Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Nyheter Dokumentär

P3 Nyheter Dokumentär

Detta har hänt? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3nyheterdokumentar

Avsnitt

Taximordet i Hjälstaviken ? P3 Nyheter Dokumentär

En fredagkväll i mars 2023 försvinner en 26-årig taxichaufför spårlöst utanför Enköping. Några dagar senare hittas taxibilen i Hjälstavikens naturreservat. Polisen misstänker tidigt några ungdomar som ska ha varit i området den kvällen, och efter att mannen hittas hängd i ett träd grips fem tonåringar misstänka för mord.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes av Matilda Skarehag och Viola Gad i november 2023. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, Expressen och Aftonbladet.

2023-11-29
Länk till avsnitt

Splittringen inom Open AI och kuppen mot Sam Altman ? P3 Nyheter Dokumentär

Utan någon förvarning blir ansiktet utåt för AI, Sam Altman, kickad som vd för Open AI. Styrelsen menar att han inte varit transparent i sin kommunikation. Nu avslöjas en spricka inom bolaget mellan de som ser tekniken som ett hot vs en möjlighet. Hela personalen hotar med att avgå i vad som kan vara AI-världens största kris någonsin.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i november 2023 av Effie Karabuda och Karmen Kodia. Ljuden är hämtade från Youtube, TikTok, CNN, CBS, CNBC, Yahoo Finance, Bloomberg, Kron 4, Firstpost, BBC, The Guardian, Channel 4 och Cnet.

2023-11-23
Länk till avsnitt

Jakten på Tupacs mördare ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 7 september 1996 skjuts rapparen Tupac Shakur till döds. 27 år senare är mordet på en av de mest inflytelserika artisterna någonsin fortfarande olöst. I september 2023 grips en före detta gängledare för mordet efter att han börjat prata om sin egen inblandning i mordet på världsstjärnan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes hösten 2023 av Karmen Kodia och Viola Gad. Ljuden är hämtade från News Nation, NBC News, CBS News, ABC News, MTV News, Vlad TV, Dokumentären Death Row Chronicles på Amazon Prime, KTNV Channel 13 Las Vegas, TMZ och BBC News.

2023-11-21
Länk till avsnitt

Fallet Ahmed Samsam ? Spion eller terrorist? ? P3 Nyheter Dokumentär

Den danska medborgaren Ahmed Samsam döms 2018 till åtta års fängelse för att ha krigat med IS i Syrien. Men han hävdar själv att resorna gjorts på uppdrag av den danska underrättelsetjänsten, och att han blivit utsatt för ett justitiemord.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i November 2023 av Viola Gad. Mixad av Karmen Kodia. Producent var Caroline Kernen. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, DR, Euronews, The Telegraph, The Wall Street Journal och Al Jeezera.

2023-11-08
Länk till avsnitt

Terrordådet mot svenska fotbollsfansen i Bryssel ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 16 oktober samlas hundratals svenska fotbollsfans på nationalarenan i Bryssel för att stötta svenska landslaget i deras sista EM-kvalmatch. Stämningen är än så länge god, men bara några kilometer bort har en man gått till skjutit med automatvapen mot svenska supportrar. Två personer dör och när nyheten når läktarna sprider sig oron. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot och ingen vet ännu om det är en koordinerad attack.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes av Linnea Beijer och Viola Gad den 17 oktober 2023. Producent var Caroline Kernen. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, AP och Aftonbladet.

2023-10-17
Länk till avsnitt

Hamas attack mot Israel och festivalmassakern ? P3 Nyheter Dokumentär

I gryningen den 7 oktober slår den terrorstämplade gruppen Hamas till i en koordinerad attack mot Israel. Milismän tar över gränsstationer, flyger in med motorstyrda paragliders, skjuter flera tusen raketer mot israeliska städer och dödar minst 260 personer i en massaker på musikfestivalen Supernova som pågår i Negev-öknen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes av Karmen Kodia och Viola Gad den 9 oktober 2023. Producent var Caroline Kernen. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT,  Sky News, BBC, Al Jazeera, Reuters, The Daily Mail, The Wall Street Journal, The Guardian och NBC News.

