Sveriges mest populära poddar

En trea whisky

133: Var är mina barrels, Heather?

32 min • 21 oktober 2022

TACK FÖR TÅLAMODET! Vi älskar att hata hybridpannor, men varför? Dr. David försöker förklara. Ordet för veckan är shook och destilleriet David (också) har fat på är Toulvaddie. Glad fredag, för tusan!

Vad var det i glaset?
Mathias drack Ardnamurchan cask strength som nyligen släpptes på Systemet: AD.02:22 cask strength:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/208250/ardnamurchan-ad0222
David körde med Ledaig 10:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ledaig-8539001/
Jeroen hade High Coast Berg:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/high-coast-8237502/

Margaritas ante porcos, alltså pärlor för svin:
https://www.encyclo.co.uk/meaning-of-margaritas_ante_porcos

Det här med hybridpanna
Vi börjar med en artikel som täcker ungefär alla slags pannor i Skottland:
Teemu Strengell, ”Scottish pot still variations”, 24/9 2015: http://whiskyscience.blogspot.se/2015/09/scottish-pot-still-variations.html

Piggot, Robert, ”From pot stills to continuous stills: flavor modification by distillation”, i K. A. Jacques, T. P. Lyons & D. R Kelsall, red., The alcohol textbook: A reference for the beverage, fuel and industrial alcohol industries, 4 upplagan (Nottingham: Nottingham University Press, 2003), 255–264. Den kan laddas ned här:
https://www.academia.edu/35217123/THE_ALCOHOL_TEXTBOOK_4_TH_EDITION_THE_ALCOHOL_TEXTBOOK_4_TH_EDITION_A_reference_for_the_beverage_fuel_and_industrial_alcohol_industries_A_reference_for_the_beverage_fuel_and_industrial_alcohol_industries

Davids hjärnsläpp om kondensering i kolonnpannor
Nu undrar David om inte den wash (mäsk) som ständigt matas in i kolonnen ovanifrån kondenserar spritångorna samtidigt som spritångorna som stiger uppåt i kolonnen i sin tur värmer upp mäsken, vilket betyder att man inte har behov av extern kondensor…?

Whisky Castle Smoke spelt fat nummer 453 förblir det äckligaste David har smakat:
http://tjederswhisky.se/den-vidrigaste-whiskyn/
Se också följande arga smaknoter från herr Tjeder, med resonemang kring hybridpannor:
https://tjederswhisky.se/rouget-de-lisle-pur-malt/
https://tjederswhisky.se/broger-burn-out/
https://tjederswhisky.se/en-vidrig-whisky-fran-liechtenstein/
http://tjederswhisky.se/caste-hill-doublewood/

Några ganska extrema exempel på hybridpannor:
https://www.thevintnervault.com/distillation-equipment-hybrid-stills/
https://revivalstillworks.com/products/stills/hybrid-stills/

Veckans destilleri: Toulvaddie
Hemsida:
https://www.toulvaddiedistillery.com/home
En gammal artikel från 2016 om att Toulvaddie drar igång 2017:
https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/11980/toulvaddie-distillery-claims-historic-first/
Byggandet av destilleriet, där det visar sig att de har den sorts pannor som är pot stills men som också brukar kallas alembic stills:
https://www.youtube.com/watch?v=LtubS2wGW_U

Lite om Nc’nean som grundades av Annabel Thomas vilket David inte kom på vid jämförelsen med Heather Nelson:
https://scotchwhisky.com/magazine/interviews/five-minutes-with/23235/annabel-thomas-ncn-ean/
https://ncnean.com/

Veckans ord: shook
Här kan man läsa lite:
Teemu Strengell (igen!):
http://whiskyscience.blogspot.com/2011/02/coopering.html
…som dock 2011 när han skrev hade fel i att man fortfarande normalt plockade isär fat till shooks, eftersom förskjutningen mot att transportera fat hela då var i full sving. Redan 2003 skrev nämligen den alltid väl insatte Ian Wisniewski att praktiken hade gått tillbaka kraftigt de senaste 10–15 åren:
https://whiskymag.com/story/lets-do-the-char-char


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på [email protected]
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00