Sveriges 100 mest populära podcasts

Teaterprogrammet

Teaterprogrammet

Anneli Dufva intervjuar scenkonstprofiler i Sverige. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Doreen Kanter

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/teaterprogrammet

Avsnitt

Möt Sofia Helin, skådespelare!

Sofia Helin är född 1972 i Örebro och uppvuxen i Linköping. Hon studerade på universitetet i Lund innan hon gick först Calle Flygares teaterskola och sedan Teaterhögskolan i Stockholm 1998-2001.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sofia Helin har arbetat med scenteater ? på Stockholms Stadsteater, på Riksteatern och på Dramaten. Hon har gjort film: med Maria Blom som regissör: Masjävlar, Nina Frisk, där hon spelade titelrollen. Hon har setts som Cecilia, i Arn (regi: Peter Flinth) och hon var med i Fyra nyanser av brunt (av Killinggänget i regi av Tomas Alfredson).

Men det stora genombrottet kom med rollen som Saga Norén i tv-serien Bron, det har blivit inte mindre än fyra säsonger av denna dansk-svenska produktion och 2017 kunde hon ses i den tyska TV-serien Under samma himmel.

Sofia Helin sommarpratade i P1 år 2014 och hon har varit programledare på SVT för TV-serien 30 liv i veckan, som handlade om psykisk ohälsa och om självmord.

2018-07-09
Länk till avsnitt

Möt Rickard Günther, regissör och en av Teater Galeasens grundare!

Just nu aktuell som regissör till "Utan personligt ansvar", en dramatisering av Lena Anderssons roman på Teater Brunnsgatan Fyra.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Rickard Günther är teaterregissör, född 1961 i Wasa i Finland. Han är autodidakt och började sin konstnärliga bana som gatuakrobat redan som tonåring och var sedan med och grundade Teater Galeasen, där han debuterade som regissör 1984 med Största möjliga tystnad (av ensemblen och Rickard Günther). Han var sedan Teater Galeasens konstnärliga ledare under många år och gjorde många både omtalade och banbrytande uppsättningar ? bland annat Lars Noréns Sakrament 1987.

Rickard Günther har också arbetat på Dramaten, Stockholms Stadsteater och Riksteatern och i både Finland och i Italien. Totalt har det blivit över sextio uppsättningar.

1996 fick han Guldmasken för bästa teaterregi och 2005 Svenska Dagbladets Thaliapris för Prinsessdramer av Elfriede Jelinek, på Teater Galeasen och i en TV-version, samt Jag är min egen fru, Doug Wrights monolog på Stockholms Stadsteater.

2018-06-30
Länk till avsnitt

Möt Natalie Ringler, regissör!

Född 1973 i Spånga i Stockholm och utbildad på Teaterhögskolan i Krakow och på Dramatiska Institutet i Stockholm och har frilansat som regissör sedan 2001.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Natalie Ringler har bland annat jobbat på Dramaten, Folkteatern i Göteborg, Malmö Stadsteater, Norrbottensteatern och Stockholms Stadsteater. Hon har regisserat i Warszawa och gjort flera uppsättningar på Teater Galeasen i Stockholm. En uppsättningarna på Teater Galeasen är Vår klass 2013 av Tadeusz Slobodzianek, 2013. En uppsättning som beskrivits som en avTeater Galeasens största framgångar någonsin. Vår klass gjordes också i en radioversion för Radioteatern i P1 2015.

Natalie Ringler fick Medeapriset år 2014. 

Senaste uppsättningen signerad Natalie Ringler var Utopier av Erik Uddenberg på Folkteatern i Gävleborg.

2018-06-29
Länk till avsnitt

Möt Tobias Theorell, regissör och skådespelare!

Född 1969 i Stockholm och utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 1992-1995.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Efter Teaterhögskolan kom han till Unga Klara i Stockholm, där han var med i en rad av Suzanne Ostens uppsättningar och även debuterade som regissör med Livet en dröm av Pedro Calderón 2003.

Tobias Theorell har sedan dess regisserat flitigt ? bland annat på Stockholms Stadsteater, Malmö Dramatiska teater, Göteborgs Stadsteater, Uppsala Stadsteater, och han har satt upp allt ifrån Gotthold Ephraim Lessings Emilia Galotti till Anton Tjechov, Peter Weiss, Lars Norén, Harold Pinter och Stephen Sondheims musikal Sommarnattens leende. Han har också regisserat en hel del opera: på Norrlandsoperan, Stockholmsoperan och nu senast på Folkoperan i Stockholm den kritikerrosade Salieri vs Mozart med Loa Falkman i rollen som Salieri. 

Han har också arbetat som regissör i Tyskland och i Sydafrika.

Som skådespelare har Tobias Theorell medverkat i en del filmer också, t ex tre av Suzanne Ostens.

2018-06-22
Länk till avsnitt

Möt Lindy Larsson: skådespelare, sångare och musikalartist!

Lindy Larsson är just nu aktuell både som spelledaren i Pippin på Malmö opera och i Roma Armee i regi av Yael Ronen på Maxim Gorki Theater i Berlin.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Lindy Larsson är skådespelare, dansare, musikalartist ? född 1974 i Ljuder (i Småland), uppvuxen i Småland och i Jämtland. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och på Balettakademien i Göteborg.

Under åren har han jobbat på Malmö Opera, Stockholms Stadsteater, Dramaten, Malmö Stadsteater, Uppsala Stadsteater, Dansens Hus och på Maxim Gorki Teater i Berlin ? där han medverkar i Roma Armee i regi av Yael Ronen.

Han fick sitt genombrott i Colin Nutleys film Änglagård- tredje gången gillt i rollen som pastorsadjunkten Kristoffer. Lindy Larsson har gjort en rad stora musikalroller ? bland annat konferenciern i Cabaret på Malmö Opera. Där är han också är aktuell just nu i musikalen Pippin, som Ronny Danielsson regisserat.

Han har jobbat med regissörer som Charlotte Engelkes, Birgitta Egerbladh och Linus Tunström. 2010 fick han Kvällspostens Thaliapris för sin insats i Carmen, i regi av Kajsa Giertz. Också sjunger han i Lindy och Bon Bon Band.

Lars Ring skrev om bandet i Svenska Dagbladet 2016 ? när de spelat på Dramaten:

?Lindy Larsson är en scenisk turbin. Han alstrar energi, känslor och kättja som var det helt självklart. Han personifierar ordet karismatisk. Lindy Larsson är skådespelaren som kastar sig mellan genrer. Lindy Larsson kan sjunga opera, dansa flamenco och besjäla en Disneylåt.?

2018-04-27
Länk till avsnitt

Möt Marie Richardson, skådespelare!

Marie Richardson är en folkkär och mycket hårt arbetande skådespelare, känd för många både för sina roller på Dramaten, hos Ingmar Bergman och på film och i tv senast i SVT:s serie Innan vi dör.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Marie Richardson är född 1959 i Ljusdal. Hon är utbildad först på Skara skolscen, sedan på Teaterhögskolan i Stockholm ? eller Scenskolan, som den hette då - 1982-85.

Hon kom sedan direkt till Dramaten och där har hon blivit kvar, även om hon också har också jobbat på Stockholms Stadsteater och även gjort lite privatteater; tex Dirty Dancing på China och Macbeth med Mikael Persbrandt på Maximteatern.

Hon har spelat allt: klassiker ? både antika dramer och Shakespeare, Tjechov, Molière, men också Strindberg, Ibsen, Arthur Miller. Hon har jobbat med regissörer som Bergman, Peter Oskarson, Tommy Berggren, Mattias Andersson och nu senast med Alexander Mörck Eidem i både Swede Hollow och Häxorna på Dramaten.

Hon har gjort massor med film och tv ? det handlar om över 50 produktioner ? och många har sett henne i Skärgårdsdoktorn eller filmerna med Johan Falk, men också i Bergmans Den goda viljan och Larmar och gör sig till eller nu senast i tv-serien Innan vi dör på SVT. Och hon hade en mycket omtalad roll i Stanley Kubricks film Eyes wide shut 1999.

Hon har fått en Amanda i Norge ? deras finaste filmpris - för Telegrafisten och Silverbjörnen i Berlin för Björn Runges Om jag vänder mig om.

2018-04-20
Länk till avsnitt

Möt Mattias Brunn: skådespelare, dramatiker och regissör och dessutom en av tre konstnärliga ledare för Folkteatern i Gävleborg

Han har gjort det till sin egen livsuppgift, kan man säga, att skildra hbtq-relaterade frågor och, inte minst, hatbrott på teatern.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Mattias Brunn är född 1976 i Stockholm. Utbildad på Teaterstudion, Kulturama och Skara skolscen. Han har jobbat på Riksteatern, Regionteatern Väst, Uppsala Stadsteater, Dalateatern, Borås Stadsteater, Backateatern och inte minst Stockholms Stadsteater Skärholmen. Mattias Brunn har också undervisat på STDH i normkritiskt tänkande och drev under flera år Projekt ID på regionteater Väst.

Han fick ett sorts genombrott med din egen pjäs Efter Fredrik, en monolog som han framförde själv.

Han dramatiserade Johan Hiltons reportagebok No tears for Queers, om hatbrott, och var sedan med i uppsättningen som skådespelare.

Mattias Brunn skrev Männen med rosa triangel, baserad på Heinz Hegers bok om att vara homosexuell i koncentrationsläger där han också var med som skådespelare ? en föreställning som blev mycket uppmärksammad då den fick avbrytas efter hot från publiken.

Förra året gjorde han Landet inuti tillsammans med Joakim Rindå, Viktor Wigardt och Mårten Andersson ? om att vara gay på landsbygden.

Just nu är han en av tre som varit med och bearbetat Nils Gredebys översättning av Kushners Angels in America för den uppsättning som Farnaz Arbabi regisserat på Dramaten.

Mattias Brunn är också aktuell på scen i Moises Kaufmans The Laramie Project som spelas på Stockholms Stadsteaters scen i Skärholmen i regi av Carolina Frände ? även det en pjäs om hatbrott.

