Sveriges 100 mest populära podcasts

Söndagsintervjun

Söndagsintervjun

Möt personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/sondagsintervjun

Avsnitt

Fatuma Mohamed ? om morden, mammorna och misstron

Mammorna i Järva har fått nog av det dödliga skjutvåldet bland barnen och undrar varför inte samhället hjälper dem? Fatuma Mohamed har blivit rösten utåt hör hennes fascinerande livsresa.

2021-11-27
Länk till avsnitt

Fanny Ambjörnsson ? vad är ett lyckat människoliv?

När Nadja föds med en cp-skada sörjer föräldrarna, men storasystrarna kan inte förstå varför. Genusprofessorn Fanny Ambjörnsson vänder blicken inåt istället för att analysera andra. Hur hänger det ihop?

2021-11-19
Länk till avsnitt

Jonas Eriksson ? en duktig flicka?

Ekonomiskt oberoende som 33-åring och därefter en av världens bästa fotbollsdomare. Hårt arbetande och "prestationsknarkande" Jonas Eriksson har svårt att ta det lugnt. För vem vill han bevisa sig?

2021-11-12
Länk till avsnitt

Stina Wollter ? om kampen, konsten och den lilla gumman

Genom konsten, radion, musiken, scenen, kroppen och Instagram kommunicerar Stina Wollter. Vad vill hon säga? Och på vilken plats i livet befinner hon sig idag ett år efter pappa Sven Wollters död?

2021-11-05
Länk till avsnitt

Henrik Dorsin ? som du aldrig hört honom förut

Möt personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form intervjun.

2021-10-29
Länk till avsnitt

Peder Fredricson ? världsettan utan vinnarskalle

Den eviga tvåan lyckades nå det svåruppnåeliga målet. Men vad är det som driver Peder Fredricson, en bohemisk konstnärstyp utan vinnarskalle, att bli världens bästa hoppryttare?

2021-10-22
Länk till avsnitt

Jenny Rissveds ? helt ärligt

Att ta OS-guld som 22-åring och tvingas stå i mediernas rampljus orsakade depression hos cyklisten Jenny Rissveds som redan kämpade med ätstörningar. Men varifrån kommer pressen egentligen?

2021-10-15
Länk till avsnitt

Magda Gad ? vän med döden

Den här flerfaldigt prisade krigskorrespondenten lever ett liv som få journalister gör. När andra flyr stannar hon kvar. Varför är inte Magda Gad rädd för att dö?

2021-10-08
Länk till avsnitt

Johan Hirschfeldt ? om personliga och svenska trauman

Han är en av landets tyngsta jurister som granskade staten efter tsunamin och försvaret efter Estonia. Johan Hirschfeldt vet en hel del om Sveriges största trauman och om ett personligt: att förlora ett barn.

2021-10-01
Länk till avsnitt

Alice Staffan Beckman ? om identitet och politik

På 60-talet var Staffan Beckman journalist, men engagemanget för Palestina och kommunismen tog över. På 80-talet började han i smyg klä sig som kvinna idag, 87 år gammal, är namnet Alice Staffan Beckman.

2021-09-24
Länk till avsnitt

Kristoffer Triumf ? om alkoholen, bekräftelsen och Värvet

Flickvännen ställde ett ultimatum: alkoholen eller mig. Nu kommer mannen bakom succépodcasten Värvet med den självbiografiska romanen Törst. Men varför så törstig, Kristoffer Triumf?

2021-09-17
Länk till avsnitt

Carl Johan De Geer ? med rätt att tala men utan värde?

Han har hunnit bli 83 år och förstår idag att barndomstraumat genomsyrat det mesta han skapat. Men konstnären Carl Johan De Geer får ännu en insikt i den här Söndagsintervjun.

2021-09-10
Länk till avsnitt

Ewa Skoog Haslum ? från omogen tonåring till Sveriges marinchef

Hon är dödligt trött på att prata om att vara Sveriges första kvinnliga marinchef, men likväl är Ewa Skoog Haslum historisk. Hör henne om det, utbåtsjakt, kapprustning och kappkörning.

2021-09-03
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Matchen

Matchen är Radiosportens fotbollspod där Richard Henriksson varje måndag träffar en fotbollsstjärna som ger oss detaljerna du aldrig hört förut. I säsongspremiären berättar Tomas Brolin och VM-bronsmatchen mot Bulgarien 1994.

2021-08-30
Länk till avsnitt

Mustafa Panshiri ? Jag är här

Han flydde talibanerna som 11-åring och släpper nu boken Sju råd till Mustafa om receptet för en lyckad integration. Säsongspremiär med Mustafa Panshiri, föreläsare och debattör.

