Sveriges 100 mest populära podcasts

Lundströms Bokradio

Lundströms Bokradio

Lundströms Bokradio med nya böcker och klassiker, romaner och poesi. I bokradion möter vi författare från hela världen och bjuder in till bokcirkel när böckerna bara inte går att släppa. Där liv och litteratur möts - här finns Lundströms Bokradio. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/lundstromsbokradio

Avsnitt

Kristina Sandberg följer upp Maj-trilogin med självbiografiska ?En ensam plats?

2014 vann den avslutande delen i romanserien om hemmafrun Maj, Liv till varje pris, Augustpriset. Författaren Kristina Sandberg ville ta tillvara på tiden som följde på framgångarna och reste land och rike runt som efterfrågad föreläsare och biblioteksgäst. 2016 fick hon cancer. I dag är Kristina Sandberg frisk och hennes nya roman "En ensam plats" om tiden före och efter cancerbeskedet är klar.

Efter succén med böckerna om hemmafrun Maj lever författaren Kristina Sandberg ett hektiskt liv. Under två års tid är det runt trehundra framträdanden och hon föreläser på bibliotek från söder till norr. I den nya boken En ensam plats skriver hon självbiografiskt om den här tiden i livet då hon också får ett samtal om att hennes pappa gått bort och strax efter det blir diagnostiserad med bröstcancer.  Böcker som nämns i programmet: Att föda ett barn av Kristina Sandberg Sörja för de sina av Kristina Sandberg Liv till varje pris av Kristina Sandberg En ensam plats av Kristina Sandberg I vattnet flyter man av Kristina Sandberg Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-05-08
Länk till avsnitt

Kalle Moraeus har skrivit en bok till alla gubbar och debuterar med "Tjur på retur?

Kalle Moraeus säger att han har förlikat sig med tanken att han blivit "gubbe". Insikten som började med ett par läsglasögon har nu blivit en bok till alla gubbar om åldrandet och hur man gör det bästa av den nya perioden i sitt liv.

Musikern, artisten och programledaren Kalle Moraeus, född 1963, nådde topplatån på ålderstrappan och började leta litteratur om mannens "klimakterium". Han hittade inte vad han sökte utan skrev en egen bok om mannens åldrande och hur det är att vara gubbe han kallar sig själv för gubbe nu vid 57 års ålder. Tjur på retur en kärleksförklaring till alla gubbar blev en självbiografisk och anekdotisk självhjälpsbok. Lundströms Bokradios producent Anna-Karin Ivarsson intervjuar Kalle Moraeus, hon i Stockholm och han i Orsa. (Fotot togs en tid därefter när Moraeus hade ärende till huvudstaden.) Johan Hedberg är redaktör/medförfattare till Tjur på retur. Hedberg och Moraeus har samarbetat med manus tidigare i tv-sammanhang. Kalle Moraeus säger om tillblivelsen av "Tjur på retur": "Jag skrev och han rättade till". Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-05-01
Länk till avsnitt

Litteraturgalan i P1 med vinnarna av Romanpriset, Lyrikpriset och Novellpriset

Litteraturgalan öppnar pensionat och bjuder på trerättersmeny av litterära priser. Vi har husband i bossanovatakt, och artisten Iiris Viljanen sjunger en ny, specialskriven låt till vinnarna.

Det blir vinnarintervjuer och snack med lyssnarjuryn, poetiska utflykter och en episk dessert, en musikalisk hyllning till litteraturens magi och uppläsningar ur vinnarverken. De nominerade hittar du här: Novellpriset Lyrikpriset Romanpriset Andra böcker som nämns i programmet är: Karin Smirnoff: Jag for ner till bror, Vi for upp med mor, Sen for jag hem och Sockerormen. Ulrika Nilssons avhandling vid Uppsala Universitet: Institutionen för idé- och lärdomshistoria, 2003: Kampen om kvinnan : professionalisering och konstruktioner av kön i svensk gynekologi 1860-1925. Värdar: Marie Lundström och Robert Fux. Producent: Ulph Nyström.
2021-04-23
Länk till avsnitt

Dmitrij Strotsevs poesi om ett omkullkastat Belarus

Den belarusiske poeten Dmitrij Strotsev har under ett halvår skrivit dikter från demonstrationståg, politiska gårdsfester, fångtransportbilar och fängelseceller. Nu finns de samlade i boken "Belarus omkullkastat". Ett program av Fredrik Wadström.

Dmitrij Strotsev, född 1963, har varit aktiv i kulturlivet i Belarus ända sedan 1980-talet när landet var en delrepublik i Sovjetunionen. 2015 kom den första diktsamlingen på svenska, "Adams tystnad". När proteströrelsen i Belarus tog fart på allvar i augusti 2020 fanns Strotsev i händelsernas centrum och blev vittne till polisvåldet och de fredliga gatudemonstrationerna. Han började skriva om det han var med om och nu finns många av dikterna i samlingen "Belarus omkullkastat" i svensk översättning av Dmitri Plax. Dessutom har nyligen essän "Belarus: Motståndets konst" kommit ut i svensk översättning av Mikael Nydahl. Fredrik Wadström har träffat Dmitrij Strotsev för ett samtal om poesi, politik och protestyttringar. Programmet inleds av Marie Lundström. Skriv till oss! [email protected] Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-04-17
Länk till avsnitt

Elin Cullhed skrev romanen Eufori om Sylvia Plath sista år

Om Sylvia Plath, den amerikanska författaren som levde i England och dog där som 30-åring, genom självmord. Elin Cullhed har skrivit en roman som skildrar hur Plath sista år i livet kan ha tett sig. Linda Skugge har läst Plaths dagböcker för andra gången och hon och Cullhed samtalar med Marie Lundström och bjuder på valda citat ur dagböckerna.

Böcker som nämns i programmet: Ariel av Sylvia Plath Glaskupan av Sylvia Plath Dagböcker och anteckningar 1950-1962 av Sylvia Plath i översättning av Rebecca Alsberg Men mest av allt vill jag hångla med nån: Linda Skugges dagbok 91-93 Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-04-10
Länk till avsnitt

Lundströms låtar ? en påskbuffé av unika tolkningar genom åren

Hur lät det när Emil Jensen fick i uppdrag att tolka sjörapporten? Minns du Uje Brandelius satir om hur snacket skulle kunna gå när en bokcirkel ses? Och hur gick det till när Gaby and the Guns tog sig an Beyoncés hit Love on top?

