Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

P2 Dokumentär

P2 Dokumentär

Dokumentärer med fokus på musik, musiker och musikens roll i vår omvärld. Ansvarig utgivare: Elle-Kari Höjeberg

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p2dokumentar

Avsnitt

De omusikaliska

Uppskattningsvis fyra procent av befolkningen är omusikalisk. Hur är det att tillhöra dem? Det är frågan i den här dokumentären.

I det här programmet undersöker musikern Peter Bryngelsson  omusikalitetens natur, vad den beror på och hur den yttrar sig. Musikexemplen är hämtade alltifrån sångerskan Florence Foster Jenkins, som blev känd i New York på 30- och 40-talen för en falsksång som hon inte var medveten om, till den svenske popartisten Håkan Hellström. I programmet medverkar Peters bror Olle Bryngelsson, konstnären Magnus Lönn, konstadministratören Helen Engman, musikern Mukiryan Abubakr, operasångaren Lars Clevemann och militären Kent Löving. Programmet är en repris från den 25 november 2018.   En P2 Dokumentär av Peter Bryngelsson.
2019-03-17
Länk till avsnitt

Barbro Hörberg - med ögon känsliga för grönt

Barbro Hörberg levde bara i 43 år men blev ändå en av våra mest älskade vissångerskor och kompositörer.

Hon klev in och förnyade musiklyriken med sina säregna sånger om vanliga kvinnor och deras längtan i en tid när scenen dominerades av manliga trubadurer och textförfattare. Hörberg hann ge ut en handfull egna LP-skivor och samarbeta med många av våra mest folkkära artister och författare, däribland Lill-Babs, Georg Riedel, Lars Forssell, Beppe Wolgers och Povel Ramel innan hon gick bort 1976. Här tecknas hennes porträtt av författaren Alexandra Sundqvist som också har gett ut en biografi med titeln "Barbro Hörberg med ögon känsliga för grönt". I dokumentären medverkar vännen och artistkollegan Barbro 'Lill-Babs' Svensson i en exklusiv intervju till boken (Ordfront förlag, 2017), basisten och kompositören Georg Riedel, Tomas Adolphson och Anders Falk i duon Adolphson & Falk, Barbro Hörbergs dotter Liza Stenvinkel och väninna Birgitta Lundholm.  En P2 Dokumentär av Alexandra Sundqvist och Isak Klasson. Producent Clara Törnvall.
2019-03-08
Länk till avsnitt

Vad händer med den samiska musiken? Del 2

Jon-Henrik Fjällgrens medverkan i Melodifestivalen 2019 är bara ett av de senaste exemplen på hur den samiska musikscenen sprakar, bubblar och växer. Det här är det andra av två program om det.

I det här programmet medverkar rapparen Nils-Rune Utsi aka SlinCraze, sångerskan Elle Márjá Eira, Jan Fjällgren - pappa till Jon-Henrik Fjällgren som också medverkade i Melodifestivalen 2017, skådespelaren och artisten Ingor Ántte Áilu Gaup och regissören Rolf Degerlund. Programmet är en repris från 2017 då folk från hela Sápmi samlades i Trondheim för att fira att det då var 100 år sedan det första samiska landsmötet hölls. En P2 Dokumentär av Malin Winberg.
2019-03-10
Länk till avsnitt

Vad händer med den samiska musiken? Del 1

Jon-Henrik Fjällgrens medverkan i Melodifestivalen 2019 är bara ett av de senaste exemplen på hur den samiska musikscenen sprakar, bubblar och växer. Det här är det första av två program om det.

I det här programmet medverkar sångerskan och musikern Sofia Jannok, relativt nya artisten Kalle Urheim, sångerskan och musikern Marja Helena Fjellheim Mortensson och kompositören och musikern Svante Henryson. Programmet är en repris från 2017 då folk från hela Sápmi samlades i Trondheim för att fira att det då var 100 år sedan det första samiska landsmötet hölls. En P2 Dokumentär av Malin Winberg.
2019-03-09
Länk till avsnitt

Berit Alette Mienna och den förbjudna jojken

Jojken har gått från att ha varit stämplad med djävulens emblen till att ha blivit trendig och når idag en miljonpublik världen över, och få andra personifierar denna resa som Berit Alette Mienna.

Som sjuåring skickades Berit Alette Mienna iväg på internatskola och fick stora delar av sin identitet och sitt musikaliska arv borttryckt. Föraktet mot det samiska och förnorskningspolitiken blev sedan en drivkraft för Berit och idag är hon en erkänd artist och jojklärare. I den här dokumentären får hon förverkliga en av sina stora drömmar sedan barnsben: att få uppträda i den majestätiska domkyrkan i Trondheim i Norge, Nidarosdomen. Vid sidan av Berit Alette Mienna medverkar den norska artisten Øystein Dolmen och Berits lillasyster Liv Eli Holmestrand. Programmet är en repris från 2017. En P2-dokumentär av Malin Winberg.  
2019-03-03
Länk till avsnitt

Ludwig Göranssons väg till Oscarsgalan

Hur blev Ludwig Göransson från Linköping en av världens mest efterfrågade filmmusiktonsättare? Vi åkte till Los Angeles för att träffa honom.

Ludwig Göransson vann natten till den 25 februari i år en Oscar för musiken till den afrofuturistiska storfilmen "Black Panther". Det är första gången som en svensk har belönats med en Oscar för bästa originalmusik till en film, och här öppnar Ludwig dörren till musikaliska koder i filmen. Sitt förnamn har han förresten efter sin klassiska tonsättarkollega van Beethoven, och sin musikaliska bana började han med att planka Metallicariff tillsammans med pappa. I den här dokumentären besöker vi hans studio i Los Angeles och hör honom berätta om de första tuffa åren i USA, hur ett nattligt möte med den senegalesiska världsstjärnan Baaba Maal ledde fram till musiken i "Black Panther" och om uppdraget att skriva musik till den nya Star Wars-serien "The Mandalorian". Vi hälsar också på hemma hos Ludwigs pappa Tomas Göransson, gitarrlärare i kommunala musikskolan, för att ta reda på hur allting började i Linköping på 1980-talet. En P2 Dokumentär av Christel Valsinger. Producent Clara Törnvall. Ljudtekniker Peter Flodby.
2019-03-01
Länk till avsnitt

Isens röst

"Isens röst". Så kallar den amerikanske iskonstnären Tim Linhart den musik som kommer från instrumenten i hans isorkester.

Under några vintersäsonger till och med 2016 byggde Tim Linhart och hans fru Birgitta tillsammans med andra en igloo i Luleå, och där hade de konserter så länge vintern varade. Det här är en berättelse om arbetet med att få klart allt inför premiären 2016, om hur det går till att bygga instrument av is som instrumentet "is-graviton" - och hur det är spela på instrument av is, för att inte tala om det magiska i den flyktiga ismusiken. Vid sidan av Tim och Birgitta Linhart medverkar violinisten Elin Thorsell, igloobyggaren Brooke Shield, keramikern och tandläkaren Lotta Kvist, Anders Bo Eriksen som spelar stränginstrumentet cimbalom, isgraviton och slagverk, slagverkaren Hampus Larsson och Tims lärling iskonstnären Fabian Linna. Programmet är en repris från den 22 mars 2015 och den 3 januari 2016. En P2 Dokumentär av Helene Alm.
2019-02-24
Länk till avsnitt

Hur bluesen kom till Norden

En dokumentär om hur bluesen kom till Sverige och Finland med två amerikanska bluesartister på 70-talet.

