Sveriges 100 mest populära podcasts

Lundströms Bokradio

Lundströms Bokradio

Lundströms Bokradio med nya böcker och klassiker, romaner och poesi. I bokradion möter vi författare från hela världen och bjuder in till bokcirkel när böckerna bara inte går att släppa. Där liv och litteratur möts - här finns Lundströms Bokradio. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/lundstromsbokradio

Avsnitt

Annika Norlin tar hem Sveriges Radios Romanpris 2024: ?Mäktigt!?

Marie Lundström träffar Annika Norlin i ett vindlande samtal om den prisade romanen Stacken, om kärleken till skrivandet, ångesten som en inre drivkraft och gruppdynamikens väsen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Lundströms Bokradio gästas vi av årets vinnare av Sveriges Radios Romanpris, som är utsedd av en lyssnarjury under litteraturveckan i P1. Annika Norlin får årets Romanpris med motiveringen: ?För en berättelse som med känslighet och ett rikt språk beskriver olika människors levnadsvillkor. Det som driver oss, det som berör oss, och det som förgör oss.?

? Det är mycket som är vindflöjelaktigt i mediebranschen, om en person säger att något är bra så säger alla det. Men en lyssnarjury tänker jag, är svårare att behaga. Därför är det mäktigt att det är några personer som faktiskt har läst boken och tyckt om den. Och man kan lite på det, säger Annika Norlin i Lundströms Bokradio.  

Annika Norlin är född 1977 i Östersund. Hon bor i Umeå. Hon är artist och låtskrivare, känd under namnen Hello Saferide och Säkert! Redan 2019 vann hon Sveriges Radios Novellpris med berättelsen Mattan. 2020 kom novellsamlingen Jag ser allt du gör som tog sig hela vägen till en Augustnominering. I romanen Stacken följer vi en grupp människor med skiftande bakgrund och personligheter, som bosatt sig i en liten by på landet, långt bort från det övriga samhället.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2024-04-19
Länk till avsnitt

Bokcirkeln: Vi läser Maria Gripes klassiker Tordyveln flyger i skymningen

Nu bokcirklar vi om Maria Gripes ungdomsklassiker Tordyveln flyger i skymningen. Gäster: Lotta Olsson, litteraturkritiker på Dagens Nyheter, och Martin Hellström, forskare på Linnéuniversitetet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?Kan vi inte få en bokcirkel om Maria Gripe?, stod det i ett brev vi fick till redaktionen. Jo, absolut!
Tordyveln flyger i skymningen är en bok från 1978, som först var en sommarlovsföljetong i radion av Maria Gripe (1923-2007) och Kay Pollak, som sändes första gången 1976.
I berättelsen får vi följa syskonen Annika och Jonas Berglund, och deras kompis David Stenfäldt, på mystiska äventyr i byn Ringaryd i Småland. Allt inleds på kvällen den 27 juni när ett tåg på väg mot Stockholm blir tre minuter och tjugoåtta sekunder försenat från Alvesta.

Våra läsare är Lotta Olsson, litteraturkritiker på Dagens Nyheter, och Martin Hellström, forskare på Linnéuniversitetet och författare till boken Mariagripelikt.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2024-04-12
Länk till avsnitt

Lev Rubinstein ? Fredrik Wadström om kartotekskortens mästare

Lev Rubinstein, en av Rysslands mest hyllade och omtyckta författare, omkom i en trafikolycka i Moskva tidigare i år. I veckans Lundströms Bokradio Special har Fredrik Wadström letat fram sina intervjuer med Lev Rubinstein från olika tidpunkter och platser, över mer än 20 års tid.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I veckans Lundströms Bokradio special minns vi en originell och inflytelserik röst i den europeiska samtidslitteraturen. Lev Rubinstein var en del av de så kallade Moskvakonceptualisterna och ett av hans viktigaste särdrag var hans enradiga dikter som han skrev på kartotekskort. Under uppläsningar bläddrade han sig fram och läste kort för kort. Med tiden fick Rubinsteins projekt ett samlingsnamn: Det stora kartoteket. När han gavs ut första gången i bokform på svenska 2001 hade samlingen titeln ?Tiden går - ur Det stora kartoteketet?.

I programmet hör vi Lev Rubinstein i Fredrik Wadströms intervjuer som sträcker sig från 2001 fram till den sista intervjun gjord i maj 2022. Medverkar gör även översättaren Lars Kleberg, som kände författaren och översatte hans dikter till svenska, samt Daria Serenko, aktivist, feminist och en starkt lysande stjärna i en ny ung generation ryska författare.

Förutom av Lars Kleberg har Lev Rubinsteins texter översatts till svenska av Johan Öberg, Kajsa Öberg Lindsten och Dmitri Plax.

Skriv till oss! [email protected]
Ett reportage av Fredrik Wadström
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell

2024-04-05
Länk till avsnitt

Bengt Berg: ?Jag använder ibland humorn för snabbt?

I veckans program möter vi poeten Bengt Berg. Han har skrivit poesi i femtio år, med Torsby i Värmland som utgångspunkt. Nu kommer han med nya dikter i boken Allt tar vägen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Bengt Berg är född 1946 i Torsby i norra Värmland. Han är aktuell med en ny diktsamling och har varit verksam som poet i 50 år. Värmland finns som grund och fundament i mycket av det han skrivit. Så även i den nya boken där dikterna förflyttar oss till en plats och ett landskap. Torsby i hans poesi kan vara ett fridfyllt samhälle med elljusspår, gammeldans och makramé, men även ett samhälle där oron växer inåt.

I programmet samtalar vi bland annat om hans närhet till humorn, om en önskan att samtidigt bli tagen på allvar och om att hans motto att se världen som sin hembygd.

? Ordet hembygd är ju ett komplicerat begrepp, det kan både förena och utestänga. Men om man tänker i globala termer av världen som sin hembygd, så finns det också en plats för allihop. Vi är alla lika men samtidigt är vi alla unika. Vi är alla lika men ingen liknar den andra. Det är en grundläggande människosyn jag har, säger Bengt Berg i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2024-03-29
Länk till avsnitt

David Norlin ? om svartsjuka, separationer och skrivande

Vårens tjockaste roman är här. Vikarien heter den och är skriven av David Norlin. Under 928 sidor följer vi Anna, i trettioårsåldern och lärarvikarie men kanske också på något vis vikarie i sitt eget ordinarie liv?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I veckans Lundströms Bokradio samtalar vi med författaren och psykologen David Norlin (född 1978). Han hans första roman hette ?Dagar utan ljus, nätter utan mörker? och kom 2016. I den nya romanen Vikarien återfinns en huvudperson som heter Anna. Vi följer henne under två års tid genom 928 sidor. Alla hon känner har tagit avgörande steg in i ett annat slags tillvaro och lagt grunden för ett framtida liv. Anna söker arbete som lärarvikarie när vi kommer in i hennes liv.

I programmet hör vi David Norlin bland annat berätta om vad som fick honom att börja skriva romanen om Anna, om kärlek, separation, svartsjuka ? och om att hitta sin plats i tillvaron.

? Jag ville skriva om känslan av ha ett hem, en plats där man är omöjlig att byta ut och där personerna omkring en är omöjliga att byta ut, en sorts absolut samhörighet, säger David Norlin i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2024-03-22
Länk till avsnitt

Ny bok om Benny Fredriksson: ?Hans ledarskap var oerhört passionerat?

I veckans program samtalar vi med journalisten Johan Hilton som kommer med boken om Benny Fredriksson. I Den siste teaterdirektören skriver han om vem Benny Fredriksson var, om teatermannen, Aftonbladets publiceringar och varför det gick som det gick.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Benny Fredriksson, född 1959, blev chef för Stockholms Stadsteater 2012, därefter VD för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. I december 2017 avgår han efter tidningen Aftonbladets publicering av ett flertal artiklar som granskade honom som chef. Några månader senare avlider Benny Fredriksson under en resa i Australien och snart framkommer det att han tagit sitt liv. Han blev 58 år.  

I programmet hör vi bland annat Johan Hilton berätta om Benny Fredrikssons barndom i ett fattigt arbetarhem, om hur han upptäckte teatern och bestämde sig för att viga sitt liv åt scenen. Men också om hans väg ner, från framgångarna på Stockholms stadsteater under dess guldålder, till tidningsdrev, uppsägning och en bråd död.

? Min tolkning av Benny Fredrikssons ledarskap i stort är att det var oerhört passionerat och att han var en oerhört dominant ledare. Det står bortom allt tvivel, säger Johan Hilton i Lundströms Bokradio.

Johan Hilton, född 1977, är författare, journalist och teaterkritiker. Han har tidigare skrivit böckerna No tears for queers, Monster i garderoben och Vi är Orlando. Sedan 2022 är han kulturchef på Göteborgs-Posten.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2024-03-15
Länk till avsnitt

Bokcirkeln: Vi läser Han Kangs hyllade roman ?Jag tar inte farväl?

Den nobelpristippade sydkoreanska författaren Han Kang kommer snart till Sverige. Lundströms Bokradio lägger sig i framkant och bokcirklar om hennes nya roman Jag tar inte farväl.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Jag tar inte farväl är Han Kangs (född 1970) fjärde roman på svenska. Tidigare böcker är Levande och döda som kom 2016, Vegetarianen från 2017 och Den vita boken från 2019.

