Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Söndagsintervjun

Söndagsintervjun

Möt personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/sondagsintervjun

Avsnitt

Susanne Aalto ? om friden i det stora alltet

Sveriges första kvinna att bli professor i radioastronomi forskar på svarta hål och krockande galaxer. Vissa av oss känner skräck inför rymden, men inte Susanne Aalto. Vad är det hon vill förmedla?

2020-11-27
Länk till avsnitt

Arash Sanari ? om att försöka bli svenskast på Tjörn

Han är läkaren vars debutbok blev Augustprisnominerad. Boken Sverigevänner belyser hur barnet Arash Sanaris integration blev pappans segregation. En fråga bränner mellan raderna: Var det värt det?

2020-11-20
Länk till avsnitt

Mattias Karlsson ? om hemmet, krigsretoriken och självkänslan

Han trivdes inte längre som Sverigedemokraternas gruppledare och försöker nu bygga landets första konservativa tankesmedja: Oikos. Vad är det för ett svenskt "hem" som Mattias Karlsson vill skapa?

2020-11-13
Länk till avsnitt

Tommy Myllymäki ? på jakt efter vad?

Han är mästerkocken som stått på prispallen tre gånger i Bocuse d'Or och nu försöker skapa en svensk restaurang i världsklass. Samtidigt är det inte stjärnor Tommy Myllymäki jagar. Så vad handlar allt om?

2020-11-06
Länk till avsnitt

Regina Lund ? en bläckfisk under en ostkupa

Som barn kände hon sig osynlig, men få syns väl som Regina Lund? Hon personifierar en multikonstnär och vill vara äkta i alla sin uttryck, men bär samtidigt en ostkupa som skydd genom livet. Vem är hon?

2020-10-30
Länk till avsnitt

Gudrun Abascal ? den brinnande legendariska barnmorskan

Förlossningsgurun Gudrun Abascal har varit barnmorska i 50 år och skrivit böcker som många gravida kvinnor läser. Men själv har hon aldrig fött barn. Hur har det påverkat jobbet som barnmorska?

2020-10-23
Länk till avsnitt

Dorotea Bromberg ? virvelvinden om livsresans biljett

Pappan anklagades för en sionistisk komplott och hon själv för mord på sin bästis. Familjen flydde antisemitismens Polen och startade här världsberömt bokförlag. Hur kom Dorotea Bromberg över traumat?

2020-10-18
Länk till avsnitt

Lena Einhorn ? en sanningssökare som inte kan vara tyst

Hon lämnade läkarkarriären och virologin för 30 år sen och blev en prisad författare och filmare som djupdyker i historiska människoöden. Så varför gav sig Lena Einhorn in i Coronadebatten?

2020-10-09
Länk till avsnitt

Björn Natthiko Lindeblad ? om tillit, tvivel och tristess

Finansvalpen som blev munk. Munken som kåpade av. Berättelsen om Björn Lindeblad är känd, men Söndagsintervjun vill komma längre. Hur kommer det sig att han alltid klivit ut i det okända?

2020-10-02
Länk till avsnitt

Johan Croneman ? om missbruket, olyckligheten och papparollen

Sur, bitter och arg? Sylvassa TV-kritikern Johan Croneman har kallats alltihop, men hävdar själv att han bara är tydlig. Den relevanta frågan för honom är: Hur blev jag en riktigt olycklig människa?

2020-09-25
Länk till avsnitt

Mona Sahlin ? sätter punkt

Älskad och hatad så är det med Mona Sahlin. Nu väljer hon att prata efter år av tystnad sedan avslöjandet om osant intyg. Hör henne om depressionen, nonchalansen och ett 40 år långt politiskt liv av både framgång och skandaler.

2020-09-18
Länk till avsnitt

Gloria Ray Karlmark ? om historiska Little Rock Nine

1957 vägrade 14-åriga Gloria Ray Karlmark att lämna Little Rock Central High school vilket blev ett av startskotten på medborgarrättsrörelsen i USA. Hur orkar ett barn stå emot tusentals hatiska vuxna?

2020-09-11
Länk till avsnitt

Andreas Norlén ? om kärlek och galenskap

Han är pojken från Ödeshög som ville bli cirkusdirektör, men istället fick landets näst högsta ämbete efter kungen: riksdagens talman. Är Andreas Norlén så tålmodig, seriös och rekorderlig som han verkar?

2020-09-04
Länk till avsnitt

Johan Giesecke ? om pappa, pandemier och popularitet

Innan Coronapandemin spred sig över världen var det få som visste vem läkaren och professorn Johan Giesecke var nu kallas han tv-kändis. Hur vågar han så självsäkert hävda att Sverige gör rätt?

2020-08-28
Länk till avsnitt

Simon Häggström ? från pastorns son till dödsängel

I tolv år har polisen och författaren Simon Häggström arbetat mot prostitution i en mörk och smutsig verklighet få känner till. Ett jobb som i perioder försvårat hans privatliv. Varför fortsätter han?

2020-08-21
Länk till avsnitt

Anders Tegnell ? symbolen för Sveriges Coronakamp

Från en anonym vardag som Sveriges statsepidemiolog till en världskändis. I månader har Anders Tegnell försvarat den unika svenska Coronastrategin. Vad har format människan som står emot en hel värld?

2020-05-22
Länk till avsnitt

Isabella Löwengrip ? om depression, flykt och skam

Hon har levt halva livet i offentligheten som en av Sveriges främsta entreprenörer och influencers, men i höstas förlorade Isabella Löwengrip sitt bolagsimperium. Hör henne i en unik intervju.

2020-05-17
Länk till avsnitt

Peter Wolodarski ? från lillgammal till rekordung

Blott 35 år gammal blev han DN:s yngsta chefredaktör. Trots att Peter Wolodarski växte upp i ett bildat hem på Östermalm ser han sig som en outsider. Hur menar han? Och varför gick han så hårt åt Sveriges Coronastrategi?

2020-05-08
Länk till avsnitt

Kikki Danielsson ? om att vara clown, mjölkkossa och en Painted Lady

Hon är en levande legend. Kikki Danielssons karriär är lång och framgångsrik, men rubrikerna otaliga. Mobbing, reumatism, alkoholism, tröstätande. Hon bannar pressen, men varför har hon varit så öppen?

2020-05-01
Länk till avsnitt

Charlotte Kalla ? om pannbenet, mjölksyran och skammen

Sveriges främsta kvinnliga olympiers vassaste vapen är beslutsamheten. Men nackdelen med Charlotte Kallas vinnarskalle är känslorna av skam vid misslyckanden. Nu satsar hon ett år till varför inte sluta på topp?

2020-04-24
Länk till avsnitt

Mouna Esmaeilzadeh ? från död till besatt av liv

Hon dog som 3-åring under flykten från Iran, men är idag en erkänd hjärnforskare och entreprenör nyss fyllda 40. Mouna Esmaeilzadeh ser ljust på allas vår framtid, men privat bär hon på ett mörker.

2020-04-18
Länk till avsnitt

KG Hammar ? om att bli vän med vinden

Han var en både ovanligt omtyckt och kritiserad ärkebiskop som pratade poetiskt om Gud och politiskt företrädde kyrkan. Vad drev KG Hammar? Och vad kan vi lära av påskberättelsen när Coronaviruset prövar oss?

2020-04-10
Länk till avsnitt

Amat Levin ? om att vara ett slumpens barn

Med en komplicerad papparelation och rasism under uppväxten hade han svårt att känna sig hemma. Debutboken är en personlig berättelse, men också en större om när Gambia mötte Sverige av en slump. Amat Levin vill föra sitt arv vidare utan offerskap.

2020-04-03
Länk till avsnitt

Torbjörn Tännsjö ? hellre en lycklig gris än olycklig Sokrates

Han har i decennier provocerat med tillspetsade slutsatser om liv och död. Men i och med Coronapandemin är nu de svåraste frågorna verklighet. Vad svarar Sveriges meste filosof Torbjörn Tännsjö?

2020-03-27
Länk till avsnitt

Merit Hemmingson ? förstår inte sin storhet

Hon revolutionerade folkmusiken på 70-talet med sin Hammondorgel och är idag som blivande 80-åring kult. 20 år gammal for hon till New York med uppdraget att bilda ett kvinnligt jazzband. Det höll på att knäcka henne.

