Margareta Lilja-Svensson och Sigrid Fredriksson samtalar och resonerar i cirka 25 minuter om gamla och nya älsklingsböcker, om omläsning och läsglädje.
The podcast Älsklingsboken is created by Älsklingsboken. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Äntligen skulle Bachs Juloratorium ges i Sunne kyrka. Men Solveig, drivkraften och bästa sångaren, blev nertrampad i en koflock och dog. Det är upptakten till Göran Tunströms roman "Juloratoriet" från 1983. Hur familjen tog sig genom sorgen och om livet i det värmländska Sunne berättar Tunström med ömsinthet och humor. En litteraturprofessor har kallat Tunström "vår ljusaste tragiker", som får sin förklaring när man läst "Juloratoriet".
"Din stund på jorden" (1963) av Vilhelm Moberg och "Morgon och kväll" (2023 övers. Urban Andersson) av Jon Fosse skildrar just huvudpersonernas stund på jorden. Deras minnesbilder ger efterhand en bild av hur de levt sina liv. Två tänkvärda berättelser.
Familjen Ramsay och Mumintrollet vill alla till en fyr i havet. Vi hittar flera likheter mellan Virginia Woolfs roman "Mot fyren" (1927) och Tove Janssons "Pappan och havet" (1965). Båda handlar om familjeliv, äktenskap, föräldraskap och ytterst om meningen med livet.
Vi har läst om Kerstin Ekmans och Svante Weylers läsupplevelser i "Min bokvärld" respektive "Böckerna och meningen med världen", båda från 2023.
Författaren Malin Isaksson kom 2023 ut med "Boken om U: ett liv, ett författarskap, en farmor" om sin farmor, Ulla Isaksson. Samma år kom "Himlen nära. En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek" om Stig Dagerman och Anita Björk, skriven av deras dotter Lo Dagerman.
Daniel Defoe skrev äventyrsromanen om Robinson Crusoe för 300 år sedan, en bok givits ut i många olika utgåvor. Den skrevs för vuxna men bearbetats för barn och ungdomar. De allra flesta känner till hur Robinson Crusoe överlevde ensam på en öde ö, räddade Fredag undan kannibaler och reste hem till England. Den isländske författaren Einar Kárason skrev 2023 om en annan överlevare som bygger på en sann historia, den om den unge mannen Gudlaugur, i boken kallad vår vän, som simmade i sex timmar i femgradigt vatten utanför Island. En poetisk berättelse om tankar hos en man under en omänskligt lång simtur.
Vad kan Ernest Hemingway och Lars Molin ha gemensamt? Jo, de har båda skrivit om envisa män som inte ger upp. De som kämpar är i Hemingways roman "Den gamle och havet" (1952) är det den gamle fiskaren Santiago och i Lars Molins novell "Duell i gryningen" (1986) är det mjölkbonden Egon Larsson.
Ett avsnitt om synd, mässling och fosterfördrivning på 1800-talet. Katarina Wennstams bok "Döda kvinnor förlåter inte" (2023) och novellen "Mässling" av Gerda von Mickwitz (1886) handlar båda om alla kvinnors utsatta situation i sent 1800-tal. Novellen "Mässling" ingår i novellantologin "Synd: noveller från kvinnornas moderna genombrott" sammanställd av Birgitta Ney, utgiven 1993. "Döda kvinnor förlåter inte" är den första delen i serien "Sekelskiftesmorden".
Samtal om Ruth Kvarnström Jones omtyckta roman "De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel" som har den verkliga personen Vilhelmina Skogh som förebild. Boken utspelar sig i början av 1900-talet. I Vickleby på Öland startade Maja Uddenberg Nording, också en fenomenal kvinna, det legendariska Bo Pensionat 1914. Anders Nilsson, fd intendent på Himmelsberga museum, berättar om hennes liv i en skrift som getts ut av Uddenberg-Nordingska stiftelsen med illustrationer från Vickleby hembygdsförening.
Vi har läst "Harry Potter och de vises sten" av J.K. Rowling från 1997 och "Tordyveln flyger i skymningen" av Maria Gripe från 1978. Magiska händelser och en gåta som tre vänner löser är den gemensamma nämnaren i dessa klassiska barn- och ungdomsböcker, eller om man ska säga allåldersböcker, för de tycks älskas av människor i alla åldrar.