Boken börjar med en dröm. Huvudpersonen Gyeongha befinner sig i ett snörikt landskap vid en sluttande bergssida täckt med tusentals svarta trästockar planterade i marken. Alla är lite böjda eller vridna, som om det var tusentals män, kvinnor och utmärglade barn som stod och kurade i snöfallet.

Så inleds en suggestiv och poetisk berättelse som tar huvudpersonen till ön Jeju och tillbaka i tiden till koreahalvöns mörka historia. En massaker ägde rum på Jeju åren 1948-1949. Invånare och vänstersympatisörer gjorde uppror mot den kommande uppdelningen av Syd- och Nordkorea, protester som slogs ner av den koreanska armén och ledde till massakrer på civila. Omkring 30 000 människor massakrerades, ungefär 10 procent av befolkningen på ön, däribland många barn.

Våra gäster är Agri Ismaïl som nyligen debuterade med romanen Hyper och skriver i Expressen, och Aase Berg, poet, författare och kritiker, hennes senaste bok heter Aases död.

? Hon berör ofta väldigt mörka ämnen, som jag som läsare inte känner till. Det är ett kallt och distanserat våld men man känner alltid vikten av den koreanska historien, säger Agri Ismaïl i Lundströms Bokradio.

? Jag tycker hon kan skriva så magiskt utan att bli flummig. Hon är gåtfull men med en otrolig nyanseringsförmåga och precision. Hon kan till och med skriva om drömmar utan att det blir tråkigt, säger Aase Berg.

Jag tar inte farväl är översatt till svenska av Anders Karlsson och Okkyoung Park.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2024-03-08
Länk till avsnitt

Honorine Hermelins hemligheter ? om brända brev och oförlöst längtan

Författaren och musikern Kerstin Norborg nya roman Jag måste gå rätt in i elden handlar om en mycket gammal Honorine Hermelin, som sitter på äldreboendet och rannsakar sitt liv.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Honorine Hermelin var i trettio år rektor på Kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad och medgrundare till tidskriften Tidevarvet på 1920-talet. Hon var en karismatisk pedagog och talare, ständigt i rörelse.

Det som intresserade Kerstin Norborg var dock sprickorna bakom vältaligheten, det undanglidande, hennes oförlösta längtan. Även tomrummet inspirerade Kerstin Norborg. Honorine Hermelin brände många av sina brev, både till läkaren Ada Nilsson och kritikern Hagar Olsson som stod henne nära.

? Det gick så långt att jag tänkte: jag kan inte skriva om henne, jag kommer henne inte in på livet. Men långt senare insåg jag att det spännande i romanen är att hon gömmer sig och att det är det jag måste undersöka, säger hon.

Katarina Wikars träffade Kerstin Norborg i hennes arbetslokal och vi hör också inslag ur radioarkivet och tv-arkivet med Honorine Hermelin.

Skriv till oss! [email protected]
Ett reportage av Katarina Wikars
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2024-03-01
Länk till avsnitt

Åsa Beckman: ?Jag hade ett gummiband till min pappa?

Åsa Beckman, biträdande kulturchef på Dagens Nyheter, har skrivit boken Kulturbarn. Den handlar om de mörka sidorna det kan innebära att växa upp som barn till en författare. I boken berättar hon om sina egna upplevelser av ett slags konstnärligt medberoende.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Lundströms Bokradio samtalar vi med Åsa Beckman, biträdande kulturchef och litteraturkritiker på Dagens Nyheter, om hennes bok ?Kulturbarn?. I den berättar hon om andras och sina egna upplevelser av att växa upp som barn till en författare. Hennes pappa hette Erik Beckman (1935-1995), debuterade med diktsamlingen Farstu, och var en av den moderna konkretistiska poesins förgrundsgestalter.  

I programmet hör vi henne berätta hur det kan vara i en familj runt en författare. Om hur författarens arbetsrum kan både vara en magisk som stängd värld, om skaparkriser, bortvändhet ? och ett slags konstnärligt medberoende. Det handlar också om de psykologiska mönster som Åsa Beckman känt igen hos andra författarbarn, som har trätt fram och vittnat om det mörker som präglat deras uppväxter. De som, bortom den offentliga upphöjdheten hos föräldern, hävdat rätten till sina egna berättelser.

? När författarbarnen börjar skriva böcker och prata i intervjuer på 00-talet i Sverige så tänkte jag: herregud, hur kan det vara så likt. De här föräldrarna säger ungefär samma saker, de agerar på liknande sätt, och runt de här familjerna och barnen skapas så likartade psykologiska mönster, säger Åsa Beckman i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2024-02-23
Länk till avsnitt

Staffan Bergwik ? om överblickens historia

I veckans program samtalar vi om något så spännande och udda som överblickens historia. Boken heter Terranauterna och är skriven av idéhistorikern Staffan Bergvik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Staffan Bergwik är professor i idéhistoria vid Stockholms universitet. Han kommer nu med boken ?Terranauterna?, en bok om människans dröm att upptäcka och kartlägga världen.

I Lundströms Bokradio vandrar vi genom tiden och följer överblickens historia. Vi har de första bilderna 6200 år före vår tideräkning, vi har antiken och romarrikets bilder av jorden. Vi har den columbiska epoken, den som inleds 1692 när Columbus lämnar Spanien för att söka sjövägen till Indien. En tid då man upptäcker och erövrar nya områden och ritar upp kartor för att dominera världen.

Vi färdas också in i rymdåldern. 1972 togs bilden Blue Marble från 29 000 kilometers höjd från rymdfärjan Apollo 17, ett rymdporträtt som avtecknar jorden som en blå pärla i ett övergivet universum. Den typen av bilder skapar vad rymdfilosofen Frank White kallar överblickseffekten, som astronauter sägs uppleva. Genom bilderna kan även vi som håller oss på jorden uppleva den effekten.

? När människor som du och jag får se de här bilderna på jorden från månen då kommer vi alla bli terranauter. Vi kommer förstå jorden som en skör sfär av liv och vi kommer ha en ny attityd till jorden, oss själv och till andra människor, säger Staffan Bergwik i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2024-02-16
Länk till avsnitt

Bokcirkeln: Vi läser Alia Trabucco Zeráns hyllade roman ?Rent hus?

Denna vecka läser vi den chilenska författaren Alia Trabucco Zeráns roman Rent hus. Till bokcirkeln kommer författarna Christoffer Carlsson och Lina Wolff.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den chilenska författaren Alia Trabucco Zerán, född 1983, är hittills rätt okänd i Sverige men har fått mycket lovord för sin bok ?Rent hus?. Romanen handlar om 40-åriga Estela Garcia, ett hembiträde, som sitter intagen hos polisen. Dottern i familjen hon jobbar för, har dött under mystiska omständigheter. Inifrån fängelsecellen avger hon sitt vittnesmål, hon är ensam i rummet, utan att veta om någon lyssnar på andra sidan av rummets spegel. Genom hennes berättelse, hennes bekännelse, rullar hennes historia upp i romanen.

Tillsammans med författarna Christoffer Carlsson och Lina Wolff bokcirklar vi nu om romanen och huvudpersonen Estele.
? Som författare behöver du hitta det perfekta älgtornet, den perfekta utsiktsplatsen. Var ser du allt och var kan ingen se dig. Hembiträdet är det perfekta älgtornet, för hembiträdet ser rätt in i alla människor, säger Lina Wolff i Lundströms Bokradio.
?  Genom hennes berättelse så blir det som att jag kikar in i en värld som jag kan ganska lite om, det chilenska klassamhället, säger Christoffer Carlsson.

?Rent hus? är översatt till svenska av Hanna Nordenhök.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2024-02-09
Länk till avsnitt

Ingela Strandberg: ?Jag har börjat om på nytt i hela mitt liv?

Ingela Strandberg är en lika lättläst som komplex poet. Nu är hon här med en ny diktsamling När jag var snö som blev till efter att hennes katt dog.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ingela Strandberg har gett ut böcker sedan 70-talet. I fjol fick hon Sveriges Radios Lyrikpris och i år fyller hon 80 år. Hennes poesi beskrivs av kritiker som frän, opolerad, bildstark, sensuell och kosmisk. Hon skriver ofta om natur och djur på ett sätt som inte är romantiserat.

I programmet blickar vi bland annat tillbaka och fångar upp hennes dikter från olika årtionden och samtalar om hennes liv och sätt att skriva lyrik.

? Jag vill mer och mer i mitt liv och i mina dikter komprimera. Bara det mest nödvändiga ska stå. Jag vill göra rent hus. Egentligen vill jag göra rent hus varje dag som går och bara spara det som är bra. Men det går ju inte. Jag tycker att jag har börjat om på nytt i hela mitt liv, utan att det har märkts kanske. Men jag har känt det inom mig, säger Ingela Strandberg i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2024-02-02
Länk till avsnitt

Tony Samuelsson: Man måste fortsätta att skriva oavsett motstånd

Tony Samuelsson kommer med sin första roman på tio år. I boken följer vi en författare och hans uppdrag som spökskrivare till en berömd svensk bästsäljande författare som har fått en stroke.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Tony Samuelsson har gett ut mer än 15 böcker sedan debuten 1989, bland andra ?Gäst hos borgerligheten? och ?Arbetarklassens bästa partytrick?. Hans senaste bok hette ?Kafkapaviljongen? och nominerades till Sveriges Radios Romanpris.

