178 avsnitt • Längd: 30 min • Månadsvis
Ledarskap Coaching Utveckling
Vi samtalar om frågorna som är vår vardag. Genom åren har vi samtalat med många om coachingens vad, varför och hur. Vår podd är vårt sätt att göra de samtalen tillgängliga för fler. Vi möter människor från akademin och praktiken om vartannat, ambitionen är att ge ”food for thought”.
The podcast COACHING OCH LEDARSKAP is created by Khraft. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Vad innebär det egentligen att vara i balans? I det här avsnittet utmanar vi idén om balans som ett eftersträvansvärt mål. Genom en personlig berättelse om en stukad fot och en balansbräda drar vi paralleller till livet och ledarskapet.
Vi utforskar varför obalans är en naturlig och viktig del av att växa, bli starkare och bygga resiliens. Att stå helt still ger ingen utveckling – det är i rörelsen vi hittar vår riktning, och i utmaningarna vi bygger motståndskraft.
Med hjälp av vår inre kompass kan vi navigera genom livets obalanser, bli mer grundade i våra värderingar och skapa utrymme för både flexibilitet och robusthet. Vilken riktning behöver du våga utforska för att växa?
Häng med när vi diskuterar varför livet inte behöver vara perfekt balanserat – och hur vi kan hitta styrkan i obalansen.
Tack för att du lyssnat!
Anmäl dig gärna till vårt nästa kostnadsfria seminarie här, där vi pratar mer om Din inre kompass.
Små justeringar kan ge oväntat stora resultat. Med exempel från segling och rymdfärder visar vi hur en avvikelse på bara två grader kan göra att du hamnar långt från ditt mål. Men tänk om du istället styr två grader rätt?
Efter nyår är det många som strävar efter förändring. Vi utmanar dig att hitta de små justeringarna som kan göra stor skillnad i ditt liv. Vad är dina två grader rätt?
Kanske är det i år du slutar kämpa för hårt och istället börjar styra mer medvetet, två grader åt rätt håll?
Vi utforskar varför vi ofta undviker de enkla lösningarna och hur du kan övervinna hinder som dåliga vanor, prokrastinering och rädslan för att misslyckas.
Tack för att du lyssnat och kolla gärna in vår mest uppskattade utbildning.
Önskar dig en fin helg!
Tankar om kommunikation och att stå i sin egen upplevelse, något som ofta menas positivt för kommunikationen men att säga -Jag upplever att…” kan också påverka kommunikationen negativt. Det kan leda till att andra känner sig förbisedda om deras perspektiv inte tas till vara. För att undvika det kan man balansera personliga upplevelser med fakta. Samtidigt kan det uppfattas som defensivt, vilket kan skapa motstånd.
Vi kan öka förståelsen genom att vara tydlig med vår intention och vaga uttryck kan lätt leda till missförstånd, gå kan konkreta exempel vara viktiga. Genom att kombinera känslor med objektiv observation kan vi skapa en mer konstruktiv och inkluderande dialog.
Kanske något att tänka på inför ledigheten med familj släkt och vänner.
Med önskan om en genuin och riktigt God Jul!
Välkommen till dagens poddavsnitt! Idag ska vi utforska två teman: transaktionellt ledarskap och förundran, kopplat till det coachande ledarskapet!
Vi börjar med att diskutera hur vi ofta tränas att vara rationella, logiska och transaktionella i våra interaktioner och ledarskapsstilar. Transaktionellt ledarskap handlar om att skapa tydliga avtal och förväntningar mellan ledare och medarbetare, där prestationer belönas och regler följs.
Sedan dyker vi in i känslan av förundran och diskuterar hur förundran kan inspirera till nyfikenhet, kreativitet och innovation.
Vi avslutar kort med några tankar från Charles Taylors om hur vår moderna värld har förändrats från en tid av religiös förundran till en mer sekulär och rationalistisk syn på livet. Hur påverkar detta vår förståelse av mening och identitet? och hur påverkar det vårt ledarskap?
Väck din nyfikenhet genom att låta dig förundras!
Intresse och Nyfikenhet
I detta avsnitt utforskar vi skillnaderna mellan intresse och nyfikenhet. Intresse definieras som en stabil känsla av engagemang mot ett specifikt ämne eller aktivitet, medan nyfikenhet är en mer dynamisk och utforskande känsla som driver oss att ställa frågor och söka svar. Båda är mycket användbara för ditt ledarskap.
Frågan är vad dina medarbetare önskar att du ställde fler frågor om?
Nyfikenhet kan främja kreativt tänkande, stödja lösningsorientering och utveckla relationer. Genom att uppmuntra nyfikenhet kan vi skapa en kultur av innovation och förbättra både arbetsmetoder och personliga relationer.
Vill du utveckla din förmåga att använda nyfikenhet för att lösa konflikter utveckla dig själv och andra?
Välkommen till vårt ledarutvecklingsprogram Självledarskap och coaching
En träningsarena för dig som vill utveckla ditt ledarskap inifrån och ut.
Nyfikenhet är en av de mest underskattade egenskaperna hos en ledare. Trots att det kan vara svårt att mäta resultatet av att ställa frågor är påverkan på företagets och organisationens resultat betydande.
Nyfikenhet kan förändra kulturen på arbetsplatsen, främja innovation och skapa starkare relationer mellan dig och dina kollegor.
I dagens avsnitt fokuserar Jenny Bergh på Nyfikenheten i Det coachande ledarskapet och identifierar vad som hindrar vår nyfikenhet. Nyfikenhet är en förmåga som går att träna upp.
Våra utbildningar i det coachande ledarskapet hittar du på
I dagens avsnitt bjuder vi på några tips till dig som vill vara en coachande ledare. Vi arbetar tillsammans med många ledare och chefer i våra uppdrag på Khraft och I LEARN coaching och vi har ännu inte mött någon som har som intention att göra ett dåligt jobb eller inte vill prestera för sin organisation. De allra flesta vi möter eftersträvar ett coachande ledarskap och anstränger sig för att vara coachande. Samtidigt krävs mycket färdigheter för att klara att vara coachande och det kräver en hel del träning. Fokus idag får lyssnandet för visst är det så att vi har en mun och två öron och ändå är det så svårt. Vi avslutar som alltid med några fina tips som du kan ha nytta av i ditt ledarskap och för att träna på lyssnandet.
Tack till dig som lyssnar och du är alltid varmt välkommen till våra utbildningar i Coaching & Självledarskap
Ha en riktigt fin fredag!
Med mer än 20 års erfarenhet av coaching så är det tydligt att det som under en period räknades som en trend är absolut här för att stanna. Coacher och coaching gör betydande insatser för utvecklingen inom många sektorer idag i samhället.
I det här avsnitt bjuder jag lite kort på tankar kring när du kan ha nytta av en coach och hur du maximerar värdet av ditt samarbete med din coach. Vi går tillbaka lite till grunderna kring varför vi startade den här podden från början. Då för fyra år sedan tillbringade jag en hel del tid på möten med människor som ville veta mer om coaching. Till sist räckte inte tiden till och då startade vi en podd.
Tre tips kommer i det här avsnittet om vad du kan göra som klient för att få ut mer av din coaching. 1 Förbered dig... och kom framför allt ihåg att du får inte ut mer än det du ger in i processen.
In och lyssna och ha en riktigt fin fredag!
Jenny Bergh
Jag slås i samtalet av Andreas driv att inhämta kunskap att systematiskt ta ansvar för sitt lärande och sin egen utveckling, Hur skrivandet har blivit en integrerad del av hans vardag. Han uppträder samlat och närvarande och vi har ett samtal om ledarskap och utveckling.
Andreas Södermark är VD för EUVIC NORDIC och i avsnittet talar vi om balans i livet, utmaningen mellan att vara och att driva. Andreas berättar om insikten om att vara att vara i att Jag är och vad det gjort med hans inställning till utmaningar på jobbet såväl som balans i livet.
Vi hinner också samtala om varför Euvic inte haft detaljstyrande KPI:er på sin tillväxtresa och vad som gör att man nu 2024 går mot en ökad tydlighet. Vad är frihet under ansvar och självledarskap och hur kan vi ge människor de bästa förutsättningarna för att ta sin ansvar och samtidigt behålla friheten. Hur tydligt ska vi styra för att nå de gemensamma målen. Euvic är helt klart ett företag att fortsätta följa för den som vill veta mer om det.
När vi vi börjar prata om den personliga utvecklingen så upptäcker vi att vi båda har en lång vana av att skriva dagbok men valt helt olika sätt att göra det på. Jag blir lika inspirerad av Andreas sätt som han av mitt, ett så tydligt exempel på att hitta sin väg i skrivandet. Hur skriver du som lyssnar?
Välkommen till avsnitt #148 med Andreas Södermark om det viktigaste av allt livet är kort, bra om det får vara meningsfullt!
Tack för samtalet!
Khraft AB Din partner för tillväxt som ger vinst för individ företag och samhälle
Vi har öppna kurser för dig som vill fördjupa din coachande förmåga utöka dina kommunikationsfärdigheter och bli mer autentisk.
Vi gör också mycket skräddarsydda ledar-utvecklingsprogram, värderingsprojekt etc för våra kunder. Intresserad att veta mer om oss tveka inte att ta kontakt.
I samtal med Joel Ingmarsson om rekrytering och hur en mer flexibel syn på kompetens skulle kunna påverka arbetsmarknaden.
Vi är överens om att synen på kompetens ofta är stelbent. En skicklig ledare inom en bransch skulle mycket väl kunna göra en utmärkt insats i en helt annan bransch. Många ledare hålls ofta kvar inom samma bransch eftersom all utbildning sker internt. Detta behöver inte nödvändigtvis vara negativt, men det begränsar kontaktytorna till andra branscher.
Enligt Joel Ingmarsson från Awexia är det mycket som ska vara på plats för att lyckas med en bra rekrytering, men det är inte så komplext som många tror. Med ett genuint intresse för människor och en kontinuerlig nyfikenhet på både kund och kandidat, har man goda möjligheter att göra ett bra jobb.
Många företag och chefer kämpar idag med rekryteringar och att hitta rätt kompetens, ofta på grund av ett alltför begränsat synsätt. En större öppenhet för branschbyten, både från kandidater och arbetsgivare, skulle gynna alla parter. Både Joel och Jenny är båda exempel på att det går utmärkt att byta karriärväg. Nästa steg för dig kanske är ett branschbyte?
Om detta och mycket mer handlar vårt samtal i Khraft-podden denna gång.
I det här avsnittet pratarJenny Bergh om vikten av reflektion och svårigheten i att göra det helt på egen hand. Vi har nytta av att ha vänner, kollegor som referenspunkter i våra liv, de är bra men att tala med någon som har kompetens kring hur man använder ett empatiskt eller genuint lyssnande som vi kallar det på Khraft det ger en ytterligare dimension.
Coachen behövs och i en global rapport från DDI som hämtat svar från övre trettontusen ledare globalt så svarar 85% att de önskar en coach för sin utveckling.
Coach är inte en trend, det är en kompetens som tränas över tid, det är ett hantverk, det är ett stöd till den personliga utvecklingen. Hur vi gör det kommer Jenny Bergh fortsätta svara på under höstens podd avsnitt. Food for thought i detta avsnitt som avlutas med en uppmaning till reflektion - varför inte ackompanjerad av Jon Bon Jovi :-)
Ha en fin fredag!
Höstens första avsnitt tar avstamp i sommarens reflektioner och tankar kring att vara ambitiös och det tunnelseende det kan skapa i form av oförmåga att ta in vår omgivning.
