85 avsnitt • Längd: 20 min • Månadsvis
Detta är Svenska Geotekniska Föreningens podcast. SGF har till ändamål att främja utvecklingen av geoteknik med grundläggningsteknik och miljögeoteknik i ett nationellt och internationellt perspektiv.
Här pratar vi om de vetenskapliga och ingenjörsmässiga aspekterna inom samhällsbyggande som är relaterade till jord, berg, grundvatten och förorenade områden. Programledare är Tomas Tränkner.
www.sgf.net
The podcast Geosnack med Svenska Geotekniska Föreningen is created by Svenska Geotekniska Föreningen. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Henrik Möller är gäst och pratar om tågtunnlar i Helsingborg. Helsingborg har stora utmaningar med tunnelprojekt på grund av långsam beslutsprocess och geotekniska utmaningar, menar Henrik. Södertunneln stoppades 2011, och Norrtunneln är fortfarande i en utredningsfas, trots att beslut fattades för över 30 år sedan.
Geologin i området ställer särskilda krav på grundläggning och tunnelbyggnad, där både bergmekaniska och geotekniska analyser är avgörande. Genom moderna undersökningsmetoder kan projektet förbättras, men det kräver långsiktig planering och rätt byggmetoder för att hantera Helsingborgs unika bergförhållanden.
I detta avsnitt pratar vi bergteknik med Tomas Karlberg från Iterio, som har arbetat med det avancerade tunnelprojektet vid Krångede kraftverk längs Indalsälven.
Krångede är ett av Sveriges största vattenkraftverk, byggt på 1930-talet, och det var dags för en omfattande modernisering av dess avstängningsfunktioner. Arbetet innebar utmanande tunneldrivning i nära anslutning till befintliga konstruktioner, där precision och försiktiga metoder som vajersågning användes för att minimera vibrationer och risker.
Hur bygger man nya tunnlar och schakt i ett aktivt vattenkraftverk utan att störa driften? Vilka tekniska lösningar krävdes för att hantera bergförhållandena? Och vad kan vi lära oss av detta unika projekt?
Clara Alkemark och Andrea Svensson är två unga geotekniker på WSP. De berättar om vägen från studier på Chalmers till arbetslivet, utmaningarna i början av karriären och vad som gör geoteknik så spännande. Vi får höra om deras specialiseringar inom stabilitet och grundläggning, hur det är att arbeta på ett stort teknikkonsultföretag och balansen mellan jobb och fritid – i Andreas fall, en elitsatsning inom orientering. Dessutom pratar vi om framtiden och varför nyfikenhet är en nyckel till att trivas i branschen.
I detta avsnitt tar vi oss tillbaka till natten mellan den 22 och 23 september 2023 när ett massivt jordskred svepte bort delar av E6 vid Stenungsund.
Gäster är Karin Odén från SGI och Jonas Axelsson från Trafikverket, två experter som var på plats direkt efter händelsen. De berättar om den dramatiska natten, räddningsarbetet och de geotekniska utmaningarna med att stabilisera området. Vi får också en inblick i hur återställningen av vägen gick till – ett unikt projekt där snabba beslut, innovativa lösningar och samverkan mellan myndigheter och entreprenörer var avgörande för att få E6 tillbaka i drift.
Hur hanterar man ett skred i kvicklera? Vilka lärdomar har vi dragit om riskhantering och geoteknisk beredskap? Och vad kan vi förvänta oss framöver i utredningen av orsakerna? Lyssna för att få svar på dessa frågor och mycket mer!
Foto: Anders Rudäng/Lst Västra Götaland
I detta avsnitt pratar vi om AI och dess påverkan på geoteknik. Gäst är Tara Wood, hållbarhets- och innovationschef på Ramboll, som delar med sig av sina 30 år i branschen – från produktion och forskning till hållbarhetsarbete. Vi diskuterar AI:s potential att effektivisera geoteknik, men också utmaningarna med datakvalitet och datadelning. Tara förklarar hur AI redan idag används för att analysera data, sammanfatta möten och förbättra projektledning. Hon betonar vikten av att se AI som ett verktyg, där människan fortfarande har huvudrollen i att ställa rätt frågor och säkerställa kvaliteten. Taras råd är att testa AI i små steg och att inspireras av andra branscher, samtidigt som vi tänker på cybersäkerhet och ökad samverkan.
