Hulken lägger lastbilar i jäskar, vi möter The Analyzer och The Rectifier – är det ett Marvelavsnitt? Nejdå – vi pratar kolonndestillering! Men inte nog med det, även Nordmarkens destilleri och det utmärkta ordet Indrink, eller The Devil's cut. Yeah!
Vad var det i glaset?
David hade SMWS 76.124, A symphony of oak: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/76563/mortlach-1987-smws-76124
Mathias njöt av en Johnnie Walker Black 12 YO, Jeroen en Lang’s superior 5 YO.
Korkar är korkat
Om detta med korkar för flaskor med singelmalt: gå gärna med i Facebookgruppen ”I wish screwcaps were more posh than corks” för att titta på galna mängder korkbrott: https://www.facebook.com/groups/101684892845
[jag har ett gäng foton på korkbrott om vi vill ha med det i shownotes]
Kolonndestillering
Bild från Buffalo Brewing Blog
David glömde ju alldeles att ta upp själva det kontinuerliga i processen: hur tillflödet av mäsk till systemet är just kontinuerligt. Men men, man kan inte få med allt! Han sa något om nittiofyra komma något och chansade faktiskt lite lågt. New make för grainwhisky måste destilleras till under 94,8% alkoholstyrka. I Skottland ser man till att ligga mycket nära 94,8 i produktionen av råsprit för grainwhisky.
Beskrivningar av kolonndestilling / kontinuerlig destillering behöver man gå till speciallitteratur för för att begripa. Se här tre texter:
Campbell, Iain, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003), s. 179–206.
Murray, Douglas, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell & Graham Stewart, red. Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 179–198.
Panek, R. J. & J. H. Brown, ”Continuous distillation”, i J. R. Piggott, R. Sharp & R. E. B. Duncan, red., The science and technology of whiskies (Harlow: Longman Scientific & Technical, 1989), s. 150–181.
En del finns också i Miller, Gregory H., Whisky science: A condensed distillation (Cham: Springer, 2019), men de bitarna är mest matematiska och för mig obegripliga.
För att förnöja er som läser shownotes, se här en nästan komplett lista över läskiga tekniska termer som har med kolonndestillering att göra: analyser, base effluent, blowdown, bubble cap, conversion, cooker, cooking, downcomer, draw plate, dumping, entrainment, flooding, hot feints, hot spirit vapour (HSV), overflow cup, plate, rectifier, sieve tray, spent wash centrate, stripping run, thin stillage, thick stillage, valve tray, weeping, weir…
För en koll på själva pannorna och deras historia:
Strengell, Teemu, ”History of the column still”, 1/8 2013: http://whiskyscience.blogspot.se/2013/08/history-of-column-still.html
Något om Aeneas Coffey, mannen som 1830 patenterade den typ av kolonnpanna som kom att få en sådan enorm effekt på den skotska whiskyindustrin:
https://scotchwhisky.com/magazine/whisky-heroes/20740/aeneas-coffey/
Indrink (Devil’s cut)
Denna kallades ibland förr också för drink-in liquid. Tydligen används termen i Skottland också för precis allting som sugits in i eken under hela lagringsperioden, inte bara det som åker in precis vid fyllningen. Se till exempel här:
https://scotchwhisky.com/magazine/features/10021/the-mysteries-of-cask-finishing/
https://blog.scotchwhiskyexperience.co.uk/2018/08/31/scotch-whisky-cask-finishes/
https://whiskymag.com/story?the-importance-of-the-cask
Nordmarkens destilleri
Destilleriet grundades av Gunnar Corp, Ingmar Karls och Morgan Svensson 2014.
https://www.nordmarkensdestilleri.se/
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på [email protected]
Davids blogg tjederswhisky.se