113 avsnitt • Längd: 35 min • Månadsvis
Japanpodden är en svenskspråkig podcast som handlar om allt som har med Japan att göra. I redaktionen ingår japan-veteranerna Göran Edman, Hans Rhodiner och Lars Vargö.
Poddens producent är journalisten Jon Thunqvist.
japanpodden.substack.com
The podcast Japanpodden is created by Jon Thunqvist. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
NYHETER
Handelsministrarna från Sydkorea, Japan och Kina möts nu i helgen i Seoul för att diskutera ekonomiskt samarbete och hur länderna ska bemöta de nya strafftullarna som aviserats av Trumpadministrationen. USA. Det är det första mötet mellan ländernas handelsministrar på fem år.
Sydkoreas handelsminister Ahn Duk-geun är värd för mötet som äger bara dagar efter att USA:s president Donald Trump tillkännagav att 25 % tullar på import av bilar och vissa bildelar från och med den 3 april.
Trump har upprepade gånger beskyllt de tre länderna för att missbruka principen om frihandel. Ett försök från Japans premiärminister Shigeru Ishiba nyligen att övertala Trump att slopa tullarna har hittills fallit för döva öron.
De tre asiatiska länderna väntas dessutom diskutera ett internt frihandelsavtal, liksom övriga frågor rörande handeln med USA.
—-------
Distriktsdomstolen i Shizuoka har beviljat den före detta proffsboxaren Iwao Hakamada 217 miljoner yen, motsvarande 15 miljoner svensk kronor för att han suttit oskyldigt fängslad i över 47 år. Det är den största ersättningen som utdömts i Japan.
Den nu 89-årige Hakamada dömdes 1966 till döden för att ha mördat en man, hans hustru och deras två barn. Hans dödsstraff fastställdes 1980, och han satt fängslad i 33 år i väntan på avrättning innan han släpptes 2014.
Domaren motiverade beslutet med att Hakamada utsatts för extremt fysiskt och psykiskt lidande. Bevisen som låg till grund för hans tidigare dom hade fabricerats av polisens utredare, enligt domstolen.
—-----
Tokyos distriktsdomstol har beslutat frånta den så kallade Enighetskyrkan, också känd som Moonrörelsen, dess status som religiös rörelse och därmed skattebefrielse. Beslutet kommer efter en rättsprocess som inleddes efter mordet på Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe i juli 2022.
Den utpekade mördaren beskyllde Abe för att på olika sätt ha stöttat Enighetskyrkan och dess grundare Sun Myung-Moon. Kyrkan har kritiserats för aggressiva värvningskampanjer och för att ha mer eller mindre tvinga medlemmar att donera stora summor pengar.
Kyrkans representanter kallar beslutet ”orättvist” och planerar att överklaga. Domaren i målet menade dock att åtgärden var ”nödvändig” eftersom gruppens metoder orsakat omfattande ekonomiska och emotionella skador.
I domen refereras till 32 civila mål där kyrkan dömts till skadestånd på över 2,2 miljarder yen, motsvarande drygt 150 miljoner svenska kronor.
—-------
Medeltemperaturen i Japan kan öka med 4,5 grader Celsius fram till nästa sekelskifte om inga ytterligare klimatåtgärder vidtas. Det visar en ny rapport som Japans Meteorologbyrån presenterade nyligen. Rapporten, "Climate Change in Japan 2025", varnar för kraftiga temperaturökningar och betydligt tuffare klimatförhållanden.
Japans medeltemperatur har stigit med 1,4 grader sedan 1898, och temperaturen i haven som omger Japan runt ökar snabbare än det globala genomsnittet.
Om inga åtgärder vidtas, varnar Meteorologbyrån kan Japan få 17,5 fler extremt varma dagar per år och 46 vinterdagar färre. Samtidigt förväntas antalet kraftiga skyfall med nederbörd som överstiger 50 mm per timme tredubblas.
—--------
TV-bolaget Fuji skakas av en skandal efter att den tidigare medlem i det japanska pojkbandet SMAP anklagats för att sexuellt ha ofredat en kvinna vid en middag arrangerad av företaget.
Trots att bandmedlemmen nådde en ekonomisk uppgörelse med den utsatta kvinnan, förnekade han att han skulle ha förgripit sig på henne.
Fuji TV kritiserades för att man ska ha känt till anklagelserna men valt att inte agera. Detta ledde till att flera stora annonsörer, bland dem Nissan och Toyota drog in sina reklaminslag. Tidigare i år avgick Fuji TV:s styrelseordförande Shuji Kanoh och VD Koichi Minato från sina poster och nu i veckan lämnade även reklam-TV:s grand old man 87-årige Hisashi Hieda sin plats i företaget.
—-------
Järnvägsbolaget West Japan Railway (JR West) har uppfört världens första stationsbyggnad med delar framställda med hjälp av en 3D-skrivare. Stationen ligger i Hatsushima i Wakayama län och den planeras öppnas i juli.
Själva byggnaden är 2,6 meter hög och har en yta på cirka 10 kvadratmeter. Den består av fyra delar, inklusive tak och väggar och
Formen har skapats med murbruk som printats i en 3D-skrivare, Enligt JR West har byggnaden samma motståndskraft mot jordbävningar som ett traditionell betonghus.
Själva uppförandet tog bara två och en halv timme till en totalkostnad på hälften av en traditionell betongbyggnad.
JR West överväger nu att använda 3D-skrivarteknik för framtida stationsbyggen.
—-------
Det 24-årige stjärnskottet Onosato har tagit ännu ett steg mot sumobrottningens högsta rang yokozuna, eller stormästare, då han vann sin tredje turnering gångna helgen.
Onosato har varit nästan ostoppbar sedan han blev proffs för två år sedan och har gått som en raket i rankinglistorna och har samtidigt skapa rena sumoboomen i Japan.
Skulle han vinna också nästa turnering som äger rum i maj så kommer han att säkra sin plats både som yokozuna och som den mest dekorerade unga sumobrottaren i historien.
Därmed över till författaren Erik Masao Eriksson och hans nyligen utkomna roman “Hafu”. Precis som det låter så har Erik japanskt påbrå. Han har en japansk och en svensk förälder - en inte alldeles ovanlig kombination.
Vad innebär det att växa upp med två kulturer - två uppsättningar värderingar, två olika sätt att betrakta världen, två språk att hantera från unga år. Blir man “dubbel”, eller blir man kanske “halv”?
Idag har kan podden stoltsera med att vara första nordiska media med att ha beskådat den nordiska paviljongen vid den stundande världsutställningen i Osaka.
Vi har varit på Yumeshima - Drömmarnas ö - som ligger i Osakabukten ungefär en halvtimmes resa med tåg från centrala Osaka.
Den här upplagan av Japanpodden finns i en särskild Youtubeversion där det finns bilder och videomaterial från världsutställningen.
Kolla in Japanpoddens Youtubekanal nu!
NYHETER
I ett försök att komma till rätta med de skenande priserna på ris - Japans basföda - inleddes den här veckan en auktion på 150 000 ton ris från det beredskapslager på en miljon ton som staten har.
Riset i butik kostar i nuläget dubbelt så mycket som för ett år sedan och många hushåll har därför dragit ned på användandet eller ersatt det med nudlar av olika slag.
I ett första skede är det alltså 150 000 ton som läggs ut på auktion och ytterligare 60 000 ton kan tillkomma senare. De som lägger högst bud vinner och riset ska därefter ut i butikerna, med förhoppningen att priset för konsumenterna ska kunna hållas nere.
Orsaken till prisrusningen uppges vara en dålig skörd 2023 i kombination med spekulativ handel från vissa handlare.
—------------
De kraftiga bränder som rasat i Iwate län i norra Japan är nu under kontroll efter nära tre veckors släckningsarbete. Alla evakueringsorders har hävts då brandmyndigheterna bedömer att det inte längre finns någon risk att elden ska börja sprida sig igen.
I staden Ofunato som var hårt drabbat brann ett 70-tal hus ned och en person påträffades senare död, medan närmare 5 000 tvingades lämna sina hem.
Total brann ett område på 2 900 hektar företrädelsevis skogsmark, men elden hotade också flera byar och mindre städer.
Perioden februari till april är normalt den mest brandfarliga eftersom det är mycket torrt i skog och mark. I år har det dock ovanligt många bränder, något som vissa bedömare menar kan bero på klimatförändringarna med kortare och torrare vintrar.
—------------
Med anledning av årsdagen av den stora Tohokujordbävningen den 11 mars 2011 har de styrande i staden Minami-sanriku avtäckt en minnessten över de sammanlagt 37 kommunanställda som miste livet i katastrofen. De flesta av de omkomna drunknade när en jättelik flodvåg drog in över kustsamhällena längs norra Japans stillahavskust.
Sammanlagt omkom mer än 18 000 personer i katastrofen och mer än 2 000 saknas fortfarande. Gällande situationen vid det havererade kärnkraftverket Fukushima Dai-Ichi pågår saneringsarbetet alltjämt och väntas ta åtminstone ytterligare 30 till 50 år. Det ansvariga kraftbolaget Tepco har lovat att hela området ska saneras. Ännu har man dock inte kunnat ta sig in i de havererade reaktorerna på grund av den extremt höga radioaktiviteten.
—------------
Nordkorea testsköt i måndags flera ballistiska robotar, oklart hur många, bara timmar efter det att landet i kraftfulla ordalag fördömt en gemensam amerikansk-sydkoreansk militärövning som inleddes samma dag.
Övningen som går under namnet Freedom Shield ska pågå fram till den 20 mars.
Samtidigt kom under måndagen nya uppgifter om en incident i förra veckan då två stridsplan från det sydkoreanska flygvapnet av misstag bombade en by nära gränsen mot Nordkorea. Närmare 30 personer boende i byn ska ha kommit till skada och chefen för det sydkoreanska flygvapnet Lee Young-suu framförde en offentlig ursäkt och lovade göra allt han kan för att förhindra liknande misstag begås i framtiden.
—---------
Kvinnokläder saknar ofta fickor. Detta gör att kvinnor löper större risk att råka ut för jobbiga situationer än män. Men nu är kanske en förändring på gång som ska råda bot på ojämlikheten.
En kvinna som intervjuas i dagstidningen Japan Times har dragit igång en namninsamling för att förmå tillverkarna att se till att kvinnors kläder utrustas med fickor i större utsträckning än vad som nu är fallet.
Kvinnan som själv irriterat sig på att hon inte har några fickor att förvara sina visitkort i när hon går på möten.
