Sveriges 100 mest populära podcasts

Söndagsintervjun

Söndagsintervjun

Möt personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/sondagsintervjun

Avsnitt

Nina Persson ? aldrig klar med The Cardigans

En av våra största musikexporter genom tiderna berättar om sorgliga avsked, cancerdiagnosen och om att upptäcka sin röst på nytt som mamma.

I tidiga 20-årsåldern slog hon igenom. Nina Persson hann aldrig drömma om en musikerkarriär innan allt var verklighet. Men popstjärnelivet med turnéer över hela världen beskriver hon som hårda år med stora omställningar och med relationer som blev lidande.2005 släppte The Cardigans sitt sista album förmodligen. Enligt Nina Persson är bandet mest en del av det förflutna men någon avskedsturné har det aldrig blivit, eftersom de aldrig känt sig säkra på att det är över.Nina Persson gravid efter cancerNär hon längtade efter barn fick hon en cancerdiagnos. Till slut lyckades Nina Persson ändå bli gravid. Livet som småbarnsmamma i New York fick henne att se musiken på nya sätt.Hör Nina Persson om sorgen att inte få blomma på egna villkor och varför hon inte klarar av att jobba på sitt nya, vanliga jobb mer än tre dagar i veckan.Programledare: Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected]
2022-09-30
Länk till avsnitt

Olof Lundh ? när fotboll blir makt och politik

I sin nya bok granskar Olof Lundh fotbolls-VM i Qatar 2022. Hör första intervjun om detaljerna i det globala maktspelet runt FIFA.

Hur kan ett diktaturland lika stort som Skåne till ytan lyckas övertyga fotbollsvärlden att få arrangera ett VM mitt i en öken? Det ifrågasätter Olof Lundh i sin nya bok Templet i öknen: så köpte Qatar världens största sport.Som tioåring köpte han sin första Expressen för veckopengen. Men att bli journalist var ingen självklarhet. Det kunde lika gärna ha blivit Handels.Pappans missnöje av yrkesvalFotbollsjournalisten berättar också om relationen till sin pappa hur den enda artikeln som han sparade var den som handlade om när hans son gjort bort sig.Hör Olof Lundh om drivet i kombination med att vara stark i sin ensamhet. Känslan av att hela tiden kunna få sparken och aldrig se längre än tre månader framåt. Och om skandalen i mitten av 00-talet som fått honom att göra så mycket rätt som möjligt.Programledare: Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected]
2022-09-23
Länk till avsnitt

Petter ? unge med extra energi

Han är rapparen som gjorde hiphopen folklig. Petter lever i ett rasande tempo. Han vill bromsa, men kan han? Nu är han aktuell med både ny musik och bildkonst. Fast vad längtar han efter, egentligen?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected] Petter Alexis AskergrenHan är artisten, konstnären och entreprenören.Petter är uppvuxen i Stockholm och är sjätte generationens Södermalmsbo. Med sin debutskiva, Mitt sjätte sinne (1998), förändrade han den svenska hiphopen i grunden genom känslofyllda texter, referenser till litteraturhistorien och musikaliskt gränsöverskridande samarbeten. Han har prisats med grammisar, P3 Guld och fått utmärkelsen Årets talare. Vid sidan av musikkarriären skriver han böcker, driver företag inom främst vin- och hotellnäringarna och har de senaste tio åren även ägnat sig åt bildkonst.Nu är han aktuell med sin femtonde skiva, Hälsa Stockholm, och en tillhörande konstutställning med akvareller.
2022-09-16
Länk till avsnitt

Petra Mede ? universums mittpunkt

Hon gick från färdtjänst till galaglitter. Petra Mede har sörjt en förlorad identitet, men vunnit en friare livshållning. Vill hon ha allt ljus på sig? Och vad har en lycklig barndom med det att göra?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected] Petra MedeHon är uppvuxen i Göteborg tillsammans med föräldrar och en äldre syster. Som tonåring siktar hon mot en karriär som dansare, men när hon är i 20-årsåldern sätter en skada stopp för planerna och i stället blir hon långtidssjukskriven i över ett decennium. Vinsten i en ståupp-tävling blir biljetten in till humorbranschen och hon anlitas både på scener och i TV-produktioner. Sedan dess har hon blivit en av våra mest folkkära programledare och har bland annat lett Guldbaggegalan, Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Hon har även skrivit böcker om sin uppväxt, pratat i Sommar och Vinter i P1, varit julvärd i SVT och medverkat som skådespelare både i film- och teatersammanhang.Senare i höst är hon aktuell med en egen humorföreställning om livet efter femtio.
2022-09-09
Länk till avsnitt