I veckans avsnitt bjuder Lundströms Bokradio på en påskbuffé av unika musikaliska tolkningar och framföranden som hörts i programmet genom åren. Låtar som framförs i programmet: Norra kvarken med Emil Jensen, från den 27 maj 2017. Folk med Britta Persson, från den 24 augusti 2019. Sommaren suckar med Andreas Mattsson, från den 9 november 2013. Jag har gått inunder stjärnor med Bo Sundström, från den 27 april 2013. Bokcirkeln med Uje Brandelius, från den 12 april 2019. Love on top med Gaby and the Guns i översättning av John Swedenmark, från den 26 mars 2016. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-04-03
Länk till avsnitt

Författaren Anna-Karin Palms mor blev sjuk i Alzheimers och nu kommer romanen om moderns liv - och livet med modern

I veckans avsnitt av Lundströms Bokradio är Anna-Karin Palm gäst och berättar om sin nya bok "Jag skriver över ditt ansikte". Ansiktet är hennes mors, modern som insjuknar i Alzheimers. Romanen handlar om en stark och driven mor och om Palms och moderns relation.

Efter framgångarna med biografin om Selma Lagerlöf, Jag vill sätta världen i rörelse, som nominerades till Augustpriset för bästa fackbok 2019 är författaren Anna-Karin Palm tillbaka. Men den här gången skriver hon självbiografiskt. Boken "Jag skriver över ditt ansikte" kommer ut den 12 april. En annan bok som nämns i programmet är Palms debutroman "Faunen". Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-03-27
Länk till avsnitt

Debutanten Elaf Ali: ?Jag känner att det är min plikt att berätta det här?

Det här är boken jag önskar fanns när jag växte upp. Så inleds journalisten Elaf Alis självbiografiska skildring av att växa upp i en miljö där hedersnormer styr. I veckans avsnitt av Lundströms bokradio berättar hon om boken Vem har sagt något om kärlek? där minnesbilder varvas med fakta och intervjuer.

Lundströms Bokradio bjuder in en av vårens författardebutanter, Elaf Ali. Jag tror aldrig att jag kommer att bli helt fri från min uppväxt och därför tror jag aldrig att jag kommer att bli helt fri. För det är massa gamla tankar som sitter kvar och inte försvinner så enkelt. Men jag är inte rädd längre i alla fall, berättar Elaf Ali. Böcker som nämns i programmet: Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-03-20
Länk till avsnitt

Bokcirkel om nya romanen Shuggie Bain av Douglas Stuart

Vi läser en sprillans ny roman som fick brittiska Bookerpriset 2020 och som nu finns översatt till svenska av Eva Åsefeldt. Skådespelaren Ingela Olsson och författaren och journalisten Göran Everdahl läser och begrundar med Marie Lundström.

Romanen Shuggie Bain är inspirerad av författaren Douglas Stuarts egen uppväxt; han är född i Glasgow 1976 och hade en mamma som var alkoholist. Mamman i boken heter Agnes Bain, pappan Big Shug och mammans två barn från första äktenskapet Catherine och Leek.  Shuggie Bain är yngst och också betydligt yngre än storasyskonen. De bor i Glasgow på 80-talet under Margaret Thatchers styre och under början på 90-talet när varven och stålverken rostar längs floden Clyde. När romanen börjar har familjen inte något eget hem utan bor ihop med Agnes mamma i en lägenhet på South Side i Glasgow, hopträngda med spriten som sällskap. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-03-13
Länk till avsnitt

Styrkeprov med Sara Martinsson och musikalisk tolkning av Bodil Malmsten med Ellen Sundberg

Vi reser genom den kvinnliga styrketräningens idéhistoria tillsammans med tyngdlyftaren och författaren Sara Martinsson som skrivit boken Knäböj. Dessutom tar artisten Ellen Sundberg med oss till Jämtland i en musikalisk tolkning av Bodil Malmstens dikt Döden 1986.

Sara Martinsson har lagt tusentals timmar på att lära sig tyngdlyftning och i boken Knäböj skriver hon om kvinnlig styrketräning på både ett personligt och historiskt plan. Vi får följa svårigheterna med att förflytta ett föremål av stål från golvet upp till raka armar och hur konsten att lyfta 130 kilo hänger ihop med rösträtt. Artisten Ellen Sundberg och författaren Bodil Malmsten kommer båda från byn Bjärme i Jämtland. Malmsten återvände ofta till Jämtland i sina texter som till exempel i dikten Döden 1986 som handlar om en änkling i Jämtland som sörjer sin fru Stella. Den dikten är en av Malmstens texter som Sundberg tagit sig an och tonsatt på det kommande albumet Ett bloss för Bodil Malmsten. I veckans avsnitt av Lundströms Bokradio bjuder Ellen Sundberg på en specialversion av den nya singeln. Böcker som nämns i programmet: Knäböj av Sara Martinsson Bänkpress av Sven Lindqvist Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Tekniker i Östersund: Anders Mellgren Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-03-06
Länk till avsnitt

Marie Lundström om Geir Gulliksens nya roman: ?Här har vi Henning med en ensam kropp?

Geir Gulliksens senaste roman Bli snäll igen blev mycket omtalad när den kom på svenska i december. Marie Lundström kallar författarna Atilla Yoldas och Mats Söderlund till bokcirkel för att bearbeta romanen vars huvudfigur Henning inte släpper taget om henne.

50-årige Henning säger att han har skilt sig för sista gången. Det är i alla fall vad han säger. I Bli snäll igen följer vi Henning på en resa bakåt genom de flickvänner och förhållanden med kvinnor som han haft, och framåt mot nya relationer. I veckans avsnitt gästar poeten och författaren Mats Söderlund och journalisten och författaren Atilla Yoldas Marie Lundströms studio för en bokcirkel om en roman med högt berättartempo som innehåller mycket kropp. Böcker som nämns i programmet: Bli snäll igen av Geir Gulliksen Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen Se på oss nu av Geir Gulliksen Mansboken: från en kille till en annan av Atilla Yoldas Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-02-27
Länk till avsnitt

Ingela ?Pling? Forsman tävlar med sin fyrtionde text i Melodifestivalen

1981 tävlade textförfattaren Ingela Pling Forsman för första gången i Melodifestivalen. Nu, 40 år senare, tävlar hon med sin fyrtionde text. Den här veckan undersöker vi schlagertextens väsen tillsammans med jubilaren Pling och artisten och bibliotekarien Petra Mases.

