354 avsnitt • Längd: 40 min • Veckovis: Onsdag
Varför är det så få som pratar om klimakteriet på ett positivt och konstruktivt sätt? Visste du att de första symptomen börjar redan vid 40? I Klimakteriepodden intervjuar Åsa Melin och gäster intressanta och spännande personer som har kunskap och erfarenhet av olika aspekter av kvinnohälsa och åren kring menopaus. Avsnitten handlar om vad som händer i kroppen och psyket, varför och hur du själv kan påverka ditt mående och din hälsa på alla plan. Du får veta allt om hormoner, humörsvängningar, sexlust, relationer, kost, motion, hjärnan, tarmarna och mycket mer. Allt för att du ska känna dig stark, ha livslust, energi och en hållbar kropp. Det finns mycket okunskap och myter kring klimakteriet och kvinnligt åldrande som förtjänar att redas ut. Klimakteriepodden erbjuder allsidig kunskap och vetenskaplig fakta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
The podcast Klimakteriepodden, kvinnlig hälsa is created by Åsa Melin. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Efter sju år, 350 avsnitt och mer än 4,2 miljoner lyssningar så är det dags för Åsa Melin att tacka och sammanfatta det som hänt de här åren och vad som händer framöver. Alla Klimakteriepoddens avsnitt kommer finnas kvar i många år och är ett utmärkt sätt att öka sin kunskap om klimakteriet och kvinnohälsa i ett bredare perspektiv. Du kan läsa mer om alla avsnitt på www.klimakteriepodden.se
Så varmt välkommen att lyssna!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi påverkas olika av det som händer omkring oss och det vi får i oss. Så i det här avsnittet ska vi tala om dosering av olika sorters hormonläkemedel. Det finns en lång rad olika hormonläkemedel och dessutom olika sätt att ta dem och dosera. För många kvinnor är det svårt att få tillgång till de preparat som passar just henne och sedan kan det bli en stor besvikelse över att det inte fungerar som man hoppats. Naomi Flamholc, allmänläkare som specificerat sig på klimakteriebehandling på Womni.se, berättar om olika faktorer som påverkar vad man kan och bör ta och hur. Vad som kan vara skäl till att det inte fungerar och vad man ska göra om man råkar ut för restnoteringar eller ett sämre mående av sin behandling. Vi får veta mer om känslighet, hur vikten påverkar egen produktion av östrogen, varför en orolig mage eller tarm kan påverka valet av medicinering, tecken på att man får för mycket eller lite östrogen och hur man trimmar in till rätt dos. Vi talar också om risker, hur ska man kan tänka kring doser och avslut när man blir äldre. Vi avslutar avsnittet med att tala om gulkroppshormon, lokalt östrogen och en liten passus kring testosteron.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Klimakteriet är en tid av förvandling då man kan skapa utrymme för något nytt men det kan vara svårt att känna frihet och vara upplagd för nystart. Varför kan känslan av tomhet dyka upp; är det för att man får en otydlig roll när barnen blir vuxna, är det klimakteriet eller att pensionen närmar sig? Man hamnar i ett nytt ljus där man ska vidare och plötsligt får mer tid att bry om sig själv men ibland kan det vara svårt att prioritera sig själv när man har gett väldigt mycket av kärlek och lyhördhet till andra, egna behov kanske har prioriterats ner. När barnen flyttar hemifrån kan man famla efter hur man går vidare. Det kan kännas oväntat att man blir ledsen trots att det är helt naturligt och man borde vara glad och inte sörja. Vem kan jag vara nu? Relationen med en partner kan ha förändrats. Man kanske inser att man inte har så mycket att leva tillsammans för längre. Det kan vara smärtsamt att lämna gamla drömmar och inse att saker står i vägen för att man ska få det utrymme man känner behov av. I stället för att ångra och älta är det tid att släppa och gå vidare. Vi har ofta oanad kraft för att ta oss igenom det mesta med värme och respekt. Ett intressant avsnitt med Camilla von Below, forskare och psykolog som skrivit boken När barnen flyttar hemifrån.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ibland kan det räcka att ändra på små saker för att hitta balans och öka sitt välmående i en turbulent tid. Det är vanligt att man känner sig låg på energi och ett allmänt obehag kring klimakteriet, och då menar vi mer än de uppenbara klimakteriesymptomen. Det kan vara obalanser som skapas när vi upplever ett otydligt syfte, stress eller har oklara uppgifter på t ex jobbet. Det kan också personer i vår närhet som stjäl energi. Hur tar man tillbaka sin kraft i en tid av förändring? Elin Ridderström har en spännande cv där hon arbetar med ledarskap på olika sätt. Hon driver även en yogastudio och är utbildad inom shamanism. Vi talar om att återta sin kraft, inse att vi kan förändra oss själva och inte hamna i situationer och känslor som inte gör oss gott. Elin berättar om hur låg och tung energi påverkar oss och hur äldre trauman kan komma upp till ytan när vi går med obalanser. Allt i naturen och i oss biologiska varelser strävar efter balans vi blir känsligare när hormonerna sviktar så vi lättare hamnar i situationer och känslor som inte gör oss gott.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Jag mår inte bra, något är fel, jag är låg och tycker inte något känns så kul. Kanske en livskris där känslan är att livet är på väg utför och förfallet är ett faktum. Att ens tänka tanken på klimakteriet och inte kunna få fler barn satt långt inne för journalisten, bloggaren och influencern Nina Campioni. Nina var nedstämd, hade svårt med minnet, tappade självkänslan och klumpen i halsen gick inte att svälja. När hon fick veta att hon kommit in i klimakteriet blev förvirringen total eftersom vården inte kunde ge henne de svar hon behövde. Med hjälp av terapi och kunskap har Nina börjat hitta tillbaka till sig själv och funnit trygghet i hur hon vill gå vidare. Men varför är det så svårt att förstå det här med hormoner och hitta kvalificerad hjälp? Nina anser att vi alla har ett ansvar i att vara öppna och dela information och kunskap om klimakteriet. Kanske står vi ändå vid en vändpunkt där det är lättare att tala om hur vi mår och inte bara tyst biter ihop.
Avsnittet publicerades ursprungligen som 215 i februari 2022.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är inte konstigt att man börjar fundera på vad som kommer hända när hormonerna stillat sig. Klimakteriet kan upplevas som en tydlig markör för att man börjar bli gammal, både till det yttre och inre. Kroppen blir mindre förlåtande och tolerant, symptom smyger på, livssituationen förändras och man känner sig lite mer skör, eller så känner man sig tvärtom mer robust och trygg än någonsin. Hur man ska förhålla sig till olika aspekter av sin hälsa och vad ska man lägga sin tid och energi på? Louise Rudberg är hormonterapeut och delar med sig av klienters och egna erfarenheter kring vilka beslut som gör skillnad för en bättre och friskare tid efter övergångsåldern. För oavsett vem du är och var du står så har du ett eget ansvar i åldrandet och det är aldrig för sent att se möjligheter.
Avsnittet ger svar på en rad återkommande frågor och publicerades ursprungligen som avsnitt 252 (221019).
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi behöver förstå hur kroppen lagrar och omsätter energi för att äta och leva på ett sätt som ger en jämn energiförsörjning över dagen utan ett skadligt svängande blodsocker. När kroppen har fått en försämrad förmåga att omsätta det vi äter till energi så lagras det i form av fett. Hur kroppen hanterar den energi vi äter är individuellt men hormonet insulin är nyckeln. Högt blodsocker över lång tid är ett tecken på att cellerna kan ha blivit insulinresistenta och det kan skada våra hjärt- och kärlsystem. Att förstå vad som påverkar vårt blodsocker och känna igen tecknen på att kroppen inte har rätt byggstenar är basen för frisk metabolism. Åsa Melin träffar Ewa Meurk som har förmågan att förklara tydligt och i avsnittet får vi veta mer om faran med blodsockersvängningar, hur vi undviker dem, varför vissa är mer benägna att gå upp i vikt än andra, varför man kan känna sig energilös trots att man äter och vad skillnaden är på hunger och sug. Den goda nyheten är att alla kroppar kan läka och att det finns många smarta knep! Avsnittet ger svar på en rad återkommande frågor och publicerades ursprungligen som avsnitt 284.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att förstå om de besvär man känner beror på att klimakteriet börjar ge sig till känna är en första och långt ifrån given fråga. Sedan, om man ska förstå och kunna göra något åt symptom i övergångsåldern, behöver man reda ut vad som är vad. Så många frågor och tankar kring när, hur och varför man eventuellt ska kunna vara hjälpt av en behandling, vad den skall bestå av och vilka alternativ finns att tillgå. Vad passar mig och vilka problem går att få hjälp med? Det kan vara knepigt att hitta en lösning som fungerar bra och som man som kvinna mår bra av. Det är lätt att känna sig förvirrad kring ord och termer som bioidentiska hormoner, gestagen, testosteron, östrogendominans, hormonsvikt. Inte lätt att veta ens vad man lider av; är det livsstilsrelaterade problem, viktuppgång, torra slemhinnor, smärta i underlivet, myom, kraftiga eller upprepade småblödningar, psykiska besvär, oro, pms, sköldkörtelproblematik eller tidig menopaus? Med läkaren Naomi Flamholc, som är specialiserad på klimakteriebehandling går Åsa Melin igenom en rad frågor och typiska patientfall och reder ut vad det kan bero på och vad man kan göra åt besvären. Avsnittet ger svar på en rad återkommande frågor och publicerades ursprungligen som avsnitt 284 (220921).
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ångest, depression, nedstämdhet, oro och en hel rad andra känslor och symptom kan vara anledning till att du söker vård. Allmänläkarna ska agera första hjälpen och hur går det till, eller borde gå till, när dina symptom utreds? I det här avsnittet möter Åsa Melin allmänläkaren Ella Hallberg där du får höra hur klimakteriet och hormonsvängningar kan vara en utlösande faktor för dåligt psykiskt mående. Ofta finns någon form av stress med som i sin tur ger dålig sömn och skapar onda cirklar. Kronisk inflammation med dålig tarmfunktion gör det svårare att skapa ”må-bra” hormon, dåliga relationer och brist på rörelse kan vara andra skäl till att du behöver hjälp eller nya vanor. Inte helt lätt att analysera fram alltså, men kan vi hitta orsaken är chansen till rätt behandling så mycket större. Genom kunskap och förståelse kan man motiveras till att skapa bättre förutsättningar att läka och hjälpa sig själv för att nå hela vägen vare sig du vill förebygga eller ta dig an ett psykiskt dåligt mående. Vill du höra fortsättningen på vårt samtal så kan du lyssna på avsnitt 179. Avsnittet ger svar på en rad återkommande frågor och publicerades ursprungligen som avsnitt 178 (210407).
Läs mer och lyssna vidare på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Här slår vi hål på en del myter kring träning och vikt; lyssna på Lofsan som talar med Åsa om skadestånd för träning, sötsug, sömnstress, orättvisa, viktkontroll, varför du inte kan öronmärka kalorier och att du bör göra upp med din inre kritiker. Lovisa Sandström, känd som Lofsan, har många års erfarenhet av att träna kvinnor och vet allt om kroppslig intelligens, hur man får ordning på motivationen och vad som gäller i klimakteriet om man jagar kilon. Lovisa är i grunden idrottslärare, arbetar som PT, föreläsare, författare och är välkänd inom området träning och livsstil. Du får svar på om: man behöver en plan och struktur eller till och med talang för att få resultat av din träning? Kanske är det dags att byta strategi för att knäcka koden så du kan uppleva glädje och få kickar av dina ansträngningar. Kan du något om hur din kropp fungerar och varför det kan vara bättre att fokusera på vardagsrörelse på sig än att träna?
Välkommen att lyssna. Avsnittet ger svar på en rad återkommande frågor. Avsnittet publicerades ursprungligen 201125.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
De första tecken på att vägen in i klimakteriet börjat är svårtolkade. En av Sveriges mest erfarna gynekologer, Hilde Löfqvist, reder ut begreppen och ger lösningarna närhormonerna börjar svaja i förklimakteriet. Vad ska och kan man göra när den biologiska klockan inte längre slår i takt och påverkar blödning, lusten, sömnen, humöret och mycket annat i livet?
Avsnittet levererar handfast kunskap om hormoner och vad som finns att ta till och varför. Vi får veta att tyngre blödningar, ömma bröst och att samla på sig vätska hänger ihop med östrogendominans, progesteronbrist och Loop-effekt men att vallningar är ovanligt i den här fasen. Du får också veta varför provtagning är svårt, när du ska söka hjälp och att det kan vara bra att föra dagbok. Avsnittet ger svar på en rad återkommande frågor och publicerades ursprungligen som avsnitt 135 (200429).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Avsnittet ägnas åt att svara på en mängd bra frågor från er lyssnare och följare. Åsa Melin ställer frågorna och Dr Naomi Flamholc svarar. Vad är egentligen en vallning och är det farligt? Hur vet man vad att det är klimakteriesymptom eller något annat man känner? Vilka symptom tas bort med hormonbehandling, hur sent i livet kan man börja, när måste man sluta och kan man sluta tvärt? Varför mår jag sämre med hormonbehandling med bioidentiskt progesteron och är det farligt med hormoner i kombination med högt blodtryck? Vi svarar också på frågor om tinnitus, migrän, bröstcancer, adhd och add samt symptom på östrogendominans i samband med klimakteriet. Så talar vi om varför det är vanligt med ledvärk och inflammationer, om man kan bli av med bukfetma i klimakteriet, sveda och inflammation i underlivet. Vad hjälper lokalt östrogen mot och finns det biverkningar? Dessutom talar vi om endometrios och östrogen, hur tarmen påverkas av hormoner och att man nu kan behandla vallningar och svettningar när man är över 70, utan hormoner. Avsnittet spelades in samtidigt som vi sände live via Instagram på @womni.se och @klimakteriepodden den 11 juni 2024. Vill du lyssna och se avsnittet samtidigt så finns det på womni.se.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En personlig berättelse som innehåller både rädsla, nedstämdhet, glädje, inspiration och dödshot. Leila Söderholm känner många igen från tidningsomslag, TV, böcker, föreläsningar och hälsoresor. Hon är en uppskattad hälsoexpert som flitigt anlitas runt om i landet av företag som vill skapa medvetenhet om hälsa. Inte alla vet att hon kom i klimakteriet redan som 38-åring då hon fick en allvarlig sjukdom där chansen att överleva var 50/50. Leila berättar om sjukdomen och konsekvenserna, hur hon hanterat symptom som skiftat. Vi talar också om hur vanligt det är att tappa lust och hunger till sin partner i klimakterieåren och vilka konsekvenser det kan få. Många kvinnor känner skuld och skam, över många saker, vilket leder till stress och en känsla av att inte duga eller vara kapabel. Vi talar om motivation till att känna mening och energi och hur viktigt det är att ha ork till meningsfull fritid. Leila tipsar om var man börjar genom att ta små steg.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Visst hade det varit fantastiskt om det gick att ta ett blodprov och sedan få receptet på exakt vad man behöver för att undvika sina klimakteriesymptom? Men det är komplicerat. Både innan och efter menopaus finns det olika parametrar som väger in och som de unika individer vi är så är det omöjligt att säga hur någon kommer må när hormonsvikten tar vid. Vi vet att det är progesteronet som ger vika först och sedan sjunker östrogenet, dessutom kan vi känna av faktorer som testosteron påverkar. I det här avsnittet pratar Åsa Melin med gynekolog Panos Tsiartas som arbetat många år med fertilitetsfrågor, han är dessutom duktig på att behandla pms och är specialintresserad av klimakteriebehandling. Han ger oss djupare förståelse och kunskap om varför det är oftast inte är intressant att ta prover på östrogen och progesteron medan när det gäller testosteron är det viktigt. Vi talar också om varför det är stor skillnad på hur man behandlar kvinnor före och efter menopaus, hur länge man kan bli gravid, när det är relevant att göra ultraljud och hur tidigare IVF behandlingar påverkar klimakteriet.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att kroppen börjar göra ont och ge sig till känna både här och där tror jag de flesta känner igen. Det knakar och knäpper, känns stelt, mystiska inflammationer dyker upp och kanske smärtar det outhärdligt i någon led. Så vet vi att det är nödvändigt att träna och röra på oss för att det är enda chansen att hålla oss friska i hjärnan, dämpa klimakteriesymptom, bli gladare och hålla hälsosam vikt. Lättare sagt än gjort. Tillsammans med Soheila Zhaeentan som är ortoped och författare till boken Kroppssmart, ska vi lära oss mer om vår kropp, varför kroppsliga symptom ofta dyker upp i förklimakteriet, vi ska också reda ut vad vi ska göra för att motverka och hantera smärta. Vad är normalt åldrande som vi bör acceptera och lära oss leva med? Vad betyder det att hålla igång, vad ska man acceptera i form av minskad rörlighet och framförallt hur skapar man smärtlindring och vilken typ av motion och rörelse behöver vi egentligen? Vi talar också om uppvärmning, självundersökning och varför det ortopediska klimakteriet dyker upp innan andra symptom ger sig till känna.
Läs mer och hitta relevanta länkar på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur ofta hör man en kvinna säga att hon är stolt över att hon gått igenom klimakteriet? Det borde vara ofta, för visst kan det krävas både kraft och energi att ta sig igenom. Anita Silden Prante förstod inte varför kroppen strejkade och sömnen haltade. Trots att hon är barnmorska. Efter många googlingar började det gå upp för henne att hon var i klimakteriet. Anita kände ett ansvar att dela med sig av sina utmaningar, sitt sökande och de lösningar som hjälpte henne. Hon startade instagramkontot @menopausbyanita 2019. Idag är Anita 54 år och postmenopausal dessutom aktuell med Menopausboka i Norge. Hon vill utvidga perspektivet på klimakteriet för att öka medvetenhet för att kvinnor ska förstå hur mångfacetterat det kan vara. Det är viktigt att slå hål på myter och öka kvinnors kunskap för att dämpa oro samt öka trycket på att vården ska bli bättre. Även om klimakteriet alltid funnits, så är vi den första generationen som haft de utmaningar och de förutsättningar vi står i nu. Vi talar också om bristen på hormonläkemedel och hur detta kan kopplas till jämställdhet.
Läs mer och hitta mer relevant information på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
All stress är inte farlig men det finns belägg för att klimakteriesymptom som ångest, oro, hjärtklappning, hjärndimma och minnesförlust kan förvärras och orsakas av stress. Många upplever försämrad sömn till följd av bl a grubblande och ältande som är grogrund för en ond cirkel. Det är inte bara psyket som påverkas av negativ stress utan en rad andra funktioner påverkas. I det här avsnittet ska vi reda när stress blir farligt för oss och varför vi får en kick av kortvarig stress och vad som gör att långvarig stress ger negativ effekt på många av kroppens vitala funktioner och varför den kan leda till utmattningssyndrom. Gäst är Giorgio Grossi, psykoterapeut och forskare som på ett målande och pedagogiskt sätt berättar om mekanismerna bakom stress, varför vi känner det och vilka funktioner som påverkas. Vissa har större sårbarhet och riskerar att drabbas av utmattningssyndrom och lär vi oss se och känna varningstecken kan vi kanske bromsa i tid. Vi får anledning att fundera på ansvarstagande, kontrollbehov, delegering och hur långt vi kan gå när det gäller omvårdnad av andra.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
När över 40.000 kvinnor svarat på vilka symptom de själva upplever som värst i klimakteriet så kommer vallningar och svettningar en bra bit efter det psykiska måendet och olika former av kroppsliga förändringar. Klimakterierapporten 2024 är sammanställd av det digitala klimakterievårdföretaget Womni. Med ett nätbaserat självskattningstest har kvinnor fått rangordna och betygsätta sitt upplevda mående enligt en internationellt erkänd symptomlista. Det är ovanligt att man har ett så stort underlag i en undersökning och just därför att utfallet intressant även om kvinnorna hittat till enkäten då man troligen haft misstanke om att upplevda symptom har med klimakteriet att göra. I avsnittet får Womnis chefsläkare berätta mer om studien och vad som är extra intressant att lägga fokus på. Vi får också höra vilka symptom som kan vara svåra att bedöma och vad som händer vidare.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En duktig flicka gör det som förväntas av henne och lite till, hon funderar inte på vad hon egentligen längtar efter och behöver. Söker hon vård och får höra att det inte är något fel, trots yrsel och ständig huvudvärk, så är det väl bara att kämpa hårdare… Ja, många känner tyvärr igen sig i de orden och vad blir konsekvensen? Har det gått tillräckligt långt så säger till slut kroppen ifrån och utmattningen är ett faktum. I det här avsnittet får vi höra hur Susanna Bävertoft med små medvetna steg lyckats ta sig tillbaka från en utmattning och skapa en hållbar situation. Susanna är ingenjör i botten och har skolat om sig till coach och arbetar som stress- och avspänningspedagog. Vi får kunskap kring ogynnsamma tankar, hur orimliga krav påverkar oss och hur man kan ta steg mot att leva närmare sina värderingar utan att vända upp och ner på allt. Vi får lära oss mer om självmedkänsla, självreglering och olika sorters återhämtning. Kanske är det här avsnittet som ger dig förmåga att uppskatta det du har, omfamna dig själv och ta tag i det som behöver förändras i grunden.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sanne Gottliebs engagemang bottnar i att hon själv kom tidigt i klimakteriet och när hon långt senare fick det stöd hon behövde insåg hon hur dåligt hon mått under många år, helt i onödan. Sanne Gottlieb har många strängar på sin lyra och är nyutexaminerad sjuksköterska och aktuell med boken ”Menopause mamas”. Sanne vill göra upp med synen på att det klimakteriet är problematisk period man bara ska igenom och istället belysa det faktum att med rätt hjälp är det en kraftfull fas av varje kvinnas liv. Hon har ett hett temperament och som smittar av sig, hon har lyft debatt kring kvinnohälsa politiskt i Danmark och hon räds inte att tala klarspråk. Hon vill öka medvetenheten kring kvinnohälsa på alla plan, speciellt vikten av att förstå att klimakteriet kan börja långt innan mensen slutar och att den här biologiska processen inte ska problematiseras. Vi får också en inblick i hur vården och inställningen till hormoner ser ut i Danmark.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Marianne Natvik är allmänläkare i Norge och specialiserad på klimakteriet. Hon forskar också på hur kvinnor upplever att de behöver information och upplysning kring klimakteriet. Hon menar att det är viktigt med övergångsoptimism eftersom övergångsåldern inte är en undergång. Faktum är att när vi går igenom klimakteriet har vi cirka hälften kvar av livet. I avsnittet får vi veta vad som skiljer Norge och Sverige åt i kunskap, upplysning, behandling, inställning till hormoner och vad läkare, respektive kvinnor, upplever. Det är mycket som liknar vår situation i Sverige men även en hel del saker som är helt annorlunda. Vad kan man erbjuda förutom hormoner och hur ser det ut med läkarnas utbildning och tillgänglighet? Hur ser intresset för hormonbehandling ut och hur talar man om klimakteriet i Norge? Dessutom får vi veta ett bra ställe att rekrytera kvinnor till forskning är genom frisörer.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Om östrogenet är så otroligt potent och bristen kan leda till en sådan lång rad av symptom hos kvinnor så föds tanken; hur kommer sig att män ens står på benen? Varför får män inte alla kvinnors symptom eller problem associerade med östrogenbrist? Är det tack vare testosteron så blir frågan vilka likheter och olikheter dessa hormoner har? Om testosteronet skyddar män så de slipper ledvärk, hjärndimma, torra slemhinnor i ögon och näsa, inte blir bensköra eller lika lätt får autoimmuna sjukdomar, då borde vi kvinnor kunna bli avhjälpta av testosteron lika bra som östrogen... och tvärtom. Eller? Detta resonemang ska Åsa Melin försöka reda klarhet i tillsammans med docent Stefan Arver, överläkare i andrologi och sexualmedicin. Avsnittet bjuder på komplexa resonemang där livsstil och existentiella frågor blandas med fakta. Det visar sig att män visst är beroende av östrogen, att nattsvettningar är könsneutralt och vi är känsliga för förändringar vare sig vi är kvinnor eller män.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Känner du igen symptom som att du ibland blir slemmig i halsen när du ätit, kliig, röd eller svullen i ögon, näsa? Hjärtklappning, ont i huvudet eller leder av viss mat eller efter rödvin och lagrade ostar? Trasslig i magen, ont i leder, ja, listan kan göras lång på symptomen på histaminintolerans. Histamin är en livsnödvändig substans som kopplas till immunförsvar och matsmältning men det finns också en stark koppling till östrogen och progesteron. Histamin utsöndras inte bara i samband med allergier utan finns också i en rad livsmedel som kan ge symptom som klåda, migrän, magbesvär, ledvärk, irritation i slemhinnorna i ögon och luftvägar, sömnbesvär och hjärtklappning. Histaminintolerans kan också vara symptom på dålig maghälsa som IBS eller läckande tarm. Christina Sundequist intervjuar biomedicinaren Karl Hultén, författare samt expert på kost och livsstil vid autoimmun sjukdom och inflammatoriska besvär.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Levern har flera viktiga uppgifter som bland annat har med nedbrytning och rening att göra. Vårt snillrika system har gett levern flera uppgifter som kan påverka både tarmfunktion och hjärnans välmående. Det kan vara svårt att se tecken på att levern inte fungerar optimalt, men för att den ska vara så effektiv som möjligt behöver en rad näringsämnen tillföras och en del saker gärna undvikas. Som med så mycket annat kan vi stötta vår lever eller försvåra dess arbete. I avsnittet möter Åsa Melin Maria Karlsson som specificerat sig på näringsterapi. Du lär dig mer om inflammation, metabolisering, och varför fettlever oftare har med socker att göra än alkohol. Har du stött på uttrycket östrogendominans? Det förekommer ofta när man talar om förklimakteriet och har faktiskt med levern att göra. Så får vi veta varför hjärndimma och andra kognitiva besvär kan vara tecken på att levern är överbelastad.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kommer hjärnan hålla sig frisk genom åldrandet är en relevant undran och oro med tanke på hur vanliga demenssjukdomar är. Självklart finns det saker som hjälper oss att behålla vitalitet livet ut och likaså finns det saker vi kan göra för att öka risken för degenererande sjukdomar. Östrogen har betydelse för flera funktioner i hjärnan och därför känner vi ofta av mentala förändringar i klimakteriet. Det betyder inte att vi tappar kapacitet men vår biologi förändras i både korta och långa cykler. Nybildning av celler och tillverkning av signalsubstanser pågår hela tiden och genom att se över stress, kost och rörelse kan vi påverka oxidativ stress, inflammationsnivå och bildandet av serotonin som förebygger negativ påverkan på hjärnan. Maria Karlsson är certifierad näringsterapeut och har specialiserat sig på autoimmuna processer, hormonbalansering, mag-tarmhälsa samt att stötta hjärnans kapacitet. Maria delar med sig av värdefull kunskap inom ett hett forskningsområde där tarmen och hjärnans samarbete står i fokus.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Mineraler är livsviktiga för kroppens funktioner och processer. Lär dig vad skillnaden mellan vitaminer och mineraler är och vilka mineraler som är extra viktiga i samband med klimakteriet. Christina Sundequist har åter bjudit in allmänläkaren och funktionsmedicinaren Jannike Fernström till ett avsnitt som djupdyker i noga utvalda mineraler som alla påverkar oss i hög grad. Vad sägs om blodsockerbalans, hormontillverkning, muskelfunktion, skelettbyggnad och inflammationsdämpning? Med rätt mineralbalans kan vi påverka allt från hormoner, humör, immunförsvar, sårläkning till sköldkörteln funktion. Lär dig mer om mineralernas funktioner, vad vi behöver äta och hur vi ska tänka om vi tar tillskott. Du lär dig innebörden av ord som oxidativ stress, antinutrienter och spårämnen. Avsnittet innehåller intressant kunskap om hur vi skyddar oss mot åldrande, gift i växter, varför paranötter inte bara hör julen till och att zink inte bara behövs på skidsemestern.