Paul Evins berättar om sin resa till Australiens mest avlägsna platser och hur han jobbade med kartering där. Vi pratar om vikten av samarbete mellan lokalbefolkningen (Aboriginerna) och teammedlemmarna och att lokalbefolkningen sitter på mycket värdefull kunskap om berggrunden. Paul diskuterar även hur hans erfarenheter i Australien har påverkat hans arbete och kommunikationsförmåga, och hur han tillämpar det i sitt arbete i Sverige.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Paul Evins är gäst och vi pratar om kartläggning och riskbedömning av sulfidberg. Sulfidberg innehåller sulfidmineral som, när de kommer i kontakt med vatten eller luft, kan orsaka oxidations- och försurningsprocesser som leder till miljöproblem. Paul berättar också att han håller på att utveckla en kurs inom SGF för att standardisera karteringsmetoder och förbättra förståelsen av ingenjörsgeologiska aspekter. Denna kurs riktar sig främst till nyutexaminerade inom branschen för att säkerställa en enhetlig tolkning och beskrivning av bergarter och sprickmönster.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Paul Evins är gäst och berättar om sin passion för berg och strukturgeologi. Han är geovetare på WSP och berättar om sin karriär som har fört honom från USA till Sverige, via en rad länder och platser. Vi pratar om kartering och vikten av tolkning och validering av geologiska data och att kombinera observationer med tolkning av den geologiska utvecklingen redan vid karteringen.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
För 50 år sedan var teorierna om plattektonik och kontinentaldrift inte självklara utan accepterades gradvis under de kommande decennierna, det menar professor emeritus Lars O Ericsson som är gäst i dagens avsnitt. Vi pratar om vikten av att kommunicera risker och att planera infrastruktur med hänsyn till geovetenskapliga förutsättningar. Lars hoppas att samhällsbyggare i framtiden kommer att ha ökad förståelse för detta. Vi kommer in på utmaningar och framtidsutsikter för branschen, inklusive behovet av att fördjupa förståelsen för geologiska förutsättningar och att inkludera mer geologisk utbildning inom ingenjörsprogrammen.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Lars O Ericsson är gäst och menar att ingenjörsgeologi är bredare än bara berg, inklusive mekaniska, termiska, hydrauliska och kemiska processer i geologiska material. Vi pratar om skillnader mellan Sverige och andra länder vad gäller geologiska förutsättningar. När det gäller geotekniska influencers historiskt inom branschen lyfter Lars fram Baltzar von Platen och Hjalmar Lundbohm för deras insatser inom geoteknik och geologi.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Lars O Ericsson berättar om sitt tidiga intresse för geologi och hur det, så småningom, ledde till en professur på Chalmers. Vi pratar om hans arbete inom hydrologi, värmepumpar och kärnavfallsfrågor. Han berättar om hur han återvände till den akademiska världen och han delger oss sin syn på teknisk geologi, samhällsbyggande och de geologiska förutsättningarna i olika projekt.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Bohusbanans tunnlar är under upprustning. Gustav Cederholm på Besab berättar om arbetet med att renovera de 10 tunnlarna. Vi pratar om de tekniska och tidsmässiga utmaningarna i projektet och hur de jobbar med säkerhet och planering.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Gustav Cederholm på Besab, ett specialistföretag inom berg, betong och grundläggning, berättar om sitt arbete och sin karriär inom branschen. Det handlar om betydelsen av att arbeta i team relationen till kunder. Vi pratar om hur tekniska utmaningar och förändringar i marknaden påverkar arbetet.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Thomas Eliasson har under många år arrangerat vandringar i Norra Bohusläns naturreservat och i synnerhet på Koster. Han berättar om berggrundens sammansättning på Koster. Thomas talar om Kosterrännan, diabasgångar, sandstränderna och mycket annat på Koster. Lyssna på Thomas spännande berättelse om Kosters unika geologi, där han delar med sig av fascinerande fakta om berggrundens historia och hur den har påverkat öns landskap.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Thomas Eliasson fick priset årets geolog 2023 av Geosektionen inom Naturvetarna. Han berättar om sin forskning och ett specifikt projekt inom SGU, Hot Dry Rock, som syftade till att utvinna geotermisk energi. Det gick ut på att borra ett hål 500 m ner i berggrunden och trycka in vatten för att öppna sprickor och sedan pumpa upp det uppvärmda vattnet. Vi pratar om tekniska detaljer i projektet, val av plats och berggrundens betydelse.