– podden som gräver i vårt kulturlandskap
The podcast Arkeologi & Historia is created by König Media. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I det här avsnittet ska vi besöka en av Sveriges fräckaste platser Grimeton Radiostation!
För drygt 100 år sedan experimenterade uppfinnaren Ernst Alexanderson på andra sidan Atlanten. Det han inte visste då, var att hans uppfinning skulle bana vägen för det trådlösa samhällets framväxt. 2004 blev Grimeton Radiostation upptagen på UNESCO:s världsarvslista över unika natur- och kulturarv värda att bevara för framtiden. Det beror delvis på att stationen i Grimeton är den enda kvarvarande av sitt slag som visar hur trådlös teknik såg ut i sin vagga, men också vad den tekniskt sett möjliggjort för oss människor (text från Grimeton Radiostations hemsida)
1 december börjar firandet av radiostationens 100 år, ett firande som kommer att pågåt under hela 2025!
Som guide har vi radiostationens VD Camilla Lugnet, hon tar oss med runt, berättar om platsen och människorna som jobbat där!
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Halland.
Producerar gör Lena König.
Länkar:
https://grimeton.org/grimeton100/
https://unesco.se/kultur/varldsarv/varldsarv-i-sverige/
Då är vi tillbaka på Öland och vi ska prata fornborgar igen!
Förra året gjorde jag och Ludvig Papmehl Dufay en rundtur på Öland, då besökte vi en massa fornborgar på Öland, avsnitt 74 i podden, om du inte har lyssnat på det avsnittet.
Nu gör vi istället ett kort besök i fornborgen Tärby borg, vi kliver in på på en seminariegrävning som genomfördes tidigare i höstas.
Det var en hektisk men otrorligt vacker dag som jag körde över till Öland och fick mig ett litet kortare samtal med Ludvig som höll i seminariegrävningen i Träby borg på sydöstra Öland.
Projektet Kris, konflikt och klimat — samhällsförändring i Skandinavien år 300–700 drivs av Stockholms universitet i samarbete med Linnéuniversitetet och Kalmar läns museum.
Avsnittet är producerat med medel från Ölandsfonden som delas ut av Ölandsklubben i Stockholm. Fondens ändamål är att främja Ölands utveckling, särskilt vad gäller verksamheter inom konst, kultur och naturskydd. Jag tackar för att Ni vill vara med och lyfta Ölands förhistoria!
Och hon som pratar jämt heter Lena König.
Länkar:
* Facbook: Ringforts on Öland
* https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2024/tva-utgravningar-under-2024-med-treby-borg-i-fokus/
I det här avsnittet ska vi besöka ett fantastiskt gravfält från Stockholms län, Jordbrogravfältet.
Det är ett av de största kända gravfältet från äldre järnålder i Sverige. Det är mer än 100 000 kvm stort och har ca 800 synliga gravar. Gravfältet ligger i en vacker tallskog på delar av en rullstensås, bara ett stenkast från Jordbro pendelstation.
Med oss för att berätta om gravfältet har vi Fredrik Fahlander professor vid Stockholms universitet.
Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Stockholms län.
Jag som leder programmet heter Lena König.
Länkar:
Stockholms universitet:
https://www.su.se/institutionen-for-arkeologi-och-antikens-kultur/nyheter/arkeologiska-utgr%C3%A4vningar-i-jordbro-1.734814
Haninge kommun:
https://www.haninge.se/uppleva-och-gora/besok-och-upplev-haninge/sevardheter/jordbrogravfaltet/
Stockholms läns museum:
https://stockholmslansmuseum.se/besoksmal/jordbrogravfaltet/
Nu är vi i Östergötland igen. Och denna gången är vi inte bland bilar och grävmaskiner utan vi ska långt ut i hagmarkerna vid Ryckelsby för där finns ett otroligt välbevarat område med lämningar från äldre järnålder.
Området huserar flera gravfält men framförallt finns det ett stensträngssystem som är mer än en halv mil långt.
Med oss har vi Ann-Charlott Feldt arkeolog vid Östergötlands museum, och detta är henens absoluta favoritplats.
Och jag håller med, det är så coolt att se närmare 2000 år gamla rader av sten!
Som vanligt så producerar avsett med bidrag från Länsstyrelsen i Östergötland.
Länkar:
Ryckelsby järnålderslandskap:
Östergötlands museum:
https://ostergotlandsmuseum.se/
Äntligen ska det bli lite vikingatid i podden!
Vi ska ta oss till Gästgivarehagen i Vimmerby där Kalmar läns största fornminnesområde ligger. Där finns två gravfält som tillsammans innehåller ca 300 synliga gravar!
Men förutom det så är området kring Vimmerby väldigt spännande när det kommer till yngre järnålder. Och en som vet allt om det här är arkeolog Michael Dahlin. Han kommer inte bara att berätta om gravfälten utan också en hel del om järnåldern i norra delen av Kalmar län.
Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.
Krusenstiernska gården är Sveriges bäst bevarade stadsträdgård.
Här hittar vi en fantastisk historia!
Krusenstiernska gården har fått sitt namn efter Hermina von Krusenstierna som köpte gården 1874. Och hon är en stor del av det här avsnittet. Herina fick trädgården att blomma och detta kan vi se än i dag!
Med oss i det här avsnittet har vi Lotta Lamke Byggnadsantikvarie Länsstyelsens i Kalmar tar oss med oss in i historien om Krusenstiernsna gården!
Vi kommer också att möta Linn Stribrand som är trädgårdsmästare och som har hand om hela trädgården!
Avsnittet är producerat av Länsstyrelsen i Kalmar län.
I det här avsnittet sak vi prata om något vi ännu inte tagit upp i podden, nämligen järnhantering!
Vi ska till Kalmar län, Misterhults socken där vi återigen träffar Michael Dahlin, som är en otroligt duktig inventerare och arkeolog. Vi har tidigare träffat Michael och pratat om att inventera i landskapet. Men nu ska vi ta oss an detta med järn!
Sedan beger vi oss till Blomsfors naturreservat där det pågår en arkeologisk utgrävning av en järnframställningsplats eller vad man nog kan kalla protoindustri!
Här finns (troligen) tonvis med järnslagg som talar för en enorm järnframställning från århundradena före Kristi födelse!!!!
Först kommer vi att besöka det som en gång hette Smedjemåla och den smedja som låg där redan under medeltiden.
Avsnittet produceras med bidrag från länsstyrelsen i Kalmar län.
Från Triberga borg till Stora Dalby järnåldersby via gravfältet Tingstad flisor.
I det här avsnittet ska du få hänga med på en jungfruresa över Alvaret på Öland. Vi kommer att vandra och följa så kallade hålvägar, något som inte är gjort förut!
Ludvig Papmehl-Dufay docent vid Linnéuniversitetet är vår guide. Och vi kommer att stöta och blöta både Öland, Alvaret, gravfält och mycket mycket mer under vår 1,2 mil långa vandring.
Hålvägar är gamla vägstråk som man kan se och följa på Ölands Alvar om man är riktigt uppmärksam och evnis.
Om du har varit på Öland och Alvaret vet du att DET BLÅSER, och det kommer att höras!
Vi hade en härlig fläkt från sydväst rakt in i våra mikrofoner hela vägen men så blir det när två entusiaster försöker att följa hålvägar på Alvaret!
Avsnittet produceras med bidrag från länsstyrelsen i Kalmar län.
Om du vill läsa mer så har Thorsten Jansson skrivit många böcker om Öland där bland annat "Öländska gåtor" och "Strövtåg på Ölands Stora Alvar 2" tar upp Tingstad flisor och övergivna vägar på Alvaret.
Är du sugen på ett eget liknande äventyr så kan du testa att gå in på t.ex. lantmäteriets kartapp "Min karta" och LiDAR-skiktet (hittas under "berg-och-dalkarta" och sedan "terrängskuggning") för där syns hålvagarna väldigt tydligt.
https://minkarta.lantmateriet.se
Hur går det till att arkivforska och hur kan arkivforskningen komplettera arkeologin?
Det är vad det här avsnittet ska handla om.
Vi träffar Göran Mendys, arkivforskare, för att prata om hur arkivforskningen går till och hur man kan hitta sätt att lösa arkeologiska frågeställningar genom att studera arkivmaterial.
Avsnittet spelades in i Kristianopel i nordöstra Blekinge, där genomförde Blekinge museum tidigare i somras en arkeologisk utgrävning av Kärringkullen. Göran har hittat lite intressant arkivmaterial som kanske kan hjälpa arkeologerna att förstå resultaten från utgrävningen lite bättre!
Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge.
Och jag som ställer frågorna heter Lena König.
I det här avsnittet kommer vi att ta oss ner under vattenytan igen. Men även ner under gatorna!
Vi ska prata gömda skeppsvrak i Stockholm med marinarkeolog Jim Hansson från VRAK Museum of wrecks.
Jim och jag möttes upp utanför Grand Hotell och vi hinner inte gå EN meter innan vi står på flera vrak! Vi går vidare till en restaurang på Kungsträdgårdsgatan för att sedan vända om och runda Skeppsholmen.
Häng med och lär dig mer om några av Stockholms gömda vrak!
Jag som är med dig i varje avsnitt heter Lena König
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Stockholm.
Länk:
Vrak Museum of wreks
I det här avsnittet återvänderö vi till Östergötland. Till Vånga socken och Rökstorp Mo och den avrättningsplats som en gång låg där.
Detta är ett nytt ämne för podden men ganska nytt även forskningsmässigt. Med oss har vi en av Sveriges mest kompetenta arkeologer i ämnet. Emma Karlsson.
Emma är arkeolog vid Östergötlands museum och har genomför arkeologiska utgrävningar vid några arvrättnignsplatser och skrivit en hel del i ämnet…
Just den här platser har varken Emma eller någon annan arkeolog undersökt. Men då intresset för platsen är stort så hittar man en informationsskylt som Vånga hembygdsförening tillsamman med Länsstyrelsen har satt upp. Detta är ett utmärkt besöksmål för den som är sugen på lite mystik!
Det här avsnittet produceras med bidrag från länsstyrelsen i Östergötland!
Länkar:
https://www.hembygd.se/vanga-ostergotland/plats/248062/text/44291
https://ostergotlandsmuseum.se/
Koordinater: 58.6327, 15.82597
I det här avsnittet ska vi ta oss till Stockholm och Gamla Stan.
Vår guid är Anna Bergman, byggnadsarkeolog vid Medeltidsmumeet i Stockholm. Hon lotsar oss till några platser i Gamla stan med anor från 1300-talet och in i 1600-talet.