2018-04-13
Länk till avsnitt

Möt Moa Gammel, skådespelare, regissör och manusförfattare

Moa Gammel, född 1980 i Stockholm, debuterade på scenen på Dramaten när hon var 12 år i Pippi Långstrump och rollen som Annika. Hon var som ung med i flera uppsättningar i radion.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hon har också gjort lite olika saker i livet: varit fotomodell och studerat på Handelshögskolan, t ex.

Ett sorts genombrott som skådespelare fick hon i filmen Underbara älskade år 2006 (som Johan Brisinger regisserade). Sammantaget har hon hittills varit med i 40-talet filmer och tv-produktioner: Livet i Fagervik, Vita lögner, Irene Huss, för att nämna några, och framförallt nu senast Jordskott.

På scenen har hon bland annat medverkat i Pier Paolo Pasolinis Orgie på Teater Tribunalen och i en experimentell uppsättning av August Strindbergs Paria med Malou von Sievers på Liljevalchs Konsthall.

Hon gjorde podden Genier, där hon intervjuade kvinnliga kulturpersoner och den blev sedan också en bok med samma titel.

Hon har gjort Ufopodden här på Sveriges Radio, vilken hon står för både manus och regi till. 

Och inte minst är Moa Gammel aktuell som både manusförfattare och regissör till en nytolkning av Gertrud, Hjalmar Söderbergs berömda pjäs från 1906. Hon har placerat Gertrud i nutid i Hollywood och den hade premiär i P1 den 1:a april.

2018-04-06
Länk till avsnitt

Möt Paula McManus, skådespelare!

Paula McManus är skådespelare, dramatiker och regissör, född 1968 i Stockholm. Hon är autodidakt och började sin teaterbana hos den fria gruppen Ung utan pung.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hon blev känd för många som programledare i TV, där hon tillsammans med Calle Marthin ledde  programmet Bullen 1998-2003.

Parallellt med det jobbade hon på Stockholms Stadsteaters Backstage. Hon var både skådespelare och med i det konstnärliga rådet på teatern.

Hon har skrivit pjäser för Teater Västmanland, Dalateatern, Teater Scenario och Ung Scen Öst, inte minst ? där hon jobbat en hel del de senaste åren. Hon fick bland annat ett väldigt fint mottagande för klassrumsteatern Sexigt på riktigt. Totalt har hon skrivit ett trettontal pjäser.

Hon har också gjort det lite speciella projektet Psykakuten ? en sorts improviserad terapiteater, som bygger på publikens medverkan.

Och så har hon gjort en del TV, som Emma åklagare t ex och varit med i filmer som Att göra en pudel, Kopps och Allt flyter.

Mycket radio har det också blivit för Paula McManus: Frispel och På minuten i skarven 90- 00-tal, hon var med och gjorde det feministiska humorprogrammet Systrarna år 2012. Hon har medverkat i flera produktioner här ifrån Sveriges Radio Drama ? t ex Cheferna av Malin Axelsson. Och så har hon sommarpratat, här i P1, år 2003.

2018-02-02
Länk till avsnitt

Möt Anna Bergman, kostymtecknare och scenograf!

Anna Bergman har ett särskilt intresse för historiska kläder, kostymer och arkiv. Hon har bland annat arbetat på Dramaten med Ingmar Bergman.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hon är född 1965 i Göteborg och studerade vid Le Lycée International och sedan design och tillskärning vid Chambre Syndicale de la Haute Couture Parisienne i Paris 1983?1985, samt scenografi vid Dramaten, dit hon kom 1987. Hon började som assistent till scenografen Lennart Mörk och hon gjorde kostym till några av Bergmans sista uppsättningar: Spöksonaten och Gengångare.

Hon har skrivit barnboken Krinoliner, korsetter och möss i peruken (2001) och även boken Teaterns kläder: 100 år av dräkter på Dramaten (2008) och hon är representerad vid bland annat Scenkonstmuseet i Stockholm.

Tillsammans med Lotta Lewenhaupt är Anna Bergman konstnärlig ledare för Stockholm Costume & Fashion Institute. Sedan starten 2013 jobbar organisationen för att samla, bevara och tillgängliggöra scen- och filmkostymer, men även modeplagg från sent 1800-tal fram till idag. (Det är en ideell förening, med målet att skapa ett kostym- och modemuseum.)

Till och med 18:e mars kan man också se utställningen Bergman på modet på Hallwylska museet i Stockholm med exempel på kostymer från Ingmar Bergmans filmer ? i den befintliga miljön i palatset. En utställning Anna Bergman skapat tillsammans med Nils Harning.

Anna är född Jurell, men var gift Bergman under en period och har sedan behållit namnet som ?artistnamn?.

2018-01-26
Länk till avsnitt

Möt skådespelaren Agneta Ekmanner!

Agneta Ekmanner är skådespelare, född 1938 i Stockholm, utbildad på Scenskolan i Malmö 1965-68.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Innan dess hade hon studerat på universitetet i Lund - statsvetenskap och historia - och där träffade hon också Suzanne Osten och blev aktiv i studentteatern.

Hon kom till Stockholms Stadsteater efter scenskolan och hon jobbade där fram till 1989, varpå hon värvades till Dramaten där hon blev kvar till sin pension år 1998.

Hon har genom åren jobbat mycket med Suzanne Osten och med Ingmar Bergman, hon har spelat klassiker som Tjechov och Molière, men också gestaltat Joan Didions Ett år av magiskt tänkande, som monolog, på Göteborgs Stadsteater år 2009.

Hon har gjort ett femtiotal filmer och TV-serier ? bland annat Puss och kram och Bluff Stop, i regi av Jonas Cornell och Paradistorg, i regi av Gunnel Lindblom, samt Livsfarlig film och Bröderna Mozart i regi av Suzanne Osten.

Hon har fått Svenska Dagbladets Thaliapris med flera priser.

Och så har hon varit programledare på TV för Eftersnack, Sånt är livet och Nattugglan och hon har sommarpratat, här i P1 ? år 2006.

2018-01-19
Länk till avsnitt

Möt skådespelaren Reine Brynolfsson!

I förra veckan blev han nominerad till en Guldbagge för årets manliga huvudroll för sin prestation i filmen "Korparna". Men han kan också just nu ses i titelrollen i "Oidipus" på Dramaten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Veckan gäst i Teaterprogrammet är skådepelaren Reine Brynolfsson, känd genom sina många stora roller på teatern ? inte minst i Lars Noréns pjäser - och genom sina roller på tv och film, som t ex i Colin Nutleys filmer Black Jack och Änglagård.

Reine Brynolfsson är skådespelare, född 1953 i Göteborg. Han är också serietecknare.

Han läste först juridik på universitetet i Göteborg och studerade en tid på konstindustriskolan i Göteborg innan han bytte bana och utbildade sig till skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö mellan 1976 och 1979.

Han arbetade sedan på Göteborgs Stadsteater och gjorde där bland annat ? det var hans genombrott ? rollen som den yngre brodern i Lars Noréns Natten är dagens mor och Kaos är granne med gud, 1982-83 var det ? Björn Melander regisserade dem. Han gjorde också rollen som Konstantin i Tjechovs Måsen för TV-teatern 1988.

Sedan har han arbetat på Dramaten ? han började där 1991 och han har gjort en rad stora roller.

Han arbetade också på Riksteatern under Lars Noréns tid där och medverkade bland annat i den omtalade 7:3.

Parallellt med teatern har han synts i många filmer ? flera av dem i regi av Colin Nutley ? t ex Black Jack och Änglagård, men han har också spelat Harry Martinson i filmen Moa, han var med i Bo Widerbergs Ormens väg på Hälleberget och Jan Troells Så vit som en snö.

Och just nu kan man se Reine Brynolfsson i Oidipus på Dramaten i regi av Eirik Stubø, där han spelar titelrollen och i Korparna på bio, som Jens Assur regisserat. För den rollen har han hyllats och nominerats till en Guldbagge och han hålls av många som favorit till priset (vilket delas ut den 22:a januari).

2018-01-11
Länk till avsnitt

Skådespelaren Evin Ahmad intervjuas av Anneli Dufva

2017 var året då Evin Ahmad spelade Hamlet på Folkteatern i Göteborg, fick pris för huvudrollen i filmen Dröm vidare och släppte en självbiografisk roman. I april var hon gäst hos Anneli Dufva.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Evin Ahmad är, trots sin ungdom, redan en etablerad skådespelare och arbetar sedan ett par år på Folkteatern i Göteborg.

Evin Ahmad är skådespelare, men hon har också skrivit dramatik och i höstas kom hennes första roman ut ?En dag ska jag bygga ett slott av pengar?.

Hon är född 1990 i Stockholm och utbildad skådespelare på STDH ? Stockholms Dramatiska Högskola - där hon blev klar 2015 och där hon också skrev pjäsen Bangaren, som sitt examensarbete.

Hennes första roll var i filmen Ett öga rött, baserad på Jonas Hassen Khemiris roman. Den gjorde hon redan när hon gick på högstadiet. I våras var det premiär för Dröm vidare där hon spelade huvudrollen och i höstas premiär på den av Helena Bergström regisserade Vilken jävla cirkus där Ahmad också har en roll.  

På Folkteatern i Göteborg där hon arbetat de senaste åren har hon spelat både nyskriven dramatik och klassiker, bland annat Marie Antoinette och Hamlet ? i regi och koreografi av Örjan Andersson.

Intervjun med Evin Ahmad sändes första gången 31 mars 2017.

2018-01-05
Länk till avsnitt

Skådespelaren David Dencik om roller på film och teater, internationellt och i Norden

Lasermannen på tv, spion i Tinker, Tailor, Soldier, Spy och akademikern Puss i Top of the Lake. Ständigt aktuelle David Dencik intervjuades av Anneli Dufva när han spelade Idioten på Dramaten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

David Dencik är född i Sverige 1974, men uppvuxen i Danmark, utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm.

