LJUGER KARLN? David hasplar ur sig en referens till destilleriet Glen Flagler. Låter som Glen Whatnot eller vår favorit Kafloffenchoch. Lögn eller verklighet? För övrigt har vi tema grainwhisky – både produktion och smaken på äldre buteljeringar. Dessutom ordet hydrometer och en sväng förbi det saligen avsomnade Garnheath. I vårt fraggelberg.
Vad var det i glaset?
Den här podden är ju en skandal: kaffe och te så långt ögat nådde!
Mer om det här med glas
Marcus Kainen klev in med ett hissarglas och ett dissarglas. Dissen var Riedel Vinum:
https://bagarenochkocken.se/dukade-bordet/dricksglas/cocktail-drinkglas/riedel-vinum-single-malt-whiskyglas-20-cl-2-pack/
…och hissarglaset var Difference Mature Spirits från Orrefors:
https://www.artglassvista.se/difference-mature-spirits
Kom igen nu Orrefors och skicka lite gratisglas till oss på ETW!
Allt man kan tänkas vilja veta om grainwhisky:
Cambus 40 YO, en sanslöst bra whisky:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/87622/cambus-1975
https://www.malts.com/en-gb/products/single-malt-whisky/cambus-40-year-old
Produktion av grainwhisky:
https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/24527/how-are-bourbon-and-grain-whisky-different/
https://www.whiskyinvestdirect.com/about-whisky/difference-malt-grain-whisky
https://en.wikipedia.org/wiki/Grain_whisky
Pat Heist på En trea whisky:
https://www.entreawhisky.se/78
Och så nördlevel galore, denna historiska källa:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1965.tb02047.x
Girvan är det cirka enda graindestilleriet med en egen core range:
http://www.thegirvanpatentstill.com/
Det här med vilka grödor som används:
R. C. Agu, T. A. Bringhurst & J. M. Brosnan, ”Production of grain whisky and ethanol from wheat, maize and other cereals”, Journal of the Institute of Brewing 112 (2006), s. 314–323:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00737.x
Campbell, Iain, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003), s. 179–206.
Murray, Douglas, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell & Graham Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 179–198.
Det här med kolonnpannor:
http://whiskyscience.blogspot.se/2013/08/history-of-column-still.html
Ett exempel på hur galet industriellt det ser ut på graindestillerier förresten:
http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery/
http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery-part-ii/
Veckans ord: hydrometer
Här kan man läsa lite mer:
https://www.whiskeystill.net/blogs/whiskey-still-co-blog/27486020-hydrometer-101
Garnheath
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2000/garnheath/
Destilleriet låg ungefär här:
Glen Flagler
https://www.thewhiskyexchange.com/p/2123/glen-flagler-8-year-old-bot1970s
Glen Flagler var minsann lätt rökigt och inte orökigt, Jeroen! Kolla här bara:
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2034/glen-flagler/
(Vi hade kunnat diskutera Killyloch och Islebrae men något ska vi väl ha kvar för framtiden.)
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på [email protected]
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky