Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Söndagsintervjun

Söndagsintervjun

Möt personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form ? intervjun. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/sondagsintervjun

Avsnitt

Yvonne Hirdman ? nu ska ni få se vem ni har gett er på

Tankar om kvinnans roll har följt historikern Yvonne Hirdman genom livet  från 50-talsuppväxtens hemmafruideal till 80-talets lansering av begreppet genus. Ännu ekar frågan i huvudet; hur i helvete ska man vara?

2019-09-13
Länk till avsnitt

Fredrik Sträng ? med perfektion som enda krav

Fredrik Sträng har konfronterat sin dödsångest på några av jordens mest avlägsna platser. I jakten på K2:s topp fann han sig 2008 mitt i en klättringskatastrof där elva personer omkom. I somras återvände han för ett fjärde försök att bestiga det fruktade berget.

2019-09-06
Länk till avsnitt

Hannah Widell ? rädd för att bli nöjd

Från normbrytande tonårsmodell till mäktig mediaentreprenör - Hannah Widell vill leva i skarpt läge med känslorna utanpå. Men varför hade hon så bråttom att bli vuxen?

2019-08-30
Länk till avsnitt

Hanif Bali ? om valet mellan klotterväggen och senaten

Hanif Bali är en av Moderaternas starkaste profiler, men också ständigt kontroversiell. Vi hinner knappt avsluta intervjun innan Hanif hamnar i blåsväder igen.

2019-08-23
Länk till avsnitt

Fredrik Virtanen ? om anklagelserna, drevet och självrannsakan

Fredrik Virtanen en av de tyngsta skribenterna på Aftonbladet, men under Metoo sparkades han efter anklagelser om sexövergrepp. Flera tidningar fälldes nu vill han ha ursäkter. Men hur det med hans egen självrannsakan? 

2019-05-24
Länk till avsnitt

Josefine "Little" Jinder ? mitt i en pågående kris

I höstas kom albumet "Hejdå" där hon tog farväl av en tio år lång epok som Little Jinder en gränslös artist med självutlämnande texter. Nu är Josefine Jinder vilsen och brottas med ett självhat.

2019-05-17
Länk till avsnitt

Janne Andersson ? förbundskaptenen som måste brinna

Svenska herrlandslaget i fotboll leds av en vinnarskalle som kräver att alla gör sitt bästa. Janne Andersson hatar lättja och vägrar lämna ett ostädat omklädningsrum efter sig. Vad har format hans ledarstil?

2019-05-10
Länk till avsnitt

Per I. Gedin ? går åt vänster när alla går åt höger

Som 10-åring flydde hans familj nazisternas stöveltramp i Berlin. Sedan dess drivs Per I. Gedin av en revanschlystnad, men vill den 91-årige tungviktaren i svensk bokvärld fortfarande bevisa att han kan?

2019-05-03
Länk till avsnitt

Gunilla Bergström ? lever i dur och moll

Gunilla Bergström har skapat den älskade figuren Alfons Åberg, men när han kommer till liv föds också hennes autistiska dotter Boel. Depressionen från barndomen blossar upp med full kraft sedan kärleken. 

2019-04-26
Länk till avsnitt

Efva Attling ? kåt på livet

Smyckesdesigner, fotomodell, popstjärna. Det är glitter och glam kring Efva Attling som hanterar svåra saker, som cancern, med humor. Hon drivs av nyfikenhet och passion, men även av att bevisa att hon kan. Varför?

2019-04-19
Länk till avsnitt

Kerstin Ekman ? om att försöka hitta sin plats på jorden

En av 1900-talets mest lästa författare Kerstin Ekman är en hemmamänniska som rotar sig djupt, likt floran hon älskar. Varje gång rötterna dras upp gör det ont. Så varför har hon flyttat så ofta?

2019-04-12
Länk till avsnitt

Kjell Bergqvist ? om farsan, Svenne och Kjelle Berka

Han har i hela sitt liv sagt ifrån mot maktmissbruk både på skolgården och i branschen nu mot Dramaten. Men mästaren av oneliners har också trampat rejält i klaveret. Vad handlar uppkäftigheten om?

2019-04-05
Länk till avsnitt

Lasse Åberg ? en introvert kork som fångar morgondagen

Även om konstnären, musikern och filmmakaren Lasse Åberg gör saker i en rasande fart, så beskriver han sig som en sävlig ensamvarg som inte har behov av att vara social med andra. Hur kommer det sig?