Han jobbar både i Skandinavien och internationellt, och har gjort mycket tv och film ? ca 35 filmer och tv-serier vid det här laget. Lasermannen på tv, Henry Morgan i Gentlemen, spion i Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Under hösten 2017 var han åter aktuekll i tv-serien Top of the lake av Jane Campion där han spelar den obehaglige akademikern Puss.

På teaterscenen har han gjort Hamlet på Romateatern på Gotland med Lars Norén som regissör och under våren 2016 spelade han Furst Myskjin i Mattias Anderssons uppsättning av Dostojevskijs Idioten på Dramaten.

I Teaterprogrammet pratar han, bland mycket annat, om Ernst-Hugo Järegård och Jarl Kulle, om den förhöjda livskänslan i att stå på scen, om roller och prestationer. 

Intervjun med David Dencik sändes första gången 5 februari 2016.

2017-12-29
Länk till avsnitt

Möt konstnärliga ledaren och regissören Kia Berglund

Regissören Kia Berglund som också är konstnärlig ledare för Teater Giljotin i Stockholm gästar Anneli Dufvas studio. Berglund är bland annat känd för att ha introducerat den norske dramatikern Jon Fosse i Sverige.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kia Berglund är regissör, dramatiker och konstnärlig ledare för Teater Giljotin i Stockholm, som hon varit med och drivit sedan 1989.

Kia Berglund föddes 1962 i Västerås. Hon studerade på Teaterverkstan i Stockholm i mitten av 80-talet, en förberedande teaterutbildning, och redan 1989 grundade hon Teater Giljotin tillsammans med kompositören Rikard Borggård.

Hon har regisserat mycket på Giljotin men hon har också jobbat på Göteborgs Stadsteater, Dramaten, Norrbottensteatern och Uppsala Stadsteater.

Och hon är dramatiker. Berglund har till exempel skrivit pjäsen Älskade, som hade premiär 2007, med Reuben Sallmander och Sara Sommerfeld i rollerna och hon stod bakom den två dygn långa och mycket experimentella uppsättningen Bli en dåre år 2011.

Den första pjäs av Jon Fosse som hon satte upp var Barnet. Det har sedan blivit en rad Fosse?uppsättningar genom åren och just nu är hon aktuell som regissör till Fosses Någon kommer att komma på Teater Giljotin.

2017-12-22
Länk till avsnitt

Möt skådespelaren och regissören Philip Zandén

Veckans gäst hos Anneli Dufva är Philip Zandén, skådespelare och regissör, som sedan många år huvudsakligen är knuten till Stockholms Stadsteater, men just nu aktuell i Spelman på taket i Malmö.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Philip Zandén är skådespelare och regissör, född 1954 i Göteborg, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö, där han blev klar 1979.

 Sedan 80-talet har han arbetat på Stockholms Stadsteater, där han fick ett gammaldags genombrott, kan man säga, med rollen som Amadeus i Peter Shaffers pjäs. Han jobbade i många år på Unga Klara med regissören Suzanne Osten.

 Zandén har spelat ?allt?: Ibsen, Shakespeare, Shaw, Strindberg?

Och han har även regisserat Ibsen, Strindberg och Shakespeare - till exempel Hamlet, Ett Dockhem och Fadern. Han satte upp Jobs lidande på Judiska Teatern och senast den nyskrivna Bortförd vid midnatt av Mark Hayhurst på Stockholms Stadsteater i våras.

 Han gjorde också rollen som Albert Speer på Göteborgs Stadsteater år 2001. 2002 gjordes en överföring av Göteborgs Stadsteaters succéföreställning och den går att se här i SVTs Öppet arkiv.

Åren 1998-2001 var han teaterchef på Malmö Musikteater.

Och han har gjort en hel del film och tv: Mai Zetterlings Amorosa, Suzanne Ostens Skyddsängeln och Bröderna Mozart, Susanne Biers Freud flyttar hemifrån och Pensionat Oskar, han har varit med i Van Veeteren tv-serien och nyligen i skilsmässokomedin Jag älskar dig.

Och nu under hösten 2017 har Philip Zandén spelat musikal i Malmö ? Spelman på taket i regi av Orpha Phelan.

2017-12-15
Länk till avsnitt

Möt Birgitta Egerbladh, koreograf, regissör och kompositör!

"Numera presenterar jag mig som koreograf, kompositör och regissör säger Birgitta Egerbladh som också är musiker och dansare. Denna scenens mångsysslare från Umeå intervjuas av Anneli Dufva.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sedan 80-talet har Birgitta Egerbladhs dansteaterföreställningar spelats på många av landets scener och haft stor framgång hos både publiken och kritiken.

Birgitta Egerbladh föddes 1956 i Umeå. Som tonåring skrev hon teatermusik och jazzmusik. Hon studerade sedan på Danshögskolan 1978-1980 och efter det arbetade hon som koreograf på bl a Stockholms Stadsteater, Kungliga baletten, Göteborgsoperans balett, Norrbottensteatern och Moderna Dansteatern.

 Hon har gjort 30-talet egna dansverk och solon och hon har haft stor framgång med sina dansteaterföreställningar där ett samarbete med dramatikern Barbro Smeds på 80-talet var viktigt och där hon senare använt sig av texter från författare som Tjechov, Strindberg och nu senast Lars Norén ? i Norénhotellet, som spelats under hösten 2017, på Helsingborgs Stadsteater.

Hon har också bland annat jobbat på Folkteatern i Gävle, på Uppsala Stadsteater, på Stockholms Stadsteater och på Dramaten. Hon har samarbetat med humorgruppen Klungan; uppsättningen Det är vi som är hemgiften blev uttagen till teaterbiennalen år 2009.

Birgitta Egerbladh var den första koreograf som fått Svenska Dagbladets Thaliapris och hon är också hedersdoktor vid Umeå Universitets humanistiska fakultet.

2017-12-08
Länk till avsnitt

Möt skådespelaren Sven Ahlström!

Skådespelaren Sven Ahlström, verksam vid Stockholms Stadsteater intervjuas av Anneli Dufva. Ahlström är också ett välkänt namn från film och tv, till exempel från serierna Bron och Blå ögon.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sven Ahlström är skådespelare, född 1966 i Malmö, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö där han blev klar 1992.

Han skapade sedan, med sin avgångsklass, Unga konstnärliga teatern, innan hen tillsammans med Lars Arrhed under fem år ledde Ensembleteatern i Malmö.

Efter det jobbade Sven Ahlström på Malmö Stadsteater, där han bland annat gjorde en hyllad Hamlet, i regi av Staffan Valdemar Holm. Han har jobbat på Göteborgs Stadsteater, där han gjorde titelrollen i Peter Schaffers Amadeus, vilken han sen också fick göra på Stockholms Stadsteater. Där har Sven Ahlström arbetat sedan 2003 och spelat allt ifrån Kristina Lugn till Strindberg, Tjechov och Knausgård i dramatiserad form.

Han fick Svenska Dagbladets Thaliapris år 2007.

Bland filmer han varit med i finns Thomas Alfredsons Kontorstid, Maria Bloms Nina Frisk och Mikael Marciamans Call Girl. På tv har han synts i en mängd  serier: Mysteriet på Greveholm, Blå ögon, Bron och medverkar också i den nu aktuella Vår tid är nu.

Och 2017 på Stockholms Stadsteater har han gjort två nyskrivna pjäser: Lite lugn före stormen av tyska Theresia Walser och nu Sanningen av franske Florian Zeller.

2017-11-24
Länk till avsnitt

Möt skådespelaren Alexander Salzberger!

Alexander Salzberger är skådespelare, just nu på Dramaten, men han är också komiker och författare och aktuell med den självbiografiska boken Kicktorsken. Programledare: Anneli Dufva.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Alexander Salzberger är skådespelare, komiker och manusförfattare, född 1985, uppvuxen i Vällingby i Stockholm. På Wikipedia står det att ?Han arbetar även som imitatör, speaker, voiceover, konferencier och DJ?.

Han gick teaterlinjen på gymnasiet och kom in på Teaterhögskolan i Stockholm 2005 - när han var bara 19 år.

Men sen hoppade han av Teaterhögskolan efter 1,5 år. Han gjorde den egna monologen Måsarna skrattar sig hesa och han började jobba. Han har sedan dess varit på Stockholms Stadsteater, Uppsala Stadsteater där han bland annat spelade i Lång dags färd mot natt, men också på Moment/teater, Riksteatern och Backa teater i Göteborg, där han till exempel gjorde Josef K i Processen. Nu jobbar han på Dramaten. Han har hörts mycket i P3 och på tv har han setts i filmerna baserade på Arne Dahls böcker, serien 30 grader i februari och komediserien Finaste Familjen. Och för ljudbokslyssnaren är han troligen en bekant röst; tidigare i år vann han stora ljudbokspriset i den skönlitterära genren.

Hans monolog Kicktorsken, som han gjorde 2012 på Backa, var en stor framgång och nu har han även skrivit en självbiografisk bok med den titeln, som kommer ut i november 2017.

Den skildrar hans hårda uppväxt i en dysfunktionell familj, hans drogproblem och väg till att bli den han är i dag.

Just nu kan man också se Alexander Salzberger i Mattias Anderssons nyskrivna och hyllade Uppenbarelsen på Dramaten, som hade premiär i november 2017.

2017-11-24
Länk till avsnitt

Möt Rikard Wolff, skådespelare och sångare!

Rikard Wolff är skådespelare och sångare välkänd och folkkär efter en lång och gedigen karriär på scen och på film. Inte minst genom rollen som Zac i Änglagård-filmerna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Rikard Wolff är skådespelare och sångare. Han föddes i Farsta 1958, men växte delvis upp i Karlstad.

Han studerade vid Skara Skolscen 1978 och var sedan verksam i gruppen Vågspel och på Teater Aurora i Stockholm innan han kom in på Scenskolan i Malmö 1984.