Elin Kjos ? accepterar diagnosen, men inte prognosen

Hon har mer livskraft än någonsin. Elin Kjos, träningsprofil och f d elitsimmare , lever med en obotlig lungcancer. Hur har hon gjort för att mota sin oro? Och vad gör egentligen våra tankar med oss?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected] Elin KjosHon är träningsprofil, influencer och före detta elitidrottare.Elin, född 1988, är uppvuxen i Kungsängen och har tränat simning sen barnsben tillsammans med sin tvillingsyster Ida. De tävlande båda två på elitnivå fram till tjugoårsåldern. Sedan utbildade sig Elin vidare inom hälsa och har arbetat på flera olika gymkedjor, har en egen digital rådgivning och startade också ett Instagramkonto för att inspirera och nå ut till fler. Våren 2020 fick hon diagnosen obotlig lungcancer, men har kunnat fortsätta sitt liv nästan som förut trots behandlingar och forskningsstudier. Och genom sina sociala medier har hon berättat om vad hon går igenom, fortsatt inspirera och fått kärlek och stöd tillbaka från människor och de nära 200 000 som följer henne.
2022-09-02
Länk till avsnitt

Alex Schulman ? jagar den perfekta historien

Från bloggkung till författare. Alex Schulman har grävt i sig själv, sitt förflutna och delat sin släkts historier. Var går gränserna för vad man får berätta om? Och varför går han så gärna i otakt?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected] Alex SchulmanHan är författare, kolumnist och radioproducent. Karriären tog fart med bloggen Jag är Alex Schulman 2007, känd för att vara både rolig, slagkraftig och ganska elak. Han debuterade som författare 2009 med boken Skynda att älska och har sedan dess skrivit flera romaner, bland annat Bränn alla mina brev som nu blivit film och går upp på biograferna i slutet av september. Han är dessutom aktuell med romanen Malma station och Tröstrapporter på Dramaten. Tillsammans med Sigge Eklund har han den populära podcasten Alex och Sigge som är en av Sveriges mest lyssnade. Han är son till den finlandssvenske journalisten Allan Schulman och Lisette Schulman, dotter till Sven Stolpe. Sedan 2010 är han gift med Amanda Schulman (född Widell) och tillsammans har de tre barn.
2022-08-26
Länk till avsnitt

Robert Weil ? den skygge miljardären

Han är finansmannen som tycker kapitalägare bär ansvar för samhällsutvecklingen. Robert Weil har tack vare sin omvärldsanalys alltid legat steget före, men nu är han rädd för framtiden. Varför?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected] Robert WeilHan är född 1948 och barn till föräldrar som flydde till Sverige under andra världskriget. Inspirerad av sin farfar, som en gång var chef på Deutsche bank i München, började han analysera svenska företag på börsen redan i tonåren och startade 1969 investmentbolaget Weil Invest, senare Proventus. Det var börsnoterat 1982-95 innan Robert Weil köpte ut bolaget. Proventus nuvarande affärsrörelse, som bland annat arbetar aktivt med donationer och kulturstöd, har till exempel investerat i Magasin 3, Judiska teatern, stiftelsen Culture without borders, Berättarministeriets skrivarverkstäder och Accelerator - där konst, vetenskap och samhällsfrågor möts - på Stockholms universitet.
2022-06-03
Länk till avsnitt

Lena Philipsson ? en fantom i stadsbilden

Hon är trött på att stryka längs husväggar med solglasögonen och sjalen som en Greta Garbo. Hon vill inte gömma sig mer. Men vem är hon då, den nya Lena PH?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected] Lena PhilipssonLena Philipsson växte upp i Vetlanda och slog igenom som 20-åring med Kärleken är evig i Melodifestivalen 1986. Sedan dess har hon varit med tretton gånger till i tävlingen, släppt skiva efter skiva, satt upp krogshower, spelat med symfoniorkestrar och etablerat sig som en av våra största folkhemsstjärnor. Förutom att skriva sina egna låtar och sy sina egna kläder har hon jobbat med helheten i showerna hon satt upp, tagit egna pressbilder och gjort musikvideos. Nu är hon aktuell med självbiografin I händelse av min död och i sommar är hon en av artisterna som medverkar på Diggiloo-turnén.
2022-05-27
Länk till avsnitt

