Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Nyheter Dokumentär

P3 Nyheter Dokumentär

Detta har hänt? Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3nyheterdokumentar

Avsnitt

Mahsa Jîna Amini och protesterna i Iran ? P3 Nyheter Dokumentär

22-åriga Mahsa Jîna Amini dör efter att ha gripits av den fruktade moralpolisen i Iran. Det leder till stora och våldsamma demonstrationer i landet, och protesterna sprider sig utomlands.

Ljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio, SVT, Reuters, ABC News, CNN, Twitter, TikTok, norska tv 2 och Radio France.Avsnittet gjordes i slutet av september 2022. Dokumentären är gjord av Hanna Nyberg. Producent var Isabelle Swahn.
2022-09-30
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P3 Dystopia ? "Abort - striden om livmodern"

P3 Nyheter Dokumentär tipsar denna vecka om P3 Dystopias avsnitt "Abort - striden om livmodern". Hör historien om kvinnorna som behövt och behöver göra osäkra, illegala aborter med livet som insats och om en framtid där aborträtten kan komma att kringskäras allt mer.

Podden hittar du i Sveriges Radio Play eller där poddar finns.
2022-09-26
Länk till avsnitt

Manustjuven som lurade bokbranschen ? P3 Nyheter Dokumentär

Under flera år härjar en bedragare i bokbranschen. En mystisk person som lyckas lura till sig hundratals ofärdiga bokmanus. I början av året greps en misstänkt person av FBI i New york, han riskerar upp till 20 års fängelse.

Dokumentären färdigställdes 21:a september 2022. Ljud har hämtats från Kulturnytt Sveriges radio, SVT Aktuellt, inlästa citat från Vulture magazine och rättsprotokoll.Reporter: Simon Sarnecki Producent: Isabelle Swahn
2022-09-23
Länk till avsnitt

Sverigedemokraterna: Från ytterkanten till finrummen ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 11 september 2022 står det klart Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti. Men hur blev partiet ingen ville prata med den avgörande faktorn när Sverige går mot maktskifte?

Dokumentären färdigställdes 16 september 2022. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter.Reporter: Annizeth Åberg Producent: Dennis Jörnmark
2022-09-20
Länk till avsnitt

Drottning Elizabeths död ? London Bridge is down ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 8 september 2022 nås världen av nyheten att Storbritanniens drottning Elizabeth II är sjuk. Senare samma dag dör drottningen och Storbritannien har förlorat den längst sittande monarken. Det blir starten på en ny era med kung Charles III.

Dokumentären är gjord den 9 september 2022, och uppdaterad den 19 september 2022.Ljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio, Reuters, BBC, TV4, ABC News, AP och TV-serien The Crown. Reporter är Ellen Algren och producent är Isabelle Swahn.
2022-09-19
Länk till avsnitt

Klimataktivisterna och motorvägsblockaderna ? P3 Nyheter Dokumentär

En grupp med klimataktivister blockerar motorvägar runt om i Stockholm och stoppar trafiken. När en ambulans på väg till sjukhus med en svårt sjuk patient fastnar i en av köerna dras frågan in i valrörelsen och en ilsken debatt bryter ut.

Dokumentären gjordes i september 2022 av Love Ahlstrand. Ljud har hämtats från Aftonbladet, Sveriges Television och Sveriges Radio.
2022-09-19
Länk till avsnitt

Fiskdöden och miljökatastrofen i floden Oder ? P3 Nyheter Dokumentär

Sommaren 2022 börjar stora mängder död fisk flyta upp längs floden Oders stränder i centrala Europa. Under veckorna som följer fiskas hundratals ton död fisk upp ur vattnen och myndigheterna börjar misstänkta att massdöden orsakats av ett utsläpp. Miljökatastrofen leder till diplomatisk konflikt mellan Polen och Tyskland och forskare oroar sig för att det kommer att ta åratal för ekosystemen att hämta sig.

Dokumentären gjordes i Augusti 2022 av Love Ahlstrand. Ljud har hämtats från Euronews, Sky News, The Guardian, BBC, Al Jazeera, DW News.
2022-09-05
Länk till avsnitt

Basketstjärnan Brittney Griner, cannabisoljan och fängelsedomen ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 17 februari 2022 grips basketstjärnan Brittney Griner på en flygplats i Moskva i Ryssland. Tullpersonalen hittar cannabisolja i hennes väska. Hon döms till nio år i fängelse och blir en bricka i ett politiskt spel mellan USA och Ryssland. Ett fall som ska uppmärksammas världen runt, under ett pågående krig i Europa.