I hans nya roman, ?Kungen av Nostratien?, är året 2010 och huvudpersonen är en manlig yngre författare som kom ut med sin första roman för tio år sedan. Ett mindre förlag publicerade hans andra, men hans tredje har ingen velat ge ut. Han har tagit en paus från skrivandet, när han blir kallad till det stora förlaget. Ett hemligt uppdrag väntar, han erbjuds att spökskriva åt en berömd svensk kollega. En gigant i sextioårsålder som fått en stroke och ingen vet varför han lämnat hål i sin berättelse.

I programmet hör vi honom berätta bland annat om sitt skrivande, om förebilden Ivar Lo Johansson, som är en bifigur i romanen, och varför en författare aldrig bör ge upp.

? Jag tillhör ju dem som anser att författandet är ett kall och man måste skriva det man måste göra. Oavsett hur lång tid det tar och oavsett motstånd. Man kan misslyckas men man kan också lyckas, säger Tony Samuelsson i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2024-01-26
Länk till avsnitt

Elin Anna Labba: Min familj såg sina hem försvinna under vatten

I Lundströms Bokradios vårpremiär samtalar vi med författaren Elin Anna Labba om hennes debutroman Far inte till havet. Programledare är Marie Lundström.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Elin Anna Labba, född 1980, vann Augustpriset med fackboken ?Herrarna satte oss hit? om tvångsförflyttningar av samer. Nu kommer hon med sin debutroman ?Far inte till havet?. Också den här berättelsen utgår från verkliga händelser och bottnar i hennes djupa engagemang i samiska rättigheter. Romanen handlar om 1900-talets stora vattenkraftutbyggnader där staten dämt upp och höjt vattennivån och skapat vattenmagasinet Akkajauri. För Elin Anna Labbas egen familj och grannar innebar det att de såg sina hem dränkas under vatten.
? Så var det i verkligheten, de kom fram till sin by som dränkts utan att de vet att den skulle dränkas så fort. Den var redan under vatten så de fick ro ut och hämta sina saker och rädda det som räddas kunde, säger Elin Anna Labba i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2024-01-19
Länk till avsnitt

Tomas Bannerhed: Bland fåglarna känner jag mig aldrig ensam

I årets sista Lundströms Bokradio samtalar vi med författaren Tomas Bannerhed om hans Hemma vid myren. En bok om naturen, naturskildringar, fågelliv, våren och ljuset.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Tomas Bannerhed är radiopratare i serien Bannerheds bevingade vänner i P1 och författare till romanen Korparna som fick Augustpriset 2011. Sedan dess har det blivit fyra böcker till: ?I starens tid? (2015), ?Lugnet? (2018), ?En vacker dag? (2021). Och så den nya boken ?Hemma vid myren?, som består av ett femtiotal kortare texter om naturen på olika sätt.

I programmet pratar vi med honom om naturskildringar i skönlitteraturen, om betydelsen av att känna till arterna i naturen, om hans favoritfåglar och blommor. Vi samtalar också om hans personliga förhållande till naturen och varför han känner sig mindre ensam i skogen.

? Bland människor kan jag ibland känna att det är svårt att passa in, man kan bli ensam med andra. Men fåglarna på Lovön struntar ju i om jag kommer i smoking eller pyjamas, man kan vara precis som man är och bli välkomnad av deras fantastiska sång, säger Tomas Bannerhed i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Märta Kero

2023-12-22
Länk till avsnitt

Julspecial: Guldkorn ur Lundströmshösten

I veckans julspecial bjuder vi på några pärlor ur Lundströmshösten. Ni hör bland andra Agneta Pleijel, Daniel Boyacioglu och Annika Norlin. Programledare: Marie Lundström

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Lundströms specialprogram minns vi några av de intervjuer Bokradion gjort under hösten. Först ut bland gästerna är författaren Agneta Pleijel som i höst gav ut romanen ?Sniglar och snö?, en tredje och avslutande del i en självbiografisk trilogi. Efter böckerna ?Spådomen? och ?Doften av en man? fick vi läsare fortsätta följa Agneta Pleijel genom livet och ta del av erfarenheter som många känt igen sig i och gjort till sina.

En annan gäst i Lundströms Bokradio var poeten Daniel Boyacioglu. Han debuterade för tjugo år sedan med diktsamlingen ?Istället för hiphop? och under jubileumshösten kom han med nya dikter i ?Daniels bok?.

Under hösten har vi också haft besök av Annika Norlin, känd som artist under namnen Säkert! och Hello Saferide. Hon romandebuterade med boken ?Stacken? som är en berättelse om en grupp människor som försöker leva utanför det vanliga samhället i en liten by på landet.

Hösten 2023 bjöd också på en berättelse från Jörn Donners änka. Bitte Westerlund som tillsammans med författaren Philip Teir fick ihop boken ?J&B. Scener ur ett skenäktenskap?.

Fler pärlor ur höstsäsongen hör ni i radion under jul- och nyårshelgen, då finns chans att på nytt få höra Lundströmsintervjuer med Jonas Hassen Khemiri om hans ?Systrarna?, Faysa Idle om boken ?Ett ord för blod? samt Augustprisvinnaren Andrev Walden om romanen ?Jävla karlar?.

Tack för att ni lyssnar. God jul önskar Lundströms-redaktionen!

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Märta Kero

2023-12-15
Länk till avsnitt

Fullsatt med Lundströms bokcirkel på scen!

Det blev en rafflande final med Olof Wretling och Marie Göranzon på scen i ett fullsatt Sara Kulturhus i Skellefteå. Bokcirkeln har under tre veckors tid läst Hjortronlandet av Sara Lidman.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Inför den tredje och sista träffen i Bokcirkeln om Sara Lidmans roman Hjortronlandet åker Lundströms Bokradio till Skellefteå och spelar in med stor publik i Sara Kulturhus.
I programmet hör vi gästerna Marie Göranzon och Olof Wretling sammanfatta sina intryck av tre veckors umgänge både med varandra och romanen.
I boken följer vi fyra krontorparfamiljers liv i norra Västerbottens inland. I tredje delen talar Bokcirkeln bland annat om Franz och Fridas dotter Claudettes väg ut i världen, liksom skolgeniet Märits uppgång och fall.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Märta Kero

2023-12-08
Länk till avsnitt

Bokcirkeln: Sara Lidmans roman blir politisk

Vi fortsätter bokcirkeln med gästerna Marie Göranzon och Olof Wretling. Denna vecka har vi läst den andra tredjedelen av Sara Lidmans roman Hjortronlandet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sara Lidman föddes 1923 i Missenträsk och skulle fyllt hundra i år. I romanen Hjortronlandet har hon oss tillbaka till tiden mellan världskrigen i Västerbotten, där vi följer fyra familjer i fyra stugor, krontorparna, som av staten fått i uppdrag att själva bygga sin bostad och förvandla risig myrmark till bördig jord.

När vi återvänder till berättelsen i andra delen så har det blivit sommar, då det blir enklare att leva. Men så kommer hösten och torparna får besök av statens inspektörer som ska granska om de uppfyllt sina skyldigheter. I den här delen följer vi även flickan Claudette som snart ska se sin far Franz på ett nytt sätt, och det bjuds på kärleksdramatik i svamp- och lingonskogen.

Våra bokcirkelgäster är Marie Göranzon, skådespelare och Olof Wretling, komiker, skådespelare och författare. De är nu djupt inne i berättelsen, som bjuder ett visst motstånd. Sara Lidman skriver dialog på dialekten skelleftebonskan.
? Jag tycker verkligen om hennes språk. Jag är ingen som längtar efter naturbeskrivningar men här tycker jag de är så oerhört speciella, säger Marie Göranzon.
? Man vill ju veta hur det ska gå för familjerna, kommer de att klara uppdraget. Kommer de få liv i de här myrorna och överleva, säger Olof Wretling.

Till det andra programmet har vi läst ytterligare en tredjedel av boken. Sista meningen är: ?Efter halvannat år hade hon färdigglömt - då födde hon nämligen en rödhårig son och det var gjort kvickt som när du kokar en kvällsgröt?.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Märta Kero

2023-12-01
Länk till avsnitt

Bokcirkeln: Sara Lidmans humor är underbar

Bokcirkeln med Marie Göranzon och Olof Wretling är tillbaka. I tre program läser vi romanen Hjortronlandet av Sara Lidman, som skulle fyllt hundra i år.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Marie Göranzon, skådespelare och Olof Wretling, komiker, skådespelare och författare, har tidigare varit med och bokcirklat om flera andra stora romanförfattare: Torgny Lindgren, Kerstin Ekman och PO Enquist. Näst i tur står nu Sara Lidman, född 30 december 1933 i Missenträsk, hon dog år 2004 i Umeå. Hon debuterade 1953 med romanen Tjärdalen och 1955 kom hennes andra bok ?Hjortronlandet?.