Droppen var när hon läste om en flygolycka där männen ombord lyckades få med sig en del värdesaker när de flydde ur det brinnande planet medan de kvinnor som lyckades rädda sig var tvungna att lämna samtliga personliga ägodelar ombord på det brinnande planet.
Företrädare för klädmärket Uniqlo säger i en kommentar att de omgående tänker se till att också deras kläder för kvinnor utrustas med fickor utom när det inte är möjligt av estetiska eller andra skäl.
—------
I den stundande turneringen i sumobrottning som inleds i Osaka nu på söndag är allas ögon riktade på hur den nye stormästaren - mongolen Hoshoryu ska klara sin debut som stormästare - yokozuna.
Med sina 25 år är Hoshoryu relativt ung för att utses till sportens högsta rang och får han vara skadefri tros han ha framtiden för sig. Det ska dock understrykas att en stormästare är under stor press att leverera resultat, i varje turnering. Den dag han inte lever upp till förväntningarna är det kutym att han drar sig tillbaka och blir coach eller stallchef.
En annan brottare som levererat goda resultat är japanen Onosato som i Osaka ställer upp som Ozeki - den nästa högsta rankingen.
Onosatos framgångar har gjort att sumointresset i Japan formligen exploderat och turneringen i Osaka som pågår i 15 dagar är mer eller mindre redan utsåld. Sporten har under flera år dominerats av utländska brottare - de flesta från Mongoliet, vilket gjort att intresset bland japaner svalnat betänkligt. Men med Onosatos framgångar har sporten snabbt vunnit nya anhängare. Om Onosato gör ett bra resultat i Osaka, och då ska han helst vinna hela turneringen, är det ett första steg mot att även han utnämns till stormästare.
I staden Hirosaki i Aomori län längst upp i norr på den japanska huvudön Honshu bor sedan mer än trettio år tillbaka en svensk kom dit för att träna kampsporten Taido i ett halvår, men sedan blev kvar.
Alvar Hugosson heter han och du möter honom i dagens upplaga av Japanpodden.
Nyheter
De kraftiga skogsbränder som rasar i Iwate län i norra Japan fortsätter att sprida sig över ett allt större område och har hittills krävt minst ett människoliv och lett till mer än 2 000 personer tvångsevakuerats till skolor och gymnastiksalar. Brandkårer från flera län deltar i släckningsarbetet och myndigheterna uppmanar boende i närheten att vara beredda att evakuera med kort varsel.
Perioden februari till april är normalt den mest brandfarliga eftersom det är mycket torrt i skog och mark. I år har det dock ovanligt många bränder, något som vissa bedömare menar kan bero på klimatförändringarna med kortare och torrare vintrar.
Det är sex gånger vanligare att utlänningar blir stoppade och utfrågade av polisen i Japan. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av en grupp advokater i Tokyo.
Enligt undersökningen som refereras av bland andra dagstidningen Japan Times har två av tre utlänningar råkat ut för polismaktens opåkallade uppvaktning, medan bara en av åtta japaner råkat ut för samma sak. I de flesta fall handlade det om att man cyklat utan lyse eller haft på sig hörlurar och tittat på sin mobil samtidigt som man cyklade - något som inte är tillåtet i Japan.
Poliser som intervjuades anonymt av advokaterna uppgav att de regelbundet beordras av sina chefer att ha särskilt uppsikt över personer som “ser utländska ut” och att de varje månad måste uppfylla en särskild utlänningskvot.
Födelsetalen nådde en ny bottennotering under fjolåret och totalt föddes bara 720 000 bebisar, vilket var en minskning med hela 5 procent jämfört med året innan och dessutom det nionde året på raken med fallande födelsetal. Samma trend syns bland annat i Sydkorea, Frankrike och Kina där allt färre väljer att skaffa barn.
I Japan minskar befolkningen som helhet och fortsätter trenden som hittills kommer det i Japan bara att finnas ett enda barn någonstans runt år 2 700.
Innan det går så långt hoppas regeringen kunna vända trenden och premiärminister Shigeru Ishiba har aviserat ett mångmiljardprogram som bland annat innefattar fler daghem och lägre skolavgifter.
Årets löneförhandlingar ser ut att slå rekord. Den japanska Metallarbetarunionen som representerar två miljoner anställda i verkstadsindustrin har aviserat att den kommer att kräva löneökningar på motsvarande drygt ett tusen svenska kronor per månad, vilket är det högsta kravet sedan 2014.
Anledningen är inte minst att den japanska centralbanken Bank of Japan nu övergett nollräntepolitiken vilket lett till en inflationen börjat röra sig uppåt för första gången på många år. Till detta kommer stigande priser på mat och boende. Särskilt grönsaker och den japanska stapelvaran ris har gått upp kraftigt. Så mycket har priserna stigit att japanska media rapporterar om att matbutikerna har börjat vitkål och salladskål delade i fjärdedelar eftersom kunderna annars drar sig för att handla.
Jätteaffären kring jourbutikkedjan Seven-Eleven har satts på paus sedan handelshuset Itochu dragit sig ur en finansieringplan som innebar att man skulle skjuta till motsvarande drygt 600 miljarder svenska kronor för att den nuvarande ledningen tillsammans med grundarna skulle kunna köpa ut moderbolaget Seven and I Holdings från börsen.
Nu riktas återigen sökarljuset mot den kanadensiska kedjan Couche-Tard som bland annat driver Circle K bensinmackar runt om i världen, bland annat i Sverige.
Det kanadensiska bolaget har tidigare varit aktuellt som köpare men det bud man lade ansågs vara för lågt.
Seven-Eleven är världens största jourbutikkedja. Den grundades i USA, men växte starkast i Japan. Så stark att det japanska dotterbolaget till sist köpte ut sina amerikanska grundare.
I dagens upplaga av Japanpodden fokuserar vi på det mest typiskt japanska som utomstående kan tänka sig - en företeelse som inte finns någon annanstans.
Det handlar om en liten exklusiv skara människor som ytterst sällan släpper någon in på livet. Vi har följt geishan Kokimi i hälarna och lärt oss vad man gör - och inte gör - när man är en geisha eller, ordagrant översatt, “en person av konsten”.
I dagens podd har vi med oss Viktoria Granqvist, Sverigechef för den japanska teknikjätten Fujitsu med mer 120 000 anställda världen över.
Viktoria har en gedigen bakgrund inom främst IT- och telekomindustrin och basar nu över den svenska divisionen av Fujitsu, ett av många japanska teknikföretag som rustar för en framtid där artificiell intelligens och kvantdatorer väntas slå igenom på allvar.
Ska man tro Viktoria så gör svenska studenter och ingenjörer som vill ut i världen klokt i att vidga sina vyer och inte stirra sig blinda på amerikanska jättar som Google, Apple och Meta. De japanska företagen har minst lika mycket att erbjuda, även om de kanske inte hörs lika mycket i bruset.
Foto: Fujitsu
Häng med in i sakens värld och lär dig allt om Japans nationaldryck. Åke Nordgren delar frikostigt med sig av sina extraordinära kunskaper i ett extra långt avsnitt av Japanpodden som första gången sändes 2018.
Vi har träffat författarna till något så ovanligt som en ny guidebok på svenska om Tokyo. Boken heter “Tokyo - staden, adresserna” med text av Kjell Fornander och bilder av Stefan Öjersjö.
NYHETER:
För första gången hittills har en kärnkraftsreaktor fått underkänt och nekats starttillstånd av den japanska motsvarigheten till Kärnkraftsinspektionen. Reaktorn som är nummer 2 i kärnkraftverket Tsuruga på den japanska västkusten ligger så nära en förkastning att det enligt myndigheten inte kan uteslutas att den skulle skadas vid en eventuell jordbävning.
Operatören, Japan Atomic Power, skickade in ansökan redan 2015, men prövningsprocessen har dragit ut på tiden eftersom myndigheten menar att viktiga dokument saknats eller data rapporterats på ett felaktigt sätt.
Samtliga kärnkraftsreaktorer stängdes strax efter Fukushima-katastrofen 2011, men sedan dess har flera av startats upp igen efter att ha genomgått säkerhetsprövningar. Vad som nu kommer att hända med reaktor 2 i Tsuruga är oklart, men operatören kan sannolikt begära att beslutet omprövas.
—---------
Stödet för premiärminister Shigeru Ishiba och hans nya regering har ökat något sedan tillträdet för en dryg vecka sedan, men ligger fortfarande under 30 procent, vilket anses vara en riskabel nivå. Enligt den opinionsundersökning som nyhetsbyrån Jiji genomförde i början på veckan svarade dessutom att närmare 40 procent av de tillfrågade att dom inte stöder den stöder den nya regeringen.
Premiärminister Ishiba själv är på väg till Sydamerika där han först ska delta i toppmötet för APEC, alltså Asia Pacific Economic Cooperation Forum i Peru och därefter i G20-ländernas toppmöte i Brasilien. Eventuellt kommer Ishiba även att resa till USA för överläggningar med den tillträdande presidenten Donald Trump.
- - - - - -
Den senaste utvecklingen i turerna kring ett eventuellt uppköp av den japanskägda jourbutikkedjan Seven-Eleven visar på att företagets styrelse har ansökt om att få lägga ett bud på verksamheten.
Det var i somras som det stod klart att kanadensiska Couche-Tard var intresserade och hade lagt ett bud på motsvarande 420 miljarder svenska kronor. I och med att styrelsen nu signalerat för ett högre bud på närmare 600 miljarder kronor, bland annat med stöd av medlemmar i ägarfamiljen, kan detta innebära att verksamheten också fortsättningsvis kommer att vara i japansk ägo. Seven-Eleven är den största jourbutikkedjan i världen med 84 000 butiker, varav drygt 21 000 enbart i Japan.
—--------
Polisen i Tokyo har gripit ytterligare personer i en liga som specialiserat sig på så kallade “yami-baito” eller svarta jobb på svenska. Därmed har mer än 50 personer gripits i tillslag den senaste tiden. Dock säger man sig inte kommit åt någon av de misstänkta ledarna.
Verksamheten organiseras via annonser om att tjäna snabba pengar på välbetalda jobb och annonsernas läggs ut på anonyma internetforum.
Den som svarar uppmanas att infinna sig på en särskild plats vid ett visst klockslag och först då informeras om att jobbet går ut på göra inbrott eller råna personer som ligan kartlagt i förväg.
