Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Helt sant i Barnradion

Helt sant i Barnradion

Ett roligt vetenskapsprogram med humor och knasiga fakta. Ansvarig utgivare: Hanna Toll

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/heltsantibarnradion

Avsnitt

Det bästa från Helt Sant under året 2016 del 2

Här kommer del 2 av allt det roliga vi hittat på under året och detta är också det allra sista Helt Sant! Vi säger hejdå och hoppas ni fortsätter skoja med varandra om smaskig fakta!

2017-01-15
Länk till avsnitt

Det bästa från Helt Sant under året 2016 del 1

Jajamän, det är dags att sammanfatta året 2016! Vad mycket skoj vi har haft och vad mycket viktig fakta du fått höra. Här får du första delen av det som varit bäst under året.

2017-01-08
Länk till avsnitt

Framtidens flygplan och gamla hajar

Hallå alla smartisar! I veckans Helt Sant får du veta att Grönlandshajen kan bli 400 år gammal och att Zebrafinken lär sig sjunga av sin pappa och så kommer du såklart få skratta en massa också!

2017-01-01
Länk till avsnitt

Rekordlångt avsnitt av Helt Sant!

Hallå alla genier. Här får du en hel timmes avsnitt av Helt Sant och det blir mycket fakta och skoj. Bland annat får du veta mycket om sömn, visste du att ingen vet varför vi måste sova?

2016-12-26
Länk till avsnitt

Maskiner som berättar om du är deprimerad

Veckans Helt Sant är en mobilspecial! Du får bland annat veta att det är bättre att låta någon annan ta en bild på dig än att ta en selfie och så skojar vi om att dyngbaggar kan fotografera.

2016-12-25
Länk till avsnitt

Nagelbitare, sjöpungar och fossiler

Sitter du och biter på naglarna när du läser det här? Ja då är du faktiskt helt normal för en av fem vuxna människor biter på naglarna och man vet inte riktigt varför....eller?

2016-12-18
Länk till avsnitt

Arg av hunger och lugn av choklad

Hej där alla genier! I veckans avsnitt får du veta att choklad gör dig lugnare och att många blir sura när de är hungriga. Så det kanske är bäst att du sätter på veckans avsnitt och äter lite choklad!

2016-12-11
Länk till avsnitt

Världens längsta hisstur och svettlukt

Helt sant är här med ett färskt avsnitt blandat med fakta och skoj. I veckans avsnitt berättar vi till exempel att ett japanskt företag vill bygga en hiss till rymden, det blir en lång hisstur...

2016-12-08
Länk till avsnitt

Sten-sax-påse och fobier

Om du lyssnar på Helt sant den här veckan så kan du bli bättre på sten-sax-påse. För visste du att påse är det som folk väljer minst och sten det som folk väljer mest? Vinstsugen? Lyssna på helt sant!

2016-11-27
Länk till avsnitt

Ljudspecial!

I veckans avsnitt får du veta mer om ljud, exempelvis: I framtiden tror forskare att man kan höra på rösten om en person är sjuk, läkare kan numera skära med ljud och tystnad är bra för din hjärna!

2016-11-20
Länk till avsnitt

Självförstörande batteri och snällhet som smittar

Visste du att det finns ett batteri som förstörs om det nuddar vatten? Och att 60 % av tiden vi pratar handlar om oss själva? Det är faktiskt Helt Sant! Lyssna så får du veta mer helt sann fakta!

2016-11-13
Länk till avsnitt

Osynlig text och smarta katter

I veckans Helt sant får du lära dig göra osynligt bläck och dessutom får du veta att katter kanske är smartare än vad du tror och förresten visste du att vaniljsmak kan komma från bäverns rumpa!

2016-11-06
Länk till avsnitt

Ägg, ägg, ägg

Vill du lära dig hur du skalar ett ägg utan att röra ägget? Eller hur du får ett ägg att flyta? Då ska du lyssna på veckans avsnitt av helt sant för då får du lära dig äggstra mycket om ägg.

2016-10-30
Länk till avsnitt

Höga ljud och tysta rum

Visste du att ett av de högsta ljudet som mätts hördes 1908 i Ryssland och det tystaste rummet finns i USA? Inte? Lyssna på helt sant så får du veta ännu mer fakta om ljud.

2016-10-23
Länk till avsnitt

Tankestyrd bil, strutsar och maneter

Tänk dig att kunna köra en bil utan att behöver röra varken händerna eller fötterna. Det går faktiskt! Lyssna på veckans avsnitt av Helt Sant för att höra skojig fakta som är helt sann.

