Sveriges 100 mest populära podcasts

Polispodden Stockholm

Polispodden Stockholm

I Polispodden Stockholm får du som lyssnare en fördjupad inblick i aktuella händelser i polisregion Stockholm och polisens pågående arbete.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pod.space/polispoddenstockholm

Avsnitt

Polisens arbete med att förhindra mäns våld mot kvinnor

Varför behöver polisen bli bättre på att inrikta sig på gärningsmän inom våld i nära relation? Hur kan forskning kopplas till polisens arbete? Om det berättar Shilan och Jill som båda arbetar i polisregion Stockholm, med fokus på utveckling av polisens arbete med att förhindra våld i nära relation.

De lyfter även varför det är viktigt att alltid anmäla om du blir utsatt för våld eller hot om våld. De uppmanar även till civilkurage och att anmäla om du är närstående till någon du tror blir utsatt, eller utsätter annan för våld.

Samtalet leds av Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.

2021-11-25
Länk till avsnitt

Polisens digitala jakt på kriminella

De digitala spåren var helt avgörande för att få fast förövarna i ett omfattande ärende, där män kontaktade barn över hela Sverige på Internet i sexuellt syfte.

Sökandet efter ett försvunnet USB-minne blev startskottet för it-forensikern Henrik och utredaren Majas intensiva samarbete under ett år i ett gromningärende. Resultatet av deras arbete med ärendet blev två dömda män, för flertalet grova sexualbrott mot 20 målsägande barn runt om i Sverige.

I avsnittet hör du om hur it-forensikern och utredaren samarbetade genom att söka digitala spår, matcha dem med samtliga förhör och hur ett USB-minne blev avgörande för att lösa ut brotten. De lyfter vad deras arbete innebär, vilka egenskaper de anser är viktiga i sina olika roller och varför de arbetar på polisen.

Samtalet leds av Anna Westberg, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.

2021-10-26
Länk till avsnitt

Polisens arbete på krogen

Fest, fylla och narkotika kan vara en del av en kväll på krogen. Men vad gör polisen om du blir för full på krogen? Vilket är krogarnas ansvar för servering av alkohol? Och hur jobbar polisen mot narkotikabrott på krogen? I avsnittet hör du om hur polisen arbetar och samverkar, för att du ska få en så trygg och bra kväll ute i nattlivet som möjligt.

Felicia Alonzo, polis i lokalpolisområde Globen berättar om sitt polisarbete ute i Stockholms nattliv. Du hör även Nasim Caspillo samordnare på STAD, Stockholm förebygger alkohol och drogproblem. Hon samverkar med polisen och med krogpersonal, bland annat för ansvarsfull alkoholservering och med projektet ?krogar mot knark?.

Samtalet leds av Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm

2021-07-05
Länk till avsnitt

Välfärdsbrott ? en allvarlig brottstyp mot samhället

Välfärdsbrott drabbar samhället med felaktiga utbetalningar för mångmiljardbelopp varje år. Det handlar bland annat om påstådda skilsmässor, felaktiga arbetstillstånd och oriktig folkbokföring.

I avsnittet hör du om vilka som är de vanligaste välfärdsbrotten i Södertälje, där förekomsten av dessa brott sticker ut

Vi möter Max Åkerwall, polischef i Södertälje och Anna Flink, säkerhetschef Södertälje kommun. De berättar om konkreta exempel på välvärdsbrottsupplägg och vad som krävs för att brotten ska kunna bekämpas. Du som arbetar som tjänsteman i kommun får även tips om hur du kan arbeta vidare med frågorna.

Samtalet leds av Anna Westberg, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm

2021-04-28
Länk till avsnitt

Hur kan du påverka polisens arbete där du bor?

Brottsförebyggande arbete handlar om polisens olika aktiviteter för att brott inte ska inträffa. Känner du dig trygg där du bor? Vilka problem ser du i ditt område? I avsnittet hör du om polisens brottsförebyggande arbete och hur du på olika sätt kan tycka till om vad de lokala poliserna jobbar med.

Vi möter Patrick, regional samordnare för det brottsförebyggande arbetet och Petra, områdespolis i Södra Roslagen. De jobbar dagligen för ökad trygghet för dig i Stockholms län och på Gotland.

Samtalet leds av Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.

2021-03-31
Länk till avsnitt

Psykisk ohälsa ? en stor del av polisens uppdrag

Att hantera psykisk ohälsa och personer som inte vill leva längre är en stor del av polisanställdas vardag. I det här avsnittet hör du polisanställda berätta om möten de aldrig glömmer, polisens uppdrag inom psykisk ohälsa och den kompetenshöjning som pågår inom området:

Simon, polis i Botkyrka om ett starkt möte med en kvinna med psykisk ohälsa, som han kommer bära med sig lång tid framöver. Det handlar även om den man som uppmärksammade kvinnan för honom. Vilka erfarenheter tar han med sig från händelsen? Patrik, ansvarig inom området psykisk ohälsa på polisen. Om polisens uppdrag och även om polisanställdas eget mående. Vilket stöd får de i arbetet? Johnny på HR om polisanställdas kompetenshöjning inom psykisk ohälsa och pågående utbildningsinsatser. Elin, operatör och utbildare på regionledningscentralen i Stockholm. Hur ser arbetet ut med inkommande samtal från allmänheten med psykisk ohälsa? Hur har hon arbetat vidare utifrån den nya kunskapen och arbetsmetoder? Roger, polis och förhandlare på Gotland om den utbildning han har genomfört med poliser i samtalsteknik i mötet med personer som planerar att ta sitt liv.