Tove Janssons "Sommarboken" från 1972 är skriven för vuxna och handlar om Sofi som en sommar bor på en ö med farmor och pappa. En tänkvärd och rolig bok om livet, döden, åldrandet och framtiden som får oss att tänka på dikter av Tomas Tranströmer och Verner Aspenström.
Att dra sig tillbaka från samhället är temat för det här avsnittet. Annika Norlins roman "Stacken" som utkom 2023 handlar om en grupp människor som mer eller mindre frivilligt söker en fristad i ensligheten. Henry David Thoreau gav 1854 ut sin bok "Walden" om sitt experiment att leva enkelt utanför staden för att söka andligheten. Vi läste Frans G Bengtssons översättning från 1924 och nyöversättningen av Peter Handberg från 2006.
Maria Lang i Värmland och Erik Andersson på de brittiska öarna inspirerar till resande. I "De röda kattorna" från 1965 berättar Maria Lang en kriminalhistoria som tar oss genom större delen av Värmland, från Mårbacka till Rämen i norra Värmland. Erik Anderssons bok "Torv" från 2023 är en samling essäer från hans resor till Hebriderna och sydöstra England. Två kunniga författare som väver in fakta på ett lättsamt sätt.
"Hemlängtan" är en novell skriven av en AI-robot. Den bygger på Selma Lagerlöfs roman "Kejsaren av Portugallien" som Novellix bett en AI-robot skriva en ny berättelse om. Det blev något helt annat än Selma Lagerlöfs känslofyllda roman. "Kejsaren av Portugallien" är en fyra klassiker som skrivits om av en AI-robot, ChattPTG, och ingår i en box från Novellix.
Om rim, ramsor och diktrader vi burit med oss genom åren alltifrån Falstaff Fakir, Arosenius, Lennart Hellsing till Gustaf Fröding och Nils Ferlin.
Den ukrainska journalisten Victoria Belim återvände 2014 efter många år utomlands till mormor Valentina i Ukraina. I den självbiografiska boken "Röda sirener- en ukrainsk familjehistoria" berättar hon om sitt möte med sitt hemland och jakten på sanningen om morbror Nikodim som försvann under andra världskriget. Boken kom 2022.
Jamaica Kincaid skriver i "En liten plats" från 1988 om hur korruption, turism och vanskötsel har förstört hennes barndoms ö Antigua.
Den norske författarens Lars Myttings bok "Ved. Allt om huggning, stapling och torkning - och vedeldningens själ utkom första gången 2012 och 2018 i redigerad utgåva redigerad för svenska förhållanden. Att arbeta med ved handlar om att arbeta med händerna och om handens arbete handlar boken "Medan handen arbetar vidgas blicken" där nio författare skriver om hur praktiskt arbete stimulerar hjärnan.
Carl-Göran Ekerwald fyllde 100 år den sista december 2023, tidigare under året gav han ut essäboken Fördelen med att bli gammal där han i korta avsnitt om olika ämnen delar med sig av sina tankar om att bli 100 år. Ett par år tidigare, 2021, kom Kerstin Ekmans roman Löpa varg där huvudpersonen Ulf försöker finna sig till rätta i sitt liv som pensionär samtidigt som han ser tillbaka på sitt liv.
Oönskade gäster till jul är temat för de två berättelser vi läst den här gången. Selma Lagerlöfs berättelse "En julgäst" publicerades första gången i "Osynliga länkar" 1894. Klas Östergrens "Vinternattens frusna leende" från 2021 finns i "Julrevy i Jonseryd och andra berättelser" men skrevs och lästes in som julsaga för Sveriges Radio 2013.
Ester Blenda Nordström gav sig ut för att vara piga och tog plats på en bondgård under en månad och skrev den uppmärksammande reportageserien En piga bland pigor om sina upplevelser 1914. Katarina Widholm berättar i romanen Räkna hjärtslag från 2021 om Betty från Hudiksvall som blir hembiträde i en överklassfamilj på Östermalm i Stockholm på 1930-talet. Två detaljrika böcker om kvinnors arbete i två helt olika miljöer men med vissa likheter.
Skräckens mästare är ämnet för Älsklingsbokens nya avsnitt. Vi har läst Huset Ushers undergång av Edgar Allan Poe (från 1839) och Stephen Kings genombrottsbok Carrie (från 1974). Två böcker som inspirerat många författare och filmare och som håller för läsning än i dag.