Att hitta balans mellan driv och närvaro i en snabbfotad värld där en nyckel är att öka sin medvetenhet om den inre kompassen.
Välkommen till en höst med Khraft-podden!
Gillar du det vi gör gilla och dela med dig- delad glädje är dubbel glädje!
På Khrafts webbplats kan du hitta information om våra tjänster och aktuella erbjudanden. För närvarande erbjuder vi öppna utbildningar i Växjö i september, i Stockholm i oktober, och online på engelska i oktober. Vi kommer även att hålla en ledarkonferens tillsammans med vårt andra företag, LEARN coaching och vår partner TNGC Hur skapar vi Robust ledelse?
Att ledarskap och kommunikation hör tätt ihop är det få som ifrågasätter. Att däremot säga att internkommunikation är ledarskap, det är att sticka ut hakan.
Det här avsnittet pratar jag med Kommunikationsexpert Åsa Scherling med en lång och gedigen erfarenhet som kommunikatör. Ämnet för dagen är hennes passion, Internkommunikation. Åsa är författare till Internkommunikations-rapporten 2024 där hon intervjuat 50 kommunikationschefer i offentlig sektor och privat näringsliv. Hela 60 % av de intervjuade uppger att uppdraget de har för internkommunikation är otydligt.
Något av det vi samtalar om är:
-Vad är kommunikationsavdelningarnas ansvar och roll?
-Vad är ansvaret hos HR och hur är Ledningens syn på internkommunikationen?
Här finns mycket att reflektera över, omvärlden och förändringar i medarbetarsyn och ledarskap gör att HR, Ledning, Kommunikation och Verksamhetsutvecklare i en verksamhet gör klokt i att samverka mer.
Tack Åsa Scherling för samtalet!
Tack till dig som lyssnar, gillar du det vi gör på Khraft så hjälp oss genom att dela vidare, gilla våra inlägg och sprida ordet.
Våra utbildningar där man får jobba med hantverket kommunikation- LEARN coaching hittar du på KHRAFTs hemsida
Ha en riktigt fin sommar så ses vi här i podden igen i Augusti!
22 år tillbringar vi i möten under ett yrkesliv och sju av dessa år i helt meningslösa möten, det berättar Jörgen Dyssvold om i dagens avsnitt. (Källa Steven Rogelberg) Vi har ett gemensamt intresse dvs att förbättra möten och samtalar om hur du enkelt kan utveckla möten.
Jörgen ger bland annat exemplet om hur tid används i möten och att en-timmes möten ofta blivit en regel till trots av att vi hade kunnat vara klara på 30 minuter.
Vi lär oss också vad MÖTESSPÖKEN är och hur vi kan undvika dem samt vad som är viktigt att tänka på i relation till NPF-diagnoser såsom ADHD och Autism i möten. Om vi har en bra och tydlig struktur så hjälper vi inte bara dem utan oss alla till mer kvalitativa möten med ökad effekt.
I många organisationer får man inte längre köpa fikabröd till mötena av kostnadsskäl men att använda tid utan syfte och kalla personer till möten som inte har en tydlig roll eller intresse av att delta i möten det finns det inte restriktioner på.
Visste du att chefer använder ofta 90% av taltiden i möten, här finns mycket ouppdyrkad potential.
50% av alla mötesdeltagare uppger att de "multitaskar" i möten, vad skulle hända om vi var närvarande och hade kvalitativa möten. Kanske vi kunde dra ner arbetstiden med 5 timmar i veckan och ändå bli mer produktiva?
Tack Jörgen för goda insikter, provocerande statistik!
Vi har en gemensam mission- möten bör ge energi inte ta den!
KHRAFT AB din partner för tillväxt som ger vinster för individ företag och samhälle.
LEARN coaching, utbildningar för dig som vill utveckla din coachande förmåga och utforska din inre kompass för ökat självledarskap
I dagens avsnitt möter vi Annika Hall Konsult och rådgivare till familjeföretag och med en PhD i bagaget där avhandlingen handlade just om hur Familjerelationer påverkar företagets utveckling
Annika arbetar mycket med just familjeföretag och generationsskiften och det blir också temat för vårt samtal och frågor vi berör är bland annat: de vanligaste misstagen som görs i generationsväxlingar för företag och hur du kan undvika dem.
Vad är svårt för en äldre generation respektive yngre generation, finns det något som kännetecknar generationerna i hur man agerar och kommunicerar.
Annika bidrar generöst i det här samtalet från sin erfarenhet av att stödja stora och små familjer och vilka utmaningar hon ställs inför som konsult i den här kontexten. Vikten av att vara objektiv och inte ge råd. Berättar också om vad storytelling kan få betyda i en uppstart av en process som kan vara känslig innan man hittat varandra i sina roller, relationer och processens väg framåt.
Tack Annika för samtalet!
KHRAFT AB din partner för tillväxt som ger vinster för individ företag och samhälle.
LEARN coaching, utbildningar för dig som vill utveckla din coachande förmåga och utforska din inre kompass för ökat självledarskap
Vad behöver ledare idag för att utveckla robusthet, resilience?
Jenny och Toril delar med sig av sina erfarenheter av att träna ledare och coacher i LEARN.
Inte alla avsnitt där vi tar utrymmet själva men idag är det dags. Gratulerar med dagen, Norge!
Vi är grundare av LEARN coaching som är ett utvecklingsprogram för dig som arbetar med människor. Många av dem som köper våra program är verksamma inom HR, projekt- och förändringsledning samt chefer och ledare.
LEARN coaching är ackrediterat Level 1 och Level 2 av International Coaching Federation.
Ha en riktigt fin dag!
Du hittar mer information om oss på
learncoaching.org
tngc.no
khraft.se
Följ oss gärna på Linkedin
Vad har kanske den första online -gaming -generationen att bidra med på arbetsplatsen? Här börjar vårt böljande samtal om wearables , ny teknik, ledarskap och familjeföretagande tillsammans med Charlie Ohlén VD på Mentalytics.
Mentalytics, var ett av de första företagen i världen som använde EEG-tekniken för kommersiella produkter (då under flaggskeppet MindBall med över 10 miljoner användare). Kanske känner du till MindBall från Tekniska Museet i Stockholm?
Nu satsar de på en ny innovation inom neuro-feedbackträning, som med kommersiell EEG gör fokusträning tillgänglig för chefer och medarbetare - på jobbet. Kortfattat handlar det om ett EEG-pannband med sensorer, ett futuristiskt racingspel och specialanpassade algoritmer för att analysera hjärnvågor för individers fokus = Medarbetaren lär sig att uppnå, behålla och återfå sitt fokus.
Visst låter det spännande, vad kommer vi att mäta genom wearables om tio år? Apple har aviserat ny teknik för att mäta hjärnvågor genom Airpods, hur kommer det Vi hinner också prata om att vara ung VD i ett familjeföretag och hur Charlie ser ansvar som en viktig del i sitt ledarskap.
Tack Charlie för samtalet och insikter kring vad fokusträning kan betyda för ökad produktivitet och välmående.
KHRAFT AB din partner för tillväxt som ger vinster för individ företag och samhälle.
LEARN coaching, utbildningar för dig som vill utveckla din coachande förmåga och utforska din inre kompass för ökat självledarskap
Vi möttes första gången på AFRY Academy där Eva Fiskaare var HR-specialist. Med 18 år inom HR, i olika roller har hon en bred och gedigen erfarenhet. Idag arbetar hon på Telenor som Talent & Culture Manager och driver instagramkontot @atworkwithfiskaare. Det Eva inte har koll på när det gäller jobbtrender och arbetslivets förutsättningar och umbäranden det är inte värt att veta. I detta samtal lärde jag mig vad exempelvis "coffe-badging" är.
Vi hade mycket att prata om och hinner beröra både Mats Alvessons kritik mot HRs betydelse och att det är vanligt med kritiska röster kring HR. Därifrån vidare till HRs utveckling och landar i dagens arbetsliv.
Vad präglar arbetslivet i dag och hur kommer vår vardag se ut framöver. Flexibilitet och Hybridarbete är här för att stanna, menar Eva. Hon berättar också hur hon själv gör för att hinna hänga med bland trenderna i arbetslivets pusslande.
Vi hinner också beröra uttryck som Proximity Bias och Recency Bias och varför Coffee Badging inte nödvändigts vis är en dålig sak utan kanske positiv för flera grupper.
En del annat hann vi också med medan brasan i Jämtlandsfjällen brann ut.
Välkommen in och lyssna på ett matnyttigt avsnitt om HR och vår arbetsvardag.
Khraft AB - Din partner för tillväxt som ger vinster för individ, företag och samhälle
LEARN coaching öppna utbildningar i Stockholm för dig som vill utveckla din coachande förmåga som ledare, coach eller HR
Liisa Uusimäki Associate professor och universitetslektor vid Göteborgs universitet bidrar idag till ett spänstigt samtal från akademi till praktik. Liisas avhandling Relational Cultural Theory gav henne helt nya insikter inom filosofi, systemteori och identitet. Liisa född i Finland uppvuxen i Göteborg för att sedan bo i Australien och genomföra sina högre studier där, sedan 10 år tillbaka i Sverige och Göteborg.
Vi hinner att förstå förstå kultur och sig själv samt att alltid vara nyfiken. Att lyssna vara nyfiken och ändå inte gömma sin expertis. Liisa menar att det är viktigt att göra sin makt och expertis synlig så den kan samtalas om och diskuteras. I Sverige gömmer vi den ofta , vi pratar inte om den och det vi inte pratar om blir inte tillgängligt för utveckling.
Detsamma gäller ofta för kultur och här samtalar vi om att vara kvar i en kultur som vi inte känner oss hemma med. Liisa berättar om sin egen bakgrund inom akademien att ha modet att vara kvar när vi tycker annorlunda. Hon fortsätter att tala om vikten av teori och att hänga upp sina känslor och erfarenheter i som kan uttryckas och därmed skapa gemenskap i och ett lärande.
I vårt samtal om att inte ha svar på frågor som ledare och vikten av att äga det, uttrycker Liisa följande "nugget"
"The more you read the more you learn the less you know and the more important how you are in relation to people"
I sista tredje delen av vårt samtal berör vi Karl Erik Weiks teorier om Sensemaking, Mindfulness och Tooldropping ett kort men kärnfullt samtal om beroende och oberoende, att var i nuet.
Liisa driver själv en podd den hittar du här
Tack Liisa för samtalet!
KHRAFT AB din partner för tillväxt som ger vinster för individ företag och samhälle.
LEARN coaching, utbildningar för dig som vill utveckla din coachande förmåga och utforska din inre kompass för ökat självledarskap
Morgan Lindberg gästar podden och berättar om vad som driver honom i sitt ägande av Janeling, MVG Bud tillsammans med Victor Persson. Så i det sista inköpet Eskilstuna Ölkultur har de tillsammans med Micael Örn skaffat sig en treklöver med flera win-win effekter.
Jenny Bergh och Morgan pratar om vad han lärt sig genom att börja yrkeslivet i sin farfars företag CH Industry. Vi pratar om hjärtat för människorna i företagen och drivet att stödja samarbete. Inget företag är starkare än sin svagaste länk men om man kan stärka den svagaste punkten i länken genom samarbete och lagända, då kan det inte bli något annat än bra. menar Morgan.
18 år blev det på CH innan det var dags att få göra något annat i livet. Hur är det att sälja ett företag som farfar och pappa ägt och drivit. För många är generationsväxlingen svår, Morgan talar om det med värme och växlingen verkar ha genomsyrats av ledordet generositet.
Vilka gemensamma nämnare finns mellan industri, konditori, logistik och ölproduktion med restaurang.