2020-03-20
Länk till avsnitt

Joakim Lamotte ? har kompisar i både himlen och helvetet

Han är inte mellanmjölk direkt. Joakim Lamotte delar landet med sina livesändningar på Facebook i gränslandet mellan journalistik och aktivism. Han får på nöten och ger på nöten. Hur länge till orkar han gå upp i ringen?

2020-03-13
Länk till avsnitt

Hélène Barnekow ? om jämställdhet, klimatångest och ledarskapsfloskler

Microsoft Sveriges vd Hélène Barnekow är en tungviktare inom IT- och telekom med sina 25 år i branschen. En osäker, manlig och ingenjörsdriven värld där hon stuckit ut på flera sätt. Hur har hon hanterat det?

2020-03-06
Länk till avsnitt

Johan Cullberg ? svensk psykiatris nestor på divanen

Ett halvt sekel i psykiatrin som professor, psykiater och anhörig. På 70-talet förändrade Johan Cullberg psykvården från tunga mediciner till psykoterapi. Självkännedom är viktigt, tycker han, så hur är det med hans egen?

2020-02-28
Länk till avsnitt

Filip Hammar ? kan i stort sett förklara sina utspel

Trots att Filip Hammar synts i rutan i 20 års tid ser han sig som en åskådare. Trots all framgång förminskar han sig själv. Och trots att han gillar att skjuta från höften vill han nu vara i gråzonerna. Hur hänger allt ihop?

2020-02-21
Länk till avsnitt

Thomas Olsson ? den ständige outsidern

Han har lyckats få flera felaktigt dömda personer friade och vunnit ett mål "mot hela världen". Hur kommer det sig att advokaten Thomas Olsson tar sig an fall pro bono som ingen annan bryr sig om?

2020-02-14
Länk till avsnitt

Tiina Rosenberg ? om hämndfantasier, vinterkrigsanda och en klen kompromissvilja

Hon "föll som ett moget äpple för queer-teorin" och blev på 90-talet en hbtq-ikon. Genusprofessorn Tiina Rosenberg var med och grundade Feministiskt initiativ 2005, men lämnade efter ett massivt drev. Varför blev det som det blev?

2020-02-07
Länk till avsnitt

Roger Akelius ? miljardären om sin dassresa

Han väckte ont blod på 70- och 80-talen när han uppmuntrade till och tjänade storkovan på skatteplanering och premieobligationer. Idag skänker han sina pengar till välgörenhet. Har Roger Akelius fått dåligt samvete på äldre dar?

2020-01-31
Länk till avsnitt

Anton Glanzelius ? om jantelagen, krossade drömmar och Michael Jackson

Han är barnstjärnan som skulle bli fotbollsproffs, men nu är en av Sveriges främsta tv-makare. Mitt liv som hund gav en Guldbagge, erbjudanden i Hollywood och vänskap med Michael Jackson. Varför tog det 20 år innan han själv var stolt?

2020-01-24
Länk till avsnitt

Stina Oscarson ? från tvärsäker kulturvänster till tvivlande intellektuell

Stina Oscarson tror att vi kan förstå varandras smärta och hon strider för samtalets plats i en polariserad samtid. En av anledningarna till övertygelsen bottnar i en annan kamp som hon för 30 år med anorexi.

2020-01-17
Länk till avsnitt

Karin Johannisson ? från första mensen till sista boken (repris)

Har du missat den här Söndagsintervjun från 2016? Karin Johannisson gick bort i november 2016. Söndagsintervjun har säsongsuppehåll men det finns massor av tidigare intervjuer att lyssna på i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 19 januari!

2020-01-10
Länk till avsnitt

Anders Arborelius ? om dogmer, tystnad och sex (repris)

Har du missat den här Söndagsintervjun från 2017? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns massor av tidigare intervjuer att lyssna på i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 19 januari!

2020-01-03
Länk till avsnitt

Anne Sofie von Otter ? efter Benny Fredrikssons död (repris)

Har du missat den här Söndagsintervjun från 2018? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns massor av tidigare intervjuer att lyssna på i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 19 januari!

Om du mår dåligt eller tänker att livet inte är värt att leva ska du inte hålla det för dig själv. Här kan du få hjälp och stöd: Hjälplinjen 0771-22 00 60 Bris 116 111 Jourhavande medmänniska 08-702 16 80 Jourhavande präst 112 Mind Självmordslinjen 90101 eller chatt via www.mind.se
2019-12-27
Länk till avsnitt

Tommy Körberg ? om spriten, svärtan och sången (repris)

Har du missat den här Söndagsintervjun från 2017? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns massor av tidigare intervjuer att lyssna på i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 19 januari!

