Camilla Henemark, artist. Thomas Mattsson, fd chefredaktör Expressen. Lasse Wierup, journalist och författare.Stig-Britt, Flashback-användare. En dokumentär av: Therese Rosenvinge. Producent: Lars Truedson. Exekutiv producent: Jon Jordås. Dokumentären är gjord av Tredje Statsmakten Media för Sveriges Radio. Publicerad: 2022.
2022-03-31
Länk till avsnitt

Dödsskjutningen i Rödeby

Från 2017. En höstnatt skjuts två tonårskillar på en gård utanför Rödeby i Blekinge. Händelsen är kulmen på år av trakasserier, händelsen delar Rödeby och hela Sverige i två läger.

Det är fredagskväll i Rödeby den 5 oktober 2007. Ett gäng tjejer och killar hänger vid Rödebyskolan. Ett mopedgäng har länge trakasserat en familj och deras son som bor på en gård en bit bort. 16-åriga Oskar beskrivs som ledare och drivande i mobbningen. Plötsligt kommer en stor kille fram till Oskar och slår en ölburk i huvudet på honom och säger till honom att låta bli sonen i familjen. Oskar och fem andra bestämmer sig för att åka upp med sina mopeder till gården. När de kommer fram brister det för pappan i familjen. Han skjuter mot killarna och Simon som träffas på nära håll avlider. Oskar skadas allvarligt. När det blir känt hur killarna trakasserat familjen ställer sig många på pappans sida. Men 15-åriga Simon som dog på gården hade aldrig varit med och trakasserat familjen tidigare. Fallet delar hela Sverige i två läger. Var går gränsen för självförsvar? I P3 dokumentär berättar Oskar för första gången sin historia om trakasserierna, om skjutningen och om känslorna inför vännen Simon som inte överlevde. En dokumentär av: Sigrid Edsenius. Producent: Magnus Arvidson. Publicerad: 2017.
2022-03-24
Länk till avsnitt

PODDTIPS: GRÄNS om konfliktövervakarnas flykt från Ukraina

När kriget i Ukraina bryter ut evakueras svenska observatörer. Men Johan Chytraeus fastnar när en bro sprängs. De omringas snart av ryska soldater. Lyssna på Sveriges Radios podd om säkerhetspolitik och hoten mot Sverige.

Sök på "Gräns" där poddar finns.
2022-03-27
Länk till avsnitt

Love Parade: technofestivalen som slutade i katastrof

Det skulle bli ett succéår för kultförklarade Love Parade. I stället slutar det med trängsel, panik och död. Men allt hade kunnat undvikas.

Året är 2010 och Manfred har tagit tåget till den tyska staden Duisburg för att gå på Love Parade. Technofestivalen är en av världens största. Han ser fram emot att dansa sig svettig till tunga basgångar.Men väl inne på festivalområdet börjar det sprida sig oro och olycksbådande rykten om kaos borta vid entrén. Ryktena visar sig stämma. Det har blivit trängsel och situationen har urartat.21 personer mister livet i en av Tysklands värsta katastrofer sedan andra världskriget. Medier letar efter en syndabock. Polisen, festivalarrangören och staden Duisburg skyller på varandra. Mötesprotokoll visar att ingen satt ner foten, trots att brister i säkerheten påpekats redan under planeringsarbetet.Love Parade som startades efter Berlinmurens fall 1989 för att sprida ett budskap om öppenhet och framtidstro har slutat i totalt mörker. Arrangören deklarerar att festivalen ska läggas ner för att hedra offren.P3 Dokumentär berättar historien om Love Parades uppgång och fall. Medverkande: Manfred Bauknecht, festivalbesökare. Julia Henriksson, festivalbesökare. Danielle de Picciotto, grundade Love Parade år 1989 i Berlin. Benjamin Sartory, journalist på radiostationen WDR. David Schraven, dåvarande journalist på tidningen WAZ. Jurgen Gerlach, professor och chef för avdelningen för trafikforskning vid universitetet i Wuppertal. Jurgen Widera, pastor och offrens ombudsman. Regina Scheurer, driver offrens minnesfond. Jesper Dahlbäck, DJ och musikproducent.En dokumentär av: Robin Jonsson Producent: Lars Truedson Exekutiv producent: Ulrika LindqvistDokumentären är gjord av produktionsbolaget Tredje Statsmakten, för Sveriges Radio. 
2022-03-17
Länk till avsnitt

Jakten på atombomben

FRÅN 2018. Medan Nazityskland ser ut att ta över hela Europa pågår utvecklingen av ett domedagsvapen. I USA får en hemlig grupp forskare i uppdrag att hinna före Hitler.

