Sveriges 100 mest populära podcasts

Fronten

Fronten

Swedish podcast about military history, war and technology. Hosted by Niclas Sennerteg and Robert Lindberg (Language: Swedish)

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

fronten.podbean.com

Avsnitt

S-130 - Den sista Schnellbooten (Del 2 av 3)

Nu är vi framme vid våren 1944 när S-130 är med och anfaller övningsfartygen som är med i Operation Tiger vid Slapton Sands på brittiska sydkusten. De tyska fartygen orsakar faktiskt större förluster än vad de allierade led vid landstigningen på Utah-stranden 6 juni, som de övade inför under Operation Tiger.
2024-05-03
Länk till avsnitt

S-130 - Den sista Schnellbooten (Del 1 av 3)

Av de 141 S-boot som byggdes åt tyska Kriegsmarine, finns det bara ett exemplar bevarat. Vi berättar historien om just den båten och vilka operationer den deltog i både under andra världskriget men även om de hemliga underrättelseuppdrag den hade under efterkrigstiden.

 

2024-04-18
Länk till avsnitt

Tema Ukraina: Oleksij - Spaningssoldat vid fronten (Del 4 av 4)

"War is a very private thing"

Vi kommer in på de privata och personliga aspekterna av att vara soldat i ett krig och vad Oleksij har upptäckt om sin egen självbild sedan kriget började. Oleksij pratar även om hur hans syn på världen omkring förändrats.

2024-04-11
Länk till avsnitt

Tema Ukraina: Oleksij - Spaningssoldat vid fronten (Del 3 av 4)

Vi fortsätter intervjun med Oleksij och diskuterar soldaternas utrustning och hur kriget påverkar hela Ukraina.

2024-04-04
Länk till avsnitt

Tema Ukraina: Oleksij - Spaningssoldat vid fronten (Del 2 av 4)

I juni 2022 deltar Oleksij och hans spaningskompani i den ukrainska offensiven i Cherson-regionen. Han beskriver hur ryssarna är som fiender och hur det gick till när han skadades av granater från en rysk granatspruta.

2024-03-14
Länk till avsnitt

Tema Ukraina: Oleksij - Spaningssoldat vid fronten (Del 1 av 4)

Oleksij Kljutjnikov är en 42-årig ukrainare som deltog i striderna mot Ryssland efter invasionen 2022. Efter att ha sårats svårt av granatsplitter tjänstgör han nu vid ett transportkompani. Vi lyckades få en intervju med honom där han berättar om sina upplevelser från kriget. (Intervjun är på engelska) 

De här avsnitten med Oleksej är en del av en längre serie med tema Ukraina där vi på olika sätt kommer att beröra kriget där.

2024-03-07
Länk till avsnitt

Prins Harry och kriget (Del 4 av 4)

Prins Harry är i Afghanistan och flyger stridsuppdrag som skytt på en Apache-helikopter. Väl hemma i England lider han av oro och ångest och börjar fundera över om han lider av PTSD. Han drar slutsatsen att det är PTSD, men att det inte är hans krigsupplevelser som ligger till grund för de problem han har.

2024-02-22
Länk till avsnitt

Prins Harry och kriget (Del 3 av 4)

Prins Harry utbildas nu till pilot på attackhelikoptern Apache. 2012 är det dags för honom att åka andra vändan till Afghanistan, denna gång som andrepilot och skytt på just Apache. Det dröjer inte länge innan de får sitt första stridsuppdrag.

2024-02-12
Länk till avsnitt

Prins Harry och kriget (Del 2 av 4)

När vi kommer in i historien har Prins Harry precis anlänt till Afghanistan och Forward Operating Base Dwyer i Helmand-provinsen. Han ska tjänstgöra som Forward Air Controller och hans anrop är Widow Six Seven.

2024-02-01
Länk till avsnitt

Prins Harry och kriget (Del 1 av 4)

21 år gammal börjar Prins Harry på militärhögskolan Sandhurst. Efter det har han gjort två vändor till Afghanistan. Den första som Forward Air Controller 2007/2008 och den andra som andrepilot och skytt på attackhelikoptern Apache 2012/2013.