Morgan bjussar på fler principer för sitt företagande och ledarskap och en och annan anekdot.
I dagens avsnitt möter vi Jimmy Jansson, Ordförande OK Ekonomisk förening. Styrelseledamot OKQ8. Ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna Kommun. Ledamot i beredningen för tillväxt och regional utveckling, SKR. Ledamot Regionala utvecklingsnämnden Sörmland.
Ja Jimmy har en lång lista av förtroendeuppdrag och arbetar med ledarskap i en stad som utmanas varje dag av brottslighet och effekterna av utanförskap och gängkriminalitet. Eskilstuna är ju inte bara omnämnt för det utan här händer även mycket positivt såsom att bli utvald som en av de lyckligaste städerna enligt Happiest City Index 2023
Eskilstuna växer med många nya företagsetableringar och är ofta omnämnt för sitt framåtlutade miljötänk.
Men hur är det att vara ledare i en stad som präglas av ytterligheter, en arbetarstad som utvecklas inom teknik och industri. En stad där Mälardalens högskola blivit Universitet och så vidare.
Hur är det som relativt ung med sin lärarbakgrund ta sig ann uppdraget och vad är mest utmanande för personen Jimmy. Grubblar han mycket och var hämtar han stöd? Vi hinner prata om mycket i det här samtalet.
Jenny och Jimmy talar om hur det är att agera autentiskt i sitt ledarskap offentligt i media men också hur han hinner med livspusslet.
Tack för samtalet Jimmy!
Avsnittet är inspelat i Oslo och språket är skandinaviskt/svorskt därav lite längre text
Anita Sellgren Normann är Coach och Talent manager för KPMG Norge med passion för de unga talangerna och särskilt de unga kvinnorna eftersom det är så affärsmässigt avgörande att vi får en blandning av människor i våra organisationer. Likestellning dvs Jämställdhet är viktigt inte bara för den enskilda individens möjligheter på arbetsmarknaden utan för lönsamheten och för att attrahera ny kompetens till företaget. En syn som delas med Johan Rudengren VD och Revisor, Rådek.som var med i avsnitt # 134
I det här poddavsnittet delar Anita med sig av både sin egen resa från revisor till Interncoach efter 10 år som revisor kände hon ett behov av att få utvecklas i en annan riktning. Ett stort beslut som för de som själva har bytt karriär kan känna igen sig i, ett beslut som kräver mod att avsluta en trygg anställning med ett gott betalt jobb där du är etablerad och börja omvärdera vad man önskar bidra med i sin yrkeskarriär.
Revisionsbranschen är en bransch som vi på Khraft AB och även LEARN coaching AS jobbar mycket med. Jennys egna erfarenheter av att arbeta med strategiska personal utvecklingsprocesser blir en del av vårt samtal och vi konstaterar att det är en Bransch som ställer höga krav på kompetens och leverans av timmar och kvalitativt innehåll. Ofta arbetar revisorer och konsulter i ett relativt högt tempo och samtidigt med ett kontinuerligt krav på ständigt lärande av nya lagar och riktlinjer.
Det attraherar många högpresterande duktiga människor som tycker om att prestera och ofta börjar man på byrå efter studierna i åldern mellan 20-30 år. Därefter tar det inte mer än två år förrän man på KPMG leder ett eget team samtidigt som man förbereder sig för revisorsprovet. För de allra flesta blir utmaningarna med att leda sig själv tydliga och det gäller att som Anita säger "Led dig själv, istället för att bevisa dig själv" det är nyckeln.
Vill du också bli tränad av oss på Khraft och LEARN coaching- Kommande utbildningar hittar du här
Kom med på en av våra gratis introduktionskurser
Som grundare och företagare så är det flera "resor" man behöver styra och leda. Före jul hade Jenny Bergh besök i studion och samtalade om:
1 Kundresan
2 Personalresan
3 Företagsutvecklingsresan
4 Yrkeskompetensresan
Fokus idag är på personalresan och vikten av att rekrytera rätt person.
Att bygga en kultur!
Många går till jobbet för att få en lön men hur du trivs om du känner dig inkluderad i arbetsgruppen att bli sedd som människa och individ är det som gör att vi blir kvar på en arbetsplats.
Därför kommer vi i det här avsnittet att tala om vikten av att bygga en kultur som anställda vill tillhöra och vikten av att inte vara det sämsta alternativet på en arbetsmarknad.
Att ha med sig vikten av att rekrytering handlar om hur jag som ledare bemöter och har omtanke om mina anställda varje dag är den bästa"Employer branding" du kan göra.
Om detta delar Johan Rudengren, VD på Rådek med sig av sina erfarenheter i ett samtal med Jenny Bergh.
Bland annat pratar vi om rekrytering utifrån och in och inifrån och ut och dilemmat med att "Inte alla talar sanning i en rekryteringsintervju" och hur hanterar vi det.
Vill du öka din förmåga att bygga kultur tillsammans med kollegor och medarbetare. Välkommen till vår utbildning Självledarskap & Coaching
Vi erbjuder företagsinterna program och våra öppna kurser finns just nu i STOCKHOLM, OSLO och TRONDHEIM
Nu startar vi ett nytt år med ett första avsnitt om nyfikenhet. Jenny Bergh delar sina erfarenheter från ett lärprojekt som hon genomfört under 2024. 6 tips om hur du kan öka din nyfikenhet och ditt intresse, värdefullt för både coachen och ledaren.
Ha en fin dag!
Morgonlöpning i snön är en av mina traditioner för julafton, älskar knastret under skorna.
Med några tankar för dagen önskar vi dig en riktigt God Jul!
Särskilt tack till Joel Bergh som klipper och redigerar avsnitten och till Ally Stålebring Bergh som skapar alla fina covers till varje avsnitt. Vilket samarbete vi haft under året, stort tack för ert enggagemang.
Tack till alla er som lyssnat!
Vi återkommer i Januari
God Jul och Gott nytt år!
Lagidrott är en fantastisk skola i att träna sitt samarbete tillika musik och att ingå i ett band eller en orkester.
Många av de förmågorna har vi nytta av även i arbetslivet och familjelivet. Att inte bara fokusera på att vinna varje boll. Lyfta blicken och hitta lagkamraterna. Men som en kund sa så klokt och inte bara tänka på laget utan även på leverantörer och kunder och andra partners. Alla behöver in i samarbetet.
Idag bjuder kalendern på ett par tips på vad du kan tänka på när du ska samarbeta med någon som du tycker det är svårt att arbeta med. Vi behöver bli smartare i våra samarbeten.
Tipps på hur du kan tänka kommer här dessutom kanske något att använda i julhelgen, vem vet. I vårt individualistiska samhälle behöver vi öva oss i anpassningsförmåga.
"Familys that play together stays together"
Detta skulle vi alla ta med hem från jobbet, så många bra saker vi gör på jobbet, som vi tar för givet där, som borde ha en given plats i familjen och på släktträffen.
Nu ska vi ses i jul och kanske i nya konstellationer. Vi kanske har förlorat en familjemedlem, kanske har vi blivit sambo med flera olika syskonkullar som nu ska fira jul ihop. Tänk vad mycket vi lär oss på jobbet som vi nu kan ha nytta av.
Vill du få fler tips och fördjupning i coachingens verktyg och metoder anmäl dig till nästa öppna event. EXPLORE - Öppet seminarium för dig som vill veta mer - KHRAFT
Barkbåtar är för alla som går våra coach och ledarutvecklingsprogram en mycket bekant metafor för konsten att lyssna.
Att notera barkbåtarna, se dem och visa dem intresse är definitivt en nyckel för varje ledare, facilitator, agil coach, coach, lärare och så vidare. Kort och gott om du arbetar med människor i din var dag, är detta en förmåga att träna.
Vill du veta mer anmäl dig till vårt öppna event en inspirationskurs (1h 15 min) EXPLORE - Öppet seminarium för dig som vill veta mer - KHRAFT
En legobit under foten och man biter sig lätt hårt i tungan och kvider, just det har väldigt mycket att göra med det som händer på jobbet. I alla fall hur vi önskar ha det. Även när det inte är så som vi önskar ha det, då är det riktigt bra att få hjälp utifrån, för vem klarar att lyfta sig själv i håret.
Samtalet i fokus i dagens kalender.
Vill du få fler tips och fördjupning i coachingens verktyg och metoder anmäl dig till nästa öppna event. EXPLORE - Öppet seminarium för dig som vill veta mer - KHRAFT
Vi tror ofta att vi fattar rationella beslut, men i själva verket påverkas vi i hög grad av våra känslor och inre drivkrafter.
När vi klarar av att sätta ord på våra känslor på ett hälsosamt och adekvat sätt så ger det många positiva effekter. Återigen gör vi klokt i att vara i både och, både tanke och känsla, förnuft och värme.
Ha en fin dag!
De bästa ledarna jag möter använder sin intellektuella förmåga men har inte långt till hjärtat.
Om vi inte har gjort det innan är det dags att göra upp med stereotyperna inom ledarskap. Har inte alla gjort gjort det redan, tyvärr möter jag det fortfarande i mitt jobb,
Så vad betyder det i praktiken.
Om kärlek är mitt första rättesnöre i mitt ledarskap, vad innebär det.
Att jag slutar ta rationella genomtänkta beslut - naturligtvis inte.
Att jag bara dricker kaffe och går runt och myser på min arbetsplats - naturligtvis inte.
Syd Afrikas historia blir även idag en del av morgonens avsnitt om hur man som ledare kan använda symbolik för att skapa VI-känsla och ingjuta hopp. Något att lära av om man vill skapa ett varumärke såväl som om man leder i tider av förändring.
Tro är en kraft som kommer inifrån.
Den beror inte på omständigheterna, den är en visshet, en övertygelse.
För mig är tro viktig, en övertygelse om att saker och ting kommer att gå bra. En tro på både min egen och andras förmåga och vad vi kan åstadkomma tillsammans. Jag pratar inte om religös tro utan mer om tro som en värdering.
I relation till den beskrivning av världen som ges som exempelvis BANI så blir det än så mycket viktigare med tro.
BANI
Brittle - Spröd
Anxious - Ångest
Non-Linear Orsak och verkan utan en självklar koppling
Incomprehensible. -Obegriplig
Traveller there is no path. Paths are made by walking. /Antonio Machado en spansk poet född 1875 -1939
Mod är inte brist på rädsla.
När vi talar om Mod så lyfter vi gärna stora förebilder -Kvinnor och män allt från Greta Thunberg - Gandhi till Mandela och Ester Blenda Nordström*
*Boken om Ester Blenda Nordström rekommenderas varmt, Ett jävla solsken av Fatima Bremmer.
I dagens avsnitt läser jag upp en egen text om mod och sårbarhet
Ibland krävs det största modet när jag väljer att möta och acceptera mig själv. Att som coach vara med i de stunderna- med ledare, par och team är oerhört meningsfullt- jag har förmånen att möta många modiga människor. Till er är texten tillägnad!
Ha en fin dag!
Tillbaka till gården där jag växte upp, i början fanns det mjölkkor på gården. Jag lärde mig att en ko har inte mindre än fyra magar:
Våmmen
Nätmagen
Bladmagen
Löpmagen
Maten är faktiskt nere och vänder för att sedan bli tuggad igen. Det heter att kossan idisslar. När vi på sena kvällsronden gick ut i lagården på kvällen sådär vid 22-tiden för att titta till djuren och pyssla om dem. Då var det väldigt lugnt i lagården och korna idisslade.
Vi idisslar kanske inte men att låta intaget av teori tankar och intryck få smälta genom reflektion är inte så dumt, det är det många som har upptäckt.