Dokumentären gjordes i Augusti 2022 av Karmen Kodia och ljuden är hämtade från Sveriges Radio, CNN, BBC, ESPN, NBC och Youtube.
2022-08-30
Länk till avsnitt

Dödsskjutningen på Emporia och debatten om gängvåldet ? P3 Nyheter Dokumentär

Mitt i fredagsrusningen den 19 augusti 2022 larmas polisen om en skottlossning på köpcentret Emporia i Malmö. En kvinna skadas allvarligt och en man dör. Dödsskjutningen eldar på en redan brinnande politisk debatt om gängkriminaliteten i Sverige.

Dokumentären gjordes 22 och 23 augusti 2022 av Matilda Rånge och Julia Fredriksson. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Expressen, Instagram, Twitter och TikTok.
2022-08-24
Länk till avsnitt

Upproret på Sri Lanka ? P3 Nyheter Dokumentär

Våren 2022 utbryter våldsamma demonstrationer på Sri Lanka. Det är slut på mat, bensin och mediciner och nu har befolkningen fått nog av sina politiker. Under tiden som följer ger sig hundratusentals människor ut på gatorna och när presidentpalatset stormas tvingas Sri Lankas högsta ledare i landsflykt.

Dokumentären gjordes i augusti 2022 av Joel Sund. Producent är Love Ahlstrand. Ljud har hämtats från BBC och Sveriges Radios arkiv.
2022-08-12
Länk till avsnitt

Roe vs Wade och den slopade aborträtten ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 24 juni 2022 förändras livet för USA:s kvinnor. Högsta domstolen har rivit upp den nationella aborträtten Roe vs Wade. Nu väntas hälften av alla delstater förbjuda abort. 27-åriga Peyton är förkrossad och aktivisten Pro-life Barbie jublar över beslutet. Samtidigt står en receptionist helt handfallen på en abortklinik i Arizona.

Dokumentären gjordes i juli 2022 av Effie Karabuda. Ljud är hämtade från Sveriges Radio, NBC, BBC, Channel 4, Tiktok, Twitter, The Daily, CNN, The Guardian och Youtube.
2022-07-11
Länk till avsnitt

Skottlossningen i Köpenhamn och den stoppade Harry Styles-konserten ? P3 Nyheter Dokumentär

En söndagskväll i juli 2022 bryter plötsligt panik ut i ett köpcenter i Köpenhamn. En kille med gevär skjuter mitt bland kunderna. Just den här söndagen är många tonåringar i köpcentret, på väg till en Harry Styles-konsert. Om du själv, eller någon i din närhet mår dåligt eller har psykisk ohälsa. Kan du vända dig till organisationen Minds jourtelefon, 08-34 70 65.

Dokumentären gjordes av Olivia Runsala i juli 2022. Producent: Simon Sarnecki. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, Danmarks radio, danska tv2, Ekstrabladet och norska VG.
2022-07-08
Länk till avsnitt

Boris Johnson, partygate och skandalen som fällde honom ? P3 Nyheter Dokumentär

I slutet av 2021 och början av 2022 haglar avslöjandena om att det ska ha festats på 10 Downing Street, Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons adress, mitt under rådande pandemi. Baksmällan blir tung för BoJo; hela hans karriär står på spel. I juli 2022 blossar en ny skandal upp som till slut blir droppen.

Arkivljuden är hämtade från Sveriges Radio, CNN, BBC, The Guardian, GB News, TikTok-kontot sugarcoatedsisters och YouTube-kontot jaackmaate. Dokumentären gjordes i slutet av januari 2022 av Sara Sundberg och Julia Fredriksson, med hjälp av Matilda Rånge. Dokumentären är uppdaterad i juli 2022 när Boris Johnson avgick.
2022-07-07
Länk till avsnitt

Jordbävningen i Afghanistan ? P3 Nyheter Dokumentär

En natt i juni 2022 skakas två afghanska provinser av en enorm jordbävning. Den når 6,1 på Richterskalan och över 1 000 människor dör. En ny humanitär katastrof drabbar ett land som redan befinner sig i djup kris, efter att talibanregimen tagit makten.

