Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Tankesmedjan

Tankesmedjan

En humor- och satirpodd om nyheter, aktuella ämnen och samhällsdebatter med ett särskilt fokus på inrikespolitik. Ansvarig utgivare: Cajsa Lindberg

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/tankesmedjan

Avsnitt

Det cykliska luciamotståndet

Christopher stillar oron kring årets luciamotstånd, Nanna reder ut glappet mellan Ingmar Bergmans sexskildringar och hans sexliv Och Fredrik har landat snett efter New York resan

2018-12-05
Länk till avsnitt

91 arga tweets

Moa relaterar till Anna Maria Corazzas dumpningsvrede, Christopher listar för- och nackdelar med barnäktenskapet och Anna förfäras över peppigt men platt kvinnoideal.

2018-11-28
Länk till avsnitt

Vänsterliberala julklappar

Moa berättar om hur högern offrar sina jular, Christopher engagerar sig i ansökningarna till polishögskolan, Fredrik profileras gärna av Facebook och Anna analyserar politikernas dödsdrift

2018-11-21
Länk till avsnitt

Luggpappan

Moa Wallin vill ha spridning i samhällets alla artärer, Anna Björklund tycker att vi firar fel sorts pappor på farsdag och Fredrik Söderholm vill festa med Anne och Birgitta Ladd.

2018-11-14
Länk till avsnitt

Knullfeminist

Fredrik förklarar varför män inte längre är feminister, Moa vill stoppa åsiktsinflationen, Anna minns en mysig stund från sin ungdom och Christopher synar Sveriges populäraste kvinna.

2018-11-07
Länk till avsnitt

Den lögnaktige slavdrivaren

Fredrik Söderholm testar positiv rasism. Moa Wallin hittar kineserna bakom allt ont. Christopher Garplind kommer ut som lögnaktig slavdrivare. Och Anna Björklund skryter om sina siargåvor.

2018-10-31
Länk till avsnitt

Alla barns rätt till porr

Christopher tar oss tillbaka till sin porrfyllda barndom, Anna tipsar om bra PR för rika, Moa vill låta känslorna styra och Fredrik jobbar bäst under hot om uppsägning.

2018-10-24
Länk till avsnitt

Swish-tiggare

Anna hyllar unga kvinnliga pyromaner, Moa filéar Frej Larssons rättegång, Fredrik är filantrop i fråga om penisattrapper och Christopher berättar om den nya tiggartrenden.

2018-10-17
Länk till avsnitt

Mummapaketet

Fredrik presenterar mummapaketet mot klimatkrisen. Christopher tar oss med på sin mensresa. Anna synar demonstranter med rosa hår och Moa har hällt en deciliter chiliflakes över sin macka.

2018-10-10
Länk till avsnitt

Sablingsbara 2018

Fredrik Söderholm presenterar listan på heliga kor som nu kan slaktas. Moa Wallin backar Arbogakvinnan och Christopher Garplind vantrivs på gymmet.

2018-10-03
Länk till avsnitt

Dödlig satir

Moa Wallin dör stillsamt framför linjär-tv. Albin Olsson löser klimatfrågan med hjälp av chips och pommes. Hör Anna Björklund i rollen som DN-medarbetare.

2018-09-26
Länk till avsnitt

Den tyska ekorren

Christopher Garplind är botad från bildningskomplex. Fredrik Söderholm minns när han köpte ekorre och Moa Wallin tar avstånd från opassande turistbeteende.

2018-09-19
Länk till avsnitt

Giljotinen

Moa Wallin är valdeprimerad. Albin Olsson slår ett slag för den coola aborten och Anna Björklund plockar fram giljotinen.

2018-09-12
Länk till avsnitt

Vänsterliberal smörja

Fredrik Söderholm rannsakar sig själv och satiren, Moa Wallin synar den nya mediefrasen "det är ett hot mot demokratin" och Christopher Garplind är Sveriges mest kända person.

