Sveriges 100 mest populära podcasts

Söndagsintervjun

Söndagsintervjun

Möt människan bakom offentlighetens mask ? Martin Wicklin i djupgående intervju med några av landets mest intressanta och aktuella personer Ansvarig utgivare: Nina Glans

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/sondagsintervjun

Avsnitt

Carl-Einar Häckner ? letar än efter en magisk kapsyl

Han är mångsysslare av rang, men alltid trollkarl i själ och hjärta. Men varför väcktes längtan till magin för den unge Carl-Einar Häckner?

12 år gammal blev han den yngste medlemmen någonsin i Göteborgs magiska klubb, och några år senare slog han igenom med dunder och brak efter ett uppmärksammat kondomtrick på SVT. Sedan dess har Carl-Einar Häckner ? trollerikonstnär, varietéartist, sångare och komiker ? trollbundit sin publik i tv och på scener över hela Sverige, men också utomlands.

Ändå har det funnits stunder då han bara velat slå sönder alltihop. Då magin förlorat sin... magi. Vad beror det på? Och hur hittar man den igen?

?Man kan inte bara fly till scenen?

Det var när farmor trollade fram en kapsyl bakom örat som passionen för trolleriet väcktes i den unge Carl-Einar Häckner, eller Charlie, som han länge kallade sig själv. Men i den här Söndagsintervjun grubblas det kring om det inte finns en till anledning.

Om inte behovet av sagan och magin också väcktes i barnets längtan till sin pappa, och i sorgen över en syster som aldrig riktigt fick chansen att leva.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-09-22
Länk till avsnitt

Sarah Klang ? inte längre Sveriges ledsnaste tjej

Efter genombrottet i På Spåret 2018 har karriären gått spikrakt uppåt. Men hos sångerskan och låtskrivaren Sarah Klang dröjer sig tanken kvar tänk om all framgång bara är ett utstuderat skämt?

Kritikern Jan Gradvall beskrev hennes album ?Love in the Milky way? som det bästa svenska debutalbumet ? någonsin. Hennes röst har kallats ?knäckande? och hennes texter som skrivna av en livserfaren 75-åring. Det har kort sagt östs beröm över Sarah Klang, som i höst släpper sitt fjärde album.

Och den här gången har hon lagt tjugoåringens grubblerier och krossade hjärtan på hyllan. Nu står moderskapet i centrum. Och blicken är riktad framåt.

?De som skulle vara lyckliga var inte det?

Barndomen var kärleksfull men kringflackande. Som ung slets hon ofta upp med rötterna och lärde sig att läsa rum och bli omtyckt, men kanske inte så uppmärksam på sig själv. Och i huvudet river katastroftankarna. Men ändå har hon nog aldrig varit ?the saddest girl in Sweden?.

Hör Sarah Klang i Söndagsintervjun om att hitta sin inre eld på en musiktävling i Eskilstuna, om att vara killtokig och om att lära sig hur personlig man kan vara på instagram.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

 

2023-09-15
Länk till avsnitt

Marika Carlsson ? gör upp med sitt sista monster

För utsålda hus har hon skämtat om rasism, om sin sexualitet och om sin kristna bakgrund. Men en kamp har varit svårare att prata om än någon annan det livslånga kriget mot sockret.

Hur kan begäret av en bulle bli så starkt att det slår ut allt annat, att det blir som ett avgrundsdjupt hål?

För komikern Marika Carlsson, som utnämnts till Sveriges roligaste kvinna två gånger, programlett Melodifestivalen och gjort flera hyllade standup-turnéer är det en central fråga som hon länge inte vågade röra vid. Det har funnits för mycket skam där. Vad beror hennes oförmåga att hantera mat och sockret på? Vad har hon försökt bedöva med maten under alla dessa år?

Och går det att skämta om det, utan att skämta bort det?

?Skicka tillbaks mig, ingen vill ha mig här?

Knappa året gammal hittas hon svårt undernärd och en hårsmån från döden i ett dike i norra Etiopien, mitt under pågående svältkatastrof som skördar hundratusentals liv. Långsamt återvänder den lilla Marikas liv i den svenska biståndsarbetaren Ernas varma famn. Men adoptionen till Sverige blir lika livsavgörande som den blir krävande - mötet med de vita klasskamraterna, mellanförskapet och den både trygga och stränga gemenskapen i pingstkyrkan.

Hör komikern Marika Carlsson i Söndagsintervjun om att en gång för alla bestämma sig för var hon hör hemma, om att hitta kärleken i London men sedan försöka glömma den i tjugo år, och om att acceptera sitt eget inre mörker.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-09-08
Länk till avsnitt

Mahmoud Khalfi ? imamen om koranbränningar och islamist-anklagelser

I Sameh Egyptsons doktorsavhandling anklagas han för att vara Muslimska brödraskapets hemliga språkrör i Sverige. Hur svarar Mahmoud Khalfi på det?

Avhandlingen ?Global politisk islam?? blev våren 2023 veritabelt sprängmedel i den svenska debatten. I den över 700 sidor långa boken säger sig Sameh Egyptson, som i 20 år kartlagt Islamiska förbundet och dess dotterorganisationer, veta att den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet finns i Sverige. Och att dess anhängare verkar i det fördolda, med svenska politikers goda minne.

Mahmoud Khalfi, imam och direktör vid Stockholms stora moské på Södermalm, nämns över 30 gånger i boken. Själv hävdar han att han aldrig försökt gömma sina åsikter, och sin syn på Muslimska brödraskapet som en inspiration, en ?gyllene medelväg?.

Men vilken plats har egentligen politisk islam i ett svenskt, sekulärt samhälle?

?Jag kämpar från vaggan till graven?

Mahmoud Khalfi föds på en gård på den fattiga tunisiska landsbygden i mitten av femtiotalet. Att få chansen att utbilda sig är på intet sätt självklart, och för sexårige Mahmoud är det slumpen - och ett par för små skor - som avgör hela hans framtid. Eller är det ödet?

Hör Mahmoud Khalfi i Söndagsintervjun om flykten från diktaturens Tunisien med ett hemmasnickrat pass, om att motta både hat och kärlek som imam i Sverige, och om varför en brinnande koran kan göra så ont.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-09-01
Länk till avsnitt

Fares Fares ? med självförtroendet i DNA:t

I höst både manus- och regidebuterar han med långfilmen "En dag och en halv". Men hos Fares Fares anas ingen nervositet. Varifrån kommer hans tilltro till sin egen förmåga?

Runt millennieskiftet var det inte ovanligt att folk skrek "Jalla Jalla!" efter honom på stan. Lillebror Josefs kulturkrockskomedi som gjorde Fares Fares till den frihetstörstande Roro med hela svenska folket, och som fick honom att kallas lika betydelsefull för integrationen som Zlatan.

Idag är han en av Sveriges mest framstående skådespelare på den internationella scenen, med filmer som Safe House och Zero Dark Thirty, och tv-serier som Westworld och Chernobyl på meritlistan. De senaste åren har han spelat huvudroller på arabiska i vännen Tarik Salehs hyllade filmer, The Nile Hilton Incident och Boy from heaven.

Nu tar han för första gången steget bakom kameran. Ändå finns inga premiärnerver. Varför inte?

"Livet sattes hela tiden på paus"

Sommaren 1987 flydde familjen Fares Sverige från krigets Libanon, efter att redan fyra gånger nekats uppehållstillstånd och utvisats. 14 år gammal blir Fares Fares nya projekt att bli svensk, så fort som möjligt. Lära sig språket och förstå den nya ungdomskulturen i ett Örebro där Depeche Mode och U2 är det enda som gäller.

Ändå har han aldrig tvivlat på sig själv och sin förmåga. Och aldrig ångrat valet att vaska skolan, och låta sig slukas av teatern.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-08-25
Länk till avsnitt

Sanna Sundqvist ? naken och fri funkismorsa på scen

Mitt under sitt stora genombrott födde skådespelaren Sanna Sundqvist en son med Downs syndrom. Idag önskar hon att hon kunde resa tillbaka i tiden och viska till sig själv: "Allt kommer att bli bra".

"Har du sett att han har vissa utmärkande drag?"

Frågan ställs av en läkare på BB vintern 2019. På Sanna Sundqvists bröst ligger Vide, hennes andra son. Med lite kortare ben än vanligt, en lite mjukare kropp och en tunga som gärna sträcker sig utanför munnen. För Sanna kommer beskedet som en chock, och kroppen blir tung som bly. För hennes inre fladdrar bilder som hon inte kan placera, bilder på vuxna män med Downs syndrom, främlingar för henne.

I rädslan finns också en skam, och en sorg över en kärlek och en kontakt som aldrig ska uppstå. Men så händer något, som får allt att vända.

"Det finns en frihet i att klä av sig"

Hon har uppmärksammats för sitt stora fysiska register och förmågan att använda och förvrida kroppen för komisk effekt. 2019 nomineras hon till en Guldbagge för rollen som Niki i dramakomedin Ring Mamma, och 2022 utnämns hon till årets bästa kvinnliga komiker. Trots att hon tampas med självkänslan, vet hon att hon kan om hon bara släpper taget. Och att det, i den nakna och utlämnade kroppen, finns en frihet.

Hör Sanna Sundqvist i Söndagsintervjun om rädsla och sorg som byts till gränslös kärlek, och om vad som händer när det plötsligt säger "pang".

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-05-26
Länk till avsnitt

Agneta Pleijel ? närmar sig livets andra akt

Hon skriver för att bli fri, och känner sig som en "usel människa" när hon inte når sitt eget språk. Men finns det någon gräns för hur mycket Agneta Pleijel kan utlämna sig själv och andra?

Hennes liv kan delas in i två akter. En första akt där Agneta Pleijel, dramatiker och dåvarande kulturchef på Aftonbladet, mest fanns till för andra. Anpassade sig efter omgivningens krav, accepterade kvinnans lott.

Och en andra akt, där hon vågar ta plats och göra det hon själv allra helst vill. Som hon uttrycker det: Skriva. Vara fri. Få orgasmer.

Sedan debuten med diktsamlingen "Änglar, dvärgar" 1981 har hon skrivit ett dussintal böcker, vunnit många priser och utmärkelser. I höst kommer den tredje och sista delen i en självbiografisk romansvit, boken "Sniglar och Snö". Idag är hon 83 år, men har den där andra akten verkligen inträtt än? När blir man egentligen klar?

"Hon sa: Jag duger inte ens till att föda pojkar"

Hon växte upp i ett hem med två föräldrar som talade olika språk. Pappa var matematiker, lugn och trygg; mamma konstnärssjäl, lynnig och känslostyrd. Sedan dess har klyftor mellan människor gäckat Agneta, relationer som skakar och brister. Som ung förstod hon att modern bar på drömmar som aldrig infriats, och att skulden för det delvis fallit på henne som dotter.

Hör Agneta Pleijel i Söndagsintervjun om att skriva för att förstå, om att sluta vara andra till lags, och om vad som får henne att hela tiden sätta en spegel mot sig själv och sina närstående.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-05-19
Länk till avsnitt

Jonas Wahlström ? kapten på en osänkbar ark?

Jonas Wahlström tycks alltid ha en orm i väskan. Går det överhuvudtaget att skilja honom från djuren?

Han var ett sladdbarn i storstan som hellre sprang i djurparken än gick i skolan. Och där blev han kvar hela livet, efter grundandet av det egna Skansenakvariet 1978. Var det tillfälligheternas lycka, eller har vägen alltid varit utstakad för den självständige pojken med det kolossala djurintresset?

I decennier har Jonas varit en folkkär djurexpert med en självklar underhållningsådra och vänligt grepp om både publik och programledare. Själv menar han att han inte har sökt rampljuset, men välkomnat varje tillfälle att lyfta fram djuren.

"Förr eller senare kommer någon att vilja sänka dig"

Han är ständigt aktuell, ibland kontroversiell och på senare tid allt mer granskad och ifrågasatt. Han tycks alltid landa på fötterna, men i spåren av krokodilattacken 2019 och kungskobrarymningen 2022 har Skansenakvariets grundare fått anledning att skapa en egen strategi för att hantera medier. På sätt och vis känner han att vinden har vänt vad gäller hans popularitet hos journalister. Men han är ändå fast besluten att fortsätta vara lika tillgänglig som alltid.

Hör Jonas Wahlström i Söndagsintervjun om en unik uppväxt, vägen till hans livsverk och hur han hanterat de senare årens dramatik på akvariet.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Anna Johannessen

Kontakt: [email protected]

2023-05-12
Länk till avsnitt

Mattias Alkberg ? punkare och poet med rätt att finnas till

Han har släppt en skiva om året i 30 år, och är nästan tiofaldigt utgiven poet. Men Luleåsonen Mattias Alkberg ser sig fortfarande som en underdog. Varför då?

När Grammisgalan 2010 nominerade indierockbandet The Bear Quartet i kategorin Årets manliga pop fick de ett ilsket brev tillbaka där, signerat frontmannen Mattias Alkberg, som tackade nej till nomineringen.

"Vi vill inte ha med Er att göra. Vi tycker att en ursäkt vore på sin plats. Säg förlåt. Vänligen, The Bear Quartet".

Och så har det ofta varit med Mattias Alkberg. Iallafall den offentliga bilden. Han anpassar sig inte, ställer sig aldrig in. Han gör som han vill och står gärna vid sidan av, retas och skapar dålig stämning. Men är det verkligen hela bilden?

"Jag kan inte gå runt och tänka att jag betyder något"

I över 30 år har han ständigt producerat ny musik, som soloartist eller med bandet Mattias Alkberg BD. Men trots att kritiker älskar honom har den stora kommersiella succén uteblivit, och pengar är ett ständigt huvudbry. Ett faktum som, visar det sig, döljer både smärta ? och skam.

Självkänslan och att stå i vägen för sig själv blir ett tema i den här Söndagsintervjun, som börjar på Norrbottensteatern i Luleå, där han i sommar spelar Barbro Lindgrens Loranga. Men också att välja humor över ilska, och att sväva mellan liv och död ? och ta sig tillbaka.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-05-05
Länk till avsnitt

Ulf Henricsson ? sheriffen som stoppade en massaker i Bosnien

Han fick ökända krigsförbrytare på Balkan att backa, men lyckades inte försona grannar på den skånska landsbygden. Hör FN-bataljonchefen Ulf Henricsson om våldets logik, om ledarskap och mod.

"There is a new sheriff in town. And he is Swedish".

Så skrev den amerikanske krigskorrespondenten Kurt Schork i sin rapport från krigets Bosnien, hösten 1993. Han syftade på Ulf Henricsson, överste i första graden och bataljonchef för den första FN-styrkan i Bosnien, Nordbat 2. Med sin säregna auktoritet och hot om våld lyckades han ta sig in i byn Stupni Do, där över 30 civila massakrerats av kroatiska styrkor. Den svenska styrkan avvärjde också hotet om ytterligare en massaker i staden Vare?, med plundringar, våldtäkter och massavrättningar.

Smeknamnet "Sheriffen i Vare?" fastnade, och Ulf Henricsson bär det med stolthet. Under hans offensiva ledarskap räddades otaliga civila människors liv. Men varifrån kommer hans mod och beslutsamhet, öga mot öga med ökända krigsförbrytare?

Och varför blev utfallet så annorlunda i Srebrenica två år senare, när en holländsk FN-styrka passivt såg på medan över 8 000 muslimska män och pojkar fördes iväg och mördades?

"Äh, det är bara att slå ihjäl gubben"

Som liten pojke i Järna utanför Stockholm lärde han sig tidigt att inte backa, att sätta hårt mot hårt och att sätta sig i respekt. Våld kan lösa problem, det är hans bestämda uppfattning, och i krigets logik finns ingen plats för sansade samtal.

Kanske var det därför han aldrig trivdes som medlare i TV3:s program Grannfejden 2007, där Ulf Henricsson tillsammans med programledare Robert Aschberg förgäves försökte lösa bittra konflikter mellan grannar.

Eller varför han inte tror på någon diplomatisk fred mellan Ryssland och Ukraina.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-04-28
Länk till avsnitt

Lill Lindfors ? självständig komedienn som inte är nöjd än

Med över 60 år på Sveriges allra största scener har hon skrivit in sig i svensk kulturhistoria. Hör Lill Lindfors om uppväxtens humor och sorg, om att hålla i taktpinnen och om konsten att fräsa ifrån.