I början av 1940-talet kallas de främsta fysikerna i USA till en avlägsen plats i New Mexicos öken för att ta fram en bomb som ska sätta stopp för nazisterna och få slut på andra världskriget. Projektet går under kodnamnet Manhattan.På den hemliga forskningsbasen görs uträkningar kring sprängverkan, strålningsskador och tryckvågor. Allt under ledning av den karismatiske Robert Oppenheimer. Men snart vänder sig några av Manhattanprojektets medlemmar emot sin egen uppfinning och försöker stoppa den."Jakten på atombomben" är en berättelse om desperata beslut, lönnmord och människans förmåga att tänka ut dödsbringande vapen. I de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki utspelar sig i augusti 1945 skräckscener och världen är för alltid förändrad.Dokumentären är gjord av Hugo Rennéus.Producent: Magnus Arvidson.Publicerad: 2018.
2022-03-10
Länk till avsnitt

Sektledaren Mor Lilly

I mitten av 1980-talet påstår en kvinna i Vingåker att hon är Jungfru Maria återfödd och har direktkontakt med Gud. För sina följare blir hon den älskade andliga ledaren. Men gemenskapen liknar allt mer en sekt.

Lilly och hennes lärjungar bildar rörelsen World Light Center som kommer att kallas en av Sveriges märkligaste sekter. Lilly påstår sig vara världsfrälsare men avhoppare vittnar om att hon under tjugo år styr med hot och våld. Barnen är särskilt utsatta.När ska samhället kliva in? Var går gränsen mellan religionsfrihet och fri vilja? Här är berättelsen om Gudmodern och hennes lärjungar som skakade Sverige strax före millennieskiftet.Medverkande:"Susanna", en av Mor Lillys f.d. lärjungar.Jonas Bernholm, en av Mor Lillys f.d. lärjungar.Pether Öhlén, journalist på SR som även hjälper avhoppare från sekter.Ingmar Haglund, journalist på Katrineholmskuriren.Helena Löfgren, psykoterapeut.Anders Haag, författare och journalist.En dokumentär av: Joanna Górecka.Producent: Gustav Asplund.Exekutiv producent: Jon Jordås.Dokumentären är gjord av produktionsbolaget Filt, för Sveriges Radio.Publicerad: 2022.
2022-03-03
Länk till avsnitt

Mordet på Anna Lindh

Från 2008, nu i högre ljudkvalitet. Utrikesminister Anna Lindh faller offer för ett våldsamt knivöverfall i Stockholm och polisen måste nu försöka undvika en ny, misslyckad Palmeutredning.

Senare har gärningsmannen sagt till tidningen Expressen (28/8 2011) att han avskydde politiker på grund av sin egen arbetslöshet och bristande framtidstro. Jag svamlade för att få rättspsykiatrisk vård. Allt var påhittat. Jag hörde inte röster. Det var bara ruffel och båg. I efterhand inser jag att det var svagt att skylla sina egna misslyckanden på politiker. Det är inte politikerns fel att det har gått snett för en, att man inte hittat sig själv i tillvaron, sa han då till Expressen.En dokumentär av: Kristoffer Hansson. Publicerad: 2008. Avsnittet är något förkortat.
2022-02-24
Länk till avsnitt

Palmeutredningen inifrån del 7/7: Den sista intervjun

Efter det misslyckade tillslaget Operation Alfa ger sig Hans Holmér in för en sista strid med åklagarna. Holmér tänker inte släppa taget om PKK-spåret i första taget.

Regeringen, med statsminister Ingvar Carlsson i spetsen, agerar medlare. Men Hans Holmér och hans spaningsledning får sparken. Samtidigt sitter han kvar som länspolismästare i Stockholm. Kritiken mot honom, och de metoder som använts av polisen under utredningen PKK-spåret, ökar. Och efter en månad avgår Hans Holmér även som länspolismästare. Hemliga intervjuer med Hans Holmér i bankfack.I bankfacket har DN-journalisten Ann-Marie Åsheden drygt 90 intervjuer med Hans Holmér, men vad hon ska göra med det materialet har hon plötsligt ingen aning om.Hon gör en sista intervju med Holmér i juni 1987. Då säger han att det finns saker i utredningen som det finns fog för att ifrågasätta, som publiceringen av fantombilden. Efter att Holmér avgått har Mårten och Lisbeth Palme bett om ett sista sammanfattande möte. Resultatet av det mötet gör Mårten och hans mamma upprörda. På drygt ett år har Holmér gått från hyllad till hånad. Det var ett år som förändrade honom väldigt mycket, säger hans dotter Pia Holmér Pettersson. Hösten 1988 publicerar Ann-Marie Åsheden en lång artikel i Dagens Nyheter om PKK-spåret. Det leder till att Justitekanslern kallar Ann-Marie Åsheden till förhör i Stockholms tingsrätt, eftersom DN publicerat utdrag ur de hemligstämplade bröllopssamtalen. Ann-Marie Åsheden riskerar tre månader i häkte om hon inte dyker upp i rättssalen. För de kurder som blev utpekade som Palmemördare i PKK-spåret sitter traumat i än idag, också för deras familjer. Det är ingenting man skulle vilja bli kopplad till egentligen, men tyvärr ser ut så, säger Yusuf, vars pappa Ismet Celepli var en av de huvudmisstänkta. Medverkande: Ann-Marie Åsheden, journalist.Christina Jutterström, fd chefredaktör Dagens Nyheter. Leif Hallberg, fd presstalesman för spaningsledningen och Hans Holmér. Pia Holmér Pettersson, dotter till Hans Holmér.Hans Wranghult, fd bitr. spaningsledare.Mårten Palme, son till Olof Palme.Yusuf, son till Ismet Celepli.Medverkande: Solveig Riberdahl, åklagare. Ann-Marie Åsheden, journalist. Yusuf, son till Ismet Celepli. Kerim, en i kretsen kring det kurdiska bokcaféet. Halis Ikincisoy, tidigare belagd med så kallad kommunarrest. Hans Wranghult, fd bitr. spaningsledare. Leif Hallberg, fd Holmérs presstalesman. Tommy Lindström, fd chef för Rikskriminalen. Hans Holmér, fd spaningsledare (från kassett/arkiv). Annika Hagström och Jan Mosander, SVT (från arkiv). Serien "Palmeutredningen inifrån" är gjord av produktionsbolaget Banda, för P3.Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld. Producent: Hugo Lavett. Klipp: Simon Moser. Research & reporter: Sonia Hultqvist. Ljudtekniker: Johanna Carell. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-02-17
Länk till avsnitt

Palmeutredningen inifrån del 6/7: Vinna eller försvinna

Hans Holmér gör en gryningsräd mot ett stort antal kurder i Sverige. Han döper sitt tillslag till Operation Alfa. Syftet är att äntligen hitta bevis i utredningen om Palmemordet.

Redan den 6 mars 1986, sex dagar efter mordet på Palme uttalade sig en anonym SÄPO-kommissarie i Svenska Dagbladet och sa att polisen jagar kurder med blåslampa. Den lågan har sedan dess blivit varmare och varmare och kommit närmre och närmre.Operation Alfa är det största tillslaget i utredningen om Palmemordet."Jag känner nån sorts hat", säger Holmér, när han tänker på de attentat som PKK genomfört på svensk mark.Men åklagarna är inte övertygade av den bevisningen som polisen hittills kunnat lägga fram."Här är det vinna eller försvinna", säger Holmér.Mårten Palme säger: "Hans Holmér hade sagt i media att han var 95 procent säker på att det var PKK, men till oss sa att han det var 100 procent."Men resultatet av Operations Alfa ska visa sig förödande för polismästare Hans Holmér.Medverkande: Solveig Riberdahl, åklagare. Ann-Marie Åsheden, journalist. Yusuf, son till Ismet Celepli. Kerim, en i kretsen kring det kurdiska bokcaféet. Halis Ikincisoy, tidigare belagd med så kallad kommunarrest. Hans Wranghult, fd bitr. spaningsledare. Leif Hallberg, fd Holmérs presstalesman. Tommy Lindström, fd chef för Rikskriminalen. Hans Holmér, fd spaningsledare (från kassett/arkiv). Annika Hagström och Jan Mosander, SVT (från arkiv). Serien "Palmeutredningen inifrån" är gjord av produktionsbolaget Banda, för P3.Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld.Producent: Hugo Lavett.Klipp: Simon Moser.Research & reporter: Sonia Hultqvist.Ljudtekniker: Johanna Carell.Exekutiv producent: Jon Jordås.Publicerad: 2022.
2022-02-13
Länk till avsnitt

