En av landets tyngsta statsvetare som sylvasst debatterar och av vissa anses vara en besvärlig figur. Det ska nu visa sig att Bo Rothsteins behov av att säga ifrån hänger ihop med ett familjetrauma.
Hon har det största svenskspråkiga kontot på Youtube med en miljon följare. Influencern Therése Lindgren bröt ny mark när hon öppnade upp om sin psykiska ohälsa. Vad tänker hon om sin makt över unga?
Christer Björkman ? från kung i Borås till general för Mello
Melodifestivalen har varit hans i 20 år, men nu slutar Christer Björkman. Hur ska det gå att lämna rampljuset för en person som alltid velat vara stjärna?
Under pandemiåret 2020 syntes hon överallt. Emma Frans är en prisad forskare och vetenskapskommunikatör som nyss fick medalj av kungen för sin kunskapsspridning. Men kan det bli för mycket av det goda?
Sveriges roligaste man från Sveriges tråkigaste stad, har det sagts. Johan Glans från Eslöv har gjort succé i rampluset under mer än halva sitt liv trots att han är blyg och lat. Hur går allt ihop?
Tio år med livvakter dygnet runt efter flera mordförsök och terrordåd. Lars Vilks har kallats idiot, islamofob eller bara en onödig provokatör, men det verkar inte bekomma honom. Varför inte?
Han gick från legendarisk mittback, till kommentator, till "go gubbe" i medier. Glenn Hysén biter ihop och vägrar grubbla. Inga bekymmer, sorger och besvär. Nöjd med allt som livet ger. Eller?
En mäktig medieperson som gått och blivit styrelseproffs. Eva Hamilton tycker att livet varit snällt mot henne, trots att hon har förlorat ett barn. Varifrån kommer hennes sorglöshet och självklarhet?
Sveriges första kvinna att bli professor i radioastronomi forskar på svarta hål och krockande galaxer. Vissa av oss känner skräck inför rymden, men inte Susanne Aalto. Vad är det hon vill förmedla?
Arash Sanari ? om att försöka bli svenskast på Tjörn
Han är läkaren vars debutbok blev Augustprisnominerad. Boken Sverigevänner belyser hur barnet Arash Sanaris integration blev pappans segregation. En fråga bränner mellan raderna: Var det värt det?
Mattias Karlsson ? om hemmet, krigsretoriken och självkänslan
Han trivdes inte längre som Sverigedemokraternas gruppledare och försöker nu bygga landets första konservativa tankesmedja: Oikos. Vad är det för ett svenskt "hem" som Mattias Karlsson vill skapa?
Han är mästerkocken som stått på prispallen tre gånger i Bocuse d'Or och nu försöker skapa en svensk restaurang i världsklass. Samtidigt är det inte stjärnor Tommy Myllymäki jagar. Så vad handlar allt om?
Som barn kände hon sig osynlig, men få syns väl som Regina Lund? Hon personifierar en multikonstnär och vill vara äkta i alla sin uttryck, men bär samtidigt en ostkupa som skydd genom livet. Vem är hon?
Gudrun Abascal ? den brinnande legendariska barnmorskan
Förlossningsgurun Gudrun Abascal har varit barnmorska i 50 år och skrivit böcker som många gravida kvinnor läser. Men själv har hon aldrig fött barn. Hur har det påverkat jobbet som barnmorska?
Dorotea Bromberg ? virvelvinden om livsresans biljett
Pappan anklagades för en sionistisk komplott och hon själv för mord på sin bästis. Familjen flydde antisemitismens Polen och startade här världsberömt bokförlag. Hur kom Dorotea Bromberg över traumat?
Lena Einhorn ? en sanningssökare som inte kan vara tyst
Hon lämnade läkarkarriären och virologin för 30 år sen och blev en prisad författare och filmare som djupdyker i historiska människoöden. Så varför gav sig Lena Einhorn in i Coronadebatten?
Björn Natthiko Lindeblad ? om tillit, tvivel och tristess
Finansvalpen som blev munk. Munken som kåpade av. Berättelsen om Björn Lindeblad är känd, men Söndagsintervjun vill komma längre. Hur kommer det sig att han alltid klivit ut i det okända?
Johan Croneman ? om missbruket, olyckligheten och papparollen
Sur, bitter och arg? Sylvassa TV-kritikern Johan Croneman har kallats alltihop, men hävdar själv att han bara är tydlig. Den relevanta frågan för honom är: Hur blev jag en riktigt olycklig människa?
