Sveriges mest populära poddar

En trea whisky

110: Kul hjul

32 min • 10 maj 2022

Hjulen på bussen snurrar runt, runt, runt. Idag vrider vi oss runt vår egen axel och snackar runt hjul, närmare bestämt whiskyhjul -- Smarta hjälpmedel för att sätta smaknoter och doftintryck. Ännu mera kul, men inte hjul, är vår lilla påhälsning på destilleriet Ailsa bay. Häng med!

Vad var det i glaset?
Mathias dubbeldrammade en Benromach 10 YO 100° Proof (inte just nu på Bolaget, en bra whisky!) och en Johnnie Walker Black:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/johnnie-walker-8849201/
Jeroen körde med Cutty Sark Prohibition:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/cutty-sark-8537001/
David hade denna bra Old Pulteney:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/192858/old-pulteney-2004
…som förresten fortfarande finns att köpa för €185 från La maison du whisky:
https://www.whisky.fr/en/old-pulteney-17-ans-2004-conquete-60263.html

Lyssnarfråga
Det där med temperaturer på whisky och hur det påverkar har beforskats mycket. Se till exempel:
Jack, Frances, ”Development of guidelines for the preparation and handling of sensory samples in the Scotch whisky industry”, Journal of the Institute of Brewing 109, nr. 2 (2003), s. 114–119:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.2050-0416.2003.tb00139.x
Davids artikel om Mattias Klassons experiment med Bowmore Laimrig:
https://scotchwhisky.com/magazine/features/18126/how-do-storage-conditions-affect-whisky/
Här orden om den vidrigaste som David försökte minnas:

”On the nose, panellists found notes of bad grappa, glue and slightly rotting lemon; even gasoline and dirty laundry were mentioned. On the palate, a terrible bitterness, warm plastic and strange, aggressive spices.
All panellists concurred that this whisky was basically undrinkable. On the never-ending finish, described as ’especially repulsive’ by one panellist, there was burnt plastic, fiery spices and soap.”

Jättegott huh?

Veckans ord: Whiskyhjul
David läste Peter Høegs Fröken Smillas känsla för snö 1992 när den kom ut och har inte läst den sedan dess. Här är första meningen:

”Det är extremt kallt, minus arton grader, och det snöar, och på det språk som inte längre är mitt är snön qanik, stora, nästan tyngdlösa kristaller som faller i staplar och täcker marken med ett lager pulvriserad vit frost.”

Är Davids hjärna normal? Tydligen inte. OK åter till whisky!

Här finns det massor av litteratur och bra texter, men se till exempel:
Broom, Dave, ”Is it time to reinvent the flavour wheel?”, 30/8 2017:
https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/15840/is-it-time-to-reinvent-the-flavour-wheel/
Lee, K.-Y. Monica, Alistair Paterson, John R. Piggott & Graeme D. Richardson, ”Origins of flavour in whiskies and a revised flavour wheel: a review”, Journal of The Institute of Brewing 107, nr. 5 (2001), s. 287–313: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2001.tb00099.x
Marcotte, Eric, ”Early attempts at flavour classification”, odaterad men senast 2016: https://whiskyanalysis.com/index.php/background/early-attempts-at-flavour-classification/
Newton, Mark, ”Whisky flavour wheels and colour charts”, 10/9 2015:
https://malt-review.com/2015/09/10/whisky-flavour-wheels-and-colour-charts/
Strengell, Teemu, ”Flavour wheels”, 11/7 2011:
http://whiskyscience.blogspot.se/2011/07/flavour-wheels.html

Horst Luening skriver här mer om det närbesläktade men inte likadana spindeldiagram än whiskyhjul, men också värt att läsa:
https://www.whisky.com/information/knowledge/tasting/tasting/the-nosing-wheel.html

Och vi pratade faktiskt också väldigt kort om whiskyhjul redan i avsnitt 58, kolla här bara:
https://www.entreawhisky.se/58

Whisky Magazine:
https://whiskymag.com/story/tasting-wheel

Scotch whisky research institutes hjul finns på sid 8 i den här pamfletten:
https://www.scotch-whisky.org.uk/media/1714/swa-tasting-toolkit_2020.pdf

Det där med catty förresten… Vi ger er ett citat från Gregory H. Millers bok Whisky Science (2019): ”The low-threshold catty defect 4-mercapto-4-methyl-2-pentanone is rapidly formed by interaction of mesityl oxide with hydrogen sulfide.” Mkay?

Veckans destilleri: Ailsa bay
Hemsida:
https://www.ailsabay.com/
Kolla också här:
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1805/ailsa-bay/
http://tjederswhisky.se/ailsa-bay/
De finns på bolaget i detta nu:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ailsa-bay-1125501/
Här provar Whisky weekly en Ailsa bay:
https://whiskyweekly.se/whisky-weekly-9-balvenie-glenfiddich-och-ailsa-bay/371/


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på [email protected]
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00