Sveriges 100 mest populära podcasts

Lundströms Bokradio

Lundströms Bokradio

Lundströms Bokradio med nya böcker och klassiker, romaner och poesi. I bokradion möter vi författare från hela världen och bjuder in till bokcirkel när böckerna bara inte går att släppa. Där liv och litteratur möts - här finns Lundströms Bokradio. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/lundstromsbokradio

Avsnitt

Mikael Wiehe om att översätta Bob Dylans texter

Vid sidan av alla framgångar med sin egen musik både som soloartist och i Hoola Bandoola Band har Mikael Wiehe också släppt översättningar av Bob Dylan-låtar sedan slutet av 70-talet.

I Lundströms Bokradio Special berättar Mikael Wiehe om sitt arbete med att tolka artisten och Nobelpristagaren Bob Dylans texter på svenska.Det är Maria Askerfjord Sundeby som möter Mikael Wiehe i en studio i Malmö där Wiehe också bjuder på en exklusiv version av "Vi låter oss inte besegras", en tolkning av Bob Dylans "The Times They are A-Changin'".Musik i programmet:Times they are a-changin  Bob DylanVi låter oss inte besegras  Mikael WieheIt's all over now baby blue Bob DylanSakta lägger båten ut från land Mikael WieheSpanska stövlar Mikael WieheVem kan man lita på Hoola bandoola bandTrollkarlen Mikael WieheThings have changed Bob DylanMr. Tambourine man Bob DylanFrihetens klockor Mikael Wiehe och Ebba ForsbergChimes of freedom Bob DylanJag ska bli fri  Mikael Wiehe och Totta NäslundLike a rolling stone Bob DylanSkriv till oss! [email protected]: Maria Askerfjord Sundeby och Fredrik Wadström (producent)
2022-01-22
Länk till avsnitt

I Nils Ferlins fotspår

Följ med Katarina Wikars på en vandring i Klarabohemen Nils Ferlins spår och lyssna på Jenny Wilsons musikaliska nytolkning av en av Ferlins mest omtyckta dikter.

60 år efter poeten Nils Ferlins död möter vi släktingar, författare och andra som har någon slags relation till Ferlin. Och vilka dikter kan de medverkande deklamera utantill? Dessutom dyker artisten Jenny Wilson upp med sin musikaliska nytolkning av Nils Ferlins "Stjärnorna kvittar det lika". Ett program av Katarina Wikars. Producenter: Anna-Karin Ivarsson och Fredrik WadströmMedverkande:Hans Rutberg, syskonbarnbarn och författareMikaela Valtersson, barnbarn till Nils Ferlins flickvän Beth LagerlundFörfattaren och journalisten Jesper Högström Stadsguide Peter FriskUr arkivet:Nils Ferlins hustru Henny FerlinKlipp ur SVT:s På Spåret (2012) med Olle Ljungström, Kristian Luuk och Fredrik Lindström med de tävlande Gunilla Hammar Säfström och Peter Wahlbeck.Författaren Lars Forssell.Jenny Wilson med Nils Ferlins Stjärnorna kvitta det likaI programmet hörs också för första gången Jenny Wilsons nytolkning av Nils Ferlins Stjärnorna kvitta det lika som hon gjort speciellt för Lundströms Bokradio.Cornelis Vreeswijk hörs också med en bit ut hans "Balladen om Nils Johan Einar Ferlin".Uppläsningar av: Nils Ferlin (arkiv) och Abbe Åström.Programmet sändes första gången i november 2021.
2022-01-15
Länk till avsnitt

Måns Mosesson skildrar Tim "Avicii" Berglings liv i ny biografi

I boken "Tim biografin om Avicii" skildrar journalisten Måns Mosesson personen bakom artistnamnet Avicii musikern och producenten Tim Bergling. Boken bygger på intervjuer men också på Berglings egna anteckningar och foton.

I Lundströms Bokradio möter Maria Askerfjord Sundeby författaren Måns Mosesson för ett samtal om den nya boken om Avicii.Det här programmet sändes första gången i november 2021.Musik i programmet:"Without You" Avicii, Sandro Cavazza"Levels" Avicii"You Be Love"  Avicii, Billy Ruffoul"Bromance" Tim Berg"Waiting For Love Tundran Remix" Avicii, Tundran"Feel the Vibe" Axwell"Fade Into Darkness" Avicii"A Sky Full of Stars" Coldplay, Avicii"Freak" (feat. Bonn) Avicii"Fades Away" Niko Kotoulas"Levels" Piano Tribute Players"For a Better Day" (Avicii arena version) Ella Tiritiello, Kungliga FilharmonikernaSkriv till oss! [email protected]: Marie LundströmRedaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Fredrik Wadström (producent)
2022-01-08
Länk till avsnitt

Jesper Högström hittade okänd kärlekshistoria i författaren Tora Dahls dagbok

Gunnar Ekelöf, Artur Lundkvist, Harry Martinson, Nils Ferlin, Eyvind Johnson, Ivar Lo-Johansson och Erik Lindegren. I en villa på Parkvägen på Lidingö samlades poeterna på 1930-talet. Värdfolk var makarna Tora Dahl och Knut Jaensson och litteratursamtalen stod i centrum för samvaron. Författaren Jesper Högström är gäst hos Marie Lundström.

När Jesper Högström skulle skriva Gunnar Ekelöfs biografi hittade han Tora Dahls dagböcker på Kungliga Biblioteket. Ekelöf fick vänta. Med det digra och ibland pikanta materialet i Dahls dagböcker kunde Högström istället levandegöra livet på Parkvägen i boken "Jag vill skriva sant Tora Dahl och poeterna på Parkvägen". I dagböckerna framgår det att Tora Dahl haft  kärleksförhållanden med både Erik Lindegren och Gunnar Ekelöf. Och hon skildrar hur det var att vara "husmor", kvinna och författare i villan på Parkvägen med de unga poeterna som återkommande, ofta övernattande, gäster.Programmet sändes första gången i oktober 2021.Skriv till oss! [email protected]: Marie LundströmRedaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2022-01-01
Länk till avsnitt

Kerstin Ekman om romanen Löpa varg: "Jag vill försöka skildra ett dilemma som jag tror många av oss har"

Kerstin Ekman kom i höstas ut med en berättelse om skogen, djuren och ett gammalt äktenskap i "Löpa varg". Huvudpersonen heter Ulf och han och hustrun Inga bor i en by i Hälsingland. Ulf är skogsägare och jaktledare med kärlkramp, utmanad av mer oerfarna jägare. Och en dag ensam i husvagnen uppe på skiftet ser Ulf en varg. Men han säger inget till sin fru när han kommer hem.

Kerstin Ekman debuterade 1959 med deckarromanen 30 meter mord. Genom åren har hon skrivit ett trettiotal böcker.  "Löpa varg" är en berättelse som Kerstin Ekman haft i kroppen sen 2008. Det är hennes första roman på tio år.Kerstin Ekman vill skildra människans dilemma med hur vi ska förhålla oss till naturenBoken handlar  om den pensionerade jägmästaren Ulf och hans möte med en varg - ett möte som förändrar honom i grunden och allt måste omprövas. Utom äktenskapet med Inga. Kerstin Ekman: "Jag vill försöka skildra ett dilemma som jag tror många av oss har, hur vi ska förhålla oss till det naturligt växande och naturligt levande."Marie Lundström intervjuar Kerstin Ekman på Ingarö, Värmdö, utanför Stockholm. Där bor hon med sin man Börje sedan några år tillbaka. Programmet sändes första gången i september 2021.Skriv till oss! [email protected]: Marie LundströmInspelningstekniker: Andreas AlderviRedaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-12-25
Länk till avsnitt

Lundströms julspecial

Det har blivit dags för det sista kapitlet i Lundströms Bokradio 2021. Men innan vi slår igen årsboken passar vi på att blicka tillbaka och minnas några av de gäster som vi fått möta under året.

En januarikväll ringde Marie Lundström upp Karl Ove Knausgård i hans hem i London. Han berättade om romanen Morgonstjärnan (svensk översättning: Staffan Söderblom) där vi möter människor i Bergen i Norge. Knausgård gör nedslag i nio människors liv, vissa hänger ihop med varandra, andra inte. Det är sommar och ofattbart varmt och över alla skiner en ny stjärna. Men den lyser olycksbådande.Vi minns också mötet med Augustprisvinnaren Elin Cullhed. Hon skrev romanen "Eufori" om hur författaren Sylvia Plaths sista år i livet kan ha tett sig. I Lundströms Bokradio läste Cullhed bland annat ett stycke ur boken som vann i den skönlitterära klassen.Från en sändarbil berättade Göran Greider om självbiografiska Barndomsbrunnen. Boken har som underrubrik: En historia om sjukdom och minne i brutna rader och är skriven delvis från sjuksängen då han i början av januari fick en cancerdiagnos.Vi får också möta Anna-Karin Palm som efter framgångarna med biografin om Selma Lagerlöf nu skrivit självbiografiskt i "Jag skriver över ditt ansikte". Ansiktet är hennes mors, modern som insjuknar i Alzheimers. Romanen handlar om en stark och driven mor och om Palms och moderns relation.God jul önskar vi på Lundströms Bokradio!Programledare: Marie LundströmI redaktionen: Maria Askerfjord SundebyProducent: Fredrik Wadström
2021-12-18
Länk till avsnitt

Abdulrazak Gurnah: Jag tänker mig läsaren som en svävande ande

I veckans program möter ni både årets Nobelpristagare i litteratur Abdulrazak Gurnah och Deborah Levy, aktuell med sin självbiografiska trilogi.

NOBELPRISTAGAREN I LITTERATUR ABDULRAZAK GURNAHAbdulrazak Gurnah intervjuas på länk från hemmet i Canterbury i sydöstra England av Anna Tullberg. Förutom att Gurnah den här veckan mottagit Nobelpriset i litteratur är han också aktuell med romanen "Efterliv" i svensk översättning av Helena Hansson.DEBORAH LEVY AKTUELL MED "KOLOSSAL FRIHET"Deborah Levy besöker Marie Lundström i studion för ett samtal om "Kolossal frihet", hennes självbiografiska trilogi som nu finns på svenska i översättning av Eva Åsefeldt.Programledare: Marie LundströmReporter: Anna TullbergProducent: Fredrik Wadström 
2021-12-11
Länk till avsnitt

Daniel Bergman om sin bok "Hjärtat"

Filmregissören och ambulanssjuksköterskan Daniel Bergman debuterar med boken "Hjärtat", en samling minnen, scener och brev skrivna till författarens dotter.

"Hjärtat" handlar delvis om att växa upp med filmskaparen Ingmar Bergman och konsertpianisten Käbi Laretei som föräldrar. Men den handlar också om Daniel Bergmans egen karriär inom filmen som biografmaskinist, passare, regissör och om hans arbete som livräddare. Och så handlar "Hjärtat" om att Daniel Bergman själv drabbas av två allvarliga diagnoser: MS och ett hjärtfel.Programledare: Marie LundströmI redaktionen: Maria Askerfjord SundebyProducent: Fredrik Wadström
2021-12-04
Länk till avsnitt

I Nils Ferlins fotspår

Följ med Katarina Wikars på en vandring i Klarabohemen Nils Ferlins spår och lyssna på Jenny Wilsons musikaliska nytolkning av en av Ferlins mest omtyckta dikter.

Den här veckans program är en utflykt i det förflutna. 60 år efter poeten Nils Ferlins död möter vi släktingar, författare och andra som har någon slags relation till Ferlin. Och vilka dikter kan de medverkande deklamera utantill? Dessutom dyker artisten Jenny Wilson upp med sin musikaliska nytolkning av Nils Ferlins "Stjärnorna kvittar det lika". Ett program av Katarina Wikars. Producenter: Anna-Karin Ivarsson och Fredrik WadströmMedverkande:Hans Rutberg, syskonbarnbarn och författareMikaela Valtersson, barnbarn till Nils Ferlins flickvän Beth LagerlundFörfattaren och journalisten Jesper Högström Stadsguide Peter FriskUr arkivet:Nils Ferlins hustru Henny FerlinKlipp ur SVT:s På Spåret (2012) med Olle Ljungström, Kristian Luuk och Fredrik Lindström med de tävlande Gunilla Hammar Säfström och Peter Wahlbeck.Författaren Lars Forssell.Jenny Wilson med Nils Ferlins Stjärnorna kvitta det likaI programmet hörs också för första gången Jenny Wilsons nytolkning av Nils Ferlins Stjärnorna kvitta det lika som hon gjort speciellt för Lundströms Bokradio.Cornelis Vreeswijk hörs också med en bit ut hans "Balladen om Nils Johan Einar Ferlin".Uppläsningar av: Nils Ferlin (arkiv) och Abbe Åström.
2021-11-27
Länk till avsnitt

Måns Mosesson skildrar Tim "Avicii" Berglings liv i ny biografi

I boken "Tim biografin om Avicii" skildrar journalisten Måns Mosesson personen bakom artistnamnet Avicii musikern och producenten Tim Bergling. Boken bygger på intervjuer men också på Berglings egna anteckningar och foton.

I veckans avsnitt av Lundströms Bokradio möter Maria Askerfjord Sundeby författaren Måns Mosesson för ett samtal om den nya boken.Musik i programmet:"Without You" Avicii, Sandro Cavazza"Levels" Avicii"You Be Love"  Avicii, Billy Ruffoul"Bromance" Tim Berg"Waiting For Love Tundran Remix" Avicii, Tundran"Feel the Vibe" Axwell"Fade Into Darkness" Avicii"A Sky Full of Stars" Coldplay, Avicii"Freak" (feat. Bonn) Avicii"Fades Away" Niko Kotoulas"Levels" Piano Tribute Players"For a Better Day" (Avicii arena version) Ella Tiritiello, Kungliga FilharmonikernaSkriv till oss! [email protected]: Marie LundströmRedaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Fredrik Wadström (producent)Vi har också en efterlysning i veckans program inför vårens litteraturvecka i P1 och Sveriges Radios Romanpris 2022. Vi söker bokcirklar i Blekinge och Skåne som vill delta i lyssnarjuryns arbete för att utse en vinnare av Sveriges Radios Romanpris. Skicka era ansökningar senast 8 december 2021 till [email protected] 
2021-11-20
Länk till avsnitt

Lundströms Bokradio kallar till Bokcirkel om "Mödrarnas söndag" med Amanda Svensson, Marie Lundström och Ulf Karl Olov Nilsson

Mödrarnas söndag av Graham Swift är en roman som lyssnarna gärna vill höra en bokcirkel om. UKON (Ulf Karl Olov Nilsson) och Amanda Svensson läste boken två gånger och sen var de redo att möta Marie Lundström för ett bokcirkelsamtal om kärlek, romanuppbyggnad och meningen med livet.

Mödrarnas söndag är en kortroman som utspelar sig i mellankrigstidens England. Föräldralösa Jane Fairchild jobbar som husjungfru hos en välbärgad familj på landsbygden och en söndag om året får tjänstefolket ledigt för att resa hem till sitt barndomshem, till sin mor. Romanen utspelar sig under en enda söndag, den 30 mars 1924. Jane har inget föräldrahem utan hon tar cykeln hem till sin älskare som är son i huset på granngodset.Mödrarnas söndag - kortromanen som blev långfilmMödrarnas söndag är översatt av Hans-Jacob Nilsson och kom ut på svenska 2017. 2016 kom "Mothering Sunday: A Romance". 2021 blev romanen film på bio.Graham Swift tilldelades Bookerpriset 1996 för "Sista beställningen" som kom på svenska 1997.Skriv till oss! [email protected]: Marie LundströmRedaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-11-13
Länk till avsnitt

Repris: Andri Snær Magnasons bok "Om tiden och vattnet" beskrivs som en väckarklocka

För författaren och artisten Andri Snær Magnason har klimatet varit ett tema som påverkat hans arbete med allt från barnlitteratur till dokumentärfilm. Hans bok "Om tiden och vattnet" kom ut på svenska i början av året. Lundströms Bokradio läste och kallade till bokcirkel! (Sändes första gången 13 februari 2021.)