Älskad och hatad så är det med Mona Sahlin. Nu väljer hon att prata efter år av tystnad sedan avslöjandet om osant intyg. Hör henne om depressionen, nonchalansen och ett 40 år långt politiskt liv av både framgång och skandaler.
Gloria Ray Karlmark ? om historiska Little Rock Nine
1957 vägrade 14-åriga Gloria Ray Karlmark att lämna Little Rock Central High school vilket blev ett av startskotten på medborgarrättsrörelsen i USA. Hur orkar ett barn stå emot tusentals hatiska vuxna?
Han är pojken från Ödeshög som ville bli cirkusdirektör, men istället fick landets näst högsta ämbete efter kungen: riksdagens talman. Är Andreas Norlén så tålmodig, seriös och rekorderlig som han verkar?
Johan Giesecke ? om pappa, pandemier och popularitet
Innan Coronapandemin spred sig över världen var det få som visste vem läkaren och professorn Johan Giesecke var nu kallas han tv-kändis. Hur vågar han så självsäkert hävda att Sverige gör rätt?
Simon Häggström ? från pastorns son till dödsängel
I tolv år har polisen och författaren Simon Häggström arbetat mot prostitution i en mörk och smutsig verklighet få känner till. Ett jobb som i perioder försvårat hans privatliv. Varför fortsätter han?
Från en anonym vardag som Sveriges statsepidemiolog till en världskändis. I månader har Anders Tegnell försvarat den unika svenska Coronastrategin. Vad har format människan som står emot en hel värld?
Isabella Löwengrip ? om depression, flykt och skam
Hon har levt halva livet i offentligheten som en av Sveriges främsta entreprenörer och influencers, men i höstas förlorade Isabella Löwengrip sitt bolagsimperium. Hör henne i en unik intervju.
Blott 35 år gammal blev han DN:s yngsta chefredaktör. Trots att Peter Wolodarski växte upp i ett bildat hem på Östermalm ser han sig som en outsider. Hur menar han? Och varför gick han så hårt åt Sveriges Coronastrategi?
Kikki Danielsson ? om att vara clown, mjölkkossa och en Painted Lady
Hon är en levande legend. Kikki Danielssons karriär är lång och framgångsrik, men rubrikerna otaliga. Mobbing, reumatism, alkoholism, tröstätande. Hon bannar pressen, men varför har hon varit så öppen?
Charlotte Kalla ? om pannbenet, mjölksyran och skammen
Sveriges främsta kvinnliga olympiers vassaste vapen är beslutsamheten. Men nackdelen med Charlotte Kallas vinnarskalle är känslorna av skam vid misslyckanden. Nu satsar hon ett år till varför inte sluta på topp?
Hon dog som 3-åring under flykten från Iran, men är idag en erkänd hjärnforskare och entreprenör nyss fyllda 40. Mouna Esmaeilzadeh ser ljust på allas vår framtid, men privat bär hon på ett mörker.
Han var en både ovanligt omtyckt och kritiserad ärkebiskop som pratade poetiskt om Gud och politiskt företrädde kyrkan. Vad drev KG Hammar? Och vad kan vi lära av påskberättelsen när Coronaviruset prövar oss?
Med en komplicerad papparelation och rasism under uppväxten hade han svårt att känna sig hemma. Debutboken är en personlig berättelse, men också en större om när Gambia mötte Sverige av en slump. Amat Levin vill föra sitt arv vidare utan offerskap.
Torbjörn Tännsjö ? hellre en lycklig gris än olycklig Sokrates
Han har i decennier provocerat med tillspetsade slutsatser om liv och död. Men i och med Coronapandemin är nu de svåraste frågorna verklighet. Vad svarar Sveriges meste filosof Torbjörn Tännsjö?
Hon revolutionerade folkmusiken på 70-talet med sin Hammondorgel och är idag som blivande 80-åring kult. 20 år gammal for hon till New York med uppdraget att bilda ett kvinnligt jazzband. Det höll på att knäcka henne.
Joakim Lamotte ? har kompisar i både himlen och helvetet
Han är inte mellanmjölk direkt. Joakim Lamotte delar landet med sina livesändningar på Facebook i gränslandet mellan journalistik och aktivism. Han får på nöten och ger på nöten. Hur länge till orkar han gå upp i ringen?
Hélène Barnekow ? om jämställdhet, klimatångest och ledarskapsfloskler
Microsoft Sveriges vd Hélène Barnekow är en tungviktare inom IT- och telekom med sina 25 år i branschen. En osäker, manlig och ingenjörsdriven värld där hon stuckit ut på flera sätt. Hur har hon hanterat det?