Vi kommer att besöka Svartbrödrarklostrets källare med otroligt vackra tegelmurade välvda tak på Södra Benickebrinken 4, för att sedan ta oss till Stora Hopaergränd 6 och se var vindragarlaget höll hus, sen svänger vi upp via Köpmantorget där det en gång fanns en stadsport och så pratar om bödeln som bodde i helvetet vid Prästgatans norra del och mycket mycket mer…
Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Stockholm.
Lite länkar:
https://medeltidsmuseet.stockholm/
https://medeltidsmuseet.stockholm/historiska-rum/svartbrodraklostrets-kallare/
https://medeltidsmuseet.stockholm/historiska-rum/vindragarlagets-skralokal/
https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsdomkyrkoforsamling/besokare
DETTA ÄR EN REPRIS från november 2021
Brömsebäcken ringlar sig genom Bröms i nordöstra Blekinge. En bäck med riksintresse för uppgiften den haft som gränsmarkering under många hundra år.
I det här avsnittet besöker vi Bröms, men framför allt Brömsehus, och de rester som finns kvar av den medeltida försvarsborg som en gång låg där (1360-1436).
Visste ni att Gustav Vasas besök Bröms? Vi pratar om det och om gränsstenarna som delat två länder och naturligtvis ta vi oss en titt på fredsstenen, ni vet, "Freden i Brömsebro" 1645...
Detta gör vi i söpregn tillsammans med antikvarie Magnus Petersson från Länsstyrelsen i Blekinge.
Detta avsnitt produceras i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge
DETTA ÄR EN REPRIS FRÅN APRIL 2022!
I det här avsnittet ska jag ta med dig till, enligt mig mening, en av de absolut koolaste förhistoriska lämningar som finns i vårt kulturlandskap. Vi ska besöka ett gäng GRAVRÖSEN!
Detta fantastiska stenmonument som restes för en viss person och som nu, flera tusen år senare, fortfarande ligger där för oss att beundra!
Men varför byggde man dem? Hur ser de ut inuti? Och går de att sitta på när man dricker kaffe? Detta och lite ska vi ta reda på i det 36:e avsnittet av podcasten Arkeologi och Historia Blekinge!
Med oss har vi professor Peter Skoglund från Linnéuniversitetet.
Tack till Länsstyrelsen i Blekinge men även Linneuniversitetet som lånade ut Peter!
I vanliga fall när du lyssnar på podden så hör du fåglar och naturens brus...
… men i det här avsnittet blir ljudkulissen en helt annan, du kommer att höra ljudet av en myllrandes storstad.
För i det här avsnittet ska vi prata om Stockholms allra tidigaste historia, när Stockholm var före Stockholm.
Vi tar rygg på Torun Zackrisson som är arkeolog och forskningschef vid Upplandsmuseet. Vi går från Gamla Stans t-banestation över och genom Gamla Stan och bort till Hötorget och vidare genom Vasastan till korsningen Rörstrandsgatan/Norrbackagatan.
Torun var en av flera författare till boken Stockholm före Stockholm som kom ut 2016, en bok om huvudstadens allra äldsta tid fram till 1300! Men i det här avsnittet rör vi oss från mesolitikum och fram och in en bit i järnåldern…
Avsnittet produceras med bidrag från länsstyrelsen i Stockholm!
Jag som är producerat och är med dig även i detta avsnitt heter Lena König
Länkar:
https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31481
https://www.su.se/sok-kurser-och-program/ara102-1.411888?open-collapse-boxes=course-detail
Arkeologi är så spännande och det finns så många sätt att göra det på!
Ofta gräver arkeologer när det ska exploateras, det ska byggas vägar eller bostadsområden eller forskningsgrävningar och ibland genomförs det publika grävningar.
Och just en publik grävning ska det här avsnittet handla om.
När Blekinge var dansk gräns mot arvfienden Sverige så byggdes Kristinaopel som ett starkt gränsfäste och en motpol mot det svenska Kalmar.
Kristinaopel blev indraget i både Kalmarkriget och Skånska kriget med ohyggliga följder.
1611 jämnades Kristianopels kyrka vid marken. 1624 invigdes den nya, som i år alltså fyller 400 år!
400 åringen uppmärksammas på olika sätt i byn, och ett sätt är att genomför en arkeologisk utgrävning av den gamla kyrkan eller kärringkullen som den i dag kallas.
Det är Blekinge museum och volontärer från Blekinge fornminnesförening som gräver där under två veckor.
När podden besöker Kristianopel och kärringbacken så är det den 25 juni, på dagen 413 år sedan kyrkan jämnades med marken.
Vi få oss ett snack med Jimmy Juhlin 1:e antikvarie byggnadsvård Blekinge museum och 1:e antikvarie och arkeolog Mikael Henriksson också Blekinge museum.
Avsnittet producerad med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge!
Och jag som är med dig heter Lena König
https://blekingemuseum.se/kvarteret-mans/
https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/besoksmal/kulturmiljoer/kristianopel.html (via Länsstyrelsen)
Det här är en repris från augusti 2022!
I detta avsnitt beger vi oss till slutet av 1500-talet.
Vi besöker Blekinges mesta sommaridyll - tidigare danskstaden Kristianopel - i nordöstra Blekinge.
Tillsammans med Magnus Petersson från Länsstyrelsen i Blekinge promenerar vi längs huvudgatan från parkeringen vid kyrkan bort till byns förlaga, Avaskär. Magnus tar oss tillbaka till tiden före Kristianopels födelse men berättar också om stadens dramatiska start med skövling och bräder. Och däremellan en massa småprat om allt möjligt...
Avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
I det här avsnittet är vi åter i Halland. Vi ska besöka platsen för det största slaget mellan danskar och svenskar, slaget vid Axtorna.
Men först besöker vi Hallands Militärhistoriska museum, där möts vi upp av museichef Daniel Borgman även tar oss med ut på slagfältet!
Halland var enligt de första skriftliga källorna danskt och kom att vara så under större delen av medeltiden fram till Freden i Brömsebro 1645 men det var från freden i Roskilde 1658 som landskapet blev svenskt. Alltså för 366 år sedan.
Hur har dansktiden präglat hallänningarna? Snillen spekulerar lite även kring detta senare i det här avsnittet!
Avsnittet är producerat med bidrag från LST i Halland!
Jag som är med dig i varje avsnitt heter Lena König.
Länkar:
https://smvu.se/1565-slaget-vid-axtorna-n01/
Nu är det äntligen dags för mer hällristningar!
Vi ska återigen besöka Östergötland, där vi hittar ett av Sveriges absolut hällristningstätaste område!
Vi ska tillsammans med Theres Furuskog vid Stadsmuseet i Norrköping besöka Himmelstalund, Norrköpings största hällristningsplats, som huserar ca 1700 figurristningar!
Vi tar oss också till Ekenberg, som är platsen för den hällristning som hjälpt oss att tidsbestämma alla våra figurristningar!
Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Östergötland.
Länkar:
Hällristningar i Norrköping:
https://www.norrkopingsstadsmuseum.se/upplev/om-museet/kulturhistoriska-miljoer/hallristningar/
Blue shield:
https://www.raa.se/tag/blue-shield/
Nu ska vi ut på en lång promenad!
Vi ska ta rygg på en av landets absolut bästa historiska geografer Pär Connelid och med hans hjälp få lära oss mer om det ålderdomliga odlingslandskapet.
Detta gör vi i Halland, just intill Ätran i naturreservatet vid Yttra Berg.
VI kommer att studera terrasser, röjningsröse, leta efter medeltida gårdar och så ska vi följ John med en hängnadsvall som nästan en kilometer lång!
Det och mycket annat kommer att dryftas i detta avsnitt.
Förutom jag och Pär så kommer du även att höra en annan röst i bakgrunden, det är Jenny Nord från Länstyrelsen i Halland som var med ute i landskapet.
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Halland.
Bilder hittar du på Instagram och Facebook.
Länk länsstyrelsen:
https://www.lansstyrelsen.se/halland/om-oss/vara-tjanster/publikationer/2020/yttra-berg.html
I det här avsnittet stannar vi till vid en av alla arkeologiska utgrävningar som just nu pågår i vårt avlånga land. Men denna är nog den största av dem alla! Under två år ska arkeologerna gräva ut närmare 20 hektar!!!
I tusentals år har människor byggt sina hus på sluttningarna ner mot Motala Ström vid Pryssgården i Norrköping. De första slog ner sina bopålar under bondestenåldern för cirka 6000 år sedan. Mycket har förändrats genom årtusendena men vid Pryssgården har det bott folk hela tiden!
Vi träffar arkeolog och projektledare Marcus Asserstam, projektledare vid Pryssgården och arkeolog vid Arkeologerna, Statens historiska museer, i Linköping. Han tar oss runt den vid vårt besök nyss påbörjade arkeologiska utgrävningen.
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Östergötland
Länkar:
Arkeologerna i Linköping:
https://arkeologerna.com/pryssgarden-manniskor-och-gardsmiljoer-under-6000-ar/
Östergötlands museum:
https://ostergotlandsmuseum.se/aktuellt/arkeologisk-undersoekning-i-pryssgaarden/
Allt är inte guld som glimmar, och visst är det ofta bling-blinget som får rubrikerna. Men vad är viktigast, stora rubriker eller ännu en puzzelbit till vår historia?
I det här avsnitt besöker vi en helt vanlig utgrävning, där ben och lite keramik berättar platsens historia.
För snart ett år sedan brann en fastighet i centrala Ronneby ner till grunden. Nu är det dags för snickarna att börja bygga ett nytt hus, men innan de får sätta igång sitt arbete måste arkeologerna undersöka en liten del av området under den gamla grunden.
Under en vecka i april var bland annat Johan Åstrand och Ulrika Söderström från Museiarkeologi Sydost på plats för att genomföra en arkeologisk utgrävning. Vad skulle de hitta? Häftiga fynd eller några meningar till vår historia?
Podden besökte utgrävningsplatsen på den sista grävdagen för att se vad som gömde sig under askan.
I avsnittet läser jag även upp en text från en uppsats som skrevs 1982 av Stefan Flöög, Ronneby gevärsfaktori 1679-1780. Den visar på en del av markens historia i Ronneby.
Avsnittet är producerat med bidraga från Länsstyrelsen i Blekinge.
Bilder hittar du på poddens Instagram och Facebook.
Jag som är med dig i varje avsnitt heter Lena König.
I det här avsnittet ska vi till Motala!
Motala ligger vid Göta kanal och Motala ström mellan sjöarna Vättern och Boren i Östergötland. Och som det verkar är det inte en tillfällighet att Motala ligger precis just här! För här har människor bott i tusen och åter tusen år!