2024-01-25
Länk till avsnitt

Kungstigrar i Ungern (Del 5 av 5)

Richard von Rosens grupp med kungstigrar har svårigheter att slå sig fram genom en gata i en Ungersk stad. De stoppas hela tiden av sovjetiska motanfall. De kommer inte framåt. Då kommer ordern från staben att von Rosen ska slå sig fram till varje pris. Ett dilemma; han kan inte vägra lyda order, men en framryckning innebär att hans kolonn med största sannolikhet förintas. Men von Rosen hittar en lösning. 

2024-01-19
Länk till avsnitt

Kungstigrar i Ungern (Del 4 av 5)

Von Rosen har smugit fram tillsammans med en kompanichef från infanteriet mot en T34:a. De bestämmer sig för att dra sig tillbaka och beordra in en kungstiger för att slå ut T34:an. Men strax kommer sovjetiskt attackflyg, en IL-2 Sjturmovik, och anfaller dem.

2024-01-13
Länk till avsnitt

Kungstigrar i Ungern (Del 3 av 5)

Vid det här laget under reträtten genom Ungern 1944 har ryssarna blivit bättre på att gruppera sina pansarvärnspjäser och har därmed blivit farligare för de tyska pansartrupperna. Samtidigt retar sig kompanichefen Richard von Rosen på ledningens oförmåga att gruppera hans kungstigrar på ett effektivt sätt.

2024-01-04
Länk till avsnitt

Kungstigrar i Ungern (Del 2 av 5)

Nu har von Rosen och hans kompani med kungstigrar en paus i striderna och passar på att tanka och fylla på ammunition. Men snart dyker ryska stridsvagnar upp för att ta upp kampen med tyskarna.

2023-12-28
Länk till avsnitt

Kungstigrar i Ungern (Del 1 av 5)

I oktober 1944 rasar mycket hårda pansarstrider i östra Ungern mellan Wehrmacht och Röda armén. Vi får följa med den tyske kompanichefen von Rosen och hans förband med kungstigrar genom striderna.

2023-12-19
Länk till avsnitt

Rob Furlong - Prickskytten som slog rekordet men förlorade striden (Del 3 av 3)

Utredningen om krigsbrott mot kanadensiske prickskytten Arron Perry har dragit ner hela prickskyttegruppen i botten. Men tidigare gruppchefen Ragsdales pappa kräver en utredning om hur soldaterna behandlats av armén. Vi berättar också hur det gick för prickskyttarna när stormen väl blåst över.

2023-12-07
Länk till avsnitt

Rob Furlong - Prickskytten som slog rekordet men förlorade striden (Del 2)

De fem kanadensiska prickskyttarna är handplockade för att stödja amerikanska enheter under Operation Anaconda. Efter nio dygn av strider i afghanska Shahikot-dalen lovar de varandra att inte avslöja för någon utanför deras sammansvetsade grupp hur många fiender de faktiskt skjutit ihjäl. Ett löfte ingen av dem hittills har brutit. Men de bekräftar uppgifterna om att de slagit världsrekordet när det gäller avstånd. Men snart ska en anmälan om misstänkt krigsbrott förändra prickskyttarnas karriärer.

2023-11-30
Länk till avsnitt

Rob Furlong - Prickskytten som slog rekordet men förlorade striden (Del 1)

I veckan nåddes vi av nyheten att en ukrainsk prickskytt ska ha slagit distansrekordet i prickskytte med 3800 meter. I mars 2002 var det kanadensiska prickskytten Rob Furlong som slog rekord med 2430 meter under strider i Operation Anaconda i Afghanistan. Men efter att en medlem i hans prickskyttegrupp anklagas för krigsbrott, handlade debatten och medierapporteringen på hemmaplan bara om eventuella krigsförbrytelser och deras insats hamnade i skymundan. 

2023-11-23
Länk till avsnitt

Stanislav Petrov - Inte Sovjetunionens Hjälte

Petrov har tillskrivits bedriften av att ha räddat världen. I september 1983 arbetar Petrov i en luftförsvarscentral i Sovjetunionen. På hans pass går larmet från sovjetiska spionsatelliter, USA har avfyrat en kärnvapenrobot i riktning Sovjet. Till slut är det enligt de sovjetiska varningssystemen fem kärnvapenrobotar. Stick i stäv med stående order rapporterar Petrov inte vidare, utan inväntar ytterligare bekräftelse från höjdradarsystemet att robotar är på väg mot dem. Hans beslut att avvakta förhindrade sannolikt tredje världskriget med påföljande atomvinter. Men 1983 sopades hela incidenten under mattan och uppdagades först efter murens fall.