Musikern och radioproducenten Thomas Henley berättar om Eddie Boyd (1914-1994) och Champion Jack Dupree (1910-1992) som flyttade till Finland respektive Sverige på grund av kärlek, och mötte en bättre publik och mindre rasism på europeisk mark. - Jag kan säga så här att de flesta afroamerikanska musiker som jag har träffat som har bott i Europa - Skandinavien - har upplevt en stor lättnad, säger den amerikanska bluesartisten Eric Bibb som bott i Sverige under många år. Vid sidan av Bibb medverkar också Eddie Boyds änka Leila Boyd, bluesmusikern, pianisten och sångaren Per "Slim" Notini, musikproducenten Jonas Bernholm och konstnären Eva Acking som levde med Champion Jack Dupree. En P2 Dokumentär av Thomas Henley.
2019-02-23
Länk till avsnitt

Pionjären Elfrida Andrée del 2

Elfrida Andrée tog organistexamen som första kvinna i Sverige, och hon var tonsättare och dirigent. P2:s Eva Sjöstrand vandrar i Elfrida Andrées fotspår och berättar här om hennes kamp, livet igenom.

Elfrida Andrée kämpade för kvinnors rättigheter och för allas rätt till musik. Hon föddes 1841 i Visby stadsförsamling och dog 1929. Programmet är en repris från den 6 mars 2016 då det hade rubriken "Att leva är att kämpa Elfrida Andrée del 2/2". En P2 Dokumentär av Eva Sjöstrand.
2019-02-17
Länk till avsnitt

Pionjären Elfrida Andrée del 1

Elfrida Andrée tog organistexamen som första kvinna i Sverige, och hon var tonsättare och dirigent. P2:s Eva Sjöstrand vandrar i Elfridas Andrées fotspår och börjar i hennes barndoms Visby.

Andrée föddes 1841 i Visby stadsförsamling och dog 1929. Programmet är en repris från den 28 februari 2016 då det hade rubriken "Kära Gamla Visby - Elfrida Andrée del 1/2". En P2 Dokumentär av Eva Sjöstrand.
2019-02-16
Länk till avsnitt

Thirteen moons ? den bortglömda orkestern

Kring många nedlagda band finns det en väv av myter som håller minnet vid liv, men inte kring 1980-talsorkestern Thirteen Moons. De är nog mest bortglömda.

Historiens alla beståndsdelar finns ändå där: den blygsamma starten, löftet om succé, misslyckandena, avhoppen, återföreningarna, spriten, tomheten, vänskapen och döden, och - inte minst - ett fantastiskt debutalbum som så här över 32 år senare låter tidlöst och nära. Men det blev inte som de hade tänkt sig. Den bortglömda orkestern är en berättelse av journalisten och musikkritikern Po Tidholm om det svenska 80-talsbandet Thirteen Moons, deras enda chans och den glömska som följde. Bandet bestod av saxofonisten Mats Gunnarsson som avled 2014, gitarristen Anders Holm och Göran Klintberg som sjöng. Vid sidan av Holm och Klintberg medverkar också skivbolagsdirektören Per Kviman, artisten Kajsa Grytt och författaren Bengt Ohlsson. En P2 Dokumentär av Po Tidholm.
2019-02-10
Länk till avsnitt

Luthando Qave och en vit operavärld

Möt den sydafrikanske operasångaren Luthando Qave som blev den första svarta sydafrikanen att sjunga på The Met i New York, 2011, och dit kom han från Sverige.

Sverige har en särskild plats i Luthando Qaves hjärta. Det var här han gick Operahögskolan i Stockholm 2008-2011, och det var här han fick Anders Walls Giresta-stipendium på 100 000 kr och kunde studera ett år vid Metropolitanoperans program för unga artister. På The Met sjöng han bland annat Härolden i Othello och Fiorello i Barberaren i Sevilla. På senare år har han bland annat sjungit greven i Figaros bröllop, Marcello i La Bohème och Leporello i Don Giovanni, och samma dag som denna P2 Dokumentär sänds den 9 februari 2019 sjunger han Silvio i Pajazzo/Pagliacci på Göteborgsoperan direktsänt i P2 Live. - Jag har gjort en fantastisk resa, säger Luthando Qave som föddes i Östra Kapprovinsen i Sydafrika i folkgruppen Xhosa. Qave växte upp i slutet av apartheidregimen och kunde för det första få lära sig att läsa noter först när han var 19 år. För det andra behövde han kämpa mot fördomar, både bland svarta och vita, som att en svart man inte kunde sjunga opera och att det var en konstform för vita. En P2 Dokumentär av Birgitta Tollan/Tollan Media.
2019-02-09
Länk till avsnitt

Italien, Muti och populismen

Världsdirigenten Riccardo Muti har vigt sitt liv åt italiensk musik, som Verdis. Det här är en dokumentär om hur det är att brinna för musiken när det italienska kulturlivet knakar i fogarna.

Riccardo Mutis engagemang tar sig rent konkreta uttryck. Under en föreställning av Giuseppe Verdis "Nabucco" 2011 vände han sig till publiken på Rom-operan och bad dem sjunga med i "Fångarnas kör", som en politisk markering mot neddragningarna av bidrag till det italienska kulturlivet under Berlusconi-regeringen. Riccardo Mutis hustru Cristina Muti påverkar också den italienska scenen, inte minst i egenskap av konstnärlig ledare för en festival med klassisk musik i staden Ravenna vid Adriatiska havets kust. I den här dokumentären berättar de båda hur de gör för att hålla både historien och sina framtidsdrömmar vid liv i det populistiska Italien. Vid sidan av dem medverkar musikern Patrizia Bovi som också forskar i tidig musik, jazzpianisten och kompositören Stefano Bollani, operasångaren Luca Salsi samt musiker ur Mutis ungdomsorkester Luigi Cherubini. En P2 Dokumentär av Sofia Nyblom.
2019-02-03
Länk till avsnitt

Stormen på Kungliga operan

En sångare på Kungliga operan döms för sexuellt ofredande av minderårig, men trots chefens utfästelser om nolltolerans gentemot sexuella trakasserier får han komma tillbaka. Det är då det börjar.

Diskussionernas vågor går höga, möten avlöser varandra och kristerapeuter kopplas in. Det är som ett starkt kraftfält av olika värderingar och åsikter. Det här är en dokumentär om vad som händer när chefers metoo-löften prövas i verkligheten, hur en arbetsplats påverkas av att en medarbetare har dömts för ett sexualrelaterat brott och huruvida man måste förlåta en person som har avtjänat sitt straff. I dokumentären medverkar den utsatte pojkens mamma, Kungliga operans chef Birgitta Svendén och operasångerskan Emma Vetter samt den dömde sångaren och andra anonymt genom andras röster. En P2 Dokumentär av Cecilia Josefson. Producent Clara Törnvall.
2019-02-01
Länk till avsnitt

Mozarts frånvarande mamma

Idag den 27 januari för 263 år sedan föddes Wolfgang Amadé Mozart. Mycket har sagts om hans dominante pappa, men vad betydde hans mamma för honom?