2023-10-09
Länk till avsnitt

Hämndspiralen och gängens nya offer ? P3 Nyheter Dokumentär

Ett misstänkt mord på en 60-årig kvinna, mamma till en gängkriminell, utlöser en våldsvåg i Stockholm och Uppsala. Nyhetsflashar om dödsskjutningar avlöser varandra i en misstänkt hämndspiral inom gänget Foxtrot. I vad som beskrivs som det värsta våldet sedan 1945 blir anhöriga måltavlor och både förövare och offer är yngre än någonsin.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes av Linnéa Beijer och Viola Gad i september 2023. Producent var Caroline Kernen. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT och TV4.

2023-09-21
Länk till avsnitt

Football leaks och rättegången mot Rui Pinto ? P3 Nyheter Dokumentär

Hösten 2015 börjar det läcka dokument från alla håll i fotbollsvärlden. Läckan avslöjar bland annat att Cristiano Ronaldo undvikit att betala skatt när han spelade i Real Madrid och att laget Manchester City brutit mot UEFAS regelverk. Läckan på över 80 miljoner dokument publiceras på en hemsida som drivs av en portugisisk kille i 30-årsåldern. Nu början jakten för att hitta och ställa killen som kallar sig själv för visselblåsare inför rätta.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i september 2023 av Viola Gad. Producent var Kajsa Linderoth. Ljuden är hämtade från Den danska dokumentären ?Det fula spelet bakom fotbollsläckan?, ABC News, Arirang News, Euronews, BBC, NBC News, The Independent, NPR, Sky News, EUR aktiv, UEFA, NDR och UK Mail.

2023-09-12
Länk till avsnitt

Lerkaoset på Burning Man ? P3 Nyheter Dokumentär

I slutet av sommaren 2023 samlas 70 000 människor i Nevadaöknen för att dansa och leva ut på festivalen Burning Man. Men efter ett kraftigt regnoväder förvandlas den torra marken till en enorm gyttjepöl och besökarna är strandade. Det sprids rykten om ebolautbrott och orgier i leran.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i september 2023 av Effie Karabuda. Research av Karmen Kodia. Producent var Caroline Kernen. Ljuden är hämtade från Tiktok, Instagram, Youtube, ABC News, NBC News, CNN och Burning Mans hemsida.

2023-09-08
Länk till avsnitt

Sjuksköterskan Lucy Letby och bebismorden ? P3 Nyheter Dokumentär

Under 2015 och 2016 insjuknar och dör flera nyfödda bebisar på ett sjukhus i Chester, England. Snart börjar läkarna på neonatalavdelningen misstänka att en sjuksköterska som alltid jobbar nattskiften har något med dödsfallen att göra. Det ska bli början på av en av dom största polisutredningarna av seriemord i Storbritanniens historia.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i augusti 2023 av Viola Gad och Karmen Kodia. Producent var Caroline Kernen. Ljuden är hämtade från BBC, ITVX, The Mail+ podd The Lucy Letby Trials, Sky News och Channel 4. Vi vill varna för att dokumentären innehåller beskrivningar av våld mot spädbarn.

2023-09-01
Länk till avsnitt

Dödsbränderna på Hawaii ? P3 Nyheter Dokumentär

Det är början av augusti och ovanligt torrt på ön Maui i delstaten Hawaii. En storm drar in över ön och orsakar strömavbrott. Samtidigt börjar det brinna i det torra gräset. Elden rör sig snabbt ner mot staden och många av dom boende nås inte av evakueringsmeddelanden förrän det är för sent.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären är gjord av Viola Gad och färdigställdes den 18 augusti 2023. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, NBC News, Hawaii News Now, ABC News, NewsNation, The Weather channel, KITV,  Good Morning America och CBS.

2023-08-18
Länk till avsnitt

Ponzibedrägeriet Kambua ? P3 Nyheter Dokumentär

Kambua International erbjuder sina investerare en garanterad avkastning på 25 procent per år. Med sig har de några av Sveriges mest kända idrottsprofiler; Tomas Brolin, J-O Waldner och Frank Andersson. Men det ska visa sig att företaget med dess charmige vd misstänks ligga bakom ett stort ponzibedrägeri där avkastningen som betalas ut egentligen bara är nya investerares pengar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ponzibedrägeriet Kambua är en P3 Nyheter dokumentär av Viola Gad. Dokumentären gjordes i juni 2023 och uppdaterades den 11 juli. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, Aftonbladet och programmet Aktiesnack med börspuls.