Palmeutredningen inifrån del 5/7: Bröllopssamtalen

Mårten Palme försöker delge Polisen tips på vem som kan ha mördat Olof Palme. Under tiden är målet för Hans Holmér att övertala åklagarna om att få göra ett tillslag mot kurder i Sverige.

Genom olaglig avlyssning av det kurdiska bokcaféet har Polisen tillgång till ett stort antal timmar av bland annat telefonsamtal. Hans Holmér letar efter kodord. Skulle "bröllop" kunna betyda "attentat"? Men det finns ett stort krux för spaningsledare Hans Holmér. Han hittar ingen koppling till Sveavägen, till mordplatsen. Olof Palme verkar inte heller ha pratat om PKK i något offentligt tal, och inte heller privat. DN-journalisten Ann-Marie Åsheden fortsätter träffa Hans Holmér för hemliga intervjuer. Hon tycker att han börjar bli mer emotionellt styrd i sina beslut. Själv säger han: "Det ingen annan har, det är min hjärna." Medverkande: Solveig Riberdahl, åklagare. Mårten Palme, Olof Palmes mellanson. Christina Jutterström, fd chefredaktör Dagens Nyheter. Ann-Marie Åsheden, journalist. Hans Wranghult, fd bitr. spaningsledare. Hans Holmér, fd spaningsledare (från kassett/arkiv). Serien "Palmeutredningen inifrån" är gjord av produktionsbolaget Banda, för P3. Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld. Producent: Hugo Lavett. Klipp: Simon Moser. Research & reporter: Sonia Hultqvist. Ljudtekniker: Johanna Carell. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-02-10
Länk till avsnitt

Palmeutredningen inifrån del 4/7: Sommaren på taket

Hans Holmér tar inte semester. Under sommaren kartlägger han kurdernas historia och personkopplingar. I de hemliga intervjuerna berättar han: "Det här är första gången som jag tror nånting. Jag tror att det är PKK."

Den varma sommaren gör att spaningsledningen flyttar upp på polishusets tak.PKK-spåret blir hett.Hans Holmér visar upp en stort papper för DN-journalisten Ann-Marie Åsheden. Där framgår de efterforskningar polisen gjort. "Ett rövargäng", säger spaningsledare Holmér. Nu börjar Hans Holmér att skissa på sin stora plan för att slå till mot PKKs verksamhet i Sverige.Medverkande:Hans Wranghult, fd biträdande spaningsledare.Ann-Marie Åsheden, journalist."Yusuf", son till Ismet Celepli.Halis Ikincisoy, tidigare belagd med så kallad kommunarrest.Charlie Nordblom, journalist.Hans Holmér, fd spaningsledare (från kassett/arkiv).Serien "Palmeutredningen inifrån" är gjord av produktionsbolaget Banda, för P3. Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld. Producent: Hugo Lavett. Klipp: Simon Moser. Research & reporter: Sonia Hultqvist. Ljudtekniker: Johanna Carell. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-02-08
Länk till avsnitt

Palmeutredningen inifrån del 3/7: Det avgörande vapentipset

Skandiamannen dyker upp i utredningen av Palmemordet. 33-åringen blir intressant igen. Tipsen strömmar in och i de hemliga intervjuerna berättar spaningsledare Hans Holmér även om sin konflikt med åklagaren.