2023-11-16
Länk till avsnitt

Kalla Kriget - Able Archer 83 (Del 4 av 4)

DDR-spionen Rainer "Topaz" Rupp sitter trots murens fall 1989 kvar i NATO-högkvarteret i Bryssel och bara väntar på att hans stora hemlighet ska avslöjas och att han ska bli gripen för spioneri och landsförräderi. Men trots att arkiven börjar öppnas dröjer det ända till 1993 innan han blir gripen, när de så kallades Rosenholz-dokumenten, STASI:s heliga graal, hamnar i händerna på CIA.

2023-11-09
Länk till avsnitt

Kalla Kriget - Able Archer 83 (Del 3 av 4)

Trots redan starka spänningar mellan NATO och Warszawa-pakten stiger temperaturen ytterligare under oktober 1983 när USA invaderar den lilla önationen Grenada. I november 1983 inleds övningen Able Archer i Europa och under övningen strömmar det in uppgifter till KGB från deras spioner och informatörer om att ett kärnvapenangrepp kan vara nära förestående. När DDR-spionen i NATO-högkvarteret Rainer "Topaz" Rupp får höra uppgifter om detta blir han förvånad. I högkvarteret är det som vilken arbetsdag som helst och han ser inga som helst indikationer på att ett krig är nära förestående.

2023-11-04
Länk till avsnitt

Kalla Kriget - Able Archer 83 (Del 2 av 4)

I mars 1983 meddelar president Ronald Reagan att USA ska utveckla ett effektivt motmedel mot det sovjetiska kärnvapenhotet: SDI - Strategic Defense Initiative, populärt kallat Star Wars. Om det fungerar kommer det att rubba terrorbalansen till USA:s fördel. Men frågan som snart dyker upp är om detta projekt överhuvudtaget är genomförbart? DDR-spionen Rainer "Topaz" Rupp på NATO:s högkvarter i Bryssel ser till att ta reda på så mycket som möjligt om projektet och skickar informationen till sina uppdragsgivare.

2023-10-24
Länk till avsnitt

Kalla Kriget: Able Archer 83 (Del 1 av 4)

En av de tillfällen när det var nära att tredje världskriget bröt ut var i november 1983 när NATO-övningen Able Archer 83 misstogs av Sovjetunionen för att vara förberedelser för ett fullskaligt kärnvapenanfall. Vi berättar också historien om DDR-spionen Rainer Rupp, med täcknamnet Topaz, som infiltrerat NATO-högkvarteret i Bryssel.

2023-10-14
Länk till avsnitt

Military Days - Panzermuseum East (Del 2 av 2)

Vi fortsätter vårt besök på Military Days på Panzermuseum East. Bland annat kollar vi på en terrängbilsparad och sedan helgens höjdpunkt; reenactment-striden mellan allierade och tyskar med mängder av pyro och lösa skott!

2023-10-06
Länk till avsnitt

Military Days - Panzermuseum East (Del 1 av 2)

I september varje år är det en helg på danska Panzermuseum East som kallas Military Days. Det är stridsvagnskörningar, specialutställningar och reenactments. Lyssna på frontavsnittet och hör hur det låter när en Leopard 1 dundrar förbi på tre meters håll!
2023-10-02
Länk till avsnitt

Nijmegen-marschen 2023 (Del 4 av 4)

När vi kommer in i reportaget har Svenska Nijmegendelegationens Öppna grupp 2023 precis gått i mål på Charlemagne och tilldelats medaljer av rikshemvärnschefen generalmajor Laura Swaan Wrede.

2023-09-21
Länk till avsnitt

Nijmegen-marschen 2023 (Del 3 av 4)

När vi kliver in i reportaget är det torsdag kväll. Nu är det dags att ladda och förbereda sig inför sista marschdagen.

2023-09-14
Länk till avsnitt

Nijmegen-marschen 2023 (Del 2 av 4)

Följ med Fronten på dag 2 och 3 av påfrestande marscher genom nederländska orter, städer och landsbygd.