2021-08-27
Länk till avsnitt

Marianne Lindberg De Geer ? om föräldraskap, uppkäftighet och åldrande

Hon har som konstnär tänkt på sig själv, men tänker nu mer på sina barn och föräldrar. Under pandemin föll åldrandet över Marianne Lindberg De Geer och hon började skriva dagbok. Vad upptäckte hon om sig själv?

2021-05-28
Länk till avsnitt

Philomène Grandin ? om kultpappan Izzy Young och demensen

När hennes legendariska pappa Izzy Young som upptäckte Bob Dylan, drabbades av demens blev skrivandet en överlevnadsstrategi för skådespelaren Philomène Grandin. Hur mycket ska man slita som anhörig?

2021-05-21
Länk till avsnitt

Daniel Redén ? stjärntränaren om skandalen med Propulsion

Han har varit fåordig om tidernas travsaga Propulsion som blev tidernas travskandal. Tills nu. I Söndagsintervjun ger tränaren Daniel Redén en unik intervju om mardrömmen, men också om framgångarna.

Mail till Söndagsintervjun från Maria Croon, vd på Svensk Travsport sedan 2019: "Först och främst vill jag bara beklaga hela den här historien som är sorglig för alla inblandade parter och travsporten i stort. Jag har ju endast fått utdrag ur intervjun skriftligt men utifrån de citat jag fått skickade till mig är jag förvånad över det som låter som allvarliga anklagelser om undanhållande av fakta och försök att skydda olika personer i organisationen. Särskilt då tränaren med ombud haft tillgång till utredningsmaterialet under lång tid och där kan se att olika sidors perspektiv, både positivt och negativt, verkligen har beaktats och redovisats i en omfattande rapport på över 200 sidor. Utredningens syfte var att ta reda på om hästen var nervsnittad och vem som hade tillgång till vilken information och när. Olika parters syn och minnesbilder är omfattande redovisat. Det finns självklart ingen egen agenda från Svensk Travsports sida och inget intresse av att dölja några uppgifter som är viktiga för utredningen. Allt har redovisats tydligt. Enligt Svensk Travsports reglemente har man som köpare av en häst alltid ett ansvar och som tränare likaså. Huruvida det finns ett ansvar i den här frågan eller inte ska nu prövas av Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd. Det som framkom i Svensk Travsports utredning var att det inte gick att konstatera att det funnits något som helst uppsåt från ägare eller tränare. Däremot kunde vi redan då konstatera att det inte råder några tveksamheter att hästen är nervsnittad och därmed startat otillåtet. I samband med att det här kom fram efter Elitloppet förra året gjorde Svensk Travsport även en omfattande intern utredning av förbundets hantering. Slutsatsen av den redovisades på en presskonferens i oktober förra året. Där konstaterades bland annat brister i regelstyrning och processer och det riktades skarp kritik till dåvarande styrelse och ledning. Det redovisades då att exportcertifikatet med notering om nervsnittning både skickats till tränaren men också funnits hos Svensk Travsport men det hade inte lagts in i några system. Den utredning gällande Propulsions nervsnittning som gjordes av dåvarande säkerhetschef 2019 konstaterades vara undermålig. All kritik mot Svensk Travsports hantering har redovisats helt transparent och de brister som framkom i utredningen har vi tagit på stort allvar. Nu pågår ett omfattande arbete med processer och internkontroll för att något liknande aldrig ska uppstå igen. Vi vill som alla andra att det här ärendet ska bli klart och att all fakta kan redovisas helt öppet. För att komma dit behöver förhandlingen i Ansvars- och Disciplinnämnden äga rum så snart som möjligt där allt material kan avhandlas enligt de processer vi har."
2021-05-14
Länk till avsnitt

Jan Carlzon ? superstjärnan från iskalla Norden

Få svenska företagsledare har samma ikonstatus hyllad världen över för ledarskapet och klassikern "Riv pyramiderna!". Nu fyller Jan Carlzon 80 år och har skrivit uppföljaren Se människan. Varför?

2021-05-07
Länk till avsnitt

Anna Skarhed ? en domare med fri lejd

Det tog 300 år innan en kvinna blev Justitiekansler i Sverige. Hon är den motvilliga juristen och den klassiska tjänstemannen anspråkslös och oväldig. Varför så plikttrogen, Anna Skarhed?

2021-04-30
Länk till avsnitt

Sigge Eklund ? har skrivit sin sista bok?

Det sades att han var ett underbarn och författare det finaste man kunde bli. Sigge Eklund har kämpat på med sina romaner, men omprövar nu tidigare sanningar och drömmar. Vad är det som har hänt?

