Alla pratar svenska! Vi vill dock gärna veta vad ni tyckte om förra avsnittets jäst-gäst! Superspännande lyssnarfråga om destillerier och miljön, en liten berättelse ur bakfickan om Campbeltown och en snabbvisit på både Edradour 1 och 2. Låt läsarstormen börja!
Vad var det i glaset?
Mathias petade i sig Speyburn 16 YO, oförskämt billig på Bordershop:
https://www.bordershop.com/se/sprit/whisky/cat31894/speyburn-16yo-2110351
David smuttade på ”Orök på rök”, privatfat från Box/High Coast som inte är inlagt på whiskybase än.
Jeroen aka ”Holländarn” körde även han på High Coast, folkfavoriten Berg:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/high-coast-8237502/
Återblick på ETW 78
Vi tyckte det var så sjukt kul med dr. Pat Heist att vi ville prata lite om den inspelning. Men vad tyckte ni?
https://www.entreawhisky.se/78
Vad gör de svenska destillerierna inte bara av sin pot ale, utan även av sin drav? David glömde nämna Agitator i sammanhanget, de kokar också mycket sprit.
Klimatmålen och rökig whisky
Exempel på destillerier som arbetar ekologiskt är Dornoch och Nc’nean. Se vidare här:
https://www.worldwhiskyday.com/the-worlds-most-sustainable-whisky-distilleries/
Exempel på destillerier som gett ut ekologiska whiskies är Benromach, Bruichladdich och Springbank.
Se här ett gäng artiklar om torv och klimatmålen, som vi förstås hade läst innan vi spelade in om vi inte var sådana hopplösa slarvmänniskor:
”Understanding peat’s environmental impact”, Whisky Advocate 4/9 2019:
https://www.whiskyadvocate.com/peat-environmental-impact/
Carl Reavy, ”Is peat sustainable?”, 18/9 2013:
https://www.bruichladdich.com/whisky-knowledge/is-peat-sustainable/
Sandra Dick, ”The battle to save Scotland’s peaty whisky in era of climate change”, Herald Scotland 19/1 2020:
https://www.heraldscotland.com/news/18170966.battle-save-scotlands-peaty-whisky-era-climate-change/
Mer om hållbarhet och särskilt skotsk whiskyproduktion:
https://www.thespiritsbusiness.com/2021/01/scotch-sector-unveils-ambitious-sustainability-strategy/
https://www.theguardian.com/uk-news/2021/aug/30/sustainable-scotch-hebridean-distillery-aims-for-net-zero-whisky
https://www.bacardilimited.com/media/news-archive/a-toast-to-sustainability-across-the-scotch-whisky-industry/
https://www.pressandjournal.co.uk/fp/lifestyle/food-and-drink/2840584/scotch-whisky-reveals-plans-to-drastically-cut-its-environmental-impact-with-ambitious-sustainability-strategy/
Här ett bra kritiskt perspektiv från Ian Buxton:
https://www.masterofmalt.com/blog/post/greenwashing-in-scotch-whisky.aspx
Ett inspel om ett fat från Lochruan…
Här finns boken David håller på och läser:
https://www.adlibris.com/se/bok/campbeltown-whisky-9781845301668
Det här med eldandet av biblioteket i Alexandria hade David fel om för den stora branden var tydligen runt 48 f. Kr. och Julius Ceasar var huvudskyldig:
https://www.worldhistory.org/article/207/what-happened-to-the-great-library-at-alexandria/
Veckans destilleri: Edradour
https://edradour.com/
http://tjederswhisky.se/edradour-10/
http://tjederswhisky.se/trakig-single-cask-fran-edradour/
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på [email protected]
Davids blogg tjederswhisky.se