Den här veckan blickar Lundströms Bokradio in i en värld fylld av rosa fjäderboor, ballonger och tonartshöjningar. Men långt innan artisterna äntrar scenen för att framföra sitt bidrag för en mångmiljonpublik i Melodifestivalen sitter textförfattaren Ingela Pling Forsman hemma med papper och penna och sjunger fram texterna. Fyrtio tävlade texter har det blivit genom åren och i Lundströms Bokradio berättar hon om hur en schlagertext blir till. En som gillar många av Plings texter är artisten och bibliotekarien Petra Mases. Hon har med sig favoritrader ur Plings katalog och framför en unik tolkning tillsammans med Paulina Mellqvist av en av Plings texter som aldrig kom med i Melodifestivalen med blev en superhit ändå. Låtar som nämns i programmet: Sexton år med Bambis Vinden viskar ditt namn med Ingela Forsman När vindarna viskar mitt namn Roger Pontare Men natten är vår med Kicki Moberg Kall som is med Anders Glenmark och Karin Glenmark Bra vibrationer med Kikki Danielsson Ett liv med dej med Towe Jaarnek Se på mig med Jan Johansen Min kärlek med Shirley Clamp Så vill stjärnorna med Molly Sandén Den du är med Elisa Kärleken är med Jill Johnson Inget stoppar oss nu Böcker som nämns i programmet: Gå dit hjärtat leder dig av Susanna Tamaro Hjärtats innersta röst av Jan-Philipp Sendker En hel massa Lasse av Lasse Holm och Claes-Allan Lundin Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-02-20
Länk till avsnitt

Andri Snaer Magnasons bok Om tiden och vattnet beskrivs som en väckarklocka

Det var först när översättaren John Swedenmark förstod att Andri Snaer Magnasons bok också var en stand up-föreställning som det gick upp för honom hur han skulle översätta den från isländska till svenska. Nu är "Om tiden och vattnet" här och vi har läst den med Swedenmark och Marit Kapla.

För författaren och artisten Andri Snaer Magnason har klimatet varit ett tema som påverkat hans arbete i allt från barnlitteratur till dokumentärfilm. En barnbok av honom finns översatt sedan tidigare och nu finns hans bok "Om tiden och vattnet" på svenska. Hans böcker är översatta till 30 språk. Vi satte boken i händerna på författaren Marit Kapla och bjöd in henne och författaren och översättaren John Swedenmark till ett samtal om hur man kan skriva om klimatkrisen, vilka ord man kan använda för att beskriva vidden av hotet om jorden värms upp ytterligare - och kanske över två grader? Hur läser Kapla och Swedenmark denna personliga bok med släktanekdoter varvat med klimatfakta? Böcker som nämns i programmet: "Om tiden och vattnet" av Andri Snaer Magnason i översättning av John Swedenmark "Bonusdikter" av Andri Snaer Magnason "Hreindýraslodum" eller "I renarnas trakter" av Helgi Valtýsson, utgiven 1945. "Osebol" av Marit Kapla Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-02-13
Länk till avsnitt

Margit Silberstein i boken Förintelsens barn: ?Ofta tänkte jag: älska mig mindre. Jag vill inte vara allt för dig.?

Journalisten och författaren Margit Silbersteins mamma och pappa var ett förälskat par i Rumänien som blev åtskilda under andra världskriget. I den självbiografiska boken "Förintelsens barn" skildrar Silberstein sin uppväxt med föräldrarna som förlorat alla sina närstående.

I veckans avsnitt av Lundströms bokradio berättar Margit Silberstein bland annat om hur hon i arbetet med boken plockat fram en gammal kartong med brev som hennes pappa skrev till hennes mamma mellan 1946-1948. När hon lät översätta brevens ungerska till svenska trädde en ny bild av pappan fram. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-02-06
Länk till avsnitt

Philomène Grandin om livet med pappan Izzy Young: "Det var det som var så himla roligt med pappa, plötsligt hände något jättekul."

Philomène Grandin har skrivit en bok om sig och sin pappa, Izzy Young, amerikanen som upptäckte Bob Dylan i New York, flyttade till Sverige och fick Philomène 1974. Boken heter "Glöm allt men inte mig" och titelcitatet är hämtat från slutet av pappans liv då han började bli dement. 2016 samlades pressen utanför Youngs folkmusikbutik - Dylan hade tilldelats nobelpriset i litteratur och Young med dotter bjöds på nobelfest.

Philomène Grandin är programledare, skådespelare, manusförfattare och ljudboksinläsare. "Glöm allt men inte mig" är hennes debutroman. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-01-30
Länk till avsnitt

Karl Ove Knausgård berättar om nya romanen Morgonstjärnan från sin bostad i London!

I Karl Ove Knausgårds nya roman möter vi människor i Bergen i Norge. Knausgård gör nedslag i nio människors liv, vissa hänger ihop med varandra, andra inte. Det är sommar och ofattbart varmt och över alla skiner en ny stjärna. Men den lyser olycksbådande. Vi kopplar upp oss mot Knausgård där han bor i London. Var med oss denna lördag!

Karl Ove Knausgård berättar om nya romanen Morgonstjärnan OCH han svarar också på lyssnarnas frågor som ni skickat in via Facebook. Andra böcker som nämns i intervjun med Karl Ove Knausgård är hans självbiografiska sex böcker långa verk: Min Kamp och Carl Henning Wijkmarks Augustbelönade roman "Stundande natten" från 2007. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-01-23
Länk till avsnitt

Rysk vinter i Lundströms Bokradio

En vinterresa in i den ryska samtidslitteraturen. Fredrik Wadström möter Lev Rubinstein, Dasha Tolstikova och Dmitrij Gluchovskij. Dessutom pratar Anne Applebaum om sina ryska favoritförfattare.

Inför nästa veckas säsongspremiär har Lundströms Bokradio grävt i arkiven efter ryska författarmöten ur tidigare program. Följ med till Moskva i både nutid, framtid och det förflutna. Hör också varför den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum numera föredrar Lev Tolstoj framför ungdomsfavoriten Fjodor Dostojevskij. Böcker som nämns i programmet: Lev Rubinstein "Ryska dagsedlar" (2015), sv. översättning Johan Öberg Dasha Tolstikova "Mitt år av längtan" (2016), sv. översättning Karin Berg Dmitrij Gluchovskij "Future" (2016), sv. översättning Wera Minth Anne Applebaum "Gulag - de sovjetiska lägrens historia", sv. översättning Margareta Eklöf Musikaliskt tema: Iva Nova "Signals" Ett program av Fredrik Wadström. Producent: Anna-Karin Ivarsson
2021-01-16
Länk till avsnitt

Vi går rakt in i skogen tillsammans med författaren och skogsvaktaren Peter Wohlleben!

Den här veckan ägnar sig Lundströms Bokradio helt åt träden och litteraturen: hur skriver man bäst om skogen?