Läs mer och hitta länkar på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Rinnande, grusiga eller röda ögon, vaglar och synskärpa som varierar under dagen. Känner du igen något av detta så kan det bero på torra ögon. Kvinnor drabbas mycket oftare än män och just i medelåldern, runt klimakteriet, är det vanligt att man börjar känna av det. Det finns många orsaker som professor Stefan Trocmé, specialiserad på ögonsjukdomar, hjälper oss att förstå. Torra ögon är vad man kallar en multifaktoriell sjukdom som kan påverka livskvaliteten negativt på flera sätt även om det vanligtvis inte är farligt. Vi får veta mer om hur mediciner, allergier, kontaktlinser, smink och reumatiska sjukdomar påverkar ögonen. Det finns hjälp och lindring mot torra ögen, ibland kan det hjälpa med vanliga receptfria ögondroppar men många behöver större insatser vilka inte är så lättillgängliga. Så får vi veta varför testosteron och fet fisk kan minska tårarna medan östrogen ökar på flödet när det blåser kallt.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ingen kvinna är den andra lik och hur man hanterar sitt klimakterium är högst individuellt. Malin Simonsen berättar om hur hon trevade efter hjälp när hon inte kände igen sig själv. Symptomen kom smygande; ryggvärk, ont i fötterna, yrsel, domningar och hjärndimma. Malins bild av klimakteriet var negativ och eftersom hon fått höra att det ska bränna i nacken av vallningar hade hon inga tankar på att symptomen hade det att göra. Vårdcentralen ville ge mediciner mot depression och ledvärk. Gynekologen ville ge hormonersättning, vilket kändes främmande. Nu, flera år senare beskriver Malin det som att hon fått en andra chans. Med hjälp av uthållighet och fokus på en sak i taget så har hon hittat sitt recept för en hållbar livsstilsförändring där kost och motion ligger i botten. Från desperation och förtvivlan till att ha energi och livsglädje. Välkommen att lyssna på en historia ur verkligheten.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nu ska vi följa upp oklarheter om hormonbehandling, nedtrappning/avslut, olikheter mellan gestagen och bioidentiskt progesteron och vad som gäller om att bara ta progesteron i förklimakteriet eller för pms-besvär. Vi talar också om olika hormondoser, hur man ska ta dem, bröstcancerrisk och vad man bör vara försiktig med samt den frustrerande situationen med restnoteringar på flera hormonläkemedel, vilket skapar problem med av- och påhoppande eller byten av preparat. Du får också höra om ett nytt, icke hormonellt, läkemedel som kommer kunna göra skillnad för den som inte vill eller kan ta hormoner. Detta nya preparat kan komma att ändra hur vi ser på klimakteriebehandling. Veckans gäst; Doktor Naomi Flamholc, grundare av klimakterievårdgivaren Womni.se, uppmanar också till att ibland ta ett steg tillbaka oavsett vilken sida man står på för att skapa ett gynnsammare samtalsklimat mellan läkare och patient. Många av avsnittets frågor har kommit in med anledning av innehållet i 301 och 306.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur mycket påverkar vår personlighet hur vi upplever vårt klimakterium? Ett vanligt personlighetsdrag är högkänslighet. Hela 20-30% av alla kvinnor upplever sig ha HSP (high sensitivity personality). Det innebär bland annat att man reagerar starkt känslomässigt på både positiva och negativa saker vilket lätt leder till överstimulans. Men också att man är mer känslig för vad som händer i kroppen. Ofta mer smärtkänslig vilket kan leda till att upplevelsen av klimakteriet blir intensiv. Och att känslor som stress, oro och ångest, vilket ju är vanliga i klimakteriet, förstärks. Christina Sundequist talar med Åsa Vikman, socionom och författare, som själv är högkänslig. Genom sin erfarenhet och passion för ämnet har hon mycket kunskap att dela. Från forskning om HSP och arv-miljö, till kopplingar med diagnoser som IBS, ADHD och fibromyalgi. I avsnittet får du tips på hur kvinnan i klimakteriet kan navigera sin högkänslighet och förstå sig själv bättre. Åsa lyfter fram de positiva sidorna, ger råd om hur man hanterar relationer och sociala situationer. Dessutom diskuteras också kopplingar till att vara introvert, extrovert och blyghet. Avsnittet kan bli en ögonöppnare för kvinnor i klimakteriet och kan vara ytterligare en nyckel för välbefinnande.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Bioidentiskt progesteron! Ja, diskussionerna tycks aldrig ta slut och gynekolog Hilde Löfqvist står upp för och betonar vikten av att individualisera hormonbehandling. Hormonförespråkarna och forskningen verkar visa mest gynnsamma effekter för både hjärta, kärl, ledvärk, benskörhet, demens och inte minst de klassiska klimakteriesymptomen för kvinnor som väljer att ta östrogen. Ändå vill inte cancerspöket ge efter. Så hur ska man egentligen tänka om att ta eller inte ta hormoner och vad ska man stå ut med? Och när ska man sluta om det nu är så bra för den allmänna hälsan? Det är många olika aspekter att ta hänsyn till och fundera kring, Hilde hjälper oss att resonera. Vi talar också om östrogendominans och varför det kan vara gynnsamt med gestagener istället för bioidentiskt progesteron.
Det här är del 2 i ett samtal mellan Åsa Melin och gynekolog Hilde Löfqvist.
Första, fristående delen hör du i avsnitt 319.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur ska man kunna förstå och stötta sin kvinnliga partner när hon inte förstår sig själv eller vart hon är på väg? I det här avsnittet har Åsa Melin bjudit in Petter Rönnborg som delar med sig av sin upplevelse av hur hans och frun Jennys relation förändrats och satts på prov på grund av klimakteriet. Petter har fått hantera oro, frustration, osäkerhet och känt sin manlighet sättas på prov. Förändringen har skapat osäkerhet kring relationen och vart förändringen kommer leda. Nyckeln har varit att prata, vara nyfiken och lyssna utan att känna sig påhoppad. Petter berättar om sökande efter svar och förståelse för Jennys utmaningar samtidigt som han fått jobba mycket med att förstå sig själv och fundera på sina bekräftelsebehov och samtidigt hantera tvivel och förändrat sexliv. ”Det är lätt att tro att det handlar om mig, att jag är skälet till att hon inte mår bra”. Att öka kunskapen och intresset för klimakteriet generellt kan göra det lättare att tala öppet i relationer, på arbetsplatser och män emellan. Förhoppningen är att det här är ett avsnitt som kan skapa intresse av att lära sig mer om klimakteriet, oavsett vem man är.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att magens utseende och beteende ändras i och kring klimakteriet brukar de flesta både känna och se. Precis som att vi tappar muskelmassa på ben och armar så drabbas även magen. Då kan det få konsekvenser som är lite diffusa; ryggvärk, problem att tömma tarmen eller att magen börjar puta ut. Det kan bero på svaga magmuskler för vi behöver dem för att hålla oss uppe så vi orkar och kan belasta andra delar av kroppen utan värk. Men så finns andra skäl; rectus-diastas, eller delning av magmuskler, är ett tillstånd som kommer sig av att senan som ska hålla ihop magmusklerna blir uttänjd. I samband med att våra könshormoner sjunker får senor och vävnad sämre hållfasthet vilket gör att magen kan börja puta, eller sjunka ut. Det kan också bero på fettansamlingar kring inre organ eller tidigare graviditetsskada. Åsa Melin intervjuar Katarina Woxnerud som är legitimerad naprapat med inriktning på kvinnors hälsa, hon är också författare, föreläser, arbetar kliniskt och forskar. I avsnittet berättar hon vilka tecken man kan vara vaksam på, vad vi kan göra själva, vad en operation innebär och varför hon vill forska på ämnet.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
När vi talar om klimakteriet är fastnar vi ofta i att fokusera på våra kvinnliga könshormoner östrogen och progesteron och hur de initialt hamnar i obalans och vad det ger för symptom. Men kroppen har en mängd andra hormoner som alla ger olika signaler som man med lite egenintresse kan lära sig tyda och dessutom påverka på olika sätt. Vi lägger grunden till ett friskt åldrande genom vår livsstil och kunskap om vad som betyder vad när kroppen försöker tala till oss. Martina Johansson har förmågan att på ett pedagogiskt och upplysande sätt inspirera oss att läsa signaler om hormonbalansen. Det handlar om saker som: kroppsform, var på kroppen fettinlagring sker, rutiner kring toabesök och blodsockerpåverkan. Avsnittet tar också upp symtom på obalans i sköldkörteln, vad ett svajigt blodsocker kan ställa till med, hur träning kan skada din ämnesomsättning och lite tips kring vad vi äter och när. Omtag av avsnitt 152 som först publicerades i september 2020, nu med ny introduktion.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet bjuder på kunskap om hur tarmen och hjärnan påverkas av hur vi lever, vilket i sin tur kan hjälpa oss att hitta bakomliggande faktorer till att vi har mer eller mindre allvarlig ledvärk, hudproblem, hjärntrötthet, magtrassel och hormonella obalanser. Vi talar bl a om näringsbrister, tarmbakterier, östrogenets antiinflammatoriska egenskaper och alzheimer. Hur ska vi tolka symptom och agera med, och inte emot, våra smarta kroppar? Bara du har tillgång till hela dig, dygnet runt och kan inventera och kartlägga vad som påverkar ditt mående. Maria Karlssons bas är näringsterapi och hon ger oss mängder av råd för att kroppen ska få en chans att hela sig. Du får bland annat höra om stärkande mat, läckande hjärna, vilka prover kan man ta och varför, om vi behöver kosttillskott, hur kroppens näringsupptag reagerar på under- respektive övervikt och vad som händer när vårt vitaliserande östrogenet sjunker. Det här avsnittet är en fristående fortsättning på avsnitt 153 och publicerades första gången, med ett annat försnack, som avsnitt 154 i oktober 2020.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ett av kroppens mest sinnrika system löper genom hela kroppen, lymfsystemet. Dess uppgift är att rena oss från slagg och gifter som ska ut via urinen. För att det ska fungera är vi beroende av att lymfkörtlarna får stimulans genom rörelse. Tecken på att lymfvätskan stagnerat kan vara vätskeansamlingar i form av svullna anklar eller hals, bullar bakom knäna, strumpmärken på vaderna och svullna fingrar. Att dra på sig vätska och känna sig svullen och uppleva att man inte kan gå ner i vikt är andra tecken på att det kan vara lymfsystemet som behöver stimulans. Den goda nyheten är att det med enkla medel går att få fart på lymfan så att lymfvätskan börjar röra sig och pumpa runt. Lyssna på ett riktigt intressant avsnitt med Ellen Engvall som är barnmorska i botten är engagerad i kvinnohälsa på många plan.
Intervjun publicerades ursprungligen som avsnitt 168 i januari 2021, nu lyfter vi upp det med ett nytt försnack.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att ha trassel med sömnen i klimakteriet hör till ett av de vanligast förkommande symptomen och det går ofta i vågor. När vi åldras så påverkas också sömnkvaliteten åt det sämre. Det påverkar bl a energi, humör och aptit. Aptiten och din förmåga att kontrollera och styra ätandet med mättnad- och hungersignaler, styrs av flera hormoner. Sömnforskaren Christian Benedict berättar om forskning som förklarar sambanden mellan viktuppgång och sömnproblem. Genetik, ålder och utbildning kan det vara knepigt att påverka men det finns saker du kan göra för att skapa bättre sömn och undvika att gå upp i vikt. Dessutom får du veta hur du kompenserar för en dålig natt, varför tarmfloran är av intresse och vad östrogen har med saken att göra. Intervjun publicerades ursprungligen som avsnitt 137 i januari 2021, nu lyfter vi upp det med ett nytt försnack.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vissa tider på året kan framkalla väldigt starka känslor av stress och oro. I det här avsnittet delar coachen Charlotta Gustavsson med sig av kloka och sunda råd inför en tid de flesta av oss har känslor kring. När vårt värde likställs med leverans av högt ställda förväntningar, kanske orealistiska, är det lätt att känna att man inte duger. Att sätta sin egna behov före andras är inte att vara självisk, utan det garanterar att vi får möjlighet att bry oss om andra och ta vara på deras önskemål. Men ofta saknas kommunikation kring förväntningar. Så ett råd är att tala med andra involverade så man kan enas kring vad som är viktigt inför en gemensam aktivitet eller sammankomst. Det kan vara smärtsamt med självinsikt men det är viktigt att vi stannar upp och vågar kika närmare på vad vi inte anser oss leva upp till. Fundera på vad som är viktigt och varför och vad har du inte ansvar för och försök då inte ta kontroll över det. Tar du dina behov på allvar så du har kraft att bry dig om andra.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har all anledning att lära oss om flera livsviktiga ämnen för vårt välmående i övergångsåldern. I det här avsnittet talar vi om B-vitamin. Det är en grupp vitaminer, vilka man ursprungligen trodde var ett och samma ämne, men som visat sig vara åtta olika. Alla i gruppen är viktiga och kopplas till funktioner och processer i kroppen såsom celldelning, immunförsvar, kognitiv funktion, humör, stress och ämnesomsättning. Det handlar inte bara om kost och tillskott utan också hur näringsupptaget ser ut, därav vikten av en god mag- och tarmhälsa. Med åldern blir upptaget sämre och har vi dessutom en sköldkörtelrubbning, tar vissa mediciner eller står på någon diet kan det vara värdefullt att lyssna extra noga. I avsnittet reder Christina Sundequist ut flera frågeställningar tillsammans med pålästa allmänläkaren och funktionsmedicinaren Jannike Fernström. Jannike förklarar tydligt och delar med sig av värdefull kunskap och insikter.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kvinnor mitt i livet har ofta behov av att omstrukturera hur vi använder energi och ofta ändrar vi inställning och förhållningssätt till olika saker i våra liv. Det är vanligt att känna längtan efter nystart och kanske är det precis det som övergångsperioden handlar om. Men det kan kännas tungt och svårt att sätta ord på vad man saknar och längtar efter och när vi fastnat i gamla tankemönster gör vi val utifrån vana och rädsla. Det är lättare att nöja sig än att vara nöjd. Samtalsterapeuten Christina L Persson förespråkar samtal och engagemang i sig själv för att hitta vem man är och längtar efter. Mycket kommer ikapp i den här åldern och även om vi inte kan skylla allt på klimakteriet så krävs strategier för att komma vidare. Christina delar också en stark berättelse om en tragedi från sitt eget liv som tvingade henne se saker på ett nytt sätt för att komma vidare. Alla kan göra förändringar och att börja prata är ett sätt att starta.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Rubriken ”lite hull skyddar skelettet” känns befriande vid en första tanke. När man gräver djupare och förstår vad rubriken egentligen syftar på så inser man raskt att det är med betoning på lite hull. En stor observationsstudie, som genomförts i södra Sverige, tyder på att det är mindre risk för att bryta något ben i kroppen om man väger mer när man passerar klimakteriet än när man var 20. Men gränsen för när fördelar överväger nackdelar för den total hälsan visar sig bara handla om ganska få kilon. Benskörhet kallas ofta den tysta sjukdomen och att bryta ben för med sig höga risker som inkluderar ökad risk för att dö i förtid. Vårt skelett påverkas av en rad olika faktorer och det får vi lära oss mer om. I avsnittet talar Åsa Melin med Louise Moberg, forskare och läkare i gynekologi och obstetrik. Vi reder ut vad som egentligen är hälsosam vikt både i förhållande till allmän hälsa och skelettet.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ofta är det ganska lite som behövs för att minska oro och skapa trygghet i att det klimakterium vi går igenom är naturligt och de flesta symptom går att dämpa. Så tänk vad bra och effektivt om det fanns lättillgängliga klimakteriemottagningar på vårdcentralen som snabbt och effektivt kunde stötta med individanpassad rådgivning och vård. Eller någon som samordnade mellan olika professioner så kvinnor snabbare hamnar rätt. Nu har två eldsjälar slagit sina påsar ihop och visar att de på en dag kan lära ut det som behövs för att starta precis den här typen av vård. Nyckeln är att erbjuda en helhetsbedömning som inte bara isolerar vissa delar av måendet och uppmärksammar hur mångfacetterade klimakteriesymptom kan vara. Genom att fler i primärvården blir medvetna och uppmärksamma kan man även fånga upp kvinnor som inte själva vet att de befinner sig i klimakteriet. Resultatet blir välmående kvinnor och kostnadsbesparingar.
Åsa Melin möter distriktsköterskan Lena Rindner och författaren och klimakterieprofilen Monika Björn som arbetar tillsammans och visar att det går att göra skillnad.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Diffus smärta och värk i leder och muskler på ett sätt som inte upplevts tidigare dyker upp för många kvinnor kring klimakteriet när vårt kraftfulla antiinflammatoriska östrogen sjunker. Det här kan vara förvirrande och svårt att veta om man ska träna, besöka vårdcentral, uppsöka en fysioterapeut eller vila. Det finns flera bakomliggande faktorer till smärta i kroppen. Sjunkande östrogen kan vara en förklaring, då östrogen stöttar just muskler, leder och bindväv. Träningsvärk, någon sträckning eller skada är andra förklaringar. Men smärtan kan också vara något reumatisk. Det finns närmare 80 olika reumatiska sjukdomar, vilka kan vara inflammatoriska eller icke inflammatoriska. I veckans avsnitt intervjuar Christina Sundequist reumatologen Britt-Marie Nyhäll Wåhlin som reder ut och delar med sig av viktig kunskap om värk i kroppen och berättar när man bör söka vård och vart vänder man sig. Avsnittet ger kunskap om bl a artros, ledgångsreumatism, fibromyalgi, träning, kost och egenvård. Smärta kan tära på kroppen och ibland kan det kännas tungt, men med kunskap om vad man kan göra och vart man kan vända sig så underlättar det.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gulkroppshormon producerar kvinnor naturligt i den andra delen av sin fertila cykel och utan ägglossning uteblir produktionen. Väljer man att behandla klimakteriesymptom med östrogen så lägger man till gulkroppshormon i form av naturligt/bioidentiskt eller ett syntetiskt gestagen, om kvinnan har livmoder, för att försäkra att livmoderslemhinnan inte förtjockas, vilket på sikt kan framkalla livmodercancer. Nu oroar sig tongivande gynekologer för att kvinnor inte tar eller får korrekt behandling med just bioidentiskt progesteron. Har kvinnor i brist på intresserade och engagerade läkare börjat hormonbehandla sig själva utanför läkarnas kontroll eller förkommer oseriös förskrivning av okunniga läkare? I vårt öppna informationssamhälle går det inte att hålla kommunikation stängd inom vissa kretsar så öppenhet blir nödvändigt. I det här avsnittet försöker Åsa Melin förstå vad som egentligen ligger bakom diskussionen. Hon träffar professor Angelica Lindén Hirschberg, som får förklara varifrån oron kommer kring bioidentiskt progesteron och om det nu förskrivs på ovetenskapliga grunder, vad det i så fall kan leda till.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det som driver oss och gör att vi känner oss nöjda och tillfredsställda på arbetet är olika från person till person. Ibland när det är motigt och skaver hade varit skönt att säga att allt är chefens fel. För att skapa långsiktig hållbarhet kan det bli nödvändigt att kommunicera vilka förändringar man skulle behöva på jobbet. Lyckas vi hitta grunden till vad som motiverar och gör oss kreativa genom självinsikt och värderingar så stärks vi och när du kan vara dig själv får du fram din bästa potential, vilket alla tjänar på. I avsnittet möter Åsa Melin Maria Uggelberg som är författare, coach och har stor erfarenhet som chef. Maria delar råd kring hur du kan kommunicera kring utmaningar som klimakteriet kan innebära och hur man tar samtalet med chefen när man inte orkar ta på sig mer utan att bli sedd som en mindre pålitlig kollega. Vi pratar också om varningsklockor som talar för att det kan vara läge att byta arbetsplats och hur man kan gå till väga. Ett avsnitt som passar oavsett var i hierarkin du befinner dig.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
D-vitamin är en fettlöslig vitamin som kan lagras i kroppen. Det räknas också som ett hormon med en viktig roll för kroppens funktioner och processer. Exempelvis för vår energiförsörjning, sinnesstämning, immunförsvar, hjärt- kärlhälsa, celltillväxt, ledvärk och ämnesomsättning. För kvinnor med sjunkande östrogen är D-vitamin extra viktigt då det stödjer skelettets och kroppens förmåga att reglera kalciumnivåerna. Kalcium motverkar ökad risk för benskörhet och frakturer efter menopaus. Solen är en betydande källa för bildande av D-vitamin. Under flera månader lever vi nordbor som bekant med mer mörker och mindre solsken. Hur länge klarar vi oss på D-vitamin som bildas under sommaren och vilka andra källor finns? I avsnittet reder vi ut frågeställningar om D-vitaminet: vad man bör äta för att få i sig tillräckligt, när kan vi behöva tillskott, varför tarmhälsan är viktig och frågan om det finns särskilda riskgrupper för D-vitaminbrist.