Dokumentären gjordes av Freshta Dost i juni 2022. Producent: Dennis JörnmarkLjud i dokumentären är hämtat från Sveriges Radio, SVT, BBC och Al Jazeera.
2022-07-06
Länk till avsnitt

Masskjutningen i Oslo ? P3 Nyheter Dokumentär

Natten till lördagen den 25 juni råder feststämning på Rosenkratz gate i centrala Oslo. Mängder av glada semesterfirare laddar inför morgonens Pridefirande. Men då tar en man plötsligt fram ett automatvapen och skjuter rakt in i folkhavet.

Dokumentären gjordes av Elsa Henriksdotter i juni 2022. Producent: Dennis JörnmarkResearch och intervjuer: Andres Kriisa, Lisa Nord, Ellen LundströmLjud i dokumentären är hämtat från Sveriges Radio, norska TV2, Aftonbladet TV, Reuters, Visit Oslo, ABP News, Wion news och CBS NEWS.
2022-07-01
Länk till avsnitt

Domen mot R Kelly och debatten om cancelkultur ? P3 Nyheter Dokumentär

I åratal har anklagelser om sexbrott på minderåriga riktats mot en av tidernas största rn'b-stjärnor R Kelly. Han har åtalats, friats och fortsatt producera musik. Sedan slår dokumentärserien "Surviving R Kelly" ner som en bomb och ändrar allt. Samtidigt växer en diskussion om musikkonsumtion och cancelkultur fram.

Dokumentären gjordes i maj och juni 2022 av Moa Lindstedt och Matilda Rånge.Ljud är hämtade från Sveriges Radio, AP, Black Entertainment Television, CBS, Inside Edition, Lifetime, NBC och Youtube.
2022-06-29
Länk till avsnitt

Flugsvamp 2.0 ? Sveriges största knarkhärva ? P3 Nyheter Dokumentär

2015 lanseras en ny svensk marknadsplats för knark på Darknet. En anonym användare skriver ett inlägg på Flashback: Ikväll släpps Flugsvamp 2.0 till allmänheten. Det är början på en av de största knarkhärvorna i Sverige.

Dokumentären gjordes i juni 2020 och uppdaterades i juli och augusti 2020. Ljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio, SVT och TV4. Dokumentären uppdaterades i juni 2022 efter domen i Svea Hovrätt. Dokumentären är gjord av Erik Glaad och Isabelle Swahn.Ansvarig utgivare: Louise Welander.
2022-06-22
Länk till avsnitt

De svenska skolattackerna ? P3 Nyheter Dokumentär

På mindre än 14 månader drabbas Sverige av fyra skolattacker. Flera av gärningsmännen har kopplingar till högerextremism och forskare ser ett mönster. Både polis och säkerhetspolis oroa sig för fler attacker.

Dokumentären gjordes i maj och juni 2022 av Love Ahlstrand.
2022-06-16
Länk till avsnitt

Sveriges väg till Nato ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 24 februari 2022 invaderar Ryssland Ukraina. Kriget utlöser en kedja av reaktioner och under några kaotiska månader kommer Sverige att helt lägga om den säkerhetspolitik som präglat landet i över 200 år.

Dokumentären gjordes i maj 2022 av Julia Fredriksson och Love Ahlstrand.Ljud är hämtade från Sveriges Radio, BBC, CNN, Radio Free Europe och Sky News.
2022-05-15
Länk till avsnitt

Anonymous och cyberkriget mot Ryssland ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 18 april 2022 trappas läget upp i Ukraina. Men bakom de militära striderna pågår ett undangömt krig, cyberkriget. Hackergruppen Anonymous har riktat in sig på en ny fiende, Rysslands president Vladimir Putin. Samtidigt sitter cyberkrigaren Maxim Moneta hemma hos sin svärmor i västra Ukraina och överbelastar ryska hemsidor.

Dokumentären gjordes i april 2022 av Effie Karabuda och Karmen Kodia.Arkivljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, CNN, CNBC, The Washington Post och Youtube.
2022-04-28
Länk till avsnitt

Rasmus Paludans koranbränningar och de våldsamma påskupploppen ? P3 Nyheter Dokumentär

Påsken 2022 planerar och genomför den dansk-svenske politikern, högerextremisten Rasmus Paludan, koranbränningar i olika städer i Sverige. Upploppen, som kommer att skaka landet, är snart ett faktum.

Dokumentären gjordes i april 2022 av Matilda Rånge, Dennis Jörnmark och Sara Sundberg.Arkivljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Rasmus Paludans Instagramkonto och Youtube.
2022-04-21
Länk till avsnitt

Attacken på Malmö latinskola ? P3 Nyheter Dokumentär

Måndagen den 23 mars dödas två kvinnliga lärare på en skola i Malmö. Den misstänkte gärningsmannen är elev på skolan. Det är den fjärde skolattacken i Sverige på drygt ett år.