Som gymnasist upptäcktes hon av revykungen Hagge Geigert. Sedan dess har karriären gått som på räls för Lill Lindfors. Men själv hade hon alltid en plan B i bakhuvudet. Om det inte blir bra, tänkte hon, kan hon gå tillbaks till högskolan. Bli sjuksköterska, som mamma, eller läkare.

83 år fyller hon i maj. I över 60 år har hon spelat för slutsålda hus, på de största scenerna, med alla de stora namnen. Karl Gerhard, Beppe Wolgers, Magnus och Brasse, Harry Belafonte. Hon har vunnit Melodifestivalen, tappat kjolen i live-tv. Albumet "Du är den ende" från 1967 betraktas som en av de bästa svenska skivorna någonsin. Men än dröjer sig tanken kvar hos Lill Lindfors ? det finns en plan B "om det inte blir bra".

"Jag har alltid längtat efter att få skydd"

Uppväxten i Näsbypark var rik ? inte nödvändigtvis på pengar, men på humor, musik och kärlek. Pappa spelade luta och sjöng sjömansvisor och Evert Taube, mamma spelade piano när hon hade en stund över. Men i hemmet fanns också en sorg över ett förlorat barn. Och hos unga Lill, en önskan om att få skydd, att någon annan ska ta ansvar.

Hör Lill Lindfors i Söndagsintervjun om professionalitet och behov av kontroll, om att trivas bäst i manligt sällskap, och om att vilja leva till minst 92.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-04-21
Länk till avsnitt

Dominika Peczynski ? "people pleaser" som flyr tystnaden

Hon är artisten och PR-konsulten som stångas både mot den svenska dygdigheten, och mot bilden av sig själv som en "rikssköka". Men varför är tystnaden outhärdlig för Dominika Peczynski?

Som tonåring ville hon bli känd ? och känd blev hon.

I över 30 år har Dominika Peczynski varit en självklar del av svensk offentlighet. Idag driver hon en PR-firma, men på hennes meritlista finns alltifrån frontfigur för popbandet Army of Lovers till IT-entreprenör, kokboksförfattare och programledare. Bara inför den misslyckade L-kandidaturen till riksdagen i 2022 års val känner hon en viss skam; det var ju aldrig så seriöst menat.

En till synes ostoppbar kraft, ständigt med nya upptåg. Ändå är det numer relationen med förre finansministern, Anders Borg, som är källan till allmänheten och medias omättliga intresse. Varför då?

"Jag kom hem blodig, med polisen, i bara trosor"

1977 flyr hon med sin mamma och pappa antisemitismen i det kommunistiska Polen. Uppfostran i barndomshemmet i Bredäng är sträng och auktoritär, och relationen till mamman långtifrån kärleksfull. Dominika Peczynski gör uppror, och flyr in i en våldsam relation som nästan kostar henne livet. Men erfarenheten har gett henne en sak, säger hon ? ett utmärkt väderkorn, och ett vaccin mot farliga män.

Hör Dominika Peczynski om att hålla tystnaden och gravallvaret på avstånd, om att stångas mot bilden av sig själv som "rikssköka", och om en att göra-lista som konstrueras i efterhand.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-04-14
Länk till avsnitt

Bojan Djordjic ? fotbollsfantast som vill bli förstådd

Efter det uppmärksammade tv-bråket är Bojan Djordjic redo att ge sin version. Det blir ett samtal om barndomssår som fördjupas med åldern, om hat och kritik, och om längtan efter att bli accepterad.

"Vem representerar du?"

Orden yttrades i stundens hetta, och kom från Sveriges förbundskapten Janne Andersson, som i Viaplays studio surnat till över fotbollsexperten Bojan Djordjics kritiska frågor. Förklaringen i efterhand? Frågan handlade inte om ursprung. Men för Bojan Djordjic väckte den en välbekant känsla, närvarande sen barndomen ? att hela tiden vara ifrågasatt, att betraktas som"den andre".

Som tioåring flydde han och familjen krigets Sarajevo under dramatiska former. I Husby utanför Stockholm bodde de sex personer i en etta, och gudfaderns snarkningar höll alla uppe på natten. Men trots mobbning och hånfulla skratt från skolkamraterna fanns tryggheten hela tiden i mammans famn, och i morfars varma blick.

"Det var 17-årige Bojan som stod där i studion"

Idag har han gjort sig ett namn som en kunnig ? och enligt vissa, kaxig ? fotbollsexpert. Men det kunde blivit på ett annat sätt.

Som 17-åring skrev Bojan Djordjic på för topplaget Manchester United; en i tidens mått mätt rekordförsäljning på 14 miljoner kronor. Banan tycktes krattad för en lysande karriär inom fotbollens absoluta toppskikt. Men stämningen i omklädningsrummen var hård och armbågarna vassa. Pressen blev för stor. Själv säger han att han tog sin talang för given, och sumpade sitt livs chans.

Hör Bojan Djordjic om att våga ta av sig rustningen, om fotbollen som frizon och om varför vi måste bli bättre på att förstå varandra.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-04-07
Länk till avsnitt

Ann-Helén Laestadius ? samisk författare utan förlåtelse

Hennes böcker skildrar samisk identitet och trauman som går i arv, ofta berättat genom barnets ögon. För Ann-Helén Laestadius är ilskan den främsta drivkraften, och försoningen omöjlig.

2016 vann hennes roman Tio över ett Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok. Iklädd kolt valde Ann-Helén Laestadius att inleda sitt tacktal på samiska och meänkieli, två språk som format henne, men som hon aldrig fick lära sig som barn.

Hennes mor sattes i nomadskola som barn, ett trauma som för Ann-Helén Laestadius gått i arv. Som ung flicka i Kiruna var det samiska en källa till skam. Idag har skammen bytts till stolthet, men också sorg och ilska.

"Hur ska jag någonsin kunna förlåta?"

I romanen Stöld, som just nu blir till påkostad långfilm, skildras den unga samiska flickan Elsa, som skräms och hotas till tystnad efter att en av hennes renar dödats. De senaste åren har hatbrotten mot renskötare i Sapmí satts i blixtbelysning, inte minst efter HD-domen i Girjasmålet 2020. Samtidigt sker en försoningsprocess, där Svenska kyrkan offentligt har bett om ursäkt för historiska övergrepp mot samer.

Hör Ann-Helén Laestadius i Söndagsintervjun om rollen som förebild för en ny generation unga samiska kvinnor, om ilskan mot svenska staten, och om varför ingenting kan få henne att förlåta det förflutna.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-03-31
Länk till avsnitt

Mats Lindström ? polisen som knäcker gängen

Få poliser vet lika mycket om Stockholms gängvärld som Mats Lindström. Som spaningsledare utreder och vittnar han mot de kriminella - men har också deras respekt.

När spaningsledaren Mats Lindström griper misstänkta i Stockholms kriminella miljö händer det att de kommenterar hans namn. De har hört talas om honom, ibland "sedan de var små".

57-årige Mats Lindström är serviceteknikern som fick höra att han var för social för att bli polis. Trots det hittade han sin roll i den blå uniformen. Som spaningsledare inom polisens särskilda satsning mot skjutvåld i Järvaområdet jobbar han på högvarv, och betraktas av kollegorna som en ovanligt påhittig och passionerad polis.

"De som hamnar hos mig ska få det svettigt"

Mats Lindström ger sällan intervjuer. Men hans gedigna kunskap om gängkopplingarna och mordens natur har i flera fall lett till långa domar. Riskerna finns ständigt närvarande. Men medan få vågar sätta sig i rättssalen för att vittna, anser Mats Lindström att han har ett ansvar. Om inte han vågar, vem ska då våga?

Hör Mats Lindström i Söndagsintervjun om vad som driver honom att lösa brott, om varför yrket som spaningsledare känns meningsfullt, och om hur det finns plats för både respekt och humor i mötet med de kriminella.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-03-24
Länk till avsnitt

Thomas Hammarberg ? en arg människorättskämpe på barnens sida

Misär i barndomshemmet, men byn tog hand om honom. Hör Thomas Hammarberg om vreden, fredspriset, Putin och den livslånga kampen för mänskliga rättigheter.