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Geolog Felix Makowsky tar upp frågeställningar om vad geologiutbildningar bör utökas med för att man ska vara mer rustad för arbetsmarknaden som nyutexaminerad geolog. Felix kommer även in på vikten av att nätverka samt mängden av branschföreningar som finns inom bergbransche och hur man kan dra nytta av just nätverkande och att vara aktiv i föreningar.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Episyenit – vad är det och varför kan man ägna ett helt poddavsnitt åt denna bergart? Geolog Felix Makowsky berättar mer om den spännande episyeniten vars närvaro kan ställa till det för bergprojekt.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Urbergsgeologen Felix Makowsky berättar om sin passion för berg och bergfrågor. Han har gått från geologiutbildning vid Stockholms universitet via malmgeologi och entreprenadgeolog till ingenjörsgeologi och stora anläggningsprojekt.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Johan Pilbacka, civilingenjör, berättar om hur det är att arbeta utomlands. I Kenya jobbade Johan jobbade i Kenya med ett biståndsprojekt med dammar i fokus. Han var även i Turkiet och arbetade med ett vattenkraftverk i bergen. Häng med och lyssna på vikten av att ta in kunskap från lokala geologer, vilka tester som är viktiga att utföra på vilka platser, vikten av att vara ödmjuk inför olika kulturer och annat spännande.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Johan Pilbacka berättar om skillnader och likheter vad gäller utförande av bergprojekt på Norrlands landsbygd jämfört med i Stockholm. Bergprojekten i sig kan vara liknande, t.ex. att man ska bygga en tunnel, men geologi och andra förutsättningar kan skilja sig rejält åt.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
I det här avsnittet möter vi civilingenjören Johan Pilbacka som berättar om sin bakgrund, utbildning och sitt intresse som gör att han är bekväm med både de geologiska och ingenjörsmässiga frågeställningarna inom bergbyggnadsbranschen.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Anna Grönholm berätta om sin roll som projektledare för bergfrågorna för den 36 km lång vattenledningen mellan Vättern och Örebro.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Örebro kommun har tidigt sett ett behov av säker dricksvattentillgång. 2018 bildades Vätternvatten AB med mål att säkerställa denna tillgång inom Örebroregionen. Geolog Anna Grönholm berättar om hur detta mål ska uppnås och vilka utmaningar som finns.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Anna Grönholm är geolog och utbildade sig vid Lunds universitet. I det här avsnittet berättar Anna hur det kom sig att hon blev geolog och hur hennes karriär har sett ut. Från malmprospektör via diverse konsultuppdrag inom bergbyggnad, till att idag vara projektledare avseende bergfrågor för ett stort tunnelprojekt som drivs av Vätternvatten.
Avsnittet är en återpublicering från den tidigare Bergpodden.
Peter Harms Ringdahl, miljökonsult och expert på förorenade områden, är gäst och berättar om ett innovativt onlineverktyg från Svenska Geotekniska Föreningen (SGF), som gör det möjligt att beräkna och jämföra klimatpåverkan mellan olika saneringsmetoder. Peter berättar om verktygets utveckling, dess funktioner och hur det används av miljökonsulter, tillsynsmyndigheter och andra aktörer för att fatta klimatsmarta beslut vid sanering av förorenad mark.
Vi diskuterar hur verktyget hanterar emissionsdata, vad som är viktigast att tänka på när man väljer saneringsmetod och hur det bidrar till både hållbarhet och kostnadseffektivitet.
Läs mer: co2.atgardsportalen.se
Vi pratar om hur bakgrundshalter av metaller i lerjordar hanteras och om de innebär några risker för människors hälsa och miljön. Gäster är Hanna Almqvist och Ann Helén Österås. Den studie som genomförts visar att dagens hantering av lerjordar kan vara ohållbar och att Naturvårdsverkets generella riktvärden inte är tillämpbara på naturliga bakgrundshalter i lera.
Hanna och Ann Helén berättar också om deras arbete med att samla in prover, analysera metaller och hur resultaten från projektet kan bidra till en mer hållbar hantering av lerjordar.
Mårten Osanius och Helena Furst berättar om sektion förorenade områden inom Svenska Geotekniska Föreningen. Vi pratar om sektionens arbete som syftar till att bidra till hållbar utveckling genom att stödja och utveckla kunskap och metoder för att hantera föroreningsproblem på ett miljömässigt, tekniskt och ekonomiskt effektivt sätt. Det handlar om frågor kopplade till identifiering, utredning, riskbedömning, sanering och hantering av förorenade mark- och vattenområden.