Dokumentären är gjorde av Love Ahlstrand. Intervjuer är gjordes under mars 2022. Ljud i dokumentären har hämtats från Sveriges Radio och SVT.
2022-03-25
Länk till avsnitt

Gruvstriden i Kallak ? P3 Nyheter Dokumentär

I området Kallak utanför Jokkmokk vill gruvbolaget Beowulf Mining öppna en järnmalmsgruva. Bolaget lovar jobb och skatteintäkter, men många oroar sig för hur en gruva skulle påverka rennäringen och den lokala miljön. Konflikten kommer att dela samhället i Jokkmokk mellan dem som är för gruvan och dem som är emot.

Intervjuer är gjorde i januari, februari och mars 2022. Arkivljud är hämtade från SVT, SR och TV4.
2022-03-22
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P3 ID om Vladimir Putin

Det här är berättelsen om KGB-spionen som blev politiker, chef för FSB, premiärminister och president. Om hårdför politik, stark retorik och om att gå från relativt okänd till paria bland andra världsledare.

I programmet hörs Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Johanna Melén, SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg och Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare på Försvarshögskolan. Ljudklippen är hämtade från Sveriges Radio, CBS, BBC, RT, AP, Sky news. Avsnittet publicerades den 4 mars 2022.
2022-03-08
Länk till avsnitt

Krigsmotståndet i Ryssland och kritiken mot Putin ? P3 Nyheter Dokumentär

I Ryssland pyr ett motstånd mot kriget som landet för i Ukraina. Människor demonstrerar, men priset de riskerar att betala är högt. Och censuren i landet blir allt hårdare.

Arkivljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Deutsche Welle, Reuters och CNN. Dokumentären är gjort i början av mars 2022 av Julia Fredriksson och Sara Sundberg.
2022-03-04
Länk till avsnitt

Rysslands invasion av Ukraina ? P3 Nyheter Dokumentär

På morgonen den 24 februari 2022 blir det som världen befarat i veckor plötsligt verklighet Ryssland invaderar Ukraina. Det är en mörk dag i Europas historia och omvärlden reagerar starkt. Hela världens blickar är nu riktade mot Ukraina och Ryssland.

Arkivljuden är hämtade från Sveriges Radio, Reuters, CNN, Al Jazeera. Dokumentären gjordes på förmiddagen den 24 februari 2022 av Julia Fredriksson och Sara Sundberg.
2022-02-24
Länk till avsnitt

Övergreppen i Chicago Blackhawks och hockeyns me too ? P3 Nyheter dokumentär

Hösten 2021 berättar hockeyspelaren Kyle Beach om de sexuella övergrepp han utsatts för i NHL-klubben Chicago Blackhawks. Nyheten skakar om hockeyvärlden. Och det ska snart visa sig att Beach inte är ensam.

Dokumentären är gjord i december 2021 och i januari 2022. Producenter: Dennis Jörnmark och Sukran Kavak.Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, Viasats hockeypodd, ABC News, NBC News, Toronto City News, WEBZ Chicago, TSN, Yahoo Sports Podcast och Aftonbladet.Medverkande:Erik Grönberg, initiativtagare till #jagstårbakomdigCarl Larsson, hockeyspelare i Luleå HFViggo Nordström, hockeyspelare i Luleå HF
2022-02-09
Länk till avsnitt

Sextrakasserierna på Activision Blizzard ? P3 Nyheter Dokumentär

Sommaren 2021 skakas spelbranschen i grunden. Delstaten Kalifornien stämmer ett av världens största spelföretag, Activision Blizzard, som står bakom succéer som World of Warcraft och Diablo. Efter en två år lång utredning anklagas bolaget för sextrakasserier och allvarlig diskriminering av kvinnliga medarbetare. Samtidigt ser konkurrenten Microsoft en möjlighet att ta greppet om spelmarknaden.