Amnesty, Rädda Barnen, FN, Sveriges radio och Sveriges Riksdag. Det är svårt att sammanfatta 81-åriga Thomas Hammarbergs karriär när han har varit både diplomat, opinionsbildare, aktivist, politiker och journalist.

Samtidigt som han tog emot Nobels fredspris 1977 på scen för Amnestys räkning var han reporter på Ekot. Varför har han rört sig så fritt mellan olika roller?

Det ska visa sig att Thomas Hammarbergs outtröttliga arbete för mänskliga rättigheter ? framför allt barns ? har en direkt koppling till hemmet han växte upp i. Det var allt annat trygg plats för ett barn.

"Barbro Westerholm var viktig för mig"

Dagen före den här Söndagsintervjun spelas in kommer nyheten att Liberalernas tidigare riksdagsledamot Barbro Westerholm har dött. Hon var den äldsta riksdagsledamoten och Thomas Hammarberg den näst äldsta under mandatperioden 2018-2022.

"Hon var viktig för mig. Vi jobbade tillsammans i frågor om äldres rättigheter. På något sätt trodde jag att hon skulle leva för alltid."

Sent 60-tal var Thomas Hammarberg ordförande i FPU, men lämnade på 70-talet och blev senare Socialdemokrat. I Söndagsintervjun berättar han varför. Hör också om hans möte med Vladimir Putin 2008 och om varför mänskliga rättigheter idag har låg status.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Hannah Engberg.

Kontakt: [email protected]

2023-03-17
Länk till avsnitt

Tomas von Brömssen ? en underhållare med klasskomplex

Den folkkära skådespelaren Tomas von Brömssen ger sällan intervjuer eftersom han inte har något mörker, säger han. Men det visade sig inte riktigt stämma.

I vår fyller han 80 år och kan titta tillbaka på ett halvt sekel på scen. Men blicken är också i allra högsta grad riktad framåt. Både för att Tomas von Brömssen inte vill sluta underhålla, men också för att det inte finns så mycket svärta i livet att blicka tillbaka på, enligt honom själv. Och det skäms han över.

"Det är därför jag alltid säger nej till intervjuer."

Men i Söndagsintervjun berättar skådespelaren Tomas von Brömssen om sitt liv och blottar då en annan skam i honom: klasskomplexet.

Adligt efternamn utan pengar

Tomas von Brömssen var den första i släkten att studera vidare, men på Östra realskolan i Göteborg kände han inte att han passade in ? efternamnet till trots. Klasskompisarna bodde i villor och hade egna rum, men han själv bodde i en "sketen tvåa" och vågade inte ta hem någon på besök.

Revanschlystnad har varit en drivkraft för honom, men också att få folk att skratta. Hör Tomas von Brömssen om mammans huvudvärk, konstnärspappans ouppfyllda drömmar och om att bli "Hebbe lelle" med hela svenska folket.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Hannah Engberg.

Kontakt: [email protected]

2023-03-10
Länk till avsnitt

Annah Björk ? två år med postcovid

Hon är musikjournalisten som levde för jobbet och nu måste jobba för livet. "Jag är inte här, det här händer inte" är Annah Björks bok om postcovid.

För många av oss är coronapandemin ett minne blott, men inte för Annah Björk. Varje dag under två års tid har hon haft feber, andningssvårigheter och kroppssmärtor. Livet med postcovid står i skarp kontrast till hur hon levde fram till julen 2020.

I 20 års tid har musik- och modejournalisten Annah Björk analyserat och recenserat den populärkulturella världen. Hon har skrivit för bland andra Svenska Dagbladet, Elle och Expressen, haft stående spaningar i TV4 Nyhetsmorgon och varit redaktionschef på Bon Magazine.

Vill leva ? förstår inte hur

Det var ett liv i högt tempo med resor, sena arbetskvällar och intervjuer med världsartister. Nu ligger Annah Björk mest hemma på soffan och "tittar på blommorna". Minsta lilla ansträngning, som att duscha, förstör en hel dag. Och att hjälpa sina två söner med läxorna är snudd på omöjligt. Annah Björk berättar att hon vill leva, men att hon inte förstår hur det ska gå till.

Hör Söndagsintervjun om vad som blir kvar av en människa som var sitt jobb, men som inte vet om hon kommer att kunna jobba igen.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Hannah Engberg.

Kontakt: [email protected]

2023-03-03
Länk till avsnitt

Margaux Dietz ? efter videon som fick allt att rasa

Hon stod på toppen och föll ner. Efter skandalvideon hävdar nu den hårt kritiserade influencern Margaux Dietz att hon är en bättre version av sig själv.

Den 3 november 2022 publicerar Margaux Dietz en Youtube-video där hennes kamerateam filmar en utslagen man som ligger precis utanför hennes lägenhetsdörr. Hon smyger ut, skrattar och tar en bild medan hennes son petar på mannen. I videon säger hon att mannen är "blodig" och "däckad".

Kritiken blir massiv trots att mannen är blurrad i videon. Sponsorer hoppar av och hatet mot Margaux Dietz väller ut på sociala medier. Det kommer in orosanmälningar till socialtjänsten och Margaux Dietz polisanmäls för olaga integritetsintrång.

Polisutredningen läggs ner

32-åriga Margaux Dietz slog igenom 2017 när hon på Youtube publicerade en video av sin sons förlossning ? gensvaret blev enormt. Hon har utsetts till Årets influencer och Årets Mama, fått intervjua partiledare inför riksdagsval, gett ut självhjälpsboken Your best life, skrivit barnböcker, varit programledare och gjort klädkollektioner. 2021 omsatte Margaux Dietz nära 12 miljoner kronor.

I slutet av februari 2023 lades förundersökningen ner, men frågan är om det finns en väg tillbaka för en av Sveriges mest kända influencers?

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Hannah Engberg.

Kontakt: [email protected]

2023-02-24
Länk till avsnitt

Lise Tamm ? frispråkig chefsåklagare mot gängvåldet

Hon skapade rubriker och väckte ont blod när hon liknade Rinkeby vid en"krigszon". Hör Lise Tamm, chefsåklagare, om varför hon är så stridbar.

Lise Tamm är ingen försiktig general utan en kontroversiell åklagare som säger vad hon tycker, vilket irriterade både chefer och ministrar under åren då hon var chef för RIO, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Men förra året lämnade Lise Tamm Sverige för toppjobbet som åklagare vid internationella brottsmålsdomstolen ICC i Haag. Och där känner sig denna världsmedborgare hemma ? rent av "normal".

Franska rötter och "Tammska kvinnor"

Chefsåklagaren Lise Tamm föddes i Sverige 1961, men bodde i Frankrike tills hon var åtta år. Pappans franska gener, mammans rättspatos och de starka kvinnorna från "den tammska släkten" har format henne.

Hör Lise Tamm i Söndagsintervjun om konsekvenserna av att vara en kvinna som tar mycket plats. Och om vad hon ser för lösningar på det dödliga och eskalerande gängvåldet.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Hannah Engberg.

Kontakt: [email protected]

2023-02-17
Länk till avsnitt

José González ? lågmäld världsartist med vetenskaplig agenda

Turnéaktuella José Gonzalez var biokemisten som lämnade forskningen när hela världen ville höra hans musik. Nu försöker han få in vetenskapen i sin konst.

Han är full av dubbelheter. José Gonzalez är tonåringen som var med i ett hardcoreband samtidigt som han spelade Bach hemma på sin klassiska gitarr. Han är den lågmälda och introverta forskaren som inte räds att sitta ensam på scen inför tusentals konsertbesökare.

2004 knockade José Gonzalez hela världen med sin cover på The Knifes hit Heartbeats och efter det kunde han livnära sig på sin musik.

Psykosen gav honom insikter

När José Gonzalez hade för mycket både på jobbet och privat fick han en psykos och blev inlagd. För en introvert och analytisk person som är mycket uppe i sitt eget huvud, var det en erfarenhet som fick honom att intressera sig för den mänskliga hjärnan och att påbörja en slags hälsoresa.

Men han är också ute på ett annat mission: Att med sin musik sprida vetenskap och göra världen till en bättre plats. Ledorden är sekulär humanism, effektiv altruism och ekomodernism.