2019-03-29
Länk till avsnitt

Laleh Pourkarim ? ett enda stort "Vad var det jag sa!"

Ända sen den prisade debuten gör Laleh sina album helt själv, men varför är det egentligen så viktigt? I sommar kommer det sjunde och Söndagsintervjun har fått en exklusiv träff i staden där hon bor: Los Angeles. 

2019-03-22
Länk till avsnitt

Elisabeth Tarras-Wahlberg ? en försiktig general

Hon är flickan som mobbas, avskyr högläsning, aldrig bjuds upp på skoldansen och som flyr in i skolböckerna. Men trots blygseln blir hon ansiktet utåt för Sveriges mest påpassade familj Bernadotte.

2019-03-15
Länk till avsnitt

Kristoffer Appelquist ? om bildningskomplexet och uppmärksamhetstörsten

Som tonåring hoppade han av skolan, som 21-åring blev han pappa och som 30-åring slog han igenom. Komikern Kristoffer Appelquist såg länge uppmärksamheten som sin och är bra på att stjäla den varför?

2019-03-08
Länk till avsnitt

Georg Riedel ? om att hitta det enkla utan att bli banal

Han är upphovsman till fler än tusen verk inom jazz och konstmusik liksom en barnmusikskatt som varit ett soundtrack till mångas uppväxt. Men Georg Riedel själv har svårt att se storheten i sin musik.

2019-03-01
Länk till avsnitt

Ebba Lindsö ? driven, drevad och drömmande

Efter fyra resor till toppen är styrelseproffset Ebba Lindsö van vid att bli en karikatyr i media. Samtidigt gör den offentliga bilden av henne ont senast i Allra-skandalen. Varför fortsätter hon kasta sig ut?

2019-02-22
Länk till avsnitt

Robert Aschberg ? med frisk aptit på nästa skit

För 30 år sen slog Robert Aschberg igenom när TV3 knäckte det svenska tv-monopolet. SM i lavemang blandades med ministerintervjuer. Men det var inte självklart att läkarsonen från Bromma skulle bli tv-kung.

2019-02-15
Länk till avsnitt

Ulf Ekman ? om Gud, Livets ord och längtan till himlen

Han blev frälst från ingenstans två dagar före studenten nu är det 40 år sedan Ulf Ekman prästvigdes. Han har hunnit med att lämna Svenska kyrkan, starta Livets ord och bli katolik. Vad är det han söker?

2019-02-08
Länk till avsnitt

Maria Sveland ? med ilskan som drivkraft

En del kallar henne radikal och stridbar, andra modig och inspirerande. Klart är att Maria Svelands alster ofta väcker debatt. Nu kommer en ny bok också den om kön och klass. Varför alltid dessa teman?

2019-02-01
Länk till avsnitt

Björn Hellberg ? om att vara en hederlig kuf

Vad driver Björn Hellberg att resa landet runt och sitta ensam vid ett bord i timmar och vänta på att få signera? Vi fann en man som ser arbete som en dygd och strävar efter att göra rätt för sig.

2019-01-25
Länk till avsnitt

Gudrun Schyman ? om alkoholism, kärlek och små backspeglar

Nu lämnar hon den stora politiska scenen efter 22 år som partiledare i svensk politik varav 12 för (Fi). Varför funkar Gudrun Schyman i politiken? En säsongspremiär om att gå från offer till aktör.

2019-01-18
Länk till avsnitt

Jan Myrdal ? om pappan, passionen och Pol Pot

Har du missat den här Söndagsintervjun från april 2016? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns nära 140 intervjuer att botanisera bland i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 20 januari!

2019-01-11
Länk till avsnitt

Silvana Imam ? vill vara mer än superhjälten i skinnjackan

Har du missat den här Söndagsintervjun från mars 2016? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns nära 140 intervjuer att botanisera bland i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 20 januari!

2019-01-04
Länk till avsnitt

Kristina Lugn ? om Drammen, Dylan och döden

Har du missat den här Söndagsintervjun från november 2016? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns nära 140 intervjuer att botanisera bland i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 20 januari!

2018-12-28
Länk till avsnitt

Anders Kompass ? första intervjun efter FN-skandalen

Har du missat den här Söndagsintervjun från januari 2016? Vi har nu säsongsuppehåll, men det finns nära 140 intervjuer att botanisera bland i väntan på vårsäsongen. Vi är tillbaka igen 20 januari!