Det var först när översättaren John Swedenmark förstod att Andri Snær Magnasons bok också var en stand up-föreställning som det gick upp för honom hur han skulle översätta den från isländska till svenska berättar han i Lundströms Bokradio.Vi satte boken i händerna på författaren Marit Kapla och bjöd in henne och författaren och översättaren John Swedenmark till ett samtal om hur man kan skriva om klimatkrisen, vilka ord man kan använda för att beskriva vidden av hotet om jorden värms upp ytterligare - och kanske över två grader? Hur läser Kapla och Swedenmark denna personliga bok med släktanekdoter varvat med klimatfakta?Böcker som nämns i programmet: "Om tiden och vattnet" av Andri Snær Magnason i översättning av John Swedenmark"Bonusdikter" av  Andri Snær Magnason "Hreindýraslodum" eller "I renarnas trakter" av Helgi Valtýsson, utgiven 1945."Osebol" av Marit KaplaSkriv till oss! [email protected]: Marie LundströmRedaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-02-13
Länk till avsnitt

Kärlek, krig och drömmar i södra Kaukasus med Nino Haratischwili

Författaren Nino Haratischwili bor i Tyskland och har georgiska som modersmål men tyska som sitt litterära språk. Hennes tegelstensroman "Det åttonde livet" finns nu på svenska och Fredrik Wadström har läst den och möter författaren i ett samtal om berättelsens familj från Georgien , en familj som sprids för vinden när storpolitiken drar fram genom deras tillvaro och där familjemedlemmarna kämpar för sin överlevnad, var och en på sitt sätt.

"Det åttonde livet" är 1150 sidor tjock och skriven av den georgiska författaren Nino Haratischwili. Översättningen av Ebba Högström kom ut i Sverige hösten 2021. Författaren, som sedan snart 20 år tillbaka bor i Tyskland, var nyligen på besök i Sverige och Fredrik Wadström träffade henne då för att prata om hennes författarskap och om romanens kärlek, krig och drömmar i södra Kaukasus. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-10-30
Länk till avsnitt

Bokcirkel om Sally Rooneys nya roman ?Vackra värld, var är du?

Efter Samtal med vänner och Normala människor är den irländska författaren Sally Rooney tillbaka med en ny roman, Vackra värld, var är du. Tillsammans med författaren Malin Persson Giolito och programledaren och författaren Mark Levengood bokcirklar vi om en bok som väcker tankar om religion, sex och vänskap.

Vackra värld, var är du utspelar sig till stora delar på Irland. Vi följer fyra personer i trettioårsåldern med vännerna Alice och Eileen i centrum. Alice är författare och har flyttat ut på landet tre timmar från Dublin där hon hyr en gammal prästgård. Hon har haft stora litterära framgångar men också stora svårigheter med sin psykiska hälsa. På en dejting-app träffar Alice lagerarbetaren Felix samtidigt som Eileen brottas med sina känslor för barndomsvännen Simon. Kulla-Gulla nämns i denna bokcirkel: Förutom Sally Rooneys tre romaner som finns i svensk översättning av Helena Fagertun ("Vackra värld, var är du") och Klara Lindell ("Normala människor" och "Samtal med vänner")  så nämns också serien om Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Producenter: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson
2021-10-23
Länk till avsnitt

Nora Ikstena om sin roman "Modersmjölken" som översatts till 35 språk

Nora Ikstenas "Modersmjölken" spänner över fem decennier från 1940-talet till den lettiska befrielsekampen i slutet av 80-talet. Vi följer en familj som försöker navigera genom den sovjetiska diktaturen, en tillvaro där vissa går under och andra klarar sig. Nora Ikstena tar emot Fredrik Wadström i Lettlands huvudstad Riga.

"Modersmjölken" som kom ut på lettiska 2015 har brutit igenom alla språkbarriärer och hittat läsare runt om i världen och är nu översatt till 35 olika språk. 2020 kom den ut i Sverige i en översättning av Juris Kronbergs. Lundströms Bokradio tog sig till Lettland för att få höra historien om romanen "Modersmjölken". En annan roman av Ikstena som nämns i programmet är: Livets fest från 1998 översatt till svenska av Juris Kronbergs 2008. Ett program av Fredrik Wadström. Uppläsningar ur romanen "Modersmjölken": Angela Kovacs och Yael Seligsohn Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-10-16
Länk till avsnitt

Marie Lundström bjuder in till närläsning av Abdulrazak Gurnah ? Nobelpristagare i litteratur 2021

En kväll om Nobel. Abdulrazak Gurnahs författarskap ringas in av Marie Lundström med gäster, med uppläsningar av poeten Daniel Boyacioglu och musik av pianisten Hans Sjögren.

En fördjupning i Nobelpristagarens författarskap med Anne Swärd, författare och ledamot i Svenska Akademien, Maria Olaussen, professor i engelska vid Göteborgs universitet, och Stefan Helgesson, professor i engelska vid Stockholms universitet. Dessutom får vi höra Nobelpristagaren själv, Abdulrazak Gurnah, efter att han mottagit beskedet. Programledare: Marie Lundström Teknik: Tobias Tobbe Carlsson  Reportrar: Maria Askerfjord Sundeby, Katarina Wikars Förberedande producent: Anna-Karin Ivarsson Innehållsproducent: Fredrik Wadström Sändningsproducent: Maria Götselius Gestaltning: Magnus Berg, Jenny Teleman Text: Daniel Boyacioglu  Piano: Hans Sjögren Flygelstämmare: Mats Ferner Projektledare: Måns Hirschfeldt Skriv till oss! [email protected] 
2021-10-07
Länk till avsnitt

Jesper Högström hittade okänd kärlekshistoria i författaren Tora Dahls dagbok

Gunnar Ekelöf, Artur Lundkvist, Harry Martinson, Nils Ferlin, Eyvind Johnson, Ivar Lo-Johansson och Erik Lindegren. I en villa på Parkvägen på Lidingö samlades poeterna på 1930-talet. Värdfolk var makarna Tora Dahl och Knut Jaensson och litteratursamtalen stod i centrum för samvaron. Författaren Jesper Högström är gäst hos Marie Lundström.

När Jesper Högström skulle skriva Gunnar Ekelöfs biografi hittade han Tora Dahls dagböcker på Kungliga Biblioteket. Ekelöf fick vänta. Med det digra och ibland pikanta materialet i Dahls dagböcker kunde Högström istället levandegöra livet på Parkvägen i boken "Jag vill skriva sant Tora Dahl och poeterna på Parkvägen". I dagböckerna framgår det att Tora Dahl haft  kärleksförhållanden med både Erik Lindegren och Gunnar Ekelöf. Och hon skildrar hur det var att vara "husmor", kvinna och författare i villan på Parkvägen med de unga poeterna som återkommande, ofta övernattande, gäster. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-10-02
Länk till avsnitt

Jonas Gardell med romanen "Ett lyckligare år" om homosexuellas kamp för lycka

Jonas Gardell skildrar i sin nya bok två uppsalaynglingars omöjliga kärlek på 1800-talet. I romanen "Ett lyckligare år" skriver han också historien om ungdomarna som 1971 i Örebro höll den första demonstrationen för homosexuellas rättigheter.