Ja, mycket har sagts om Mozarts far, violinisten och kompositören Leopold Mozart - som förresten föddes för 300 år sedan i år - men desto mindre om hans mor Anna Maria Pertl. Under några år från det att han var i sexårsåldern åkte Mozarts far runt med sitt underbarn till son, men vad betydde det för den unge Mozart att vara skild från sin mor under långa perioder? Fick han ens vara barn? Det är frågan i det här programmet. I programmet medverkar psykologen Egil Linge och genushistorikern Audur Magnusdottir. Uppläsare som Mozarts pappa är Tommy Johansson och som Mozarts mamma Annelie Malmborg Cooper. Programmet är en repris från "Musikmagasinet" i P2 den 15 augusti 2011 där det ingick i serien "Tonsättare och deras mammor". En P2 Dokumentär av Katarina A Karlsson. Tekniker Karin Blomqvist.
2019-01-27
Länk till avsnitt

Herta Fischers livgivande piano

Möt idag 98-åriga konsertpianisten Herta Fischer, som i tonåren fick se nazismen växa fram i Österrike men som flydde med sin mor och så småningom fann ett nytt liv i Solna.

Herta Fischer föddes den 5 maj 1920 i Wien och visade redan som tvååring tecken på musikalitet. Hon tog ut "Blinka lilla stjärna" på ett litet dockpiano, debuterade som konsertpianist redan i sjuårsåldern och fick tidigt pianolektioner av bland andra Bruno Walter. Sin första turné till Sverige gjorde Fischer i Sverige 1936. Då nazister hade gått bärsärkagång i Wiens judiska kvarter och Nazityskland annekterade Österrike 1938 förstod hon och hennes mor vad som var på gång och flydde till Sverige. Att de fick stanna berodde på en svensk folkpartistisk riksdagsledamot som tidigare hade hört Hertas pianospel. - Man ansåg att jag var viktig för landets kulturliv, berättar Herta Fischer som med åren också blev en kulturpersonlighet och aktiv politiker för Västerpartiet i Solna. Programmet är en repris från den 20 april 2014 med rubriken "Herta Fischer - musikdrama under ett turbulent 1900-tal" och sänds den här gången inför Förintelsens minnesdag den 27 januari. En P2 Dokumentär Jan Hammarlund.
2019-01-26
Länk till avsnitt

Visgiganten Evert Taube del 2

Evert Taube gav oss inte bara sommardrömmen förpackad i visans form utan tog oss också ut i världen. I den här andra delen reser Evert hem, med en skatt i bagaget, och berättar själv om det.

- Mina lustigaste visor var lika levnadsglada som jag själv innerst inne var full av trots Året är 1915 och första världskriget har just brutit ut. När Evert stiger i land i Göteborg 1915 är han en annan person än då han mönstrade på några år tidigare. Klädd i lackskor, damasker och cheviotkostym och med en tunn mustasch. Tangons huvudstad Buenos Aires har gjort starka intryck på Evert och de argentinska manéren och artighetsfraserna har han med sig hem. Han har också med sig en visskatt inspirerad av sjömansliv, kreolska sånger och tango. Programmet är en repris från den 17 juni 2018. En P2 Dokumentär av Eva Schöier som presenteras av Stefan Wermelin.
2019-01-20
Länk till avsnitt

Visgiganten Evert Taube del 1

Evert Taube gav oss inte bara sommardrömmen förpackad i visans form utan tog oss också ut i världen. I den här första delen berättar han själv om sin ungdom och den slingrande vägen fram till scenen.

- Jag har nog snarare hållit mig till verkligheten i högsta grad, det är nog mera ett sätt att skriva, ett sätt att berätta som gör att det ofta verkar väldigt äventyrligt och otroligt ..."  Här följer vi med Evert Taube från barndomens Vinga till stadsliv i Stockholm och ut över haven "på den glittrande blåa ocean". Evert Taube föddes 1890 och växte upp på Vinga i Göteborgs inlopp. Familjen musicerade ofta och pappa Carl Gunnar läste berättelser och sjöng för Evert och hans syskon. Många var de skepp som passerade och barnen Taube fick höra dramatiska historier från världshaven, berättade av kaptener, lotsar och ibland även skeppsbrutna som räddats i nöd utanför Vinga. Evert fick på så sätt tidigt inspiration till sina visor.   Programmet är en repris från den 16 juni 2018. En P2 Dokumentär av Eva Schöier som presenteras av Stefan Wermelin.
2019-01-19
Länk till avsnitt

Allmusikgruppen Solar Plexus

Solar Plexus verkade mitt i 70-talets musikliv, på högsta musikaliska nivå och rörde sig ledigt mellan poesi och politik, schlager och symfoni, folkmusik och fusionsjazz.

I den här dokumentären träffar musikjournalisten Håkan Persson några av gruppens medlemmar, nästan 50 år efter starten, närmare bestämt: Monica och Carl-Axel Dominique, Tommy Körberg, Georg "Jojje" Wadenius och producenten Chris Bell. Gruppen bildades i Huddinge 1970 under namnet Bäska Droppar men bytte ganska snart namn till Solar Plexus och fanns i två olika sättningar. 1970-72 bestod gruppen av Monica Dominique på orgel och sång, Carl-Axel Dominique på piano och träblås, Georg "Jojje" Wadenius på gitarr, bas och sång och Tommy "Slim" Borgudd på trummor. Då Wadenius fick erbjudande om att spela med den amerikanska gruppen Blood Sweat & Tears ersattes han av Tommy Körberg på sång, gitarr och slagverk och Bosse Häggström på bas. Solar Plexus rörde sig mitt emellan melodifestivaler och 70-talsprogg, inte hemma i något läger, men musikaliskt hemma överallt och gav ut följande album: Solar Plexus (1972), Solar Plexus 2 (1973), Det är inte båten som gungar, det är havet som rör sig (1974) och Hellre gycklare än hycklare (1975). En P2 Dokumentär av Håkan Persson.
2019-01-13
Länk till avsnitt

I huvudet på Peter Mattei

Peter Mattei är en av vår tids största operasångare, med titelrollen i Mozarts "Don Giovanni" som ett av sina paradnummer. I den här dokumentären hör vi Mattei sjunga redan som 6-åring.

Peter Mattei har gjort Don Giovanni åtskilliga gånger med olika regissörer. Bland dem finns den engelske teaterlegendaren Peter Brook i Aix-en-Provence 1998, då Peter Mattei fick sitt stora internationella genombrott. Matteis scenkonst kännetecknas av äkta sångarglädje, en sagolik barytonröst och ett härligt skådespeleri, och han sjunger lika entusiastiskt när han exempelvis tolkar sånger av Mahler och Schubert som amerikanska evergreens och argentinsk tango på turné i Norrbotten. I den här dokumentären utvecklar han sina tankar om sången och rösten, om det hårda arbetet som ligger bakom olika rolltolkningar och om samarbetet med olika regissörer, däribland Michael Haneke. Dokumentären är en mosaik av en nygjord och ett antal äldre intervjuer som kulturjournalisten Kerstin Berggren gjort med den idag 53-årige Mattei under 25 år - i New York, Paris, Wien, Aix-en-Provence och på andra ställen, för att inte tala om Luleå de drygt fyra milen norr om Piteå där han föddes en sommardag 1965. I programmet medverkar också Metropolitanoperans chef Peter Gelb och den franske regissören Patrice Chéreau. En P2 Dokumentär av Kerstin Berggren.
2019-01-12
Länk till avsnitt

Möt tonsättaren Britta Byström

Britta Byström är en av Sveriges mest spännande och nyskapande tonsättare. Redan i tonåren började hon att komponera musik, och har nu som 41-åring en diger lista av verk och priser bakom sig.