Dokumentären är gjord av Effie Karabuda och färdigställdes i januari 2022.Producent: Simon SarneckiMedverkande:Megan, som egentligen heter något annat och jobbar på BlizzardMatilda Smedius, röstskådespelare i skjutarspelet OverwatchLillie Klefelt, Blizzard-fan och grundare av Female LegendsLjuden i dokumentären är hämtade från: CNBC, CBS, Asmongold och Moistcr1tikal på Twitch, MrBochChoi på Youtube, Activision Blizzards pressajt och Microsofts webbkonferens.
2022-01-20
Länk till avsnitt

Den försvunna tennisstjärnan Peng Shuai ? P3 Nyheter Dokumentär

I början av november 2021 publicerar en av världens främsta tennisspelare anklagelser om våldtäkt mot Kinas tidigare vice premiärminister på Weibo. Inlägget hinner delas flera miljoner gånger innan det raderas. Dagen efter slutar tennisstjärnan svara i telefon. Hennes sociala medier tystnar. Och nu frågar sig tennisfans, politiker och aktivister över hela världen en enda sak: Var är Peng Shuai?

Dokumentären gjordes i november 2021 av Karmen Kodia.Producent: Dennis Jörnmark. Slutmix: Josef Reinhold.Medverkande:Hanna Sahlberg, Kinakommentator på Sveriges RadioBjörn Djurberg, Kinakorrespondent på Sveriges RadioMaria Strandlund Tomsvik, kommentator på Discovery EurosportLjuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, Australian Open TV, Front Burner, Reuters, CNN, WTA, BBC, CBC, New China TV och The New York Times.
2021-12-23
Länk till avsnitt

Julkalenderkaoset och näthatet mot Bianca Ingrosso ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 27 oktober 2021 släpper Bianca Ingrossos sminkföretag en adventskalender full med smink. Förväntningarna är skyhöga, men när kunder blir besvikna på det som gömmer sig bakom luckorna, bildas två läger. De som hatar kalendern, och de som hatar på dem som kritiserar Bianca Ingrosso. Kommentarsfält fylls med hat och hot, och den kanske största uppståndelsen Sverige haft kring en influencer inleds.

Dokumentären gjordes i november 2021 av Johanna Heed.Producent: Dennis Jörnmark. Slutmix: Jan-Olof Leandersson.Medverkande:Margareta Grääs, youtuberLi Hjalmarsson, konsumentJulia Lundin, journalist på tidningen ResuméMikael Snabb, vd Caia cosmeticsLjuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, Expressen TV, Dagens Industri, Youtube, Instagram och poddarna The Daily Messiah och Ursäkta.P3 Nyheter dokumentär har sökt Bianca Ingrosso som valt att inte medverka.
2021-12-01
Länk till avsnitt

Magdalena Anderssons comeback och kaoset i riksdagen ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 29 november väljer riksdagen Magdalena Andersson till Sveriges statsminister för andra gången på mindre än en vecka. Dagarna mellan omröstningarna blir några av de mest kaotiska någonsin i Sveriges politiska historia.

Dokumentären är gjord i november 2021 av Erik Glaad. Producent är Love Ahlstrand.Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR och SVT.
2021-11-29
Länk till avsnitt

Barnmorskeupproret i Stockholm ? P3 Nyheter Dokumentär

Hösten 2021 händer något i Stockholms förlossningsvård. På flera sjukhus väljer stora grupper barnmorskor att säga upp sig och en enorm kris riskerar att drabba förlossningsvården. Bakom uppsägningarna ligger åratal av ilska och frustration över en arbetsmiljö som flera barnmorskor beskriver som katastrofal.

Dokumentären gjordes under november 2021 av Love Ahlstrand. Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR, SVT, TV4 och Expressen.
2021-11-26
Länk till avsnitt

Magdalena Anderssons väg mot makten ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 24 november 2021 väljs Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson till ny statsminister och blir därmed den första kvinnan på posten. Men vägen dit är snårig och kantas av svåra förhandlingar och komplicerade politiska uppgörelser, och kort efter att hon blir vald bryter kaos ut.

Dokumentären är gjord 2021 av Erik Glaad. Producent är Love Ahlstrand.Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR och SVT.
2021-11-24
Länk till avsnitt

Skolattacken i Eslöv ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 19 augusti 2021 går en 15-årig kille klädd i militärhjälm, skyddsväst och ansiktsmask in på en skola i Eslöv. Beväpnad med kniv har han planer på att döda så många som han kan, särskilt hbtq-personer och folk med invandrarbakgrund. Innan killen grips har en lärare skadats svårt. Utredningen visar att det länge varnats för killen och att amerikanska FBI fått upp ögonen för honom.

