Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Nyheter Dokumentär

P3 Nyheter Dokumentär

Detta har hänt? Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3nyheterdokumentar

Avsnitt

Tyre Nichols och protesterna mot polisvåldet ? P3 Nyheter Dokumentär

29-årige Tyre Nichols misshandlas till döds vid ett polisingripande i Memphis, USA. Det blir startskottet för stora protester mot polisvåld.

Dokumentären är gjord i slutet av januari 2023. Ljuden i dokumentären är hämtade från CBS News, WREG News Channel 3, Washington Post, ABC News och Fox News.
2023-01-31
Länk till avsnitt

Våldsvågen i Stockholm ? P3 Nyheter Dokumentär

I början av 2023 skakas Stockholm av flera våldsdåd. 15 skjutningar, tre mord och 11 sprängningar på bara några veckor. Flera parallella konflikter pågår samtidigt i huvudstaden och hundratals poliser från landet kallas in för att hjälpa till.

Reporter är Viola Gad. Producent är Isabelle Swahn. Research av Hanna Nyberg. Dokumentären gjordes den 23 januari 2023. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio och SVT.
2023-01-23
Länk till avsnitt

Spionskandalerna och hotet mot Sveriges säkerhet ? P3 Nyheter Dokumentär

Två bröder misstänks ha sålt topphemliga uppgifter från Säpo och Försvarsmakten till Rysslands underrättelsetjänst GRU. Det är det största spionfallet i Sverige på över två decennier. Men bara några dagar innan rättegången drar igång grips ytterligare två misstänkta spioner i Stockholmsområdet.

Dokumentären gjordes i januari 2023 av Viola Gad. Producent: Isabelle Swahn. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, NRK och Svenska Dagbladets podd Dagens Story. I en tidigare version av dokumentären så förekommer en felaktig uppgift kring vilka brott storebrodern döms för. Storebrodern döms för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift.
2023-01-19
Länk till avsnitt

Mordet på Shinzo Abe och kopplingarna till Moonrörelsen ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 8 juli 2022 skjuts Japans förre detta premiärminister Shinzo Abe till döds mitt under ett kampanjtal. När mordet utreds avslöjas att den kontroversiella Moonrörelsen har mutat flera politiker i Japans styrande parti, LDP. Det blir början på en av de största politiska skandalerna i Japans moderna historia.

Dokumentären gjordes under november och december 2022 av Viola Gad. Producent: Isabelle Swahn. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, The Guardian, CNN, BBC, CCTN, CBS, Reuters, SABC, The Wall Street Journal, NHK, PBS, Wion, The Foreign correspondent club of Japan och Al Jazeera.
2023-01-05
Länk till avsnitt

Statskuppförsöket i Tyskland och alt-rightrörelsen ? P3 Nyheter Dokumentär

Den sjunde december 2022 slår 3 000 poliser till mot 130 olika platser i Tyskland. 25 personer grips i den största razzia som någonsin genomförts mot en misstänkt terrororganisation i Tysklands historia. Snart ska det visa sig att de misstänkta tillhör en högerextrem grupp som ska ha planerat att genomföra en våldsam statskupp för att störta den tyska demokratin.

Dokumentären gjordes i december 2022 av Jonas David och Esfar Ahmad. Producent: Dennis Jörnmark. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet, Die Spiegel, BILD, Deutsche Welle och Youtube.
2022-12-27
Länk till avsnitt

Mordet på 12-åriga Adriana ? P3 Nyheter Dokumentär

Natten till den 2 augusti 2020 skjuts en 12-åriga flicka till döds i Botkyrka söder om Stockholm. Hon råkar hamna mellan ett blodigt gängkrig och blir ett oskyldigt offer. Hösten 2022 åtalas tre personer för mordet på 12-åriga Adriana.

Dokumentären gjordes vintern 2022 av Karmen Kodia. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, Expressen och Youtube.  
2022-12-19
Länk till avsnitt

BTS: Från topplistorna till militären ? P3 Nyheter Dokumentär

Under de senaste tio åren har K-pop-bandet BTS blivit ett av världens mest populära band. Musiken har spridits över världen och bandet beräknas ha dragit in miljarder till Sydkoreas statskassa. Men i oktober 2022 kommer beskedet som förändrar allt.