2023-09-07
Länk till avsnitt

Nijmegen-marschen 2023 (Del 1 av 4)

I somras deltog halva(!) Fronten-redaktionen i Nijmegen-marschen. Självklart passade vi på att spela in ett reportage till våra lyssnare. För er som genomfört marschen blir det mycket flashbacks och igenkänning. För er som funderar på att genomföra marschen kan ni få en bild av hur påfrestande det är, men också tips på förberedelser och vad man bör tänka på när man är på plats.

2023-08-30
Länk till avsnitt

Vådaskottet på Livgardet 2022 (Del 2 av 2)

Vi fortsätter gå igenom försvarsmaktens utredningsrapport och berättar om krisarbetet efter olyckan och utredarnas analys, slutsatser och rekommendationer.

2023-08-26
Länk till avsnitt

Vådaskottet på Livgardet 2022 (Del 1 av 2)

Det var den 7 oktober 2022 som en soldat avlider inne på Livgardet i Kungsängen efter att ha träffats i bröstkorgen av en kula från en pistol. Vi går igenom vad som hände och slutsatserna från försvarsmaktens utredare när de har försökt komma fram till hur detta kunde hända.

2023-08-18
Länk till avsnitt

V2 på östfronten (Del 3 av 3)

Efter Stalingrad börjar Röda armén komma igång med sitt projekt med större mobila verkstäder för reparation av stridsvagnar och andra fordon. Mot slutet av kriget kan en sådan enhet uppgå till 1900 man och kräva över 3000 kvadratmeter.

2023-08-11
Länk till avsnitt

V2:or på östfronten (Del 2 av 3)

Vi fortsätter dyka ner i Röda arméns underhållsorganisation för pansarförbanden på östfronten.

2023-08-03
Länk till avsnitt

V2:or på östfronten (Del 1 av 3)

Den här gången handlar det inte om den tyska överljudsraketen V2, utan om den sovjetiska stridsvagnsmotorn Kharkiv modell V2 som satt i T34. Trots att det är en gammal konstruktion har modifierade varianter använts i ryska stridsvagnar ända in i våra dagar.

2023-07-29
Länk till avsnitt

Nobelpristagaren och andra världskriget (Del 3 av 3)

Heinrich Böll tillbringar november 1943 och fram till den 2:e december vid fronten utanför Kertj på Krim. Den 2:e december såras Böll av granatsplitter i huvudet och evakueras till ett fältsjukhus i Odessa. 

2023-07-13
Länk till avsnitt

Nobelpristagaren och andra världskriget (Del 2 av 3)

I november 1943 anländer infanteristen Heinrich Böll till Krimhalvön och sätts in i 50:e infanteridivisionen. Röda armén är på offensiven och genomför en stor landstigning österifrån mot städerna Kertj och Eltigen.

2023-07-06
Länk till avsnitt

Nobelpristagaren och andra världskriget (Del 1 av 3)

Tyske författaren Heinrich Böll erhöll Nobelpriset i litteratur 1972 mitt under en mycket produktiv karriär. Hans mest kända bok är "Katharina Blums förlorade heder" från 1974. Men under andra världskriget var han infanterist i Wehrmacht från 1939-1945 och tjänstgjorde i Polen, Frankrike, Rumänien, Ungern och Sovjetunionen. 2001 gavs en bok ut med hans brevkorrespondens under kriget och det är dem vi har som grund när vi skildrar hans upplevelser och erfarenheter från kriget.

2023-07-01
Länk till avsnitt

The night they drove old dixie down

1969 släppte The Band låten The night they drove old dixie down. Det är en skildring av amerikanska sydstaterna under och efter amerikanska inbördeskriget. Vi bryter ner låten i delar och förklarar namn och platser som nämns i sången.

2023-06-22
Länk till avsnitt

Violette Szabo - SOE-agent bakom fiendens linjer

Hon ställde upp direkt när SOE kontaktade henne och frågade om hon var intresserad av att kämpa mot tyskarna. Szabo pratade flytande engelska och franska och hon var väldigt motiverad att göra en insats efter att hennes man stupat i El Alamein. Efter stenhård agentutbildning hos SOE flögs hon in i det ockuperade Frankrike april 1944.