Markus Torgeby ? den ofrivillige samtidspredikanten

Han var löparlöftet från Göteborg som bröt med allt, flyttade ut i vildmarken och levde eremitliv i fyra år. Markus Torgeby har skrivit hyllade böcker om erfarenheterna. Vad är det han vill säga oss?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected] Markus TorgebyMarkus Torgeby är löpare, författare och föreläsare. Han har figurerat i ett par dokumentärer på SVT Löparen (2002) och uppföljaren Löparens väg (2021). Självbiografin Löparens hjärta handlar om hans uppväxt på Öckerö i Göteborgs skärgård, löparsatsningen mot eliten och de fyra åren i en kåta i de jämtländska skogarna. Sedan dess har han även skrivit boken Sova ute tillsammans med sin fru Frida Torgeby, fotograf och designer, som översatts till 15 språk och sålts till 18 länder. Idag bor han med Frida och tre döttrar i en ombyggd fäbod bara ett par kilometer från den kåta som var hans hem kring millennieskiftet.
2022-05-20
Länk till avsnitt

Lykke Li ? om längtan efter det normala

Hon har alltid längtat bort och vidare, uppåt och framåt. Men nu längtar världsartisten Lykke Li hem, till Sverige och fredagar med tacomys. Varför då?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected] Lykke LiLykke Li släppte sitt första album 2008, Youth Novels, i samarbete med producenten Björn Yttling, och åkte efter det på en lång, framgångsrik världsturné. Förutom debuten gav hon ut tre skivor till under 2010-talet. Nu är hon aktuell med det audiovisuella albumet EYEYE. Där har hon utvecklat sitt konstnärliga uttryck tillsammans med regissören Theo Lindqvist, vilket har resulterat i sju kortfilmer som är en del av projektet.Hon har också varit låtskrivare till andra artister, prisats med otaliga grammisar och fått P3 Guld-utmärkelse. Hennes musik har använts i ett stort antal filmer och TV-serier, både i Europa och USA. Dessutom har hon medverkat som skådespelare i bland annat Song to Song av Terrence Mallik. Lykke Li är född i Ystad, men delvis uppvuxen i Portugal och senare Stockholm. Hon är dotter till fotografen och Tant Strul-medlemmen Kärsti Stiege och musikern Johan Zilverzurfarn Zachrisson.
2022-05-13
Länk till avsnitt

Jonas Åkerlund ? om gråzoner, genialitet och galenskap

Han var övertygad om att han skulle bli hårdrocksstjärna, men blev en av världens främsta musikvideoregissörer. Jonas Åkerlund har levt i ett rasande tempo. Först nu börjar han blicka bakåt. Varför?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected] Jonas ÅkerlundJonas Åkerlund är mest känd för sin banbrytande musikvideoproduktion på uppdrag av världens artistelit. Det stora genombrottet kom med Madonnas Ray of light 1998, men sen dess har han haft hundratals samarbeten, med bland andra U2, Rollings Stones, Beyoncé, Rihanna och Coldplay. Men allt tog sin början när han av en slump fick jobb på det legendariska reklamfilmsbolaget Mekano, vilket blev hans filmskola och starten på hans yrkeskarriär. Vid sidan av reklamfilm har han även regisserat kortfilm, dokumentärer och ett antal långfilmer. Nu är han aktuell med en serie för Netflix om Clark Olofssons liv.
2022-05-06
Länk till avsnitt

Lena Hallin ? om hemligheter, hårda nypor och hoten mot nationen

Det finns hemligheter som hon inte kan dela med en enda människa i världen. Lena Hallin är chef för Must. Hur är det att axla den rollen i ett allt farligare omvärldsläge? Och vad säger hon om hoten?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected] Lena HallinLena Hallin är chef för Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst (Must) och har haft en spikrak karriär mot toppen. Hon är född i Göteborg och året var 1980 när hon ingick i första årskullen kvinnor som fick göra värnplikt. Hon avlade officersexamen vid Krigsflygskolan 1983 och utnämndes samma år till fänrik vid Jämtlands flygflottilj. Där befordrades hon sen till löjtnant och vidare till major innan hon blev Sveriges första kvinnliga förbandschef. Åren 20112013 var hon försvarsattaché vid ambassaden i London och efter det utnämndes hon till brigadgeneral. I samband med att hon 2018 tillträdde som chef för Must fick hon, som den första kvinna någonsin, titeln generalmajor.
2022-04-29
Länk till avsnitt