Hör José Gonzalez om att vara en känslig själ som slår hårt.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2023-02-10
Länk till avsnitt

Tarik Saleh ? vill "borra i det verkliga"

Han befinner sig gärna i skärningspunkten mellan det politiska och religiösa. Hör filmskaparen om att se möjligheter och hitta tröst i konsten.

Tarik Saleh har hyllats för sina filmer och de har tagit honom ut i världen. Vid filmfestivalen i Cannes i somras fick hans ?Boy from Heaven? pris för bästa manus, vilket är ?svårt att toppa?, enligt honom själv. Men nu har han vinstchans på en annan fransk filmgala, efter att ha blivit nominerad till en César för bästa utländska film. 

Han började som programledare för ungdoms- och samhällsprogrammet ?Elbyl? 1996, var med och startade produktionsbolaget Atmo och har sen dess gjort dokumentärer och film i olika format. I och med ?The Nile Hilton Incident? (2018) öppnades dörren till Hollywood.

?Jag kommer göra ditt liv till ett helvete?

När Tarik Saleh flyttade hem till sin pappa efter att ha gått ut grundskolan hade de helt olika planer för hans framtid. Tarik ville inte plugga vidare, men pappan lovade att göra hans liv ?till ett helvete? om han inte gick gymnasiet.

I Söndagsintervjun berättar han också om graffitins betydelse, kärleken till Egypten och hur det är att konkurrera i samma strålkastarljus som Ruben Östlund.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2023-02-03
Länk till avsnitt

Caroline Farberger ? lever till slut som den hon är

Hör näringslivstoppen berätta om hur hon i femtio år levde som man, men sen blev tvungen att möta sig själv och genomgå en könskorrigering.

Hon levde i ett rasande tempo och nådde näringslivets toppskikt. Examen från både Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg, kursetta på kadettskolan och chefskarriär. 

Men hela tiden fanns ett skav där inom henne, ända sen barndomen. Något som hon inte ville erkänna, allra minst för sig själv. Men tillslut gick det inte längre. Caroline Farberger ville leva som den hon egentligen var och genomgick en transition till kvinna.

Sprang ifrån sig själv

Hela livet har hon burit på en rädsla för att inte bli älskad och att hamna i ett utanförskap. Hon märkte tidigt att hon fick anstränga sig för att passa in i mansnormen och försökte förstå vad som förväntades av henne. Hon började prestera, höll ett högt tempo, men sprang ifrån sig själv. 

Den här Söndagsintervjun handlar om Caroline Farbergers resa från man till kvinna, om vikten att vara sann mot sig själv och hur hon vill förändra världen.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2023-01-27
Länk till avsnitt

Herman Lindqvist ? har lagt världspussel och skrivit historia

Hör den legendariske korrespondenten berätta om det dramatiska livet utanför Sveriges gränser, och hur han alltid har haft "en himla tur".

Herman Lindqvist blev utrikeskorrespondent precis som sin far. Numer är han bosatt i Warszawa och följer kriget i Ukraina på nära håll. Han är orolig över utvecklingen och ser en överhängande risk för att vi är på väg mot ett större krig i Europa. 

För många är Herman Lindqvist mest känd som populärhistoriker och expert på det svenska kungahuset. Sedan början på 1990-talet har han skrivit storsäljande böcker och gjort tv-program om Sveriges historia och också fått kritik för att var anekdotisk, svepande och fixerad vid personligheter.

Åtta gin och tonic istället för terapi

Han har rapporterat från 26 krig och konflikter, upplevt död och elände, och det bästa sättet att bearbeta sina upplevelser har varit att samtala med kollegor som varit på samma platser. ?Så man kan sitta tillsammans, dricka åtta gin och tonic och prata med varandra, kanske gråta?, säger Herman Lindqvist.

I Söndagsintervjun berättar han också om hur han varit som pappa, varför sinnlig njutning är så viktigt och vad det stundande 80-årsfirandet ska innehålla.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2023-01-20
Länk till avsnitt

Monika Björn ? drar ut klimakteriet i ljuset

Hör träningsprofilen som bryter tabut kring klimakteriet. Om effekten av kunskapsdelning och viljan att förändra.

Hon var med och tog spinningen som träningsform till Sverige i mitten på 1990-talet, och har ända sedan dess varit en stark röst i träningsbranschen. Men de senaste fem åren har hon framförallt kallat sig själv klimakterieaktivist.

Historiskt har det varit tyst kring frågor som rör kvinnohälsa, så nu finns ett uppdämt behov av att prata och lära sig mer, menar Monika Björn. Det var när hon själv fick klimakteriebesvär som hon insåg hur tyst det varit om den förändring i livet som halva befolkningen förr eller senare genomgår.

Kostnaden för både samhället och individen

Storbritannien är ett föregångsland, säger Monika Björn. Där har man förstått att kunskapen om klimakteriet behöver uppdateras. Att kvinnor i den fasen av livet är överrepresenterade i sjukskrivningssiffrorna är något som kostar både samhället och individen.  

I Söndagsintervjun berättar hon om sin träningsfilosofi där funktion går före utseende, om en dramatisk start på livet och en uppväxt där det annorlunda och avvikande gett henne en tro på sig själv.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2022-12-16
Länk till avsnitt

Ingrid Giertz-Mårtenson ? svenskt modes "grand old lady"

Sedan 1960-talet har hon befunnit sig i modebranschens toppskikt. Om kläder som kulturuttryck och maskulinitet under omförhandling.

Efter att Ingrid Giertz-Mårtenson utbildat sig vid den främsta modeskolan i Paris inledde hon sin karriär på det ledande modehuset Givenchy. Därefter har de prestigefyllda uppdragen avlöst varandra och hon har bland annat verkat som vd för Svenska moderådet och Skobranschrådet.

Nu är Ingrid Giertz-Mårtensson aktuell med boken ?Manligt mode - en okänd historia?. Om synen på mannen, det manliga modet under 500 år och varför hon tycker att Harry Styles är en utmärkt förebild för sin generation.

Modets låga status

Mode är ett av våra största kulturuttryck, fullt jämförbar med poesi och musik, menar Ingrid Giertz-Mårtensson. Men det är inte lika erkänt som andra kulturyttringar, vilket hon har velat vara med och förändra. Bland annat genom att se till att modevetenskap blivit ett akademiskt ämne på Stockholms universitet.

Hör Ingrid Giertz-Mårtenson i Söndagsintervjun. Om klädindustrins skadliga miljöpåverkan, hur 68-rörelsen dödade intresset för svenskt mode och ett liv i Haute couture - den högsta sömnadskonsten.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]e

2022-12-09
Länk till avsnitt

Jan Leijonhielm ? en svensk George Smiley

Nestor inom svensk underrättelsevärld om att hantera spioner, IB-affären inifrån och varför man missbedömde Rysslands militära förmåga.

Männen i Jan Leijonhielms släkt blev antingen militärer eller präster, men själv har han levt ett liv i underrättelsevärldens tjänst. Dessutom är han specialist på Sovjetunionen och Ryssland. 

Han håller med säkerhetspolisen om att spionaget mot Sverige har ökat och ser det som ett bevis för att den ryska underrättelsetjänstens offensiva arbete fått genomslag.

IB-affären skadade Sverige

Jan Leijonhielm har varit verksam vid MUST, IB, Öst Ekonomiska byrån samt FOI, och nu skrivit boken ?Ett svenskt Leijon: ett liv i underrättelsevärlden?. Där tar han upp IB-affären inifrån och hur den skadade den svenska underrättelsetjänstens arbete utomlands.

I Söndagsintervjun berättar han om sina unika erfarenheter av att hantera agenter, varför man kallar en svensk spion för källa och hur det har varit att leva ett hemligt dubbelliv.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2022-12-02
Länk till avsnitt

Eva Rydberg ? känslomänniska mellan glädje och sorg

Efter 66 år på scen har Eva Rydberg blivit snällare mot sig själv. Nu lämnar hon direktörsrollen på Fredriksdalsteatern för ett nytt kapitel.

Redan som barn var teatern en stor del av hennes liv. Idag är hon en ikon i den svenska underhållningsbranschen och har jobbat med de allra största, som Nils Poppe, Povel Ramel och Siw Malmkvist.

Trots att hon tilldelats Guldmasken sju gånger har det dåliga självförtroendet alltid varit en följetong. Att ägna livet åt teater, dans och musik har pendlat mellan kärlek och vemod.

Eva Rydberg om att bli pensionär

Först vid 79 års ålder kan Eva Rydberg säga att hon inte längre bryr sig om vad andra tycker. Nu är det också dags att kliva av rollen som teaterdirektör på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Men det är osäkert om pensionärslivet väntar.

Eva Rydberg om att få betalt i mjölk och korvmackor, gången då Jan Malmsjö kysste hennes fötter och vikten av att alltid följa sitt hjärta.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2022-11-25
Länk till avsnitt

Mikael Wiehe ? kliver av scenen efter 60 år

Tidigare i höstas gjorde Mikael Wiehe sin allra sista spelning. Nu väntar en ny verklighet som både skrämmer och lockar.

Sedan han fick sitt stora genomslag med Hoola Bandoola på 70-talet har Mikael Wiehes liv präglats av ett turnéliv med upp till hundra spelningar per år.

Nu har han sagt farväl till publiken. Sista spelningen var inte särskild känslosam. Det är först nu, några veckor senare som han skrämd med gränsen till hysterisk har insett sin nya vardag. Rädslan för trygghet.

Mikael Wiehe om Leninpriset och Kuba

Som 16-åring blev morbror Göstas saxofon inträdet till musikens värld. Tidigt i livet fann också Mikael Wiehe sitt vänsterpolitiska engagemang, som han flera gånger ifrågasatts för och behövt försvara. Inte minst efter spelningen på en stödgala för Kuba.

Mikael Wiehe om kärleken till Björn Afzelius, mottagandet av Leninpriset och varför han associerar sin låt "Flickan och kråkan" med Greta Thunberg.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2022-11-18
Länk till avsnitt

Hugo Lagercrantz ? barnläkaren med krav på att lyckas

I 50 år har han varit barnläkare. Hugo Lagercrantz om skärmtittande, hjärnans utveckling och släktens framgångsrika män men olyckliga kvinnor.

Hugo Lagercrantz ville bli läkare precis som sin far. Idag är han en av Sveriges mest kända barnläkare som inte drar sig för att ge sig in i debatten.

I pappans släkt undveks kramar och det var krav på att lyckas. Samtidigt lobotomerades hans mamma för ångest men det var ingenting som man pratade om.

Skärmtid bromsar barns språkutveckling

Hugo Lagercrantz är professor emeritus i barnmedicin vid Karolinska Institutet och tidigare ledamot av Nobelförsamlingen. I nya boken "Barnhjärnan: Så uppkommer medvetandet och själen" berättar han bland annat om hur skärmtittande kan bromsa barns språkutveckling.

Hugo Lagercrantz om varför man inte ska bli politiker innan 30 år, hjärnans mörka energier och varför man aldrig ska göra sig till för barn.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2022-11-11
Länk till avsnitt

Evin Cetin ? unga killar väntar på sin död

När våld och död blev för mycket valde Evin Cetin att lämna advokatyrket. Nu möter hon de gängkriminella på nytt.

Som målsägandebiträde träffade hon sällan offren, för de sänktes ner i jorden. Evin Cetin fick istället kliva in genom dörren hemma hos familjer som nyss förlorat sin son eller bror.

Att brottas med sorg och ovisshet blev till slut för mycket. Evin Cetin valde att lämna advokatyrket men inte de gängkriminella. I boken"Mitt ibland oss" möter hon unga killar som har ett pris på sitt huvud och som väntar på sin död.

Politiska karriären pausad av dans

Hon växte upp som pizzabagarens dotter och utbildning blev vägen till frihet. Samtidigt som hon pluggade juridik gjorde Evin Cetin politisk karriär. Den sattes på paus efter den uppmärksammade dansen med kurdisk gerillaorganisation Pjak.

Evin Citen berättar om att möta alla människor med respekt, om att fler borde öppna dörrar och om hennes engagemang och strävan efter att göra skillnad.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2022-11-04
Länk till avsnitt

Elsie Johansson ? från fattigsverige till kungliga finrum

När männen stoppade henne vågade hon säga ifrån. Författaren Elsie Johansson om religion, sexualitet och lyckan med poesi. Och kärleken Tore.

Efter 30 år lämnar Elsie Johansson arbete på Postverket för skrivandet. Diktsamlingen ?Brorsan hade en vevgrammofon? blir hennes debut men genombrottet kommer med boktrilogin om Nancy.

Språket fick hon av sin mamma, genom det muntliga berättandet och uppländskan som präglat hennes sätt att skriva på.

Gifte sig som 18-åring

Trots att hon var lovande som student i realskolan, så valde hon att gifta sig som 18-åring. Det blir inget enkelt äktenskap. Efter 40 år lämnar hon både mannen och religionen.

91-åriga Elise Johansson om skammen över dagens Sverige, varför medaljen från kungen ligger gömd i byrålådan och om att gifta om sig på äldre dagar - för att leva sin allra lyckligaste tid nu.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2022-10-28
Länk till avsnitt

Henrik Frenkel ? från felaktig alzheimers till obotlig cancer

I ett år trodde journalisten Henrik Frenkel att han skulle dö i alzheimers. Då kom vändningen: diagnosen var felaktig. Men sedan kom cancern.

Efter en period av sviktande minne gjorde Henrik Frenkel en utredning. Då fick han veta att han hade alzheimers. Livet stannade men Henrik bestämde tidigt att han inte skulle tysta sin sjukdom utan istället prata om den.

Vid ett återbesök ett år senare kom beskedet som nästan var ännu svårare att ta emot. Det är nog inte alzheimers.

Tacksamhet trots cancer

Två år efter feldiagnosen drabbas Henrik Fenkel av obotlig cancer. Men precis som med alzheimersdiagnosen väljer han att prata om det - ofta med humor.

Hör Henrik Frenkel om att vara en usel chef på SVT men ändå få möjlighet att starta en chef-tidning, familjens tystnad om flykten från förintelsen och känslan av att ha levt sitt till fullo.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2022-10-21
Länk till avsnitt

Lasse Hallström ? fimpar "den jävla ödmjukheten"

Hör Sveriges största filmskapare berätta hur han lärt sig att inte synas och om sin nyvunna kontakt med andevärlden.

Leonardo DiCaprio säger att han har Lasse Hallström att tacka för allt, Johnny Depp säger att han gör vad som helst för honom. I veckans Söndagsintervjun berättar Sveriges störste kommersielle filmskapare hur han lyckades i Hollywood.

Lasse Hallström har gjort flera filmer som producerats av den ökände och sexbrottsdömde Harvey Weinstein. I Söndagsintervjun berättar han hur det var att arbeta med Weinstein och hur han fick honom att fatta ett beslut som påverkar hans karriär än idag.

Hilma af Klints och Brasses andar som filmkonsulter

Genom UFO-research för en framtida film hittade Lasse Hallström Hilma af Klint och blev fascinerad av andliga ting. I Söndagsintervjun berättar han hur ett medium hjälpt honom att kommunicera med den döda konstnärens ande. Nu beskriver han sig själv som "helomvänd" och berättar att han också fått kontakt med Magnus och Brasse på andra sidan. Han säger att deras och flera andras andar har hjälpt honom i filmskapandet.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2022-10-14
Länk till avsnitt

Roland Poirier Martinsson ? en ensam outsider

Konservativa filosofen om att hitta gud som femåring i ett ateistiskt hem, amerikansk politik och att skilja på abort och aborträtt.

För drygt tio år sedan spådde Roland Poirier Martinsson att konservatismen skulle ta över liberalismen. Då tog ingen honom på riktigt allvar, sedan sköljde den in över Europa som en våg.

Barndomen präglades av en alkoholmissbrukande pappa och en kärleksfull mamma. Han åkte in och ut på barnpsyk och hade sin första fylla som 11-åring. Kvällsbönen blev tidigt en viktig del i hans liv, trots att han inte riktigt vet vart han fick den ifrån.

Roland Poirier Martinsson hemma med barnen

Förutom en doktorstitel i teoretisk filosofi titulerar Roland Poirier Martinsson sig som författare och kolumnist, ett flexibelt yrke som gjorde att han kunde stanna hemma med barnen i sju år under tiden i USA.