I det här programmet berättar Byström om konstverk och författarskap som hon hämtar inspiration ifrån. Vi lyssnar bland annat på hennes verk "Invisible cities" och "The Baron", båda inspirerade av den italienske författaren Italo Calvino, och hör om "Games for souls" - ett stycke utan dirigent som Britta Byström skapat tillsammans med violinisten och konsertmästaren i Sveriges Radios symfoniorkester Malin Broman. Det är i orkestermusiken Byströms skapande ligger. Hon har skrivit för rena stråk- och blåsorkestrar, för sopran, countertenor, kör eller violin och stråkorkester, men också sceniska verk som kammaroperan "Om man blivit av med sitt bagage" med libretto av Niklas Törnlund från 2003 eller verket "Gállábartnit" för två solister, en berättare, tre dansare, kör och sju instrument med text av Rawda Carita Eira från 2015. Det här är berättelsen om en tonsättare, gränsöverskridande inspiration och om att arbeta alldeles nära dissonansen. Programmet är en repris från den 16 september 2018. En P2 Dokumentär av Pernilla Ståhl och Johan Chandorkar/Umami produktion.
2019-01-06
Länk till avsnitt

Moondog ? mystiker med mörkerseende

Det här är berättelsen om tonsättaren, musikern och poeten Louis Hardin alias Moondog som gick från tidvis hemlös gatumusiker till hyllad kompositör.

Under mer än 30 år var Moondog en av New Yorks verkliga profiler. Från slutet av 40-talet till mitten av 70-talet höll han till i hörnen av 6:e avenyn och 53:e eller 54:e gatan. Där kunde han spela på sin egenuppfunna trimba eller deklamera sin poesi och filosofi eller bara stå blick stilla med vikingahjälm på huvudet, spjut i handen och skägg ner till midjan som "The Viking of 6th Avenue". Moondog var sedan tonåren blind och skrev både poesi och musik i punktskrift där han satt på gatan. Under perioder var han hemlös, och många förbipasserande såg en utsatt gatumusiker och tiggare. Få visste vilken mångfacetterad och hyllad kompositör han var. Den sista delen av sitt liv tillbringade han i Tyskland, och därifrån gjorde han flera konsertresor till Sverige. Moondog gick bort 1999 men hans musik är starkt närvarande än idag. Hör Moondog själv berätta om sitt komponerande, sin tro på talmystik och sin vilja att skapa ett allkonstverk inspirerat av den nordiska mytologin. Hör också musikerna Stefan Lakatos, Carl Myrén och Iiris Viljanen nysta i vad det är som gör hans musik så säregen. Programmet är en repris från den 18 mars 2018. En P2-dokumentär av Marie Wennersten.
2019-01-05
Länk till avsnitt

Var Anonymus Fru Musica? Del 2

"Anonymus" brukar det stå på verk som skapats i äldre tider och saknar kända upphovspersoner. Idag vet vi att många av dem var kvinnor. Här i del två handlar det om kvinnor som också var rika.

Här handlar det närmare bestämt om adliga kvinnor, i synnerhet trobaritzerna i den sydfranska regionen Provence. Möt grevinnan av Dia Beatrix och drottning Blanche av Frankrike för att inte tala om de italienska tonsättarna Maddalena Casulana (1500-talet) respektive Francesca Caccini och Barbra Strozzi (1500-1600-talen) varav en till och med var operatonsättare!   Programmet är en repris från senast den 1 juli 2018. En P2 Dokumentär av Bodil Asketorp.
2018-12-30
Länk till avsnitt

Var Anonymus Fru Musica? Del 1

"Anonymus" brukar det stå på verk som skapats i äldre tider och saknar kända upphovspersoner. Idag vet vi att många av dem var kvinnor. Här i del ett handlar det om de som också var nunnor.

Vi stiftar bekantskap med bland andra världens tidigast kända kvinnliga tonsättare Kassia (800-talet e Kr) men också med Hildegard av Bingen (1100-talet e Kr). Vid sidan av dessa två finns musik av inte mindre än ett 20-tal kvinnor fram till och med 1600-talet inspelade på cd. Programmet är en repris från senast den 30 juni 2018. En P2 Dokumentär av Bodil Asketorp.
2018-12-29
Länk till avsnitt

Hildegards av Bingen syner

Tonsättaren Hildegard av Bingen var en av medeltidens mest inflytelserika nunnor. Hon fick starka uppenbarelser från Gud, enligt henne själv - eller för att hon som ung skildes från sin moder?

Det är frågan i det här programmet från den 4 augusti 2011 i "Musikmagasinet" i P2, där det ingick i serien "Tonsättarmammor". Hildegard av Bingen föddes 1098 som familjens tionde barn och hade syner redan som barn. Som vuxen skrev hon ner och samlade sina syner i boken "Scivia", men hon skrev också dikter och böcker om medicin vid sidan av musik och hon bedrev politisk lobbyverksamhet. Hildegard visste redan som barn att hon skulle bli bortlämnad till ett kloster och kontakten med mamman var troligtvis inte den närmaste i den nobla familj det handlade om. I det här programmet tolkas hennes syner bland annat ur ett anknytningsteoretiskt perspektiv, av psykologen Egil Linge och historikern Audur Magnusdottir. Uppläsare är Erika Libeck Lindahl. En P2 Dokumentär av Katarina A Karlsson. Tekniker Karin Blomqvist.
2018-12-23
Länk till avsnitt

Radiokören i händerna på Peter Dijkstra

Möt Peter Dijkstra som i början av juni 2018 tog farväl som chefsdirigent för Radiokören.

Peter Dijkstra var Radiokörens chefsdirigent i elva år. Bara den legendariske körledaren Eric Ericson innehade posten längre, närmare bestämt i 30 år. I dokumentären berättar Dijkstra bland mycket annat om tillgången och bördan av att ha ärvt både Ericsons post och ledarskapet för en världskänd institution. Vid sidan av Dijkstra medverkar tonsättaren Jacob Mühlrad, professorn i kördirigering och musikvetaren Jos van Veldhoven i Haag samt sångarna Annika Hudak och Thomas Köll. Programmet är en repris från den 2 juni 2018. En P2 Dokumentär av Sofia Nyblom.
2018-12-22
Länk till avsnitt

Överlevarkören i skolan

Går det att få tonåringar att ta in Förintelsens fasansfulla historia med hjälp av musik? Ja, anser musikläraren Lena Björk Franzén som har gjort ett pedagogiskt instrument av Jiddischkören.