Ha en fortsatt fin dag!
Anyone who stops learning is old, whether at 20 or 80. Anyone who keeps learning stays young. / Henry Ford
Att acceptera sin ofullständighet handlar inte om att sluta lära eller vilja utvecklas.
Lärandet sker hela tiden vare sig vi vill lära eller inte. Att bli förälder är bara ett exempel på lärande som sker i livet där vi praktiskt taget tvingas till utveckling. Att flytta ihop med någon är ett annat exempel, det är kanske inte möjligt att vara i samröre med andra människor och inte utvecklas eller det ska mycket till i alla fall.
Att fortsätta utvecklas och lära är essentiellt för både organisationer och företag om det ska finnas ett existensberättigande.
Ledare har ett ansvar att facilitera lärande och här kommer det coachande förhållningssättet in. Ledarskap handlar idag mycket om att underlätta och möjliggöra utveckling och genomförande.
Många saker i våra liv blir färdigt.
Vi blir färdiga med våra hus när vi bygger dem.
Vi blir färdiga med bullbaket.
Vi blir färdiga med att skriva en bok.
Vi blir färdiga med ett projekt.
Vi blir färdiga med att laga en middag.
Så är det en del som vi omöjligt kan bli färdiga eller fullständiga i ett av de områdena är ledarskapet.
Advent har utvecklats från fasteperiod i väntan på jul på 400 talet till en tid fylld av julkalendrar och adventshändelser med glögg och mingel till Adventsfika och julshopping.
Det innovativa ledarskapet och att facilitera kreativitet är avgörande för varje bolag som vill överleva och fortsätta utvecklas.
Så hur kan vi upprätthålla kreativitet, exempelvis genom att inte låta experterna ta för stor plats.
Ha en fin advent!
Att som visions skapande ledare använda språk ord metaforer och bilder så att det inkluderar entusiasmerar och motiverar det är en konst. Vi startar med berättelsen om en grupp vackra flamingos som tillsammans lyfter för demokrati och ekonomisk tillväxt i Syd Afrika. Adam Kahane leder och faciliterar den sydafrikanska gruppen och har bidragit till fred och konfliktlösning i många delar av vår värld.
Meningsskapande ledare sätter ord på organisationens identitet och kontext. Hur det lilla hör ihop med det stora. Skapar mening och visar på sammanhang och länkar ihop händelser, individer och de stora penseldragen.
De har ord och språk till att knyta ihop sammanhang, händelser, enheter och kontexter. I beskrivandet uppstår organisering, utveckling aktiviteter och handlingar. Här hänvisar vi till WEIK som talar om detta med "Sensemaking"
"It make sense"
Skapa tillitsfulla relationer är styrkan hos ledaren med starka ledarfärdigheter.
Det ställs stora krav på ledare när det gäller att kunna skapa goda relationer och de som är duktiga på det vad är det de gör?
Enligt Chris Argyris och Don Shon visar de på tre aspekter av agerande
“Låt därför livet bära med sig vad det vill, och låt mig vara stark nog att ta emot vad det bjuder.”
Som nämnts i gårdagens avsnitt behöver vi en tolkningsram för att kategorisera och förklara saker. Hur kan vi förstå världen? Hur vi förstår den hjälp Om VUCA inte räcker längre behöver vi en ny världsordning. I sin artikel “Facing the Age of Chaos” beskriver Jamais Casico den så kallade BANI-ramen som en möjlig lösning.
Så ett nytt avnitt om Bani och vi lär återkomma i ämnet i något längre avsnitt framöver efter jul.
VUCA i en kaotisk nutid VUCA hjälpte, och hjälper fortfarande, till att klassificera världen och härleda åtgärder. Och även om “smidig” är på modet just nu har VUCA utvecklats långt innan digitaliseringen. Om du tänker på det har världen alltid varit VUCA: i en viss mening volatil, osäker, komplex och tvetydig. Det som nyligen har förändrats är dock att både frekvensen och svängningarna i vår så kallade VUCA-värld har ökat. Numera är de mycket mer närvarande och märkbara än, säg, för 30 år sedan.
Bästa att paddla på och lugn och sansad ovan vattenytan, eller...
Imorgon BANI "the new kid on the block" en värld i kaos.
Välkommen till Khrafts Julkalender- lucka nummer 4
Ett gott te kräver en stunds bryggning.
En god espresso kräver en omsorgsfullt rostad och mald böna.
Ett surdegsbröd blir bara mustigare av några dagars vila.
Att stanna upp är att välja kvalité, det bogar för en bättre produkt eller tjänst. Det ger möjlighet till bättre relationer. Bråttom är inte från Gud som min lärare i teologi sa för många år sedan.
Ha en riktigt fin dag!
ADVENT
Ordet kommer sig av latinska ordet Adventus, vilket betyder Herrens ankomst eller i väntan på Herrens ankomst. Det västerländska kyrkoåret inleds med just första advent.
.Vi väntar på mycket i en vardag, väntar på besked, väntar på beslut, väntar på apoteket med nummerlappen i hand. Väntar i telefon på IT-supporten eller någon annan.
Väntan skapar mycket känslor, känslor som ska hanteras i en familj, ett företag och ett samhälle.
Ha en riktigt fin första advent1
Voltaire ligger bakom citatet "Judge a man by his questions rather than his answers" som inleder dagens lucköppning i podden.
Förmågan att vara nyfiken, en förmåga att kultivera hela livet. Att vara nyfiken och samtidigt tro sig veta är en näst intill omöjlig kombination. Att tro sig veta underminerar förmågan till nyfikenhet.
Ha en riktigt fin första advent!
Khraft bjuder på julkalender, hoppas på att lysa upp december med tankar och insikter. Hoppas du gör oss sällskap. 7-12 min varje dag. Bidra gärna med dina kommentarer och reflektioner. Nu lyser vi upp december och avslutar året med flaggan i topp. :-) välkommen!
Kennedy sägs ha sagt "Eyes that look are common. eyes that see are rare"
Att se, att se det som är nära eller det som är långt bort att se andras perspektiv. En utmaning för varje människa, vi fastnar så lätt i våra olika bilder. I ledarskap så viktigt att kunna se både helhet, omvärld, sig själv. Så vad ser du efter?
Ha en riktigt fin 1 december
I det här avsnittet talar Jenny Bergh om vikten av vänskap och hur det korrelerar med Resiliens, enligt en studie fr Harvard Business Review
I studien nämns att starka relationella nätverk har stor påverkan på vår anpassningsförmåga och formbarhet. Vi bör vara noga med att se till att ha några starka relationer genom livet. Det är inte vilka relationer som helst, det är relationer som hjälper oss att se meningsfullhet, bli påmind om syftet med det vi gör. Relationer som vi kan skoja med när det gäller oss själva och situationer vi hamnar i. Människor som hjälper oss att komma i kontakt med oss själva som ger oss ärlig feedback, som vi har tillit till och så vidare Vilka nära relationer har du i din verktygslåda? Vilka relationer vill du utveckla i ditt liv? Vem kan du erbjuda att vara en sådan vän för? Att bygga nära relationer tar tid och behöver ett ömsesidigt engagemang, var i din kalender är den platsen i dagsläget? Hur högt är de prioriterat? Individer som är resilienta har färdigheter som hjälper dem att möta och hantera positiva och negativa livshändelser. Skyddande faktorer inom individen är god kognitiv förmåga, problemlösningsförmåga, social kompetens, positiv självuppfattning, tillit till sin egen förmåga, en känsla av mening med livet, positiv framtidstro, känsloreglering och humor.Jenny Bergh och Alexander Löfgren samtalar om vikten av integration i dagens avsnitt av Khraftpodden. Att vi vi vill ha integration och mångfald, är för de allra flesta tydligt och klart men när det väl börjar skava i samarbetet mellan individer på en arbetsplats då är det inte lika enkelt längre. För att skörd effekten av mångfalden krävs en annan typ av ledarskap. Ledare som faciliterar lärande, relationer, kommunikation och konflikter. Ledare som bidrar till att skapa psykologisk trygghet.
Det kostar att leda en grupp med mångfald, Alexander talar i avsnittet om att just vara beredd på kostnaden, att gå in i det med öppna ögon. Detta gäller både mångfald av yrkeskategorier, utbildningsbakgrunder, avdelningar i en organisation med olika ingångsvärden i ett samarbetet.
Syftet med samarbetet och att vara klar över vilket mål man ska uppnå är essentiellt i komplexa uppdrag och kontexter. Ledare i sammanhanget har god nytta av förmågan att valla katter, och om de berättar Alexander i avsnittet.
Vår gäst Alexander Löfgren Phd, i industriell ekonomi och organisationsteori, jobbar konsultbolaget Influence, idag som affärsområdeschef. Aktuell med boken Smart samarbete -mot meningsskapande mikrosystem Boken ger en verktygslåda med teorier och konkreta case, utgiven på Studentlitteratur
I avsnitt 130 gästas vi av Pia Rosin Kommunikationschef på Telenor Sverige och med ett stort hjärta för basket. Pia har mer än 20 års erfarenhet av kommunikation i allt från små IT företag till stora koncerner. Därtill har hon också coachat Sveriges U16 lag för damer till ett EM-brons. Hon vet hur man vänder underläge till seger för den enskilde såväl som laget. Här är det uppenbart att laget alltid kommer först utan bekostnad av den enskilde spelaren.
I samtalet med Jenny Bergh berättar Pia om sina erfarenheter av att bygga team både inom idrotten som basketcoach och från sitt arbete som chef. Mycket likheter finns och idrotten har i Pias historia haft stor betydelse för hennes ledarskap. I samtalet dyker det upp några riktiga godbitar såsom styrkan i att” blanda tankarna med luft” och att frågan är: Går det att ge för mycket positiv feedback? Pia berättar också om hur kärlek kan fylla hovet och få både statsminister och Kroatiens ambassadör att delta på plats.
Vill du höra mer om Pia och hennes tankar kring kommunikation, kan vi rekommendera följande avsnitt från Kommunikationspodden.
Caroline Wertheim, gruppchef för redovisning inom Academedia, norra Europas största utbildningskoncern.
I avsnittet berättar Caroline i samtalet med Jenny Bergh om lärdomarna från idrotten dvs som att alla behöver få synas, uppmuntras och entusiasmeras för att vara engagerade medarbetare som presterar bra, utvecklas och trivs på jobbet.
Caroline tror på att i sitt ledarskap
- Lyssna och försök förstå. - Se olika perspektiv
- Våga pröva nya idéer och delegera ansvar.
- Tro på och visa genuint intresse för ”individen”.
Vidare samtalar vi om hur Caroline använder coaching i sitt arbete både som chef men också som coach på tvärs i organisationen. Det här är något som många företag skulle kunna ha nytta av att inspireras av.
Att rekrytera rätt person till rätt plats. Rekrytering, tycker nog de flesta är svårt, ett vanligt ämne i samtal mellan chefer. Så hur tänker någon som har varit chef i över 20 år med en lång erfarenhet som chef från år på Volvo CE, Assa Abloy och nu de senaste åren som interimchef på en rad olika bolag.
Jenny Bergh samtalar med Tone Aannerud Johansson om utmaningarna med rekrytering och Tone delar med sig av sina tips och hur hon brukar gå till väga vid rekrytering. Genom åren har berättar hon bland annat gjort sina bästa rekryteringar bland de som är helt olika henne själv. Dessutom har det bidragit till mitt lärande att ha människor med helt andra perspektiv och personlighet i mitt team. Att lägga tid på att fundera över vad det befintliga teamet behöver kompletteras med har varit en stor del av Tones tillvägagångssätt.