Christina Sundequist intervjuar kunniga allmänläkaren och funktionsmedicinaren Jannike Fernström. Hon förklarar tydligt och delar med sig av kunskap, många värdefulla tips, förklaringar och insikter.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det finns inga gränser för hur innovativa vi är när det kommer till dieter, tillåten och förbjuden mat. Någonstans mitt i det skeva förhållningssättet till mat tycks vi ha glömt bort att det finns basala funktioner som kräver vissa byggstenar. Våra fysiska och psykiska funktioner påverkas av hur, när och vad vi stoppar i oss. I det här avsnittet medverkar medicine doktor och dietist Gisela Van Der Ster som arbetat med att hjälpa patienter att hitta tillbaka till ett normalt förhållningssätt till mat i många år. Kroppen har behov av framförhållning och behöver kunna lita på att den får energi regelbundet för att inte börja samla på sig reserver, vi kan ganska lätt slå ut våra viktiga hunger- och mättnadssignaler. Vi får lära oss mer om vikten av att tugga, få i oss järn, salt och vätska. Avsnittet tar också upp intolerans och skälet till att vi många gånger regerar med gaser, knip och svullnad.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det finns inte längre någon bestämd rekommenderad tidsgräns för hur länge man kan eller får ta hormonbehandling för klimakteriebesvär. Symptom och allmän hälsa avgör. Det lämnar många kvinnor rådvilla kring hur länge man törs och bör ta hormoner och om man ska byta behandlingsform eller dos. Om man väljer att sluta; ska man sluta tvärt eller trappa ner och i så fall hur? Finns det tecken på att det är dags att sluta och vilka risker är relevanta i längden? Det här avsnittet ger dig råd kring hur du kan tänka och vad man bör ta hänsyn till, vad det finns forskningsstöd för och vilka beslut du bör ta i samråd med en läkare. Gynekolog Natalia Cruz är en av Sveriges kunnigaste läkare vad gäller hormonell behandling för klimakteriesymptom. Hon arbetar kliniskt och är ordförande i Svensk förening för obstetrik och gynekologis arbetsgrupp för just hormonell behandling för kvinnor i klimakteriet. Avsnittet tar upp många frågor som ni lyssnare kommit in med och en hel del som Åsa Melin har funderat på.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Klimakteriepodden firar 300 avsnitt med ett möte mellan Åsa Melin och Christina Sundequist som berättar om sina egna lösningar för välmående i klimakteriet och sitt engagemang för kvinnohälsa. Precis som för de flesta var det inte klassiska klimakteriesymptom som kom först för någon av dem. Du får höra hur deras respektive klimakterieresor började och hur de förstod att det var hormonerna som sviktade. Vilka utmaningar har varit störst, hur har de på olika sätt hittat strategier, förändrat sitt leverne och hittat hormonbalans. Hur ser de egentligen på kosttillskott, hormonerbehandling, kost, träning och stress? Kan det vara så att det yttre talar högre än det inre? Vi får också veta hur de på var sitt håll började söka efter kunskap och varför de valt att dela sina erfarenheter och kunskap i böcker, föredrag och här i Klimakteriepodden. Ingen kvinna är den andra lik och det blir tydligt även här, även om det finns många gemensamma nämnare när de experimenterat med sin hälsa.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Varför är det fortfarande svårt att tala om klimakteriet? Är det verkligen så att ordet associeras med en skäggig nucka som är förbrukad och jobbig? Även om det blivit lättare att tala om sina hormonella utmaningar så är ordet fortfarande negativt laddat. Influencern och mediaprofilen Anitha Clemence (45) berättar hur hon ser att jämnåriga kvinnors dåliga självkänsla gör att man inte reflekterar över sin kropps hälsa utan tror att felet sitter i huvudet. I vår samhällsstruktur fungerar människan dåligt och kvinnor ges för lite utrymme att prioritera egentliga behov när den manliga normen dominerar. När hormonella svängningar övergår från pms till att kunna kopplas till klimakteriet kan vara svårt att se och förstå. Det blir lättare att stänga av eller ta till en quick fix än att angripa eller våga se det egentliga skälet till att man inte mår bra. Genom egna utmaningar och kunskap har Anitha lärt sig vad som fungerar för henne och hur lätt det är att rubba balansen. Hon är övertygad om att det går att landa klimakteriet mjukt och om vi bara vågar tala om vår hälsa och utmaningar kommer fler hamna rätt. Genom att snegla på yngre kvinnor kan man konstatera att det i alla fall går framåt.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Många frågor kretsar kring vad som händer när östrogenet sjunkit till en låg nivå och man kommer ut ur klimakteriet. Vad kan du förvänta dig när hormonerna lugnat ner sig? Bilden av den postmenopausala, äldre kvinnan kan kännas skrämmande trots att man längtar efter att bli av med en del symptom. Vilka symptom får man leva med, vad kan förvärras och vad blir bättre, vad kan vi göra något åt och hur? Gynekolog Hilde Löfqvist ger oss värdefull kunskap kring möjligheter med olika typer av behandling och vad som går att påverka med livsstil och mental inställning. Vi talar också om den onda spiralen som kan leda till viktuppgång, när och för vad det är viktigt att söka läkare. Själslig mognad kan leda till lycka på ett nytt plan när klimakteriet klingat av oavsett om man haft mycket symptom, tagit hormonbehandling, eller ej. Kanske är det viktigaste att försöka finna mening och lycka, trots allt.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det ständiga tjatet om styrketräning och hur viktigt det är att äta protein och behålla sin muskelmassa slipper vi inte undan. Det är viktigt att förstå varför och vilken belöning som väntar om man ska förmå sig att faktiskt ta tag i det. En väl omhändertagen muskelmassa är så mycket mer än det visuella, musklerna påverkar ämnesomsättning och blodsockerreglering positivt, inflammationer sjunker, tarm och hjärna blir nöjdare. Styrketräning bygger muskler, lättare träning kan stötta om du är ovan, otränad eller skadad. Det viktiga är att du gör något för att inte skapa en negativ spiral. Protein och kollagen behövs för att bygga kroppen på in- och utsidan. I avsnittet reder vi ut hur du ska tänka kring rörelse, träning, proteinrik kost, tillskott och hur mycket och vad du behöver. Vi tar upp frågor som handlar om träningsvärk och annan värk och om man bör träna eller vila om man har ont? Christina Sundequist intervjuar kunniga hälsoprofilen Jonas Bergqvist, som är fysioterapeut, personlig tränare, hälsocoach och utbildare.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Funderar du ibland på vad alkohol har för roll i ditt liv? De flesta har ett sunt förhållande till alkohol men faktum är att dagens medelålders och äldre kvinnor dricker mer än någonsin tidigare och det kan leda till problem för hälsan och hur man upplever och känner av klimakteriesymptom. Charlotta Gustavsson berättar öppenhjärtligt om hur hon gick från en ”normal” konsumtion till att hamna i ett mönster där hon började smyga med sitt drickande och vad det var som gjorde att hon bestämde sig för att ta en paus och så småningom utbilda sig till alkoholcoach. Ett tänkvärt avsnitt som ger upphov till tankar kring hur samhället och vi själva förhåller oss till alkohol. Innehållet handlar också om hur alkohol har en roll i mångas liv och vilken påverkan alkohol har på humör, sömn, vikt och skelettets hållfasthet. Charlotta talar om varningssignaler och berättar varför hon inte rekommenderar att man inte ska försöka kontrollera drickandet.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det finns alltid nya frågeställningar som är värda att ta upp. När ni lyssnare är med och ställer frågorna kommer vi in på nya vinklar och sätt att lära. Så välkommen till ett extra långt avsnitt med allt från ledvärk och oförstående och motvilliga läkare till intressanta och varierande frågor kring hormonbehandling och olika former av preparat. Vi talar också om varför vi blir känsligare för låga östrogennivåer när vi kommer i klimakteriet, hur det kan komma sig att man känner sig energilös vid träning och varför vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre. I avsnittet möter Åsa Melin Naomi Flamholc som är allmänläkare och har specificerat sig på att behandla och ta emot kvinnor i och kring klimakteriet.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Klimakteriet kan föra med sig debuten av flera livsstilssjukdomar som man med kunskap och små förändringar kan göra mycket åt på egen hand. Professor Kerstin Brismar arbetar och forskar kring övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar och vet vad som ger bäst effekt för att undvika smärta och inflammationer för att bibehålla sin vitalitet och leva ett friskt liv länge utan mediciner. Kerstin slår också hål på en del myter som kan kännas befriande.
Det här intervjun publicerades första gången den 3 mars 2021 som avsnitt 173.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I klimakteriet när östrogennivåerna sjunker blir vi kvinnor mer stresskänsliga. Ofta förändras vårt humör, vårt välbefinnande. Naturen kan bli en värdefull säkerhetsventil. Genom den kan vi få kontakt med oss själva och stimulera våra sinnen vilket ger hälsoeffekter på många plan. Psykosyntesterapeut och författaren Eva Sanner arbetar med ekopsykologi dvs relationen mellan människa och natur. Hon talar om hur man kan uppleva naturen på ett nytt sätt. Om den positiva effekten naturen har på oss. Den ger oss möjlighet till återhämtning. Till att låta hjärnan vila. Den här intervjun publicerades ursprungligen den 30 januari som avsnitt 70.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Evolutionen ger svar på varför ämnesomsättningen sjunker när vi kommer i klimakteriet. Forskning har visat att det är bra för hälsan att lägga på sig några kilon, bara de sitter på rätt ställen. Professor Fredrik Nyström berättar hur metabolism hänger ihop med hjärt- kärlsjukdom, fetma, diabetes och hur vi kan skapa hälsosamt brunt fett genom att frysa.
Den här intervjun publicerades ursprungligen den 17 februari 2021som avsnitt 171.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det finns vetenskapliga studier som visar att träning hjälper mot flera klimakteriesymptom och samtidigt ökar känslan av livskvalitet och samtidigt ger en rad hälsoeffekter. Hör professor Mats Hammar förklara. Träning framförs som universalmedlet mot det mesta, inklusive långt och friskt liv. Och nu ska det sägas igen. Mats Hamnar har forskat och gjort flera intressanta studier där man mätt effekt av styrketräning och akupunktur på kvinnor i klimakteriet. Nu ska vi få veta vad det finns för vetenskapliga belägg för att träning faktiskt hjälper mot vallningar och generell livskvalitet. Vi talar också om ämnesomsättning, inflammation, brunt fett och hur Mats själv skulle ta sig an klimakteriet om han vore kvinna.
Den här intervjun publicerades ursprungligen den 6 november 2019 som avsnitt 110.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
När AnnaLena Eriksson kom i förklimakteriet förstod hon inte att just klimakteriet, och flera biverkningar därav, var en av orsakerna till att hon mådde dåligt på flera sätt. Att samtidigt ta sig igenom en skilsmässa var knappast till hjälp. Hur hade den här fasen varit om hon och hennes man haft mer kunskap om vad klimakteriet innebär? Boken Jag känner inte igen henne är AnnaLenas bidrag till alla män och kvinnor som behöver förstå vad det är som händer när klimakteriet knackar på.
Den här intervjun publicerades ursprungligen den 23 maj 2018 som avsnitt 38.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Skogen är en plats där du kan finna avkoppling, återhämtning och lugn. Forskning visar att genom att vistas i skogen kan du reducera stress, dämpa oro, stärka immunförsvaret och göra det lättare att stilla tankar. Avsnittets gäst berättar hur du enkelt ordnar ett stärkande skogsbad och vad det kan ge dig för omedelbar tillfredställelse och lugn.
Den här intervjun publicerades ursprungligen den 30 juni 2021 som avsnitt 190.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vissa saker tål att upprepas och att ta sig själv på allvar är en sådan. Låt dig inspireras av Erika Kits Gölevik som tycker att det är dags att vi lämnar fixeringen på det yttre och funderar på vad vi verkligen behöver och mår bra av.
Det här avsnittet publicerades ursprungligen den 11 september 2019 som avsnitt 102.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Åldrandet på hjärnan sker successivt på flera sätt som vi delvis kan påverka. Östrogen spelar en del i att hålla våra hjärnor pigga och friska vilket vi fokuserar på i det här avsnittet med Tord Naessen som är senior professor i barn och kvinnors hälsa på Uppsala Universitet. I förklimakteriet upplever de flesta någon form av kognitiv påverkan. Det kan vara hjärndimma, nedstämdhet, svårt att hålla trådar och andra skrämmande symptom som gör att man tror att man håller på att bli dement. Det är oftast våra svajande könshormoner som talar. Här finns flera likheter mellan PMS och klimakteriebesvär där hormonstabiliserande behandling brukar vara effektivt. Men om det inte hjälper, eller de här besvären kommer senare under klimakteriet, ska man oroa sig då? Hur vet man om besvären har med hormonerna att göra eller är en begynnande demenssjukdom? Kvinnor har dubbelt så stor risk än män att utveckla en demens och den ökar efter menopaus. Avsnittet beskriver vad hormonbehandling har för effekter på hjärnan, vilka faktorer i livsstilen som hjärnan mår bra av och avslutningsvis talar vi också om mannen för är det inte konstigt att de har mindre risk för demens om nu östrogenet är så kraftfullt?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se där du även hittar relevanta länkar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vem är du? Våra personlighetstyper påverkas olika av det som händer omkring och i oss. Just i klimakteriet kan dina behov bli tydligare och förstår vi innebörden av introvert och extrovert kan du lära dig att ladda dina batterier på ett effektivt sätt utan att behöva ge avkall på det du vill och behöver vara med på. Ofta premieras den som är utåtriktad, medan den som upplevs som känslig och blyg ofta anstränger sig för att passa in vilket drar enormt mycket energi. Faktum är att vi blir mer stresskänsliga då östrogenet sjunker. Kan vetskapen om man är introvert eller extrovert hjälpa till och få oss att möta eller undvika stress och det vi upplever som utmanande? Christina Sundequist intervjuar kloka, insiktsfulla och kunniga Åsa Nyvall, som är känd terapeut, föreläsare och författare. I avsnittet reder Åsa ut, förklarar, ger exempel och många värdefulla råd för att skapa balans och livsenergi. Det finns många spännande aspekter i det här, kanske sånt du inte reflekterat över tidigare. Man kan leva precis som man vill med lust och glädje bara man lär sig agera och möta sina behov i sammanhang med för mycket eller för lite ”brus” beroende, på vilken personlighetstyp du är.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Våra grundläggande funktioner kan vi påverka positivt genom att förstå hur de fungerar. Avsnittet utgår från klimakteriets hormonomställning som påverkar kropp och psyke på många sätt genom hjärna, hjärta, andning, lymfsystemet, nerver och rörlighet. Och varför det är intressant att förstå? Jo, för att det finns kopplingar till sjukdom, åldrande och inflammation. Åsa Melin träffar Ellen Engvall som genom yrket som barnmorska och sitt mångåriga arbete med olika former av medicinsk yoga och utbildningar för kvinnor lärt sig oerhört mycket om vårt psyke och fysisk. Vi återkommer till olika former av stress och vilken påverkan den får på oss och vad vi kan göra för att samspelet mellan vitala funktioner främjas. Förstå mer om varför det kan vara svårt att skapa goda rutiner och hur motstånd kan skapa framgång istället för att sabotera goda intentioner. Många känner ett behov av att utvecklas och förändras i klimakteriet och det är nödvändigt att vara lyhörd för kroppens signaler. Du får också lära dig mer om vitsen med att åla sig, tejpa munnen, hjärtandas och att tysta apbergets tjatter.
Läs mer och hitta relevanta länkar på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi behöver förstå hur kroppen lagrar och omsätter energi för att äta och leva på ett sätt som ger en jämn energiförsörjning över dagen utan ett skadligt svängande blodsocker. Viktuppgång kan vara ett tecken på att ämnesomsättningen inte fungerar som den ska. När kroppen har fått en försämrad förmåga att omsätta det vi äter till energi så lagras det i form av fett. Hur kroppen hanterar den energi vi äter är individuellt men hormonet insulin är nyckeln. Högt blodsocker över lång tid är ett tecken på att cellerna kan ha blivit insulinresistenta. Att gå med höga blodsockernivåer (glukos i blodet) under lång tid eller ständigt kan skada våra hjärt- och kärlväggar och skapar en låggradig inflammation. Att förstå vad som påverkar vårt blodsocker och känna igen tecknen på att kroppen inte har rätt byggstenar är basen för frisk metabolism. Åsa Melin träffar Ewa Meurk som har förmågan att förklara tydligt och i avsnittet får vi veta mer om faran med blodsockersvängningar, hur vi undviker dem, varför vissa är mer benägna att gå upp i vikt än andra, varför man kan känna sig energilös trots att man äter och vad skillnaden är på hunger och sug. Den goda nyheten är att alla kroppar kan läka och att det finns många smarta knep man kan ta till för att själv påverka sitt blodsocker och ha en jämn och stabil energinivå.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ordet sexuell hälsa innefattar mycket mer än sex och lust. Komplext och individuellt med många delar som sträcker sig från fysiska utmaningar och funktionsnedsättningar till att kunna känna lust och njuta av sex. Naomi Flamholc har specialkompetens kring klimakteriebehandling och är chefläkare på den digitala klimakteriemottagningen Womni. I sitt dagliga arbete möter hon kvinnor som har besvär med underlivet som skav, torrhet, läckage, återkommande urinvägsinfektioner, inkontinens och sexlust. Så mycket som 67% av Womnis patienter uppger att de har förändring av sin sexuella lust och förmågan till orgasm. Det finns många skäl till varför, där både det fysiska och psykiska spelar in. Många är nöjda utan sex, andra saknar det och båda är lika rätt. Man kan känna sig mindre attraktiv genom kroppsförändringar men östrogenbrist påverkar sexualitet och underlivshälsa på många sätt. Vi talar också om systemisk och lokal östrogenbehandling, olika sorters preparat samt intimkrämer och glidmedel, vad och när man har behov av olika alternativ och när och varför testosteron kan vara rätt behandlingsform. Ett heltäckande och informativt avsnitt som tar upp många vanliga frågor.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Genom forskning har distriktssköterskan Lena Rindner skapat en modell för hur man i primärvården effektivt kan behandla kvinnor i klimakteriet. Efter att hennes metod nu testats i Borås implementeras den nu i större skala. Det är intressant att höra hur kvinnors behov varierar och hur effektivt man kan öka livskvaliteten genom individuellt anpassad vård med kunnig personal. Teamet består av läkare, psykolog och fysioterapeut där distriktssköterskan agerar spindel i nätet. Man ser tydligt att kvinnor mår bättre genom samtal och ökad kunskap samtidigt som man får tillgång till medicinsk behandling om man vill och det behövs. En viktig bit är att diskutera krav, familjesituation och trygga sociala relationer för att kvinnor ska kunna skapa balans i livet när man går igenom den här sårbara perioden. Det Lena sett är den vanligaste anledningen till att kvinnor, i klimakteriet, söker vård är psykiskt ohälsa, sömnproblem och urinläckage. Vi talar också om stress, depression och andra kognitiva besvär, sexuell hälsa, kroppslig smärta, tidigt klimakterium, IVF-behandlade kvinnor och hur alla bitar kan passa in i en individanpassad hälsoplan.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Bröstcancer är den vanligaste cancerformen för kvinnor i Sverige och det är helt naturligt att ha respekt och rädsla för sjukdomen. När Charlotta Nilsson fick sin diagnos kände hon sig helt frisk och var på väg att fira sin 40-årsdag. Idag, vid 55, är hon fri från cancer men inte friskförklarad. Charlotta har valt att berätta sin historia för att hjälpa och stötta andra. Den börjar på en härlig semester på Gotland till snabb operation med kraftigast möjliga behandling som trängde bort alla könshormoner till att idag inte längre få medicinering för att forskning saknas. Med hjälp av sin inställning har hon accepterat sin situation och skapat sin egen framgång. Den behandling vården gav henne var förstklassig. Det hon efterlyser är en mer holistisk syn som saknas hos vissa inom skrået. Att fler skulle se människan bakom sjukdomen. Att kunna gå utanför ”the book” där allt måste ha evidens från forskning. Och att erbjuda råd för att hantera de kraftiga klimakteriebesvär som kommer med behandlingen. Charlotta har haft klassiska besvär som vallningar men lider mest av ledvärk och extremt torra slemhinnor och har på egen hand hittat lindring och verktyg som hon berättar om i avsnittet.
Läs även mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vagusnerven är kroppens längsta nerv. Den utgår från hjärnan och sträcker sig ända ner till livmodern med förgreningar på vägen. Den passerar en rad organ med viktiga funktioner och påverkar hur vi mår, vårt humör, sömn, matsmältning, blodsockerreglering, hjärtrytm och signalsubstanser. Signalsubstanser som serotonin, dopamin och noradrenalin som spelar roll för vår hormonbalans. Vagusnerven samlar in data, håller koll och kommunicerar med stark koppling till hjärnans lugn- och rosystem och mag- tarmfunktion. När vi talar om ”brain-gut-axis” är vagusnerven involverad i allra högsta grad, för visst är magkänsla bekant?! Den goda nyheten är att vi ganska enkelt kan få vagusnerven att fungera bättre. Christina Sundequist intervjuar kunniga Sofia Antonsson, leg dietist och expert på maghälsa. Hon reder ut och förklarar hur vi genom livsstilsval kan ta hand om vagusnerven. Du får också höra om aktuell forskning kring områden som inflammation, vikt, depression, reumatism och fibromyalgi.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ofta står vi i vägen för oss själva genom våra tankar och inställning. Att komma framåt och skapa det du behöver för att känna mening och mål, ta hand om sig själv och andra börjar ofta med god hälsa och för att må bra behöver vi verktyg. Det är inte bara kost, träning och återhämtning. Oftast behöver vi hjälp att se vilka inmatade och inlärda mönster och sanningar som står vägen. I det här avsnittet är vår coach Tina Westberg med utbildning inom bl a kost, träning och näringslära. Det började en tumör i hjärnan som resulterade i krävande operationer. Tina bestämde sig för att investera i sin hälsa och idag är hennes mission att föra sin kunskap vidare för fler friska, starka och lyckliga kvinnor. Vi får övningar och hjälp till sådant som ger en skön känsla som gör att vi hamnar i en god spiral. En av nycklarna är att våga tänka framåt och skapa ett varför. Vad behöver jag göra idag för att framtiden ska se ut som jag önskar? Så vad är mindset egentligen, vad kan man göra för att skapa ett positivt sådant som ger oss möjlighet att må bra, nå våra mål och känna oss tillfredsställda för att kunna ge något även till andra?
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema.
En expert i ämnet coachar dig genom att förklara, ge tydliga råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation att själv prova.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vem är jag och varför gör jag som jag gör? Längtan efter förändring och utveckling, en diffus känsla av att vilja reda ut vad man egentligen vill. För många kommer önskan om något nytt under klimakterieåren. Vi går igenom en stor hormonell omställning som påverkar oss på många sätt och inte minst våra tankar och känslor. Genom att se bakåt kan man förstå vad som präglat en och hur vi skapat strategier för att göra saker på ett visst sätt. Man kan känna frustration, en känsla av hjälplöshet, älta, längta eller känna sig handlingskraftig. Oavsett så kan det vara spännande att våga titta närmare på tankar och känslor för att ta ett nytt steg. Avsnittets gäst, Christina L Persson, är samtalsterapeut och delar frikostigt med sig av egna erfarenheter och ger exempel på konkreta situationer och hur man kan hantera dem. Viljan är förutsättning för all förändring säger Christina, och vi har eget ansvar för hur vi agerar även om det beror på våra känslor och mående.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är lätt att tro att hjärnan lever sitt eget liv, men vi kan styra den mer än vad de flesta tror. Med rätt bränsle så kan hjärnan ge oss stor belöning och skapa många positiva effekter. Men varför och hur? Näringsfysiolog Kristina Andersson berättar hur det du äter påverkar hjärnan som i sin tur styr alla våra funktioner, åldrandet och många sjukdomar. Lär dig påverka hjärnan istället för att låta dig styras av yttre faktorer och invanda mönster. Med rätt förutsättningar kan du komma ur dåliga vanor, sötsug och lättare undvika lockande skräpmat. Vi talar också om inflammation, tarmbakterier, belöningssystemet och varför det inte bara går att kompensera skräpmat med kosttillskott. Det här avsnittet publicerades ursprungligen i augusti 2018, med ett annat försnack.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Känner du ibland av hjärndimma, uppgivenhet, har svårt att hålla fokus, blir irriterad, uppjagad eller helt utmattad? Genom att förstå hur hjärnan fungerar kan vi ganska lätt arbeta med eller emot oss själva genom att styra tankar och aktiviteter mot hjärnsmarta val. Så många av oss kvinnor går med konstant påslag som påverkar hur vi mår och känner oss, sover, upplever omgivningen och inte minst påverkar vår hormonbalans. Med egen erfarenhet av utmattning har Gabriella Ringvall lärt sig hur hjärnan fungerar - ju mer belastning och intryck du lägger på den, desto mer behöver du skapa en struktur och ett system för att aktivt ge den vila. Kanske behöver du sätta ett schema där tystnad, avskildhet, skärmfrihet och varierande vyer får ta mer plats. Ett konkret och inspirerande avsnitt som är ett omtag av avsnitt 138 som publicerades i maj 2020 med nytt intro.
Läs mer på www..klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det finns ett stort behov och önskemål av större kunskap och utbildning om klimakteriet i vården. I en perfekt värld så skulle vi kvinnor känna oss trygga med att oavsett hur och var vi söker skulle vi få korrekt och kompetent vård. Hur mycket allmän information om klimakteriet än sprids så kommer vi tillbaka till hur viktigt det är att få tillgång till individuell rådgivning och hjälp utefter egna förutsättningar. Avsnittets gäst; Pernilla Ny, är barnmorska, forskare och ansvarar för Sveriges enda högskolekurs för vårdpersonal med fokus på kvinnors hälsa i klimakteriet. Här får du höra mer om utbildningsbehovet, utmaningarna och hur vi långsamt tassar framåt. Pernilla använder starka ord som att det är en mänsklig rättighet att få kvalificerad hjälp ur ett hållbarhetsperspektiv och hur frustrerande det kan vara när resurser inte räcker till och utrymme inte ges för att erbjuda kvinnor kvalificerad rådgivning överallt. Du får höra hur kursen är upplagd och vilka fokusområden man valt ut och varför. Pernilla delar också sina tankar kring varför nidbilden av klimakteriekvinnan lever kvar och var hindren ligger för en generellt god vård för kvinnor i övergångsåldern.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Symptom i samband med klimakteriet är mer en regel än undantag. Hur man möter symptomen är olika och ofta vill man börja med små medel. Livsstilsåtgärder är grundläggande men för många räcker inte det på långa vägar. Hormonersättning är en väg att gå sätt, men alla kan eller vill inte ta det. Växtriket bjuder på alternativ som kan lindra både klimakteriesymptom och andra fysiska utmaningar relaterade till åldrande och övergångsåldern. Ett exempel är fytoöstrogener, växtämnen som kan koppla till östrogenreceptorer och på så sätt ge en lindrande effekt på klimakteriesymptom. Men det finns mycket mer och andra funktioner växter kan ge. Christina Sundequist intervjuar kunniga och inspirerande herbalisten och författaren Lisen Sundgren, som reder ut, förklarar och ger många värdefulla tips på naturliga tillskott och vilda växter som kan mildra symptom som värmevallningar, dålig sömn, nedstämdhet, magbesvär, matsmältning, lever, stela leder och skeletthälsa. Som bonus får du välgörande effekter av att vistas i naturen och påta bland växter och örter.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Har du tänkt på att rösten förändras i klimakteriet? Känner du igen harklingar, torrhet och en ny typ av röst både vid tal, sång och skratt? Många känner också behov av att höja rösten för att man fått nog. Man kan påverka sin röst och samtidigt få flera andra hälsofördelar. Katrina Hedén är sångare och sångpedagog, hon berättar om röstens betydelse för vårt mående, röstens olika livsfaser och vårt behov av att bli fri i rösten för att kunna uttrycka det vi vill. Olika former av röstanvändning kan leda till ett starkare självförtroende och inte minst ett förtydligande av vår identitet. Katrina talar också om sina klimakterieutmaningar och om de snarast existentiella frågor som klimakteriet har kommit att leda till för henne. Att uppleva att man är en del av något eller att vara exkluderad. Om varför hon tycker att det är viktigt att använda sin röst för att säga ifrån och inte acceptera orättvisor. Så får du också höra vad urinläckage har gemensamt med röstens förändring och varför Katrina kände ett starkt behov av att tala med Åsa om utanförskap.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur står det till med klimakteriet? Var står vi och vart är vi på väg? Träningsprofilen och klimakterieengagerade Monika Björn och Klimakteriepoddens Åsa Melin har på olika sätt varit engagerade i att lyfta klimakteriet under de senaste 6 åren. I det här avsnittet hör du dem öppet och personligt resonera och diskutera kring egna erfarenheter, framsteg, funderingar och frustration när det gäller klimakteriets position hos oss kvinnor och i samhället. Hur går det egentligen med kunskap och medvetenhet på arbetsplatser, i vården och hos kvinnor själva? Monika och Åsa talar också om anledningen till att vi har brist på östrogenläkemedel, den nya generation klimakteriekvinnor, det kommersiella värdet av kvinnohälsa och så får vi en framåtblick. Två kvinnor med åsikter och olika utgångspunkter som inte är överens om allt men har en gemensam agenda i att öka kunskapen och medvetandet kring klimakteriet och kvinnors hälsa. Och nej, de är inte nöjda. Ett extra långt avsnitt som publiceras på Internationella kvinnodagen 2023.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Upplysning, kunskapsspridande, acceptans och förståelse för klimakteriet måste ökas ute i samhället och på arbetsplatser. Det räcker inte med att vi kvinnor själva börjar förstå att klimakteriet har en stor påverkan på vårt fysiska och psykiska mående långt innan mensen slutar. När det gäller att ta initiativ till det här arbetet så kan alla påverka, både i mindre sammanhang och i stora organisationer. Det har Kristina Svensson i Partille Kommun blivit ett levande exempel på. När Kristina själv förstod att hon var i klimakteriet och att det påverkade hennes arbetsinsats började hon bearbeta kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse. Marith insåg också hur viktigt detta var för alla kvinnliga medarbetare i kommunen och därmed för kommunen. Mår personalen bra mår kommunen bra! I avsnittet får du höra hur man gått till väga och hur utmaningarna kan se ut när man skall skapa en kunskapsbaserad upplysningskampanj på en stor arbetsplats. Partille Kommun har drygt 4500 medarbetare. Alla kvinnor mellan 40 och 60 år erbjuds utbildning om klimakteriet och möjlighet till uppföljande individuell vård. Dessutom får alla kommunens chefer utbildning och kunskap om klimakteriet, vad som händer och vilka symptom som kan uppstå och hur. Genom ökad kunskap och öppenhet kring klimakteriet, hoppas man kunna få behålla arbetsföra, friska och förstådda kvinnor.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att vi får i oss fett är livsviktigt. Det ger oss både energi och är nödvändigt för att vi skall kunna bygga nya celler. Utan goda fetter fungerar varken vår hormonproduktion, vår hjärnan eller våra celler, fel fetter kan bidra till alla möjliga symtom som hjärndimma och ledvärk. Under en period var light- och fettfria livsmedelsalternativ grejen, vi som var som var med på 80-talet minns fettskräcken. Det fanns teorier om att övervikt och fettintag hörde samman. Kalorier in och för få kalorier ut trodde man var orsaken till övervikt. Idag säger vetenskapen att det finns nyttigt och farligt fett. I avsnittet får du lära dig vilka fetter som är bra respektive dåliga, varför balansen mellan omega 3 och 6 är så viktig, skillnaden mellan animaliska och växtbaserade fettkällor och olika varianter av växtoljor. Dessutom - spoiler alert - att du blir inte fet av fett. Avsnittets coach är hälsoingenjören Ewa Meurk.