Jiddischkören består bland andra av flera som överlevde Nazitysklands fasor. - I Jiddischkören är det faktiskt flera som har suttit i läger och som har den historien med sig, i sitt bagage, och då tänkte jag att "det här får inte gå ur tiden utan att den nya generationen får möta de här människorna, ställa sina frågor till dem, se att det är en riktig människa som berättar. Då får det en stor genomslagskraft", säger Lena Björk Franzén som är musiklärare vid Stockholms internationella Montessoriskola. Följ med Eva Sjöstrand från Lördagsmorgon i P2 på en stark resa i tid och rum. Hör Elisabeth Kischinowsky Masur som när hon fyllde 17 år i Auschwitz firades av sina kamrater med en extra portion bröd - den finaste present hon kunde få. Hör också körens Julianna Weiss, Judith Gemler Axelsson, Marianne Bloch, Katrin Goldstein Kyaga och Arkadij Souris berätta och körens Helga Wikström diskutera med tonåringarna Klara Lindström, Amanda Andersson, Frida Mattsson Johansson, Sol Caballero och Nicholas Nilsson. En P2 Dokumentär av Eva Sjöstrand.
2018-12-16
Länk till avsnitt

Närkontakt med Birgit Nilsson

Med diamantringen på ena handen och skurtrasan i den andra förenade 1900-talets främsta operasångerska två världar. I den här reprisen berättar vi åter om Birgit Nilsson som skulle ha fyllt 100 i år.

Birgit Nilsson föddes den 17 maj 1918 och dog den 25 december 2005. I den här reprisen från senast den 10 juni 2018 lär vi känna hennes dubbla natur genom personer som på olika sätt stod henne nära: mångåriga vännen, operasångerskan och journalisten Margareta Dellefors, pianisten och ackompanjatören Lars Roos och operasångaren Plácido Domingo, en av Birgits favoritmotspelare och första mottagaren av The Birgit Nilsson Prize. Dessutom medverkar prästen som förrättade Birgit Nilssons begravning Fredrik Westerlund, operadramaturgen Stefan Johansson, operasångerskan och en av Birgits elever Elisabeth Meyer-Topsøe samt Mattias Enn som fick en sånglektion av Birgit Nilsson som 13-åring och därefter brevväxlade med stjärnan under många år. De två sistnämnda är aktuella med varsin nyutkommen bok om henne. Sist men inte minst medverkar Birgit Nilsson själv i en rad klipp där hon kommenterar sin karriär och sin röst. En P2 Dokumentär av Britta Svanholm Maniette i samarbete med radioproducenten Marie Wennersten.
2018-12-15
Länk till avsnitt

Världssopranen Nina Stemme

Ett av världens största konstmusikpris - Birgit Nilsson-priset - tilldelades den 15 maj 2018 operasångerskan Nina Stemme.

I dokumentären berättar Stemme om den passion som göder hennes konstnärskap. - Det är en eld inuti mig, som ibland övergår till begynnande härdsmälta, säger Stemme och fortsätter: - Jag försöker känna att jag sjunger med hela kroppen - att varenda cell är engagerad. En gång i tiden fick hon inte ens tillträde till körerna i Adolf Fredriks musikklasser och det sångliga självförtroendet var inte så stort. - Jag tyckte jag sjöng ganska fult, men sjunga skulle man ju göra - för det hade jag gjort sedan jag var 9 år, säger Stemme och berättar om sin förvåning när hon fick sin första sångliga framgång vid high school i USA. Det var en framgången som ledde till sångstudier, men tidigt valde hon att prioritera familj och barn - även om inte operacheferna fann valet lika självklart, säger hon. Sofia Nyblom träffade Nina Stemme strax efter det att hon hade genomfört fyra Wagners "Ring-cykler" våren 2017 på Kungliga Operan i Stockholm samt inför nypremiären på operan Turandot i San Francisco samma år. I programmet medverkar röstcoachen Leif Lundberg samt regissörerna Staffan Valdemar Holm och Christoph Loy. Vi hör dessutom operachefen Matthew Shilvock vid San Francisco Opera och Sveriges generalkonsul i Los Angeles Barbro Osher beskriva intrycken av Ninas första Brynhilde. Programmet är en repris senast från den 19 maj 2018. En P2 Dokumentär av Sofia Nyblom/Munck.
2018-12-09
Länk till avsnitt

Den sjungande revolutionen

Revolutioner ackompanjeras ofta av sång och musik, men den roll som sång och musik spelade för de baltiska staternas frigörelse från Sovjetunionen - i synnerhet Estlands - var exceptionell.

Vissa säger att "den sjungande revolutionen" var ett mirakel, och att det var andra gången i mänsklighetens historia efter Jerikos murar som musiken gjorde ett så starkt avtryck i vår värld. Sångerna kunde vara vilka som helst men det var sånger som alla kunde, och det är omtvistat vem eller vilka som egentligen startade alltihop. - Andra får säga vad de vill men det var Tallinns punkare som startade, säger filmaren, journalisten och festivalarrangören Tiina Mägi som nämns som en viktig doldis i den sjungande revolutionen. Följ med Marie Wennersten på en resa tillbaka till de tre åren mellan 1988 och 1991 då 100 000-tals ester sjöng för självständighet, för det fria livet. I programmet medverkar också punkaren Tiina som vågade hissa den estniska trikoloren i rådhuset, vis- och rocksångaren Ivo Linna, kompositören, violinisten och sångerskan Maarja Nuut, konstnären och satirikern Heinz Valk, radiojournalisterna Tiia Teder och Erkki Berends, Estniska skolans fd rektor, körledaren och sångaren Jaan Seim, samt översättarna Eva-Tiina Põlluste och Gustaf Hertsius. En P2 Dokumentär av Marie Wennersten.
2018-12-07
Länk till avsnitt

Psalmen som blev en världshit

"O Store Gud" är en av världens mest kända psalmer, och från början svensk. Det här är berättelsen om hur den kom till och hur den blev så spridd i världen.

"O Store Gud" bygger på en svensk traditionell folkmelodi och fick sin mest spridda text av Mönsteråsaren Carl Boberg i slutet av 1800-talet. Den skrev Boberg efter att ha varit med om ett åskoväder över Kalmarsund. Sedan översattes den till tyska 1907 följt av ryska vilken hördes av en amerikansk missionär som i sin tur översatte den till engelska. Psalmen spreds över världen, men i Sverige förde den under många år en undanskymd tillvaro. Ja, den var nära att glömmas bort då den engelska översättningen av sången - "How great thou art" - fick en framträdande roll under väckelsepredikanten Billy Grahams möten på 1950-talet. Sedan spelade Elvis Presley in den och resten är som man brukar säga - historia. Vi besöker Carl Bobergs hembygd och träffar ordföranden för O Store Gud-sällskapet Ulf Eriksson, men vi träffar också musikforskaren Karin Karlsson, tidigare ekonomichefen i Svenska missionsförbundet Göran Johansson liksom pianisten, sångaren och låtskrivaren Per-Erik Hallin som turnerade med Presley - hör bland annat hur Presley reagerade när han fick veta att sången kom från Sverige! Programmet är en repris senast från 23 juli 2017.  En P2 Dokumentär av Mikael Olofsson. O store Gud, när jag den värld beskådar, som du har skapat med ditt allmaktsord, Hur där din visdom leder lifvets trådar, och alla väsen mättas vid ditt bord; Då brister själen ut i lofsångsljud: O store Gud! O store Gud! Då brister själen ut i lofsångsljud: O store Gud! O store Gud! Den första versen ur Svenska missionsförbundets sångbok 1889.
2018-12-02
Länk till avsnitt

Ale Möllers väg

Utbränd och förvirrad i tidigt 1980-tal, efter en tid som folkmusiker i Grekland, återvänder Ale Möller till Sverige. Här anträder han vägen till den musik som han kan kalla sin egen.