Vi ska ta oss långt tillbaka i tiden. Under tågbroar, bilar och cykelbanor ligger en helt fantastisk plats med lämningar som stäcker sig tillbaka till mesolitikum! Och det är dit vi ska ta oss i det här avsnittet!
Du såg säker det första avsnittet i SVT serien Historien om Sverige där de lyfter fram Motala ström och de skallarna som satt på pålar i en grund sjö.
Vi kommer såklart att beröra dem i det här avsnittet men framförallt ska vi att göra en mesolitisks vandring! Vi kommer att besöka jägar/samlar-boplatserna; Kanaljorden, Verkstadsvägen, Strandvägen och Stenavadet. De ligger som ett pärlband med några 100 meters mellanrum längs Motala ström och Vättern i Motala, Där vi har Kanaljorden längs i norr och Stenavadet längs i söder.
Men vi kommer inte bara att vandra i landskapet, vi avslutar med att besöka utställningen på Charlottenborgs slott där vi hittar de häftigaste fynden från grävningarna!
Med oss har vi arkeolog Linus Hagberg som jobbar vid Arkeologerna i Linköping och han är en av de arkeologer som grävt allra mest i området!
Jag som är med dig i varje avsnitt heter Lena König
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen Östergötland.
Bästa länken för den vetgiriga är:
https://arkeologerna.com/uppdrag/stenalder-vid-motala-strom/
https://www.motala.se/uppleva-och-gora/kultur/museer-och-kulturarv/charlottenborgs-slott/
Just nu pågår Kalmar läns museums största projekt någonsin. De ska flytta sitt föremålsmagasin med en miljon föremål, från våning 5 i museibyggnaden inne i Kalmar till Volvofabrikens gamla lokaler en bit utanför stan.
Just nu ligger fokus på de arkeologiska fynden och då passar podden på att få sig ett snack och få pilla på lite roliga fynd.
Vi träffar Frida Ateva Antikvarie Föremålssamlingarna, som håller i projektet, men vi träffar också Karin Adriansson som är konservator.
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län
Vill du se lite bilder så hänvisar jag till poddens Instagram och Facebook där vi heter Arkeologi och Historia.
Jag som är med dig i varje avsnitt heter Lena König.
I det här avsnittet besöker vi Skedemosse!
Tillsammans med Jan-Henrik Fallgren tar vi oss en promenad längs Ancylussvallen till den välkända offerplatsen. På vår väg mot offerplatsen avhandlar vi både hästkapplöpning, Karl X och sånglärkan.
Häng med på berättelsen om Skedemosse!
Avsnittet avslutas i Skedemosse Museum, där vi träffar Elna-Brith af Wåhlberg - Skedemosse Gård och museum som firar 30 år!
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.
Glöm inte att följa oss på Instagram och Facebook, där vi heter Arkeologi & Historia.
Vill du se lite bilder! Kolla in våra sociala medier!
I det här avsnittet ska vi prata om ett hjälpmedel inom bland annat arkeologin som många av poddens lyssnare efterfrågat; metalldetektering!
Podden har besökt Kristianopel i nordöstra Blekinge, där det under några dagar, inför kommande arkeologiska utgrävningar, genomfördes metalldetektering för att kartlägga lite hur det ser ut under gräset. Podden åkte dit för att träffa Jonas Paulsson, arkeolog med expertis inom metalldetektering.
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge
TIPS! Lyssna gärna på avsnittet om Kristianopel!
https://www.podbean.com/ew/pb-pv952-128fad2
VÄLKOMMEN till en ny era av podden!!
Från och med det här avsnittet tituleras podden kort och gott "Arkeologi & Historia"!
Nu kommer du inte bara att kunna höra om kulturmiljöer i sydöstra delen av landet utan vi kommer under året även att besöka en rad andra län och dess kulturmiljöer.
I det här avsnittet tar vi oss till västra delen av landet, närmare bestämt till Asige i Halland! Där finns ett par otroligt spännande och mytomspunna fornlämningar - Hagbards galge!
Hagbards galge är två gravar från bronsåldern som saknar nationella och internationella paralleller. Det unika med gravarna är inte bara att var och en av dem består av två stora resta stenar utan det finns även hällristningar på ett par av stenarna.
Just nu pågår ett forskningsprojekt som syftar till att sammanställa och publicera en mängd nya resultat som framkommit under de senaste åren, och när podden var på plats tidigare i höstas så var de i full gång med en markradar.
Med oss i avsnittet har vi professor Peter Skoglund från Linnéuniversitetet.
Det här avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Halland.
Vill du se bilder från Hagbards galge så hittar du det på vår Instagram och på Facebook, arkeologiochhistoria!
Jag som är med dig i varje avsnitt heter Lena König.
Länkar:
Projektet: https://lnu.se/forskning/forskningsprojekt/projekt-hagbards-galge/
I det här avsnittet ska vi tillbaka till ett krig vi berört vid flera tillfällen i podden. Skånska kriget! Vi har mött ett slagfält utanför Landskrona med Bo Knarrström. Dykt på vraket Constantia i Torhamns skärgård med marinarkeolog Micke Björk och gänget. Mött historien om Regalskeppet Kronan på Kalmar läns museum…
Och alla är de en bricka i det krig som pågick mellan 1675 –1679.
Den här gången ska Du få ta del av nya berättelser från drabbningar mellan danskar och svenskar i västra Blekinge. Nya kunskap håller sakta på att lyftas upp i ljuset med hjälp av ett gediget arkivarbete, både i Sverige och i Danmark! Och Du och jag har ynnesten att får höra lite kort om några av dessa.
Vi kommer att besöka en handfull platser där vi börjar vid Galleryda bron utanför Pukavik för att sedan stanna till vid bron i Mörrum, rondellen i Asarum, badplatsen Sternö Sandvik precis utanför Karlshamn för att avsluta i Björkenäs som ligger längst in i Pukaviksbukten.
Vid varje plats berättar arkivforskare Göran Mendys om händelser som utspelade sig där under kriget, händelser som han puzzlat ihop med hjälp av arkivmaterial han hittat i arkiv från både Danmark och Sverige.
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge.
I det här avsnittet ska vi besöka ett helt vanligt gravfält.
Uppe på en kulle i byn Anglemåla, en bit utanför Ronneby i Blekinge, ligger ett förhistoriskt gravfält. I byn finns tre registrerade gravfält, som troligen varit ett gravfält när det begav sig.
På gravfälten hittar vi allt från rösen, stensättningar och skeppssättningar, till den spännande fornlämningskategorin Höna på ägg eller som heter på fackspråk; uppallat block. Det består av ett större stenblock som ligger på vanligen tre mindre stenar och hittas på hällmark.
Med oss har vi Karl-Oskar Erlandsson arkeolog på Länsstyrelsen i Blekinge, han berättar om de olika gravarna och om historien kring det stora stenröset som ligger högst uppe på en höjd, vilket undersöktes av fornforskaren Carl Wibling 1893.
Datering ca 1 700 f.Kr.- 5 00 e.Kr.
Skött yta: 6 488 kvadratmeter
Fornlämningar, Edestad 84, 85 & 87
Avsnittet har producerats med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge.
https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/besoksmal/kulturmiljoer/anglemala-gravfalt.htm
https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/besoksmal/kulturmiljoer/anglemala-ostra-gravfalt.html
Det finns många sätt att fördjupa sig i vårt kulturarv. Ett sätt är att djupdyka i våra arkiv!
Ett av arkiven är Blekingearkivet där jag varit och botaniserat lite. I det här avsnittet ska vi få lyssna på fyra brev från en mor till sin son. Breven ingår i Tranemåla gårdsarkiv, som förvaras i Blekingearkivet.
Tranemåla gård har tillhört samma släkt i urminnes tider.
Vi hoppar in i början av 1900-talet då Martin Larsson, 1870-1945, och Emma Svensdotter, 1869-1941 lever och brukar gården.
Martins far Lars Månsson var bonde och en stor boksamlare med en boksamling om cirka 25 000 volymer.
Lars Månsson var en hård far, han uppfostrade sin barn med aga. När sonen Martin är vuxen, gift och har egna barn får han fortfarande stryk av sin far. En uppfostran Martin själv applicerar på sina egna barn.
Men Martins son Erik låter sig inte hunsas av sin far. Vid ett tillfälle då Martin och Erik grälar och börjar slåss på köksgolvet i Tranemåla får Erik nog och rymmer. Detta är upptakten till breven du strax ska få höra, som ömma modern Emma skickat till sin sin rymde son.
Det finns fyra brev, resterande brev är försvunna.
Runt 1900 finns det två gårdar på Tranemåla, i den södra gården bor Martin och Emma och deras barn:
Efter Martin och Emmas död på 40-talet drevs gården av några bröder i kompanjonskap. Disa skriver i ett brev om brödernas tjuriga och vresiga temperament.
Erik utbildar sig till agronom, arbetar i Karlskrona. Han äger Tranemåla gård tillsammans med sin hustru Ebba. Först som sommarhus sedan som permanentbostad. Ebba, död 1989, hon överlever Erik som går bort död 1977, barnlös. Efter Ebbas död testamenteras hela gården till en stiftelse som fortfarande äger gården.
Avsnittet är producerat i samarbete med och med bidrag från Blekingearkivet, Kulturarv i Blekinge/Region Blekinge.
Länkar till avsnittet:
https://www.blekingearkivet.se/
https://blm.kulturhotell.se/items/keywords/tranemaolagaord/
https://www.tranemala.org/index.html
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_M%C3%A5nsson_(politiker)
I det här avsnittet ska du få hänga med ner i underjorden.
Det här avsnittet spelades in tidigare i höstas. Oroligheterna i Israel och Gaza hade precis kablats ut över världen och sedan dess ha det bara pågått. Varje nyhetssändning toppas av olika krig och NATO-ansökan och den senaste nyheten; att det kan bli krig i Sverige.
Jag vet inte vad du har för erfarenhet eller känslor kring det sistnämnda - att kriget kan komma. Själv växte jag upp på 80-talet med kalla kriget som en ständig kylig vind från öster. Min hemstad var Karlskrona, en stad med ständig militär närvaro som dessutom kryddades med en strandad sovjetisk u-båt i början på 80-talet.
Och så länge jag kan minnas har man "skämtat" om att man ska akta sig för ryssen. Och på något sätt har hotet från en främmande makt alltid varit närvarande i Karlskrona.
I det här avsnitt ska vi ta oss tillbaka till 1800-talets senare del, ner i berggrunden under staden Karlskorna, genom årtiondena fram till och in i Kallar kriget. För hur tänker man när man har en av landets största marinbaser mitt i stan? Om kriget kommer vart ska alla invånare ta vägen?
