Semestertider och bilen är fullpackad. Hur får man plats med whiskyn? Det, och om oberoende buteljerare är bättre, hur man uttalar Glen Garioch och allt om ordet Mättad, avhandlas i avsnitt 19.
Är oberoende buteljeringar bättre?
Luening, Horst, Study on the chill filtration of Scotch single malt whiskies: Comparative assessment of a blind tasting”, 204, https://www.whisky.com/information/knowledge/science/study-on-the-chill-filtration-of-scotch-single-malt-whiskies.html ; se särskilt den korta sammanfattningen här angående skillnader mellan oberoende och officiella buteljeringar: https://www.whisky.com/information/knowledge/science/study-on-the-chill-filtration-of-scotch-single-malt-whiskies/summary-independent-bottlings-vs-original-bottlings.html
Mättad
Det mesta som är skrivet om mättning av fat rör den krångliga historien om sherryfat. Ruben Luytens text reder ut det mesta, men läs gärna vidare bland dessa texter:
Luyten, Ruben, ”Sherry casks in the whisky industry”, odaterad text, https://www.whiskynotes.be/sherry-casks-in-the-whisky-industry.pdf?pdf.
Devereaux, Jordan, ”Why Sherry bodegas and whisky distillers want very different casks”, 9/10 2014, http://cocktailchem.blogspot.com/2014/10/why-sherry-bodegas-and-whisky.html.
Bowman, Blair, ”The sham of sherry casks”, Cask & Still Magazine 7, s. 18–21, tillgänglig på https://issuu.com/caskstillmagazine/docs/cask_and_still_issue_7_-_new. (Den texten är mycket långt ifrån invändningsfri, men läs för all del!)
Birkehede, Frida, ”Det här med sherryfat”, 19/7 2018, http://www.anglarnasandel.se/?p=1534&lang=sv.
Glen Garioch
Hemsida: https://www.glengarioch.com/
Se också här: https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/glen-garioch.html
Och här:
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/1843/glen-garioch/#/
Här ligger Glen Garioch:
Bonus: Karta med alla destillerier på brittiska öarna:
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på [email protected]
Davids blogg tjederswhisky.se