Elin Anna Labba ? om gränser, upprepning och vikten av ett språk

Arbetet med den augustprisade boken förändrade henne i grunden. Elin Anna Labba är journalisten som vände tillbaka och sökte sin släkts historia, men hittade en kör av samiska röster. Hur kom det sig?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected] Elin Anna LabbaHon har ett djupt engagemang i frågor som rör det samiska folkets rättigheter, och nu senast i situationen kring Kallak. Elin Anna Labba belönades med Augustpriset för årets fackbok 2020 med sin debut Herrarna satte oss hit om tvångsförflyttningarna i Sverige. I boken varvar hon intervjuer, brev och minnen med sina egna intryck från de platser hon besökt och riktar nytt ljus mot en mörk del av svensk historia.Nu skriver hon på sin nästa bok och arbetar som projektledare på Tjállegoahte Författarcentrum Sápmi i Jokkmokk, vars uppgift är att stärka och synliggöra den samiska litteraturen. Hon är utbildad journalist vid JMG i Göteborg och har tidigare varit chefredaktör för Nuorat och arbetat på organisationen Laponiatjuottjudus, som förvaltar världsarvet Laponia.
2022-04-22
Länk till avsnitt

Cilla Benkö ? om temperamentet, vägvalen och stormarna

Sveriges Radios VD Cilla Benkö drar sig inte för att ta debatten. Varifrån kommer hennes iver? Och hur ser hon på Sveriges Radios roll i den tid vi lever i?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected] Cilla BenköHon har en prisad chefskarriär bakom sig och är sedan snart tio år VD för Sveriges Radio. Cilla Benkö studerade först på Handelshögskolan, men hoppade av och tog istället en journalistexamen. Hon har arbetat som reporter på radiosporten och för TV4 i New York, som chef på Ekot och Aktuellt.
2022-04-15
Länk till avsnitt

Åsa Jinder ? om kejsaren, mamman och Mick Jagger

Hon är inte rädd för att gå på tvärsan. Åsa Jinder valde nyckelharpan, att skriva om det som skaver och hålla på Malmö FF. Men finns det en röd tråd i allt hon vill förmedla?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Ulrika Stenström.Kontakt: [email protected] Åsa JinderHon har turnerat i 45 år, ända sen hon blev Sveriges yngsta riksspelman genom tiderna. Åsa Jinder har komponerat musik, skrivit hyllad poesi, spelat på Nobelfesten och runt om i världen. På hennes prisade skiva Folkmusik på svenska finns låten Av längtan till dig som låg på Svensktoppen i 25 veckor och har älskats av många. På senare år har hon utbildat sig till terapeut, blivit mormor och skrivit på en musikal baserad på en rosad bok.
2022-04-08
Länk till avsnitt

Ewa Fröling ? om ilska som drivkraft

Hon har inga problem att sätta ner foten. Den nedärvda kvinnliga styrkan i Ewa Frölings blodomlopp hjälper till när livet "pressar på". Men varför kommer vi inte få se henne i en stor filmroll igen?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Hannah Engberg.Kontakt: [email protected] Ewa FrölingI sommar fyller hon 70 år och det är 40 år sedan Ewa Fröling fick sitt stora genombrott i Ingmar Bergmans storfilm Fanny och Alexander, som kammade hem fyra Oscarsstatyetter. Ewa Fröling är en av Sveriges mest kända skådespelare med roller i filmer som SOS en segelsällskapsresa, Sista dansen, Sprängaren och Män som hatar kvinnor. Hon har också varit anställd på landets stora teaterscener som bland annat Dramaten. Förra året släppte hon boken Moder liv och fler är på gång.
2022-03-25
Länk till avsnitt

Jonna Bornemark ? om filosofi, graviditet och språk

Hon är filosofen som vill sätta ord på mänskliga erfarenheter gärna kroppsliga som inte har getts en filosofisk språkdräkt. Varför då? Nu kommer Jonna Bornemark med en personlig bok om graviditet.