Första delen av "Ett lyckligare år" handlar om Pontus Wikner, som 1837 föddes som torparbarn och så småningom blev filosof vid Uppsala universitet och i Oslo. I vår tid är han kanske mest känd för det som han sommaren 1879 i största hemlighet skrev ner: Femtio sidor som han då, 1879, döper till Psykologiska självbekännelser. Lådan öppnas på 70-talet ungefär samtidigt som några ungdomar i Örebro samlas och bildar en förening för homosexuella, Gay Power Club 1. Och romanens andra del handlar om några av de ledande ungdomarna och deras arbete för att bli accepterade, få rättigheter och lycka. Jonas Gardell debuterade som författare 1985 och har sedan dess skrivit tv- och filmmanus, sångtexter, shower och romaner som "En komikers uppväxt" och "Torka aldrig tårar utan handskar". Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-09-25
Länk till avsnitt

Åsa Larsson har skrivit sista boken om Rebecka Martinsson: "Det har nog varit lite skrämmande att säga hej då till henne"

Kanske var det just det att det var allra sista boken om "Rebecka" som gjorde att "Fädernas missgärningar" tog lång tid att få färdigskriven: "Man lever i en sorts växelverkan med en huvudperson som man skriver om under lång tid." säger Åsa Larsson som nu är klar med den sjätte och definitivt sista delen om sin huvudperson kammaråklagaren Rebecka Martinsson.

Romankaraktären Rebecka Martinsson har jobbat som välbetald jurist i Stockholm, men hon har sökt sig tillbaka till Kiruna staden som hon växte upp i. Och i den sjätte och sista boken får hon ett preskriberat mord att lösa. I utredningsarbetet leds hon motvilligt in i sin egen familjs historia. Åsa Larssons sista bok om Rebecka Martinsson Åsa Larsson lämnade yrkeslivet som jurist för att ägna sig åt skrivandet på heltid efter försäljningsframgången med deckarna om Rebecka Martinsson. Debuten "Solstorm" kom 2003. Efter den har hon skrivit ytterligare fyra böcker om Rebecka Martinsson. Och barn- och ungdomsböcker. Bland andra Pax-serien. Med den nya "Fädernas missgärningar" säger författaren farväl till den mordfallslösande juristen Rebecka Martinsson. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-09-18
Länk till avsnitt

Kerstin Ekman om romanen Löpa varg: "Jag vill försöka skildra ett dilemma som jag tror många av oss har"

Kerstin Ekman är tillbaka med en berättelse om skogen, djuren och ett gammalt äktenskap i "Löpa varg". Huvudpersonen heter Ulf och han och hustrun Inga bor i en by i Hälsingland. Ulf är skogsägare och jaktledare med kärlkramp, utmanad av mer oerfarna jägare. Och en dag ensam i husvagnen uppe på skiftet ser Ulf en varg. Men han säger inget till sin fru när han kommer hem.

Kerstin Ekman debuterade 1959 med deckarromanen 30 meter mord. Genom åren har hon skrivit ett trettiotal böcker.  "Löpa varg" är en berättelse som Kerstin Ekman haft i kroppen sen 2008. Det är hennes första roman på tio år. Kerstin Ekman vill skildra människans dilemma med hur vi ska förhålla oss till naturen Boken handlar  om den pensionerade jägmästaren Ulf och hans möte med en varg - ett möte som förändrar honom i grunden och allt måste omprövas. Utom äktenskapet med Inga. Kerstin Ekman: "Jag vill försöka skildra ett dilemma som jag tror många av oss har, hur vi ska förhålla oss till det naturligt växande och naturligt levande." Marie Lundström intervjuar Kerstin Ekman på Ingarö, Värmdö, utanför Stockholm. Där bor hon med sin man Börje sedan några år tillbaka. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Inspelningstekniker: Andreas Aldervi Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-09-11
Länk till avsnitt

Bryan Washington om sin hyllade debutroman ?Memorial?

I den amerikanska författaren Bryan Washingtons kritikerrosade debutroman "Memorial" lever paret Mike och Benson ihop men är det så deras liv ska fortsätta? Ihop? Mitt i vardagslunken lämnar Mike Benson och åker till sin döende far i Japan. Samtidigt kommer Mikes mor på besök från Japan och blir boende med Benson i tvåan i Houston, Texas. Marie Lundström och Stefan Ingvarsson har läst och bildar bokcirkel samtidigt som Bryan Washington intervjuas där han finns i bostaden i Texas.

Bryan Washingtons novellsamling Lot som nämns i programmet kom ut på engelska 2019. Memorial kom ut på engelska 2020 och till svenska 2021 översatt av Sofia Nordin Fischer. Stefan Ingvarsson är kulturskribent. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-09-04
Länk till avsnitt

Säsongspremiär med Göran Greider som är aktuell med ?Barndomsbrunnen?

Den självbiografiska Barndomsbrunnen har som underrubrik: En historia om sjukdom och minne i brutna rader. Det är en bok som Göran Greider skrivit delvis från sjuksängen då han i början av januari fick en cancerdiagnos.

I Lundströms Bokradio berättar Göran Greider bland annat om hur hans tankar, känslor och skrivande förändrats under sjukdomsperioden. Han berättar också om vad han kallar den bärande bjälken i ens personlighet. Den tomma tiden utan projekt. Den som fanns i barndomen. Man går ut på gården, tar sin cykel och cyklar iväg. Man cyklar planlöst och den dagen kanske man inte träffar någon särskild kompis. Man bara drar runt på något sätt. Det är den tomma tiden och den är fantastisk, säger Göran Greider: Jag brukar känna av den där tomma tiden. Jag längtar till den där tomma tiden. Göran Greider är född 1959 i Västra Vingåkers församling. Författare, journalist, debattör och poet. Politisk redaktör för Dala Demokraten. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-08-28
Länk till avsnitt

Rainer Marie Rilke, vem var han och hur skrev han? Lundströms Bokradio samlas runt Rilke

Lundströms Bokradio samlas runt Rainer Maria Rilke. Malte Persson är poet och översättare av Rilkes dikter till svenska. Han är med oss från Berlin. Från Kristianstad deltar poeten Eva Ström. Och i Marie Lundströms studio i Stockholm finns författaren och journalisten Katarina O'Nils Franke som har kommit med en ny bok om Rilke: Den tidlöse resenären.

Rainer Maria Rilke föddes i Prag, den fjärde december 1875. Han blev femtioett år gammal, var sjuk de sista åren och dog på ett sanatorium i Schweiz 1926, i leukemi. Rilkes mest kända verk är diktsviterna Sonetterna till Orfeus och Duinoelegierna. Sonetterna till Orfeus är femtiofem dikter Rilke skrev mer eller mindre under tre veckor, Duinoelegierna som gavs ut samma år, 1923. Andra böcker som nämns i programmet: Den tidlöse resenären från 2021 av Katarina O'Nils Franke Valda dikter av Rainer Maria Rilke från 2020 av Malte Persson Leben und Lieder (1894) Das Buch von der Armut und vom Tode (1903) Neue Gedichte (1907) Malte Laurids Brigges anteckningar, från 1910 Brev till en ung poet, från 1929 Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Inspelningstekniker: Mats Landberg Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-06-19
Länk till avsnitt

Anna Höglunds pappa varnade henne: "Bli för helvete aldrig konstnär unge". Jo, Anna Höglund blev just det, konstnär och författare.

En bilderbokstolkning av "Sagan om pannkakan" som publicerades 1982 blev startskottet för författaren och illustratören Anna Höglund. Sedan dess har det blivit ett fyrtiotal böcker och nu är hon aktuell med "Didi och Gogo väntar på bussen", en bilderbok inspirerad av en klassiker av författaren Samuel Beckett.