Dokumentären är gjord 2021 av Josefin Allstadius. Producent är Love Ahlstrand.Intervjuer gjordes under oktober och november. Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR och SVT.Vittnesmålen från läraren, polisen som var först på plats och från eleverna Ibbe och Ebba är hämtade från förhör i polisens förundersökningsprotokoll. Deras röster är inlästa av skådespelare. Ibbe och Ebba heter egentligen något annat. Intervjuerna med rektor Annelié Arvidsson och polisens utredningsledare Patrik Nyqvist gjordes av Anna Bubenko.
2021-11-11
Länk till avsnitt

De kriminella avhopparna ? P3 Nyheter Dokumentär

Skjutningarna och gängvåldet i Sverige ökar. Samtidigt söker sig allt fler personer till landets avhopparverksamheter och regeringen lovar stora satsningar. P3 Nyheter har följt kriminella avhoppare och granskat myndigheternas insatser.

Dokumentären färdigställdes den 28 oktober 2021, och gjordes av Johanna Heed. Producent är Love Ahlstrand. Intervjuerna är gjorda under hösten 2021. Ibrahims röst är utbytt och lästes in av Ahmet Yaraman.
2021-10-29
Länk till avsnitt

Dödsskjutningen av rapparen Einár ? P3 Nyheter Dokumentär

En sen torsdagskväll 21 oktober 2021 skjuts den 19-årige svenske rapparen Einár ihjäl i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm.

Dokumentären skildrar dödsskjutningen av rapparen Einár, hans liv och polisens utredning av händelsen. Dokumentären är gjord av Matilda Rånge och producerad av Jon Jordås 22 oktober 2021.
2021-10-22
Länk till avsnitt

Pilbågsattacken i Norge ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 13 oktober 2021 går en man till attack med pilbåge och stickvapen i den lilla staden Kongsberg i Norge. Polisen är snabbt på plats, men de tappar bort den misstänkte gärningsmannen som hinner mörda fem personer innan han blir gripen. Ett Norge i chock försöker förstå hur det här kunde ske, och varför.

Dokumentären är gjord 2021 av Jennie Sjöström Producent är Sara Sundberg Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR, Expressen och NRK.
2021-10-22
Länk till avsnitt

Kvinnorna som trotsar talibanerna ? P3 Nyheter Dokumentär

I augusti 2021 när Afghanistan faller i talibanernas händer, förlorar landets kvinnor nästan alla sina rättigheter. Kvinnor i olika delar av landet organiserar sig och gör motstånd mot talibanerna, men motståndet har sitt pris.

Dokumentären är gjord 2021 av Freshta Dost. Producent: Love Ahlstrand Medverkande: Najma Sadeqi- youtuber från Afghan Insider Zahra Mohammadi- Women's political participation movement Nadima- Instagramprofil Inläsning gjordes av Parastoo Saidi och Ida Lundqvist. Övriga ljud som hörs i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, BBC, DW, Afghan Insider och New York Times.
2021-10-15
Länk till avsnitt

Extremvädersommaren 2021 ? P3 Nyheter Dokumentär

Sommaren 2021 avlöser rapporterna om extremväder över hela världen varandra. Delar av Kina och Västeuropa drabbas av förödande översvämningar, i Kanada slås nya väderrekord och tusentals människor runtom i världen tvingas på flykt.

Dokumentären är gjord av Simon Sarnecki och färdigställdes i augusti 2021. Producent: Dennis Jörnmark Slutmix: Stina Fagerberg Medverkande: Marleen Erler, vittne till översvämningarna i Tyskland sommaren 2021 Martin Hedberg, meteorolog Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges radio, SVT, The Guardian, Reuters, CBC, Deutsche Welle och CNN.
2021-08-27
Länk till avsnitt

Så tog talibanerna makten i Afghanistan ? P3 Nyheter Dokumentär

I början av april 2021 meddelar USA:s president Joe Biden att USA ska avsluta sitt längsta krig någonsin i Afghanistan. Några månader senare tar talibanerna makten över landet.

Dokumentären är gjord av Isabelle Swahn och Dennis Jörnmark. Ljuden i podden kommer från Sveriges Radio, Reuters, CNN, BBC, Sky News och SVT. Dokumentären färdigställdes den 18 augusti 2021.
2021-08-18
Länk till avsnitt

Gamlestadsmordet ? P3 Nyheter Dokumentär

I maj 2020 skjuts 33-årige Leon ihjäl på öppen gata i Gamlestaden i Göteborg. 16 personer åtalas för inblandning i mordet och snart står det klart att dådet har kopplingar till en gängkonflikt som satt skräck i en hel stadsdel i nästan ett decennium.