Han har spelat på Dramaten, på Riksteatern, på Galeasen, på Malmö Stadsteater, på Göteborgsoperan och på Stockholms Stadsteater ? inte minst på Unga klara.

Han har återkommande samarbetat med regissörerna Richard Günther och Suzanne Osten och han har spelat klassiker som Becketts I väntan på Godot och Shakespeare ? bland annat Hamlet på Östgöta teatern - men även nyare dramatiker som Koltès.  Salieri i Peter Schaffers Amadeus har han gjort två gånger och han har spelat musikalen Chorus line och gjort konferienceren i Cabaret.

Man kunde nyligen se Rikard Wolff i Dorian Grays porträtt på Stockholms Stadsteater och nästa spelår kommer han medverka när Farnaz Arbabi sätter upp Angels in America på Dramaten.

På film blev han känd genom rollen som Zac i Änglagård-filmerna och så har han gjort en lång rad musikaliska scenföreställningar där han sjungit och gestaltat personer som Edith Piaf, Jacques Brel och Barbara, men även till exempel Barbro Hörberg, Maria Callas och Karl Gerhard.

Rikard Wolff har gjort och gör egen musik också och har varit med i melodifestivalen en gång.

I december kommer han att synas i SVTs julkalender.

Han har dessutom skrivit en självbiografisk bok ? Rikitikitavi, som kom ut 2011.

 

Rikard Wolff valde en bit ur Eugene O'Neills Lång dags färd mot natt, som sitt klipp. Av upphovsrättsliga skäl finns inte föreställningen att lyssna på i sin helhet.

2017-05-05
Länk till avsnitt

Möt Folkoperans konstnärliga ledare Mellika Melouani Melani!

Mellika Melouani Melani är skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Folkoperan i Stockholm. Hon intervjuas av Anneli Dufva.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Mellika Melouani Melani föddes 1973 i Stockholm och är utbildad på Teaterhögskolan i Göteborg, där hon gick ut 1998.

Hon har arbetat på Göteborgs Stadsteater, Stockholms stadsteater, Dramaten och Riksteatern.

Som regissör var det första hon gjorde Vem ska trösta Mona eller Sveriges förlorade heder på Teater Tribunalen i Stockholm ? och flera av de uppsättningar hon fått mycket uppmärksamhet för har varit just på Tribunalen. Hon har också regisserat på Göteborgs Stadsteater där hon gjorde Jonas Hassen Khemiris Vi som är hundra och på Backa teater där hon satte upp Carmen.

För Radioteatern gjorde hon Büchners Woyzeck bland annat.

2011 blev hon konstnärlig ledare på Folkoperan och där har hon även regisserat ? Verdis Maskeradbalen och Carl Orffs Carmina Burana, samt den uppsättning som hon nu är aktuell med Puccinis Turandot.

2017-11-10
Länk till avsnitt

Möt dramatikern Dennis Magnusson!

Pjäsen Dylan-sällskapet och tv-serierna Jordskott och 30 grader i februari är exempel på dramatikern och manusförfattaren Dennis Magnussons arbete. I dag är Magnusson gäst hon Anneli Dufva!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dennis Magnusson är dramatiker och manusförfattare, född 1968 i Bollebygd i Västergötland, numera bosatt i Stockholm.

Han utbildades på Biskops Arnös dramatiker-linje i mitten av 90-talet.

På 00-talet skrev han flera pjäser för Teater Scenario i Stockholm (t ex ?Vi drömmer, vi hoppas? och ?Söndag?) och sedan dess har han bland annat skrivit ?Drömmer om att dö som en svensk med stor cred? för Teater terrier i Malmö, ?Att döda ett tivoli? för Backa teater i Göteborg, ?7:3 Återbesöket? för Uppsala Stadsteater, ?Kikkiland? för Göteborgs stadsteater och ?Dylan-sällskapet? som spelades på Stockholms Stadsteater förra året och som också kommer att sättas upp i Malmö.

Men han har dessutom skrivit manus till ett antal tv-serier. ?30 grader i februari? , ?Vita lögner? och ?Jordskott? är några av dem. Han arbetade också som dramaturg vid  filmatiseringen av ?Låt den rätte komma in?.

I våras romandebuterade han med ?Den sista föreställningen? ? en  thriller i teatermiljö.

2017-11-03
Länk till avsnitt

Vi sänder Teaterprogrammet med Birgitta Ulfsson

Birgitta Ulfsson intervjuades av Anneli Dufva i april 2016. Ulfsson spelade då i Fosterlandet på Stadsteatern i Stockholm. Birgitta Ulfsson var 89 år när hon gick bort den 8 oktober.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I söndags kväll kom beskedet att skådespelerskan Birgitta Ulfsson gått bort. Med anledning av hennes bortgång repriserar vi Teaterprogrammet från den 6 maj 2016.

Birgitta Ulfsson föddes 1928 i Helsingfors, där hon gick på scenskolan 1948-1950 och där hon började sin karriär på Svenska Teatern, för att sedan gå vidare till Lilla Teatern tillsammans med sin dåvarande man Lasse Pöysti. Hon var chef för Lilla Teatern 1967-1974. Sedan arbetade hon under åren 1974-1981 i Tammerfors på Arbetarteatern, innan hon i början av 80-talet flyttade till Sverige.

Här arbetade Ulfsson på musikteatergruppen Oktober i Södertälje, på Folkteatern i Göteborg, på Stockholms Stadsteater och Göteborgs Stadsteater

Birgitta Ulfsson gjorde otaliga roller och kommer för alltid vara ihågkommen som Muminmamman. När Teaterprogrammet spelades in våren 2016 kunde man se henne i Fosterlandet på Stockholms Stadsteater ? en pjäs som är skriven av Lucas Svensson och med Anna Takanen som regissör. Den hade premiär 2015på Göteborgs Stadsteater och har sedan också spelats på Svenska Teatern i Helsingfors.

2017-10-13
Länk till avsnitt

Möt Alexandra Zetterberg-Ehn!

Möt Alexandra Zetterberg-Ehn, skådespelare vid Folkteatern i Gävle och som just nu turnerar med sin egen monolog Projekt: Mamma.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Alexandra Zetterberg-Ehn är skådespelare, född i Paris 1966 men uppvuxen i Malmö.

Som barn studerade hon vid Dorrit och Teddy Rhodins balett- och teaterskola samt på balettelevskolan på Malmö Stadsteater och hon debuterade som dansare i Nils Poppes lustspel Två man om en änka på Fredriksdalsteatern i Helsingborg 1983. Och sedan var hon med där under tio somrar. Hon blev omtalad för rollen som prinsessan i Min syster och jag 1989.

Hon har även medverkat i revyer och operetter på Nöjesteatern i Malmö.

1990-94 studerade hon vid Teaterhögskolan i Göteborg, följt av Pekingoperahögskolan 1996.

Efter det har Alexandra Zetterberg-Ehn arbetat på Backateatern och på Folkteatern i Gävleborg, på Galeasen, Orionteatern och Unga klara, på Stockholms stadsteater, Göteborgs Stadsteater, Parkteatern och Dramaten.

På tv har man kunnat se Alexandra Zetterberg Ehn i Glappet, Tusenbröder, Rena rama Rolf och Svenska hjärtan - bland annat.

Men hon har också regisserat en del och hon är just nu aktuell med föreställningen Projekt: Mamma, en monolog som hon både skrivit och framför och som under hösten turnerar och spelas på Folkteatern i Gävle samt i Örebro, på Gotland i Falkenberg med flera platser.

2017-10-06
Länk till avsnitt

Möt skådespelaren Livia Millhagen

Livia Millhagen, skådespelare på Dramaten i Stockholm, intervjuas av Anneli Dufva. Just nu är hon aktuell i titelrollen i Anna Karenina på stora scenen på Dramaten i Stockholm.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Livia Millhagen är skådespelare, född 1973 i Stockholm, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 1995-99.

Hon har jobbat på Uppsala Stadsteater och Stockholms Stadsteater och hon har gjort film, land annat Miffo, i regi av Daniel Lind-Lagerlöf. Hon guldbaggenominerades för sin roll i Miffo. Men hon har också synts på tv; i den populära tv-serien Molanders spelade hon Fanny Molander, mamman i familjen.

Sedan 2003 är Livia Millhagen fast anställd på Dramaten, där hon gjort många stora roller. Man har kunnat se henne som Marianne i Scener ur ett äktenskap och Emelie Ekdahl i Fanny och Alexander ? båda i regi av Stefan Larsson, som även regisserade henne som Medea i en svensk- dansk samproduktion.  Men hon har också gjort Lulu i Wedekinds drama, hon har spelat Shakespeare, Brecht och Strindberg och - barnteater.

Just nu kan man se henne i titelrollen i Anna Karenina, i regi av Tobias Theorell, på Dramatens stora scen.

2017-09-29
Länk till avsnitt

Möt Linus Tunström, husregissör på Stadsteatern i Stockholm!

Linus Tunström är mitt uppe i repetitionsarbetet av Våra Drömmars stad som dramatiserats utifrån Per Anders Fogelsströms romansvit Mina Drömmars stad med premiär den 3 november. Programledare: Anneli Dufva.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Just nu arbetar Linus Tunström med en stor uppsättning på Stockholms Stadsteater, där Fogelströms kända romansvit om Stockholm ska bli teater. Genom åren har han har regisserat mycket, både i Sverige och utomlands, både nyskrivet och klassiker, men han har också gjort sig känd som en hyllad chef för Uppsala Stadsteater ? ett arbete han lämnade förra året, efter nio år.

Linus Tunström debuterade som regissör redan som 20-åring med Hinden, som är en pjäs av hans far, Göran Tunström. Några år senare studerade han vid Jacques Lecoqs teaterskola i Paris och efter det turnerade han med sitt eget kompani Vertigo Theatre i England och i Sverige.