Av de som gripits är de flesta i 20-årsåldern och flera fall har rånen urartat i grov misshandel och även mord. Polisen har gått ut i en nationell kampanj för att varna ungdomar för att svara på annonser om “yami-baito”.
Valet till parlamentets underhus blev en ordentlig missräkning för premiärminister Shigeru Ishiba och det styrande Liberaldemokratiska Partiet. Ishiba, som tillträdde som partiordförande och premiärminister så sent för en månad sedan satsade på att väljarna skulle ge honom en tillräckligt lång smekmånad för att han också skulle kunna genomföra ett framgångsrikt underhusval. Men på grund av en pågående korruptionsskandal tappade partiet mer än fjärdedel av sina platser. Tillsammans med koalitionspartnern Komeipartiet, som också gick kraftigt tillbaka, har man inte längre egen majoritet i underhuset.
Med för att svara på frågan om varför det gick som gick är Jakob Edberg som driver konsultföretaget GR Japan och är expert på japansk inrikespolitik.
NYHETER:
Nordkorea har provskjutit vad som tros vara en interkontinental ballistisk långdistansrobot med kapacitet att bära kärnvapen. Roboten sköts upp tidigt under torsdagsmorgonen och enligt uppgifter från sydkoreanska och japanska myndigheter var den i luften i närmare en och en halv timme, eller 86 minuter, vilket är den längsta tiden luften hittills för en nordkoreansk robot. Den slog ned i havet ungefär 300 kilometer väster om den japanska nordön Hokkaido efter att ha nått en höjd på omkring 7000 kilometer, också det sägs vara ett nytt rekord för en nordkoreansk robot. Nordkoreas ledare Kim Yong-Un sa i en kommentar att provskjutningen “är ett svar på omvärldens alltmer aggressiva agerande i regionen och att Nordkorea nu visat att man ökat sin kapacitet att slå tillbaka mot sina fiender.”
En man som är tillhör USA:s militära styrkor i Japan har gripits efter hans hustru hittats död på ett hotellrum i Fukuoka i södra Japan. Enligt det japansk-amerikanska säkerhetsfördraget har han tagits i förvar av den amerikanska militären och han kommer att överlämnas till japansk polis först när, och om, det kommer en officiell begäran från japanska myndigheter. Det var i måndags morse som hotellpersonalen slog larm om att man påträffat en död kvinna i ett av rummen. Kvinnan som var amerikansk medborgare ska enligt uppgifter till dagstidningen Japan Times haft tecken på yttre skador.
Samkönade äktenskap har tagit ytterligare ett steg mot officiellt erkännande i och med en ny dom i Tokyos Högre Domstol. Domen som kom nu i veckan slår fast att det är emot den japanska författningen att hindra personer av samma kön att ingå äktenskap. Domstolen skriver i sitt domslut att oavsett vad samhället tycker så kan sexuell läggning inte vara avgörande för en medborgares legala rättigheter, exempelvis arv efter en avliden make eller maka. Inom HBTQ-kretsar och bland medborgarrättsorganisation välkomnas domslutet och många hoppas nu att det är ett första steg mot att själva grundlagen görs om så att äktenskap i framtiden även ska kunna ingås mellan man och man och kvinna och kvinna.
Ekonomi. Den japanska centralbanken Bank of Japan, beslutade vid dagens styrelsemöte att låta styrräntan ligga kvar på 0,25 %, alltså långt under de flesta andra industriländer. Det var i somras som centralbanken, efter ha sagt sig fått indikationer på att ekonomin återigen var på väg att ta fart, valde att höja styrräntan för första gången på 17 år.
Tanken var då att ytterligare räntehöjningar skulle följa, men den ekonomiska återhämtningen har inte gått lika snabbt som banken räknat med samtidigt som man fruktar att oro i omvärlden ska påverka den japanska ekonomin negativt.
Sport. Los Angeles Dodgers med de japanska stjärnspelarna Shohei Ohtani och Yoshinobu Yamamoto stod pall för pressen och besegrade New York Yankees med 7-6 i den femte, och visade det sig, avgörande matchen i finalen i den amerikanska proffsligan, den som går under namnet World Series. Därmed vann Dogers finalserien med sammanlagt 4-1 och det var första gången sedan 2020 som Dodgers stod som slutsegrare.Både Ohtani och Yamamoto är extremt populära i Japan och finalserien har följts av miljoner tv-tittare, minst lika många som följer slutspelet i den japanska proffsligan.
Just när Japan och hela Ostasien undsluppit sig en kollektiv suck av besvikelse över att man blev utan pris i naturvetenskaperna kom det glädjande, och kanske lite överraskande, besked från både Stockholm och Oslo. Litteraturpriset till sydkoreanska författaren Han Gang och fredspriset till Nihon Hidankyo en organisation för överlevarna efter atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki.
Japanpodden går på djupet och sätter prisen i perspektiv. Nihon Hidankyo är en organisation som inte sällan jobbat i motvind i Japan, och det var först 2016 som en amerikansk president tog sig för att besöka Hiroshima.
NYHETER
Valförberedelserna inför valet till parlamentets underhus den 27 oktober är nu i full gång och allas ögon är på hur det Liberaldemokratiska Partiets nye ledare, tillika premiärministern Shigeru Ishiba, ska navigera genom en snårskog av skandaler och splittring inom det egna partiet.
Ishiba inledde sin kampanj i staden Iwaki i Fukushima län, alltså det län som drabbades hårdast av kärnkatastrofen och jordbävningen i mars 2011.
“Vi måste se till att bygga upp Fukushima efter katastroferna, sade Ishiba och tillade att en återuppbyggnad är helt avgörande för Japans framtid.
Samtidigt som Ishiba inlett en intensiv kampanjresa runt om i Japan är det många bedömare som varnar för att hans popularitet dalar efter beslutet att utestänga flera ledande politiker i det egna partiet på grund av deras påstådda inblandning i en skandal kring politiska donationer.
Det folkliga stödet för Ishiba och hans regering ligger enligt en opinionsundersökning gjord av nyhetsbyrån Kyodo på 42 procent, vilket är ett tapp på hela 8 procentenheter jämfört med för bara ett par veckor sedan.
—--------------
Om vi fortsätter på valtemat så är det den här gången rekordmånga kvinnor som ställer upp. Sammanlagt 314 kvinnor kan väljarna lägga sin röst på och det är en ökning sedan senaste valet men fortfarande så är det bara en knapp fjärdel, eller 23,4 % av kandidaterna som är kvinnor vilket ligger långt under målet på 35 % som skulle vara uppnåt till nästa enligt den handlingsplan som regeringen antagit. Flest kvinnliga kandidater ställer Kommunistpartiet upp med, nästa fyra av tio kandidater är kvinnor. Sämst med jämlikheten är det i regeringspartierna LDP och Komeito där bara var sjätte kandidat är kvinna.
—------
Ekonomi. Medan övriga industriländer nu är i färd med att sänka räntorna efter det att inflation fallit tillbaka så väljer Japan att göra tvärtom. Centralbanken, Bank of Japan, väntas dock försiktigt fram för att inte äventyra den ekonomiska återhämtning som är på gång och därför väntas styrräntan ligga på 1 % i januari 2026, jämfört med 0,25 procent i dagsläget.
Japans problem har länge varit deflation, alltså att priserna går ner, vilket anses hämma konsumtionen då folk avvaktar med att sina inköp i tron att priserna kommer att vara lägre längre fram. Men nu tycks trenden vara på väg att vända, med stigande inflation under de senaste fyra månaderna samtidigt som årets löneökningar ligger på i snitt 2,9 %.
—-------------
Tokyo Metro som driver nio av tunnelbanelinjerna i den japanska huvudstaden kommer att noteras på Tokyobörsen den 23 oktober efter det ägarna - den japanska staten och Tokyo stad - valt att sälja ut hälften av sina aktier. Intresset för att äga aktier Tokyo Metro uppges ha varit stort både bland allmänheten och större investerare, såväl i Japan som utomlands.
6,5 miljoner passagerare åker med någon av Tokyo Metros linjer varje dag vilket gör företaget till ett av de största lokaltrafikbolagen i världen.
Förutom tunnelbanelinjerna så äger Tokyo Metro också fastigheter shoppingarkader.
—--------
En högt uppsatt medlem i gangstersyndikatet Kodokai i Gifu län har gripts av polis efter anklagelser om att han på falska grunder begärt ersättning för en avkapad fingerled. Enligt polisen ska mannen själv ha kapat yttersta leden på sitt ena lillfinger i en så kallad yubitsume-ritual som görs av gängmedlemmar som ett sätt att sona eventuella fel de begått. Yubitsume är relativt vanligt inom yakuzan - den organiserade brottsligheten, men den här gången valde den nu utpekade gängmedlemmen att uppsöka sjukhus för att få behandling för vad han beskrev som en olyckshändelse, när han i själva verket kapat fingret själv.
Därmed undvek han vårdkostnader på motsvarande nära 3 000 kronor - det pris han egentligen skulle betalat då skadan var självförvållad. Enligt polisen är det första gången som en gängmedlem arresteras för den här typen av brott.
—---------
Det klagas titt som tätt på att turisterna börjar bli så många i Japan att de ställer till problem för boende i populära orter som exempelvis Kyoto. Men nu har de styrande i staden tillsammans med ett e-handelsföretag tagit fram en lösning där besökare som donerar en summa pengar kan få ett presentkort och tips på särskilt utvalda, och kanske okända, platser och etablissemang värda att besöka.
Tanken är att det ska vara en win-win situation där Kyoto stad får in pengar som kan användas för att bevara och utveckla kulturellt värdefulla platser samtidigt som turisterna kanske känner att de gör en insats och samtidigt belönas för det. Donate & Go heter konceptet och slår det väl ut är tanken att det ska implementeras också på fler platser. Så håll utkik nästa gång du besöker Japan.
Idag handlar podden om ett ämne som är ständigt aktuellt - hur är det att som utlänning jobba som chef i Japan. Gäst är Mio Rydar som i flera omgångar haft chefspositioner i ett västerländskt telekomföretag i Japan. Vilka är utmaningarna, är det extra tufft att vara kvinna och chef?
NYHETER:
* Shigeru Ishibas första dagar som Japans nye premiärminister har enligt politiska bedömare kännetecknats av oklarheter och tvära kast. Först kom det oväntade beslutet att utlysa val till parlamentets underhus redan den 27 oktober, alltså om bara drygt tre veckor. Samtidigt har det visat sig att stödet för Ishiba inom det egna är oväntat svagt och flera av de toppolitiker han velat ha med i sin regering har tackat nej till ministerposter.
