Sveriges 100 mest populära podcasts

Skrivradion

Skrivradion

Skrivkurser online för dig som skriver böcker

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

kreationslotsen.se

Avsnitt

188 Skrivradion: Språkets betydelse för din berättelse

Jag samtalar med Gunilla Vigert och Henrik Nilsson Thelander om språkets betydelse för berättelsen. Hur viktigt är språket när vi skriver? Spelar det någon roll för vem man skriver?
2024-02-11
Länk till avsnitt

#187 Skrivradion: Bibliotekens betydelse för författaren med Frida Gråsjö

Frida Gråsjö är jurist och författare. Hon har haft stora framgångar med sin charmiga feelgoodserie om Rosnäs (Modernista). Och nu har hon också gett sig in på cosy crime (Bokfabriken). Vi pratade om bibliotekens betydelse på Bokmässan. Ett intressant och roligt samtal. Lyssna såväl på detta avsnitt av Skrivradion som på Fridas böcker. God lyssning i båda fallen!
2024-02-04
Länk till avsnitt

186 Skrivradion: KLAUS släpps lös – ett boksläpp!

Ett digitalt boksläpp i Skrivradion! Vi firar novellantologin KLAUS som behandlar temat konspirationer med en touch av jul.
2024-01-05
Länk till avsnitt

#185 Skrivradion: Ljudboken som ingång till författarskapet med Maria Fallström

Skrivradion bjuder på skrivtips, inspiration och författarsamtal. Lyssna på Spotify, i din podcasterapp eller på bloggen.
2023-12-03
Länk till avsnitt

#184 Skrivradion: Att välja förlag med förläggare Christoffer Sorner

Det finns många olika förlagstyper idag och det kan vara svårt att särskilja dem och veta varför man ska välja vilken sort. Det behöver man inte undra över när man hört Christoffer berätta! Lyssna på Skrivradion i din podcastapp eller Spotify denna vecka och titta på vårt samtal från Bokmässan på YouTube nästa söndag!
2023-11-19
Länk till avsnitt

#183 Skrivradion: Författare & svenskalärare – en bra kombo? Sara Molin gästar.

Sara Molin är såväl författare som svenskalärare. Jag blev nyfiken på hur det funkar för henne eftersom jag ser att så många snubblar på att det måste vara rättstavat redan när man skriver sitt första utkast. Det blir liksom inte tid och energi över till kreativitet.
2023-11-05
Länk till avsnitt

#182 Skrivradion: Skriva för budskapet med Gunilla Vigert & Åsa Gustavsson

Gunilla Vigert ville göra det omöjliga. Nej, det är klart att det inte var omöjligt ? hon har ju gjort det! Men det kändes omöjligt. Kan och får man skriva en bok om döva när man är hörande själv?
2023-10-22
Länk till avsnitt

#181 Skrivradion: God feelgood är inte bad med Caroline Säfstrand

Caroline Säfstrand har skrivit nio romaner som har nominerats många gånger i olika tävlingar och även blivit listad som god feelgood. I år tog hon hem bästa feelgood 2023 för Sanningen om ostrondykerskan på feelgoodfestivalen! 
2023-10-08
Länk till avsnitt

#180 SKRIVRADION: Från papper till ljud ? Angela rizzo

Det finns många sätt att bli författare på, idag är formatet inte självklart. Angela Rizzo och jag pratar om när en bok går från papper till ljud
2023-09-26
Länk till avsnitt

#179 Skrivradion: Att starta företag är inte svårt med Hanna Zeime

Skrivradion med Jeanette Niemi bjuder in till en miniserie om indieförfattarskapet ? vad är det och hur går det till? I detta tredje avsnitt möter vi driftiga och coola Hanna Zeime som helt sonika tog publiceringssaken i egna händer och satsade på starta eget förlag för att ge ut sin feelgoodroman Udda & jämna.
2023-03-26
Länk till avsnitt

#178 Skrivradion: Hybridförlag & eget förlag med Viveca Österman

Jeanette Niemi undersöker indieförfattarskapet i denna miniserie om fem avsnitt i podden Skrivradion. 180 avsnitt från 2015.
2023-03-12
Länk till avsnitt