Johan Cullberg ? svensk psykiatris nestor på divanen
Ett halvt sekel i psykiatrin som professor, psykiater och anhörig. På 70-talet förändrade Johan Cullberg psykvården från tunga mediciner till psykoterapi. Självkännedom är viktigt, tycker han, så hur är det med hans egen?
Filip Hammar ? kan i stort sett förklara sina utspel
Trots att Filip Hammar synts i rutan i 20 års tid ser han sig som en åskådare. Trots all framgång förminskar han sig själv. Och trots att han gillar att skjuta från höften vill han nu vara i gråzonerna. Hur hänger allt ihop?
Han har lyckats få flera felaktigt dömda personer friade och vunnit ett mål "mot hela världen". Hur kommer det sig att advokaten Thomas Olsson tar sig an fall pro bono som ingen annan bryr sig om?
Tiina Rosenberg ? om hämndfantasier, vinterkrigsanda och en klen kompromissvilja
Hon "föll som ett moget äpple för queer-teorin" och blev på 90-talet en hbtq-ikon. Genusprofessorn Tiina Rosenberg var med och grundade Feministiskt initiativ 2005, men lämnade efter ett massivt drev. Varför blev det som det blev?
Han väckte ont blod på 70- och 80-talen när han uppmuntrade till och tjänade storkovan på skatteplanering och premieobligationer. Idag skänker han sina pengar till välgörenhet. Har Roger Akelius fått dåligt samvete på äldre dar?
Anton Glanzelius ? om jantelagen, krossade drömmar och Michael Jackson
Han är barnstjärnan som skulle bli fotbollsproffs, men nu är en av Sveriges främsta tv-makare. Mitt liv som hund gav en Guldbagge, erbjudanden i Hollywood och vänskap med Michael Jackson. Varför tog det 20 år innan han själv var stolt?
Stina Oscarson ? från tvärsäker kulturvänster till tvivlande intellektuell
Stina Oscarson tror att vi kan förstå varandras smärta och hon strider för samtalets plats i en polariserad samtid. En av anledningarna till övertygelsen bottnar i en annan kamp som hon för 30 år med anorexi.
Karin Johannisson ? från första mensen till sista boken (repris)
Har du missat den här Söndagsintervjun från 2016? Karin Johannisson gick bort i november 2016. Söndagsintervjun har säsongsuppehåll men det finns massor av tidigare intervjuer att lyssna på i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 19 januari!
Anders Arborelius ? om dogmer, tystnad och sex (repris)
Har du missat den här Söndagsintervjun från 2017? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns massor av tidigare intervjuer att lyssna på i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 19 januari!
Anne Sofie von Otter ? efter Benny Fredrikssons död (repris)
Har du missat den här Söndagsintervjun från 2018? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns massor av tidigare intervjuer att lyssna på i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 19 januari!
Om du mår dåligt eller tänker att livet inte är värt att leva ska du inte hålla det för dig själv. Här kan du få hjälp och stöd:
Hjälplinjen 0771-22 00 60 Bris 116 111 Jourhavande medmänniska 08-702 16 80 Jourhavande präst 112 Mind Självmordslinjen 90101 eller chatt via www.mind.se
Tommy Körberg ? om spriten, svärtan och sången (repris)
Har du missat den här Söndagsintervjun från 2017? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns massor av tidigare intervjuer att lyssna på i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 19 januari!
Han är den vetenskapliga superstjärnan som har visat att neandertalarna inte är helt utdöda, utan lever vidare i många av oss idag. Men vad har format Svante Pääbo mest - arv eller miljö?
David Sundin ? det här kommer jag att vara skitbra på
Programledaren och komikern David Sundin tog en lång omväg till sin plats i rampljuset, men har alltid känt sig ångestfri och övertygad om sin talang. Så varför är han rädd för att rota i sin hjärna?
Genom att driva med män som trakasserar på nätet har Linnéa Claeson byggt upp en stor publik och prisats för sitt arbete med att lyfta jämställdhet och rättvisefrågor. Varför ifrågasätter allt fler hennes trovärdighet?
Barbro Westerholm ? motståndaren är alltid tröttare
Idag är Barbro Westerholm (L) riksdagens mest årsrika ledamot. För 40 år sedan bestämde hon i rollen som generaldirektör på Socialstyrelsen att homosexualitet skulle strykas ur sjukdomsregistret. I backspegeln har hon insett att det var ögonblicket då hon blev politisk.