Dokumentären är gjord i november 2022 av Jonas David. Producent: Moa Lindstedt. Ljuden är hämtade ifrån KBS, ABC 7, Sveriges radio, Deutsche Welle, GMA, Entertainment tonight, TNT, Bangtan TV, fankontot Thats Bangtan och BTS sociala medier.
2022-12-13
Länk till avsnitt

Protesterna mot snygghetsstudien: Forskningen som orsakade ramaskri ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 25 oktober publicerar Lunds universitet ett pressmeddelande om en ny studie som snabbt får rejäl spridning runt om i landet. Studien är gjord på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och i studien har bilder på 300 studenter från Lunds tekniska högskola bedömts. Men ingen student blev tillfrågad om att vara med. När studenterna, en efter en, upptäcker att de är de som är med i studien, börjar protesterna.

Dokumentären gjordes i november 2022 av Esfar Ahmad. Producent: Isabelle Swahn. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radios arkiv och SVT.
2022-11-30
Länk till avsnitt

Almedalsdådet: Mordet på Ing-Marie Wieselgren ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 6 juli 2022 sprider sig chock och panik över Donners Plats i centrala Visby när en kvinna attackeras med kniv mitt under den pågående Almedalsveckan. 33-årige Theodor Engström grips och det ska senare visa sig att han haft fler potentiella måltavlor. Sedan dokumentären spelades in har Theodor Engström dömts för mord och förberedelse till terroristbrott. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård.

Dokumentären gjordes i november 2022 av Annizeth Åberg och Julia Fredriksson. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet, TV4, Dagens Nyheter, Expressen och Youtube.
2022-11-08
Länk till avsnitt

Halloweenkatastrofen i Seoul ? P3 Nyheter Dokumentär

Den sista helgen i oktober 2022 förbereder sig Sydkoreas huvudstad Seoul för fest - efter flera år av coronarestriktioner är det äntligen dags att fira Halloween som vanligt igen. Men feststämningen förbyts till panik när mängder av människor trycks ihop i en trång gränd.

Dokumentären gjordes den 31 oktober 2022 av Sara Sundberg och Dennis Jörnmark. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, The National, Youtube, TVNZ, CBC Los Angeles, Arirang TV och CNN.
2022-10-31
Länk till avsnitt

De förbjudna abortpillren och rättegången mot Justyna Wydrzy?ska ? P3 Nyheter Dokumentär

Det senaste decenniet har det polska regeringspartiet Lag och rättvisa gång på gång skärpt abortlagarna. Många har protesterat och en av dom är aborträttsaktivisten Justyna Wydrzynska, som hamnat mitt i en historisk rättegång.

Dokumentären gjordes i oktober 2022 av Irma Eneroth. Producent: Dennis Jörnmark. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radios arkiv, SVT, Aftonbladet, The Guardian, Vice, NPR, Tagesschau och Twitter.
2022-10-28
Länk till avsnitt

Carlsen vs Niemann ? fuskbråket i schackvärlden ? P3 Nyheter Dokumentär

I september 2022 skakas schackvärlden av ett fuskbråk. Norges stolthet och världsmästaren Magnus Carlsen förlorar mot 19-årige Hans Niemann, en schackspelare med mycket lägre rank. Nu anklagas Niemann för fusk, och det sprids rubriker om AI-styrda analkulor. Underdogen Niemann väljer att stämma sin rival på en miljard kronor.

Dokumentären gjordes i oktober 2022 av Effie Karabuda. Ljuden är hämtade från Chess24, Saint Louis Chess Club, BBC, dokumentären The Prince of Chess och Youtube. 
2022-10-24
Länk till avsnitt

Ett år sedan dödsskjutningen av Einár ? P3 Nyheter Dokumentär

Ett år har gått sedan en av Sveriges största artister Nils Einár Grönberg sköts till döds, 19 år gammal. Även om Einár är död lever hans arv vidare. Men vad som egentligen hände den där kvällen är till stor del fortfarande oklart.