2018-09-05
Länk till avsnitt

Gubbdominans och amatörkonst (Gäst Albin Olsson)

Anna Björklund om kändisupprop: hör och häpna, det finns röster MOT klimatförändring. Albin Olsson längtar efter politisk gubbdominans och Moa Wallin avnjuter partiernas fotokonst.

2018-08-29
Länk till avsnitt

Småföretagarbröst och godhetsflashbacks

Garplind har sett på Aktuellt och undrar vilka helgon som inte drevs av godhet. Moa Wallin går full högersatiriker och ni lär lyssna, för hon pratar bröst. Och Fredrik Söderholm bråkar om genusflum.

2018-08-22
Länk till avsnitt

Bensinpriset i Dubai

Fredrik Söderholm har ägnat hela sin sjukfrånvaro åt att tänka på vad bensin kostar. Moa Wallin går igenom bråken mellan Åkesson och Sjöstedt och Christopher Garplind är livrädd på Way Out West.

2018-08-15
Länk till avsnitt

Ofrivillig kroppsaktivist (gäst: Maria Tengblad)

I veckans Tankesmedjan pratar vi om sommarvärmen som gjort oss alla till kroppsaktivister, varför alla inte är välkomna under prideveckan och så får vi tips på vad vi ska göra med överflödiga män.

2018-08-08
Länk till avsnitt

Dumhetskarusellen (gäst: Albin Olsson)

Vi berättar vilka som är idioterna i "Omgiven av Idioter-böckerna" och om varför alla har fel i debatten om om aktivisten Elin Ersson. Dessutom har Albin svaret på varför Anna och Moa är utbrända.

2018-08-01
Länk till avsnitt

Det är skillnad polacker (gäster: Sandra Ilar och Rebecka Hedström)

Det brinner i vår skog den här veckan, men Tankesmedjan har en lösning för alla drabbade. Dessutom: Klarar Sverige ännu en säsong Sommar i P1? Och vem vill höra Ebba Busch rappa - egentligen?

2018-07-25
Länk till avsnitt

Knapptryckarpartiet (gäst: Johanna Wagrell)

Anna har genomskådat SD, som i sin tur genomskådat folket. Moa funderar på om naziförbudet bör förbjudas och Johanna tänker på en Trump med klövar.

2018-07-18
Länk till avsnitt

Den sexiga prästen

Anna Björklund och Moa Wallin debreifar briljanta samt mindre briljanta utspel som gjordes under Almedalsveckan. Camilla Fågelborg har förslag på hur vi avslöjar internets fake-konton.

2018-07-11
Länk till avsnitt

Almedalen 2018: Tankesmedjan möter Magdalena Andersson (S)

Precis som Veronica Maggio en ytterst kompetent kvinna från Uppsala men som man bara lyssnar på när man blir tvingad. Tankesmedjan möter finansministern - den enda socialdemokraten med en utbildning.

2018-07-05
Länk till avsnitt

Almedalen 2018: Tankesmedjan möter Gustav Fridolin (MP)

Han var elevrådsordförande, han höll säkert långa tal för äldre barn på skolgården om hur farligt det är att röka. Nu är han utbildningsminister men fortfarande 12 år gammal enligt egen utsago.

2018-07-04
Länk till avsnitt

Almedalen 2018: Tankesmedjan möter Paula Bieler (SD)

Omgivna av höga murar, svenska flaggor och forntidsestetik frågar vi ut en av Sverigedemokraternas toppar. Paula Bieler berättar om hur det känns när det går bra och om att klä ut sig till Pippi.

2018-07-03
Länk till avsnitt

Almedalen 2018: Tankesmedjan möter Ulf Kristersson (m)

Hur håller han sig i så fin form? Varför kallar kvällspresen honom lat? Och vad fan är grejen med Kent? Tankesmedjan möter 66 kilo liggbar moderat som kanske blir nästa statsminister.

2018-07-02
Länk till avsnitt

Till minne av Internet

Moa Wallin förklarar varför world wide web snart dör, Christopher Garplind går igenom SD-bojkoter vi minns och Anna Björklund pratar om det farligaste vi har, nämligen killar.

2018-06-27
Länk till avsnitt

VM i trakasserier

Tankesmedjan undersöker vilken grupp i samhället som får utstå mest trakasserier. Är det fotbollssuportrarna, kvinnliga handbollspelare eller kanske samerna?

2018-06-20
Länk till avsnitt

Hela Malmö är ett hatbrott

Finns det grupper som förtjänar att utsättas för hat? Veckans Tankesmedjan handlar om studenter, sverigedemokrater och Postnord. Med Marcus Berggren, Anna Björklund och Christopher Garplind.

2018-06-13
Länk till avsnitt

Apokalypsen feat. Marcus Berggren och Moa Wallin

Jordens undergång är nära nu. Men blir det klimathotet, Donald Trump, Kim Jong-Un eller Pridefestivalen som tar död på oss? Teorierna betas av i veckans Tankesmedjan.

2018-06-06
Länk till avsnitt

Operation Playa del Sol

Anna minns den yrvaket feministiska början av 10-talet, Fredrik förklarar varför svenska poliser lever la vida nere i Spanien och Christopher är skeptisk mot folk som bara "vill vara sig själva".

2018-05-30
Länk till avsnitt

Mossan smakar fisk

Anna Björklund har tänkt på d-ordet, eller förskolan som det heter numera. Christopher Garplind läser dikter om #metoo och Fredrik Söderholm tar tempen på vår samtid med ett uppfriskande skogsbad.

2018-05-23
Länk till avsnitt

Nya tvättade Tankesmedjan

Har Europa fått en snygg Donald Trump? Och vad ska Spotify göra med fågelmördaren Niklas Strömstedt? Kortad version - lyssna så får ni veta!

2018-05-16
Länk till avsnitt

Jimmie Åkessons byxor

Fredrik Söderholm blir Sverigedemokrat för en kväll. Anna Björklund tycker det behövs mer testosteron i toppolitiken och Christopher Garplind trotsar ett rökförbud som inte ens finns ännu.

2018-05-09
Länk till avsnitt

Killar som är ledsna på internet

Finns det en samband mellan dåligt markerade kindben och allvarliga terrorbrott? Är det så smart att låta kirurger ta knark innan operation? Och varför ljuger indierna så mycket? Vi har svaren.

2018-05-02
Länk till avsnitt

Äldre: det absolut sämsta vi har?

Christopher Garplind om en grupp vi måste sluta dalta med: de äldre. Anna Björklund pläderar för sänkt valdeltagandet och Fredrik Söderholm undrar varför diagnoser lyfts fram som superkrafter.

2018-04-25
Länk till avsnitt

Livesända ett liggsår ? premiär för N Y A Tankesmedjan!

För första gången i studion ihop: Anna Björklund, Christopher Garplind och Fredrik Söderholm. Om livesända liggsår, metoo-merchandise och surrogatsamlag.

Nu drar nya Tankesmedjan igång - som podd varje onsdagseftermiddag och för den vanebundne som tablåradio kl 23.07 samma kväll. De nya smederna är konstnären och den unga mamman Anna Björklund, Juicebar-kändisen Christopher Garplind och Tankesmedjan-veteranen och Filipochfredrik-redaktören Fredrik Söderholm.
2018-04-18
Länk till avsnitt

Menskonst på isbjörnar

Idag pratar Clara, Johanna och Messiah om knarkande överklassungdomar, olämpliga barnäktenskap och Steve Bannon.

Medverkande: Messiah Hallberg, Clara Kristiansen, Johanna Wagrell Producent: Rickard Nerbe
2018-03-29
Länk till avsnitt

Ambassadörer är som hygienartiklar

Idag pratar Isak, Clara och Johanna om Morgonstudion i SVT, återanvändning av engångsprodukter och att kalla hem diplomater som straff.