2023-06-17
Länk till avsnitt

Sprängningarna av dammen i Zaporizjzja

Den 6:e juni 2023 sprängdes ukrainska kraftverksdammen Kachovka i floden Dnipro, av allt att döma genomfördes sprängningen av ryska styrkor även om Ryssland förnekar det. Inom krigföring är just dammsprängningar något som skett tidigare och som åstadkommer mycket kraftiga skador och umbäranden i det drabbade området. Under andra världskriget sprängdes den ukrainska kraftverksdammen Zaporizjzja i floden Dnipro (21 mil uppströms från Kachovka), inte en gång, utan två. Det är den historien ni får höra om i detta frontavsnitt.

2023-06-09
Länk till avsnitt

Vådaskottet i Norge 2021

Det var under en militärövning i Norge i november 2021 som en svensk soldat sköt en norsk soldat i buken med en skarp patron. Frågan som ställdes var självklart hur kunde detta hända? Vi berättar vad svenska polisen och norska haverikommissionen kommit fram till under sina utredningar.
2023-06-01
Länk till avsnitt

Historien om zonröret (Del 3 av 3)

Zonröret blir en stor framgång under andra världskriget för amerikanska flottan i Stilla havet när det gällde att skydda sina fartyg med luftvärn. Andelen nedskjutna japanska plan innebär att japanerna byter taktik och börjar med Kamikaze-attacker. 

2023-05-26
Länk till avsnitt

Historien om zonröret (Del 2)

1943 börjar zonröret användas i strid för första gången i Stilla havet. Det är luftvärn på amerikanska örlogsfartyg som skjuter mot japanska störtbombare. Snabbt inser amerikanerna att det här med zonrör förändrar förutsättningarna enormt. I kriget i Europa kommer det så småningom också att användas mot markmål av konventionellt artilleri.

2023-05-17
Länk till avsnitt

Historien om zonröret (Del 1)

Det var extremt bråttom för de allierade att utveckla zonröret under andra världskriget. Enorma tekniska utmaningar var tvungna att lösas på kort tid. Hur får man egentligen känslig elektronik att inte gå sönder om man avfyrar den i en luftvärns- eller artillerigranat?

2023-05-12
Länk till avsnitt

Mel Brooks i WW2 (Del 2 av 2)

På plats i Europa blev det för Mel Brooks del som ingenjörssoldat anläggning av broar, minröjning och reparation av vägar. I flera fall var de nära fronten strax bakom de stridande förbanden, så det var ingen ofarlig verksamhet, i bataljonen stupade 329 soldater mellan D-dagen och krigsslutet.

2023-05-04
Länk till avsnitt

Mel Brooks i WW2 (Del 1 av 2)

Redan som 17-åring anmälde sig Mel Brooks - eller Melvin Kaminsky som han egentligen heter - som frivillig till amerikanska armén våren 1944, innan han ens hunnit ta examen från high school. Hans tre storebröder hade redan ryckt in och som jude var han starkt motiverad att delta i kriget mot nazismen. Han hamnade i ingenjörstrupperna och skickades till Europa för att delta i västoffensiven.

2023-04-28
Länk till avsnitt

Special Interrogation Group - Bakom fiendens linjer i Nordafrika

De flesta har ju hört talas om SAS och Long Range Desert Group, men även brittiska Special Interrogation Group opererade bakom tyskarnas och italienarnas linjer.

2023-04-20
Länk till avsnitt

Allan Mann - Soldat i fyra uniformer (Del 2 av 2)

Vi fortsätter samtalet med Thomas Tynander vars bok om Allan Mann kommer ut den 27 april 2023. Dessutom hör vi berättelserna från två herrar som personligen träffat Allan Mann.
2023-04-13
Länk till avsnitt

Allan Mann - Soldat i fyra uniformer (Del 1 av 2)

Ni som lyssnar på Fronten behöver ingen närmare presentation av svenske Allan Mann. Finlandsfrivillig, sedan norsk motståndsman, utbildad av brittiska SOE och medlem i legendariska norska Kompani Linge. I slutet av april 2023 kommer journalisten Thomas Tynander ut med en bok om Allan Manns liv. Titeln fyra uniformer på avsnittet betyder att Mann tjänstgjort i den finska, norska, brittiska och svenska armén.

2023-04-06
Länk till avsnitt

Panther - och andra stridsvagnar.(Del 2 av 2)

[]
2023-03-30
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.