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Hannah Engberg.Kontakt: [email protected] Jonna BornemarkProfessor i filosofi som arbetar som forskare och lärare vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola. Jonna Bornemark blev ett stort namn i offentligheten 2018 när hon släppte bästsäljaren De omätbaras renässans en uppgörelse med pedanternas världsherravälde. I april 2022 släpper hon boken jag är himmel och hav som filosofiskt och ovanligt personligt undersöker allmänmänsklig kunskap som finns att hämta i graviditeten.
2022-03-18
Länk till avsnitt

Sven Hirdman ? om Ryssland, kriget och diplomatin

Han är diplomaten som känt Ryssland i mer än 60 år, men på senare anklagas för att förringa hotet och försvara provokationerna från den ryska regimen. Vad är det Sven Hirdman vill säga oss?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Hannah Engberg.Kontakt: [email protected] Sven HirdmanSveriges ambassadör i Moskva 19942004, men diplomaten Sven Hirdman har också arbetat i Peking, Tel Aviv och London. Han har varit chef över Krigsmaterielinspektionen (19871994) och statssekreterare på försvarsdepartementet under det borgerliga styret 19871994. År 2015 släppte han boken Ryssland och svensk säkerhetspolitik 50 år i utrikespolitisk tjänst. Sven Hirdman är född 1939 och har fru och tre barn. Han är bror till professorn Yvonne Hirdman och deras far- och morföräldrar var arbetarrörelsens Gunnar och Maj Hirdman.
2022-03-11
Länk till avsnitt

Jonatan Unge ? lite äcklig, lite vulgär och lite skojig

En älskad, självutlämnande komiker som driver om sina tillkortakommanden. Jonatan Unge drar fram sitt mörker i ljuset, men förlorar sin värdighet enligt psykoanalytikern. Fast stämmer det verkligen?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Hannah Engberg.Kontakt: [email protected] Jonatan UngeKomikern Jonatan Unge är känd från radio- och tv-program, flertalet podcasts och ståuppscenen. Han vann senaste säsongen av SVT:s På Spåret tillsammans med Cecilia Düringer, men har tidigare tävlat med sin mamma, journalisten Cecilia Hagen. Jonatan Unge är född i Stockholm 1979 och uppvuxen på Djurgården.
2022-03-04
Länk till avsnitt

David Eberhard ? om tonen, videon och att förlora ett barn

Han är psykiatern och författaren som i 15 år debatterat vad han anser är ängsligt och dumt i Sverige ofta motvalls med en raljant ton. Varför så stridbar, David Eberhard?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Hannah Engberg.Kontakt: [email protected] David EberhardÖverläkare i psykiatri som föreläser och skriver krönikor i tidningen Fokus, utöver sina böcker. Han har skrivit flera bästsäljare sedan 2006 med titlar som I trygghetsnarkomanernas land, Hur barnen tog makten och Det stora könsexperimentet. Inte sällan skapar hans åsikter debatt.David Eberhard är född 1966 och uppvuxen i skånska Åkarp samt Lund. Han flyttade til Stockholm på 90-talet.
2022-02-26
Länk till avsnitt

Gina Dirawi ? är äntligen hel

2010-talet präglas av en skämtande och sprudlande Gina Dirawi som sedan försvinner från offentligheten och återvänder till 2020-talet med mer sorg och allvar. Eller? Vad är det som har hänt?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Hannah Engberg.Kontakt: [email protected] Gina DirawiProgramledaren och artisten Gina Dirawi är född och uppvuxen i Sundsvall. Hon fick sitt stora genombrott som programledare för Melodifestivalen 2012, blott 21 år gammal. Nu tio år senare har hon programlett Sveriges största tv-produktion flera gånger om. Hon har också skrivit en roman och är i dagarna aktuell med sitt debutalbum Meet me in Jannah.
2022-02-18
Länk till avsnitt

Sebastian Siemiatkowski ? om miljarderna, missbruket och mediebevakningen

Från underklassen till en av landets yngsta miljardärer. Sebastian Siemiatkowskis skapelse Klarna har anklagats för att cyniskt skuldsätta människor, något han tar djupt personligt. Varför då?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Hannah Engberg.Kontakt: [email protected] Sebastian SiemiatkowskiHan blev ekonomiskt oberoende som 30-åring och idag är Klarnas medgrundare och vd Sebastian Siemiatkowski, 40 år, en av landets yngsta miljardärer. Föräldrarna flydde kommunismens Polen till Sverige och strax därefter föddes Sebastian Siemiatkowski. Han är uppvuxen i Gottsunda utanför Uppsala och har en examen från Handelshögskolan i Stockholm.
2022-02-14
Länk till avsnitt

Margareta Ingelstam ? om kampen för adoptioner och fred på jorden

En legendarisk fredsaktivist tillika adoptionsrörelsens "Grand old lady". 84-åriga Margareta Ingelstam skriver på sin självbiografi och har börjat förstå varför hon alltid haft barnens perspektiv.

