Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Norrlandspodden

Norrlandspodden

I Norrlandspodden diskuterar journalisten och författaren Po Tidholm och journalisten och ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter ämnen som berör glesbygden och Norrland. Podden är någon att hålla i handen i den politiska depression vi idag befinner oss i. Hur står det till med rättvisan i landet?

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

tegpublishing.se/norrlandspodden/

Avsnitt

Norrlandspodden nr 59 ?Konsekvenser i krisen?

Coronakrisen har drabbat alla delar av samhället med en obönhörlig kraft. Och snabbt gick det. Nu, så här några veckor in i krisen, träffas Po och Sofia för en poddinspelning över länk för att diskutera konsekvenser i krisen. Än står vi bara i början av en stor katastrof på flera plan. I vilka riktningar kommer … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 59 ?Konsekvenser i krisen?
2020-04-05
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 58 ?Tvångsförflyttningarna?

Sofia och Po följer upp förra avsnittets genomgång av Girjas-domen med att fördjupa sig i ännu en historisk dom som nyligen föll i Lycksele Tingsrätt: Vapsten vs Vapsten. Detta är den första rättstvisten av sitt slag i Sverige, och för att förstå denna avancerade kontrovers ? samer emellan ? krävs en rejäl djupdykning i statens … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 58 ?Tvångsförflyttningarna?
2020-03-15
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 57 ?Girjas?

Sofia och Po tar sig an Girjas-domen, en långdragen rättsprocess där Girjas sameby har stämt staten i tre instanser. För några veckor sedan kom domen där Högsta domstolen ger Girjas ensamrätt till jakt och fiske inom sitt område. Domen innehåller såväl en ambitiös historieskrivning och rätt radikal kritik av den svenska staten. Eftersom det är … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 57 ?Girjas?
2020-03-01
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 56 ?Det är såssarna?

Norrlandspodden nr 56 ?Det är såssarna? Sofia Mirjamsdotter och Po Tidholm öppnar upp vårens poddsäsong med ett rejält avsnitt. Klyftan mellan kommuner, regioner och stat! Liberalism! Såssar! Nattågen mellan Göteborg och Norrland är nedläggningshotat efter att norska bolaget Vy vunnit en upphandling med Trafikverket. En vansinnig konsekvens av det tvångsmässiga upphandlandet. Saknar staten helt möjlighet att styra? Ett … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 56 ?Det är såssarna?
2020-02-16
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 55 Ångermanland

Sofia har nytt jobb som politisk redaktör på tidningen Ångermanland. Detta är perfekt eftersom både Sofia och Po tycker att Ångermanland är Sveriges mest intressanta landskap. Ett av landets vackraste, med Höga kusten och Ådalen, och samtidigt hamnar det ofta längst ner i sociala och ekonomiska mätningar mellan landskapen. En region med stor politisk och … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 55 Ångermanland
2019-10-27
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 54 ?Gretahatare och thailandssvenskar?

Norrlandspodden är äntligen tillbaka. Sofias bil är trasig, men det går ju tåg, så nu blev det av att ses till slut. Sofia och Po diskuterar en bisarr del av samtiden: hatet mot Greta Thunberg. Och hur det kan komma sig att den som börjar uttrycka klimatskeptiska tankar också dras in i ett värdesystem med … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 54 ”Gretahatare och thailandssvenskar”
2019-10-13
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 53 ?Batterifabrik och sommartrafik?

Norrlandspodden nr 53 ?Batterifabrik och sommartrafik? Sista avsnittet innan semestern. Batterifabriken Northvolt har fått klartecken att bygga en fabrik i Skellefteå. En mycket stor etablering i Norrland som beräknas ge jobb till ungefär 2500 personer. Sofia och Po diskuterar vad detta har för spridningseffekter för kommunen och regionen. De konstaterar att om Norrbottniabanan hade funnits … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 53 ?Batterifabrik och sommartrafik?
2019-06-30
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 52 ?Midnatt i Missenträsk?

Försommaren är här! Po har åkt till Missenträsk, och beskriver en mycket tom och vacker bilresa längs Silvervägen. Han stannade vid ett konditori mellan Junsele och Åsele, som har intakt 50-talsinredning och fantastiskt bröd.  Sofia och Po pratar om demografins utmaningar. År 2026 kommer 10% i glesbygden vara över 80 år. Vi behöver anställa 80 … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 52 ?Midnatt i Missenträsk?
2019-06-16
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 51 ?Pitetåget?

Norrlandspodden tuffar vidare efter ett lyckat femårsjubileum i Umeå förra helgen. Här kommer ett fullspäckat avsnitt som avhandlar nyhetsveckan som gått. Och vad passar bättre än att gotta sig lite i Liberalernas senaste fadäs? De lanserade i veckan en kampanj med texten att det ska vara lika lätt att boka tåg till Paris som till Piteå. … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 51 ”Pitetåget”
2019-03-24
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 50 ? ?Västerbottniskt jubel!?

Fem år har gått sedan Sofia sökte upp Po och föreslog att de skulle starta en podd om Norrland ihop. Resten är, som man brukar säga, historia. När de ses på Bokveckan i Umeå för att spela in avsnitt 50 är det knökat på Gotthards innergård. Två hängivna fans dyker upp med ett hemsnickrat Norrlandspodden-bingo … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 50 ? ”Västerbottniskt jubel!”
2019-03-17
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 49 ?Hela Sverige ska växa?

Ett djuplodande avsnitt för den som vill få pejl på var den nya regeringens landsbygdspolitik innebär, och hur den (eventuellt) kommer möta landsbygdernas problem. Den nya regeringen har samlat sin överenskommelse i det så kallade Januariavtalet. I 73 punkter formuleras sakpolitiken för den kommande mandatperioden. Under segmentet i avtalet som heter ”Hela landet ska växa” … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 49 ”Hela Sverige ska växa”
2019-03-03
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 48 ?La danse des gilets jaunes?

Norrlandspodden öppnar verksamheten för i år, och ägnar avsnittet åt att ta lite dagspuls på de demokratiska processerna. Äntligen är en regering tillsatt. Sofia och Po går igenom ministrarna, och särskilt de nytillträdda. Tillsättningen av kulturminister Amanda Lind gav upphov till en del reaktioner, men vad handlade dessa om? Ett annat land som också har … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 48 ”La danse des gilets jaunes”
2019-02-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 47 ?Jaktbrott och oheliga allianser?

Sofia och Po kikar lite mer på hur den politiska kartan nu ritas om på lokalpolitisk nivå efter valet, med lite extra fokus på hur det ser ut i Ånge, Sorsele och Jokkmokk. Människors förhållande till den maktfullkomliga socialdemokratin tar sig olika uttryck på riksplan och på lokalt plan. De talar även om Karl Hedin, … Fortsätt läsa Avsnitt 47 ”Jaktbrott och oheliga allianser”
2018-11-18
Länk till avsnitt

Norrlandspodden 46 ?Feminism och aluminium?

Sofia och Po gör en exposé från norr till söder med fördjupningar och analyser av den senaste månadens händelser. Kiruna har fått nytt centerpartistiskt styre med den populistiske entreprenören Gunnar Selberg. Från Umeå Universitet har det kommit en omdebatterad studie om rasism och samer, i Sundsvall står aluminiumfabriken inför stora utmaningar. Och från Stockholm har … Fortsätt läsa Norrlandspodden 46 ”Feminism och aluminium”
2018-11-04
Länk till avsnitt

Norrlandspodden 45 ?Valspecial?

Den parlamentariska situationen är i kris! Vem ska ta ”ansvar för landet”? Sofia och Po tar i alla fall sitt poddansvar och ser till att göra ett redigt långt avsnitt där de går till botten med valresultatet. Hur ser det ut på kommunalnivå i glesbygd? Vad är de stora skillnaderna mellan de lokala, regionala och … Fortsätt läsa Norrlandspodden 45 ”Valspecial”
2018-09-23
Länk till avsnitt

Norrlandspodden 44 ?Civilminister Ardalan Shekarabi?

Valåret går in i sin upptakt. Sofia och Po har idag angenämt besök av civilministern Ardalan Shekarabi (s) för att prata om vilka möjligheter som finns för att skapa en bättre jämlikhet mellan stad och land. Shekarabi menar att det råder en bristande likvärdighet mellan olika regioner vilket skapar en allvarlig legitimitetskris i demokratin. Hur … Fortsätt läsa Norrlandspodden 44 ?Civilminister Ardalan Shekarabi?
2018-05-27
Länk till avsnitt

Norrlandspodden 43 ?Mygg med mera?

Sofia och Po tar sig an den märkliga historien med den nedbrunna kåtan/stugan i Stenträsket. Det var nog riktigt att uppröras av händelsen, men kanske inte av de skäl medierna rapporterade om. Po har varit ute på Lokalsamtal och har en del att säga om lokala frågor och stämningen inför valet. Dessutom: Är det rimligt … Fortsätt läsa Norrlandspodden 43 ”Mygg med mera”
2018-05-20
Länk till avsnitt

Norrlandspodden 42 ?Mats Jonsson och Nya Norrland?

Norrlandspodden får besök av serietecknaren Mats Jonsson, som gjort stor succé med praktverket ”Nya Norrland”. Mats växte upp i Bollstabruk utanför Kramfors, och bor på Telefonplan i Stockholm, och i denna självbiografi går han till botten med klyftorna mellan stad och land. Hur har hans hembygder förändrats sedan han flyttade därifrån på tidigt nittiotal? Han har … Fortsätt läsa Norrlandspodden 42 ”Mats Jonsson och Nya Norrland”
2018-05-13
Länk till avsnitt

Norrlandspodden 41 ?Elin Grelsson Almestad och ÖFK?

Ingen mindre än författaren, skribenten och kulturmångsysslaren Elin Grelsson Almestad gästar podden för att prata om det fenomenala fotbollslaget Östersunds FK och hennes relation till klubben. Elin som växt upp på Rödön var länge fullkomligt ointresserad av sport, men började plötsligt för några år sedan att engagera sig som hängiven supporter till ÖFK. Ett intresse … Fortsätt läsa Norrlandspodden 41 ?Elin Grelsson Almestad och ÖFK?
2018-04-08
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 40 ?Glaciären i Sundsvall?

Sofia och Po är tillbaka! Snörekord! Oförätter! Landsbygdsproposition! Lokaltidningarnas död! Kulturtips! Man kan inte bedriva norrlandspodd utan att kommentera den rika snömängden. Kommer den nånsin töa bort? Går vi mot en ny istid? Regeringen har nu presenterat Landsbygdspropositionen utifrån de 75 förslag som fanns i den landsbydgsutredning som varit på remissrunda. Den nya tv-serien ”Storuman … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 40 ?Glaciären i Sundsvall?
2018-03-25
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 39 ?Jesos!?

Norrlandspodden fortsätter bildningsresan inom de frikyrkliga rörelserna i norr. Nu blir det snäppet mer personligt. I dagens avsnitt berättar Sofia mer om sin bakgrund och uppväxten inom pingstkyrkan. Hur präglades barndomen av pingstkyrkans syn på musik, läsning, syndernas förlåtelse och helvete? Varför lämnade hon församlingen som 15-åring? Hur sitter tron kvar idag? Tack alla som … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 39 ?Jesos!?
2017-12-03
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 38 ?Laestadius-special!?

Norrlandspodden 38 ?Laestadius-special!? Ett stycke folkbildande avsnitt där Sofia och Po går till botten med laestadianismen. Lars Levi Laestadius ? även utnämnd som?Årtusendets norrbottning?! ? startade denna inomkyrkliga rörelse i Norrbotten på 1800-talet, och den har haft stor prägel på regionen sedan dess. I avsnittet får många frågor svar: hur grundades rörelsen? Varför denna stränga livsföring? Är gardiner, … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 38 ?Laestadius-special!?
2017-11-19
Länk till avsnitt

Norrlandspodden 37 ?Det våras för serverhallarna?

Hur är statusen hos den svenska populismen? Sofia ber Po utveckla några  resonemang ur ?Läget i landet?. Ett politiskt vakuum på landsbygden skapar en grogrund som skulle kunna fångas upp av populister, men varför har detta inte skett? Batterier och serverhallar är framtiden. I Skellefteå jublar man över att de ska få en ny batterifabrik med … Fortsätt läsa Norrlandspodden 37 ?Det våras för serverhallarna?
2017-10-29
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 36 ?Haparanda here we come?

Sofia och Po är tillbaka med höstens första avsnitt! De börjar med att gå igenom den senaste tidens mediala klavertramp kring Norrlandsbilder och samer och konstaterar att det finns ett större motstånd än för bara några år sedan. Folks kritiska blick är skarpare och reflexerna snabbare.  SVT-programmet Uppdrag Granskning har tagit upp projektet Barents center … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 36 ”Haparanda here we come”
2017-10-21
Länk till avsnitt

Specialklipp: Provlyssna på Po Tidholms nya bok ?Läget i landet?

Idag släpps Po Tidholms nya bok ”Läget i landet”. Den finns som en fysisk bok, e-bok och även som ljudbok inläst av Po själv. Som en liten present till alla Norrlandspodden-lyssnare kommer här ett exklusivt urval på ungefär 25 minuter av boken. Po berättar också om bokens bakgrund. Mycket nöje! (För er som stöttar Norrlandspodden via Patreon kan … Fortsätt läsa Specialklipp: Provlyssna på Po Tidholms nya bok ”Läget i landet”
2017-09-28
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 35 ?Midnattssol eller midnattsljus?

I vårsäsongens sista avsnitt summerar Sofia och Po det politiska läget genom att analysera utvecklingen i USA, England och Frankrike. Vad finns det att lära från valen i dessa länder? Varför måste alltid de svenska partiledare vara av en fyrkantig auktoritär typ och sakna personlighet? Vem är Sveriges Macron eller Corbyn? De reder ut lite … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 35 ?Midnattssol eller midnattsljus?
2017-06-17
Länk till avsnitt

Specialklipp: Hör Po Tidholms hyllning av ?Rebecka Martinsson?

I senaste avsnittet av Norrlandspodden hyllade Po Tidholm TV4-serien ”Rebecka Martinsson”, och kallade bland annat serien för ”den bästa norrlandsskildringen på länge”. Hör hans hyllning här!    
2017-06-07
Länk till avsnitt

Avsnitt nr 34 ?Allt som är igenvuxet?

Glädjesprudlande avsnitt ? nåja ? men åtminstone det mest positiva som Sofia och Po har gjort av denna podd. Nästan inget depp, och massvis med pepp. Lyssnare har önskat mer nostalgi, och Sofia och Po söker sig tillbaka till barndomsminnen med vibrerade småorter och gågator fyllda av liv och rörelse. Po berättar om allt det positiva som finns i hans hemkommun … Fortsätt läsa Avsnitt nr 34 ”Allt som är igenvuxet”
2017-06-04
Länk till avsnitt

Norrlandspodden nr 33 ?Dagen då allt blev bra!?

Hur mycket ansvar ska man ge mediebolagen för utvecklingen med filterbubblor och att den digitala journalistiken är allt mer storstadscentrerad? Det finns ett dilemma med att lokaltidningar har en betalmodellerna där en stor del av deras redaktionella material ligger bakom betalvägg, samtidigt som alternativ media sprider falska politiserade nyheter. Allt fler talar om faran med … Fortsätt läsa Norrlandspodden nr 33 ?Dagen då allt blev bra!?
2017-05-14
Länk till avsnitt

Avsnitt nr 32 ?Säg nej till budet, Pajala!?

Norrlandspodden Live! Applåder! För första gången poddar Sofia och Po inför publik. Under Get online week så samlades några bibliotek i Västernorrland kring Norrlandspodden för att belysa digitala klyftor ur ett glesbygdsperspektiv. Inför alla nya och gamla lyssnare görs en återblick: varför startades podden? Vad innebär begreppet Norrland? BB-ockupationen fortsätter, och av någon anledning är … Fortsätt läsa Avsnitt nr 32 ?Säg nej till budet, Pajala!?
2017-04-02
Länk till avsnitt

Nr 31 ?Sunda finanser!?

Svensk livsmedelsproduktion är svag och hårt konkurrensutsatt från utländsk handel. Det visar en ny livsmedelsstrategi, som också landar i att svensk självförsörjande inom livsmedel måste öka. Mjölkpriserna styrs av priset på mjölkpulver som i sin tur hängs upp på några faktorer långt bort från svenska mjölkbönder. Det är inte lätt för våra politiker att rå … Fortsätt läsa Nr 31 ”Sunda finanser!”
2017-02-12
Länk till avsnitt

Nr 30 ?Slutbetänkandet: directors cut?

Ett riktigt hard core-avsnitt för alla glesbygdspolitiskt intresserade poddlyssnare som älskar statliga utredningar men har svårt att själv komma till skott och läsa dem. En tegelsten på 1:20h där landets främsta glesbygdsdebattörer – Sofia och Po – betar sig igenom de viktigaste 20 förslagen i Landsbygdskommitténs slutbetänkande som kom i början av januari. Arbetsgivaravgifter, studieskulder, … Fortsätt läsa Nr 30 ”Slutbetänkandet: directors cut”
2017-01-29
Länk till avsnitt

Nr 29 ?Nu är Frodo här!?

Sofia och Po har inte setts på ett tag och har en himla massa att prata om. Som vanligt är tillståndet i omvärlden åt helvete, men på något vis gör det att de norrländska problemen känns lite futtiga i jämförelse. Som vanligt finns det några rapporter som visar kolsvarta befolkningssiffror i framtiden, några TV-program glider … Fortsätt läsa Nr 29 ”Nu är Frodo här!”
2017-01-22
Länk till avsnitt

Nr 28 ?Huttrande människor i offerkofta?

Årets sista avsnitt av Norrlandspodden. Sofia och Po pratar om begreppet ?offerkoftor?, som används för att misskreditera eller förminska människor som av olika skäl påtalar att de är utsatta för någon form av orättvisa. Många norrländska städer vill ha skyskrapor, och nu senast planeras det i Sundsvall. Vad kan man utläsa av detta? Samtalet leder … Fortsätt läsa Nr 28 ?Huttrande människor i offerkofta?
2016-12-19
Länk till avsnitt

Nr 27 ?Flygskatt ? räddning eller hinder??

I dagens avsnitt pratar Sofia och Po om förslaget om flygskatt. Det rör sig ännu inte om några stora summor, och samtidigt som motståndet är stort finns det många som ifrågasätter varför flygnäringen ska undslippa klimatansvar. Hur hänger diskussionen om skatt ihop med turistnäring och landsbygdens dynamik? Frågan sätter ljuset på en komplexitet i de … Fortsätt läsa Nr 27 ?Flygskatt – räddning eller hinder??
2016-12-11
Länk till avsnitt

Nr 26 ?Heja Mediautredningen?

Po och Sofia fördjupar sig i Mediautredningen, som offentliggjordes för några veckor sedan. Ett dråpslåg för de stora bolagen i pressbranschen, eller räddning för journalistiken? Vilka konsekvenser har den för Norrland, filterbubblor och demokratin på små orter? Spoileralert: de kommer fram till att förslagen är mycket bra. Snön har öst ner i Stockholm, något som ofta … Fortsätt läsa Nr 26 ?Heja Mediautredningen?
2016-11-26
Länk till avsnitt

# 25 ?Terapeutiskt bråk?

Till en början tassar Po och Sofia runt den heta gröten, men sen öppnar de samtalet för denna veckas verkliga katastrof – Trump är blivande president i USA. Allt mer frustrerade och uppgivna försöker de se vad detta leder in oss i för tid. Två år kvar till valet och SD ökar, och många kopplar … Fortsätt läsa # 25 ?Terapeutiskt bråk?
2016-11-19
Länk till avsnitt

#24 ?Medborgarlön på farsdag?

Glad farsdag, för er som firar eller blir firade. Den digitala revolutionen kommer förändra vår arbetsmarknad totalt, och förmodligen också skapa en ny arbetslöshet. Hur kommer detta drabba landsbygden? Alla de politiska partierna pratar fortfarande om bredbandet som räddningen för glesbygden, i sina skrala landsbygdsprogram. Internetrevolutionen blev inte riktigt räddningen för landsbygden, som alla hade … Fortsätt läsa #24 ?Medborgarlön på farsdag?
2016-11-13
Länk till avsnitt

# 23 ?Bredband åt alla!?

Den mycket spänstiga Norrlandspodden tar spjärn mot politiska konfliktlinjer. Po och Sofia fördjupar sig i partipolitiska lösningar, men finner mest uteblivna lösningar. Vad skriver de respektive parti om sin landsbygdspolitik i sina program? Och hur skulle de kunna ta tag i landsbygdsfrågan? I senare tids politiska samtal så har den klassiska höger-vänster-skalan fått ett syskon i … Fortsätt läsa # 23 ”Bredband åt alla!”
2016-11-07
Länk till avsnitt

# 22 ? Det lilla Stornorrland

Det rör på sig i Norrland. Po och Sofia pratar om två stora frågor som varit på tapeten under hösten. Det ena är den  diskussion bland missnöjda norrlänningar om ett självständigt Norrland, hur ska man förstå dem? Och den andra är det förslag om nya storregionsindelningar som presenterats i år, där de fyra nordliga länen … Fortsätt läsa # 22 ? Det lilla Stornorrland
2016-10-30
Länk till avsnitt

# 21 Bakom kulisserna

Den mycket efterlängtade Norrlandspodden är tillbaka! Sofia och Po går bakom kulisserna av Pos tv-serie ?Resten av Sverige? och lyfter några stenar som kom i rullning av den välsedda programserien. Visar programmet en för mörk bild av glesbygden? Varför verkade Po så obekväm hos tomten? Och alla dessa frågor som inte fick plats, vad ska … Fortsätt läsa # 21 Bakom kulisserna
2016-10-23
Länk till avsnitt

# 20 ?Kommer hem till jul?

Julen nalkas i säsongens sista avsnitt. Po och Sofia pratar om hemvändarfesterna i småstäderna, och om de hierarkier mellan stad och glesbygd som manifesteras i spritångorna under mellandagarna. Om du flyttat eller ej avgör vem du är i gemenskapen. Skulle Po ha sett ner på Sofia om de träffats när han flyttat till Södermalm på … Fortsätt läsa # 20 ”Kommer hem till jul”
2015-12-21
Länk till avsnitt

# 19 ?Nattväktarstaten nästa!?

Kriserna maler i Sveriges land, och Sofia och Po försöker blicka framåt. SD ökar kraftigt i opionionsmätningarna, men Norrland håller ännu emot. Hur kommer det sig? Och vad händer med alla de nyanlända flyktingarna som befolkat småorter i norr den senaste tiden? Kommer de stanna kvar? Sofia har gjort sig så impopulär bland Sverigedemokrater att … Fortsätt läsa # 19 ”Nattväktarstaten nästa!”
2015-12-08
Länk till avsnitt

#18 ?Fråga aldrig en miljöpartist om havet?

Miljöpartiet är partiet på allas läppar. Sofia och Po tar såklart ett Norrlandsgrepp på läget, och undrar varför Miljöpartiets natursyn ter sig så skrämmande för norrlänningen och varför en till synes oskyldig fråga om människans förhållande till havet kan vara värre än den mest ingående fråga om sex. Sen var det ju terrorhotet också, och … Fortsätt läsa #18 ”Fråga aldrig en miljöpartist om havet”
2015-11-30
Länk till avsnitt

#17 ?En brunsvart gröt?

