NU PÅ LIV OCH DÖD. Kommer Mathias att vara med nästa avsnitt? Det, och frågor som "varför har man inte varmt vatten i whiskyn?" eller "hur många miljoner liter whisky gjorde ett graindestilleri per år sa du?" besvaras i avsnitt 96. Ni får dessutom omedelbar och intensiv inblick i ordet pitch rate och en snabbflukt på nya up-and-coming-destilleriet Lochlea. Och pappaskämt.
Vad var det i glaset då?
Mathias körde H2O, David Johnnie Walker Black och Jeroen sippade Glenmorangie Original.
Vattna whisky med varmt vatten månne?
Zacke, inte saké:
https://www.zackemusik.se/
Givetvis när vi eftergooglar hittar vi lite onlinediskussioner men finner också att det är rätt gott om killgissning och den cancel culture som består av att besserwissrar säger att det är fel att göra si eller så:
https://www.reddit.com/r/Scotch/comments/1d9kc8/hot_water_to_open_a_whisky_up/
https://www.quora.com/Can-I-consume-scotch-with-warm-water
Mera om grain!
Om någon av våra lyssnare vet grainwhisky som gjorts i någon större mängd i traditionella kopparpannor, hojta gärna!
Skotsk whisky och rye:
https://scotchwhisky.com/magazine/in-depth/17169/scotch-whisky-and-rye-the-challenges/
https://scotchwhisky.com/magazine/in-depth/17168/scotch-whisky-and-rye-past-and-present/
https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/22314/arbikie-highland-rye-heralds-scotch-revival/
Mackmyra och kaffebönorna som nämndes kort avsåg denna whisky:
https://mackmyra.se/tidigare-utgavor/mackmyra-special/special10/
Ardbeg Fermutation som David tog upp:
https://tjederswhisky.se/ardbeg-fermutation-matematik/
Kom igen nu svenska destillerier och kör lite irländsk pot still och single blended och alltihopa, bara ni betalar David minst en miljon kronor för att idén kommit från honom… Smögen som David nämnde är otroligt mycket mindre men har ju visat experimentlusta bland annat genom att köra Triple, en trippeldestillerad whisky.
Mathias nämnde Ardnamurchan men det hörde inte David alls – ja, kom igen Ardnamurchan, gör lite grain i era traditionella kopparpannor.
Veckans ord: pitch rate
Galen detaljnivå just för whiskyproduktion finns här:
Miller, Gregory H., Whisky science: A condensed distillation (Cham: Springer, 2019).
Dessvärre hittar vi ingen som på djupet verkligen diskuterar detta med pitch rate vad gäller whiskyproduktion; vad det skulle kunna innebära.
Veckans destilleri: Lochlea
Först och främst: Laphroaigs gamla destillerichef heter JOHN Campbell och inget annat. Ägaren vars namn David inte kom på heter inget mindre än Neil McGeoch, om någon nu absolut vill veta.
Hemsida: https://www.lochleadistillery.com/
Millie Milliken, ”Lochlea Distillery comes out of the shadows”, 9/6 2021: https://whiskymag.com/story/lochlea-distillery-comes-out-of-the-shadows
Poddtips:
WhiskyCast (Mark Gillespie), ”Ayrshire's Lochlea Distillery starts to bloom”, episod 878 5/7 2021:
https://whiskycast.com/ayrshires-lochlea-distillery-starts-to-bloom-episode-878-july-5-2021/
WhiskyCast (Mark Gillespie), ”A million miles from Laphroaig to Lochlea”, episod 910, 6/12 2021:
https://whiskycast.com/a-million-miles-from-laphroaig-to-lochlea-episode-910-december-6-2021/
Vi lovade ju fler pappaskämt här i show notes så vet ni vad Sandra Bullocks syster Gesine Bullock-Prado är sjukt less på att bli kallad? Andra Bullock. Tack jag hittar ut själv
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på [email protected]
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky