Sveriges 100 mest populära podcasts

Morgonpasset i P3 ? Gästen

Morgonpasset i P3 ? Gästen

Vetenskap, udda djur, historia och spännande händelser. Morgonpasset i P3 tar sig an kända och okända gäster och pratar om spännande, galna och oväntade ämnen. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/morgonpassetip3gasten

Avsnitt

Frank Dorsin om den stora succén: "Det finns ingen plan B"

Han spelar rollen som Eddie i serien "Bonusfamiljen" som nu blir film. Frank Dorsin, 17 år och känd, talar om den stora succén i lilla landet lagom och utomlands. Uppväxt i en skådespelarfamilj, hur är filmkvällarna hos familjen Dorsin? Och är det en stor konkurrens inom familjen? Frank Dorsin berättar även om hur det är att spridas på TikTok som Eddie.

Programledare: David Druid och Kodjo Akolor.
2022-11-28
Länk till avsnitt

Hedvig Lindahl: "Ibland har jag känt att vi borde strejka ett VM"

Hedvig Lindahl är en av världens bästa målvakter och den spelare genom tiderna som spelat flest landskamper. Efter sin allsvenska karriär spelade Hedvig i Chelsea, Wolfsburg och Atletico Madrid. 2018 blev hon utsedd till världens bästa kvinnliga målvakt. Nu spelar Hedvig i Djurgården och vi pratar med henne om VM i Qatar, damfotbollen som sportens moraliska kompass och hatstormen efter EM.

Programledare: Kodjo Akolor, Margret Atladottir och Torbjörn Averås Skorup
2022-11-25
Länk till avsnitt

Efter räntebeskedet ? så klarar du din ekonomi

Riksbanken höjer styrräntan med 0,75% hur ska man klara sig i vinter? Sparekonomen Frida Bratt förklarar riksbankens besked, hur det påverkar oss och hur vi ska klara oss. Frida delar med sig av sina bästa tips angående lån, räntor och sparande. Går det att binda sin ränta idag? Hur förhandlar man med banken? Är det värt att köpa produkter under Black Friday?

2022-11-24
Länk till avsnitt

Han gör fine dining ? av mjölmaskar

Förra veckan nåddes vi av nyheten att ni numera är 8 miljarder människor på denna planet, men vad ska alla äta? Innebär detta att vi MÅSTE börja äta insekter? Vi pratar med insektskocken Ola Albrektsson som hävdar att insekter är framtidens mat och till och med FINE DINING. Ola bjuder oss på quesadillas med syrsor och tacopaj med mjölmaskar!

Programledare: David Druid och Kodjo Akolor
2022-11-23
Länk till avsnitt

Han lever med de fornnordiska gudarna

Per Lundberg är Riksgode, en slags hednisk präst som lever tillsammans med de fornnordiska gudarna. Vi pratar med Per om asatro, hur den skiljer sig från de stora världsreligionerna och om hur man börjar leva med som hedning. Dessutom går vi in på den allmänna uppfattningen om Asatro som ofta kopplas ihop med nazism. Per Lundberg är Riksgode för Samfundet Forn Sed Sverige.

Programledare: David Druid och Kodjo Akolor
2022-11-22
Länk till avsnitt

Romina Pourmokhtari om regeringens kritiserade klimatpolitik

Romina Pourmokhtari är Sveriges genom tidernas yngsta minister och nyss hemkommen från klimatmötet COP27. Vi pratar med klimat- och miljöministern om kritiken att Sverige sänkt sina ambitioner klimatmässigt, ökningen av de fossila subventionerna och den internationella fonden till fattiga länder. Regeringens budget har fått kritik från Naturvårdsverket, vi frågar Romina om klimatsatsningen stannat av? Dessutom: Johan Pehrsons "brun sörja"-uttalande om Sverigedemokraterna.

Programledare: Linnea Wikblad och Kodjo Akolor
2022-11-21
Länk till avsnitt

Jason Diakité: "Marcus Samuelsson har ett attention span som är väldigt kort"

Jason "Timbuktu" Diakité är ständigt aktuell och nästa vecka är det Sverigepremiär för den amerikanska föreställningen som baseras på Jasons bok "A drop of midnight". Vi pratar med Jason om livet som småbarnspappa, hans medverkan i På Spåret tillsammans med Marcus Samuelsson och ljuddramat "Härifrån".

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Margret Atladottir
2022-11-18
Länk till avsnitt

Robotnedslaget i Polen: Det kan bli Natos nästa steg

Igår hölls blixtinkallat Nato-möte efter att en robot slagit ner i Polen och dödat två personer. Malena Britz är säkerhetspolitisk expert och forskningschef på Försvarshögskolan och berättar om vad mötet innebär och varför artikel 4 inte åberopades. Igår meddelade Natochefen Jens Stoltenberg att inget tyder på att roboten kom från Ryssland och att allt tyder på att nedslaget i Polen var ett misstag, hur kan det gå så fel? Malena berättar om säkerhetspolitiska läget framöver.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Margret Atladottir
2022-11-17
Länk till avsnitt

Carl Bildt om Natoförhandlingarna med Erdo?an

Dansar utrikesminister Tobias Billström efter Erdoans pipa? Vi pratar med fd. stats- och utrikesminister Carl Bildt om Sveriges Natoansökan, kriget i Ukraina och om han ångrar sitt agerande under Rysslands invasion av Georgien 2008 och Krim 2014. Dessutom berättar Carl Bildt om sina möten med Erdoan och om diplomatin, behind the scenes. Vi pratar om Bildts roll i Lundin Oil, hur han ser på sin regerings godkännande av Nordstream 1 idag och att ducka utrikesministerposten.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
2022-11-16
Länk till avsnitt

De leder Musikhjälpen 2022

Oscar Zia, Tina Mehrafzoon och Klas Eriksson är programledare för Musikhjälpen 2022! Den 12-18 december låser vi in dem i buren i Göteborg!

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
2022-11-16
Länk till avsnitt

Han gjorde dokumentär om bedrägeri ? blev själv bedragen

Den prisbelönte journalisten Love Lyssarides har gjort flera dokumentärer om bedragare, sen blev han lurad själv. Barnvagsscammen blev startskottet för grävet i en historia som visade sig vara mycket större än han trott. Vi pratar med Love Lyssarides om dokumentären Ekerösvindlaren, som gett honom Prix Europa för bästa radiodokumentär, dessutom berättar han den rafflande historian om när han wallraffade scientologerna och blev röjd.

Programledare: David Druid och Linnea Wikblad
2022-11-15
Länk till avsnitt

Därför ska du bry dig om Elon Musks Twitterköp

Världens rikaste man har köpt ett av de allra största globala medieföretagen - mer eller mindre helt själv. Ekots techreporter Sven Carlsson förklarar varför man ska bry sig om Elon Musks köp av Twitter. Vissa kallar köpet ett hot mot demokratin och yttrandefriheten med andra ställer sig frågande till Twitters betydelse och dess påstådda demokratiska påverkan. Vi pratar om den blåa verifikationsbocken som nu går att köpa och om parodikontona som skapats i svallvågorna av funktionen.

Programledare: David Druid och Linnea Wikblad
2022-11-14
Länk till avsnitt

Så räddar du din vinterhud

Hudterapeuterna Annakarin och Elin delar med sig av sina bästa hudvårdshemligheter! Vad gör vintern med huden egentligen? Vi pratar med hudexperterna om hur man bäst skyddar huden mot det kalla vädret, vilka ämnen och ingredienser som funkar PÅ RIKTIGT och låter Kodjo genomgå en ansiktsbehandling! Funkar microneedling? Är serum nödvändigt? Är retinol the real deal? Och är dyrt alltid bäst? AnnaKarin Wahlberg och Elin Fagerberg har skrivit boken "Hudnära: Hudterapeuternas hemligheter"

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Margret Atladottir
2022-11-11
Länk till avsnitt

Fares Fares & Tarik Saleh: "Se inte filmen om du är dum"

"Boy from heaven" är Sveriges Oscarsbidrag och fick pris för bästa manus på filmfestivalen i Cannes. Vi pratar med superregissören Tarik Saleh och megastjärnan Fares Fares om att göra en förhållandevis smal film som ändå ska slå brett, varför Tarik hatar att regissera och om rivaliteten med Ruben Östlund. Fares Fares berättar om arbetet med att ta fram en dialekt, sin lugnande effekt på regissörer och att ses som SNYGG! Dessutom: En hyllning till Sverige!

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Margret Atladottir
2022-11-10
Länk till avsnitt

600 år av manligt mode

Nu är det hög tid att ge männen lite utrymme, i alla fall deras val av kläder och det ska vi göra med hjälp av kvinnan som såg till att mode blev ett universitetsämne och har nu sett till att 600 år av manligt mode sammanfattats. Konstvetaren, etnologen och modehistorikern Ingrid Giertz-Mårtenson. Ingrid har skrivit boken "Manligt mode En okänd historia" och hjälper oss förstå varför män klär sig som män gör.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
2022-11-09
Länk till avsnitt

Rollen som Zlatan tog honom ur kriminaliteten

Granit Rushiti var en hårsmån från fotbollsproffslivet innan en skada fick drömmarna att gå i kras. När livet var som sämst och Granit var tvungen att skapa sig en ny identitet hamnade han i fel kretsar. När allt var som värst kom en skänk från ovan, han blev handplockad till rollen som barndomsidolen Zlatan Ibrahimovic i filmen "Jag är Zlatan." Vi pratar med Granit Rushiti om att gå från fotbollsplanen i Eslöv till att bli nominerad till Rising Star Award på Stockholms Filmfestival.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
2022-11-08
Länk till avsnitt

Björn Gustafsson: "Det farligaste jag gjort är att ta risgrynsgröt från en stängd buffé"

Björn Gustafsson blev hela svenska folkets älskling efter att han gjorde mellanakterna i Melodifestivalen 2008. I december är han aktuell med en humorshow, "O helga natcho!" med Peter Apelgren och Niklas Andersson. De gamla komikerkollegorna David Druid och Kodjo Akolor tar med Björn på en nostalgiresa genom topparna och dalarna i hans karriär. Vi pratar utbrändhet, USA-resan och att leva upp till sinnessjukt högt ställda förväntningar. Dessutom: WoW-Jocke, mötet med Jim Carrey och Steven Tyler.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
2022-11-07
Länk till avsnitt

De psykedeliska drogernas historia

Carl von Linné skrev om det, asagudarna trippade på det och raveare har festat på det, vi pratar om psykedeliska droger som nu verkar ha kommit in i forskningsvärmen, är det bara ett berusningsmedel eller kan det funka som ett läkemedel? Med oss för att reda ut historien bakom psykedeliska droger är författaren och journalisten Leonidas Aretakis som till vardags är chefredaktör för den oberoende socialistiska tidningen Flamman.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Margret Atladottir
2022-11-04
Länk till avsnitt

Clas Svahn har räddat 2,2 ton UFO-material

Sveriges främsta UFO-expert Clas Svahn är nyss hemkommen från en insamlingsresa där han räddat 2,2 ton UFO-material. Vi pratar med Clas om vad han hittat i materialet, lär oss om planeten "Prio", Sam the Sandown Clown och går igenom Pentagons UFO-videos. Dessutom: UFO Sweden är en kommande svensk sci fi- och äventyrsfilm, skapad av filmkollektivet Crazy Pictures som hämtat inspiration från Clas Svahn.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Margret Atladottir
2022-11-03
Länk till avsnitt

Sofia Kappel om att jobba med porrskådisar i Pleasure: "Långt ifrån mina fördomar"

Sofia Kappel jobbade inom HR och fick huvudrollen Bella Cherry i filmen "Pleasure" som en del av sin KBT-behandling. Idag är hon Guldbaggeprisad, aktuell med skräckfilmen "Feed, skriver film och fått en större insyn i porrindustrin! Hur verkligt är det egentligen? Är det goda arbetsförhållanden? Varför är tvålen inblandad under inspelning? Hör även resan till skådespeleriet och filmmakeriet i dagens gästpodd!

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad.
2022-11-02
Länk till avsnitt

Protesterna i Iran nu och då ? Gilda Hamidi-Nia

Sedan den islamiska revolutionen i Iran 1979 har flera protester tagit plats vid olika tillfällen. Men sticker protesten ut i nutid? SVT:s utrikesreporter och Iran-kunniga Gilda Hamidi-Nia besöker Morgonpasset-trion och går genom Irans historia sen regimen började styra. Hur påverkar detta Iran som land och dess befolkning? Får vi se en ljus framtid?

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad.
2022-11-01
Länk till avsnitt

Ann Linde om att vara utrikesminister under pandemi, krig och Natoförhandingar

Ann Linde är dagens gäst i studion och summerar hennes tid som utrikesminister under en hektisk tid. En pandemi, kriget i Ukraina, Natoansökan med mera har den tidigare utrikesministern jobbat genom, men får hon andas ut nu och ta ledigt? Hon berättar även om kritiken hon fått och den omtalade helikopterkraschen som inte hände.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad.
2022-10-31
Länk till avsnitt

Trolleriduon Brynolf & Ljung om psykologisk manipulation

Peter Brynolf & Jonas Ljung är en trolleriduo som varit igång sedan 2005. De fick sitt kommersiella genombrott 2009 när de tog sig till finalen i Talang. Samma år tog de också en silvermedalj i trolleri-VM i Peking. De har nyligen varit med och gjort en kampanj för Myndigheten för psykologiskt försvar med syfte att upplysa folk om hur man kan hålla sig från att bli lurad på nätet. Duon trollar skiten ur oss och lyckas till och med trolla fram ormen Sir Väs.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Margret Atladottir
2022-10-28
Länk till avsnitt

4 historiska kvinnor du borde veta om

Historien är full av kvinnor som haft stor påverkan på tiden de levde i och samhället som det ser ut idag, trots det är det fortfarande mansdominerat i historieböckerna. Vi pratar med Marika Eriksson som driver kontot Kvinnohistoria om vikten av att komma med ett nytt perspektiv på historien och att lyfta historiska kvinnor. Marika går igenom fyra så kallade "historiska powerkvinnor" som vi alla borde känna till: Sophia Duleep Singh, Eleonora av Akvitanien, Ida B Wells och Bertha Benz.

Programledare: David Druid och Margret Atladottir
2022-10-27
Länk till avsnitt

Succéskådespelaren Ulf Stenberg slog igenom som 41-åring

Ulf Stenberg är skådespelaren som slog igenom sent i livet efter succén i HBOs "Björnstad". Nu är Ulf trippelaktuell i TV med "Spelskandalen", "Meningen med livet" och Netflix-serien "The Playlist" om Spotify. Serien "Björnstad" handlar delvis om toxisk maskulinitet, något som Ulf gärna pratar om och som är ett återkommande tema i teaterverksamheten på Fryshuset som Ulf varit med och startat upp.

2022-10-26
Länk till avsnitt

Titti Schultz fick hybris: "Mina närmsta vänner tog ett snack med mig"

Titti Schultz har plockat hem Guldörat för Årets Programledare i radio två år i rad och tittar förbi studion för att lära David Druid hur man behåller fötterna på jorden som Guldörat-vinnare. Vi pratar med radiogiganten om vad som gör en bra programledare, att bestämma sig för att vara snäll och samtidigt ha en "fuck off-energi". Vi snackar om Titti Schultz karriärsval, lämna NRJ, halvera sin lön och bli P4s ansikte utåt.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
2022-10-25
Länk till avsnitt

Efter Liz Truss ? Rishi Sunaks revansch

Hon klarade sig inte längre än ett salladshuvud. Hon kraschade pundet. Hon avgick. Efter sex kaotiska veckor som Storbritanniens premiärminister undrar vi: Vad hände Liz Truss? James Savage, chefredaktör på The Local berättar om Liz Truss resa till makten som Boris Johnsons efterträdare. Vi pratar om Rishi Sunak som kan bli Tories nya ledare och den brittiska politikens kärlek till karismatiska ledare.

Programledare: Torbjörn Averås Skorup, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
2022-10-24
Länk till avsnitt

Ett år sen mordet på Nils Einár Grönberg

Det har gått ett år sedan rapparen Nils Einár Grönberg sköts ihjäl och våldet fortsätter eskalera. Bara i år har vi nått nya rekord för det dödliga skjutvapenvåldet. Diamant Salihu har länge följt den gängkriminella miljön och förklarar varför majoriteten av dödsskjutningarna i Sverige inte klaras upp. Petter Hallén är musikjournalist, programledare för P3 Din Gata och berättar om Einárs musikaliska eftermäle. Linus Lindahl på P3 Krim berättar om utredningen och de 300 förhören.

Programledare: Torbjörn Averås Skorup, Margret Atladottir och Kodjo Akolor
2022-10-21
Länk till avsnitt

Författaren Mats-Eric Nilsson om hur mycket vi härmar USA

Journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson är aktuell med boken "Kåppi pejst - Hur vi härmar USA mer än ever" och pratar om just hur mycket vi härmar USA. Kanske något som Margret Atladottir och Kodjo Akolor känner sig träffade av men hur mycket av den amerikanska historien, problemen och populärkulturen har importerats till lilla landet lagom och stannat kvar?

Programledare: Torbjörn Averås Skorup, Kodjo Akolor och Margret Atladottir.
2022-10-20
Länk till avsnitt

Stjärnskottet Carla Sehn om tokhyllade insatsen i "Vuxna människor"

Carla Sehn är nominerad till "Rising star" på Stockholms internationella filmfestival och tokhyllas för sin insats som huvudrollen i serien "Vuxna människor". Tidigare har vi sett henne som den quirky receptionisten i "Kärlek & Anarki" (Netflix) och som huvudrollen i "Sjukt" på SVT. Vi pratar med Carla om att bli typecastad, vara en "bluffvuxen" och om skådisar som inte kan kontrollera sitt ansikte.

Programledare: Torbjörn Averås Skorup, Linnea Wikblad och Kodjo Akolor
2022-10-19
Länk till avsnitt

Allt om potatis ? Stefan Ekengren

Är det mani eller sann matglädje att ägna en hel bok åt en rotfrukt? Vi vet inte men vi älskar det oavsett. Vi går igenom potatisens historia med kocken Stefan Ekengren som skrivit just boken "Potatis". Stefan lär oss allt om kokt potatis, ugnsbakad och självklart hur man gör de bästa pommes fritesen hemma. Dessutom bjuds det på både kronans kaka och potatis- och purjolökssoppa!

Programledare: Torbjörn Averås Skorup, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
2022-10-18
Länk till avsnitt

Johar Bendjelloul om nya regeringens politik

I fredags kallade M, L, KD och SD till presskonferens för att meddela att de har gjort ett gemensamt avtal, som får namnet Tidöavtalet. Det blir en trepartiregering M, KD och L - med Ulf Kristersson som statsminister. SD får alltså inga poster i regeringen men får ett eget samordningskansli med politiska tjänstemän i regeringskansliet. Johar Bendjelloul har gått igenom avtalet och sammanfattar de viktigaste punkterna inom områdena migration, kriminalitet och klimat.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
2022-10-17
Länk till avsnitt

Dyngbaggegalan ? från memekonto till maktfaktor

Från att lägga upp roliga klipp till att hamna i storbråk med politiker. Makthavare, polfluencer eller en helt vanligt memelord? Vem ÄR mannen bakom instagramkontot "Dyngbaggegalan"? Vi pratar med Leo Vene och reder ut hur man balanserar mellan politisk satir och helt vanliga "roliga klipp".

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Margret Atladottir
2022-10-14
Länk till avsnitt

Oscar Jonsson om kärnvapenhotet: ?Vi behöver vara oroliga?

Sen explosionen på Krimbron har Ryssland trappat upp sin krigföring i Ukraina - Oscar Jonsson är expert på rysk krigföring fördjupar oss i den senaste veckans händelser. Vi pratar med Oscar om attackerna mot civila mål i dom fyra områdena som Ryssland annekterat i Ukraina, Rysslands påstådda vapenbrist och kärnvapenhotet.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Margret Atladottir
2022-10-14
Länk till avsnitt

Eva Dahlgren flyttade hem från USA på grund av Trump

Musiklegenden Eva Dahlgren har befunnit sig i strålkastarljuset i 40 år och hunnit med att skapa musikhistoria, gift sig tre gånger om med samma kvinna och nu gett ut första delen av vad hon kallar "memoarer under konstruktion". Vi pratar om boken "Instrumenten - memoarer under konstruktion, del 1", hur man håller ihop en relation under så lång tid och varför hon och Efva Attling valde att lämna New York. Dessutom får vi svar på frågan om det kommer ny musik med Anders Glenmark.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Margret Atladottir
2022-10-13
Länk till avsnitt

Little Jinder om bokmässan: "Det var väldigt elitistiskt"

Mycket har hänt sedan Josefine "Little Jinder" Jinder sist var i studion. Ny musik har släppts, turné är på g men också nytt skribentjobb på Expressen. Hon har varit på bokmässan i Göteborg och ger sina hot takes efter den första vistelsen. Jinder berättar även om hennes tidigare egenskaper som försvunnit efter graviditeten.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnéa Wikblad.
2022-10-11
Länk till avsnitt

Svenska 90-talsstjärnorna bildar supergrupp

90-talsfavoriterna Miio, Emilia, Denise Lopez och Therese Grankvist från Drömhus har gått samman och startat supergruppen Super Fëmmes! Vi pratar om världshiten "Big big world", superdängan "My Lover" och skoldiscofavoriterna Miio och Drömhus. Det blir en walk down memory lane med nostaglitripp deluxe! Hur har musikbranchen förändrats sen 90-talet? Vad vill superstjärnorna helst glömma från den tiden och hur mycket skvaller vågar de outa i direktsänd radio?

Programledare: David Druid, Linnea Wikblad och Kodjo Akolor
2022-10-10
Länk till avsnitt

Young Thugs stjärnkarriär och gängåtal ? Petter Hallén

Petter Hallén från P3 Din Gata är här, aktuell med ny P3 Nyheter Dokumentär om en av USA:s mest inflytelserika hiphopartister Young Thug. Allt från uppstarten till gängåtalet, kallat rico-åtal tas upp och fördjupas av vår egna hiphopexpert.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Margret Atladottir.
2022-10-07
Länk till avsnitt

Putins mobilisering ? Johanna Melén

Flera hundratusentals ryssar försöker fly från delvis mobilisering Vladimir Putin har infört. Sveriges Radios tidigare Rysslandskorren och nu mer utrikeskorrespondenten Johanna Melén summerar paniken i Ryssland och händelsen.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Margret Atladottir.
2022-10-07
Länk till avsnitt

Edvin Törnblom: "De misshandlade mig grovt"

Edvin Törnblom har tillsammans med sin bundsförvant Johanna Nordström Sveriges största podd, de har skapat ett helt nytt ungdomsspråk, åkt land och rike runt med succéshowen Ursäkta Live och gjort reality-TV av allt! Edvin bjuder på galna turnéstorys och skvaller men allt är inte tjo och tjim, Edvin berättar om att växa upp som homosexuell, bli misshandlad och att vänja sig med att utstå glåpord. Vi pratar även om boken "Bögen är lös" där Edvin riktar sig till unga HBTQI-personer.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Margret Atladottir
2022-10-06
Länk till avsnitt

Ruben Östlund om Triangle of Sadness

I år plockade Ruben Östlund hem sin andra Guldpalm på filmfestivalen i Cannes, första fick han för "The Square" och andra för "Triangle of Sadness". Vi pratar om att försöka kombinera den traditionellt europeiska filmen med Hollywood-spektakel, att blanda spyscener med marxism/sociologi måste man kompromissa med sin konst för att lyckas slå igenom brett? Ruben Östlund berättar om sitt nästa projekt "The Entertainment System is Down" och ger en känga till nya "Top Gun: Maverick".

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
2022-10-05
Länk till avsnitt

Minas vän greps av moralpolisen i Iran

Mina Billing kom till Sverige som åttaåring efter att hennes mamma och hennes nyfödda syster fördes bort av "poliser". Hon fick ögonbindel och fördes bort. Hon kom tillbaka, men det blev anledningen till att dom inte längre kunde stanna i Iran. Mina Billing jobbar för UN Women Sverige och har jobbat för mänskliga rättigheter sen hon var 13 år. Vi pratar med Mina om att följa slöjprotesterna på avstånd i Sverige, flykten från Iran och om hennes vän som greps av samma polis som Mahsa Jîna Amini.

Programledare: David Druid, Linnea Wikblad och Kodjo Akolor
2022-10-05
Länk till avsnitt

Olof Lundh: "Så köpte Qatar världens största sport"

Olof Lundh är aktuell med boken "Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport " och har under en längre tid granskat det mycket omtalade fotbolls-världsmästerskapet i Qatar. Vi frågar Olof hur ett land som inte har någon fotbollstradition fått resten av världen att spela VM mitt i västra halvklotets vinter, vad sportswashing (sporttvätt) betyder och det globala maktspelet runt FIFA.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
2022-10-04
Länk till avsnitt

Därför lockar sekterna ? Soraya Hashim

Vad får en människa att gå med i en sekt? I podden "Sekter" djupdyker Soraya Hashim i en ny sekt i varje avsnitt. Vad är det som lockar? Vilka är personerna bakom rörelserna? Och vad definierar en sekt? Vi pratar med Soraya om de karismatiska ledarna, kokosnöt-kulten och om hennes möten med avhoppare.

