BLANDA DEN SOM DAZZE. Lyssnare Jocke har skickat en egen blend till podden som får bra betyg. I övrigt vigs avsnittet åt whiskydrinkar i mängder. Listan går från asajävlaskitgott till rejält räligt. Here's looking at you, whisky soda. Dessutom bonus: kolsyrad whisky!
Vad var det i glaset?
Mathias njöt av en rejäl dram Seven Stars 30 YO blended whisky:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/226184/seven-stars-30-year-old-ca#whisky-note-holder
…och vilken David tyckte såhär:
https://tjederswhisky.se/seven-stars-30-yo/
David njöt av denna 32 YO single cask Old Pulteney:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/115370/old-pulteney-1985#whisky-note-holder
Jeroen njöt av japanskt te.
Kentlåten inte bara ÄR en duett, den HETER Duett också!
https://www.youtube.com/watch?v=R7fcJrRZ_zI
Joacim Storms egenblandade blended malt!
Davids blinda smaknoter:
Doft: härligt. Det ligger en lite murrig lagom rökighet i botten som är mycket fin: havsstrand, döende grill, tång. Typ Kilkerranaktigt, för de som haft glädjen att smaka Kilkerran, fast ytterligare lite svagare. Lite stall, ett stänk chili, en skvätt choklad. Jag misstänker att det finns sherryfat med i mixen här men att de inte dominerar. Grillad mango eller om det är chokladtonen som känns lite bränt grillad. En fin doft, välbalanserad, lovar gott. Mycket malt.
Smak: härlig. Smörig, nästan lite oljig i munnen. Långt därunder finns torv och rök som en tydlig antydan, säg som i Johnnie Walker Black: den är absolut där, men så fin antydan. Svagt metalliskt. Mycket maltig, snarare än fruktig. Välbalanserad, nedtonad dram. Den känns som 46%.
Eftersmak: oj, här kommer röken superstarkt: rostigt järn, ”bonfire at the beach” som man ibland skriver på engelska, den mullrande välintegrerade pepprigheten hos en långkokt köttgryta. Beskan här är lite som engelsk apelsinmarmelad. Här slår rökigheten verkligen igenom.
Med vatten: lite ”fulare”, beskare rök, som hur jag tänker mig rökt mezcal skulle kunna dofta. Lite grapefrukt, romerska bågar, äppelskrott och metallisk svag rök. Imponerande. Smaken är mycket snällare än doften och avsevärt fruktigare än tidigare, med toner av mango, inlagda päron och kolapaj… Eftersmaken är mer balanserad och avsevärt mindre rökig nu, mer chokladig, även om en härlig lite surpepprig rökighet kommer efter lång tid. Hänger kvar länge.
Sammanfattning: en härlig whisky. Som att någon tämjt Kilkerran eller Benromach. Jag gillar detta massor. 86 poäng, och hänget är helt klart uppåt. Kan man få köpa en flaska?
En enorm mängd whiskydrinkar!
Whiskey Smash, asajävlaskitgott!
https://www.cocktailia.se/recept/whiskey-smash
Smoke + Rye:
https://www.saltandrye.com/smoke-rye-cocktail-recipe/
New York sour:
https://www.liquor.com/recipes/new-york-sour/
Alla drinkar vi drack, i kronologisk ordning med poäng:
Smoky whiskey mule - 7
The Islay forest - 17
Red raider - 19
Whiskey smash - 24
Whisky soda - 5
Whisky soda single malt - 5
Brown derby - 18
Stone sour - 18
Hjortzberg special - 14 (viollikör)
Algonquin - 7 (dock gjord på ananasjuice från konservburk)
Old fashioned - 10 (kan räknas som sex stycken…)
Lynchburg lemonade - 23
Horses neck - 16
Espresso martini - 23
Penicillin - 16
Mint julep - 10
Dead rabbit Irish coffee - 20
Bourbon lift - 11
New York sour - 14
New York flip - 17 (särskilt m muskot)
Rusty Nail - 15
Smoky martini - 6
O-smoky smoky martin - 6
La cura - 12
Manhattan - 11
Whisky mojito - 19 (gjord på Tomintoul Peaty Tang)
Tartan scotch whisky cocktail - 6 (gjord med Ardcore)
Smoke + Rye - 23
New York sour är den med ett menslager överst.
Alla drinkarna i poängordning
Whiskey smash - 24
Smoke + Rye - 23
Lynchburg lemonade - 23
Espresso martini - 23
Dead rabbit Irish coffee - 20
Red raider - 19
Whisky mojito - 19 (gjord på Tomintoul Peaty Tang)
Brown derby - 18
Stone sour - 18
The Islay forest - 17
New York flip - 17 (särskilt m muskot)
Horses neck - 16
Penicillin - 16
Rusty Nail - 15
Hjortzberg special - 14 (viollikör)
New York sour - 14
La cura - 12
Bourbon lift - 11
Manhattan - 11
Old fashioned - 10 (kan räknas som sex stycken…)
Mint julep - 10
Smoky whiskey mule - 7
Algonquin - 7 (dock gjord på ananasjuice från konservburk)
Smoky martini - 6
O-smoky smoky martin - 6
Tartan scotch whisky cocktail - 6 (gjord med Ardcore)
Whisky soda - 5
Whisky soda single malt - 5
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på [email protected]
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960