2023-07-11
Länk till avsnitt

Wagnerupproret i Ryssland ? P3 Nyheter Dokumentär

En kväll i juni lämnar den ökända ryska Wagnergruppen plötsligt fronten i Ukraina och marscherar mot Moskva. Den privata arméns ledare Jevgenij Prigozjin har i månader uttryckt sitt missnöje mot den ryska militärledningen. Hotet mot Rysslands president Vladimir Putin växer sig allt starkare. Men bara 20 mil utanför Moskva blåser Prigozjin av upproret.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes den 26 och 27 juni 2023 av Viola Gad, Julia Fredriksson och Hanna Nyberg. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Reuters, TV4, ABC News, CBS News, NBC News och CNN. Dokumentären har uppdaterats den 24 augusti 2023.

2023-06-27
Länk till avsnitt

Svältsekten i Kenya ? P3 Nyheter Dokumentär

Hundratals döda kroppar hittas i Shakaholaskogen i sydöstra Kenya. Snart uppdagas det att det är medlemmar i Good News International Church, en frikyrka ledd av den kontroversielle och självutnämnde pastorn Paul MacKenzie. Medlemmarna misstänks nu ha uppmanats att svälta sig själva till döds.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i juni 2023 av Linnéa Beijer. Producent var Kajsa Linderoth. Inläst av Viola Gad. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, South China Morning Post, NTV Kenya , BBC News, Youtube-kanalen End Times Breaking och The Star Kenya.

2023-06-23
Länk till avsnitt

Qatargate ? korruptionshärvan som skakar EU-parlamentet ? P3 Nyheter Dokumentär

Under en razzia i Bryssel beslagtar den belgiska polisen över 1,5 miljoner euro i kontakter. Pengarna hittas i resväskor och påsar hemma hos flera högt uppsatta EU-politiker, bland annat hos EU-parlamentets vice talman Eva Kaili. Fyra personer häktas snart misstänkta i en härva kring organiserad brottslighet och korruption. Och Qatar och Marocko misstänks ligga bakom det hela.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i maj och juni 2023 av Viola Gad. Producenter: Dennis Jörnmark och Kajsa Linderoth. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, iTVX. Euronews, Das Erste, France 24, TV4, BBC, Ted Talk och Virgin Limited.

2023-06-16
Länk till avsnitt

Dödsskjutningen i Farsta ? P3 Nyheter Dokumentär

Det är lördag kväll i Farsta centrum. Luften är varm och det känns som högsommar trots att det bara är början på juni. På torget vid tunnelbanestationen njuter folk av det vackra vädret. Då bryter automatvapeneld ut. Det blir kulmen av ännu en våldsam helg i Stockholm.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes av Viola Gad, Hanna Nyberg och Kajsa Linderoth. Producent: Dennis Jörnmark. Dokumentären gjordes och färdigställdes på måndagen den 12 juni 2023. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT och TV4.

2023-06-12
Länk till avsnitt

Ed Sheeran och plagiatfallen ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 25 april 2023 kliver Ed Sheeran in i en rättssal i New York för att bevisa att han inte stulit från Marvin Gaye i sin monsterhit Thinking out loud. Och det är inte första gången anklagelser av den här karaktären riktas mot den brittiske världsstjärnan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären är gjord i maj 2023 av Natasha Azarmi. Producent: Dennis Jörnmark. Ljuden är hämtade från Youtube, USA Today, CBS, ABC News, The Associated Press, CNN, BBC News, NBC New York, Entertainment Tonight, Fox 26 Houston, SiriusXM, The Howard Stern Show och Ed Sheerans sociala medier.