Ale Möller föddes 1955 i Skåne, började spela gitarr i 10-årsåldern och fick sitt första musikerjobb i en Peter Oskarson-uppsättning av Tolvskillingsoperan som 15-åring. Han övergick allt mer till trumpet, hamnade i Malmös proggkretsar och i Kabaréorkestern som kompade Mikael Wiehe. Efter en tid som resande musiker under Tältprojektet och som multiinstrumentalist i Filarfolket fick han för sig att lära sig bouzouki, startade en grekisk orkester och samarbetade med Mikis Teodorakis. Efter en uppslitande kris återvände han från Balkan till Sverige, på jakt efter en musik att kalla sin egen. Den fann han i de svenska traditionernas hjärta, i Dalarna. Ale Möllers väg handlar om några få men mycket betydelsefulla år av Ale Möllers musikerliv. Vi hör också litet ur verket "Xenomania" som Sveriges Radio P2 Live beställde av Ale Möller och som uruppfördes på Urkult-festivalen den 3 augusti 2018 direkt i P2 Live. I dokumentären medverkar, förutom Ale Möller själv, också de gamla kollegerna Per Gudmundson och Lena Willemark. Programmet är en repris från den 29 juli 2018. En P2 Dokumentär av Po Tidholm.
2018-12-01
Länk till avsnitt

De omusikaliska

Hur är det att tillhöra de fyra procent av befolkningen som är omusikaliska? Det är frågan i den här dokumentären.

Musikern Peter Bryngelsson undersöker omusikalitetens natur, vad den beror på och hur den yttrar sig. Musikexemplen är hämtade alltifrån sångerskan Florence Foster Jenkins, som blev känd i New York på 30- och 40-talen för en falsksång som hon inte var medveten om, till den svenske popartisten Håkan Hellström. I programmet medverkar Peters bror stödpedagogen Olle Bryngelsson, konstnären Magnus Lönn, konstadministratören Helen Engman, musikern Mukiryan Abubakr, operasångaren Lars Clevemann och militären Kent Löving. En P2 Dokumentär av Peter Bryngelsson.
2018-11-25
Länk till avsnitt

Det finska dirigentundret

Jorma Panula, Leif Segerstam, Okko Kamu, Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Susanna Mälkki, Eva Ollikainen - ovanligt många internationellt kända dirigenter kommer från Finland, men varför?

Ett av de senaste exemplen är Klaus Mäkelä som vid blott 22 fyllda blir chefsdirigent och konstnärlig rådgivare för Oslofilharmonikerna från säsongen 2020/21 - men hur kommer det sig att Finland har kunnat få fram ovanligt många internationellt erkända dirigenter i förhållande till sin befolkning på 5,5 miljoner? För att få svar på frågan träffar vi den idag 88-årige Jorma Panula som sägs vara urfadern till dagens finska dirigentgenerationer och pratar om hans hemliga recept för att utbilda så många världsdirigenter som han har under drygt 40 år som pedagog. Vi hör också den finska musikjournalisten och författaren Vesa Sirén redogöra för begreppet "finskt musikunder", alltså det fenomen som dirigentundret är en del av, dirigenterna Okko Kamu, Susanna Mälkki, Sakari Oramo och Eva Ollikainen berättar om hur en finsk dirigent uppfattas ute i världen,  musikjournalisten Camilla Lundberg berättar om hur många svenskar både beundrar och retar sig på "de finska pinnarna" och orkestermusikerna Bengt Rosengren, Saara Nisonen Öman och Ingegerd Kierkegaard från Radiosymfonikerna delar med sig av sina tankar om de finska dirigenterna. Programmet är en repris senast från den 12 maj 2018. En P2 Dokumentär av Tuomas Ojala.
2018-11-24
Länk till avsnitt

Pianovirtuosen Clara Schumann

Stora musikpersonligheter har också varit små. Det här programmet handlar om hur ett stumt skilsmässobarn med en pådrivande pappa blev den fantastiska pianisten och tonsättaren Clara Schumann.

Clara Schumann (1819-1896) hette från början Wieck och fick sitt efternamn när hon gifte sig med tonsättaren Robert Schumann. I programmet medverkar psykologen Egil Linge och genushistorikern Hanna Markusson Winkvist. Som uppläsare hörs Dan Berglund och Jonas Olofsson som Claras pappa Friedrich Wieck, Torben Kulin som Robert Schumann och Malva Sigelius Kulin som Clara Schumann. Programmet är en repris från den 7 oktober 2012 i "Musikmagasinet" i P2 som ingick i serien "Tonsättarpappor". Det sänds inför en helafton i Clara Schumanns musikvärld på Berwaldhallen i Stockholm den 23 november, en konsert som också direktsänds i P2 Live. En P2 Dokumentär av Katarina A Karlsson. Tekniker Karin Blomqvist.
2018-11-18
Länk till avsnitt

Operabögarna

Vad är en operabög? Det frågar sig Ola Anderstedt i den här dokumentären.

I ett par årtionden har det varit känt att homosexuella män kanske i högre grad än heterosexuella män söker sig till operamusik. Begreppet "opera Queen" har det skrivits mycket om, till och med avhandlats akademiskt i framför allt engelskspråkiga länder av bland andra den amerikanske kulturkritikern Wayne Koestenbaum och dramatikern Tony Kushner. I Sverige har operadramaturgen och docenten i teatervetenskap Göran Gademan skrivit boken "Operabögar" från 2003. Vid sidan av honom möter vi en av grundarna av föreningen "Operabögarna" Roger Wallén och genusforskaren och professorn Tiina Rosenberg. Det blir förstås också mycket musik, med Maria Callas, Birgit Nilsson och andra. Programmet är en repris från den 11 augusti 2018. En P2 Dokumentär av Ola Anderstedt. Mixning och teknik Anders Olsén.
2018-11-17
Länk till avsnitt

Beppe Wolgers värld del 2

Den här helgen 2018 skulle poeten, textförfattaren, underhållaren och skådespelaren Beppe Wolgers ha fyllt 90 år. I den här andra delen handlar det bland annat om hur han blev folkkär.

Beppe Wolgers blev folkkär efter sin debut som skådespelare. Jag undrar om det inte vände efter min roll i filmen Hugo och Josefin, jag är inte någon aktör men det var en speciell roll som passade mig precis, har han sagt. Beppe jobbade gärna hemma, nära familjen. De inspirerade inte bara till hans texter utan också medverkade i hans TV- och radioprogram och filmer. Wolgers skulle ha fyllt 90 den 10 november 2018. Han dog den 6 augusti 1986. En P2 Dokumentär av Eva Schöier/Munck, presenterad av Stefan Wermelin.
2018-11-11
Länk till avsnitt

Beppe Wolgers värld del 1

Den här helgen 2018 skulle poeten, textförfattaren, underhållaren och skådespelaren Beppe Wolgers ha fyllt 90 år. I den här första delen handlar det bland annat om hans uppväxt.