Henrik Drake berättar om mikrobiell aktivitet i syrefria grundvattensmiljöer och dess påverkan på transport och bindning av tungmetaller, särskilt uran. Henrik förklarar hur mikroorganismer förändrar uranets kemiska form och får det att binda till mineralet kalciumkarbonat, vilket hindrar spridningen av uran i grundvattnet. Detta fenomen kan även tillämpas för andra metaller, som arsenik. Avsnittet knyter an till kärnbränsleförvaring och de komplexa processer som kan hjälpa till att begränsa tungmetallers spridning i grundvatten.
Henrik Drake, docent och forskare vid Linnéuniversitetet, berättar om livet i berggrunden, där han undersöker mikroorganismer och kemiska processer som påverkar tungmetaller och mineralbildning. Hans forskning började med kärnbränsleförvaringsstudier i Oskarshamn och har sedan utvecklats till att utforska mikrobiologiska och geologiska fenomen djupt nere i berggrunden.
Han förklarar hur extremt liv existerar utan ljus, syre och näring genom att utnyttja kemiska processer. Forskningen har betydelse både för att förstå livets anpassning till extrema miljöer och för praktiska tillämpningar, som kärnbränsleförvaring och eventuell kolonisering av andra planeter.
Magnus Hellqvist är gäst och pratar om utbildning inom hydrogeologi. Han betonar vikten av att integrera breda ämnesområden som mark, jordarter och vatten, särskilt grundvatten, för att bättre förstå vår miljö och samhällets utmaningar. Magnus berättar om sin undervisning på högskolenivå och yrkeshögskolor och beskriver betydelsen av att väcka intresse hos studenter och allmänheten.
Kvartärgeologen Magnus Hellqvist pratar om våtmarkernas betydelse och återkomst. Han menar att våtmarker är viktiga för biologisk mångfald, vattenrening och att fördröja stora vattenflöden. Dessutom kan de fungera som kolsänkor, även om det finns en komplexitet kring metanutsläpp. Under de senaste 100-200 åren har många våtmarker dikats ut för jordbruk och skogsbruk, men idag växer efterfrågan på att återställa och återskapa dessa områden. Vi pratar om hur våtmarker kan skapas, restaureras och dess ekologiska fördelar.
Kvartärgeologen Magnus Hellqvist är gäst i dagens avsnitt. Magnus är känd som "Brunnsmannen" och "Geologen Mange Magister”. Vi pratar om hur människor historiskt löste vattenförsörjningen, från uråldriga brunnskonstruktioner till avancerade system som romarnas akvedukter. Magnus berättar om insikter från sitt arbete med arkeologiska utgrävningar, där man ofta hittar gamla brunnar fyllda med skräp – och ibland mer oväntade fynd. Vi pratar även om vikten av att bevara vattenresurser, något människor värnat om i tusentals år.
Karin Törnblom är gäst och dagens avsnitt handlar om tillståndsprövningar för grundvatten i gruvor, täkter och infrastrukturprojekt i städer. Vi pratar om bortledning av grundvatten och behovet av tillstånd när man påverkar grundvattennivåer. Vi diskuterar specifika utmaningar med gruvor där grundvatten måste hanteras utan tätande åtgärder, samt infrastrukturtunnlar där man försöker täta för att minska vatteninträngning. Karin betonar vikten av kontrollprogram för att följa upp och säkerställa att miljöskador undviks under och efter projekt.
Karin Törnblom är gäst och det handlar om tillståndsprövning och miljökonsekvensbeskrivningar. Karin brinner för tillståndsprövningar, som handlar om att skydda vårt grundvatten när olika verksamheter ska etableras. Karin berättar om sin resa, från tidig fascination för vatten i Afrika till hennes arbete med grundvattenfrågor idag.
Jonatan Strömgren berättar om sitt arbete med konstgjord grundvattenbildning i Botswana. Han förklarar hur projektet syftar till att lagra överskottsvatten i torra perioder och hur det kan bidra till vattenförsörjningen. Jonatan beskriver utmaningarna med att injicera vatten djupt under marken, samt hur diplomati och konflikthantering kan vara minst lika viktigt som teknisk specialkunskao för ett lyckat projekt. Trots hinder har projektet varit framgångsrikt och fått internationell uppmärksamhet. Han delar också insikter från sitt arbete och ser fram emot nya utmaningar i länder som Etiopien och Niger.