2019-12-20
Länk till avsnitt

Svante Pääbo ? från kalvlever till urgamla gener

Han är den vetenskapliga superstjärnan som har visat att neandertalarna inte är helt utdöda, utan lever vidare i många av oss idag. Men vad har format Svante Pääbo mest - arv eller miljö?

2019-12-13
Länk till avsnitt

David Sundin ? det här kommer jag att vara skitbra på

Programledaren och komikern David Sundin tog en lång omväg till sin plats i rampljuset, men har alltid känt sig ångestfri och övertygad om sin talang. Så varför är han rädd för att rota i sin hjärna?

2019-12-06
Länk till avsnitt

Linnéa Claeson ? om trakasserier och trovärdighet

Genom att driva med män som trakasserar på nätet har Linnéa Claeson byggt upp en stor publik och prisats för sitt arbete med att lyfta jämställdhet och rättvisefrågor. Varför ifrågasätter allt fler hennes trovärdighet?

2019-11-29
Länk till avsnitt

Barbro Westerholm ? motståndaren är alltid tröttare

Idag är Barbro Westerholm (L) riksdagens mest årsrika ledamot. För 40 år sedan bestämde hon i rollen som generaldirektör på Socialstyrelsen att homosexualitet skulle strykas ur sjukdomsregistret. I backspegeln har hon insett att det var ögonblicket då hon blev politisk.

2019-11-22
Länk till avsnitt

Sanna Bråding ? om att komma ut på andra sidan

Sanna Bråding hade en framgångsrik karriär som skådespelare och programledare och levde samtidigt med självskadebeteenden och missbruk som hela tiden tog nya former. Varför vände det först när polisen ringde på?

2019-11-15
Länk till avsnitt

Eric M Runesson ? krismedlaren som blev akademiledamot

Inom loppet av några månader blev Eric M Runesson både justitieråd i Högsta domstolen och ledamot i Svenska Akademien. Hur gick det till när medlingsproffset klev in från kulisserna?

2019-11-08
Länk till avsnitt

Yvonne Lombard ? det tar tid att gulla av sig

Yvonne Lombard har spelat teater nästan hela sitt liv från roliga timmen i 30-talets Lund till sin nuvarande roll som åldrad sagoprinsessa på Stadsteatern i Stockholm. Hon har fyllt 90 år, så varför känner hon sig fortfarande som ett barn?

2019-11-01
Länk till avsnitt

Roy Andersson ? älskad vare den som har glimten

Han vill fånga människan och existensen i en enda komplex bild. Internationellt prisade filmaren Roy Andersson står inför en ny premiär, men har redan blicken mot nästa projekt. Vad är det som driver hans skapande?

2019-10-25
Länk till avsnitt

Nilla Fischer ? om karriär, kärlek och korvmackor

Världsstjärnan Nilla Fischer har spelat sitt sista VM och efter sommarens bronssuccé med landslaget har hösten kantats av skador och missade matcher. Hur går det till att söka en ny identitet efter ett helt liv inom fotbollen? 

2019-10-18
Länk till avsnitt

Ernst Kirchsteiger ? tillräckligt barnslig för att våga

Säg bara Ernst, så förstår de flesta att du menar den långa mannen som pratar så målande om inredning. För 20 år sedan blev han känd över en natt. Hur håller han isär privatpersonen från mannen i rutan?

2019-10-11
Länk till avsnitt

Elisabet Höglund ? om att tredubbla sig varje dag

Under barndomen fick Elisabet Höglund ständigt höra att hon inte dög. Känslan av underlägsenhet har följt henne genom livet och trots otaliga prestationer som journalist, konstnär och cyklist så vill hon fortfarande bevisa sig själv varje dag.

2019-10-04
Länk till avsnitt

Joakim Thåström ? befriad av ett raseriutbrott

En legendar inom svensk punk och rock som med åren har trätt fram som en allt mer personlig låtskrivare. Nu släpps hans samlade texter i bokform och Söndagsintervjun får ett exklusivt samtal med Joakim Thåström.

2019-09-27
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.