Beppe Wolgers rörde sig både i centrum och i kanten av Sveriges nöjes- och kulturliv. Han var en stor man med ett stort hjärta och modet att vara sig själv. Som ung kämpade han med stamning, övervikt och ouppfyllda drömmar, men nyfikenheten på livet drev honom framåt. Genom att använda sina svagheter lyckades han skapa skön, avspänd konst. Beppe berättar här om barndomens Dalarö och vägen in i 50-talets nya visvärld med Lars Forssell, Pär Rådström och Olle Adolphson. Beppe och Monica Zetterlund möts på jazzklubben Nalen och Beppe börjar skriva svenska texter till amerikanska jazzstandards. Wolgers skulle ha fyllt 90 den 10 november 2018. Han dog den 6 augusti 1986. En P2 Dokumentär av Eva Schöier/Munck, presenterad av Stefan Wermelin.
2018-11-10
Länk till avsnitt

Jakten på den försvunna jiddischskatten

Under Kristallnatten för 80 år sedan, mellan den 9 och 10 november 1938, förstördes skivbolag och originalinspelningar med judiska artister. Musiken var förlorad för alltid. Trodde man.

1992 får skivsamlaren Rainer Lotz veta att det någonstans ute i världen finns över 250 skivor som försvunnit under den mörkaste delen av Tysklands historia. Han ser det som sin uppgift att hitta varenda en. Där och då började en decennielång jakt på en förlorad musikskatt. - Jag hittade skivor över hela världen och tydligen var det älskade ägodelar, för i vissa fall var det allt de hade med sig när de flydde, säger Lotz som framför allt letade efter musik som hade getts ut av skivbolagen Semer och Lukraphon i Berlin under 1930-talet. Idag spelas musiken igen, och Rainer Lotz är stolt. - Vi kunde rädda musiken och återuppliva den här kulturen. På ett sätt har var vi besegrat döden, säger Lotz. I programmet medverkar också musikern Alan Bern som idag spelar den försvunna musiken och musikerna Deborah Strauss och Miriam Camerini. En P2 Dokumentär av Dawn Anthony.
2018-11-04
Länk till avsnitt

Urartad musik

Mängder av judiska tonsättare och andra fick sina verk förbjudna i Nazi-tyskland. Deras musik kallades "entartete", på svenska "urartad" eller "degenererad".

Dokumentären kretsar kring tre av de mest framstående judiska tonsättare som drabbades av den nazistiska kulturpolitiken under 1930-talet och framåt Alexander Zemlinsky (1871-1942), Franz Schreker (1878-1934) och Erich Wolfgang Korngold (1897-1957). I programmet samtalar Musikrevyns i P2 programledare Johan Korssell med skivproducenten och musikforskaren Dr Michael Haas som inledde skivbolaget Deccas satsning på "Entartete Musik" i början av 90-talet, Korngoldexperten Brendan G. Carroll, dirigenten Marc Albrecht, Schrekerexperten Dr Christopher Hailey och den brittiske tenoren John Daszak som sjungit stora roller i operor av både Zemlinsky och Schreker. Vi träffar också Korngolds barnbarn, violinisten Kathrin Korngold-Hubbard i Portland, Oregon, USA och hör mer om hennes berömda farfar. Korngold prisades flera gånger, bland annat för musiken till filmerna "Anthony Adverse" (1936) och "Robin Hood" (1938). Efter kriget var hans många konsertverk och operor bortglömda, men Korngolds opera "Die tote Stadt" gör åter succé i uppsättningar världen över, så också många av Zemlinskys operor, exempelvis "Dvärgen" som spelas regelbundet. En P2 Dokumentär av Johan Korssell.
2018-11-03
Länk till avsnitt

Sorgesångarna

Sång och musik kan trösta många som mist någon nära. Den här dokumentären handlar om de som kan hjälpa en i sörjandet som sångarna på en begravning idag eller gråterskorna i finska Karelen förr.

På den svenska landsbygden förr i tiden hette det att man "sjöng ut" den döde. I vår tid finns de ritualerna inte kvar men vilken roll spelar sången och musiken idag? Att sjunga på en begravning är det finaste som finns, säger sångerskan Anna Ihlis i Gagnef. Hon är tredje generationen i en familj som sjunger och spelar på begravningar. - Man är en trösteperson, säger hon. Alla är så oskyddade en stund. Vi träffar också Pirkko Fihlman som tagit upp den ortodoxa traditionen med gråterskor från finska Karelen, att vara en kanal för de andras sorg, ta på sig deras smärta. Konstnärsduon Shakeit Lab - Maria Johansson-Josefsson och Tove Sahlin - har gjort en sång- och dansföreställning om döden, en besvärjelse som också är ett accepterande "Det är som det är." En P2 Dokumentär av Katarina Wikars. Lyssna också på Katarina Wikars närmare reportage från gråterskekursen i Helsingfors i P1 Kultur tisdag den 30/10 -18.
2018-10-28
Länk till avsnitt

Poeten som tog sitt liv

Vad är det som fascinerar med en aristokratisk franskspråkig poet från Madagaskar som tog sitt liv 1937?

Tonsättaren Tebogo Monnakgotla berättar om sitt arbete med operan om Jean-Joseph Rabearivelo, i den här dokumentären från den 7 maj 2017. Då hade Monnakgotla skrivit fem musikstycken inspirerade av den franskspråkige poeten Jean-Joseph Rabearivelos dikter och liv och planerade för en helaftonsopera om honom. Det blev en kortopera med titeln "Jean-Joseph" som hade urpremiär på Kungliga operan den 19 oktober 2016. Vi möter också barytonen Luthando Qave som sjunger om Rabearivelos självmord, författaren och dramaturgen Magnus Florin och Richard Serrano som är professor i franska och jämförande litteratur vid Rochesteruniversitet i New Jersey. En P2 Dokumentär av Birgitta Tollan.  
2018-10-27
Länk till avsnitt

Megastjärnan Franz Liszt del 2

Pianovirtuosen och tonsättaren Franz Liszt var en av 1800-talets mest kända personer i Europa. Här är den andra delen av hans fascinerande livsresa återberättad av Bodil Asketorp.

I den här andra delen följer vi honom ända till graven. På vägen får vi också med en del skrönor - ehuru sanna - och vi hör om den framtidsman han blev, den avantgardetonsättare han blev efter att ha lämnat det kringflackande virtuoslivet och bosatt sig i Weimar 1848. Det är då han skriver sina Faust- och Dantesymfonier och de tolv symfoniska dikterna. På 1860-talet bosätter han sig i Rom, här tonsätter han bland annat sina stora oratorier "Elisabethlegenden" och "Kristus". Vi får också bekanta oss med Liszt, pianoläraren, han som aldrig tog något betalt för sina lektioner. Franz Liszt föddes den 22 oktober 1811 och dog den 31 juli 1886. Programmet är en repris från den 30 oktober 2011 då det var 200 år sedan han föddes, och den 30 juli 2017. En P2 Dokumentär av Bodil Asketorp.
2018-10-21
Länk till avsnitt

Megastjärnan Franz Liszt del 1

Pianovirtuosen och tonsättaren Franz Liszt var en av 1800-talets mest kända personer i Europa. Här är den första delen av hans fascinerande livsresa återberättad av Bodil Asketorp.