2021-04-23
Länk till avsnitt

Maria Leissner ? om riskornet, sagoskåpet och engångstrasan

Hon förlorade sambon i en bilolycka samtidigt som halva partiet hon företrädde inte ville ha henne. Men som ambassadör i Guatemala kom livet åter. Vad har format socialliberalen Maria Leissner?

2021-04-16
Länk till avsnitt

Isabella Löwengrip: ?Hade jag fortsatt det livet hade jag nog dött?

Den omtalade Söndagsintervjun fick en stor betydelse för henne på ett personligt plan och är vårt mest lyssnade avsnitt. Hur ser Isabella Löwengrip tillbaka på Söndagsintervjun från maj 2020? Hör henne här på Poddfest Nonstop.

2021-04-18
Länk till avsnitt

Mats Strandberg ? har skräck som terapi och levebröd

Hela livet har han målat fan på väggen och kallar sig själv Mumindalens Filifjonkan. Författaren Mats Strandberg gör succé med sina fasansfulla böcker, men varför dras han till skräck och katastrofer?

2021-04-09
Länk till avsnitt

Johan Gustafsson ? fånge hos al-Qaida

Sex år i fångenskap långt ute i Sahara hos islamistiska al-Qaida. Vad gör det med en människa? Johan Gustafsson kommer nu med sin bok om en erfarenhet få av oss kan föreställa sig.

2021-04-04
Länk till avsnitt

Zara Larsson ? om bekräftelse, prestationsångest och vikthån

Trots alla priser, världshits och miljarder streams har hon inte lyckats, enligt henne själv. Och det har tagit fyra år att bli klar med senaste albumet. Vad är boven i dramat, Zara Larsson?

2021-03-26
Länk till avsnitt

Elaine Eksvärd ? från svartvit till grå

Hon är känd som en vass retoriker, författare och barnrättsaktivist. Men den arga och kategoriska Elaine Eksvärd som vi sett i sociala medier verkar inte längre finnas kvar. Vad är det som har hänt?

2021-03-19
Länk till avsnitt

Ivar Arpi ? viker inte ner sig

Som ung slogs han med knytnävarna och som vuxen med orden Ivar Arpi räds inte konflikter. Just nu frontar han en maktkamp mellan Bulletins redaktionsledning och dess ägare. Hur ska det sluta?

2021-03-12
Länk till avsnitt

Martina Montelius ? om missanpassning, Madonna och mamma

Hon skulle absolut inte bli författare, som sin mamma Kristina Lugn, men det var precis det hon blev en framgångsrik sådan. Vad vill hon säga med sina absurda och satiriska dramer?

2021-03-05
Länk till avsnitt

Bo Rothstein ? en timid retsticka

En av landets tyngsta statsvetare som sylvasst debatterar och av vissa anses vara en besvärlig figur. Det ska nu visa sig att Bo Rothsteins behov av att säga ifrån hänger ihop med ett familjetrauma.

2021-02-26
Länk till avsnitt

Therése Lindgren ? en digital storasyster

Hon har det största svenskspråkiga kontot på Youtube med en miljon följare. Influencern Therése Lindgren bröt ny mark när hon öppnade upp om sin psykiska ohälsa. Vad tänker hon om sin makt över unga?

2021-02-19
Länk till avsnitt

Christer Björkman ? från kung i Borås till general för Mello

Melodifestivalen har varit hans i 20 år, men nu slutar Christer Björkman. Hur ska det gå att lämna rampljuset för en person som alltid velat vara stjärna?

2021-02-12
Länk till avsnitt

Emma Frans ? om kval, Corona och kontrollförlust

Under pandemiåret 2020 syntes hon överallt. Emma Frans är en prisad forskare och vetenskapskommunikatör som nyss fick medalj av kungen för sin kunskapsspridning. Men kan det bli för mycket av det goda?

2021-02-05
Länk till avsnitt

Johan Glans ? en sån man beundrar?

Sveriges roligaste man från Sveriges tråkigaste stad, har det sagts. Johan Glans från Eslöv har gjort succé i rampluset under mer än halva sitt liv trots att han är blyg och lat. Hur går allt ihop?

2021-01-29
Länk till avsnitt

Lars Vilks ? allt för konsten?

Tio år med livvakter dygnet runt efter flera mordförsök och terrordåd. Lars Vilks har kallats idiot, islamofob eller bara en onödig provokatör, men det verkar inte bekomma honom. Varför inte?

2021-01-22
Länk till avsnitt

Glenn Hysén ? mänsklighetens Baloo

Han gick från legendarisk mittback, till kommentator, till "go gubbe" i medier. Glenn Hysén biter ihop och vägrar grubbla. Inga bekymmer, sorger och besvär. Nöjd med allt som livet ger. Eller?