2016-10-16
Länk till avsnitt

Bajs, iskristaller och giraffens tunga

Om du var en giraff så skulle du kunna tvätta dina egna öron med tungan. Men nu är ju du en människa och då kan du ge ditt bajs till en annan människa så den blir frisk, ja det är faktiskt Helt Sant!

2016-10-09
Länk till avsnitt

Silverfiskar som inte är fiskar och pennor i munnen

Den här gången berättar vi helt sann fakta om hur du blir gladare. Exempelvis att du borde jogga och stoppa en penna i munnen oftare. Så får du veta lite om silverfiskar, lyssna så kommer du förstå!

2016-10-02
Länk till avsnitt

Nordpolen flyttar österut och bakpulver som magmedicin

Helt sann fakta om nordpolen som flyttar österut och att man kan göra lite allt möjligt med bakpulver. Vet du förresten vilken som är den mest använda emojin? Inte? Lyssna då på Helt sant!

2016-09-25
Länk till avsnitt

Leva utan amygdala och skojiga datasmileys

I veckans avsnitt av Helt sant får du veta att det skulle ta cirka 170 år att köra bil till solen, att det faktiskt går att leva utan vissa delar av hjärnan och om vem som uppfann datasmileysen.

2016-09-18
Länk till avsnitt

Spionkatter och gravida sjöhästpappor

Ett helt avsnitt med supersmart fakta om djur! Du får veta om gravida sjöhästpappor, rika djur och att amerikanska CIA försökte göra en katt till spion men att den rymde...

2016-09-11
Länk till avsnitt

Ihopklämda kackerlackor, navelludd och paradoxer

Säsongspremiär! Visste du att man kan samla på navelludd? Eller att kackerlackor är 9 mm höga men kan klämma sig in i ett hål som är 3 mm? Lyssna på säsongspremiären av Helt Sant! så får du veta.

2016-09-04
Länk till avsnitt

Färgspecial!

Det sista Helt Sant innan sommarlovet tittar extra nära på färger. Visste du att blå var en av de sista färgerna som fick sitt namn? Och varför är egentligen fågelbajs vitt? Om du lyssnar får du veta!

2016-06-12
Länk till avsnitt

Plastsmumsande bakterier och slemmiga datormaskar

Den här gången snackar vi om att det finns en bakterie som gillar att äta plast, om varför vissa luriga datorvirus kallas för maskar och om robotar som kan bli de nya bönderna.

2016-06-05
Länk till avsnitt

Succéidéer, konstiga uppfinningar och stressade träd

Den här gången handlar Helt sant om arbetarrobotar som ser ut som stora myror, om den kombinerade disk- och tvättmaskinen och om stressade träd som själva bestämmer när löven ska falla.

2016-05-29
Länk till avsnitt

Sjukt kul datorvirusspecial!

Virus kan göra datorer megakonstiga. Som när ett virus fick ett kärnkraftverks datorer att spela hårdrock jättehögt, eller som när ett virus såg ut som ett kärleksbrev - men var allt annat än snällt.

2016-05-22
Länk till avsnitt

Naglande fakta och återupplivningsförsök

Nu ska vi snacka om kvaggan, en slags zebra som är utdöd - men för 30 år sen påbörjades återupplivningsförsök. Det blir extrema naglar och fakta om hur sjuk man kan bli av att se vackra saker.

2016-05-15
Länk till avsnitt

Vänsterhänta och lata myror

Sanningen är att här kommer ett nytt avsnitt av Helt Sant! Idag berättar vi om en finurlig uppfinnare, vänsterhänta och sanningen om hur mycket arbetsmyror egentligen arbetar...

2016-05-08
Länk till avsnitt

Robotmålvakter och unika pruttar

Hej alla faktatörstande lyssnare! Idag berättar vi bland annat om världens snabbaste målvakt och vad som gör just DIN prutt så unik. Det blir kul och kanske lite äckligt!

2016-05-01
Länk till avsnitt

Hobbitar och ljugande växter

Äntligen! Ännu ett avsnitt av Helt Sant späckat fakta och skoj. Idag handlar det om fiskar som använder redskap, lögnaktiga växter och människoarter från förr. Lyssna nu!

2016-04-24
Länk till avsnitt

Hicka och dåliga lösenord

Det är helt sant att vi idag ska skoja om världens vanligaste lösenord, hur vårt spott bildas, samt ett lite ovanligt världsrekord. Missa inte!

Det är helt sant att vi idag ska skoja om världens vanligaste lösenord, hur vårt spott bildas, samt ett lite ovanligt världsrekord. Missa inte!
2016-04-17
Länk till avsnitt

Smittad av dans

Idag pratar vi om Coriolis-kraften, ett stort förråd med fröer och om en märklig danssmitta som spred sig i Frankrike på 1500-talet. Visst blir man nyfiken?