Programledare: David Druid och Linnea Wikblad
2022-10-03
Länk till avsnitt

Iranska robotattackerna i Irak

Protesterna i Iran fortsätter. För två veckor sen tog folk till gatorna efter att 22-åriga Jina Mahsa Aminis dött efter ett gripande av moralpoliser och nu riktas nya varningar mot regimkritiska demonstranter. Iransk militär attackerade i onsdags kurdiska grupper i Irak som enligt dom utnyttjar det oroliga läget. Sveriges Radios journalist från kurdiska redaktionen, Nishtman Irandoust, förklarar.

Programledare: Torbjörn Averås Skorup och Sara Kinberg
2022-09-30
Länk till avsnitt

Armand Duplantis "stalkade" flickvännens instagram

Med stav och ett jävlar anamma har han blivit världsmästare på VÄRLDSREKORD. I den nya dokumentären "Born to fly" får vi följa vägen till just det. Vi pratar med Armand Duplantis om de fem världsrekorden och varför han hoppar så mycket högre på OS än träning. Armand berättar om sin pappa Greg Duplantis som tydligen är en jävel på bänkpress och sin mamma Helena Duplantis som inte är helt bekväm med att prata svenska med sonen. Dessutom: Armand berättar ALLT om förhållandet med Desiré Inglander!

Programledare: David Druid och Sara Kinberg
2022-09-29
Länk till avsnitt

Bakom kulisserna på Bachelor med Malin Stenbäck

Bakom varje Bachelor står Malin Stenbäck. Hon tar rollen som vägledare, psykolog, mamma och allmän mood manager, samtidigt som hon leder programmet framåt med bravur. Vi får alla juicy deets behind the scenes på TV4s Bachelor Sverige och Tjejerna avslöjar allt!

Programledare: David Druid och Linnea Wikblad
2022-09-28
Länk till avsnitt

Adam Kais landade drömrollen Zaki i Snabba cash

Nykomlingen och stjärnskottet Adam Kais landade drömrollen som Zaki i nya säsongen av Snabba Cash på Netflix, innan han ens gått klart scenskolan. Vi pratar med charmtrollet Adam Kais om att spela gangsterkungen Zaki, att bli igenkänd i matbutiken, bli jämförd med Heath Ledger och att ta inspiration från Joaquin Phoenix. Adam spelar även i Alexander Abdallahs kortfilm "Vi var barn då".

Programledare: David Druid och Linnea Wikblad
2022-09-27
Länk till avsnitt

Ewa Fröling om kollapsen: "Nu dör du, du dör nu Ewa'"

Ewa Fröling har över 50 år av scenkonst i ryggraden, jobbat med Ingmar Bergman, Bo Widerberg, Hans Alfredson, Suzanne Osten, Susanne Bier, Vilgot Sjöman, you name it. Vi pratar med den underbart friska fläkten Ewa Fröling om allt mellan himmel och jord och låter henne ge sina hot takes på aktuella ämnen. Ewa är aktuell med boken "Att störa ett väsen" om att kollapsa, hamna på psyket och hata vården.

Programledare: David Druid, Kodjo Akolor och Linnea Wikblad
2022-09-26
Länk till avsnitt

Helena Bergström om vännen Anna Lindh: "Hon var en powerkvinna"

Helena Bergströms insatser för kulturen gör sådant avtryck att det inte bara hyllas - de görs dessutom i nya upplagor och uppföljare. 30 år sedan kultfilmen Black Jack, 30 år sedan Änglagård och nytt ljuddrama här på radion. Vi pratar om hennes vänskap med Anna Lindh och hur det var att regissera podden Före-Efter om just Anna Lindh. Mångsysslaren Helena tar även plats i årets Talangjury!

Programledare: David Druid och Sara Kinberg
2022-09-23
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.