I Söndagsintervjun berättar han om skillnaden på den filosofiska och politiska konservatismen och sina tankar om abort och samkönade äktenskap.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2022-10-07
Länk till avsnitt

Nina Persson ? aldrig klar med The Cardigans

En av våra största musikexporter genom tiderna berättar om sorgliga avsked, cancerdiagnosen och om att upptäcka sin röst på nytt som mamma.

I tidiga 20-årsåldern slog hon igenom. Nina Persson hann aldrig drömma om en musikerkarriär innan allt var verklighet. Men popstjärnelivet med turnéer över hela världen beskriver hon som hårda år med stora omställningar och med relationer som blev lidande.

2005 släppte The Cardigans sitt sista album ? förmodligen. Enligt Nina Persson är bandet mest en del av det förflutna men någon avskedsturné har det aldrig blivit, eftersom de aldrig känt sig säkra på att det är över.

Nina Persson gravid efter cancer

När hon längtade efter barn fick hon en cancerdiagnos. Till slut lyckades Nina Persson ändå bli gravid. Livet som småbarnsmamma i New York fick henne att se musiken på nya sätt.

Hör Nina Persson om sorgen att inte få blomma på egna villkor och varför hon inte klarar av att jobba på sitt nya, vanliga jobb mer än tre dagar i veckan.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2022-09-30
Länk till avsnitt

Olof Lundh ? när fotboll blir makt och politik

I sin nya bok granskar Olof Lundh fotbolls-VM i Qatar 2022. Hör första intervjun om detaljerna i det globala maktspelet runt FIFA.

Hur kan ett diktaturland lika stort som Skåne till ytan lyckas övertyga fotbollsvärlden att få arrangera ett VM mitt i en öken? Det ifrågasätter Olof Lundh i sin nya bok ?Templet i öknen: så köpte Qatar världens största sport?.

Som tioåring köpte han sin första Expressen för veckopengen. Men att bli journalist var ingen självklarhet. Det kunde lika gärna ha blivit Handels.

Pappans missnöje av yrkesval

Fotbollsjournalisten berättar också om relationen till sin pappa ? hur den enda artikeln som han sparade var den som handlade om när hans son gjort bort sig.

Hör Olof Lundh om drivet i kombination med att vara stark i sin ensamhet. Känslan av att hela tiden kunna få sparken och aldrig se längre än tre månader framåt. Och om skandalen i mitten av 00-talet som fått honom att göra så mycket rätt som möjligt.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2022-09-23
Länk till avsnitt

Petter ? unge med extra energi

Han är rapparen som gjorde hiphopen folklig. Petter lever i ett rasande tempo. Han vill bromsa, men kan han? Nu är han aktuell med både ny musik och bildkonst. Fast vad längtar han efter, egentligen?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun.

Programledare är Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

Om Petter Alexis Askergren

Han är artisten, konstnären och entreprenören.

Petter är uppvuxen i Stockholm och är sjätte generationens Södermalmsbo. Med sin debutskiva, ?Mitt sjätte sinne? (1998), förändrade han den svenska hiphopen i grunden genom känslofyllda texter, referenser till litteraturhistorien och musikaliskt gränsöverskridande samarbeten. 

Han har prisats med grammisar, P3 Guld och fått utmärkelsen Årets talare. Vid sidan av musikkarriären skriver han böcker, driver företag inom främst vin- och hotellnäringarna och har de senaste tio åren även ägnat sig åt bildkonst.

Nu är han aktuell med sin femtonde skiva, ?Hälsa Stockholm?, och en tillhörande konstutställning med akvareller.

2022-09-16
Länk till avsnitt

Petra Mede ? universums mittpunkt

Hon gick från färdtjänst till galaglitter. Petra Mede har sörjt en förlorad identitet, men vunnit en friare livshållning. Vill hon ha allt ljus på sig? Och vad har en lycklig barndom med det att göra?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun.

Programledare är Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

Om Petra Mede

Hon är uppvuxen i Göteborg tillsammans med föräldrar och en äldre syster. Som tonåring siktar hon mot en karriär som dansare, men när hon är i 20-årsåldern sätter en skada stopp för planerna och i stället blir hon långtidssjukskriven i över ett decennium. Vinsten i en ståupp-tävling blir biljetten in till humorbranschen och hon anlitas både på scener och i TV-produktioner. Sedan dess har hon blivit en av våra mest folkkära programledare och har bland annat lett Guldbaggegalan, Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Hon har även skrivit böcker om sin uppväxt, pratat i Sommar och Vinter i P1, varit julvärd i SVT och medverkat som skådespelare både i film- och teatersammanhang.

Senare i höst är hon aktuell med en egen humorföreställning om livet efter femtio.

2022-09-09
Länk till avsnitt

Elin Kjos ? accepterar diagnosen, men inte prognosen

Hon har mer livskraft än någonsin. Elin Kjos, träningsprofil och f d elitsimmare , lever med en obotlig lungcancer. Hur har hon gjort för att mota sin oro? Och vad gör egentligen våra tankar med oss?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun.

Programledare är Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

Om Elin Kjos

Hon är träningsprofil, influencer och före detta elitidrottare.

Elin, född 1988, är uppvuxen i Kungsängen och har tränat simning sen barnsben tillsammans med sin tvillingsyster Ida. De tävlande båda två på elitnivå fram till tjugoårsåldern. Sedan utbildade sig Elin vidare inom hälsa och har arbetat på flera olika gymkedjor, har en egen digital rådgivning och startade också ett Instagramkonto för att inspirera och nå ut till fler. 

Våren 2020 fick hon diagnosen obotlig lungcancer, men har kunnat fortsätta sitt liv nästan som förut trots behandlingar och forskningsstudier. Och genom sina sociala medier har hon berättat om vad hon går igenom, fortsatt inspirera och fått kärlek och stöd tillbaka från människor och de nära 200 000 som följer henne.

2022-09-02
Länk till avsnitt

Alex Schulman ? jagar den perfekta historien

Från bloggkung till författare. Alex Schulman har grävt i sig själv, sitt förflutna och delat sin släkts historier. Var går gränserna för vad man får berätta om? Och varför går han så gärna i otakt?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun.

Programledare är Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

Om Alex Schulman

Han är författare, kolumnist och radioproducent. 

Karriären tog fart med bloggen ?Jag är Alex Schulman? 2007, känd för att vara både rolig, slagkraftig och ganska elak. Han debuterade som författare 2009 med boken ?Skynda att älska? och har sedan dess skrivit flera romaner, bland annat ?Bränn alla mina brev? som nu blivit film och går upp på biograferna i slutet av september. 

Han är dessutom aktuell med romanen ?Malma station? och ?Tröstrapporter? på Dramaten. Tillsammans med Sigge Eklund har han den populära podcasten ?Alex och Sigge? som är en av Sveriges mest lyssnade. 

Han är son till den finlandssvenske journalisten Allan Schulman och Lisette Schulman, dotter till Sven Stolpe. Sedan 2010 är han gift med Amanda Schulman (född Widell) och tillsammans har de tre barn.

2022-08-26
Länk till avsnitt

Robert Weil ? den skygge miljardären

Han är finansmannen som tycker kapitalägare bär ansvar för samhällsutvecklingen. Robert Weil har tack vare sin omvärldsanalys alltid legat steget före, men nu är han rädd för framtiden. Varför?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun.

Programledare är Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

Om Robert Weil

Han är född 1948 och barn till föräldrar som flydde till Sverige under andra världskriget. Inspirerad av sin farfar, som en gång var chef på Deutsche bank i München, började han analysera svenska företag på börsen redan i tonåren och startade 1969 investmentbolaget Weil Invest, senare Proventus. Det var börsnoterat 1982-95 innan Robert Weil köpte ut bolaget.

Proventus nuvarande affärsrörelse, som bland annat arbetar aktivt med donationer och kulturstöd, har till exempel investerat i Magasin 3, Judiska teatern, stiftelsen Culture without borders, Berättarministeriets skrivarverkstäder och Accelerator - där konst, vetenskap och samhällsfrågor möts - på Stockholms universitet.

2022-06-03
Länk till avsnitt

Lena Philipsson ? en fantom i stadsbilden

Hon är trött på att stryka längs husväggar med solglasögonen och sjalen som en Greta Garbo. Hon vill inte gömma sig mer. Men vem är hon då, den nya Lena PH?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun.

Programledare är Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

Om Lena Philipsson

Lena Philipsson växte upp i Vetlanda och slog igenom som 20-åring med ?Kärleken är evig? i Melodifestivalen 1986. Sedan dess har hon varit med tretton gånger till i tävlingen, släppt skiva efter skiva, satt upp krogshower, spelat med symfoniorkestrar och etablerat sig som en av våra största folkhemsstjärnor. 

Förutom att skriva sina egna låtar och sy sina egna kläder har hon jobbat med helheten i showerna hon satt upp, tagit egna pressbilder och gjort musikvideos. Nu är hon aktuell med självbiografin ?I händelse av min död? och i sommar är hon en av artisterna som medverkar på Diggiloo-turnén.

2022-05-27
Länk till avsnitt

Markus Torgeby ? den ofrivillige samtidspredikanten

Han var löparlöftet från Göteborg som bröt med allt, flyttade ut i vildmarken och levde eremitliv i fyra år. Markus Torgeby har skrivit hyllade böcker om erfarenheterna. Vad är det han vill säga oss?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun.

Programledare är Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

Om Markus Torgeby

Markus Torgeby är löpare, författare och föreläsare. Han har figurerat i ett par dokumentärer på SVT ? Löparen (2002) och uppföljaren Löparens väg (2021). 

Självbiografin Löparens hjärta handlar om hans uppväxt på Öckerö i Göteborgs skärgård, löparsatsningen mot eliten och de fyra åren i en kåta i de jämtländska skogarna. Sedan dess har han även skrivit boken Sova ute tillsammans med sin fru Frida Torgeby, fotograf och designer, som översatts till 15 språk och sålts till 18 länder. 

Idag bor han med Frida och tre döttrar i en ombyggd fäbod bara ett par kilometer från den kåta som var hans hem kring millennieskiftet.

2022-05-20
Länk till avsnitt

Lykke Li ? om längtan efter det normala

Hon har alltid längtat bort och vidare, uppåt och framåt. Men nu längtar världsartisten Lykke Li hem, till Sverige och fredagar med tacomys. Varför då?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun.

Programledare är Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

Om Lykke Li

Lykke Li släppte sitt första album 2008, ?Youth Novels?, i samarbete med producenten Björn Yttling, och åkte efter det på en lång, framgångsrik världsturné. Förutom debuten gav hon ut tre skivor till under 2010-talet. Nu är hon aktuell med det audiovisuella albumet ?EYEYE?. Där har hon utvecklat sitt konstnärliga uttryck tillsammans med regissören Theo Lindqvist, vilket har resulterat i sju kortfilmer som är en del av projektet.

Hon har också varit låtskrivare till andra artister, prisats med otaliga grammisar och fått P3 Guld-utmärkelse. Hennes musik har använts i ett stort antal filmer och TV-serier, både i Europa och USA. Dessutom har hon medverkat som skådespelare i bland annat ?Song to Song? av Terrence Mallik. 

Lykke Li är född i Ystad, men delvis uppvuxen i Portugal och senare Stockholm. Hon är dotter till fotografen och Tant Strul-medlemmen Kärsti Stiege och musikern Johan ?Zilverzurfarn? Zachrisson.

2022-05-13
Länk till avsnitt

Jonas Åkerlund ? om gråzoner, genialitet och galenskap

Han var övertygad om att han skulle bli hårdrocksstjärna, men blev en av världens främsta musikvideoregissörer. Jonas Åkerlund har levt i ett rasande tempo. Först nu börjar han blicka bakåt. Varför?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun.

Programledare är Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

Om Jonas Åkerlund

Jonas Åkerlund är mest känd för sin banbrytande musikvideoproduktion på uppdrag av världens artistelit. Det stora genombrottet kom med Madonnas ?Ray of light? 1998, men sen dess har han haft hundratals samarbeten, med bland andra U2, Rollings Stones, Beyoncé, Rihanna och Coldplay. Men allt tog sin början när han av en slump fick jobb på det legendariska reklamfilmsbolaget Mekano, vilket blev hans filmskola och starten på hans yrkeskarriär. Vid sidan av reklamfilm har han även regisserat kortfilm, dokumentärer och ett antal långfilmer. Nu är han aktuell med en serie för Netflix om Clark Olofssons liv.

2022-05-06
Länk till avsnitt

Lena Hallin ? om hemligheter, hårda nypor och hoten mot nationen

Det finns hemligheter som hon inte kan dela med en enda människa i världen. Lena Hallin är chef för Must. Hur är det att axla den rollen i ett allt farligare omvärldsläge? Och vad säger hon om hoten?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun.

Programledare är Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

Om Lena Hallin

Lena Hallin är chef för Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst (Must) och har haft en spikrak karriär mot toppen. Hon är född i Göteborg och året var 1980 när hon ingick i första årskullen kvinnor som fick göra värnplikt. Hon avlade officersexamen vid Krigsflygskolan 1983 och utnämndes samma år till fänrik vid Jämtlands flygflottilj. Där befordrades hon sen till löjtnant och vidare till major innan hon blev Sveriges första kvinnliga förbandschef. 

Åren 2011?2013 var hon försvarsattaché vid ambassaden i London och efter det utnämndes hon till brigadgeneral. I samband med att hon 2018 tillträdde som chef för Must fick hon, som den första kvinna någonsin, titeln generalmajor.

2022-04-29
Länk till avsnitt

Elin Anna Labba ? om gränser, upprepning och vikten av ett språk

Arbetet med den augustprisade boken förändrade henne i grunden. Elin Anna Labba är journalisten som vände tillbaka och sökte sin släkts historia, men hittade en kör av samiska röster. Hur kom det sig?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun.

Programledare är Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

Om Elin Anna Labba

Hon har ett djupt engagemang i frågor som rör det samiska folkets rättigheter, och nu senast i situationen kring Kallak. Elin Anna Labba belönades med Augustpriset för årets fackbok 2020 med sin debut ?Herrarna satte oss hit ? om tvångsförflyttningarna i Sverige?. I boken varvar hon intervjuer, brev och minnen med sina egna intryck från de platser hon besökt och riktar nytt ljus mot en mörk del av svensk historia.

Nu skriver hon på sin nästa bok och arbetar som projektledare på Tjállegoahte ? Författarcentrum Sápmi i Jokkmokk, vars uppgift är att stärka och synliggöra den samiska litteraturen. Hon är utbildad journalist vid JMG i Göteborg och har tidigare varit chefredaktör för Nuorat och arbetat på organisationen Laponiatjuottjudus, som förvaltar världsarvet Laponia.

2022-04-22
Länk till avsnitt

Cilla Benkö ? om temperamentet, vägvalen och stormarna

Sveriges Radios VD Cilla Benkö drar sig inte för att ta debatten. Varifrån kommer hennes iver? Och hur ser hon på Sveriges Radios roll i den tid vi lever i?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun.

Programledare är Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

Om Cilla Benkö

Hon har en prisad chefskarriär bakom sig och är sedan snart tio år VD för Sveriges Radio. Cilla Benkö studerade först på Handelshögskolan, men hoppade av och tog istället en journalistexamen. Hon har arbetat som reporter på radiosporten och för TV4 i New York, som chef på Ekot och Aktuellt.

2022-04-15
Länk till avsnitt

Åsa Jinder ? om kejsaren, mamman och Mick Jagger

Hon är inte rädd för att gå på tvärsan. Åsa Jinder valde nyckelharpan, att skriva om det som skaver och hålla på Malmö FF. Men finns det en röd tråd i allt hon vill förmedla?

I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun.

Programledare är Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

Om Åsa Jinder

Hon har turnerat i 45 år, ända sen hon blev Sveriges yngsta riksspelman genom tiderna. Åsa Jinder har komponerat musik, skrivit hyllad poesi, spelat på Nobelfesten och runt om i världen. På hennes prisade skiva Folkmusik på svenska finns låten Av längtan till dig som låg på Svensktoppen i 25 veckor och har älskats av många. På senare år har hon utbildat sig till terapeut, blivit mormor och skrivit på en musikal baserad på en rosad bok.

2022-04-08
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.