Vi möter Jonatan Strömgren, en svensk hydrogeolog som arbetar för att säkerställa rent vatten i några av världens mest utsatta områden. Organisationen han jobbar för borrar och rehabiliterar 300-600 brunnar per år i länder som Sydsudan, Sudan, Niger och Chad och genom insatserna får hundratusentals människor i flyktingläger och konfliktdrabbade områden tillgång till rent vatten. Jonatan driver projekt i kampen mot vattenbrist som förändrar liv på marken, även under extrema förhållanden.
Charlotte Sparrenbom pratar om vilka ämnen som hamnar i grundvatten, dels naturligt och dels det människan sprider. Hon menar att det finns en utmaning med att hålla reda på och mäta föroreningar på ett effektivt sätt. Vi pratar om ansvarsfrågor för att övervaka och skydda grundvatten, särskilt med avseende på kommunernas roll och behovet av kompetens inom området.
Charlotte Sparrenbom berättar om sin forskning och komplexiteten i att förstå beteendet hos undermarkssystem. Den geologiska mångfalden tillsammans med mänsklig påverkan gör att det krävs kunskap från olika discipliner för att bygga en gedigen kunskap om undermarkssystem. Vi pratar om utmaningar och incitament för branschen att investera i forskning och förståelse av undermarken, särskilt med tanke på att det ibland är lättare att motivera investeringar i forskning efter en kris snarare än att satsa på förebyggande forskning.
I detta avsnitt pratar professor Roland Barthel om att naturvetenskap primärt inte skapar lösningar, den skapar metoder och förståelse för fysiska system. Samhällsvetenskapen kan däremot svara på frågor om hur vi använder kunskapen, vad det betyder och hur vi löser problem. Roland berättar också om ett forskningsprojekt som syftar till att förstå hur kommuner och beslutsfattare agerar vid vattenbrist.
Roland Barthel forskar på klimatförändringarnas effekt på vattenresurser och vattenförsörjning, särskilt när det gäller grundvatten. Han berättar hur han kom till Sverige och om sitt intresse inom samhällsaspekter, engagemang med externa aktörer och samarbete med kollegor från olika discipliner. Vi pratar om utbildningsläget inom hydrogeologi och forskningsfinansieringen.
Patrik Vidstrand pratar BEFO:s roll i att finansiera forskning för att gynna branschen. Som forskningsdirektör är Patriks arbete inriktat på att administrera forskningsprojekt, stödja forskare och främja implementeringen av resultat. Han ser AI, maskininlärning och elektrifiering av infrastrukturprojekt som framtidens forskningsområden och hoppas att branschen kommer att vara öppen för dessa innovationer inom de närmaste åren. Patrik betonar vikten av att implementera forskningsresultat i praktiken och främja samverkan mellan olika aktörer inom bergteknikbranschen. Kommunikationen av forskningsresultat spelar en avgörande roll för att göra dem tillgängliga för en bredare publik.
Patrik Widstrand är gäst och dagens avsnitt handlar om synen på grundvatten genom historien. Förr handlade grundvattenfrågor mycket om att hitta dricksvatten och dränera jordbruksmark. Byggandet av tunnlar var mindre och mer manuellt, vilket krävde nära kontakt med berget. Idag byggs det mer i stadsmiljöer, vilket ökar komplexiteten och utmaningarna, särskilt med tanke på elektrifiering och minskad miljöpåverkan. Vi pratar om framtidens utmaningar med att balansera kostnader och miljöpåverkan samt att förbättra tillståndsprocesser och samverkan mellan olika intressenter.
Patrik Vidstrand är gäst och vi pratar om forskningsfinansieringen inom bergteknik och bergmekanik. Patrik berättar om sin bakgrund och passion för vatten och miljö. Han utbildade sig inom hydrologi och geoteknik vid Chalmers och har sedan ägnat sig åt forskning inom berg och vatten. Patrik är idag forskningsdirektör på Stiftelsen för Bergteknisk Forskning (BEFO).
Lina Hällström berättar om sin forskning om kritiska råvaror inom gruvindustrin. Kritiska råvaror spelar en viktigt roll för den gröna omställningen och Lina tittar på hur är kunskapen kring hur de kritiska råmaterialen kan hamna i miljön och kan de påverka vårt grundvatten och dricksvatten. Vi diskuterar vikten av att korrekt ta prover och analysera grundvatten för att undvika felaktiga resultat och missförstånd kring miljöpåverkan.