2023-06-08
Länk till avsnitt

Familjerna i gängvåldets skugga ? P3 Nyheter Dokumentär

De senaste åren har Sverige haft flest dödsskjutningar per capita i Europa. Många unga som dras in i gängkonflikterna föds och växer upp i något av de över 60 områden som polisen definierar som utsatta. Det är stadsdelar där många är fattiga och där arbetslösheten är hög men också där fördomar och rasism präglar vardagen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären är gjord våren 2023 av Esfar Ahmad, Freshta Dost, Linnea Beijer. Inläst av Viola Gad. Producent: Dennis Jörnmark. Dokumentären är mixad av Karmen Kodia. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio och SVT.

2023-05-26
Länk till avsnitt

Mordet på 8-årige Tintin och debatten om föräldrars rätt till sina barn ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 8 januari 2023 hittas en 8-årig pojke död i en lägenhet i Luleå. Pojkens pappa grips och misstänks för mordet. Under en lång tid har pojken stått i mitten av en infekterad vårdnadstvist. Fallet väcker en stor debatt och på flera platser i Sverige hålls manifestationer där lagändring krävs för att skydda barn mot potentiellt farliga föräldrar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Du har lyssnat på en P3 Nyheter dokumentär om Mordet på 8-årige Tintin ? och debatten om föräldrars rätt till sina barn, med Viola Gad. Dokumentären gjordes våren 2023 av Dinah Ahl och producenten var Karmen Kodia och Isabelle Swahn. Zanna Nordberg har läst in citatet och ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4 och Expressen.

2023-05-10
Länk till avsnitt

Mordet på mamman i Göteborg och debatten om romsk hederskultur ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 30 juli 2022 kör en bil på en fembarnsmamma och hennes pojkvän på Hisingen i Göteborg. I bilen sitter hennes två söner. Mamman dör av sina skador och snart blossar en debatt om hederskultur upp.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes av Linnéa Beijer och Viola Gad i maj 2023 och uppdateras i september 2023. Producent var Isabelle Swahn. Anton Lundholm har läst in storebrorsans röst. Julia Fredriksson, Robin Andersson och Lana Zand har läst in övriga röster. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio och Göteborgsposten.

2023-05-05
Länk till avsnitt

Israels stormning av al-Aqsamoskén och protesterna mot domstolsreformen ? P3 Nyheter Dokumentär

En natt i april 2023 stormar israelisk polis in i en av de heligaste platserna för muslimer, al-Aqsamoskén på Tempelberget i Jerusalem. Det utlöser en våldsspiral med raketattacker och terrordåd. Samtidigt protesterar hundratusentals israeler mot en domstolsreform som Israels högerextrema regering vill driva igenom i Knesset.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i april 2023 av Viola Gad och Caroline Kernen. Producent: Isabelle Swahn. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, CNN, NBC News, ABC News, Sky News, Global News, Al Jeezera, NPR och AP. 

2023-04-21
Länk till avsnitt

Tiktok-förbudet som hotar den kinesiska techgiganten ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 23 mars 2023 förhörs Tiktoks vd i den amerikanska kongressen. Den kinesiska appen utsätts för hård press och riskerar att förbjudas i hela USA. Politikerna oroar sig för att Tiktok kan spionera på 150 miljoner amerikanska användare. Samtidigt hånas både republikaner och demokrater av många unga, som tycker att Washingtons makthavare beter sig som boomers.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes av Effie Karabuda i mars och april 2023. Ljuden är hämtade från C-Span, ABC News, Bloomberg-podden Foundering, New York Times-podden Hard Fork, CNBC, Forbes, CBC, BBC, SVT, Sveriges Radio, Youtube och Tiktok.

2023-04-05
Länk till avsnitt

Sopstrejken och protesterna mot pensionsreformen i Frankrike ? P3 Nyheter Dokumentär

Frankrikes president Emmanuel Macron tar ett djärvt beslut - istället för att låta parlamentet rösta använder han en exekutiv order för att få igenom en omstridd pensionsreform som ska höja pensionsåldern från 62 till 64 år. Det utlyser de största protesterna i Frankrike på över 30 år. Hela landet lamslås och sopbergen i Paris växer.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes av Irma Eneroth och Viola Gad i slutet av mars 2023. Producent är Isabelle Swahn. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, Aftonbladet, The Guardian, BBC, The New York Times, Le Parisien, AFP, Al Jazeera, ABC News och CNN.

2023-03-31
Länk till avsnitt

Fallet Tove ? försvinnandet och mordet i Vetlanda ? P3 Nyheter Dokumentär

Natten mellan den 15 och 16 oktober 2022 försvinner 21-åriga Tove spårlöst efter en utekväll i Vetlanda. Polisen och Missing people finkammar hela Vetlanda i sökandet efter henne och två veckor senare hittas Tove död i skogen. Snart kommer det fram att polisen misstänker att två tjejer i 20-årsåldern ligger bakom mordet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i mars 2023 av Viola Gad. Producent är Isabelle Swahn. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet och TV4. Dokumentären har uppdaterats den 19 april 2023 och den 25 oktober 2023.

2023-03-27
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Dagens Eko ? Så blev porrstjärnan Stormy Daniels ett hot mot Trump

P3 Nyheter Dokumentär tipsar denna vecka om podden Dagens Eko och avsnittet om Stormy Daniels, porrstjärnan som blev ett hot mot USA:s tidigare president Donald Trump.

Dagens Eko hittar du i appen Sveriges Radio Play.

2023-03-21
Länk till avsnitt

Silicon Valley Bank ? Kraschen som skakar techbranschen ? P3 Nyheter Dokumentär

Fredag den 10 mars sker den största kollapsen sedan finanskrisen 2008. Silicon Valley Bank, en go-to-finansiär för tiotusentals techbolag, kraschar efter 40 år. Start-up-ägare köar för att få tillbaka sina pengar och amerikanska myndigheter gör allt för att rädda banken i San Francisco.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i mars 2023 av Effie Karabuda. Research av Linnéa Beijer. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, CBS, CNBC, CNN, NBC News, The New York Times och Tiktok. 

2023-03-16
Länk till avsnitt

Vindkraftsprotesterna i Oslo ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 23 februari 2023 sätter sig en grupp unga aktivister ner i entrén till Olje- och energidepartement i centrala Oslo. Aktivisterna vägrar att flytta på sig om inte deras krav blir hörda. Den norska regeringen måste verkställa den dom från Högsta domstolen som säger att bygget av en av Europas största vindkraftsparker är olagligt, eftersom det kränker samernas rättigheter. När Greta Thunberg sluter upp med demonstranterna blir det en världsnyhet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i mars 2023 av Viola Gad. Producent är Isabelle Swahn. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, NRK, VG-TV, instagramkontot @ellamariehi och Channel 4 News.

2023-03-08
Länk till avsnitt

Wagnergruppen och kriget i Ukraina ? P3 Nyheter Dokumentär

Det är ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina och legosoldater från det privata ryska militärföretaget Wagnergruppen har fått en allt mer framstående roll i kriget. Wagnergruppen och dess chef Jevgenij Prigozjin misstänks ligga bakom mordförsök på Ukrainas president Volodymyr Zelensky, massrekryteringar från ryska fängelser och brutala avrättningar av desertörer. Nu klassas gruppen även som ett internationellt kriminellt nätverk.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i februari 2023 av Viola Gad. Producent är Isabelle Swahn. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, Aftonbladet-TV, The Guardians podd Today in Focus, CNN, CBC News, Euronews, The Sun, NPR, UNHCR, VICE, BBC, Butosov Plus och The New York Times.

2023-02-24
Länk till avsnitt

Jordbävningarna i Turkiet och Syrien ? P3 Nyheter Dokumentär

Kvart över fyra på natten mot måndag den 6 februari 2023 mullrar marken under miljonstaden Gaziantep i Turkiet. En jordbävning som uppmäter 7,8 på Richterskalan har just inträffat och människor skadas, flyr i panik och dör.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären är gjord av Dennis Jörnmark och Viola Gad och färdigställdes den 10 februari 2023. Producent: Isabelle Swahn. När dokumentären publiceras är det oklart hur många som skadats och dödats i naturkatastrofen.

Ljuden i dokumentären är hämtade från The Guardian, NBC News, ITV, SVT, Svenska Dagbladet, France 24, BBC, NPR och Sky News.

2023-02-10
Länk till avsnitt

Tyre Nichols och protesterna mot polisvåldet ? P3 Nyheter Dokumentär

29-årige Tyre Nichols misshandlas till döds vid ett polisingripande i Memphis, USA. Det blir startskottet för stora protester mot polisvåld.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären är gjord i slutet av januari 2023. Ljuden i dokumentären är hämtade från CBS News, WREG News Channel 3, Washington Post, ABC News och Fox News.

2023-01-31
Länk till avsnitt

Våldsvågen i Stockholm ? P3 Nyheter Dokumentär

I början av 2023 skakas Stockholm av flera våldsdåd. 15 skjutningar, tre mord och 11 sprängningar på bara några veckor. Flera parallella konflikter pågår samtidigt i huvudstaden och hundratals poliser från landet kallas in för att hjälpa till.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Reporter är Viola Gad. Producent är Isabelle Swahn. Research av Hanna Nyberg. Dokumentären gjordes den 23 januari 2023. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio och SVT.

2023-01-23
Länk till avsnitt

Spionskandalerna och hotet mot Sveriges säkerhet ? P3 Nyheter Dokumentär

Två bröder misstänks ha sålt topphemliga uppgifter från Säpo och Försvarsmakten till Rysslands underrättelsetjänst GRU. Det är det största spionfallet i Sverige på över två decennier. Men bara några dagar innan rättegången drar igång grips ytterligare två misstänkta spioner i Stockholmsområdet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i januari 2023 av Viola Gad. Producent: Isabelle Swahn. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, NRK och Svenska Dagbladets podd Dagens Story.

I en tidigare version av dokumentären så förekommer en felaktig uppgift kring vilka brott storebrodern döms för. Storebrodern döms för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift.

2023-01-19
Länk till avsnitt

Mordet på Shinzo Abe och kopplingarna till Moonrörelsen ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 8 juli 2022 skjuts Japans förre detta premiärminister Shinzo Abe till döds mitt under ett kampanjtal. När mordet utreds avslöjas att den kontroversiella Moonrörelsen har mutat flera politiker i Japans styrande parti, LDP. Det blir början på en av de största politiska skandalerna i Japans moderna historia.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes under november och december 2022 av Viola Gad. Producent: Isabelle Swahn. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, The Guardian, CNN, BBC, CCTN, CBS, Reuters, SABC, The Wall Street Journal, NHK, PBS, Wion, The Foreign correspondent club of Japan och Al Jazeera.

2023-01-05
Länk till avsnitt

Statskuppförsöket i Tyskland och alt-rightrörelsen ? P3 Nyheter Dokumentär

Den sjunde december 2022 slår 3 000 poliser till mot 130 olika platser i Tyskland. 25 personer grips i den största razzia som någonsin genomförts mot en misstänkt terrororganisation i Tysklands historia. Snart ska det visa sig att de misstänkta tillhör en högerextrem grupp som ska ha planerat att genomföra en våldsam statskupp för att störta den tyska demokratin.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i december 2022 av Jonas David och Esfar Ahmad. Producent: Dennis Jörnmark. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet, Die Spiegel, BILD, Deutsche Welle och Youtube.

2022-12-27
Länk till avsnitt

Mordet på 12-åriga Adriana ? P3 Nyheter Dokumentär

Natten till den 2 augusti 2020 skjuts en 12-åriga flicka till döds i Botkyrka söder om Stockholm. Hon råkar hamna mellan ett blodigt gängkrig och blir ett oskyldigt offer. I april 2023 döms tre personer till livstid fängelse för mordet på 12-åriga Adriana.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes vintern 2022 av Karmen Kodia. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, Expressen och Youtube.  

2022-12-19
Länk till avsnitt

BTS: Från topplistorna till militären ? P3 Nyheter Dokumentär

Under de senaste tio åren har K-pop-bandet BTS blivit ett av världens mest populära band. Musiken har spridits över världen och bandet beräknas ha dragit in miljarder till Sydkoreas statskassa. Men i oktober 2022 kommer beskedet som förändrar allt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären är gjord i november 2022 av Jonas David. Producent: Moa Lindstedt. Ljuden är hämtade ifrån KBS, ABC 7, Sveriges radio, Deutsche Welle, GMA, Entertainment tonight, TNT, Bangtan TV, fankontot Thats Bangtan och BTS sociala medier.

2022-12-13
Länk till avsnitt

Protesterna mot snygghetsstudien: Forskningen som orsakade ramaskri ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 25 oktober publicerar Lunds universitet ett pressmeddelande om en ny studie som snabbt får rejäl spridning runt om i landet. Studien är gjord på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och i studien har bilder på 300 studenter från Lunds tekniska högskola bedömts. Men ingen student blev tillfrågad om att vara med. När studenterna, en efter en, upptäcker att de är de som är med i studien, börjar protesterna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i november 2022 av Esfar Ahmad. Producent: Isabelle Swahn. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radios arkiv och SVT.

2022-11-30
Länk till avsnitt

Almedalsdådet: Mordet på Ing-Marie Wieselgren ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 6 juli 2022 sprider sig chock och panik över Donners Plats i centrala Visby när en kvinna attackeras med kniv mitt under den pågående Almedalsveckan. 33-årige Theodor Engström grips och det ska senare visa sig att han haft fler potentiella måltavlor. Sedan dokumentären spelades in har Theodor Engström dömts för mord och förberedelse till terroristbrott. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i november 2022 av Annizeth Åberg och Julia Fredriksson. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet, TV4, Dagens Nyheter, Expressen och Youtube.

2022-11-08
Länk till avsnitt

Halloweenkatastrofen i Seoul ? P3 Nyheter Dokumentär

Den sista helgen i oktober 2022 förbereder sig Sydkoreas huvudstad Seoul för fest - efter flera år av coronarestriktioner är det äntligen dags att fira Halloween som vanligt igen. Men feststämningen förbyts till panik när mängder av människor trycks ihop i en trång gränd.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes den 31 oktober 2022 av Sara Sundberg och Dennis Jörnmark. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, The National, Youtube, TVNZ, CBC Los Angeles, Arirang TV och CNN.

2022-10-31
Länk till avsnitt

De förbjudna abortpillren och rättegången mot Justyna Wydrzy?ska ? P3 Nyheter Dokumentär

Det senaste decenniet har det polska regeringspartiet Lag och rättvisa gång på gång skärpt abortlagarna. Många har protesterat och en av dom är aborträttsaktivisten Justyna Wydrzynska, som hamnat mitt i en historisk rättegång.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i oktober 2022 och uppdaterades i mars 2023 av Irma Eneroth och producent Dennis Jörnmark. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radios arkiv, SVT, Aftonbladet, The Guardian, Vice, NPR, Tagesschau och Twitter.

2022-10-28
Länk till avsnitt

Carlsen vs Niemann ? fuskbråket i schackvärlden ? P3 Nyheter Dokumentär

I september 2022 skakas schackvärlden av ett fuskbråk. Norges stolthet och världsmästaren Magnus Carlsen förlorar mot 19-årige Hans Niemann, en schackspelare med mycket lägre rank. Nu anklagas Niemann för fusk, och det sprids rubriker om AI-styrda analkulor. Underdogen Niemann väljer att stämma sin rival på en miljard kronor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i oktober 2022 av Effie Karabuda. Ljuden är hämtade från Chess24, Saint Louis Chess Club, BBC, dokumentären The Prince of Chess och Youtube. 

2022-10-24
Länk till avsnitt

Ett år sedan dödsskjutningen av Einár ? P3 Nyheter Dokumentär

Ett år har gått sedan en av Sveriges största artister Nils Einár Grönberg sköts till döds, 19 år gammal. Även om Einár är död lever hans arv vidare. Men vad som egentligen hände den där kvällen är till stor del fortfarande oklart.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes av Matilda Rånge vecka 42 2022. Intervjuerna med 5iftyy, Alvin Silow och Dilly D är gjorda av Vanja Hagberg och Moa Lindstedt. Producent är Isabelle Swahn. Ljudet kommer från Sveriges Radio, TV4 och Instagram.

2022-10-21
Länk till avsnitt

Svenskarna som strider i Ukraina ? P3 Nyheter Dokumentär

Att tränas för krig i Sverige i fredstid är en sak. Men det är något helt annat att ligga vid fronten i Ukraina och bli beskjuten med ryska soldater inom synhåll. Hör berättelserna från tre svenskar som valt att åka till kriget för att strida mot Ryssland.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes av Malin Collin i oktober 2022. Producent var Sara Sundberg och Victoria Gaunitz har hjälpt till med research. Arkivljuden är hämtade från Sveriges Radio, BBC, CNN, Sky News och soldaten "Chris" Instagramkonto.