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema.
En expert i ämnet coachar dig genom att förklara, ge tydliga råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation i ett ämne.
Vad - Varför - Hur
Välkommen att lyssna!
Läs mer och hitta andra längre avsnitt i ämnet på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att skapa förändringar där man lyckas hålla i och hålla ut startar med vilja och drivs av motivation. Motivation kan vara väldigt tydlig och lätt måndag morgon men hur känns det redan efter lunch eller när helgen är igång? Hälsoinspiratören Susanne Dalsätt ger oss verktyg som är baserade på hennes egna hälsoutmaningar och 22 år som coach inom vikt, träning och kost. I avsnittet går Susanne igenom framgångsfaktorer så du kan börja jobba med dig själv på ett sätt som fungerar långsiktigt. Det handlar om att hitta sin drivkraft, börja i rätt ända, jobba i steg med fokus på hållbarhet utan bestraffningar och dåligt samvete. Det behövs inget överarbete och kräver inga dyra hjälpmedel, utan vad som behövs är tid, tålamod och kontinuitet, utan radikala metoder. Vad man själv behöver för att känna sig piggare, nöjdare och sundare vet man ofta så det gäller att bestämma var man kan tänka sig att börja. I avsnittet får du också ta del av tips från både Åsa Melin och Susanne Dalsätt som hjälper dem i vardagen.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Barnmorskan Anette Lycke har länge arbetat med att upplysa och ge rådgivning om klimakteriet. Genom en forskningsstudie har hon visat att det kvinnor främst efterfrågar är mer information och att man skulle velat ha haft mer kunskap om klimakteriet tidigare. Man känner sig oförberedd och utöver klassiska klimakteriebesvär så är det många som tror att de är sjuka när de upplever andra symptom. Det upplevs otydligt var och hur man ska söka vård och alltför ofta blir det en serie vårdbesök där man träffar på bristande kunskap och intresse. Konsekvenserna kan bli väldigt stora för individen men även i ett större perspektiv. Det behövs positiva attityder, större kunskap om modern hormonbehandling och andra möjliga vårdinsatser så vården kan fånga upp kvinnor på ett bättre sätt. Behovet av att tala om klimakteriet är stort och här kan barnmorskor vara en värdefull resurs både med grupputbildning och individuella samtal där man minskar oro och ger kvinnor större chans att se att klimakteriet kan föra med sig något positivt. I avsnittet möter Åsa Melin barnmorskan Anette Lycke som är verksam i Skåne och på Womni.se som är en digital klimakteriemottagning.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet ska vi tala om när den positiva känslan av att ha mycket omkring sig blir till en negativ spiral fylld av prestationsångest, självkritik, stress och sömnbrist som kan tippa över till utmattning. Stresscoachen Caroline Norbelie förklarar och ger oss råd kring positiv och negativ stress. Många kvinnor vet inte vad de egentligen vill och längtar efter utan bara fortsätter agera och prestera som man alltid gjort. Kanske har man hamnat i en roll i familjen eller arbetet som skapar tomhet, även om det är en självpåtaget. Vi presterar ofta för andra och drivs av en inre kritiker som inte sätter gränser eller tillåter återhämtning. Så hur bygger man om bilden av sig själv och förstår sitt eget värde? Det är spännande att lära sig mer om hur hormoner och signalsubstanser som kortisol, dopamin och serotonin spelar in samtidigt som klimakteriet i sig ger en stark påverkan genom hormonomställningen. Vi blir extra känsliga och behöver bli bättre på att sätta gränser. Här i avsnittet får du goda och värdefulla råd.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det finns mycket som påverkar varför vi känner oss och ser äldre ut. Stirrar vi bara på klimakteriet och könshormoner så missar vi andra faktorer. Vi kan påverka en hel del av våra åldersrelaterade krämpor och utseendet genom att förstå hur kropp och psyke fungerar. I det här avsnittet intervjuar Christina Sundequist fysioterapeuten och forskaren Katarina Steding Ehrenborg, som är aktuell med boken Bättre med åren. Katarina reder ut, förklarar och delar forskningsresultat, värdefulla tips och tankar inom områdena; balans, mage, hud, hår, muskler och psykiskt mående. Visste du t ex att muskelmassa kan minska inflammationer, hur man bäst ”städar” tarmen, hur man får filmstjärnehår, att balansträning handlar om att leka och att den finaste huden får man genom att äta rätt men att det i slutändan handlar mycket om inställning, tacksamhet och lycka? Katarina förklarar på ett enkelt, pedagogiskt och inspirerande sätt. Så att luta sig tillbaka och acceptera diffusa tillstånd och att åldern tar ut sin rätt är inte vad vår gäst förespråkar. Välkommen att lyssna!
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vilken roll och ansvar har media när de kommunicerar klimakteriet och hur vänder man sig till målgruppen kvinnor 40+ när man ska vara informativ med korrekt anslag? Tidningen Må Bra är Sveriges största hälsomagasin och Åsa Melin träffar här chefredaktör Jennie Sandberg som berättar hur de resonerar och navigerar när de skriver och bildsätter kvinnan i klimakteriet. Vi får en spännande tillbakablick på hur artiklar vinklats sedan 90-talet. Det finns en tydlig utveckling till att se på kvinnan mitt i livet som en resurs som vill ha lösningar för sitt välmående snarare än en arg, svettig tant omgärdad av problem som inte riktigt togs på allvar. Idag vill man läsa om hormonell balans på ett rakt, ärligt och peppigt sätt med fokus på lösningar och suget efter kunskap är stort. Men det är en utmaning att täppa till kunskapsglapp och att tala om kvinnor som åldras. En inblick i hur googlingarna om klimakteriet ser ut ger en hint om vad som verkligen bekymrar kvinnor i övergångsåldern.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det finns många frågor vi ställs inför i början av den hormonella förändringen. Det kan kännas oroande eftersom man ofta upplever man att något är fel men man vet inte varför och vad man kan göra åt det. I det här avsnittet får du svar på en rad frågor som handlar om tiden innan mensen upphör, perimenopaus, det som ofta kallas förklimakteriet. För de flesta kvinnor är tiden innan menopaus den mest utmanade av klimakteriet. Menopaus inträffar vanligtvis vid 51 års ålder och den hormonella omställningen brukar vara kännbar mellan 5-7 år innan. Många kvinnor går igenom dessa år med känslan av att inte känna igen sig och att olika symptom smyger sig på. Vi tar upp en rad tecken som förändrade blödningsmönster och vad man kan göra för att bli av de känningar som påverkar livskvaliteten negativt. Med Dr Naomi Flamholc talar Åsa Melin om livsstilsåtgärder, olika former av hormonbehandling och hur olika insatser och preparat påverkar dig fysiskt och psykiskt. Vi talar också om hur man ska tänka kring preventivmedel, ökad pms, bröstcancer, vad man kan göra själv och vad man behöver stöd kring från vården.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Motivation och mål är betydelsefulla nycklar för att skapa fungerande förändringar oavsett vilka utmaningar eller mål du har i ditt liv. Susanne Dalsätt har gått från överviktig soffpotatis med stora hälsoutmaningar till kostrådgivare, hälsoinspiratör och ironmantävlande. Men det har inte gått genom en quick fix. Vi får höra hur man gör en plan och sätter mål som man har förutsättningar att lyckas med oavsett utgångspunkt. Vi talar om prestation och utmaningar som har med klimakteriet, träning, energi och vikt att göra. Här får du hjälp att hitta motivation och mål utan att skylla på yttre omständigheter eftersom det till sist bara är du själv som skapar din egen framgång genom att du vill något tillräckligt mycket.
Det här avsnittet publicerades ursprungligen i januari 2020.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är lätt att känna sig mindre stabil och ömtålig i klimakteriet. Orsakerna till det kan vara många. Rör det sig om hormonella besvär kan det vara svårt att själv se det vilket gör det utmanande att hitta stöd och kunskap så man kommer vidare. Om du lever nära någon som inte mår bra så är det inte alltid lätt att hitta sätt att stötta. I avsnittet talar vi om hur du märker både att du själv och/eller någon i din närhet har det svårt. Och hur du kan hjälpa och tala med personer i din närhet - familj, vänner, arbetskamrater och chefer - och förklara varför du inte riktigt är som vanligt och vad du behöver. Att hormonerna och östrogenet börjar svaja leder inte sällan till att man längtar efter förändring. Det kan ta sig uttryck på många sätt. Louise Rudberg talar med Åsa Melin om olika sätt att stötta, att sätta gränser och hitta lösningar. Hur man kan göra om man behöver avlastning på arbetsplatsen och hur man kan tala med familjen när du inte längre räcker till. Ett avsnitt som är för både dig som är mitt i det men också att dela med den som kanske behöver försöka förstå var du befinner dig. Det här avsnittet publicerades ursprungligen i januari 2021.
Läs mer på www.klimateriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Mörker, julstress, mycket mat och dryck, press kring årsslut. Men också fina stunder att se fram emot med ljus, ledighet och sociala sammanhang. Så vad kan passa bättre än goda råd och tips för den tid vi är i nu. Det är få som tar sig igenom de mörka månaderna opåverkade, många upplever att det lätt blir för mycket vilket lätt kan få en ur balans där klimakteriesymptomen gör sig påminda mer än vanligt. Christina ger bra råd och tips kring mat, sömn, ledighet, sociala sammanhang och hur man kan prioritera sig själv.
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema.
En expert i ämnet coachar dig genom att förklara, ge tydliga råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation att själv prova.
Vad - Varför - Hur
Välkommen att lyssna!
Läs mer och hitta andra längre avsnitt i ämnet på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Om vi knappt vet vad vi ska kalla vårt kön så är det inte så konstigt att vi inte vet hur vi ska ta hand om det? Vulvan är de yttre delarna och vaginan de inre och tillsammans utgör de en makalös konstruktion som kan klara att föda barn, ha samlag och vara instängt i kläder. Men samtidigt som underlivet är väldigt tåligt så är det sårbart och beroende av surt pH och en viss typ av bakterieflora, och till skillnad mot tarmen så vill inte vaginan ha någon variation. När vi drabbas av illaluktande flytningar så skvallrar det om att något är fel i mikrobiomet och det finns flera orsaker till att det kan hända. Vi kan också få olika sjukdomar som orsakar smärta, infektion eller obalans. När vi kommer i klimakteriet kan lokalt östrogen vara nödvändigt. Docent Ina Schuppe Koistinen forskar på Karolinska Institutet genom att bland annat studera bakterieflorans roll för kvinnors hälsa. Brist på kunskap och missinformation gjorde att hon skrev boken Vulva: fakta, myter och livsomvälvande insikter, som också innehåller hennes egna illustrationer. Ina berättar öppenhjärtigt om sina egna klimakteriebesvär och vikten av att det görs mer forskning på kvinnohälsa.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Skelettet är det som skyddar och håller oss uppe, men det är inte så statiskt som man kan tro utan det är ett levande organ som omsätts hela tiden. Vilket vi kan påverka genom det vi äter, hur mycket vi väger och hur vi använder kroppen. Här finns ett samspel mellan hormoner, mineraler, vitaminer och när östrogenet sjunker påverkas skelettet tyvärr negativt. Att ta hand om skelettet är alltså extra viktigt när vi blir äldre och för kvinnor blir det extra viktigt när vi tappar vårt östrogen. Det sägs att varannan kvinna över 50 år kommer drabbas av en skelettfraktur. Lär dig symptomen, vad du själv kan göra, när du ska söka vård och vad medicinering kan göra. Visste du att ett eftersatt skelett och en sämre behandlad fraktur faktiskt kan vara livshotande? Christina Sundequist intervjuar Anna Spångeus som är biträdande professor och överläkare inom internmedicin och endokrinologi. Hon förklarar och delar med sig av viktig kunskap och ger värdefulla råd om hur man ska ta hand om skelettet genom livet. Ett mycket spännande och informativt avsnitt. Receptet är: Tag hand om skelettet hela livet och sluta aldrig!
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En läkares främsta uppgift är inte alltid att ge patienten läkemedel. Det är ofta viktigare att bli sedd, bekräftad, lugnad och lyssnad på. När man söker läkare betyder det att man bestämt sig för att man behöver hjälp, men man vet kanske inte hur och med vad. Att läkaren då har tid och känner engagemang blir extra viktigt eftersom det existensiella också spelar en stor roll. Det finns många frågor och funderingar som ingen medicin kan råda bot på. Gynekolog Louise Broström uppmanar sina patienter att våga se klimakteriet som en ny dimension av livet och en tid för reflektion, även om man är sårbar, skör och självförtroendet vacklar. Avsnittet tar också upp olika aspekter av den sexuella utmaning många känner, vad hon brukar säga till kvinnor som tvekar inför att ta östrogen, varför man kan behöva tala med en samtalsterapeut och hur hon själv vuxit i sin roll som gynekolog genom sitt eget klimakterium.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är intressant att få en inblick i klimakteriets historia och hur behandlingar kommit och gått. Män skapade en bild av att kvinnan skulle botas, vilket innefattat allt från blodiglar, opium och hästurin till dagens hormonpreparat. Journalisten Ulrika Hammar lyckas presentera en intressant överblick som spänner ända från Aristoteles till dagens syn på klimakteriet i son bok Klimakteriet - besvärad eller befriad. Genom intervjuer har Ulrika fångat många aspekter som vi får höra om i det här avsnittet när hon möter Åsa Melin. Ulrika resonerar kring hur ska vi få en bättre klimakterievård i Sverige, hur man kan lyfta klimakteriet på arbetsplatser, risker med att identifiera sig med klimakteriet och fastna i det istället för att nyfiket blicka framåt. Avslutningsvis får vi höra om Ulrikas tankar kring sexualitet.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Träna för att du vill inte för att du måste, rör på dig för, och inte emot, kroppen. Personliga tränaren Betty Wassenius hjälper oss att sätta ljuset på hur vi kan skapa lust istället för krav när det gäller våra tankar kring träning och rörelse. Det finns många skäl till att vi tappar självförtroendet kring träning och vår kropp. Speciellt i klimakteriet är det extra viktigt att ha fokus på vad som främjar välmående och inte skapar mer stress och olust. Betty ger exempel på personligheter med olika behov; krigaren, soffliggaren, den som alltid känner att hon borde göra mer eller tränar för att hålla vikten och den som slåss för att bibehålla en ungdomlig figur. Under klimakteriet är vi känsligare och behöver känna efter vad kroppen klarar av och hur den vill bli använd. Less is more kan vara det rätta sättet att tänka kring träning för många kvinnor.
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema.
En expert i ämnet coachar dig genom att förklara, ge tydliga råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation att själv prova.
Vad - Varför - Hur
Välkommen att lyssna!
Läs mer och hitta andra längre avsnitt i ämnet på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att vi blir äldre både känns och syns, just på huden i ansiktet kan det upplevas ganska tydligt. Men vad är det som händer med huden i och kring klimakteriet, vilken påverkan har östrogen och vad går att göra något åt? Åsa Melin talar med Maria Brolin som är hudläkare med mångårig erfarenhet av hudvård, problemhud och olika former av hudcancer. Det finns ett stort utbud av hudvårdsprodukter som marknadsförs för att ta bort rynkor, pigmentfläckar och andra synliga ålderstecken, fungerar de? Vi talar också om vad man ska vara vaksam på som kan vara farligt. Många upplever att huden blir känsligare kring klimakteriet och huden kan bli både flammig, fet och få olika typer av utslag som acne och rosacea medan senare i övergångsåldern kan huden kännas tunn och torr. I avsnittet lär vi oss mer om vad som händer med huden och vad vi kan göra för att hålla den frisk och fräsch.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är inte konstigt att man börjar fundera på vad som kommer hända när hormonerna stillat sig. Klimakteriet kan upplevas som en tydlig markör för att man börjar bli gammal, både till det yttre och inre. Kroppen blir mindre förlåtande och tolerant, symptom smyger på, livssituationen förändras och man känner sig lite mer skör, eller så känner man sig tvärtom mer robust och trygg än någonsin. Hur man ska förhålla sig till olika aspekter av sin hälsa och vad ska man lägga sin tid och energi på? Louise Rudberg delar med sig av klienters och sina egna erfarenheter kring vilka beslut som gör skillnad för en bättre och friskare tid efter övergångsåldern. För oavsett vem du är och var du står så har du ett eget ansvar i åldrandet och det är aldrig för sent att se möjligheter. Läs mer på www.klimakteriepodden.se.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Självkänsla, självförtroende, självbild och självrespekt är alla viktiga bitar för hälsan och att trivas med sig själv. I åren kring klimakteriet kan det vara svårt att leva upp till förväntningar och lätt att börja tvivla på sin förmåga både privat och professionellt. Men det finns många, många fler anledningar till att man kan vara låg på tron på sig själv och tvivla på sin förmåga. I avsnittet får du verktyg och hjälp att skapa nya tankemönster som kan bygga upp självförtroendet och stärka självbilden, självkänslan och öka självrespekten. Du får råd kring tacksamhet, hur du känner dig tillräcklig och skapar en bild som ger känslan av att vara en värdefull och lyckad person.
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema.
En expert i ämnet coachar dig genom att förklara, ge tydliga råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation att själv prova.
Vad - Varför - Hur
Välkommen att lyssna!
Läs mer och hitta andra längre avsnitt i ämnet på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att vi ska minimera sockerintaget är ingen nyhet eftersom det kan leda till flertalet livsstilssjukdomar. Socker påverkar också vikt, lever, åldrande, leder och tarmflora. Men varför, vad är socker mer än det vita strösockret och det som finns i godis? Vet du vad skillnaden mellan glukos och fruktos är och hur olika de påverkar oss? Är frukt nyttigt och vad är skillnaden mellan att äta hela frukter i jämförelse med fruktjuice eller light-dryck? Sötsug är också något som många kvinnor upplever i klimakteriet, speciellt i samband med sömnproblem, vad beror det på? Är mörk choklad hälsosamt och finns det annat som kan hjälpa mot sötsug? Christina Sundequist intervjuar hälsoingenjören och beroendeterapeuten Ewa Meurk, som reder ut, förklarar och ger många värdefulla tips och råd som vi inte får höra tidigare.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är tur att vi har känslor men inte alltid så härligt när de sätter krokben för oss eller bara snurrar runt och skapar en negativ spiral. Välkommen till ett avsnitt där Åsa Melin talar med psykolog Siri Helle och hur det går att hantera sina känslor konstruktivt och se möjligheter i dem. Vi talar om självkänsla, glädje, motivation och vad som händer när man tar på sig för mycket och har svårt sätta gränser. Olika anledningar till varför man skapar oro både medvetet och omedvetet, det kan vara grubbel och ältande tankar som gräver ner en eller en lång period av nedstämdhet med eller utan grund. Den psykologiska triangeln utgår ifrån att man tittar på sina tankar och värderar dem för att hitta nya sätt att inte agera på känslan du har utan den du vill uppnå. Ett spännande avsnitt som ger flera insikter och verktyg för ett lugnare inre.
Läs mer om avsnittet på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ska man förstå och kunna göra något åt symptom i övergångsåldern behöver man reda ut vad som är vad. Så många frågor och tankar kring när, hur och varför man eventuellt ska kunna vara hjälpt med en behandling och vad ska den då bestå av och vilka alternativ finns att tillgå? Vad passar vem och framförallt vad går att få bukt med? Det kan vara knepigt att hitta en lösning som fungerar bra och som man som kvinna mår bra av. Det är lätt att känna sig förvirras kring ord och termer som bioidentiska hormoner, gestagen, testosteron, östrogendominans, hormonsvikt. Inte lätt att veta ens vad man lider av; är det livsstilsrelaterade problem, viktuppgång, torra slemhinnor, smärta i underlivet, myom, kraftiga eller upprepade småblödningar, psykiska besvär, oro, pms, sköldkörtelproblematik eller tidig menopaus? Behöver man preventivmedel när man går in i klimakteriet? Med läkaren Naomi Flamholc, från Womni som är specialiserad på klimakteriebehandling går Åsa Melin igenom en rad frågor och typiska patientfall och reder ut vad det kan bero på och vad man kan göra åt besvären.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Öka din kunskap om sömn tillsammans med sömnkonsulten Lisa Carpevi. Näst efter andning och vätska så är det sömnen vi inte kan klara oss utan, det är en förutsättning för livet. Sömnen är en av de saker vi moderna människor inte lyckats rationalisera bort eller ens förstå fullt ut. Sömn är också frustrerande eftersom man inte kan sova bara för att man vill eller bestämmer sig för det. Och just i åren kring klimakteriet är det extra utmanande att få till god sömn. Detta avsnitt handlar om vad, varför, när och hur, du gör för att skapa förutsättningar för god sömn.
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema.
En expert i ämnet coachar dig genom att förklara, ge tydliga råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation att själv prova.
Läs mer och hitta andra längre avsnitt i ämnet på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Många kvinnor känner sig stela, har ont i kroppen och lider av olika ledbesvär. Vet du vilken enorm roll bindväven spelar och att det går att göra mycket för att minska besvären? Du får veta mer kring hur, varför och vilken roll bindväven spelar för ditt fysiska välmående. Intresset för bindväv, eller fascia, som det också heter, är idag mycket stort. Forskning visar att bindvävens funktion och egenskap handlar om så mycket mer än att omsvepa alla våra organ. Visste du t ex att dina bindvävsceller kan påverka hela dig och ditt mående till det bättre om du tar hand om bindväven? Vad händer med bindväven när vi blir äldre och hur påverkas den av stress? Vi behöver röra på oss och hur vi gör detta praktiskt och hur kvinnan i klimakteriet bör tänka får vi höra när Christina Sundequist möter fysioterapeuten Linus Johansson i det här avsnittet. Linus brinner för att sprida kunskap om rörlighet och träning för att kroppen ska jobba för din bästa potential.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Egna starka upplevelser skapar ofta en önskan om att hjälpa andra och dela sin kunskap och erfarenhet. Ett utmanande klimakterium ligger till grunden för Camilla Hasselvrets idéer och tankar kring hur man kan bli starkare i sig själv och tron på att man klarar av utmaningar som ofta eskalerar i klimakteriet. Camillas tuffa klimakteriestart handlade mycket om värk, stora mentala utmaningar som gav minnesförlust och migrän, till slut också en personlighetsförändring där självförtroendet helt försvann. Camilla lyckades på egen hand hitta förändringar som gav henne energi, glädje och så småningom började även huvudet klarna och värken gav vika. I avsnittet får vi veta hur du kan ta hjälp av olika bitar för personlig utveckling, skapa förståelse, minska dina klimakteriebesvär och tysta den inre kritikern. Camilla berättar också om hypnos som ett sätt att komma åt det undermedvetna och bygga upp självkänslan. Ett avsnitt som motiverar till att lära känna sig själv och vilka symptom du känner att du behöver arbeta med för att komma vidare.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur kan du förstå en kropp som du inte längre känner igen? Många kvinnor upplever livsfasen runt klimakteriet som främmande och turbulent. Att hitta balans är något som många brottas med. Det handlar om livsbalans på många plan; hormonerna, stress, återhämtning, känslor, kost och vikt. Åsa Melin talar med Christina Sundequist som är personlig tränare, funktionsmedicinsk kost- och hälsocoach. Christina menar att med kunskap om hur din kropp fungerar kan du lättare möta de förändringar som sker och genom att lära känna vad du behöver kommer du att hitta nya individuella pusselbitar. I sin senaste bok, guidar och delar Christina med sig av fakta, forskning och konkreta tips kring näring och kost. Det handlar bl a om kostval, mag- och tarmhälsa, hormoner, ätbeteende, verktyg till viktförändringar och mycket annat. Christina talar om matbalans, att äta smart i den ”nya” livsfasen. Du har hört Christina både framför och bakom mikrofonen här i Klimakteriepodden, hon brinner för att sprida kunskap och hjälpa kvinnor mitt i livet att må bra.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Livet pågår hela tiden, även när vi mår som sämst. Det kan kännas helt omöjligt att se framåt och känna livsglädje och tillförsikt, men hur det än är så förändras vi, förutsättningar skiftar och det som finns omkring oss ändras.