Vi möter den tyske författaren Peter Wohlleben som var på Sverigebesök för några år sedan. Med hans två böcker "Trädens hemliga liv" och "Skogen: en bruksanvisning" går vi rätt in i skogen. Lever träden? Saknar de oss när vi inte är där? Och på vilket sätt liknar träden oss människor? Och så åker vi ut till Tyresta nationalpark söder om Stockholm tillsammans med författaren Sven Olov Karlsson. 2017 kom han ut med boken "Brandvakten" om branden i Västmanland 2014, och tillsammans går vi på jakt efter hur man bäst skriver om en skogen. Det här är ett program från våren 2018. Programledare: Marie Lundström Producent: Fredrik Wadström och Alba Mogensen  
2021-01-09
Länk till avsnitt

"Jag hade aldrig sett något liknande!" säger Dick Claésson om Anna Greta Wides efterlämnade resväska med poesi

Lundströms Bokradio bjuder åter på den sällsamma historien om när Litteraturbankens Dick Claésson fick resväskan med poesi som var på vift i över 50 år innan den hamnade på hans bord och han kunde välja bland Anna Greta Wides 500 efterlämnade dikter. 280 har samlats i en volym som gavs ut i höstas. Programledare: Marie Lundström.

Under Anna Greta Wides livstid gavs följande diktsamlingar ut: "Nattmusik" 1942 "Orgelpunkt" 1944 "Dikter i juli" 1955 "Broar" 1956 "Kyrie" 1960 "Den saliga osäkerheten" 1964 Ovanstående finns samlade i volymen: "Vem vänder mitt ljus i mörker" 2020 Dick Claéssons urval med 280 dikter från de 500 efterlämnade finns samlade i: "Sedan kan allting hända" 2020 Här är en länk till Litteraturbankens utställning om Anna Greta Wide. Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent
2021-01-02
Länk till avsnitt

Bokcirkeln om Händelser vid vatten av Kerstin Ekman med Marie Göranzon och Olof Wretling går i mål!

Sista träffen med Bokcirkelgänget och vi läser till slutet av Kerstin Ekmans "Händelser vid vatten". Kriminalhistorien ska få sin upplösning och Marie Göranzon och Olof Wretling får möjlighet att ställa frågor till Kerstin Ekman som medverkar på telefon!

Du som vill hänga med i bokcirkeln genom att lyssna på Radioföljetongen med Rolf Lassgårds inläsning hittar den här eller i appen Sveriges Radio Play. På webben syns det hur långt man ska lyssna för att ha kommit lika långt i romanen som Wretling, Göranzon och Lundström inför varje bokcirkelavsnitt som handlar om en tredjedel i taget. Kerstin Ekman som författat "Händelser vid vatten" som gavs ut 1993 är född 1933. Hon har skrivit en mängd romaner sedan debuten 1959. Våren 2020 kom hennes senaste bok, en essä med titeln "Tullias värld". Olof Wretling är komiker, författare, skådespelare och Vintervärd i P1. Marie Göranzon är skådespelare på Dramaten och på film. Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent. Skriv till oss! [email protected]
2020-12-26
Länk till avsnitt

Bokcirkeln om Händelser vid vatten av Kerstin Ekman med Marie Göranzon och Olof Wretling fortsätter!

Vi läser fram till sidan 414 vid denna andra träff med Marie Lundström, Olof Wretling och Marie Göranzon Ett ungt par har mördats i ett tält i skogen och Kerstin Ekmans kriminalroman "Händelser vid vatten" vindlar vidare i byn och i kollektiver Stjärnberg där Annie och dottern Mia nu bor. Det var Annie som först hittade de döda kropparna.

Du som vill hänga med i bokcirkeln genom att lyssna på Radioföljetongen med Rolf Lassgårds inläsning hittar den här eller i appen Sveriges Radio Play. På webben syns det hur långt man ska lyssna för att ha kommit lika långt i romanen som Wretling, Göranzon och Lundström inför varje bokcirkelavsnitt som handlar om en tredjedel i taget. Kerstin Ekman som författat "Händelser vid vatten" som gavs ut 1993 är född 1933. Hon har skrivit en mängd romaner sedan debuten 1959. Våren 2020 kom hennes senaste bok, en essä med titeln "Tullias värld". Olof Wretling är komiker, författare, skådespelare och Vintervärd i P1. Marie Göranzon är skådespelare på Dramaten och på film. Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent. Skriv till oss! [email protected]
2020-12-19
Länk till avsnitt

Bokcirkeln om Händelser vid vatten av Kerstin Ekman ? Häng med från början!

Ny bokcirkel! Vi läser fram till sidan 212 vid denna första träff då Marie Lundström, Olof Wretling och Marie Göranzon åter ses för en ny bokcirkel. Denna gång är det Kerstin Ekmans kriminalroman "Händelser vid vatten" som trion läser. Finns just nu som Radioföljetong, bara sätta igång att lyssna!

Du som vill hänga med i bokcirkeln genom att lyssna på Radioföljetongen med Rolf Lassgårds inläsning hittar den här eller i appen Sveriges Radio Play. På webben syns det hur långt man ska lyssna för att ha kommit lika långt i romanen som Wretling, Göranzon och Lundström inför varje bokcirkelavsnitt som handlar om en tredjedel i taget. Kerstin Ekman som författat "Händelser vid vatten" som gavs ut 1993 är född 1933. Hon har skrivit en mängd romaner sedan debuten 1959. Våren 2020 kom hennes senaste bok, en essä med titeln "Tullias värld". Olof Wretling är komiker, författare, skådespelare och Vintervärd i P1. Marie Göranzon är skådespelare på Dramaten och på film. Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent. Skriv till oss! [email protected]
2020-12-12
Länk till avsnitt

Jan Lööf ger ut böcker, spelar saxofon och bygger ateljé

Jan Lööf, nyss 80 år fyllda, berättar om sitt liv och sina verk för Marie Lundström. Lööf är barnboksförfattare och konstnär, musiker och legendarisk Tårtan-skådespelare och långt ifrån pensionsmässig. När Marie Lundström intervjuar honom på eftermiddagen har han nyss ätit frukost eftersom han suttit uppe och jobbat till klockan sju på morgonen.