Hjälporganisationer ? kontakt

Lider du eller någon du känner av psykisk ohälsa. I avsnittet hänvisar vi till några hjälporganisationer för kontakt:

Vid akuta situationer 112 Polisens nummer för händelser som inte är pågående 114 14 Sjukvårdsrådgivning 1177 Jourhavande medmänniska 08 702 16 89 Jourhavande präst hos Svenska kyrkan ? via 112 Självmordslinjen 90 101 BRIS Stödtelefon för barn 116 111 BRIS vuxentelefon om barn 0771 50 50 50 Kvinnofridslinjen 020 50 50 50 Föräldralinjen 020 85 20 00 Äldrelinjen 020 22 22 33 Jourhavande kompis: Tar emot samtal från barn och unga upp till 25 år. Chatt på webb: Jourhavande kompis - Röda Korset ungdomsförbundet
2021-02-16
Länk till avsnitt

Så skyddas våldsutsatta vid brott i nära relation

Polisen i region Stockholm satsar särskilt på att förebygga och bekämpa våld i nära relation. Om den möjlighet till skydd som brottsoffer får av polisen i samband med brott i nära relation, är ämnet i det här avsnittet.

Initiativ Gryning är ett omfattande förbättringsarbete i regionen. Det syftar till att förstärka polisens arbete mot brott i nära relation. En av målsättningarna är att förebygga brotten innan de inträffar, eller förhindra att de upprepas.

Medverkar i avsnittet gör Ulf, polis i Stockholm city. Han berättar om personsäkerhetsgruppens arbete, vilket stöd som våldsutsatta kvinnor och män kan få, och varför det är viktigt att alltid anmäla om du eller någon i din närhet blir utsatt för våld eller hot om våld.

Samtalet leds av Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.

Är du eller någon i din närhet utsatt? Läs om brott i nära relation, polisens webbplats.

2020-11-25
Länk till avsnitt

Så ska Mats Löfving göra Stockholm och Gotland tryggt och säkert

Den 1 oktober tillträdde Mats Löfving som ny regionpolischef i Stockholm. I det här avsnittet får du höra hur han ser på sitt nya uppdrag, vilka frågor som kommer prioriteras och hur regionen ska bli tryggare för dig som bor här.

Gängkriminalitet och skjutningar är långt ifrån allt Mats Löfving kommer lägga fokus på då han nu tillträtt som ny regionpolischef i Stockholm och på Gotland.

Du hör honom svara på lyssnarnas frågor, berätta om det fortsatta arbetet med särskilt utsatta brottsoffer, varför han själv valde att bli polis ? och hur polisen ska bli en ännu mer attraktiv arbetsplats.  

Han berättar även om vad polisen ? och du ? kan göra för att fler brott ska klaras upp. 

Samtalet leds av Anna Westberg, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.

2020-10-14
Länk till avsnitt

Grov brottslighet och samverkan i mötet med unga

En viktig del i arbetet mot grov brottslighet är polisens samverkan med andra samhällsaktörer. Om samverkan i mötet med unga, hör du i avsnittet med Martin, kommunpolis i Botkyrka och Charles samordnare för sociala insatsgruppen i Botkyrka kommun.

Det har inträffat ovanligt många grova våldsbrott i Stockholms län den senaste tiden. Polisen arbetar både på kort och lång sikt för att bryta brottsutvecklingen.

Charles arbetar riktat mot ungdomar med kriminell livsstil i Botkyrka kommun och samordnar det arbetet med övriga samhällsaktörer. Kommunpolisen Martin arbetar fokuserat mot skolorna i det så kallade PAR-konceptet (polis, ambulans, räddningstjänst), för att skapa och stärka relationen mellan unga tidigt i åldrarna och blåljuspersonal. I samverkan mellan polisen och kommunen möts Charles och Martin, i det relationsskapande och brottsförebyggande arbetet med unga.

Samtalet leds av Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.

2020-09-30
Länk till avsnitt

Rinkebys nya polishus ? en del av lokalsamhället

Ett nytt polishus finns nu på plats i Rinkeby. Vad innebär det för området och polisens arbete? Om det hör du i detta avsnitt, inspelat i Rinkeby polishus, med tf lokalpolisområdeschef Therese Rosengren och områdespolisen Rissa Seidou.  

Rinkeby är av polisen omnämnt som ett särskilt utsatt område. Det är också ofta medialt uppmärksammat för våldsamma händelser ? men innehåller även många goda krafter och utvecklad samverkan i lokalsamhället.

Therese och Rissa berättar i podden om betydelsen av polishuset som en del av polisens lokala närvaro och symbolvärdet med ett polishus för boende i Rinkeby. Hur ser de på Rinkeby i framtiden?

Samtalet leds av Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.

2020-09-01
Länk till avsnitt

Trygg sommar i Stockholms län och på Gotland

Din sommar kanske inte blir som vanligt på grund av pandemin. I det här avsnittet får du veta mer om vad polisen gör i sommar, för att öka tryggheten och minska brottsligheten i Stockholms län och på Gotland. Och vad kan du som lyssnar tänka på? 