Detta ska vi tar reda på tillsammans med Mikael Helgesson från Kulturkompaniet I Blekinge AB. Kulturkompaniet håller guidade vandringar i Karlskrona med en hel massa olika teman, och nu ska du och jag få hänga med på en guidad tur som kallas ”Om ryssen kom”, vi ska på en tidsresa i skydd av berget under centrala Karlskorna.
Avsnitt produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge.
Poddens hemsida: arkeologiochhistoria.se
För 395 år sedan lovade tingsfogden bort två höängar och ett ålfiske - till grannen. Den 29 november 1643 stämdes tingsfogden som låg bakom denna dom av Jöns Arvidsson i Hålabäck.
Vi följer grannfejden mellan Hålabäcks gård och Fösingsmåla gård i norra Blekinge genom ett rättsprotokoll från 1643 som i original lämnades in till Blekingearkivet 2011.
Vi besöker inte bara arkivet och ser rättsprotokollet utan vi ger oss av till "hejan" som fejden handlar om och upptäcker då att ängen fortfarande brukas. Med oss på denna resa har vi Per Frödholm som jobbar vid Blekingearkivet.
Avsnittet är producerat i samarbete med och med bidrag från Blekingearkivet, Kulturarv i Blekinge/Region Blekinge.
Vill du se lite bilder? Gå in på poddens hemsida och in i avsnittet "Var går gränsen" under Blekinge!
https://www.blekingearkivet.se/
https://regionblekinge.se/kultur-och-bildning/regionala-kulturverksamheter/kulturarv-i-blekinge/platser-och-kartor/var-gar-gransen.html
Ett av de mest flyktiga kulturarv vi har är det muntliga berättandet. I alla tider, och över hela världen, har det muntliga berättandet varit en naturlig del av människans vardag, men är samtidigt något som försvinner om vi inte för det vidare.
De flesta berättelser har med säkerhet dött ut, medan vissa har bevarats i hällristningar eller som sagor och myter.
I det här avsnittet träffar vi Peter Danielsson hembygdskonsulent vid Kalmar läns hembygdsförbund tillika en av Kalmar läs absolut främsta berättare. Varifrån kommer hans kärlek till berättandet och vad gör honom så bra på att att berätta?!
Avsnittet har producerats med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.
Jag som träffar Peter heter Lena König.
I det här avsnittet ska vi går på museum. Vi ska tillsammans med marinarkeolog Lars Einarsson besöka Kronan-utställningen på Kalmar Läns Museum i Kalmar.
Lars berättar histoiren om Regalskeppet Kronan samtidigt som vi tar oss an den 1100 kvm stora utställningen!
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.
Vill du se bilder och filmer gå in på Kalmar läns museums hemsida!
https://kalmarlansmuseum.se/utstallningar/regalskeppet-kronan/
I Norden finns ungefär 2000 fornborgar, hälften av dem finns i Sverige.
Men vad är en fornborg och vad använde man dem till?
I Blekinge finns det i dag åtta kända fornborgar. I det här avsnittet besöker podden Korpabergets fornborg i Asarum utanför Karlshamn tillsammans med Karl-Oskar Erlandsson, arkeolog vid Länsstyrelsen i Blekinge.
Vi tar oss en runda och pratar om platsen vi är på men även lite generellt om just fornborgar.
Avsnittet har producerats i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
Länk:
https://bossan.musikhjalpen.se/podden-arkeologi-and-historia-sydost
I det här avsnittet besöker vi Lunds domkyrka!
Denna 900 åring med både murrutor, jätten Finn och astronomiska klockspel!
Vi möts upp utanför den enorma katedralen av guideansvarig Melissa Isla Venegas. Hon berättar om domkyrkans historia och på vår promenad runt i kyrkan får vi träffa både jätten Finn och det 900 år gamla altaret i kryptans absid - och mycket mycket mer!
Avsnittet har producerats med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge.
Länkar till bra sidor om Domkyrkan Lund:
Det är inte helt säkert men troligen är Klapphuset, som ligger på Kattrumpan i Kalmar, det enda bevarade klapphus i Skandinavien.
Ett klapphus är en byggnad dit man kunde gå med sin tvätt för att sköja rent den efter att ha tvättat den hemma. Under 1900-talets början kunde man hitta klapphus i nästan varje stad, men nu är de ett minne blott, förutom i Kalmar!
I det här avsnittet besöker vi Klapphuset i Kalmar tillsammans med Tullan Gunnér som skrivit boken Klappat klart - Klappning och Klapphus i Kalmar, vi pratar om den byggnad vi ser i dag som byggnad men också som mötesplats mellan människor!
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.
Bilder hittar du på poddens hemsida: arkeologiochhistoria.se
Länk: https://kalmarlansmuseum.se/byggnadsvard/tjanster-projekt-och-referensuppdrag/klapphuset-i-kalmar/
I det här avsnittet tar vi båten från Oskarshamn till en av Sveriges mest mytomspunna platser, Blå Jungfrun. Klippön mitt i norra Kalmarsund.
Tillsammans med arkeologerna Anna-Karin Karlsson och Kenneth Alexandersson från Museiarkeologi Sydost, Kalmar läns museum, tar vi båten från Oskarshamn till Blå Jungfrun där de berättar om de arkeologiska undersökningar som genomfördes 2014 och 2017.
Vi kommer att titta närmare på Jungfrukammarn, Klippöverhänget, Kyrkan, Södra sydskogen och den kända labyrinten och däremellan flåsas det en hel del eftersom ön reser sig 86 möh!
Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.
Länkar:
https://www.lansstyrelsen.se/kalmar/besoksmal/nationalparker/bla-jungfrun.html
https://oskarshamn.com/product/bla-jungfrun-nationalpark/
Nu styr vi kosan mot Tjusbygden! Tjustbygden är ett av de mer betydelsefulla hällbildsområdena från bronsåldern i norra Europa! Det fjärde största för att var exakt!
I det här avsnittet besöker vi två av många hundra hällristningsytor i området.
Veronica Palm som är arkeolog vid Västerviks museum visar oss hällristningarna i Vittinge, där pratar vi hällristningsvård, ifyllda ristningars vara eller icke vara och lite annat!
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.
Bilder hittar du på poddens hemsida arkeologiochhistoria.se
I det här avsnittet ska vi prata om GULD I BLEKINGE.
I början på oktober besöktes Blekinge museum av Svante Fischer. Svante Fischer är docent i arkeologi vid Uppsala universitet och forskar på så kallade solidus - guldmynt från romerska riket. Ett antal solidus har dykt upp ur den blekingska jorden. Dessa mynt ingår i Svante Fischers forskning som han berättar om i avsnittet.
Men för att förstå de blekingska mynten måste man gå igenom vad ett solidus egentligen är och vad de haft för uppgift i dåtidens samhälle.
Avsnittet har producerats med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge län.
Svante Fischers föreläsning på Blekinge museum: https://www.youtube.com/live/yUFkxmuWzRo?si=Fqa38fyHbQMHmzAG
Svante Fischers forskning: diva.uu.se på academia och researchgate.
I förra veckan besökte podden utgrävningen vid Gamla Skogsby på Ölands sydöstra sida.
Under nästan en månad har studenter från Linnéuniversitetet grävt ut den sista delen i det nästan 35 meter långa huset från mellersta järnålder.
På plats finns också lektor Ludvig Papmehl-Dufay som håller i fältkursen. Han berättar om platsen och de grävningar som genomförts under de senaste fem åren.
Vi kommer också att få oss ett snack med Jan-Henrik Fallgren som varit med och stöttat upp på grävningen men som också är specialist på detta med järnåldershus!
Och som vanligt så produceras avsnittet med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar Län…
I det här avsnittet ska vi tillbaka till Rosendals järnåldersby på norra Öland. Nu traskar Jan-Henrik Fallgren och jag bort till ett av de tre gravfälten som ligger vid byn. Gravfältet som i dag är det enda synliga från själva byn är delvis utgrävt av självaste Jan-Henrik.
När vi lämnar Rosendal bakom oss åker vi till Skäfterkärr och stormannagården som ligger där. Detta är en större by och den största gården med sina 750 kvm golvyta, och bär på en hisnande historia!
Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län!
Sugen på fler avsnitt? Du hittar dem på arkeologiochhistoria.se
Tänk dig att få se hur människor levde för 1500 år sedan...
.... det kan man nästa göra!
På Ölands nordligaste spets finns norra Europas bäst bevarade byar från järnåldern. Den bäst bevarade byn är Rosendal järnåldersby. Här kan du se spåren efter byggnader och odling men även gravarna där byborna begravde sina döda.
Det är dit vi ska i det här avsnittet, tillsammans med arkeologen Jan-Henrik Fallgren ska vi botanisera bland husgrunder och fägator.
Jan-Henrik Fallgren är den som kan Rosendal allra bäst efter att vid flera tillfällen grävt ut både hus och gravar i Rosendal.
Det här avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län och jag som är med dig i varje program heter Lena König.
Att gå på museum är något magiskt, att få se fynd från förr ligga där i montrar, skinande och spännande är en ynnest!
Men innan ett arkeologiskt fynd kan läggas in i en monter måste de behandlas på något sätt så att de inte skadas eller försvinner! De måste konserveras!
Det är det dagens avsnitt ska handla om!
Vi åker till Kalmar där Max Jahrehorn jobbar som konservator. Det blir lite som ett "hemma hos", med rundvandring, fika och filosofiska arkeologiska spörsmål!
Det här avsnittet produceras av Lena König med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge.
Bilde kan du se på poddens hemsida arkeologiochhistoria.se
I det här avsnittet ska vi bakom kulisserna igen. Vi ska lära oss mer om dendrokronologi!
Dendrokronologi handlar om att åldersbestämma genom att räkna årsringar på ved. Men efter att jag har träffat Hans Lindson vid dendrokronologiska- och vedanatomiska laboratoriet på geologiska institutionen vid Lunds universitet, så har jag förstått att det är så mycket mer än att bara räkna ringar!
Det här avsnittet har producerats med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge.
Avsnittet produceras av Lena König.
För bilder gå in på poddens hemsida:
arkeologiochhistoria.se
Det har säkert sagts 1000 gånger i podden att ”vi ska skicka detta på analys" och sen har de ett resultat. Men vad hände där emellan?
Det blir temat i podden några avsnitt framåt. Vi ska prata dendrokronologi och hur det går till när man konserverar fynd för att kommande generationer ska få lyxen att kunna se dem?! Men vi börjar i ett labb! C14 datering står på schemat!
Vi kommer att besöka laboratoriet för C14 datering vid Geologiska institutionen på Lunds Universitet och en gång för alla lära oss hur man rent praktiskt tar reda på hur gammalt något är, med hjälp av kol 14 metoden!
Vi kommer att prata med Git Klintvik Ahlberg som är tekniker på labbet, sen tar Ingemar Hansson som är forskningsingenjör, med oss till den mest makalösa manicken med namnet Acceleratormasspektrometer AMS.
Men vi börjar med att träffa lektor Mats Rundgren som tar emot oss på labbets kontor bland fyndpåsar och pärmar och han ska försöka förklara lite mer om det här med C14.
Avsnitt görs med bidrag från LST i Blekinge.
Vill ni se lite bilder så finns det på poddens hemsidan arkeologiochhistoria.se
Och snälla… dela gärna podden med likasinnade!
Ju fler som blir förälskade i vårt kulturarv desto bättre!
1676 - mitt under Skånska kriget (1675-1679) försökte två skepp ta skydd undan den danska flottan. Det var då Constantia kom att bli en del av Karlskronas historia. I dag ligger hon som vrak mitt i Torhamns skärgård så långt öster ut i Blekinge du kan komma.
I det här avsnittet får vi hänga med ut till vraket Constantia som under tre julidagar 2023 undersöktes av marinarkeologer. Vi kommer att prata om varför de dyker vid vraket, men även få höra hela berättelsen om att vara ett skepp under 1600-talets andra hälft!
Vi kommer också att få en ny bekantskap i docent Niklas Eriksson från Stockholms universitet, men som vanligt finns marinarkeolog Staffan von Arbin från Göteborgs universitet och Jens Lindström från Nordic Maritime Group på plats. Och naturligtvis Mikael Björk från Blekinge museum…
Det här avsnittet produceras bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge!
Jag som är med dig ute i vårt kulturlandskap heter Lena König
Vill du se lite bilder på vraktet finns det på arkeologiochhistoria.se
I det här avsnittet av Arkeologi och Historia Sydost ska vi prata byggnadsminne och byggnadsvård!
Kulturhistoriskt värdefulla miljöer och byggnader kan skyddas som byggnadsminne och i det här avsnittet ska vi besöka ett av landets 2400 byggnadsminne. Bötterum är ett spår från vår gemensamma historia som har stor betydelse för förståelsen av dagens och morgondagens samhälle men ger oss också tillgång till vårt kulturarv.
Vi ska besöka Bötterums hembygdsgård där det finns ett 15-tal byggnader från 1700- och tidigt 1800-tal. Där träffar vi Dea Karlsson, ordförande i Långemåla Hembygdsförening, som ger oss en guidad tur i Bötterums Gästgivargård och tingsplats.
Dessutom pratar vi byggnadsvård med Susann Johannisson, bebyggelseantikvarie vid Kalmar läns museum.
Det här avsnittet produceras i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar län.
Varje år genomförs Bötterumsmässan, i år går den av stapeln 2 september 10-16, det blir en dag fylld med utställare, inspiration, tips och råd kring byggnadsvård, trädgård, hantverk och mathantverk. (https://kalmarlansmuseum.se/evenemang/botterumsmassan-2023/)
Bötterums hembygdsgård ligger cirka 20 kilometer nordväst om E22:an vid Ålem i Kalmar län.
Bild: Kalmar läns museum
I det här avsnittet ska vi till ett RIKTIGT fint besöksmål!
Vi ska till Västerviks kommun i norra delen av Kalmar Län. Där finns ett av landets främsta bronsålderslandskap med många gravar och mycket hällristningar.
Vi ska till Hermanstorp som ligger precis vid infarten till Västervik. En av många platser i Kalmar län där bronsåldersmänniskorna valde att bygga stora monumentala gravar invid de stora vikarna in från kusten.
Där träffar vi Veronica Palm bitr. museichef och arkeolog vid Västerviks museum.
Vi kommer också att få prata med Ann-Sofie Petterson från Västerviks kommun som berättar om det stora bronsåldersprojektet - Bronsålderskust - som bland annat drivs av Västerviks kommun.
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.
Jag som är med dig heter Lena König!
Bilder hittar du som vanligt på poddens hemsida; arkeologiochhistoria.se
Vill du veta mer om Bronsålderskust? Här finns info:
https://www.vastervik.se/Uppleva-och-gora/Kultur-sevardheter/kulturhistoria-kulturarv/bronsalderskust/
I det här avsnittet ska vi återigen till Öland, men vi tar ett rejält skutt framåt i tiden. Vi ska göra ett besök vid delar av en 300 år gammal industrimiljö, stenindustrin i Degerhamn på sydvästra Öland.
Industrin i Degerhamn har under alla år varit inriktad på på brytning av sten i olika former. 1723 startade Lovers bruk, det första alunbruket i Degerhamn. 1885 startades också Degerhamns kalkbruk- och året efter byggdes en av de första cementfabrikerna i Sverige som från 1922 fick namnet Cementa.
Fabriken i Degerhamn är fortfarande i bruk men i mycket mindre skala och har specialiserat sig på sk mikrocement…
Mellan 1723 fram till i dag har de olika industrierna lämnat efter sig ett häftigt landskap med allt från fältugnar, gamla transportvägar, stenbrott och gamla industriruiner…
Södra Möckleby hembyggdsförening har gjort ett fantastiskt arbete för att lyfta fram dessa miljöer och i det här avsnittet kommer vi att träffa en av eldsjälarna - Uno Magnusson som berättar om och tar oss med till några av de gamla industrimiljöerna.
Avsnittet görs med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar Län…
För mer info: https://www.hembygd.se/sodra-mockleby
I det här (lååååååånga) avsnittet ska vi tillbaka till Öland och besöka kanske något av de mest spännande och gåtfulla av Ölands lämningar - fornborgar!!! Vi besöker Bårby borg, Tribergar borg, Sandby borg, Gråborg och Isamanstorps borg.
Detta gör vi tillsammans med universitetslektor Ludvig Papmehl-Dufay.
Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.
arkeologiochhistoria.se
I det här avsnittet ska vi besöka Blekinges största fornvårdsområde och länets första industri. Vi ska besöka Stenhuggeriet på Tjurkö i Karlskrona skärgård.
Vi träffa Jan Abramsson från Skärgårdskraf i Restaurationshuset på Tjurkö och tar oss sedan runt området tillsammans med Karl-Oskar Erlandsson från Länsstyrelsen i Blekinge.
För mer information kan du besöka: https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/besoksmal/kulturmiljoer/tjurko-stenbrott.html (via Länsstyrelsen)
Det här avsnittet är producerat i samarbete med och med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge.
Detta avsnitt är som en trailer eller en "inför" ett längre avsnitt som kommer att publiceras senare i år, när alla dateringar finns på plats!
Tills dess:
Tidigare i dag torsdagen den 6:e juli svängde jag förbi marinarkeologerna Mikael Björk, Jens Lindström och Staffan von Arbin när de hade ytterligare en dag på land. Det har blåst en hel del den här veckan och dykningarna har inte varit helt lätta att genomföra…
Men de har ändå hunnit dyka vid de pålspärrar de hade tänkt att undersöka och i går dök de vid pålspärren i Bussevik i Hallarumsviken i Östra Blekinge.
En spärr som visat sig vara en av de bästa i hela Blekinge!
När jag var på besök tidigare i dag var det dags att mäta de pålar som de hade plockat upp, jag fick mig ett snabbt snack med Mikael och Staffan… liksom några av hamnens besökare.
Här har ni ett litet utdrag från mitt besök…
Dykningen ingår i ett stort projekt som drivs av Blekinge museum där marinarkeologerna undersöker en rad olika pålspärrar i Listerby skärgård, vid Lyckeby och Karlskrona östra skärgård…
Se tidigare avsnitt!!!!
Det här avsnittet görs i samarbete med... Lena König
I det här avsnittet tar vi oss djupt in i de Småländska skogarna. Invid Lyckebyån i sydvästar delen av Kalmar län ligger Kyrkeby, och där hittar vi Sveriges äldsta bränneri!
Det sägs att Kung Gustav III passerade Kyrkeby 1771 och att han då gav sitt personligen tillstånd till Kyrkeby gård att fortsätta bränna brännvin. När det några år senare blev förbud för privata brännerier fick Kyrkeby fortsätta tack vare det kungliga tillståndet.
Sedan 2000 är hela anläggningen ett byggnadsminne och 2005 började man dessutom att bränna brännvin på gården igen!
I det här avsnittet kommer vi att få en exklusiv rundvandring av hela byggnadsminnet av Göran Persson som är en av initiativtagarna och även ordföranden i Vissefjärda hembygdsförening vilka är de som förvaltar hela byggnadsminnet.
Avsnittet har producerats i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar län.
Poddens hemsida hittar du på; arkeologiochhistoris.se
I det här avsnittet blir det åka av. Vi får en unik guidning kring stenkammargravar och lite andra fornlämningar längs Riksväg 136 på sydvästra Öland av universitetslektor Ludvig Papmehl-Dufay från Linneuniversitetet i Kalmar.
Vi börjar vår resa i Resmo med en dös och slutar i Albrunna med en fornlämning i betong!
Det här avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.
Vill du se lite bilder från Öland gå in på poddens hemsida arkeologiochhistoria.se
Utflyktsguiden hittar du här:
https://www.lansstyrelsen.se/kalmar/om-oss/vara-tjanster/publikationer/2021/utflyktsguide-till-70-natur--och-kulturomraden-i-kalmar-lan.html
I det här avsnittet ska vi göra ett återbesök. Vi ska besöka den gömda medeltidsstaden Elleholm som ligger på en lite ö mitt i Mörrumsån i Blekinge.
Sedan 2016 bedriver Blekinge museum ett långsiktigt forskningsprojekt på ön och under 2022 genomfördes det återigen arkeologiska utgrävningar, denna gången norr om kyrkan.
Fynden var spektakulära och det ser med stor sannolikhet ut som att de skelett man hittat är kvarlevor efter avrättade personer.
Med oss har vi Elleholmprojektets projektledare Jimmy Juhlin Alftberg från Blekinge museum.
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge.
2021 var podden på Elleholm och pratade om borgen på norra delen av ön. Här är det avsnittet:
https://www.podbean.com/ew/pb-tf9g8-10671e2
https://blekingemuseum.se/arkeologi/elleholm/
14 socknar 87 byar - 1/3 av Öland...
I det här avsnittet ska vi besöka ett av Sveriges största världsarv; Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap.
Södra Ölands natur som vi kan se den i dag är ett resultat av tidigare generationers jordbruk. Ett jordbruk som alltid behövt anpassa sig till öns mycket speciella förutsättningar.
Häng med när Världsarvssamordnare Södra Ölands odlingslandskap Emma Rydnér och jag vandrar mitt i världsarvet. Hör Emma berättar om det för mänskligheten omistliga odlingslandskapet på södra Öland.