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Hannah Engberg.Kontakt: [email protected] Margareta IngelstamMargareta Ingelstam, 84 år, är en prisad fredsaktivist, författare och utbildare som ägnat hela sitt liv åt att arbeta internationellt för fred genom civilsamhället och icke vålds-metoder. På 80-talet var hon generalsekreterare och ordförande för Kristna fredsrörelsen. 1969 var hon med och grundade Adoptionscentrum, blev dess första ordförande och en frontfigur för den världsunika svenska adoptionsrörelsen. Margareta Ingelstam har också arbetat som producent på Utbildningsradion och har som aktiv Socialdemokrat haft förtroendeuppdrag kring framtidens mediepolitik.
2022-02-11
Länk till avsnitt

Alexandra Pascalidou ? en känslosam krigare på ständig flykt

Älskad och hatad. Alexandra Pascalidou vill förbättra världen och blir stolt när hon kallas aktivist trots att hon är journalist. Men har det hårda livet gjort henne blind inför ibland befogad kritik?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Hannah Engberg.Kontakt: [email protected] Alexandra PascalidouAlexandra Pascalidou är en prisad journalist, författare, dramatiker, människorättsaktivist och föreläsare. Just nu aktuell med pjäsen Mammorna på Stockholms Stadsteater.Hon föddes i Rumänien 1970 av grekiska föräldrar, men bodde sina första år hos mormodern i en grekisk bergsby. När hon var sex år flyttade familjen till Sverige och Alexandra Pascalidou växte upp i Rinkeby.
2022-01-28
Länk till avsnitt

Jerzy Sarnecki ? om brottslighet, dyslexi och det judiska arvet

En av Sveriges mest kända kriminologer väcker debatt, trots att han avskyr konflikter. Föräldrarna överlevde förintelsen och sa till honom att akta sig för faror. Så varför strider Jerzy Sarnecki?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.Programledare är Martin Wicklin.Producent: Hannah Engberg.Kontakt: [email protected] Jerzy Sarnecki74-årig professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet. Som 20-åring år 1969 flydde han det antisemitiska Polen tillsammans med sina judiska föräldrar och kom till Sverige.
2022-01-21
Länk till avsnitt

Johan Rockström ? om mänsklighetens framtid på jorden

En professor som blivit en fixstjärna för miljö- och klimatrörelsen med sina medryckande, men dystopiska berättelser om jordens tillstånd. Finns det någon risk med att bli en alltför stor profil?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun får du möta personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun. Programledare är Martin Wicklin. Producent: Hannah Engberg. Kontakt: [email protected] Johan RockströmProfessor i miljovetenskap vid Stockholms universitet och professor i jordsystemforskning vid universitetet i Potsdam samt chef for Potsdaminstitutet for klimatforskning. Han har hallit fyra TED-foredrag om tillstandet pa var planet och är ofta en av talarna vid World Economic Forum.Johan Rockström är 55 år, född i Finspång, uppvuxen i Sao Paolo och Karlskrona och bor idag i Berlin.
2021-12-17
Länk till avsnitt

Carina Bergfeldt ? om att vara en hungrig varg

Årets medieperson? 2021 fick Carina Bergfeldt en egen tv-show, tv-serie, Bamsekaraktär och Kristallen, men hon orsakade också en av årets mest intensiva debatter. Hur ser hon tillbaka på allt?

2021-12-10
Länk till avsnitt

Karl Hedin ? om förnedringen, revanschlustan och vargen

Han friades från grovt jaktbrott och överväger nu att stämma åklagarsidan. Skogsföretagaren och storjägaren Karl Hedin har skytt etablerade medier efter det uppmärksammade rättsfallet tills nu.

2021-12-03
Länk till avsnitt

Fatuma Mohamed ? om morden, mammorna och misstron

Mammorna i Järva har fått nog av det dödliga skjutvåldet bland barnen och undrar varför inte samhället hjälper dem? Fatuma Mohamed har blivit rösten utåt hör hennes fascinerande livsresa.

2021-11-27
Länk till avsnitt

Fanny Ambjörnsson ? vad är ett lyckat människoliv?

När Nadja föds med en cp-skada sörjer föräldrarna, men storasystrarna kan inte förstå varför. Genusprofessorn Fanny Ambjörnsson vänder blicken inåt istället för att analysera andra. Hur hänger det ihop?