#177 Från VD inom industrin till indieförfattare

Skrivradion bjuder in till en miniserie om indieförfattarskapet - vad är det och hur går det till? I detta andra avsnitt så pratar jag med Fredrik Lennartsson som gick från mångårig VD i eget industriföretagare till författare i princip på egen hand. Den professionella hjälp han har tagit med kriminalromanen Den mörka strofen är att jag har varit hans skrivcoach plus att han köpt utgivningstjänsten hos print on demandföretaget Solentro.
2023-02-26
Länk till avsnitt

#176 Agentur & översättning för lansering utomlands

Skrivradion bjuder in till en miniserie om indieförfattarskapet - vad är det och hur går det till? I det första avsnitt så pratar jag med Christoffer Sorner, VD och Renée Ripman, Head og Agency på Storify Publishing AB som hjälper författare att ge ut sina böcker i Sverige såväl som de översätter och tillhandahåller agentur för att ta böcker vidare ut i världen. Allt under ett och samma tak.
2023-02-12
Länk till avsnitt

#175 Dramaturgi är enkelt

Skrivradion har spelats in av Jeanette Niemi sedan 2015. Skrivprocesser, skrivliv och skrivandets hantverk avhandlas med stor passion i denna pod. I detta av avsnitt försöker vi resonera oss från tik hur man kan se dramaturgi som enkelt.
2023-01-29
Länk till avsnitt

#174 Bokbloggarens arbete

I detta avsnitt hör du mig prata med bokbloggarna @bokannicka, @laslusenilinsen & @stinas_boksida om deras arbete. Bokbloggarna har fått ett stort inflytande genom att de lyfter författares olika böcker i olika sociala medier och absolut främst Instagram. Vi pratar om deras arbete, hur det går till och vilken betydelse det har. För mig var det superintressant, jag har börjat mig bloggarna nu först - vet något sent men som man säger bättre sent än aldrig.
2023-01-15
Länk till avsnitt

#173 Språk & ordval

På årets Bokmässa spelade jag in Skrivradion live vilket resulterade i fyra roliga och spännande samtal med sju författare och fyra bokbloggare!

I detta avsnitt hör du mig prata med författarna Angela Rizzo, Sebastian Pau Johansson & Sylvia Nordlund. De har gemensamt att de skrivit om relationer och mänskligt beteende men de har gjort det på mycket olika sätt. Så naturligt var att prata om det här med språk och ordval. Pau är flerspråkig men svenska är inte hans modersmål vilket också ger en intressant aspekt till att skriva romaner på svenska.
2023-01-01
Länk till avsnitt

#172 Spänning på bokmässan

På årets Bokmässa spelade jag in Skrivradion live vilket resulterade i fyra roliga och spännande samtal med sju författare och fyra bokbloggare! I detta avsnitt hör du mig prata med spänningsförfattarna Jeanette Bergenstav och Anna-Maria Ekblad. Jeanette är aktuell med den andra delen Nattrov i sin deckarserie om Jennifer Sundin utgiven på Norsteds och Anna-Maria med sin tredje delen i charterdeckarserien om Anna Lindblom utgiven på Hoi förlag. Och även novellantologin med jultema, Julskuggor utgiven på Ormstunga förlag. I den sistnämnda är även jag medförfattare. :) Vad vi pratar om? Hur man skriver spänning såklart och bra tricks för det.
2022-12-18
Länk till avsnitt

#171 Med eller utan struktur?

Skrivradion avsnitt #171 Med eller utan struktur? Möt författarna Jessika Devert, Risto Pakarinen och Stina Sundling i samtal om struktur. Jag har pratat med så många författare genom åren och det är fascinerande att alla gör så olika men ändå så lika. I det här avsnittet så lovar jag dig att du får en massa olika tips!  /Jeanette Niemi, Bokskrivarakademin.se
2022-12-04
Länk till avsnitt

#170 Från Nanowrimo till utgiven med maria Arell

Skrivradion avsnitt 170 Från NaNoWriMo till utgiven med Maria Arell. Skriv på och du får massor av text! /Jeanette Niemi Bokskrivarakademin.se
2022-11-20
Länk till avsnitt

#169 Noveller + spänning = julskuggor, en antologi

Snack och heta tips om att skriva noveller och spänning från gänget bakom supersnygga novellantologin Julskuggor. Lyssna direkt vetja! Skrivradion har sänt sedan 2015 det finns 168 tidigare avsnitt att lyssna på.
2022-11-06
Länk till avsnitt