Dokumentären gjordes av Matilda Rånge vecka 42 2022. Intervjuerna med 5iftyy, Alvin Silow och Dilly D är gjorda av Vanja Hagberg och Moa Lindstedt. Producent är Isabelle Swahn. Ljudet kommer från Sveriges Radio, TV4 och Instagram.
2022-10-21
Länk till avsnitt

Svenskarna som strider i Ukraina ? P3 Nyheter Dokumentär

Att tränas för krig i Sverige i fredstid är en sak. Men det är något helt annat att ligga vid fronten i Ukraina och bli beskjuten med ryska soldater inom synhåll. Hör berättelserna från tre svenskar som valt att åka till kriget för att strida mot Ryssland.

Dokumentären gjordes av Malin Collin i oktober 2022. Producent var Sara Sundberg och Victoria Gaunitz har hjälpt till med research. Arkivljuden är hämtade från Sveriges Radio, BBC, CNN, Sky News och soldaten "Chris" Instagramkonto.
2022-10-14
Länk till avsnitt

Young Thug: Rapstjärnan och gängåtalet ? P3 Nyheter Dokumentär

I maj 2022 grips en av USA:s mest inflytelserika hiphopstjärnor, Young Thug, av polis. Han, tillsammans med 27 andra, misstänks för en lång rad gängrelaterade brott och riskerar långa fängelsestraff.

Dokumentären gjordes i september och oktober 2022.Arkivljuden kommer från HBO, tv-kanalen 11alive, radiokanalen Sirius XM, radiokanalen Power 105, youtubekanalen Vlad.tv, tv-kanalen WBSTV samt radiostationen WABE FM.
2022-10-07
Länk till avsnitt

Mahsa Jîna Amini och protesterna i Iran ? P3 Nyheter Dokumentär

22-åriga Mahsa Jîna Amini dör efter att ha gripits av den fruktade moralpolisen i Iran. Det leder till stora och våldsamma demonstrationer i landet, och protesterna sprider sig utomlands.

Ljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio, SVT, Reuters, ABC News, CNN, Twitter, TikTok, norska tv 2 och Radio France.Avsnittet gjordes i slutet av september 2022. Dokumentären är gjord av Hanna Nyberg. Producent var Isabelle Swahn.
2022-09-30
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P3 Dystopia ? "Abort - striden om livmodern"

P3 Nyheter Dokumentär tipsar denna vecka om P3 Dystopias avsnitt "Abort - striden om livmodern". Hör historien om kvinnorna som behövt och behöver göra osäkra, illegala aborter med livet som insats och om en framtid där aborträtten kan komma att kringskäras allt mer.

Podden hittar du i Sveriges Radio Play eller där poddar finns.
2022-09-26
Länk till avsnitt

Manustjuven som lurade bokbranschen ? P3 Nyheter Dokumentär

Under flera år härjar en bedragare i bokbranschen. En mystisk person som lyckas lura till sig hundratals ofärdiga bokmanus. I början av året greps en misstänkt person av FBI i New york, han riskerar upp till 20 års fängelse.

Dokumentären färdigställdes 21:a september 2022. Ljud har hämtats från Kulturnytt Sveriges radio, SVT Aktuellt, inlästa citat från Vulture magazine och rättsprotokoll.Reporter: Simon Sarnecki Producent: Isabelle Swahn
2022-09-23
Länk till avsnitt

Sverigedemokraterna: Från ytterkanten till finrummen ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 11 september 2022 står det klart Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti. Men hur blev partiet ingen ville prata med den avgörande faktorn när Sverige går mot maktskifte?

Dokumentären färdigställdes 16 september 2022. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter.Reporter: Annizeth Åberg Producent: Dennis Jörnmark
2022-09-20
Länk till avsnitt

Drottning Elizabeths död ? London Bridge is down ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 8 september 2022 nås världen av nyheten att Storbritanniens drottning Elizabeth II är sjuk. Senare samma dag dör drottningen och Storbritannien har förlorat den längst sittande monarken. Det blir starten på en ny era med kung Charles III.