Lina Hällström är biträdande universitetslektor i tillämpad geokemi vid Luleå tekniska universitet. Hon forskar främst kring hur olika kritiska råmaterial för den gröna omställningen kan hamna i miljön, särskilt grundvattnet. Hon berättade om sitt intresse för miljö och vatten, som började under hennes studier i naturresursteknik i Boden och fortsatte med arbete som konsult på Ramböll. Lina berättar att hennes forskning ligger mellan hydrogeologi och mineralogi och att det inte finns mycket forskning inom området än.
Att dela med sig av sina kunskaper inom hydrogeologi är roligt och utvecklande. Men för en del kan det vara svårt och kanske obekvämt att prata på en konferens eller i podd eller skriva en bloggartikel på LinkedIn. Linn Ödlund Eriksson berättar om som personliga utvecklingsresa och hur hon övervann sin rädsla att börja skriva på LinkedIn. Linn menar att alla har något intressant att berätta, även den som inte har så lång erfarenhet inom branschen. I detta avsnitt får du tips och inspiration till hur du kan komma igång med att dela kunskaper och nätverka på LinkedIn.
Vi pratar om att lära sig yrket att vara hydrogeolog dels under den formella utbildningen och dels i yrkeslivet. Vi kommer in på hur man kan balansera behovet av kvalitetssäkring med den kreativa friheten som många uppskattar inom hydrogeologin. Linn pratar om utmaningen med att upprätthålla fokus på grundvattenfrågor trots att det kan verka mindre akut jämfört med andra frågor.
Linn Ödlund Eriksson och Tomas Tränkner pratar om intrycken från de tidigare 37 avsnitten i Grundvattenpodden.
De reflekterar över bredden av ämnen, från ingenjörsarbete och projektledning till naturens roll och samhällspåverkan. De betonar vikten av att skaffa adekvat kunskap inom området och lyfter fram olika gäster som har delat sina erfarenheter och expertis. Linn och Tomas berör även ämnen som föroreningar, dricksvattenproblematik och industriers påverkan på grundvatten.
Kent Werner, hydrogeolog på SKB (Svensk Kärnbränslehantering), berättar om sitt arbete med att säkerställa långsiktig kärnavfallsförvaring. Det handlar om allt från design av anläggningar till miljökonsekvenser och långsiktig säkerhet inom kärnbränsleförvaring. Han jobbar med frågor som rör hanteringen av kopparkapslar och bentonitbuffer, modellering av spricknätverk i berget, och förståelsen av grundvatten- och ytvatteninteraktioner.
Erik Beal på Uppsala Vatten berättar om hur PFAS upptäcktes i dricksvattnet år 2012 och hur föroreningen har påverkat vattentäkterna. Han pratar om kostnaderna för rening av vattnet och Försvarsmaktens ansvar. Eric säger att det inte finns någon fara med att dricka vattnet från Uppsala vatten men hoppas att utsläppen av PFAS kommer att minska i framtiden.
Eric Beal jobbar med dricksvattenförsörjning med fokus på grundvatten på Uppsalavatten. Vi pratar om vattentäkter i Uppsala och hur de används. Erik beskriver sitt arbete med att mäta grundvattennivåer, övervaka vattenkvalitet, och hantera kriser som torka eller föroreningar. Infiltrering som en metod för att säkra vattenförsörjningen diskuteras också, inklusive dess utmaningar. Eric berättar om vikten av att sprida kunskap om grundvatten till allmänheten och hur långsiktig planering är avgörande för att möta framtida behov.
Vi pratar om Grundläggningsdagen 2024, det största eventet i Sverige inom geoteknik. Pia Lars är engagerad i planeringen Grundläggningdagen. Vi berättar om värde att hydrogeologer besöker Grundläggningsdagen för att få inblick i geoteknikers arbete.
Pia Larch är grundvattenspecialist på Skanska. Hon berättar om sitt yrkesval att bli grundvattenspecialist och att jobba med geotekniker. Pia berättar om utmaningarna med att förstå jordens egenskaper och genomsläpplighet och hur man hanterar osäkerhet och variation i projekten.
Björn Winnerstam från Boliden är gäst och berättar om tillståndsprocessen för gruvdrift. Grundvattenfrågor är relevanta och viktiga i varje steg av tillståndsprocessen. Vi pratar om alla steg i tillståndsprocessen och vad som krävs för att uppfylla krav och regler som krävs för en hållbar och ansvarsfull gruvdrift.