Leon och Santa heter egentligen något annat. Den 29 juli dömdes tretton av de sexton åtalade i Göteborgs tingsrätt. Tolv dömdes för medhjälp till mordet på mannen vi kallat Leon och förberedelse till mord på hans bror och två kusiner till bröderna. En av de åtalade dömdes för stämpling till mord på den mördade mannens bror. Fyra av de åtalade dömdes till livstids fängelse. Tingsrätten ansåg att det inte gick att bevisa vem som faktiskt sköt mannen vi kallat Leon, och därför dömdes ingen för mord. Tre av de åtalade frikändes. Dokumentären gjordes i juni och juli 2021 av Elsa Henriksdotter. Producent: Dennis Jörnmark. Research: Elsa Henriksdotter och Thomas Björklund. I dokumentären medverkar: Terje Carlsson, frilansjournalist/reporter P4 Göteborg. Anna Bergkvist, polisens utredningsledare Arkivljuden i dokumentären är hämtade från SVT Nyheter Väst, Aftonbladet, TV4 och Sveriges Radio. Inläsningar: Hugo Hellman, Jonathan Berntsson, Daniel Ågren och Oscar Barragan. Slutmix: Henrik Henriksson.
2021-07-29
Länk till avsnitt

Yasin och kidnappningen ? P3 Nyheter Dokumentär

Hur en av Sveriges största rappare blev en del av ett av de mest omfattande målen mot organiserad brottslighet i Sverige, någonsin.

Dokumentären är producerad sommaren 2021 av: Carl-Johan Ulvenäs Medverkande: Diamant Salihu, journalist & författare Ted Esplund, projektledare vid polisens Nationella operativa avdelning. Ljudet i dokumentären är taget från: Sveriges Radio, Sveriges Television, Aftonbladet TV, Holländska polisen, YouTube-kontot: Roast live, Emelie bumbi och Hydra, Channel 4 News.
2021-07-14
Länk till avsnitt

Polismordet i Biskopsgården ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 30 juni skjuts en ung polisman till döds i Biskopsgården i Göteborg. Ett par dygn senare grips en misstänkt gärningsman men då har mordet redan skakat om poliskåren och hela samhället i grunden.

Den 17-åring som gripits misstänkt för mordet på polismannen i Biskopsgården nekar till brott. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för mord på söndagen den 4 juli. Dokumentären gjordes i juli 2021 under veckan efter polismordet i Biskopsgården av Dennis Jörnmark. Producent: Isabelle Swahn. Slutmix: Jan-Olof Leandersson. Ljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio, TV4, Göteborgs-Posten, SVT Nyheter Skåne och Expressen TV.
2021-07-12
Länk till avsnitt

Löfvens återkomst och striden om budgeten ? P3 Nyheter Dokumentär

Onsdagen den 7 juli 2021 får Sverige en ny statsminister. Eller ny och ny; det är Stefan Löfven som är tillbaka. Men redan innan han tillträtt är det skakigt. Det är bråk om budgeten, och Löfven har sagt att han kommer att avgå om hans budget inte röstas igenom.

Dokumentären skildrar när Stefan Löfven blev återvald som Sveriges statsminister och den stora utmaning som väntar honom till hösten. Arkivljuden är hämtade från Sveriges Radio och SVT, och dokumentären är gjord i juli 2021. Dokumentären är gjord av Sara Sundberg.
2021-07-08
Länk till avsnitt

De politiska vildarna och kampen om statsministerposten ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 21 juni kastas Sverige in i en unik politisk situation när statsminister Stefan Löfven, som första statsministern i svensk historia, fälls av riksdagen. I kampen om statsministerposten sitter helt plötsligt fyra riksdagsledamöter på de avgörande rösterna.

Dokumentären skildrar den politiska turbulens som pågått sedan misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven. En situation där partirebeller och politiska vildar i Sveriges riksdag har landets framtid i sina händer. Ljuden i dokumentären är från Sveriges Radio och SVT. Dokumentären är gjord av Erik Glaad i juli 2021.
2021-07-05
Länk till avsnitt

Mordet på Elin i Höör och debatten om mäns våld mot kvinnor

Den 30:e mars 2021 försvinner 18-åriga Elin från Höör och kort därefter hittas hon dödad. Mordet på Elin följs på bara tre veckor av ytterligare fyra mord på kvinnor och morden leder till en uppmärksammad debatt om mäns våld mot kvinnor.