2020-12-11
Länk till avsnitt

Eva Hamilton ? den ofrivilliga grevinnan

En mäktig medieperson som gått och blivit styrelseproffs. Eva Hamilton tycker att livet varit snällt mot henne, trots att hon har förlorat ett barn. Varifrån kommer hennes sorglöshet och självklarhet?

2020-12-04
Länk till avsnitt

Susanne Aalto ? om friden i det stora alltet

Sveriges första kvinna att bli professor i radioastronomi forskar på svarta hål och krockande galaxer. Vissa av oss känner skräck inför rymden, men inte Susanne Aalto. Vad är det hon vill förmedla?

2020-11-27
Länk till avsnitt

Arash Sanari ? om att försöka bli svenskast på Tjörn

Han är läkaren vars debutbok blev Augustprisnominerad. Boken Sverigevänner belyser hur barnet Arash Sanaris integration blev pappans segregation. En fråga bränner mellan raderna: Var det värt det?

2020-11-20
Länk till avsnitt

Mattias Karlsson ? om hemmet, krigsretoriken och självkänslan

Han trivdes inte längre som Sverigedemokraternas gruppledare och försöker nu bygga landets första konservativa tankesmedja: Oikos. Vad är det för ett svenskt "hem" som Mattias Karlsson vill skapa?

2020-11-13
Länk till avsnitt

Tommy Myllymäki ? på jakt efter vad?

Han är mästerkocken som stått på prispallen tre gånger i Bocuse d'Or och nu försöker skapa en svensk restaurang i världsklass. Samtidigt är det inte stjärnor Tommy Myllymäki jagar. Så vad handlar allt om?

2020-11-06
Länk till avsnitt

Regina Lund ? en bläckfisk under en ostkupa

Som barn kände hon sig osynlig, men få syns väl som Regina Lund? Hon personifierar en multikonstnär och vill vara äkta i alla sin uttryck, men bär samtidigt en ostkupa som skydd genom livet. Vem är hon?

2020-10-30
Länk till avsnitt

Gudrun Abascal ? den brinnande legendariska barnmorskan

Förlossningsgurun Gudrun Abascal har varit barnmorska i 50 år och skrivit böcker som många gravida kvinnor läser. Men själv har hon aldrig fött barn. Hur har det påverkat jobbet som barnmorska?

2020-10-23
Länk till avsnitt

Dorotea Bromberg ? virvelvinden om livsresans biljett

Pappan anklagades för en sionistisk komplott och hon själv för mord på sin bästis. Familjen flydde antisemitismens Polen och startade här världsberömt bokförlag. Hur kom Dorotea Bromberg över traumat?

2020-10-18
Länk till avsnitt

Lena Einhorn ? en sanningssökare som inte kan vara tyst

Hon lämnade läkarkarriären och virologin för 30 år sen och blev en prisad författare och filmare som djupdyker i historiska människoöden. Så varför gav sig Lena Einhorn in i Coronadebatten?

2020-10-09
Länk till avsnitt

Björn Natthiko Lindeblad ? om tillit, tvivel och tristess

Finansvalpen som blev munk. Munken som kåpade av. Berättelsen om Björn Lindeblad är känd, men Söndagsintervjun vill komma längre. Hur kommer det sig att han alltid klivit ut i det okända?

2020-10-02
Länk till avsnitt

Johan Croneman ? om missbruket, olyckligheten och papparollen

Sur, bitter och arg? Sylvassa TV-kritikern Johan Croneman har kallats alltihop, men hävdar själv att han bara är tydlig. Den relevanta frågan för honom är: Hur blev jag en riktigt olycklig människa?

2020-09-25
Länk till avsnitt

Mona Sahlin ? sätter punkt

Älskad och hatad så är det med Mona Sahlin. Nu väljer hon att prata efter år av tystnad sedan avslöjandet om osant intyg. Hör henne om depressionen, nonchalansen och ett 40 år långt politiskt liv av både framgång och skandaler.

2020-09-18
Länk till avsnitt

Gloria Ray Karlmark ? om historiska Little Rock Nine

1957 vägrade 14-åriga Gloria Ray Karlmark att lämna Little Rock Central High school vilket blev ett av startskotten på medborgarrättsrörelsen i USA. Hur orkar ett barn stå emot tusentals hatiska vuxna?

2020-09-11
Länk till avsnitt

Andreas Norlén ? om kärlek och galenskap

Han är pojken från Ödeshög som ville bli cirkusdirektör, men istället fick landets näst högsta ämbete efter kungen: riksdagens talman. Är Andreas Norlén så tålmodig, seriös och rekorderlig som han verkar?

2020-09-04
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.