I ?Hjortronlandet? följer vi fyra familjer med hemadress Ön, som inte är en ö, utan en ?sumpig myrsjok? i norra Västerbotten på 1920-talet. Dessa folk är krontorpare med uppdraget av staten att förvandla marken, som är risig och blöt, till bördig odlingsbar mark. I de fyra torpen finns nybyggarna Franz och Sara med dottern Claudette, Anna och Stefan, familjerna Skrattars och Nordmark.

?Jag tyckte det var väldigt svårt att förstå språket i början. Men nu har jag läst den tre gånger och tycker den är underbar, men det är inte lätt med dialekten, säger Marie Göranzon.
? Andra gången läste jag den långsamt och då blir den magisk, säger Olof Wretling. Det här är en väldigt rolig bok.

Till det första programmet har vi läst en tredjedel av boken. Sista meningen är: ?Då vaknade de med ett svärjande och svor på Trollan.? Där är det rejäl paus i texten till nästa stycke med meningen: ?Sommartid var det enklare att leva?.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Märta Kero

2023-11-24
Länk till avsnitt

Bokcirkeln: Vi läser Solvej Balles ?Om uträkning av omfång? del 1-2

Tillsammans med författarna Christoffer Carlsson och Lina Wolff tar vi oss an danska Solvej Balles kritikerrosade romaner Om uträkning av omfång del 1-2.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Solvej Balles (född 1962) romanprojekt har hyllats av kritiker och läsare, fast serien inte ens är klar. För de tre första delarna tilldelades hon Nordiska Rådets litteraturpris 2022. De två första delarna har släppts i Sverige, den andra nu till den 18 november. Serien ska enligt författaren bli sju böcker.

När huvudpersonen Tara Selter vaknar upp morgonen är det varje dag den 18 november. Hon lever ihop med Thomas i ett ärvt stenhus i en nordfransk småstad, de handlar med antikvariska böcker och Tara Selter är på inköpsresa i Paris när hon fastnar i tiden. Varje kväll när hon går och lägger sig är det den artonde november och varje morgon när hon vaknar är det den artonde november. Tiden har hakat upp sig för henne.
? Jag hade nog blivit mycket mer orolig än Tara Selter blir. Hon visar prov på ett oerhört rationellt och stoiskt tänkande och överväger allt på ett väldigt rationellt sätt, säger Lina Wolff.
? Ibland i vardagen kan man ju få en känsla av att ?det här har redan hänt?, säger Christoffer Carlsson. Jag tror jag hade försökt spela cool. Det här är konstigt, men det är lugnt.  

?Om uträkning av omfång? del 1-2 är översatta av Ninni Holmqvist.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Märta Kero

2023-11-17
Länk till avsnitt

Agneta Pleijel: Jag vill vara uppriktig mot mina känslor

Agneta Pleijel är tillbaka med en ny självbiografisk roman, Sniglar och snö. Hör henne bland annat om det farliga i att skriva sant, om moderskap och kärleken till en man.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Agneta Pleijel, född 1940, är författare, dramatiker och litteraturkritiker. På 1970-talet blev hon den första kvinnliga kulturchefen på Aftonbladet. Nu är hon aktuell med den tredje delen i en romansvit som inleddes med ?Spådomen? och ?Doften av en man?. Den nya romanen heter ?Sniglar och snö?. I de tre romanerna går hon på jakt efter sina minnen.

I programmet berättar hon bland annat om sina föräldrar och deras skilsmässa och hur de sent i livet kom att återse varandra vilket Agneta Pleijel såg som ett mirakel. Samtalet handlar också om moderskap, om kärleken till den som benämns som M i romanen, men också om skrivandet som ett sätt att förstå sig själv.

? För mig var det redan tidigt viktigt att förstå vem jag var. Det var inte alls klart. Skrivandet har väl inneburit att jag har fått mer kött på benen. Jag tycker inte att mitt liv är särskilt märkvärdigt men däremot har jag säkert gått igenom rader av saker som också andra gått igenom, säger hon i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Märta Kero

2023-11-10
Länk till avsnitt

Nino Mick: Det var barn som dog i branden

Poeten Nino Mick kommer med sin debutroman Vulcan. Så hette en gång tändsticksfabriken i Tidaholm där en av Sveriges största industriolyckor ägde rum - branden 1875 där 46 kvinnliga arbetare omkom.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Nino Mick, född 1990, har gjort sig känd som estradpoet och kom 2018 med den hyllade lyriksamlingen ?Tjugofemtusen kilometer nervtrådar?. Romanen ?Vulcan? utspelar sig under strejkåret 1909 runt den stora tändsticksfabriken Vulcan i Tidaholm. I berättelsen finns ett ?vi?, som är de 46 kvinnliga arbetarna som tillsammans dött i en brand. Dessa har en verklig förebild. Från år 1875 när en brand härjade i tändsticksfabriken i Tidaholm. En brand som blir en av Sveriges största industriolyckor.

? Man kan bara tänka sig paniken när det är ett rum som är så fyllt av brandfarligt material som antänds explosivt. Med röken, elden och hettan. Det var slumpen mer eller mindre som avgjorde vilka som tog sig ut och vilka som blev fast närmast dörrarna, säger Nino Mick.

I romanen och i verkligheten inträffar en av de största arbetarkonflikterna i svenska historia 1909. En lågkonjunktur väntar, fabriksägarna hotar med sänkta löner. Och arbetare runt om i Sverige samlar sig till protester. I augusti 1909 bryter storstrejken ut, det blir en konflikt som pågår i en månad, som mest är åttiotusen arbetare lockoutade och trehundratusen ute i strejk.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Märta Kero och Jenny Teleman

2023-11-03
Länk till avsnitt

Ny biografi om Ekelöf ? bakrusets bästa diktare

Nu kommer Jesper Högströms biografi om poeten Gunnar Ekelöf - Minnet och rädslan heter den. Den har tagit fem år att färdigställa och han har gjort en manöver kring den kolossala tolkningsapparaten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Gunnar Ekelöf har lyckats bevara sin outsiderexistens genom decennierna och och hans poesi når ständigt nya generationer trots att han varit död i mer än 50 år. Jesper Högström har velat närma sig människan Gunnar Ekelöf, hans besatthet vid barndomen, fantasivärldarna och folkhemskritiken, ?alkohålen?, vantrivseln och skaparrusen, allt det där som blev virke till dikterna.

Och hur var Gunnar Ekelöf egentligen hemma? Han flyttade ständigt, hade med tiden en hel stab som tog hand om honom, och från 50-talet och framåt hyllades hans diktsamlingar av en enhetlig kritikerkår. Men han gillade att brodera, och gav gärna heminredningstips till sina vänner, van som han var att sedan ungdomen möblera sina fantasivärldar, han var inte för inte son till en mor som handlade med antikviteter.

Skriv till oss! [email protected]
Ett reportage av Katarina Wikars
Producent: Andreas Magnell

2023-10-27
Länk till avsnitt

Daniel Boyacioglu: Jag måste bli bättre på mitt liv

Daniel Boyacioglu debuterade med diktsamlingen Istället för hiphop. Nu firar han 20 år som poet och kommer med nya dikter i Daniels bok.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Daniel Boyacioglu kommer med en ny diktsamling, hans sjunde sedan debuten 2003 då han slog igenom. Han har även skrivit pjäser och är sångare i bandet Daniel4ever.

I programmet hör vi honom berätta om tiden då hans första rader kom till, om uppväxten i Norsborg i södra Stockholm och om språket i hans dikter. Men samtalet handlar också om familjekriser, längtan efter kärlek och föräldraskap, och funderingar kring livsval.

? Jag har inte tillåtit mig bra saker. Jag har alltid varit som en soldat, som inte slarvat med något. Så klart behöver jag inte bli sämre på mitt jobb, men jag måste bli bättre på mitt liv, säger han i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2023-10-20
Länk till avsnitt

Jonas Hassen Khemiri: Skilsmässan gjorde att min pappa föll

Jonas Hassen Khemiri kommer med boken Systrarna. Hör honom i Bokradion om bland annat självbiografiskt skrivande, basket, rasism och föräldrarnas skilsmässa. Programledare är Johar Bendjelloul.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Jonas Hassen Khemiris nya roman ?Systrarna? är en berättelse om författarjaget Jonas och tre systrar som han möter redan som barn i Stockholm och vars liv väver sig samman med Jonas liv. Romanen sträcker sig över 35 år och perspektiven växlar mellan Jonas och de tre systrarna. 

I år är det 20 år sedan Jonas Hassen Khemiri debuterade med romanen ?Ett öga rött? som gjorde honom till ett sorts affischnamn för en mångkulturell nysvenskhet.

I Bokradion berättar han bland annat om hur han ser på skillnaden mellan självbiografiskt och fiktivt skrivande, om smärtpunkter som föräldrarnas skilsmässa, om självbilder och rasism. I programmet hör vi också om vilken betydelse amerikansk basket, NBA, spelade för Jonas Hassen Khemiri under uppväxten ? och om basket som ett ämne i romanen.