Den här veckan besöker vi Anna Höglunds ateljé, strax utanför Stockholm, bland ekarna för ett samtal om bland annat separationsångest, jakten på nya tekniker för att skapa och varför hon ville tolka "I väntan på Godot" i bilderboksform. Böcker som nämns i programmet: "Sagan om pannkakan" (1982) Nattresan (1990) Resor jag aldrig gjort, av Syborg Stenstump (1992) Mina och Kåge (1995) Böckerna om Igelkotten och Mullvaden som hon gjort tillsammans med Gunnar Lundkvist Damen med de gula kalsongerna: en diktberättelse (2001) Titta Hamlet! (2017),  som hon gjort tillsammans med Barbro Lindgren. Förvandlingen (2018) "Didi och Gogo väntar på bussen" (2021) Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Inspelningstekniker: Mats Landberg Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-06-12
Länk till avsnitt

Christoffer Carlsson ville skildra Sverige i senaste boken "Brinn mig en sol"

Christoffer Carlssons senaste kriminalroman började i frågor som Carlsson ställde till sig själv: Vad hade hänt om jag köpt mitt barndomshem? Vad hade hänt om jag inte fått barn? Vad hade hänt om jag studerat litteraturvetenskap istället för kriminologi? Författarjaget som flyttar hem till Halland och in i barndomshemmet i "Brinn mig en sol" är kanske svaret på alla frågorna.

Christoffer Carlsson är född 1986 och forskare och lärare i kriminologi vid Stockholms universitet. Expert i SVT-programmet Veckans Brott. Debuterade som författare 2010. Böcker som nämns i programmet: Fallet Vincent Franke från 2010 Den osynlige mannen från Salem från 2013 Järtecken från 2019 Brinn mig en sol från 2021 Gentlemen från 1980 av Klas Östergren Amerikansk pastoral av Philip Roth från 1997 översatt av Hans-Jacob Nilsson Charles Marlow är en romanfigur av Joseph Conrad i till exempel romanen Mörkrets hjärta från 1902 Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-06-05
Länk till avsnitt

Niklas Rådström om fotboll, samhället och döden

Niklas Rådström är aktuell med "En liten bok om fotboll, demokrati och hur man bygger ett samhälle". Och nyss kom hans "Som har inget redan hänt" och sommaren 2020 lyrikboken "Då, när jag var poet". Johar Bendjelloul möter Niklas Rådström hemma i Rådströms trädgård.

Vi möter författaren Niklas Rådströms i hans trädgård - en bit utanför Stockholm. Vid tomtgränsen finns en bilväg och strax intill ett järnvägsspår, tågen hörs susa förbi under det här programmet. 2017 insjuknade Niklas Rådström i leukemi, blodcancer, han har varit mycket sjuk, hans immunförsvar är fortfarande nedsatt, det är därför han vill träffa oss utomhus, en umgängesform som vi alla vant oss vid under det senaste farsotsåret. Böcker av Niklas Rådström som nämns i programmet förutom "En liten bok om fotboll, demokrati och hur man bygger ett samhälle" från 2021,  "Som har inget redan hänt" från 2021 och  "Då, när jag var poet" från 2020 är också "En handfull regn" från 2007. Och av Niklas Rådströms far, Pär Rådström, nämns boken "Sommargästerna" från 1960. Och Pär Rådströms översättning av sångtexten "Green Fields" till "Minns du en sommar" som sjöngs in av Gunnar Wiklund. "I'll Be Muslim Too!" är liverpoolsupportrarnas hyllningsfilm till egyptiske målgöraren Mohamed Salah. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Johar Bendjelloul Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-05-29
Länk till avsnitt

Författaren Judith Schalansky ville hitta ett språk för allt hon såg i naturen: "När vi förlorar språket förlorar vi också tingen"

Johar Bendjelloul har aldrig varit så nära att stjäla en biblioteksbok som den gången när han höll Judith Schalanskys "Atlas över avlägsna öar" i sin hand. Bendjelloul besinnade sig, lånade boken och läste förundrat. Schalansky är nu aktuell med en ny bok på svenska: "Förteckning över några förluster". Och aktuell i Lundströms Bokradio, direkt från Berlin! Peter Englund läser gärna Schalansky och medverkar från Uppsala.

Böcker av Judith Schalansky som nämns i programmet: "Förteckning över några förluster", 2021, översatt av Linda Östergaard "Giraffens hals" 2013, översatt av Linda Östergaard "Atlas över avlägsna öar : Femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka" från 2012, översatt av Carl Henrik Fredriksson "Fraktur Mon Amour", 2008, ej översatt till svenska samt "Saturnus ringar", 2007, av WG Sebald, översatt av Ulrika Wallenström Skriv till oss! [email protected] Programledare: Johar Bendjelloul Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-05-22
Länk till avsnitt

John Ajvide Lindqvist och Johar Bendjelloul i Norrtälje, staden som är en av huvudpersonerna i romanen"Vänligheten"

Bokradions Johar Bendjelloul stämmer träff med John Ajvide Lindqvist utanför Stadsbiblioteket i Norrtälje, "Vänlighetens" stad. Har John Ajvide Lindqvist skrivit en snäll roman för första gången?

Böcker av John Ajvide Lindqvist som nämns i programmet: 2004 Låt den rätte komma in 2005 Hanteringen av odöda 2010 Lilla stjärna 2010 Människohamn 2011 Låt de gamla drömmarna dö 2014 Himmelstrand 2014 Speciella omständigheter 2015 Rörelsen, den andra platsen 2021 Vänligheten 2021 Hon (utgiven som ljudbok) Ej utgivna i maj 2021 men skrivprojekt nämnda i programmet: Alternativa fakta om fåglar (utges i november 2021) Värdet Svinen Verkligheten Vi lekte här Skriv till oss! [email protected] Programledare: Johar Bendjelloul Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-05-15
Länk till avsnitt

Kristina Sandberg följer upp Maj-trilogin med självbiografiska ?En ensam plats?

2014 vann den avslutande delen i romanserien om hemmafrun Maj, Liv till varje pris, Augustpriset. Författaren Kristina Sandberg ville ta tillvara på tiden som följde på framgångarna och reste land och rike runt som efterfrågad föreläsare och biblioteksgäst. 2016 fick hon cancer. I dag är Kristina Sandberg frisk och hennes nya roman "En ensam plats" om tiden före och efter cancerbeskedet är klar.

Efter succén med böckerna om hemmafrun Maj lever författaren Kristina Sandberg ett hektiskt liv. Under två års tid är det runt trehundra framträdanden och hon föreläser på bibliotek från söder till norr. I den nya boken En ensam plats skriver hon självbiografiskt om den här tiden i livet då hon också får ett samtal om att hennes pappa gått bort och strax efter det blir diagnostiserad med bröstcancer.  Böcker som nämns i programmet: Att föda ett barn av Kristina Sandberg Sörja för de sina av Kristina Sandberg Liv till varje pris av Kristina Sandberg En ensam plats av Kristina Sandberg I vattnet flyter man av Kristina Sandberg Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-05-08
Länk till avsnitt

Kalle Moraeus har skrivit en bok till alla gubbar och debuterar med "Tjur på retur?

Kalle Moraeus säger att han har förlikat sig med tanken att han blivit "gubbe". Insikten som började med ett par läsglasögon har nu blivit en bok till alla gubbar om åldrandet och hur man gör det bästa av den nya perioden i sitt liv.