Stödet bland allmänheten för den nya regeringen låg i en undersökning gjord av affärstidningen Nikkei bara på 51 procent vilket är betydligt lägre än hans föregångare Fumio Kishida. Å andra sidan sade sig nästan lika många, eller 49 procent, ha en positiv bild av Ishiba som person, främst beroende på att han framstår som, citat “pålitlig”, slut citat.
* En av de idéer som förts fram av den nya premiärministern är en asiatisk försvarsallians liknande den västliga militäralliansen NATO. Exakt hur den skulle se ut och vilka länder som skulle bjudas in är dock ännu så länge oklart. Den nya utrikesministern Takeshi Iwaya sade vid en presskonferens att “ett asiatiskt NATO helt klart är en ide för framtiden, men att det först krävs noggranna överväganden, både i det långa och medellånga perspektivet.”
Japans närmaste granne Kina har inte kommenterat det japanska utspelet med annat än att man hoppas att det nya japanska regeringen kommer agera “positivt och rationellt, samt anstränga sig för att skapa en relation som gynnar båda parter.”
I ett första utkast till förslaget om ett asiatiskt NATO pekade premiärminister Ishiba på betydelsen av att så många länder som möjligt bjuds in, så även Kina.
* Tretton år efter kärnkraftshaverierna i Fukushima är Japan nu igång med att starta upp flera av de kärnkraftverk som stängdes ned 2011. Den nytillträdde industriministern Yoji Muto sa vid sin första presskonferens att Japan står inför en situation där efterfrågan på elektricitet väntas öka kraftigt och att det därför är av högsta prioritet att säkra den framtida energitillgången. Förutom att starta upp de kärnkraftverk som legat i malpåse vill Muto se en ökad användning av förnyelsebara energikällor som exempelvis vattenkraft. Innan Fukushima stod kärnkraft för ungefär en tredjedel av energin i Japan, numera handlar det om knappt en tiondel, medan importerad gas, kol och olja ifjol stod för närmare två tredjedelar av elproduktionen.
* Att det kan vara tufft att säga upp sig och byta jobb vittnar allt fler japaner om i dessa tider av brist på arbetskraft. Enligt analysföretaget MyNavi använder sig var sjätte jobb-bytare av företag som specialiserat sig på just uppsägningar. Vanligast är det bland personer mellan 20 och 29 och som skäl uppgav närmare hälften att de tillfrågade att deras arbetsgivare försökt hindra dem från att sluta, medan en fjärdedel kort och gott sade att dom ville undvika att hamna i svårigheter.
Som kontrast kan sägas att bara var tjugonde tillfrågad 50-åring sade sig ha tagit hjälp av ett utomstående företag för att säga upp sig.
* Fler bussar och fler taxibilar i rusningstid och under högsäsong - det är två av åtgärderna som turistministeriet nu föreslår för att Japan ska komma till rätta med det som kallas “överturism”. Utländska besökare fortsätter att strömma till Japan och på flera håll klagar de boende över att deras vardag påverkas negativt av de många besökarna. Särskilt är det i städer som Kyoto där anstormningen märks då kommunikationerna inte på långa vägar är dimensionerade för massturism.
Ett förslag som också övervägs är direktbussar för turister till olika, mindre besökta resmål. Japan har mycket att erbjuda också utanför de vanliga besöksmålen Kyoto, Osaka och Tokyo. Bland de destinationer som ska komma ifråga för en riktad satsning kan nämnas Ise-Shima i Mie län och de östra delarna av Hokkaido som bägge har storslagen natur, men dit få turister hittar.
* SPORT: Ska det bli en japan som tar över ledarskapet i den Internationella Olympiska kommitteen IOK efter avgående Thomas Bach? Ja, varför inte. En av de kandidater som seglat upp är Morinari Watanabe som i nuläget är ordförande i FIG - den internationella gymnastikfederationen.
Watanabe som under de senaste åtta åren besökt 160 av IOK drygt 200 medlemsländer säger i en intervju med Japan Times att han vill fokusera på att förnya de olympiska spelen genom att ta in mer åsikter från aktiva och folk som arbetar professionellt med idrott. Dessutom vill han demokratisera hela organisationen och göra den mer transparent. IOK har ofta fått kritik för att beslut fattas på oklara grunder och bakom lyckta dörrar.
I det här avsnittet medverkar statsvetaren Jonas Norell från Kyoto. Jonas skriver om internationell politik i Östasien och lotsar oss genom det stundande ordförandevalet i det Liberaldemokratiska Partiet - en viktig post då den som väljs också med största sannolikhet blir Japans näste premiärminister.
Sällan har valet varit så ovisst som den här gången. Inte mindre än nio kandidater ställer upp.
Nyheter:
För första gången har ett kinesiskt hangarfartyg passerat genom Japan yttre territorialvattenzon. Det var i onsdags morse som fartyget Liaoning passerade mellan öarna Iriomote och Yonaguni söder om Okinawa i sydligaste Japan.
Passagen i sig är inte olaglig enligt internationell rätt men från den japanska regeringens sida ser men det som en upptrappning i ett redan känsligt säkerhetspolitiskt läge.
“Det är fullständigt oacceptabelt och vi har framfört en protest via de diplomatiska kanalerna”, sade vice kabinettssekreterare Hiroshi Moriya i en kommentar till japanska medier.
Incidenten kommer bara några veckor efter det att kinesiskt militärplan kränkte japanskt luftrum nära Danjoöarna utanför Nagasaki.
I slutet av augusti kränkte ett fartyg från den kinesiska marinen japanskt territorialvatten utanför Kagoshima i mer än två timmar.
Från kinesiskt håll tillbakavisas de japanska protesterna och i en kommentar från utrikesdepartementet i Peking heter det att Tokyo bör undvika att “övertolka” de senaste incidenterna.
—---------
Beslut angående ett samgående mellan ståljättarna Nippon Steel och US Steel kommer att få vänta till efter det amerikanska presidentvalet i november. Det står klart sedan den amerikanska kongresskommitten Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) meddelat att den vill att parterna kompletterar sina ansökningar.
Som budet ser ut nu är tanken att Nippon Steel tar över US Steel och gör det till ett helägt dotterbolag. Något som väckt skarpa protester i USA där såväl stålarbetarfacket United Steelworkers Union som bägge presidentkandidaterna sagt sig vilja stoppa övertagandet - den förstnämnda av oro över neddragningar och de två sistnämnda av säkerhetsskäl - viktig amerikansk industri ska inte ligga i händerna på utländska ägare.
Från Nippon Steels sida tillbakavisar man farhågorna och lovar istället satsningar på motsvarande “flera miljarder” svenska kronor. Samt att ingen produktionskapacitet kommer att flyttas utanför USA:s gränser.
—---------
Nyinspelningen av dramaserien Shogun fortsätter att skörda framgångar. Vid helgens utdelning av Emmys - TV-världens motsvarighet till Oscars - plockade Shogun hem hela 14 statyetter vilket är nytt rekord. Shogun vann både Bästa TV-serie och bästa manliga och kvinnliga huvudroll samt ytterligare elva priser. Dessutom var det första gången en icke-engelskspråkig serie vann det finaste priset.
Serien sticker ut eftersom japanska är det helt dominerande språket och till skillnad från föregångaren som kom 1980 så fokuserar den nya versionen mindre på den brittiske lotsen John Blackthorne och betydligt mer på de japanska karaktärerna.
—--------
Nästan tre miljoner turister trotsade sommarhettan och besökte Japan i augusti månad och därmed håller trenden med ökande turistströmmar i sig. Med 2 933 000 utländska besökare slogs augustirekordet från 2019 - alltså före coronapandemin - med 16 procent. Flest turister kommer från Kina och därefter Sydkorea, Hongkong och USA i fallande ordning.
Bara knappt hälften så många japaner reste utomlands under augusti, något som tros hänga samman med den svaga växelkursen för den japanska valutan yenen.
—-------
Sport, Sumo. Onosato - Hela Japans nya favoritbrottare slår inte av på takten. I den pågående höstturneringen i Tokyo har Onosato inlett med elva raka segrar och är hittills obesegrad. Om han vinner de återstående fyra matcherna kommer han sannolikt att stiga i graderna och bli ozeki, det vill säga bara ett snäpp yokozuna - stormästare.
Förutom att vara extremt populär är Onosato en stor mästare i ordets alla bemärkelser. 192 centimeter lång och 171 kilo tung tillhör han de större brottarna. Mycket av hans popularitet hänger dock samman med att han är den förste japanen på många år att kliva riktigt högt i rankningslistorna som under 2000-talets första decennier oftast dominerats av brottare från Mongoliet.
Anders Karlsson, tidigare vetenskapsattaché i Tokyo medverkar på länk och pratar om människoliknande robotar. Är det sant som japanska medier nu skriver att den mäktiga grannen i väster - Kina - är på väg att bli nummer ett i denna traditionella japanska paradgren?
Skifte på premiärministerposten redan i höst - Fumio Kishida ställer inte upp för omval.
Bank of Japan gick mot strömmen och höjde räntan. Vad betyder det för den japanska ekonomin?
Dessutom en tillbakablick på OS Paris där Japan tog hela 20 guldmedaljer och blev trea i sammandraget efter USA och Kina.
Särskilt brottarna, både de manliga och de kvinnliga, utmärkte sig och det handlade inte om sumobrottning.
Sista avsnittet innan sommarlovet ger vi oss i kast med alltifrån klimatoro och möjligheten att samla miljöpoäng via appar till nya chocksiffror som visar att födelsetalet för Tokyo nere på 0,99.
Dessutom säkerhetspolitik - hur agerar Japan i Ukrainafrågan och varför. Landet har en minst sagt problematisk relation till grannen i väster Ryssland. Rent tekniskt har länderna nämligen inte slutit fred efter andra världskriget.
Dessutom spår vi hur många medaljer Japan kommer att ta i sommarens olympiska spel i Paris.
Nya Japan Business and Innovation Hub i Malmö storsatsar på startups. Dessutom blir det sumobrottning - kan det nya japanska stjärnskottet Onosato ta upp kampen med mongolerna som dominerat sporten de senaste decennierna?