Björn Winnerstam från Boliden berättar om grundvatten och vattenförsörjning inom gruvdrift. Björn är hydrogeolog och jobbar inom Bolidens hållbarhetsstab. Det handlar om olika aspekter av grundvatten och vattenhantering i gruvverksamheten, inklusive vatteninläckage, vattenbalans, och påverkan av klimatförändringar. Vi kommer in på livslängden på gruvor, stängningsprocessen och vikten av att hantera grundvatten och vattenkvalitet under och efter gruvdrift.
Anders Retzner på SGU berättar om arbetet med att skapa veckokartor över grundvattenläget i Sverige. Han diskuterar hur vädret och temperatur påverkar grundvattennivåerna och hur de gör framtida prognoser. Anders tar upp utmaningar med att skapa grundvattenkartor och den framtida utvecklingen av prognoser och extremvärdesanalyser.
Grundvattenmodellering kan vara både enkelt och svårt och därför är det viktigt att kommunicera osäkerheter i modellerna. Det menar Anders Retzner på SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) som är gäst i detta avsnitt. Han nämner att öppen källkod och programmeringsspråk som Python har blivit populära verktyg och gör det lättare att använda och utveckla modeller. Han berör även behovet av mer och bättre data för att förbättra modelleringen och att SGU arbetar med att samla in och dela mer data.
Kunskapen och betydelsen av att skydda grundvatten har ökat mycket, det säger Anneli Liljemark, expert inom förorenade områden. Idag vet vi mycket mer om hur och var vi skall ta prover för att få rätt data. Vi har större kunskap om ämnen och mer att jämföra med och vad som är farligt och inte. Vi måste våga utmana, bli bättre och smartare för att förändra branschen säger Anneli Liljemark i detta avsnitt.
Martin Persson berättar om sina mätmetoder för att kontrollera vad som finns i marken. Det handlar om elektriska resistivitetsmätningar, seismiska undersökningar och elektromagnetiska metoder från luften. Martin tycker att det bästa är att kombinera dessa med mer t.ex. jordborrning på ett smart sätt. Vi pratar om framtida mätmetoder som ISAR satelliter och sladdlösa undersökningar.
Christian Butron är specialist inom hydrogeologi på Trafikverket. Det innebär att han är med alla faser av projekt. Han berättar om olika genomförda projekt, utmaningar och hur han ser på framtiden som hydrogeolog.
Christian Butron jobbar som Hydrogeolog på Trafikverket i Göteborg. Han berättar om sin karriär från Bolivia till att doktorera på Chalmers inom hydrogeologi. Vi pratar om det bästa med att vara hydrogeolog och vad han gör på Trafikverket.
Grundvatten är ett livsmedel som vi har i marken och att skydda det är livsviktigt. Det säger Anneli Liljemark, VD på Liljemark Consulting. De har specialiserat sig på förorenade områden. Vi pratar om föroreningskällor, hur man mäter föroreningar, lagkrav och vem som har ansvaret för förorenade områden.
Sven Celander är senior hydrogeolog på Sweco och ny ordförande i Grundvattensektionen. Han berättar sina tankar kring utveckling av grundvattenbranschen och Grundvattensektionens arbete. Viktiga frågor för Grundvattensektionen är medlemsnyttan, omvärldsbevakning och erfarenhetsutbyte.
Missa inte de populära seminarierna som kommer att hållas.
Mer info och anmälan hittar du här: https://bit.ly/3HdoAsD
Hydrogeologens värsta fiende är stress och överbelastning, det menar Martin Persson. Martin jobbar själv som konsult inom hydrogeologi och geofysik. Han säger att det finns en stressfaktor i stora infrastrukturprojekt som inte får stå stilla och förväntningar om debiteringsgrad som konsult. Vi pratar om orsaken till detta och vad man kan göra åt det.
Anneli Liljemark vill skapa Sveriges bästa konsultföretag inom miljö, klimat och hållbarhet. Deras specialområde är förorenade områden och där kommer grundvatten in som en viktigt del. Vi pratar om framgångsfaktorer som miljökonsult och utmaningar, och inte minst varför det är så roligt att jobba med miljö.
Martin Persson är mulitalangen inom jord och vatten. Han är ingenjören som inte släppt den akademiska världen. Samtidigt gillar han att vara ute och ta reda på hur det ser ut i marken utan att borra. Martin berättar att det är kombinationen av olika dicipliner som gör det intressant.
