ÄNTLIGEN tema rök! Pratar vi brasa, nytjärad båt eller tjärpastiller? Alla tre, och lite därtill, är svaret. Dessutom: Lyssnarfråga om lagring och ett kvickt men effektivt besök på Springbank! Bonustips: Så får du trevligare bantning.
Vad var det i glaset?
Nä, fel tid på dygnet var det när vi spelade in. David drack tonic, Mathias svart kaffe och Jeroen ämnade i alla fall dra ett blindskott senare på kvällen…
Lyssnarfråga från Sören
Många saker här, men här i alla fall en länk om det där med marrying:
https://whiskymag.com/story/arranged-marriage
Det där med att tiden spenderat i jättevat inte får räknas till en whiskys ålder, som inte står någonstans. Det står i alla fall i H. Charles Craigs underbara The Scotch whisky industry record (Dumbarton: Index Publishing, 1994), men David har även fått det korroborerat från flera andra källor.
Vill du titta på de där supernördextraveryspecialreglerna för skotsk whisky? Kör i vind!
Spirit drinks verification scheme – technical guidance: Scotch whisky verification, Notice, January 2021 (ett slags tillägg till Technical file for Scotch whisky från 2013), nedladdningsbar via:
https://www.gov.uk/government/publications/spirit-drinks-verification-scheme-technical-guidance
Technical file for Scotch whisky, Department for Environment, Food and Rural Affairs 29/8 2013 (vidare regler för skotsk whisky utöver Scotch whisky regulations 2009), tillgänglig online på:
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/236297/scotch-whisky-technical-file-130829.pdf
Rökig whisky
Dave Broom, ”Peat terroir and its impact on whisky”, 17/5 2016:
https://scotchwhisky.com/magazine/features/9292/peat-terroir-and-its-impact-on-whisky/
Dave Broom, ”Phenol fables: peat’s secrets uncovered”, 16/5 2016: https://scotchwhisky.com/magazine/features/9293/phenol-fables-peat-s-secrets-uncovered/
Andrew Derbidge, ”The complete guide to peat and peated whisky”, 28/12 2020:
https://www.whiskyandwisdom.com/the-complete-guide-to-peat-and-peated-whisky/
Teemu Strengell, ”Peat”, 13/2 2011: http://whiskyscience.blogspot.se/2011/02/peat.html
*Exempel på det där med whiskyforskning om fenoler och rökighet: *
Swan, James S. och David Howie, ”Compounds influencing peatiness in Scotch malt whisky flavour”, i Lalli Nykänen och Pekka Lehtonen, red., Flavour research of alcoholic beverages: Instrumental and sensory analysis: Proceedings of the Alko Symposium on flavour research of alcoholic beverages, June 13–15, 1984, Helsinki, Finland (Helsingfors: Foundation for Biotechnical and Industrial Fermentation Research, 1984), s. 279–290.
Octomore:
https://www.bruichladdich.com/octomore-super-heavily-peated-whisky-range/
Springbank – äntligen säger David!
Hemsida: http://springbank.scot/
Springbank lade ned det egna golvmälteriet 1960 helt i tidens anda, men återupptog det 1992.
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på [email protected]
Davids blogg tjederswhisky.se