I denna sommarspecial av podden hör du Kristin Sylten, biträdande kommenderingschef i den särskilda händelsen Corona i region Stockholm och Åsa Wahlgren, polis i Stockholm. De diskuterar bland annat om polisens uppdrag denna speciella sommar, folksamlingar, narkotika och alkohol, psykisk ohälsa och brott i nära relation.

Det här är polisens uppdrag i sommar:

Bekämpa brott Arbeta med ordning och säkerhet Att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som demonstrationer och konserter inte överstiger 50 personer enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer Samverka med andra organisationer och myndigheter Ta emot och utreda när du anmäler pågående brott på 112, eller om det inte är akut på 114 14 och via kontaktformulär på polisen.se.

Det här är inte polisens uppdrag i sommar:

Polisen ansvarar inte för att begränsa antalet personer om det blir stora folksamlingar i parker, på stränder, i krogmiljö och andra offentliga platser. Däremot arbetar polisen med ordning och säkerhet på dessa platser.

Samtalet leds av Anna Westberg, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.

2020-06-29
Länk till avsnitt

Polisen i sociala medier

Hur använder polisen sig av sociala medier? Lyssna på avsnittet med två välkända poliser i sociala medier, Viktor Adolphson ?YB Södermalm? på Twitter och Reine Berglund, från Polisen Huddinge på Facebook.

Polisen har funnits på sociala medier sedan 2011. Stödet finns från polisledningen att möta allmänheten ? inte bara på gatan, utan även där många är på sociala medier.

Viktor och Reine berättar om hur de ser på dialog, hjälp från allmänheten vid efterlysningar, ryktesspridning och det hårda samtalsklimatet som kan uppstå i kommentarsfälten. Hur agerade de under terrordådet på Drottninggatan? När är de som mest aktiva på sociala medier? Och vilka minnen bär de med sig extra starkt från åren i polisens sociala medier? Allt detta och mer får du höra i avsnittet.

Polisens sociala medier används inte för anmälan utan via 114 14, polisens kontaktformulär på polisen.se och akut via 112.

Samtalet leds av Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.

2020-06-09
Länk till avsnitt

Polisens arbete mot internetrelaterade sexualbrott mot barn

I podden hör du om hur polisen arbetar mot internetrelaterade sexualbrott mot barn, även kallat gromning. Du som förälder får även fem tips på hur du kan skydda dina barn i samband med deras aktivitet på nätet.

Förundersökningsledaren Andrea Norell och utredaren Therése Hahne berättar om polisens arbete mot internetrelaterade sexualbrott mot barn. Det handlar om när någon tar kontakt med barn under 15 år på ett chattforum, nätsidor eller appar som unga använder, för att där och då eller längre fram begå sexuella övergrepp.

Samtalet leds av Anna Westberg, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.

2020-05-18
Länk till avsnitt

Vägen från skolbänken in i jobbet som polis

Hur är det att bli polis? Vilken vägledning får man som aspirant in i yrket? Om det hör du i podden med aspiranterna Merna och Sebastian, samt aspiranthandledaren Monique.

Två gånger per år kommer aspiranter på praktik hos polisen ? på våren och hösten. Aspiranterna Merna och Sebastian har nyss avslutat sin praktik på 24 veckor och berättar om sina starkaste intryck från denna period. De delar även med sig av sina bästa tips för den som vill bli polis. Aspiranthandledaren Monique berättar om hur hon arbetar för att aspiranterna ska känna sig bekväma och trygga när de går in i jobbet som polis.

Samtalet leds av Carina Skagerlind, presstalesperson på polisens mediecenter i region Stockholm.

2020-04-22
Länk till avsnitt

Inför arbetsledarkonferens i polisregion Stockholm

Dagens och framtidens arbetsmarknad kräver ett ledarskap som attraherar, engagerar och utvecklar medarbetare. Om vad som krävs för att uppnå det, det resonerar regionpolischef Ulf Johansson och biträdande regionpolischef Pia Sjunnegård Dahlbom i en specialavsnitt av Chefssnack med Svante Randlert. Diskussionen fortsätter på konferensen.

2019-09-02
Länk till avsnitt

Ungdomsrån ? en brottstyp som ökar i Stockholm

I podden, med Nina, förundersökningsledare i norra Stockholm och Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, hör du hur polisen arbetar med ungdomsrån och hur man kan skydda sig.

Senaste tiden har siffrorna stigit för det som kallas för ungdomsrån, när ungdomar rånar andra ungdomar genom att kräva ägodelar med våld eller hot om våld. Jackor, mobiler, mopeder och trådlösa hörlurar är några av de ägodelar som ungdomarna blir av med. Det sker bland annat i tunnelbanan, där vi sänder månadens podd ifrån. 

- Det är särskilt utsatta brottsoffer, våra ungdomar, som råkar ut för det är. Och det är viktigt att vi gör allt vad vi kan för att förhindra och utreda de här brotten, säger regionpolischef Ulf Johansson.

Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

2019-05-20
Länk till avsnitt

Polisens arbete med brott i nära relation och våldtäkter

Hur kan det gå till när polisen tar emot ett våldtäktsärende? Och hur arbetar polisen med brott i nära relation? I det här avsnittet träffar vi en utredare och en gruppchef i ett förhörsrum hos Stockholmspolisen.