? I slutet av varje basketmatch blir varje sekund oerhört viktig. När bollen har släppts i sista sekunden, och är i luften, så blir också tiden evig. Texten försöker fånga att någonting håller på att ta slut men kan också pågå för evigt. Jag tänker att det också kan bli en bild för en av de större frågorna i boken. När vi upplever våra sista sekunder i livet, vad kommer vi vara mest stolta över?

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Dmitri Plax

2023-10-13
Länk till avsnitt

Nobelpriset till Jon Fosse: Vi läser hans senaste verk ?Ett nytt namn?

Den norske författaren Jon Fosse får årets Nobelpris i litteratur. Tillsammans med Agnes Lidbeck och Daniel Sjölin läser vi hans nya verk Ett nytt namn. Programledare är Johar Bendjelloul.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Bokradion bokcirklar vi om Nobelpristagaren Jon Fosses nya verk på svenska som kommer i dagarna, ?Ett nytt namn?. Det är den tredje och avslutande delen i mastodontsviten ?Septologin?.

Författarna Agnes Lidbeck och Daniel Sjölin har på 24 timmar läst boken och ger sina omdömen. Hur är den som bok? Håller den nobelklass? Vad tar de med sig från sina läsningar?

Fosse debuterade 1983 med romanen ?Raudt, Svart? och har givit ut 40 böcker i olika genrer. Som dramatiker debuterade han 1993 med pjäsen ?Och aldrig ska vi skiljas?. För boken ?Trilogin? fick han Nordiska rådets pris 2015.

Inläsare i programmet är skådespelaren Angela Kovács.
?Ett nytt namn? har översatts till svenska av Lars Andersson.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2023-10-06
Länk till avsnitt

Bokmässan 2023: Vigdis Hjorth, paret Grimwalker och Tom Malmquist

Följ med till Bokmässan i Göteborg. I Bokradion möter ni några av författarna på mässan: Vigdis Hjorth, Caroline och Leif Grimwalker och Tom Malmquist. Programledare är Johar Bendjelloul.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I programmet samtalar vi med den norska litterära stjärnan Vigdis Hjorth som fick sitt genombrott i Sverige med romanen ?Arv och miljö?. Nu kommer hon med sin sjunde roman på svenska ?Femton år ?, en berättelse om familjehemligheter, uppväxt och uppvaknade.
? Jag är väldigt intresserad av ögonblicket då ett barn inser vilka föräldrarna verkligen är, och att de kanske bär på hemligheter som barnet upptäcker. Jag är nyfiken på just det ögonblicket när barnet får en ny blick på föräldrarna, säger Vigdis Hjorth i Bokradion.

Spökskrivande har varit ett hett samtalsämne på Bokmässan. En artikel i nättidningen Kvartal hävdades, genom en AI-analys, att Camilla Läckberg inte själv skrivit två av sina romaner, vilket hon själv sagt inte stämmer. Vi pratar med två väldigt erfarna spökskrivare, Caroline och Leif Grimwalker.

I Bokradion möter vi även poeten och författaren Tom Malmquist som har skrivit boken ?Istid?, om spelskandalen och pappan Thomas Malmquist, legendarisk sportchef på Expressen. Tom Malmquist är känd för sitt självbiografiska skrivande, bland annat genom debutromanen ?I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv?, som kom 2015, om livskamraten Karins död och dottern Livias födelse.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2023-09-30
Länk till avsnitt

Lo Dagerman: Mina föräldrar såg sig som syskonsjälar

Hennes föräldrar var författaren Stig Dagerman och skådespelaren Anita Björk. Nu har Lo Dagerman skrivit en bok om dem: Himlen nära, om konstnärskapen, livskampen och kärleken.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Lundströms Bokradio samtalar vi med Lo Dagerman om hennes bok ?Himlen nära?. Den berättar om Stig Dagerman och Anita Björk, som båda föddes 1923. I år är det hundra år sedan. I boken berättar hon om åren föräldrarna var tillsammans, men också åren fram till dess och tiden efter Stig Dagermans självmord 1954. Boken går ända fram till Anita Björks död 2012.

Föräldrarna var ett äkta kändispar i sin tid, Stig Dagerman ses som en av 1900-talets stora författare och Anita Björk var den skådespelare alla regissörer ville ha. 1951 fick hon sitt stora internationella genombrott i filmatiseringen av Fröken Julie, i regi av Alf Sjöberg, som samma år vann första pris i Cannes.

? Hon föll för hans oerhörda ömsinthet, Stig såg hennes skönhet och var väldigt betagen av henne. För honom var Anita en människa som kunde få honom att känna sig fri, säger Lo Dagerman i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2023-09-22
Länk till avsnitt

Annika Norlin: Jag dras till alfahonor

Musikern och författaren Annika Norlin debuterade med en novellsamling som blev Augustnominerad. Nu kommer hennes första roman Stacken.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Annika Norlin är sångerska och låtskrivare, känd under artistnamnen Hello Saferide och Säkert!.
År 2020 kom hennes novellsamling ?Jag ser allt du gör?, som var en succéartad prosadebut. Nu är hon aktuell med romanen ?Stacken?, som handlar om en grupp av sju människor som bosatt sig i en liten by i utkanten av samhället.

I programmet berättar hon bland annat om hur hon efter en utmattning började längta till skogen. Varför hon gav romanen många huvudpersoner och hur svartmyror blev en inspirationskälla. Samtalet handlar också om gruppdynamik, ångest, alfahonor och viljan att skriva långt.

? Jag har verkligen trott att jag aldrig skulle lyckas skriva en roman. Jag är i grunden journalist och låtskrivare och är van att skriva väldigt kort. Så redan när jag skrev noveller tänkte jag: oj vad långt jag skrivit. Jag hade en teori om att jag inte får tänka under tiden utan jag får bara börja skriva. Och så får jag tänka att om jag skriver varje dag så blir det en roman till slut, och det visade sig stämma.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producenter: Andreas Magnell och Mattias Berg
Ljuddesign: Märta Kero

2023-09-15
Länk till avsnitt

Faysa Idle: Jag skriver för att se vem jag är bortom gängmorden

Poeten Faysa Idle har förlorat vänner och familjemedlemmar i gängkrig. Nu kommer hon med boken Ett ord för blod, som skildrar hennes liv och uppväxt som lillasyster i tungt kriminella sammanhang.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Faysa Idle, född 1998 och uppvuxen i Tensta, har skrivit boken ?Ett ord för blod?. Den berättar om en systers liv, en vanligtvis osynlig familjemedlem i de här sammanhangen. Hennes bror är en av gängledarna i en av de rivaliserande grupperingarna i Järvakonflikten.

I programmet berättar hon om sin uppväxt där heder och kultur begränsar flickors och kvinnors liv, om närheten till skjutningar och mord och drömmen om ett liv i lyx. Hon beskriver även sin egen väg till skrivande och fantasi, som ett sätt att ta sig bort och hitta sig själv.

? Jag skrev boken för att jag ville få reda på vem jag är, bortsett från de här morden. Vem är jag utan mitt efternamn. Jag är trött på att jag hamnar i skit på grund av min familj men ändå ska jag inte få följa min dröm och göra vad jag vill, säger hon i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Märta Kero

2023-09-08
Länk till avsnitt

Andrev Walden: Det blev uppenbart att män inte var riktigt kloka

I Lundströms Bokradio samtalar vi med krönikören och författaren Andrev Walden om hans hyllade debutroman Jävla karlar som handlar om hur han under sju år levde med sju olika pappor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I boken ?Jävla karlar?, skriven av författaren och krönikören Andrev Walden, skildras författarens egen uppväxt i romanform.

I programmet hör vi bland annat om ögonblicket när Andrev Walden som barn inser att den han tagit för given som sin biologiska pappa, inte visar sig vara det, men också om minnena av hur hans mamma under uppväxten blir misshandlad, hur författaren som liten drar sig tillbaka till sitt rum medan de dunkande ljuden från badrummet växer. Hur kärleken till styvfadern vänds till ett komplext hat, där tillgivenheten fortfarande envist ryms.

