I veckans avsnitt koncentrerar sig våra poddare på procenten, pratar om att snorta gas från gräddburkar, berättar om ordet malt, samt allt du någonsin velat veta om destilleriet Arran.
Alkoholhalt
Vi hittar faktiskt inga bra länkar kring detta med hur alkoholhalterna i buteljeringar har förändrats över tid. Däremot täcks kylfiltrering som vi också tog upp väldigt detaljerat här:
https://tjederswhisky.se/skitlangt-om-kylfiltrering/
Malt
Det finns förvånansvärt få detaljerade beskrivningar av mältning i den tekniska whiskylitteraturen. Sannolikt beror detta på mältandets professionaliseringsprocess: de stegen görs sällan längre på destillerier. MAGB, The Maltsters’ Association of Great Britain, har ordentligt med information på sin hemsida ukmalt.com, men den är ganska svårmanövrerad. Här i alla fall deras översikt över hur malt görs:
http://www.ukmalt.com/how-malt-made
Den mycket bra hemsidan whisky.com – förlåt att vi inte tipsat om den tidigare – har en bra översikt med tacksamt mycket foton:
https://www.whisky.com/information/knowledge/production/details/malting.html
Se också Difford’s guide:
https://www.diffordsguide.com/encyclopedia/130/bws/single-malt-scotch-whisky-production-2-malting
Vill du gå extremt all-in och gillar historiska perspektiv? Kolla in den här boken:
Christine Clark, The British malting industry since 1830 (London & Rio Grande: The Hambledon Press, 1998).
Riktigt galet gamla perspektiv på mältning (från 1660-talet!) hittar du här (David erkänner rodnande att han faktiskt inte läst denna historiska källa…):
http://whiskyscience.blogspot.com/2011/10/malting-in-1678.html
Arran
https://www.arranwhisky.com/
Destilleriet Lagg som Isle of Arran Distillers nu har öppnat:
https://www.laggwhisky.com/
Arran på bolaget (rekommenderas särskilt från åldrarna 15 och uppåt):
https://www.systembolaget.se/sok-dryck/?searchquery=arran
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på [email protected]
Davids blogg tjederswhisky.se