Hör Sanna Rehman, utredare i norra Stockholm, berätta om sitt arbete och relationsbrott hon utrett. Medverkar gör även Niklas Kraft, gruppchef för brott i nära relation och Ulf Johansson regionpolischef i Stockholm.

Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

2019-04-02
Länk till avsnitt

Trafiksäkerhetsarbetet

Polisens trafiksäkerhetsarbete handlar om att rädda liv och att ingen allvarligt ska skadas i vägmiljön. Vikten av att få ner medelhastigheten, komma åt rattonyktra och kriminella på vägarna, är något av det som diskuteras i Polispodden Stockholm.

Hör hur polisen arbetar med trafik i podden med Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm och Fredrik Larsson, polis och trafikansvarig på lokalpolisområde Norrmalm. I podden får du även följa med regionpolischefen när han deltar i en körkorts- och nykterhetskontroll under en av polisens trafikveckor.

Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

2019-02-21
Länk till avsnitt

Regionpolischefen summerar polisåret 2018 i region Stockholm

En årskrönika om de händelser som har påverkat samhället och polisarbetet i region Stockholm under 2018, hör du i podden med regionpolischef Ulf Johansson. 

- Jag är oerhört stolt och tacksam för det arbete som våra polisanställda har gjort under året. Vi har haft ett väldigt hårt tryck på oss och jag tycker vi har löst uppgiften på ett mycket bra sätt. För det vill jag rikta ett stort tack, säger regionpolischef Ulf Johansson.

Året sammanfattas bland annat med arbetet mot grov organiserad brottslighet, årsdagen efter terrorattentatet på Drottninggatan, rekrytering till polisen och valåret 2018.

?Har Stockholm blivit otryggare att leva i det senaste året?? och ?Vad är ditt mest pinsamma ögonblick som regionpolischef??. Det är några av frågorna som Ulf Johansson svarar på, efter att medarbetare och allmänheten inför podden skickat in sina frågor om hur polisen arbetat under året.

Regionpolischefen skickar även en hälsning till polisanställda i Stockholm och på Gotland, samt till allmänheten.

Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

2018-12-17
Länk till avsnitt

Att bli polis

Från polishögskolan och in i vardagen som nyutbildad polis. I podden hör du en erfaren polis, regionpolischef Ulf Johansson, och en nyutbildad polis Sara Nilsson, som har arbetat i fyra månader som polis på Gotland. De berättar bland annat om studietiden, de första stora händelserna de fick åka på och varför man ska bli polis.

- Vi behöver mångfald inom polisen. Antagningskraven är en grundnivå, men vi behöver alla olika typer av människor. Ska en polisorganisation lyckas med sitt jobb, då måste vi spegla samhället. Så därför är alla välkomna att söka. Jag tycker verkligen man ska göra det om man tror det skulle vara en rolig uppgift och att man skulle bli en bra medarbetare hos oss, då ska man definitivt söka, säger regionpolischef Ulf Johansson.

- Det är världens roligaste jobb, man får hjälpa människor och ingen dag är den andra lik, säger polisen Sara Nilsson, som sökte till polisutbildningen två gånger och däremellan jobbade som flygvärdinna.

Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

2018-10-26
Länk till avsnitt

Plattan i förändring

I podden diskuterar regionpolischefen i Stockholm Ulf Johansson och polisen Annika Lindahl, om Plattans historia och om den förändring till det bättre som skett under den senaste tiden.

Plattan vid Sergels torg har i mer än femtio år varit en del av Stockholms själ. Lika länge har den varit en naturlig knytpunkt och lockat till sig människor från alla håll. Under perioder har den centrala mötesplatsen varit tyngd av brottslighet. Missbruk, stölder och våldsbrott har präglat platsen och skapat otrygghet. Stockholmspolisen har tillsammans med flera andra aktörer bestämt sig för att återta platsen, skapa trygghet och göra den till allas mötesplats.

Regionpolischef Ulf Johansson menar att det inte går att slå sig till ro, att låta kriminalitet och trygghet få fortsätta.

Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm. 

2018-09-14
Länk till avsnitt

EuroPride och mångfald inom polisen

I podden diskuteras bland annat synen på mångfald inom polisen och polisanställdas deltagande i prideparaden, historiskt och inför EuroPride 2018 i Stockholm 27 juli-5 augusti.

?  För mig är det en stor manifestation för allas lika värde. En otrolig värme som man möts av under den här veckan i de olika evenemangen som är. Det är också ett tillfälle för oss att lyfta de operativa frågorna i perspektivet mångfald ? hur Polismyndigheten kan spegla samhället på ett bättre sätt, säger regionpolischefen i Stockholm Ulf Johansson.  

? Om vi inte respekterar varandra inom Polismyndigheten, då kommer vi inte respektera våra brottsoffer, de personer vi träffar, eller misstänkta. Så vi behöver ha kunskap om de här sakerna. Och sedan är det bra med mångfald för då får vi de sakerna gratis genom att ha mångfald på jobbet, säger Göran Stanton, utredare på demokrati- och hatbrottsgruppen i region Stockholm. Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm. 