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar Län.
Vill du se lite bilder från vår vandring så finns de att se på poddens hemsida arkeologiochhistoria.se
Mer info om Södra Ölands världsarv:
https://unesco.se/sodra-olands-odlingslandskap
I det här avsnittet återvänder vi till platsen för ett gammalt avsnitt i podden - Hagbards Källare utanför Ronneby.
2021 genomfördes det en forskningsgrävning i och vid den gamla grunden, med målet att söka dess ursprung. Det var Martin Hansson, universitetslektor vid Lunds universitet, som genomförde grävningen och nu är han alltså tillbaka igen.
Under två veckor i maj har han och hans team från bland annat Blekinge Museum grävt nya rutor, långa schakt och letat svar. Hur har det gått? Vad mer vet vi om den hemlighetsfulla stengrunden? Vi träffar Martin igen som berättar om årets grävning vid kastalen utanför Ronneby i Blekinge.
Avsnittet görs i samarbete med och med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge
https://blekingemuseum.se/arkeologi
I det här avsnittet ska vi beträda lite ny mark i podden! Vi ska ge oss ut på slagfältet...!
Vi är i västra Skåne - en bit utanför Landskrona - och där kommer arkeolog Bo Knarrström att tar med oss rakt in i striderna en varm julidag 1677. Vi talar om Slaget vid Landskrona!
Men vi kommer också att prat om vad slagfältsarkeologi är och hur det går till att arkeologiskt undersöka ett slagfält!
Avsnittet görs med bidrag från Länsstyrelsen Skåne!
För lite bilder:
arkeologiochhistoria.se
I det här avsnittet ska vi besöka en bondgård, en industri och en lagerlokal. Vi ska ut på en resa längs "Krutets väg"
Tillsammans med Ivar Wenster bebyggelseantikvarie vid Ankdammen konsult tar vi oss från salpeter till lagrat snustorrt pulver!
Resan börjar vid Sporrakulla gård. En otroligt vacker paltas som alla borde besöka. Ett byggnadsminne som får stå exempel för det första steget på vägen mot svartkrut! Här samlade man stalljord för att utvinna salpeter.
(Länk: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoer/sporrakulla.html)
Sen kör vi söder ut till Torsebro krutbruk som ligger invid Helge Å. En bruksmiljö som består av industribyggnader, bruksherrgård, arbetarbostäder och ekonomibyggnader. Men vi besöker krutbruket, där man vid 1600-talets slut började tillverka svartkrut.
Efter krutbruket åker vi förbi Kristianstad som var en av mottagarna av svartkrutet - men vårat stopp gör vi i Karlskrona, där krutet från Torsebro också landade.
(Länk: https://www.karlskrona.se/varldsarvet-orlogsstaden-karlskrona/karta/karta-over-varldsarvet/koholmen/)
En svinlade resa, där folk under århundradena tjänat kronan för krigens skull.
Det här avsnittet produceraras med bidrag från Länsstyrelsen Skåne.
Fler bilder hittar du på arkeologiochhistoria.se
I det här avsnittet ska vi prata om att inventera landskap!
Vi träffar Michael Dahlin från Arkeologi och Kulturlandskap som är en av regionens allra bästa landskaps-inventerare!
Michael mötte mig vid början av en grusväg och tog mig långt ut i den småländska skogen och frågorna som jag ställer är; hur gör man egentligen när man inventerar, vad kollar man efter i landskapet och hur går det till helt enkelt? Dessutom hittar vi något helt oväntat där ute i skogen, högt uppe på en klippa!
Det här avsnittet görs med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar Län.
Vill du se det häftiga fyndet, gå då in på poddens hemsida : https://arkeologiochhistoria.se/
Michael Dahlins hemsida: http://www.dahlinarkeologi.se/
I det här avsnittet tar vi oss tillbaka till Gamla Stan i Kalmar där VA-systemet ska bytas ut och sedan 1,5 år genomförs det stora arkeologiska utgrävningar. Mycket nu ny kunskap kring Kalmars äldsta historia kommer upp till ytan och intresset från allmänheten är enorm.
Detta är det anda avsnitt om Gamla Stan i Kalmar och med oss har vi Magnus Stibéus som är arkeolog vid Arkeologerna i Lund och projektledare för grävningarna i Kalmar. Han tar oss med på en promenad runt hela Gamla Stan och Vi börjar där vi slutade det förra avsnittet, på det medeltida torget mitt i Gamla Stan i Kalmar.
För den som vill veta mer finns det en skrift, Ny arkeologi under gatorna i Gamla Stan, där man får följa förra årets grävning i både bild och text. Den går att ladda ner från Arkeologernas hemsida, eller så hittar du den gratis runtom i Kalmar.
Det här avsnittet produceras med bidra från Länsstyrelsen i Kalmar län.
arkeologiochhistoria.se
Länk till skriften Ny arkeologi under gatorna i Gamla Stan https://arkeologerna.com/publikationer/ny-arkeologi/
Arkeologernas blogg från Kalmar hittar du här: https://arkeologerna.com/bloggar/det-medeltida-kalmar-blir-synligt/
Rättelse: I avsnittet säger jag att skriften finns på Arkeologerna i Lunds hemsida. Det är Arkeologernas hemsida! Arkeologerna i Lund är en avdelning av fyra och en del av Statens Historiska museer! Rätt ska vara rätt!
Det här är det första podd-avsnitt från Kalmar Län!
Under 2023 kommer podden att förgyllas med en himla massa avsnitt från det långsmala länet i sydost. Det kommer att bli en hel del Öland, vi kommer att besöka området kring Västervik och in i skogarna mot Kronoberg… och så kommer vi, som i det här avsnittet, att besöka länets södra del…
För vad är inte bättre att börja med än att besöka Gamla Stan i länets huvudstad Kalmar! Under snart 1,5 år har arkeologerna undersökt de äldsta delarna av Kalmar, och locket till den medeltida staden har lyfts av!
Detta är det första av två avsnitt och med oss har vi Magnus Stibéus som är arkeolog vid Arkeologerna i Lund och projektledare för grävningarna i Kalmar.
För den som vill veta mer finns det en fin skrift, Ny arkeologi under gatorna i Gamla Stan, där man får följa förra årets grävning i både bild och text. Den går att ladda ner från Arkeologernas hemsida, eller så hittar du den gratis runtom i Kalmar.
Avsnittet görs med bidra från Länsstyrelsen i Kalmar.
Skriften Ny arkeologi under gatorna i Gamla Stan https://arkeologerna.com/publikationer/ny-arkeologi/
Arkeologernas blogg från Kalmar: https://arkeologerna.com/bloggar/det-medeltida-kalmar-blir-synligt/
Rättelse: I avsnittet säger jag att skriften finns på Arkeologerna i Lunds hemsida. Det är Arkeologernas hemsida! Arkeologerna i Lund är en avdelning av fyra och en del av Statens Historiska museer! Rätt ska vara rätt!
En skeppssättning längre än Ales stenar och sammanlagt sju skeppsättningar på en sträcka av en halv kilometer. Det är värt att berätta om!
I det är avsnittet träffar vi arkeologen Tony Björk som jobbar på Sydsvensk Arkeologi i Kristanstad. Och mycket av det vi kommer att höra i det här avsnittet hände under några kyliga decemberdagar 1996.
Avsnittet spelades in vid Almhaga ålderdomshem i Färlöv. Där står några av de stenar som fortfarande står kvar, ålderdomshemmet är dessutom byggt över både den stora skeppssättningen men också på en vapengrav från 200-talet e.Kr.
Vi tar oss även en titt på den makalöst fina kyrkan med tvillingtorn som finns i Färlöv!
Avsnittet är gjort i samarbete med och med bidrag från Länsstyrelsen Skåne.
Vill du ser fler bilder från gravfältet så hittar du det på arkeologiochhistoria.se
Länkar:
Poddens hemsida: https://arkeologiochhistoria.se/
https://pub.raa.se/dokumentation/ee623bf9-5db6-4b53-ba00-1da3dbeb6e2e/original
https://www.sydsvenskarkeologi.se/
https://www.lansstyrelsen.se/skane.html
I det här korta avsnittet besöker jag och Karl-Oskar Erlandsson vid Länsstyrelsen i Blekinge en extra fin stenmur!
Väster om Karlskrona vid Västeråkra där slingrar sig en vacker stenmur längs en grusväg. Denna väg har funnits sedan lång tid tillbaka och var under medeltiden känd under namnet Via Regia – Kungsvägen.
Hur länge har stenmurar byggt i vårt avlånga land och får jag riva ner en stenmur hur som helst?
Detta och lite till pratar vi om i Kort om Stenmurar!
Avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge
LÄS MER:
I det här avsnittet hänger jag på professor Peter Skoglund från Linnéuniversitetet när har besöker östra Blekinge för att återuppväcka minnena kring hällristningarna på Torhamnshalvön. Han ska nämligen bidra med en artikel om Blekinges hällristningar i ett kommande bokverk som kommer att släppas 2024.
Vi besöker även ett nyproducerat "minimuseum" kring hällristningar och bronsåldern som finns ute på Torhamnshalvön.
Avsnittet avslutas med en kort intervju med ålderman Lars Malmgren vid St Knuts Gille i Ronneby. Gillet är initiativtagare till bokverket Blekinges historia som kommer att släppas under början på nästa år. Just nu sitter 53 författare och skriver, och under året kommer podden att träffa flera av dessa författare/forskare!
Länkar till avsnittet:
https://www.kustvagensydost.se/
https://www.blekingeshistoria.se/
https://lnu.se/personal/peter.m.skoglund/
https://arkeologiochhistoria.se
I det här avsnittet går podden lite "behind the scenes".
När podden varit ute i fält har arkeologerna ofta sagt att de ska ta jordprover och skicka på analys, och sen kommer det ett svar. Men vad händer däremellan? Vad gör man med jorden? Och vem gör det?
Det ska vi ta reda på i det här avsnittet av Arkeologi & Historia Sydost för nu ska vi hälsar på en paleoekolog. Vi tar oss till Arkeologerna i Lund där vi träffar paleoekologen Per Lagerås - så tar vi reda på vad han egentligen gör!
Detta avsnittet produceras i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
Hos Arkeologera hittar du mer information om paleoekologi se länkar nedan!https://arkeologerna.com/
https://arkeologerna.com/ny-studie-sverige-drabbades-hart-av-digerdoden/
I det här avsnittet hoppar vi in i bebyggelseantikvarie Ivar Wensters bil och ger oss ut på en roadtrip från medeltid till i dag.