Han har regisserat på många teatrar: Göteborgs Stadsteater, Malmö Stadsteater, Stockholms stadsteater, Orionteatern och teater Galeasen i Sverige ? samt förstås på Uppsala Stadsteater, där han även var chef mellan åren 2007-2016. Men han har också jobbat i Danmark, Tyskland och i Schweiz, han har gjort dansuppsättningar med Cullbergbaletten och musikalen Evita i Malmö.

Prisad kortfilm har han också gjort: To be continued och en del tv, t ex serien Mästerverket.

Han fick Svenska Dagbladets Thaliapris redan 1995.

2017-09-22
Länk till avsnitt

Möt Frida Röhl, regissör och konstnärlig ledare

Möt Frida Röhl, skådespelare, regissör och konstnärlig ledare på Folkteatern i Göteborg. Lördagen den 16 september är det premiär för hennes uppsättning av Brechts Den goda människan i Sezuan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Frida Röhl är skådespelare och regissör, född 1971 i Klintehamn, på Gotland, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö, där hon tog examen 1997.

Hon har frilansat och arbetat på många teatrar i landet: Malmö och Göteborgs Stadsteatrar, Backa, Unga Klara med mera. Hon har gjort radioteater och film.

Hon blev konstnärlig ledare på Teater Tribunalen i Stockholm år 2004 och hon var kvar där i tio år, tills hon blev konstnärlig ledare på Folkteatern i Göteborg år 2014. Där har hon också hunnit regissera - t ex Not based on a true story, Revisorn och Folkbokförarna.

Våren 2013 regisserade Frida Röhl dessutom Välja säte ... och tolv andra sätt att förändra världen på Regionteater Väst och Maria Stuart på Kulturhuset Spira i Jönköping.

Och nu i slutet av september på Folkteatern i Göteborg är det premiär för hennes uppsättning av Brechts Den goda människan i Sezuan.

2017-09-15
Länk till avsnitt

Möt skådespelaren Dan Ekborg

Just nu är Dan Ekborg aktuell på Stockholms Stadsteater i Lite lugn före stormen. Anneli Dufva mötte honom i ett samtal om scenskräck, tystnad, tjusningen med att jobba i grupp och mycket annat.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

 Han var nästan, som det brukade sägas om Gösta Ekman, ?känd redan som spermie?; skådespelaren Dan Ekborg, son till den hyllade och folkkäre skådespelaren Lars Ekborg. Men idag är han över sextio och har en lång och gedigen meritlista i egen rätt på scenen ? i både komiska och klassiska roller.

Dan Ekborg är skådespelare, född 1955 i Stockholm. Han är utbildad på Calle Flygare Teaterskola 1972?74 och Teaterhögskolan i Stockholm 1976?79.

Genombrottet kom med Skrik för livet på Göteborgs Stadsteater 1980 och han har jobbat både på Dramaten (där han medverkat i Tre systrar, Vildanden och Lång dags färd mot natt) och på Stockholms stadsteater (i produktioner som Maratondansen, Hjälten, Puntila/Matti och Tolvskillingsoperan med flera), men han har också spelat mycket komedi och varit flitig på privatteatrarna: Kuta och kör, Hotelliggaren och Bara på skoj på Folkan, musikalen Stars på Göta Lejon och operetten Pariserliv på Vasan. Han har showat med Lill Lindfors och med Galenskaparna bland annat.

Film har han gjort - Tomten är far till alla barnen och Hur som helst är han jävligt död, för att nämna två. På radio har han också medverkat ibland, i radioteatern och i P1:s På minuten och på TV har han till exempel setts i Parlamentet och i Stjärnorna på slottet.

Just nu är Dan Ekborg aktuell på Stockholms Stadsteater i Lite lugn före stormen ? en pjäs skriven av Theresia Walser, i regi av Dennis Sandin, tillsammans med Sven Ahlström och Robert Fux.

2017-09-08
Länk till avsnitt

Möt Manuel Cubas i Teaterprogrammet!

Manuel Cubas är dramatiker, regissör, journalist och radioproducent. Han är konstnärlig ledare för Aliasteatern i Stockholm. Och just nu regisserar han "Mördarens apa" för SR Drama. Premiär i höst!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Manuel Cubas är dramatiker, regissör, journalist och radioproducent.

Manuel Cubas är född i Buenos Aires, Argentina, 1970 och kom till Sverige som tio-åring. Han är utbildad på Dramatiska Institutets radiolinje mellan 97-99.

 Cubas har gjort dokumentärer, varit programledare och reporter i radio, men han har framförallt både skrivit och regisserat dramatik ? både för radio och för scenen.

Min jävla skugga, Dö i luften (tillsammans med Özz Nûjen), Din sol, din himmel, dina ängder gröna (tillsammans med Johanna Langhorst) är några av hans pjäser.

Den kurdiska tjocka damen säger vad hon vill (2002, tillsammans med Özz Nûjen), Svennebygränd (2002), Knacka på din egen dörr (2004), Hej då Fantomen, (2005, manus baserat på Marucio Kartuns pjäs Chau Misterix), Vi betalar inte, vi betalar inte! är något av vad han regisserat.

Han har jobbat i Luleå, på Riksteatern och på Angeredsteatern i Göteborg.

Och nu, från och med i år, är han konstnärlig ledare för Aliasteatern i Stockholm, där han tagit över efter Bernardo Llorens.

Den 29 oktober är det också premiär för Mördarens apa i Sveriges Radio. Det är en serie i tio delar, baserad på en ungdomsroman skriven av Jakob Wegelius. Boken har dramatiserats för SR Drama för Unga av Daniel Karlsson och Ida Kjellin. Och för regin står Manuel Cubas.

2017-09-01
Länk till avsnitt

Möt Londonbaserade regissören Maria Åberg inför premiären på Romateatern på Gotland!

Regissören Maria Åberg har mest arbetat i London med omnejd men jobbar just nu med En Vintersaga av William Shakespeare på Romateatern på Gotland. Hon intervjuas av Anneli Dufva.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Maria Åberg är regissör, född 1979 i Vellinge i Skåne.

Hon läste teatervetenskap i Lund innan hon gick en ettårig regiutbildning på teaterskolan Mountview i London. Efter det blev hon först dramaturgassistent och sedan regiassistent vid Royal Shakespeare Company innan hon gick en regi-kurs på National Theatre och därefter blev regiassistent där också.

Regidebut gjorde Maria Åberg 2006 med en Kroetz-pjäs på en liten teater i London och sedan dess har hon varit verksam både på Royal Shakespeare Company och på the Old Vic, bland annat. Men hon har även regisserat på Dramaten (Strindbergs Gustav III i projektet Tre Kronor år 2008), på Malmö Stadsteater och i Tyskland.

Maria Åberg har arbetat mycket både med nyskriven dramatik och klassiker- ofta Shakespeare, men hon har även översatt en del och hon har varit så kallad ?senior reader? vid Royal Court Theatre.

Och nu i sommar är hon den första kvinna som regisserar Shakespeare på Romateatern på Gotland ? där hon sätter upp en Vintersaga ? med premiär 27 juni.

2017-06-23
Länk till avsnitt

Möt skådespelaren med mera Andreas T Olsson

Andreas T Olsson har kallats Gösta Ekmans kronprins och han har nått en stor publik med sin egen monolog Sufflören Han skriver också dramatik och i höst kommer han ut med en roman.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sufflören har funnits på Dramatens repertoar i flera år vid det här laget. Men Olsson har också synts i många andra uppsättningar på Nationalscenen. Andreas T Olsson är skådespelare, född 1979 i Uddevalla, utbildad först till ämneslärare i svenska och historia vid Göteborgs Universitet och sedan på Teaterhögskolan i Stockholm 2010 ? 2013. Han har också varit krönikör i Göteborgsposten och Bohuslänningen och han har gjort humorprogram i P4.

Han blev efter sin examen fast anställd på Dramaten där han bland annat medverkat i Tjechovs Tre systrar, Amadeus och Figaros bröllop i regi av Tobias Theorell. Den här våren har han kunnat ses i Ibsens Frun från havet i regi av Sofia Jupither, i den egna revyn Improvisation på slottet samt monologen Sufflören ? vilken han ursprungligen skrev och framförde redan under utbildningen, som sitt examensprojekt. Den togs sedan till Dramaten med Gösta Ekman som regiöga ? eller vän i salongen som de valde att kalla det.

Sufflören blev Andreas T Olssons stora genombrott och Johan Hilton skrev i Dagens Nyheter att ?En stjärna har fötts på Dramaten?, medan Ylva Lagercrantz skrev i Svenska Dagbladet:

?Om inte Andreas T Olsson blir en av våra mest sedda skådespelare och dramatiker framöver så är jag beredd att äta upp min gamla ljusgröna garderobiärutstyrsel, modell 1992 ? med Dramatenemblem och allt. För det här är en genial teaterviskning som hörs ända till sista raden?.

Till hösten kommer Andreas T Olsson (på Dramaten) göra en nyskriven monolog av Niklas Rådström och han kommer även att romandebutera med Sista gästen.

Andreas T Olsson valde ett klipp ur Sommar i P1 med Gösta Ekman från 1993.

2017-06-16
Länk till avsnitt

Möt skådespelaren Gunilla Röör

Skådespelaren Gunilla Röör intervjuas av Anneli Dufva. Gertrude Stein och Frida Kahlo, men även Shakespeares Rikard III hon har gestaltat dem alla på scenen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Många har sett henne i Lorry och Skärgårdsdoktorn på tv, men Gunilla Röör har också varit professor i scenisk gestaltning i Göteborg ? mellan åren 2007 och 2013.  

Gunilla Röör är skådespelare, född 1959 i Bromma i Stockholm, utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm där hon kom in 1983.

Hon gjorde sin praktik på Malmö Stadsteater tillsammans med sin klasskamrat Lena Endre. Yrkesbanan började på Unga Klara på Stockholms Stadsteater, där regissören Suzanne Osten blev mycket viktig för henne och hennes debut på film var också i Ostens Livsfarlig film.