Medverkande: Isak Jansson, Clara Kristiansen, Johanna Wagrell Producent: Rickard Nerbe
2018-03-28
Länk till avsnitt

Je suis pommes frites

Idag pratar Elinor, Isak och Messiah om kyrkoavgiften, odryga stockholmare och olika potatisars lika värde.

Medverkande: Messiah Hallberg, Isak Jansson, Elinor Svensson Producent: Rickard Nerbe
2018-03-27
Länk till avsnitt

Sätt en kattunge på toppen av ett isberg

Idag pratar Isak, Elinor och Johanna om rökning, speedway och Miljöpartiet.

Medverkande: Isak Jansson, Elinor Svensson, Johanna Wagrell Producent: Rickard Nerbe
2018-03-26
Länk till avsnitt

63 kilometer rövfax

Idag pratar Clara, Elinor och Johanna om dörrknackande sossar, von snofsenlords af sociala medier-lurendrejeri och att vi behöver fler konspirationer och hemlisar i politiken.

Medverkande: Clara Kristiansen, Elinor Svensson, Johanna Wagrell Producent: Rickard Nerbe
2018-03-22
Länk till avsnitt

80 tusen miljarder

Idag pratar Clara, Elinor och Johanna om deppiga visan om viscentrum i Västervik, vikten av en avslappnad relation till perfektion och vad lärare egentligen vill ha.

Medverkande: Clara Kristiansen, Elinor Svensson, Johanna Wagrell Producent: Rickard Nerbe
2018-03-21
Länk till avsnitt

Det norska tillståndet

Idag pratar Isak, Messiah och Johanna om Gustaf Fridolins känsla för programmering, en levande landsbygd för stockholmarnas skull och Ken Ring som expert på Sverige.

Medverkande: Messiah Hallberg, Isak Jansson, Johanna Wagrell Producent: Rickard Nerbe
2018-03-20
Länk till avsnitt

Nysa sig igenom jordens undergång

Idag pratar Messiah, Johanna och Elinor om Sveriges krisberedskap, Hanif Bali och cellprovkitt.

Medverkande: Messiah Hallberg, Elinor Svensson, Johanna Wagrell Producent: Rickard Nerbe
2018-03-19
Länk till avsnitt

Kulturell appropriering av dålig barndom

Idag pratar Clara, Elinor och Johanna om att medvetet skapa riskfyllda lekmiljöer för barn, Ryssland som uthängd man i #metoo och Sverige som lite väl ansvarstagande i relationen mellan USA och Nordkorea.

Medverkande: Clara Kristiansen, Elinor Svensson, Johanna Wagrell Producent: Rickard Nerbe
2018-03-15
Länk till avsnitt

Hesa Fredrik gjorde mig till hoarder

Idag pratar Clara, Elinor och Johanna om böneutrop, den utbredda inkompetensen och offerkofta som PR-strategi.

Medverkande: Clara Kristiansen, Elinor Svensson, Johanna Wagrell Producent: Rickard Nerbe
2018-03-14
Länk till avsnitt

Kamprads hobbyprojekt Norrland

Idag pratar Isak, Elinor och Messiah om svensk vapenexport, geografisk skolsegregation och neurologisk mångfald.

Medverkande: Messiah Hallberg, Elinor Svensson, Isak Jansson Producent: Rickard Nerbe
2018-03-13
Länk till avsnitt

Både hönan och ägget är rasister

Idag pratar Messiah, Johanna och Isak om hot mot lokalpolitiker, befolkningsmängd som indikator på en ledares färdigheter och svältfödd höger som perfekt publik för public service-satir.

Medverkande: Messiah Hallberg, Johanna Wagrell, Isak Jansson Producent: Rickard Nerbe
2018-03-12
Länk till avsnitt

Numera är allt feminism

Idag pratar Isak och Clara om den internationella kvinnodagen, nitiska parkeringsvakter som stadens hjältar och att helvetet på jorden tydligen ligger i Västerbotten.

Medverkande: Clara Kristiansen, Isak Jansson Producent: Rickard Nerbe
2018-03-08
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.