Efter Davids överraskande paraplydrink recenserar inbitne bourbonfantasten Deeped Niclas Strandh Old Pulteney 12. Därefter går vi helt bananas i trippeldestilleringens förvirrade värld. Därför, eller på grund av det, hälsar vi också på Auchentoshan. Häng med!
Vad var det i glaset?
Mathias arbetade vidare med sin älskade Tamdhu batch strength 001, David pimplade rosévinssangria och Jeroen befann sig mitt i en fasta så där var det stopp på alkohol. Bot och bättring i 64:an utlovas!
Deepeds första i vår skotska whiskykanon Orökig bourbonlagring vanns av Old Pulteney 12 YO.
Tema trippeldestillerat
Detta skrev David långt om på engelska för några år sedan:
http://tjederswhisky.se/the-enigma-of-triple-distillation/
Vidare länkar finns i den texten, nämligen dessa:
http://www.daveswhiskyreviews.com/2017/08/lets-talk-partial-triple-distillation.html
http://whiskyscience.blogspot.com/2012/03/triple-distillation-in-scotland.html
https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/8796/does-triple-distillation-make-smooth-whisky/
Det sjuka är att när David skulle höfta fram hur man kan destillera 2,5 gånger som på Springbank lyckades han av total fluke faktiskt träffa rätt – det är just så Springbank destillerar i sina tre pannor, när de gör Springbank…!
Springbanks 2,5-destillering. Foto: destilleriet. Supertack till eminente Christian Alriksstrand för bilden!
Det där med att Mortlach är destillerat just 2,81 gånger:
https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/7498/the-mortlach-conundrum/
https://fosm.de/srt19-mortlach-die-wee-witchie-und-eine-281-fache-destillation/
Mortlach har förresten inte alls tre pannor som David råkade påstå i förbifarten: de har tre mäskpannor och tre spritpannor.
Veckans destilleri: Auchentoshan
Destilleriet grundades faktiskt 1823, så det så. David hade alltså FEL FEL FEL med sitt 1826.
Hemsida: https://www.auchentoshan.com/
Destilleriet ägs förresten sedan 1994 av japanska Suntory.
Till detta avsnitt bidrog:
Leo Hallengren, Anders Bergström och Deeped Niclas Strandh.
Tack ska ni ha!
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på [email protected]
Davids blogg tjederswhisky.se