? För mig var mamma skölden mot den här oberäkneliga, märkliga, självupptagna och emellanåt våldsamma människan. Och så var det under hela min uppväxt, kvinnorna var tryggheten, männen var ovädret som drog in.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Märta Kero

2023-09-01
Länk till avsnitt

Bitte Westerlund: Jörn Donner njöt av att ha hemligheter

I höstpremiären av Lundströms Bokradio samtalar vi om boken J&B. Scener ur ett skenäktenskap, skriven av Philip Teir. Boken handlar om Jörn Donners liv och äktenskap med Bitte Westerlund.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I boken ?J&B. Scener ur ett skenäktenskap?, skriven av författaren och journalisten Philip Teir, skildras Jörn Donners kärleks- och familjeliv. När Jörn Donner, författare, kulturpersonlighet och filmregissör, dör i januari 2020 upptäcks tusentals fotografier och negativ i en plastpåse och hundratals mejl som änkan Bitte Westerlund läser för första gången. Där finns brev efter brev, hemlighet efter hemlighet, från för henne okända älskarinnor och kärlekar. En av dem benämns som H och är en kvinna Jörn Donner haft en relation med i mer än 50 år. Bitte Westerlund, som var gift med Donner i nästan 40 år, bestämmer sig för att utforska hemligheterna i jakt på sanningen om makens kärleksliv ? och svek.
? Jag är en väldigt nyfiken människa, jag vill ha kontroll. Och jag trodde jag hade det men det var väldigt mycket jag inte visste. Han ville ha hemligheter, han njöt av dem, säger Bitte Westerlund i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Märta Kero

2023-08-25
Länk till avsnitt

Guldkorn ur Lundströmsvåren

Välkomna till veckans midsommarprogram där vi bjuder på guldkorn ur Lundströmsvåren. Ni möter bland andra Ann-Helén Laestadius, Alexander Mahmoud, Marie Göranzon och Olof Wretling!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I säsongens sista program minns vi några av de intervjuer Lundströms Bokradio gjort under våren. Först ut bland gästerna är Ann-Helén Laestadius vars senaste bok heter "Straff" och skildrar de samiska nomadskolorna. Det är en roman om upprättelse som nått långt utanför Sverige gränser.
Alexander Mahmoud var också i Lundströms studio och hälsade på. Hans andra bok heter "Du vill inte mer". Det blev ett nära samtal som kom att handla om klass och arbetsmoral, självhat och med det tiden kärlek till sig själv.
I vår startade vi också en ny bokcirkel. Två efterlängtade gäster var tillbaka i programmet, radarparet skådespelaren Marie Göranzon och Olof Wretling, komiker och skådespelare. Boken vi läste var PO Enquists roman"Kapten Nemos bibliotek". En mångbottnad berättelse som knyter ihop många minnen från författarens barndom i Västerbottens inland. Det blev tre program om författarens kanske viktigaste verk.
Poeten och översättaren Gunnar Harding var också här i Lundströms Bokradio och läste ur sin nya diktsamling "Minnen från glömskans städer", bland annat dikten Long distance call.
Till sist kom också årets vinnare av Sveriges romanpris till studion. I år var det Mikael Berglund som vann lyssnarjuryns hjärtan med romanen "Ovanjorden".
Tack alla ni som lyssnar! Trevlig sommar.
Vi är tillbaka i slutet av augusti igen!

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Jenny Teleman

2023-06-22
Länk till avsnitt

Gunnar Harding: Om natten minns jag bara allt dumt jag gjort

Gäst i veckans Lundströms Bokradio är poeten och översättaren Gunnar Harding. Han är dubbelt bokaktuell. Hör honom om poesin, kärleken, minnena och det förflutna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Gunnar Harding kommer med nya diktsamlingen "Minnen från glömskans städer" och boken "Hardings café" om och med hans många översättningar. Han debuterade som 27-åring 1967, har gett ut mer än 25 titlar och nästan lika många böcker som översättare i lyrik. Han har tidigare bland annat varit redaktör för Lyrikvännen, suttit med i bibelkommissionens arbete med nyöversättningen av Gamla testamentet och har introducerat många amerikanska, brittiska och franska moderna diktare i Sverige. Hör honom i Lundströms Bokradio bland annat om poesin, kärleken och det som "gör ont att minnas".
? Ja, det är något som retar mig alltid när man vaknar mitt i natten. Om det förflutna är så ofantligt stort så innehåller det ju så mycket glädje, värme och kärlek. Men klockan fyra på natten minns man bara allt dumt man gjort och det man borde gjort annorlunda. Det är lite irriterande och något man får leva med, säger Gunnar Harding i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Lina Kalmteg

2023-06-16
Länk till avsnitt

Ingvar Carlsson: Den dagen du ger upp då skiljs man åt

I Lundströms Bokradio fortsätter vi vårt samtal med tidigare statsministern Ingvar Carlsson. I sällskap med döden heter hans nya bok. Han själv kallar den sitt bokslut.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I år fyller Ingvar Carlsson 89 år. Han var 23 år när han började jobba med statsminister Tage Elander och en ung Olof Palme i Statsrådsberedningen. 1986 blev han statsminister efter Olof Palmes död. Boken "I sällskap med döden" kommer till under pandemin. Ingvar Carlsson ligger vaken om nätterna, rädd för att insjukna. Först värjer han sig för döden, skriver han. Sedan gör han tvärtom. Han går systematiskt igenom sitt liv för att reda ut vad döden betytt för honom.

I den andra delen har vi kommit fram till den 28 februari 1986. Vi pratar också om hur han skriver om sin fru Ingrid som drabbats av Alzheimers sjukdom, och om honom själv som anhörig.
? Den dagen du ger upp och inte orkar längre, då skiljs man åt. Vi är många, som när vi hamnar i den situationen, vill skjuta det beslutet på framtiden. Vi tänker att lite till orkar jag, lite till orkar jag, säger Ingvar Carlsson i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell

2023-06-09
Länk till avsnitt

Ingvar Carlsson: Min pappas död förändrade mitt liv

I Lundströms Bokradio berättar tidigare statsministern Ingvar Carlsson öppenhjärtigt och nära om sina svåraste stunder i livet. Om hur döden påverkat honom på olika sätt sedan barndomen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ingvar Carlssons nya bok heter "I sällskap med döden", som han själv kallar sitt bokslut. I år fyller han 89 år. Han var 23 år när han började arbeta i Statsrådsberedningen med statsminister Tage Erlander och en ung Olof Palme. Det var 1958. År 1986 blev han själv statsminister efter Olof Palmes död.
Ingvar Carlsson har skrivit andra böcker men ingen så personlig som denna. I den nya boken går han systematiskt igenom sitt liv för att försöka förstå vad döden betytt för honom, skriver han. En sommar när han är tolv år går hans pappa plötsligt bort, en händelse som förändrar hans och familjens liv. Pappan Olof är den yngste sonen Ingvars stora trygghetsgestalt i tillvaron.
? Jag har insett nu i slutet av mitt liv att min pappas död påverkade mig väldigt mycket som människa. Så klart den omedelbara chocken och saknaden. Men det innebar också att jag tidigt tog ansvar som kanske inte är vanligt för ett barn. Jag lärde mig att människan är väldigt stark. Det är en paradox men det kanske har gjort att jag klarat mig lättare i livet, säger Ingvar Carlsson i Lundströms Bokradio.

Detta är det första av två program med Ingvar Carlsson i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell

2023-06-02
Länk till avsnitt

Jan Guillou: Mitt uppdrag är slutfört

I Lundströms Bokradio möter ni Jan Guillou, aktuell med romanen Eventuellt uppsåt: att döda ortens gangsters. Hör honom om romangestalten Erik Ponti, skönskrivande och vemodet att åldras.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Jan Guillous två senaste romaner har något nytt uppstått. "Den som dödade helvetets änglar", som kom i fjol, och den nya romanen "Eventuellt uppsåt: att döda ortens gangsters". Romanerna är dels politiska thrillers där den åldrande journalisten Erik Ponti bekämpar organiserad brottslighet tillsammans med den välkände fiktive romanfiguren Carl Hamilton. Dels är böckerna också en slags dagbok där berättaren Ponti ? en gestalt som i stora drag är Guillou själv ? låter tankarna flöda fritt. Här finns vällustiga elakheter om namngivna rivaler, småsintheten och skadeglädje, och spaningar om krig och politik. Här finns även spröda naturskildringar, ett komiskt betraktande över åldrandet och kroppens skörhet, och om kärlek på ålderns höst.

Kritikerna har varit mycket förtjusta, något som inte alltid varit fallet under Guillous skrivande liv. Han själv benämner det som stilparodier, en nyutvecklad berättarstil efter mer än 50 böcker under snart 50 år.
? Skriver man historieromaner, som jag sysslat med sedan 90-talet, och innan dess politiska thrillers, så är man bunden av ett antal regler som inte går att bryta mot. Men en vacker dag är jag alldeles fri. Jag är en författare på grönbete. Då blir det en blandning av olika parodier på litterära grepp och stilar som jag betar av en efter en, säger Jan Guillou.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Lina Kalmteg

2023-05-26
Länk till avsnitt

Bokcirkeln: PO Enquists roman är som ett härligt gift

I Lundströms Bokradio är det final för vår bokcirkel med Marie Göranzon och Olof Wretling. Vi är på upploppet i läsningen av PO Enquists roman Kapten Nemos bibliotek.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I romanen finns berättaren, en pojke som bor med sin mamma Josefina i ett grönt hus. I byn finns också en annan pojke, Johannes, som bor med mamma Alfild och pappa Sven Hedman i ett annat hus. I sexårsåldern uppdagas att de som bebisar blivit förväxlade på BB ? och de tvingas byta hem och familj med varandra.

Berättarens nya mamma Alfild är stum och tas in på mentalsjukhus. Men innan dess har de en sommar tillsammans där Alfild blir som en häst och de, pojken och Sven Hedman, bor med henne vid en sjö i skogen.
Johannes i det gröna huset får en fostersyster, Eeva-Lisa. Hon är en äldre flicka som börjar smyga i väg efter söndagarnas bönemöten med en ung man. Något som gör både berättaren och Johannes svartsjuka. När vi återvänder till berättelsen har det uppdagats att Eeva-Lisa är gravid.

Tillsammans med Marie Göranzon och Olof Wretling läser vi nu till slutet på romanen, i bokcirkelns tredje och sista del.
? Den här boken är som ett härligt gift. Varje gång man återvänder till den så är det olika delar av berättelsen som hugger till, säger Olof Wretling i Lundströms Bokradio.
? Det är ett avsked, att lämna PO Enquists värld som vi levt i här, säger Marie Göranzon. Den här fantastiska romanen som man förstår och inte förstår, känner igen och inte känner igen. Det är ett helt liv man har gått igenom.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2023-05-19
Länk till avsnitt

Bokcirkeln: Jag känner att PO Enquists roman är skriven för mig

I Lundströms Bokradio fortsätter vi vårens stora bokcirkel med Marie Göranzon och Olof Wretling. Romanen vi läser är PO Enquists mästerverk Kapten Nemos bibliotek.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Författaren PO Enquist skrev "Kapten Nemos bibliotek" efter han varit på behandlingshem och blivit nykter. Då var han 57 år, boken var svår att komma igång med men sedan rann det till. När den kom prisades den som hans absolut bästa.

En central berättelse ur romanen bygger på en verklig händelse, där två nyfödda pojkar växlades bort på sjukstugan i Bureå 1942. I "Kapten Nemos bibliotek" sker förväxlingen samma år som PO Enquist själv föds, 1934. Det är först när pojkarna är sexårsåldern som misstaget uppdagas och efter ett domstolsbeslut bryts de upp från sina hem och de föräldrar de hittills haft.

När vi återvänder till romanen har berättaren tvingats lämna sitt gröna hus och sin mamma Josefina och flyttar till de nya föräldrarna Alfild och Sven Hedman. Den andra pojken, Johannes, blir den som övertar berättarens plats i det gröna huset.
? Jag kan nog drabbas lite av dåligt självförtroende när jag läser något så här bra. Jag blir liksom darrig, säger Olof Wretling i Lundströms Bokradio.
? Jag känner att den här boken är skriven för mig, säger Marie Göranzon. Den här berättaren blir aldrig riktigt förtvivlad. Han tar hela tiden nya tag och jag känner ett släktskap med det.

I andra avsnittet läser vi fram till och med sidan 189 i senaste upplagan från 2020, sista meningen är: "Och någon människa är man väl ändå".

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2023-05-12
Länk till avsnitt

Bokcirkeln: PO Enquists enorma kärleksförklaring till människan

I veckans Lundströms Bokradio inleder vi bokcirkeln om Kapten Nemos bibliotek. Tillsammans med Marie Göranzon och Olof Wretling läser vi PO Enquists mångbottnade roman.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

PO Enquists "Kapten Nemos bibliotek" kom 1991 och blev en sorts nystart för hans författarskap. Den knyter ihop många återkommande minnen från barndomen som finns i tidigare böcker. Här finns det gröna huset, himlaharpan, kallkällan, rönnbärshäcken, utedasset och bönhuset.
PO Enquist föddes 1934 i Hjoggböle i Västerbotten. Han växte upp som enda barn med sin mamma, hans pappa dog när han var ett halvår. Under hela uppväxten hade han en fostersyster som var sju år äldre. EFS, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, med religionen och den stränga gudssynen, präglade hans barndom.
Han debuterade 1961 med romanen "Kristallögat" och fick sitt genombrott 1968 med boken "Legionärerna". 1985 kom romanen "Nedstörtat ängel", som han skrev under svår alkoholism. "Kapten Nemos bibliotek" är boken efter den. Han själv har kallat den sin kanske viktigaste roman.
Tillsammans med skådespelaren Marie Göranzon och Olof Wretling, skådespelare, komiker och författare, läser vi nu i tre program denna bok.
? Den är en enorm kärleksförklaring till människan och hur det är att vara människa, säger Marie Göranzon i Lundströms Bokradio.
? Mitt i de fragmentariska berättelserna så blir boken också ett slags pirrande äventyr, säger Olof Wretling.

I första avsnittet läser vi fram till och med sidan 104 i senaste upplagan från 2020, sista meningen är: "De behöver kanske ingen välgörare, eftersom de ännu inte befinner sig i yttersta nöd?.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Maria Askerfjord Sundeby

2023-05-05
Länk till avsnitt

Mikael Berglund: Jag var 20 när jag läste min första roman

Mikael Berglund får Sveriges Radios Romanpris 2023! Han vinner utmärkelsen för romanen Ovanjorden, en berättelse om kärlek och rotlöshet i Västerbottens inland.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I veckans Lundströms Bokradio gästas vi av årets vinnare av Sveriges Radios Romanpris. Det är en lyssnarjury som står bakom valet och i programmet svarar han på några av jurymedlemmarnas nyfikna frågor: Vad har han för relation till mygg? Vad betyder surhålet i romanen? Och hur har han arbetat med språket?
Själv hade han inte väntat sig ett samtal från lyssnarjuryn. När de ringde upp för att tala om att han vunnit tryckte han bort samtalet. Först på andra försöket lyckades juryn komma fram.
Mikael Berglund är född 1977 och uppvuxen i Lycksele, Ammarnäs och Skellefteå. Han debuterade 2015 med romanen "Ett föremåls berättelse om obesvar". Hans andra roman var "Smekmånader" som kom 2017. "Ovanjorden" är hans tredje bok.
? Vi hade inga böcker hemma när jag växte upp. Vi hade uppslagsverk från A till H, men jag var bara intresserad av Kina och Japan. Så det var ingen idé att läsa dem, säger han i Lundströms Bokradio.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Uppläsare: Ulph Nyström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Fredrik Wadström

2023-04-28
Länk till avsnitt

Bokcirkeln: Kan man folkomrösta om medkänsla?

I Lundströms Bokradio bokcirklar Amanda Svensson och Björn Wiman om isländska Fríða Ísbergs roman Märket, där man ska folkomrösta om ett empatitest för medborgarna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Fríða Ísberg debuterade som poet 25 år gammal och har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris. "Märket" är hennes debutroman. Hon är även aktuell som årets vinnare av P.O Enquistpriset.
"Märket" är en futuristisk berättelse som utspelar sig i en vag framtid, kanske 10-20 år framåt. Den isländska befolkningen ska folkomrösta om ett slags empatitest som kan bli obligatoriskt för medborgarna. Testet är utformat för att kunna avgöra en persons förmåga till medkänsla och moraluppfattning. Människor som klarar testet kallas "de märkta" och de som inte gör det kallas "de omärkta". Det som sker splittrar befolkningen både bokstavligt och åsiktsmässigt.
Hör författarna Amanda Svensson och Björn Wiman, kulturchef på DN, om denna dystopiska framtidsvision. Hur långt sträcker sig individens frihet? Vad kan vara lockande med auktoritära förslag? Och hur fungerar "Märket" som idéroman?
? Man förstår varför det här förslaget vinner mark, det är naturligtvis för att människor längtar efter ett samhälle som är tryggt, säger Amanda Svensson i Lundströms Bokradio. I alla dystopiska romaner som slår hårt finns det något i framtidsscenariot som är lockande.
? Det finns många saker i vårt samhälle som vi inte reagerar på, som hade varit otänkbara för bara några år sedan. Det är precis den process som den här romanen faktiskt gestaltar väldigt starkt, säger Björn Wiman.

"Märket" är översatt till svenska av Arvid Nordh.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Fredrik Wadström

2023-04-21
Länk till avsnitt

Serhij Zjadan: Jag skriver om kriget så som jag ser det

Veckans program handlar om den ukrainske författaren och rockstjärnan Serhij Zjadan, aktuell på svenska med den hyllade romanen "Internatet". Fredrik Wadström möter Zjadan på plats i Ukraina.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Serhij Zjadans hyllade roman ?Internatet?, som nu kommer i svensk översättning av Sofia Uggla, gavs ut på ukrainska 2017. Den utspelar sig i en småstad i östra Ukraina, som blir allt mer indraget i det krig som pågått där sedan 2014. Huvudpersonen Pasja är en lärare som lite yrvaket blir vittne till en allt mer desperat situation. Idag är det många som läser Zjadans roman som en skildring av Rysslands storskaliga invasion, som inleddes 2022.

Zjadan är ett av de riktigt stora namnen i den ukrainska litteraturen. Han har gett ut fem romaner, ett par novellsamlingar, och runt femton diktsamlingar, och är ett affischnamn för den ukrainska kulturen och identiteten ? och ukrainskan som språk.

Han är född och uppvuxen i Donbass-regionen i östra Ukraina och har sedan årtionden staden Charkiv som sin hemvist. Charkiv är Ukrainas näst största stad och har varit under ständig beskjutning från Ryssland sedan den 24 februari 2022.

Serhij Zjadan är även rockstjärna. När Fredrik Wadström träffar honom i Ukraina är Zjadan på turné genom landet med sitt sexmannaband Hundarna. Med kort varsel annonseras nya konserter ut nästan dag för dag. Det urbana musik- och klubblivet pågår i ett land med utegångsförbud om nätterna och flyglarmen som ljuder när som helst på dygnet i krigets Ukraina.