Andra tips som du kommer att få höra mer om i avsnittet är
Sist men inte minst, till dig som söker jobb tänk på att det är en ömsesidig process. Är chefen någon du vill jobba med? Hur är kulturen på arbetsplatsen? Låter det som att det här är något du kommer trivas med?
Jenny möter Gabriella Mast Weggeman och talar om hennes syn på ledarskap och vad hon ser är ledares största utmaningar. Vi är överens om att företagare och ledares största utmaning är de mjuka personalfrågorna. Att ta de svåra samtalen att få gruppen att fungera riktigt bra och att bära ansvaret för människors försörjning.
Vi hinner också tala om Gabriellas bok Verkställande kvinnor och att fler kvinnor borde ta chansen att köpa befintliga företag.
Gabriella arbetar med samverkan akademi -näringsliv på Mälardalens högskola. Ett av uppdragen är att driva och utveckla Tillväxtmotorn som är ett affärsutvecklingsprogram för små och medelstora företag. Mer än 100 företagsledare i regionen har redan gått den.
Kontakter med SME företag blir allt viktigare för högskolan. Mer än 4 av 5 jobb skapas i den gruppen! Tillväxtmotorn pågår i 13 månader och är branschöverskridande.
I veckans avsnitt hör vi 🌟Jenny intervjua Aram Seddigh Ph.D. från WeOffice om Arbetsplatsstrategi. Ett hett ämne som ofta likställs med frågan om aktivitetsbaserat arbetssätt. I samtalet med Aram får vi bland annat svar på:
Vad är en flexibel arbetsplats?
För vem ändrar vi arbetsplatsen?
Passar det verkligen alla typer av personligheter?
Vad är arbetsplatsstrategi? Hur kopplar det till verksamheten, personalens behov och så vidare?
Vad händer när jag inte längre har min fasta kontorsplats?
Att ha en tydlig arbetsplatssstrategi ska naturligtvis betjäna verksamhetens vision och mål samt ge goda förutsättningar för medarbetare att utföra sina uppdrag. Men hur kommer vi dit?
Aram Seddigh är PhD doktor i arbets- och organisationspsykologi, legitimerad psykolog och ekonom. Sin doktorsavhandling skrev han, knuten till Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, om hur olika typer av kontor och arbetssätt påverkar medarbetares hälsa och produktivitet. Därefter har han jobbat som VD och arbetsplatsstrateg på WeOffice AB där han stöttat organisationer med att skapa goda arbetsmiljöer för ökad trivsel och produktivitet.
Arams bok: Arbetsplatsens strategi för det flexibla kontoret
Tillsammans med Elisabeth Linder filosoferas det här kring ord och kommunikation. Samtalets upprinnelse kommer av en text Jenny skrivit kring ord.
Som Elisabeth uttryckte det i något förberedande samtal inför det här avsnittet:
"Ord är ju så klumpiga ibland, så grova, så fyrkantiga manifestationer med alltför otillräckliga omgivningar för att verkligen förmedla något från mig till någon annan."
Ordens betydelse för den egna och gemensamma utvecklingen, att ha förmåga, mod och insikt att kunna uttrycka sig är en viktig nyckel. Jenny Bergh läser en egen text på temat, håll till godo och önskar att den får stanna hos dig en stund som ett tema för reflektion.
"Jag märker hur jag prövar att formulera mig, hitta försiktigt fram. Jag undviker ord. Jag saknar ord. Jag hittar ord. Jag testar ord. Jag håller tillbaka ord. Jag använder ord. Använder dem modigare än mitt förstånd ibland. Plötsligt klarnar bilden. Fler ord blir möjliga, tillgängliga. Jag tar tydliga, medvetna risker med orden.
Ord som skapar rum, nya rum och återanvända rum. Rum för tanke, handling och fantasi. Av alla ord som kommer föds en del i djupet av mig själv."
Nu låter vi hösten få komma med många nya avsnitt om Arbetsplatsens utformning, om rekrytering och varför det är så svårt med rekrytering. Om att vara ledare och vikten av reflektion etc. Många spännande gäster väntar runt hörnet.
Vi kommer gärna till dig och din organisation och inspirerar. Hör av dig så bokar vi ett möte om vad vi kan hitta på tillsammans!
Avsnittet är inspelat med fågelvitter i bakgrunden med fjällen som fond i midsommarhelgen och bättre inledning på semestern kan vi väl knappast få. Jenny Bergh summerar vad hon tar med sig från det gångna året med gäster i podden.
Samtalen har under året fått beröra många områden som rör allas arbetsvardag och i det här avsnittet får du höra vad Jenny kommer ihåg allra mest från årets samtal. Såsom Peter som upplevt en enorm personlig utveckling, Solveig som delar med sig av sin breda kompetens om stress och osunda organisationskulturer. Några av de senaste samtalen i podden har satt stort avtryck hos många av våra lyssnare.
I podden finns många guldklimpar bland våra 123 avsnitt, en bank att hämta ur när du vill fylla på under semestern. De senaste pärlorna får du tips om här!
Ha en riktigt fin sommar!
Johan Rudengren pratar med Jenny Bergh om allt ifrån konsten att rekrytera till vad skrivandet ger honom, snart på väg med sin andra roman. Mest välkänd är ändå Johan som VD och grundare för Rådek redovisning och revisionsbyrå med kontor i fem sörmländska städer.
Vad lär man sig då om ledarskap på resan till över hundra anställda på 25 år? Det pratar vi allra mest om. Johan berättar om händelser som format hans syn på ledarskap och utveckling, delar med sig av vad som fungerat och inte samt vilka situationer som kanske format hans ledarsyn mest.
I avsnittet får vi höra om några av Johans principer som ” Väghyveln” och ”Döm aldrig utan att fråga först” det ena leder till det andra i det här samtalet med Sveriges snabbast Revisor.
Josephine Sundqvist,Phd, Generalsekreterare för Läkarmissionen med verksamhet i en del av världens mest utsatta länder såsom Sydsudan. https://www.linkedin.com/in/josephine-sundqvist-phd-05723b12/
Vi pratar om förändringsledarskap och Josephines erfarenheter kring att ta med sig narrativet i förändringsledning och hur hon gjort det genom den fusion som hon lett LM International i de senaste åren. I samtalet berör vi vikten av humaniora i det som händer globalt och vikten av den personliga utvecklingen för ledare. Kopplat till Inner development goals som Josephine pratar om i avsnittet.
https://www.innerdevelopmentgoals.org/
1. Being -Relationship to self
2. Thinking - Cognitive skills
3. Relating - Caring for others and the world
4. Collaborating - Social Skills
5. Acting - Enabling change
Detta är ett samtal som landar i dagsaktuella erfarenheter av att leda en verksamhet i Sydsudan där det är öppen konflikt när vi spelar in det här avsnittet. Att vara priviligierad med utbildning och att finnas i Sverige samtidigt som ens medarbetare lever i i en krigszon, ställer en del frågor på sin spets. Frågor som varje ledare har anledning av att reflektera över: Är du priviligerad och hur påverkar et dig i dina relationer personligt och professionellt? På vilket sätt använder du och jag våra privilegier för ett strre syfte? Vad är ditt syfte? vad skulle du vilja göra annorlunda utifrån det?
Vilka resurser har du och vilket initiativ kan du ta, kanske redan idag?
Ctat från samtalet
”Ska ledare kunna se riktigt stor ”impact” för samhällen måste ledare först bli väldigt stor på insidan”
Josephine Sundqvist Phd Generalsekr LM International
Omvärlden utmanar oss mer än någonsin så hur behöver vi organisera oss egentligen?
Varför bör medlemmarna i en ledningsgrupp ge sig ut på en själslig resa egentligen?
Jenny Bergh samtalar med Alicia och Rolf Medina i ett samtal som tar sin utgångspunkt i deras bok: Teal Tillit och Transparens, en guide för självorganisering och demokratisering av arbetsplatsen
Med grund i ett flerårigt forskningsprojekt har de tagit fram en modell för att skapa progressiva organisationsformer som bygger på tillit, öppenhet och jämlikhet.
Rolf Medina med en bakgrund som dataingenjör och är filosofie doktor i Management. Han är medgrundare till Future of Organizing AB där han numera ägnar all sin tid.
Alicia Medina föddes i Montevideo, Uruguay. Hon kom till Sverige 1982 som flykting via FN. Efter 20 år i arbetslivet disputerade hon år 2012 i Strategi och Management. Hon ägnar sig nu på heltid åt konsultföretaget Future of Organizing AB.
Alexander Löfgren Phd, i industriell ekonomi och organisationsteori. jobbar konsultbolaget Influence, idag som affärsområdeschef. Aktuell med boken Smart samarbete -mot meningsskapande mikrosystem Boken ger en verktygslåda med teorier och konkreta case.
I Det här avsnittet får du höra Alexander om vilka tre superkrafter han skulle vilja ge alla ledare i vår tid.
Jenny möter i Marie Malmlöf och Therese Bojestig i frågor om vad man som arbetsgivare kan, ska och bör göra när man har misstankar om beroendeproblematik hos anställda. Marie & Theres svarar på frågor som: När misstankarna inte bara är misstankar, hur kan du som arbetsgivare hantera det? Hur ska man hantera misstankar om drogberoende annorlunda och varför? Hur kan du bäst föra det på tal med dina anställda när situationen uppstår?
Kort och gott konstaterar vi att chefen som kontinuerligt arbetar på relationen med sina medarbetare också ger sig själv och organisationen bättre förutsättningar för att hantera också de här frågorna bra.
Marie och Therese har startat företaget Reconcinno där de stödjer företag och chefer i frågor om rehabilitering.
Ulrika är stabschef vid Svenska Parasportförbundet och har tidigare erfarenheter från Scouterna, Rädda Barnen såväl som Tom Tits i Södertälje. Ett inspirerande samtal om vad som på riktigt är viktigt för Ulrika i hennes ledarskap, hur hon gör när hon lägger örat mot rälsen. I alla sina roller genom åren har Ulrika varit med och jobbat med förändringar och också fått se organisationer på riktigt förändrats och utvecklats, inte minst hur ett tufft val hos Scouterna nu ger Scouterna för åttonde året i rad ökade medlemssiffror. Vi hinner beröra många ämnen kring att vara ledare och vikten av att vara modig och tydlig, en av de saker som sticker ut särskilt när det gäller att ge alla människor samma förutsättningar.
Samtal med Toril Nygren Grave om ledarskap. Jenny och Toril pratar om ledarens betydelse för lärandet i organisationen och sina medarbetares utveckling. Vad är det en ledare behöver göra för att generera lärande som utvecklar individen och organisationen. Vi talar om 70- 20-10 principen och hur ledare och chefer bättre kan ta tillvara det som sker i produktionen. Vi bjuder på en del tips och frågor som vi tycker att vi bör ställa oftare till våra medarbetare, oss själva och varandra är frågor som: Vad lärde du dig i dag? Vad önskar du utveckla? Vad i den här veckan fick dig att reflektera över din insats?
Med Elisabeth Linder i Khraftstudion blev det ett böljande samtal om att bli coach och vad det betyder att vara trygg med sin inre kompass. Elisabeth reflekterar över sin yrkeskarriär som kommunikatör och senaste åren som senior rådgivare inom detsamma.
Vad hade varit annorlunda med den kompetens hon tillägnat sig nu? Tänk om hon hade haft coachkompetens som rådgivare, vad hade då varit annorlunda?