Veckorna går efter mordet på Olof Palme.Hans Holmér fryser och har svårt att koncentrera sig. Han har jobbat över en månad i sträck, men är ändå hårt kritiserad. I hemlighet berättar Holmér för Ann-Marie Åsheden att han funderar på att rentav kliva av sitt uppdrag.Antalet dokument i utredningen uppgår redan till 12 583. Lika många tips väntar på att bli registrerade och sorterade. "I den här mängden kan ju uppgiften med stort U finnas", säger Holmér.Hans Holmér får ett avgörande vapentips.När han överväger att faktiskt hoppa av jobbet får Holmér en extra intressant uppgift angående försäljningen av två revolvrar. Det leder honom in på det så kallade kurdspåret.Medverkande:Yusuf, son till Ismet Celepli.Ann-Marie Åsheden, journalist.Leif Hallberg, fd presstalesman för Hans Holmér.Tommy Lindström, fd chef för Rikskriminalpolisen.Hans Wranghult, fd bitr. spaningsledare.Hans Holmér, fd spaningsledare (från kassett/arkiv).Serien "Palmeutredningen inifrån" är gjord av produktionsbolaget Banda, för P3. Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld. Producent: Hugo Lavett. Klipp: Simon Moser. Research & reporter: Sonia Hultqvist. Ljudtekniker: Johanna Carell. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-02-06
Länk till avsnitt

Palmeutredningen inifrån del 2/7: Hans Holmér och de 40 ljusen

De hemliga intervjuerna är i full gång. "Du får gärna röka här", säger Hans Holmér till journalisten Ann-Marie Åsheden. Och han avslöjar sin syn på de olika tips som kommit in gällande mordet på Olof Palme.

Ett vittne beskriver en tysktalande man med walkie-talkie utanför biografen där statsminister Olof Palme såg sin sista film. Turkiska tidningar namnger kurder som skulle kunna vara skyldiga. Det är Hans Holmérs jobb att prioritera bland de olika uppgifterna. Han är både spaningsledare och undersökningsledare samtidigt en mycket ovanlig kombination.Mordet på statsminister Olof Palme Först låter Holmér övertygad om att mordet kommer att vara löst inom några veckor. Men tipsen blir fler och fler, utan att genombrottet kommer. DN-journalisten Ann-Marie Åsheden får exklusiv tillgång till Hans Holmér. På sina kassetter spelar hon in deras möten. Det blir en unik insyn och ett historiskt dokument över utredningen av mordet på Olof Palme. En mystisk man har setts på biografen Saga. En annan mystisk man har uttalat sig hatiskt om Olof Palme samma kväll. Nazister och kommunister finns också på kartan. Även någon anställd vid den svenska polisen kan vara mördaren: "Det finns ett par, tre galningar", som Holmér själv säger. Spaningsledare Hans Holmér kallar de mest intressanta spåren för sina "ljus". Med hjälp av ljusen söker han efter den som mördat statsminister Olof Palme. Medverkande: Ann-Marie Åsheden, journalist. Leif Hallberg, fd presstalesman för Hans Holmér. Tommy Lindström, fd chef för Rikskriminalpolisen. Hans Wranghult, fd bitr. spaningsledare. Hans Holmér, fd spaningsledare (från kassett/arkiv). Serien "Palmeutredningen inifrån" är gjord av produktionsbolaget Banda, för P3. Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld. Producent: Hugo Lavett. Klipp: Simon Moser. Research & reporter: Sonia Hultqvist. Ljudtekniker: Sandra Pettersson. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-02-03
Länk till avsnitt

Palmeutredningen inifrån del 1/7: Olof Palmes sista timmar

Den 28 februari 1986 skjuts Sveriges statsminister Olof Palme ner på öppen gata. Den 55-årige länspolismästaren i Stockholm, Hans Holmér, ställs inför sitt livs största utmaning: att hitta gärningsmannen bakom Palmemordet.

En vecka in i utredningen av Palmemordet påbörjar DN-journalisten Ann-Marie Åsheden ett projekt som saknar motstycke. I hemlighet ska hon få följa Palmeutredningen inifrån, genom dagliga intervjuer med spaningsledaren Holmér. I 36 år har de 90 kassettbanden med unika inspelningar från Palmeutredningens första år legat inlåsta. Ingen har hört dem. Ann-Marie Åsheden är den enda person som har tillgång till dem. Och för första gången har hon bestämt sig för att släppa på sekretessen.Spaningsledare för Palmemordet: Hans HolmérI Hans Holmérs förstahandsberättelse får vi höra om 33-åringen, Skandiamannen, och det som blev Hans Holmérs huvudspår: kurdiska PKK.Med tiden blir Holmér allt mer ifrågasatt. Men i början är han en superstjärna. Sveriges viktigaste person, som alla lyssnar på.På de hemliga kassettbanden berättar han fritt och ocensurerat. Han kastas mellan hoppet om att hitta mördaren, och förtvivlan över att inse att han kanske misslyckas med att lösa Palmemordet.Medverkande:Mårten Palme, son till Olof Palme. Ann-Marie Åsheden, journalist. Christina Jutterström, fd chefredaktör, DN. Hans Wranghult, fd bitr. spaningsledare. Hans Holmér, fd spaningsledare (från kassett/arkiv). Serien "Palmeutredningen inifrån" är gjord av produktionsbolaget Banda, för P3. Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld. Producent: Hugo Lavett. Klipp: Simon Moser. Research & reporter: Sonia Hultqvist. Ljudtekniker: Sandra Pettersson. Exekutiv producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.
2022-02-03
Länk till avsnitt

Fallet Dagmar Hagelin

Från 2006, nu i högre ljudkvalitet. 17-åriga Dagmar försvinner spårlöst i Argentina. Enligt uppgift fördes hon till marinens ökända tortyrcentral i Buenos Aires.

Men Dagmar Hagelin var långt ifrån den enda som försvann i militärdiktaturens Argentina.Militärjuntan bedrev en systematisk förföljelse av politiskt oliktänkande och det talas om att uppemot 30 000 personer kidnappades mellan 1976 och 1983. De togs till fånga och torterades och de flesta kom aldrig mer tillbaka.En dokumentär av: Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson.Publicerad: 2006.
2022-01-27
Länk till avsnitt

Kärnkraftskatastrofen i Fukushima

Efter den värsta jordbävningen i Japans historia sköljer en tsunami med sig människor, hus och bilar. Bonden Kimura letar efter sina familjemedlemmar och Yoshida försöker rädda Kärnkraftverket.

Det är den 11 mars 2011 när Japan drabbas av en av världens kraftigaste jordbävningar. I mångmiljonstaden Tokyo krossas fönster och vägar förstörs. Jordbävningen med en magnitud på 9,1 på Richterskalan pågår i över fem minuter.En halvtimme senare drar en tio meter hög våg in över land och förstör allt i sin väg. Bonden Kimuras hus jämnas med marken och nu börjar sökandet efter hans försvunna fru och döttrar.När teknikern Yoshida som jobbar på kärnkraftverket Fukushima Daiichi hör varningsmeddelanden om att det läcker ut joniserande strålning kör han till jobbet trots att han är ledig. Han har arbetat på det kollapsade kärnkraftverket i hela sitt yrkesliv och är ansvarig för två av reaktorerna."The power plant has been without cooling water for such a long time. It is very easy to predict that something is very wrong" säger Yoshida.P3 Dokumentär om Kärnkraftskatastrofen i Fukushima är en berättelse om naturens starka krafter och om de små människorna som försöker ställa allt till rätta.En dokumentär av: Andreas Ståhl.Producent: Rosa Fernandez.Publicerad år: 2022.Medverkande:Kimura, bonde från Fukushima.Yoshida, kärnkraftstekniker på Fukushima Daiichi.Naoto Kan, Japans dåvarande Premiärminister.Jenny Fürstenbach, boende i Tokyo 2011.Tomas Kåberger, professor vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.Denna version är uppdaterad. En rättelse angående när reaktor 2 och 3 förlorar sin kylning har gjorts. Tidigare uppgavs en felaktig uppgift om när de förlorade sin kylning. Rätt uppgift är att reaktor 1 förlorade kylningen den 11 mars 2011, men reaktor 2 och 3 några dagar senare. Vi har också tydliggjort att det var vätgasexplosioner som skedde vid reaktorerna i Fukushima. 
2022-01-20
Länk till avsnitt

Fallet Linda Chen

Från 2014. Linda Chen försvinner spårlöst åtta dagar innan hon ska stå brud i Stora Kopparbergs kyrka i Falun. Hon skulle bara gå ut och träffa en vän, uppger hennes sambo, som själv snart blir huvudmisstänkt.