2018-06-07
Länk till avsnitt

Brott i nära relation och våldtäkter

Hur arbetar polisen med relationsbrott och våldtäkter? Det diskuterar regionpolischefen i Stockholm Ulf Johansson och polisområdeschefen i Stockholm Syd Carolina Paasikivi i månadens poddavsnitt.

? Är man drabbad är det viktigt att man kommer till polisen och att man anmäler. Vi har många duktiga utredare, vi har gott stöd av kvinnojourer och andra brottsofferenheter. Det finns hjälp att få, säger Ulf Johansson.

? Just eftersom gärningspersonen och offret har en relation finns det så mycket makt att utöva för att avskräcka brottsoffret från att våga vittna och kliva fram. De känner sig ofta väldigt ensamma och utsatta. Vi måste finnas där för dem väldigt snabbt efter de har gjort sitt ställningstagande och också sedan finnas kvar, säger Carolina Paasikivi.

I podden diskuteras även Fittjaärendet och varför våldtäkter kan vara svåra att utreda. Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

2018-05-14
Länk till avsnitt

Antalet poliser i region Stockholm

Resursfrågan är en ständigt aktuell fråga i debatten om polisen. I ett poddavsnitt diskuteras det av Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm och Peter Nylind, sektionschef på Regionledningscentralen.

Poliser, politiker och media talar alla om resurser och det ansträngda läget inom polisen. I poddavsnittet med regionpolischef Ulf Johansson, reder vi ut några av de frågor som ofta hörs i debatten och konstaterar att stockholmarna trots allt kan känna sig trygga.

Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

2018-03-20
Länk till avsnitt

Regionpolischefen summerar polisåret 2017 i Stockholm

En årskrönika om några av de händelser och utmaningar som Stockholmspolisen mötte under året, hör du i podden med regionpolischef Ulf Johansson.

 ? När man summerar ett år som 2017 så känner jag att vi har haft ett väldigt starkt tryck på oss operativt, i alla våra olika verksamhetsslag. Våra anställda har gjort ett fantastiskt arbete för att göra bra saker för medborgarna, säger regionpolischef Ulf Johansson. Året har inneburit stora utmaningar för Stockholmspolisen. Regionpolischefen summerar årets arbete med bland annat terrorattentatet på Drottninggatan, ökade antal skjutningar, hot och våld mot poliser, särskilt prioriterade områden och utredningsresultat. Han skickar även en hälsning till polisanställda i Stockholm och på Gotland. Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

2017-12-19
Länk till avsnitt

Om sexuella trakasserier inom polisen

Sexuella trakasserier måste få ett stopp inom polisen. Det är budskapet i poddavsnittet om Metoo-rörelsen, med regionpolischef Ulf Johansson. I samtalet deltar Elin Hernstedt, chef för prostitutionsgruppen. 

Samtalet i podden handlar om Metoo-rörelsens enorma kraft, hur polisen ska hantera sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, anser att kraven på polisanställda i dessa frågor är större än på andra.

Hör också Elin Hernstedt, chef för prostitutionsgruppen, om Metoo och om de kvinnor som är utsatta för sexhandel. Hon berättar hur alla kan hjälpa till att få stopp på den omfattande prostitutionen i lägenheter, som hyrs ut i andra och tredje hand. Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

2017-12-11
Länk till avsnitt

Bilden av polisyrket

Hur är det att jobba som polis? Det är temat för månadens podd med regionpolischefen i Stockholm, Ulf Johansson. I samtalet deltar polisinspektör Martin Melin. Han är en av många som förmedlar bilden av hur det är att jobba som polis.

Bilden av polisyrket förmedlas dagligen både positivt och kritiskt, bland annat via olika tv-program och sociala medier. Stämmer den bilden med verkligheten? Och vad tycker Ulf Johansson och Martin Melin är det bästa med att vara polis? Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

2017-10-23
Länk till avsnitt

Om hot och våld som drabbar poliser

Polisers utsatta arbetsmiljö är temat för månadens podd med regionpolischef Ulf Johansson. I samtalet deltar Manuel Firpo, huvudskyddsombud på Södermalm. Hur står det egentligen till med arbetsmiljön? Vad gör ledningen åt att debriefing inte tycks fungera i extrema situationer? Är det farligt att vara polis och vad får man egentligen tåla? Det och andra brännande frågor diskuteras och ventileras i samtalet som leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

2017-09-07
Länk till avsnitt

Regionpolischefen svarar på era frågor

Regionpolischefen i Stockholm Ulf Johansson, svarar på frågor som har skickats in från medarbetare och allmänheten, om polisarbetet i regionen.

Varför väljer medarbetare att stanna kvar hos polisen? Hur får vi fler att bli intresserade av att bli poliser? Varför ser lönesättningen ut som den gör? Är det rimligt att polisanställda i region Stockholm ska lägga tid till att lyssna på den här podden? Ulf Johansson regionpolischef i Stockholm, svarar på dessa och många fler frågor som har skickats in från medarbetare och allmänheten. Ulf Johansson intervjuas av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

2017-06-02
Länk till avsnitt

Terrordådet på Drottninggatan ? polisarbetet, kritiken och framtidstankar

Poddavsnittet handlar om polisens arbete under terrordådet på Drottninggatan den 7 april och erfarenheter framåt. Regionpolischef Ulf Johansson och kommenderingschef Erik Widstrand svarar även på den kritik som uppkommit efter händelsen, bland annat om hur polisanställda på plats var utrustade, huruvida de fick avlastningssamtal, avstängningar i Stockholm, medias vinkling och källkritik.