Musikern, artisten och programledaren Kalle Moraeus, född 1963, nådde topplatån på ålderstrappan och började leta litteratur om mannens "klimakterium". Han hittade inte vad han sökte utan skrev en egen bok om mannens åldrande och hur det är att vara gubbe han kallar sig själv för gubbe nu vid 57 års ålder. Tjur på retur en kärleksförklaring till alla gubbar blev en självbiografisk och anekdotisk självhjälpsbok. Lundströms Bokradios producent Anna-Karin Ivarsson intervjuar Kalle Moraeus, hon i Stockholm och han i Orsa. (Fotot togs en tid därefter när Moraeus hade ärende till huvudstaden.) Johan Hedberg är redaktör/medförfattare till Tjur på retur. Hedberg och Moraeus har samarbetat med manus tidigare i tv-sammanhang. Kalle Moraeus säger om tillblivelsen av "Tjur på retur": "Jag skrev och han rättade till". Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-05-01
Länk till avsnitt

Litteraturgalan i P1 med vinnarna av Romanpriset, Lyrikpriset och Novellpriset

Litteraturgalan öppnar pensionat och bjuder på trerättersmeny av litterära priser. Vi har husband i bossanovatakt, och artisten Iiris Viljanen sjunger en ny, specialskriven låt till vinnarna.

Det blir vinnarintervjuer och snack med lyssnarjuryn, poetiska utflykter och en episk dessert, en musikalisk hyllning till litteraturens magi och uppläsningar ur vinnarverken. De nominerade hittar du här: Novellpriset Lyrikpriset Romanpriset Andra böcker som nämns i programmet är: Karin Smirnoff: Jag for ner till bror, Vi for upp med mor, Sen for jag hem och Sockerormen. Ulrika Nilssons avhandling vid Uppsala Universitet: Institutionen för idé- och lärdomshistoria, 2003: Kampen om kvinnan : professionalisering och konstruktioner av kön i svensk gynekologi 1860-1925. Värdar: Marie Lundström och Robert Fux. Producent: Ulph Nyström.
2021-04-23
Länk till avsnitt

Dmitrij Strotsevs poesi om ett omkullkastat Belarus

Den belarusiske poeten Dmitrij Strotsev har under ett halvår skrivit dikter från demonstrationståg, politiska gårdsfester, fångtransportbilar och fängelseceller. Nu finns de samlade i boken "Belarus omkullkastat". Ett program av Fredrik Wadström.

Dmitrij Strotsev, född 1963, har varit aktiv i kulturlivet i Belarus ända sedan 1980-talet när landet var en delrepublik i Sovjetunionen. 2015 kom den första diktsamlingen på svenska, "Adams tystnad". När proteströrelsen i Belarus tog fart på allvar i augusti 2020 fanns Strotsev i händelsernas centrum och blev vittne till polisvåldet och de fredliga gatudemonstrationerna. Han började skriva om det han var med om och nu finns många av dikterna i samlingen "Belarus omkullkastat" i svensk översättning av Dmitri Plax. Dessutom har nyligen essän "Belarus: Motståndets konst" kommit ut i svensk översättning av Mikael Nydahl. Fredrik Wadström har träffat Dmitrij Strotsev för ett samtal om poesi, politik och protestyttringar. Programmet inleds av Marie Lundström. Skriv till oss! [email protected] Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-04-17
Länk till avsnitt

Elin Cullhed skrev romanen Eufori om Sylvia Plath sista år

Om Sylvia Plath, den amerikanska författaren som levde i England och dog där som 30-åring, genom självmord. Elin Cullhed har skrivit en roman som skildrar hur Plath sista år i livet kan ha tett sig. Linda Skugge har läst Plaths dagböcker för andra gången och hon och Cullhed samtalar med Marie Lundström och bjuder på valda citat ur dagböckerna.

Böcker som nämns i programmet: Ariel av Sylvia Plath Glaskupan av Sylvia Plath Dagböcker och anteckningar 1950-1962 av Sylvia Plath i översättning av Rebecca Alsberg Men mest av allt vill jag hångla med nån: Linda Skugges dagbok 91-93 Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-04-10
Länk till avsnitt

Lundströms låtar ? en påskbuffé av unika tolkningar genom åren

Hur lät det när Emil Jensen fick i uppdrag att tolka sjörapporten? Minns du Uje Brandelius satir om hur snacket skulle kunna gå när en bokcirkel ses? Och hur gick det till när Gaby and the Guns tog sig an Beyoncés hit Love on top?

I veckans avsnitt bjuder Lundströms Bokradio på en påskbuffé av unika musikaliska tolkningar och framföranden som hörts i programmet genom åren. Låtar som framförs i programmet: Norra kvarken med Emil Jensen, från den 27 maj 2017. Folk med Britta Persson, från den 24 augusti 2019. Sommaren suckar med Andreas Mattsson, från den 9 november 2013. Jag har gått inunder stjärnor med Bo Sundström, från den 27 april 2013. Bokcirkeln med Uje Brandelius, från den 12 april 2019. Love on top med Gaby and the Guns i översättning av John Swedenmark, från den 26 mars 2016. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-04-03
Länk till avsnitt

Författaren Anna-Karin Palms mor blev sjuk i Alzheimers och nu kommer romanen om moderns liv - och livet med modern

I veckans avsnitt av Lundströms Bokradio är Anna-Karin Palm gäst och berättar om sin nya bok "Jag skriver över ditt ansikte". Ansiktet är hennes mors, modern som insjuknar i Alzheimers. Romanen handlar om en stark och driven mor och om Palms och moderns relation.

Efter framgångarna med biografin om Selma Lagerlöf, Jag vill sätta världen i rörelse, som nominerades till Augustpriset för bästa fackbok 2019 är författaren Anna-Karin Palm tillbaka. Men den här gången skriver hon självbiografiskt. Boken "Jag skriver över ditt ansikte" kommer ut den 12 april. En annan bok som nämns i programmet är Palms debutroman "Faunen". Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-03-27
Länk till avsnitt

Debutanten Elaf Ali: ?Jag känner att det är min plikt att berätta det här?

Det här är boken jag önskar fanns när jag växte upp. Så inleds journalisten Elaf Alis självbiografiska skildring av att växa upp i en miljö där hedersnormer styr. I veckans avsnitt av Lundströms bokradio berättar hon om boken Vem har sagt något om kärlek? där minnesbilder varvas med fakta och intervjuer.

Lundströms Bokradio bjuder in en av vårens författardebutanter, Elaf Ali. Jag tror aldrig att jag kommer att bli helt fri från min uppväxt och därför tror jag aldrig att jag kommer att bli helt fri. För det är massa gamla tankar som sitter kvar och inte försvinner så enkelt. Men jag är inte rädd längre i alla fall, berättar Elaf Ali. Böcker som nämns i programmet: Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-03-20
Länk till avsnitt

Bokcirkel om nya romanen Shuggie Bain av Douglas Stuart

Vi läser en sprillans ny roman som fick brittiska Bookerpriset 2020 och som nu finns översatt till svenska av Eva Åsefeldt. Skådespelaren Ingela Olsson och författaren och journalisten Göran Everdahl läser och begrundar med Marie Lundström.

Romanen Shuggie Bain är inspirerad av författaren Douglas Stuarts egen uppväxt; han är född i Glasgow 1976 och hade en mamma som var alkoholist. Mamman i boken heter Agnes Bain, pappan Big Shug och mammans två barn från första äktenskapet Catherine och Leek.  Shuggie Bain är yngst och också betydligt yngre än storasyskonen. De bor i Glasgow på 80-talet under Margaret Thatchers styre och under början på 90-talet när varven och stålverken rostar längs floden Clyde. När romanen börjar har familjen inte något eget hem utan bor ihop med Agnes mamma i en lägenhet på South Side i Glasgow, hopträngda med spriten som sällskap. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-03-13
Länk till avsnitt

Styrkeprov med Sara Martinsson och musikalisk tolkning av Bodil Malmsten med Ellen Sundberg

Vi reser genom den kvinnliga styrketräningens idéhistoria tillsammans med tyngdlyftaren och författaren Sara Martinsson som skrivit boken Knäböj. Dessutom tar artisten Ellen Sundberg med oss till Jämtland i en musikalisk tolkning av Bodil Malmstens dikt Döden 1986.