Photo: Japan Business and Innovation Hub
Vi uppmärksammar att det i år är 60 år sedan det japanska snabbtåget Shinkansen gjorde sin jungfrutur. Bara dagar innan Tokyo-olympiaden invigdes i oktober 1964 susade det första tåget fram i smått fantastiska 210 km/t mellan Tokyo och Shin-Osaka. Sedan dess har mer än sex miljarder passagerare åkt med Shinkansen och hittills har linjerna varit förskonade från allvarliga olyckor.
Podden läser en nyutkommen bok som benar ut varför man i Japan är närmast besatt av skönheten i det obeständiga. Boken heter “Obeständigt - kontraster i japansk kultur” och är författad av Japanpoddens Lars Vargö.
Dessutom om att det nu är Golden Week - den årliga semesterperioden då Japan i princip stänger ned.
Samt varför man ändå ska passa på att besöka Japan just nu. Det är inte bara vädret som är extra behagligt, utan man får också extra mycket för sina svenska kronor.
Podden analyserar närmandet mellan Japan och USA, och sörjer en sumolegend som gått ur tiden.
Japanpodden på plats i stadsdelen Naka-meguro i Tokyo för årets viktigaste högtid, i varje fall den mest efterlängtade. Körsbärsblomningen är i full gång och vår utsände Hans Rhodiner befinner sig mitt i blomsterprakten. Miljoners miljoner vita och rosa blommor bäddar in honom och resten av Japan i ett mjukt täcke.
Japanpodden kollar in nyinspelningen av tv-serien Shogun på Disney+ och pratar med Lisa Hellman, professor i global historia i Lund och expert på japansk medeltid.
Dessutom, när resten av världen börjar snegla på att sänka räntorna igen gör Bank of Japan tvärtom. Efter 17 år av minusränta klipper centralbanken till med en rejäl höjning. Vi förklarar varför.
Photo: Disney+
En specialpodd om den svenska mangatecknaren Åsa Ekström vars liv i Tokyo och Japan ständigt uppdateras i serieformat. Till stor glädje för både japanska och svenska läsare.
Japanpodden har gjort hembesök.
Podden ger sig ut på Tokyos gator medelst pedalkraft. En inte alldeles okomplicerad sysselsättning ska det visa sig. I synnerhet parkerandet av själva fordonet.
Dessutom gör vår medarbetare Klara Gullström bokslut över ett händelserikt halvår i Japan. Okonomiyaki och bad i varma källor var upplevelser som stod ut lite extra.
© Yamaha Motor Co., Ltd
Japanpodden reder ut begreppen och spanar dessutom in de senaste skandalerna samt tipsar om ett land som faktiskt blivit billigare för svenskar. Gissa vilket.
Göran medverkar från Tokyo. Världens största megalopolis har äntligen fått soppåsar med mintsmak. De goda nyheten är att råttorna numera skyr soporna som pesten.
Kyotos nye borgmästare vill höja busstaxan för turister.
Japaninstitutets chef Patrik Ström hoppas att fler ska få upp ögonen för Japan. Redaktionen granskar den att-göra-lista för Japan som OECD har satt ihop. Bland annat pekar OECD på att japaner ligger alldeles för länge på sjukhus och på att momsen på tio procent måste höjas rejält om man ska få ekonomin att gå ihop.
Japanpodden blickar tillbaka på året som varit. Vilka var de stora händelserna? Vem gjorde vad och varför? Och visste ni att världens bäste, och bäst betalde, basebollspelare är japan? Detta och mycket annat i Japanpoddens årskrönika för 2023.
Podden tar sig an japansk whisky tillsammans med en expert i ämnet, Henrik Aflodal. Det blir provning av exklusiva buteljer från Suntory och Nikka med flera och Henrik berättar den märkliga och fascinerande historien kring hur whiskyn en gång för mer än hundra år sedan hamnade i Japan.
Dessutom blir det julklappsutdelning. Japanpodden delar ut hårda och mjuka klappar. Såna som vi tycker att mottagaren behöver, men kanske inte tänkt på att önska sig.
Japaner har fördomar om västerlänningar. Vi är stökiga, högljudda och allmänt oborstade. Men hur står det till med våra egna fördomar om japaner? Panelens medlemmar slår sina kloka huvuden ihop och svarar bland annat på frågan om varför japaner aldrig blir arga. Eller blir dom det?
Klara testar wagyuburgare i Tokyos nya supercoola stadsdel Azabudai Hills.
I Japan ser man så här års fram mot korandet av årets så kallade buzzwords, alltså ord och uttryck som kännetecknar det gångna året.
Japanpodden har förhandsinfo om några av årets nominerade buzzwords och givetvis vill du veta vad “akogareru no o yamemashō” betyder och varför det visade sig så viktigt att "sluta idolisera andra". Hur ska man annars kunna bli världsmästare i baseboll?
Den här gången fokuserar Japanpodden helt och hållet på Maia Hirasawa - en av våra mest folkkära artister som dessutom lyckats med konststycket att bli minst lika stor i Japan som hon är i Sverige.
Vi pratar om hur det är att växa upp med dubbla kulturer, hur det är att turnera i Japan och inte minst om hur Maias låt "Boom" blev något av en kampsång för japanerna efter den förödande jordbävningen 2011.
Hur är det med demonstrationsviljan i Japan? Går folk ut på gator och torg och visar sitt missnöje eller knyter man hellre näven i fickan?
Dessutom om varför det vimlar av japaner på Hawaii, och så har Klara varit på sportbar i Tokyo.
Sensommaren och hösten är festivaltid i Japan. Vi reder ut varför japanerna älskar att dra runt bärbara tempel på gator och torg mitt i värsta sommarhettan.
Dessutom har poddens nya medarbetare Klara Gullström landat i Japan och hunnit med att klättra upp på en vulkan och låtit sig både imponeras och förskräckas (lite) av det japanska köket.
Japanerna lever allt längre och är friska betydligt högre upp i åldrarna än tidigare. Den här gången handlar Japanpodden om hur Japan tar hand om sina äldre. Vi träffar Gustav Strandell - en expert med mer än 25 års erfarenhet av japansk äldrevård. En snabbt växande miljardindustri som ofta går under namnet “Age Tech”.
Kina och Nordkorea hör till de mest högljudda kritikerna när kraftbolaget TEPCO nu börjar släppa ut spillvatten från det havererade kärnkraftverket Fukushima Dai-Ichi.
Panelen spanar också in sommarens tyfoner som är både fler och kraftigare än på länge.
Dessutom presenterar vi en ny medarbetare i Japanpodden. Klara Gullström flyttar till Tokyo inom kort och kommer att medverka i podden på olika sätt under de närmaste månaderna.
Japan må ligga långt borta rent fysiskt, men massor kan göras, och görs, för att våra länder ska komma närmare varandra. Senast i raden är Japan Bridge Scandinavia - en ny organisation med bas i Malmö som har ambitionen att möjliggöra nya möten och utbyten mellan Japan och de skandinaviska länderna.
I Japanpodden möter vi Ofelia Madsen som är styrelseordförande i Japan Bridge Scandinavia.
Dessutom berättar Lars Vargö om översättarens vedermödor.
Idag blir det film för nästan hela slanten. Vi har träffat en expert i ämnet - svensken Johan Nordström som är professor i film vid Tsuru universitetet och dessutom blir det filmtips från redaktionen.
G7-länderna möts i Hiroshima. Japans premiärminister Fumio Kishida står värd för det tyngsta toppmötet på många år - Japanpodden reder ut varför det är så viktigt.
Dessutom träffar vi svenske mångsysslaren Anton Wormann som renoverar övergivna hus i Tokyo och gör succé på Youtube.
Vi träffar några av de svenskar som inom de närmaste månaderna packar sina väskor och styr kosan österut.
Det har varit stipendieutdelning och Japanpodden var på plats i Stockholm och minglade bland lyckliga stipendiater.
Det händer inte ofta, men det händer - att det kommer en roman om Japan skriven av en svensk författare. Frans Wachtmeister utkom nyligen med romanen “Territoriella anspråk” - en mångbottnad historia som tar sig an en rad frågor och funderingar kring dagens Japan, i synnerhet hur det är att komma till Japan som utlänning. “Kan man bli japan?” är ett bärande tema och "Vill man bli japan?" är ett annat. Tillsammans med Frans Wachtmeister tar sig Japanpodden an båda ämnena.
Foto: Carolina Wiehe Welroos
Tema katastrofer och i synnerhet japanska sådana. Japanpodden har identifierat ett antal hot mot Japan. Naturkatastrofer såklart, men också säkerhetsläget, den snabbt åldrande befolkningen och inte minst ekonomin - vi hör om tillväxt som inte vill ta fart och inflationen som bara ökar, samtidigt som yenen tappar i värde.
Japanpodden om sociala medier i Japan - hur de används, vem som använder dem och varför. Vi har med Dag Klingstedt på plats i Tokyo för att höra det senaste i ämnet.
Visste ni att Facebook och Instagram inte ens är i närheten av förstaplatsen - det är istället en koreansk-japansk applikation som heter Line.
Japanpodden besöker stadsdelen Koenji i Tokyo och träffar där den svenska kulturjournalisten och TV-producenten Erik Augustin Palm, som är bosatt där.
Koenji kännetecknas av mysiga restauranger, barer, en livlig undergroundscen och subkulturer av alla möjliga slag. Vi träffade Erik på Koenji-knytpunkten @substore.tokyo, en kombination av bar, café, skivbutik, klubb och konsertlokal.
Japanpodden har träffat en svensk kendomästare som efter decennier av träning stigit i rankingsystemet ända upp till sjunde dan vilket är mycket ovanligt utanför Japans gränser. Mats Wahlqvist heter han och vi har besökt honom i träningslokalen.
Dessutom om allt mer desperata försök att få fart på barnafödandet i Japan och om en ny app som bokstavligen talat kan läsa och tolka gamla texter.
Foto: Harald Hofer/Wikimedia Commons
Ny japansk film upp på biograferna. Mästerregissören Hirokazu Koreeda, som senast gjorde prisbelönta Shoplifters, hyllas för "Min vackra stjärna".
Dessutom om det nya flyttbidrag som Tokyos styrande planerar för nu i vår. Huvudstaden har för många invånare och nu är tanken att barnfamiljer ska få motsvarande hundratusentals kronor i bidrag om de flyttar ut på landsbygden.
Japanpodden blickar tillbaka på ett händelserikt 2022. Särskilt inbjuden gäst är Kazuhiko Kawasaki, tidigare professor vid Tokai-universitetet och sedan många år bosatt i Stockholm.