  ? Det viktiga är nu att lyssna på de som har varit med i kommenderingen och samverkande organ ? att vi gemensamt ser över hur vi kan förstärka verksamheten mot terrorbrott, säger regionspolischef i Stockholm Ulf Johansson.

  ? Jag tror nästa steg är att utbilda stockholmarna i hur man ska hantera den här typen av situationer och att till exempel andra myndigheter och affärsägare har en ?tiopunktslista? med hur man gör när det sannolikt är terrorattentat, säger kommenderingschef Erik Widstrand. 

Goda insatser Regionpolischefen hyllar även de goda insatserna från polisanställda, men även övriga aktörer och människor i och runt Stockholm:

  ? I det akuta skedet var det en del människor som gjorde väldigt bra insatser på brottsplatsen. Man hjälpte oss med tips, hjälpte oss med iakttagelser och stöttade polisen i vårt arbete på ett fantastiskt sätt, även med manifestationer och liknande. Man sluter sig samman och visar på att det här inte är okej ? det är otroligt viktiga signaler och går ju tvärt emot syftet med attacken, säger Ulf Johansson. 

 Ulf Johansson och Erik Widstrand intervjuas av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

2017-04-25
Länk till avsnitt

Om hederligt polisarbete och den omdebatterade pinnjakten

Regionpolischefen i Stockholm, Ulf Johansson om att klara upp brott och om synen på att polisen historiskt har ?jagat pinnar? för att visa på resultat.  ? Vi har en ny modell att jobba mot och den går ut på att man jobbar mot en lokal problembild. Den består oftast av öppen narkotikaförsäljning, ordningsstörningar i centrum, bilförare som kör drogpåverkade. Det är en vanlig bild i Stockholm, på många håll. Den vill vi komma åt och där måste vi öka antalet aktiviteter. Det är inte pinnjakt ? utan hederligt polisarbete mot kriminella, säger Ulf Johansson. Ulf Johansson intervjuas av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

2017-03-29
Länk till avsnitt

Situationen i Rinkeby

På plats i Rinkeby kommenterar Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, situationen där. Han tar bland annat upp kritiken mot polisens agerande vid upploppet den 20 februari, vikten av närvarande polis, vad som händer med det försenasde polishuset och hur farligt det egentligen är att befinna sig i Rinkeby. Ulf Johansson intervjuas av Varg Gyllander, chef mediacenter region Stockholm.

2017-03-03
Länk till avsnitt

Om det ekonomiska läget, grova brott och utredningsresultat

Regionpolischefen i Stockholm, Ulf Johansson talar bland annat om polisens ekonomiska läge, grova brott och resultat från utredningsverksamheten. Ulf Johansson i samtal med Varg Gyllander, chef mediacenter region Stockholm.

2017-02-08
Länk till avsnitt

Ulf Johansson om avgångskrav, terror och innebandy

Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm i samtal med presschef Varg Gyllander. Diskussionen rör bland annat antiterrorförmåga, kraven på rikspolispolischefens avgång, intern kritik och en innebandymatch. 

2016-12-20
Länk till avsnitt

Regionpolischef Ulf Johansson om regionens prioriteringar, bedrägerier och våld mot kvinnor

Lyssna på Ulf Johansson som i ett samtal med presschef Varg Gyllander tar upp flera svåra frågor. Samtalet kretsar kring regionens utmaningar och i viss mån hur polisen ska ta sig an de beslutade prioriteringarna som för Stockholms del bland annat innebär att medarbetare ska vara i fokus och hur resurser fördelas. Han resonerar kring hur vi ska komma tillrätta med det ökade antalet bedrägerier och ger sin syn på hur Polisen hantera våld som drabbar kvinnor i nära relation. Han tar också upp ett aktuellt ämne ? hot om skolskjutningar.  
2016-11-02
Länk till avsnitt

Mer personal och prioriteringar i polisens arbete

Framöver kommer polisen behöva samla sig mot prioriterade områden, se till att personal inte slutar och få tillbaka de som redan slutat. Det och andra frågor pratar regionpolischef Ulf Johansson om i månadens podd.

 

Grov brottslighet, komplicerade ärenden, terror och migration. Officiella besök och fotbollsmatcher i huvudstaden och ett reformarbete som pågår för fullt. Framöver kommer arbete med verkställighet av de immigranter som inte ska vara kvar i Sverige. Satsningar i särskilt prioriterade områden kräver också personal. Det behövs resursförstärkning och prioriteringar.

? Trycket på grova brott är större än någonsin. För närvarande utreds cirka 45 mord och 70 mordförsök. Det sker också fler skjutningar och förekommer fler tyngre vapen, berättar Ulf i podden.

 

Ulf pratar om att renodla polisens uppdrag och att kommuner och andra aktörer bör ta över en hel del av polisens mindre prioriterade uppgifter.

 

Han pratar även om att det behövs fler poliser och att man arbetar för fullt med att få tillbaka poliser som redan slutat. Ulf svarar också på hur han ser på att anställa mer civil personal framöver. 

2016-09-06
Länk till avsnitt

Doktorn besöker Stockholm Pride

I avsnittet besöker Doktorn Stockholm Pride och pratar om hatbrott och andra brott mot mänskliga rättigheter. I podden intervjuas polisens samordnare för Pride Lars Lehman som berättar om acceptans för HBTQ-personer inom Polisen och varför Polisen närvarar under festivalen. I avsnittet får ni även lära känna poddens nya röst, Nina Rung, kriminolog på Polisen. Välkommen ombord Nina!  

Musik i detta program    

Title: Orderly     

Artist: Kevin MacLeod      

http://freepd.com/Electronic/Orderly

2016-07-29
Länk till avsnitt

Doktorn summerar våren

I säsongens sista avsnitt summerar Doktorn och Martin vårens avsnitt och svarar på frågor från er lyssnare. Doktorn berättar vilken gäst som berörde honom mest och Martin avslöjar vem han helst av allt skulle vilja intervjua i kommande avsnitt.  Doktorn avslöjade att en eller möjligtvis två nya personer är på väg in i gänget och kommer att medverka i höstens program. Han tackade också av Maria, som tyvärr inte hinner med att göra fler program.  Under hösten startar Doktorn upp med nya avsnitt från bland annat Stockholm Pride och festivalen We are Stockholm.  Glad sommar och ses i höst igen.  Musik i detta program    

Title: Orderly     Artist: Kevin MacLeod      http://freepd.com/Electronic/Orderly

2016-06-20
Länk till avsnitt

Medborgardialog på Gotland för ökad trygghet

Dialoger för ökad trygghet på Gotland På Gotland arbetar bland andra kommunpoliserna Conny Johansson och Håkan Larsson med de så kallade medborgardialogerna. Dialogerna handlar om att lyssna på vad de som bor och verkar i ett område upplever som viktigt för att de ska känna sig trygga och säkra.  ? Vi åker ut tillsammans med andra aktörer i samhället för att utföra dialogerna och få en ordentlig lägesbild över hur trygga invånarna på Gotland känner sig, säger Conny Johansson, yttre befäl.  I podden ger Conny Johansson en bild av hur medborgarna uppfattar tryggheten i Slite och vi pratar med medborgarna på plats. 

Musik i detta program  Title: Orderly  Artist: Kevin MacLeod  Titel: Outro   Artist: boringXtreme   http://freepd.com/ 

Reporter: Maria Moustakakis.

2016-06-07
Länk till avsnitt

De ska stoppa fyllan på sjön

I dagens avsnitt träffar Doktorn och Martin sjöpolisen Oscar för att prata om sommaren och vett och etikett på sjön.  Podden görs av poliserna Micke alias Doktorn, Maria, Martin och Stephan alias Sorken.

Musik i detta program    Title: Orderly    Artist: Kevin MacLeod     http://freepd.com/Electronic/Orderly

2016-05-31
Länk till avsnitt

Dags för Huskurage

I dagens avsnitt träffar Doktorn Nina Rung, utredare på Barnahus Stockholm för att prata om våld i nära relation och våld mot barn. Sedan årsskiftet arbetar hon också med projektet Huskurage som från början är ett initiativ som hon och hennes sambo utvecklade och som numera är en ideell förening. Nu är Huskurage fram till hösten 2017 ett projekt som region Stockholm testar som en metod för att minska antalet brott i nära relation. ? Många gånger har jag utrett ärenden där grannar gjort hela skillnaden och varit skillnaden på liv och död genom att knacka på och ringa polisen. Det finns också många tragiska öden där grannar inte agerat och att människor fått sätta livet till på grund av det, säger Nina Rung. Pilotprojekt Att förebygga dessa brott är komplext och för polisens del handlar det idag framförallt om att förebygga upprepat våld eftersom brottsförebyggande metoder att arbeta efter saknas. Polisregion Stockholm ska därför, tillsammans med tre kommuner i Stockholms län, genomföra pilotprojektet ? Huskurage ? under femton månader. Målet med projektet är att öka antalet rapporterade brott i nära relation, samt att fler utsatta och de som riskerar att bli utsatta för brott i nära relation söker och godtar stöd och hjälp från kommunen. Det ska också möjliggöra för kommunen att kunna ge information, erbjuda stöd och skydd för de personer som har eller riskerar att bli utsatta för brott i nära relation. 

Podden görs av poliserna Micke alias Doktorn, Maria, Martin och Stephan alias Sorken.

Musik i detta program   Title: Orderly   Artist: Kevin MacLeod    http://freepd.com/Electronic/Orderly

2016-05-17
Länk till avsnitt

Polischefen: Stockholmarna kan känna sig trygga

- Polisen står för trygghet i Stockholm, men det är en utmaning att klara alla de krav som ställs, säger regionpolischef Ulf Johansson.  

I podden berättar han även om att han förstår att polisens prioriteringar kan sticka i ögonen ibland, när evenemang som Eurovision Song Contest och idrott kräver stora resurser samtidigt som utredningshögar växer. 