Dokumentären är gjord den 9 september 2022, och uppdaterad den 19 september 2022.Ljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio, Reuters, BBC, TV4, ABC News, AP och TV-serien The Crown. Reporter är Ellen Algren och producent är Isabelle Swahn.
2022-09-19
Länk till avsnitt

Klimataktivisterna och motorvägsblockaderna ? P3 Nyheter Dokumentär

En grupp med klimataktivister blockerar motorvägar runt om i Stockholm och stoppar trafiken. När en ambulans på väg till sjukhus med en svårt sjuk patient fastnar i en av köerna dras frågan in i valrörelsen och en ilsken debatt bryter ut.

Dokumentären gjordes i september 2022 av Love Ahlstrand. Ljud har hämtats från Aftonbladet, Sveriges Television och Sveriges Radio.
2022-09-19
Länk till avsnitt

Fiskdöden och miljökatastrofen i floden Oder ? P3 Nyheter Dokumentär

Sommaren 2022 börjar stora mängder död fisk flyta upp längs floden Oders stränder i centrala Europa. Under veckorna som följer fiskas hundratals ton död fisk upp ur vattnen och myndigheterna börjar misstänkta att massdöden orsakats av ett utsläpp. Miljökatastrofen leder till diplomatisk konflikt mellan Polen och Tyskland och forskare oroar sig för att det kommer att ta åratal för ekosystemen att hämta sig.

Dokumentären gjordes i Augusti 2022 av Love Ahlstrand. Ljud har hämtats från Euronews, Sky News, The Guardian, BBC, Al Jazeera, DW News.
2022-09-05
Länk till avsnitt

Basketstjärnan Brittney Griner, cannabisoljan och fängelsedomen ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 17 februari 2022 grips basketstjärnan Brittney Griner på en flygplats i Moskva i Ryssland. Tullpersonalen hittar cannabisolja i hennes väska. Hon döms till nio år i fängelse och blir en bricka i ett politiskt spel mellan USA och Ryssland. Ett fall som ska uppmärksammas världen runt, under ett pågående krig i Europa.

Dokumentären gjordes i Augusti 2022 av Karmen Kodia och ljuden är hämtade från Sveriges Radio, CNN, BBC, ESPN, NBC och Youtube.
2022-08-30
Länk till avsnitt

Dödsskjutningen på Emporia och debatten om gängvåldet ? P3 Nyheter Dokumentär

Mitt i fredagsrusningen den 19 augusti 2022 larmas polisen om en skottlossning på köpcentret Emporia i Malmö. En kvinna skadas allvarligt och en man dör. Dödsskjutningen eldar på en redan brinnande politisk debatt om gängkriminaliteten i Sverige.

Dokumentären gjordes 22 och 23 augusti 2022 av Matilda Rånge och Julia Fredriksson. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Expressen, Instagram, Twitter och TikTok.
2022-08-24
Länk till avsnitt

Upproret på Sri Lanka ? P3 Nyheter Dokumentär

Våren 2022 utbryter våldsamma demonstrationer på Sri Lanka. Det är slut på mat, bensin och mediciner och nu har befolkningen fått nog av sina politiker. Under tiden som följer ger sig hundratusentals människor ut på gatorna och när presidentpalatset stormas tvingas Sri Lankas högsta ledare i landsflykt.

Dokumentären gjordes i augusti 2022 av Joel Sund. Producent är Love Ahlstrand. Ljud har hämtats från BBC och Sveriges Radios arkiv.
2022-08-12
Länk till avsnitt

Roe vs Wade och den slopade aborträtten ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 24 juni 2022 förändras livet för USA:s kvinnor. Högsta domstolen har rivit upp den nationella aborträtten Roe vs Wade. Nu väntas hälften av alla delstater förbjuda abort. 27-åriga Peyton är förkrossad och aktivisten Pro-life Barbie jublar över beslutet. Samtidigt står en receptionist helt handfallen på en abortklinik i Arizona.