2021-11-19
Länk till avsnitt

Jonas Eriksson ? en duktig flicka?

Ekonomiskt oberoende som 33-åring och därefter en av världens bästa fotbollsdomare. Hårt arbetande och "prestationsknarkande" Jonas Eriksson har svårt att ta det lugnt. För vem vill han bevisa sig?

2021-11-12
Länk till avsnitt

Stina Wollter ? om kampen, konsten och den lilla gumman

Genom konsten, radion, musiken, scenen, kroppen och Instagram kommunicerar Stina Wollter. Vad vill hon säga? Och på vilken plats i livet befinner hon sig idag ett år efter pappa Sven Wollters död?

2021-11-05
Länk till avsnitt

Henrik Dorsin ? som du aldrig hört honom förut

Möt personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.

2021-10-29
Länk till avsnitt

Peder Fredricson ? världsettan utan vinnarskalle

Den eviga tvåan lyckades nå det svåruppnåeliga målet. Men vad är det som driver Peder Fredricson, en bohemisk konstnärstyp utan vinnarskalle, att bli världens bästa hoppryttare?

2021-10-22
Länk till avsnitt

Jenny Rissveds ? helt ärligt

Att ta OS-guld som 22-åring och tvingas stå i mediernas rampljus orsakade depression hos cyklisten Jenny Rissveds som redan kämpade med ätstörningar. Men varifrån kommer pressen egentligen?

2021-10-15
Länk till avsnitt

Magda Gad ? vän med döden

Den här flerfaldigt prisade krigskorrespondenten lever ett liv som få journalister gör. När andra flyr stannar hon kvar. Varför är inte Magda Gad rädd för att dö?

2021-10-08
Länk till avsnitt

Johan Hirschfeldt ? om personliga och svenska trauman

Han är en av landets tyngsta jurister som granskade staten efter tsunamin och försvaret efter Estonia. Johan Hirschfeldt vet en hel del om Sveriges största trauman och om ett personligt: att förlora ett barn.

2021-10-01
Länk till avsnitt

Alice Staffan Beckman ? om identitet och politik

På 60-talet var Staffan Beckman journalist, men engagemanget för Palestina och kommunismen tog över. På 80-talet började han i smyg klä sig som kvinna idag, 87 år gammal, är namnet Alice Staffan Beckman.

2021-09-24
Länk till avsnitt

Kristoffer Triumf ? om alkoholen, bekräftelsen och Värvet

Flickvännen ställde ett ultimatum: alkoholen eller mig. Nu kommer mannen bakom succépodcasten Värvet med den självbiografiska romanen Törst. Men varför så törstig, Kristoffer Triumf?

2021-09-17
Länk till avsnitt

Carl Johan De Geer ? med rätt att tala men utan värde

Han har hunnit bli 83 år och förstår idag att barndomstraumat genomsyrat det mesta han skapat. Men konstnären Carl Johan De Geer får ännu en insikt i den här Söndagsintervjun.

2021-09-10
Länk till avsnitt

Ewa Skoog Haslum ? från omogen tonåring till Sveriges marinchef

Hon är dödligt trött på att prata om att vara Sveriges första kvinnliga marinchef, men likväl är Ewa Skoog Haslum historisk. Hör henne om det, utbåtsjakt, kapprustning och kappkörning.

2021-09-03
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Matchen

Matchen är Radiosportens fotbollspod där Richard Henriksson varje måndag träffar en fotbollsstjärna som ger oss detaljerna du aldrig hört förut. I säsongspremiären berättar Tomas Brolin och VM-bronsmatchen mot Bulgarien 1994.

2021-08-30
Länk till avsnitt

Mustafa Panshiri ? Jag är här

Han flydde talibanerna som 11-åring och släpper nu boken Sju råd till Mustafa om receptet för en lyckad integration. Säsongspremiär med Mustafa Panshiri, föreläsare och debattör.

2021-08-27
Länk till avsnitt

Marianne Lindberg De Geer ? om föräldraskap, uppkäftighet och åldrande

Hon har som konstnär tänkt på sig själv, men tänker nu mer på sina barn och föräldrar. Under pandemin föll åldrandet över Marianne Lindberg De Geer och hon började skriva dagbok. Vad upptäckte hon om sig själv?