"Den hemliga trädgården" av Frances Hodgson Burnett är en klassisk barnbok från 1912 som lika väl kan läsas av vuxna. "Den hemliga trädgården" är också titeln på Ronny Ambjörnssons bok från 2015 med undertiteln "Om trädgårdar i litteraturen och verkligheten. Lotte Möllers bok "Trädgårdens natur", som kom ut första gången 1992 och en andra upplaga 2008, tar upp trädgårdshistoria med exempel från främst England men också Frankrike och hur trädgårdskulturen ser ut i Sverige. Andra böcker som nämns i avsnittet är "Gömda växter i glömda trädgårdar" av Birgitta Carlberg, romanerna "Den glömda trädgården" av Kate Morton och "Den övergivna trädgården" av Kelly Bowen som kom ut 2023.
I det här avsnittet hyllar vi Kerstin Ekman som fyller 90 år. De böcker vi pratar mest om är Då var allt levande och lustigt, Häxringarna och De tre små mästarna. Andra böcker som nämns är t ex Herrarna i skogen, Se blomman och Gubbas hage samt Händelser vid vatten.
Alice i underlandet av Lewis Carroll och Det blåser på månen av Eric Linklater är två klassiska barnböcker som talar lika mycket till vuxna som till barn.
Vad är frihet - det är den gemensamma frågan för de här två vitt skilda författarna - fransmannen Michel Houellebecq och albanskan Lea Ypi. Den första provokativ och dyster, den senare självbiografisk och analyserande. Spännande läsning!
Två ständigt aktuella böcker om pengars betydelse för kvinnans frihet. Pengar av Victoria Benedictsson från 1885 och novellen Solsting av Tessa Hadley från 2007. Lyssna och begrunda.
Varför inte i sommar fundera över vilka böcker du läste som ung och kanske läsa om några av dem? I det här avsnittet samtalar vi om tidiga läsupplevelser. Böcker som nämns i avsnittet är:
Jillböckerna av Ruby Ferguson
Lottaböckerna av Merri Vik (pseudonym för Ester Rignér-Lundgren)
Femböckerna av Edith Blyton
Nu seglar Pip-Larsson av Edit Unnerstad
På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque (se även avsnitt 41)
Evert Stenmark
Teater och Trollträdet av Somerset Maugham
Illustrerade klassiker: Robinson Crusoe, Greven av Monte Christo och Ringaren i Notre Dame
Vi nämnde också Moa Martinson, Irja Browallius, Ivar-Lo Johansson, Jan Fridegård.
Konstaterade också att vi som barn inte läste Anne på Grönkulla och Det blåser på månen. Varför inte, undrar vi idag.
Att följa en författare i fotspåren kan vara att besöka skrivarlyan, bostaden, miljön där böckerna utspelar sig. Inte minst under sommaren är Sverige fyllt av öppna hus till författarbostäder, guidade turer på litterära stigar, litteraturaftnar med föreläsningar, musik och teater. De litterära sällskapen i Sverige, DELS, är paraplyorganisation för cirka 120 litterära sällskap i Sverige. På DELS hemsida, dels.nu, hittar du sällskapens hemsidor med information vad som händer just denna sommar. I Carina Sjöholms bok Litterära resor. Turism i spåren efter böcker, filmer och författare kan man läsa mer om detta område som växer allt mer. Där beskrivs bland annat Camilla Läckbergs Fjällbacka, Astrid Lindgrens värld i Vimmerby och Henning Mankells Wallanderland i Ystad. I Deckarnas svenska landskap. Från Skåne till Lappland redigerad av Kerstin Bergman finns listor över deckare som utspelar sig respektive landskap.
Vilka böcker ska man välja i det stora utbudet av spänningslitteratur? Här tar vi upp några äldre och nyare läsvärda deckare:
Tom Ripleyserien( En man med många talanger (1955), En man utan samvete (1970), En man med onda avsikter (1974)) av Patricia Highsmith
Stenarna skola ropa (1982) av Ruth Rendall
Felsteg (2018) av Maria Adolfsson
Fädernas missgärningar (2021) av Åsa Larsson
Som vi lekte (2023) av Ninni Schuman
Glasbruket (2000) av Arnaldur Indridasson
Dessutom nämns: Kvinnan på stranden av Tove Alsterdal, Skred och Sly av Sara Strömberg, Händelser vid vatten av Kerstin Ekman. I tidigare avsnitt har vi tagit upp Maria Lang och H-K Rönblom (avsnitt 4), Stöld av Ann-Helen Laestadius (avsnitt 22), Gränsmark av Aino Trosell (avsnitt 27) och Johan Theorin (avsnitt 26).