Dokumentären gjordes i juli 2022 av Effie Karabuda. Ljud är hämtade från Sveriges Radio, NBC, BBC, Channel 4, Tiktok, Twitter, The Daily, CNN, The Guardian och Youtube.
2022-07-11
Länk till avsnitt

Skottlossningen i Köpenhamn och den stoppade Harry Styles-konserten ? P3 Nyheter Dokumentär

En söndagskväll i juli 2022 bryter plötsligt panik ut i ett köpcenter i Köpenhamn. En kille med gevär skjuter mitt bland kunderna. Just den här söndagen är många tonåringar i köpcentret, på väg till en Harry Styles-konsert. Om du själv, eller någon i din närhet mår dåligt eller har psykisk ohälsa. Kan du vända dig till organisationen Minds jourtelefon, 08-34 70 65.

Dokumentären gjordes av Olivia Runsala i juli 2022. Producent: Simon Sarnecki. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, Danmarks radio, danska tv2, Ekstrabladet och norska VG.
2022-07-08
Länk till avsnitt

Boris Johnson, partygate och skandalen som fällde honom ? P3 Nyheter Dokumentär

I slutet av 2021 och början av 2022 haglar avslöjandena om att det ska ha festats på 10 Downing Street, Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons adress, mitt under rådande pandemi. Baksmällan blir tung för BoJo; hela hans karriär står på spel. I juli 2022 blossar en ny skandal upp som till slut blir droppen.

Arkivljuden är hämtade från Sveriges Radio, CNN, BBC, The Guardian, GB News, TikTok-kontot sugarcoatedsisters och YouTube-kontot jaackmaate. Dokumentären gjordes i slutet av januari 2022 av Sara Sundberg och Julia Fredriksson, med hjälp av Matilda Rånge. Dokumentären är uppdaterad i juli 2022 när Boris Johnson avgick.
2022-07-07
Länk till avsnitt

Jordbävningen i Afghanistan ? P3 Nyheter Dokumentär

En natt i juni 2022 skakas två afghanska provinser av en enorm jordbävning. Den når 6,1 på Richterskalan och över 1 000 människor dör. En ny humanitär katastrof drabbar ett land som redan befinner sig i djup kris, efter att talibanregimen tagit makten.

Dokumentären gjordes av Freshta Dost i juni 2022. Producent: Dennis JörnmarkLjud i dokumentären är hämtat från Sveriges Radio, SVT, BBC och Al Jazeera.
2022-07-06
Länk till avsnitt

Masskjutningen i Oslo ? P3 Nyheter Dokumentär

Natten till lördagen den 25 juni råder feststämning på Rosenkratz gate i centrala Oslo. Mängder av glada semesterfirare laddar inför morgonens Pridefirande. Men då tar en man plötsligt fram ett automatvapen och skjuter rakt in i folkhavet.

Dokumentären gjordes av Elsa Henriksdotter i juni 2022. Producent: Dennis JörnmarkResearch och intervjuer: Andres Kriisa, Lisa Nord, Ellen LundströmLjud i dokumentären är hämtat från Sveriges Radio, norska TV2, Aftonbladet TV, Reuters, Visit Oslo, ABP News, Wion news och CBS NEWS.
2022-07-01
Länk till avsnitt

Domen mot R Kelly och debatten om cancelkultur ? P3 Nyheter Dokumentär

I åratal har anklagelser om sexbrott på minderåriga riktats mot en av tidernas största rn'b-stjärnor R Kelly. Han har åtalats, friats och fortsatt producera musik. Sedan slår dokumentärserien "Surviving R Kelly" ner som en bomb och ändrar allt. Samtidigt växer en diskussion om musikkonsumtion och cancelkultur fram.

Dokumentären gjordes i maj och juni 2022 av Moa Lindstedt och Matilda Rånge.Ljud är hämtade från Sveriges Radio, AP, Black Entertainment Television, CBS, Inside Edition, Lifetime, NBC och Youtube.
2022-06-29
Länk till avsnitt

Flugsvamp 2.0 ? Sveriges största knarkhärva ? P3 Nyheter Dokumentär

2015 lanseras en ny svensk marknadsplats för knark på Darknet. En anonym användare skriver ett inlägg på Flashback: Ikväll släpps Flugsvamp 2.0 till allmänheten. Det är början på en av de största knarkhärvorna i Sverige.