#168 När mördaren blir för sympatisk

Under Bokskrivarfestivalen 2022 behandlade vi temat dramaturgi och genomförde en serie intressanta samtal med lite olika utgångspunkt. I det här avsnittet så hörd den mycket erfarne Eva Swedenmark, mångfacetterade Kadir Meral och författare och förläggare Jakob Sverker dela med sig av sina tankar kring dramaturgi. Och karaktärernas betydelse. Vad gör man när en mördare blir [?]
2022-10-23
Länk till avsnitt

#167 Att fejka en bestseller – Anneli fichtelius

När jag såg titeln på den boken Att fejka en bestseller blev jag genast nyfiken. Det lät roligt och jag funderade över om det går. Hur gör man för att fejka en bestseller? Hör Anneli Fichtelius berätta om boken i Skrivradion!
2022-10-09
Länk till avsnitt

#166 en laddad Bössa ska fyras av

SKRIVRADION, podden för dig som skriver: Möt författarna Anna Alemo och Christoffer Sorner i samtal om viktigt att tänka på när man strukturerar sin berättelse såsom t ex röda trådar och att följa upp planteringar. Det är av yttersta vikt oavsett om man skriver om rocknrolldetektiver på spännande uppdrag som Christoffer eller feelgoodäventyr i sköna miljöer som Anna.
2022-09-25
Länk till avsnitt

#165 Debutera eller dö med Nina De Geer

Debutera eller dö. Jag är glad att det blev debutera för Nina De Geer som driver podden Debutera eller dö och i april 2022 debuterade med läsvärda Sommarsorger. Hör henne i Skrivradion.
2022-09-11
Länk till avsnitt

#164 Författarens verktyg på bokmässan

Som författare finns en stor mängd verktyg att ta hjälp av i såväl skrivprocessen som i att färdigställa en inlaga, ge ut en bok på egen hand och inte minst marknadsföring. Lär dig mer om författarens verktyg och stärk dig som författare.
2022-08-28
Länk till avsnitt

#163 STORY ENGINEERING – JESSICA DEVERT

[iframe style=?border:none? src=?//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/23887035/height/100/width//thumbnail/no/render-playlist/no/theme/custom/tdest_id/3354356/custom-color/87A93A? height=?100? width=?100%? scrolling=?no? allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen] Jessica har skrivit flera biografier, barnböcker, ljudböcker och feelgoodromaner. Vi pratar om story engineering. JESSICA DEVERT Hemsida: https://www.printzpublishing.se/forfattare/jessika-devert Instagram: @devert Vi hörs om två veckor igen! Enjoy! /Jeanette PS 1 Gillar du Skrivradion? Tipsa en kompis, dela på sociala medier, lämna ett betyg, en [?]
2022-08-27
Länk till avsnitt

#161 DRamaturgi och scener ? Anne Liljeroth

Idag kan du höra Anne Liljeroth i Skrivradion. Såväl läsandes ur senaste Ett rent samvete som inspirerande om att använda scener när man bygger dramaturgin. Enjoy! /Jeanette
2022-07-17
Länk till avsnitt

#160 DET ÄR ALDRIG FÖRSENT ? KRISTINA AHLSTRÖM

Kristina Ahlström ville skriva en feelgood om bakning. Och då gjorde hon det! Att hon inte gjort det förut stoppade henne inte. Inte heller lät hon åldern stoppa henne - det går att debutera vid 62 års åder också. Inspireras i Skrivradion!
2022-07-03
Länk till avsnitt

#159 produktiv av lust ? Lovisa wistrand

Lovisa Wistrand är produktiv som få. Hon har skrivit rysligt många noveller och hela 13 romaner i olika genre. Vi pratar om produktiviteten, skrivprocessen, skrivlivet, familj och dramaturgi. Och lite till. Hör henne läsa ur Ödets kyss i Skrivradion!
2022-06-19
Länk till avsnitt

#158 Skillnad med den tredje ? Anna-Maria Ekblad

Anna-Maria Ekblad har just släppt den tredje boken i charterdeckarserien om Anna Lindblom. Hör henne läsa och berätta om arbetet med boken i detta avsnitt av Skrivradion.
2022-06-05
Länk till avsnitt