Det är tack och lov inte många som haft så många utmaningar i sin övergångsålder som Helen Högsten. Från att egentligen inte känna av klimakteriet mycket alls till att få en hel radda utmaningar. Vad beror på vad, är det ens eget fel, vad kan man göra själv, vad behöver man för stöd från vården och sina nära?
Det är fantastiskt att det ur stora utmaningar kan komma engagemang och en stark önskan om att hjälpa andra och bidra till kunskap. Helen har nu, vid 60, hittat ett nytt driv, en starkare kropp och själ som är redo att kasta sig ut på nya äventyr. Ett avsnitt i två delar där del 1 är inspelad för fyra år sedan och del 2 nu i augusti 2022.
Läs mer på www.klimakteriepdden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det går att komma tillbaka efter en utmattningsdepression och en massa klimakteriebesvär! Hör hur Blossom Tainton ingjuter hopp med sin personliga berättelse om hur mums-mums-hjärnan klarnat och grodan-boll-magen har gett vika. Men vad är vad och vad beror på vad när många saker händer samtidigt i en kvinnas liv från 50 och framåt, frågar hon sig? Ett avsnitt som handlar om att byta karriär, flytta, vara sjuk, känna sig utnyttjad och att få tillbaka sig själv och känna skärpa, energi och glädje och ha många planer framåt. Nu är Blossom Tainton, livscoachen med helhetshälsa i fokus, tillbaka och vill dela sina erfarenheter och tankar med dig som lyssnar.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Anneli Ahlby bjuder här på en vacker och rörande berättelse om hur klimakteriet kom precis lika oväntat som den första mensen en gång gjorde. Hon talar om hur relationen till sin mamma också påverkat henne, funderar på hur klimakteriet varit för tidigare generationer och hur olika hennes vänninor ser på klimakteriet. Att oväntat kliva in i klimakteriet har varit en stor utmaning för Anneli, hon delar öppet med sig om sina tankar och hur tagit sig an de växlande besvären. Hon målar en levande bild av hur det är att gå från flicka till kvinna och hur ett par trosor med randiga elefanter hamnade långt ner i soppåsen. Det här avsnittet publicerades ursprungligen med underrubriken Sommarhetta den 19 juni 2019.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ett ämne man inte kan tala nog om är bröstcancer och vad de kvinnor som får eller har haft bröstcancer får utstå. De kastas rakt in i en kropp där man medicinerar bort allt östrogen och det ger inga nådiga klimakteriebesvär. Dessutom ska man gå igen en lång period med oro kring cancern och sedan ska man försöka vara tacksam för att vara frisk. Sofia Lann berättar för Åsa Melin om sin resa med rädsla, ensamhet, viktuppgång, obesvarade frågor och hur utmanande det är att hantera sina besvär. Lyssna på kloka Sofia Lann och dela gärna med någon du tror skulle uppskatta det här avsnittet som först publicerades i mars 2019.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Agneta Sjödin blev förvånad, precis som många av oss blir, när hon förstod att hon var i klimakteriet. Har man haft mycket pms kan det först vara svårt att veta vad som var vad. Något motvilligt ställde hon upp på att tala om sitt klimakterium, med Åsa Melin, i Klimakteriepodden i slutet av 2019. Hon tyckte hon talat klart, gått vidare, fått styr på det. Men att som offentlig tala om sina utmaningar ger kraft och styrka åt många andra. Mycket har hänt, men det är fortfarande mycket tabu och förlegade tankar kopplade till kvinnans klimakterium. Vad som är klart är att ens inställning påverkar, Agneta är lösningsorienterad och har mycket sunt förnuft vilket hon hade nytta av när hon successivt tog sig an klimakteriet. Ett öppet och personligt samtal som först sändes november 2019.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sommar med förväntningar, önskemål och avkoppling. Eller hur? Åsa Melin tar sig friheten att agera coach inför sommaren och delar med sig av några tips och råd hon själv ska försöka förhålla sig till, och som gästerna i Klimakteriepodden har tagit upp och delat. Åsa funderar runt tankar, rutiner, aktiviteter, mat, sömn, andras förväntningar och hur sommaren kan bli om man ger sig själv chansen att sitta vid rodret. Åsa berättar också sommarens kommande avsnitt i Klimakteriepodden.
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema.
Du får råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation.
Läs mer och hitta andra längre avsnitt på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Holistisk hållbarhet - vad i hela friden är det? Och hur kan man koppla ihop kvinnans förmåga att alltid ta ansvar med oro för klimatet och klimakteriet? Vi är många som bär på ett stort ansvar som kan skapa frustration och en önskan om förändring. Hållbarhetsinspiratören Annika Sundin bjuder på en personlig klimakterieberättelse om hur hon har hanterat sina förklimakteriesymptom och tänker på hållbarhet kring sig själv och sin omgivning. I ett samtal med Åsa Melin berättar Annika om förvirring, stora blödningar, skepsis kring hormoner och konstiga rekommendationer från gynekologen. Den första delen av klimakteriet har förändrat synen på vilka krav man kan ställa på sig själv och andra. Vi talar också om hormonstörande ämnen och vad man kan göra för att gynna sitt välbefinnande, hormonella balans och samtidigt skapa hållbara vanor som gynnar klimat och natur på ett bredare plan.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Öka din medvetenhet kring vad, varför, när och hur, du äter. Energiinnehåll, näring och blodsocker påverkar mättnad, sug och humör. Men också i vilken miljö och sammanhang du väljer att äta påverkar hur mätt, nöjd och full av energi, du känner dig.
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema.
En expert i ämnet coachar dig genom att förklara, ge tydliga råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation att själv prova.
Vad - Varför - Hur
Välkommen att lyssna!
Läs mer och hitta andra längre avsnitt i ämnet på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Rädslan och skepsis kring hormoner har bitit sig fast och det är väldigt ledsamt med tanke på att så många kvinnor skulle kunna höja sin livskvalitet genom att under en period få hormonbehandling. Vi reder ut vilken risk och nytta hormonbehandling kring menopaus ger kvinnan med stöd i forskning och med klinisk erfarenhet. Natalia Cruz är en av Sveriges kunnigaste och mest erfarna gynekologer inom vad gäller just menopausal hormonbehandling och vi går igenom en rad frågor kring behandling, symptom man kan behandla, vad kan man förvänta sig, om man ska ta tabletter eller få tillskott genom huden, biverkningar och inte minst hur man vet att det är klimakteriesymptom man har? Diffusa symptom kan ibland bero på annat, hur spelar placebo in när ska man börja med vad och hur snabbt får man effekt? Åsa Melin ställer frågorna i ett extra långt och kunskapsspäckat avsnitt.
Läs mer på www.klimakteriepdden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Varför går vi lättare upp i vikt i klimakteriet?
Vi får veta vilken roll mat, ämnesomsättning, muskelmassa, stress, sömn och hormoner spelar och hur de hänger ihop. Alla dessa faktorer påverkar vår vikt.
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema.
En expert i ämnet coachar dig genom att förklara, ge tydliga råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation att själv prova.
Vad - Varför - Hur
Välkommen att lyssna!
Läs mer och hitta andra längre avsnitt i ämnet på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Visste du att merparten av alla kvinnor oroar sig för sin ekonomi och att det blir en stressfaktor? Och stress spär på dina klimakteriesymptom. Så det är dags att ta kontroll och reda ordning på de där papperna i pärmen och kika närmare på vad som händer om du går ner i tid, ska uppfylla drömmar eller sluta jobba. När en kvinna separerar eller har gått igenom skilsmässa står hon skrämmande ofta med en avsevärt lägre levnadsstandard än mannen. Hur kan det blivit så och varför gör vi färre ekonomiskt kloka val än männen? Författaren, journalisten och investeraren Leni Ekendahl brinner för kvinnors välmående och arbetar med olika former av välgörenhetsarbete. Leni ger oss en intressant inblick i hur det ser ut med kvinnors intresse för ekonomi i ett samtal med Åsa Melin. Genom att inte se om sitt hus, löpande genom livet, kan du lätt hamna i en kvinnofälla och det är bara ditt eget ansvar att motverka detta. Vågar du ställa dig frågan vad skulle hända om…?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I samband med klimakteriet upplevs ofta nedstämdhet, hjärndimma, sömnproblem och depression kan triggas. Liknande symptom finns för ADHD och en utebliven diagnos kan innebära ett sämre mående för klimakteriekvinnan eftersom det finns studier på att kvinnor upplever mindre ADHD symptom i faser med högt östrogen. Vad blir då effekten av ett utplanat östrogen i samband med klimakteriet och hur möter man det? Kan en ADHD diagnos stötta måendet för kvinnan med jobbiga klimakteriebesvär och vad händer om diagnosen tvärtom ”döljs” av just svåra klimakteriesymptom? Symptom skiljer sig mellan kvinnor och män och den forskning som finns idag är främst gjord på män. Christina Sundequist intervjuar Lotta Borg Skoglund där ADHD, kvinnor, hormonella faser, klimakteriet och samsjuklighet diskuteras. Lotta Borg Skoglund är överläkare och specialist i allmänmedicin och psykiatri samt docent vid Uppsala universitet. Hon är grundare till Smart Psykiatri och författare. Och hur är det, är ADHD en superkraft?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gynekolog Viveca Odlind är senior expert på Läkemedelsverket som nu publicerar uppdaterade riktlinjer för behandling i klimakteriet som skall fungera som kunskapsstöd för primärvården. Senast man gjorde en uppdatering är 20 år sedan och även om det kan tyckas att lite har hänt så finns en del nyheter och man har tagit in fler vetenskapliga studier. Vi får mer förklaringar kring vem, när och varför hormonbehandling kan gagna kvinnans livskvalitet och en liten tillbakablick på vad som hänt vad gäller synen på hormonbehandling för kvinnor med klimakteriesymptom. Det råder stora skillnader i landet vad gäller kunskap och tillgänglighet på gynekologer och kunniga läkare och förhoppningen är att det här materialet ska gynna både för patient och alla läkare som träffar kvinnliga patienter i övergångsåldern. Den kvinna som önskar och behöver hormonbehandling, vilket 30% uppger, ska ha möjlighet till det och det förutsätter ett möte med en läkare som kan ge de råd du behöver.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Tillsammans med doktor Cecilia Tibell, specialist inom endokrinologi och internmedicin gräver Åsa Melin vidare i sambandet mellan hormoner och signalsubstanser. Vi ska prata om hur serotonin och melatonin hänger ihop med stress, sömnbrist, sköldkörtelbalans och viktuppgång. Varför och hur kan vi skapa beroenden? Och visste du att nästan varannan kvinna drabbas av klinisk depression någon gång i livet och just kring klimakteriet är det vanligt. Vi talar om varför hormonbehandling inte alltid är första hjälpen i klimakteriet. Cecilia berättar också om sina egna utmaningar och vad hon gör för att försöka hålla sig i balans. Detta är ett omtag av avsnitt 81 och fristående uppföljning av avsnitt 225.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi talar om våra viktigaste hormoner och hur de samspelar med signalsubstanser under klimakteriets olika faser. Cecilia Tibell är specialistläkare i både invärtes medicin och endokrinologi och har ett stort engagemang för underliggande orsaker till varför symptom uppkommer. Vi får veta mer om anledningen till klimakteriesymptom och vad som sedan gör att vårt delikata system rubbas. Vi får lära oss om varför sköldkörteln är en så viktig spelare, hur bristen på signalsubstansen GABA gör oss stirriga och varför stresshormonet kortisol inte bara är av ondo. Vad behöver samspela med vad? Ett grundläggande avsnitt för dig som bättre vill förstå hur vi fungerar i ett bredare perspektiv.
Detta är ett omtag av avsnitt 80.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig ett kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema. En expert coachar dig genom att förklara, ge tydliga råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation att själv prova.
I det tredje Coachen tipsar-avsnittet får vi veta mer om smärta och ledvärk när Åsa Melin träffar träningsprofilen Monika Björn.
För hur kan det komma sig att just värk och smärta brukar eskalera i övergångsåldern och vad kan man göra åt det?
Avsnittet ger svar på: Vad - Varför - Hur
Välkommen att lyssna!
Läs mer och hitta andra relevanta avsnitt på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det glymfatiska systemet är hjärnans reningsverk. Våra hjärnor förbrukar ungefär en femtedel av all energi i vår kropp och lämnar efter sig restavfall som måste ut via det glymfatiska systemet. Om detta inte fungerar, så kan vi i det korta perspektivet, uppleva hjärndimma, trögtänkthet, tryck i huvudet och ha svårt att minnas. På sikt kan det resultera i inflammatoriska processer som kan skapa degenerativa sjukdomar som Parkinson och alzheimer. Anders Lönedal arbetar med tillämpad psykofysiologi som till stor del handlar om hur hela kroppen system hänger ihop, i avsnittet delar han värdefull kunskap i en intervju med Åsa Melin. Vår andning fungerar som en nyckelspelare och hjärnan behöver återhämtning i form av djupsömn för att fungera optimalt. Reningen sker under djupsömn och genom rörelse kommer avfallet ut i systemet som vi sedan kan kissa ut. Egentligen är det inte svårare än så. Men, vi kan inte styra vår djupsömn så vi måste skapa förutsättningar för att det ska fungera. Speciellt viktigt för kvinnor i klimakteriet som ofta kämpar med sömnen. I det här avsnittet får du veta vad kan vi göra för att främja det delikata glymfatiska systemet.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
När man går igenom en förändringsprocess som man inte är bekväm med kan känslor som skam och rädsla dyka upp. Ofta hör vi ”jag är inte där än” och kanske är det inte så konstigt, för vem vill förknippa sig med den nidbild som finns av klimakteriekvinnan och rädslan för vem du blir efter klimakteriet? Man kan skämmas och vara orolig för sin förändring, inte känna igen sig själv, bli stressad och då påverkas vårt psyke vilket kan leda till nedstämdhet och frustration. Men här finns chans att vända rädslan mot nyfikenhet som kan skapa motivation till att växa och förändra sig själv. Genom kris och trauma uppstår möjligheten till personlig utveckling och det vill psykoterapeuten Leena Källqvist hjälpa oss att se. Om vi lyckas höja statusen på klimakteriet och oss själva som starka och visa varelser kan vi uträtta underverk. Pågår ett paradigmskifte där klimakteriet kan ses som stärkande, utvecklande och får dig att växa?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Viss mat triggar frosseri och det känns omöjligt att sluta äta, medan andra matval gör dig mätt och nöjd. Vad är det som ligger bakom det här beteendet? Och varför väljer vi ofta fel i samband med dålig sömn och stress? Aptitreglering handlar om processer som hunger, mättnad, behov, fettinlagring och fettförbränning. När vi är i balans fungerar och sköter kroppen sig själv, men dagens livsstil och hormonella obalanser i klimakteriet kan ställa till det. Kan det vara en förklaring till viktuppgång och hur kommer man tillrätta med det? Christina Sundequist intervjuar här populära hälsoingenjören Ewa Meurk och vi får veta vad vi kan göra för att bibehålla naturliga aptitsignaler och fettförbränning genom vad vi äter, hur vi sover, stressar, tränar och stöttar vår hormonella balans. Avsnittet reder ut och förklarar aptitreglering, hunger, sug och hur du kan hjälpa kroppen att känna normal hunger och skapa balans och normal fettinlagring.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig ett kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt ämne. En expert coachar dig genom att förklara, ge tydliga råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation att själv prova. Här får du höra bästa Monika Björn , en av våra mest uppskattade coacher inom träning berätta om olika aspekter kring återhämtning.
Avsnittet ger svar på: Vad - Varför - Hur och tar hänsyn till att vi har olika utgångspunkt.
Välkommen att lyssna!
Läs mer och hitta andra längre avsnitt i ämnet på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är mycket som är svårt att förstå när det gäller våra kvinnliga hormoner. Gynekolog Sarah Nejdet förklarar och rätar ut missförstånd. Vilka symptom indikerar att du har börjat komma in i den första fasen av klimakteriet, perimenopaus, ofta kallat förklimakteriet? När ska man söka hjälp och för vilka symptom? Vad bör man själv göra och vilken typ av behandling kan vara rätt i de olika faserna? Vad händer sedan, vad kan man förvänta sig efter menopaus oavsett om man har tagit hormonbehandling, eller inte? Vi får en ingående redogörelse för hur mediciner för depression och ångest kan stå i vägen för vår mentala hälsa. Hur bör man tänka kring utfasning, utbyte mot hormonbehandling? Och nog så viktigt, vad indikerar att du får rätt behandling? Livsstilsfaktorer är grunden för välmående och vår sexlust. Testosteron beskrivs ofta som hjälp både för sexlust och träning, är det så? Så avslutar vi med frågor om klimakteriet påverkas av tidigare fertilitetsbehandling eller sterilisering.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ulrica Norberg är en av Sveriges främsta yogalärare och även författare, journalist, andningscoach. Ulrica vill få oss att reflektera över våra grundläggande biologiska behov och hur vi kan lära oss att nyfiket lyssna inåt för att finna kraft och lösningar till våra utmaningar. Övergångsåldern kan vara ett nytt uppvaknande värt att fira, för vad händer om man vågar möta utmaningarna med nyfikenhet? Ulrica berättar om sitt eget förhållande till åldrande och klimakteriet och hur lösningarna kan finnas inom oss själva. Vi får vidare lära oss vad den yogiska sömnen är, Yoga Nidra. En metod, som man själv kan utöva, som ger ökad koncentration, kan användas som sömnhjälp, återhämtning och som ger kroppen möjlighet att varva ner och vila när man är under stress. Andra effekter är minskad fysisk smärta och avslappning av muskler och leder. I avsnittet berättar Ulrica också om hur Yoga Nidra utforskar olika medvetandetillstånd där man strävar efter djupavslappning i ett tillstånd mellan sömn och vakenhet.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vår älskade och hatade mage som verkar leva sitt eget liv. Hormoner och inre stress påverkar vår mage och dess funktion. Förändringar i hormonbalansen gör att vi kan uppleva besvär på ett nytt och annorlunda sätt. Östrogen har nämligen koppling smärtlindring och verkar inflammationsdämpande på tarmen. En trasslig mage kan ge sig till känna på många sätt och en vanlig åkomma, ibland kallad ”slaskdiagnos”, är IBS. Kommer det plötsliga problem med magen ska man alltid ta det på allvar och uppsöka läkare för vidare utredning. Sofia Antonsson är dietist och Christina Sundequist intervjuar henne i det här intressanta avsnittet där du får lära dig mer om IBS, elimineringskost, FODMAP, tarmbakterier, fibrer och hur man äter för att möta en känslig tarm i en livsfas med hormonella obalanser. Allt hänger ihop och du kan göra mycket för ditt mående genom att titta på vad och hur du äter.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Under rubriken Coachen tipsar döljer sig ett kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema. En expert coachar dig genom att förklara, ge tydliga råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation att själv prova.
I det första Coachen tipsar-avsnittet får vi råd kring träning av ingen mindre än träningsprofilen Monika Björn du får svar på: Vad - Varför - Hur
Med hänsyn till att vi har olika utgångspunkt. Oavsett om du kämpar med att ta dig runt kvarteret eller har ett marathon i sikte, så är detta värt att lyssna på.
Läs mer och hitta andra längre avsnitt i ämnet på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Känslan av att peaken är förbi, livet är på väg utför och kroppens förfall är ett faktum. Att ens tänka tanken på klimakteriet och inte kunna få fler barn satt långt inne för journalisten, bloggaren och influensern Nina Campioni. Nina var nedstämd, hade svårt med minnet, tappade självkänslan och klumpen i halsen gick inte att svälja. När hon fick veta att hon kommit in i klimakteriet och fick konstiga råd av en gynekolog blev förvirringen total och livskrisen ett faktum. Med hjälp av terapi och kunskap har Nina börjat hitta tillbaka till sig själv och funnit trygghet i hur hon vill gå vidare. Men varför är det så svårt att förstå det här med hormoner och hitta kvalificerad hjälp? Nina upplever att jämnåriga och yngre har ett engagemang och intresse för klimakteriet, precis som fertilitet och mens. Hon anser vidare att vi alla har ett ansvar i att vara öppna och dela information, även till män i vår närhet. Kanske har moderna kvinnor slutat bita ihop.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Lymfsystemet, även kallat det bortglömda systemet, spelar en stor roll i vår kropp. Om inte lymfvätskan kan cirkulera fritt kommer det bli stagnation i kroppen. Många kvinnor känner igen svullna ben, främst anklar, celluliter och andra besvärande vätskeansamlingar i kroppen. När det blir allvarligt kan man utveckla lymföden och lipödem. Det kallas ”kvinnosjukdomar” och kan gravt påverka en kvinnans livskvalitet och tyvärr är det svårt att få rätt hjälp. I avsnittet möter Maria Otterstad Anders Lönedal, som är specialist inom tillämpad psykofysiologi, vilket handlar om samspelet mellan våra fysiska och psykiska processer. Anders har stor kunskap om hur vår andning och andra mekanismer påverkar det lymfatiska systemet. Anders berättar om de största hoten mot ett väl fungerande lymfsystem och vilka tecken du ska vara vaksam på. Du får också veta varför kvinnan i faser av hormonförändring är särskilt utsatta av ett stagnerat lymfflöde. Vad är det viktigaste du kan göra själv och varför andningen är så viktig?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
De flesta vet att det finns en koppling mellan blodsocker och insulin. Kanske har du hört talas om sockertoppar och insulinkurvor som drivs av snabba kolhydrater? Men hur hänger det ihop med ämnesomsättning och fettinlagring? Ewa Meurk är civilingenjören som bytte bana och blev hälsoingenjör. Hennes tekniska kunskap kombineras med en gedigen utbildning inom näringslära, funktionsmedicin och beroendeterapi inom mat och socker. Stigande ålder och klimakteriet förändrar stresstålighet och då svarar insulinet annorlunda vilket kan vara en anledning till viktuppgång. Det här och mycket annat talar Christina Sundequist och Ewa Meurk om i ett informativt avsnitt med flera nyttiga tips om hur du kan förstå och justera din metabola balans och flexibilitet. Vad är det man blir sjuk av i dagens moderna livsstil? Varför kan det bli svårt att bli av med övervikt?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Som allmänläkare på vårdcentral har Naomi Flamholc kommit i kontakt med en stor grupp kvinnor 40+ som inte mår bra. Höga krav från många håll där flera orsaker lett till en rad symtom som första linjens sjukvård lätt ska kunna avhjälpa. Fysisk värk, trötthet, psykisk utmattning och rubbade blödningsmönster kan, men måste inte bero på klimakteriet. Styrkan hos primärvården ska ligga i tillgänglighet och generellt längre besökstider än specialistvården, man har vana att lyssna ge råd och hitta olika behandlingsmetoder, under förutsättning att läkaren är brett uppdaterad och intresserad. Men det finns uppenbara brister vilket kanske förklarar varför sociala medier har fått så stor betydelse när det gäller råd och tips kvinnor emellan. Naomi Flamholc vill hjälpa till och ändra på vården till kvinnor i och kring klimakteriet och har därför startat digital vård genom Womni.se Naomi berättar hur Womni kom till baserad på ett forskningsprojekt och hennes erfarenheter som läkare på vårdcentral. Hon berättar varför det är viktigt att vara digital i framtidens vård och hur digital vård är ett bra komplement till den fysiska.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur ofta lyssnar du inåt på vad kroppen försöker tala om för dig? Lever du i ett ständigt tjatter med prestationsstress som gör det svårt att lyssna inåt, hitta drivkraft, energi, lust och harmoni så är det här avsnittet för dig. Yoga är ett verktyg för att få kontakt med med sig själv, skapa vitalitet och har andra fysiska och psykiska föredelar. Barnmorskan Ellen Engvall vidareutvecklade sig för att söka harmoni i helheten; hormonbalans, minskad stress och spänningar för ökat välmående. Du kan med hjälp av andning och mjuk yoga skapa cirkulation för att stödja binjurar, sköldkörtel, hypofys och äggstockar samtidigt som du kan hitta ditt jag. Du får här också konkreta välgörande övningar att göra på egen hand. Så talar vi om tarmbakterier, åldrande, varför du som kvinna kan känna hormonsvängningar långt efter menopaus och att det med åren blir lättare att strunta i vad andra tycker. I slutet av avsnittet bjuds på på en avslappningsövning med fokus på andning och återhämtning. Den finns även som film som du hittar länk till på: https://www.klimakteriepodden.se/avsnitt/139yoga-for-hormonbalans/
Detta är ett omtag av avsnitt 139.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hjärnan, kroppen och existentiella frågor stressar och du kan behöva teknik för att varva ner i övergångsåldern. Både KBT, kognitiv beteendeterapi, och uppföljaren ACT, acceptance commitment therapy, kan hjälpa dig att städa upp bland dina tankar och ditt agerande. Psykologen och mindfullnessinstruktören Daniel Ek lär ut övningar och ger råd för att hantera stress och negativa tankar. Behöver du finna vad som är viktigt för att vidareutvecklas? Hur hanterar man semesterstress? Varför kan mindfullness vara så svårt och när är det läge att inte agera utan sitta still i båten? I avsnittet får du höra Daniel Ek lära ut övningar och ge råd för att hantera stress och negativa tankar i olika situationer. Hjärnan, kroppen och existentiella frågor stressar och du kan behöva olika tekniker för att varva ner.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Detta är ett omtag av avsnitt 43.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Stress ger sig till känna på många sätt. Stressforskaren Anders Tengström talar om vad stress är, hur du kan drabbas av stress och hur det påverkar dig och din omgivning. För det är inte bara du som blir drabbad. Oavsett om stressen kommer från hur du lever, från jobbet eller från psykiska, fysiska eller hormonella förändringar, måste du ta symptomen på allvar. Det börjar ofta med sömnstörningar, humörsvängningar, oro och olustkänslor och kan leda till utmattningssyndrom eller ännu värre; du dör. Det är viktigt att du känner igen symptomen. Anders talar därför om vad du skall vara vaksam på. Och hur du tar dig an problemen. För du kan göra något åt din stress.