I det här avsnittet tar vi upp de första två böckerna i Sara Lövestams serie om den papperslösa privatspanaren Koupland, En sanning med modifikation samt Att önska kostar ingenting, båda från 2015. Hur lätt det är att hamna utanför handlar Olga Tokarczuks novell En sann historia i översättning av Jan Henrik Swahn.
"Pilgrimsfalken" av J A Baker blev en succé när den kom ut på svenska 1968. Nu har den kommit i en nyöversättning av Andreas Vesterlund som lyfter fram bokens lyriska naturskildringar. I dagboksform berättar J A Baker om sina upplevelser i naturen vid kusten i Essex, några mil norr om London, med pilgrimsfalken i fokus. Helen MacDonalds bok "H som i Hök" (utkom 2014, i svensk översättning av Meta Ottosson 2016) är en självbiografisk berättelse om hur författaren bearbetar sin sorg efter sin fars död genom att tämja en duvhök men är också en bok med flera teman.
Den här gången tar vi oss an vår älsklingsförfattare Selma Lagerlöf och två favoritböcker: Kejsarn av Portugallien (utkom 1914) och En herrgårdssägen (utkom 1899). Två berättelser om vad stark kärlek och längtan kan göra med människor.
Den 4 februari deltog Älsklingsboken på Småländska litteraturfestivalen i Jönköping. Vi berättar om våra upplevelser och möten med lässugna besökare.
Kanske mötte Viktor Rydbergs Singoalla något av John Bauers troll i skogarna runt Jönköping. Singoallas berömda kärlekssaga med riddar Erland fortsätter att fascinera liksom John Bauers bilder på täta, trolska skogar och fula troll.
Mikael Yvesands bok "Häng city" från 2022 spås redan bli en kultbok. Berättaren är en 13-åring som just slutat sexan och som tillsammans med sina två vänner fördriver sommarlovet med att skejta, cykla och snatta snus och godis. Häng city kallar de sin gemensamma samlingsplats i en liten dunge i bostadsområdet i Luleå där de bor. Det målande språket är bokens styrka som gör den läsvärd även för de som inte kan känna igen sig i vare sig miljö eller personer.
"Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" och "En julsaga" - två klassiska berättelser om det viktiga att göra gott för andra människor, särskilt under julen. Tage Danielssons huvudperson Karl-Bertil visste från början hur man gör, Charles Dickens legendariska figur Scrooge fick lära sig den spöklika vägen.
Förväntningar på julen är stora men kommer ofta på skam. I Ingvild Rishöis lilla roman "Stargate" säljer systrarna Ronja och Melissa julgranar för att kunna fira jul fastän pappan har en suparperiod. Granförsäljaren i Klas Östergrens novell "Röd jul" har också andra förväntningar efter att ha levererat en ståtlig gran till en dam på Östermalm.
Maja Ekelöf och hennes bok "Rapport från en skurhink" från 1970 har blivit uppmärksammad igen i och med Nina van den Brinks biografi "Jag har torkat nog många golv" om henne som kom ut i år. Parallellt med omläsning av boken från 1970 har vi läst kanadensiskan Nita Proses omtalade debutroman "Städerskan" som också kom i år. Två böcker om städerskor - en rapportbok och en spänningsroman - där huvudpersonerna har yrkesstoltheten gemensamt men som i övrigt lever helt olika liv.
Romanförfattaren Aino Trosell och poeten Lina Ekdahl har båda sinne för humor och blick för dagliga företeelser i tillvaron. Aino Trosell lägger dessutom gärna till spänning i sina böcker. Här samtalar vi huvudsakligen om hennes bok Gränsmark om postiljonen Siv Dahlin och om Lina Ekdahls dikt Hoppet som väntan på posten.
Två böcker om Öland förr och nu - jordbrukslandskapet på 1800-talet och turistön idag. I Margit Fribergs bok Klockargården från 1962 får vi följa Betty och utvecklingen av jordbruket under senare hälften av 1800-talet. Caroline Möllesand ger i sin feelgoodroman Sommarvindar och sanningar från 2022 en bild av det moderna livets konflikter, coachingkurser och komplicerade relationer i kärlek och vänskap.
