Näringsfysiolog, David Ek återvänder till podden för en andra omgång. I avsnitt 4 pratade vi om Aspartam. Den här gången utbildar han oss i det här med vår aptitreglering, högbelönande mat, olika hormoner som styr vår aptit och hunger. Vi börjar dock med frågan om morgoncardio och om ökad fettförbränning innebär att du går ner i vikt. Vi avslutar med att diskutera lite olika dieter. I det här avsnittet gäller det att du har huvudet rejält påskruvat när David i vissa delar går ner på molekylär nivå, men han lyckas som vanligt att göra det svåra begripligt.
HÅLLTIDER
- 00:02:14 Vi välkomnar David Ek för en
andra omgång i podden.
- 00:03:33 Går man ner i vikt om man
tränar morgonkardio på fastande mage?
- 00:18:20 Aptit, hunger - och
mättnadssignaler. Vilka livsmedel mättar längst och bäst?
- 00:32:30 Bukmättnad och högbelönande
mat. runt 33
- 00:38:15 Man blir aldrig för mätt för en
kaka till efter maten
- 00:39:38 David gillar att laborera med
olika dieter, vegan, köttdiet etc
- 00:41:35 Vikten av att äta
regelbundet, vid samma tider och hur sömn påverkar aptiten.
- 00:49:40 Totte blandar ihop hunger –och mättnadshormonerna,
grehlin och leptin.
- 00:52:47 Ofta går vi upp i 3-4 kg vid
högtiderna, men vi tappar även den vikten några månader senare. Viktökning sker
generellt långsamt över tid. På befolkningsnivå ca 0,5-1 kg om året.
- 00:56:57 Den viktigaste effekten av en
gastric bypass är inte minskningen av magsäcken
- 01:05:27 Vi avrundar med en diskussion
om olika hitte-på-dieter som t.ex. PH-dieten, blodgrupps-dieten etc.