Detta är ett omtag av avsnitt 37.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad kan hända när vårt biologiska system ska samsas med hormoner som svänger? De flesta kvinnor har något i bagaget och det är vanligt att järnbrist, obalans i sköldkörteln, högt blodtryck, näringsbrist, depression eller inflammationsdrivande processer tillkommer och skapar hormonkaos. När, hur, varför och kan man själv påverka och vad ska man se till att få hjälp med? Det ska Cecilia Tibell, specialistläkare i invärtes medicin och endokrinologi, guida oss kring. I avsnittet talar vi också om påverkan från magsyremediciner, SSRI, hormonet prolaktin, vikt, håravfall och en hel del annat. Vi underskattar ofta vår egen stressnivå och vad som driver vår ohälsa, trots det går många igenom ett relativt okomplicerat klimakterium.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Lotta Gray, känd som Vimmelmamman, vet hur det är att drabbas av cancer, gå igenom skilsmässa, vara ensam mamma, och sedan få klimakteriebesvär från helvetet, leva med tre timmars sömn per natt - och dessutom - vara offentlig med det. En personlig berättelse om den kvinnliga kraften som försvann och ersattes av symptom som ängslan, håglöshet, enorma svettningar, torra ögon och en mängd frågor. ”Vad är vad och vem kan hjälpa mig, för jag vägrar må så här!?” Lotta är idag 55 år och förstod tidigt att hennes symptom berodde på klimakteriet men det har ändå visat sig vara svårt att navigera rätt. Med tiotusentals följare ser Lotta att finns två tydliga läger i diskussionerna kring hormoner och symptomlindring kryddat med mycket okunskap. Varför är det fortfarande svårt att tala om klimakteriet? Kommer klimakteriet förlora sin stigma om vi bara använder ordet tillräckligt ofta?
Läs mera på www.klimakteriepodden.se/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att reda ut hur vårderbjudandet kring behandling för klimakteriebesvär ser ut i landet och att ta reda på hur mycket kvinnor vet och är förberedda på klimakteriet, samt vad man önskar stöd för och av vem. Utredningen visar på stora nationella skillnader både vad gäller de besvär kvinnor söker för och vad regionerna erbjuder. Syftet med undersökningen är att förbättra vården, berättar Socialstyrelsens ansvariga utredare, Christina Strååt i avsnittet.
Vi får också höra hur vården uppfattar sin egen kompetens, vad man har förutsättningar ett erbjuda olika insatser och att det finns en stor skillnad i inställning till hormonbehandling. Kvinnor skattar sina besvär olika men även var och hur vill man helst ha en vårdinsats och av vilken profession. Det finns mycket att regera över, visste du t ex att de flesta vill veta vad de kan göra själva och bara 10% känner sig förberedda på klimakteriet trots att det är proaktiva insatser man främst önskar?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det finns en önskan om att förbättra klimakterievården och göra den mer jämlik från flera håll. Många ropar på kunskap för att möta den vårdsökande kvinnan och ge den trygghet vi förtjänar samtidigt som det finns prestige som bromsar. Barnmorskan Eva Elmström arbetar på många håll för att lyfta kunskapsnivån. Övergångsåldern är inte bara könshormoner, det handlar om egenvård, förebyggande hälsoarbete, återhämtning, sexuell hälsa och lust till livet. Vi ska inte ledas till att tro att könshormonernas svikt är en sjuklig process. Undvik förvirring med tydliga riktlinjer som inte ger utrymme för egna tolkningar hos vårdgivare som kan skapa farliga följder. Här jämför Eva abortmotstånd med ovilja att skriva ut naturligt progesteron. Vi talar om förskrivningsrätt, ultraljud och att 60% av alla kvinnor över 50 är nöjda utan sex. Hur svårt kan det vara att skapa hälsovård med trygga vårdgivare som erbjuder rätt hjälp till alla kvinnor i och kring klimakteriet? Detta är en fristående fortsättning från förra avsnittet, 203.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
All kunskap om klimakteriet finns - den måste bara ut! Hur ska jag som kvinna veta vad som är relaterat till klimakteriet eller andra fysiska eller psykiska belastningar, speciellt i början av klimakteriet? Finns det risk att vi talar om klimakteriet på ett sätt som skapar problem för oss? Det florerar mycket påståenden som kan få kvinnor att känna sig otrygga och bli oroliga. Och det är här avsnittets gäst, barnmorskan Eva Elmström, tar sin utgångspunkt. Hon drivs av frustration över att det behövs bättre kunskap både hos oss kvinnor och i vården. För all kunskap finns - den måste bara ut. Eva har gedigen och lång erfarenhet av kvinnohälsa, och nu kommer hon ut med en handbok för vårdgivare om klimakteriet, dessutom är hon med i den arbetsgrupp inom Region Stockholm vars syfte är att förbättra klimakterievården.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Om man ska lyssna på vad kvinnor faktiskt tycker är jobbigast när de kommer i klimakteriet och framförallt efter menopaus så är det läckage, både fram och bak. Det värsta är att man inte vågar tala om det och tycker att det är otroligt pinsamt att söka hjälp. Resultatet kan bli att man undviker en rad situationer, skippar rörelse och träning. Läckage kommer när bäckenets muskler, ledband och ligament tappar i hållfasthet, vilket bl a beror på att östrogenet sjunker. Det kan förvärras av tidigare förlossningsskador. Slidväggarna håller inte emot när livmoder och ändtarm trycker på. Det här kan dels ge läckage och trängningar men kan också göra det svårt att gå på toaletten. Katarina Woxnerud är naprapat och har all kunskap man kan önska sig i det här ämnet så lyssna på vad som är normalt, kan behöva opereras, tränas upp eller avhjälpas med några fiffiga trick.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Många kvinnor kämpar med bröstcancer eller har gått igenom det. Alla känner vi någon, kanske har du haft det, är mitt under behandling eller känner dig lämnad åt ditt eget öde efter att ha blivit friskförklarad. I det här avsnittet får vi höra om forskning som är relevant och intressant för alla kvinnor som känner av sitt klimakterium, oavsett om vi tvingats in i det eller om det kommer naturligt.
Yvonne Wengström är professor på Karolinska Institutet i Solna och arbetar med livsstilshälsa och omvårdnad, hon är ansvarig för en studie på bröstcancerpatienter där man funnit att träning under och efter en pågående cellgiftsbehandling är något vården absolut bör rekommendera. Vilken typ av träning talar vi om, på vilken nivå och vad kan vi förvänta oss i form av effekter? Ett avsnitt för dig som vill minska dina klimakteriebesvär på egen hand.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur ser det ut med kunskapen och inställningen till klimakteriet hos den nya generationen gynekologer? Det tar vi reda på i det här avsnittet med två nyblivna specialister. Vi får veta hur utbildningens ser ut, hur den är uppbyggd och hur verkligheten ser ut. Det finns många utmaningar och politiska beslut är det som styr hur vården utformas men det går att få bra vård i Sverige och vi får veta hur man kan tänka och agera. Det är lätt att tro att vindarna blåser för hormoner, nu när forskningen tydligt visar att det finns fördelar med att ta hormonbehandling för sina klimakteriebesvär, men det finns starka krafter åt andra hållet. Vi får också höra hur läkaren ofta möter en kvinna som vill ha hjälp men inte den hjälpen som erbjuds eller faktiskt skulle ge bäst effekt. Tidspress är en utmaning eftersom läkare och patient skall förstå varandra under en ganska kort tid. Välkommen till ett avsnitt som kan ge dig en hel del tankar inför nästa vårdmöte.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Förtjänar klimakteriet att agera slasktratt och ursäkt för att man inte fungerar optimalt eller kanske är det tuvan som välter lasset? Den goda nyheten är att det går att göra mycket för sitt mående på egen hand. Vad hade du med dig in i klimakteriet? De flesta känner till sina svagheter men kanske kan det kännas utmanande att försöka ta tag i orsakerna eller ens förstå var man ska börja. Peter Martin är läkare och specialiserad i funktionsmedicin, han delar med sig av sin djupa kunskap om våra basala funktioner och hur man kan bli av med energilöshet, värk, en dåligt fungerande mage, övervikt och vilka verktyg som är mest kraftfulla. Du får konkreta råd att prova på egen hand. Redan Hippokrates sa att hälsan börjar i magen och kanske inte så konstigt eftersom det är vår yta mot omvärlden och i tarmen sitter bl a näringsupptag och immunförsvaret.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Läkaren Peter Martin har sin bas i forskarvärlden och har ett djupt intresse i människans biokemi och grundläggande funktioner. När Peter sjukskrevs för utmattningssyndrom fick han upp ögonen för funktionsmedicin och upplevde stora förbättringar i sitt mående genom att lära sig mer om hur kroppens underliggande system reagerar på det vi utsätter den för. Vi får en större förståelse för hur vården fungerar, vad läkemedel gör och vilka krafter som styr oss. Tar samhället sitt ansvar i att stötta vår hälsa? Har allmänläkarna ett omöjligt uppdrag? Vi talar också om köttkonsumtion, om vi är gjorda för veganism, blodsockrets inverkan på förbränning och boven till fetma-epidemin och hur forskningen svängt när det gäller kostens påverkan på vår hälsa. Du kan själv påverka din hälsa, det vet alla som gjort någon positiv livsstilsförändring, och bara tanken på att vi stoppar 30 ton mat i munnen under vår livstid ger oss en tankeställare.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Förklimakteriet är för många kvinnor en oväntad och stor utmaning. I teorin har Betty Wassenius all kunskap och bästa möjliga förutsättningar för att kunna hantera den här fasen och resten av klimakteriet. Så hur kan det ha blivit så här jobbigt med mentala symptom som inte går att få bukt med? Ett väldigt modigt, öppet och personligt avsnitt om att inte känna igen sig själv, vara rädd för att tappa ansiktet, utmaningarna med hålla fasaden uppe professionellt och hemma, trots att man är låg och utmattad och bara vill ligga i soffan. Betty är tandläkare och PT specialiserad som klimakteriecoach. För Betty har träningen alltid varit lösningen och nu står hon där och frågar sig ”vad gör jag nu”. En gripande berättelse om hur svårt det kan vara att finna sin väg genom hormonernas berg- och dalbana, ha konstant pms, känna självtvivel och ensamhet. Nu lyfter hon på locket och önskar att fler vågar prata om klimakteriet när det är som värst.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kroppen har fantastiska system som reagerar på det vi utsätter den för. Mycket kan vi inte kontrollera eller påverka och annat kan vi styra. Avsnittet ger kunskap om cellernas uppbyggnad, arvsanlag, genetik och muskelminne som är unikt för varje kvinna. Professor Carl Johan Sundberg förklarar hur rimlig fysisk aktivitet kan ses som ett smutsigt läkemedel eftersom det har mängder av effekter. Han fortsätter: ”att träning är bra för oss kan låta lite utsmetat, men den påverkar vårt sätt att fungera på mängder av plan”. Det handlar också om trögheten i att implementera aktuell kunskap, forskning och att följa nya riktlinjer i vården och hur läkarutbildningen behöver uppdateras med mer fokus på preventiv hälsa. Vems fel är det att det händer så lite och så långsamt, trots att man vet så mycket? Lyssna, och du kommer förstå mycket mer.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nu finns det forskning som visar vilken typ av stöd vi kvinnor mellan 45-60 år vill ha från vården. Och det finns lösningar! Från sin plats i primärvården såg distriktssköterskan Lena Rindner ett stort behov av att kunna stötta kvinnor i klimakteriet. Detta resulterade i en avhandling. Att inte vara sjuk men ändå inte må bra är en vanlig känsla. Intressant nog så är det inte vallningar och svettningar de flesta ser som det största problemet utan man vill förstå varför man mår som man gör och slippa oroa sig för att något är fel. Urinläckage och torra slemhinnor är otroligt vanligt och det påverkar livskvaliteten enormt. Man kan ha avfärdats med ord som ”bit ihop och gilla läget för du åldras” av vården. Men det går faktiskt få hjälp och reda ut vad som är skälet till att du mår som du gör. Lena berättar också om hur många högpresterande kvinnor behöver uppmärksammas på att klimakterieåren är en sårbar tid och för att inte riskera att bränna ut sig. Man måste sakta ner och börja prioritera. Ibland kan det vara nödvändigt med drastiska åtgärder och ibland räcker det med förståelse och kunskap.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att vara stark är mycket mer än att lyfta tunga vikter på gymmet, det handlar om hela du, på alla plan. Vill du vara stark och hålla dig smärtfri, vital och frisk långt in i livet så är det verkligen inte läge att låta klimakteriets symptom lägga krokben för dig. Monika Björn, klimakterieaktivist med basen i träning och friskvård, har varit tongivande i arbetet med att synliggöra och upplysa om klimakteriet i över 4 år. Nu har hon själv passerat 50 och har ytterligare fördjupat sig i ämnen och frågeställningar som berör alla oss kvinnor, allt från vilka fällor vi ska försöka undvika till vilka lösningar som finns tillgängliga. En av stötestenarna är bristen på professionellt stöd och hjälp när det gäller hormonbehandling. Monika har själv svängt från att vara motståndare till positiv förespråkare efter att ha tagit del av uppdaterad kunskap och forskning. Vi talar också om känslor kring mat, varför hård träning och bantning är den sämsta viktminskningsmetoden kring menopaus och hur vi kan hjälpa varandra och skapa förändring. Läs mer
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Funderar du på vad som triggar känslor och i vilka situationer, vad du kan göra för att ändra invanda mönster och beteenden som går emot din kärnvärden? Det är vanligt att existentiella frågor tar större plats desto äldre man blir, samtidigt kämpar vi med bekräftelsebehov och invanda mönster. Vi möter psykologen David Waskuri som ger oss goda råd om hur vi kan undvika att leva på ett sätt som leder till sämre självkänsla och negativa tankar. Många lever ett destruktivt liv eller går emot vad man egentligen vet att man mår bra av, kanske har arv och miljö påverkat negativt eller vanor som smugit sig på. Kortsiktigt kan det vara väldigt jobbigt med förändring även om man vet att det långsiktigt blir bra. David tar också upp flera vanliga situationer han möter hos sina patienter som är relevanta för oss kvinnor i och kring övergångsåldern såsom ålderskris, problem i relationer och med föräldrarollen som föder negativa tankar om vem vill man vara. Många står inför nya utmaningar och förväntningar och kan behöva extra stöd.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Människor och natur har hört ihop sedan urminnes tider. Innerst inne vet vi nog att naturen gör oss gott och det är inte bara en känsla utan är vetenskapligt bevisat att det är bra för hälsan att spendera tid bland växter, natur och i skogen. Forskningen visar att den hjälper oss att reducera stress, dämpa oro, stärka immunförsvaret och hitta vårt inre lugn. Det kan verka knasigt att formalisera vandring i skogen men vi moderna människor har ofta behov att rusa fram och här handlar det om att långsamt och kravlöst utforska. Författaren, journalisten och skogsbadsguiden Amelie Cardell ger oss ett nytt verktyg som kan öppna våra sinnen, dämpa stress och hitta lugn. Under ett skogsbad, på japanska shinrin-yoko, saktar du ner tempot och bjuds in till att utforska naturen så att alla sinnen kravlöst stimuleras utan att vi behöver agera. Skogsbad är beroendeframkallande berättar Amelie som upplever att hon blivit betydligt lugnare och mindre orolig och frågar ofta den stadiga skogen om råd. Någon som är flera hundra år gammal borde ju veta bäst.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad vet man redan idag om åldrande och att fördröja klimakteriet? Hur kan läkare hålla sig uppdaterade kring allt som händer på forskningsfronten och vad kan vi vanliga kvinnor göra för att påverka vår hälsa och läka och dämpa sjukdomar som lättare smyger sig på? I avsnittet talar vi bland annat om hur man kan påverka sköldkörteln, vad som triggar och lugnar migrän, vad hetsträning kan ställa till med i en stressad klimakteriekropp och vad som gynnar immunförsvaret. Vi talar också om signalsubstansen histamin och orgasmrelaterad huvudvärk. Och om vi nu har möjlighet att påverka vårt mående, är det rätt att lägga ansvaret på individen och hur gör vi det utan att skuldbelägga och skapa mer stress kring hälsa. Det här är en fristående fortsättning på avsnitt 188 med doktor Cecilia Tibell som är specialistläkare i internmedicin och endokrinologi.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad är autoimmuna sjukdomar och vad triggar immunförsvaret så det börjar bilda antikroppar mot sig självt? Varför sjunker toleransen och motståndskraften när vi kvinnor kommer i klimakteriet? I avsnittet hör du specialistläkaren i internmedicin och endokrinologi, doktor Cecilia Tibell, lära oss mer om östrogenets roll, hur kroppen reagerar på olika former av stress och hur man ser att tarmfloran påverkar vårt immunförsvar och hormonbalans. Man har identifierat mer än 140 olika autoimmuna sjukdomar där den vanligaste är underfunktion i sköldkörteln, andra är IBS, MS, Parkinson, flera nerv- och reumatiska sjukdomar. Inflammation är i grunden nyckeln till att vi kan läka alla dessa sjukdomar men kan också skapa stora problem om vi hela tiden retar vårt immunförsvar. Ett spännande avsnitt som ger dig förståelse och verktyg för att undvika och lugna det din kropp reagerar på.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi överlever i veckor utan mat, utan vatten i dagar men slutar vi andas överlever vi bara några minuter. Med en balanserad, medveten och förbättrad andning syresätts kroppen effektivt som ger ökad energinivå, sömnkvalitet, fettförbränning och samtidigt minskar oro och värk. Genom att förstå vad vi signalerar till hjärnan med olika typer av andning får du lära dig vitsen av att kontrollera din andning med enkla metoder som kommer öka närvaro och minska stressnivåerna i kroppen. Anders Olsson har blivit hela Sveriges andningslärare genom att skapa medvetenhet kring andningens kraftfulla effekter. Du får kunskap om syret och koldioxiden roll, hur du minskar risken att få i dig bakterier, kontrollerar astma och panikångest samt varför vi kvinnor ofta hamnar i ett dåligt andningsmönster. Så får lära dig hur du kontrollerar kamp- och flyktreaktioner genom att tejpa igen munnen på natten.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Är vi kvinnor för frispråkiga när vi betraktar varandra med utseende- och jämförelsehets? Monica Buitenhuis arbetar med beteendeförändringar och stresspedagogik för kvinnor med fokus på kost- och träning. I ett utmanande samtal med Åsa Melin ifrågasätts yttrandefriheten i sociala medier, offerkoftan, vad hälsa är, kroppsaktivism, oönskade kilon och vilka normer, ideal och attityder som drivers oss. Finns det en finess med att se upp till andra eller alliera sig med gelikar. Har klimakteriet blivit en ursäkt för att inte ta tag i det som skaver, väntar du på hjälp som inte kommer eller hoppas du att det går över av sig självt. När man fastnar i en negativ spiral med dåligt mående, negativ självbild och destruktiva tankar så går det faktiskt att komma till en bättre plats. Här får du tips om kraftfulla sätt att skapa ett bättre mående både mentalt och fysiskt, ett första steg kan vara att inte tro på dina tankar.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Klimakteriet för ofta med sig en vilja och önskan om att utvecklas. Gamla oförrätter, förträngda händelser eller övergrepp kan bubbla upp och kanske är det nu tid att tala och göra sig kvitt rädsla, skuld och skam. Åsa Kastbom är läkare och psykiater som arbetar med sexuella övergrepp, traumabearbetning, psykiskt- och fysiskt våld. Hon berättar att nästan alla kvinnor har varit med om något obehag som kan kopplas till sexualitet. För många kan blotta tanken på att gå till gynekologen, på mammografi eller tandläkaren återkalla minnen som inger skräck och skam. Får man tala om det som hänt kan man kanske gå vidare istället för att det blir en grogrund för nedstämdhet, depression eller ilska som hindrar personlig utveckling. Ofta kan obehagliga sexuella upplevelser hämma förmåga till närhet, anknytning och lust. Vi talar om vad som går att göra och vilken hjälp det finns att få och varför gemenskap kan vara så kraftfullt.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet får du veta mer om olika underlivskomplikationer som kan leda till operation. Med i avsnittet har Åsa Melin en specialistläkare i gynekologisk kirurgi från en av landets större kvinnokliniker. Vi får svar på en rad frågor som handlar om rikliga blödningar, olika typer av fram- och bakfall, myom, polyper, adenomyos, hemorrojder, svampinfektioner och urin- och analläckage. Ord som hysterektomi och hysteroskopi förklaras och vi får veta varför tar man bort delar eller hela livmodern och vad blir konsekvenserna av att låta äggledare och äggstockar vara kvar eller ej. Det finns mycket missuppfattningar, okunskap och frågor som kan ha stor påverkan på livskvalitet och mående. Lider du av smärta, oförklarliga blödningar, läckage, eller något annat obehag i underlivet så är det här avsnittet för dig. Kommer man i klimakteriet om man tar bort livmodern och behöver man hormonbehandling efter operation? Vem får livmoderslemhinnan borttagen och varför eskalerar blödningar ofta just kring den tid när man ska sluta blöda?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Högt blodtryck och förhöjt blodsocker drabbar många kvinnor kring klimakteriet och insulinresistens kommer som ett brev på posten. Insulinet styr en hel del viktiga energiströmmar i kroppen och däribland fettomsättningen. Det metabola syndromet är en kombination av olika saker och får konsekvenser. Hur det här kopplar till östrogen och vad som händer i kvinnokroppen kring klimakteriet ska vi tala om med professor Fredrik H Nyström. Det finns frågor som är svåra att besvara och här kommer fetmaparadoxen in som visar varför hälsostress och bantning inte gagnar oss för det mesta talar för att vi mår bäst av viss övervikt men att det spelar roll var det sitter. Varför tenderar vi kvinnor få autoimmuna sjukdomar som underaktivitet i sköldkörteln trots skyddande effekt av östrogen? Du får också en lång spännande diskussion om testosteron och kvinnor, låg ämnesomsättning och varför vi kvinnor ser ut att klara Covid-19 bättre än män.
Läs mer på www.klimakteriepoden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Du måste inte stå på eller ens nära gränsen för att känna behov av förändringar eller att ta tag i delar av ditt liv som inte är som du önskar. Att maxa på alla områden fungerar sällan i längden och ordet livspussel får kanske en ny innebörd kring klimakteriet. Psykolog och psykoterapeut David Waskuri introducerar livskompassen som kan hjälpa dig att hitta bättre balans i livet. Den hjälper till att strukturera olika delar av livet som du kan behöva titta närmare och förbättra. Vilka symptom hör hemma i utmattning och vilka är kan bero på klimakteriet och spelar det någon roll om man vill göra för att påverka hur man mår? Hur förändrar man en relation som skaver eller skapar konflikter? Hur har man hamnat i en självuppoffrande roll, varför är vi ofta så självkritiska och kan man råda bot på existentiell stress? Skulle du må bra av en varm självdialog, att lära dig fuska eller behöver du hitta off-knappen på autopiloten? Välkommen till ett avsnitt med spännande verktyg för att reda ut var du står, vilka förändringar du kanske behöver göra och på hitta sätt som kan passa dig.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det går att komma tillbaka efter en utmattningsdepression och en massa klimakteriebesvär! Hör hur Blossom Tainton ingjuter hopp med sin personliga berättelse om hur mums-mums-hjärnan klarnat och grodan-boll-magen har gett vika. Men vad är vad och vad beror på vad när många saker händer samtidigt i en kvinnas liv från 50 och framåt, frågar hon sig. Ett avsnitt som handlar om att byta karriär, flytta, vara sjuk, känna sig utnyttjad till att få tillbaka sig själv och känna skärpa, energi och glädje och ha många planer framåt. Nu är Blossom Tainton, livscoachen med helhetshälsa i fokus, tillbaka och vill dela sina erfarenheter och tankar med dig som lyssnar.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Avsnittet rymmer svar på en hel rad frågor många kvinnor ställer sig. Ibland möts du som upplyst och påläst kring klimakteriefrågor av motstånd när du vänder dig till din husläkare eller gynekolog. Särskilt svårt kan det bli kring frågor om hormoner. Varför är det så? Professor Tord Naéssen förklarar varför det tar tid att få ny forskning och nya rekommendationer att nå ut.
Vi tar upp flera lyssnarfrågor som rör sköldkörteln, varför vissa inte tål östrogen och hur pms- och klimakteriebesvär liknar varandra. Varför man kan få torra ögon, om vikten kommer stabilisera sig och vad som händer om man opererar bort livmodern? Hur är det om klimakteriebesvär dyker upp en lång tid efter menopaus, bör man ska söka hjälp? Och för den som inte alls känner igen sig i de klassiska klimakteriebesvären utan tvärtom är kall och fryser som aldrig tidigare, vad kan det bero på? Vi talar också om kinesisk medicin, lichen sclerosus, foglossningskänsla, p-piller, myom och hur pms- och klimakteriebesvär liknar varandra. Så talar vi om bioidentiska hormoner och dosering. Extra långt, extra mycket packad kunskap med seniora professorn Tord Naéssen och Åsa Melin!