2018-12-21
Länk till avsnitt

Hédi Fried ? om att överleva Auschwitz

Har du missat den här Söndagsintervjun från april 2015? Vi har säsongsuppehåll, men det finns 140 intervjuer att botanisera bland i väntan på vårsäsongen inte minst denna. Vi är tillbaka 20 januari!

2018-12-14
Länk till avsnitt

Magnus Uggla ? från missförstådd glamrockare till uppskattad nationalskald

Har du missat den här Söndagsintervjun från sep 2015? Vi har säsongsuppehåll, men det finns 140 intervjuer att botanisera bland i väntan på vårsäsongen inte minst denna. Vi är tillbaka 20 januari!

Magnus Uggla var 70-talets hånade glamrockare med platåskor, smink och punkig attityd som pekades ut som ett hot mot kvinnokampen. I dag ses Magnus Uggla som en nyskapare av det svenska musiklandskapet.
2018-12-07
Länk till avsnitt

Söndagsintervjun ? säsongsavslutning 2018

Ämnen som riksdagsvalet och den journalistiska Metoo-bevakningen tog plats i Söndagsintervjun 2018, liksom mer klassiska teman som föräldrarnas betydelse för våra gäster lyssna och minns året med oss!

2018-11-30
Länk till avsnitt

Lena Endre ? om papporna, tempot och kraven

Hon är en av Sveriges mest uppburna och folkkära skådespelare som får göra allt från lätta komedier på bioduken till tunga pjäser på Dramaten. Så varför dras Lena Endre med sådan prestationsångest?

2018-11-23
Länk till avsnitt

Peter Englund ? om akademien, depressionerna och fyllorna

För 30 år sedan klev arbetargrabben från Boden in i de finkulturella rummen med en historisk kioskvältare och hamnade så småningom i Svenska Akademien. Men i dag ångrar han jobbet som ständig sekreterare.

2018-11-16
Länk till avsnitt

Anna Odell ? Guds djärvaste ängel?

För snart tio år sedan slog hon igenom med Okänd kvinna och gick bokstavligt talat från titeln på sitt verk till att bli Sveriges mest omtalade konstnär. Nu är Anna Odell tillbaka med filmen X&Y.

2018-11-09
Länk till avsnitt

Malena Ivarsson ? prästdottern som blev hela Sveriges sexolog

Hon växte upp på en prästgård där ämnet sex var tabu och ägnade livet åt att missionera det motsatta. Malena Ivarsson ersatte skuld och skam med glädje och lust för ett högt pris. Var det värt det?

2018-11-03
Länk till avsnitt

Magdalena Graaf ? om sorgen, styrkan och silikonet

På 90-talet blir systrarna Graaf ett fenomen på scenerna och herrtidningarnas omslag. Pressen hånar dem för silikonbrösten och det blonderade håret, men ingen vet om mörkret bakom Magdalena Graafs yta.

2018-10-26
Länk till avsnitt

Kajsa Grytt ? om punk och skam

Trots att hon som frontfigur i punkbandet Tant Strul och senare som egensinnig soloartist alltid har utmanat gränsen för kvinnlighet, kommer kritiken in under huden på henne. Hur punk är Kajsa Grytt i dag?

2018-10-19
Länk till avsnitt

Per Wästberg ? från en gammal man till ett urgammalt barn

Han var bara 15 år när han debuterade som författare och inget hellre ville än att bli vuxen. Sedan dess har Per Wästberg låtit kärleken och äventyret styra honom trots konsekvenserna hos anhöriga.

2018-10-12
Länk till avsnitt

Sebastian Stakset ? från Kartellen till Jesus

Han var kriminell, drogberoende och frontade omstridda hiphopgruppen Kartellen nu är han frälst. Hatisk gangster-rap är ersatt av Jesus kärleksbudskap. Varför går Sebastian Stakset från en extrem till en annan?

2018-10-05
Länk till avsnitt

Birgitta Dahl ? om att inte vara en liten lort

Trots kraftigt motstånd fick hon igenom jämställdhetsreformer som i dag tas för givna. En "helig vrede" väcktes tidigt hos Birgitta Dahl bland frånvarande och stränga män särskilt hennes egen far.

2018-09-28
Länk till avsnitt

Jonas Frisén ? stamcellsforskaren som vill leva för evigt

Jonas Frisén är en av världens främsta stamcellsforskare och en framtida nobelpriskandidat i medicin. Men en dag upptäcker han en mycket dödlig form av cancer i sitt eget blod.