Musik i detta program

Title: Orderly Artist: Kevin MacLeod  http://freepd.com/Electronic/Orderly

2016-05-11
Länk till avsnitt

Antalet bildelsstölder ökar i Stockholm

Stölderna av bildelar ur personbilar har ökat markant. Mellan 8 januari och 12 april i år har nära 1000 stölder av bildelar skett i Stockholms län. Det är betydligt fler än hela förra året.  I det här avsnittet möter Doktorn och Martin polisen Per Åkermark, i Täby lokalpolisområde, som berättar om problemet och vad som gör det svårare för tjuven. Podden görs av poliserna Micke alias Doktorn, Maria, Martin och Stephan alias Sorken. OBS. Vi har tyvärr fortfarande en del problem med vår tekniska utrustning vilket påverkar ljudet. Vi jobbar på att få detta åtgärdat. Musik i detta program   Title: Orderly   Artist: Kevin MacLeod    http://freepd.com/Electronic/Orderly
2016-05-03
Länk till avsnitt

Mats Löfving: "Därför sa jag larv"

När kommer större resurser till de särskilt prioriterade områdena? Och vad menade han egentligen när han sa att "det mest är larv"? I poddserien "Polisen frågar" har turen kommit till Mats Löfving, chef för nationella operativa avdelningen, Noa och ställföreträdande rikspolischef.  Musik i detta program: Title: Outro Artist: boringXtreme http://freepd.com/
2016-04-25
Länk till avsnitt

Polisen förebygger brott vid studentkryssningar

Kommande helg reser tusentals studenter med båt på Östersjön. Polisen arbetar aktivt med att minska risken för att unga ska utsättas för brott. 

Följ med poliserna Per Edquist och Christian Alsberg när de är på plats nere i Värtahamnen och informerar om vilka regler som gäller under en studentkryssning och om vilka situationer de unga kan försätta sig i när det är mycket alkohol med i bilden. 

I programmet förklarar Christian även vad som gäller på en studentfest och vid flakåkning. Polisen vill att studentskivan ska bli en trevlig och kul fest för studenterna. Men också en säker tillställning. Därför ska polisen vara en naturlig del av krogmiljön.

Reporter i inslaget: Maria Moustakakis.

Musik i detta program 

http://incompetech.com/

The Complex - Kevin MacLeod

Decisions - Kevin MacLeod

2016-04-20
Länk till avsnitt

Allt du behöver veta om mopeder

I detta avsnitt pratar Micke alias Doktorn och Martin med polisen Pär om olika vårtecken och vad som gäller kring mopedåkning.  I avsnittet pratar de bland annat om vad som klassas som en moped, hur snabbt du får köra och vilka regler som gäller.   Podden görs av poliserna Micke alias Doktorn, Maria, Martin och Stephan alias Sorken.

OBS. Vi har tyvärr fortfarande en del problem med vår tekniska utrustning vilket påverkar ljudet. Vi jobbar på att få detta åtgärdat

Musik i detta program  Title: Orderly  Artist: Kevin MacLeod   http://freepd.com/Electronic/Orderly

2016-04-19
Länk till avsnitt

Rikspolischefen om närmare medborgarna

Hur ska polisen komma närmare medborgarna och när kommer verksamheten att kännas mer stabil? Rikspolischef Dan Eliasson svarar på medarbetarnas frågor på temat närmare medborgarna. Musik i detta program Title: Outro Artist: boringXtreme http://freepd.com/
2016-04-08
Länk till avsnitt

Poddradio: Hedersvåld

Micke och Stephan har i detta avsnitt bjudit in poliserna Martin Permén och Nina Gual som båda arbetar med att belysa, utveckla och ta hand om hedersfrågorna i den nya Polismyndigheten.  De pratar bland annat om fallet Fadime, könsstympning och hur samhället skulle kunna arbeta annorlunda för att upptäcka och förekomma den här typen av brottslighet.  Podden görs av poliserna Micke alias Doktorn, Maria, Martin och Stephan alias Sorken. OBS. Vi har tyvärr fortfarande en del problem med vår tekniska utrustning vilket påverkar ljudet. Vi jobbar på att få detta åtgärdat.  Musik i detta program  Title: Orderly  Artist: Kevin MacLeod   http://freepd.com/Electronic/Orderly
2016-04-05
Länk till avsnitt

Regionpolischefen om det ökade terrorhotet

Hur klarar polisen att hantera en terrorhändelse och hur ser Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, på vad som krävs för att bryta den negativa spiral av våld och otrygghet som finns i några av våra förorter? Hör honom berätta om aktuella händelser och hur han ser på glappet mellan olika grupper inom polisen. Musik i detta program Title: Orderly Artist: Kevin MacLeod  http://freepd.com/Electronic/Orderly
2016-03-23
Länk till avsnitt

Poddradio: Om handgranatattacken mot polisbussen i Tumba

Den 21 augusti 2015 kastades en handgranat mot en polisbuss och orsakade 105 hål i fordonet. Richard Lidström var en av de fyra poliser som satt i bussen under attacken och i detta poddavsnitt delar han med sig av sin upplevelse av händelsen. Vad var det som hände den där dagen? Richard berättar om händelseförloppet och tillsammans med Micke och Stephan samtalar de om hur det känns att vara utsatt för den här typen av attack samt diskuterar medias rapportering av händelsen.  Avsnittet spelades in innan domen i målet föll den 9 mars. Läs mer om domen här. Podden görs av poliserna Micke alias Doktorn, Maria, Martin och Stephan alias Sorken. Musik i detta program  Title: Orderly  Artist: Kevin MacLeod   http://freepd.com/Electronic/Orderly
2016-03-22
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.