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Med klimakteriet kommer en ökad känslighet för mycket. Det är vanligt att ångest och depression debuterar eller förvärras, speciellt om du tidigare känt av din pms. Hur depressioner hänger ihop med hormoner och vilka symptom man bör ta på allvar ska Åsa Melin tala vidare om med Ella Hallberg, specialist i allmänmedicin, i det här avsnittet. Hon ger råd om hur du kan stabilisera ditt mående och få ner känsligheten för hormoner och lägga grunden för ett stabilare mående genom klimakteriet. Hon förklarar hur antidepressiva läkemedel respektive hormonbehandling ger olika effekter och hur man kan tänka kring vad man sätter in eller ut när, att det är viktigt att ta reda på utlösande faktorer och kartlägga mönster. Vi talar också om biverkningar av antidepressiva mediciner, social fobi, varför en del kvinnor blir ”Amelia-Adamo-lyckliga” när de väl landat i på en stabil hormonnivå och att ingen behöver leva under en grå filt för det finns hjälp.
Läs mer www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ångest, klimakteriet, depression, nedstämdhet, oro och en hel rad andra känslor och symptom kan vara anledning till att du söker vård. Allmänläkarna ska agera första hjälpen och hur går det till, eller borde gå till, när dina symptom utreds? I det här avsnittet möter Åsa Melin allmänläkaren Ella Hallberg där du får höra hur klimakteriet och hormonsvängningar kan vara en utlösande faktor för dåligt psykiskt mående. Ofta finns någon form av stress med som i sin tur ger dålig sömn och skapar onda cirklar. Kronisk inflammation med dålig tarmfunktion gör det svårare att skapa ”må-bra” hormon, dåliga relationer och brist på rörelse kan vara andra skäl till att du behöver hjälp eller nya vanor. Inte helt lätt att analysera fram alltså, men kan vi hitta orsaken är chansen till rätt behandling så mycket större. Det kan t ex vara någon sorts antidepressivt läkemedel, sömnhjälp, samtalsterapi, motion eller livsstilsförändringar. Genom kunskap och förståelse kan man motiveras till att skapa bättre förutsättningar att läka och hjälpa sig själv för att nå hela vägen vare sig du vill förebygga eller ta dig an en pågående nedstämdhet eller depression, med eller utan läkemedel.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Dålig näringsstatus kan ge upphov till en rad symptom som kan förväxlas med hormonbrist och klimakteriebesvär. Åsa Melin möter Cecilia Tibell, specialistläkare i invärtes medicin och endokrinologi, i ett samtal om vad brister kan ställa till med och hur de skapas, vad vi kan göra åt dem och varför det kan vara nödvändigt att reda ut vad symptom beror på innan man tar kosttillskott. Du får veta hur förklimakteriet ofta leder till järnbrist, hur sköldkörteln samverkar med östrogen och progesteron, varför B-vitminer och D-vitamin är nycklar till välmående och hur maten kan skapa problem. Dessutom talar vi om vad man regelbundet bör ta prover på, hur hormonbehandling kan fördröjas och påverka IBS. Hur lätt är det att uppnå näringsbalans om man behandlas med sköldkörtelhormon eller antidepressiva? Och så frågan många funderat på: varför det är viktigt att bajsa för att levern ska kunna sköta sitt jobb?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hormonbalans med hjälp av antiinflammatorisk kost? Ja, maten kan göra stor skillnad för dina klimakteriesymptom. Nilla Gunnarsson är kocken som led av dramatiska humörsvängningar, hormonella obalanser och kroniska smärtor som ledde henne ”in i väggen”. Långsamt och metodiskt hittade hon alternativa vägar för att få sin slutkörda kropp att må bättre när sjukvården inte räckte till. Nilla arbetar idag som näringsterapeut och coach och här talar hon med Åsa Melin om vilka tecken som skvallrar om att det kanske är dags att prioritera din hälsa långsiktigt. Smärta, hjärndimma, blodsockersvängningar och infektioner accepterar man ofta eftersom man vänjer sig. Tänk om det här kan vara avsnittet som ger dig de verktyg och motivation du behöver för att nå ditt livs hälsotopp? Och är du på jakt efter ditt varför kanske det är dags att släppa kontrollen?
Läs mer på www.klimakteriepoden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur ser bilden av den åldrande kvinnan i klimakteriet ut, både historiskt och idag, och hur påverkar vi den? Få identifierar sig med klimakteriet även om det är vanligt att man i den här livsfasen hittar nya vägar att förhålla sig till sig själv och sin omgivning. I avsnittet hör du Rebecka Lennartsson, docent i etnologi med prostitutionshistoria som specialitet och Katarina Graffman, doktor i antropologi, resonera med Åsa Melin om klimakteriet som kvinnorollsfråga, om jämlikhet och feminism. Det blir snack om åldersnoja, utseendefixering, förebilder och bristen på tolerans mot äldre kvinnor. Kan medvetenhet kring klimakteriet bara vara av godo eller skapa förväntningar på att något hemskt ska hända? Kanske föredrar du att se klimakteriet ur en humoristisk synvinkel?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Intresserar du dig för vad som händer i din tarm? Det kommer otroligt mycket spännande forskning som tyder på att vi står mitt i en biologisk revolution som ger oss helt nya perspektiv på hälsa. Henrik Ennart är vetenskapsjournalist och författare. Han har satt sig in i forskningen kring tarmen, dess bakterier och hur vårt immunförsvar och mående påverkas av dem. I det här avsnittet talar han med Åsa Melin om att det vi stoppar i oss kan skapa allt från kroniska inflammationer till att läka och förlänga livet. Vi kan ganska enkelt ändra vår tarmflora så vi antingen blir friskare och piggare eller tröttare och sjuka. Vi talar om att mäta bakterieflora, hygien, smittskydd, antibiotika och riskfaktorer för Covid-19. Och så de blå zonernas mysterium; varför har kvinnorna där höga östrogenhalter? Och kommer vi alla inom snar framtid svälja kapslar som talar om vad vi behöver äta och finns det någon gräns för fanatisk tarmbakterieodling och hälsofixering?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad är det som händer med oss i klimakteriet egentligen? Varför debuterar många sjukdomar och gör oss känsligare för allt från sårläkning till allvarligare sjukdomar. I det här avsnittet får du möta professor Kerstin Brismar som arbetat och forskat kring en mängd livsstilssjukdomar som övervikt, diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Kerstin vill dela sin kunskap och hjälpa oss att förstå vad vi kan göra själva och hur vi kan motiveras. Mycket av kunskapen kommer från de blå zonerna där kvinnor är vitala, friska och behåller hälsosam vikt utan mediciner och hormonbehandling. Den goda nyheten är att det aldrig är för sent att få effekt av livsstilsförändringar. Du får veta vad som har bäst effekt för att undvika smärta och inflammationer, hur du med små förändringar hjälper tarmen för att få effekter på hela kroppen. En av nycklarna för att leva länge och väl handlar om att du ska prioritera dig själv. Så slår Kerstin hål på en del myter som många av oss lever efter.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur vet du vad som är symptom på klimakteriet och hur möter man sina utmaningar på ett konstruktivt sätt? När Christina Sundequist insåg att hon inte förstod hur och varför klimakteriet påverkade henne började hon leta efter kunskap och utbilda sig. Resultatet blev boken Harmony och framförallt ett engagemang och driv för att hjälpa andra kvinnor inte bara i klimakteriet utan även att må bra långsiktigt. Må bra i och lägg grunden för att må bra efter klimakteriet. Christina delar sina insikter och tankar kring helhetshälsa och ger råd om hur man framgångsrikt tar sig an nya vanor och sätter mål som du faktiskt vill uppnå utan att det blir övermäktigt. I ett samtal med Åsa Melin berättar Christina Sundequist hur det kan vara läge att lägga band på ivern och jobba med små delmål och acceptera att allt inte passar alla. Christina är personlig tränare, kostrådgivare och hälsocoach med fördjupning inom funktionsmedicin. Och ett av hennes budskap är; det är aldrig försent att fundera på vad du verkligen vill.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Slut med småätande och värme om du vill hålla metabolismen uppe! Du får också veta varför det kan vara positivt att lägga på några kilon eller att vara överviktig, bara det sitter på rätt ställen. Evolutionen ger svar på varför ämnesomsättningen sjunker när vi kommer i klimakteriet. Men hur balanserar vi detta så det inte blir ohälsosamt? Professor Fredrik Nyström forskar om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes. Han undersöker hur blodsocker, blodfetter, bukfetma och andra riskfaktorer påverkas av vad vi äter och dricker och hur vi tränar eller fryser. Här möter han Åsa Melin och talar om vad som bränner mest energi och vad som skapar förutsättningar för att slippa en farlig ölmage, hur du genom att frysa kan skapa brun fettväv som ökar förmågan att värma upp kroppen inifrån. Av alla dieter, fastor och kostråd, vilka fungerar enligt vetenskapen? Och kanske visste du inte att alla kalorier inte har lika värde och att det är bra att frysa på vintern och svettas sommaren för maximal energiförbrukning.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Varför får vi ont i kroppen och upplever vi smärta oftare när vi kommit i klimakteriet? Vad är smärta och var skapas den? Vilken typ av smärta ska vi ge akt på och vad kan ignoreras? Katarina Woxnerud är naprapat och arbetar med utbildning och behandling kring kvinnohälsa, här hjälper hon Åsa Melin med svaren. Vi talar om akut smärta, artros, nerver, inflammation, muskler, skelett, brister och andra underliggande orsaker. Har östrogen med det här att göra? Den som varit med om utmattningssyndrom vet hur ont det kan göra att röra på sig. Vikt ger extra belastning på leder och visste du att sömnen också påverkar våra smärtreceptorer? Så får vi veta att om man är rädd för smärta blir det värre och så slår Katarina ett slag för klassisk husmorsgymnastik.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Förklimakteriet - finns det? Östrogendominans – kan alla få det? Så många frågor och diskussioner med oklara svar och komplicerad terminologi. Är det viktigt att sätta namn på de olika faserna i övergångsåldern och veta var vi befinner oss? Gynekolog Hilde Löfqvist hjälper oss förstå hur det hänger ihop och hur vi kan göra oss förstådda i vården. Vi talar om symptom som påverkar oss, vad som är förknippat med klimakteriet, vad som är hormonella rubbningar eller obalanser som bör mätas och behandlas. Hur påverkas vi av påfrestningar och de symptom vi upplever nu och historiskt? Vari ligger värdet med provtagning för att avgöra hormonstatus och vad bör behandlas? Din kropps förmåga att producera och bryta ned östrogen är nycklar när vi talar om östrogendominans. Hilde förklarar avslutningsvis hur det kan komma sig att alla läkare inte vill skriva ut bioidentiska hormoner och hur du kan agera.
Läs mer och hitta länkar till avsnittet på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Känner du dig svullen, stram och stel, har ledvärk, celluliter eller vaknar med svullna ögon? Kanske får du ofta strumpmärken eller kämpar med vikt som inte släpper? Då är det här avsnittet för dig. För vi ska tala om vad lymfsystemet är, gör och hur du sätter fart på det. Ellen Engvall är barnmorska och specialiserad på bl a medicinsk yoga. Du får veta hur hormonsvängningar skapar oreda och triggar sämre cirkulation av lymfvätskan som är en del av vårt reningsverk. Varför det är viktigt att få bukt med östrogendominans, stress och för mycket stillasittande för att systemet ska fungera och skapa harmoni mellan sköldkörtel, äggstockar och binjurar. Vi talar om känslighet som gör att vi lättare går upp i vikt och att hormonbehandling kan skapa sämre lymfflöde hos vissa. Dessutom berättar Ellen varför du inte ska ha bygel-bh till vardags och ger oss några effektiva rörelser för att få igång lymfsystemet.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Känner du behov av att checka ut från din roll i familjen, på jobbet eller som superorganisatör i största allmänhet? Du kanske växlar mellan att vara arg, gråtmild, trött, instabil, ha hjärndimma och hormonsvängningar till att vara lugn och glad. Det kan vara svårt att tala om klimakteriet och att förstå sina egna behov, dessutom känsligt att som närstående ge råd och vara ett stöd. Kloka Louise Edlund Rudberg ska hjälpa oss att sätta gränser och hitta lösningar på positiva sätt. Det kan finnas behov att både ytliga och djupa, stora förändringar. Hur gör man om man behöver avlastning på arbetsplatsen på ett sätt som blir bra för alla? Och hur talar man med familjen när du inte längre räcker till och behöver ändra din roll? Vågar du berätta att du inte klarar av dina utmaningar? Ett avsnitt som är för både dig som är mitt i det men också att dela med den som kanske behöver försöka förstå var du befinner dig. Vi behöver mer klimakterieförståelse.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Tankarna går lätt till juicefasta när man hör ordet ”detox” men det handlar om något större. Detox är inte bara ”avgiftning”. Detox är större och kan hjälpa till att skapa livslust. Man måste tänka på helheten: kost och mat, blodsocker, miljögifter, kemikalier inklusive kosmetika, träning, tankar, dåliga relationer, sömn och stress. Det är viktigt att man tar tag i något eller några av dessa områden och inte allt på en gång. Avsikten är att hitta tillbaka till sig själv och det som man tycker är viktigt i livet. För vi ska tala om detox ur ett helhetsperspektiv där du kan plocka in olika parametrar för att avgifta din hälsostatus. Bli inte avskräckt, för det går att dela upp och planera på många olika sätt som Ellen Engvall berättar om. Ellen är barnmorska, yogalärare och arbetar med olika former av yoga for hormonell balans och ger oss värdefulla råd kring hur du kan lägga upp en hållbar detox. Varför ska du överhuvudtaget fundera på om detox är något för dig? Vad blir belöningen? Vågar du fundera på hur du lever ditt liv och lyssna inåt?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Här ska jag tillsammans med hälsoprofilen och klimakterieaktivisten Monika Björn summera 2020, fundera på hur vi kvinnor mår och blicka framåt. För hur står det till med klimakteriet egentligen? Kommer vi någon vart ur ett lite större perspektiv och vad är det vi behöver fortsätta tala om, och hur ska vi kvinnor förhålla oss till våra utmaningar både fysiskt, psykiskt och mellan varandra. Hur ser kunskapsläget ut i vården och hos oss kvinnor och vad kan vi förvänta oss av året som precis startat? Vi diskuterar också vilka frågor som är de vanligaste vi möter när vi har kontakt med dig som lyssnar och är engagerad i forum på nätet.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur kommer det sig att ordet östrogendominans blivit så svårt att förstå? Många kvinnor har hört uttrycket men få vet vad det betyder. Egentligen är det en obalans mellan östrogen och progesteron som kan ha flera orsaker. Är det ens något som vi behöver vara medvetna om? Östrogendominans kopplas ofta ihop med ordet ”förklimakteriet” som är laddat med obehag för många. Vad är det? Finns det överhuvudtaget ett förklimakterium eller är det en fas som inte har något att göra med själva klimakteriet? Mia Lundin är med och förklarar hur det hänger ihop och hur vi kan återskapa hormonell balans. Under de fertila åren så är det ju naturligt att vi har olika nivåer och vad är det då som kan gå snett under åren innan menopaus och hur kan man bli östrogendominant när östrogenet sjunker kring klimakteriet? Är det farligt? Och vad händer om man kommer tillbaka till balans? Varför upplever inte alla dessa kvinnor den här svängliga fasen? Vad händer om man får hormonbehandling och vad har sköldkörtel och tarmflora med allt att göra? Ja, du ser ju! Här är avsnittet med en rad värdefulla råd och tips.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Tänk om vi borde ta till oss mer av den kunskap som finns i den österländska medicinen och kulturen? Det finns mycket kloka tankar om kvinnan, våra cykler och livsfaser som vi kan ha nytta av för ett mer balanserat liv. Och just balansen är det många av oss saknar i åren kring klimakteriet. Att hamna i obalans får konsekvenser på våra olika system och deras inbördes kommunikation. Här får du lära dig hur du kan återskapa balans med naturliga verktyg och metoder för de olika faserna. Ulrica Norberg är uppskattad andningcoach, yogaläarare, journalist och författare med stor kroppskunskap och en bred kunskapsbas som hon generöst delar med sig av i det här avsnittet. Hon undrar om vi kan se klimakteriet mindre problematiskt och mer som en resurs och tillgång ur ett friskhetsperspektiv. Har vi bortprioriterat vår biologi och behandlar oss själva som små spelpjäser i ett liv där du inte längre har kontroll?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Känner du dig sexig… eller? Begreppet lust är mycket bredare än du kanske först tänker. Hanna Möllås är ursprungligen barnmorska och utbildade sig till sexolog och parterapeut. Hanna är välkänd genom sina böcker och föreläsningar där hon ofta talar om vikten att tycka om hela sig och att känna att det är skönt att vara i sin kropp. I det här avsnittet ska vi tala om normer och definitioner, hur jämställdhet kan ställa till det i ett förhållande och varför klimakteriet kan vara en vändpunkt i ditt sexliv. Vi talar om lustdödare och lusthöjare, hur stress och prestation skapar onda spiraler och varför du inte bara kan sitta och vänta på att lusten ska infinna sig. Så får vi veta att vi kvinnor har en unik lustknapp som det kan vara dags att återerövra.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Behöver du en plan och struktur eller till och med talang för att få resultat av din träning? Lovisa Sandström, känd som Lofsan, har många års erfarenhet av att träna kvinnor och vet allt om kroppslig intelligens, hur man får ordning på motivationen och vad som gäller i klimakteriet om man jagar kilon. Kanske är det dags att byta strategi för att knäcka koden så du kan uppleva glädje och få kickar av dina ansträngningar. Kan du något om hur din kropp fungerar och varför det kan vara bättre att fokusera på vardagsrörelse på sig än att träna? Lofsan vill slå hål på en del myter och vi talar om skadestånd för träning, sötsug, sömnstress, orättvisa, viktkontroll, varför du inte kan öronmärka kalorier och att du bör göra upp med din inre kritiker. Välkommen att lyssna till ett entusiasmerande avsnitt!
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gynekolog Cilla Salamon delar kunskap om hormonbehandling, cancerrisk, skydd mot sjukdomar och effekten på din hälsa genom livsstilsförändringar. Vem och varför ska man behandlas med hormoner och vilka prover finns anledning att ta? Hur kommer det sig att grupptryck ofta handlar om att vi kvinnor ska stå ut? Vi talar också om varför man inte bör kopiera andras recept, rakt upp och ner. Vi talar också om det egna ansvaret, att motivera sig till att göra förändringar och vart man kan vända sig om man behöver stöd för saker som hänt eller händer i livet. Du får höra hur en egen hälsodagbok kan bli hjälp för att skaffa livsbalans och vara stöd inför ett läkarbesök. Avslutningsvis diskuterar vi funktionsmedicin och hur man kan tänka kring att själv lindra symptom.
Läs mer på www.klimakteriepoddens.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gynekolog Cilla Salamon reder ut när, var och varför du ska söka hjälp, hon ger oss också en lektion i anatomi så vi genom egenundersökning kan ställa diagnos på en del besvär. Det finns så många anledningar till att man kan känna behov av hjälp eller bli orolig. Du kanske känner igen symptom som hjärtklappning, svettningar, vallningar, flytningar, rikliga eller plötsliga blödningar. Det kan vara svårt att veta vart du ska vända dig, speciellt om du bor på en ort utan tillgång till gynekolog. Dessutom har många rädsla för att låta sig gynundersökas. Cilla berättar också varför det är viktigt att ta alla olika typer blödningar på allvar, både före och efter menopaus, hur det kommer sig att alla inte skriver ut bioidentiska hormoner och när du ska köpa lokalt östrogen på apoteket.
Läs mer på www.klimakteriepoddens.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur tar man pauser i vardagen och ger sig själv återhämtning som gagnar välmående? Vad är det som hänt i våra liv som stökat till naturlig rytm trots att vi fått mer frihet genom hjälpmedel som underlättar? Ulrica Norberg är uppskattad författare, föreläsare, andningscoach, yogainstruktör och kan många tekniker för återhämtning som du ska få lära dig i det här avsnittet. Nervsystemet i kroppen och framförallt hjärnan behöver tid utan stimuli med djup avslappning för läkning. Många känner igen sig i nedstämdhet, utmattning, utbrändhet och känslor som stormar upp och ner.
Beroende på vem du är kan ditt behov och graden av återhämtning skilja men några gemensamma nämnare finns det. Dessutom talar vi om andning som är så mycket mer än syre. Ulrica berättar också om sin egen resa med krishantering och att välja livet när man lever nära döden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad händer med huden under klimakteriet? Åldrande och livsstil påverkar naturligtvis inte bara det inre måendet utan även det yttre. Hur får du naturlig, äkta frisk utstrålning? I det här avsnittet ska du få veta hur det kommer sig att huden ändrar struktur under klimakteriet och vad vi kan göra för att behålla spänst, utstrålning och lyster på naturlig väg. Hälsoprofilen Lena Larje kan en hel del om svett, cirkulation, hudvård, näring, frisk luft och bieffekter av träning. Vilken påverkan har träning, mat, sömn, hormoner och humöret för ditt utseende? Vad gör skada och vad gör nytta för en åldrande hy? Vi diskuterar också den mentala inställningen till åldrande och skönhet, förbränning och om det spelar någon roll hur man tränar för att uppnå olika mål.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att skapa förutsättningar för att sova bättre handlar om många faktorer, inte minst vad vi gör på dagarna och hur vi lever vårt liv med mat, vila, arbete och rörelse. Med hjälp av sömndagbok, självskattning och en livsstilsmätning går det att reda ut hur det står till med sömnkvalitet och återhämtning. Vissa saker är väldigt individuella och andra faktorer är relativt allmängiltiga. Lisa Carpevi talade om hur vi kan lära oss sova i avsnitt 151 där vi också efterlyste era frågor. Här kommer uppföljningen, dels vad sömnutredningen på Åsa Melin visade och vad som skapat riktiga uppvaknanden, tankar och förändringar. Vi tar också upp ett antal lyssnarfrågor som handlar om bland annat kaffe, blodsocker, tyngdtäcke, ansiktsmask, appar och andra hjälpmedel för bättre sömn på naturlig väg.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ingen är alltid på topp. Hur kan du hitta motivation och varför kan just löpning skapa mindre tröskel för att det ska fungera, det ska du får höra. Petra Månström är journalisten som blev Maraton-Petra med svenska folket genom ett arbetsprojekt som ledde till att hon blivit en inbiten löpare. I det här avsnittet bjuds du på en personlig berättelse som inkluderar ätstörning, att föda barn sent i livet, störtblödningar, järnbrist, jakten på fungerande preventivmedel och hur det är att hamna i klimakteriet p g a medicinering. Petra ger råd kring träningsupplägg, utrustning och vikten av att planera sin träning så den blir av. Så kanske det är så att vallningar blir mindre jobbigt om man är van att svettas? Vi pratar också om kosttillskott och varför det kan vara svårt att vara ett ansiktet för träning och varför Petra inte vill höra att hon är duktig. Avsnittet ger konstruktiva tips för dig som vill komma igång eller behöver pepp för att inte lägga av.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Bara du har tillgång till dig själv och vet om något inte riktigt fungerar som det ska. Att inventera hur du lever och kartlägga vad som påverkar ditt mående kan klargöra varför du har olika symptom. Det kan vara trötthet, vallningar, ledvärk, hudutslag och många känner igen mag- och tarmproblem. Hur vet du om hjärnan får det den behöver och vad betyder läckande hjärna? Vilka prover kan man ta och varför, behöver vi kosttillskott? Vad händer när östrogenet sjunker, det som gör oss vitala och har antiinflammatoriska egenskaper? Påverkas näringsupptaget av under- eller övervikt? Maria Karlsson arbetar med näringsterapi och ger oss mängder av råd för att undvika att kasta grus i maskineriet och ge kroppen en chans att hela sig själv med rätt bränsle och förutsättningar för att hjärna, hormonbalans och ja, hela kroppen ska fungera. Det här avsnittet är en fristående fortsättning från avsnitt 153.