#157 Dramaturgi & poesi ? Lina Arvidsson

Lina Arvidsson läser ur Vänligen bygg inga berg : betraktelser från kassan. En diktsvit som gör nedslag i det dagliga arbetet som kassör i en matvarubutik. På ett nära och gestaltande sätt får läsaren insyn i olika händelser i en butik. Även sådant som vi kanske inte tänker på när vi handlar såsom rån, relationer och dödsfall. Hon får mig att bli mållös, vilket inte är så ofta, och få rysningar ? så berörd blir jag. När jag lyssnar på inslaget med henne i Babel med Jessica Gedin så tåras mina ögon. Lyssna på Lina Arvidsson i Skrivradion.
2022-05-22
Länk till avsnitt

#156 Dramaturgi som verktyg ? Therése Johansson

Therése ville skriva och började skriva. Hon har gått en del kurser för att få hjälp och hon har skrivit i massor. Och det lönar sig - nu är romandebuten Jag firar inte jul ute. En charmig feelgood som utspelar sig i fina Gränna bland kullersten och polkagrisar. och strax innan dess så blev hon publicerad i en novellantologi. Dessutom ytterligare ett speciellt antologiprojekt på gång!
2022-05-08
Länk till avsnitt

#155 Att blåsa liv i en karaktär – Eli Åhman Owetz

Nytt avsnitt i Skrivradion med feelgoodmästaren Eli Åhman Owetz. Hör henne läsa ur kommande boken och berätta om utmaningarna med den!
2022-04-24
Länk till avsnitt

#154 Hjärtat talar grekiska – Angela Rizzo

Angela satsade på att göra verklighet av en dröm ? skriva en bok. Hon har pendlat mellan yrket läkare och den nya författarkarriären och nu får hon belöningen för alla timmar av huvudbry och att nöta på tangenterna. Hjärtat talar grekiska är en feelgood som utspelar sig i Grekland och rymmer värme, livsfrågor och kärlek. [?]
2022-04-10
Länk till avsnitt

#153 Från skrivkurs till bok – Monika Thormann

Monika kom till en av mina sommarkurser på Stensunds folkhögskola och hade en tanke om att skriva ett par noveller. Det resulterade i en feelgoodroman som delvis utspelar sig på en skrivkurs på Stensunds folkhögskola ? longingforlove.se!
2022-04-01
Länk till avsnitt

#152 Skrivradion är tillbaka!

SKRIVRADION ÄR TILLBAKA! Efter ett års tid bjussar jag nu på sköna författarsamtal igen.
2022-03-13
Länk till avsnitt

#151 Skrivradion: Hur marknadsför och säljer du dina böcker ? ett panelsamtal

Detta är ett panelsamtal, inspelat under Bokskrivarfestivalen 2020, där vi fokuserar på en av de senare faserna i bokprocessen ? sälja och marknadsföring. Nu har du din bok i handen, du har lagt ner mycket energi och nu är äntligen boken klar. Vad händer nu? Det har blivit dags att sälja boken. Hur marknadsför du din [?]
2021-03-07
Länk till avsnitt

#150 Skrivradion: Ge ut en bok ? ett panelsamtal

Detta är ett panelsamtal, inspelat under Bokskrivarfestivalen 2020, där vi fokuserar på en av de senare faserna i bokprocessen ? att ge ut en bok. Nu har du lagt mycket energi och kraft på att redigera ditt manusutkast, men vad händer nu? Jo, att ge ut din bok. Men hur gör man det? Det finns fler [?]
2021-02-26
Länk till avsnitt

#149 Skrivradion: Hur vet du att ditt manus är klart ? ett panelsamtal

Detta är ett panelsamtal, inspelat under Bokskrivarfestivalen 2020, där vi fokuserar på en av de senare faserna i skrivprocessen ? redigeringsfasen. När du skrivit ditt första manusutkast klart återstår ett ganska stort arbete (i de flesta fall) att skapa en text som skapar kvalitet och säkrar att texten blir en läsvärd historia. Men hur vet man [?]
2021-02-14
Länk till avsnitt

#148 Skrivradion: Hur redigerar du ett färdigt manusutkast ? ett panelsamtal

Detta är ett panelsamtal, inspelat under Bokskrivarfestivalen 2020, där vi fokuserar på en av de senare faserna i skrivprocessen ? redigeringsfasen. När du skrivit ditt första manusutkast klart återstår ett ganska stort arbete (i de flesta fall) att skapa en text som skapar kvalitet och säkrar att texten blir en läsvärd historia. Med ökad erfarenhet kan [?]
2021-02-07
Länk till avsnitt