Mordet på förre premiärministern Shinzo Abe dominerade ett nyhetsår som också kanske går till historien som året då Japan klev fram ur det förgångnas skuggor och blev vad Abe beskrev som ett "normalt" land.
Dessutom pratar vi japanska fotbollsframgångar, sumobrottning, miljötänkande och kriminalitet. Och mycket, mycket annat.
Japan stormar fram i VM-slutspelet i fotboll. Stort jubel i Qatar och på hemmaplan såklart. Dessutom träffar vi Anders Karlsson, mångårig tokyobo och tidigare professor vid KTH samt vetenskapsattaché på svenska ambassaden. Numera på holländska Elsevier där han noga följer utvecklingen vad gäller vetenskap och forskning i Japan. Vi träffar honom på ett cafe i stadsdelen Iidabashi i Tokyo för att prata halvledare, kärnkraft och mycket annat.
Säkerhetspolitik i stort och smått. Vi tittar på vad som avhandlades under det nyligen avslutade toppmötet mellan USA, Japan och Sydkorea.
Dessutom återknyter vi till en tidigare podd då vi pratade om varför det går så trögt att utveckla geotermisk energi i Japan. Hela landet ligger ju bokstavligen talat på en gigantisk varmvattenberedare. Det bubblar och pyser överallt. Varför använder man inte energin i större utsträckning ? Vi har träffat Gunnar Svensson - svensk ingenjör som för några år sedan var med och lanserade ett svenskutvecklat system för att ta till vara Japans geotermiska energi .
Sist av allt berättar Göran om ett minnesvärt besök i byn Panmunjom på gränsen mellan Sydkorea och Nordkorea.
Tokyos utveckling saknar motstycke - från liten fiskeby i början på 1600-talet till dagens 37-miljoners megalopolis. Det senaste är en skyskrapa som är en mile hög, alltså drygt 1 600 meter, dubbelt så hög som Burj Khalifa i Dubai. 2045 ska skyskrapan stå klar, enligt planerna.
Dessutom blir det försvarspolitik i Japanpodden - Japan planerar att fördubbla anslagen till försvaret i dessa oroliga tider. Vi berättar vad det är man vill satsa pengarna på.
Boktips - två nya böcker på svenska om Japan och japanska företeelser.
Sist av allt tar Hans med oss på en oförglömlig resa med sin japanska svärmor.
I takt med de dramatiska förändringarna i omvärlden håller energifattiga Japan på att ompröva inställningen till kärnkraft.
Efter Fukushima ville en överväldigande majoritet av japanerna stänga ned kärnkraften, men nu har premiärminister Kishidas regering gett klartecken till att starta upp reaktorerna igen. Samtidigt utreds satsningar på ny kärnkraft.
Foto: Hans Rhodiner
Som vi kunde berätta redan i förra podden så är höstens, så här långt, bästa gladaste nyhet att det nu åter är möjligt att besöka Japan på turistvisum, man får resa runt som man vill och behöver varken en inbjudan eller delta i en organiserad guidad gruppresa.
Japanpoddns redaktörer Göran Edman, Hans Rhodiner och Lars Vargö passade på redan för någon vecka sedan att resa österut och lämnar enrapport, inspelad i trädgården på International House i Tokyo.
Vi kör igång med en riktig glad nyhet för alla japanvänner därute - nu blir det snart åter möjligt att besöka Japan på turistvisum: Man får resa runt som man vill och behöver varken en inbjudan eller delta i en organiserad guidad gruppresa.
Det tog tog alltså två och ett halvt år av pandemi innan begränsningarna hävdes.
Så, alla japanvänner, packar väskorna, leta upp era sparade yensedlar och sätt kurs österut. På grund av en viss president i ett visst land är resan inte lika spikrak som den var tidigare - men det går iallafall att resa.
Uppdateringar på det senaste nyhetsläget där mordet på Japans förre premiärminister Shinzo Abe fortsätter att dominera. Nu handlar mycket om huruvida Abe ska få en statsbegravning eller inte. Åsikterna går isär.
Dessutom har podden celebert besök i form av den svenske tatueraren Magnus Jansson - bördig från Hudiksvall - som sedan flera år tillbaka är verksam i Tokyo. Hans Rhodiner har besökt honom bland nålarna i stadsdelen Kichijoji.
Hej och välkommen till Japanpodden. Jag heter Jon Thunqvist och som vanligt medverkar även Göran Edman, Hans Rhodiner och Lars Vargö.
Podden är tillbaka efter sommaren och en händelserik sommar har det varit, dock inte i positiv bemärkelse i alla delar. Mycket av dagens podd kommer att handla om mordet på Japans förre premiärminister Shinzo Abe. Han sköts ihjäl den 8 juli i staden Nara där han deltog i ett valmöte.
Enligt vad som framkommit är mördaren en 41-årig man som beskyllde Abe för att vara den ytterst ansvarige till att hans mor hade donerat stora summor pengar till den religiösa rörelsen Unfication Church, startad av sydkoreanen Sun Myung Moon på 1950-talet. Moon själv avled 2012 men kyrkan finns kvar och är aktiv i många länder, däribland Japan. Det har efter mordet framkommit att flera framstående japanska politiker tog emot donationer från och/eller hade samröre med Unification Church.
Jag fick kontakt med Jakob Edberg som sedan flera år driver GR Japan - en government relations byrå med verksamhet i Tokyo, Osaka, Seoul, London och Washington och min första fråga var förstås hur nyheten om mordet på Shinzo Abe togs emot i Japan.
Idag träffar vi en svensk superentreprenör som verkligen lyckats i Japan. Många äro kallade, få äro utvalda brukar det heta. Och så finns det dom som helt enkelt väljer sig själva.
Hans Rhodiner satte nyligen ned med Peter Höljö i Tokyo. Det blev ett samtal kring företagande och hur man som svensk entreprenör hanterar ett ovälkommet besök från yakuzan, den japanska maffian. Och mycket, mycket annat.
Podden tar nu sommaruppehåll och är tillbaka igen i augusti. Trevlig sommar !
Idag blir det politik för hela slanten. Joe Biden har varit på besök, och panelen granskar vad som hände och hur relationen Japan-USA står sig i dessa orostider.
Svensk popmusik har alltid stått högt i kurs i Japan. Vi har pratat med Peter Wiberg som var med i gruppen Spotnicks som var stora i Japan redan på 1960-talet. Dessutom granskar vi med hjälp av Dagens Nyheters Nils Hansson den svenska popvåg som sköljde in över Japan under några intensiva år i slutet på 1990-talet.
Vi reder ut begreppen tillsammans med Jesper Edman, docent och forskare vid den företagsekonomiska Institutionen vid Wasedauniversitet i Tokyo.
Onsen, rotenburo, eller kanske det lokala badhuset.
Vi får hjälp av författaren och journalisten Anette Masui med att reda ut begreppen kring det som japaner älskar allra mest - att bada i vatten från varma källor.
Dessutom har Japanpodden varit på bio och sett Oscarsvinnaren "Drive My Car".
Foto: Norstedts förlag
Han blev kvar och har hunnit med att vara chef för bland andra Hägglunds, Volvo och Höganäs. Nu delar han med sig av sina erfarenheter och blickar framåt på ett Japan efter pandemin.
Finns det, för övrigt, förhoppningar om att en bättre världsordning kan komma ur Putins krig ? Alla påverkas, mest ukrainarna själva, men vad kan resten av världen lära, och bidra med ?
Starka protester och hårda sanktioner i Japan mot Ryssland efter attacken mot Ukraina. Japanpoddens Mika Nitz Pettersson var på plats vid helgens demonstrationer i Tokyo.
Dessutom reder vi ut Japans energipolitiska dilemma med hjälp av chalmersprofessorn Tomas Kåberger.
Japanpodden har pratat med Emil Salomonsson som tillbringat de senaste tre åren i den japanska proffsligan i fotboll - J-League. Nu senast Avispa Fukuoka i J-Leagues förstadivision. Dessutom blir det en barrunda i Tokyo där Japanpoddens Hans Rhodiner testar Tokyosstadsdelen Sangenjaya tillsammans med ciceronen Dag Klingstedt.
Vi har träffat företrädare för yakuzan - Japans mytomspunna, organiserade brottslighet.
Hur har yakuzan, med rötter som går hundratals år tillbaka klarat omställningen till det moderna samhället ?
Är yakuzan, som de själva gärna försöker framhålla, en garant för att brottsligheten sköts snyggt och prydligt i Japan, eller är det ett gäng samvetslösa brottslingar som går över lik för att vinna makt och rikedom ?
Umami - den femte grundsmaken.
En japansk företeelse som dök upp redan för 100 år sedan, men som fått ett uppsving i och med den växande populariteten för japansk mat de senaste åren.
Vad är umami ? Stämmer det att det förutom salt, sött, surt och beskt också finns en femte grundsmak ?
Vi har träffat en japansk krögare, på plats i Tokyo och får hans hjälp att reda ut begreppen.
Vi ger oss i kast med en årskrönika över det händelserika 2021, såklart med ett totalt fokus på Japan.
Det blir politik, såväl inrikes som utrikes, sport, kultur, ekonomi, och en massa annat.
Idag ska det bli ett extra fokus på religion och framförallt zenbuddism. Lars Vargö har just kommit ut med en bok i ämnet och vad kan då passa bättre att han ger Japanpoddens lyssnare en liten introduktion.
Dessutom gläds vi åt att åter ha en redaktionsmedlem på plats i Japan. Hans Rhodiner som finns med på länk och avslutar dagens program med en betraktelse över hur det är att komma tillbaka till Japan efter nästan två år.
Dagens ämne är långsiktighet, vikten av att vara långsiktig när man gör affärer eller på annat sätt har verksamhet i Japan.
Vi ger flera exempel. Ett av de viktigaste är kanske Sweden-Japan Foundation som i år firar 50 årsjubileum. SJF är bland annat mycket aktivt när det gäller dela ut stipendier till forskare och studenter som vill tillbringa tid i Japan.
Svenskt vårdkunnande, särskilt inom äldrevård säljs med stor framgång digitalt på den japanska marknaden. Japanpodden har träffat företrädare för Swedish Quality Care - ett av de företag som leder utvecklingen - och även pratat med deras japanska kunder.
Hur gick det egentligen till när Ikea erövrade Japan ? Och varför nynnar var och varannan japan på Beethovens Ode to Joy så här års ?
Japanpodden kan också tipsa hur man blir av med oönskade hjortdjur i trädgården, och samtidigt uppnår en inre frid.