Det hör till saken att jag bygger ut mitt hus och alla som byggt hus har helt säkert träffat på statens alla regler som ska följas under byggprocessen. Men hur blev det så? När blev varje människan hus statens angelägenhet?
Ivar Wenster tar oss med på resan om hur staten eller kronan eller överheten ha lagt sig i hur vi medborgarna byggde våra hus…
Resan börjar vid Lykåslottsruin och forsätter via en prästgård till ett båtsmanstorp, sen en nyklassisk kyrka. Genom 1870-talets byggnadsstadga. Egnahemrörelsen till 1980-talets friggebodar till plan och bygglagen.
Denna resa ger oss ett och annat att lära och förstå och hur det blev som det blev i dagens samhälle!
Som vanligt görs podden i sammanbet med Länsstyrelsen i Blekinge.
Glöm inte att besöka poddens hemsida http://arkeologiochhistoria.se/ och följ oss på Insta och Facebook - där heter vi Arkeologi och Historia sydost!
Mer info här:
Kronokvarnen: https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/besoksmal/kulturmiljoer/kronokvarnen-och-stenbron-i-lyckeby.html
I årets första avsnittet kommer vi att besöka Blekinges kanske främsta och mest mytomspunna fornlämning, den så kallade Björketorpsstenen. Runstenen tillsammans med två andra resta stenar står på en liten höjd i Björketorp, ett stenkast från väg E22 utanför Ronneby i Blekinge.
Vad som är lite speciellt med just Björketorpsstenen är den förbannelseformel som finns inristad i stenen:
“HaidR runo runu, falh’k hedra ginnarunaR. Argiu hermalausR, ... weladauþe, saR þat brytR.”
På den andra sidan finns spådomen Uþarba spa. På modern svenska lyder texten ungefär:
Ärofulla runors rad dolde jag här, mäktiga runor. Rastlös av ”arghet”, död genom list skall den bli som bryter. Jag spår fördärv.
Ordet Argiu har ofta översatts till arghet. Men ordet man avser används inte i dag. Ordet användes kränkande för homosexualitet och omanlighet. Att anklaga någon för att vara ergi eller argr var ett av de mest kränkande tillmälen man kunde ge vid denna tid och kunde rättsligt leda till holmgång, det vill säga en tvekamp på liv och död (texten är tagen från Länsstyrelsen i Blekinge).
Tillsammans med antikvarie Karl-Oskar Erlandsson besöker vi inte bara Björketorpsstenen utan även domarringen vid Levalunda i Ronneby kommun. Denna vackra gravform från järnåldern. https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/besoksmal/kulturmiljoer/domarringen-vid-levalunda.html (via Länsstyrelsen)
Glöm inte att besöka poddens hemsida http://arkeologiochhistoria.se/
Podden görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
I det här avsnittet ska du får lyssna på den sista delen av två med namnet Sveriges långa historia.
Jag träffar författaren och arkeologen Jonathan Lindström för att höra hans berättelse om Sveriges långa historia - avsnittet bygger på boken han släppte tidigare i år, en ett kilo tung bok med närmare 700 sidor om just Sveriges historia under 14 000 år.
...i det här avsnittet tar vi vid där vi slutade i förra avsnittet. Vi är i slutet av stenåldern, då samhällsstrukturer i vårt land sakta började att förändras.
Men vi börjar vid en händelse i södra Falbygden, någonstans kring 3800.
Avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge!
Detta är det första avsnittet av två om Sveriges långa historia.
Du har säkert hört talas om Jonathan Lindström, författare och arkeolog. Han har skrivit en rad böcker i ämnet, spelat in tv och höras ofta i radio.
Tidigare i år släppte han boken Sveriges långa historia, och i det här avsnittet berättar han om sitt stora intresse för vår historia men också om hur allt började - när de första människorna vandrad upp och in i det vi i dag kallar Sverige.
Det här avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
I det här avsnittet pratar vi om kulturarv i konfliktzoner. Vad är ett kulturarv och varför attackeras eller förstörs de så ofta i krig?
På en mycket dålig lina pratar jag med Mattias Legnér historiker och professor i kulturvård vid Uppsala universitet Campus Gotland om just det.
Detta avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
Bilden tillhör SA-Kuva och föreställer Viborgs historiska museum hösten 1941, när staden just hade återtagits av finländarna.
Nu var det ju slutdykt i podden för i år... men ska bara... för marinarkeologerna Jim Hansson, Håkan Altrock och Patrik Höglund från ”Vrak - museum of wrecks” var här i veckan för fjärde gången på två år för att inventera olika skeppsvrak.
I går, torsdagen den 24 november, var deras sista dag i vattnen utanför Karlskrona och jag fångade dem precis innan de gav sig ut för att leta efter den "Glömda Flottan"…
Avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
I förra avsnittet berättade Bebyggelseantikvarie Magnus Johansson om Ronneby brunns utveckling. Från 1700-talet början och fram till 1980 talet. I det här avsnittet om Ronneby brunn knyter vi på vandrarkängorna och ger oss upp i Brunnsskogen.
Magnus Johansson - bebyggelseantikvarie vid Länsstyrelsen i Blekinge, berättar om de trädgårdar som lades till under 1980 talet av landskapsarkitekt Sven-Ingvar Andersson.
Det här avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
Detta är det första av två avsnitt om Ronneby Brunnspark - Blekinges nog mest kända kulturmiljö.
Kurorten som funnits sedan 1705 och har sedan dess förändrats i omgångar. Men själva funktionen har i mångt och mycket funnits kvar, att kunna promenera i naturen!
Vi tar armkrok på Magnus Johansson bebyggelseantikvarie vid Lässtyrelsen i Blekinge och låter honom vägleda oss genom berättelsen om Ronneby brunnspark.
I det här avsnittet tar han oss från surbrunnarna på 1700-talets början till 1980-talets danska trädgårdsdesign.
Podden görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge
Avsnittet är producerat av Lena König.
Ett avsnitt om allt möjligt men mest om marinarkeologi.
Jag träffar marinarkeolog Micke Björk vid Vämös strand. Vi pratar om dykningarna vid Karlskronas första örlogsvarv, men också om det bortglömda hörnet Blekinge och vad som egentligen undersöktes under dyksäsongen 2022.
Avsnittet är producerat av mig Lena König i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
Tack också till Blekinge museum som ständigt ställer upp och berättar om vår historia.
Arkeologi handlar sälla om att gräva fram stora fornlämningar. Oftast genomförs bara en enkel förundersökning där syftet är att hitta fornlämningens avgränsning för att det planerade byggprojekt ska kunna placeras utanför fornlämningen.
I det här avsnittet besöker vi en förundersökning i Ljungaviken utanför Sölvesborg.
När jag kommer dit möts jag upp ett helt dream team av arkeologen - men vi pratar främst med arkeologen Carl Persson - vi kommer också att få höra Matilda Källquist och Bo Knarrström.
Den här podden görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge
Vad händer egentligen när är man läggs ner i joden och blir ett minne? Eller blir man bra en anonym gravsten som senare plockas bort?
I det här avsnittet följer vi döden genom dess kulturhistoria. Med hjälp av Ivar Wenster, bebyggelseantikvarie i Blekinge, lotsas vi från medeltid till nutid, fast i en salig blandning. Vi följer döden genom gravar och kyrkogårdar.
Tidigt i somras så åkte podden ut på en liten biltur i länet. Vi besökte griftegården i Augerum, Augerums kyrkogård liksom kyrkogården i Fridlevstad och Tving och avslutade i Hällaryd.
Vi hade planerat några fler kyrkogårdar men dagen tog slut…
Podden görs i samarbete med och med bidrag från länsstyrelsen i Blekinge!!!
——————————————————
I det här avsnittet ska vi besöka en arkeologisk utgrävning. Det är den sedan länge kända stenåldersboplatsen Pysslingebacken som ligger nästan så långt sydost du kan komma i Sverige, och Blekinge.
Under en vecka har arkeologerna grävt efter nya puzzelbitar på jakt efter en helare bild av hur de så kallade gropkeramiska folken levde och verkade i södra Sverige.
Jag träffar arkeolog Magnus Petersson från Länsstyrelsen i Blekinge som berättar mer om platsen och om de folk som för närmare 4500 år sedan levde och bodde här.
Avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
I det här avsnittet berör vi både järnålder, en ungdomssynd och ser resultatet av en fantastisk donation.
I slutet på juni släpptes boken ”Store Backe ett järnåldersgravfält i östra Blekinge” - som är det första resultatet av donationen som Blekinge museum fick förra året.
En av författarna till boken är Ingrid Gustin från Lunds universitet. Jag träffade henne på gravfältet, vi satte oss på varsin sten mitt på gravfältet där hon berättade mer om vad de kommit fram till i den nya boken om Store Backe.
Är du intresserad av boken så går den att köpa för 120 kr. Den finns i museets reception i Karlskrona, på föremålsmagasinet i Rosenholm och hos Östra Blekinges hembygdsförening i Jämjö. Alla intäkter från boken går direkt in i projektet igen!
Avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge!!!
Så var det dags igen, att besöka havet och marinarkeologerna. För i det här avsnittet ska vi åter igen få träffa Micke Björk som är marinarkeolog vid Blekinge museum och marinaarkeolog Staffan Von Arbin, men vi ska också får träffa en ny bekantskap i marinarkeologen Marie Jonsson från Vikingeskibsmuseet i Roskilde Danmark.
Vi pratar årets grävning, men även lite allmänt krig marinarkelogoi.
Det här avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge och Blekinge museum.
I detta avsnitt beger vi oss till slutet av 1500-talet.
Vi besöker Blekinges mesta sommaridyll - tidigare danskstaden Kristianopel - i nordöstra Blekinge.
Tillsammans med Magnus Petersson från Länsstyrelsen i Blekinge promenerar vi längs huvudgatan från parkeringen vid kyrkan bort till byns förlaga, Avaskär. Magnus tar oss tillbaka till tiden före Kristianopels födelse men berättar också om stadens dramatiska start med skövling och bräder. Och däremellan en massa småprat om allt möjligt...
Avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
I det här avsnittet går vi ner på djupet igen.
Under tre veckor i juni genomfördes marinarkeologiska undersökningar i Listerby skärgård. Målet var att undersöka och ta dendroprover på de pålspärrar som finns i skärgården.
Den sista dykdagen hängde podden på. Det blev mycket snack, mycket dyk och mycket marinarkeologi.
Med på båten finns marinarkeologerna Mikael Björk från Blekinge museum, Staffan Von Arbin Bohusläns museum och Jens Lindström Nordic Maritime Group. Och så klart Jan-Erik Andersson som gör det mesta förutom att dyka.