#147 Skrivradion: Skrivvanor som funkar eller inte ? ett panelsamtal

Får du inte skrivandet att fungera i vardagen? Lyssna på proffsen Eli Åhman Owetz, Dorotea "Dorro" Pettersson och Elisabeth Eckert som delar kring skrivvanor som funkar. Här hittar du tipsen som kan leda dig rätt i din process. Ett panelsamtal modererat av Anna-Maria Ekblad.
2020-11-29
Länk till avsnitt

#146 Skrivradion: Skriv bara skriv ? ett panelsamtal

Lyssna på underbara panelen med Sara Lövestam, Eva Swedenmark och Nellie Wedén i Skrivradion! Skriv bara skriv säger jag - hur är det egentligen - är det bara att skriva?
2020-11-18
Länk till avsnitt

#145 Skrivradion: Synopsis eller ej ? ett panelsamtal

Detta är ett panelsamtal där vi fokuserar på synopsis ? måste man ha synopsis eller inte? Varför använder man det ? eller gör man det inte? Detta är ett panelsamtal inspelat under Bokskrivarfestivalen 2020, vi har samtalat med spännande författare med olika utgångspunkt under en rad panelsamtal som denna höst publiceras i Skrivradion såväl i podformatet [?]
2020-11-08
Länk till avsnitt

#144 Skrivradion: Kom igång med boken – ett panelsamtal

Skrivradion hjälper dig att komma igång med boken i detta avsnitt. Du får höra Camilla Davidsson, Risto Pakarinen, Anna-Karin Henriksson samtala med Anna-Maria Ekblad och Jeanette Niemi i ett panelsamtal.
2020-10-31
Länk till avsnitt

#143 Skrivradion: Författarmentalitet, finns det?

Finns Författarmentalitet? Detta är ett uppföljande avsnitt av serien om skrivprocessen. Vi går idag in författarmentalitet. Ett begrepp myntat av mig själv då jag ser att det är ett viktigt ämne. I det här avsnittet diskuterar jag författarmentalitet och huruvida det finns. Vad tror du? Investera 11 minuter och besvara frågan med mig. Det här [?]
2020-09-20
Länk till avsnitt

#142 Skrivradion: Att välja förlag och sånt

Hur väljer man rätt förlag? Detta avsnitt är del 5 i serien om skrivprocessen. Vi går idag in på hur man väljer förlag. Du är nu redo att skicka in ditt manusutkast till förlag ? grattis! I det här avsnittet diskuterar jag hur man väljer förlag och förhoppningsvis hjälpa dig på vägen att välja rätt [?]
2020-09-06
Länk till avsnitt

#141 Skrivradion: Redigera ett bokmanus

I detta avsnitt av skrivradion berättar Jeanette Niemi, Kreationslotsen ? din skrivcoach, hur du redigerar ditt bokmanus innan du skickar in det till förlag.
2020-08-28
Länk till avsnitt

#140 Skrivradion: Så skriver du ett bokmanus

Skrivprocessen är som en lång öländsk stenmur Detta avsnitt är del 3 i serien om skrivprocessen. Vi går idag in på den kreativa fasen där du skriver ditt manusutkast. Du har förberett dig genom förberedelsefasen så nu är du redo att sätta igång och skriva! Ditt författarmindset och dina verktyg tar dig i mål. I [?]
2020-08-09
Länk till avsnitt

#139 Skrivradion: Två viktiga planer som tar dig i mål

Din synopsis och din författarplan Detta avsnitt är del 2 i serien om skrivprocessen. Vi stannar kvar i förberedelsefasen eftersom det är där de flesta går vilse redan i början. Du får veta varför du ska ha en plan, hur du ska göra den och vad den ska innehålla. Investera 20 minuter och säkra att [?]
2020-07-26
Länk till avsnitt

#138 Skrivradion: 8 steg – kom igång att skriva bok

Gör dessa 8 steg och skriv din bok I detta avsnitt får du höra vad som gjorde att jag gick från en dreamer till en do:er när det kom till att skriva bok. Jag visste det inte då men nu kan jag tydligt se varför jag lyckades komma igång med mitt författarskap och bokskrivande. Dessutom [?]
2020-07-12
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.