2018-09-22
Länk till avsnitt

Rolf Ekéus ? från studentspexande haremsdam till toppdiplomat i FN

På 90-talet blev diplomaten Rolf Ekéus ett världskänt ansikte då han hade det unika uppdraget att ta ifrån Saddam Hussein hans massförstörelsevapen. Diktatorn svarade med att vilja giftmörda honom.

2018-09-14
Länk till avsnitt

Fredrik Skavlan ? om manlighet, velighet och Persbrandt

Knappt något stort beslut i livet har han fattat själv endast beslutet att inte ge upp Maria Bonnevie. Nordens tv-kung Fredrik Skavlan känner in vad världen vill att han ska göra, och så gör han det.

2018-09-07
Länk till avsnitt

Anne Sofie von Otter ? efter Benny Fredrikssons död

Hon är en av världens främsta mezzosopraner som står på de största operascenerna. För ett halvår sedan tog hennes make sitt liv efter en granskning av Aftonbladet. Nu ger hon sin första svenska intervju.

  Om du mår dåligt eller tänker att livet inte är värt att leva ska du inte hålla det för dig själv. Här kan du få hjälp och stöd: Hjälplinjen 0771-22 00 60 Bris 116 111 Jourhavande medmänniska 08-702 16 80 Jourhavande präst 112 Mind Självmordslinjen 90101 eller chatt via www.mind.se
2018-09-01
Länk till avsnitt

Fikru Maru ? älskar alla men litar inte på någon

Den svensketiopiske hjärtläkaren Fikru Maru satt fängslad i Etiopien i fem år i en kafkaartad rättsprocess, men är idag helt friad. Hur överlevde han och hur ser han på UD:s arbete att få honom fri?

2018-08-24
Länk till avsnitt

Söndagsintervjun i Almedalen med Alf Svensson

Vad formar en partiledare? På SR:s scen i Almedalen pratar Söndagsintervjun i P1 värderingar med f.d. partiledare. Finns det gemensamma drivkrafter och livserfarenheter? Hör Alf Svensson, tidigare Kristdemokratisk partiledare.

2018-07-04
Länk till avsnitt

Söndagsintervjun i Almedalen med Bengt Westerberg

Vad formar en partiledare? På SR:s scen i Almedalen pratar Söndagsintervjun i P1 värderingar med f.d. partiledare. Finns det gemensamma drivkrafter och livserfarenheter? Hör Bengt Westerberg, tidigare Folkpartiledare.

2018-07-03
Länk till avsnitt

Söndagsintervjun i Almedalen med Gudrun Schyman

Vad formar en partiledare? På SR:s scen i Almedalen pratar Söndagsintervjun i P1 värderingar med f.d. partiledare. Finns det gemensamma drivkrafter och livserfarenheter? Först ut Gudrun Schyman (FI), samt tidigare Vänsterpartiledare.

2018-07-02
Länk till avsnitt

Annie Lööf ? fotbollsmålvakten och den barska fransyskan

Hon har gått från stel och manusstyrd till att släppa in journalister i det allra mest privata. Vad driver Annie Lööf? Svaret går att finna i några omtumlande månader 2011 och i en by med 70 invånare.

Kontakt Mail: sondagsintervjun@sverigesradio.se Facebook: Söndagsintervjun i P1 Twitter: @sondagsintervju Instagram: @sondagsintervjun_p1
2018-06-15
Länk till avsnitt

Jonas Sjöstedt ? från rastlös tonåring till brödbakande hönspappa

Han växte upp i ett tryggt borgerligt hem i den övre medelklassen, men gick som tonåring med i Kommunistisk ungdom och tågluffade ut i Europa. Varför längtade den unga Jonas Sjöstedt bort så intensivt?

Kontakt Mail: sondagsintervjun@sverigesradio.se Facebook: Söndagsintervjun i P1 Twitter: @sondagsintervju Instagram: @sondagsintervjun_p1
2018-06-08
Länk till avsnitt

Isabella Lövin ? om att ha bråttom genom livet

Hon blev politiker sent i livet när hon som 45-årig prisbelönt journalist satte sig på andra sidan mikrofonen som ansvarig minister. Hur vågade Isabella Lövin riskera att trilla ner från piedestalen?

Kontakt Mail: sondagsintervjun@sverigesradio.se Facebook: Söndagsintervjun i P1 Twitter: @sondagsintervju Instagram: @sondagsintervjun_p1
2018-06-01
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.