Coaching, sång och kommunikation är mixen av tjänster Elisabeth erbjuder i företaget Linder Kultur och Kommunikation
Peter Stormats är VD på Euroflon. Han är en av de som valt att arbeta med oss i vår ledarfilosofi och modell i företaget, såväl i sin helhet som i sitt eget ledarskap. Du möter här en fantastisk person som upptäckt fler dimensioner av sitt lyssnande och sin kommunikation och berättar om vad det skapar i företaget såväl som i hans eget liv.
En modig resa in i ett helt nytt sätt att bygga företag utifrån medarbetares styrkor och kompetens. Att ge plats för andra genom medvetet ledarskap och ge utrymme för den goda dialogen, det handlar dagens avsnitt om.
Peter leder en verksamhet som är i stark tillväxt. Sedan ett par år mitt i resan av transformation till en fullt ut självdrivande och lärande organisation. En berättelse vi lär återkomma till...
Är det alltid bra med självinsikt? Kan det bli för mycket navelskåderi? Och på vilket sätt är Enneagram annorlunda mot andra modeller för ökad självinsikt?
Tina Tornell intresserade sig för Enneagrammet som ett verktyg för självinsikt för snart 20 år sedan. Tillsammans med Ann Thim startade hon sedan företaget Enneagramcenter.
I avsnittet får du en kort introduktion till Ennegrammets nio strategier och vad de kännetecknas av. För den som önskar något att bita i när det gäller sin egen självinsikt är det här en modell som gör det jobbet.
Tina bjuder även på sina tre bästa tips för den som önskar ökad självinsikt, det första - börja med att vara snäll mot dig själv...
#enneagram #självinsikt #personligutveckling
Jenny Bergh och Toril Nygreen Grave, grundare och partners i Learn Coaching AS, delar här i det andra avsnittet med sig av vad de lärt sig utifrån sitt eget samarbete. Relationen har inte alltid gått på räls, utan bjudit på motstånd från båda parter i omgångar, utmaningar som övervunnits och som de arbetat sig igenom. De bjuder på erfarenheter och lärdomar samt hur modellen LEARN Coaching och filosofin blivit plattformen för deras samarbete. Vi tar upp frågor som - vikten av att stå kvar, varför man inte ska lägga på luren och om man ändå gör det vad det kan leda till.
Vi kan alla tjäna på på att bygga starkare relationer- privat, personligt och professionellt. När var du med om att din insats på jobbet överträffade din egen förväntan? Förmodligen på grund av att du hade goda relationer till de som fanns runt dig och att de och du erbjöd varandra psykologisk trygghet.
Jenny Bergh och Toril Nygreen Grave delar med sig av erfarenheterna av att bygga företag tillsammans från två olika länder, som två olika och starka personligheter. När de skulle starta LEARN Coaching AS blev de avrådda att starta företag ihop. Sedan dess har de skrivit Utbildningen LEARN Coaching som ger 146 timmar ledar- och coachträning för dig som vill lära dig coaching och det coachande förhållningssättet. Det har blivit en filosofi, en modell och många lyckade uppdrag sedan samarbetet inleddes för mer än tio år sedan på en coachutbildning i Oslo.
Hur får man det att fungera, vad har vi inte varit så bra på och vad har varit styrkor. I slutet av avsnittet får du en modell som du kan använda när du reflekterar över dina relationer. Att lägga vikt vid relationen i samarbetet ger goda resultat och det kostar att inte investera i relationer.
Dagens samtal mellan Jenny och Solveig tar sin utgångspunkt i Solveigs artikel om Organisationell kommunikation kopplat till utbrändhet och stress. Artikeln är en summering av Solveigs doktorsavhandling. Solveig är en av alla fantastiska människor som gått vår utbildning LEARN Coaching Självledarskap och coaching.
Vill du veta mer om vår filosofi och modell samt våra utbildningar. Välkommen med på nästa öppna event, EXPLORE
Så vad pratar vi om i dagens avsnitt?
Kolonialisering(Habermas), dvs hur en organisations kommunikation kan invadera den enskilda individens liv på ett sätt som fråntar individen makt över sig själv. Vi rör oss vidare i samtalet kring " The dark side of communcation" -Vad sker i organisationer där kommunikationen blivit destruktiv? -Vad kan du som enskild individ göra åt det och inte minst vad kan du göra åt dina egna inre negativa kommunikationsmönster?
Följ Dr Solveig Beyza Narli Evenstads på LinkedIn https://www.linkedin.com/in/solveig-beyza-evenstad-phd-8279113b
Artikel på Linkedin om Självledarskap. Self-leadership in VUCA times. Can you lead yourself? Can you lead others to lead themselves? | LinkedIn
Om utbrändhet Code QD85 Burnout: Is it finally recognized as an occupational disease in post-pandemic era? What is it actually? | LinkedIn
Låt oss presentera Solveig kort: :-)
Dr. Solveig Beyza Evenstad var førsteamanuensis vid Høgskolen i Innlandet (2017-2020) i Organisasjon og Ledelse der hun også jobbet med livslanglæring, herunder lederutdanning. Hun har en doktorgrad fra Université Côte D'Azur hvor hun også underviste i Organisasjonskommunikasjon. Hun jobber p.t. som lederutvikler og er fortsatt tilknyttet forskningsenheten SIC.Lab Méditerranée ved Université Côte D'Azur som Associate Researcher. Hun jobbet over 20 år i globale selskaper som IT linjeleder, konsulent innen kontinuerlig forbedring samt radikale teknologidrevne endringer og prosjektleder før sin akademiske karriere. Hun tok en Master of Management (2011) i Organisasjon og Ledelse med spesialisering i Coaching, Veiledning og Motivasjon. Hun har også en Bachelorgrad i Management (1985) og Cand Mag i informatikk (1988).
Dr. Solveig Beyza Evenstad was Associate Professor at the Inland Norway University of Applied Sciences (2017-2020) in Organization and Leadership where she also worked with lifelong learning, including leadership education. She has a PhD from the Université Côte d'Azur where she also taught Organizational Communication. She works as a leadership developer and is still associated with the research unit SIC.Lab Méditerranée at the Université Côte d'Azur as Associate Researcher. She worked over 20 years in global companies such as IT line manager, Consultant in continuous Improvement and radical technology -driven changes, and Project manager before her academic career. She took a Master of Management (2011) in Organization and Leadership specializing in Coaching, Counselling and Motivation. She also has a BA in Management (1985) and BSc in Informatics (1988)
Ledningsgrupper - en möjlighet för egen utveckling, grupputveckling och företagsutveckling. Jenny delar med sig av sina tankar, inspirerad av ett arbete med en ledningsgrupp som hon arbetade med nyligen.
Vi bjuder på en övning och pratar om hur ni kan utvärdera er ledningsgrupps arbete. Vår coach- och ledarfilosofi är central i vårt arbete med ledningsgrupper för att skapa kraftfulla grupper.
Att kommunikation är en konst är ingen nyhet direkt, i dagens avsnitt pratar vi om orden som kommunikationen består av. Ord som skapar rum, ord som vi inte har modet att säga, ord som håller på att formas och ord som frigör och skapar utveckling och platser för utveckling. Ord är sannerligen en kraft, men kan också vara helt förlamande när man inte finner dem.
Johan Seltborg, interimschef och författare till boken Ledarskap på besök. Jenny och Johan samtalar om vad som är viktigt att tänka på som interimschef och som beställare av interimstjänster. Att interimsrollen kräver något annat än vad som krävs av en ordinarie chef. Samtalet tangerar praktiska tips såväl som att Johan delar med sig av sitt eget lärande om att hitta in i en helt ny roll och vikten av att stå stadigt, för att lyfta organisationerna han besöker som ledare. "Det är de som är hjältarna, mitt uppdrag är att coacha".
Ett ovanligt samtal i podden som är något mer personligt och som handlar om det inre ledarskapet, självledarskapet. Det handlar också om att inte vara historielös, utan att med acceptans och en utforskande blick under 50 km springa genom livet. Jenny Bergh berättar om vad det resulterade i och vilken fråga hon kommer ställa till sig själv när hon fyller 85.
Ett samtal mellan Niclas Bjälkenborn och Jenny Bergh om värderingar och värderingsgrund - vad är vad? Vad är viktigt när du leder värderingsmedvetet? Niclas delar med sig av sin egen gedigna chef- och ledarerfarenhet.
Inspirerade av ett kunduppdrag där samarbetet inleddes med "- Sist vi hade en konsult här var det så dåligt, minns inte ens vad som sas". I dagens avsnitt samtalar vi om dels vad vi gjorde för att möta dem och dels vad vi upplevde i mötet med den här gruppen. Samtalet leder oss in på vikten av mod, sårbarhet och psykologisk trygghet.
Åsa samtalar med Enhetschef Lotta (Charlotte Håkansson van Luijn) om hennes erfarenhet av att vara ny som chef och att under två år bygga förtroende. Arbetsgruppen gick från ickefungerade till tillit, eget ansvar och samarbete. Lotta fick många lärdomar på vägen. Chefer är också människor och det här är en god beskrivning på en människa som valde både sin egen utveckling och andras. Lotta hade kunnat valt annorlunda, det gjorde hon inte och därför är det en lyckosam berättelse om att leda förändring.
Dags att börja förbereda medarbetarsamtalen och beslut om utbildningsinsatser nu, om man inte redan gjort det. Att veta vilka utbildningar man ska satsa på är inte så enkelt och just det pratar vi om i det här avsnittet. Är nöjdhet i utvärderingar verkligen ett mått på att en utbildning varit bra? och värd att satsa på igen?
#khraft #utbildningsinsatser #nöjdhet #utbildning #utvärdering
Vi firar att vi släpper vårt hundrade avsnitt, summerar vägen hit och så ger vi tips på några av våra uppskattade avsnitt.
Vi samtalar också kring vikten av att byta miljö och vad det skapar i gruppen.
Podden tar semesteruppehåll och nästa avsnitt släpps den 12/8-22. Efter det kommer nya poddavsnitt släppas varannan vecka.
Ha en fin sommar önskar Teamet på Khraft
Avsnitt vi nämner i podden:
#7 Stå i sin egen storhet
#8 När det positiva blir negativt
#9 Härskartekniker
#19 Utveckling på riktigt, en intervju med Jonas Ekman
#23 Konflikthantering
#24 Konflikthantering del 2 - olika typer av konflikter
#25 Konflikthantering del 3 - försvarsmekanismer
#26 Konflikthantering del 4 - att lösa konflikter som chef
#33 Med mötet i fokus
#37 I samtal med Jan Anundi, deltagare i LEARN Coaching Fundamentals
#41 Samtalets arkitektur
#45 Entreprenörskap och coaching - med Lena Gustafsson
#49 Coachande entreprenörskap i vardagen, med Miran och Alexander
#50 När det coachande förhållningssättet sätter sig i kroppen - med Erik Segerstedt
#65 Irritationer
#88 Generationsskiften - möjligheter och utmaningar
#89 Förgiftade arbetsrelationer eller fikarumstrivsel?
Tillhör du också den som känner det som att du mest "jobbar i gruset", det vill säga har fullt upp med att hålla dig flytande bland allt som behöver göras? Frågan är: gör du verkligen rätt saker och hur vet du att det räcker med att det blir ett resultat? Om det pratar Jenny och Åsa denna vecka, välkommen!
OBS! Vi beklagar att förra veckans avsnitt förväxlats i hanteringen med denna veckans avsnitt. Om du redan hört det här avsnittet så gå tillbaka till avsnitt 98 kan du höra det du missat. Ber om överseende.
Anders Levorsen är Agil coach. Anders samtalar med Jenny om vikten av nyfikenhet som verktyg och förhållningssätt i sitt arbete och vad det har att göra med kundnöjdhet och fler affärer. Tillväxt - hur når vi den? Och hur bibehåller vi den? Vi borde utmana oss själva mer att lära av våra misslyckanden i ännu högre grad menar Anders.
OBS Vi beklagar att detta avsnitt först lades ut med fel ljudfil. Ber om överseende, felet är nu korrigerat.
Dagens avsnitt är inspirerat av våra egna tankar om vad som kan hindra oss ibland, numera struntar vi nog mest i det. Ändå är det intressant att prata om de här föreställningarna som kan vara hinder. Kanske man till och med kan göra sina hinder till möjlighetssagor, det finns exempel på det.
Det har samma vecka varit Norges Nationaldag och Learn coaching Alumni & Friends i Oslo. Ett sammanträffande som leder till att Jenny Bergh och Toril Nygreen Grave sitter på Skrim, ett stycke utanför Oslo, och samtalar om historiers betydelser för individ, företag och länder.
För nästan exakt ett år sedan tog Åsa klivet ut i näringslivet som konsult. Vi pratar om resan från offentlig sektor i en roll som skolledare, som Åsa behärskade väl, till att våga klivet in i något helt nytt. Att trots en god inblick sedan tidigare om vad det är att driva företag ändå ställas inför en del utmaningar.
Att samarbeta med löst sammansatta team över korta perioder kräver mycket av alla och vi ställer oss frågan hur avgörande vår erfarenhet av ett fantastiskt samarbete under dagen faktiskt hade att göra med att vi alla är coachutbildade.
Jessica Rosengren och Ulrika Rytterström, förstelärare på Gökstensskolan med lång erfarenhet inom skolan, berättar om hur de arbetar med coachande samtal med eleverna. De beskriver vad de upplever att det coachande förhållningssättet bidrar med och hur det utvecklat dem i sina samtal med elever och kollegor. Och så bjuda du också på några tips på vad du kan tänka på när du pratar med de tonåringar du har runt dig.
Hur ställer vi frågor och vad gör de med personen vi ställer dem till? Dagens avsnitt handlar om frågeteknik för dig som arbetar med människor. Vi delar med oss av exempel på frågor du inte bör ställa och hur du kan göra om frågorna så att de skapar motivation och framåtblick.
Chefen syns inte längre och är inte involverad i arbetet vi gör. Chefens dörr är alltid stängd. Chefens har så mycket och springer mellan möten. Känner du igen kommentarerna?
Chefens roll i en verksamhet som växer och utvecklas förändras över tid och det är inte alltid vi ser den förändringen när vi är mitt inne i verksamheten och har varit så över tid. Vad är då ingredienserna för både chefen och medarbetarna att öka förståelsen för varandra, att involvera och skapa engagemang för att hjälpas åt?
Både som chef och medarbetare tar vi ibland ett tungt ansvar. Som chef kan det handla om medarbetaransvar, tröga beslutsprocesser, uppdrag som inte går hand i hand med befogenheter, samtal, konflikter och ett ständigt dåligt samvete för att inte hinna med allt - framför allt familj, fritid och dig själv.
När tröttheten kryper på samtidigt som du ska finnas där för dina medarbetare, lösa brandkårsutryckningar osv blir det svårt att samla kraft till att lyfta blicken och se framåt. Då är det lätt att tankar kommer kring att sluta sitt uppdrag, att vilja fly.
Hur påverkar trötthet dig, vad händer med dig och hur kan du förebygga trötthet?
Arbetsglädje och trivsel ökar motivationen och förmågan att lösa arbetsrelaterade uppgifter, vilket är positivt för produktivitet och lönsamhet.
Fikarummet ses ofta som en plats för energipåfyllning, prat och gemenskap. Men det kan också vara stället för arbetsrelaterat prat, dåliga relationer, skitprat och allmänt gnäll.
I veckans podd: gemensamt jobbspråk o jargong - humor, tydlighet, lyssnande, engagemang och det egna ansvaret.
I dagens avsnitt har vi besök av Anders Olsson, ipdix Coach & Consulting AB, som har lång erfarenhet av företagande och entreprenörskap inom olika branscher. Anders har med utgångspunkt ifrån sin egen erfarenhet bl.a. startat och drivit Framtidsnätet, ett nätverk för framgångsrika generationsskiften i bolag. Ta del av Anders erfarenheter och tips, kring ex vikten av igenkänning och hur professionell coaching kan bidra till processen.
#ipdix #generationsskiften #khraft #professionellcoach #framtidsnätet
Att arbeta lösningsfokuserat skapar en konstruktiv dialog framför att arbeta med problemfokuserat som ofta ger energitapp. Vi berättar om Gro Johnsrud Langslets modell LØFT - løsningsfokusert tilnærming.
Vi ger tips på hur du kan arbeta mer lösningsfokuserat med fokus på framgångsfaktorer.
Har du fokus på att lösa problem eller att se lösningar?
#LØFT #løsningsfokusert tilnærming #GroJohnsrudLangslets #khraft #lösningsfokus #problem
Hur mår de grupper som du är en del av?
Dysfunktionella grupper fungerar inte som de ska och människor far illa. Systemet är sjukt. Vi tar er igenom 9 gemensamma nämnare för grupper som inte mår bra. Vi pratar också om hur du kan vakna i ett system där du inte mår bra och vad du kan göra då?
Författare som skrivit intressant litteratur kring systemteori:
Peter Senge
Oscar Öqvist
#khraft #dysfunktionella #team #grupper #petersenge #oscaröqvist
Hur har du det i dina relationer och hur arbetar du för att utveckla dem? Vi pratar kring samtycke, gränssättning och hur man kan arbeta för att utveckla sina relationer.
Vilken kraft har historieberättande och vad väljer vi att lyfta fram? Historier är makt och vi kan skriva om historier för att de ska ge den effekt vi önskar.
Att äga sin historia ger dig kraft. Hur ser din historia ut för ditt liv och din organisation, hur använder du den och vad sätter du för fingeravtryck?
Vi lyfter några historiska kvinnor som satt stora avtryck på samhället, som det inte skrivits så mycket om tidigare men som nu får synas på ett annat sätt än tidigare.
#khraft #internationellakvinnodagen #avtryck #fingeravtryck #dinhistoria
Vi tar utgångspunkt i Nils van der Poels träningsprogram och målmedvetenhet. Att säga ja till en sådan målsättning innebär att säga nej till andra saker. Detta går att omsätta i stora som små val du ställs inför. Säger du nej till saker då du säger ja till något eller fyller du bara på med ja? Hur gör du för att nå dina mål?
#khraft #mål #sägaja #nilsvanderpoel
Att ta ansvar för sig och sin egen del, att inte ta för mycket ansvar. Att ta ansvar för rätt saker. Inte alltid helt lätt att navigera i. Kring detta samtalar vi kring i avsnittet och så funderar vi också kring ordet responsibility...
#ansvar #responsibility
The Millennials tar sig an coaching på ett helt annat sätt än generationen the Greater.
Detta blev tydligt i ICF:s (International Coaching Federation) dagsfärska PWC-rapport - Consumer awareness som vi pratar om i detta avsnitt. Rapporten handlar om coachbranschens utveckling och vad du bör tänka på när du anlitar en coach.
#ICF #coaching #pwc #consumerawareness #millennials
I det här avsnittet pratar vi om vikten av att använda traditioner, ritualer och ceremonier som bidrar till energi, varumärkesbyggande och värdeskapande. Hur använder ni det i er organisation?
#khraft #studentflak #pepparkakshus #traditioner #ritualer #ceremonier #energi #varumärkesbyggande #värdeskapande
Vi pratar om kontinuitet i relation till självledarskap som ledare och coach. Du själv är kanske det viktigaste redskapet i att skapa en framgångsrik och tillitsfull relation.
#khraft #självledarskap #ledarskap #tillit #framgång #relation #ledare #coach
I en läsning av Harvard Business Review från januari 2022 reflekterar vi och summerar fyra angreppssätt för ledaren som vill ta med sig viktiga lärdomar från 2021.
Ofta gör vi olika insatser för att åstadkomma utveckling: utbildning, kompetensutveckling, coaching, omorganisation m.m. Det många brottas med är att löpa hela linan ut och fullfölja alla delar för att utvecklingen ska ske.
Samtal om och tips på hur du kan arbeta för att din organisation ska bli mer värderingsstyrd - hur ni lever era värderingar i vardagen.
#ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfcoaching #icfACC #icfPCC #icfACTP#75 Organisationssyn
Vi samtalar kring olika perspektiv: den auktoritära, demokratiska och autokratiska organisationen och medarbetaren. Vad tenderar du mest att vara och hur påverkar det organisationen och personerna du arbetar med?
#ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfcoaching #icfACC #icfPCC #icfACTP
Vad är tro? Vad är det viktigaste en ledare kan göra? Vad menar vi med tro när vi pratar om ledarskap, hur påverkar det oss själva och personerna runt omkring oss? Håll koll på vad du tror på och tänk på tro som ett verb.
#ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfcoaching #icfACC #icfPCC #icfACTP #tro
Hur hamnar vi i olika roller och vad beror det på? Hur påverkas vi av de personer vi samarbetar med och hur påverkar vi våra kollegor beroende på hur vi själva är? Vi samtalar kring roller och positioner samt hur man kan arbeta med gruppen för att vi tillsammans ska må bra och prestera så bra som möjligt.
#ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfcoaching #icfACC #icfPCC #icfACTP #roller #positioner
Vad är tillit, hur vet vi att det finns tillit mellan oss och hur skapas den? Vad kan du göra för att skapa tillit i dina relationer? Vi vänder och vrider på begrepp och perspektiv kring tillit och funderar kring det som Stefan Söderfjäll menar att tillit är en slaggprodukt.
#tillit #stefansoderfjall #ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #icfcoaching
Jenny och Åsa delar med sig av hur de arbetar med ledningsgrupper och Khrafts förhållningssätt i det arbetet. Ni får ta del av våra erfarenheter, tips och vad som är viktigt att tänka på i det arbetet.
#70 Balans i livet - vad innebär det?
Vad är egentligen balans i livet och går det att uppnå? Hur mår vi av att sträva efter att uppnå det? Kanske handlar det om något annat...
Vad irriterar vi oss på och varför? Pia och Åsa pratar om hur kan vi jobba med oss själva för att minska våra irritationer och få syn på vad det är hos oss själva som gör att vi retar upp oss.
#ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfcoaching #icfACC #icfPCC #icfACTP#khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #motivation #ledarskap #utveckling #icfcoaching #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfACC #icfPCC #icfACTP #lärare #lärarepåinstagram #rektor #skola #framgång #hållbart #hållbartföretagande #utbildning #välmående #chef #ledare #laget
Vad skiljer de nordiska länderna åt när det gäller jämställdhet? Hur kommer det sig att Sverige ännu inte haft en kvinnlig statsminister? Jenny och Åsa reflekterar kring artikeln "Jämställdhetsparadiset som skyr kvinnliga ledare" av Carl-Michael Edenborg i SVD den 5/9-21.
Länk till artiekln:
https://www.svd.se/jamstalldhetsparadiset-som-skyr-kvinnliga-ledare
#ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfcoaching #icfACC #icfPCC #icfACTP
#ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfcoaching #icfACC #icfPCC #icfACTP #enkät
Utifrån Gjerde och Ladegårds forskning "Tre tilnærminger til mestring av lederrollen" samtalar vi om coachens betydelse för ledares utveckling. Ladegård och Gjerdes studie förespråkar att företag och organisationer lägger större vikt vid ledares interna processer och mindre vid de externa och synliga kompetenserna.
