UNDAN FÖR ESS! Efter en liten snabbrecension av ett nytt whiskyglas kastar vi oss vindsnabbt in på hur man snabbar upp processen av att göra mogen, fin whisky på nolltid. Dessutom: Destilleriet Tullamore och ordet "Make", inte den goda new maken som vi alla (utom Mathias) älskar, utan bara make. Hittepå eller inte? Bara att lyssna! Swosh!
Vad var det i glaset?
David fortsätter dricka icke-whisky på grund av muskelavslappnande medicin men Mathias smuttade en 14 YO (!) Mackmyra från privatfat medan Jeroen körde Loch Lomond Inchmurrin 12 YO:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/loch-lomond-inchmurrin-48501/
Cradle glass: bra eller anus?
Här kan ni kolla in glaset:
https://www.cradleglass.com/
…från destilleriet Cradle Mountain:
https://www.cradlemountainwhisky.com/home
Ett av tusen exempel på köpta idiotartiklar som rekommenderar ett gäng skitglas har du förresten här:
https://luxe.digital/lifestyle/home/best-whisky-glasses/
Glaset Corkcicle Whiskey Wedge i den där artikeln kan kanske vara det dummaste som hänt i whiskyvärlden sedan Diageo blandade annat än Cardhu i Cardhu 12 YO och fortsatte buteljera den numera blended malten som Cardhu 12 YO.
Göra whisky bra när den är ung: tips och tricks!
Det minst sagt ensidigt positiva eftermälet efter Jim Swan som David menar borde problematiseras:
https://www.alltomwhisky.se/2017/02/jim-swan-dod-en-av-de-stora-ar-borta/
https://www.masterofmalt.com/blog/post/jim-swan-a-legacy-of-style.aspx
https://scotchwhisky.com/magazine/in-depth/12859/obituary-dr-jim-swan-1941-2017/
https://whiskipedia.com/heroes/jim-swan/
https://www.whiskyadvocate.com/remembering-dr-jim-swan/
Andrew Derbidge om australiensisk whisky som ”under-matured yet over-oaked”:
https://www.whiskyandwisdom.com/australian-whisky-has-an-image-problem/
Det här med långa jäsningstider…
Exempel på nya och gamla destillerier med långa jäsningstider är Arbikie, Ballindalloch,
Glenfarclas, Glen Scotia, GlenWyvis, Kilchoman, Lindores Abbey och Oban.
Och Laphroaig jäser förresten inte alls på 48 timmar men väl på de ordentligt korta 50–55 timmar.
Fatfyllningsstyrka…
Det japanska Fuji Gotemba heter numera Mt. Fuji fyller sina fat med för maltwhisky på superlåga 50,5, och när de framställer vad som skulle ha kallats bourbon om destilleriet låg i USA kör de med 55,5. Även svenska Agitator fyller på låga 55%.
Egensinniga Benrinnes:
https://www.malts.com/en-gb/brands/benrinnes
Veckans ord: make
Alfred Barnards klassiska bok The whisky distilleries of the United Kingdom (1887) finns i hur många facsimilutgåvor som helst. Stora delar av boken är ofattbart astråkiga men i små doser är han ganska kul att läsa.
Veckans destilleri: Tullamore (D.E.W.)
Originaldestilleriet Tullamore grundades 1829 och lades ned 1954. Sedan gjordes whiskeyn på John’s Lane, innan det lades ned 1974. Efter det gjordes Tullamore D.E.W. på både Midleton och Bushmill’s men numera är det alltså William Grant & Sons som kokar spriten på sitt nya destilleri som kom i produktion 2014. Kapaciteten var inledningsvis på 1,8 miljoner liter ren sprit per år, en siffra som dubblades till 3,6 redan 2017. Numera har destilleriet fyra pannor för produktion både av maltwhiskey och single pot still whiskey, all trippeldestillerad. 2017 lades också ett graindestilleri med en kapacitet på åtta eller nio miljoner liter ren sprit per år till området.
https://www.tullamoredew.com/en-gb/
Här kan man läsa lite mer, om än kort:
http://www.historyireland.com/volume-22/tullamore-d-e-w-distillery/
Davids recension av Tullamore D.E.W. Cider cask finish från 2017:
http://tjederswhisky.se/tullamore-dew-cider-cask-finish/
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på [email protected]
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960