2016-04-10
Länk till avsnitt

Näsor och nysningar

Idag blir det nysigt och näsigt för hela slanten, då det är dags för den stora nys- och nässpecialen! Så ta och snyt dig nu och lyssna på det här näskittlande avsnittet.

2016-04-03
Länk till avsnitt

Materialspecial

Papper, plast, gummi, glas - idag är det den stora materialspecialen i Helt sant! Du får några fräsiga sketcher om det som saker omkring oss är gjorda av. Håll till godo!

2016-03-27
Länk till avsnitt

Hur styr djur?

Hör upp! Idag blir det festligt, för vi ska prata om hur djur styr när dom är ute och flyger och simmar och seglar. Visst undrar man? Ja!

2016-03-20
Länk till avsnitt

Skörbjugg och nagelsamlare

Idag skojar vi om sjöfarare som äter frukt, om kolsyra och om forskare som samlar på gamla tånaglar (urk!). Lyssna, lyssna!

2016-03-13
Länk till avsnitt

Lösnäsor och fluglarver

I det här avsnittet får ni bland annat höra om Tycho Brahes lösnäsa och att man kan använda fluglarver till att läka sår. Det blir skoj och lite småäckligt!

2016-02-28
Länk till avsnitt

En pensionerad pirat

Idag skojar vi om diamanter, pensionerade pirater och att maten vi äter färdas ca 7 meter genom kroppen. Men lyssna då!

2016-02-21
Länk till avsnitt

Elefantkiss och bärnsten

Idag ska vi prata och tramsa om hur länge en elefant kissar, det första vaccinet och blyerts. Naturmaterial-klacken kommer också in och skriker ut lite lärdomar om bärnsten.

2016-02-14
Länk till avsnitt

Badankor och mumifierade katter

I dagens avsnitt får ni höra om bland annat mumifierade katter och varför forskare försöker samla in badleksaker som driver omkring i Stilla havet. Lite musik blir det också!

2016-02-07
Länk till avsnitt

Hajtänder och eremitkräftor

I dagens avsnitt kommer vi bland annat prata om hajars tänder, om det jättetunga ämnet osmium och om eremitkräftans bästa (?) kompis.

2016-01-31
Länk till avsnitt

Visslande delfiner och internets föregångare

I dagens avsnitt får ni bland annat höra om hur delfiner tilltalar varandra, och om internets föregångare ARPANET, som bestod av endast fyra datorer.

2016-01-24
Länk till avsnitt

Världens djupaste hål

Varför finns det ett jättedjupt borrhål i marken i Ryssland? Och hur luktar en komet? Lyssna på veckans avsnitt så berättar vi!

2016-01-17
Länk till avsnitt

Godis är också godis

Vi inleder året med kunglig glans eller kanske mer med en grinig gottegris och en massa härliga bakterier! Kan det börja bättre? Nej.

Programmet börjar vid havets botten där det sker vulkanutbrott. Sen handlar det om kung Gustav Vasa som hade tandvärk. Vi får också höra om bakterierna i tarmarna.
2016-01-10
Länk till avsnitt

Det bästa del 2

Ja det är ju klart att det inte räcker med ett best of program. Här är fler av våra favoriter. Alla program är ju best of egentligen...men men

2016-01-03
Länk till avsnitt

Det bästa del 1

Vi har valt våra favoriter och de blev så många att det blev två program. Här är det första.

2015-12-27
Länk till avsnitt

Snabba signaler och snack utan munnar

Idag ska vi kolla närmare på både telefoner och hjärnan, och så blir det en del trams också.

2015-12-20
Länk till avsnitt

Slipsar och sladdriga öron

Det finns vääääldigt många sätt att knyta en slips. Och slipsarna inspirerade till en sång. Vi pratar också om hur öronen aldrig slutar växa.

2015-12-06
Länk till avsnitt

Lösa skinn

Vi pratar om att både ormar och människor ömsar skinn. Bara på lite på olika sätt. Och så pratar vi om att se saker i färger, eller smaka eller höra.

2015-11-29
Länk till avsnitt

Lusigt värre

Löss av alla olika tänkbara slag och så lite platta vattendroppar. Men mest det där med löss. Kliar det ännu? :)

2015-11-22
Länk till avsnitt

Vi tar ton för flera ton

Ja vi sjunger igen! Om moln som är tunga. Och så pratar vi om hjärnan och hur mycket energi den drar. Och vi stoppar inte där.... för vi ska också dricka ur en kopp som får oss att.. eh må lite dåligt.

2015-11-15
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.