Säsongens sista avsnitt avslutas med Anna Brunsells reflektioner kring vad som är extra roligt och extra svårt med att jobba med hydrogeologi, speciellt i stora infrastrukturprojekt.
I det här avsnittet fortsätter vi samtalet med Håkan Karlsson som är geokonstruktör. Vi pratar om att förena teknik och praktik i byggprojekt, att tolka stickprover från jord och grundvatten och kunna bygga hållbara och hållfasta anläggningar genom att göra anpassningar under projektets gång. Naturligtvis uppehåller vi oss lite extra vid vatten och grundvattenfrågor, vilket ofta inverkar på kostnaden för projekten.
I det här avsnittet reflekterar vi tillsammans med Malva Ahlkrona över stora datamängder och samhällsnyttan av den. Hur kan vi öka nyttan av grundvattendata, hänger data och demokrati ihop och vilka utmaningar finns?
Anna Brunsell är tillbaka i podden och vi fördjupar oss inom järnvägar, tunnlar och annat spännande. Anna berättar om hur det kan vara att jobba med grundvatten i sådana komplexa projekt, om både hydrogeologiska och pedagogiska utmaningar och samarbeten som krävs.
Podden gästas av Håkan Karlsson som jobbar som geokonstruktör. Håkan berättar om sitt jobb och vad han uppskattar med det, vad som är extra spännande och utmanande. Grundvatten kommer ofta in som en viktiga fråga och vi pratar om hur och varför.
I det här avsnittet möter vi Malva Ahlkrona som jobbar på länsstyrelsen. Hon berättar om länsstyrelsens roll och beskriver vilken nytta vi har av grundvatten i samhället samt vad som kan hota de nyttorna. Vi kommer in på lagstiftinng, ekosystemtjänster och hur grundvatten kan påverkas av exploatering.
Anna Brunsell jobbar med grundvatten som konsult. Hon berättar sin utbildning, yrkesbana, om hantverket som hydrogeologyrket innebär och beskriver hur det kan vara att jobba i konsultrollen.
I det här avsnittet berättar Carl-Erik Hjerne, hydrogoelog på SGU, om enskild dricksvattenförsörjning. Vi berör trender i vattenanvändning, grundvatten i bygglovsärenden och geologiska förutsättningarna för privata vattenbrunnar.
Carl-Erik Hjerne jobbar med hydrogeologi på myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU. Han berättar både om sin yrkesbana och om vad SGU gör för arbete inom grundvatten.
Linn Ödlund Eriksson sammanfattar den nio första avsnitten i Grundvattenpodden. Linn är Hydrogeotekniker och grundvattenspecialist på Sweco i Göteborg och den som planerat Grundvattenpodden. Hon berättar om sig själv och sina reflexioner om avsnitten i grundvattenpodden.
Ett samtal med Johanna Merisalu om villkor i tillstånd för grundvattenbortledning, kvalitet på underlaget till tillståndsansökningar och rimlighetsbedömningar. Hon pratar om att göra avvägningar mellan nytta och kostnad på strukturerat sätt. Vad ska man redovisa för mark- och miljödomstolen när man söker tillstånd?
Johanna Merisalu berättar om vilka grundvattenrelaterade risker som är förknippade med undermarksprojekt som exempelvis tunnlar. Men också om möjliga skyddsåtgärder och hur kostnader och risker kan vägas mot varandra.
Johanna Merisalu är doktorand på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, och forskar inom riskhantering och hydrogeologi. I det här avsnittet berättar hon om sitt arbete och forskningsprojektet som hon jobbar med.
Advokaten Rickard Hulling berättar för oss om lagstiftningen som berör grundvatten och vad som gäller när man bortleder grundvatten. Vi reflekterar bland annat kring frågan "att söka tillstånd eller inte".
Det här avsnittet är det första av tre med advokaten Rickard Hulling. Han är nischad inom vatten och miljö, och berättar om sitt jobb.
Niklas Blomqvist berättar om grundvattenfrågor i stora projekt och utmaningar i branschen, exempelvis beslutsfattande, generationsväxling och hantverket i yrket.
I det här avsnittet möter vi hydrogeologen Niklas Blomqvist. Han berättar om hur det är att jobba som entreprenör. Niklas pratar även om branschföreningen Svenska geotekniskt föreningen.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.