Skriv till oss! [email protected]
Reporter: Fredrik Wadström
Uppläsare: Ulph Nyström
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell

2023-04-14
Länk till avsnitt

Sverker Sörlin: Norrland skildrades som ett arktiskt Eden

I veckans program möter ni idéhistorikern och författaren Sverker Sörlin som kommer med boken Framtidslandet om bilden av Norrland. En bok som nu ges ut på nytt - 35 år senare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sverker Sörlins "Framtidslandet" är en bok om hur olika visioner av Norrland såg ut under industraliseringens framväxt, mellan 1870 och 1920. Det var en tid då svenska politiker riktade blickarna norrut. I boken skildras dåtidens heta debatt om naturresurserna, människorna och vad makten i söder tänkte att de ville ha Norrland till. I grunden fanns stark förhoppning om att Norrland med sina naturrikedomar skulle rädda nationen och föra Sverige framåt i utvecklingen.

Boken "Framtidslandet" var Sverker Sörlins avhandling och kom 1988. Den ges nu ut igen med nytt för- och efterord. Berättelsen om dåtidens syn på Norrland, dess resurser och människor, har paralleller till idag. Nu talar man om det "nya gröna Norrland" som ska formas. Hör Sverker Sörlin om dåtidens syn på norra Sverige, dagens gröna omställning och vad Norrland kommer att vara om 30 år.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Jenny Teleman

2023-04-07
Länk till avsnitt

Ann-Helén Laestadius: Mammas berättelse gjorde mig hämndlysten

I veckans program möter ni författaren Ann-Helén Laestadius vars roman Straff skildrar ett mörkt kapitel i svensk historia: De samiska nomadskolorna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Nomadskolan infördes i början av 1900-talet och var en statlig form av internatskola för barn till renskötande samer. Fram till 1962 var samerna skyldiga att skicka sina barn till dessa skolor där undervisningen skedde enbart på svenska och där eleverna under terminen bodde på elevhem.
En av dem som gick på nomadskola är Ann-Helén Laestadius egen mamma, och många i hennes släkt. Sedan romanen "Straff" kom ut har hon mött många fler med samma traumatiska erfarenhet.

I romanen följer vi en hel grupp barn på skolan: Else-Maj, Jon-Ante, Nilsa, Aslak, Marge och Anne-Risten. Vi följer dem genom de svåra åren på internatskolan i början på 1950-talet. Men även som vuxna, 30 år senare, då upplevelserna från skolan satt djupa spår i dem på olika sätt.

Ann-Helén Laestadius romandebuterade 2007 med ungdomsromanen "SMS från Sopporo" och 2016 vann hon Augustpriset för "Tio över ett". Hennes förra roman "Stöld" ska bli film på Netflix.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Fredrik Wadström

2023-03-31
Länk till avsnitt

Lundströms Bokradio special: Stig Dagerman 100 år

Vad är det som blir kvar av ett författarskap? Stig Dagerman skrev intensivt under fyra år på fyrtiotalet, romaner, noveller, pjäser, för att sedan drabbas av skrivkramp och dö vid 31 års ålder.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I år skulle Stig Dagerman ha fyllt 100 år. Han sågs som ett litterärt underbarn redan vid debuten med romanen "Ormen"som tjugoettåring, han fortsatte med den symboltyngda surrealistiska "De dömdas ö". Det var en tid av existentiell fyrtiotalistångest, Kafka stod högt i kurs, efter att vara på spaning efter förklaringar till sin skuldkänsla. Om skulden som fordrar ett brott. Människan som blir människa först i ångesten.

Stig Dagerman ville något med sin litteratur, påverka, förändra, och han skrev också politiska dagsverser i Arbetaren där han var kulturredaktör. ?Jag bryr mig bara om det jag aldrig kan få", skrev han, "bekräftelse på att mina ord rört vid världens hjärta?.

Efter andra världskriget reste han till Tyskland på reportageresa vilket resulterade i "Tysk höst", och efter det förändrade sig hans författarskap, blev mer realistiskt men också försonande.

Katarina Wikars koncentrerar sig i sitt reportage på den sene Dagerman ? om man kan säga så om en väldigt ung författare. Tillsammans med författaren Kristoffer Leandoer, teaterkritikern Maria Edström och litteraturvetaren Linus Ljungström tittar hon närmare på romanerna "Bränt Barn" och "Bröllopsbesvär" - och på det som aldrig blev klart.  ?Alfabetet blir en kyrkogård med 29 gravstenar under vilka dikten ligger begraven.? står det i ett efterlämnat manus.

Vi hör också Ola Sandström och Bengt Lundström i "Varning för hunden" och Werner Aspenström, Bengt Ekerot, Göran Palm, Anita Björk och Stig Dagerman själv ur radions arkiv. Och ett utdrag ur "Ingen går fri" i Radioteaterns uppsättning av Hans Dahlin.

Skriv till oss! [email protected]
Reporter: Katarina Wikars
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell

2023-03-25
Länk till avsnitt

Vårdikter! Ida Linde och Daniel Sjölin om våren i poesin

I veckans program handlar det om vårdikter. Varför är våren perfekt att dikta om? Vi fyller studion med lyssnarnas önskedikter och författarna Ida Linde och Daniel Sjölin har med sig egna favoriter.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

De senaste veckorna har lyssnarna skickat in sina favoritvårdikter. Några av dem läser vi i Lundströms Bokradio. Våren som tema återfinns på många olika håll i klassikerpoesin. Hur ser det ut hos nutida poeter? Ida Linde och Daniel Sjölin har botaniserat bland både gamla och nya vårdikter och samtalar om sin inställning till våren.
? Plötsligt så kommer den här brutala kraften i naturen. Man kan få ångest för mindre om man inte ställer sig upp och går med, säger Daniel Sjölin.
? När jag började läsa dessa vårdikter slog det mig att jag alltid trott att hösten är början. Men det är så klart på våren allt är nytt, säger Ida Linde.  

Vårdikter i programmet:
Vårkväll, Sonja Åkesson.
Snödroppar, Louise Glück.
Blåsipporna, Tomas Tranströmer.
Vor, vor! Steinn Steinarr.
Spring Wedding, Richie Hofmann (Vårbröllop, övers Ida Linde).
Ja visst gör det ont, Karin Boye.
Efter en svår vinter, Gunnar Ekelöf.
Promenad i naturen, Elmer Diktonius.
Den första kärleken, Johann Wolfgang von Goethe.
En liten elefant ..., ur Fång-lada, Madeleine Gustafsson.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Fredrik Wadström

2023-03-17
Länk till avsnitt

Hemma hos Jamaica Kincaid i Vermont

I Lundströms Bokradio möter ni Jamaica Kincaid, en av litteraturens stora stjärnor. Världen över älskas hennes böcker om familj, ursprung, mödrar och döttrar i kolonialismens skugga.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Marie Lundström besökte 2019 Jamaica Kincaid, författare till böcker som "Lucy", "Annie John" och "Min bror", i hennes hem i Vermont, i nordöstra USA. Det blev ett möte i författarens egen trädgård, som hon själv menar är en av de viktigaste platserna för hennes skrivande och fantasi.

Jamaica Kincaid är aktuell på svenska med "Bland blommor" och kommande vecka gästar hon Littfest i Umeå.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Andreas Magnell och Fredrik Wadström

2023-03-10
Länk till avsnitt

Kultbiografin som skildrar Börje Salmings hockeyliv

Börje Salmings död i nervsjukdomen ALS berörde hela svenska folket. Veckans avsnitt av Lundströms Bokradio handlar om Börje Salming och den första boken som skrevs om honom: Blod, svett och hockey.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Boken "Blod, svett och hockey" kom 1991 och har kommit att bli en slags kultklassiker. Det var första gången Börje Salming berättade om sitt liv och sina många framgångsrika proffsår i NHL. Han hade vid den tiden precis flyttat tillbaka till Sverige med fru och barn för att starta en ny tillvaro efter karriären. Boken skrev han ihop med en ung journalist från Umeå.

Hör frilansjournalisten Gerhard Karlsson, författaren Tom Malmquist och brodern Stig Salming om Börje Salming, sportbiografin "Blod, svett och hockey" och saknaden efter honom.

Börje Salming dog den 24 november 2022. Han blev 71 år.

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Fredrik Wadström

2023-03-03
Länk till avsnitt

Göran Greider och Elaf Ali om konsten att skriva minnesord

När vi ska minnas någon som dött och skriva tidningens runa finns det tydliga regler. Men hur summerar vi en människas liv på några få rader?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Lundströms Bokradio hör ni poeten Göran Greider och författaren Elaf Ali om dagstidningens minnesord. Vad går att fånga i en sån kort text? Vad är viktigt att få med av ett liv när man skriver ett minnesord?

I Dagens Nyheter får inte texten om den avlidne vara längre än 2000 tecken. I Svenska Dagbladet uppmanas författaren att vara så objektiv som möjligt, man ska undvika superlativer och istället beskriva personens gärning.

I programmet hör ni även musikern och konstnären Isak Sundström, som läst och samlat in dagstidningarnas runor från hela Sverige och använt dem som arbetsmaterial för sin diktsamling: "Vi är många som har berörts i djupet av våra hjärtan".

Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Andreas Magnell
Ljuddesign: Nina Asarnoj

2023-02-24
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.