Lär mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att tala om helhetsperspektiv och funktionsmedicin inom hälsa börjar få genomslagskraft, men varför hänger inte den offentliga vården med? När många av oss kvinnor börjar få mindre allvarliga symptom på ohälsa får vi själva agera detektiver. Maria Karlsson är utbildad inom interaktiv näringsterapi och näringslära och arbetar utefter funktionsmedicinens perspektiv med hormonbalansering där hjärnan har en central roll. I det här avsnittet delar hon värdefull kunskap om hur vi påverkar hjärnan med hur vi lever och vad vi äter och det i sin tur kan hjälpa oss att hitta och få bukt med bakomliggande faktorer till att vi har mer eller mindre allvarlig ledvärk, hudproblem, hjärntrötthet, magtrassel och annat. Återigen får vi veta att olika former av stress ligga bakom och vi talar om näringsbrister, tarmens mikrobiom, östrogenets antiinflammatoriska egenskaper och alzheimers. Hur ska vi tolka symptom och agera med och inte emot våra smarta kroppar? Del 1 av 2 med Maria Karlsson.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sömnen blir sämre med åldern och för många eskalerar det kring klimakteriet. Hur vet man att sömnen är så dålig att det är direkt farligt? Vad kan du göra själv och när ska man söka hjälp? Lisa Carpevi, certifierad sömncoach och sömnkonsult, hjälper människor att hitta till god sömn utan medicinsk hjälp med beteendeterapi som utgångspunkt. Lisa delar i avsnittet med sig av en hel rad verktyg som främjar god sömn och du får också höra om ett extremt verktyg som vi inte talat om i Klimakteriepodden tidigare. Under sömnen sker en rad livsviktiga processer som är förutsättning för ett friskt liv. Vi har också en rad hormoner som spelar in för sömnens kvalitet där melatonin och kortisol är huvudpersoner men även här påverkas vi av våra könshormoner och deras samspel. I avsnittet får du också veta mer om kopplingen mellan sömn och ämnesomsättning, minnesfunktion, inlärning och mycket mer.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sex månader har gått sedan Cicki Wressel klev in i en rejäl offentlig utmaning. Cicki mådde riktigt dåligt på flera sätt med bl a rejäla humörsvängningar, sömntrassel och dessutom en ohälsosam övervikt driven av sötsug och kortsiktiga dieter. Motion och träning låg på en alldeles för låg nivå för att skapa energi och livsglädje. Östrogendominans och progesteronbrist var ett faktum och bidrog till hela röran. Susanne Dalsätt har med en fast hand guidat Cicki till ett nytt livsmönster med kostplan, rörelse och hållbara vanor som gett resultat. I det här avsnittet får du som lyssnar höra hur det gått för Cicki, hur hon mår, vilka metoder och recept som varit nycklar till framgång och hur hon vill fortsätta leva. Susanne berättar hur man gör en individuell plan och skapar motivation och rätt fokus om du som lyssnar vill hitta en hållbar livsstil med hälsa i fokus. Och oavsett hur långt bort och nere du är så finns det möjligheter att lyckas om du bara vågar. Steg nummer ett är att våga bestämma sig…
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Av en slump kom Maria Borelius i kontakt med antiinflammatorisk kost som lett henne runt jorden i jakt på något större och fler pusselbitar för vad som påverkar oss positivt. Maria är idag 60 år och när hennes Hälsorevolution började var hon mitt i ett oroligt förklimakterium. Nu är det dags för Förundran, den typ av starka känslor som ger oss wow-känslor, påverkar oss på flera sätt och forskning har visat att det påverkar inflammationsnivåer, har effekt på hjärnan, hormoner och stress. Det handlar om att söka de upplevelser där vi kan gå utanför oss själva och uppleva stunder av förundran. Det kan vara något så enkelt som ett musikstycke, en stund i naturen men också andliga upplevelser eller att göra gott för andra. Vi talar också om skillnaden mellan västerländsk och österländsk medicin, hur det finns samband mellan tarmbakterier och nervsystemet och hur viktigt det är att ha rätt relationer. Maria berättar också om hur hon påverkas av att vara ansiktet för en hälsosam livsstil, själv hitta balansen mellan det hon vet är rätt och det som lockar fast det inte passar in i den antiinflammatoriska livsstilen.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det talas mer och mer om hur munnen sitter ihop med kroppens hälsa i stort och runt klimakteriet när östrogenet sjunker ökar risken för tandlossning, karies och muntorrhet men det stannar inte där för munnen är starkt kopplad till psykisk hälsa. Så tandläkaren Betty Wassenius kände tidigt att hon behövde utbildning inom träning och livsstil. När Betty började känna att något hände i hennes egen kropp började ett stort engagemang för öppen kommunikation kring klimakteriet. Hon möter ett stort behov hos kvinnor att bli sedda och tagna på allvar. Betty råder oss naturligtvis att sköta om munnen och du får veta hur. Men hon brinner för att vi ska våga röra på oss och känna in i kroppen istället för att bara tänka på utsidan och här får du hennes bästa tips för att hitta livsglädje; skapa pirr som innefattar allt från att hångla till att dricka vin. Så får du veta att munnen är kroppens spegel och att du kan må bra av att inte titta på dig själv när du tränar.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur får vi ihop alla delar i klimakteriet? Vi tar oss an laddade ämnen som mat, näring, vikt och ämnesomsättning och dess koppling till känslor och belöning. Och hur ska vi orka träna trots att stressen ska ner och vi inte har lust, har minskad muskelmassa och kanske urinläckage? Vi talar också om hur man ska tänka kring kosttillskott och hur viktig bäckenbotten är. Katarina Woxnerud, naprapat som arbetat med träning och kvinnokroppen i 30 år ger oss råd i alla delar så vi kan få hop helheten för glädje, kraft och energi. I avsnittet får du verktyg för att hitta en långsiktigt hållbar balans mellan kost, motion och vila. Kanske behöver du fundera på värdegrund, ta bort oron för vad andra tycker och skapa lite distans så du kan jobba med och inte emot dig själv och acceptera att ett långt liv gör att man får stå ut med att bli äldre.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Här får du nycklarna så du kan stötta kroppen och mota förändringar på bästa sätt. Livet med klimakteriet, hur funktion och belastning hänger ihop med åldrandet och framförallt vad vi kan göra för att motverka och bromsa för vårt välbefinnande. När östrogenet sjunker påverkas allt från reaktionsförmåga, muskler, leder, hud och förmågan till återhämtning. Naprapat Katarina Woxnerud har arbetat hela sitt liv med kvinnors kroppar och vet vad vi kan göra och behöver för att påverka kroppens hållfasthet, rörlighet, behålla muskelmassa och optimera återhämtning. Vi talar också om myokiner, telomerer, bindväv och arvsmassa. Har Katarina rätt i att livet innan 50 bara är uppvärmning?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Här är den spännande fortsättningen från förra avsnittet nu när Cicki har haft fyra månader på sig att komma i bättre form och balans. Cicki berättar öppet om hur den nya livsstilen går ihop med jobb, familj och hon har mycket tankar kring självkänsla och varför vi kvinnor kan vara så hopplösa när det gäller egenkärlek och acceptans? Nu får du också höra vad har gynekolog Hilde Löfqvist satt in för åtgärder för att få bukt med pms, klimakteriebesvär, sömntrassel och vallningar. Cicki berättar öppet om sina tankar och vad som går bra och vad som är rejäla utmaningar. Och är hon nöjd med vad hon uppnått nu när fyra månader gått? Och vad säger Susanne? Det är två månader kvar av den offentliga utmaningen här i Klimakteriepodden men sanningen är ju att de här nya vanorna ska hålla resten av livet. Hur känner Cicki för det? Hur ska hon hantera semestern?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nu ska du få träffa Cicki Wressel och höra om hennes fram- och motgångar från första mötet och två respektive tre månader in i hennes hälsoutmaning. I avsnitt 123 talade vi om kost och vikt och sökte någon som ville bli utmanad att komma i form på alla plan. Cicki blev den som axlar utmaningen och ska under sex månader komma i bättre form fysiskt, mentalt och hormonellt med hjälp av superinspiratören Susanne Dalsätt som coachar vad gäller kost och rörelse. Åsa Melin stöttar med frågor kring klimakteriet och gynekolog Hilde Löfqvist ska ta sig an den hormonella obalansen. Avsnittet börjar med en nedstämd, energilös, rejält överviktig kvinna som dessutom har högt blodsocker, vallningar och sover riktigt dåligt. Nu är det slut med quick fixe's och dags att plocka in hållbara vanor och ge utrymme för glädje, energi och livslust. Men det går inte av sig självt, som du får höra.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Så skapar du en vana som snabbt ger dig belöning! När man väl lagt sig till med något kan det gå nästan av sig själv om belöningen kommer snabbt. Annika Kits, konditions- och löpcoach, tycker vi ska strunta i normer, gymkort och krångel och se till att röra på oss i vardagen. Ingen har dött av att lite svett och alla vet att det ger positiva effekter. Annika hjälper oss att se möjligheter och hon är en härlig inspirationskälla för alla som behöver en knuff i ryggen när det gäller både styrka, rörelse, knip och att hitta enkla sätt att förbättra konditionen. Hon berättar hur du skapar en skön harmoni mellan fysik, psykisk och sexuell hälsa. Vi talar också om hinder, energi och livsglädje. Så får du veta varför även män har anledning att hänga på med bäckenbottenträning. Ta chansen att lyssna dig till fina råd inför en skön sommar på många sätt.
Läs mer på www.klimakteriepoddens.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ett brett och högst relevant ämne för oss som kommer i klimakteriet är hur vi kan påverka risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Vilka sjukdomar talar vi om och vad är det som gör att risken att drabbas ökar efter menopaus? Professor Tord Naessén är med och förklarar hur det hänger ihop, hur vi kan påverka vissa riskfaktorer med vår livsstil och vad som skiljer oss från männen. Varför drabbas många av högt blodtryck i klimakteriet, varför ökar risken för stroke och blodproppar? Klassas vallningar och hjärtklappning som hjärt- kärlsjukdomar? Vad ska du söka läkare och hjälp för, vad går det att göra själv? Vi får också veta mer om inflammation, cancerrisk och att graviditeter är en slags stresstest på vårt system.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Så får du till det! Visst vore det underbart att bara klicka hem njutning och lust? Här får vi lära oss att det behövs tid att utforska och utveckla sin sexualitet, lust, längtan för att vi förändras i klimakteriet. En del upplever att man tappat bort sexet på vägen och kanske behöver du besluta dig för att tacka ja till njutning för att du vill att sex ska ha en plats i ditt liv. Eva Sanner är parterapeut, journalist och författare och har skrivit mycket om sex. Avsnittet handlar om självkänsla, relationen till dig och din kropp, uppskattning och hur man praktiskt går till väga för att skapa goda förutsättningar för njutning och bra sex. Vi talar också om nycklarna för att hitta tillbaka till varandra i en relation, även om det finns hinder och när det kan vara bättre att ge upp. Du får också höra vilka hälsofördelar orgasm för med sig, vilka hjälpmedel som kan behövas och varför det kan vara dags att ta tag i gamla fördomar.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur får man hjärnan mer samarbetsvillig? Hjärnivraren Gabriella Ringvall hjälper oss förstå hur man använder hjärnan smart. De flesta kvinnor märker att något börjar hända kring klimakteriet med energi, koncentrationsförmåga och begreppet hjärndimma smyger sig på. Gabriella tog sig igenom en utmattning som anställd på Säpo innan hon började jobba med fokus på hjärnsmarta arbetssätt och att förbättra arbetsmiljöer. Hon har många tankar kring varför det är vanligt att kvinnor ”går in i väggen” och vet hur vi kan anpassa våra liv för att jobba med och inte emot hjärnan och föda den med rätt impulser. I grunden handlar det om hormoner, signalsubstanser och basala behov som träning, näring, pauser och gemenskap. Du får också veta varför det är dyrt att multi-taska och varför du ska lägga tid på att stirra ut i tomma intet.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Så här blir du tjock av för lite sömn! Din aptit och förmåga att kontrollera ätandet styrs av hormoner som behöver dygnsrytm och vila. Belöningssystemet, förnuftet, impulskontrollen och energiförbrukningen påverkas när vi inte sovit tillräckligt. Sömnforskaren Christian Benedict berättar om forskningen som förklarar sambanden mellan viktuppgång och sömnproblem. Genetik, ålder och utbildning kan det vara knepigt att påverka men det finns saker du kan göra för att skapa bättre sömn och undvika att gå upp i vikt. Du får råd och värdefull kunskap i avsnittet. Dessutom får du veta hur du kompenserar för en dålig natt, varför tarmfloran är av intresse och vad östrogen har med saken att göra.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Just nu upplever många av oss oro av den oförutsägbara kris vi befinner oss i med känslor som far mellan hopp och förtvivlan. Vi ska reda ut vad skillnaden mellan oro och ångest är och hur det yttrar sig fysiskt och psykiskt på kort och lång sikt. Vad man kan göra åt det, inte bara här och nu, för att klimakteriet framkallar många existensiella frågor som också skapar ältande. Vi kommer in på grundläggande känslor som hot, rädsla, otrygghet, kamp- och flyktbeteenden som kommer av förändring och ovisshet. Hur skaffar du ett bättre utgångsläge, möter det obehagliga och skapar mod för att våga se verkligheten som den är? Åsa Melin möter samtalsterapeuten Carina Landin som ger förklaringar, lösningar och ett antal verktyg vi kan använda för att både hjälpa oss själva och andra i vår närhet att agera istället för att bara reagera.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
De första tecken är svårtolkade och det är lätt att fundera på vad som är vad. Nu tar vi ett ordentligt tag i starten med de första tecknen som visar att vägen in i klimakteriet börjat. En av Sveriges mest erfarna gynekologer, Hilde Löfqvist, reder ut begreppen och ger lösningarna. Vad ska och kan man göra när den biologiska klockan inte längre slår i takt och påverkar blödning, lusten, sömnen, humöret och mycket annat i livet? Avsnittet levererar handfast kunskap om livsstil, hormoner och vad som finns att ta till och varför. Vi får veta att tyngre blödningar, ömma bröst och att samla på sig vätska hänger ihop med östrogendominans, progesteronbrist och Loop-effekt men att vallningar är ovanligt i den här fasen. Du får också veta varför provtagning är svårt, när du ska söka hjälp och att det kan vara bra att föra dagbok.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kan man fixa hormonbalansen med träning? Varför du går upp i vikt och får svårare att träna bort den i klimakteriet? Många kvinnor tränar fel eller för hårt med viktfrustration i botten. Andra har så mycket värk att det känns omöjligt att komma ur soffan. Här får du veta hur du lägger upp träningen beroende på dina symptom och var i övergångsåldern du befinner dig. Kunskapen hos oss själva men också i friskvårdsbranschen är skrämmande låg när det gäller kvinnor och klimakteriet menar träningsprofilen Monika Björn. Lär dig hur du bygger upp din fysik på ett hållbart sätt och inte minst vilka varningssignaler du ska ta på allvar. Monika berättar också om hur östrogenbrist ger effekter på återhämtning, träningsvärk och inflammation. Hur mycket och vilken typ av smärta ska man stå ut med och vad gör att man känner sig yr och får dålig balans?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Klimakteriepodden får massor av frågor från er som lyssnar och här är ett extra långt avsnitt som bl a besvarar: Varför det är vanligt med besvär som ont i kroppen, värk i leder och fötter. Varför känns det som fettet klistrar sig på kroppen och systemet står still? Hur kan stress vara ett problem för klimakteriesymptom nu om det inte var det förr? Många undrar över progesteron och östrogen; när, vad, varför, hur länge och hur man trappar ner. Vilken typ av hormonpreparat är säkrast enligt forskningen och hur får man tag på naturligt progesteron? Och varför skulle vår smarta kropp ens behöva hormontillskott? Vilka alternativa metoder finns? Vad har signalsubstanser, sköldkörteln och tarmen med klimakteriet att göra? Vilka andra tillskott hjälper och ska man ta prover? Du får också svar på frågor som rör bröstcancer, diabetes, hypotyreos, myom och varför man kan komma i tidigt klimakterium. Och nej, man ska inte behöva känna sig som en död kaktus bara för att man är i klimakteriet.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
För många kvinnor skulle det kännas naturligt att träffa en barnmorska för information och stöd med klimakterierådgivning och de kan spela en viktig roll för att förbättra kunskap och livskvalitet för oss kvinnor. I avsnittet får vi veta hur de själva ser det när Emma Jonsson som är både barnmorska och sjuksköterska berättar vad kan du kan få för hjälp. Emma är aktiv inom Vårdförbundet och de har också en önskan att utöka sin möjlighet att förskriva läkemedel. Att i samband med cellprovtagning ha tid att diskutera urinläckage, bäckenbottenträning, torra slemhinnor och andra symptom skulle vara ett första steg. Men vi vet också att många kvinnor har frågor och behov av samtal om allt från sex till livsstil som vården ofta inte hinner. Barnmorskorna vill jobba med kvinnohälsa under hela kvinnas liv vilket skulle kunna ge ökad förståelse och kunskap med en samhällsekonomisk nytta. Vi får veta var begränsningarna ligger, vem som bestämmer och vad du kan få redan idag.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad kan du göra för att ha så bra utgångspunkt som möjligt för att inte bli sjuk eller bli lindrigt sjuk om du faller dit? Det tar Åsa Melin reda på i det här avsnittet tillsammans med Lotta och Victoria som båda är hälsocoacher och funktionsmedicinska terapeuter och arbetar med frågor kring kost, träning och hormonhälsa. Hur påverkas vi, vår hormonbalans och hela vår kropp när man blir sjuk, hur stärker man sig själv och gör kroppen så välrustad som möjligt för att tackla sjukdom effektivt och hur kommer man igång efter att ha varit sjuk? Mycket konkreta tips vad gäller näring, sömn, återhämtning och rörelse före, under och efter sjukdom. Vi talar också om melatonin och kortisol, sömnfrämjande åtgärder och varför man inte gör sig själv en tjänst om man tar till ”tycka synd om mat” som glass och bullar. Här får du goda råd och konkreta tips som alltid är aktuella och extra intressanta just nu.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Är det spännande eller skräckinjagande att försöka träffa en ny partner? För den som levt ensam eller i ett förhållande länge så är det lätt att undra hur man gör nuförtiden. Måste det ske på nätet och vilken app eller site ska man välja, måste man vara orolig för att bli lurad, utnyttjad eller bli ett tidsfördriv? Bör man i förväg bestämma om man söker kärlek, sällskap eller sexpartner? Det finns mängder med frågor som kommer upp. Cathrine Schück gav sig ut i dejtingvärlden för några år sedan och bloggade samtidigt om sina erfarenheter. Hon berättar bland annat om hur ska man presentera sig, välja bilder och för att sända ut rätt signaler. Åsa och Catherine talar också om hur man hanterar rädslan för sex och sin mogna kropp, hur man ska förbereda sig mentalt och hantera sina förväntningar. Och kan man få uppleva pirr som när man var 16 år?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En svensk studie visar att 70% av alla kvinnor mellan 47 och 56 år har klimakteriebesvär i form av svettningar och vallningar. Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen med hjälp av läkemedels- och patientregistret kartlagt i vilken utsträckning kvinnor som är 45 - 60 år söker vård och tar läkemedel för sina besvär och hur det skiljer sig i landet. Man har också kunnat undersöka om man samtidigt tar andra läkemedel för andra sjukdomstillstånd. Utgångspunkten för arbetet är God vård och omsorg som rymmer perspektiven säker, individanpassad, kunskapsbaserad, jämlik, tillgänglig och effektiv. Här bjuds du en spännande insikt i vad man kommit fram till och hur man arbetar på nationell nivå när Åsa Melin träffar projektledare Christina Strååt och statistiker Gölin Frank på Socialstyrelsen. Regeringen har glädjande nog gett Socialstyrelsen i uppdrag att gå vidare och titta djupare på hur vården arbetar med klimakteriebesvär samt bedöma behovet av åtgärder för att förbättra råd, stöd och behandling.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Inom den kinesiska medicinen börjar man redan i 35-årsåldern förbereda och harmonisera kroppen för ett symptomfritt klimakterium som kallas den andra våren. Här ska du kunna bejaka din nya fas med kropp och själ i harmoni, fylld av vishet och spiritualitet. Man behandlar med rörelse, akupunktur och örtmediciner och Yin och Yang är centrala begrepp med energierna vatten och eld. Åsa Melin möter i det här avsnittet Sofie Ringsten som gått från brottare och polis till yogalärare och mycket välutbildad inom kinesisk medicin. Hon förklarar 5-elementsteorin och hur det går att förutse vilka symptom du kommer uppleva och hur behandling anpassas efter vilket element du domineras av. Förstå mer om hur vi kan fylla på energi med rätt typ av träning, varför olika typer av stress skapar stagnation i flödet och vilka organ som spelar huvudroller i vårt klimakterium. Här får du ingen quick fix men väl så stora vinster om du är beredd att sätta dig själv i fokus. Vi får också veta hur man ser på hormontillskott och hur man kombinerar västerländsk och kinesisk medicin.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur många har inte strulig mage? Att vara uppblåst, ha knip eller svårt att gå på toaletten tyder på att något inte står rätt till. Magens ohälsa kan vara roten till många symptom inklusive förvärrade klimakteriebesvär. Men också mer diffusa saker som hjärndimma, dålig hy, ont i lederna och huvudet, allmänt låg ämnesomsättning och det kan i värsta fall leda till kroniska sjukdomar. Du tar heller inte upp näring optimalt och så kan inflammationer skapas. Extra intressant är om vi ständigt får i oss saker som irriterar så får vi oreda bland hormonerna. Åsa Melin möter Victoria Carinci som är hälso-coach och funktionsmedicinsk terapeut i egna bolaget Vitalista och arbetar också med näringsterapi hos Mia Lundin. Victoria har hjälpt mängder med kvinnor att hitta till en fungerande mage och frisk tarm. Avsnittet bjuder på konkret hjälp med en beprövad och dokumenterad metod, Clean Reset. Det går att finna helhetshälsa och lugn i systemet för de flesta av oss.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Många av oss drabbas oftare av ångest, kaos- och katastroftankar under klimakterieåren samtidigt som vi är stressade. Men man kan lära sig att hantera tankarna och kontrollera gasen så inte varvtalet går upp vid fel tillfällen. Vi kan välja att se på stress som en tillgång som gör det möjligt att ta sig an utmaningar och som vår inre motor som ökar energi och fokus när det behövs. Du kan bli tåligare genom att förstå hur dina tankar påverkar energin och få den att räcka längre och till det som är värt att lägga den på. Åsa Melin träffar Kristina Persson som är mental tränare och stress-coach och vi får höra hur vi kan hantera belastningar, leva i nuet och varva ner. Samtidigt kan vi bygga upp en mental krockkudde för att ta oss igenom påfrestande perioder på ett bättre sätt och förhålla oss till våra tankar och krav på ett konstruktivt sätt. Så får vi veta att multitasking kanske inte är så lyckat, trots att vi kvinnor tycker oss vara mästare på detta.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi lever i en åldersfixerad tid med kontrollbehov och fokus på jaget. Kan det vara så att du mår sämre under klimakteriet för att du har mycket kunskap om det? Hur påverkas vi och våra symptom av att vi talar mer om och uppmärksammar klimakteriet? Åsa Melin möter antropologen Katarina Graffman i ett samtal om kulturella skillnader, och om hur synen på klimakteriet skiljer sig i olika delar av världen. Spännande är att även symtomen är olika. Och hänger evolutionen med när vi lever längre och ska vara hållbara? Vad behövs för att klimakteriet ska hanteras med respekt och kunskap? Och varför man inte får förenkla tolkningar och ofta drar fel slutsatser när man gör undersökningar?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Våra könshormoner påverkar mycket i kroppen och inte minst vår hjärna, dessutom har många starka åsikter och känslor om kvinnor och hormoner samtidigt som det saknas forskning. Marie Bixo är professor och överläkare på institutionen för klinisk vetenskap på Umeå Universitet i gynekologi. Hon har enorm kunskap om kvinnor och våra hormoner och hur vi påverkas. I avsnittet får du får veta mer om biverkningar av hormoner, eller brist på, som hjärndimma, nattsvettningar, sömnproblem och varför östrogen kan skydda mot demens och gulkroppshormonets påverkan ofta är negativt. Åsa Melin frågar också om vilka behandlingsformer som kan vara aktuella för olika kvinnor beroende på historik med PMS, bröstcancer eller intolerans mot p-piller. Så får veta att det alltid är kvinnans upplevelse som bestämmer. Så den ständiga frågan om vad som är bäst; syntetiskt eller naturligt progesteron?
Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det känns omöjligt att inte tänka vikt i samband med hälsa och kost. Tyvärr. Vår generation är så förstörda med low-fatprodukter och dieter. Här handlar det om hälsa och energi, inte osunda kroppsideal! Susanne Dalsätt är hälsoinspiratör, kostrådgivare och PT, hör henne berätta hur hon själv startade sin hälsoresa som gravt överviktig till dagens ironman-tävlande. Vi talar om att må bra på riktigt med sund kost och träning. Hur du arbetar långsiktigt och vikten av att göra en hälsoresa för sig själv med tålamod och rätt fokus. Hur får man fart på förbränningen när oönskade kilon smugit sig på? Hur ska man träna, hur undviker man matfixering och sötsug, om varför periodisk fasta kan vara bra och hur man kan tänka när man tryckt i sig något man inte planerat? Och nej, man kan inte leva på gurkstavar och man måste få äta saker bara för att det är gott.
Hemsida: www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vill du veta hur det går för Blossom med hennes hormonella utmaningar, det nya livet och vad som provocerar? I avsnitt 40 fick vi höra om hennes utmattningsdepression som gled in i klimakteriet och här berättar Blossom om hur det gått, om styrka, lyckokänsla och försöken att balansera livets utmaningar. Kvar finns frustrationen kring olika budskap om hormonbehandling och oron över vad konsekvenserna kan bli för att må bra. Blossom beskriver levande och öppet sitt klimakterium och utmattning, varför hon är känsligare, att sångrösten behöver östrogen och hur hon lämnat hurtbullen bakom sig och struntar i vad andra tycker. Så får vi ett antal riktigt bra råd.
Läs mer på https://www.klimakteriepodden.se/avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Varför börjar vi oftare känna av fysiska smärtor och knak i leder ungefär samtidigt som klimakteriet infinner sig? Har det med ålder eller hormoner att göra? Det, och mycket annat ska det här avsnittet reda ut med hjälp av Elisabet Hagert, docent och specialist i ortopedi. Vi får veta att förslitning är en av bovarna men också hur vi kan påverka processen med naturlig hjälp. Vi reder ut vad artros är, varför och när vi får det och hur man skiljer det från reumatism. Så får vi veta att även när det gäller ledsmärtor är inflammation och östrogen med och spökar.
Hemsida: www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
51.- Kvinnlig dynamik på arbetet med Per Eriksson
Företagsledaren Per Eriksson ger sin syn på varför kvinnor är absolut nödvändiga för dynamiken i företag och hur mogna kvinnor bidrar med nödvändig kompetens och balans. Kanske är det dags att vi skapar samma förståelse för klimakteriet som för kvinnor som är gravida ute i arbetslivet. Moderna företag ger tydlig målstyrning och den flexibilitet som kan bidra till att du orkar och vill stanna kvar och ändå ha balans i livet. Vi pratar också om mentorskap, individuell anpassning och hur lite det talas om klimakteriet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.