Jan Lööf är aktuell med ny bilderbok om Skrot-Nisse, en av hans mest älskade barnboksfigurer. Hans böcker "Sagan om det röda äpplet" och "Morfar är sjörövare" har lästs av rader av generationer av barn och deras närstående vuxna. Felix-böckerna och böckerna om Pelle likaså. Och alla som sett 70-tals-tv-serien "Tårtan" såg honom i rollen som Janos. Eftersom det är som det är med covid-smittan så intervjuades Jan Lööf från flera mils avstånd. Sveriges Radios ljudtekniker Peter Flodby kunde  koppla upp Marie Lundström från hennes hem till sändarbilen utanför Jan Lööfs hem på Ekerö väster om Stockholm. Jan Lööf fick själv packa upp helt nya hörlurar och placera ett helt nytt puffskydd på mikrofonen. Allt för säkerhetens skull. Med dagens teknik kunde Marie och Lööf ändå föra ett nära samtal om livets väsentligheter trots de många milen dem emellan. Böcker som nämns i programmet: "En trollkarl i Stockholm" (1966) "Morfar är sjörövare" (1966) Sagan om det röda äpplet (1974) "Jan Lööf, 75 år av dumheter" (Ika Johannesson, 2015) "Skrot-Nisse och hans nya vänner" 2020 "Gullivers resor" av Jonathan Swift (1726) Till SVTs Öppet Arkiv där Tårtan-serien finns att se. Skriv till oss! [email protected] Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2020-12-05
Länk till avsnitt

VI söker tystnadens ton med Tomas Sjödin och hör ljudet av Iiris Viljanens nya jullåt i Lundströms Bokradio

"Kommer du till julen?" Så börjar Iiris Viljanens nya jullåt "Brevväxlingar" skriven under pandemin. Vi lät stämma pianot i studio sju och bjöd in henne! Tomas Sjödin hör vi från Göteborg; han har skrivit en bok om sin resa i tystnad, till tystnad, minst en halvtimme om dagen.

Tomas Sjödin är pingstpastor och flerfaldig Vinterpratare här i P1. Hans jobb är delvis att prata och pratsam är han och har varit berättar han men han ser till att få uppemot en timmes tystnad för sig själv varje dag. Vad söker han? Vad finner han? I oktober 2020 kom hans bok "Ljudet av Tystnad"ut. Iiris Viljanen är musiker med pianot som huvudinstrument även om hon trakterar flera andra också på nya skivan "En finsk jul". Tidigare var hon ena halvan i duon "Flora och Fauna". Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2020-11-28
Länk till avsnitt

Poesin har följt Stina Ekblad sedan hon gick i strumpfötterna i Österbotten i Finland

"Här brusar strömmen förbi" är titeln på skådespelaren Stina Ekblads memoarer. Boken är en väv av minnen, betraktelser och poesi, texter som Stina Ekblad burit med sig genom livet. Programledare: Marie Lundström.

Böcker som det talas om i programmet är bland annat "Alberte" av Cora Sandel och "Här brusar strömmen förbi" av Stina Ekblad. Och i Dan Anderssons "Svarta Ballader" återfinns dikten "En spelmans jordafärd". Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström. Övrig redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2020-11-21
Länk till avsnitt

"Texterna ska låta som deras bästa musik" säger Andres Lokko om att skriva runor över musiker som gått bort

Den som följer Andres Lokkos skrivande har kanske lagt märke till att hans texter allt oftare är minnesord över en död musiker. Runorna präglas av kunskap och känsla, historia och nutid. Hur gör kulturjournalisten Lokko för att fånga en bortgången musiker och dennes verk i en kort text? Det pratar vi om denna lördag i Lundströms Bokradio.

Och så gästas bokradion av Gunnel Carlson och Elisabeth Svalin Gunnarsson som kommer ut med en hel bok om snödroppar. "Den är liten och rar och ändå supertuff" säger Svalin Gunnarsson. blomman som varit lite av en underdog i botaniken, trots sin förmåga att trotsa snö och kyla, lyfts fram som en spännande växt omspunnen av historier. Böcker som nämns i programmet: "Andres: 1989-1998", "Lokko: 1999-2009" och boken som kommer ut hösten 2020: "Andres Lokko 2010-2019". "Snödroppar" av Gunnel Carlson och Elisabeth Svalin Gunnarsson. Tidningstext som nämns i programmet: 12 november 2016 publicerade Svenska Dagbladet Andres Lokkos runa över Leonard Cohen.  Du hittar den här. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent.
2020-11-14
Länk till avsnitt

"Jag hade aldrig sett något liknande!" säger Dick Claésson om Anna Greta Wides efterlämnade resväska med poesi

Lundströms Bokradio bjuder på en sällsam historia denna lördag när Litteraturbankens Dick Claésson berättar om resväskan med poesi som var på vift i över 50 år innan den hamnade på hans bord och han kunde välja bland Anna Greta Wides 500 efterlämnade dikter. 280 har samlats i en volym som ges ut denna höst. Programledare: Marie Lundström.

Under Anna Greta Wides livstid gavs följande diktsamlingar ut: "Nattmusik" 1942 "Orgelpunkt" 1944 "Dikter i juli" 1955 "Broar" 1956 "Kyrie" 1960 "Den saliga osäkerheten" 1964 Ovanstående finns samlade i volymen: "Vem vänder mitt ljus i mörker" 2020 Dick Claéssons urval med 280 dikter från de 500 efterlämnade finns samlade i: "Sedan kan allting hända" 2020 Här är en länk till Litteraturbankens utställning om Anna Greta Wide. Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent
2020-11-07
Länk till avsnitt

Belarusiska poeten Valzhyna Mort: "När poesin tror att den är upptagen av historien ägnar den sig i själva verket åt framtiden"

Ett samtal med den belarusiska poeten Valzhyna Mort i USA om poesi och politik. Dessutom läser Ida Börjel sina utkast till en kommande bok på svenska med Valzhyna Morts poesi.

Fredrik Wadström kopplar upp sig mot Valzhyna Mort i Ithaca, New York. Hon flyttade redan för 15 år sedan från Minsk till den amerikanska östkusten och skriver dikter på både belarusiska och engelska. Nu har hon vänt på dygnet för att följa med i gatuprotesterna som sveper genom hennes hemland sedan ett par månader tillbaka. Hennes vänner och författarkollegor misshandlas och fängslas av kravallpolisen medan Valzhyna Mort skriver debattartiklar i internationella medier. Möt en poet som blivit litteraturens ambassadör för ett nytt och fritt Belarus och hör hennes svenska översättare, poeten Ida Börjel, dela med sig av sina utkast till en kommande utgivning av Valzhyna Morts nya diktsamling "Music for the Dead and Resurrected". Böcker som nämns i programmet: "Tårarnas fabrik" (2007) i översättning av Thomas Nydahl. "Music for the Dead and Resurrected" (2020) som i detta nu översätts av Ida Börjel. Redaktion: Marie Lundström, Anna-Karin Ivarsson och Fredrik Wadström. Skriv till oss! [email protected]
2020-10-31
Länk till avsnitt

Stina Jackson skriver spänningsromaner: "För mig är det människorna som är gåtan"

Romanen "Silvervägen" kom 2018 och debuten belönades med flera priser, bland utsågs den av Svenska deckarakademin till årets bästa kriminalroman. 2020 följde nästa roman "Ödesmark". Välkomna att möta författaren Stina Jackson i Marie Lundströms studio!