1991 fick hon en Guldbagge för sin roll i Susanne Biers Freud flyttar hemifrån. Och sedan fick hon en Guldbagge till för Kristian Petris Sommaren år 1996. 

Men framförallt har hon hela tiden varit teatern trogen; hon har spelat Ibsen, Shakespeare ? ja, hon har till och med gjort titelrollen i Rikard III på Stockholm Stadsteaters stora scen - hon har gestaltat Gertrude Stein och Frida Kahlo.

Och nu under våren och i höst spelar hon på Stockholms Stadsteater i Mark Hayhursts Bortförd vid Midnatt, i Philip Zandéns regi, i en roll hon beskrivit som att den fick henne att dansa till jobbet ? för att den kändes så meningsfull.

 

Gunilla Röör valde en bit ur En själslig angelägenhet av Ingmar Bergman som sitt klipp. Av upphovsrättsliga skäl finns inte föreställningen att lyssna på i sin helhet.

2017-06-09
Länk till avsnitt

Sofia Jupither och Ulrika Josephsson intervjuas av Anneli Dufva.

Regissören Sofia Jupither och producenten Ulrika Josephsson intervjuas av Anneli Dufva. Jupither Josephsson heter deras teaterkompani som direkt fick en flygande start med nyskriven dramatik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I teaterkompaniet Jupither Josephssons programförklaring står det bland annat att man ?ska producera angelägen scenkonst av yppersta klass genom nutida europeisk och svensk dramatik med fokus på att leva i Europa idag?.

Förra sommaren valdes deras två första produktioner ? Tigern, skriven av Gianina Carbanariu, och 20 november av Lars Norén ut till att visas på Teaterfestivalen i Avignon och nu närmast kommer Tigern att spelas i Hannover i juni.

Ulrika Josephsson är teaterproducent, född 1962 i Örebro. Hon har arbetat inom scenkonstområdet sedan mitten av 80-talet. Hon har varit chefsproducent för Riksteaterns konstnärliga avdelning Riks Drama, med Lars Norén som konstnärlig ledare och vd och konstnärlig ledare för Folkteatern i Göteborg och hon var även projektledare för den senaste Bergmanfestivalen på Dramaten.

Sofia Jupither är född 1974 i Göteborg, men uppvuxen i Stockholm, är teaterregissör. Hon regidebuterade på Helsingborgs Stadsteater med Jon Fosses Besök och hon har varit verksam på bland annat Dramaten, Stockholms Stadsteater, Folkteatern i Göteborg och Nationaltheatret i Oslo. Hon har hyllats för sina uppsättningar av bland annat Lars Noréns och just Jon Fosses verk och tilldelats både Svenska Dagbladets Thaliapris och Heddaprisen. Och just nu spelas hennes uppsättning av Ibsens Frun från havet på Dramaten och på Stadsteatern i Stockholm Mio min Mio.

2017-06-02
Länk till avsnitt

Möt Paula Stenström Öhman, dramatiker och regissör

Just nu pågår den svenska scenkonstbiennalen i Norrköping med utvalda uppsättningar från de svenska teaterscenerna, och bland de utvalda finns People respect me now, av Paula Stenström-Öhman.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?People respect me now? med scenkonstkompaniet Lumor, är skriven och regisserad av Paula Stenström-Öhman, som kallats en av de starkaste rösterna i den svenska teatern just nu. I Teaterprogrammet berättar hon bland annat om en av anledningarna till att det dröjde ganska många år innan hon vågade satsa på att skriva och att hålla på med teater, fast hon egentligen alltid velat det.

Paula Stenström-Öhman är dramatiker och regissör, född i Stockholm 1972.

Hon har en fil kand i statsvetenskap, socialantropologi och idéhistoria (vid Stockholms och Göteborgs Universitet, 1991-1996). Hon har dessutom läst franska vid Sorbonne i Paris och tyska i Berlin, samt kriminologi, bland annat.

I början av 90-talet arbetade hon på P3-teatern, Sveriges Radio, men hon jobbade också som analytiker inom försvarsforskningen 1997-2000 och hon har bl.a. skrivit fyra rapporter om psykologisk krigföring i informationssamhället. 

Paula Stenström-Öhman är initiativtagare till scenkonstkompaniet Lumor, som varit verksamt i Stockholm sedan 2004. Sedan 2012 driver hon Lumor tillsammans med skådespelaren och regissören Oskar Thunberg. Lumor har ingen fast scen utan samarbetar alltid med andra teatrar; (Teater Tribunalen, moment:teater, Turteatern, Unga Klara, Stockholms Stadsteater/Fri Scen, Dramaten, Folkteatern Göteborg, Riksteatern m.fl.)

Paula Stenström-Öhman har skrivit pjäser som People respect me now, Jag tror på dig, Anita, som spelats på Stockholms Stadsteater under året och Allt gott i världen, som skulle haft premiär på Göteborgs Stadsteater nu i maj (men som kommer få premiär senare).

Hennes Materia - Jag är inte Linda Lovelace var också den utvald till biennalen, i Malmö 2015. 

Paula Stenström Öhman har bland annat belönats med Henning Mankells dramatikerstipendium 2015 och Svenska Ibsenpriset 2016. Stenström Öhman jobbar ofta med dokumentär grund och använder sociologiska metoder som dramatiker.

Paula Stenström Öhman valde en bit ur Liftarens guide till galaxen, som sitt klipp. Av upphovsrättsliga skäl finns inte serien att lyssna på i sin helhet.

2017-05-26
Länk till avsnitt

Möt skådespelaren Kardo Razzazi

Veckans upplaga av Teaterprogrammet är inspelad i Göteborg, där den unge skådespelaren Kardo Razzazi den här helgen har premiär på sin egen monolog Allt som blev kvar, på Folkteatern.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kardo Razzazi föddes 1985 i Uppsala, på en flyktingförläggning. (Hans föräldrar hade flytt från Kurdistan.) Han studerade på Stockholms Elementära Teaterskola mellan 2005 och 2006. Efter det gick han på Teaterhögskolan i Malmö, där han tog sin examen våren 2011. Han gjorde sin praktik på Stockholms stadsteater och medverkade i Susan Taslimis uppsättning av Trettondagsafton 2010.

Han har också arbetat på Malmö Stadsteater, bl a i den uppmärksammade uppsättningen av Jonas Hassen Khemiris ?Jag ringer mina bröder?, samt på Kungliga Operan och Unga Klara. Man har även kunnat se honom i Endagsvarelser på Dramaten 2006, och i Kommissarie Winter, Kungamordet och Starke man på SVT. I höst kan han ses i den dansk-amerikanska Hollywoodthrillern Backstabbing for Beginners och just nu spelar han in TV-serien Alex för ViaPlay.

På Folkteatern i Göteborg har Kardo Razzizi medverkat i Revisorn och Drömmar, Folkbokförarna och Hamlet. Och nu är han aktuell med sin egen monolog Allt som blev kvar, som han skrivit utifrån sitt eget liv.

2017-05-19
Länk till avsnitt

Möt regissören Alexander Mørk-Eidem

Regissören Alexander Mørk-Eidem, Dramaten, intervjuas av Anneli Dufva.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Alexander Mørk-Eidem är regissör, men han har också stått för många dramatiseringar.  Han är född 1971 i Oslo och studerade bland annat medievetenskap, juridik och historia på universitetet innan han utbildade sig till regissör på Statens Teaterhögskole i Oslo, där han tog examen 1998.

Han har jobbat på Nationaltheatret i Oslo, på Det Kongelige i Köpenhamn och under 12 -13 år på Stockholms Stadsteater ? där han gjort klassiker och stora succéer som Djungelboken, En midsommarnattsdröm, Hedda Gabler, Tre systrar, De tre musketörerna, Paraplyerna i Cherbourg och En Folkefiende.

Han har fått norska Hedda-priset och både Thaliapriset och Expressens kulturpris för sitt arbete.

Och numera är han anställd på Dramaten ? där han senast satte upp Tjechovs inte så ofta spelade Ivanov och där han nästa spelår kommer att både dramatisera och regissera Swede Hollow, baserad på Ola Larsmos bok.

Alexander Mørk-Eidems val ur arkivet blev en sketch från humorserien Mammas nya kille i P3 med gruppen Klungan.

2017-05-12
Länk till avsnitt

Möt Rikard Wolff, skådespelare och sångare!

Rikard Wolff är skådespelare och sångare välkänd och folkkär efter en lång och gedigen karriär på scen och på film. Inte minst genom rollen som Zac i Änglagård-filmerna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Rikard Wolff är skådespelare och sångare. Han föddes i Farsta 1958, men växte delvis upp i Karlstad.

Han studerade vid Skara Skolscen 1978 och var sedan verksam i gruppen Vågspel och på Teater Aurora i Stockholm innan han kom in på Scenskolan i Malmö 1984.

Han har spelat på Dramaten, på Riksteatern, på Galeasen, på Malmö Stadsteater, på Göteborgsoperan och på Stockholms Stadsteater ? inte minst på Unga klara.

Han har återkommande samarbetat med regissörerna Richard Günther och Suzanne Osten och han har spelat klassiker som Becketts I väntan på Godot och Shakespeare ? bland annat Hamlet på Östgöta teatern - men även nyare dramatiker som Koltès.  Salieri i Peter Schaffers Amadeus har han gjort två gånger och han har spelat musikalen Chorus line och gjort konferienceren i Cabaret.

Man kunde nyligen se Rikard Wolff i Dorian Grays porträtt på Stockholms Stadsteater och nästa spelår kommer han medverka när Farnaz Arbabi sätter upp Angels in America på Dramaten.

På film blev han känd genom rollen som Zac i Änglagård-filmerna och så har han gjort en lång rad musikaliska scenföreställningar där han sjungit och gestaltat personer som Edith Piaf, Jacques Brel och Barbara, men även till exempel Barbro Hörberg, Maria Callas och Karl Gerhard.

Rikard Wolff har gjort och gör egen musik också och har varit med i melodifestivalen en gång.

I december kommer han att synas i SVTs julkalender.

Han har dessutom skrivit en självbiografisk bok ? Rikitikitavi, som kom ut 2011.

 

Rikard Wolff valde en bit ur Eugene O'Neills Lång dags färd mot natt, som sitt klipp. Av upphovsrättsliga skäl finns inte föreställningen att lyssna på i sin helhet.

2017-05-05
Länk till avsnitt

Möt Lena Endre, skådespelare och regissör

Lena Endre har varit verksam som skådespelare i över 30 år vid det här laget. Hon är anställd på Dramaten, där hon gjort ett stort antal stora roller och numera även regisserar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Lena Endre har också gjort mycket både tv och film, samt bland annat belönats med två guldbaggar för sitt arbete.

Lena Endre föddes 1955 i Härnösand och växte upp i Stockholm.

Hon var med i Teater Sputnik, innan hon studerade på Inge Waerns teaterstudio och kom in på scenskolan i Stockholm 1982. Lena Endre kom till Dramaten 1987 ? där hon gjort så mycket? senast Werner Schwabs Presidenterna, i regi av Staffan Valdemar Holm och innan dess Noréns Och ge oss skuggorna i regi av Eirik Stubö.

Men hon har också gjort tv: hon blev känd för många genom tv-serien Varuhuset, hon var med i Lorry och gjorde Hedda Gabler på tv-teatern.

Hon har gjort 70-talet film- och tv-roller och guldbaggarna fick hon för bästa biroll i Jerusalem som Bille August regisserade och för bästa huvudroll i Liv Ullmanns Trolösa.

Hon har tilldelats Thaliapriset, Amandapriset i Norge ? för bästa skådespelerska och både tv-priset Kristallen och Expressens En bit av Georgs hatt.

Och nu är Lena Endre aktuell som regissör på Dramaten, där hon har satt upp The Nether av den amerikanska dramatikern Jennifer Haley. En pjäs som hade urpremiär i USA 2013 och som sen dess bland annat har spelats i London.

 

Lena Endre valde en bit ur Den falska människan av Marie-Louise Ekman, som sitt klipp. Av upphovsrättsliga skäl finns inte föreställningen att lyssna på.

2017-04-21
Länk till avsnitt

Regissören Melanie Mederlind intervjuas av Anneli Dufva

Regissören Melanie Mederlind är just nu aktuell på Borås stadsteater med sin uppsättning av Raseri av Elfriede Jelinek.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Melanie Mederlind är regissör och översättare, född1972 i Uruguay.

Hon är utbildad till skådespelare i Lissabon på 90-talet och efter det  arbetade hon i två år i Lissabon, varav ett vid Nationalteatern. Hon blev sedan dramaturg och regiassistent vid Malmö Stadsteater, varpå hon gick Dramatiska Institutets utbildning i teaterregi (i Stockholm) - där hon blev klar 2004.

Sedan dess har hon regisserat på många teatrar i Sverige: Riksteatern, Malmö Stadsteater, Helsingborgs stadsteater och  Folkteatern i Göteborg (där hon också var artist in residence). Men hon har även jobbat på Folkoperan i Stockholm, gjort koreografi åt Cullbergbaletten ? förutom att hon översatt bland andra Lars Norén, Strindberg och Stig Dagerman till portugisiska.

Hon fick Kvällspostens Thaliapris förra året, år 2016. 

Som regissör har Melanie Mederlind ofta satt upp nyare tyskspråkig dramatik, som t ex Elfriede Jelinek, och hon är just nu aktuell med en uppsättning av Jelineks pjäs Raseri på Borås Stadsteater.

 Raseri har fått strålande recensioner:

?Det finns mycket att säga om ?Raseri?. Bland annat att det är den bästa uppsättning som Borås stadsteater har gjort på många, många år.? skrev Johan Hilton i DN.

2017-04-07
Länk till avsnitt

Skådespelaren Evin Ahmad intervjuas av Anneli Dufva

Evin Ahmad gör just nu Hamlet på Folkteatern i Göteborg och är också bioaktuell i filmen Dröm vidare där hon spelar huvudrollen. På dagarna spelar hon in film med Helena Bergström.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Evin Ahmad är, trots sin ungdom, redan en etablerad skådespelare och arbetar sedan ett par år på Folkteatern i Göteborg

Evin Ahmad är skådespelare, men hon har också skrivit dramatik och i höst kommer hennes första roman ut ?En dag ska jag bygga ett slott av pengar?.

Hon är född 1990 i Stockholm och utbildad skådespelare på STDH ? Stockholms Dramatiska Högskola - där hon blev klar 2015 och där hon också skrev pjäsen Bangaren, som sitt examensarbete.

Hennes första roll var i filmen Ett öga rött, baserad på Jonas Hassen Khemiris roman. Den gjorde hon redan när hon gick på högstadiet. Och hon är nu aktuell med huvudrollen i sin sjunde film, Dröm vidare.

Och på Folkteatern i Göteborg där hon arbetat de senaste åren och spelat både nyskriven dramatik och klassiker, bland annat Marie Antoinette, gör hon just nu Hamlet ? i regi och koreografi av Örjan Andersson.

2017-03-31
Länk till avsnitt

Möt regissören, skådespelaren och teaterchefen Anna Pettersson

Anna Pettersson är skådespelare och regissör, men bedriver också konstnärlig forskning om skådespelaren på scenen. Och i april tillträder hon som ny chef för Strindbergs Intima Teater i Stockholm.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Anna Pettersson är född i Stockholm 1969, där hon gick Södra latins teaterlinje och efter det Teaterhögskolan, som hon gick ut 1993.

Sedan dess har hon spelat och regisserat på bland annat Stockholms Stadsteater, Dramaten, Teater Brunnsgatan 4, Riksteatern och Strindbergs Intima teater.

Hon var med i Lars Noréns Personkrets och i Ett sorts Hades.

Som regissör har hon bland annat gjort en mycket egensinnig Fröken Julie, med sig själv i alla roller år 2012 var det och hon fick en rad priser för den uppsättningen, bland annat Svenska Teaterkritikernas pris och även DN:s kulturpris. Hon har också fått Thaliapriset.

Hon har regisserat på Malmö Stadsteater ? nu senast den feministiska humorshowen På gränsen, men tidigare både Ibsen och Molière.

På Dramaten kan man fortfarande också se hennes tolkning av Ibsens Hedda Gabler. Och på Stockholms Stadsteater hade nyligen hennes uppsättning av Lorcas Bernardas hus premiär.

Anna Pettersson undervisar skådespelarelever vid Stockholms Dramatiska Högskola, där hon även bedriver konstnärlig forskning.

Anna Pettersson valde en bit ur August Strindbergs Den starkare, som sitt klipp. Av upphovsrättsliga skäl finns inte föreställningen att lyssna på.

2017-03-24
Länk till avsnitt

Möt skådespelaren Samuel Fröler

Samuel Fröler är skådespelare, född 1957 i Kalmar län. Han gick på Scenskolan i Göteborg 1982-85 och är fast anställd på Stockholms Stadsteater sedan början av 90-talet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På Stadsteatern har Samuel Fröler gjort allt under åren. Han har spelat Strindberg, Fosse, Ibsen, Shakespeare ? ett 40-tal uppsättningar handlar det om.

Just nu repeterar han Bortförd vid midnatt av Mark Hayhurst, som får premiär i slutet av april och som Philip Zandén regisserar. Nyss sågs han i Jag tror på dig Anita. 

Samuel Fröler är minst sagt välkänd för sina stora tv- och filmroller:

-Gösta i Lars Molins Tre kärlekar.

- Henrik i Den Goda Viljan, baserad på Bergmans manus.

- Johan i Skärgårdsdoktorn.

Men han har också bland annat gjort Hamlet på Riksteatern i Sverige 1992 i regi av Jan Bergman och han spelade 2015 i Pinters Betrayal på Riksteatern i Norge.

Och med premiär i höst, på Länsteatern i Västerås, kommer han att spela I Broarna i Madison County, som för första gången görs på scenen i Sverige. Niklas Hjulström regisserar.

Samuel Fröler valde en bit ur Dickie Dick Dickens som sitt klipp. Av upphovsrättsliga skäl finns inte föreställningen att lyssna på i sin helhet.

2017-03-17
Länk till avsnitt

Möt ljusdesignern Ellen Ruge

Ellen Ruge är ljusdesigner, född i Oslo 1960, verksam både i Sverige och utomlands. Hon är från början utbildad fotograf och hon har gjort ett hundratal uppsättningar inom opera, teater och dans.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ellen Ruge har ofta samarbetat med regissörerna Eirik Stubö, Ole Anders Tandberg, Tobias Theorell och Alexander Mörk-Eidem och hon har gjort uppsättningar på Det norske opera, på Norrlandsoperan, på Göteborgsoperan, på Stockholms Stadsteater och Dramaten, men även på la Scala i Milano, i München, Hamburg, London, Paris, Peking?

Hon har också vid ett par tillfällen ljussatt nobelfesten.

Ellen Ruge har mottagit det norska teaterpriset HEDDA för bästa ljusdesign och hon är just nu minst tredubbelt aktuell i Stockholm ? genom både den hyllade musikalen Billy Elliot på Stockholms stadsteater och den minst lika hyllade Glada änkan på stockholmsoperan, samt Den goda viljan på Dramaten.

2017-03-10
Länk till avsnitt

Möt skådespelaren och dansaren Peter Gardiner!

Peter Gardiner började som dansare, men har med åren också blivit skådespelare och dessutom ofta fått sjunga på scenen. Just nu är han aktuell i musikalen Book of mormon på Chinateatern i Stockholm.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Peter Gardiner är skådespelare och dansare ? och sångare, född 1968 i Uppsala, utbildad på Balettakademien i Stockholm.

Han har haft roller i musikaler, på tv och på film. Han är sedan år 2000 anställd på Stockholms Stadsteater, där han spelat allt ifrån Angels in America till Birgitta Egerbladhs dansteaterföreställningar. Han har varit med i Amadeus, Cabaret, Djungelboken och nu senast Romeo och Julia där han gjorde fader Laurence. Han har också gjort titelrollen i Shakespeares Othello på Romateatern på Gotland och just nu kan man se honom i succémusikalen Book of mormon, som spelas på Chinateatern i Stockholm.

Som sitt klipp ur arkivet valde Peter Gardiner Doft av honung av Shelagh Delaney. Föreställningen finns tyvärr inte längre tillgänglig av upphovsrättsliga skäl.

2017-03-03
Länk till avsnitt

Möt scenografen Gunilla Palmstierna-Weiss!

Gunilla Palmstierna-Weiss är scenograf, konstnär och keramiker, född 1928 i Schweiz. Hon har under sitt liv bott på många platser i Europa, bland annat i Rotterdam under andra världskriget.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Gunilla Palmstierna-Weiss utbildades till keramiker på Konstfack i Stockholm ? eller Tekniska skolan som det hette då ? men hon har också studerat både i Amsterdam och i Paris. På 60-talet började hon arbeta med scenografi, ofta tillsammans med sin man (dramatiker med mera) Peter Weiss. Hans Mordet på Marat gjorde hon i London, med Peter Brook som regissör och även på Broadway (där hon till och med fick en Tony för sin scenografi) Hon gjorde också Rannsakningen med Ingmar Bergman på Dramaten och sedan flera andra uppsättningar med Bergman, både på Dramaten och i München.

Gunilla Palmstierna-Weiss har undervisat och föreläst och fortsatt sin konstnärliga verksamhet under åren.

2013 publicerades hennes memoarer Minnets spelplats och året därpå var hon också värd för sommar, här i P1.

Och då sade hon bland annat så här:  

?Jag är en människa som tänker i bild, jag lever i bild, jag ser ofta inte verkligheten som den är utan ser ständigt fantasibilder framför mig. Ibland vet jag inte om det är verklighet eller fantasi. Behovet att associera fritt i bild är en livsnödvändighet?

 Gunilla Palmstierna-Weiss valde en bit ur Mordet på Marat av Peter Weiss från arkivet. Tyvärr finns föreställningen inte till lyssning av upphovsrättsliga skäl.

2017-02-24
Länk till avsnitt

Möt Erik Holmström som driver Malmö dockteater

Erik Holmström är regissör, dramatiker och skådespelare och driver nu Malmö Dockteater, där han satt upp Funktionell dumhet, baserad på Roland Paulsens bok Vi bara lyder och just nu spelas Skvalpet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Erik Holmström är född 1981 i Stockholm. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö åren 2004?2008 och han var konstnärlig ledare vid Turteatern i Stockholm mellan 2009-2013. Där regisserade han bland annat Gombrowicz Ferdydurke och "SCUM-manifestet" med Andrea Edwards. Han har också satt upp Alfred Jarrys Kung Ubu i Örebro och Mamman på Teater Tribunalen i Stockholm

Sedan 2015 driver Erik Holmström Malmö Dockteater, där han hittills satt upp Funktionell dumhet, baserad på Roland Paulsens bok Vi bara lyder och Skvalpet, som är en sorts fortsättning på den. I mars blir det också premiär på Malmö Stadsteater för Vad gör vi här? som handlar om skolan. Även den med dockor.

Funktionell dumhet kommer dessutom att sändas i en filmad version på SVTt ? en film som nu är under produktion.

I april blir det också premiär för Erik Holmströms Automata på Orionteatern i Stockholm, i ett samarbete med Malmö Dockteater. En föreställning helt utan skådespelare.

2017-02-17
Länk till avsnitt

Möt skådespelaren Malin Berg

Malin Berg antogs till scenskolan som 17-åring och blev fast anställd på Örebro länsteater där hon gjort Fröken Julie, Hedda Gabler mm och just nu Shakespeares Stormen som är på riksteaterturné i vår.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Malin Berg är kanske inte så känd för den stora publiken, men i teaterkretsar och i hemstaden Örebro är hon en både omtyckt och omtalad skådepelare, som gjort det mesta på scenen och som förra året fick Medeapriset för sitt arbete.

Malin Berg är född 1964 i Göteborg. Hon utbildades först på Skara skolscen och sedan på Scenskolan i Göteborg. Hon fick anställning på Länsteatern i Örebro direkt efter utbildningen och hon har arbetat där sedan dess (1986).

På teatern i Örebro har Malin Berg gjort ALLT kan man säga: stora klassiska roller som Nora i Dockhemmet och Fröken Julie, men hon har också spelat i nyskrivna pjäser av Jonas Gardell och Staffan Göthe. Just nu medverkar hon i Shakespeares Stormen i regi av Michael Cocke där hon gör Prospero ? en uppsättning som är en samproduktion med Riksteatern och som våren 2017 är på turné i landet.

Malin Berg var också med i filmatiseringen av Håkan Nessers Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla. Hon har fått Nerikes Allehandas kulturpris och förra året fick hon Medeapriset för sin roll i Maria Svelands Befrielsefronten.

2017-02-10
Länk till avsnitt

Möt Gunnel Lindblom - regissör och skådespelare

Gunnel Lindblom har arbetat som skådespelare och regissör i 65 år, både med teater och film. Just nu är hon aktuell som regissör på Dramaten. Hon intervjuas av Anneli Dufva.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Gunnel Lindblom fyller 86 år i december och är välkänd efter ett långt och pågående yrkesliv. Hon har en lång, lång meritlista efter att ha arbetat som skådespelare och regissör i minst 65 år vid det här laget ? både med teater och film. Känd inte minst för sina roller i flera av Ingmar Bergmans filmer. 

Hon föddes i Göteborg och utbildades på elevskolan vid Göteborgs Stadsteater 1950-53. Lindblom lockades av Ingmar Bergman till Malmö Stadsteater, där han var chef på 50-talet, och hon gjorde där en rad stora roller ? bland annat Gretchen i Goethes Faust och Solveig i Ibsens Peer Gynt.

Hon gjorde också en rad filmer med Bergman som regissör. Och hade även roller i Mai Zetterlings filmer, Älskande par och Flickorna.

Gunnel Lindblom  har både spelat och regisserat på tv-teatern och i radioteatern och hon har regisserat filmer som Paradistorg och Sally och friheten. Men hon har även regisserat teater i Norge och Danmark och hon har arbetat mycket på Dramaten där hon spelat i uppsättningar regisserade av såväl Ingmar Bergman, som Eva Bergman, John Caird och Staffan Valdemar Holm. Själv har hon satt upp bland annat Tjechov, Ibsen, Strindberg och Jon Fosse och nu senast Thomas Bernhards pjäs Ritter, Dene, Voss som spelas nu på Dramaten.

Alla tre som är med i pjäsen är tidigare intervjuade i Teaterprogrammet: Staffan GötheStina Ekblad och Irene Lindh.

Snart har Gunnel Lindblom också premiär på en ny svensk kortfilm av Åsa Kalmér. I Möte om eftermiddagen spelar hon mot Sven-Bertil Taube i ett äktenskapsdrama som specialskrevs av Henning Mankell för Gunnel Lindblom och som också finns som Radioteater med just Lindblom.

Gunnel Lindblom valde en bit ur Lorcas Fröken Rosita som sitt klipp. Av upphovsrättsliga skäl finns inte föreställningen att lyssna på.

2017-02-03
Länk till avsnitt

Möt skådespelaren Leif Andrée

Leif Andrée är en folkkär skådespelare, som gjort otaliga roller på teatern, i tv och på film. Han är just nu aktuell med monologen Leif, baserad på hans eget liv, på Stockholms Stadsteater.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Leif Andrée är skådespelare och född 1958 i Stockholm. Han är självlärd och började sin teaterbana på den fria gruppen Galeasen i Stockholm på 80-talet.

Han har gjort mängder av roller på tv, till exempel i adventskalendrarna Kaspar i Nudådalen och Pelle Svanslös. Han har gjort film: Stig Larssons Kaninmannen, Tomten är far till alla barnen, Livet är en schlager med flera.

Men framförallt har han hela tiden stått på scen. Han har fått både Svenska Dagbladets Thaliapris och Medeapriset, och sedan många år är han knuten till Stockholms Stadsteater där han bland annat har medverkat i flera uppsättningar av klassiker. Han har spelat Tjechov, Ibsen, Brecht, men även Norén. Och man kan just nu se honom i monologen Leif ? skriven av Lucas Svensson, regisserad av Ole Anders Tandberg och baserad på hans eget liv.

Själv sade han inför premiären av Leif (i en intervju i SVT) att ?Det är det mest bisarra, dummaste och roligaste jag har gjort. Jag måste vara knäpp som tackar ja till en sådan här sak.?

2017-01-27
Länk till avsnitt

Möt skådespelaren Melinda Kinnaman

Melinda Kinnaman blev känd som 13-åring som pojkflickan Saga i Lasse Hallströms film Mitt liv som hund. Sedan mitten av 90-talet är hon skådespelare på scen, film och tv, med Dramaten som bas.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Melinda Kinnaman är född 1971 i Stockholm och utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm i början av 90-talet.

Hon har sedan hon slutade sin utbildning arbetat på Dramaten, där hon gjort en lång rad roller. När programmet spelades in våren 2016 var hon aktuell i  Terje Vesaas Fåglarna (i regi av Ole Anders Tandberg) och i  monologen Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, baserad på Ann Heberleins bok.

Men hon har också, för att nämna några roller, spelat Julia ? i Romeo och Julia, Ifigenia i Euripides drama Ifigenia i Aulis, hon har arbetat med regissörer som Christian Tomner och Mats Ek och hon var med i Lars Noréns Personkrets. 

Men Melinda Kinnaman har också gjort stora roller på tv och film ? allra först i Lasse Hallströms Mitt liv som hund, när hon bara var 13 år. Hon har också huvudrollen TV4:s dramasatsning Modus.

2017-01-23
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.