Franz Liszt var ungraren som inte talade ungerska och från början pojken som ville bli präst, men som blev en av de största pianovirtuoserna genom tiderna i Europa! Legendfloran kring Liszt är vildvuxen. "Lisztomanin" var en hysterisk farsot i hela Europa med mycket "sex and drugs" - ja, i alla fall många kvinnor och mycket cognac. I den här första delen hör vi om hans barn- och ungdom, studierna i Wien och Paris, Parissalongerna, kärleken till och resorna med Marie d'Agoult och "lisztomanin" på 1840-talet. Franz Liszt föddes den 22 oktober 1811 och dog den 31 juli 1886. Programmet är en repris från den 23 oktober 2011 då det var 200 år sedan han föddes, och den 29 juli 2017. En P2 Dokumentär av Bodil Asketorp.  
2018-10-20
Länk till avsnitt

Jazzladyn som försvann

Jazzhistoriens längsta time out har jazzpianisten Birgit Lindbergs frånvaro från jazzscenen kallats.

Det skulle ta mer än 30 år från det att hon lämnade jazzlivet för ett liv i Västerbottens inland till dess att hon gav ut sin första skiva i eget namn, My foolish heart (1999). Som ung spelade Birgit Lindberg på både Nalen och Chinateatern i Stockholm men under en turné i början av 60-talet händer något. Den då 24-åriga Birgit blir kär i en man i Lycksele, gifter sig och kommer att föda nio barn - men hon slutar aldrig att spela piano och att skriva musik hemma på kammaren. Då hon träffar gitarristen Anders Färdal faller allt på plats och tillsammans med honom har hon gett ut flera skivor. Den senaste heter Damn that cat (2015). "Jazzladyn som försvann" är en berättelse om att försvinna men ändå vara kvar. I programmet medverkar också skådespelaren, pjäsförfattaren och sångaren Hans-Ola Stenlund som arbetat med Birgit Lindberg i flera olika produktioner sedan 1997. En P2 Dokumentär av Filippa Armstrong.
2018-10-14
Länk till avsnitt

Det svängiga Etiopien del 3/3

Möt Etiopiens moderna musik i tre delar, med anledning av fredsavtalet tidigare i år 2018 mellan Etiopien och Eritrea. Här i del tre träffar vi den etiopiska stjärnan Mahmoud Ahmed.

Mahmoud Ahmed har en 50-årig karriär bakom sig och sin storhetstid på 70-talet, men han kan fortfarande fånga publiken och hålla den i ett järngrepp. Det kan den svenska artisten Jason "Timbuktu" Diakité vittna om, och den franske producenten Fracis Falceto berättar hur han upptäckte Ahmed 1984. Vi får också underbara radiomässiga bilder från huvudstaden Addis Abeba medan Ahmeds musik strömmar ut ur taxins bilstereo. Programmet är en tidlös repris från den 14 april 2013 med titeln "Mahmoud Ahmed, Etiopiens gigant - Musikresa Etiopien del 3" och den 22 juli 2017 då programmet som nu hette "Det svängiga Etiopien del 3".   En P2 Dokumentär av Åsa Veghed.
2018-10-13
Länk till avsnitt

Det svängiga Etiopien del 2/3

Möt Etiopiens moderna musik i tre delar, med anledning av fredsavtalet tidigare i år 2018 mellan Etiopien och Eritrea. Här i del två handlar det om "Swinging Addis".

"Swinging Addis" var en etiopisk motsvarighet till "Swinging London" på 60-talet, och en verklig musikalisk guldgruva. Det upptäckte bland andra den franske producenten Francis Falceto i mitten av 80-talet. Han blev knockad av all musik han fann på raspiga LP-skivor och kassettband i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och bestämde sig för att ge ut musiken. Resultatet blev den succéartade skivserien Etiopiques, bestående av 28 olika skivor från 60- och 70-talen.   I programmet träffar vi också en av de främsta artisterna från "Swinging Addis"-epoken - Alemayehu Eshete, som kallades "The James Brown of Etiopia". Programmet är en tidlös repris från den 7 april 2013 med titeln "Swinging Addis guldålder - Musikresa Etiopien del 2" och den 16 juli 2017 då programmet som nu hette "Det svängiga Etiopien del 2".   En P2 Dokumentär av Åsa Veghed.
2018-10-07
Länk till avsnitt

Det svängiga Etiopien del 1/3

Möt Etiopiens moderna musik i tre delar, med anledning av fredsavtalet tidigare i år 2018 mellan Etiopien och Eritrea. Här i del ett går vi på festival.

Vi landar i en av de återkommande festivaler som den svensk-etiopiska kulturorganisationen Selam arrangerar. Dessförinnan träffar vi den svenske musikern och producenten Andreas Unge som varit med och byggt upp musikstudion Selam Studio där, artister från olika afrikanska länder, Selams svensk-etiopiske festivaldirektör Teshome Wondimu samt svenskarna Sousou och Maher Cissoko som uppträder inför etiopisk publik. Programmet är en tidlös repris från den 31 mars 2013 då programmet hade titeln "Det moderna Etiopiens musik - Musikresa Etiopien del 1" och den 15 juli 2017 då programmet som nu hette "Det svängiga Etiopien del 1". En P2 Dokumentär av Åsa Veghed.
2018-10-06
Länk till avsnitt

Ljudfadern Gert Palmcrantz

Jakten på det naturliga ljudet har varit ljudteknikern Gert Palmcrantz ledstjärna ända sedan första skivinspelningen 1962.

- Det låt' ju som det låter, sa spelmannen Pål-Olle när han fick lyssna på inspelningen Palmcrantz just gjort i Pål-Olles kök. Trött på att spela in alla 60-talets pop-band hade Palmcrantz lämnat studion för att med bärbar utrustning spela in svensk folkmusik i dess hemmiljö. Genom åren har Palmcrantz spelat in samtliga Svenska Ords revyer, otaliga svenska artister från Lill Babs till Monica Zetterlund, Owe Thörnqvist och Cornelis Vreeswijk. Därtill mängder av jazzmusik och klassisk musik. Han har just fyllt 80 men har inga planer på att trappa ner. - Jag fortsätter så länge syrsorna hör mig, säger Gert Palmcrantz. - Musik ska låta som det låter på riktigt. Den absolut sanna ljudåtergivningen. Det är True High Fidelity. I programmet medverkar gitarristen Georg "Jojje" Wadenius, saxofonisten Johan Stengård och sonen Eric Palmcrantz som också är ljudtekniker. En P2 Dokumentär av Anton Karis.
2018-09-30
Länk till avsnitt

Musik och politik del 7: Kvinnokraft

Vad gör musik politiskt laddad? Det frågar sig kulturjournalisten Mikael Strömberg, och i den här sjunde delen handlar det om starka kvinnliga konstnärskap.

Programmet handlar om att vara kvinna i musiklivet, om känslan av att vara inkvoterad, om att lobba för fler kvinnor i musiklivet, om att lita på sin intuition och om att bli uppskattad för sina verk utan hänsyn till det egna könet och om när det jämlika samhället ska börja - då det inte längre finns "kvinnliga" tonsättare och "tjej"-band till exempel. I programmet medverkar tonsättaren och författaren Carin Bartosch-Edström och pianisten Kristine Scholz. Olika texter läses av Marie Skönblom och en krönika görs av musikern och låtskrivaren i The Deer Tracks bland annat David Lehnberg. Programmet är en relativt tidlös repris från P2 Dokumentärs föregångare på lördagarna Musikmagasinet den 30 januari 2016. En P2 Dokumentär av Mikael Strömberg.
2018-09-29
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.