2021-05-28
Länk till avsnitt

Philomène Grandin ? om kultpappan Izzy Young och demensen

När hennes legendariska pappa Izzy Young som upptäckte Bob Dylan, drabbades av demens blev skrivandet en överlevnadsstrategi för skådespelaren Philomène Grandin. Hur mycket ska man slita som anhörig?

2021-05-21
Länk till avsnitt

Daniel Redén ? stjärntränaren om skandalen med Propulsion

Han har varit fåordig om tidernas travsaga Propulsion som blev tidernas travskandal. Tills nu. I Söndagsintervjun ger tränaren Daniel Redén en unik intervju om mardrömmen, men också om framgångarna.

Mail till Söndagsintervjun från Maria Croon, vd på Svensk Travsport sedan 2019: "Först och främst vill jag bara beklaga hela den här historien som är sorglig för alla inblandade parter och travsporten i stort. Jag har ju endast fått utdrag ur intervjun skriftligt men utifrån de citat jag fått skickade till mig är jag förvånad över det som låter som allvarliga anklagelser om undanhållande av fakta och försök att skydda olika personer i organisationen. Särskilt då tränaren med ombud haft tillgång till utredningsmaterialet under lång tid och där kan se att olika sidors perspektiv, både positivt och negativt, verkligen har beaktats och redovisats i en omfattande rapport på över 200 sidor. Utredningens syfte var att ta reda på om hästen var nervsnittad och vem som hade tillgång till vilken information och när. Olika parters syn och minnesbilder är omfattande redovisat. Det finns självklart ingen egen agenda från Svensk Travsports sida och inget intresse av att dölja några uppgifter som är viktiga för utredningen. Allt har redovisats tydligt. Enligt Svensk Travsports reglemente har man som köpare av en häst alltid ett ansvar och som tränare likaså. Huruvida det finns ett ansvar i den här frågan eller inte ska nu prövas av Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd. Det som framkom i Svensk Travsports utredning var att det inte gick att konstatera att det funnits något som helst uppsåt från ägare eller tränare. Däremot kunde vi redan då konstatera att det inte råder några tveksamheter att hästen är nervsnittad och därmed startat otillåtet. I samband med att det här kom fram efter Elitloppet förra året gjorde Svensk Travsport även en omfattande intern utredning av förbundets hantering. Slutsatsen av den redovisades på en presskonferens i oktober förra året. Där konstaterades bland annat brister i regelstyrning och processer och det riktades skarp kritik till dåvarande styrelse och ledning. Det redovisades då att exportcertifikatet med notering om nervsnittning både skickats till tränaren men också funnits hos Svensk Travsport men det hade inte lagts in i några system. Den utredning gällande Propulsions nervsnittning som gjordes av dåvarande säkerhetschef 2019 konstaterades vara undermålig. All kritik mot Svensk Travsports hantering har redovisats helt transparent och de brister som framkom i utredningen har vi tagit på stort allvar. Nu pågår ett omfattande arbete med processer och internkontroll för att något liknande aldrig ska uppstå igen. Vi vill som alla andra att det här ärendet ska bli klart och att all fakta kan redovisas helt öppet. För att komma dit behöver förhandlingen i Ansvars- och Disciplinnämnden äga rum så snart som möjligt där allt material kan avhandlas enligt de processer vi har."
2021-05-14
Länk till avsnitt

Jan Carlzon ? superstjärnan från iskalla Norden

Få svenska företagsledare har samma ikonstatus hyllad världen över för ledarskapet och klassikern "Riv pyramiderna!". Nu fyller Jan Carlzon 80 år och har skrivit uppföljaren Se människan. Varför?

2021-05-07
Länk till avsnitt

Anna Skarhed ? en domare med fri lejd

Det tog 300 år innan en kvinna blev Justitiekansler i Sverige. Hon är den motvilliga juristen och den klassiska tjänstemannen anspråkslös och oväldig. Varför så plikttrogen, Anna Skarhed?

2021-04-30
Länk till avsnitt

Sigge Eklund ? kan ha skrivit sin sista bok

Det sades att han var ett underbarn och författare det finaste man kunde bli. Sigge Eklund har kämpat på med sina romaner, men omprövar nu tidigare sanningar och drömmar. Vad är det som har hänt?

2021-04-23
Länk till avsnitt

Maria Leissner ? om riskornet, sagoskåpet och engångstrasan

Hon förlorade sambon i en bilolycka samtidigt som halva partiet hon företrädde inte ville ha henne. Men som ambassadör i Guatemala kom livet åter. Vad har format socialliberalen Maria Leissner?

2021-04-16
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.