Stina Jackson föddes 1983 i Skellefteå och sedan 2006 är hon bosatt i Denver, USA. Skriv till oss! [email protected] Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent
2020-10-24
Länk till avsnitt

Johan Ulveson i bokcirkeln om Ferrantes roman: "Lögnen har en stor roll i De vuxnas lögnaktiga liv"

Johan Ulveson och Cilla Naumann läser Elena Ferrantes senaste roman "De vuxnas lögnaktiga liv" tillsammans med Marie Lundström. Huvudpersonen Giovanna är i tonåren och bor i Neapel med sina föräldrar. Romanen börjar med att Giovanna överhör ett samtal mellan sina föräldrar, ett samtal om henne som inte är avsett för hennes öron.

Cilla Naumann är författare och översättare och har precis lämnat in översättningen av Geir Gulliksens nya roman och så arbetar hon med en ny egen roman. Cilla Naumann debuterade 1995 med Vattenhjärta som belönades med Katapultpriset för årets bästa debut och två gånger har hennes romaner nominerats till Sveriges Radios romanpris. Johan Ulveson är skådespelare och tillhör Dramatens fasta ensemble. Just nu är han utlånad till Scalateatern i Stockholm för att spela revy med Henrik Dorsin, på tv syns hans i serien "Älska mig" och i SVT Play-serien "Premiärdatum oklart". Böcker som nämns i programmet är Elena Ferrantes fyra romaner, den så kallade Neapelkvartetten som är översatta till svenska av Johanna Hedenberg. Den första delens titel är "Min fantastiska väninna". Nämns gör förstås också föremålet för bokcirkeln: "De vuxnas lögnaktiga liv", översatt av Johanna Holmberg. Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent Reaktion? Skriv till oss! [email protected]
2020-10-17
Länk till avsnitt

Lundströms Bokradio går in i litteraturpristagaren Louise Glücks texter

Marie Lundström med gäster läser texter av Louise Glück 2020 års nobelpristagare i litteratur. Med skådespelaren Robert Fux och pianisten Erland von Heijne. Poeterna Göran Greider, Mara Lee och Magnus William-Olsson samt producenten för OBS i P1, Olof Åkerlund medverkar.

Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Textgestaltning: Robert Fux och Magnus Berg Piano: Erland von Heijne Tekniker: Tobbe Carlsson Producenter: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson
2020-10-08
Länk till avsnitt

"Läsfest" eller "vidrig"? Vi läser Carl Henning Wijkmarks debutroman från 1972, Jägarna på Karinhall

Författaren Carl Henning Wijkmark avled för en månad sedan och Lundströms Bokradio kallar till bokcirkel om hans både hyllade och sågade debutroman, Jägarna på Karinhall, som gavs ut 1972. Manusförfattaren och filmregissören Lisa Langseth diskuterar satirromanen med författaren och översättaren Aris Fioretos och programledare Kristofer Lundström som gör sin sista bokradio för den här gången. Romanen är en drift med nazismen, fascismen och maktfullkomlighet. Den är humoristiskt skriven och innehåller explicit beskrivna samlag, övergrepp och misshandel. Den har kallats kultroman, hur står den sig i dag?

När litteraturkritikern Gabriella Håkansson i Dagens Nyheter skrev om "Jägarna på Karinhall" 2013 kallade hon den läsfest. Men enligt litteraturkritikern Sven Stolpe var romanen det vidrigaste han läst 1972. 2007 fick Carl Henning Wijkmark Augustpriset i den skönlitterära klassen för romanen "Stundande natten". Författaren Steve Sem-Sandberg intervjuade Wijkmark för Svenska Dagbladet och Wijkmark kommenterade då romandebuten "Jägarna på Karinhall": På 70-talet låg ju nivån på pryderiet litet lägre än den gör idag. Så hade jag också lagt mig vinn om att överdriva sexskildringarna. Jag ville att läsaren skulle uppröras, helst så mycket att han efteråt frågade sig varför blir jag så upprörd över sexscenerna och inte våldet som alltsammans bygger på? Andra böcker som nämns i programmet: "Dressinen" av Carl Henning Wijkmark "Samhället som teater" - estetik och politik i Tredje riket av Ingemar Karlsson och Arne Ruth. "Underkastelse" av Michel Houellebecq. En film som nämns är också "Salò, eller Sodoms 120 dagar"  från 1975 i regi av Pier Paolo Pasolini, baserad på romanen "De 120 dagarna i Sodom" från 1785 av Markis de Sade. Lisa Langseth är filmregissör och manusförfattare. Aris Fioreros är författare och översättare. Skriv till oss: [email protected] Programledare: Kristofer Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent
2020-10-03
Länk till avsnitt

Jo Nesbø: Detaljerade våldsskildringar i böcker kan vara lika onödiga som ett utdraget gitarrsolo i en låt

Det finns rader med alltför grovt våld som Jo Nesbø i efterhand hade velat stryka ur sina romaner. Men en del våldsskildringar har en funktion för berättelsen, säger han. Kristofer Lundström möter Nesbø i den norske världsförfattarens hem i Oslo med anledning av nya romanen "Kungariket".

Jo Nesbøs senaste roman "Kungariket" är en fristående thriller utan den populäre romanfiguren Harry Hole. Och frågan är om det blir fler böcker om 'den mest plågade polismannen i Norge' som han har kallats. Efter tolv böcker om Hole kanske Jo Nesbø nu har satt sista punkten för sin romanfigur. Lyssna på ett samtal om moral, människor som älskar bilar och kärleken till "noir-genren". Böcker som nämns i programmet: "Kungariket" av Jo Nesbø översatt av Per Olaisen "Leoparden" av Jo Nesbø "The beach" av Alex Garland  "The killer inside me" och "Pop. 1280" av Jim Thomson Skriv till oss! [email protected] Programledare: Kristofer Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson
2020-09-26
Länk till avsnitt

Författaren Anne Applebaum om nya boken "Demokratins skymning" som tar avstamp i en nyårsfest på polska landsbygden 1999

Kristofer Lundström intervjuar den här veckan den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum, aktuell på svenska med nya boken Demokratins skymning. Dessutom medverkar Frida Stranne, som gett ut en bok tidigare i år om den politiska utvecklingen i USA.

"Demokratins skymning" av Anne Applebaum utforskar auktoritära rörelsers lockelse på människor som lever i demokratier med exempel från Polen, Ungern, Storbritannien, Spanien och USA. Översatt till svenska av Margareta Eklöf. Frida Strannes bok "Supermakten - vad varje svensk bör veta om USA" kom ut tidigare i somras och den är skriven tillsammans med Sanna Torén Björling. Andra böcker som nämns i programmet är: "The Room where it Happened" av John Bolton "To Much and never enough" av Mary Trump "Disloyal : A Memoir" av Michael Cohen "A Very Stable Genius" av Philip Rucker och Carol Leonnig "Fear" och "Rage" av Bob Woodward Fear finns översatt till svenska: "Fruktan: Donald Trump i Vita huset", översättning av Gabriel Setterborg och Kjell Waltman "Trump and the American Future" av Newt Gingrich "Obsession : Inside the Washington Establishment's Neverending War on Trump" av Byron York Skriv till oss! [email protected] Programledare: Kristofer Lundström Producenter: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson
2020-09-19
Länk till avsnitt

Debutanterna Wanda Bendjelloul och Anna Järvinen i Lundströms Bokradio

Med en fot i Finland och en i Sverige skriver Anna Järvinen sin första roman. Och Wanda Bendjelloul, också debutant utgår från för henne välkända miljöer i stockholmsförorten Dalen, Stockholm City och polsk hamnstad i sin första roman. Programledare: Kristofer Lundström.

Wanda Bendjellouls bok heter Dalenglitter och ges ut nu i september. Anna Järvinens debutroman heter Dröm natten till idag, också utgivning september 2020. Skriv till oss! [email protected] Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent.
2020-09-12
Länk till avsnitt

Klas Östergren om utträdet ur Svenska Akademien, Jas Gripen och den svåra konsten att måla snö

Klas Östergren och Bokradions Kristofer Lundström möts på Hornsgatan 29C i Stockholm. Adressen var central i Gentlemen som blev Klas Östergrens genombrott som författare 1980. Sen kom tvåan Gangsters och nu Renegater, trean som innehåller en lång rapport om Klas Östergrens egen utträde ur Svenska Akademien 2018. Programledare: Kristofer Lundström

Renegater, den tredje delen i det som skulle bli en trilogi och som började med Gentlemen 1980, är här nu. Klas Östergren lämnade Svenska Akademien 2018 och började skriva. Gentlemen-figuren Henry Morgan återkommer i Renegater som handlar om Sveriges JAS Gripen-affärer med Sydafrika och om författarens utträde ur Svenska Akademien. Något Klas Östergren hittills varit tyst om. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Kristofer Lundström Ljudtekniker: Tor Sigvardson Producenter: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson.
2020-09-05
Länk till avsnitt

Poesin har följt Stina Ekblad sedan hon gick i strumpfötterna i Österbotten i Finland

"Här brusar strömmen förbi" är titeln på skådespelaren Stina Ekblads memoarer. Boken är en väv av minnen, betraktelser och poesi, texter som Stina Ekblad burit med sig genom livet. Programledare: Marie Lundström.

Böcker som det talas om i programmet är bland annat "Alberte" av Cora Sandel och "Här brusar strömmen förbi" av Stina Ekblad. Och i Dan Anderssons "Svarta Ballader" återfinns dikten "En spelmans jordafärd". Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström. Övrig redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2020-08-29
Länk till avsnitt

Säsongspremiär med Patrik Lundberg om hans nya bok Fjärilsvägen

Höststart för Lundströms Bokradio med nya boken "Fjärilsvägen", skriven av Patrik Lundberg. "Fjärilsvägen" är gatan i Sölvesborg där Lundberg växte upp med lillasyster, mamma och pappa - de första tio åren.

Sen blev det skilsmässa och hans deltidsarbetande mamma blev ensamstående med fortsatt högt ställda krav på sig själv som mamma men nu också familjeförsörjare och "fotbollspappa". När barnen är flygfärdiga och flyttar hemifrån är Patriks och Paulas mamma helt slut. Mamman lever några år till och dör när hon är 67 år. Patrik Lundberg  berättar hennes historia - och sin egen - i ett samtal med Marie Lundström. Den bok som nämns i programmet är förutom "Fjärilsvägen", Patrik Lundbergs debut "Gul utanpå". Skriv till oss! [email protected] Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2020-08-22
Länk till avsnitt

Sommarspecial - Del 6: Lars Lerin

Lars Lerin är på besök i studion hos Marie Lundström för att prata om livet med familjen, tillvaron i ateljén och sin nya barnbok "Trollet är inte hemma".

Programledare: Marie Lundström Producent: Thella Johnson Intervjun sändes första gången i oktober 2019.
2020-07-03
Länk till avsnitt

Sommarspecial - Del 5: Susan Abulhawa

Den palestinsk-amerikanska författaren Susan Abulhawas senaste roman på svenska är "Berättelsen om Nahr". Följ med till New York och träffa henne där.

Programledare: Marie Lundström Producent: Thella Johnson "Berättelsen om Nahr" av Susan Abulhawa är översatt till svenska av Rose-Marie Nielsen. Intervjun sändes första gången i december 2019.
2020-07-03
Länk till avsnitt

Sommarspecial - Del 4: David Väyrynen

Följ med på en rundtur i Samhällsomvandlingens Malmberget. Guide är poeten David Väyrynen som tidigare gett ut diktsamlingen "Marken".

Programledare: Marie Lundström Producenter: Fredrik Wadström och Thella Johnson Intervjun sändes första gången i oktober 2019.
2020-07-03
Länk till avsnitt

Sommarspecial - Del 3: Olga Romanoff

Möt prinsessan Olga Romanoff. I sin bok skildrar systersondottern till Rysslands siste tsar det engelska gods där hon växte upp och sin mor som hade koll på allt utom pengar.

"Romanoff - ett liv i Romanovdynastins skugga" av prinsessan Olga Romanoff och Coryne Hall är översatt till svenska av Carina Deschamps. Programledare: Marie Lundström Producent: Thella Johnson Intervjun sändes första gången i oktober 2019.
2020-07-03
Länk till avsnitt

Sommarspecial - Del 2: Annika Norlin

Annika Norlin gör musik under artistnamnen Säkert och Hello Saferide och har tidigare gett ut sina låttexter i boken "Text". Nu har hon skrivit novellsamlingen "Jag ser allt du gör".

Programledare: Marie Lundström Producent: Anna-Karin Ivarsson Musik: "Sterling Morrison" med Råå Intervjun sändes första gången i mars 2020.
2020-07-03
Länk till avsnitt

Sommarspecial - Del 1: Colson Whitehead

Följ med till New York och träffa Colson Whitehead, som slog igenom stort med "Den underjordiska järnvägen" om slavars flykt från fångenskapen i amerikanska södern. Hans senaste bok är "Nickelpojkarna".

Programledare: Marie Lundström Producent: Thella Johnson "Nickelpojkarna" av Colston Whitehead är översatt till svenska av Niclas Nilsson. Musik i programmet: "Sweeter" med Leon Bridges Intervjun sändes första gången i oktober 2019.
2020-07-03
Länk till avsnitt

Bokcirkel om Oceans Vuongs roman "En stund är vi vackra på jorden"

Astrid Assefa, Daniel Boyacioglu och Marie Lundström säsongsavslutar Lundströms Bokradio med en bokcirkel om en av vårens mest omtalade utländska romaner. De läser Oceans Vuongs "En stund är vi vackra på jorden", hans första roman.