Japanpodden går på konstrunda och träffar Takao Momiyama som ägnar sig åt Boro - ett konsthantverk där gamla tyger får nytt liv. Dessutom uppmärksammar vi den nya boken
Det hör till ovanligheterna att samurajfilmer är komedier, men 47 Ronin in Debt, är just en sådan. Här tittar filmskaparna på en historisk händelse - Chusingura - där en grupp herrelösa samurajer svor att hämnas sin ledare. Men fokus ligger inte på själva hämnden utan snarare på den ekonomiska sidan av den hela. Det är, visar det sig, ganska dyrt att att hämnas och inte helt lätt att få budgeten att gå ihop.
Asiatiska filmfestivalen (asiatiskaff.com) drar nu igång i Stockholm och på andra platser. Japanpoddens lyssnare får rabatt på inträdet.
Podden ger sig i kast med ett känsligt ämne. Hur bra är vi på att följa regler - såväl synliga som osynliga. Finns det någon skillnad mellan Japan och Sverige på området, och isåfall varför.
Dessutom senaste nytt om det politiska spelet - PM Yoshihide Suga har meddelat att han inte ställer upp för omval. Blir det en kvinna som tar över ? Isåfall första gången i Japan.
Och om corona, smittspridningen har tagit fart igen, men det beror inte på OS och Paralympics.
Josefin Olsson och Anton Dahlberg tog silver i olympiaden i Tokyo nyligen. Nu medverkar de i Japanpodden och berättar om sina upplevelser.
Dessutom nyheter, politik och coronavirusets utbredning. Sist av allt en spaning av Göran Edman.
Foto: Svenska Seglarförbundet
Podden tipsar OS-resenärer och andra som ska till Japan för första gången. Handfast och med massor av egna erfarenheter. Dessutom intervju med modeskaparen Staffan Preutz som designat glasögon för kungligheter, kändisar och vanligt folk. Japan är den viktigaste marknaden för glasögonen från Polaris.
Säsongens sista podd berättar också om Yasuke - den svarte samurajen.
Protesterna växer, men arrangörerna och de styrande är fast beslutna att de olympiska spelen ska hållas i Tokyo i sommar. Podden reder ut vad som gäller med hjälp av Vanessa Åsell Tsuruga som är på plats i Tokyo.
Dessutom intervjuar vi seglaren Pelle Settergren som deltog i spelen 1964.
Sist av allt spanar Hans in miljardindustrin karaoke, vars uppfinnare missade att ta patent på sin skapelse.
Japans premiärminister Yoshihide Suga blev nyligen den förste utländske regeringschef att besöka Joe Biden i Vita Huset. Besöket kom mycket att handla om den alltmer spända situationen i Ostasien.
De två ledarna enades om att i fortsättningen ge högre prioritet åt Taiwan, något som väcker irritation i Peking.
Podden tar den här gången hjälp av kinakännaren Torbjörn Lodén och den svenske journalisten Jojje Olsson som är bosatt i Taiwan.
18 år gammal flyttade hon till sin mammas hemland Japan med målet att bli artist.
Som LiLiCo har hon blivit superkändis i Japan och har byggt en mycket framgångsrik karriär på egna program i radio och TV. Dessutom är hon en av landets mest efterfrågade musikalartister, och var under en kort period professionell brottare.
Japanpodden har träffat LiLiCo, mer känd i Japan än vår egen kung.
Mika Nitz Pettersson rapporterar från Kiba Park i Tokyo om årets något nedtonade körsbärsblomsfirande. Dessutom reder vi ut historien bakom de fantastiska blommorna och ger bakgrunden till varför de är så viktiga i Japan - och alltmer så även i andra länder.
Nyhetssammanfattning om att OS-stafetten har inletts, liksom vaccineringen mot covid-19, samt att Sony byter namn (!).
Pandemin har varit ett mörker för många företagare, men det finns undantag. I dessa coronatider sätter e-handeln ständigt nya rekord. Störst i Japan är Rakuten som drog igång 1995 som ett sätt att hjälpa de som drabbats av jordbävningen i Kobe.
Idag finns Rakuten på de flesta marknader i världen och växer stadigt. Vi har träffat Vanessa Åsell-Tsuruga som jobbar på huvudkontoret i Tokyo.
Dessutom porträtterar vi Carl-Erik Necker - en av de första utlänningarna på plats efter atombomben i Nagasaki 1945.
Rakugo är flera hundra år gammal japansk berättartradition och nu är en svensk på väg att göra sig ett namn i genren.
Dessutom om japansk humor i allmänhet och en massa annat.
Nu är det hög tid att söka stipendium till Japan. Intervju med stipendienämndens ordförande Harriet Wallberg om varför du ska söka och vad du ska tänka på.
Dessutom debut för nya programpunkten "Fråga Japanpodden". Idag om tatueringar och piercing - hur ser man på sånt i Japan ?
Och emojins historia. På 20 år har de glada och ibland arga gubbarna blivit världens snabbaste växande språk.
Vi berättar historien om det första svenska företaget på plats i Japan. Gadelius KK slog upp portarna i Yokohama redan 1907 och har sedan dess sett till att svenska produkter nått den japanska marknaden och japanska produkter den svenska. just nu mycket fokus på medcinteknik och hållbarhet.
Vi intervjuar Gadelius VD Gösta Tyrefors.
Dessutom medverkar Mika Nitz Pettersson från Tokyo med det senaste i vegetarisk snabbtmat och allt rosa som just nu fyller butikerna inför årets mest emotsedda festlighet - körsbärsblomningen.
I dagens podd intervjuar vi Carsten Grönblad som är chef för Business Swedens kontor i Tokyo.
Trots pandemin så är det många svenska företag som tittar på Japan och planerar för en etablering.
Vi tar ett samlat grepp på året som gått och försöker blicka framåt.
Blir det olympiska spel i Tokyo, kommer japanerna att ta coronavaccin och ska landet få en kvinnlig kejsare igen - efter 250 år ?
Dessutom om nyårsfirande, sumobrottning och mycket annat.
Med hjälp av inbjuden gäst och redaktörernas egna erfarenheter speglar vi den japanska kvinnans frigörelse.
Långsam, men målmedveten kan utvecklingen sammanfattas.
Dessutom porträtt på tre starka japanska kvinnor som verkligen gjort avtryck i historien, var och en på sitt speciella sätt.
Japanpodden fortsätter serien om japanska innovationer.
Förra året såldes hundra miljarder av denna japanska uppfinning. Nej, det är varken en spelkonsol eller en hybridbil.
Dessutom om den fantastiska japanska maten, och sån japansk mat som vi inte riktigt lärt oss uppskatta ännu.
Sist av allt förklarar Göran sambandet mellan Bagdad Bob, Anders Tegnell och det japanska munskyddet.
Hur kommer valet av Joe Biden att påverka Japan, och resten av omvärlden, synnerhet Ostasien ?
Vi tar hjälp av Akiko Yamanaka - japansk politiker med lång erfarenhet av internationellt arbete.
Dessutom medverkar Jakob Edberg som driver en byrå som sysslar med government relations i Tokyo.
Lasse Vargö tar sig an ämnet japanska författningar. Den första skrevs av en prins för 1 400 år sedan och innehåller en mängd handfasta tips på hur ett land bäst ska styras.
Vi går på bio i Tokyo och ser megasuccen Demon Slayer. Inte sedan Spririted Away har en animefilm setts av lika många människor på så kort tid. Detta trots coronarestriktionerna som bland annat innebär att man varken får äta popcorn eller slurpa läsk under visningen. Munskydd på är obligatoriskt.
Dessutom tar vi tempen på Japans intresse för det amerikanska presidentvalet. Trump eller Biden - vem vill Japan helst se ?
En nyhetssammanfattning i början och en spaning av Göran i slutet. Mycket nöje och dela gärna !
Ny reportageserie i Japanpodden - det kreativa Japan. Inga Nobelpris i år, men kreativiteten flödar som aldrig förr. Shigeru Yokono, uppfinnare av Discman intervjuas.
Dessutom rapporterar Örjan Pettersson från tomma plan över Sibirien och hur han gör för att klara av karantänen när han kommer hem.
Med Göran Edman, Hans Rhodiner, Lars Vargö och Jon Thunqvist.
Med utgångspunkt i begreppet "Japan Passing" diskuterar vi vad som utmärker Japans förhållande till omvärlden och hur en nation som Japan kan göra för att hålla sig framme internationellt.
Medverkar gör Jesper Edman, adjungerad professor vid Waseda-universitetet i Tokyo.
Hälsoskäl uppges vara anledningen. Vi går på djupet vad gäller det hastiga vaktombytet på premiärministerposten. Jakob Edberg, grundare av GR Japan och expert på japansk politik, delar med sig av sina kunskaper. Dessutom ger vi oss i kast med spekulationer och funderingar kring det verkliga skälet till att Shinzo Abe avgår.
Lasse berättar storyn om hur blott 22-åriga amerikanskan Beate Sirota Gordon fick ett avgörande inflytande på utformandet av den japanska författningen.
Japanpodden är tillbaka efter sommarlovet !
Snart ett halvår in på coronapandemin börjar effekterna på folkhälsan bli än mer kännbara. Inte så att många fler japaner insjuknar och avlider i covid-19. Snarare är det trångboddheten och jobbande hemifrån som börjar få oönskade effekter på folkhälsan.
Undersökningar visar att japanen har gått upp 2-3 kilo i vikt sedan i mars och att många hemmafruar lessnat på att ha maken på hemmaplan dagarna i ända.
Mika Nitz Pettersson rapporterar från helgens demonstrationer i Shibuya till stöd för rörelsen Black Lives Matter. Dessutom har Ikea öppnat en citystore i Harajuku.
Hjärntrusten funderar kring japansk och svensk möteskultur och konstaterar att det ibland är alldeles i sin ordning att ta en tupplur under pågående möte.
Begreppen "honne" och "tatemae" får också sin förklaring och Lasse går till botten med rickshawns brokiga historia. Japan exporterade fordon långt innan Toyota.
Den här gången tittar vi närmare på det japanska språket. Komplicerat och enkelt på samma gång och alltid mycket uppskattat om du lär dig några enkla fraser.
Manligt och kvinnligt språk - i japanska är det stor skillnad mellan hur män och kvinnor förväntas uttrycka sig.
Mika Nitz Pettersson ger oss en update om corona i Japan.
