VAD ÄR DET SOM HÄNDER!? Vi börjar helt vanvettigt med veckans ord: Reflux – och inte sura uppstötningar alltså. Vi svarar på den brännande frågan: Är maltwhisky bättre än blended och gör en snabbvisit på destilleriet Inchdairnie. Reflux på er!
Kolla mera här:
https://magotarm.se/
För mera direkt relevanta texter för whiskyproduktion kan de här två texterna vara en bra plats att börja på:
http://whiskyscience.blogspot.com/2014/10/copper.html
http://whiskyscience.blogspot.se/2015/09/scottish-pot-still-variations.html
Det där med höjden på Glenmorangies svanhalsar varierar förresten beroende på källa. Den allra vanligaste uppgiften är att de är 5,14 meter höga, så till exempel här:
https://www.whiskyadvocate.com/why-stills-matter/
Kolla också denna:
https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/13835/whisky-stills-does-shape-matter/
Ett roligt inlägg i denna debatt kommer från Adam Wells, som inte direkt skräder orden om moderna blended här:
”Why modern cheap blends are mostly rubbish”, 20/2 2018:
https://malt-review.com/2018/02/20/why-modern-cheap-blends-are-mostly-total-rubbish
Annars finner vi det svårt att länka till saker rörande denna luriga fråga. Om Trabant som i princip smälte när det regnade för mycket kan man läsa lite här:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Trabant
Hemsida: http://inchdairniedistillery.com/
Inte bara var de tidiga (om än inte först i modern tid, tror vi) vad gäller rye, de har också gjort sprit för whisky på havre:
https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/26039/inchdairnie-distils-first-scotch-oat-whisky/
https://www.thespiritsbusiness.com/2019/06/inchdairnie-first-scotch-maker-to-distil-with-oats-in-a-century/
Produktionskapaciteten ligger på omkring två miljoner liter ren sprit per år. De har sagt att ett första släpp av singelmalten kommer göras när whiskyn är 10-12 år gammal. En rolig sak är att de faktiskt visst också gör rökig whisky, när de kallar sitt destillat för Strathenry istället för Inchdairnie: en del av produktionen för blended är faktiskt rökig.
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på [email protected]
Davids blogg tjederswhisky.se