Sara Martinsson har lagt tusentals timmar på att lära sig tyngdlyftning och i boken Knäböj skriver hon om kvinnlig styrketräning på både ett personligt och historiskt plan. Vi får följa svårigheterna med att förflytta ett föremål av stål från golvet upp till raka armar och hur konsten att lyfta 130 kilo hänger ihop med rösträtt. Artisten Ellen Sundberg och författaren Bodil Malmsten kommer båda från byn Bjärme i Jämtland. Malmsten återvände ofta till Jämtland i sina texter som till exempel i dikten Döden 1986 som handlar om en änkling i Jämtland som sörjer sin fru Stella. Den dikten är en av Malmstens texter som Sundberg tagit sig an och tonsatt på det kommande albumet Ett bloss för Bodil Malmsten. I veckans avsnitt av Lundströms Bokradio bjuder Ellen Sundberg på en specialversion av den nya singeln. Böcker som nämns i programmet: Knäböj av Sara Martinsson Bänkpress av Sven Lindqvist Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Tekniker i Östersund: Anders Mellgren Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-03-06
Länk till avsnitt

Marie Lundström om Geir Gulliksens nya roman: ?Här har vi Henning med en ensam kropp?

Geir Gulliksens senaste roman Bli snäll igen blev mycket omtalad när den kom på svenska i december. Marie Lundström kallar författarna Atilla Yoldas och Mats Söderlund till bokcirkel för att bearbeta romanen vars huvudfigur Henning inte släpper taget om henne.

50-årige Henning säger att han har skilt sig för sista gången. Det är i alla fall vad han säger. I Bli snäll igen följer vi Henning på en resa bakåt genom de flickvänner och förhållanden med kvinnor som han haft, och framåt mot nya relationer. I veckans avsnitt gästar poeten och författaren Mats Söderlund och journalisten och författaren Atilla Yoldas Marie Lundströms studio för en bokcirkel om en roman med högt berättartempo som innehåller mycket kropp. Böcker som nämns i programmet: Bli snäll igen av Geir Gulliksen Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen Se på oss nu av Geir Gulliksen Mansboken: från en kille till en annan av Atilla Yoldas Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-02-27
Länk till avsnitt

Ingela ?Pling? Forsman tävlar med sin fyrtionde text i Melodifestivalen

1981 tävlade textförfattaren Ingela Pling Forsman för första gången i Melodifestivalen. Nu, 40 år senare, tävlar hon med sin fyrtionde text. Den här veckan undersöker vi schlagertextens väsen tillsammans med jubilaren Pling och artisten och bibliotekarien Petra Mases.

Den här veckan blickar Lundströms Bokradio in i en värld fylld av rosa fjäderboor, ballonger och tonartshöjningar. Men långt innan artisterna äntrar scenen för att framföra sitt bidrag för en mångmiljonpublik i Melodifestivalen sitter textförfattaren Ingela Pling Forsman hemma med papper och penna och sjunger fram texterna. Fyrtio tävlade texter har det blivit genom åren och i Lundströms Bokradio berättar hon om hur en schlagertext blir till. En som gillar många av Plings texter är artisten och bibliotekarien Petra Mases. Hon har med sig favoritrader ur Plings katalog och framför en unik tolkning tillsammans med Paulina Mellqvist av en av Plings texter som aldrig kom med i Melodifestivalen med blev en superhit ändå. Låtar som nämns i programmet: Sexton år med Bambis Vinden viskar ditt namn med Ingela Forsman När vindarna viskar mitt namn Roger Pontare Men natten är vår med Kicki Moberg Kall som is med Anders Glenmark och Karin Glenmark Bra vibrationer med Kikki Danielsson Ett liv med dej med Towe Jaarnek Se på mig med Jan Johansen Min kärlek med Shirley Clamp Så vill stjärnorna med Molly Sandén Den du är med Elisa Kärleken är med Jill Johnson Inget stoppar oss nu Böcker som nämns i programmet: Gå dit hjärtat leder dig av Susanna Tamaro Hjärtats innersta röst av Jan-Philipp Sendker En hel massa Lasse av Lasse Holm och Claes-Allan Lundin Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-02-20
Länk till avsnitt

Margit Silberstein i boken Förintelsens barn: ?Ofta tänkte jag: älska mig mindre. Jag vill inte vara allt för dig.?

Journalisten och författaren Margit Silbersteins mamma och pappa var ett förälskat par i Rumänien som blev åtskilda under andra världskriget. I den självbiografiska boken "Förintelsens barn" skildrar Silberstein sin uppväxt med föräldrarna som förlorat alla sina närstående.

I veckans avsnitt av Lundströms bokradio berättar Margit Silberstein bland annat om hur hon i arbetet med boken plockat fram en gammal kartong med brev som hennes pappa skrev till hennes mamma mellan 1946-1948. När hon lät översätta brevens ungerska till svenska trädde en ny bild av pappan fram. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-02-06
Länk till avsnitt

Philomène Grandin om livet med pappan Izzy Young: "Det var det som var så himla roligt med pappa, plötsligt hände något jättekul."

Philomène Grandin har skrivit en bok om sig och sin pappa, Izzy Young, amerikanen som upptäckte Bob Dylan i New York, flyttade till Sverige och fick Philomène 1974. Boken heter "Glöm allt men inte mig" och titelcitatet är hämtat från slutet av pappans liv då han började bli dement. 2016 samlades pressen utanför Youngs folkmusikbutik - Dylan hade tilldelats nobelpriset i litteratur och Young med dotter bjöds på nobelfest.

Philomène Grandin är programledare, skådespelare, manusförfattare och ljudboksinläsare. "Glöm allt men inte mig" är hennes debutroman. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-01-30
Länk till avsnitt

Karl Ove Knausgård berättar om nya romanen Morgonstjärnan från sin bostad i London!

I Karl Ove Knausgårds nya roman möter vi människor i Bergen i Norge. Knausgård gör nedslag i nio människors liv, vissa hänger ihop med varandra, andra inte. Det är sommar och ofattbart varmt och över alla skiner en ny stjärna. Men den lyser olycksbådande. Vi kopplar upp oss mot Knausgård där han bor i London. Var med oss denna lördag!

Karl Ove Knausgård berättar om nya romanen Morgonstjärnan OCH han svarar också på lyssnarnas frågor som ni skickat in via Facebook. Andra böcker som nämns i intervjun med Karl Ove Knausgård är hans självbiografiska sex böcker långa verk: Min Kamp och Carl Henning Wijkmarks Augustbelönade roman "Stundande natten" från 2007. Skriv till oss! [email protected] Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2021-01-23
Länk till avsnitt

Rysk vinter i Lundströms Bokradio

En vinterresa in i den ryska samtidslitteraturen. Fredrik Wadström möter Lev Rubinstein, Dasha Tolstikova och Dmitrij Gluchovskij. Dessutom pratar Anne Applebaum om sina ryska favoritförfattare.

Inför nästa veckas säsongspremiär har Lundströms Bokradio grävt i arkiven efter ryska författarmöten ur tidigare program. Följ med till Moskva i både nutid, framtid och det förflutna. Hör också varför den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum numera föredrar Lev Tolstoj framför ungdomsfavoriten Fjodor Dostojevskij. Böcker som nämns i programmet: Lev Rubinstein "Ryska dagsedlar" (2015), sv. översättning Johan Öberg Dasha Tolstikova "Mitt år av längtan" (2016), sv. översättning Karin Berg Dmitrij Gluchovskij "Future" (2016), sv. översättning Wera Minth Anne Applebaum "Gulag - de sovjetiska lägrens historia", sv. översättning Margareta Eklöf Musikaliskt tema: Iva Nova "Signals" Ett program av Fredrik Wadström. Producent: Anna-Karin Ivarsson
2021-01-16
Länk till avsnitt

Vi går rakt in i skogen tillsammans med författaren och skogsvaktaren Peter Wohlleben!

Den här veckan ägnar sig Lundströms Bokradio helt åt träden och litteraturen: hur skriver man bäst om skogen?

Vi möter den tyske författaren Peter Wohlleben som var på Sverigebesök för några år sedan. Med hans två böcker "Trädens hemliga liv" och "Skogen: en bruksanvisning" går vi rätt in i skogen. Lever träden? Saknar de oss när vi inte är där? Och på vilket sätt liknar träden oss människor? Och så åker vi ut till Tyresta nationalpark söder om Stockholm tillsammans med författaren Sven Olov Karlsson. 2017 kom han ut med boken "Brandvakten" om branden i Västmanland 2014, och tillsammans går vi på jakt efter hur man bäst skriver om en skogen. Det här är ett program från våren 2018. Programledare: Marie Lundström Producent: Fredrik Wadström och Alba Mogensen  
2021-01-09
Länk till avsnitt

"Jag hade aldrig sett något liknande!" säger Dick Claésson om Anna Greta Wides efterlämnade resväska med poesi

Lundströms Bokradio bjuder åter på den sällsamma historien om när Litteraturbankens Dick Claésson fick resväskan med poesi som var på vift i över 50 år innan den hamnade på hans bord och han kunde välja bland Anna Greta Wides 500 efterlämnade dikter. 280 har samlats i en volym som gavs ut i höstas. Programledare: Marie Lundström.

Under Anna Greta Wides livstid gavs följande diktsamlingar ut: "Nattmusik" 1942 "Orgelpunkt" 1944 "Dikter i juli" 1955 "Broar" 1956 "Kyrie" 1960 "Den saliga osäkerheten" 1964 Ovanstående finns samlade i volymen: "Vem vänder mitt ljus i mörker" 2020 Dick Claéssons urval med 280 dikter från de 500 efterlämnade finns samlade i: "Sedan kan allting hända" 2020 Här är en länk till Litteraturbankens utställning om Anna Greta Wide. Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent
2021-01-02
Länk till avsnitt

Bokcirkeln om Händelser vid vatten av Kerstin Ekman med Marie Göranzon och Olof Wretling går i mål!

Sista träffen med Bokcirkelgänget och vi läser till slutet av Kerstin Ekmans "Händelser vid vatten". Kriminalhistorien ska få sin upplösning och Marie Göranzon och Olof Wretling får möjlighet att ställa frågor till Kerstin Ekman som medverkar på telefon!

Du som vill hänga med i bokcirkeln genom att lyssna på Radioföljetongen med Rolf Lassgårds inläsning hittar den här eller i appen Sveriges Radio Play. På webben syns det hur långt man ska lyssna för att ha kommit lika långt i romanen som Wretling, Göranzon och Lundström inför varje bokcirkelavsnitt som handlar om en tredjedel i taget. Kerstin Ekman som författat "Händelser vid vatten" som gavs ut 1993 är född 1933. Hon har skrivit en mängd romaner sedan debuten 1959. Våren 2020 kom hennes senaste bok, en essä med titeln "Tullias värld". Olof Wretling är komiker, författare, skådespelare och Vintervärd i P1. Marie Göranzon är skådespelare på Dramaten och på film. Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent. Skriv till oss! [email protected]
2020-12-26
Länk till avsnitt

Bokcirkeln om Händelser vid vatten av Kerstin Ekman med Marie Göranzon och Olof Wretling fortsätter!

Vi läser fram till sidan 414 vid denna andra träff med Marie Lundström, Olof Wretling och Marie Göranzon Ett ungt par har mördats i ett tält i skogen och Kerstin Ekmans kriminalroman "Händelser vid vatten" vindlar vidare i byn och i kollektiver Stjärnberg där Annie och dottern Mia nu bor. Det var Annie som först hittade de döda kropparna.

Du som vill hänga med i bokcirkeln genom att lyssna på Radioföljetongen med Rolf Lassgårds inläsning hittar den här eller i appen Sveriges Radio Play. På webben syns det hur långt man ska lyssna för att ha kommit lika långt i romanen som Wretling, Göranzon och Lundström inför varje bokcirkelavsnitt som handlar om en tredjedel i taget. Kerstin Ekman som författat "Händelser vid vatten" som gavs ut 1993 är född 1933. Hon har skrivit en mängd romaner sedan debuten 1959. Våren 2020 kom hennes senaste bok, en essä med titeln "Tullias värld". Olof Wretling är komiker, författare, skådespelare och Vintervärd i P1. Marie Göranzon är skådespelare på Dramaten och på film. Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent. Skriv till oss! [email protected]
2020-12-19
Länk till avsnitt

Bokcirkeln om Händelser vid vatten av Kerstin Ekman ? Häng med från början!

Ny bokcirkel! Vi läser fram till sidan 212 vid denna första träff då Marie Lundström, Olof Wretling och Marie Göranzon åter ses för en ny bokcirkel. Denna gång är det Kerstin Ekmans kriminalroman "Händelser vid vatten" som trion läser. Finns just nu som Radioföljetong, bara sätta igång att lyssna!

Du som vill hänga med i bokcirkeln genom att lyssna på Radioföljetongen med Rolf Lassgårds inläsning hittar den här eller i appen Sveriges Radio Play. På webben syns det hur långt man ska lyssna för att ha kommit lika långt i romanen som Wretling, Göranzon och Lundström inför varje bokcirkelavsnitt som handlar om en tredjedel i taget. Kerstin Ekman som författat "Händelser vid vatten" som gavs ut 1993 är född 1933. Hon har skrivit en mängd romaner sedan debuten 1959. Våren 2020 kom hennes senaste bok, en essä med titeln "Tullias värld". Olof Wretling är komiker, författare, skådespelare och Vintervärd i P1. Marie Göranzon är skådespelare på Dramaten och på film. Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson, producent. Skriv till oss! [email protected]
2020-12-12
Länk till avsnitt

Jan Lööf ger ut böcker, spelar saxofon och bygger ateljé

Jan Lööf, nyss 80 år fyllda, berättar om sitt liv och sina verk för Marie Lundström. Lööf är barnboksförfattare och konstnär, musiker och legendarisk Tårtan-skådespelare och långt ifrån pensionsmässig. När Marie Lundström intervjuar honom på eftermiddagen har han nyss ätit frukost eftersom han suttit uppe och jobbat till klockan sju på morgonen.

Jan Lööf är aktuell med ny bilderbok om Skrot-Nisse, en av hans mest älskade barnboksfigurer. Hans böcker "Sagan om det röda äpplet" och "Morfar är sjörövare" har lästs av rader av generationer av barn och deras närstående vuxna. Felix-böckerna och böckerna om Pelle likaså. Och alla som sett 70-tals-tv-serien "Tårtan" såg honom i rollen som Janos. Eftersom det är som det är med covid-smittan så intervjuades Jan Lööf från flera mils avstånd. Sveriges Radios ljudtekniker Peter Flodby kunde  koppla upp Marie Lundström från hennes hem till sändarbilen utanför Jan Lööfs hem på Ekerö väster om Stockholm. Jan Lööf fick själv packa upp helt nya hörlurar och placera ett helt nytt puffskydd på mikrofonen. Allt för säkerhetens skull. Med dagens teknik kunde Marie och Lööf ändå föra ett nära samtal om livets väsentligheter trots de många milen dem emellan. Böcker som nämns i programmet: "En trollkarl i Stockholm" (1966) "Morfar är sjörövare" (1966) Sagan om det röda äpplet (1974) "Jan Lööf, 75 år av dumheter" (Ika Johannesson, 2015) "Skrot-Nisse och hans nya vänner" 2020 "Gullivers resor" av Jonathan Swift (1726) Till SVTs Öppet Arkiv där Tårtan-serien finns att se. Skriv till oss! [email protected] Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent)
2020-12-05
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.