Situationen i Japan är ganska lik den i Sverige, mycket är alltjämt nedstängt och ingen vet riktigt vart pandemin kommer att ta vägen.
Japanpodden intervjuar Sange Lee, verkställande direktör för Education First, EF, i Japan.
Dessutom om varför japaner alltid ber om ursäkt, om det nu är det de gör.
Japan och Kina är Asiens två supermakter. Styrkeförhållanden har växlat genom åren och riktigt vänskapligt tycks det aldrig vilja bli. Japanpodden förklarar varför.
Dessutom går vi på boxning i Tokyo Dome och träffar the Greatest.
Precis som Sverige har Japan satsat på en light version av karantän för coronavirus (och fått kritik för detta). Men att döma av antalet fall så här långt verkar strategin fungera.
Premiärminister Abe har dock inte varit särskilt lyckosam i hanteringen av pandemin. I helgen fick han kritik för en tweet där han undervisade sina landsmän i vad de bör göra istället för att gå ut och roa sig. Råden om att dricka te, läsa böcker och se på TV var dock inget som gick hem.
Dag Klingstedt medverkar från Kawasaki, Göran levererar en spaning på temat byggnader vs kultur som historiens sigill och Lars funderar kring begreppen Shin-gyô-sô - alltså "det sanna", "det som går för sig" och "det litet galna".
En gång tidigare - 1940 - har Tokyo i sista stund tvingats skjuta upp olympiska spel. Den gången blev de inte av överhuvudtaget, men nu hoppas många att spelen ska bli verklighet 2021.
Japanpodden tittar närmare på kostnaderna, kritiken och ett okänt världsrekord i maratonlöpning.
Dessutom det senaste om corona och sjukdomen covid-19. Japan har, åtminstone officiellt, tämligen få smittade - en av de som avlidit i sjukdomen är den älskade komikern Ken Shimura.
Nytt avsnitt av Japanpodden.
Den här gången blir det ett litet annorlunda program då den kosmopolitiska redaktionen har sett till att fördela sig över jordklotet. Sålunda är Göran på den amerikanska västkusten, Lasse och Hans någonstans i Sverige och jag sitter i orkanens öga - Tokyo. Har rest runt i de norra prefekturerna - Fukushima, Akita, Miyagi och förstås Hokkaido som helt i sin ordning var bitande kallt.
Nu är jag dock tillbaka i Tokyo och för en ojämn kamp med grannarna som håller på att bygga ett hus. Så om ni hör någonting som bankar i bakgrunden så är det sannolikt någon bärande balk som bilas ned i underjorden.
Coronaviruset. Vi kan inte göra ett program utan att ta upp Coronaviruset som verkligen har fått Japan att gå i däck. Inte så att det är särskilt många, OFFICIELLA, sjukdomsfall. Färre än tusen enligt de senaste siffran jag såg. För ett land med 127 miljoner invånare så är det - hur man än väljer se på det - inte särskilt många. Men alla, och jag menar verkligen, alla pratar om corona.
Det hela tog ny fart i slutet på förra veckan då premiärminister Shinzo Abe, nästan lite från ingenstans gick ut och rekommenderade att samtliga grundskolor skulle stängas tills vidare. Det handlar alltså om miljontals barn som plötsligt behöver tas om hand dagtid. De flesta är inte ett dugg sjuka och nu får i stället farmor, mormor och hela släkten rycka in. Var det då en förhastad åtgärd av premiärministern ? Nja, ingen vet. Eller rättare sagt, EN sak vet vi och det är att vid pandemier och smittor så är vår första reaktion nästan alltid panik. Helt rimlig reaktion dessutom. Kanske är det vår tids böldpest som är över oss och då vill man inte vara siste man ur rummet. Men det vi faktiskt VET om covid-19 antyder att det är en influensa som hos riskgrupper - äldre och personer med underliggande sjukdomsbild - kan leda till lunginflammation som kan vara dödlig.
Där står vetenskapen idag. Det är också så att covid-19 är en så kallad droppsmitta - det vill den sprids via hostningar. Faller droppen med viruset till marken så dör viruset ganska omgående.
Detta om detta, nu över till Japans situation och den är lite problematisk. Särskilt i de stora städerna så lever folk väldigt tätt på varandra. Man åker i fullpackade tunnelbanetåg och umgås överlag väldigt nära med andra människor.
I sammanhanget kan det vara värt att nämna att en stor FÖRDEL med det japanska sättet att umgås är att man bugar istället för att ta i hand när man träffar en ny person. Klokt, bra och bör kanske rekommenderas till resten av världen.
Jag ska inte tjata vidare om coronaviruset, men vi kan inte undvika att prata om de olympiska spelen. För nu står det faktiskt och väger. Spelen kan mycket väl bli inställda eller åtminstone uppskjutna. När det rör sig om en sån jätteorganisation som ett olympiskt spel så måste åtgärder anpassas och stämmas av mot varandra för att det hela ska fungera. Beslut måste tas utifrån gällande omständigheter, inte såsom omständigheterna i bästa fall ser ut om tre veckor eller tre månader. Efter vad jag har förstått så är nu de olympiska spelen under diskussion på högsta ort. Det kan, och bör kanske, komma ett beslut vilken dag som helst. Japanpodden fortsätter såklart att följa frågan.
Jag nämnde i början att jag rest runt i norra Japan den senaste veckan och det blir mer reportage därifrån i kommande program. Bland annat från kärnkraftverket i Fukushima - det är snart nio år det hände. Dessutom från Ishinomaki - en av de värst drabbade städerna längs kusten. Tusentals människor dog - de som överlevde har fört en hård kamp för att ta sig vidare. Vi träffar några av dem och en alldeles bedårande katt som klarade sig genom att klamra sig vid en gardinstång under två dygn medan det gråsvarta, iskalla vattnet vällde in. Så fortsätt lyssna - det blir mer framöver.
I dagens podd ska det handla om stipendier och varför alla som får chansen bör åka till Japan. Dessutom om coronaviruset. Hur har det drabbat Japan ?
Vi har träffat stipendiaterna Gusten Isfeldt och Anna Östberg. Dessutom medverkar Edvard Fleetwood som är generalsekreterare i Sweden Japan Foundation. Det Edvard inte vet om japanstipendier är inte värt att veta.
Det är råttans år, turisterna flödar in och i skiftet juli-augusti ska Tokyo stå värd för de olympiska spelen. Japan kommer att vara i världens fokus under 2020 och vad kan då passa bättre än att Japanpodden gör en nystart?
Skaran av medarbetare har utökats med tre verkliga japanveteraner - Göran Edman, Hans Rhodiner och Lars Vargö. Producent är som tidigare Jon Thunqvist.
Här hittar du reportage, nyheter, intervjuer och studiosamtal om allt som har med Japan att göra.
Japanpodden träffar Leila Rouatbi vid Stockholms universitet. Hon forskar kring den japanska musikscenen Visual Kei och vad det innebär att vara man i Japan.
Vi reder ut varför ett av föregångsbanden inom Visual Kei från början klassades som kami-tatte (stående hår).
Dessutom, hur kommer det sig att en del japanska män stämplas som herbivorer (grönsaksätare) ? Kan detta rent av hänga samman med det rekordlåga barnafödandet i landet.
Givetvis blir det också smakprover från de mest framträdande banden inom Visual Kei.
Japanpodden äter lunch med en verklig konnässör på japansk mat och restaurangkultur. Dag Klingstedt kan sitt Japan och driver numera Japanbloggen och systerbloggen Japan Gourmet Guide.
Dessutom lotsar han hungriga besökare rätt bland Michelinkrogar och hål-i-väggenhak.
Mellan tuggorna hinner vi också fundera på den upp- och nedvända befolkningspyramiden, den pågående turistboomen och hur James Bond faktiskt var den som fick unge Klingstedt att överge Västerbottens inland för neonljusen i Tokyo.
Ett historiskt skifte äger rum i dagarna. Det är 200 år sedan en japansk kejsare senast lämnade sin post. Den första maj tillträder kronprins Naruhito som nummer 126 i raden i världens äldsta monarki.
För att fira den nya kejsaren har japanerna i år fått en extra lång Golden Week - ledigheten som infaller i slutet av april och början av maj. Hela tio dagar firas det. Många passar förstås på att besöka Tokyo - huvudstaden har putsats och fejats i månader för att förbereda festligheterna.
Det formella trontillträdet sker dock först till hösten - så snart den nye kejsaren välsignat sin första risskörd.
Vi möter Åsa Ekström som är mangatecknare och sedan flera år tillbaka bosatt i Tokyo där hon bland annat ger ut en serie som handlar om en svensk, eller nordisk, tjejs upplevelser i Japan. Serien har hundratusentals följare och Åsa har blivit något av en kändis.
Manga och anime film är hörnstenar i japansk populärkultur och följs av både gamla och unga.
Intervjuare är Sofia Malm som studerar japanska och journalistik, och bland annat driver bloggen “wagasueden” och även skriver för det japanska magasinet Björk.
Teknik: Viktor Granström
Dagens podd handlar om Japans roll som kolonialmakt och det som skedde i Bortre Asien under senare delen av 1800-talet och första decennierna under 1900-talet.
Asien var en veritabel guldgruva som lockade de europeiska stormakterna. Men också Japan såg möjligheterna att expandera sina intressen. Det handlade om att utöka sitt territorium - Japan var ganska trångbott redan på den tiden - och om att säkra råvaror.
Podden har träffat forskaren John Hennessey vid Linneuniversitetet i Växjö. Han har just lagt fram sin avhandling där han studerat kolonialmakten Japan.
På sjuårsdagen av katastrofen återvänder Japanpodden till Fukushima och människorna vars liv så totalt förändrades den 11 mars 2011.
Vi pratar också med det ansvariga kraftbolaget TEPCO om vilka åtgärder som vidtas för att sanera efter kärnkraftshaveriet och så blickar vi framåt och ser på smarta hus och andra energilösningar som kan bli aktuella i framtiden.
Om shakuhachi - den traditionella japanska bambuflöjten.
Med hjälp av Gunnar Jinmei Linder som spelat shakuhachi i mer än 30 år följer vi en rik tradition som sträcker sig tillbaka till Tangdynastins Kina på 600-talet och kanske ännu tidigare. Det visar sig att shakuhachins historia i mångt och mycket speglar Japans historia.
Spetsa öronen när Gunnar tar oss med på en musikalisk och historisk resa. Det blir såklart också mycket shakuhachi-musik.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.