Sambon söker själv med hjälp av släkten och en sierska. Han vädjar om hjälp i tidningar och tv, men ingen har sett henne. Sju veckor senare försvinner även sambon spårlöst.P3 dokumentär berättar historien om Linda Chen och vad som krävs för att kunna döma någon för mord.En dokumentär av: Sara Lundin.Exekutiv producent: Amanda Rydman.År: 2014.
2022-01-13
Länk till avsnitt

Rysslands blixtinvasion av Krimhalvön

Från ingenstans dyker tungt beväpnade soldater upp i Ukraina. De vägrar berätta vilka de är. Mitt i kaoset finns fotbollsspelaren Gustav Svensson, som börjar planera sin flykt.

Det är slutet av februari 2014 när soldater i olivgröna uniformer stormar Krimhalvöns regionala parlament.Några dagar tidigare har en proteströrelse i Ukrainas huvudstad Kiev lett till ett maktskifte i landet. En ryskvänlig president har avsatts och den nya regeringen vill närma sig EU istället för Ryssland. Specialförbanden som nu bit för bit ockuperar Krimhalvön bär uniformer som är misstänkt lika dem ryska armén använder. Men Ryssland nekar in i det längsta till att de gröna männen är ryska styrkor. Snabbt utlyses en folkomröstning på halvön. Under överinseende av de mystiska militärerna ska invånarna rösta om att ansluta sitt område till Ryssland.Medverkande:Gustav Svensson, fotbollsspelare.Juli Mamchur, överste inom den ukrainska armén. (Svensk röst: Max Lapitskij.)Tatjana Kurmanova, lokaljournalist på Krimhalvön. (Svensk röst: Tatjana Alexandrova.)Carl Bildt, Sveriges fd utrikesminister.Johan Norberg, militäranalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.Sten Sjöström, utrikesreporter SR Ekot.Elin Jönsson, utrikesreporter SVT.Mustafa Dzjemilev, parlamentsledamot och ledare för krimtatarerna. (Svensk röst: Tonchi Percan.)En dokumentär av: Viktor Löfgren.Producent: Lasse Truedson.Exekutiv producent: Jon Jordås.Dokumentären är gjord av produktionsbolaget Tredje Statsmakten, för Sveriges Radio.Publicerad: 2022.
2022-01-06
Länk till avsnitt

Racerlegenden Ronnie Peterson

Från 2008, nu i högre ljudkvalitet. Han kallades Superswede och sågs som en av de djärvaste och mest spektakulära Formel 1-förarna som någonsin funnits. Tills kraschen.

En dokumentär av: Anton Berg.Publicerad: 2008.
2021-12-30
Länk till avsnitt

Giftattacken i Salisbury

En rysk dubbelagent och hans dotter hittas mystiskt sjuka på en parkbänk i brittiska staden Salisbury. Det är en nervgiftsattack, som leder till storpolitisk kris och en oskyldig kvinnas död.