Dokumentären gjordes i juni 2020 och uppdaterades i juli och augusti 2020. Ljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio, SVT och TV4. Dokumentären uppdaterades i juni 2022 efter domen i Svea Hovrätt. Dokumentären är gjord av Erik Glaad och Isabelle Swahn.Ansvarig utgivare: Louise Welander.
2022-06-22
Länk till avsnitt

De svenska skolattackerna ? P3 Nyheter Dokumentär

På mindre än 14 månader drabbas Sverige av fyra skolattacker. Flera av gärningsmännen har kopplingar till högerextremism och forskare ser ett mönster. Både polis och säkerhetspolis oroa sig för fler attacker.

Dokumentären gjordes i maj och juni 2022 av Love Ahlstrand.
2022-06-16
Länk till avsnitt

Sveriges väg till Nato ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 24 februari 2022 invaderar Ryssland Ukraina. Kriget utlöser en kedja av reaktioner och under några kaotiska månader kommer Sverige att helt lägga om den säkerhetspolitik som präglat landet i över 200 år.

Dokumentären gjordes i maj 2022 av Julia Fredriksson och Love Ahlstrand.Ljud är hämtade från Sveriges Radio, BBC, CNN, Radio Free Europe och Sky News.
2022-05-15
Länk till avsnitt

Anonymous och cyberkriget mot Ryssland ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 18 april 2022 trappas läget upp i Ukraina. Men bakom de militära striderna pågår ett undangömt krig, cyberkriget. Hackergruppen Anonymous har riktat in sig på en ny fiende, Rysslands president Vladimir Putin. Samtidigt sitter cyberkrigaren Maxim Moneta hemma hos sin svärmor i västra Ukraina och överbelastar ryska hemsidor.

Dokumentären gjordes i april 2022 av Effie Karabuda och Karmen Kodia.Arkivljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, CNN, CNBC, The Washington Post och Youtube.
2022-04-28
Länk till avsnitt

Rasmus Paludans koranbränningar och de våldsamma påskupploppen ? P3 Nyheter Dokumentär

Påsken 2022 planerar och genomför den dansk-svenske politikern, högerextremisten Rasmus Paludan, koranbränningar i olika städer i Sverige. Upploppen, som kommer att skaka landet, är snart ett faktum.

Dokumentären gjordes i april 2022 av Matilda Rånge, Dennis Jörnmark och Sara Sundberg.Arkivljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Rasmus Paludans Instagramkonto och Youtube.
2022-04-21
Länk till avsnitt

Attacken på Malmö latinskola ? P3 Nyheter Dokumentär

Måndagen den 23 mars dödas två kvinnliga lärare på en skola i Malmö. Den misstänkte gärningsmannen är elev på skolan. Det är den fjärde skolattacken i Sverige på drygt ett år.

Dokumentären är gjorde av Love Ahlstrand. Intervjuer är gjordes under mars 2022. Ljud i dokumentären har hämtats från Sveriges Radio och SVT.
2022-03-25
Länk till avsnitt

Gruvstriden i Kallak ? P3 Nyheter Dokumentär

I området Kallak utanför Jokkmokk vill gruvbolaget Beowulf Mining öppna en järnmalmsgruva. Bolaget lovar jobb och skatteintäkter, men många oroar sig för hur en gruva skulle påverka rennäringen och den lokala miljön. Konflikten kommer att dela samhället i Jokkmokk mellan dem som är för gruvan och dem som är emot.

Intervjuer är gjorde i januari, februari och mars 2022. Arkivljud är hämtade från SVT, SR och TV4.
2022-03-22
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P3 ID om Vladimir Putin

Det här är berättelsen om KGB-spionen som blev politiker, chef för FSB, premiärminister och president. Om hårdför politik, stark retorik och om att gå från relativt okänd till paria bland andra världsledare.

I programmet hörs Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Johanna Melén, SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg och Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare på Försvarshögskolan. Ljudklippen är hämtade från Sveriges Radio, CBS, BBC, RT, AP, Sky news. Avsnittet publicerades den 4 mars 2022.
2022-03-08
Länk till avsnitt

Krigsmotståndet i Ryssland och kritiken mot Putin ? P3 Nyheter Dokumentär

I Ryssland pyr ett motstånd mot kriget som landet för i Ukraina. Människor demonstrerar, men priset de riskerar att betala är högt. Och censuren i landet blir allt hårdare.

Arkivljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Deutsche Welle, Reuters och CNN. Dokumentären är gjort i början av mars 2022 av Julia Fredriksson och Sara Sundberg.
2022-03-04
Länk till avsnitt

Rysslands invasion av Ukraina ? P3 Nyheter Dokumentär

På morgonen den 24 februari 2022 blir det som världen befarat i veckor plötsligt verklighet Ryssland invaderar Ukraina. Det är en mörk dag i Europas historia och omvärlden reagerar starkt. Hela världens blickar är nu riktade mot Ukraina och Ryssland.

Arkivljuden är hämtade från Sveriges Radio, Reuters, CNN, Al Jazeera. Dokumentären gjordes på förmiddagen den 24 februari 2022 av Julia Fredriksson och Sara Sundberg.
2022-02-24
Länk till avsnitt

Övergreppen i Chicago Blackhawks och hockeyns me too ? P3 Nyheter dokumentär

Hösten 2021 berättar hockeyspelaren Kyle Beach om de sexuella övergrepp han utsatts för i NHL-klubben Chicago Blackhawks. Nyheten skakar om hockeyvärlden. Och det ska snart visa sig att Beach inte är ensam.

Dokumentären är gjord i december 2021 och i januari 2022. Producenter: Dennis Jörnmark och Sukran Kavak.Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, Viasats hockeypodd, ABC News, NBC News, Toronto City News, WEBZ Chicago, TSN, Yahoo Sports Podcast och Aftonbladet.Medverkande:Erik Grönberg, initiativtagare till #jagstårbakomdigCarl Larsson, hockeyspelare i Luleå HFViggo Nordström, hockeyspelare i Luleå HF
2022-02-09
Länk till avsnitt

Sextrakasserierna på Activision Blizzard ? P3 Nyheter Dokumentär

Sommaren 2021 skakas spelbranschen i grunden. Delstaten Kalifornien stämmer ett av världens största spelföretag, Activision Blizzard, som står bakom succéer som World of Warcraft och Diablo. Efter en två år lång utredning anklagas bolaget för sextrakasserier och allvarlig diskriminering av kvinnliga medarbetare. Samtidigt ser konkurrenten Microsoft en möjlighet att ta greppet om spelmarknaden.

Dokumentären är gjord av Effie Karabuda och färdigställdes i januari 2022.Producent: Simon SarneckiMedverkande:Megan, som egentligen heter något annat och jobbar på BlizzardMatilda Smedius, röstskådespelare i skjutarspelet OverwatchLillie Klefelt, Blizzard-fan och grundare av Female LegendsLjuden i dokumentären är hämtade från: CNBC, CBS, Asmongold och Moistcr1tikal på Twitch, MrBochChoi på Youtube, Activision Blizzards pressajt och Microsofts webbkonferens.
2022-01-20
Länk till avsnitt

Den försvunna tennisstjärnan Peng Shuai ? P3 Nyheter Dokumentär

I början av november 2021 publicerar en av världens främsta tennisspelare anklagelser om våldtäkt mot Kinas tidigare vice premiärminister på Weibo. Inlägget hinner delas flera miljoner gånger innan det raderas. Dagen efter slutar tennisstjärnan svara i telefon. Hennes sociala medier tystnar. Och nu frågar sig tennisfans, politiker och aktivister över hela världen en enda sak: Var är Peng Shuai?

Dokumentären gjordes i november 2021 av Karmen Kodia.Producent: Dennis Jörnmark. Slutmix: Josef Reinhold.Medverkande:Hanna Sahlberg, Kinakommentator på Sveriges RadioBjörn Djurberg, Kinakorrespondent på Sveriges RadioMaria Strandlund Tomsvik, kommentator på Discovery EurosportLjuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, Australian Open TV, Front Burner, Reuters, CNN, WTA, BBC, CBC, New China TV och The New York Times.
2021-12-23
Länk till avsnitt

Julkalenderkaoset och näthatet mot Bianca Ingrosso ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 27 oktober 2021 släpper Bianca Ingrossos sminkföretag en adventskalender full med smink. Förväntningarna är skyhöga, men när kunder blir besvikna på det som gömmer sig bakom luckorna, bildas två läger. De som hatar kalendern, och de som hatar på dem som kritiserar Bianca Ingrosso. Kommentarsfält fylls med hat och hot, och den kanske största uppståndelsen Sverige haft kring en influencer inleds.