I höst tar vi, Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson, nya tag med podden Älsklingsboken och vill påminna både oss själva och lyssnarna om vad vi vill med den. Som vanligt publicerar vi nya avsnitt varannan torsdag, varje avsnitt om två böcker cirka 25 minuter långt.
Vad vet du om samernas liv och historia? I Ann-Helen Laestadius spänningsroman Stöld och Bernhard Nordhs landsbygdsskildring I Marsfjällets skugga skildras motsättningarna mellan samerna och övrig befolkning i nutid och dåtid. Stöld utspelar sig i trakterna runt Kiruna i nutid medan I Marsfjällets skugga berättar om en nybyggarfamilj på 1850-talet. Lyssna på Älsklingsbokens samtal om två spännande och lärorika romaner.
Samtal om Cilla Naumanns vuxenbok Springa med året om klasskillnad, vänskap, svek och kärlek mellan föräldrar och barn. I ungdomsboken 62 dagar berättas händelserna bakom den tragedi som vuxenboken slutar med. Det handlar om skuld, sorg och tankar om döden. Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson har läst två mycket tänkvärda böcker.
Berättelserna om hästen Vackra Svarten och hunden Buck fascinerar Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson som läst om klassikern Vackra Svarten (Black Beauty, 1877)) av Anna Sewell och Jack Londons Skriet från vildmarken (1903). Utifrån Vackra Svartens perspektiv fångas tidsandan i slutet av 1800-talet i England medan hunden Buck upplever guldruschens hårda tillvaro i Alaska. Det handlar om synen på hur djur kan behandlas, om goda och dåliga ägare och om djurens rätt.
Den här gången handlar samtalet om Patrik Svenssons bok Ålevangeliet (2019), en innehållsrik bok om den sägenomspunna ålen som gäckar forskarna. Därifrån är inte steget långt till berättelsen Fiskafänget (1932) av Fritiof Nilsson Piraten och jakten på hornålen. Sigrid Frediksson och Margareta Lilja-Svensson har läst, fascinerats och förundrats.
I det här avsnittet samtalar Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson (något förkyld) om två tankeväckande och inspirerande böcker om landsbygd och natur i dagens Sverige. Marit Kaplas bok Osebol innehåller intervjuer, nedkortade till diktformat, med människor i den lilla byn Osebol i norra Värmland. Erik Anderssons bok Hem innehåller 50 korta kåserier om lika många socknar i Västergötland.
Mordets praktik av Kerstin Ekman (utkom 2009) i möte med klassikern Doktor Glas av Hjalmar Söderberg från 1905. Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson diskuterar likheter och olikheter mellan böckernas båda doktorer.
Sigge Stark (pseudonym för Signe Björnberg) och Birgit Th. Sparre var två produktiva författare som skrev för att försörja sig. Deras romaner var de mest lästa och älskade men föraktades av recensenterna. Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson samtalar om dessa två intressanta författarliv.
I det här avsnittet samtalar Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson om Alex Schulmans bok "Bränn alla mina brev"(2018) och Elin Cullheds bok "Eufori" (2021), två böcker som båda bygger på verkliga personer och händelser. Allan Schulman har forskat i sin mormor Karin Stolpes kärlekshistoria med Olof Lagercrantz på 1930-talet och Elin Cullhed spinner sin berättelse utifrån poeten Sylvia Plaths äktenskap med författaren Ted Hughes.
Inför kommande säsong botaniserar Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson i den rika floran av trädgårdsböcker.
Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson samtalar om Ulf Lundells dagbok Vardagar, del 1 (utkom 2019) och Marianne Lindeberg de Geers dagbok Tvära kast (utkom 2020).
Sigrid Fredriksson och Margareta Lilja-Svensson samtalar om torparlivet i Moa Martinssons debutbok Kvinnor och äppelträd och Martha Sandwall-Bergströms serie om Kulla-Gulla.
Samtal med Margareta Lilja-Svensson och Sigrid Fredriksson om två av de stora svenska deckarförfattarna på 1950- och 60-talet.
I det här avsnittet samtalar vi, Margareta Lilja-Svensson och Sigrid Fredriksson, om två noveller, bägge skrivna av Nobelpristagare: Dolly av Alice Munro och En familjemiddag av Kazuo Ishiguro.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.