Salisbury är egentligen en lugn stad som också lockar många turister. Den 4 mars 2018 förvandlas idyllen till en mardröm när två personer påträffas medvetslösa i en park mitt i staden. Mannen visar sig vara Sergei Skripal, en före detta officer i Rysslands militära underrättelsetjänst som under flera år spionerade för England. Kvinnan som ligger bredvid honom är hans dotter, Yulia Skripal, som just kommit för att hälsa på.Det visar sig att de förgiftats av novitjok, ett sällsynt och förbjudet nervstridsmedel som bryter ner kroppen. Bara en halv tesked kan döda tusentals personer. Giftet har varken doft eller smak och kan nu finnas var som helst i Salisbury. Och det är bara en tidsfråga innan oskyldiga utomstående drabbas.Snart anklagas Ryssland för att ligga bakom mordförsöken. Det blir startskottet för en internationell diplomatisk kris och många varnar för ett nytt kallt krig.Medverkande:Hamish de Bretton Gordon, överste och expert på kemiska vapen, boende i Salisbury.Sam Hobson, vän till Dawn Sturgess och Charlie Rowley som drabbades av nervgiftet.Adrian Duly, Sergei Skripals granne.Mark Urban, BBC-journalist som träffat Sergei Skripal flera gånger.Anna Maja Persson, utrikeskorrespondent på SVT.Fredrik Westerlund, Rysslandskännare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOIErik Lindeman, överläkare vid Giftinformationscentralen.En dokumentär av: Joanna Górecka.Producent: Gustav Asplund.Exekutiv producent: Jon Jordås.Dokumentären är gjord av produktionsbolaget Filt, för Sveriges Radio.Publicerad: 2021.
2021-12-23
Länk till avsnitt

Kidnappningen av Ulrika Bidegård

Landslagsryttarinnan Ulrika Bidegård kidnappas och blir fastspänd i en ljudisolerad låda. P3 Dokumentär berättar om hennes fyra dygn i fångenskap.

Av: Ida Lundqvist.Publicerad: 2013. (Detta är en något förkortad version, publicerad 2021.)
2021-12-16
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P3 Krim

1996 försvinner Malin spårlöst efter en bussresa till en vän. Ett halvår senare hittas hon mördad, undangömd i skogen.

I tingsrätten döms en man för mordet men i hovrätten frias han. 25 år senare kan nya, sensationella DNA-fynd avgöra fallet i Högsta domstolen.Lyssna på senaste avsnittet av P3 Krim om Malin-fallet i Husum. 
2021-12-14
Länk till avsnitt

Skogsbranden i Västmanland

Reine och Robert lastar timmer i skogen när brinnande träd faller över vägen. Reine blir omringad av lågorna och Robert försvinner i eldinfernot. Det här blir Sveriges största skogsbrand i modern tid.

Under den så kallade svarta måndagen femdubblas brandens storlek. Runt den nedbrända skogen är det mer än 6 mil i omkrets. Över tusen personer evakueras från sina hem, flera byggnader försvinner i lågorna och skog för flera hundra miljoner brinner upp. Jag skrek och vrålade att jag sitter fast och det här går inte bra. Det här är slut, säger Reine Ullén.På SOS Alarm tar Lisa Bäckström emot Reines samtal. Jag hör direkt att det är fruktansvärt och katastrof, alltså jag har ändå jobbat i 28 år och hört många skrik och många vädjan men det här det går ju in i ryggmärgen, säger Lisa Bäckström.Det tar över en vecka innan branden är under kontroll.Under tiden väntar Stefan Svensson på besked kring vad som hänt med hans bror, den 30-årige lastbilsföraren Robert Svensson, som försvunnit i elden.Många undrar hur branden kunde uppstå och varför den blev så stor. Ett åtal väcks mot två bolag; ett större skogsbolag och underentreprenören Magnus Blom. Det visar sig att hans markberedare startat branden.För P3 Dokumentär ger Magnus Blom för första gången sin bild av vad det var som hände.Medverkande: Reine Ullén, skogarbetare som blev fast i branden. Kamilla Ullén, fru till Reine Ullén som blev fast i branden. Stefan Svensson, bror till Robert Svensson. Björn Svensson, brandman.Fredrik Eriksson, brandingenjör. Tommy Tuike, brandman.Kenneth Risberg, boende som tvingades fly branden. Anja Landgré, boende som tvingades fly branden. Magnus Blom, ägare till markberedaren som ska ha startade branden.   Lars-Göran Uddholm, räddningsledare. Gunnar Svendsen, räddningsledare. Lisa Bäckström, operatör på SOS Alarm. Leif Sandahl, brandingenjör på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Christer Sammens, åklagare. Jenny Axén, hydrolog SMHI. En dokumentär av: Sofia Sidén och Julius Bengtsson.Producent: Rosa Fernandez.Publicerad: 2021.
2021-12-09
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.