Vi går mot mörkare tider. I säsongens andra avsnitt sjunker Po och Sofia allt djupare ner i höstens politiska depression. Samtalet börjar i den usla ekonomin i Västernorrlands landsting, som bland annat gör att sjukhuset i Sollefteå är nedläggningshotat. En massiv demonstration som samlade 15 000 människor som ville rädda sjukhuset fick inte riktigt den … Fortsätt läsa #17 ”En brunsvart gröt”
2015-11-16
Länk till avsnitt

Norrlandspodden # 16 ? ?Välj glädje!?

Det är en stark norrländsk filmhöst. Po och Sofia går på bio för att se "Så och på jorden" och "Flocken" och blir kanske inte riktigt nöjda.
2015-10-30
Länk till avsnitt

Norrlandspodden #15 från Ångermanland

I den sista Norrlandspodden för säsongen beger vi, Po Tidholm och Sofia Mirjamsdotter, oss till Härnösand och länsmuseet på Murberget, och invigningen av utställningen Inland, en utställning där Po medverkat i produktionen. Sofia pratar barndomsminnen från Ångermanland, minnen fulla av myggsurr, älvbrus och hjortronplockning. Po har koll på tidningen Fokus kommunranking, och de resonerar kring att få Norrlandsorter lyckas ta sig upp i toppen. I samtalet om detsamma blir Sofia lite traumatiserad och tappar delvis talförmågan i slutet av avsnittet. Men dessförinnan gästas de av Kerstin Kårén, bonde från Resele. Med henne pratar de om Reseles framgångskoncept som gör att många unga bor kvar och även flyttar till byn. Men de tar också reda på varför hon är så provocerad av Po och vågorna går stundvis höga i diskussionen. Du kan lyssna på avsnittet direkt här i bloggen eller också ladda hem det från iTunes.
2015-06-17
Länk till avsnitt

Norrlandspodden #14 från Jokkmokk

I det här avsnittet av podden besöker vi Jokkmokk. Jokkmokk ligger strax ovanför polcirkeln, och är sedan flera hundra år en viktig marknadsplats för samer. Gäst i programmet är Maxida Märak, musiker, manusförfattare och skådespelare bland annat. Hon gör hiphop med inslag av jojk, men har även gjort en bluegrass-skiva. Just nu är hon aktuell som en av årets sommarpratare i P1 och med låten ?Mitt största fan?. Vi samtalar med henne om musiken, om att ha en fot i Lappland och en i Stockholm. Om samisk identitet och om hennes förhållande till kulturministern Alice Bah Kuhnke. Och om gruvstriden som utspelades sommaren 2013. Vi pratar också om hur luften gick ur politikerna i Jokkmokk när en rapport landade som visade att en gruva skulle ha varit en ren förlustaffär för kommunen, och så nämner vi det faktum att det är nästan omöjligt att ta en biltur i vissa delar av Sverige utan att få syn på en eller en hel flock renar, och att då som utböling känna lusten att stanna bilen för att fotografera. Ladda hem podden från iTunes, eller lyssna direkt här:
2015-06-10
Länk till avsnitt

Norrlandspodden #13 från Kiruna

I detta andra avsnitt för säsongen, har vi, Po och Sofia rest till Kiruna och Jukkasjärvi. I Jukkasjärvi har vi talat med Arne Bergh, konstnärlig ledare för Ishotellet, om hans besatthet av is, om det konstnärliga arbetet med att bygga upp hotellet varje höst och om att flytta upp till Lappland. Dessutom får du veta … Fortsätt läsa Norrlandspodden #13 från Kiruna
2015-06-03
Länk till avsnitt

Äntligen en ny säsong

Efter mycket om och men kan vi äntligen presentera en tredje säsong av Norrlandspodden! I detta första avsnitt pratar vi om vad som hänt sedan sist, om hur Norrland och landsbygden tagit plats i debatten om identitetspolitik och så svarar vi på frågan om huruvida det är rimligt att Jack Hildén åker till Missenträsk och beskriver … Fortsätt läsa Äntligen en ny säsong
2015-05-27
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.