2022-10-14
Länk till avsnitt

Young Thug: Rapstjärnan och gängåtalet ? P3 Nyheter Dokumentär

I maj 2022 grips en av USA:s mest inflytelserika hiphopstjärnor, Young Thug, av polis. Han, tillsammans med 27 andra, misstänks för en lång rad gängrelaterade brott och riskerar långa fängelsestraff.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i september och oktober 2022.

Arkivljuden kommer från HBO, tv-kanalen 11alive, radiokanalen Sirius XM, radiokanalen Power 105, youtubekanalen Vlad.tv, tv-kanalen WBSTV samt radiostationen WABE FM.

2022-10-07
Länk till avsnitt

Mahsa Jîna Amini och protesterna i Iran ? P3 Nyheter Dokumentär

22-åriga Mahsa Jîna Amini dör efter att ha gripits av den fruktade moralpolisen i Iran. Det leder till stora och våldsamma demonstrationer i landet, och protesterna sprider sig utomlands.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio, SVT, Reuters, ABC News, CNN, Twitter, TikTok, norska tv 2 och Radio France.

Avsnittet gjordes i slutet av september 2022.

Dokumentären är gjord av Hanna Nyberg. Producent var Isabelle Swahn.

2022-09-30
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P3 Dystopia ? "Abort - striden om livmodern"

P3 Nyheter Dokumentär tipsar denna vecka om P3 Dystopias avsnitt "Abort - striden om livmodern". Hör historien om kvinnorna som behövt och behöver göra osäkra, illegala aborter med livet som insats och om en framtid där aborträtten kan komma att kringskäras allt mer.

Podden hittar du i Sveriges Radio Play eller där poddar finns.

2022-09-26
Länk till avsnitt

Manustjuven som lurade bokbranschen ? P3 Nyheter Dokumentär

Under flera år härjar en bedragare i bokbranschen. En mystisk person som lyckas lura till sig hundratals ofärdiga bokmanus. I början av året greps en misstänkt person av FBI i New york, han riskerar upp till 20 års fängelse.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären färdigställdes 21:a september 2022. Ljud har hämtats från Kulturnytt Sveriges radio, SVT Aktuellt, inlästa citat från Vulture magazine och rättsprotokoll.

Reporter: Simon Sarnecki
Producent: Isabelle Swahn

2022-09-23
Länk till avsnitt

Sverigedemokraterna: Från ytterkanten till finrummen ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 11 september 2022 står det klart Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti. Men hur blev partiet ingen ville prata med den avgörande faktorn när Sverige går mot maktskifte?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären färdigställdes 16 september 2022. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter.

Reporter: Annizeth Åberg
Producent: Dennis Jörnmark

2022-09-20
Länk till avsnitt

Drottning Elizabeths död ? London Bridge is down ? P3 Nyheter Dokumentär

Den 8 september 2022 nås världen av nyheten att Storbritanniens drottning Elizabeth II är sjuk. Senare samma dag dör drottningen och Storbritannien har förlorat den längst sittande monarken. Det blir starten på en ny era med kung Charles III.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären är gjord den 9 september 2022, och uppdaterad den 19 september 2022.

Ljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio, Reuters, BBC, TV4, ABC News, AP och TV-serien The Crown. 

Reporter är Ellen Algren och producent är Isabelle Swahn.

2022-09-19
Länk till avsnitt

Klimataktivisterna och motorvägsblockaderna ? P3 Nyheter Dokumentär

En grupp med klimataktivister blockerar motorvägar runt om i Stockholm och stoppar trafiken. När en ambulans på väg till sjukhus med en svårt sjuk patient fastnar i en av köerna dras frågan in i valrörelsen och en ilsken debatt bryter ut.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären gjordes i september 2022 av Love Ahlstrand. Ljud har hämtats från Aftonbladet, Sveriges Television och Sveriges Radio.

2022-09-19
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.