Dokumentären gjordes i november 2021 av Johanna Heed.Producent: Dennis Jörnmark. Slutmix: Jan-Olof Leandersson.Medverkande:Margareta Grääs, youtuberLi Hjalmarsson, konsumentJulia Lundin, journalist på tidningen ResuméMikael Snabb, vd Caia cosmeticsLjuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, Expressen TV, Dagens Industri, Youtube, Instagram och poddarna The Daily Messiah och Ursäkta.P3 Nyheter dokumentär har sökt Bianca Ingrosso som valt att inte medverka.
2021-12-01
Länk till avsnitt

Magdalena Anderssons comeback och kaoset i riksdagen ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 29 november väljer riksdagen Magdalena Andersson till Sveriges statsminister för andra gången på mindre än en vecka. Dagarna mellan omröstningarna blir några av de mest kaotiska någonsin i Sveriges politiska historia.

Dokumentären är gjord i november 2021 av Erik Glaad. Producent är Love Ahlstrand.Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR och SVT.
2021-11-29
Länk till avsnitt

Barnmorskeupproret i Stockholm ? P3 Nyheter Dokumentär

Hösten 2021 händer något i Stockholms förlossningsvård. På flera sjukhus väljer stora grupper barnmorskor att säga upp sig och en enorm kris riskerar att drabba förlossningsvården. Bakom uppsägningarna ligger åratal av ilska och frustration över en arbetsmiljö som flera barnmorskor beskriver som katastrofal.

Dokumentären gjordes under november 2021 av Love Ahlstrand. Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR, SVT, TV4 och Expressen.
2021-11-26
Länk till avsnitt

Magdalena Anderssons väg mot makten ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 24 november 2021 väljs Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson till ny statsminister och blir därmed den första kvinnan på posten. Men vägen dit är snårig och kantas av svåra förhandlingar och komplicerade politiska uppgörelser, och kort efter att hon blir vald bryter kaos ut.

Dokumentären är gjord 2021 av Erik Glaad. Producent är Love Ahlstrand.Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR och SVT.
2021-11-24
Länk till avsnitt

Skolattacken i Eslöv ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 19 augusti 2021 går en 15-årig kille klädd i militärhjälm, skyddsväst och ansiktsmask in på en skola i Eslöv. Beväpnad med kniv har han planer på att döda så många som han kan, särskilt hbtq-personer och folk med invandrarbakgrund. Innan killen grips har en lärare skadats svårt. Utredningen visar att det länge varnats för killen och att amerikanska FBI fått upp ögonen för honom.

Dokumentären är gjord 2021 av Josefin Allstadius. Producent är Love Ahlstrand.Intervjuer gjordes under oktober och november. Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR och SVT.Vittnesmålen från läraren, polisen som var först på plats och från eleverna Ibbe och Ebba är hämtade från förhör i polisens förundersökningsprotokoll. Deras röster är inlästa av skådespelare. Ibbe och Ebba heter egentligen något annat. Intervjuerna med rektor Annelié Arvidsson och polisens utredningsledare Patrik Nyqvist gjordes av Anna Bubenko.
2021-11-11
Länk till avsnitt

De kriminella avhopparna ? P3 Nyheter Dokumentär

Skjutningarna och gängvåldet i Sverige ökar. Samtidigt söker sig allt fler personer till landets avhopparverksamheter och regeringen lovar stora satsningar. P3 Nyheter har följt kriminella avhoppare och granskat myndigheternas insatser.

Dokumentären färdigställdes den 28 oktober 2021, och gjordes av Johanna Heed. Producent är Love Ahlstrand. Intervjuerna är gjorda under hösten 2021. Ibrahims röst är utbytt och lästes in av Ahmet Yaraman.
2021-10-29
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.