Böcker som nämns i programmet är:  "En stund är vi vackra på jorden" av Ocean Vuong. Hans debutroman från 2020. Ocean Vuong föddes 1988 i Vietnam och kom till USA med sin familj när han var två. Han jobbar som lärare i skrivande på universitetet Umass Amherst i Massachusetts. 2017 debuterade han med lyriksamlingen "Natthimmel med kulhål".  Båda böckerna är översatta från engelska av Andreas Lundberg. Medverkande i bokcirkeln är skådespelaren och sångerskan Astrid Assefa och poeten, brandmannen och musikern Daniel Boyacioglu. De har varit med i bokcirklar tidigare. Astrid Assefa läste Jamaica Kincaids roman Lucy med Björn Wiman och Daniel Boyacioglu läste Idioten av Fjodor Dostojevskij med Yvonne Hirdman. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2020-06-20
Länk till avsnitt

Hur en Runefelt-dikt blir till: Det låter konstigt men det börjar oftast med en smak i munnen faktiskt

Lundströms bokradio med bara lyrik denna försommarvecka. Eva Runefelt som hyllats för senaste diktsamlingen "Ur världen" är gäst i studion. Programledare: Marie Lundström.

Böcker som nämns i programmet: "Cikada" (1953) av Harry Martinson. "Kärlek i tjugonde seklet" (1933) av Hjalmar Gullberg. "Ur världen" (2020), "Minnesburen" (2013) och "I Svackan" (1975) av Eva Runefeldt. Jag har all tid i världen (2020)av Claes Andersson. Skriv till oss! [email protected] I redaktionen: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2020-06-13
Länk till avsnitt

Elin Anna Labba: Jag har ju vetat om att vi är här men att vi är någon annanstans egentligen, en dubbelhet hela tiden

Elin Anna Labba har skrivit boken Herrarna satte oss hit" om tvångsförflyttningen av samer för hundra år sedan. Programledare: Marie Lundström.

Elin Anna Labbas bok skildrar med hjälp av intervjuer, foton och eget skrivande den tvångsförflyttning av samer som ägde rum för hundra år sen. Elin Anna Labba är själv barnbarn till samer som tvångsförflyttades från platser som varit deras i många generationer bakåt. Bakgrunden är denna: 1751 skapas gränsen mellan Norge/Danmark och Sverige/Finland. De nya nordiska riksgränserna skär över samernas betesland och flottleder. Till en början fortsätter samerna att kunna röra sig över de nya gränserna, fiska, jaga och bedriva renskötsel som förr. Men under 1800-talet stängs gränserna successivt, 1905 blir Norge en egen nation, norrmännen vill använda sin norska mark till eget jordbruk och 1919 enas Norge och Sverige kring en renbeteskonvention, som begränsar och bestämmer hur många renar man får flytta över gränsen mellan länderna. Det påverkar var människorna med renarna kan bo. För att leva upp till avtalet med Norge genomför länsstyrelserna i Sverige tvångsförflyttningar av renskötare. De äger rum under 1920-talet fram till början av 1930-talet. Skriv till oss! [email protected] Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent
2020-06-06
Länk till avsnitt

I en nedlagd tandläkarmottagning i Mörtfors skapar Jakob Wegelius och Lena Sjöberg sina böcker

Marie Lundström möter författarparet Lena Sjöberg och Jakob Wegelius i ett samtal om skrivande, bollplankande och om deras senaste böcker. Båda både skriver och illustrerar sina böcker och är bokaktuella denna vår.

Precis på kommungränsen där Oskarshamn möter Västervik bor Jakob Wegelius och Lena Sjöberg. Kontoret har de i en före detta tandläkarpraktik. Hon jobbar i mottagningsrummet, han i väntrummet. Böcker som nämns i Lundströms bokradio den 30 maj: "Legenden om Sally Jones", "Mördarens apa" och "Den falska rosen" av Jakob Wegelius och "Brevet från mig" av Lena Sjöberg. Programledare: Marie Lundström I redaktionen: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent) Tekniker i Kalmar: Kim Johansson och Benjamin Jakobsen Tekniker i Stockholm: Nicola Pryke och Tor Sigvardson Skriv till oss! [email protected]
2020-05-30
Länk till avsnitt

Otto Gabrielsson om boken han skrev till sin pappa Jörn Donner som i sin självbiografi kallade sonen för "ett misstag"

Otto Gabrielssons debutbok "Vildhavre sista brevet till pappa" är både ett närmande och ett avsked. I Vildhavre är frånvaron av pappa Jörn Donner ständigt närvarande och i dagboksform får läsaren följa en återblickande Otto Gabrielsson under 2018.

Jörn Donner gick bort i januari 2020. I den nyutkomna boken riktad till pappan berättar Otto Gabrielsson om sin uppväxt utan honom och om sin längtan efter en relation som består av något mer än få, korta möten när fadern tillfälligt är i Stockholm. Jörn Donner bodde i Helsingfors efter sina år i Sverige då han bland annat var vd för Svenska filminstitutet 1978-1982. Otto Gabrielsson är gäst hos programledare Marie Lundström. De böcker som nämns i programmet är Vildhavre sista brevet till pappa av Otto Gabrielsson (2020), självbiografin Mammuten (2013) av Jörn Donner och essäsamlingen Människan är ett känsligt djur (2018) av Rafael Donner. Skriv till oss! [email protected] I redaktionen: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2020-05-23
Länk till avsnitt

Rysk vår i Lundströms Bokradio

Något som återkommit under de år som Lundströms Bokradio har funnits, är möten med de ryska författarna. Denna lördag möter vi några av de ryska berättare som varit med här i Lundströms Bokradio genom åren. Det är Fredrik Wadström som träffat dem allihop och intervjuat dem på det språk de skriver sina böcker på: ryska.

Fredrik Wadström möter Vladimir Sorokin, Ljudmila Ulitskaja, Michail Sjisjkin, Sergej Lebedev och Maria Stepanova. De böcker som programmet främst handlar om är: "Snöstormen" av Vladimir Sorokin  (svensk översättning: Ben Hellman) "Det gröna tältet" och "Jakobs stege" av Ljudmila Ulitskaja  (sv ö: Hans Björkegren) "Venushår" av Michail Sjisjkin  (sv ö: Elin Parkman) "Vid glömskans rand" av Sergej Lebedev  (sv ö: Nils Håkanson) "Minnen av minnet" av Maria Stepanova  (sv ö: Nils Håkanson) Ett program av Fredrik Wadström. Programledare: Marie Lundström Producent: Anna-Karin Ivarsson Skriv till oss! [email protected]
2020-05-16
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.