Intervjuerna är gjorda i april och maj 2021. Övriga ljudklipp kommer från lokala P4 stationer, Ekots livesändningar, Expressen och Aftonbladet. Dokumentären färdigställdes den 16 juni 2021. Dokumentären är gjord av Esfar Ahmad och producerad av Sara Sundberg. Slutmixen gjordes av Tobias Carlsson.
2021-06-16
Länk till avsnitt

Operation Trojan Shield och FBI-fällan - P3 Nyheter Dokumentär

Den 7 juni 2021 slår poliser till över hela världen. Över 800 misstänkta grips, varav 155 personer med koppling till Sverige. Det visar sig att FBI gillrat en avlyssningsfälla och kunnat följa kriminella chattar i realtid.

Dokumentären skildrar det som hände i samband med och efter de omfattande polisinsatser och gripanden som skedde den 7 juni 2021. Dokumentären färdigställdes den 11 juni 2021. Ljuden i dokumentären är hämtade från SVT, Sveriges radio, Europols presskonferens, och Aftonbladet TV. Dokumentären är gjord av Johanna Heed och producerad av Dennis Jörnmark i juni 2021. Slutmixen gjordes av Jan-Olof Leandersson.
2021-06-11
Länk till avsnitt

Paradise Hotel och realityn bakom kameran - P3 Nyheter Dokumentär

Två kvinnor larmar om att de blivit utsatta för sexuella övergrepp under inspelningen av Paradise Hotel. Det ska snart visa sig att övergreppen inte var en engångshändelse. Ofredanden och tystnadskultur sägs ha präglat produktionen i åratal.

I dokumentären medverkar: Ellinor Svensson - Nöjesreporter på Expressen Charlotte Frisack Brodin - kammaråklagare Hillevi Ganetz - Genus- och medieforskare Mikael Hansson - Professor vid juridiska institutionen på Uppsala universitet Jessica Linnman - Kommunikationsdirektör på Discovery Networks Peter Mild - ordförande för tv-avdelningen på Scen & Film Camilla Skalleberg - Paradise Hotel-deltagare Alice Arvidsson - Paradise Hotel-deltagare Arvid Stenbäcken - Paradise Hotel-deltagare Theo Pokorny - Paradise Hotel-deltagare Erica Lindberg - Paradise Hotel-deltagare Övriga ljud som hörs i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, Expressen, Aftonbladet, SVT, podden Vi avslöjar allt och från Paradise Hotel som sänts på TV3, TV4 och Viaplay. Dokumentären är gjord av Andres Kriisa och Johanna Heed och producerad av Isabelle Swahn i maj 2021. Inläsning gjordes av Thomas Björklund. Slutmixen gjordes av Jan-Olof Leandersson.
2021-06-02
Länk till avsnitt

Free Britney-rörelsen och förmyndarskapet ? P3 Nyheter Dokumentär

Britneys Spears var mitt i sin popkarriär och paparazzis vakade över varje steg hon tog. Till slut får popstjärnan ett sammanbrott och får en förmyndare hennes pappa. Samtidigt växer en rörelse fram som kräver att Britney ska släppas fri.

I dokumentären medverkar: Augustine Roudrigez - Britneyfan Alex Letic - kulturjournalist på SVT Kia Svaetichin - kulturredaktör på svenska Yle Tove Lindgren - jurist och doktorand vid Stockholms universitet Övriga ljud som hörs i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, BBC, Billboard, Britneys gram, CBC, CBS, Cinémoi, CNN, Disney Channel, Entertainment Tonight, Fox, Hollywood Premieres, New York Times, NBC, Tiktok Dokumentären är gjord av Matilda Rånge och producerad av Isabelle Swahn i april 2021 och uppdaterad i september 2021. Slutmixen gjordes av Johanna Carell.
2021-04-27
Länk till avsnitt

Tusenmannamarschen och coronaförnekandet - P3 Nyheter Dokumentär

Den 6 mars 2021 samlas hundratals personer i Stockholm för att delta i en demonstration mot coronarestriktionerna. Det är en spretig folksamling, där vissa menar att coronapandemin är en konspiration. Samtidigt sköljer den tredje vågen av coronasmitta in över landet.

I dokumentären medverkar: Filip Sjöström - arrangör Jonathan Leman - researcher på tidskriften Expo Åsa Wikforss - professor i teoretisk filosofi Elinor - specialistsjuksköterska inom intensivvård Övriga ljud som hörs i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT Nyheter och nyhetsbyrån Reuters. Dokumentären är gjord av Erik Glad och Sara Sundberg i mars 2021. Slutmixen gjordes av Matilda Eriksson.
2021-04-01
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.