Vi tackar Blekinge museum som lät oss hänga med ut.
Avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge. TACK!
I det här avsnittet ska vi titta närmre på "färgarkeologi". Vad är det och vad kan man ha det till?
Vi hänger på antikvarie Maja Glans från Ankdammen Konsult till en vägg och pratar färglager!
Som vanligt tackar vi Länsstyrelsen i Blekinge som är med och bidrar till folkbildning och öka tillgänglighet för vårt kulturlandskap och även i det här avsnittet tackar vi även Ankdammen konsult!
I dag fyller podden 1 år! Wooop woooop!!!
I det här avsnittet tar vi oss åter tillbaka till Hästhallen i östra Blekinge. Länets största figurristningshäll med sina 240 figurer. Där träffar vi Magnus Petersson från Länsstyrelsen i Blekinge som är i full fart med att måla i figurerna på hällen.
Men vi får också besök av ett par fransmän och så pratar vi kulturmiljölagen.
Detta avsnitt görs i samarbete med och bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge.
... så mycket ljud klipps bort i alla poddar. I denna speciellt...
När jag och Fredrik Lindström hittade varandra och planerade in tillfället för poddavsnittet så funderade jag faktiskt en väldigt kort stund på VEM som skulle vara den sakkunniga i avsnittet.
Bebyggelseantikvarie Ivar Wenster hade redan tidigare visat sig vara ett lysande inslag i min podd och jag behövde ju någon som kunde väga upp Fredriks gigantiska personlighet och förmedlingsförmåga… och där tyckte jag att Ivar skulle passa in…
Så här kommer en avstickare... om ni har TID.
Nytt avsnitt!!!! Och då undrar du; vart är vi på väg?
Jo, till slutet av 1690-talet! Då byggdes ett hus på det som skulle komma att bli Alamedan 13 i Karlskrona. Staden var ung och framtiden ljus... nästan 330 år senare, en stadsbrand, hur många kungar? och två världskrig... och där står hon. Nu gul då röd...
Lindströmska Gården... ett byggnadsminne som fått sitt namn efter ägaren urfabrikör Lindström.
140 år senare besöker vi gården med en av alla ättlingar. Fredrik Lindström.
Följ med när vi tillsammans med bebyggelseantikvarie Ivar Wenster och Fredrik Lindström (programledare, författare, komiker och filmregissör) - besöker Lindströmska Gården i Karlskrona och pratar husets historia, stadens historia och Lindströms historia!
Detta avsnitt görs i samarbete och med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge.
Mysteriet på Öppenskär tredje säsongen!
Likt en intensiv spännande miniserie har precis tredje säsongen avslutats. Nya fynd och fler frågor har väckts. Ännu vet vi inte om det kommit några svar - är Mysteriet på Öppenskär en för evigt obesvarad historia?
På mitten av 900-talet har vikingarna lämnat saker efter sig på ett sätt som tidigare aldrig skådats. Och vi har fått vara där! Lite oförutsägbart fick jag ett samtal att nu var de på gång att gräva igen på ön Öppenskär i Blekinges allra ostligaste skärgård. Torhamn skärgård.
Häng med ut till ön mitt under en arkeologisk utgrävning, där möter vi de som kommit vikingarna allra närmast.
I avsnittet hör ni Gösta Johansson och Niklas Olsson som är med och gräver och undersöker med metalldetektor. Men även Mikael Henriksson 1:a antikvarie på Blekinge museum. Och Ingrid Gustin forskare vid Lunds universitet.
Som vanligt görs avsnittet i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge.
I det här avsnittet ska jag ta med dig till, enligt mig mening, en av de absolut koolaste förhistoriska lämningar som finns i vårt kulturlandskap. Vi ska besöka ett gäng RÖSEN!
Detta fantastiska stenmonument som restes för en viss person och som nu, flera tusen år senare, fortfarande ligger där för oss att beundra! Men varför byggde man dem? Hur ser de ut inuti? Och går de att sitta på när man dricker kaffe? Detta och lite ska vi ta reda på i det 36:e avsnittet av podcasten Arkeologi och Historia Blekinge!
Med oss har vi universitetslektor Peter Skoglund från Linnéuniversitetet.
Tack till Länsstyrelsen i Blekinge men även Linneuniversitetet som lånade ut Peter!
I det här avsnittet åker vi ut på sjön igen…!
Återigen har vi äran att hänga med marinarkeologerna Mikael Björk från Blekinge museum och Jens Lindström från Nordic Maritime Group som är i full gång med ett nytt forskningsprojekt kring Blekinges pålspärrar!
Vi beger oss ut till sjöss från Slättanäs, söder om Listerby.
Med på båten finns också doktoranden Andreas Olsson från Nationellt undervattenstekniskt centrum på BTH, som är med för att testa en ROV - alltså en undervattensrobot, en liten maskin som till exempel användes inom offshore-industrin för att arbeta med gasledningar och oljeplattformar eller inom havsforskningen. Men i detta fallet ska den användas för att marinarkeologerna ska unna titta närmare på pålspärrar och vrak i den Blekingska skärgården!
i dagen avsnitt lämnat vi Blekinge för ett besök i Höganäs i nordvästra Skåne där i träffar keramikexpert Torbjörn Brorsson...
...vi börjar med att gå in och rota lite och jösses vad mycket keramik han har! Torbjörn får uppdrag från hela norra Europa… liksom från Blekinge så klart!
Det vi fokuserar på är keramik som hittades under de arkeologiska grävningarna som genomfördes invid E22 i östra Blekinge hösten 2021.
Vill du höra avsnitt från höstens grävningar finns de längre ner i listan och börjar med "E22..."
Detta avsnittet görs i samarbete och med bidrag från Länstyrelsen i Blekinge!
Osteologi, vad är det? Det ska vi försöka ta reda på i detta avsnittet av "Arkeologi och Historia Blekinge"!
Jag begav mig till Ljungaviken utanför Sölvesborg och där träffade jag Ola Magnell - osteolog vid Arkeologerna i Lund. Han var med vid utgrävningarna i Ljungaviken sommaren 2020. Denna fantastiska utgrävning som bland annat resulterade i en hundgrav! Detta och mycket mer pratar vi om i detta avsnitt!
Detta avsnitt görs i samarbete med och med bidag från Länsstyrelsen i Blekinge.
Har du missat avsnittet kring grävningen i Ljungaviken. Då hittar du den som avsnitt nummer två i denna podcast!
I det här avsnittet besöker vi Sölvesborgs slott eller borgruin - och det vi se i dag byggdes på början av 1300-talet. Anledningen till att den kallas slott är att den bland annat har användes som övernattningsbostad åt kungligheter och därför i folkmun kom att kallas slottet!
Borgområdet ligger strategiskt mellan havet och Ryssberget och har därför kunnat kontrollera både sjö- och landvägen.
Vi besöker ruinen en blåsig dag i februari tillsammans med Karl-Oskar Erlandsson, arkeolog vid Lässtyrelsen i Blekinge.
Avsnittet görs i samarbete med och med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge!
I det här avsnittet träffar vi 1:a antikvarie Mikael Henriksson på Blekinge museum och sätter punkt för 2021 och tittar framåt, på vad som kommer att hända under 2022.
I det här avsnittet träffar vi byggantikvarie Jimmy Juhlin Alftberg Blekinge museum utanför den mest magiska kyrka jag tror att jag någonsin besökt! Heliga Kors Kyrka i Ronneby.
Kyrkans historia sträcker sig från 1100-talet och fram till i dag något som går att se både på utsidan och insidan! Häng med så får du höra Jimmy berätta om Ronnebys äldsta byggnad Heliga Kors Kyrka!
I det här avsnittet besöker vi Fredrikskyrkan i Karlskrona. En gigant till kyrka! Men också en kyrka som sedan några år tillbaka byggt om för att möta dagens samhälle och behov! Vi besöker kyrkan tillsammans med bebyggelseantikvarie Ivar Wenster från Ankdammen Konsult i Karlskrona.
Detta avsnitt görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge och Ankdammen i Karlskrona.
Välkomma!
I det här avsnittet besöker vi den tredje kyrkan i vår serie om fem kyrkor i Blekinge, nämligen Sillhövda kyrka!
Jag besökte den tillsammans med antikvarie Maja Glans och bebyggelseantikvarie Ivar Wenster från Ankdammen Konsult i Karlskrona. De berättar om hur Sillhövda fick sin kyrka för 76 år sedan. En enligt mig, överraskningarnas kyrka! Som jag uppmanar alla som gillar kyrkor och arkitektur att besöka! Den är ritad av arkitekt Herbert Kockum. Och samtidigt som kyrkan är relativt ung är kyrkans altarskåp det äldsta som går att hitta i Blekinge!
Följ oss gärna på sociala medier. Där heter vi "Arkeologi och Historia Blekinge", och bilder från våra olika avsnitt hittar Du på Insta!
Vi har ett resultat!!!
För fem månader sedan genomfördes marinarkeologiska undersökningar vid ön Vämö i Karlskrona. Undersökningen gick ut på att plocka upp delar av en träkonstruktion för att kunna ta dendrokronologiska prover på materialet. Trä från tre prov skickades iväg, och nu har vi ett resultat!
Vi träffar Mikael Björk, marinarkeolog vid Blekinge museum för att få veta hur gamla stockarna på botten utanför Vämö verkligen är!
Avsnittet avslutas med det tidigare sända avsnittet "Vämö och världsarvets vagga"
Detta avsnitt görs i samarbete med... mig själv... !!!!
I det här avsnittet besöker vi kyrka nummer två i vår "serie" om kyrkor i Blekinge, nämligen Edestads kyrka. En mycket speciell medeltida kyrka som ligger på en plats dit människor vallfärdat i alla tider. Bredvid kyrkan ligger även en helig offerkälla.
Jag besöker kyrkan tillsammans med antikvarie Demi Thor och bebyggelseantikvarie Ivar Wenster båda från Ankdammen i Karlskrona.
Avsnittet görs i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge och Ankdammen Konsult i Karlskrona.
60 000 prylar under ett tak! Det och lite till hittar man i Föremålsmagasinet Rosenholm utanför Karlskrona.
I det här avsnittet tar jag mig en runda bland hyllor och hallar på Rosenholm tillsammans med Christoffer Sandahl som är chef över sakerna! Vad finns det? Vad tycker besökarna är roligast att titta på och VARFÖR behövs ett "öppet magasin" med saker från Blekinge?!
Är du intresserad av några av de saker som finns i Blekinge museums magasin så är det precis vad årets blekingebok handlar om. " Saker - Föremål berättar Blekinges historia". 10 000 års historia i 75 föremål!
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.