KVADRUPEL BROUHAHA! David är först i ETW att kvadrupeldramma, veckans ord är HSV – Hot spirit vapour och vi ramlar djupt ner i kolonnpannan på jakt efter sanningen. Eller nåt. Mer ordning på whiskysamlingen med app, veckans destilleri är Kinclaith och ni är de första som får höra om Peat & PX Project 1 och 2. Tack, King Leif.
Vad var det i glaset?
Mathias hade en Hazelburn 10, en buteljerad sådär runt 2014 kanske så säg den här:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/76424/hazelburn-10-year-old
Jeroen njöt av en Caol ila 12 från Meadowside blending (mer kända som The Maltman) på 53,7%, denna:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/164329/caol-ila-2007-mbl
Caol ila har tydligen just öppnat sitt nya visitor centre, i augusti iår:
https://www.thespiritsbusiness.com/2022/08/caol-ila-opens-multi-million-pound-visitor-centre/
…vilket de firade med specialsläpp:
https://www.dramface.com/news/caol-ila-distillery-visitor-experience-14-years-old
Se också här:
https://www.diageo.com/en/careers/distillery-visitor-experiences/caol-ila-visitor-centre
David kvadrupeldrammade minsann M&H, även kända som Milk & Honey Distillery. Inte exakt de fyra som just släppts på Systembolaget genom Selected Malts, men nästan:
https://www.systembolaget.se/sortiment/?q=milk%20and%20honey
https://mh-distillery.com/
Milk and Honey, Hallelujah:
https://www.youtube.com/watch?v=rrKiqcvKzFA
Veckans ord: HSV
Lite mer om kolonndestillering pratade vi om i avsnitt 39 faktiskt:
https://www.entreawhisky.se/39
Annars är detta de tre bästa texterna om kontinuerlig destillering David har läst, tyvärr alla i böcker som inte är nedladdningsbara för kreti och pleti:
Campbell, Iain, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003), s. 179–206.
Murray, Douglas, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell & Graham Stewart, red. Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 179–198.
Panek, R. J. & J. H. Brown, ”Continuous distillation”, i J. R. Piggott, R. Sharp & R. E. B. Duncan, red., The science and technology of whiskies (Harlow: Longman Scientific & Technical, 1989), s. 150–181.
De där galna fotona David mindes var inte från Cambus utan från Port Dundas låg förut uppe på den där fotografens blogg men numera är hela bloggen nedlagd tyvärr. Bilderna måste nu sökas genom wayback machine:
http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery/
http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery-part-ii/
Hålla ordning på samlingen, del II
Whizzky:
https://www.whizzky.net/
Drammer:
https://drammer.com/
whiskybase:
https://www.whiskybase.com/
Veckans destilleri: Kinclaith
You’ve been in the farmer Maggot’s crops!
https://www.youtube.com/watch?v=Zdc3AXbf5PU
The hidden five: 1) Ben Wyvis (1965–1976) inom graindestilleriet Invergordon; 2) Glen Flagler, (1965–1985), inom graindestilleriet Garnheath; 3) Inverleven, (1938–1991), inom graindestilleriet Dumbarton; 4) Killyloch, (1965–någon gång under tidigt 1970-tal), liksom Glen Flagler ”gömt” i Garnheath och det destilleri med mest tveksam status av de fem – en del räknar det som ett eget destilleri, en del räknar ihop det med Glen Flagler; slutligen 5) Kinclaith (1957–1975) inom graindestilleriet Strathclyde.
https://www.malt-whisky-madness.com/maltmadness/whisky/kinclaith.html
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2054/kinclaith/
https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/kinclaith.html
The Peat and PX Project I och II
Lite om oktavfat:
https://whiskymag.com/story/the-little-cask-that-could
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på [email protected]
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960