Länk till artikeln:
Coaching kan bidra signifikant till ledares utveckling
#ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfcoaching #icfACC #icfPCC #icfACTP #gjerde #ladegård
Förhoppningvis tar du med dig många fina minnen från sommaren och vill gärna vara kvar i den känslan. Hur tar du dig då an hösten?
Vad gör du för att skapa guldkant i vardagen och få till en balans i vad du vill göra och vad du mäktar med?
#ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfcoaching #icfACC #icfPCC #icfACTP
Jenny och Toril samtalar kring företags vinst med att arbeta med sina värderingar och vikten av att då även arbeta med företagets kultur.
Hur smakar ordet värderingsmedvetet ledarskap snarare än värderingsbaserat? Att arbeta med värderingar redan från början av ett företags resa och att involvera alla.
Du som ledare får tips på vad som kan vara bra att tänka på i arbetet med värderingar.
#värderingar #värderingsbaserat #ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfcoaching #icfACC #icfPCC #icfACTP
För lite drygt ett år sedan gick Erik Segerstedt vår utbildning LEARN Coaching Fundamentals. Ta del av Eriks reflektioner kring hur han som konsult utvecklats utifrån det coachande förhållningssättet - där lyssnande, att se individen och våra värderingar har en stor betydelse.
#ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfcoaching #icfACC #icfPCC #icfACTP #eriksegerstedt #arosmanagementandinvestab
Miran Abdullah och Alexander Edberg är två drivna entreprenörer som har utvecklat sitt coachande förhållningssätt genom att gå vår utbildning LEARN Coaching Fundamentals. De delar med sig av sin upplevelse och utveckling - på det personliga planet såväl som i sitt företagande.
#ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfcoaching #icfACC #icfPCC #icfACTPI dagens avsnitt får ni lära känna vår norska kollega Toril. Hon och Jenny delar med sig av sina erfarenheter kring sitt samarbete, där olikheter blivit en styrka.
#samarbete #tngconsulting #ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfcoaching #icfACC #icfPCC #icfACTP
Personlighetstester är vanliga i rekrytering, för att utveckla ledare och team. Vi vill snarare kalla dem beteendetester och i detta avsnitt resonerar vi kring för- och nackdelar med tester samt hur man kan tänka kring dem?
#personlighetstester #idi #enneagram #ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfcoaching #icfACC #icfPCC #icfACTP
Fakta, vetenskap, sånt man kan ta på är ofta lättare att ta till sig. Sånt som handlar om det mellanmänskliga, det som händer mellan människor kan ofta ses som flum och svårare att ta på. Jenny och Åsa delar med sig av sina tankar kring "riktig kunskap" och flum.
#vetenskap #flum #ledare #ledarskap #företagande #entreprenörskap #företagare #4av5jobb #företagarna #rektor #skola #motivation #utveckling #framgång #välmående #khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #utbildning #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfcoaching #icfACC #icfPCC #icfACTP
Tillsammans med entreprenören och coachen Lena Gustafsson, en av våra branschkollegor, pratar vi om entreprenörens egenskaper och nyttan entreprenören har av coaching. Lena delar med sig av sina erfarenheter både utifrån entreprenörens, coachens och universitetsvärldens perspektiv.
#khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #motivation #ledarskap #utveckling #icfcoaching #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfACC #icfPCC #icfACTP #lärarepåinstagram #skola #framgång #hållbart #hållbartföretagande #utbildning #välmående #ledare #entreprenörskap #entreprenöriell #entreprenörielltlärande #guldkanten
Att experimentera är ett mer lekfullt sätt att utvecklas i sitt lärande. Vad har du som du skulle vilja experimentera med för att utvecklas? Jenny och Åsa delar med sig av sina utmaningar och vad de kommer försöka experimentera med.
#khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #motivation #ledarskap #utveckling #icfcoaching #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfACC #icfPCC #icfACTP #lärare #lärarepåinstagram #rektor #skola #framgång #hållbart #hållbartföretagande #utbildning #välmående #förskola #ledare #lärande #kolb
Det sägs att 70% av vårt lärande sker i arbetsvardagen, hur kan vi jobba systematiskt för att dra nytta av allt det lärande som sker i våra liv och verksamheter? Tänk vilket resultat det skulle kunna skapa!
#khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #motivation #ledarskap #utveckling #icfcoaching #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfACC #icfPCC #icfACTP #lärare #lärarepåinstagram #rektor #skola #framgång #hållbart #hållbartföretagande #utbildning #välmående #förskola #ledare #lärande #kolb
Tillsammans med Pia Olsson, en av våra kollegor på Khraft med bas i Malmö, pratar vi om utveckling av grupper. Teambuilding görs ofta en dag om året som en satsning på att förbättra samarbete. Pia undrar -vad skulle hända om vi tränade kontinuerligt på vår utveckling i gruppen? Här har ledare ett ansvar och samtidigt som Åsa säger så bra: -Det är allas ansvar att gruppen och teamet fungerar!
#khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #motivation #ledarskap #utveckling #icfcoaching #självledarskap #förändring #värderingar #självkänsla #tillit #icfACC #icfPCC #icfACTP #lärare #lärarepåinstagram #rektor #skola #framgång #hållbart #hållbartföretagande #utbildning #välmående#chef #ledare
I vårt avsnitt idag har vi Jan Anundi som gäst. Välkomna med i ett samtal om både högt och lågt, men mest coaching såklart. Jan är en av våra deltagare i LEARN Coaching Fundamentals och har en bakgrund inom arkitektur.
#khraft #learncoaching #coach #coaching #coachandeledarskap #motivation #ledarskap #transformation #utveckling #innovation #icf #co-creation #collaboration #självledarskap #förändring #kommunikation #självledarskap #team #värderingsbaseradcoaching #valubasedcoaching #values #ACC #PCC #ACTP #intervju #arkitektur #genuitAtt bibehålla närvaro är en av ICFs kärnkompetenser. En kompetens vi som coacher övar och som alltid är aktuell för alla oavsett yrke, roll eller bakgrund. Hur övar du?
Att klaga blir en check utan täckning för att undvika att växa. Alla kämpar vi till och från med negativa tankar. Om detta snackar vi idag.
När vi spanat i ämnet möten noterar vi både egna och andras frustrationer kring möten. Vi märker också av en möteströtthet som fått en del att göra onsdagar till mötesfria dagar. Som vanligt samtalar vi spontant och ger lite tips från vår horisont.
Mentorskap är ett effektivt sätt på arbetsplatsen för individuell utveckling. Vi pratar om olika typer av mentorskap och exempel på hur det kan användas.
Hexagonen i vår coach och ledarmodell är fokus för dagens samtal. Varje ledare ellercoach behöver träna sig i färdigheterna som omnämns för att facilitera utveckling och lärande hos sig själva, hos andra och i organisationer.
Länk till kompassen: https://khraft.se/learn-coaching/#1615535853656-e5e91988-ae42
Alla har vi en kompass inom oss själva som påverkar våra beslut och handlingar dagligen. I det här avsnittet ger vi en inblick i hur vi arbetar med kompassen.
Värdet av att certifiera sig för coach och kund samt vägen dit.
Att leva med våra olikheter och att visa dom frö andra. Eller som chef att tillåta, dela och framhäva sina egna och andras olikheter.
Hur förklaras mod och vad innebär det att vara modig? Peter och Jenny samtalar kring ämnet mod.
Vi delar med oss av tankar, tips och erfarenheter kring konflikthantering.
Jenny intellektualiserar och Peter förskjuter men vilken är din favorit?
Vilka olika anledningar finns det för konflikter, förmodligen känner du också igen dig i fler än en.
Det första avsnittet i kommande serie om konflikter och konflikthantering. Vi startar med att diskutera uppkomsten av konflikter och hur dom påverkar oss.
Ett spännande ämne som alltid är aktuellt och såklart väldigt intressant att diskutera. Peter, Jenny och Åsa delar med sig av såväl personliga erfarenheter och mål. Avslutningsvis berättar vi om allt spännande som händer på Khraft under 2021.
Vi reflekterar kort över det gångna året och delar med oss av förväntningar och tillvägagångssätt inför det nya året :-)
Vi pratar om vårt eget inflytande och vad vi kan åstadkomma i samarbete med en coach. Kanske finns det saker coachen inte kan hjälpa dig med?
Inför samtalet med vår gäst Jonas Ekman, VD för LR Revision & Redovisning, Strängnäs AB hade vi frågat några av hans medarbetare om deras upplevelse av Jonas ledarskap. I vårt samtal berättar Jonas öppet om sin resa och utveckling till ett modernt ledarskap.
Transformation - Ett ord som används i vitt skilda sammanhang.
Peter och Jenny fredagsfilosoferar över begreppet och berättar hur vi själva arbetar transformerande.
Peter, Jenny och Åsa resonerar utifrån sina erfarenheter om coachutbildningens effekter på ledarskapet. Vad har jag som chef för nytta av en coachutbildning?
Vi pratar om mänskliga processer, vad är det egentligen och hur fungerar det? Vi har hört ordet process, kanske pågår det en inom oss eller i arbetsgruppen på jobbet och hur är det då som chef att leda i process.
På temat kommunikation diskuterar vi ämnen som självmedvetenhet, feedback och ledarskap. Vi varvar metoder och modeller med egna erfarenheter och några tokigheter.
Varför berättar jag det här för dig, vad vill jag få tillbaka eller vad vill jag att du ska förstå? I det här avsnittet pratar vi om kommunikation och att klargöra mål och förväntningar på varandra och oss själva.
Hur blir man egentligen en riktigt bra coach? Peter och Jenny pratar om coaching som ett hantverk där övning, uthållighet och målmedvetenhet är viktiga komponenter.
Vad är mentorskap och vilken nytta och effekter kan skapas genom ett mentorprogram. Peter, Jenny och Åsa delar med sig av både kunskap och erfarenheter från såväl arbetslivet som av kurserna de genomför inom ämnet Mentorskap.
Vad händer när vi visar sprickorna i fasaden, skruvar ner det perfekta och låter dissonans få ta mer plats!
Vi har vår första gäst i podden, Martin Henriksson som studerar innovation och design vid MDH. Tillsammans kikar vi in i framtiden och ställer frågor kring ledarskap, företag och organisationer.
I det tredje och sista avsnittet om härskartekniker går Jenny och Åsa igenom vilka dom är, vad man kan göra åt det och hur vi möter det i coachingen.
I det här avsnittet diskuterar Jenny, Peter och Åsa dels främjarteknik men också feedback och gränser. Vi får höra deras egna egna upplevelser och erfarenheter utifrån olika perspektiv.
I det här avsnittet får vi höra Jenny, Åsa och Peter diskutera olika härskartekniker och tillika egenupplevda erfarenheter i ämnet. Vi frågar oss vad det är som egentligen händer och om det finns skillnader i upplevelsen mellan män och kvinnor?
Peter och Jenny delar med sig av tankarna kring lyssnande. Vad är svårigheterna med att lyssna och vad kännetecknar lyssnandet hos en coach.
I det här avsnittet får ni träffa vår medarbetare Åsa och höra om hennes väg till coaching. Men också hur hon använder det i sin roll som skolledare och varför en coachande skola är så viktig!
I det här avsnittet pratar vi om allt ifrån Coachingens historia till nutid och framtid. Vi pratar om ICF (International Coach Federation) och hur blir man coach, vad är det för skillnad på diplomerad och certifierad Coach mm.
I det här avsnittet spinner Jenny och Peter lös i alla dom "stereotypa" tankar som finns runt ämnet coachande ledarskap!
Jenny och Peter berättar om sin första kontakt med coaching och hur det kom att genomsyra allt dom gör.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.